Felsőoktatás: maradsz, vagy fizetsz és mehetsz
2012. január 20. írta: st.Ella

Felsőoktatás: maradsz, vagy fizetsz és mehetsz

  Szerződéskötésre kötelezné Hoffmann Rózsa a részben vagy egészben az állam által finanszírozott képzésre felvételt nyert hallgatókat. A felsőoktatásban ingyenesen tanuló diákok az aláírással abba egyeznének bele, hogy tanulmányaik befejezte után húsz éven belül hat, tíz vagy tizenkét évet, vagyis az egyetemen, főiskolán eltöltött idejük dupláját magyarországi munkával töltenék. Mindehhez társul, hogy a kormány radikálisan csökkentette a támogatottak létszámát, elsősorban a jogi, gazdasági, valamint a bölcsész szakokon. Aki a szerződésben foglaltaknak nem tesz eleget, annak egy korábbi bejelentés szerint a képzés költségének a jegybanki alapkamat három százalékával növelt összegét kell majd törlesztenie. A munkavégzés helyét az állam évente ellenőrizné.

  A költségcsökkentő szándékú intézkedések középtávon hasznot és veszteséget egyaránt hozhatnak. A belföldi munkavégzés és adófizetés elvárása az ország által finanszírozott tanulmányok országon belüli megtérülése miatt jogos igény, de a kívánt folyamokkal ellentétes hatást is elérhet. Eleve azt a feltételezést erősíti, hogy a magyarországi munkavállalók jelenleg többnyire nehéz helyzete a jövőben sem fog javulni, vagyis a később végző hallgatók is külföldi munkát szeretnének majd. Hoffmann maga is ismerhetné a nevelés egyik alapelvét: a jutalmazás többet ér a tiltásnál. Az itt végzettek munkához jutásának segítése hasznosabb lehetne egy, a nehéz helyzetben lévő országhoz kötött jövő elrettentő képétől.

  Aki eleve külföldre vágyik, az persze elkerülheti az egész procedúrát: az Unió adta lehetőség, a külföldi egyetemek viszonylag alacsony szintű bejutási feltételei szinte magukba szippantják majd a kifelé tartó fiatalokat. És akik kifelé tartanak, azok ideális esetben az ország leendő, széles látókörú elitjét is alkothatnák. Így viszont nem utolsó szempont, hogy a tanulmányaikat külföldön végzők jóval nagyobb eséllyel ott is maradnak majd, ha munkavállalásra kerül a sor. Ezzel persze itthon helyeket szabadítanak fel hazájuk iránt nagyobb elkötelezettséggel rendelkező társaik számára, de szellemi tőkéjüket, pénzüket sem itt kamatoztatják majd, adójukat nem itt fizetik, keresetüket sem itt költik.

  Kérdéseket is felvet az oktatási államtitkár bejelentése: mi lesz azokkal, akik jó tanulmányi eredményeik miatt az önköltséges képzésről az államilag finanszírozottra kerülnek át, esetleg fordítva, elégtelen vizsgaeredményeik nyomán egy idő után lecsúsznak a támogatásról? (Bár ez az átjárhatóság eddig is döcögősen, keveseket érintve működött, a probléma fennáll.) Hogy reagál majd az Unió egy, a munkaerő szabad áramlását korlátozó szerződésre? Mi lesz azokkal, akik itthon nem jutnak álláshoz?

  Hogyan tesznek majd különbséget az eltérő képzések különböző költségeiben és az azért végzendő hazai munkaidő hosszában? Vagyis majdnem ugyanannyi (12, illetve 10) évet kell majd itthon dolgoznia az egykor ösztöndíjas orvosnak, mint a szintén támogatott bölcsésznek, annak ellenére, hogy kettejük tandíja között óriási a különbség? Az osztatlan orvos- és fogorvosképzés jelenleg 1 millió 900 ezer és 2 millió 700 ezer forint között mozog éves szinten. Két félév egy bölcsészképzésen 230-400 ezer forint. Kérdés kérdést szül: milyen mértékben befolyásolja majd a tandíj nagysága a pályát választókat?

  Összességében az intézkedés a szorgalmas és okos, ám hátrányos anyagi helyzetben lévőket sújtja leginkább. Ők azok, akik sem a költségtérítést, sem a külföldi tanulmányokat nem engedhetik meg maguknak, így aztán érettségi után vagy rögtön munkát vállalnak majd (esetleg külföldön), vagy vállalják a kényszerű elkötelezettséget az állam felé. A kormány pedig mintha a cérna végét a gombolyag közepében keresné ahelyett, hogy a lelógó szálat fogná meg: a munkaadók helyzetének javítása nélkül a munkaerőt szorongatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr343594005

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Czike László: Rendszerváltó szabadkőművesek (2. rész) 2012.01.21. 19:32:32

  Kovács Dávid a Jobbik egyik alapítója, első elnöke (2003 – 2006) , majd alelnöke. 2008. március 10-én kilépett a pártból. Óraadó a Károli Gáspár Református Egyetemen. 2008. március 10-én a párt ...

Trackback: Mocsai Lajost köztársasági elnöknek! - Újvidéken képesek vagyunk közösen küzdeni és örülni, otthon miért nem? 2012.01.21. 03:42:40

Ma megtörtént, amitől féltem. Barátom Pick Szeged-sálat akasztott a nyakamba, úgy látszik, a szerdai meccsen tanúsított jó magaviseletemmel kiérdemeltem, a sál persze feltűnik a stadion előtt néhány veszprémi drukkernek, akik valamit mondanak is rá vic...

Trackback: A nap képe: a narancsdroid 2012.01.20. 23:17:06

Pali bácsi vaníliás karikás képének kihívója akadt :) (Kép: mandiner.hu)  

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.01.20. 23:16:32

Hogyan irányíthatja egy nemzet gazdaságát az, akinek egyetlen nap munkatapasztalata sincs a versenyszférában? Nemzetgazdasági miniszterünk soha nem dolgozott vállalkozásban, ám figyelemre méltó időt töltött igazgatással, elnökléssel, kurátorkodással és...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.20. 17:41:34

Ha jól tudom, van alternatíva. Én úgy emlékszem, hogy van diákhitel a tandíjra, amelyet aztán tetszőleges helyszínen elkövetett munkával törleszthet a delikvens.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.01.20. 17:45:28

"Ők azok, akik sem a költségtérítést, sem a külföldi tanulmányokat nem engedhetik meg maguknak, így aztán érettségi után vagy rögtön munkát vállalnak majd (esetleg külföldön), vagy vállalják a kényszerű elkötelezettséget az állam felé. A kormány pedig mintha a cérna végét a gombolyag közepében keresné ahelyett, hogy a lelógó szálat fogná meg: a munkaadók helyzetének javítása nélkül a munkaerőt szorongatja."

A magyar államnak sajnos nincs annyi pénze, hogy annyi egyetemistát/főiskolást engedjen meg magának, amennyit eddig. Mivel a tandíj eleve nem jöhet szóba a népszavazás eredménye miatt, akkor ilyen intézkedésekhez kell nyúlni, hogy csökkentsék a taníttatással kapcsolatos költségeket.

Hosszú távon ki fognak esni a potyautasok a rendszerből, mert mindenki jól meggondolja előtte, hogy tanuljon-e tovább vagy sem. Főleg olyan szakmák esetében igaz ez mint a közgazdász és az ilyen vagy olyan bölcsészek, jogászok.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.20. 17:49:16

@st.Ella:

1) "Szerződéskötésre kötelezné Hoffmann Rózsa a részben vagy egészben az állam által finanszírozott képzésre felvételt nyert hallgatókat. A felsőoktatásban ingyenesen tanuló diákok az aláírással abba egyeznének bele, hogy tanulmányaik befejezte után húsz éven belül hat, tíz vagy tizenkét évet, vagyis az egyetemen, főiskolán eltöltött idejük dupláját magyarországi munkával töltenék" --- írja.

Nagyon helyes!

2) Ugyanakkor vannak itt érdekes dolgok! A napokban beszélgettem egy tanárral és ő mesélte, hogy az idei felvételik intézése elég furcsán zajlik. Egyrészt, nem lehet felvételi nyomtatványokhoz hozzájutni. Talált egy hírt arról, hogy a területileg illetékes oktatási hivatalban szerezheti be, de a hivatal honlapja tök üres, sem egy emilcím, sem egy telefonszám, sem egy ügyfélfogadási idő. Mivel vidéki, nem mindegy neki hogy hányszor kell (akár feleslegesen) beutaznia a városba. A másik furcsaság, hogy hír volt ugyan arról, hogy egyes szakokon részleges tandíjat vezetnek be, de hogy melyek ezek/azok a szakok, arról nem lehet infóhoz jutni. Így elég lutrijellegű a felvételizés, mi van ha meglepetés éri a felvett diákot! Szóval, ez azért így tényleg érdekes! Jó, nem jártam utána, lehet, hogy tanárismerősöm eltévedt az új szisztéma útvesztőiben --- de nemigen hiszem!

ü
bbjnick

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2012.01.20. 17:49:33

Én is dolgoztam külföldön pár évet, és a kinti fizetésből kacagva ki lehet fizetni utólag a tandíjat. Nincs it semmi probléma, aki itthon marad, keveset keres, de nem fizet, aki kimegy, az sokat és fizet. Nem a csóró magyar államnak kell finanszíroznia a tehetősebbek szakemberszükségletét

Czelder Orbán 2012.01.20. 17:58:27

A Fidesznek bejönnek a gyurcsányista elvek, de ez nem meglepő ("El lehet innen menni").

jan 2012.01.20. 18:05:17

"a jegybanki alapkamat három százalékával növelt összegét"

Ezt gyorsan javítsátok ki, mert még a nálam rosszindulatúbb olvasók azt hihetik, hogy a szerző felhasználói szinten sem ért a pénzügyekhez...

bz249 2012.01.20. 18:07:26

Azért ez így nem kezeli teljes körűen a problémát, mert ugye ott vannak a pályaelhagyók, akiket szintén puszira tanított ki az állam. Márpedig a magyar államnak nem feladata mások hobbijának támogatása.

Fel kellene állítani egy bizottságot, amelyik megvizsgálja, hogy ki-ki milyen mértékben hasznosítja a felsőoktatásban szerzett tapasztalatait. Aztán aki mondjuk csak 85%-ban az szépen pengesse ki az oktatási költségeinek 15%-át.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.20. 18:16:09

@bz249:
Nehezen értékelhető és szerintem nem is nagyon érdekes, hogy valaki milyen vargabetűkkel jutott el a munkahelyéig. Szerzett egy fokozatot Magyarországon és dolgozik - vagyis adót fizet. Innentől legyen a munkaadója gondja, hogy pontosan mire is használja a munkavállalója tanári diplomáját.

Ha persze a Közterületfenntartó Vállalatnál frontline employee az a tanár, akkor az már valóban az adófizetők drága pénzének a pocsékolása. De szerencsére nincs annyi ösztöndíjas hely, hogy ez tömeges lehessen.

bz249 2012.01.20. 18:33:27

@Doomhammer: nem tudom, ha az a célja a kormánynak, hogy aki ki akar menni az rossz szájízzel induljon és ne is akarjon visszajönni... nos akkor jól csinálják.

xstranger 2012.01.20. 18:37:44

@Doomhammer: mi az a frontline employee? Meteorologus?

Ez az egesz amugy az orvosok ellen lett kitalalva hogy tovabbra is lehessen szivatni azt aki van olyan hulye hogy erre a palyara lep. Meg persze gumicsony az felsooktatasban (eppen) nem reszt vevo hozongoknek.

Gyanitom a kulfoldre koltozo diplomasok szama kevesebb mint 1%, ezert most rossz szajizt okoznak a kovetkezo par evfolyamnak, amig a nepharag el nem sopri oket.

evil overlord (törölt) 2012.01.20. 18:59:47

@bz249: Hogy doom kedvencét idézzem carrot and stick. A stick ezzel megvolna, most már csak valami carrot kellene.
Az elképzelés maga rendben van, hiszen pl. az hatodéves orvostanhallgató, akinek már megvan a londoni állása, csak a diplomára vár, az tényleg fizessen, mint a katonatiszt. A gond ott van, hogy:
- kétszeres idő: miért nem veszi figyelembe a képzés költségét, ill. az itthon maradó diplomás nemzetgazdasági hasznát
- ha jól értem, aki az előírt idő csak egy részét dolgozza le itthon, annak az egészet ki kell fizetnie, miközben az időarányos összeg lenne a korrekt
- hosszabb felkészülési időt kellett volna biztosítani

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.20. 19:00:35

@bz249:
Nem igazán látom a külföldre menni készülők tömegét.

Persze a fiatal diplomások nyakába adósságot verni nem elegáns dolog pláne úgy, hogy Magyarországon nincs működő jelzáloghitelezés, a szülők meg sokkal tovább élnek. Emiatt fognak elmenni. De ez az államot nem érdekli, az államot csak a felsőoktatás finanszírozhatósága érdekli.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.20. 19:01:59

@xstranger:
"mi az a frontline employee? Meteorologus?"

A Google szerint:
wiki.answers.com/Q/What_is_frontline_employee
"Any employee with direct contact with customers and/or with direct involvement with the money making process in their respective company."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.20. 19:04:55

@evil overlord:
"A stick ezzel megvolna, most már csak valami carrot kellene."

A carrot az, hogy van opció ingyenes felsőoktatásra Ez egyben egy béna próbálkozás annak elkerülésére, hogy az ellenzék elsüsse a "Fidesz bevezette a tandíjat" szlogent, amit egyébként meg fognak csinálni és igazuk lesz. Tudni kell, hogy a tandíjmentes felsőoktatás Orbán Viktor személyes ügye, meg is vagyok lepődve, hogy akármilyen álca mögé bújtatva sikerült bevezetni a tandíjat.

biododírium 2012.01.20. 19:10:58

Én szépen a fizetésemből összeraktam a tandíjat. De ha vkinek saját béréből nem jön össze annyi, akkor kiegészítőnek ott a diákhitel.
Egyébként én sem a végzettségemben dolgozom mint sztem többen, mint kevesebben (kinek sajnos, kinek nem), így valóban pocsékolás lett volna az állam részéről tolni belém a pénzt.
Mindeneesetre ilyen megfogalmazott kötelezettséget soha nem vállalnék amúgy. Hülyék ezek? (költői kérdés, mert tudjuk a választ)

Jofiu 2012.01.20. 19:12:50

Ezt mondom: "szabad munkaerőpiac"
Vagy ha nem tetszik, ebből kilépés.

Mellesleg a mai gyakorlat alapján, ki az a hülye aki nem ír alá sokéves durva elkötelezettséget?
Úgyis eltörlik!
Ez ma az alap.

Megyek is eszem egy gyrost.

röhögő 2012.01.20. 19:14:22

@HZ: maximálisan 1etértek

evil overlord (törölt) 2012.01.20. 19:16:41

@Doomhammer: Ennél valami jobb carrot kellene, pl. jobb fizetés és munkakörülmények az orvosok és tanárok számára.
(Tudtommal volt javaslat a pályakezdő orvosok fizetésének emelésére, de pont a MOK fúrta meg.)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.20. 19:19:47

@bz249: @evil overlord: @Doomhammer:
Nem hasonló a probléma nagyban ahhoz, ami országon belül megy kicsiben? A munkaerő szabad áramlásával az EU nevű "ország" szegény, hátrányos helyzetű vidéke leszünk, ahonnan sokan inkább csak elmennek. Ahogy a tehetséges fiatal sem biztos, hogy visszamegy a szülőfalujába háziorvosnak vagy tanítónak, miután diplomát kapott.

Azt mégsem lehet hagyni, hogy a magyar adófizetők pénzéből hozzunk létre olyan humán tőkét, ami azután a nyugat-európai országokban termel hozamot. Vagy itthon kell tartani valahogy (és ha béremeléssel nem lehet, mert ugye miből, akkor marad a Hoffmann-szerződés), vagy nem lehet megúszni tandíj nélkül.

omlósz 2012.01.20. 19:22:00

@Vhailor: pedig a tanulók szüleik, nagyszüleik fizettek rendesen adót. Akkor csökkentség az adót annyival, amennyiből félre lehessen rakni 18 év alatt tanulmányokra. De tudok jobbat, szerintem középiskolába járóknál is legyen csökkentve keretszám, minek mindenkinek érettségi meg szakma! 8 általánossal legalább nem látják át, hogy basznak ki ezzel a néppel folyamatosan

bolá 2012.01.20. 19:22:24

Ébresztő! Megszorítás van (egyébként már 1978 óta)! És majd csak fokozódik az imf-eu megállapodással.

evil overlord (törölt) 2012.01.20. 19:23:56

@Holger Hartland: Pontosan, bár szerinte jobb lenne az így nyert bevételt a hiányszakmákban dolgozók fizetésére fordítani.

betyár (törölt) 2012.01.20. 19:24:05

azért az tetszik hogy az fel sem merül, hogy olyan tanulmányi átlagot kell elérni, ami biztosítja a tandíjmentességet, és akkor nincs probléma. a többiek meg örüljenek, hogy tanulhatnak akkor is, ha ezt nem teljesítik, csak nem az állam költségén. régen ilyen lehetőség nem volt, csak az tanulhatott tovább, aki arra szorgalma, tudása alapján érdemes volt. ma a gyengébbek is. ni a probléma?:)

betyár (törölt) 2012.01.20. 19:26:49

@omlósz:

"a tanulók szüleik, nagyszüleik fizettek rendesen adót."

ez a hét mondata:)

de még ha igaz is, ők akkor a saját tanulmányaikat törlesztették.

Bandibacsi34 2012.01.20. 19:26:53

Aki akar elmegy igy is-ugy is. Mindenki irjon ala mindent, oszt jonapot!!!

Gaius Plinius Secundus 2012.01.20. 19:32:41

Tulajdonképpen egyet lehet érteni ezzel (én mondjuk eddig is költségtérítést fizettem), de azért persze megint a könnyebbik végén fogjuk meg a dolgot, mert amíg 1/5-e a képzettek bére nálunk addig miért is ne mennénk el? Nyugati árszínvonal mellett?

DR.version · http://m-12.blog.hu 2012.01.20. 19:34:59

ausztriaban ingyenesek az egyetemek, oda kell menni, teljesen mindegy hogy egyetem elott vagy utan megyunk

brlv24 2012.01.20. 19:35:04

mi lesz azokkal, akik jó tanulmányi eredményeik miatt az önköltséges képzésről az államilag finanszírozottra kerülnek át, esetleg fordítva, elégtelen vizsgaeredményeik nyomán egy idő után lecsúsznak a támogatásról?

vs.

Összességében az intézkedés a szorgalmas és okos, ám hátrányos anyagi helyzetben lévőket sújtja leginkább.

WTF?
Ki írta ezt a cikket? Milyen elferdített konklúzió ez?
Összességében a szorgalmas és okos diákok járnak jó, a lusta és buta diákok meg nem, függetlenül az anyagi helyzetüktől. Ha jól tanulsz állami ösztöndíjat kapsz. Ennyi.

brlv24 2012.01.20. 19:36:40

@DR.version: Akkor menj oda, különben is rádfér:)

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2012.01.20. 19:37:23

Hogy legyen elképzelésetek a tandíjakról és, hogy hány ingyenes hely lesz egy-egy egyetemen!
dl.dropbox.com/u/3861539/FFT2012A_Tajekoztatas.pdf

vitéz g.e. 2012.01.20. 19:37:32

Nincs jobb szó erre,mint ez:szégyen!!!A kormánynak nem az első olyan lépése,amin azt látom,hogy egy valós problémához nyúl hozzá,de lépéseivel nem azt oldja meg,hanem csak egy annál is nagyobb bajt csinál.Érthetetlen,hogy mi a célja ennek,mi a terv?Egyszerűen nem értem.

brlv24 2012.01.20. 19:39:31

@vitéz g.e.: "Egyszerűen nem értem."

Mert nem jártál egyetemre:))

Diopapa_sok 2012.01.20. 19:40:34

Most nem azér' de az USA-ban nem úgy van pl, hogy állami ösztöndíjal végzel pl orvosként, még azt is megmondják x évig, hogy hova kell menned dolgozni? Franciaországban is az állam mondja meg az első néhány évben, hogy az ország mely részére helyezi ki a tanárt. (Talán 3 opciót dobnak fel és abból kell választani)

tomwar 2012.01.20. 19:41:54

@Doomhammer: Gyerekek. UTCASEPRO!!:-)

vitéz g.e. 2012.01.20. 19:47:45

@brlv24: nem a reklám helye,de járok egyetemre jelenleg:) Persze kicsit álnaiv voltam vannak elképzeléseim.Azzal önmagában egyetértenék,hogy aki itt tanult az dolgozzon is itt.De ha a munkakörülmények és a bérek olyanok amilyenek és még sorolhatnám,sokakban felmerül,hogy nem itt akarnak dolgozni.A kormány pedig a diktatórikus utat választja.Kétségkívül nehezebb és hosszabb folyamat javítani a munkakörülményeken,fizetést sem lehet rögtön német szintre hozni,hosszú folyamat de a kormány nem ebben gondolkodik.Elmész ki?Fizessél vagy itt maradsz,mert én azt mondom.Vagy ne jelentkezz.Azt nem ígérjük meg,hogy jó lesz neked de maradsz mert ezt mondom.Bravó

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2012.01.20. 19:51:05

@Diopapa_sok:
Lehet, de ott nem hal éhen egy röntgen orvos sem. Nálunk meg nem éri el a pénze egy buszsofőr bérét...

brlv24 2012.01.20. 19:51:24

@vitéz g.e.: Lehet menni külföldre, csak kb. 6 évet:)
Ennek mondjuk van értelme, jó az ha tapasztalatokat gyűjtenek a fiatalok szerte a világban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.01.20. 19:53:33

Mennyivel egyszerűbb és becsületesebb lenne azt mondani, hogy bevezetjük a tandíjat, de meghitelezzük, ha kéritek és le is dolgozhatjátok.

lyken 2012.01.20. 19:56:13

" Szerződéskötésre kötelezné Hoffmann Rózsa a részben vagy egészben az állam által finanszírozott képzésre felvételt nyert hallgatókat. A felsőoktatásban ingyenesen tanuló diákok az aláírással abba egyeznének bele, hogy tanulmányaik befejezte után húsz éven belül hat, tíz vagy tizenkét évet, vagyis az egyetemen, főiskolán eltöltött idejük dupláját magyarországi munkával töltenék."

Nekem ezzel semmi bajom. Viszont ha a gyerekem mostantól a szabad választás jogáért cserébe fizetésre köteles, akkor én, aki az adómból a felsőoktatást is finanszírozom, ne legyek köteles finanszírozni a felsőoktatási szegmenst.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.01.20. 20:00:36

@omlósz: Fizettek, de az állam ezt a pénzt elzabálta.

Magyarországon teljesen felborult az eltartó/eltartott arány. Valahol vágni kell. A kormány pedig a kisebb ellenállást útját választotta, többek között ezért a főiskolásokon/egyetemistákon spórolnak és nem a nyugdíjasokon.

vitéz g.e. 2012.01.20. 20:00:43

Egyébként a keretszámokban is érdekes dolgok vannak:) Államilag támogatott jogászképzés nélkül maradnak a vidéki egyetemek?(Meg eleve 100fő a max. felvethető)Ez a legrosszabb kommunista érveket idézi elő nálam,miszerint jogászokra nincs szükség(mert nem lesz bűnözés a kommunista társadalomban,stb...)közgazdász 250fő???Érthetetlen.Ahhoz ugyan nincs bátorsága a kormánynak,hogy bezárasson fölösleges főiskolákat vagy egyetemeket(ahogy ahhoz se,hogy tandíjnak nevezze a tandíjat)ahhoz viszont van,hogy indokolatlan és észszerűnek nem nevezhető lépésekkel rontson a helyzeten.Vagy rosszmájú,ha azt mondom,hogy nem véletlenül érint bizonyos területeket a csökkentés,nehogy legyen olyan értelmiség,aki észrevenné a hibákat???

DIldiko 2012.01.20. 20:08:34

@bz249: Olyankor mi van, ha valaki szerzett egy diplomát, de nem tud a végzettségének megfelelően elhelyezkedni, de talál olyan állást, ahol feltétel a diploma, mindegy milyen, és ott dolgozik. Ő most hasznosította a tanulmányait vagy nem?

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.01.20. 20:10:18

"Ahhoz ugyan nincs bátorsága a kormánynak,hogy bezárasson fölösleges főiskolákat vagy egyetemeket(ahogy ahhoz se,hogy tandíjnak nevezze a tandíjat)ahhoz viszont van,hogy indokolatlan és észszerűnek nem nevezhető lépésekkel rontson a helyzeten."

Ésszerűbb lenne természetesen bezárni egy pár egyetemet/főiskolát. De ezt túl durva lenne egyszerre meglépni. Inkább hagyják őket elsorvasztani.

A tandíj is szerintem "kényelmesebb" lenne mint 10-12 évig röghöz kötni a diplomásokat. DE hát volt egy népszavazás, és a népszavazás miatt nem nevezhetik a tandíjat, tandíjnak. Ezért van szükség az ilyen lépésekre.

Bell & Sebastian 2012.01.20. 20:13:55

Hiányszakmákban ez úgy festene, hogy a karónrépa-gyökér leszerződik némi színes nyomatú papírokért a leendő munkaadójával, oszt ahány szemesztert apanázsolja, annyit kell ledolgoznia ott, ahová küldi a cége. Mindenki jól jár. Fix munkahelye lesz, hasznos témát dolgozhat fel a diplomamunkájában és leendő főnöke a konzulense.

Csakhogy hol van itt stabil cég, hiányszakma vagy tervezhetőség? De végre valami elkezdődött.

Jut eszembe, a szakmunkások képzéséről mikor lesz háborgás? Mert az itt senkit sem érint, attó az még létezőbb és jelentősebb probléma, mint a Doktorurak röghöz kötöttség -víziói.

vitéz g.e. 2012.01.20. 20:19:03

@Vhailor: pontosan :) csak az elsorvasztás közben az olyan intézmények is megszenvedik ezt,amelyekre meg szükség lenne.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.01.20. 20:19:14

@bz249: Így van. Aki meg önszorgalomból tanult hasznosítható, eladható, értékes dolgokat, az kapjon támogatást. :) Pl. adókedvezményt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.20. 20:22:57

@lyken:
"akkor én, aki az adómból a felsőoktatást is finanszírozom, ne legyek köteles finanszírozni a felsőoktatási szegmenst. "

Nem is fogod.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.01.20. 20:24:20

@vitéz g.e.: Ez igaz, de hát ezt már meg lehetett szokni a magyar kormánytól, hogy az agyműtétet kalapáccsal végzi :)

Nem baj, örülök, hogy a közgázosok, bölcsészek meg a jogászok keretszámait megnyirbálták a reál szakok javára. Remélhetőleg a magyar értelmiség következő generációjára már nem lesz annyira jellemző az agyafúrt okoskodás, a "marketing" szemlélet meg a szabályok "képlékenységébe" vetett hit, és inkább számokban, tervekben fog gondolkodni, és megtanul egyenes fogalmazni.

lyken 2012.01.20. 20:26:47

@Doomhammer: Nem a fogom-nem fogom dolog a kérdés. Ne legyek köteles. Az emberek nem azért vannak, hogy mindig teljesítsék a kormány aktuális óhaj-sóhaját és szép csendben finanszírozzák az okosságaikat meg a mutyit. Normálisan a kormány lenne az emberekért.

egy maréknyi dollár 2012.01.20. 20:27:00

Akkor ezek szerint a paprikás csirke és a Túró Rudi megtartó erejének sulykolása nem vált be.
Na, és mi van akkor, ha a szerződést(mondjuk, 15 éves magyarországi munkavégzésre) aláíró delikvens a diploma megszerzése után 1-2 évvel külföldre utazik nyaralni, és nem jön vissza.Elképzelhető-e, hogy a magyar állam pereket indít a tandíjak visszaszerzéséért?A külföldi ország, ahol a "szerződés-szegő" dolgozik partner lesz ebben?
Közlik-e a teljes tandíj pontos összegét a felső fokú tanulmányait elkezdő diákkal a szerződés megkötése előtt?Már csak azért, hogy elgondolkodhasson rajta, melyik megoldás lehet a kedvezőbb.
Így első látásra a megszokott módon összecsapott,előzetes egyeztetést és hatástanulmányokat mellőző, amolyan kétségbeesett, szere4ncsétlen ötletnek tűnik ez az egész a kormányzat részéről.
Miért pont ezt ne basznák el, igaz.

_Molly 2012.01.20. 20:29:51

@HZ: "Nem a csóró magyar államnak kell finanszíroznia a tehetősebbek szakemberszükségletét "

Ne reménykedj...

Létezik egy 3. megoldás is, nevezetesen, hogy a munkáltatód finanszírozza meg a felsőoktatásban való részvételedet (tanulmányi szerződés).

És mivel ennyi pénz (és ennyi idő a megfelelő képzettség kivárására) a versenyszférában nincs, ezért értelemszerűen a közszféra, illetve az állami tulajdonú cégek (ilyen-olyan Zrt.-k és Alapítványok, van belőlük vagy száz, ha nem több!) fogják megfinanszírozni a kedvenc dolgozók diplomához jutását.

vitéz g.e. 2012.01.20. 20:31:14

@Vhailor: szép az álom,csak a reál szakos keretszámokat már évek óta emelik.Most is emelik.De kérdem én naivan:kikkel töltik be a helyeket?Tavaly se sikerült betölteni az összeset.Attól,hogy hangzatosan meghirdetik,meg számot növelnek,nem fog egy humán érdeklődésű oda menni.A középiskola reál oktatás színvonalát kéne emleni,hogy oda menjenek,mert így nem fognak,vagy a felvett hallgatók minősége fog romlani.Nem véletlenül vannak előfelmérők műszaki szakokon és ttk-n.Tudnék érdekeseket mesélni...(az meg mesebeszéd,hogy túl sok a jogász,hogy csak példát mondjak)

Anti Anyag (törölt) 2012.01.20. 20:31:37

Miért őket sújtja a legjobban?

Nekik nem lesz itthon gond elhelyezkedni. Az meg marhaság, hogy friss diplomával kimegy a csákó és rögtön vezérigazgatóként kezd. Külföldön a tapasztalatnak elég nagy a "forintosított" értéke, a tapasztalatlant ott sem fizetik hülyére.

WhyCantITouchIt? 2012.01.20. 20:36:43

100 hely lesz mindössze államilag támogatott a jogász képzésben:D Az kemény.
Nem irigylem a most felvételizőket. Szopóka.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.01.20. 20:38:18

@vitéz g.e.: Én is tudnék érdekeseket mesélni...

Felvidéki vagyok, de egy pár évig volt szerencsém tanulmányozni a magyarországi viszonyokat többé-kevésbé testközelből. Nos, ami a különbség Szlovákia és Magyarország között az az, hogy itt mondjuk a műszaki végzettségnek kb. olyan társadalmi presztízse, mint odaát nálatok a jogásznak. Nálatok van a humán pályáknak egyfajta presztízse, ami mondjuk ideát nincs. Itt csak felfuvalkodott úri ficsúroknak tartják a jogászokat, kevés ésszel, akiket az apuci bejuttatott az egyetemre, de aki mérnők, az már eleve OKOS ember, pláne ha elektromérnök. Arra rá lehet bízni bármit. A közgázosokat pedig ideát (de odaát nálatok is) többnyire a "lógósok" közé sorolják.

mizrolist 2012.01.20. 20:43:27

@Doomhammer: akkor nem jó helyen nézel körbe. Próbálkozz például a SOTE-n vagy a műszaki egyetemeken.

sparhelt 2012.01.20. 20:43:45

Miért nem vezetik be visszamenőleg? Az nem lenne már unortodox? Megnézném az egyetértő kommentelők arcát. Miért nem kell hasonló szerződést kötni a szakmunkás, szakközépiskolás, felsőfokú szakképzésben résztvevőknek?

Mesterlövész 2012.01.20. 20:44:06

Hát, így már nehéz a döntés... Vicceltem, a nagy lóf***t, megyek és fizetek, nem érdekel az összeg!

SwR 2012.01.20. 20:50:57

@egy maréknyi dollár:

Olyan lesz mint 50-60 éve, h diszidálni kell...
Amúgy ezzel is csak azt érik el, h aki tud az menekül az országból... S mostmár nemcsak a 20-n és 30 évesek, hanem már a 18 évesek is.
Bár aki marad, lesz munkája és kihúzhatja magát, h igen,ő keres havi 120 ezret napi 10-12 óra munkáért, amiből legalább az albérletet és a Tescos szalámit ki tudja fizetni!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.01.20. 20:51:27

lenne egy pofon egyszerű köztes megoldás: az első 1-2 szemeszter végétől válna tandíjkötelessé a felsőoktatás tanulmányi teljesítmény függvényében

vitéz g.e. 2012.01.20. 20:53:41

@Vhailor: a magyar jogásznemzet :D de gondolom valami alapja is van annak amiket írsz.Én értem is mire akarsz kilyukadni,csak amíg MO-n ELTE(!!!) matek szakra hármas(!!!!!) matekkal lehet bekerülni(ja ezt se nézi át a kormány,hogy a felvételi rendszerben ilyen hibák ne legyenek),vagy amíg a budapesti(mert ott aztán van szívás rendesen) műszaki karokon kívül sok vidéki műszaki suliba nevetséges ponthatárokkal lehet bekerülni,és érdekes tudású némelyik hallgató(nem általánosítok ott is vannak nagyon jó képességűek is) addig nekem a reál képzéssel kapcsolatban ne keretszámokat tologassanak.A középiskolában kell elkezdeni orientálni arra a diákokat.Én gimiben három évig tanultam fizikát és két évig kémiát úgy,hogy egy kísérletet se láttam.Így nem is lehet reál szakokra csábítani tömegeket.De amúgy elveszünk a részletekben:) A lényege a dolgoknak az,hogy az egész intézkedés egy átgondoltalan katyvasz,aminek nem tudom pozitív elemeit idézni.

sparhelt 2012.01.20. 20:53:55

@Herr SturmLikudnik:
Volt ilyen elképzelés korábban, még az ortodox időkben. Akkor volt nagy tiltakozás, meg népszavazás. Most csönd van.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.01.20. 20:55:01

@SwR:

"Amúgy ezzel is csak azt érik el, h aki tud az menekül az országból... S mostmár nemcsak a 20-n és 30 évesek, hanem már a 18 évesek is. "

ez már 2-3 éve erősen beindult folyamat, már számtalan esetben középsulisok is felsőfokú nyelvtanfolyam/vizsgára gyúrnak, hogy dobbantsanak külföldre

a legaktívabb polgárokat vesztjük el a neorákosista naritéboly miatt, pedig az élhető ország nem pénzkérdés (azaz de, a hatalmi maffiáknak fájna a pénzébe)

JT_Biopower 2012.01.20. 20:56:13

Én pedig visszakérem azt a pénzt, amita kedves képviselő hölgyek és urak a mi adópénzünkből szépen eltapsoltak.
Mindenkiét, nekem egyedül ;)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.01.20. 20:58:29

@sparhelt:

a két front közti szakadékban a józan ész esik a legmélyebbre

Mesterlövész 2012.01.20. 20:59:23

@JT_Biopower: Asszem, nekik tovább tartana annyit annyi embernek visszafizetni! Egyébként jogos lenne :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.20. 20:59:32

@mizrolist:
"akkor nem jó helyen nézel körbe. Próbálkozz például a SOTE-n vagy a műszaki egyetemeken."

A SOTE egy külön téma. A műszaki egyetemeken nem látom a külföldre készülők tömegét.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.20. 21:01:48

@lyken:
"Nem a fogom-nem fogom dolog a kérdés. Ne legyek köteles. "

Az egész arra megy ki, hogy a felsőoktatást ne az adófizetők finanszírozzák. Vagy legalábbis sokkal kevésbé, mint eddig.

vitéz g.e. 2012.01.20. 21:06:05

@Doomhammer: akkor vezessék be a tandíjat(ezen a néven) és olyan mértékűt,amelyet egy átlagos magyar család meg tud fizetni.Ennyire lenne egyszerű.De ezt Unortodoxiában nem szokás:)

brlv24 2012.01.20. 21:07:19

@Doomhammer: "A műszaki egyetemeken nem látom a külföldre készülők tömegét."

Ez mondjuk jogos. A diplomázók felének már a záróvizsga napján van állása. Munkaerőhiány van...

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.01.20. 21:09:54

@vitéz g.e.: Nézd, itt se lesz jobb, itt is előbb-utóbb meg fogják ezt lépni. Az utóbbi 10 évben nagyon elburjánzottak a mindenféle mezei egyetemek. Előbb-utóbb kifogynak itt is a lóvéból és a türelemből.

De a 2000-es évek elejéig az úgy működött, hogy a pozsonyi, kassai műszakikra, TTK-ra mindenkit, tényleg mindenkit felvettek. Mivel nem volt még annyi "büfé-ruhatárszakképző", akkor a kevés számú lelkes, tehetséges fiatal mellett rengeteg volt az olyan, akik kémiából, matekból, fizikából nem tudott egyáltalán semmit (a gimnazista elit ideát jellemzően vagy orvosira, vagy Csehországban megy tanulni). Ennek az lett a vége, hogy az első év végére kihullott az évfolyam fele/kétharmada. Drasztikus? Igen. De legalább azt a 10% lelkes diákot leszámítva a kezdeti keretből maradt egy 20-25% az első évben, aki vért izzadt, de végre megtanult "tanulni".

Az én évfolyamomban 250-en kezdünk, 5 év alatt 38-an végeztünk. Az első évet tudtommal 90 ember "élte" túl.

Nem hiába járta az a vicc a pozsonyi elektrosokról, hogy ez a kar, srácokból férfiakat, és a csajokból "srácokat" csinál. Vagy hogy ha van hozzá jegyzet, akkor 2 hét alatt megtanulnak japánul :D

Rengeteg csoporttársam volt, aki pszichológiára, orvosira, közgázra vagy mindenféle más "lógiára" akart jelentkezni, csak hát nem vették fel, oszt úgy gondolta, hogy elmegy egy évet "lógni" valahová. Amikor nagy szerencsével ezt az egy évet megúszta, akkor megtanulta becsülni azt a tudást amit kapott, és a következő évben már nem adta be máshová a jelentkezési ívet.

Sajnos ideát is változott a helyzet azóta...

jozicsenko 2012.01.20. 21:10:30

@vitéz g.e.: @Vhailor:

ezeket akartam írni: nem lépnek fel határozottan a nyugdíjasok és a segélyezettek ellen (most konkrétan a 40 évesen pihenőkre gondolok), mert az visszahozná az mszp

helyette vágnak, ahol tudnak: felsőoktatás, kutatás-fejlesztés, kultúra

emlékeztek, amikor első körben azt mondták, hogy a 70 felsőoktatási intézetből maradhat 19 (29?) micsoda hápogás ment...

pedig az is érthető volt...

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2012.01.20. 21:11:09

Az elképzelés, miszerint a reál képzések felé tolják a hallgatókat, nem rossz (feltéve, ha nem szaporodnak el bújtatott büfé-ruhatár szakok a műszakin és a TTk-n)

Viszont azért szerintem nehezen magyarázható, hogy a jogi képzésre van 300 hely, a közgáz képzésre 250, viszont sporttudományi képzésre 450 finanszírozott helyet biztosít az állam.

Bármennyire is nagyrabecsülöm pl. álamelnökünk sporttudományi munkásságát azért azt gondolom, hogy a sporttudományi kutatások nemzetstratégiai szempontból mégsem ennyivel fontosabbak a közgazdaságtannál, vagy éppen a jogi/bírói pályáknál.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.01.20. 21:13:59

@jozicsenko: Nézd, előbb-utóbb úgy is az egész összeomlik. Tartósan nem tartható fenn egy olyan rendszer, ahol 1,5 millió ember fizet adót, a maradék meg elzabálja azt.

Még egy kis idő kell, aztán vagy elinflálják, vagy csökkentik a nyugdíjakat, mert egyszerűen sokan vannak a nyugdíjasok, és most ezekben az években megy nyugdíjba a ratkó-nemzedék, azaz aránylag még többen lesznek.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.20. 21:15:27

@vitéz g.e.:
"akkor vezessék be a tandíjat(ezen a néven)"

Ez egy kommunikációs csata s mint ilyen, érdektelen. A tandíjat most bevezetik. A többi szóvarázslat.

"és olyan mértékűt,amelyet egy átlagos magyar család meg tud fizetni."

Az nem tudja eltartani a felsőoktatási szektort. Csak az egyetemisták által felvett hitelből finanszírozható.

Martian (törölt) 2012.01.20. 21:24:56

"az egyetemen, főiskolán eltöltött idejük dupláját magyarországi munkával töltenék"

Micsoda szocreál megfogalmazás! netán az összes diplomás szakmában teljes foglalkoztatottság van?
És ha az illető nem alkalmazottként, hanem vállakozóként, netán szellemi szabadfoglalkozásúként nyomul?

Virág et. 2012.01.20. 21:27:07

@Lord_Valdez: Nézd meg a célközönséget, akiknek produkálják magukat. Ezeknek nem tények meg őszinteség kell, hanem szabadságharc, kokik meg ivóvíz-védelem.
Azért vicces, hogy a most bőszen helyeslők 2008-ban levegőt nem kaptak a felháborodástól, hogy Ferencék a jelenleg bevezetendő összeg töredékét kitevő részhozzájárulást merészeltek felvetni. :)

Az is beszédes, hogy a vidéki jogászképzést pl. kivégezték szépen. Lehet az ELTE-n tanulni, amit még meg is értek, meg a Pázmányon, ami viszont vicc kategória. Nyilvánvaló, hogy nem a képzés minősége volt a döntő szempont. A Budapest - vidék vitának is jót tesz: vidéki ember menjen Budapestre vagy fizessen, mint a katonatiszt, ha jogász akar lenni.

Már csak azt szeretném tudni, hogy mi a fenének fizetek adót meg járulékokat, ha minden különdíjas lesz? Ha Amerikát játszunk, akkor az elvonások mértékét is kérném arra a szintre hozni. Az rekordmagas ÁFÁ-val meg jövedéki adóemeléssel nem fog menni.

Virág et. 2012.01.20. 21:30:22

@Doomhammer: Igen, tízmilliós adóssággal az életbe. Szerencse, hogy a Fidesz-kormány végre kiszabadítja az embereket az adósságcsapdából, amibe a népnyúzó szocialista kormányok terelték!

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.01.20. 21:33:37

@Virág et.: "Már csak azt szeretném tudni, hogy mi a fenének fizetek adót meg járulékokat, ha minden különdíjas lesz? Ha Amerikát játszunk, akkor az elvonások mértékét is kérném arra a szintre hozni. Az rekordmagas ÁFÁ-val meg jövedéki adóemeléssel nem fog menni."

Ez nem megy. Ki tartaná el akkor a lakosság zömét(!) kitevő eltartottakat?

Virág et. 2012.01.20. 21:36:23

@Vhailor: Értem én, de valahol azzal szokták magyarázni a magas elvonásokat, hogy persze az USA-ban pl. ez jóval kevesebb, na de ott mindent magadnak kell fizetned. Például a diplomára is éveket gyűjtenek a családok.
Na ez a tétel az érvek listájáról épp most került le. De végleg.

"Várom" az egészségügy privatizációját. Ha már Gyurcsány programját hajtja végre a fidesz, akkor ez a következő lépés.

iko75 2012.01.20. 21:37:28

@vitéz g.e.: huh. a kormány, ha akarná sem javíthatja a béreket, sem a munkakörülményeket - ehhez legfeljebb keretet adhat. ( minimálbér, elvárt emelés )
az intézkedés részben jogos. a mód erősen kifogásolható.
az, hogy fizetni kell, vagy a képzést ledolgozni, önmagában nem baj, és nem hiszem, hogy fékezi a jövő generációját, sőt, erősebben ösztönzi a jövőjük átgondolására majd a fiatalokat ( kimegyek nyelvismeret kell, a szakmám keretszámai milyen eredményt követelnek, ha ösztöndíjat akarok ) de egy ilyen rendszert fel kell építeni. akik most felvételiznek, lehet, hogy szívni fognak ( mondjuk főleg a keretszámok miatt )

vitéz g.e. 2012.01.20. 21:42:24

@iko75: nem is arra gondoltam,hogy rögtön azonnal gyorsan stb... meg tudja oldani,hanem a keretek,feltételek megteremtésére.Ezt nem látom,így viszont ennek erősen az az íze,hogy a külföldre vándorlást feltételek változtatása helyett diktatórikus intézkedésekkel próbálják megoldani.Ennyi

vitéz g.e. 2012.01.20. 21:44:57

@Doomhammer: te ezt halálosan komolyan gondolod????? Generációkat eladósítása árán (munkába állás előtt) lehet csak egy felsőoktatást fenntartani?És az átlag család nem tudja enélkül finanszírozni a felsőoktatást???Ez ugye csak vicc?Szerintem nézd meg,hogy megy ez németeknél,osztrákoknál érdekes,nekik enélkül is működik:)

vitéz g.e. 2012.01.20. 21:47:50

@Doomhammer: Te ezt teljesen komolyan gondolod????Egy egész generáció eladósítása árán lehet csak fenntartani a felsőoktatást???Ugye csak viccelsz?Szerintem nézd meg hogy megy ez az osztrákoknál,vagy a németeknél.

vitéz g.e. 2012.01.20. 21:48:41

bocsi hogy kétszer küldtem el csak a gép nem jelezte ki mikor elküldtem és újraírtam:)

egy maréknyi dollár 2012.01.20. 21:51:18

@Doomhammer: Inkább finanszíroznék egy tehetséges gépészmérnök-hallgatót, mint Szíjjártó Petikét vagy a TEK-et vagy egy gigantikus futball-stadion építését.
ha ezentúl nem a te adódból fizetik a diplomások képzését, akkor neked azt a pénzt vissza kéne kapnod.Borítékolom:nem fogod, semmilyen formában.

Piacbarát 2012.01.20. 21:53:04

szarok sith palira, szarok a felső oktatásra, a nerre...nyerftek a magyarok és ez az igazi összekovácsoló erő..a többiek meg nézegessék suth palit

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.01.20. 21:53:19

@Virág et.: Nézd, egyszerűen SOK az eltartott. 1,5 millió ember FIZET adót. Ez nem elég ahhoz, hogy a jelenlegi eltartottak életszínvonalát fenntartsa. Gyurcsányék egy ideig hitelezésből próbálták kielégíteni mind az eltartottak (államadósság) mind az eltartók (devizahitel) igényeit. Azzal, hogy "majd csak valahogy lesz". Nem lett. A bajokkal most kell szembenézni.

_Molly 2012.01.20. 21:54:17

@ikaljan: "Bármennyire is nagyrabecsülöm pl. álamelnökünk sporttudományi munkásságát"

He-he. Ez az "álamelnökünk" direkt volt vagy csak freudi?

Piacbarát 2012.01.20. 22:06:07

szántsuk be sóval az egészet...

szerella 2012.01.20. 22:07:53

Ezzel az egésszel az a baj hogy a fidesz ellenzékben, már Bokrostól kezdve, hatalmas vehemenciával támadta a szocikat ha bármi változtatást vagy tandijmódositást akartak bevezetni. Azok akkor persze nemzetvesztőnek voltak titulálva.

Aztán most jött a köpönyegforditás. Hát ez a gáz! Szégyen.

_Molly 2012.01.20. 22:08:18

@Vhailor: "SOK az eltartott. 1,5 millió ember FIZET adót."

Csak a pontosság kedvéért, tavaly kb. 3 és félmillióan adtak be tavaly adóbevallást: www.apeh.hu/data/cms205205/SZJA_elemzes_2010_vegleges_internetes_valtozatx.pdf

(Persze ez sem sok, de azért mégis több, mint másfél millió...)

_Molly 2012.01.20. 22:13:09

A durva az, hogy azok a fiatalok, akik eddig a munkanélküliség elől menekültek a felsőoktatásba, azok ezután azt a munkaerőpiacot fogják elárasztani, ahol már amúgy is 1 millió munkanélküli van.

Ezután nem ösztöndíjat, hanem segélyt fognak kapni.

Mert munkájuk úgysem lesz.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.01.20. 22:14:04

@_Molly: Kedves _Molly, a ténylegesen adófizetők, és az adóbevallást beadók száma nem azonos - lásd. minimálbéren bejelentettek, vagy az adóbevallás szerint jövedelemmel nem vagy csak alig rendelkező vállalkozók.

Piacbarát 2012.01.20. 22:17:22

amúgy szerintem érettségi után a diákok menjenek el egy évre, vagy egyéven belül olyan helykre amik tetszenek neki kostolyanak bele, és mondjuk az iskolákkal működjenek együtt a cégek...és derüljön ki tényleg tetszik neki, van elképzelése róla, és megy is neki...ne két év után lássa be az egyetemen, ez hülyeség...

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.01.20. 22:18:29

@_Molly: Amíg a segély összege alacsonyabb mint egy főiskolás havi költsége, addig az állam mindenképpen spórol. És a felsőoktatás reformjával kapcsolatban nem is beszélhetünk másról.

Részben ebből a szempontból mégiscsak hasznosnak tartom ezt a reformot. Ne meneküljenek az egyetemekre a munkanélküliség elől a fiatalok. Öntsünk tiszta vizet a pohárba és tükrözze a munkanélküliségi ráta a valóságot. Nézzenek szembe az érintettek a valósággal, hogy mégiscsak mennyi az annyi.

Piacbarát 2012.01.20. 22:22:59

@Vhailor: nem kell minden egyes foglalkozáshoz diploma...lásd logisztikai menedzser..fölösleges...

tartsuk meg azokat, amihez elengedhetetlen...

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.20. 22:23:05

Orbán után most a magyar ellenzéket várják az Európai Parlamentbe!!

Schulz: nem csak Orbánt, az ellenzéket is meg kell hallgatni
Martin Schulz, az Európai Parlament kedden megválasztott új, szocialista pártállású elnöke – aki a tegnapi, Magyarországról szóló vita első részében elnökölt, majd az elnöklést átadta – az ülésteremből kilépve újságírók előtt kijelentette: helyes volt, hogy a vitát az EP-ben rendezték meg.

De az nem elég, hogy meghallgatták Orbán Viktort, meg kell hallgatni az ellenzék és a civil társadalom képviselőit is.

Utalt arra, hogy ezzel az EP szabadságjogi szakbizottsága foglalkozik.

Bóvlisták, ilyen a demokrácia!

A szombati kutyakomédia tüntetés tábláitokból néhány, ezt üvöltsétek:

- emeljék a kenyér árát!
- 600ft-os benzinárat!
- Nem kell orvos a magyar hazába, hisz Orbán gyógyít!
- Schmitt féle lopott "törzsanyagot" mindenkinek!
- Plasztikai és szájsebészt Selmeczi szőke nőnek, hátha az segít!...
- - Új rendszámtáblát az autókra, mert ez kurva fontos!
- Csak a közszolgáknak kedvezményeket, a többiek le vannak szarva!

Sicc 2012.01.20. 22:23:19

Bolond az, aki ilyen szerződést aláír!
Fiatalok! Ne tegyétek! Tanuljatok nyelveket, és majd tanuljatok kint! (Akár ingyen is)
Aztán ha a lelketek arra indít, hogy tehettek Magyarországért, akkor tegyetek!
De ne dugjátok hurokba a fejeteket!

Korábban egy külföldi egyetemi tanárnak dicsőségére vált, ha egy magyar felsőoktatási intézményben kapott állást. Versengtek az emberek az ilyen státuszokért. Nem volt ez olyan nagyon régen. KB 25-30 éve. Országunk híres volt a felsőoktatásáról, és presztizs jelentősége volt annak, ha valaki mondjuk egy magyar egyetemen tanított, vagy vett részt a kutatói munkákban.
Ez ma már nincs így. Lófasz lett a magyar oktatásból, mert a felső körök azzá akarták tenni.
A tudás hatalom. A hatalmat birtokolni kell, vagy elvenni, átvenni.
Hát ez sikerült.
A bűnösök pedig köztünk mosolyognak havi rettenet bérekért, közben pedig a nyakunkat szorongatják.

Gekko 2012.01.20. 22:33:41

Sajnálom, hogy a kommentelők többsége odáig bírt eljutni, hogy nem kell annyi diplomás, tanult ember ennek az országnak. Sajnálom, hogy a kormány ahelyett, hogy az oktatást, annak színvonalat, feltételrendszerét, kapcsolódását a munkaerőpiachoz javítaná minden erejével, kvótarendszereket, adminisztratív korlátokat, kontraszelekciót épít ki.
Az oktatás lett volna az ország jövőjének a záloga, de ahhoz nem lefojtani kellene.

Piacbarát 2012.01.20. 22:35:08

@Vhailor: de persze a többinek mutassunk alternatívát..és kezdjükl el emberként tisztelni a péket is...ő is ember..

mivel ha a paraszt nem szarik...a politikus nem eszik..kicsit űtköltve

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.01.20. 22:39:19

@d fele doktor fele barát r: A magyar egy jogásznemzet, ahogy írták feljebb. Egyfajta gőg, önhittség, "nekünk senki sem parancsol" jellemző a magyar mentalitásra. Ezért akar mindenki az "elithez" tartozni, ezért annyi a mindenféle "kommunikációs"-izé és a becsületes munka valahogy nem dívik odaát.

A külső körülmények, az ország fizetőképessége vagy inkább fizetésképtelensége ki fogja kényszeríteni a változásokat.

_Molly 2012.01.20. 22:45:01

@Gekko: "Az oktatás lett volna az ország jövőjének a záloga, de ahhoz nem lefojtani kellene."

Nem fojtják le, csak nem ingyenes.
Annak idején, amikor kigondoltam, hogy megtanulok egy engem érdeklő szakmát, ingem-gatyám ráment arra a több éves tanfolyamra. Föl sem merült, hogy az állam kifizesse ezt nekem...

_Molly 2012.01.20. 22:48:51

@Vhailor: "az ország fizetőképessége vagy inkább fizetésképtelensége ki fogja kényszeríteni a változásokat"

Jut eszembe, az a költségvetési egyetem (vagy mi a bánat), amit nemrég avatott föl a mi Viktorunk, mekkora létszámmal fog működni (tanárok és diákok) és vajon hány milliárdba fog nekünk kerülni.

Tudja ezt valaki? :-o

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.01.20. 22:57:55

@_Molly: Fene tudja...

Nem vagyok naiv. Mindig voltak és mindig is lesznek egyenlők és egyenlőbbek. Az egész rendszer fenntartására fordított összeg viszont csökken. Ez tény.

SvenH. (törölt) 2012.01.20. 23:32:25

jo otlet, csak finomodnia kellene pl. aranyositani, hogyha ledolgozott pl. 10 evet akkor ne huzzak ra a ket ev miatt a teljes penzt

talan meg annyit hozza lehetne tenni hogy erre 1998ban kellett volna gondolni azaz nem eltorolni azt a 10e Ftos tandijat hanem megemelni es parhuzamosan bevezetni ezt a rendszert

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.01.20. 23:43:27

@Virág et.:
"Igen, tízmilliós adóssággal az életbe. Szerencse, hogy a Fidesz-kormány végre kiszabadítja az embereket az adósságcsapdából, amibe a népnyúzó szocialista kormányok terelték! "

Ezen felül még adót is lehetne emelni. Melyiket?

bz249 2012.01.20. 23:44:28

@Doomhammer: nyilván én egy igen kis szeletét ismerem a világnak és a fizika a legnemzetközibb szakterületek egyike (amúgy még nálunk is van olyan, aki Magyarországon szeretné felnevelni a gyerekét és ezért visszatér... olyan is van, aki utálta a külföldet, viszont szembesült a bérjellegű juttatásokban fellépő kisebb eltérésekkel és most már nem utálja annyira a külföldet, ha a magyar állam hozzávág sok pénz, akkor marad, egyébként nem). Ugyanakkor persze a fizika oktatásban eleve az alapkérdés, hogy kell-e az országnak ezekből a léhűtőkből, akik, ha ki is találnak valami hasznosat azt 99.76%, hogy nem a magyar gazdaság szereplői fogják hasznosítani.

Amúgy az alapkérdéshez, ha a képzett egyének kivándorlása nem probléma, akkor miért kell ilyen lépéseket foganatosítania az államnak?

@Holger Hartland: vegyünk egy középtávú stratégiát (hosszútávút nem érdemes venni, mert már az 1920-as 30-as évek oktatási reformja sem tudott mit kezdeni azzal, hogy a Wehrmacht és a Krasznaja Armija iszapbirkózott egyet a Kárpát-medencében). Ha ez a középtávú stratégia azt mondja, hogy akkor is az EU önhiki régiója leszünk, akkor tényleg nem érdemes az oktatásba invesztálni. Illetve legfeljebb azon érdemes morfondírozni, hogy Kovács József vendégmunkás utal-e haza valutát vagy nem. Ha ez a középtávú stratégia azzal számol, hogy esetleg változhat ez a kép, akkor nem feltétlen baj, ha túlképzett a lakóság és/vagy van olyan külföldön dolgozó magyar népesség, aki adott esetben akár a hazajövetelt is választhatja, ha lenne megfelelő munka.

@endike: az adókedvezmény sajnos elbonyolítaná az adóbevallást. Két választás van, vagy adókedvezmény vagy söralátét méretű adóbevallás, mivel az utóbbi nemzetgazdasági érdek ezért az adókedvezmény bevezetése jelen körülmények között nem időszerű.

M. Péter 2012.01.20. 23:45:26

@bz249: Ez érdekes lenne. Pl. akármilyen szakorvos az egyetemen tanított tárgyak 3/4-ét nem használja, tehát fizethetné vissza tandíj 3/4-ét.

8001A 2012.01.20. 23:47:44

"A munkavégzés helyét az állam évente ellenőrizné."

Ha a tisztelt pógár bejelenti, hol tartózkodik, ellenőrizheti.
Ha nem, akkor az állam beszopta.

SvenH. (törölt) 2012.01.20. 23:50:31

@bz249: itt az a kerdes, hogy a kulfoldre elpucolok penzebol egy normalis K+F -re fussa vagy nem

Dr.csőrike (törölt) 2012.01.20. 23:53:42

Anno a vizitdíj és a tandíj nemzethalál volt. Nekem csak ez jutott az eszembe. A fülkeforradalom bizony áldozatokkal is jár.

bz249 2012.01.20. 23:54:05

@SvenH.: ha valami pénzkidobás Magyarországon az a K+F. Ugyanis nincs tőkerős iparunk, amelyik fel tudná használni a K+F eredményeit. Az egész K+F bohóckodásnak egy értelme van, az átlag egyetemi oktató utál tanítani, de szeret kutatni és utazgatni. Ha nem kutathat és utazgathat akkor elhúz a oda ahol ezt megteheti. A K+F a szükséges rossz a felsőoktatás fenntartása érdekében.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2012.01.20. 23:54:10

Ennek a törvénynek már nagyon itt volt az ideje :)

_Molly 2012.01.21. 00:00:40

@8001A:

A munkáltatóknak kötelező bejelenteniük a munkavállalóikat az adóhatóságnak, a foglalkoztatási hivatalnak (nyilván nem így hívják őket, de a fene se' tudja már követni), szóval elbújni nem lehet.

Ha viszont feketén dolgoznak, akkor tök-mindegy, akár külföldön is lehetnek.

8001A 2012.01.21. 00:03:37

@Holger Hartland: "és ha béremeléssel nem lehet, mert ugye miből, akkor marad a Hoffmann-szerződés"

Szomorú hírem van, csak az első működik, a lánc és a béklyó még sose működött a történelem folyamán - sőt, minél szigorúbb a tiltás, annál keményebb ellenállást szül.
Volt ugye olyan korszak, amikor még az olyan eszközök, mint a gépfegyver és a szögesdrót sem tudtak sokakat visszatartani a disszidálástól - Hoffmann ezek után mi faszt akar a sajtpapírjával? Hülye ez?

2012.01.21. 00:05:56

@Vhailor:
"Nem baj, örülök, hogy a közgázosok, bölcsészek meg a jogászok keretszámait megnyirbálták a reál szakok javára"

Javára? Miért, ott nőttek a keretszámok?

Maradjukn annyiban: megnyirbálták.

8001A 2012.01.21. 00:06:54

@_Molly: Aha. Na és az amerikai, francia, vagy új-zélandi adóhatóság szerinted automatikusan lejelenti a NAV-nak, hogy te ott adózol? Egy frászt.
Mint ahogy a külföldi lakcímedet sem jelentik le.
Főleg, ha már az adott ország állampolgára vagy.

SvenH. (törölt) 2012.01.21. 00:09:19

@8001A: arra probalsz celozni hogy itthon okosba bejelenti magat minimalra? es akkor ezzel le is tudta ezt a kerdest?

a francia adohatosaggal nem lennek biztos, hogy ok nem szolgaltatnak ki semmi adatot

8001A 2012.01.21. 00:11:30

@SvenH.: Nem, nem jelenti be magát sehogy. Nincs semmiféle munkaviszonya, és TB-je sem.
(Miért is lenne? Külföldön él.)

Piacbarát 2012.01.21. 00:11:47

@8001A: ausztráliában meg főleg, hisz ott csak négy illetve 6 órában dolgozhatsz az elején...

8001A 2012.01.21. 00:19:08

www.euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=1321

"Amennyiben egy magyar állampolgár három hónapot meghaladóan tartózkodik egy másik tagállamban, a kiutazás tényét be kell jelenteni az illetékes magyar települési önkormányzat népesség-nyilvántartó irodájánál (okmányiroda). A kijelentkezés tényéről a népesség-nyilvántartó igazolást állít ki. A hazatérést szintén ennél a szervnél kell bejelenteni."

Nyilván nem lenne senki *köteles* bejelenteni, ha automatikusan megkapná a magyar lakcímnyilvántartó az adatokat pl. az osztrák hatóságoktól.

tede 2012.01.21. 00:29:20

@Vhailor: megy a játék nyugdíjat vagy tandíjat fizessenek. Eldőlt.

SvenH. (törölt) 2012.01.21. 00:30:34

@8001A: van akkor egy kozjogi szerzodes ami 20 ev mulva eletbe lep es ha nem tudja bizonyitani hogy pl. 12 evig kis hazankban melozott, akkor tartozasa lesz, mintha azt olvastam volna mashol hogy az a tartozas egy BANK fele lesz
na hat ha elo kell keriteni valakit aki pl. 10 millaval tartozik, en szivesen eloszedem, egy csomo amcsi filmben van ra pelda, keress ra hogy "you have been served" habar ez csak egy birosagi idezes, de hat ha valaki tartozik akkor tartozik... el lehet menni del-amerikaba vagy etiopiaba es nem szedik elo, de hat az akkor jol jart :))))

Pszt! 2012.01.21. 00:32:38

Miért nem jut eszükbe ezeknek a baromarcú politikusoknak, hogy ha itt is megfizetnék az embereket, akkor nem mennének el?

M. Péter 2012.01.21. 00:37:11

@_Molly: Mi van, ha pl. a diplomás elmegy külföldre, de bejelentik egy rokon cégébe részmunkaidőre minimálbérre, vagy a családi gazdaságba mezőgazdasági munkára? Valaki biztos ki fogja találni, hogy hogy lehet úgy tenni, mintha Mo.-n dolgozna valaki minimális adó- és járulékfizetés mellett.

8001A 2012.01.21. 00:47:55

@SvenH.: A tartozást a hajadba kenheted, ha azt sem tudod, melyik országban kezdd el keresni az adóst.
Sajnos a világ nem úgy működik, mint az általad nézett amerikai filmekben. Ne legyél már hülye.

SvenH. (törölt) 2012.01.21. 00:49:12

@M. Péter: jogos!
80e bruttora a sarc az allamnak 50e lenne!!! dupla annyi ideig tartana ugye mint a kepzes, hat nem biztos hogy jol jar!
ha meg pont fel eve van akkor talan megjatszhatja, szerintem tegye semmi gond vele, az elv a lenyeg, az nem serul ha 11.5 evet lehuz meloban es utana meg havonta befizet 50e t :)

egy maréknyi dollár 2012.01.21. 00:54:22

@M. Péter: Na, ez az; erre kellenek a már említett bizottságok(haha),amelyek ellenőrizni hivatottak a drága pénzen kitaníttatott diplomások tevékenykedését.Ha azzal szembesülnek, hogy a doktor úr ugyan Magyarországon van nyilvántartva,de nem praktizál, hanem nyaranta répát csomóz, akkor ugyancsak adszi vissza a tandíjat!
Jó sok bizottságra lesz szükség.
Egy ennyi oldalról támadható tervezet olyan ócska és ingatag, hogy magától fog összeomlani.

SvenH. (törölt) 2012.01.21. 00:57:38

@8001A: ember ugye en nem azt mondtam hogy a Rambo filmben egy ember legyilkolta a fel falut?

amugy de...
USAban ez van sot ott a bunozot is eloszedik neked, tudod erre linkelnek egyet nehogy valami spagetti western fan -nek tartsal!!!
en.wikipedia.org/wiki/Fugitive_Recovery_Agent

8001A 2012.01.21. 00:58:02

@egy maréknyi dollár: "Ha azzal szembesülnek, hogy a doktor úr ugyan Magyarországon van nyilvántartva,de nem praktizál, hanem nyaranta répát csomóz, akkor ugyancsak adszi vissza a tandíjat!"

Arra is kéne egy bizottság, hogy megállapítsa, hogy ki a felelős azért, ha a doktor úr répát csomózni kényszerül, mert a praktizálásból éhendöglene. Igazad van, sok-sok bizottságra lesz szükség.

8001A 2012.01.21. 01:02:33

@SvenH.: Látom megnéztél pár epizódot a Dog The Bounty Hunter-ból :DDD

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.21. 01:06:16

@8001A: Nem értette a kommentemet? A benne leírt problémával bármelyik magyar kormány találkozott volna. Sőt, a szlovákoknál nemrég volt orvosbotrány. Hasonló okokból.

Az EU-n belüli szabad munkaerő-áramlás miatt az EU olyan lesz, mint egyetlen "ország", ahol az elmaradott, szegény faluból (ez lenne K-Eu) a képzettek elmennek a gazdag nagyvárosba (ez lenne Ny-Eu). Csakhogy ha a taníttatásukra a pénzt a falu dobta össze, akkor ezért várhat is valamit cserébe. Mondjuk az ifjú doktor maradjon a falu orvosa pár évig, amíg az utódját is kitaníttatják.

Vagy maga szerint az rendben van, hogy a magyar adófizetők pénzén Svédországnak és Nagy-Britanniának képezünk pl. orvosokat?

Az őszinte megoldás az lett volna, amit fent írt valaki (Lord Valdez?): bevezetni a tandíjat, és aztán az államtól lehet ösztöndíjat kapni, ha x évre aláír a diák. És gyakorlatilag ez történik most! Kivéve, hogy más az elnevezése, ami a 2008-as népszavazásnak köszönhető, mert ugye a "tandíj" szó tabu. Framing effect megvan?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.21. 01:13:50

@Vhailor: le kell oket loni, vagy megvonni a nyugdijakat es akkor ehenhalnak, es lesz meg tobb ingyenbolcsesz
igen, tamogatom

8001A 2012.01.21. 01:13:57

@Holger Hartland: De, értettem. Tökminegy, hogy a brain drain igazságos-e, és hogy kinek mit kéne fizetnie. A lényeg az, hogy ez egy idióta intézkedés, aminek az egyetlen foganatja lesz, felgyorsítja az elvándorlást.
Főleg az értelmiség körében, akik irtóznak az ilyen autoriter, dölyfös és pitiáner intézkedésektől.

SvenH. (törölt) 2012.01.21. 01:18:19

@8001A: tehat aki ittmaradt volna eredetileg, az ennek az intezkedesnek a hatasara ugy dont hogy inkabb elvandorol? WTF ??? ez meredek kovetkeztetes volt!!!

ember en legalabb eljutottam egy filmnezesi szintig de te meg mindig a pokemon szinvonalat hozod :))))

8001A 2012.01.21. 01:23:49

@SvenH.: Nyilván te szeretsz olyan helyen élni, ahol fillérekből tengődsz, és bónuszban még csicskáztatnak, röghöz kötnek.
Nem mindenki van ezzel így.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.21. 01:27:30

@8001A: azert amerikat, uj zelandot hagyd ki, ez nem anglia, ide nem lehet csak ugy kijonni melozni, EU-n belul meg , ha megmarad az egesz, mar miert is ne lehetne barkit megtalalni?

8001A 2012.01.21. 01:27:58

@Holger Hartland: Megkérdezném, hogy a kockázatvállási kísérletekből ismert keretezési hatás mégis hogy jön ide, de tartok tőle, hogy csak több oldalnyi bullshitet meg néhány szmájlit kapnék válaszként.

Piacbarát 2012.01.21. 01:29:22

lesz most is népsavazás?

8001A 2012.01.21. 01:31:54

@hagyma: Jó. Adott Kovács Béla, aki lóg az államnak n millióval, ennyibe került a képzése. Meg kéne találni. Hogyan kezdesz neki? Melyik EU-tagállamot kérdezed meg először? Vajon mennyi időbe és pénzbe fog kerülni egy ilyen nemzetközi kutakodás?(Ne felejtsük el, hogy nem áll az illető körözés alatt.)

SvenH. (törölt) 2012.01.21. 01:33:31

@8001A: mondjal mar egy jol meno egytemet amin a vegzettek fillerekbol tengodnek es mellette meg csicskaztatjak?

amugy nem kotik roghoz, hiszen megvalthatja :)))

Piacbarát 2012.01.21. 01:35:12

@SvenH.: van egy pár...csak nem sikerült bekerülni jó helyre...evan..azt mehet külföldre...

xstranger 2012.01.21. 01:35:29

@8001A: Bankinformaciot es adoadatokat EU szerte megosztjak egymassal a tagallamok, hogy aztan valoban mennyit foglalkoznak ezzel azt nem tudom. Csak belekiabalod egy rendszerbe a nevet,szuletesi datumot meg anyja nevet es mar kopi is ki a rendszer hogy kinek hol van szamlaja. Onnantol kezdve van lakcim, lehet kuldeni a szamlat, rendort.

SvenH. (törölt) 2012.01.21. 01:37:26

@8001A: mondhatom??? 2 filmcimet is tudnek, azok ernek? keress ra "you have been served" :))))

tudod van amit maganzok konnyen meg tudnak csinalni, egyszeruen csak megtalalja, lehet pl. fent van a faszbukon
hozzatennem hogy valoszinuleg a magannyomozo berleset is csak meghitelezik a delikvensnek :)))

amugy amint atvette az utan el a fizetesi meghagyas ha meg nem torleszt hat utana valaminek csak tortennie kell nem?
segitek akkor jon a bounty killer :)))

egy maréknyi dollár 2012.01.21. 01:37:50

@8001A: Teljesen félreértettél,de ahogy elnézem, másokat is.Természetesen répacsomózásból sem lehet megélni,de nem ez a lényeg.
Na, jó éjt.

Piacbarát 2012.01.21. 01:38:02

amúgy az eu lényege a szabad ember, és tőke áramlás...

Piacbarát 2012.01.21. 01:39:16

@xstranger: ez igy megy?...mi van a gyorshajtásos büntikkel, sikerült már elintézni, hoyg olaszból behajtsák?

M_R 2012.01.21. 01:41:48

" A munkavégzés helyét az állam évente ellenőrizné."

Aztat eztete meg hogyan, Rózsika? A diplomásoknak majd havonat jelentkezniük kell a területileg illetékes rendőrkapitányságon? Rózsika figyelmét elkerülte hogy nincs unkakönyv, már nem cucializmus van, nem csak állami cégek vannak Orbánisztánban (most még...)

És ha aza gaz diplomás lelép pl. az USA-ba, akkor hogyan? Mert az elég vicces lenne hogy Hoffmanrózsa kommandósok rátörik az ajtót az évek óta amerikai államoplgár, Nagy Tihamér clevelandi lakására :)

Meg miféle állami sóhivatal lesz az, ami huszanéveken keresztül nyilvántartja az összes diplomás adatait (lakcím, munkahely).

Hacsak nem az lesz hogy évente 10 államilag finanszírozott diplomás "keletkezik" - azokat meg nem kell nyilvántartani, mert mind FIDESZ-es családból jönnek és diploma után vár rájuk egy zsíros állami hivatal - sőt még diploma sem kell, mert lehet valaki állami vállalt vezérigazgatója diploma nélkül (BKK - Vitézy Dávidka) vagy akár miniszter (NFM -Németh Lászlóné)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.21. 01:42:21

@8001A: en nem ismerem az EU rendszeret, de pl gondolom ha egy banknak tartozol x millio forinttal, akkor azt mas bank is megtudja
na ettol meg nem biztos, hogy az angol bank levonja fizetesedbol, bar ki tudja mi lesz kesobb, de hogy nem egy elony az tuti
mondjuk ha akarsz felvenni egy kolcsont, vagy siman folyoszamlat nyitni
hat nem orom egy tartozassal a batyudban
de kijatszani mindent ki lehet/majdnem/
meg tartozni is lehet
meg torvenyt serteni is
de Kovacs Bela rendes becsuletes magyar, aki tudja, hogy tartozik es igyekszik megfizetni

vagy ez nem jellemzo?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.21. 01:43:06

amugyis kovacs Bela 5 millert felre tud tenni angliaban evente, ezert nem lesz ezzel gondja

xstranger 2012.01.21. 01:43:14

@d fele doktor fele barát r: dunno, a lenyeg a rendszer hasznalataban van. Szerinted nalunk van barki is aki ezzel foglalkozik? Vagy csak szettarja a kezet es azt mondja hogy nem lehet megcsinalni mert kulfoldi.

Mondjuk ezt kifejezetten APEH ugyekkel kapcsolatban hallottam.

SvenH. (törölt) 2012.01.21. 01:45:05

@d fele doktor fele barát r: gondolom az orvosokra gondoltal...

nem allitom azt hogy ebbol a befolyo penzbol az orvosok fognak kapni penzt, meg filoztam hogy neked is utananezek kb mennyi is amit igy beszednenek, de ez a fenti filmekre valo kereses kivette az energiamat....

azt viszont leszogezhetjuk, hogy kozepes tavon igenis az orvosi fizeteseknek a rendbetetele es a nyugati joleti tarsadalmakat friss pipi orvosi hussal ellato nagyvonalu felsooktatas igenis osszefuggesben van

gyakorlatilag ha pl. a harmada az orvosoknak azonnal kipucol es 10 millas a kepzesuk akkor pl. a 2/3 -nak odaadva ez olyan lenne mintha kapnanak 5 millat... bocsi ezt sem ohajtom vegigszamolni havonta mennyi :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.21. 01:45:12

@M_R: na Te is amerikaval jossz
meseld mar el, hogy lehet ide kijutni es hogy lesz Nagy Tihamer amerikai allampolgar?
erre kivancsi vagyok

vitéz g.e. 2012.01.21. 01:45:46

@SvenH.: Egy kezdő orvos fizetése mennyi????bruttó 150 ezer magyar forint.És akkor nem elemeztem ki mellé,a csicskáztatás részét,pedig regényt tudnék írni róla.Ez szerinted nem az???

Piacbarát 2012.01.21. 01:46:45

@SvenH.: igen kb mostanság ott tartunk, nem éri meg a diploma középtávon se már..mert egy normális kétkezi munkás jóval többet keres...

Piacbarát 2012.01.21. 01:47:27

@vitéz g.e.: ilen kevés...vazze...a kezdő ügyvédbojtásé is kb annyi, ha nem kevesebb...

Piacbarát 2012.01.21. 01:48:06

@hagyma: moft már könnyebb, kimész azt csácsumi csá :D

8001A 2012.01.21. 01:50:03

@hagyma: Tisztelettel, engem nem az érdekel, hogy te mit gondolsz, hanem hogy konkrétan hogyan fognál neki a keresésnek.
Itt ugyanis - EU ide vagy oda - szuverén államokról van szó, melyek esetében - lévén nem bcs.-ről beszélunk - az államnak kb. ugyanazok az eszközei, mint neked.
(A banki adóslisták sem nemzetköziek, ha már itt tartunk.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.21. 01:50:21

@d fele doktor fele barát r:
mitol is konnyebb?
sokkal nehezebb mint akar 10 eve
kezdjuk ott lehet be sem engednek:)

Piacbarát 2012.01.21. 01:51:28

@hagyma: nem is akarok menni...hu megusztam...már már vizum kényszer sincs...akkor miért nem engednek be...btw

vitéz g.e. 2012.01.21. 01:51:44

Egyébként a lényeg veszik csak el itt a ki kit hogyan fog majd ellenőrizni ha tartozik vitában.A lényeg az,hogy ez az egész úgy ahogy van logikátlan,érthetetlen és káros.Ahogy mér előttem is említették,annyi sebből vérzik már most,hogy önmagától fog összeomlani(erre mérget nem vennék,de reménykedek benne,hogy ennél értelmesebbel állnak elő hamarosan)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.21. 01:53:59

@8001A: jellemzoen magyarosan fogod fel
ugysem tudnak velem mit kezdeni, ha nem tartom be a torvenyt, rendeletet, szerzodest
lehet nem erdekel mit gondolok, de Te pl biztosan tudod, milyen lesz az europai bankrendszer 10 ev mulva
/ mint mondtam nem ismerem az EU-t, de egyaltalan nem kizart, hogy siman BAR listara tesznek pl egesz europaban/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.21. 01:55:13

@d fele doktor fele barát r:
nincs vizum amerikaba?
ezt nem tudtam, mikor szunt meg?

8001A 2012.01.21. 01:55:15

@xstranger: Bűncselekmény esetén, vannak igénybe vehető jogsegély-egyezmények, igen.
Próbálj már meg előkeríteni valakit az EU-ból, akivel polgári peres ügyed van. Kicsit bonyolultabb és költségesebb lesz annál, minthogy pötyögsz 5 percet egy számítógépen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.21. 01:56:20

@vitéz g.e.: a tandij a masik lehetoseg, gondolom

Piacbarát 2012.01.21. 01:56:30

@hagyma: figyi nekem a médiatv ugrik be...ha én szlovákiából osztom a blogomat ide, vagy az index onnan irna, vagy a mandiner...nem tud hozzászólni, az itteni hatóság...mert nem érvényes rá a médiatörvény...

akkor eme pénzügyi tv igen?...hogy angliában lakozol...és akkor majd jön az interpol és rádvernek egy kis adócsalást, vagy sikkasztást?...

SvenH. (törölt) 2012.01.21. 01:58:49

@vitéz g.e.: valahol kiszamoltam es most tenykent mondanam, hogy 80 Mrd paraszolit EGYENLOEN csak orvosok kozott szetosztva van meg +70netto (TB, jarulek...)
az meg hogy egyenlotlenul kapjak meg az egy szemet dolog es az is szemet dolog hogy a foorvosi maffia csicskaztatja a fiatal orvosokat, meg hogy nem engedik oket kibontakozni hanem roghoz kotik, de most csak a kepzesrol beszeltunk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.21. 01:59:02

@d fele doktor fele barát r:
OK en nem szeretnek ugy elni valahol, hogy tudom, van 5 millios es evente novekvo tartozasom
de ez maganugy
nincs turista vizum? miota? mi van helyette?

vitéz g.e. 2012.01.21. 02:02:19

@vitéz g.e.: magamat reagálnám le,a 150 Budapestre vonatkozik, reálisan nettó 100ezer.Lényeg a lényeg:amíg nevetséges kis hazánkban egy kezdő orvosi fizetés,van az a helyzet,hogy azt fogja mondani az orvospalánta,hogy elhagyja az országot.Persze,nyilván ő a hibás,mert nem akar 100 ft-ért szenvedni,mikor külföldön ennek többszörösét keresi,és leterhelve sincs.Fogjuk aztán zsaroljuk meg a fiatalokat azzal,hogy tanulhatsz nálunk de itt kell dolgoznod x évet,szerződni,aztán ha nem jön be akkor kifizeted az egészet.Igaz,hogy én nem éltem benne,de ilyen a Kádár-rendszerbe se volt.Ennyit erről és a kormány mentalitásáról.Fel sem merül hosszútávon gondolkodni,hogy teremtsünk olyan lehetőségeket,hogy minél többen maradjanak itthon.Nem majd röghöz kötjük.Ezt védeni nem igazán értem,hogy lehet......

Piacbarát 2012.01.21. 02:03:36

@vitéz g.e.: persze, adjon neki szállást és étkezési hozzájárulást, már jobban hangzik a 100 ft

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.21. 02:03:36

@8001A: oh bazmeg ez egy egyszerusitett, gyorsitott vizum, es egyaltalan nem biztos, hogy be is engednek, tovabba ha itt is akarsz maradni 90 napnal hosszabb idore, kibasznak mint macskat szarni

8001A 2012.01.21. 02:05:56

@hagyma: Akkor még egyszer: nem az a kérdés, hogy én mekkora alávaló csaló vagyok, vagy hogy szerinted hogyan fog működni az EU x év múlva. Hanem arról, hogy hogyan találsz meg egy büntetlen előéletű magánszemélyt az EU-ban. Erre válaszolj, kérlek.
(És akkor még mindig nem beszéltünk arról, több ezer ember esetén hogyan kivitelezed ugyanezt.)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.21. 02:09:00

@8001A: Bullshitet nem, de szmájlit bármikor, főleg, hogy végül is nem is kérdezte meg. :))))

Mr. Pé 2012.01.21. 02:11:13

Vissza kellene vezetni a külön egyetemi felvételit, mert 1: az érettséginek jelenlegi formájában egyáltalán nem készít fel az egyetemi tanulmányokra, 2: sokkal konkrétabban lehetne az egyes pályákra készülni. Azt kellene, hogy ha bizonyos pontszámot elérsz az érettségin, akkor elmehetsz felvételizni. ( Ja, és 350 pont alatt ne lehessen bejutni egyetemre, mert aki annyit nem tud elérni, az nem való oda...)
Ezzel tuti rögtön csökkenne az egyetemisták száma.
A másik, hogy olyan ösztöndíjrendszer kellene, ami mondjuk legalább megközelítőleg igazságos, meg az ösztöndíj összege olyan legyen, amiből tényleg el lehet lenni, ha rászorul valaki. Pl nem lehetne olyat, hogy minden egyetem minden szakán megállapítunk átlagokat és bizonyos átlag alatt az egészet fizetned kell, felette mondjuk a felét, még jobb átlaggal meg semmit? És ezt persze félévekre lebontva és lenne oda-vissza átjárás benne. Tehát azt a félévet fizetnéd ki részben vagy egészben, amikor szarul teljesítettél.

Amúgy meg hogy akarnak itthon tartani? Lezárják a határt az EU közepén vagy mi?....

SvenH. (törölt) 2012.01.21. 02:12:05

@hagyma: totalcar.hu/magazin/bologatokutya/2011/12/18/kozlekedesibirsag-rekord_firenzeben/
"A szabályokra fittyet hányó 62 éves brit állampolgárnak végül az lett a végzete, hogy tilosban parkolt, és a rendőrök ahelyett, hogy a bírságcédulát a szélvédő alatt hagyták volna, a helyszínen megvárták, hogy a tulajdonos visszatérjen a járműhöz."

xstranger 2012.01.21. 02:17:03

@8001A: A gond az hogy feltetelezed hogy az allam szamara ugyanazok az eszkozok allnak rendelkezesre mint neked.

SvenH. (törölt) 2012.01.21. 02:17:46

@vitéz g.e.: "Igaz,hogy én nem éltem benne,de ilyen a Kádár-rendszerbe se volt"

mi nem volt a Kadar rendszerben? Orban?

akkor volt igazan a paraszoli hasznalva/bevezetve, pluszba egy VALODI roghozkotessel megspekelve, hiszen akkor nem volt szabad dontes hogy kivandorol vagy nem...

vitéz g.e. 2012.01.21. 02:18:03

@SvenH.: Érdekes dolgok ezek.Tudod a paraszolvencia is visszajelzése annak,hogy kicsi a fizetés(meg még sorolhatnám minek...).Nem tudom honnan,hogy jött ki ez neked(én nem számoltam utána ez igaz) de azért helyén kezelném.Fogorvosi maffia csicskáztat és röghöz köt?1.Ez most honnan?2.szóval csak ők a hibásak és a mindenkori egészségügyi kormányzatok mindent jól csinálnak(és csináltak)? Nana... Ja és még valami(nem kívántam előhozni,de a példa adja magát) édesapám fogorvos.Soha életében nem kért és nem is fogadott el hálapénzt(köszi 70ezer,én nem láttam belőle semmit,nem nyaraltunk hálapénzből oh yeah).Nem is maffiózó,legalábbis jól titkolja előlem a dolgot ezek szerint.És nem fillérekből tengődünk(az ország többségéhez viszonyítottan,vagy csak a kistérségéhez),de az,hogy mi olyan nagyon jómódban élnénk,hát az nem úgy van.Mert ugye jó egyetemen végzett emberek nem tengődnek,és nem csicskáztatják őket......

vitéz g.e. 2012.01.21. 02:23:06

@SvenH.: ne magyarázd félre szándékosan amit írok.Arra gondoltam,hogy ilyen felsőoktatási rendszer.Való igaz nem mehettél ki szabadon,de értsed amit akarok mondani.Ne félremagyarázd.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.21. 02:24:13

@8001A: suketek parbeszede...
felesleges
nekem tok mindegy hogy fog mukodni nem erted?
europai BAR lista nincs amugy? ezt komolyan nem tudom
azt sem tudom a torveny jo-e, a celjat latom
/zarojelben jegyzem meg, hogy tapasztalataim szerint egyre nehezebb kulfoldon allast talalni, de aki megy a fizesse vissza, amit az allamtol kapott, a zom dolgozni megy ki, penzt keresni, es egyszer hazamegy, ha nem hat akkor nem tudjak behajtani... es?/

SvenH. (törölt) 2012.01.21. 02:26:02

@vitéz g.e.: "Fogorvosi maffia "
???
főorvosi

vitéz g.e. 2012.01.21. 02:27:38

@SvenH.: ok értettem,bocsi,foorvosi volt írva,akkor azt a részét a mondandómnak is töröltem(vedd úgy) bocs

SvenH. (törölt) 2012.01.21. 02:33:48

@vitéz g.e.: nem ezt komolyan nem ertem de oszinten!!!

akkor 10%os elitet kepeztek, es nem mehettek ki a kadar rendszerben az ertelmisegiek, nem volt szabad valasztasuk mint ma

a masik resze meg egy kicsit tulragoztam de a csicskaztatas es a paraszoli penznek a lenyulasa es a roghoz kotes, hogy a ven fasz prof nem engedi a fizetos betegek kozelebe a fiatalokat az megvan es letezik es annyiban az eddigi kormanyoknak a hibaja hogy nem csapott szet meg rendesen...
remelem ebben IS valtoztatni fognak

vitéz g.e. 2012.01.21. 02:36:40

De megint a téma szélre jutunk ezzel.Magát az intézkedést és a szellemiségét nézzük meg.Én nem tudok egyetérteni vele.Értelmetlen ez így,de érvek felhozatala nem is szükséges,mert az Orbán-kormány érvekből nem ért csak az erőből sajnos.Szóval ehhez a katyvaszhoz is ragaszkodnak majd szépen,és csak reménykedhetünk,hogy a következő kormány változtat ezen,de súlyosan.

SvenH. (törölt) 2012.01.21. 02:40:02

@vitéz g.e.: semmi gond :)

@hagyma: en elovettem a komoly filmnezesi tudasomat hogy neki bizonyitsam es akkor a Rambo filmekkel jott elo...
szerintem ha van 10 milla amit be kell hajtani es jo sokan lesznek akiktol ezt be kell hajtani akkor fognak ra talalni modszert

hozzatennem, hogy bizonyithatnak mar valamit az alszlovakokkal is, vannak am tippjeim, pl. ha van gyereke megnezhetnek mennyire eletszeru hogy a vedoneni allandoan Budapest II. keruleteben adta be a szurit, vagy esetleg egy kis fixen letamasztott kamera felvetelet eljuttatnak a NAVnak valamilyen kamu indokkal

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.21. 02:46:26

@SvenH.: raadasul nem gondolom, hogy olyan rengetegen akarnak vegleg elkoltozni
nem tudom
de nem gondolom
a torveny lehet rossz, nem erterk hozza
a celjat ertem
de hogy az legyen a legfontosabb, hogy ugyse fizeti vissza aki lelep....
1. nem mindenki lep le
2. aki lelep, sok visszajon
3. a kinti orvoskereslet is megszunik egyszer...
4. akar elkovet valaki buncselekmenyt akar nem, elobb -utobb a tartozasa miatt meg szoktak talalni, hivatalos uton
5. aki meg megussza, hat meguszta

SvenH. (törölt) 2012.01.21. 02:46:58

@vitéz g.e.: az en ervem, az volt, hogy regen a kadar rendszerben azert nem volt tandij, mert izolalt volt az orszag, nem tudtk csak ugy kipucolni kulfoldre az ertelmisegiek
ez valtozott, es azt kovetni kell

amugy ezzel a hozzaszolassal ertek tokeletesen egyet:
Holger Hartland · hartland.blog.hu 2012.01.21. 01:06:16

csak a framing effect -el nem, mert nem tudom mi az :)))

vitéz g.e. 2012.01.21. 02:47:41

@SvenH.: huh,hogy mondjam.Nem érted még mindig amit írtam.Az a problémám,hogy ez a lépés számomra diktatórikus.Ezt próbáltam szemléltetni.(tudom mi volt a Kádár-rendszerben,beszélgettem róla idősebbekkel,nem kell elmagyarázni).Az a problémám,hogy olyan feltételeket szab(fizesd ki az x milliót ha kimész) ami bár megadja a szabad választás lehetőségét,de mögötte van a zsarolás,hogy vagy azt teszed amit mondunk,vagy fizetsz(értsd megszívod).Ez a problémám.Persze,ha nem akarod megérteni amit írok akkor falnak beszélek.Ha megérted és arra reagálsz,szívesen fogadom.De azt értsd meg amit mondok(nem azt mondtam,hogy Kádáréknál volt szabad választás,hogy kimehetsz).Újra nem ismétlem el.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.21. 02:54:19

@vitéz g.e.: en nem csak beszelgettem olyanokkal, abban eltem 30 evig
nem zsarolas az, ha utolag /nem elore/ be akarjak hajtani rajtad azt, amit az allam radkoltott es ezt elore egy szerzodessel, torvennyel , nem tudom mivel rogzitenek
ha magyar egyetemre felvetelizel, akkor tudnod kell mit kapsz es mit kernek
ez nem zsarolas
lehet nem jo a modszer de sozo nincs zsarolasrol
/amugy a Kadar rendszerben is volt tanulmanyi szerzodes/

xstranger 2012.01.21. 03:00:57

@hagyma: ja, az allamilag finanszirozott hallgatosag 100%nak, na ne viccelj mar.

Dehogynem zsarolas ez, a fiataloknak, foleg akik par honappal a dontes elott allnak nincs mas valasztasuk. Bele kell ugraniuk fejjel elore, aztan csak lesz valami.

A legbosszantobb ebben az egesz kerdeskorben hogy az inyenes oktatas a legjobb modszer a szocialis mobilizacio eleresere. Mindenki ugy beszel az felsooktatasrol mintha az valami oriasi koltseg lenne, pedig ez a legjobb modszer arra hogy adofizetoket gyartson az allam. A mai gazdasagnak diplomasokra van szuksege es kesz. Semmibol sincs tulkepzes, ossze lehet hasonlitani a diplomas es nemdiplomas munkanelkuliseget. Sot tovabbmegyek, gazdasagnak meg a szar kepessegu diplomasokra is szuksege van, majd ok leszenk a beosztottjai a jo kepessegu diplomasoknak.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.21. 03:06:14

@xstranger: letezett bizony
ha osztondijat , tanulmanyi szabikat akartal akkor ala kellet irni par evet biznyos cegeknek
nem zsarolas
feltetel
beleugraniuk nem kell, miert kene komuvesre is szukseg van
aki meg eleve ugy tervez, hogy kint akar elni, az rogton kezdhetia kinti egyetemmel, van ott is
azt mondod a mai gazdasagnak diplomasokra van szuksege
hat ezt mondja a torveny is:) ez egy kis osztonzo, hogy legalabb 6 evig maradjon, de hamg sem akkor sok sikert angliaban es kerik vissza a penzt, ami ugye, mint a masik blogon irjak nem lehet problema a hatalmas es korlatlan lehetosegek orszagaiban - nyugaton
par miller? mi a gond?

vitéz g.e. 2012.01.21. 03:07:56

@hagyma: Aha.Szóval ha azt mondják,hogy államilag támogatott képzésen van a delikvens,és nem dolgozza le az x évet az országban,akkor fizesse ki a tanulmányainak a költségét.Szóval,ha valaki úgy érzi,hogy (maradjunk az orvosi példánál) 100ezer forint és a körülmények helyett,inkább dobbant nyugatra és keres 6x annyit,akkor a kormány ennek a döntésnek úgy próbál gátat vetni,hogy szerződésben kiköti,hogy fizesse ki a képzés költségét,ha nem dolgozza le a 12 évét 20 év alatt idehaza.Szóval akkor mit is csinál a kormány?A feltételek(bér,munkakörülmények stb....) változtatása helyett sakkban tartja azzal a személyt,hogy fizessél állambácsinak x milliót.És úgy dönt,hogy itthon marad,mert nem tudja honnan fizesse ki.Akkor ez mi???

vitéz g.e. 2012.01.21. 03:16:43

Egyébként,mint írtam korábban,a tandíj kérdése pedig nagyon egyszerű.Csak egy ötletet mondok,nem kell Szentírásnak venni.Havi 5 ezer forint.Nem nagy összeg,megvan a szimbolikus része,hogy nem babra megy,hanem a te(szüleid) pénzére is,nem drasztikus az átlag számára,az egyetemnek is van bevétele.(Éves szinten is tűrhető összeg jön ki,mert ugye más egy német átlagkeresetnek a 300000 forint meg a magyarnak).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.01.21. 05:35:41

@8001A: sajnos adocsalas eseten, ha valakit koroztetnek, bizony igen hamar kiadhatjak .....

@hagyma: nekem is volt ilyen , 2010ben jart volna le. Mar 2007-ben eljottem attol a cegtol, elengedtek.

Virág et. 2012.01.21. 07:42:57

@Doomhammer: Akár azzal is, hogy visszahozzák a második kulcsot. Engem is hátrányosan érintene, de maradna kenyérre és az ország közben nem menne csődbe. Én bevállalnám ezt az áldozatot, azt tudom, hogy a fideszes többség nem.

De van jobb ötletem: hagyjuk abba a szabadságharcot, 260-as euróval az élet, az államadósság és minden egyszerűbb, finanszírozhatóbb volt. Esetleg ne államosítgassunk, végtörlesztgessünk meg különadóztassunk többet és akkor a multik, bankok beruháznak és nem leépítenek. Tudom, tudom, rabszolgatartás meg Európa szemete, de a közmunkával ellentétben (ami a nagy ötlet unortodoxéknál) ez nem kerül közpénzbe - sőt, hoz is pénzt a közösbe. A Mercedes óta nem volt jelentős beruházás Magyarországon és azt is még a szocik idején kezdték meg. Magyar beruházások meg nincsenek, ennyinek legalább az elmúlt 2 évből ki kellett volna derülnie.

Egyébként VOLT adóemelés. ÁFÁ-t, jövedéki adót és munkáltatói járulékokat emeltek. Az ország többségének az SZJA egykulcsosítása is adóemelés volt. Csak épp értelme nem volt, mert a melldöngetés elvitt minden mozdítható pénzt.

Szűcslaci 2012.01.21. 07:54:33

@vitéz g.e.: A mi pénzünkön tanultok, hát nekünk fogsz szolgálni. ( a "szolgálni" itt nagyon pozitív értelemben). Ha nem, akkor igenis fizesd vissza a pénzt. Ettől logikusabb és igazságosabb ügymenet nincs. Talán az kéne, hogy a társadalom pénzén te megtanuljál mérget keverni, bakot ugrani, bombát gyártani vagy éppen vesét cserélni, aztán itt hagyd a szarban azokat, aki ezt neked lehetővé tették, hogy a nyavalyás életedet polírozzad és azoknak kedvezzél ( vagy ártsál) akik egy ruppóval sem szálltak be a businessbe? Lófaszt, kicsim.

Virág et. 2012.01.21. 08:23:33

@Szűcslaci: Logikus és igazságos. Csak épp eddig nem így ment. Amikor próbáltak a szocik meg a szadesz elindulni a "logika és az igazságosság" felé, akkor ez a kurzus és ennek a blognak a célközönsége volt a legjobban felháborodva.
Nekem ez bántja picikét a szemem. Tegnap ördögtől való népnyúzás, ma már az egyetlen értelmes lépés. Ilyen szintű seggszáj az elmúlt 20 évben még nem volt.

Az pedig, hogy 1-2 hónappal a felvételi előtt sikerül ezt bedobni, az különösen bájos. Aki egész eddig például jogásznak készült, az most mit csináljon? Vegyen fel hitelt? Kérje meg anyut és aput, hogy legyenek ők is kormányközeli vállalkozók? Hogyan fogja visszafizetni a hitelt, amikor a legtöbb frissdiplomás jogászt felszívó ügyvédjelölti pályán csak papíron van fizetés, de a hitelt attól még majd törleszteni kell a 0 forintos fizetésből is akár (ezt hívják gyakorlati időnek)?
(És a jogászok éppen nem azok, akik külföldre szoktak menni. Itt a magyar jogot tanítják, nem az angolt például. Bár abból a 100 helyből mindegy is lenne.)

baloo112 2012.01.21. 08:23:41

Úgy izgultam hogy lesz megszorítás, és hála Istennek nyoma sincs. A fizetéseket emelték, az adó csökkent, a magyar államadóság iszonyat mennyit csökkent, megvédték a nyugdíjat és az oktatást is rendbetették. Igazán örülök hogy nincs 300Ft-os vizitdíj. Meg megszorítás.

baloo112 2012.01.21. 08:25:52

Ja ami emelkedett az a világgazdasági helyzet miatt pl benzin. euró stb ezekhez a gazdaságpolitikának és a kormánynak nincs köze.
Az hogy az embereket politikai alapon kirugdossák pl anyósom az is tök rendbe van. Gyönyörű fideszország.

baloo112 2012.01.21. 08:27:06

Ja és csak annyit hogy annyira féltem hogy tandíj is lesz, de nem lett, hála Istennek, pont ahogy megígérték! Boldogság és béke minden fideszszavazónak!!!!

collateral collector (törölt) 2012.01.21. 08:33:55

"ÖRÖKRE ELTÖRÖLTÜK A TANDÍJAT" - orbán viktor, 2008-03-09.

"ÉLJEN, ÉLJEN, KÖSZÖNJÜK, VIKTOR!!!" - fidesz-szavazók.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.01.21. 08:34:58

@Pszt!: Szerintem eleve erre megy ki a játék :)

miro1 2012.01.21. 08:46:59

Nincs szükség már a felsőoktatás felére, csökkenő gyereklétszám, és bizony az alacsony színvonalú diákok miatt, ma a felsőoktatásban olyan szigor lenne, mint 1995-ben, bizony nagyon kevésnek sikerülne diplomázni. Emlékszem arra az időkre, hogy egyetemre nem is volt érdemes próbálkoznia annak, akik 4.3 alatt voltak, főiskolánál is nagyjából a 3.7 szint már határ volt, ma... , csak meg ne bukjál az érettségin, elmégy egy büfészakra, vagy olyanra ami nagyon keresett ezért tömegiparrá vált...
Szerintem teljesen rendben van ez a dolog, mára ez van, van egy szakajtó jogász, és bölcsész aki munkanélküliként kezdi az életet, miért szúrjunk ki velük?

Egyébként ez a japán séma, ott bizony így van sőt a vállaltok fizetik a tanítást, és ott kell dolgoznod

miro1 2012.01.21. 08:49:47

@vitéz g.e.: Tanulmányi szerződés, én adómból ne külföldön szórakozzanak.

Szűcslaci 2012.01.21. 08:54:48

Olyan ez, mintha te hizlalnád a malacot és a szomszéd vágná le és enné meg.

különvélemény 2012.01.21. 08:56:09

"sszességében az intézkedés a szorgalmas és okos, ám hátrányos anyagi helyzetben lévőket sújtja leginkább."

Nem kell bölcsésznek menni.
Ilyen bonyolult ezt megérteni?

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2012.01.21. 09:00:30

Vicces, EU-ellenes, kommunista intézkedés.

Bulgáriában pontosan ez volt, 1989 előtt. Persze akkor ez könnyen megoldható volt: eleve ki se engedték az országból azt, aki még nem dolgozta le a szükséges éveket (ez 5 év volt), mert hátha illegálisan külföldön marad. Aki meg más "szocialista" országba ment, az mehetett, de nem adtak neki engedélyt tartós tartózkodásra, ilyen engedély hiányában pedig -az akkori VSZ-államok közti emberkorlátozó egyezmények értelmében - a fogadó ország sem adhatott tartózkodási engedélyt.

Sőt, Bulgáriában azt is kitalálták, hogy a katonai szolgálat hiányát is meg kell váltani pénzzel. Aki nem volt katona és nem lett alkalmatlannak minősítve, annak ki kellett fizetnie a katonai szolgálat "árát", ha külföldön élt. Apám Magyarországon született bolgár állampolgárként, életében először 25 éves korában járt Bulgáriában, de 18 évesen fizetnie kellett a budapesti bolgár követségnek ilyen összeget. Persze fizetés helyett mehetett volna Bulgáriába 3-éves sorkatonai szolgálatra is...

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2012.01.21. 09:09:42

@8001A:

"Amennyiben egy magyar állampolgár három hónapot meghaladóan tartózkodik egy másik tagállamban, a kiutazás tényét be kell jelenteni az illetékes magyar települési önkormányzat népesség-nyilvántartó irodájánál (okmányiroda). A kijelentkezés tényéről a népesség-nyilvántartó igazolást állít ki. A hazatérést szintén ennél a szervnél kell bejelenteni."

Ez egy halott jogszabály... Jogászi nyelven: desuetudo-ba ment. A lakosság 99 %-a nem tartja be, s a hatóság pedig nem követeli meg. Élő ember nem jelenti be sehol, hogy bárhová is elment 3 hónapnál többre. Én személyesen ilyen embert nem is ismerek, csak HALLOTTAM ismerős ismerőséről, hogy kijelentkezett az önkormányzatnál, de lehet, hogy ez csak urban legend... :-)

"Nyilván nem lenne senki *köteles* bejelenteni, ha automatikusan megkapná a magyar lakcímnyilvántartó az adatokat pl. az osztrák hatóságoktól."

Nincs ilyen együttműködés... A rendszerváltozás óta az idő kb. egyharmadában Magyarországon, kétharmadában külföldön éltem. SOSEM jelentettem be SEHOL SEMMIT, s mindig legálisan tartózkodtam.

Globetrotter2014 2012.01.21. 09:10:10

Ez a cikk ntendenciózus és ostoba. Teljes nyelvszélességgel áll ki az elmúlt 2 év elgrosszabb intézkedése mellett. Megkockáztatom hogy egy rövid hoszárvágással (izé, majdnem kétéves vajúdással) siekrült egy olyan koncepciót letenni az asztalra ami talán még a hírhedt magyar bálinti refomroknál is nagyobb kárt tesz a magyarokban.

Sem szociális (tandíj), sem ideológia módon nem védhető és pont annak a folymatnak vette legerősebben elejét, ami kiút lehetett volna...

trollface 2012.01.21. 09:12:37

a külföldre menéshez nyelveket kellene beszélni, abban meg elég szarok vagyunk, szóval ez nem valós probléma, a törvény meg amúgy is betarthatatlan, főleg ilyen távaltokban. húsz év b+! azt sem tudjuk, jövőre mi lesz, nemhogy húsz év múlva!

jaty 2012.01.21. 09:17:51

Nem csípem őket, de ebben egyetértek velük.HA valaki az állam pénzén tanul, akkor nincs joga a mások pénzén megszerzett diplomáját külföldön kamatoztatni.Ha viszont valaki ki tudja fizetni a képzés költségét, menjen isten hírével. Mondom ezt úgy,két iskoláskorú gyerekem van, és én sem fogom tudni nekik zsebből fizetni a tandíjukat...

jaty 2012.01.21. 09:21:04

@trollface: A sok egyetemi halgató örül, hogy nemsokára nem lesz szükség a nyelvvizsgákra a diploma megszerzéséhez. Így nem lesznek kötelesek elfogadhatóan elsajátítani egyetlen idegen nyelvet sem. Azt viszont nem látják, hogy ez pont a kormány malmára hajtja a vizet, hisz nyelvismeret nélkül vajon melyik idegen országban tunak elhelyezkedni. MAjd amikor a sok éjjenző észbekap kezdhetnek 28-30 évesen nyelveket tanulni ha menni akarnak. Ügyesen ki van ez találva...

mojszipupi 2012.01.21. 09:36:46

Az államilag finanszírozott, végzett hallgatók ezentúl hoffmannrózsa és orbánviktor önarcképével kiegészített diplomát vehetnek majd át, + a NER egy díszes példányát keretbe foglalva :D

csakafidesz hajrá....mondjon meg mindent csakazorbán

Szűcslaci 2012.01.21. 09:40:18

@max val, a bircaman: itthon is kellet ún. " Honvédelmi hozzájárulást" fizetni annak, aki nem alkalmatlanság miatt mellőzte a sorkatonai szolgálatot. ( pl. családfenntartó, vagy lelkiismereti okok miatt)

Piacbarát 2012.01.21. 09:40:47

@jaty: alairtuk az eu egyezmenyt, ami kimondja szad toke es ember aramlas...korlatozhatod hamarabb mennek ki, es iden eleg sokan mentek el..eleg csak korbeneznem az ismeroseim kozott es facebookon..

ColT · https://www.boredpanda.com/author/hcl/ 2012.01.21. 09:48:36

"az Unió adta lehetőség, a külföldi egyetemek viszonylag alacsony szintű bejutási feltételei szinte magukba szippantják majd a kifelé tartó fiatalokat. "

Majd amikor meglátják a kinti tandíjakat, albérletdíjakat, hazajönnek.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.21. 09:48:50

A mai bóvlista gyülekezet jelmondatai, ezeket kell üvölteni:

- Ingyen SZTK szemüvegkeretet mindenkinek - ugyanazzal a dioptriával.
- Legyen béke, legyen kölcsön, legyen béke-kölcsön!
- Vizsgáljuk felül a családi és utónevek használatát!

- Minden egyes nap basztassuk a tízmillió magyart, nehogy véletlenül is legyen egy olyan
nap, amikor nyugodtan tudják a fejüket a párnára hajtani!
- Aztán pedig két naponta mindent vonjunk vissza, amit mondtunk!

- legyen 600,- ft a benzin
- nekünk 400,- ft-os euró kell!
- emeljék a kenyér, a só, a cukor a minden árát!
- cseréljük le a rendszámtábla lecserélőket!
- 2 milla alatt fideszes fatty ne kereshessen
- a Felcsút kerüljön az első osztályba!

- Csak 30 évente legyenek választások és felcsúti kötődésű, sose dolgozott, többször bukott,150 cm mély, focista agyú, O. V. monogrammú jelölt lehet m.elnök!
- Ez kevés, hazudjon még nagyobbakat Szargyártó Péter!

- 20 év alatt közrendőrből milliárdos, kedvezményes nyugdíjjal, Pintér Sándor féle életpályamodellt mindenkinek!

- Pataki Attila dáridóénekesnek Kazinczy díjat és sikeres érettségit!

SOK SIKERT A KUTYAKOMÉDIÁHOZ!

zum trucc 2012.01.21. 09:50:08

Végülis dolgozzon itthon, aki állami finanszírozású képzésben szerzett képzettséget. Ny-Európában átlag négyszeres a pénz, és nyugodtabb a politikai helyzet. Azért négyszeres a pénz, mert fejlettebb a gazdaság.
Ezt kellene megcélozni, a nyugalmat meg a fejlettséget, és nem tönkretenni a jó egyetemek egy részét.
Hoffmann Rózsa meg menjen külföldre dolgozni, nézzük meg, megél-e. Tőlem éhen is veszhet.

ColT · https://www.boredpanda.com/author/hcl/ 2012.01.21. 09:54:28

Amúgy nincs azzal olyan nagy baj szerintem, hogy itthon kell maradnia annak, aki nem fizet. Aki szegény, és diplomát szeretne, annak nyugi, hogy meg fog felelni ez is. A módszer tényleg durva, igazi favágós, de alapvetően szerintem nem elítélendő a cél.

A bajom nekem a keretszámokkal van. Sokkal több államilag finanszírozott helyre lenne szükség.
És mondjuk a tandíj összege is elég meredek, amit kitaláltak.

ColT · https://www.boredpanda.com/author/hcl/ 2012.01.21. 09:56:22

Egyébként azzal is egyetértek, hogy az lenne az igazi, ha itthon is lenne meló - de ez nem az oktatási miniszter hatásköre, illetve belátható időn belül nincs rá esély.

ColT · https://www.boredpanda.com/author/hcl/ 2012.01.21. 09:59:54

@jaty: Hogy nincs nyelvvizsgája valakinek, az nem azt jelenti, hogy nem beszél nyelvet.
Ismerek sok egyetemistát, akik leállamvizsgáztak, és nincs diplomájuk, mert kib* lusták elmenni nyelvvizsgázni.

ColT · https://www.boredpanda.com/author/hcl/ 2012.01.21. 10:00:24

@ColT: Lemaradt : ettől függetlenül teljesen jól beszélnek 1 vagy 2 idegen nyelvet.

Globetrotter2014 2012.01.21. 10:01:05

@jaty: azzal az állam pénzén szerzett dipomával nem fog pénzt keresni. Miért is venné bárki komolyan a magyar oktatást? Még a magyarok sem veszik komolyan. Frissdiplomás jogászokat és közgezdászokat úgy kezelenek mintha semmit sem tudnának, ami nagyjából meg is felel a valóságnak.

Ha külföldön felvesznek dolgozni (mámint nem takarítónak vagy mosogatónak) az nem azért van mert "nagyrabecsült" magyar diplomád van, hanem mert van valami nemzetközi vetülete az önéletrajzoddal. Ellenttben a lassan 5 éve folyamtosan külföldön csak közröhej tárgyát képező Magyarország alibi diplomáival, vannak olyan képzések amelyek nemzetközi szinten elismertek.
Ezek hiányában nem sok esélye van a magyar álláskeresőnek egy komolya külföldi állásra.

Amennyiben viszont sikerül egy ilyet megszerezni, attól még lojális marad(hat) a hazájához, a legtöbb kint élő magyar először az otthoni viszonyait rendezi. És aligha gondolkozik kint maradásban.

Szóval ez a célozgatás felettébb ostoba rosszindulató és ráaádsul valótlan...

Piacbarát 2012.01.21. 10:09:10

@ColT: nem kell annyi alibi diploma...

ColT · https://www.boredpanda.com/author/hcl/ 2012.01.21. 10:14:02

@d fele doktor fele barát r: Nagyobb államilag finanszírozott aránnyal sem lenne több.
OK, csökken a felvehető keretszám mondjuk magyar szakra, de annak azért ne 5% -a legyen állami, hanem mondjuk 15... Mert néha szegény gyerekek is szertnének egyetemre menni. Attól a többi még fizethet.

Azzal megfejelve, hogy tanulmányi átlaghoz kötik az államilag finanszírozotságot, szóval muszáj tanulni.

Virág et. 2012.01.21. 10:27:45

@miro1: Nem nagyon vagy képben, igaz? Jogász és közgazdász pályakezdőknél a legalacsonyabb a frissdiplomás munkanélküliség. Azért ott szüntetik meg a helyeket, mert pénzt akarnak behajtani - gondolják azok úgyis el tudnak majd helyezkedni, akkor akár fizethetnek is.

Soha nem volt olyan év még, hogy vidéken ne lehetett volna csak önköltségesen pl. jogásznak tanulni. Ez nem visszatérés a dicső múlthoz, hanem szimplán a tandíj bevezetése. Minden más porhintés, hogy a fanatikus hívők is megegyék.

Piacbarát 2012.01.21. 10:28:50

@ColT: nem látom az alternativákat a fiataloknak, ha nem sikerül bejutni...

illetve...igenis kéne egy segítő alap, ha valakit felvettek, és igenis tanuljon kapjon ösztöndíjat ami fedezi a taníttatását...plusz szociális támogatás...

Virág et. 2012.01.21. 10:32:44

@ColT: Mondjuk az érdekelne engem, hogy pl. vidéken, ahol nincs állami finanszírozott jogász képzés (nekem ez a szakmám, ezért lovagolok ennyit rajta), ott mégis mi fogja motiválni a hallgatót, hogy jobban tanuljon? Nem tud állami finanszírozásba átkerülni, mert 0 státusz van.
Ez szimpla pénzbehajtás.

A fizetős felsőoktatás meg hoz még egy problémát: ha milliókat fizetek a diplomámért, akkor elvárom, hogy azt meg is kapjam. Vagy átmegyek egy másik egyetemre. A tandíj miatt csökkenő létszámok miatt az egyetemek anyagilag érdekeltek lesznek abban, hogy ott maradjanak a hallgatók. Ez azzal jár, hogy csökkentik a vizsgák nehézségét, nehogy elijesszék a finanszírozót (a hallgatót).

Idővel persze kialakulhat egy új rangsor a fizetős iskolák között is, de addig marad a minőségi és mennyiségi lejtő.

Piacbarát 2012.01.21. 10:35:55

@Virág et.: miért vagytok úgy oda,sokáig fizetős volt, majd ingyenessé tették, majd felduzzasztották, majd eltünt a nivó...

Virág et. 2012.01.21. 10:43:00

@d fele doktor fele barát r: Az ingyenessé tétel és a nívó eltűnése között eltelt egy "csekélyke" idő. Magyarországnak akkor voltak a legjobbak az egyetemei, amikor ingyenes volt a felsőoktatás.

Egyébként divatos dolog ez az "eltűnt a nívó" duma csak épp nem igaz.

1. Nem tűnt el, csak áthelyeződött. Vannak olyan karok, ahol jelenleg is magas a színvonal és vannak olyanok, ahol meg nem. A piac majd válogat - teszi ezt most is. Ha valaki gyenge iskolában szerzi ugyanazt a diplomát, akkor nehezebben fog tudni elhelyezkedni. Hol itt a baj?

2. A tandíj ezen nem változtat. Azzal, hogy a gazdag gyerekek játszótere lesz a felsőoktatás még nem lesz nívó emelkedés. Sőt. Attól, hogy kevesebb lesz a felsőoktatásban részt vevők száma (ami nem lehet cél, mert a magyar átlag így is az EU-s alatt van, hacsak nem a harmadik világ a cél) még nem feltétlen lesz a képzés jobb.

Piacbarát 2012.01.21. 10:44:57

@Virág et.: legjobbak...végülis meleg volt...ocó volt a kaja a büfében...azt ennyi...de nem tanitottak szinte semmit...jah ez bmf

ColT · https://www.boredpanda.com/author/hcl/ 2012.01.21. 10:56:42

@d fele doktor fele barát r: Én sem nem.

@Virág et.: Igez, ez a bajom a keretszámokkal.
A másik, hogy jelenleg is csökkennek a vizsgakövetelmények, mert a fejkvótáért versenyeztek az egyetemek, főleg a bölcsészkarok.
Ez pont a jogon és orvosin nem volt akkora baj, mert ugye oda többségben úgyis fizetős hallgatók jártak.

8001A 2012.01.21. 11:04:30

@ColT: ...meg aztán olyanok is vannak szép számmal, akiknek van nyelvvizsgájuk, de nem tudnak megmukkanni idegen nyelven (rejtély, hogy küzdötték át magukat a szóbelin).
A papír itt is csak tájékoztató jellegű, és pontosan annyit ér, mint a tudás, ami mögötte van.

ColT · https://www.boredpanda.com/author/hcl/ 2012.01.21. 11:07:48

@8001A: Ennyi... Eddig mind a 3 munkahelyemre felvételkor, az interjún, kellett adott nyelven beszélnem.

lyken 2012.01.21. 11:21:08

@Doomhammer: "Az egész arra megy ki, hogy a felsőoktatást ne az adófizetők finanszírozzák. Vagy legalábbis sokkal kevésbé, mint eddig. "

Ebben majd akkor hiszek, ha megtörtént. Jelenleg azt látom, hogy a manyup pénz kellett, a kgfb-kötelezőre rávágtak egy új adót, bevezettek 12 másikat és a babakötvényekre is pályáznak. Érzésre eddig ez a leggyengébben muzsikáló banda 89 óta, pedig láthattunk már pár zenekart...

ColT · https://www.boredpanda.com/author/hcl/ 2012.01.21. 11:25:13

@lyken: Ezekre sajnos azért van szükség, mert nincs pénz.
Az addig OK, de ennyira balf* módon szerezni...
Amúgy a felsőoktatást így is z adófizetők fogják fizetni, csak nem állambácsin keresztül, hanem közvetlenül...

8001A 2012.01.21. 11:25:32

@max val, a bircaman: "Élő ember nem jelenti be sehol, hogy bárhová is elment 3 hónapnál többre."

Tudom, én sem jelentettem be. Sőt, senki más sem, akit ismerek, pedig az ismerősi köröm kb. 80%-a külföldön él.

"Nincs ilyen együttműködés... A rendszerváltozás óta az idő kb. egyharmadában Magyarországon, kétharmadában külföldön éltem. SOSEM jelentettem be SEHOL SEMMIT, s mindig legálisan tartózkodtam."

Na látod :)
Mégis vannak emberek, akik meg vannak győzödve róla, hogy csak guglizni kell kicsit a rendőrségi számítógépen, aztán mindenki jól meg lesz találva.

8001A 2012.01.21. 11:31:13

@ColT: Nekem is ott mérték le mindig, és még csak meg se kérdezték, van-e nyelvvizsgám (3 nyelvből csak 1-re van). Ha nyelvvizsgapótlékot akartam volna a papír után, valószínűleg még ki is röhögnek.
Sokan nem hajlandóak megérteni, hogy nagyot fordult a világ, és bár nyilván nem mész el ügyvédnek vagy sebésznek papír nélkül (autodidakta sebész lol), a hangsúly a papírról inkább arra helyeződött át, hogy te magad mire vagy képes.

Piacbarát 2012.01.21. 11:36:25

@8001A: mivel sulykoljak, h de kell kell es kell ezert sokan dafke nem, ileve nem szerettettek meg a nyelvet, hanem ez van nincs masik nyelv, csak mondjuk angol v nemet.,.

8001A 2012.01.21. 11:43:54

@max val, a bircaman: "Aki nem volt katona és nem lett alkalmatlannak minősítve, annak ki kellett fizetnie a katonai szolgálat "árát", ha külföldön élt."

Akkor most keress valamit, amibe kapaszkodhatsz, mert ma, 2011ben, Törökországban - amely EU-tagságra ácsingózik - ez a mai napig így van.

A legújabb, 2011 decemberi tarifák:
Teljes felmentés, 30 éves kor felett: 12.200 EUR
Teljes felmentés, külföldön elő állampolgároknak:
10.000 EUR
Részleges felmentés, 21 napos kiképzéssel:
5.000-7.000 EUR, kortól függően

A 21 napos kiképzés az évszázad vicce: természetesen semmiféle kiképzés nem folyik, a körletet is elhagyhatod éjszakára, és javarészt abból áll, hogy a hírszerzés munkatársai propagandavideókat vetítenek, és beszervezik, akit lehet.

Polgári szolgálat nincs, vagy fizetsz, vagy a 15 hónap.
Vagy külföldről szarsz az egészre - sokan ezt a megoldást választják.

ColT · https://www.boredpanda.com/author/hcl/ 2012.01.21. 11:51:14

@8001A: Ha legalább gúgliznának, és amit találnak, kivizsgálnák... tuti, hogy hirtelen megnőne a felderítési ráta... :D

Nyelvvizsgát, ilyesmit nekem mindig elkérték, de attól még beszélni kellett.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.01.21. 12:32:59

www.youtube.com/watch?v=MUk_QF5octg

Nem lesz tandíj!
Le a tandíjjal!
Több diákot az egyetemekre!
Csak a Fidesz!
Éljen a Párt!
Seggfejek... narancskomcsi seggfejek! :))

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.01.21. 12:50:10

"A populizmus élő klasszikusai szájában a "liberális" szó káromkodás, szitok. A liberálisok ugyanis szabadságot követelnek a népnek, hogy vállalkozhasson és választhasson. A populisták ellenben fel akarják emelni a népet... Ezért vonzódtak a populisták mindig az állam gyámkodó hatalmához"

"A radikális jobboldal nemzetiségi politikája patetikus magyarkodásban, hazafias frázisokban... merül ki. Visszaélnek a nemzeti retorikával, valójában nemzetellenes politikát folytatnak... Csak olyan liberális pártok érdemlik meg, hogy talpon maradjanak ebben az országban, amelyek képesek választ adni arra a politikai kihívásra, amelyet a határainkon kívül élő magyarok iránti felelősség jelent... Ugyanakkor egyetlen magyar kormány sem érezheti felhatalmazva magát arra, hogy a kisebbségek iránti politikai felelősséget átvállalja a határainkon kívül élő magyarok politikai szervezeteitől."

...... mondta valamikor... Orbán Viktor. Gratulálunk elvtársak! Csak a Fidesz! :)

Piacbarát 2012.01.21. 13:00:17

@Dr. Boli Ch.T: te mit trollkodsz itten doktor... nem értik, az az orbán nem az az orbán amelyik moft az orbán...nu...a vesszőket meg elvitte palibá

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.01.21. 13:07:59

@d fele doktor fele barát r:
Te... elöl d, hátul r.... :o) Doktor...
Éljen a Párt! Csak a Fidesz! :))

vitéz g.e. 2012.01.21. 13:40:53

@Szűcslaci: Ezt a stílust mellőzzük "kicsim".De ha már itt tartunk,ezért mondtam,hogy egy alacsony,de mindenki számára létező tandíj lenne igazságos.De hát unortodoxék nem teszik,meg mert népszavazás,ellene ágáltak miegyéb,szóval kerülőúton próbálják,egy katyvaszként.És te sem érted.Nem az a bajom,hogy itt kéne dolgozni,ha itt tanítottak(mondjuk nálam nehezebb kimenni a szakom miatt).Hanem az,hogy a körülményeken változtatás helyett nyúlnak egy ilyen agyament eszközhöz.Mert akkor csak többen maradnának ha nem ez lenne a színvonal.De újra leírom,nem kell megérteni amit mondok,csak akkor ne reagálj rá.
@miro1: nézzél körül kicsit a diplomák ügyében,jogász,közgazdász diplomával(ahogy előbb leírták) nagyon alacsony a munkanélküliség(bölcsésszel se a legmagasabb),lózungok és általánosságok helyett ilyeneket olvass,érdekes lehet.(Azzal egyetértek,korábban le is írtam,hogy vicc helyenként a ponthatár)

M. Péter 2012.01.21. 16:09:12

@SvenH.: 10 vagy 20 múlva kell majd összahasonlítani az állami támogatás jegybanki alapkamat +3%-kal (jelenleg együtt pont 10%) emelt összegét meg az akkor a minimálbér után fizetendő közterheket. Az utóbbi szerintem sokkal lassabban fog emelkedni, ez is a trükközést segíti. Nem tudom részmunkaidőt hogy számítják be, mi van ha valaki be van jelentve alkalmazottként, de fizetés nélküli szabadságon van, biztos lesznek még lehetőségek a visszafizetés elkerülésére. Szerintem kb. olyan sikeres lesz, mint a külföldi rendszámú kocsik elleni nagy akció.

Apeiron (törölt) 2012.01.21. 19:03:29

A felsőoktatási törvény a legerősebb indok arra, hogy amint megszületik a gyermekünk, a párommal elhagyjuk az országot.

8001A 2012.01.21. 19:18:40

@tildy:): De a szerződésszegés nem adócsalás, körözést meg végképp nem fognak kiadni miatta. Ennyi erővel bárki körözést kérhetne bárkire, aki tartozik neki.

látjátok feleim szümtükkel 2012.01.21. 22:19:03

"A kormány pedig mintha a cérna végét a gombolyag közepében keresné ahelyett, hogy a lelógó szálat fogná meg: a munkaadók helyzetének javítása nélkül a munkaerőt szorongatja."

Megyeszékhelyen élő 55 körüli asztalostól hallottam:
télen kénytelen szüneteltetni a vállalkozását, mert nincs munkája. A fia diplomás környezetvédelmi mérnök, OKJ-s informatikai végzettsége van, és nem tud elhelyezkedni. "Gyalog" munkára nem veszik fel, mert túlképzettnek tartják, a munkaügyi központban közölték vele, hogy továbbképzésre nem jogosult, szintén azért, mert túlképzett. A srácnak legalább 6-8 hasonló korú osztálytársa hasonló cipőben jár. az apa szerint a gyerek kezd becsavarodni, és neki meg fáj a szíve, mert nem tud neki segíteni.

Na mármost, ha ezután a gyerek nem fog tanulni , akkor sem lesz munkahelye, mert ebben a városban minden nagy munkáltató - közte a tsz-ek - megszűnt, akkora üzemek azóta sem létesültek, a mezőgazdaság sem ad munkát mert a termékszerkezet nem igényli ( mindenki búzát, kukoricát, napraforgót, repcét, borsót termel, ami géppel művelhető).

Abban igaza van a kormányzatnak, hogy nem kell diploma mindenkinek, abban viszont nincs igaza, hogy nem kell a tudás, anélkül nélkül vissza esünk az ötvenes évek szellemi színvonalára. Nagy baj ugyan akkor az is, hogy sokan nem a tudásért, hanem a diplomáért tanulnak, és ezt a szemléletet a mai kormányzat is erősíti a fiatalokban.

A posztnak ugyan akkor igaza van abban, hogy nem a munkaerőt kell leértékelni, szorongatni, mert ha lesz munka, de nem lesz megfelelő színvonalú munkás, akkor nem szartunk a kútba, csak a kávájára, és belepiszkáltuk.

Nem csak ez a kormány, de a többi is fordítva ült a lóra, csak azt látták, hogy ki kell szélesíteni az oktatást, de azt egyik sem vette számításba, hogy ha a tudás nem lesz munka formájában hasznosítható, akkor a diplomás munkanélküliség fog emelkedni.

Én munka mellett tanultam, nem volt könnyű, de mindig úgy éreztem, hogy a saját erőmből váltam azzá, ami vagyok. Sajnos ebben az országban ezt ma már nem tudná az én gyerekem ( meg sok más sem ) megtenni, mert nincs elég munkahely. Sok fiataltól hallom, hogy a tanulás mellett dolgoznának, ha lenne mit. Talán ha ez a kormányzat megfordult volna a lovon, és előbb a munkahelyeket erősíti, támogatja, akkor az államilag nem támogatott diákok el tudnák tartani magukat, úgy ahogy ezt külföldön is teszik. Ebben az esetben nem sokkolná a felsőoktatás új rendszere a fiatalokat.

Szabad Gábor 2012.01.22. 14:04:30

Keretszám-mészárlás

„A három millió képzetlen koldus országa leszünk így, nem is olyan sokára.”

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1497_keretszam_meszarlas

Fekete Sámuel 2012.06.08. 08:20:23

@max val, a bircaman: Megint azt játszod, amit régen?

Tudod, amikor már az useneten játszottál zsidó befurakodót.

Most meg ortodox kereszténynek vallod magad... szerintem te zsidó vagy így is, úgy is, már csak a nejed miatt is.

Fekete Sámuel 2012.06.08. 08:20:57

@Apeiron: Ja és bár mehetnétek Izraelbe, mégse oda mentek, mert ott nem elég jó az élet...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.06.08. 08:42:08

@látjátok feleim szümtükkel:

"OKJ-s informatikai végzettsége van"

én, ha akarod, elhiszem minden betűdet, de azért ezt nem kellett volna. ez ugyanis körülbelül szinonímája a libáért vett jogsinak.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.06.08. 08:43:29

@Pszientológus:

na most képzeld, mi lenne, ha még zsidóznál is? :)

fogadjunk, hogy gecire megsértődsz, ha azt mondom rád, hogy egy agyhalott náci vagy? :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.06.08. 08:48:04

@hagyma:

2008. november 17-től a magyar állampolgárok a Vízummentességi Program keretében üzleti vagy magáncélból 90 napnál nem hosszabb időtartamra vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, amennyiben az alább felsorolt összes feltételnek megfelelnek:

Az utazónak elektronikus chipet tartalmazó érvényes magyar útlevele van. (A vízummentes utazás szempontjából lényegtelen, hogy ez a chip tartalmaz-e ujjlenyomatot.) Ennek az e-útlevélnek bordó a borítója, ellentétben a régebbi nem-elektronikus kék borítójú útlevéllel. Az útlevéllel (kék vagy e-útlevél) és érvényes vízummal rendelkezők továbbra is utazhatnak azzal.
Az utazó rendelkezik vissza-, ill. továbbutazásra érvényes jeggyel, mellyel lakóhelyéhez visszatér. Amennyiben elektronikus jeggyel utazik, az útiterv másolatát magával kell vinnie és a belépéskor be kell mutatnia az Egyesült Államok bevándorlási tisztviselőjének.
Az utazó érvényes engedéllyel rendelkezik, melyet a Belbiztonsági Minisztérium ESTA (Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszer) weboldalon keresztül kapott. Kérjük, nyomtassa ki és az utazáskor vigye magával ezt az engedélyt.
A belbiztonsági miniszter a következőképpen állapította meg az ESTA-rendszer használatának díját: 10 USD fizetendő minden olyan kérelmező esetében, aki megkapja az engedélyt arra, hogy az Egyesült Államokba utazzon, továbbá 4 USD fizetendő az ESTA-kérelem feldolgozásáért. Azoknak a kérelmezőknek, akiktől megtagadják az engedélyt, hogy a VWP keretében utazzanak az Egyesült Államokba, csak 4 USD-t kell fizetniük. A díj kizárólag bankkártyával fizethető. A díjról további információt talál Gyakran feltett kérdések az ESTA-val kapcsolatban oldalunkon.
Kérjük, ellenőrizze, hogy jogosult-e igénybe venni a Vízummentességi Programot: A vízummentes utazás feltételei (PDF 208K)

(hungarian.hungary.usembassy.gov/vwp_hu.html )

örülök, ha segíthettem.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.06.08. 08:53:23

@mavo:

na tessék, betettem sokadiknak. az eddigi rendszerhez képest ez maga a lazaság úgy egyébként. 2008 előtt, ha a tisztviselő szerint a sublótban tartott házi páleszed nemzetbiztonsági kockázatot rejtett az államokra nézve, akkor visszabaszta a kérelmedet, és jogorvoslat nem volt.

Fekete Sámuel 2012.06.19. 21:35:05

@mavo: Dehogy sértődnék meg. Unnám.

Fekete Sámuel 2012.06.19. 21:37:03

@mavo: Hol a faszba érdekelne egy usa tisztviselőt, hogy mi a francot tartasz a magyar sublótba? Honnan a faszból tudna róla egyáltalán? Agyhalott...

Usák tisztviselőt pl. az izgatja, hogy nem vagy-e potenciálisan terhes nő. Mert ha az vagy, tutira nem mehetsz be (ugyanis USA törvények szerint aki a határokon belül születik, automatice USA állampolgár).