LMP: zöld út a vörösbe
2012. január 16. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

LMP: zöld út a vörösbe

  Lemondott az LMP frakcióvezetői posztjáról Schiffer András. Egy parlamenti párt vezető tisztségéről való lemondás jó esetben hetekig uralhatná a címlapokat, csak hát mostanában olyan történelmi időket élünk, amelyben ez a hír csak egy kisszínes lehet a világban és hazánkban lezajló tektonikus mozgások közepette. Ugyanakkor mégis csak érdekes, hogy egy ellenzéki párt akkor szalámizza fel önmagát, amikor a kétharmados lendület fogytával épp az ellenzék számára nyílik lehetőség a dinamikus politizálásra, a mozgástér növelésére.

  Az elmúlt két évben alig foglalkoztam az LMP-vel: egyrészt alig akad olyan álláspontjuk, amivel egyetértenék, másrészt sokáig (sőt, még most is) sötét lónak számítanak a magyar politikában, harmadrészt pedig eddigi politizálásukkal sem tudtak sok vizet zavarni a magyar közéletben.

  Mégis el kell ismerni, hogy Schiffer András egy saját elveihez hű, felkészült politikus volt eddig, aki méltányos kritikáival és koherens érvrendszerével kiemelkedett a jelenlegi ellenzék meglehetősen gyér felhozatalából. Akár azt is mondhatjuk, hogy Schiffer a jelenlegi parlament Sólyom Lászlója, és ezt az összehasonlítást több szálon is meg lehet erősíteni. Schiffer 2005-ben Sólyom elnökké választási civil kampányának szervezőjeként vetette észre magát; az LMP egyik alapítójaként a fennálló közéleti viszonyokon felülemelkedni kívánó erőként pozicionálta a pártot; és Sólyomhoz hasonlóan gondolkodhatott Gyurcsány Ferencről, sőt, a posztkommunista MSZP egészéről is. Mégis, Sólyomhoz hasonlóan a különutas, bár egyértelmű stratégiája köré nem tudott túl sok követőt gyűjteni, még saját pártjának hívei és politikusai közül sem.

  Schiffer lemondásával megbukott az a stratégia, amely a baloldaltól, a jobboldaltól és a szélsőjobbtól is távolságot tartó erőként határozta meg az LMP-t, és amellyel a nyilvánvaló ideológiai-eszmei gyökerek (és a jobboldalról gyakran elhangzó vádak) ellenére el tudták kerülni az eszdéeszesedést (méltányolni illik a nemzetpolitikai érzékenységet és a posztkommunistákkal szembeni averziót). Mintha a '94-es Fidesz majdnem teljes bukása, majd a Centrum párt és az MDF utolsó éveinek zsákutcája ismétlődne most meg az LMP esetében. Úgy tűnik, a politikai közép továbbra is a senki földje, és aki erre az útra lép, az légüres térbe kerül. A párt kimondva-kimondatlanul alkalmas lehetett volna arra, hogy egy ötven százalék alá csökkent támogatottságú, mérsékeltebb politikát vivő Fidesz esetleges koalíciós partnere legyen. Az elmúlt másfél évben viszont mind a Fidesz, mind az ellenzék parlamenti és parlamenten kívüli erői sokat tettek azért, hogy ilyen szövetség még elméletben se jöhessen létre.

  El kell ismerni, az LMP sokat dolgozott és alaposan kivette a részét a parlamenti munkából, sőt, ezzel a tevékenységével többet tett hozzá a parlamentiség ethoszához, mint a fideszes mamelukok egy része, akik fogalmatlanul ülnek a patkóban, megszavazva mindent, amit eléjük tesznek. Mégis, mintha elvesztek volna a részletekben, miközben az utcán megjelent egy radikálisabb és sokszínű ellenzéki hálózat, amelyben egy Dopeman-beszólás jobban tudja formálni a közvéleményt, mint egy-egy LMP-s szakpolitikai dolgozat. Schiffer András minden erénye ellenére nem egy zseniális politikus, mégis ügyesebben mozgott a közéletben, mint maroknyi LMP-s képviselőtársa. Az LMP másodvonalbeli, a szó jó és rossz értelmében egyaránt amatőr politikusait könnyebben gyúrhatják náluk nagyobb erők olyanná, amilyenné szeretnék.

  A Schiffer-stratégia nélküli, eddig leplezett radikálisabb baloldali-liberális világképét most felvállalni tudó LMP nyilván keményebb kormánykritikát fog folytatni. Az LMP könnyebben fogja odaadni magát a formálódó Olajfa-Gyorskocsi-szivárványkoalíciónak, amelyben a szociktól Gyurcsányon, Dopemanen és Árok Kornélon át logikusan, de egyelőre csak valószínűleg Bajnaiig fog érni az Orbán-ellenes szövetség. A társadalmilag, politikailag, nemzetközi kapcsolatilag és gazdaságilag alig beágyazott LMP-sek ebben már csak egy kevésbé hangadó platformot fognak alkotni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr393553791

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az önsorsrontás vége? 2012.01.16. 23:17:33

Senki ne igyon még a medve bőrére: egyelőre kérdésként kell kezelni, hogy Schiffer András hét végi hajótörése érdemi és tartós irányváltást jelent-e az LMP életében. Sokan remélik, hogy ez nem így lesz. Mindenek előtt Orbán Viktor  – de nem csak ő. Ja...

Trackback: LMP: zöld út a vörösbe 2012.01.16. 16:36:02

A Schiffer nélküli LMP könnyebben fogja odaadni magát a formálódó Olajfa-Gyorskocsi-szivárványkoalíciónak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tevevanegypupu 2012.01.16. 11:48:01

@bz249:
(:

Ja igen, ugy latszik elvesztem az ideologia utvesztojeben, a gyakorlati dolgokat figyelmen kivul hagyva.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2012.01.16. 11:49:32

@GGG77:

Csak kíváncsiságból kérdem, te tényleg képes lennél ugyanazokra a szocikra szavazni, akiket elküldzünk a picsába 2010-ben? Szekeres, Baja, Lendvai, Puch, Lampert, Molnár, Gyurcsány?

Ezek annyira demokraták, mint én asztronauta. Csak a hatalom kell nekik, leszarják a "demokráciát" ...

Virág et. 2012.01.16. 11:53:52

@Tilikov: Egy ilyen koalíció vinne el az MSZP-től is szavazókat, nem is kis arányban.

Talán még a Fidesztől is.

tevevanegypupu 2012.01.16. 11:57:11

@Doomhammer:

Csakhogy az mszp ugy tunik barkivel koaliciora lepne a fidesz ellen. Nem zavarja oket semmi es senki, ahogy eddig sem. Es maris ott a DK akivel valoszinuleg azert lettek ketten, hogy Gyurcsany megszerezze az szdsz volt szavazoit - akik az mszp-t ugyan vallalnak de nyiltan mar nincs hozza kepuk - viszont Gyurcsany moge bujva nyugodtan kothetnek szovetseget. A Hazaert es Haladasert.(: Nehez eldonteni mi van a szinfalak mogott, meg nincs itt a kozvetlen valasztasi roham, majd akkor derul ki valojaban, hogy ki-kicsoda.

Egyebkent senkitol nem varom el, hogy Viktort jofejezzek. De hogy mondvacsinal urugyekkel lefejezzek, azt azert kifogasolnam.

Tilikov (törölt) 2012.01.16. 11:58:02

@Virág et.:

Az maga lenne a gyönyörűség :)

vizipipa 2012.01.16. 12:03:34

Az LMP-nek nem az a baja, hogy jobbra vagy balra, hanem az, hogy nincs párt. Ezen Schiffer sem tud(ott) változtatni. Van néhány tucat kemény leány/legény, tele egyéni ambícióval (fele a Parlamentben) és nincs mögöttük senki aki megcsinálja és üzemeltesse a pártot. Ez pedig előbb-utóbb visszarúg, kiélesedik a személyi harc (is).

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.01.16. 12:04:57

@Tilikov: 10%-kal azért nehéz koalíciós kormányozni.

Tilikov (törölt) 2012.01.16. 12:14:17

@TaTa86.:

Szerinted egy HH-LMP szövetség a pártnélküli 55%-ból és a melléjük álló mszp, fidesz szavazókból 10%-ot tudna megszerezni?

Ez a te tipped. Kétharmadot én sem jósolnék nekik, de egy ilyen formációnak szerintem egy 20% sem lenne irreális. Ha a következő két évben fokozódik a fidesz elkúrás, akkor 30% sem.

Az biztos, hogy én az LMP és Bajnai helyében nem az mszp és a dk felé sodródnék, hanem önálló irányvonalat vennék. Csak így lehet nagyra nyitni a kapukat a pártnélküli 55% felé, akiknek sem az mszp, sem a fidesz nem pálya soha többé.

tarackos 2012.01.16. 12:14:34

"...ezzel a tevékenységével többet tett hozzá a parlamentiség ethoszához, mint a fideszes mamelukok egy része, akik fogalmatlanul ülnek a patkóban, megszavazva mindent, amit eléjük tesznek..."

Gellért, az egész bagázs kivétel nélkül ilyen, nem kell már a finomkodás.

Az LMP-t meg meglátjuk hová alakul, én óvnám őket a vörösök halálos ölelésétől.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.16. 12:21:46

Az LMP ugyanaz a történet, mint az SZDSZ. Annak idején (nyilván, egy kis CIA rásegítéssel) létrejött a Független Kezdeményezések Hálózata: ezt a bázist használták fel a tuggyukkik, hogy a hatalmat saját kezükbe ragadva komoly politikai tényezővé válhassanak (SZDSZ). Ugyanígy (nyilván, egy kis CIA rásegítéssel) létrejött az LMP nevű ökopárt: ezt a bázist használták fel a tuggyukkik, hogy a hatalmat saját kezükbe ragadva (először kitúrták a vidéki ökokat, majd minden ökokat, majd mindenkit, aki nem eléggé ők...) komoly politikai tényezővé válhassanak.

SZDSZ=LMP=SZDSZ

Az LMP ugyanúgy viselkedik (és ugyanúgy fog viselkedni), mint az SZDSZ. A szerepe és sorsa is ugyanaz. Majd ha leamortizálódik (ami elkerülhetetlen), majd gründolnak a tuggyukkik maguknak egy új (egy legújabb) SZDSZ-t.

És: volna egy kérdésem! Tudjuk már, hogy ki az LMP új erős embere? csak nem a Karácsony Gergely?!:-D

ü
bbjnick

2012.01.16. 12:22:32

Ezek üres fantáziálások, a valóság ennél sokkal bonyolultabb, kedves ergé.

Sajnálom, hogy a Schiffer iránti elismerésedet nem akkor hangoztattad, amikor még nem mondott le. :P

Nem bukott meg az a stratégia, ami egy önálló pólus kialakítását célozza, kicsit dadogva ezt fogalmazod meg ugyanis. Schiffer lemondása nem ezt jelenti. A viták taktikai kérdések körül húzódnak, az elvekben nincs változás.

2012.01.16. 12:30:46

@bbjnick: Te olyan vagy, mint a viccbeli ember, mindenről ugyanaz jut az eszedbe. Nagyon uncsi már ez az eszdéeszezés, nem veszed észre? Az égvilágon semmi alapja nincsen, de téged a tények persze nem zavarnak meg a gondolkozásban.

CIA rásegítés az apád füle. Bizonyíték?

Lehet, hogy Karácsony Gergely lesz az új frakcióvezető, lehet hogy más. Ettől még nem lesz egyrészt "erős ember", ahogy láthatóan Schiffer se volt az, másodrészt azért lesz, ha lesz, mert őt gondolja legalkamasabbnak az LMP-frakció, és nem azért, mert annak idején dolgozott az Szdsz-nek is. Ennek semmi köze az égvilágon hozzá, csak és kizárólag a te beszűkült agyadban van ez összekötve. Mint már ezermilliószor el lett mondva, KG se Szdsz-tag nem volt, a vezetésében meg egyáltalán nem vett részt. De önmagában egy korábbi párttagság sem kizáró ok, ahogy vannak az LMP-ben korábbi Fidesz, MSZP és MDF tagok is.

Google 2012.01.16. 12:31:27

"...egyelőre csak valószínűleg Bajnaiig fog érni az Orbán-ellenes szövetség"
Vajon cikkíró ezen mondatán mit kellene értenünk?
Kíváncsivá tett, milyen erényekkel kell most éppen a volt miniszterelnököt felruházni.
Nem keveredik, csak várja a felkéréseket; választásokra nem jelentkezik, őt csak kinevezhetik? Nem tudom.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.01.16. 12:31:52

@Doomhammer: "a Jobbik sikerrel osztotta meg az ellenzeket, nem kerdes, hogy inkabb a Fidesz erdeket szolgaljak."

Most akkor mégsem a Gyurcsány köpönyegéből bújtak elő, és nem a BMW-ért kezdtek ők is politizálni? Hogy mik vannak? :DDD

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.01.16. 12:32:31

@Tilikov: Az előző választásoknál a "jobboldalra" 70% szavazott. Nem hinném, hogy túl sok esélye van egy olyan alakulatnak, ahol Bajnai meghatározó...

55%ból meg 35%pontnyi sosem szavaz.

felfújta a szél 2012.01.16. 12:35:12

Az LMP tipikusan egy olyan párt, ami nincs. Illúziókból nem lehet pártot építeni, egy pártot kőkemény érdekek tartanak össze. Az illúziókat meg kell hagyni a választóknak. Itt meg fordított a helyzet, a választók sokkal tisztábban látják a dolgot. A vörös meg a zöld nem komplementer színek, vagy-vagy.

2012.01.16. 12:35:18

@bz249: Marhaság, az LMP és Jobbik nélkül 80%-a lett volna a Fidesznek.

@tevevanegypupu: Figyelem, Schiffer nem hagyta ott az LMP-t, csak a frakcióvezetésről mondott le. Ne keverjük a sz*rt fölöslegesen.

gyz 2012.01.16. 12:35:39

jó írás, és sajnos igaznak tűnik.

ezért nincs kire szavaznom.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.01.16. 12:36:10

@iii: Magyarországon leginkább a családi háttér, ha úgy tetszik a származás az, ami meghatározza a pártpreferenciát.

Az LMPre leginkább azok szavaztak, akik azelőtt az SZDSZre. Így az eszdéeszezésnek van alapja.

Persze ez nem jelenti, hogy ugyanazokat a hibákat el kell követni, amit a szadesz elkövetett.

2012.01.16. 12:37:12

@felfújta a szél: Németországban korábban és most is számos tartományában piros-zöld koalíció kormányoz. Ez itt sem lehetetlen.

A zöld pártok nem illúzión alapulnak, nézz utána és rájössz. Ami itt illúzión alapult, az leginkább a Fidesz kormányzása.

tevevanegypupu 2012.01.16. 12:38:57

@iii:

Gondolja, hogy szimpla parttagkent kevesbe feltunoen teheti..khm..amit akarna?(:

2012.01.16. 12:40:37

@TaTa86.: Komplett marhaság, hogy a családi háttér ennyire meghatározó lenne, pont a Schiffer család a legjobb példa, de mondhatnám a Marx családot is. Ez bornírt ökörség.

Tévedés, hatalmas tévedés. Még a volt fideszesek is többen szavaztak az LMP-re, mint az Szdsz-esek, ezt vizsgálatok bizonyítják. És egyénként is, egy párt irányvonalát nem az határozza meg, hogy szavazói korábban mire szavaztak, ugye ez nyilvánvaló? A 2010-es Fidesz szavazók közül jókora rész korábban meg ippeg az MSZP-re szavazott. Nem kell a lóra fordítva ülni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.01.16. 12:47:30

@iii: "de mondhatnám a Marx családot is"

Marx annyira tipikus ateista zsidó volt, mintha sablonból vágták volna ki. Ez pont azt támasztja alá, amit írtam.

A Schiffer-család megintcsak az én érvelésemet támasztja alá. Olvasd csak el a nagynénje levelét. Nem egyszerűen arról van szó, hogy másként látják a világot: aki túlságosan eltér a családi hagyománytól az áruló.

"És egyénként is, egy párt irányvonalát nem az határozza meg, hogy szavazói korábban mire szavaztak, ugye ez nyilvánvaló?"
Mégis mi határozhatna meg jobban egy demokratikus pártot mint a szavazói addigi pártpreferenciája?

"Még a volt fideszesek is többen szavaztak az LMP-re, mint az Szdsz-esek, ezt vizsgálatok bizonyítják. "
Na ezekre a vizsgálatokra kíváncsi vagyok! Nekem 4 ismerősöm szavazott az lmp-re, abból 4 addig az szdszre szavazott.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.16. 12:48:44

@iii:

Látom, jó nyomon járok!:-D

ü
bbjnick

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.01.16. 12:48:58

@bbjnick: "Az LMP ugyanúgy viselkedik (és ugyanúgy fog viselkedni), mint az SZDSZ. A szerepe és sorsa is ugyanaz."

Az LMP nem eszdéesz volt idáig, hanem pont hogy egy "áleszdéesz", azaz a szadisták választóit megszólító, nekik egy új SZDSZ-t igérő párt volt, csak éppen ezeket a reményeket, a fiatal és volt eszdéeszesek a reménmyeit nem váltották valóra. Helyette azt játszották, hogy megmutatják milyen az "igazi", a "konstruktív" ellenzék, aki nem paktál le a szocikkal stb.

Ez volt Schiffer szerepe - tehát ő egyértelműen Orbán embere. Eddig tartott a bábjáték, eddig tudta játszani, ennek most vége, rövid úton megzsarolták, lemondatták, ennyi a történet. Ebben az új helyzetben akár hasonlóvá is válhatnának a régi szdsz-hez, ha közben nem jön létre a DK. Mert az a valódi újeszdéesz, így az LMP-nek vége is van . )

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.16. 12:54:08

@TaTa86.:

Talán @iii: többet lát ezekből a dolgokból, mint mi.:-)

Hogy az LMP-ben pedig módszeres szdsz-es átrendeződés zajlik, azt csak a vak nem látja: Karácsony egy szdsz-es kesztyűbáb, most jött el az ideje, hogy "főszerepet" kapjon.

ü
bbjnick

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.01.16. 12:55:43

@bbjnick: "Látom, jó nyomon járok!:-D"

Nem jársz jó nyomon. Ez a kis @iii nick (nickkecske . ) pontosan az az ember, akiket ki kellett vonnia a forgalomból az LMP-nek, hogy ne a valódi, szoci-szadista ellenzéket támogassák. Ő is bekapta a horgot. Orbánék nyilván azt tervezték, hogy az 1990-es választások mintájára akár 20% körülire fel tudják tornászni az LMP-t a vidéki "látens eszdéeszesekkel" :DDD és végleg kiütik a Gyurcsány-Bajnai-Bauer vonalat. Ez a választásokra jól lett időzítve, és működött még két évig, de mostanra elfáradt a dolog.

jan 2012.01.16. 13:01:01

Az LMP sorsát a Fidesz által létrehozott új választási rendszer pecsételte meg, ahol egy önállóan induló, 10%-os pártnak semmi esélye nincs.

Így az LMP a pusztulás, ill. a Gyurcsánnyal való összeállás között választhat. Ennél kevés rosszab alternatívát tudok elképzelni;)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.16. 13:01:49

@gloire:

Meglássuk!

Szerintem h*lyék volnának a tuggyukkik, ha csak úgy ejtenék az LMP-t. A DK az túlságosan is Ferink és az oligarchák bulija, jól jöhet még az a saját pártocska, amivel zsarolgathatják (a mérleg nyelve vagy miaf*szom:-)) exkomm- posztkomm polelitet.

ü
bbjnick

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.01.16. 13:05:42

@bbjnick: "az LMP-ben pedig módszeres szdsz-es átrendeződés zajlik, azt csak a vak nem látja..."

Hogyha, átrendeződés zajlik, akkor mi volt idáig?
Honna rendeződnek át hová? Pontosan azért indult el ez az átrendeződés, mert Schifferről feketén-fehéren beigazolódott, hogy nem az eszdéesz vonalat képviseli. Én úgyképzelem (bár nem ismerem a hátterét pontosan), hogy nála ez egyfajta kompenzálás lehetett, a család múltja miatt, esetleg fiatalkori tévedései miatt, ezért vállalta a fidesz mellett ezt a szerepet. Mert azon túl, hogy lenyúlta a volt szdsz szavazóinak egy jó részét (akik hozzád hasonlóan, csak ellentétes meggyőződésből, mint te, de új eszdéeszként látták őket) mégegy fontos szerepe volt, hogy legitimálja az Orbáni rendszert, külföldön is, itthon is. Minden megnyilatkozása, az egész léte azt sugározta, hogy nincs itt semmiféle diktatúra, rendes liberális fiatalka politikusok is ülnek a parlamentben, dolgoznak, tüntetnek, követelnek, minden a legdemokratikusabbb módon folyik az országban.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.01.16. 13:14:48

@bbjnick: Nincs miben fogadnunk. Elképzelhetőnek tartom, hogy megmarad az LMP, bár a szadihoz mérhető súlya, társadalmi/tuggyukki beágyazottsága már sose lesz. Schiffer ezen a térfélen abszolut árulónak számít, és ezt a múltat már az LMP nehezen fogja magáról levakarni, későn kaptak észbe. Úgyhogy valószínübb, hogy kuka az egész projekt. Az új szdsz az a DK, az egymillió faszkalap és társaik körül kezdi a szárnyait bontogatni. Mindenesetre az LMP még romjaiban is gátolni tudja ezt a folyamatot egy darabig, akarat ellenére is. Az a köpködés, üzengetés, hányás, amit a közeljövőben egymásra fognak okádni, az gyönyörű lesz .)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.16. 13:16:37

@gloire:

"Schifferről feketén-fehéren beigazolódott, hogy nem az eszdéesz vonalat képviseli" --- írod.

Ez akár így is lehetett, de, mint látjuk, Schiffer Bucinak pá, puszi. Karácsony Dzsordzsi szellemi képességeit ismerve pedig nehéz lenne nem azt gondolni, hogy őt nem mozgatják (a tuggyukkik).

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.16. 13:23:09

@gloire:

Hát, ha neked úgy könnyebb, ha azt gondolod, hogy az LMP felől már nem jöhet komolyabb veszély, gondold azt. Reméljük, úgy is lesz. Bár én azért még nem innék erre mérget; olyan nincs, hogy a tuggyukik nem tartanak a mellényzsebben készenlétben egy adut.

ü
bbjnick

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.01.16. 13:24:36

nem olvasom el, majd csak ha leírtam: előre megmondtuk egy páran, ugye, hülyegyerekek?

brabant89 2012.01.16. 13:27:31

Google:
"...egyelőre csak valószínűleg Bajnaiig fog érni az Orbán-ellenes szövetség"
Vajon cikkíró ezen mondatán mit kellene értenünk?

Azt, hogy a formálódó ellenzék nem lesz képes integrálni a Fideszből kiábrándult jobboldali szavazókat. Tehát pl. Rajcsányi Gellértnek akármennyire is nem tetszik a rendszer, nem fog az "Olajfa-koalícióra" szavazni, és úgy gondolja, hogy a hozzá hasonlóan gondolkozók sem.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.01.16. 13:28:38

@bbjnick: Schiffernek pá, de a kétharmad, az alkotmány, a sarkalatos törvények már megvannak. Eddig bírta a pali, de talán csak ennyi is volt a szerepe. Ha a tuggyukik most rá is állnak a kármentésre az új fiúval (még nem biztos), az LMP-t már nem tudják kihozni a szavazatelszívó "álpárt" státuszából. Soha nem lesz belőlük olyan karakteres politikai erő, mint a volt szadi. És a tuggyukik is, és a többi ávéhás is pontosan tudja ezt.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.01.16. 13:29:16

@jose maria padilla: "előre megmondtuk egy páran, ugye, hülyegyerekek?"

Igen, de pontosan mit is?

vizipipa 2012.01.16. 13:29:17

@iii: " Még a volt fideszesek is többen szavaztak az LMP-re, mint az Szdsz-esek, ezt vizsgálatok bizonyítják."

Ne kéregess bizonyítékot bbjnick-től, amíg te nem adsz erre idézetre.

A német vörös-zöld koalíciót a magyar helyzetre húzni meg igen vicces.

Zb74 2012.01.16. 13:30:45

@TaTa86.: "Nem egyszerűen arról van szó, hogy másként látják a világot: aki túlságosan eltér a családi hagyománytól, az áruló."

Véleményem szerint ez igen pontos meglátás, ezt a a "galamúmia" (copyright Stumpf András) levele teljesen egyértelművé tette. Mindazonáltal az állításod, miszerint "Magyarországon leginkább a családi háttér, ha úgy tetszik a származás az, ami meghatározza a pártpreferenciát" csak a politikusokra és egyéb aktív közéleti szereplőkre igaz. A választópolgárok sokkal szabadabban váltogatják a preferenciáikat, amint ezt a hat országgyűlési választás egymástól erősen eltérő eredményei jelzik.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.01.16. 13:34:14

@gloire: hát nem azt a faszságot amit maga vizionál. hanem azt, hogy ugyanolyan jellegű arcok, ugyanazt hordozzák. ha volt is fidesz ráépítés az elempére, akkor naivitás lett volna hinni, hogy orbán hangja tartósabban hat rájuk a sófárénál.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.01.16. 13:38:08

@bbjnick: Egész biztos vagyok benne, hogy onnan nem jöhet semmiféle veszély. Az is csoda volt, hogy egyáltalán ennyi ideig nem pukkadt ki ez a pszeudópárti lufi. Az LMP tulajdonképpen megszűnt, tagsága, támogatóik nincsenek, a tuggyukik nem őket nyomják. A DK-t, a Bajnait, az egymillió fostalicskát, az álszolidaritást, az Árok Kornélt és a haverját, esetleg a 4K-t pénzelik. Az LMP megszűnésével majd biztos feltűnik közöttük néhány bűnbánó országgyűlési képviselőjük, ez valószínű, de a Schiffer üggyel az egész produkciónak vége szerintem.

2012.01.16. 13:40:53

@TaTa86.: Ja, Marx papa állami hivatalnok volt, miközben a fiacskája meg meg akarta dönteni a rendszerét. Marx apja és családja nem volt ateista, ezt nem tudom honnan veszed.

Pontosan Schiffer nagynénje a példa rá, hogy nem a családi kötelék számít, most eltaláltad szarva közt a tőgyit. Valaki vagy követi a szüleit, vagy épp az ellenkezőjét teszi. De akárhogy is történjen, még akkor se felelős senki felmenőiért. Az ember nem gép, hanem önálló személyiség - többnyire. Nagyon sokszor pontosan azt szeretnénk elkerülni, amit a családunkban láttunk, például én is így vagyok ezzel. Meg még sok millióan.

2012.01.16. 13:44:25

@vizipipa: Tessék:
www.median.hu/printcikk.ivy?artid=7c017750-53b9-4a03-87c6-a771ee519bb8

Egyébként józan ésszel is belátható, hogy az 5%-nyi volt Szdsz-szavazó, akik szana-széjjel szavaztak, de többnyire szerintem sehova, az nem lehet egy 7.5%-nyi párt többsége.

És akkor nem ismétlem meg a többi érvemet, amit elegánsan kikerültél, ahogy köll.

Miért ne lehetne a németekéhez hasonlítani a magyar helyzetet ebből a szempontból? Nem értem.

2012.01.16. 13:45:23

@gloire: Fogolsz te még csodálkozni.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.01.16. 13:48:54

@jose maria padilla: "ha volt is fidesz ráépítés az elempére, akkor naivitás lett volna hinni, hogy orbán hangja tartósabban hat rájuk a sófárénál."

Nem hiszem, hogy minden tagjuk és képviselőjük be lett volna avatva abba a deal-be, ami Orbán és Schiffer közt köttetett. Ahogy a mezei jobbikos se tudja, hogy neki azért kell utálnia az Orbánt, hogy az orbánutáló mszp-s haverját/munkatársát hitelesen megtudja győzni.

Feljebb pontosan leírta a Doomipapa: ez a két párt jelentette a Nemzeti Együttműködés rendszerét. Azt kicsit sajnálom, hogy amikor a választások előtt ezt elmagyaráztam neki, akkor megsértődött és a BMW-re terelte a szót, de ami késik nem múlik, most már ő is tisztábban lát . )

2012.01.16. 13:49:59

@jan: Ez jól hangzik, csak épp nem igaz. Lásd Nagybritanniát, ahol a magyarnál is jóval keményebb egyéni rendszer van, a zöldek még se kötnek szövetséget senkivel, léteznek több évtizede és legutóbb sikerült is egyéni képviselői helyet szerezni:

en.wikipedia.org/wiki/Caroline_Lucas

A vegyes listának köszönhetően nálunk ennél jóval nagyobb az esély.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.01.16. 13:53:31

@jose maria padilla: "akkor naivitás lett volna hinni, hogy orbán hangja tartósabban hat rájuk a sófárénál."

És még ehhez: egyrészt a sófár hangja az a fidesz hangja is lehet olykor, Orbán filoszemita, a pártját és a szövetségeit is ebben a szellemben építette fel.

Másrészt, az egész buli a 2010-es választásokra szerveződött, és ennyiben meg is feleltek az elvárásoknak, pontosan hozták, amit kellett. Nem hiszem viszont, hogy ebben a társaságban komolyabb, hosszútávú reményei lettek volna bárkinek is.

radala 2012.01.16. 14:04:52

@iii: Ahogy Tölgyessy is 96-ig az szdsz-ben maradt, még a koalíció megkötése is kevés volt a kilépéséhez...
Én nagyon szeretném, ha igazad lenne, de nekem Karácsony (annak ellenére, hogy most hallok először az SZDSZ-közeliségéről) a kezdetektől fogva a "Nem lehet más a politika" szimbóluma volt. Karácsony szerintem az LMP halála. Hihetetlenül demagóg faszi. Illetve tök hülye vagyok, nem halála, ki tudja mije, az a tuti, hogy számomra ö elfogadhatatlanná teszi az LMP-t.
Mindenesetre kíváncsian várom mit hoz a jövő, pláne arra vagyok kíváncsi, hogy kétszer is elő lehet-e azt adni, hogy a volt kommancsokkal nem koalázunk oszt mégis. Igazából hajlok rá, hogy ezt nem hogy kétszer, de százszor is el lehet játszani, mert olyan erős az igény arra, hogy valakik valóban Mások legyenek...

jan 2012.01.16. 14:19:11

@iii: Igen, a zöldeknek sikerült 1 parlamenti helyet szerezniük a 650-ből...

Gandalf Garaboncias 2012.01.16. 14:22:54

Az LMP nem akart erős, centralizárt pártvezetést, helyette ragaszkodott a laza, a hazai megszokottnál némileg demokratikusabb pártstruktúrához. Ebből logikusan következett, hogy a különböző irányvonalak, világnézetek és érdekcsoportok között nem lesz, aki hosszútávon képes lesz egyensúlyozni.

Innen meglátásom szerint két út vihet tovább: vagy a párt szétesése, vagy az egyik irányzat magához ragadja a hatalmat és erős kézzel centralizál.

Bell & Sebastian 2012.01.16. 14:38:48

Valaki belebújt a vadiúj Edgar -öltönyébe. Hogy eddig ki lakott benne, az kevésbé izgat, mint az, hogy ki fog?

Mert ne feledjük, a brand átfazonírozása (különösen, ha csak brandocska) pár hónap és tudtommal van még kettő év a tippmixig.

Csak nem támogatókat tosznak az helytartónk alá? Mert ez a legvalószínűbb verzió. Persze lehet más az összeesküvés, a Jobbik lesz a következő, amit majd szétszerelnek. Bizonyos szerelők.

2012.01.16. 14:51:59

@radala: Olyat, hogy nem köt az LMP koalíciót semmiképpen, ilyet nem szabad mondani, mert ez hülyeség. Hacsak nem nyerik meg egyedül a választásokat, amire kevés az esély, akkor valakivel koalíciót kell kötni. Erre vannak a pártok. Az Szdsz részéről ez anno vaskos hazugság volt, ettől reméltek pluszszavazatokat. A Fidesszel koalíciót kötni meg nagyon úgy néz ki, hogy nem lesz lehetséges.

Itt nem a koalíció a kérdés, hanem egy előzetes pártszövetség, amire amúgy az új választási törvény erősen készteti a kisebb pártokat. Ha az LMP erre fog fanyalodni, az a Fidesz hibája lesz. De ha így megy tovább a lejtmenet, lehet, hogy nem lesz rá szükség.

vizipipa 2012.01.16. 15:09:32

@iii: "Még a volt fideszesek is többen szavaztak az LMP-re, mint az Szdsz-esek, ezt vizsgálatok bizonyítják."

A megadott Medián anyagot bizonyítéknak elfogadni nem tudom. Indikátornak igen.

1. Ezt a korábbi pártpreferenciát firtató kérdésre adott retrospektív válasz alapján próbáltuk kideríteni – ezeket az adatokat azonban óvatosan kell kezelni, köztudott ugyanis, ....
2. Az LMP támogatottságának területi eloszlása és a párt társadalmi háttere kétségkívül nagyon hasonló a négy évvel ezelőtti SZDSZ-éhez...

Remélem te is látod, ezek olyan megfogalmazások, hogy: ezt írtuk ugyan, de nagy tétben nem fogadnánk arra, hogy tényleg így van.
Van egy nagyon komoly módszertani probléma is. Az LMP 259 220 szavazatot kapott egyéni listán, míg 383 876 szavazatot területin. A különbség: 124 656, az egyéni szavazatai majdnem fele! Nagyon sok!
Melyikről is szól a felmérés? Ja, hogy azt nem tudni.

A nyugati pártkoalíciókat meg azért nem érdemes az itteniekhez hasonlítani, mert arrafelé a baloldali(nak nevezett) pártok IS ismerik az olyan fogalmakat, hogy nemzeti, patrióta, stb. és nem lenézőleg emlegetik.
A mi baloldali pártjainknál ezek negatív fogalmak.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.01.16. 15:27:33

@iii: "Ja, Marx papa állami hivatalnok volt, miközben a fiacskája meg meg akarta dönteni a rendszerét. Marx apja és családja nem volt ateista, ezt nem tudom honnan veszed"

Úgy értem Marx nézetrendszere, politikai identitása sablonszerű. A társadalomhoz, a fennálló rendhez való meglehetősen ambivalens viszonyt valószínűleg a szülői házból örökölte.
(Egyébként érdemes összehasonlítani mondjuk Szabó Ervinnel. Ugye őt is hivatalnoknak, ügyvédnek szánta az anyja, aztán lett belőle vörös ideológus.)

Nem is konkrét tételek "öröklődéséről" van szó, mint inkább attitűdökről.

"Pontosan Schiffer nagynénje a példa rá, hogy nem a családi kötelék számít"
??? Schiffen nagynénje arra példa, hogy igenis van egy nagyon erős meghatározottság, amitől árulás eltérni. Schiffer András szerintem egy unikum a magyar politikában, így ha általános tendenciákat akarok megfigyelni nem az ő lépéseit figyelem, hanem az erre érkező reakciókat.

"És egyénként is, egy párt irányvonalát nem az határozza meg, hogy szavazói korábban mire szavaztak, ugye ez nyilvánvaló?"
Abszolút, hogy de. Ha rövidtávon nem is közép-, és hosszútávon mindenképpen.

"De akárhogy is történjen, még akkor se felelős senki felmenőiért."
Ki mondta, hogy felelős? De fordítva azért csak van egy kis felelősség...

"Az ember nem gép, hanem önálló személyiség - többnyire."
Többnyire...

"Nagyon sokszor pontosan azt szeretnénk elkerülni, amit a családunkban láttunk, például én is így vagyok ezzel. "
Hogy tudatosan mit tudsz elkerülni, és tudat alatt az eléggé különbözik.

kunzoo 2012.01.16. 15:31:47

Vicces ahogy a FIDESZ szimpatizánsai megpróbálják valami világösszeesküvésnek látni az LMP-t

Súlytalan maradt a párt, Schiffer meg minden ellen volt és semmi mellett. Igazából nem volt mondanivalója.

Nevetséges a KDNP ismeretében "szatellit pártokat" emlegetni. Megnézném azt a KDMP-t egy választáson milyen eredménnyel szerepelne. Talán onnan nem kéne fikázni a kis pártokat, mert ők meg láthatatlanok.

A FIDESZ is volt 7% os párt, nincs kizárva hogy azzá is válik. mint ahogy sok kis pártból is lehet akkora mint ők.

A határon túliak szavazata menti meg a fideszt, kivéve ha a jobbik utoléri odakint. Az lesz majd a fagyi visszanyal esete.

A Jobbik most még a fidesz féregnyúlványa, de könnyen ellene fordulhat. A fidesznél taktika van, stratégia nincs.

Igazából Bajnain fog múlni hogy milyen lesz az a formáció amiben indulni akar feltéve ha akar.

radala 2012.01.16. 15:47:56

@iii: Na ja, de ahogy én látom a vita pont az előzetes szövetségről van szó, aminek szerintem KG nagy barátja, legalábbis én így hiszem.
A Fidesz valóban nagyon várakozáson alul teljesít, de azért olyan rosszul nem tud viselkedni, hogy ne legyen legalább ugyanannyira koalaképes, mint az mszp vagy a Jobbik. Szerintem a Jobbik az összes gusztustalanságával még mindig az LMP-hez legközelebb álló formáció, ha azt tekintjük, hogy az mszp+fidesz már bebizonyította magáról, hogy vállalhatatlan, addig a Jobbik még mindig csak szavakban "vétkezett". Mindegy én kezdetektől nagy Schiffer fan voltam, világ életemben az őszintén kiábrándult szdsz-esek voltak a szívem csücskei. KG-t ezzel szemben az első pillanattól kezdve nagyon komoly főntartásokkal figyelem. Mivel a politika érzelmi kérdés, így nekem ezzel az ügy már-már le is van zárva.
A Fideszből való részleges kiábrándulásom fő tanulsága, hogy egy pártnak nem szabad megbocsájtani, hogy taktikai okokból olyasmiket mond, amikkel szerinted a szívük mélyén ők sem értenek egyet. A Fidesznél sem kellett volna ezt már 2006-tól legkésőbb elnéznem, de nekik talán még lenne mentségük, az, hogy nagyok. Az LMP-nek semmi mentsége nincs arra, hogy pont ugyanúgy hazudnak és taktikáznak, mint a "nagyok"...

radala 2012.01.16. 15:52:22

@radala: Főntartás=fönntartás
most már értem, hogy szegény SP azért nem tud helyesen írni, mert nyilván neki sincsenek hosszú ö/ü betűi és a helysírásjavító hülyeségeket kínál föl neki is:-)

jan 2012.01.16. 15:53:16

@iii: Ez a képviselői helyek 0,15%-a. Vagyis a teljes jelentéktelenség.

2012.01.16. 16:40:23

@radala: A Jobbik vállalhatatlan, még ha vannak benne értékes emberek is (pl. Varga Géza), ez a EU zászlóégetés után különösen evidens. Az más kérdés, hogy alkotmányozás kérdésében meg lehetne velük alkudni.

"Az LMP-nek semmi mentsége nincs arra, hogy pont ugyanúgy hazudnak és taktikáznak, mint a "nagyok"... "

Nocsak. Konkrétan?

radala 2012.01.16. 17:01:13

@iii: Progresszív adózás=igazságos adózás (ha a méltányos szót használnák egy szavam nem lenne, de épp igazságosnak az 1-2 kulcs szerintem igazságosabb, azon lehet vitázni, hogy az igazságosság ebben az esetben mekkora érték)
Veszélyben a demó stb.

Nem látom azt, hogy miért olyan ciki az EU zászló égetés, szerintem mindenki azt éget, amit akar, pláne zászlót (ok könyvet nem szokás errefelé, de nálam az sem vágná ki igazán a biztosítékot). Amit én a zászlóégetésben demagógnak tartok az az IKSZ, hogy adják vissza a mandátumukat. Ezzel az erővel az egész ellenzék visszaadhatná a mandátumát...

Karcolt lendület 2012.01.16. 17:45:20

@iii:
"És egyénként is, egy párt irányvonalát nem az határozza meg, hogy szavazói korábban mire szavaztak, ugye ez nyilvánvaló? A 2010-es Fidesz szavazók közül jókora rész korábban meg ippeg az MSZP-re szavazott. "

Hát, igyekszik is a Fidesz úgy kormányozni, mintha MSZP lenne. ;-)

Tündér_Lala 2012.01.16. 18:05:13

Azt hiszem minyájan tévednek.
Az LMP igenis SZDSZ klonnak készült, prsze szigorúan elkülönült arculattal.
Azután megalakult a DK, az igazi SZDSZ utód Chartéstól, AVH utódostól, Fletóstól.
Az amik kihátráltak az LMP mögül és beálltak a DK mögé. (Ott nem kell önfejüsködéstől tartani, őket egy érdekli, a pénz és az SZDSZ kör érdekérvényesítése.)
Erre utal Schiffer nyilatkozata: Nem ért egyet a FIDSZ politikájával, de a külföldieknek nincs beleszólása a magyar ügyekbe.
Ez a helyzet Schiffer fejébe került, az LMP sorsa pedig valószínűleg megpecsételődött, mert súlytalanná vált.
Ennyi.

VI. Béla 2012.01.16. 19:13:02

@iii:

bbjnick nem szorul fogadatlan prókátorokra, de az szdsz-kontinuitást nem a pártvezetés, hanem a szavazótábor viszi tovább.

2012.01.16. 19:27:51

@radala: Ó, nem az égetés a lényeg, hanem a mögöttes tartalom. Az a gáz. Én meg pontosan egyetértek kivételesen az ifjú kdnp-sekkel, ha már ilyen tökösek, hogy ennyire utálják az EU-t, akkor legyenek oly bátyám lemondani a képviselőségről. Mert így ez a képmutatás csúcsa.

2012.01.16. 19:31:41

@VI. Béla: Megválaszoltam elég alaposan.

@Tündér_Lala: Ez is ugye, a tündérmeséid része, igaz? Mert az úgy van ám, a tagok jönnek-mennek az LMP és a DK között...

Egyetlen embert mondjál már, kicsihuszár, aki az LMP-ből átment a DK-ba! Egyetlen egyet mondjál, vagy hallgassál örökre!!

Marhaember. De fel tudnak bosszantani. Legalább valami koncepció lenne a hülyeség mögött.

Tündér_Lala 2012.01.16. 19:33:45

@radala: Zászlót pedig nem égetünk. Ezzel a nyugati diktaturázó, nácizó seggfejek szintjére súlyednénk, ez pedig nekem nem tetszik.

Tündér_Lala 2012.01.16. 19:36:36

@iii: Szóljon, ha megtanult olvasni. Utána talán beszélhetünk .

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2012.01.16. 19:39:09

@zero: a fidesz által sikeresen hiszeterizált ostoba pógár díszpéldánya vagy. minden óra minden percében egy súlytalan gyurcsánytól rettegsz. olyan vagy mint a szoci nyugger aki egy szusszal 2 órányi orbánozást tud előadni, csak pepitában.
nem véletlen voltál rendszeres blogajánlóban a fidesz.hu-nál :)

egyébként tényleg könnyű dolga van az Oranjénak. a szektás vakhívők mellett a Pártnak van egy a fideszességet szóban permanensen tagadó gyurcsány-fóbiás és egy szabadságharcpárti kurucos zombiserege, ami további bázist jelent nekik, hogy ebben az elkúrt országban bármit megtehessenek.

Bell & Sebastian 2012.01.16. 19:43:34

Micsoda állatsereglet! Nem is csoda, hogy meszeltek ennek a Buzibár Törzsközösség Pártnak.

2012.01.16. 19:56:10

@vizipipa: Uhh, erre írtam egy hosszú választ, most meg sehol sincs. :(

Röviden: én prezentáltam egy bizonyítékot, tessék az ellenkezőjét bizonyítani.

Korábbi hozzászólásaimban még számos érvet hoztam fel, de esküszöm, össze fogom szedni egy blogbejegyzésbe és csak linkelni fogom, mert már annyiszor leírtam.

A felmérés nem a szavazatokról szól, hanem azokról, akik az interjúkban nyilatkoztak pártszimpátiájukról.

További érvek:

Az LMP vezetésében egy darab volt Szdsz-tag nincs, ellentétben a Fidesszel és MDF-fel. Asszem volt MSZP sincs (és MSZMP pláne).

Mint írtam korábban, egyszerű paraszti ésszel is belátható, hogy a szanaszét szavazó (és leginkább otthon maradó) 5%-nyi Szdsz (amely a szavazópolgárok mindössze 3%-át jelenti), nem adhatja a 7.5%-nyi LMP szavazóinak többségét. Csak az új szavazók ennél nagyobb arányt képviselnek.

Az LMP politikája, különösen gazdasági tekintetben homlokegyenest különbözik az Szdsz-től, pont emiatt is kritizálja általában a liberális értelmiség.

Az is meglehetősen ingatag fogalom, hogy Szdsz-szavazó. Az emberek nem úgy működnek, hogy egyszer kitalálják, hogy ők Szdsz-szavazók és akkor ha kő kövön marad, akkor is arra szavaznak. Abszolút nem. Hol erre szavaznak, hol arra, egyéniben erre, listán meg arra. Amíg volt két forduló, ott is váltogatták. Magam is így tettem. Meglehetősen korlátolt dolog bármely párt szavazóit monolit tömbnek felfogni. Eleve az emberek jókora része az utolsó pillanatban dönti el, kire fog szavazni.

2012.01.16. 19:59:29

@Tündér_Lala: Mondom, egyetlen embert mondjon, aki átment a DK-hoz az LMP-ből. Akár mögüle is lehet. Baromság.

Schiffer soha nem nyilatkozott ilyet, hogy a külföld ne szóljon bele.

Tündér_Lala 2012.01.16. 20:16:53

@iii: Egyetelen emberről nem írtam aki átment. Az amerikai támogatásról írtam . Gyöngyöspatáról hallott ?

A 180 percben személyesen tőle hallottam.

Nyugodjon meg. Természetesen fikció mint az összes többi találgatás. Valami jelentős azért mégiscsak történt.

Tündér_Lala 2012.01.16. 20:20:54

@Tündér_Lala:A 180 percben személyesen tőle hallottam.

Mármint a mondatot: A FIDESZ politikája nem tetszik, de az nem a külföld dolga. (Nem szó szerinti idézet, de a lényege ez volt.)
Maga a Schiffer és úgy emlékszik ilyet nem mondott ? Akkor vagy utánzója nyilatkozik a rádióban vagy rosszul emlékszik.

Bell & Sebastian 2012.01.16. 20:21:16

@Tündér_Lala: Biztosan csámcsogott egyikük, hogy nem jól értette. :)

2012.01.16. 20:35:45

@Tündér_Lala: Ja, hogy a Field lenne az "az amik kihátráltak az LMP mögül és beálltak a DK mögé". Semmi közöm hozzá, felőlem állhat a DK mögé is, de ez újdonság nekem. Honnan veszi ezt?

Igen, Field támogatta 15 mft-tal az LMP kampányát, amely ennek 15x-be került. Ettől lett ő az "amik", akik kihátráltak. A DK-nak mennyit adott?

Mi köze ennek Gyöngyöspatához???

És akkor árulja el, legyen oly kedves, kik készítették az LMP-t Szdsz-klónnak? És hol lehet őket megtalálni? És miért sikerült ennyire rosszul a klónozás, hogy gyakorlatilag egyáltalán nem hasonlít rá? Miért nem sikerült egyetlen egy volt liberálist benyomni a klónba?

Hüm-hüm. Kicsit jobban össze kellene rakni ezt az összeesküvési koncepciót, pár lóláb kilóg még belőle.

2012.01.16. 20:39:04

@Tündér_Lala: Nos, lehetséges, hogy mondott hasonlót, ha írásban látnám, akkor tudnám értelmezni.

Mindenesetre az LMP nem mondott ilyet, mindössze arra kérte az EU zöldeket, hogy ne indítsanak eljárást, mert az gazdaságilag rosszul érintené Magyarországot. Az EU-nak teljes joga van betartatni Magyarországgal az EU-ban szokásos játékszabályokat, roppant csodálkoznék, ha Schiffer ennek ellenkezőjét mondta volna.

Earendil 2012.01.16. 21:09:23

@gloire: Az LMP-nek fikarcnyival sincs kevesebb támogatója vagy tagja, mint korábban, sőt több. És van egy elég világos irányvonal, hogy mit szeretne: lehetmas.hu/alapito
Tuképp egyetlen másik pártnak sincs ilyen tisztán definiált értékválasztás-készlete.

Earendil 2012.01.16. 21:11:13

@Tündér_Lala: Ezt maga bizonyosan jobban tudja, az LMP-t civil zöldszervezetek tagjai alapították, tuti egy új SzDSzre vágytak. Ezért gyorsan írtak egy programot, ami pont az ellenkezőjét tartalmazza, mint amit az SzDSz szeretett volna. Ez így nagyon koherens.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.01.16. 22:14:26

@Earendil: reformliberálisok, a reformkommunisták mintájára. Nincs ebben semmi új, vagy meglepő. Az szdsz nem véletlenül veszítette el a támogatottságát fokozatosan, de talán emlékszel, 24%-ot is kaptak hajdanán. Világos, hogy a menetközben - és elsősorban az utolsó években - lemorzsolódott, kiábrándult, a civil mozgalmi szerveződést választó szdsz-esekről van szó, nem az utolsókig kitartó pártemberekről és szavazóikról.

vizipipa 2012.01.16. 22:45:20

@Earendil:
Azért az LMP-zöld kapcsolatok emlegetésekor ezt sem árt tudni:
www.magyarhirlap.hu/hatter/lanyi_vigyazat_atveres_ne_szavazzanak_az_lmpre.html
Lányi ugye valódi zöld, Schiffer meg TASZ-os.

@iii:
1. Medgyessy nem volt MSZP tag. Bajnai sem. Akkor ezek nem is MSZP kormányok voltak?
2. Karácsony nem volt SZDSZ tag. Csak a kampányt csinálta. A jól ismert szellemiségű SZDSZ kampányt. Nézzél vissza korabeli plakátokat. Karácsonytól szerinted idegen volt ez a szemlélet? Azért volt sikeres?

Emlékezz vissza, az SZDSZ szavazók elutasítottsági listáján fölényesen vezetett a Fidesz. Arra nincs semmiféle adat, hogy az SZDSZ szavazók otthon maradtak volna. Én nyugodtan állítom, nagy részük protest szavazott a Fidesz ellen. Vagyis LMP-re, MSZP-re, helyenként MDF-re.
A hivatkozott Medián anyag nem csak, hogy elismeri magáról a gyenge alapokat, de azt is értelmezni kéne: mit jelent az, hogy valaki korábban SZDSZ szavazó volt. Választói oldalról. Az SZDSZ ugyanis már a 2009-es EP választásokon is csak 2,16 %-ot kapott 36,3 %-os részvétel mellett, vagyis 62 517 szavazatot. Nem meglepő tehát, hogy 2010-ben a választások után még kevesebben vállalták be, hogy ők SZDSZ szavazók voltak.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.01.16. 22:56:12

@vizipipa: "Az SZDSZ-ből, illetve balliberális mozgalmakból ismert fiatalemberek kerestek meg a pártalapítás szándékával, s később éppen ők fordultak a közös vállalkozás ellen. Volt-e ebben szerepe annak, hogy Fodor Gábor, akivel megpróbáltak összehozni, nem óhajtotta elhagyni az SZDSZ-t egy alakuló új alternatív párt kedvéért, azt nem tudhatom. Annyi bizonyos, hogy Schiffer András, az LMP mai listavezetője, akivel 2005-ös pártütése óta nem vagyok beszélő viszonyban, 2008 nyarán, egy nappal az után, hogy Fodort megválasztották az SZDSZ elnökének, megpróbált rávenni, hogy a sajtóban együtt támadjuk meg Fodort. Ilyen fokú gátlástalan cinizmus egy pályakezdőnél nem mindennapi: sokra viheti még."

Jó szöveg. De egyet ne felejts el: Csurka ugyan így vádolta a Jobbikot gátlástalan nyomulással, a brand lenyúlásával, pedig MIÉP-es fiatalokként indultak

. )

Tündér_Lala 2012.01.17. 08:17:24

Elnézést, de tegnap este elhalt a blogmotor. (1 perces frissítés)

De lényegében a fiúk megválaszolták felvetéseiket.
A zöld gondolat fontos volna, de tessék tudomásul venni: a politika drága dolog, azt konzekvens civilek nem tudják finanszírozni. Ezért a népszerű zöld gondolatot és pártokat lenyúlták szinte mindenütt, általában a balliberális erők.

Ékszíj 2012.01.17. 08:23:59

Nincs különbség köztük csak annyi, hogy volt e már hatalom a kezükbe és elvakultak vagy csak fognak....

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.01.17. 09:18:20

@bbjnick: Érdekes, hogy az SZDSZ számotokra mennyire szitokszó.

Pedig tudtak ám ők valamit, amit a többiek nem, de főleg a Fidesz állt/áll hadilábon ezzel a fejezettel.

NEM CSINÁLTAK GICCSET A POLITIKÁBÓL.

És ezt tényleg magyarázzátok meg nekem.
Tudom, hogy Gyurcsányék seggfejek voltak, stb. (Amúgy – a nemzetpolitikát leszámítva, ami számomra nem csúcsprioritás, főleg nem a mostani időkben – semmi olyan hülyeség nincs, amit Gyurcsányék megcsináltak és Orbánék még nem).

De hogy a hóhérba’ vagytok képesek olyan párttal szimpatizálni, amely alapvetően a giccs koordinátái mentén politizál?
És nem csak a Kerényi-féle cuccra gondolunk, ugye, az még csak a legkevesebb, bárcsak annyi lenne.

Hanem az elképesztő közhely- és lőzungáradattól kezdve Giccs Pál köztársasági elnökké nyilvánításáig.

Komolyan, na. Ennyire fontosak azok a bizonyos jobboldali értékek, hogy ekkora volumenű giccset is képesek vagytok lenyelni a kedvéért?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.01.17. 09:36:10

@kesztió: Tudod, az szdsz itt az anyaországban ugyan az az "ávéhás" társaság, mint nálatok Erdélyben, te és a szekus haverjaid. Ennyire egyszerű . )

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.01.17. 09:43:20

@gloire: Hát erről beszélek, bazmeg!

GICCS! GICCS! GICCS!

Csak kibaszott közhelyekben, végtelenül leegyszerűsített politikai klisékben tudtok gondolkozni.

Komcsik, AVH, szekusok.

A politikai giccsig terjed az agyatok, nem messzebb. Ezért szeretitek a Fideszt és a Jobbikot.

Épp most válaszoltad meg a kérdésemet, észrevetted? :D

radala 2012.01.17. 09:51:05

@iii: OK zászlóégetés nem faja (egyébként nem értem miért, még addig OK, hogy mondjuk román, izraeli, magyar, fradi, újpest stb. zászlót, nem égetünk mert az van akinek fáj, de az EU zászló valóban csak egy rongydarab, szerintem kevesebb ember érzelmeibe gázol bele az elégetése, mint mondjuk egy Vasas zászlóé, de mindegy ez, ha nem illik, hát nem illik.
De, hogy mi a gáz abban, hogy valaki bent ül egy parlamentben és nem ért egyet az ott levőkkel azt aztán végképp nem értem. Mi a különbség az odaláncolás meg a zászlóégetés vagy a kordonbontás meg akármi között... Szerintem ez roppant demagóg.
Ja és egy baromi fontos kérdés. OK a Jobbik szalonképtelen, mert gusztustalanul cigányozik, ebben tökéletesen egyetértünk. De azért vessünk már egy pillanatot a Mártíriuszozásra, és főleg gumilödözésre, viperázásra azonosító nélkül...

Egyébként én iszonyodom a cigányozástól, de mi a nagyobb geciség 5 évig cigányozni valakiket, akik cigányok, vagy 25 évig antiszemitázni, pláne nácizni, antidemokratázni olyanokat, akik nem antiszemitábbak nem nácibbak és feltehetőleg jelentősen demokratábbak?

Szóval lehet utálni a Jobbikot, pláne lehet rettenetesen cikinek gondolni, de azért az tuti, hogy ha nekem választanom kell egy maximálisan szimpatikus LMP és egy vér ciki Jobbik közt, abban az esetben, ha a nagyon szimpatikus LMP egy mszp koalában képzeli el a jövőt, akkor én a Jobbikot választom, minden erkölcsi skrupulus nélkül...

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.01.17. 10:32:47

@kesztió: Nem Zolikám, ezek kemény tények. Igaz rád, és igaz az szdsz-re, úgyhogy csak vigyázz a szádra!

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.01.17. 10:44:23

@gloire: Ja, mostmár értem.
Amúgy szabad kérdeznem, hogy pl. nekem az AVH-hoz, a Szekuhoz stb. konkrétan milyen közöm is volt? Akkor sem haragudnék meg, ha tényekkel támasztanád alá a mondandódat.

vizipipa 2012.01.17. 11:41:23

@kesztió: ha értenéd ezt a képet, nem kérdeznél ilyeneket.

Székelyvarság 2009

i.imgur.com/sUwq6.jpg

TH 2012.01.17. 17:28:11

@zero: mondjuk szavazni eddig sem szavaztam volna az LMP-re szívesen, de ellenzékben szívesen láttam őket (kormányra kerülésüknek annyira nem drukkoltam). De ha MSZP-csatlósok lesznek, akkor részemről a parlament közelében sem szeretném látni őket.

A poszt meg jó volt, csak furcsállom, hogy Schiffer és az LMP érdemeit miért csak akkor lehet elismerni, amikor Schiffer már lemondott...na mindegy.

is 2012.01.18. 00:49:08

@Tilikov: "Egy HH-LMP szövetség körvonalazódása önálló irányvonalat jelenthet, ami a pártnélküli 55%-ból is jókora adagot meríthet. "

nem akarlak elkeseríteni, de ez az elképzelés pontosan a FIDESZnek kedvezne, tekintve a választási törvény szabályait. Ha négy osztatú lesz a verseny (FIDESZ, Jobbik, HH-LMP, MSZP-DK), akkor a FIDESZ 25% szavazattal abszolút többségbe kerül, ha nem megint kétharmadra. ez ötödikes matek, vagy elhiszed nekem, vagy utánanézel, de ez így van.

továbbá ne feledd, hogy a választási részvétel kb. 60% lehet, tehát ebből az 55%-ból 40%-nak a választás napján se lesz pártja, tehát 15% a maximum, amit meg lehet szerezni. tf, hogy ennek kétharmadát, azaz 10%-ot megszereznek (a HH-LMP), hozzáadva az LMP mostani 8%-át, az 18%. a tisztes negyedik helyre lesz elég, mind a FIDESZ (35%), mind a Jobbik (20%), mind az MSZP-DK (22%) többet fog kapni, és gy a HH-LMP-nek jutna a parlamenti helyek kb. 5%-a, azaz 10 fő. ezzel szemben a teljes 40%-kal kb. kétharmadot lehetne szerezni (tudom, nem összeadható, de a másik irányból viszont sem a FIDESZ, sem a Jobbik nem tud tovább nőni). hát ezt kell eldönteni, és ez nem erkölcs meg program kérdése, ez a választási törvény ötödik általános szintű matekja. jobb vagy, mint egy ötödikes?

is 2012.01.18. 00:53:19

@zero: teljesen igazad van. az Olajfa, az ellenzéki kerekasztal és társaiban nem is az MSZP-re szavazol, hanem az Olajfára, vagy az ellenzéki kerekasztalra. ugye értelmes ember Semjénre sem szavaz? akkor sem, ha a FIDESZ-KDNP pártállamban van elrejtve, ugye? és értelmes ember már 2010-ben sem szavazott Semjénre, Simicskára, Pintérre, Matolcsyra, akármilyen név alatt is voltak, ugye? ugye, ugye? ugye, ugye?

Kandeláber 2012.01.18. 08:09:34

Az LMP gyanús körülmények között, gyanús pénzügyi háttérrel jött létre. Nem olyan ártatlan fiatalok (és kevésbé fiatalok) ők, mint ahogy önmagukat láttatni akarják, és min t ahogy a sajtó nagy része láttatni akarja őket.
Maga Schiffer mindezek mellett egy felkészült, értelmes ember, kérdés, ki jön utána, mert a bohóc Vágó és a többiek alkalmatlanok akár a pártelnöki, akár a frakcióvezetői posztra.
Remélhetőleg Schiffer nem igazodik Bajnai mögé, akit demenciában szenvedő balos nyuggerek és ún. mérvadó értelmiségiek és firkászok máris a következő miniszterelnökként interpretálnak.

kunzoo 2012.01.18. 21:02:47

@radala:

A Ti Vezéretek akarta ezt a választási rendszert. Ők találták ki, nem a szocik, lmp sek dk sok és jobbikosok. Mivel a kis pártok esélytelenek ebben az új rendszerben, koalíciós kényszer van. Ne feledd, ha Viktorék ilyen ütemben szúrják el, ott is koalíciós kényszer lesz. Erre gondolom még jó lett volna az LMP de hát a fidesz totális győzelemben gondolkodik, így ez már kiesett. Marad a jobbik. Azt meg kijelenteni hogy nem győzelmi esélyes az Olajfa, pont a digók példája mutatja hogy hülyeség. Hogy mi lenne a koalícióval nem tudni, de Viktorék már nem tudnak a kiszámítható 1 párt ws olajfa dolgot sugallni.

radala 2012.01.19. 11:11:43

@kunzoo: Mindig koalíciós kényszer volt Mo-n. Semmi érdemi nem változott.
Az mszp+szdsz 49 %-kal ért el 72 mandátumot az ellenfél hiánya miatt. Miröl beszélünk?

2012.01.22. 23:57:14

@vizipipa: Ember, Medgyessy és Bajnai miniszterelnökök voltak, Karácsony meg nem volt senki sem az égvilágon. Nem, nem ő írta az Szdsz stratégiáját, egy szakember volt, aki dolgozott nekik. Ahogy sok más politológus és kutató dolgozik pártoknak, Giró-Szásztól Kéri Lászlóig.

Az 5% Szdsz-szavazó közül ha csak a harmada otthon maradt, a maradék meg szétszavazott az MSZP-MDF-LMP körben, akkor kábé kijön az a max 2%, amiből az LMP profitált. Erről beszélek.
süti beállítások módosítása