Hadkötelesség és helikopterek: mindenki a hadsereg ellen
2011. december 20. írta: TuRuL_2k2

Hadkötelesség és helikopterek: mindenki a hadsereg ellen

  Nyáron egy amerikai óriásvidámpark nézőterén az első előadásra vártunk. Megérkeztek az akrobaták, a műsorvezető üdvözölte az összegyűlt nézőket, majd azt mondta, hogy a közönség soraiban aznap ott vannak a haditengerészet és a légierő katonái, valamint családjaik is. Megkérte őket, hogy álljanak fel, s miután felálltak, annyit mondott: ők a mi hőseink, köszönjük, hogy értünk harcolnak. Hatalmas taps köszöntötte a hősöket. Talán nem is érdemes mindezt összevetni a hazai helyzettel, a Magyar Honvédség társadalmi megítélésével, akkora a különbség. Mégis felmerült bennem, milyen jó lenne, ha Magyarországon is hasonló tisztelet övezné azokat, akik itthon vagy éppen életük kockáztatásával külföldi misszióban szolgálják Magyarországot. 

  Az elmúlt hetekben két ügy is megmutatta, milyen a közvélemény (és különösen a sajtó) alapvető hozzáállása a honvédséghez, mekkora társadalmi támogatást élveznek. Ezek közül a kevésbé érdekes a hadköteles férfiakról felállítandó nyilvántartási rendszer fogadtatása. Az adatszolgáltatást az állami szervek elintézik egymás között, a (háborús helyzet esetén) hadköteles korú férfiaknak semmit nem kell adminisztrálnia, semmilyen külön vizsgálaton nem kell megjelennie emiatt.

  A parlamenti szavazás eredménye nem a megszokott felállást hozta: a kormánypártok természetes támogatása mellett az MSZP képviselői igennel szavaztak, az LMP-sek (már aki jelen volt) és a DKP-s függetlenek nemmel, míg a Jobbik képviselői tartózkodtak. Az MSZP kifejezetten korrektül állt a kérdéshez, az LMP-nek adatvédelmi (és nem sorozási) aggályai voltak, egyedül a gyurcsányista DKP kezdett el sorkötelezettségről hápogni. Az online sajtóban a legtöbben tárgyilagosan számoltak be a hadkötelesek nyilvántartásáról, viszont akadtak efféle címek is:
Visszajöttek: Kopaszok, sorakozó! (168 Óra)
Kopaszok, sorakozó! - Alkalmassági vizsgára is kell menni - (Klubrádió)
Harc, háború, koki, saller - logikus, ami most következik (Stop)

  A blogokat nem különösebben hozta lázba a kérdés. Az Így írnánk mi blog Harcosok klubja című posztjában igazat ad Hende Csabának abban, hogy szó sincs békeidőbeli sorozásról, azonban vitatja, hogy a korlátozott honvédelmi erőforrásokat érdemes lenne hadászat helyett szerintük értelmetlen és az információs önrendelkezési jogot szükségtelenül korlátozó nyilvántartásokra fordítani.

  A másik ügy, az amerikai helikopterek tervezett beszerzése már sokkal izgalmasabb. A szélesebb nyilvánosság előtt az egész a következő szűkszavú HM-közleménnyel kezdődött:

Újabb képességfejlesztési lehetőség a HM előtt
2011. szeptember 19. 17:53

Az Amerikai Egyesült Államok hadereje a helikopter modernizációs program keretében 2011-15. között nyolcvankilenc darab (nyolcvannégy db UH-1N és öt db HH-1N könnyű) többcélú helikoptert tervez kivonni a hadrendjéből. Sajtóközlemény.

A helikopterek meghirdetett ára 5 millió dollár darabonként. A legmegbízhatóbb partnerországok, így Magyarország számára – az amerikai kongresszus jóváhagyásának függvényében – akár térítésmentes átvételre is lehetőség nyílhat. Az eszközöknek e szerint a konstrukció szerint a hazaszállítási és rendszerbe állítási, valamint a pilóták kiképzési költségeit kellene a magyar félnek állnia, a részletekről azonban zajlanak még a tárgyalások.

(HM Sajtóiroda)

  Hogy aztán mindez ingyen helikopterek formában került be a köztudatba, abban jelentős szerepe volt az MTI-nek, ami a következőképpen számolt be minderről:

HM: harminc amerikai helikoptert kap a honvédség

 

Budapest, 2011. szeptember 19., hétfő (MTI) - Mintegy 30 UH-1N-es helikoptert kap hamarosan a honvédség az Egyesült Államok hadseregétől - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn az MTI érdeklődésére.

A HM tájékoztatása szerint az amerikai haderő összesen 89 helikoptert von ki a hadrendjéből, amelyet ingyen vagy kedvezményes áron ajánlott fel a partnerországoknak. Mivel Magyarország a legmegbízhatóbb partnerek közé számít, ezért ingyen juthat a darabonként 5 millió dollárt érő gépekhez.

Bár a tárgyalások még tartanak, jó eséllyel nemcsak ingyen, de teljesen felszerelve, sőt pluszalkatrészekkel együtt érkezhetnek a helikopterek 2013-ban Magyarországra - tették hozzá. Az országnak egyedül a szállítás, a rendszerbe állítás és a legénység kiképzésének költségeit kell állnia, de az is lehet, hogy még ezeknek sem kell a teljes összegét kifizetni.

A személy- és teherszállításra használható, közepes méretű helikopterek kiváló műszaki állapotban vannak, így nagyon hosszú - még nem megállapított - ideig használhatóak, míg a jelenlegi szovjet gyártmányú gépek többségét már 10 év múlva ki kell vonni a hadrendből - fűzték hozzá.

A Bell UH-1 Iroquois amerikai fejlesztésű és gyártású katonai szállító helikopter. Beceneve: Huey (a hivatalos Iroquois megnevezést a gyakorlatban nem használták). A UH-1-et az UH-60 Black Hawk váltotta az 1980-as évek elejétől kezdve, így napjainkra már csak néhány Huey teljesít szolgálatot. A tengerészgyalogság viszont napjainkban is nagy számban alkalmazza a korszerűsített (ikerturbinás) N és Y típusú változatokat.

 

  Aztán múlt héten robbant a bomba, amikor egy kongresszusi előterjesztésben előkerült a 426 millió dolláros ár. Egymást érték a felháborodott hírek és blogbejegyzések:
Leselejtezett katonai helikopterek ingyen - illetve 426 millió dollárért (Vastagbőr)
Százmilliárd forintot fizethetünk az "ingyen helikopterekért" (Barikád)
Sikersztoriból rémtörténet: mégsem kellhetnek az "ingyenhelikopterek" (hvg.hu)
426 millió dollárba kerülhetnek az ingyenhelikopterek (Index)
Kivan a..., de katonai helikoptereket vásárolnánk (Tőzsdefórum)
Mennyibe is kerülnek majd az ingyenhelikopterek? (Népszabadság)
Ingyen helikopterek Amerikából: ennyibe kerülhet az országnak (Híradó.hu)

  Mivel tudtam, mennyire nagy reményeket fűznek a honvédségnél az amerikai helikopterekhez, különösen szíven ütött az amerikai csomag teljesen ellenséges sajtófogadtatása. Lehetőségeimhez mérten utánajártam a történetnek, összevetve a sajtóban előkerült ellenérveket a honvédelmi tárca álláspontjával, amiben a tárca munkatársa, Sipos Károly őrnagy, hivatásos helikopterpilóta volt segítségemre.

  A történet 2010 májusában kezdődik, az Office of Defense Cooperation (ODC) ekkor kínálta fel a szövetséges országoknak megvételre a tengerészgyalogságtól kivonásra kerülő Bell UH-1 (Huey) többcélú katonai szállítóhelikoptereket ötmillió dolláros darabáron. Ez harminc helikopterre számítva (a szállítás, rendszerbe állítás, kiképzés, üzemeltetés járulékos költségei nélkül) 150 millió dollár, mai árfolyamon közel 35 milliárd forint lett volna, ami meghaladta lehetőségeinket, így nem is számolt vele érdemben a honvédelem. Aztán tavaly novemberben az amerikai fél úgy döntött, hogy Magyarország, mint különösen megbízható szövetséges számára térítésmentesen átadhatók a helikopterek és egyes alkatrészek, s innentől vált a jelenlegi orosz helikopterek érdemi alternatívájává a nem mai konstrukciójú, de még több évtizedes élettartam-tartalékokkal rendelkező amerikai haditechnika beszerzése.

  Az Egyesült Államok Kongresszusához benyújtott előterjesztésben szereplő csomagban azért 426 millió dolláros ár szerepel, mert ebbe biztosan bele fognak férni a magyar igények. A jövendő tárgyalásokon lefelé ugyanis szabadon eltérhet az amerikai fél a kongresszus által elfogadott értéktől, a felfelé módosításhoz azonban újabb kongresszusi jóváhagyásra lenne szükség.

  A helikoptercsomagról természetesen gyorsan kiderült, hogy nagyon drága, szakemberek szerint sokkal olcsóbban sokkal jobbat is kaphatnánk. Németh Zsolt, a Jobbik képviselője is elmondta, hogy a piacról sokkal jutányosabb árért, körülbelül 15 milliárd forintért is be lehet szerezni, olvasta az interneten:

  A Vastagbőr által hivatkozott, az aggályokat remekül összefoglaló KGyST szerint egy orosz Mi-8 „újonnan 3-5 millió dollár”. Azok a vadonatúj Mi-8-asok már inkább Mi-17-esek (ez a Mi-8 módosított, jelenleg is gyártott változata), amiknek a valós beszerzési költségeiről talán eleget mond az, hogy az USA 12 millió dolláros darabáron, azaz összesen 372 millió dollárért vett belőlük 31-et az afganisztáni hadsereg számára. Ez csak a gépek ára, nem tartalmazza az éjellátó berendezéseket, a fegyverzetet, a NATO-kompatibilis titkosító és kommunikációs rendszert, a kiképzést, az alkatrész-utánpótlást.

  A Huey-csomag ezzel szemben többek közt tartalmaz 30 repülőképes és 2 nem repülőképes UH-1-est (utóbbiakat a műszakiak kiképzéséhez), két mozgó és két statikus UH-1 szimulátort (jelenleg egy 1984-es, komoly muzeális értékkel bíró orosz Mi-8 szimulátorunk van csak), a pilóták és a műszakiak kiképzését, alkatrész-támogatást az utolsó helikopter leszállításáig, illetve azt követően még három évig, fegyverzetet, 10 FLIR hőkamerát (csak ennek több millió dollár darabja). Utóbbiak különösen érzékeny haditechnikai berendezésnek számítanak, az amerikaiak nem adják csak úgy oda akárkinek, külön eljárásban döntenek arról, ki kaphatja meg.

  Szintén KGyST kérdezi, hogy „ha a Honvédség öt Mi-24-esének nagyjavítása 2 milliárd forintba kerül (gépenként 400 millió HUF, azaz 2 millió USD), akkor nem lenne olcsóbb a szállító helikoptereket is nagyjavítani?” Hogy honnan vehette ezt a teljesen irreális árat, arra nem sikerült rájönnünk, egyetlen tippünk van csak. Az egyik Honvédelmi Közlönyben jelent meg mellékletként ez a 400 milliós érték egy kimutatási mintában, de ott ugyanilyen erővel akármilyen más, fiktív összeg is szerepelhetett volna:

  Az amerikai ajánlati eljárásban most éppen a 15 napos, december 22-ig tartó csendeljárási szakasznál tartunk, a magyar fél ezt követően kapja meg a részletes ajánlatot. Az erről szóló döntést a 97/2011-es HM-utasítás alapján felálló bizottság készíti elő, majd januárban magyar küldöttség utazik Amerikába, hogy a részletekről tárgyaljon. Amíg nem születik megállapodás, addig egyik fél sem vállal semmiféle kötelezettséget. A haditengerészet kivonási programjában szereplő 89 helikopter még repül, előre meghatározott ütemben vonják ki őket. Amit nem adnak el, azt konzerválják. A magyar törekvés az, hogy lehetőleg hot transfer (leszállás utáni átvétel) valósuljon meg, ne pedig cold transfer (letárolt gépek szállítása és ismételt üzembe állítása). 2012-ben kezdődne meg a hajózók és a műszaki személyzet kiképzése, a 10-10 helikopter 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben érkezne meg. Ezt követően még három évig kapnánk teljes alkatrész-ellátást. Az ajánlat ellenértékét 7-10 év alatt kéne megfizetni az amerikaiak felé.

  Tehát szerintünk mi minden szól a tárgyalás alatt álló, kifejezetten nagyvonalú amerikai ajánlat elfogadása mellett?

– a baráti orosz technológia cseréje szövetséges amerikaira,
– javul az együttműködési képességünk a NATO-haderővel, különösen szoros kooperáció (pooling and sharing) valósulhat meg a hasonló géptípust használó osztrák légierővel, akik például nem rendelkeznek olyan szimulátorokkal, amiből négyet is tartalmaz a nekünk szánt csomag,
– önálló, O, I és D szintű műszaki karbantartási potenciál kiépítése, azaz a magyar műszakiak minden munkát képesek lesznek elvégezni – ez az orosz technológia esetében nincs meg,
– éjszakai műveleti képességek megszerzése,
– az orosz szolgáltatásokkal szemben kiszámítható árazású ellátás és támogatás,
– civil (például mentési vagy katasztrófavédelmi feladatokra) olcsóbban és rugalmasabban alkalmazható flotta létrejötte.

  Egyébként pedig, ahogy már 2007 őszén is írtuk A jövő visszahódítása című reakciós kormányprogramunkban: több pénzt a honvédelemnek, teljesítsük nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségeinket!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr763445668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Unionista 2011.12.20. 11:59:10

pártirányítás alatt álló (aka dilettáns) hierarchikus (aka feudális) állami (aka jóléti) hadsereg helyett rács szerkezetű uniós haderő kell közfeladatokat folyamatosan ellátó megyei helyőrségekkel és dandárral.

ez wisconsin állam egyik rács szerkezetű (megyei) dandárja.
en.wikipedia.org/wiki/File:Flickr_-_The_U.S._Army_-_Wisconsin_Army_National_Guard.jpg

a védelmi egységet úgy lehet létrehozni ha megyei alapon szerveződik egy unió. megyének kell beszerezni harci helikoptert. persze semmi sem zárja ki, hogy a közbeszerzéseket összehangolják. de ezt nem az államnak (aka pártoknak) kell megtenni. hanem a megye (unió) választott képviselőinek.

onnantól kezdve az van, hogy borsodnak van harci helikoptere. és az rögtön tetszene mondjuk az ott élő cigány kiscsávóknak. mert úgy érzik: az az övék. rögtön ráncba lehet szedni alapból a katonáskodásra fogékony gyerekeket, ami a fiúk fele, vagy inkább negyede. tehát a tornasorba mindenkit be kell állítani. de a hadsereg nem tornasor. aki sorozott hadsereget akar az hülye. aki hiearchiát akar a hadserege az még hülyébb. aki mindezt állami (pártirányítás) alá akarja vonni az a leghülyébb.

Viktus 2011.12.20. 12:03:44

Unionista

Melyik számítógépes játékban volt? :D Megyéknek :D:D:D:D:D , amelyek az iskolákat megyei kórházakat stb. intézményeket sem tudják eltartani :D:D:D:D

Samott 2011.12.20. 12:12:55

Lehet hogy figyelmetlenul olvastam, de nem illene megemliteni azt is, hogy ezek 30-40 eves gepek (1971-1979 kozt gyartottak mindet)? Ha mar muzealis erteket emlitesz...

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.12.20. 12:13:33

@Unionista: "aki hiearchiát akar a hadserege az még hülyébb" :)))

Linder Béla, személyesen?

Robinzon Kurzor 2011.12.20. 12:19:39

@Unionista:

És akkor most szólaljon meg a megye!

Valamikor a 90-es években, valamelyik szürreális, közönség előtt zajló Juszt-műsorban felállt egy öreg, és teljesen komolyan előadta, hogy nem új vadászgép kell nekünk, hanem minden családnak vállról indítható légvédelmi rakéta.

Viktus 2011.12.20. 12:23:21

@Robinzon Kurzor:

Az értelme kb. ugyanannyi :D:P Gripen is megvan szép, és jó ... csak éppen rakéta alig van hozzá, mert drága ... repülni alig repülnek vele , mert drága a kerozin. :P

szempontpuska 2011.12.20. 12:26:29

Én úgy tudom, hogy ezeket a gépeket (zömüket) futárszolgálatra használta az USAF, ezért nincsenek lestrapálva, viszont!
a felszerelésük is ennek megfelelő

Unionista 2011.12.20. 12:26:56

@fikanick:
nagy-britannia és az usa egységállamok. uniók. uniós nemzetben gondolkodnak. a nemzeti lobogó a union jack. ott a hadsereg arról szól, hogy területi (megyei) alapon hadtestekbe állnak össze a nemzetiségek. és abból lesz az uniós haderő.

a szigetországban a hadsereg nem a népnemzeti skót szoknyás falunap. magyarországon meg valami ilyesmit képzel el ez úgynevezett "nemzeti" oldal. heje-huja karádi őrmesterrel, és néhány pucér nővel. ami egyébként teljesen jó csak a harcászat nem ez a móka. nem ez a kelet-európai nemzeti romantikázás, nemzeti radikalizmus. völkische bewegung. árpád sávos, rovás írásos, turul madaras nagy-magyarság. félkegyelmű vitéz nagybányai horthy miklós kivezényli a népet az orosz frontra. csak nem visznek magukkal téli kabátot. vagy most ugye: venni kéne már néhány roncs helikoptert. ingyen, vagy mégse ingyen. mit számít az.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.12.20. 12:29:40

@Samott:
Mert így is rohadt hosszú lett ez a poszt, van még ezen kívül jó sok szöveg, amit kihúztam. A helikopterek tényleg nem mai darabok, de még jelentős üzemeltetési tartalékaik vannak. A legújabb nyugati gépekből álló helikopterflotta sajnos szóba sem jöhet a magyar honvédelmi költségvetés mellett.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.12.20. 12:30:26

@szempontpuska:
Kapunk rá elég komoly fegyverzetet is, azért akkora a csomag, amekkora.

Viktus 2011.12.20. 12:32:54

@TuRuL_2k2:

A magyar honvédelmi költségvetés mellett ezek sem jöhetnek szóba :P Nagyjából évekre elviszi a maradék modernizációs forrásokat, ha meg v.mi baj lesz ami okból a honvédség van már régen a szolnoki-kecskeméti reptereken masíroz az ellen, mert nincsen semmi szárazföldi erő.

szempontpuska 2011.12.20. 12:34:51

@TuRuL_2k2: Olvastad erről az Aranysast?
Asszem a mostani (vagy múlt havi szám) és van egy nagyon részletes leírás róluk az idei márciusi kiadványban

Ezekiel 25,17 2011.12.20. 12:35:14

Ez a hadsereg-ellenesség a magyar társadalom betegségének egyik nagyon jó tünete. Benne van minden, ami jellemzi az országot, illetve annak hülyén gondolkodó részét:

- minek arra pénzt költeni, mikor ilyen rosszul élünk
- úgysem tudjuk megvédeni magunkat
- úgyis ellopják a pénzt
- a mai világban minek hadsereg.
Tapasztalatom szerint sehol máshol nem fitymálják le ennyire az emberek a saját hadseregüket mint itt. Nem is gondolják, hogy ezzel magukról állítanak ki szegénységi bizonyítványt...

szempontpuska 2011.12.20. 12:37:12

@Viktus: Azért a Huex-k alapvetően nem harci helikopterek.

Inkább csapatszállító, mentő és multifunkciós technika, amelyekre persze lehet telepíteni fegyverzetet.

Szerintem téves dolog harcérték/honvédelem szerint mérni őket.

Az AH-k (AttackHelicopter) a Cobra és az Apache (kedvencem :-) )

A Huey a Blackhawk elődje.

szempontpuska 2011.12.20. 12:38:30

@Ezekiel 25,17: Azért tegyük hozzá, nem a szél fújta össze ezt az imidzset a hadseregnek.

legyen szó a szovjet típusú (tömeg-)Néphadseregről vagy ami utána történt a honvédelemben... :-(

Viktus 2011.12.20. 12:38:32

@Ezekiel 25,17:

Itt nincs hadsereg ... ami van Afganisztánban zsoldoskodik.
Nézd meg a honvédség költségvetését gripeneket, bért meg nato tagságot tudja fedezni.

Lorp 2011.12.20. 12:39:05

A hadügy az elmúlt 20 év mostohagyermeke. Jó lenne ha ez változna. Tisztában vagyok vele hogy jelen helyzetben mindenhol hasznos lenne ekkora összeg, de ha már jó arcok akarunk lenni, és küldözgetjük a katonáinkat az éppen aktuális háborúba, akkor illenék azt normális felszereléssel tenni. Vagy ne küldjünk senkit sehová.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.12.20. 12:40:02

@Viktus:
Írtam már erről egy hónapja:
mandiner.blog.hu/2011/11/17/meddig_tart_az_orokbeke
'Itt állunk tehát óriási bizonytalanság közepette, amikor nem lehet tudni, mi borul és mi nem, s a történelemből tudjuk, hogy a nagy borulások nem egyszer végződnek – akár egészen váratlan – fegyveres konfliktusokban. Mit tesz erre a magyar kormány? Az idei körülbelül 220 milliárdról jövőre körülbelül 190 milliárdra csökkenti a magyar honvédelmi költségvetést. Azaz nem éri el a GDP-nk egy százalékát sem, miközben NATO-csatlakozásunkkor két százalékos arányt vállaltunk (ezt nem teljesítettük ugyan soha, de ennél távolabb sem voltunk még tőle). A honvédelemre pedig áldozni kell, mert békeidőben ugyan innen tűnik a legkevésbé fájdalmasnak az elvonás, viszont annál fájdalmasabb a felismerés, hogy mi minden hiányzik, amikor már baj van. Az éveken át a honvédelmen megtakarított százmilliárdokat hiába teremtené elő a bajban az ország: késő lesz. A védelmi képességek fejlesztése ugyanis legalább annyira idő-,mint amennyire pénzigényes.'

Corporate Soldier 2011.12.20. 12:41:46

@Ezekiel 25,17:

"Tapasztalatom szerint sehol máshol nem fitymálják le ennyire az emberek a saját hadseregüket mint itt. Nem is gondolják, hogy ezzel magukról állítanak ki szegénységi bizonyítványt..."

Így igaz. Kívánom az ilyeneknek, hogy fehér zászlót lobogtatva kaszabolják le őket.

Amúgy meg Lukács 22,36.

Lorp 2011.12.20. 12:43:09

@szempontpuska: Azért nekünk inkább szükségünk van egy multifunkciós helikopterre, mint csak harcászati célokat szolgálóra. Az Apache is elérhetetlen álom, a Cobráról már nem is beszélek.

szempontpuska 2011.12.20. 12:44:01

@TuRuL_2k2: Had ismételjem meg: ezek alapvetően nem az ország védelmi képességét javítják, legfeljebb közvetve

szempontpuska 2011.12.20. 12:45:52

@Lorp: így igaz.
éppen ezért néha kijárok Kecskemétre Apache-ot simogatni :-)

Ezekiel 25,17 2011.12.20. 12:48:19

@Corporate Soldier: tipikus példája vagy annak, akikről beszéltem. Szövegértés meg =0. Gratula.

Viktus 2011.12.20. 12:48:27

@Lorp:

“A korszerű AH-64D Longbow Apache típus hat, alig használt példányát 2006-ban a létszámcsökkentést végrehajtó Holland Királyi Légierő felajánlotta Magyarország számára, azonban pénzszűke és az üzemeltetési feltételek hiánya miatt vásárlásra nem került sor.”

Forrás: htka.hu/2009/05/28/egyiptom-indianokat-vasarolt/

Unionista 2011.12.20. 12:48:59

@Robinzon Kurzor:
vegyünk egy konkrét példát. borsodban meg kell rendszabályozni a cigókat. az állami rendőrség erre alkalmas? és az állami hadsereg? nem tűnik túl hatékonynak.

akkor az van, hogy a borsod megyei sheriff segítséget kér a kassai krajtól. és a nagy-magyar és a nagy-szlovák nacionalista fiatalok ellenségből rögtön ezeréves barátok lesznek. és attól kell tartani, hogy a felvidéki magyar és tót fiatalok az összes cigányt az agyagba döngölik. azért kell az egész fölé unió, hogy a ló másik oldalára ne essünk át. azért kellene mondjuk megyei ombudsman, hogy az emberi jogok védve legyenek. de arra sem alkalmas az állam. ül valaki a várban, és védi a jövő generációt. az alapvető szabadságjogokat és az alkotmányt békeidőben a 100 ezer uszkve 1 millió lakosú megyében kell megvédeni. fővárosban ezt a célt szolgálja a nagykerület (metropolitan county).

de mégis miért kell ennek állami (párt) irányítás alatt működnie. értem, hogy a szocializmusban úgy szoktuk. és így lehet lopni. meg azt is, hogy a kapitalizmusban még többet lehet. ezt értem. de miért szolgálja ez a közjót?

szerintem megyei alapon szervezett unió kell. megyei sheriff, megyei dandár. minden védelmi formációt megyei alapon kell megszervezni. megyei igazgatásrendészet. a háborúban pedig kontinensnyi méretekben kell összeállni. háború esetén is alapvetően megyei dandárokat kell megbízni harci feladatokkal. tehát nem kell az összmagyarságnak összefogni. mert abból a népnemzeti romantikázás lesz, vagy népnemzeti radikalizmus. balkáni típusú polgárháború.

Bell & Sebastian 2011.12.20. 12:49:43

Asszem a szakértő eteti a kedves közönséget. A különböző forgószárnyasok másra jók. Az említett típus különleges műveletekre alkalmas elsősorban.

Ami azt jelenti, lehetőleg éjszaka, különlegesen kiképzett katonákkal odazümmögünk, kinyírjuk, ellopjuk, felrobbantjuk, amit kell, majd pár perc múlva usgyi, mielőtt még felébrednének a nagyfiúk.

Egyébként a Vietnamban bevetett Irokézről van szó, oldalsó tolóajtó, minimális páncélozottság, és a többi.

Ennek az eszköznek a megvétele egyben azt is jelenti, hogy változik a honvédelmi koncepció, ugyanakkor nem a hátország/tartalék/területvédelem fog mozogni vele, hanem a támadó ék.

Az egy másik probléma, hogyan is állunk jól képzett, minden szir-szarral felszerelt különlegesen kiképzett katonával? Ugyanis az a drágább, a heli csak egy bicikli, amivel odamennek, ha szerencséjük van, esetleg vissza is.

De hová? Ez a kérdés.

Lorp 2011.12.20. 12:49:54

@szempontpuska: A Cobrával majd vigyázz:).

Viktus 2011.12.20. 12:51:37

@TuRuL_2k2:

"További probléma, hogy az ország a hadsereg működésére nettó 213 milliárd forintot fordít majd, amiből legalább 105 milliárdot elvisznek a bérek és járulékköltségek, 30 milliárdba kerül a Gripen vadászrepülőgépek bérleti díja, 10 milliárd a NATO tagsági díj, továbbá 20 milliárdot visz el a több különböző nemzetközi misszió.

A maradék összegből levonva a 20 milliárd forintos zárolást mindössze 28 milliárd forint marad a HM zsebébe a rendszer tényleges működtetésére."

Ennyit erről.

szempontpuska 2011.12.20. 12:55:45

@Bell & Sebastian: A MI-8asok éppen annyira (nem) támadó helik, mint a Huey

Viktus 2011.12.20. 12:58:46

Az a helyzet max. feloldanak v.mennyit a zárolásból, mert a 20 milliárdból erre nem nagyon van mit költeni, mert akkor nem marad posztóra, élelmiszerre, lőszerre, üzemanyagra semmi, és kérnek a keretből max. egy tucat gépet.

Lorp 2011.12.20. 13:00:26

@Bell & Sebastian:
"Ennek az eszköznek a megvétele egyben azt is jelenti, hogy változik a honvédelmi koncepció, ugyanakkor nem a hátország/tartalék/területvédelem fog mozogni vele, hanem a támadó ék."

Ezt most nem mondod komolyan. 30db helikopter megváltoztatja a honvédelmi koncepciót? Ezt a gépet elsősorban a gyors csapatmozgatásra, illetve utánpótlás szállításra találták ki. Értem hogy mit szeretnél sugallni, de hogy ez miért jó neked, na azt már nem.

Viktus 2011.12.20. 13:03:03

@Lorp:

Ezek max. évente repülnek pár óra, ha meg árvíz van , akkor vihetik a homokzsákot meg ilyenek :P arra van itt pénz.

Unionista 2011.12.20. 13:09:36

@rajcsányi.gellért (ergé):
kádár elvtársról van egy anekdota. egyszer megkérdezték tőle: miért czinege elvtárs a védelmi miniszter? kádár azt felelte: még mindig jobb egy hülye, mint egy hozzáértő. aki veri az asztalt, hogy pénzt, pénzt, pénzt.

szerintem állami hadseregre egy centet nem kellene költeni. egy centet sem. de uniós haderőre és megyei dandárokra mégis csak. és akkor mindjárt nagy szó, hogy borsodba jön egy új harci helikopter. és mindjárt nem az az érdekes, hogy az most harminc, vagy ötven éves. hanem a cigók azt mondják: "hű de kafa". és semmi sem akadályozza meg abban a megyéket, hogy a közbeszerzéseiket összehangolják. és azt pláne nem, hogy ezeket a védelmi eszközöket békeidőben közcélra használják. a megye építse ki a saját védelmi potenciálját. nyilván a legszegényebb, legelmaradottabb térségeknek ugyanolyan jelentős saját védelmi ereje lenni, mint a leggazdagabbaknak. ebben az esetben nem tűnik a dolog kidobott pénznek. ha a megye és az unió között kimarad az állam. megszűnik a hierarchia. hanem egy rács szerkezetet kapunk kontinentális méretekben.

hende csaba azt mondja, hogy ezekkel a helikopterekkel 25 évre (!) megvédjük ezt a politikai gettót. 2036-ban ezekkel támadjuk meg szlovákiát úgy, hogy besorozzuk fluor tomit.

Lorp 2011.12.20. 13:11:19

@Viktus: Mondok durvábbat. A hadrendben levő még megmaradt pár tüzérségi eszköz sem csinál semmit. Még árvíz idején sem. A lánctalpasok sem bár azok többségét már régen kivonták. Sőt mondok aztán egy tényleg brutál dolgot. A légvédelmi rakéták is csak vannak. Egy szaros gátat nem képesek szétlőni vele még árvíz idején sem. Arra is bezzeg van pénz. Rohadt egy militarista államban élünk. Észak-Korea hozzánk képest egy Tűzraktártér.

Robinzon Kurzor 2011.12.20. 13:21:02

@Viktus:

És milyen jó kis családi program lenne vasárnap délután kimenni a Hármashatár-hegyre, vinni kis piknik felszerelést, leheveredni a fűbe, a gyerekek meg lőnének egy Lufthansát, vagy ami éppen jön be 13R-re leszállni.

KDNP-s család idill.

bz249 2011.12.20. 13:45:18

@szempontpuska: van olyan feladat a belathato idoben, amihez a Magyar Honvedsegnek specializalt tamado helikopterre lenne szuksege es nem oldhato meg egy oszver felfegyverzett szallitohelikopterrel (merhogy a Mi-8 es UH-1 is kepes akar panceltoro raketat is hordozni)?

Cypriánus 2011.12.20. 13:46:04

márpedig a GDP cirka 2-2,5 % -át honvédelemre kelle költeni.
ráadásul van egy olyan tényező, amit ki kelle mondanunk: egyáltalán nem a "nemzetközi helytállás" meg mit tom én miocsoda számít. Az igazi ellenségeink nem a kandahári sivatagban vannak, hanem itt a szomszédban. Pl. hogy a sikerektől megittasult szlovák egyetemisták már a Mátráról szónokolnak Isztambulban, egy EU pénzből fizetett "népek közti barátságot építő" eus ökörségen, az elég rémísztő....(megtörtént eset)
Szóval: úgy kell kialakítani a fegyverzetünket, hogy alétező legkellemetlenebb legyen elfoglalni a maradék országterületet, és alkalmasak legyünk agerillahadviselésre.
Továbbá véget kell vetni ennek apacifista bolhacirkusznak, és vissza kell állítani asorkötelezettséget, sőt kiterjeszteni a nőkre. szerintem mindenkinek kellemesebb egy három hónapos kiképzés, mint hogy 2030-ban a a szlovák/román/szerb katonák a családja szeme láttára kibelezik/megerőszakolják.
Nem föltétlen kell a régi laktanyai rendszert, és az azzal járó visszataszító dolgokat ("kopaszozás") visszahozni, lehetne akiképzés napi bejárós-otthonalvós alapon, továbbá -bizonyos végzettésg fölött-esetleg csoportokban is jelentkezhetnének.Lenne lőgyakorlat, nehézfegyverekkel ismerkedés, továbbá fizikai kondícionálásként számos hegyi túra. A mostani helyzetnél nagyságrendekkel jobb lenne.
A főállású hadsereg számában afegyveresek(nem az irodai papírkatonák) számának növelése úgy 10 000 fővel.
Továbbá a rendőrség növelése 20 000 fővel, egy 10 000 fős mezőőrség létrehozása: mind ranggal induló katonák baj esetén.

Stenonis 2011.12.20. 13:46:09

Jelenleg arra sincs pénze a honvédségnek, hogy a meglévő technikát használja. Nincsenek kirepülve a Gripenek, és a helikopterek sem.
Erre venni akarnak egy rakat helikoptert.
Azok is ott fognak szétrohadni...

Bell & Sebastian 2011.12.20. 13:51:32

@Lorp: Nem én sugallom, tessék olvasni szakirodalmat.
Itt van egy, találomra.

hadtudomanyiszemle.zmne.hu/?q=hu/2011/4-evfolyam-1-szam/hadmuveszet/helikopterek-alkalmazasanak-lehetosegei-es-korlatai-kikepzes-aspe

Elég világos. Mondd, egyáltalán volt neked közöd már repülősökhöz? Börgönd, Taszár, ilyesmi?

bz249 2011.12.20. 13:55:25

@Cypriánus: "Szóval: úgy kell kialakítani a fegyverzetünket, hogy alétező legkellemetlenebb legyen elfoglalni a maradék országterületet, és alkalmasak legyünk agerillahadviselésre."

Amikor mar gerillaskodik valaki, akkor vesztett. Csak az a kerdes, hogy mennyire es, hogy az ellensegnek jobban faj-e, mint neki. Ott van Irak, persze haromezer amerikai katona meghalt es tomenytelen penzt elvitt a dolog... de valoszinuleg ma sokkal jobban elnenek, ha inkabb az orszag ujjaepitesere fokuszalnak (sot az is lehet, hogy a kivonulas is korabban lezajlott volna).

Egy szlovak "megszallas" (a mienknek talan egy hangyanyit kevesbe szanalmas a hadsereguk, de tenyleg csak hangyanyit) persze nem feltetlen ilyen egyszeru tortenet lenne, viszont regen rossz, ha egy Szlovakia ellen gerillaskodasig fajulna a dolog (es nem ugy, hogy a totok muvelik ezt az Alacsony-Tatraban).

Stenonis 2011.12.20. 13:59:34

Mégvalami...

A Magyar Honvédséget (30 ezer fő) egy 4 csillagos tábornok vezeti...
A kb. 180 ezer főnyi izraeli hadsereget egy 3 csillagos tábornok.

Jelenleg a Magyar Honvédségnek tiszti, főtiszti és tábornoki állománya alapján legalább 120-130 ezer fős létszámúnak kellene lennie.

Amíg ezt az áldatlan állapotot meg nem szüntetik, addig nincs miről beszélni.

Egy 30000 fős haderőhöz kell 1 db 2 csillagos és 3-4 1 csillagos tábornok.

Bell & Sebastian 2011.12.20. 14:12:02

@Stenonis: Párat levág a kacorkésével, és meg van oldva. Túlképzettek, hát nem az a jó? :)

ÁrPi 2011.12.20. 14:19:06

@bz249:

"Amikor mar gerillaskodik valaki, akkor vesztett."

Helyezzük már el mindezt a topikba ágyazott idősíkon:
Te ezt az irokéz-szerzésünket is az elveszettségünk újabb fázisaként beszéled el itten?

bz249 2011.12.20. 14:20:30

@szempontpuska: szoval igazabol a Mi-24-et is ejteni kellene. :)

Aztan az igy felszabadulo penzbol esetleg a vicc BTR-ket kellene kivaltani valami olyan platformmal, aminek pancelja is van, plusz lehet hozza extrakat rendelni (mondjuk legvedelmi vagy tuzersegi biszbaszok) merthogy egy normalis loveszpancelos az a missziokhoz se art, meg a klasszikus ertelemben vett honvedelemnel is hasznalhato.

Viktus 2011.12.20. 14:25:31

@Lorp:

Hiába veszed "viccesre" ez a mai realitás ... töredéke sincs repült órának az amit repkednek, és üzemanyagot tudnak finanszírozni, mint ami pl. a csomagban van. Sőt, ha ilyen költségvetés mellett fogadják el a csomagot még annyi pénz sem marad.
Honnan csoportosítanának át szerinted? a költségvetés valószínűleg már az első negyedévben bukik ...

Viktus 2011.12.20. 14:26:50

@Robinzon Kurzor:

Tetszik nem tetszik a magyar realitás ez. Lehet beszerezni szép jó haditechnikát, ha a költségvetésben nyoma sincs sehol miből lehetne működtetni ...

Viktus 2011.12.20. 14:31:24

@Stenonis:

Melyek lennének azok a legfontosabb intézkedések, amelyeket egy egészségesen működő hadseregért meg kellene hoznia a kormányzatnak?

Két dolog jelenthetne komoly előre lépést a vízfej felszámolásában. Az egyik, ha valóban bevezetnénk a NATO sok tagállamának hadseregében működő karriermodellt. Ezek a hadseregek az úgynevezett „felfelé vagy kifelé” modellt alkalmazzák. Ott meg van határozva, hogy az adott hadseregben a meglévő szervezethez ideálisan hány közvitézre, őrvezetőre, hadnagyra, őrnagyra vagy tábornokra van szükség.

Ha az adott hadseregben x számú hadnagyra van szükség, akkor érthető, hogy főhadnagyból már csak kevesebb kell, századosból még kevesebb, és így tovább. Előlépéskor tehát a hadnagyok versenyezni fognak a jóval kevesebb főhadnagyi beosztásért, és ezek a főhadnagyok a még kevesebb századosi helyért futnak majd versenyt. Ebből az adódik, hogy objektív teljesítményértékelési rendszer mellet mindig csak a legjobbak jutnak feljebb, a többiek kiáramlanak a hadseregből.

Ha valakit hivatalosan megkérdez erről a Honvédelmi Minisztériumban, azt a választ fogja kapni, hogy „természetesen évek óta működik nálunk is ez az életpálya modell.”. Az a kérdésem, hogy ha az tényleg így van, akkor hogy lehet több ezredesünk, mint hadnagyunk? A másik fontos dolog a nyugaton szintén jól működő rotáció. Arról van itt szó, hogy három-öt évente minden tiszt beosztást vált. Például három év egy budapesti irodában, majd három év Debrecenben a lövészdandárnál és így tovább. Ebben az esetben nem fordulhatna elő az, hogy valaki tíz éve nem hordott bakancsot a lábán, vagy épp ellenkezőleg: csak az van a lábán, amióta tisztté avatták.

A rotáció hiánya egyébként nagyban gátolja az előbb leírt karriermodell egészséges működését is. Ehhez kapcsolódva megszüntetném a vezérkar és háttérintézményekben szolgálóknak járó ötvenszázalékos illetménypótlékot is. Helyette bevezetnék egy húszszázalékos pótlékot a vidéki helyőrségekben teljesített szolgálat idejére.

@Lorp:

Mit gondol arról, hogy mára teljes fegyvernemek szűntek meg Magyarországon?

Nálunk elvileg létezik a lövész fegyvernem. Mint mondtam, nagyon kevés dandárral, amelyek harcoló létszáma még ettől is kevesebb. Tüzérség gyakorlatilag nem létezik Magyarországon. A véleményem az, hogy az előbb említett lövészalakulatok sok esetben még a saját tűztámogatásukat sem képesek kellően megoldani. Beszélhetnék még a – valaha még létezett – felderítő erőkről, vagy esetleg arról, hogy a légierőnk teljes helikopterflottája mennyire kevés gépet tartalmaz. A témák száma szinte végtelen. Ezek tükrében jól látható, hogy valószínűleg kár beszélni bármiféle összfegyvernemi szemléletről.

index.hu/belfold/2011/02/25/a_honvedelem_mint_franciakremes/

bz249 2011.12.20. 14:31:59

@Viktus: olyan csomagot kellene rendelni, amihez mar a vallalati benzinkartya is jar. ;)

Annyibol egyebkent ez a 426 millio dollaros csomag nem rossz, hogy mar az elejen ki kell fizetni/el kell kuloniteni az uzemeltetes majd minden elemet, vagyis biztosan lesz ra forras.

Cypriánus 2011.12.20. 14:35:10

Kedves bz249! Mint Ön is láthatja, én már pesszimistán ítélem meg az esélyeinket, és beérném azzal is, ha elég kellemtlennek tűnnénk ahhoz, hogy nem akarnának minket megtámadni.
Figylembe véve a két ország demográfiai stb trendjeit, Szlovákia egy koalíció részeként ellenünk esélyesen léphetne föl, sajnos. Tényleg úgy lenne normális, ha ők lennének beszarva tőlünk, és erre okuk is lenne, de az a helyzet, hogy bár paranoidan retteg a tótok jó része, lassan mégis nekünk kell félni tőlük.
azonkívűl szlovákia-legalábbis gazdaságilag-mindig a cseheket is jelenti, bár katonailag ez kevésbé markáns, vélhetően.
De a magyarok jó része föl sem fogja, hogy a felvidékiek asszimilálódása mögött ott áll a Cseh Köztársaság is , mint gazdasági/kult. mágnes, illetve a csehek-nem szomszédos néptől kissé- meghökkentő módon kifejezetten utálnak minket, miközben sokan itt azt sem tudják, hogy bújjanak a nagy cseh kultúra meg a cuki Prága seggébe.

Viktus 2011.12.20. 14:40:22

@bz249:

Részletben kellene fizetni elvileg, ha így kérik jövőre kompletten ... és az üzemanyagot kellene pl. nekünk. Legfeljebb felváltva repülnek a repülőkkel ... :P Három éves alkatrész utánpótlás után pedig jöhetne a jól bevett magyar állami "kannibalizmus" így tíz év múlva a harmincból lenne tíz röpképes max. :D

Lorp 2011.12.20. 14:48:42

@Bell & Sebastian:
És akkor ismét:
"Ennek az eszköznek a megvétele egyben azt is jelenti, hogy változik a honvédelmi koncepció, ugyanakkor nem a hátország/tartalék/területvédelem fog mozogni vele, hanem a támadó ék."

Ezt vontam kétségbe, több okból is. De most csak annyi hogy 30 db alapvetően szállítóhelikopter nem fog semmiféle támadóéket cipelni. Több okból sem. Az általad linkelt anyag se nem cáfolja, se nem igazolja az állításodat. Ennyi erővel egy helikoptermotor műszaki rajzát is mellékelhetted volna.

A Taszáros dolgot meg inkább hagyjuk.

Viktus 2011.12.20. 14:51:53

@Lorp:

Pedig ezek arra is valók, azért kell rá a sok spéci cucc, hogy a deszant alakulatokat is lehessen velük célhoz juttatni lásd. Flir stb. speckó cucc meg fegyverzet. Nem sima teherhordók.

Valandil 2011.12.20. 15:05:33

A támadó ék ledobásának semmi értelme az ellenség hátában, ha az az összes bevethető katonánk (aki itthon van).
Egyébként nem is tudtam, hogy van honvédelmi koncepció; egy lózunggyűjteményt olvastam, de annak annyi volt a valóságalapja, mint a Gyűrűk Urának.
Tessék létrehozni egy életképes koncepciót! Tessék ehhez igazítani azonnali hatállyal a hivatásos és szerződéses állományt (ehhez jönnek majd a sorkötelesek (min. 6 hónap a képzési idő, ez alatt csak halottakat gyártasz)+tartalékosok)! (A rendfokozati piramis a csúcsán áll, és a miniszter úr ugyan ígéretet tett arra, hogy kifutó rendszerben ez megváltozik, az elmúlt 1,5 évben ezügyben nem történt semmi. Azonnal kirúgni az alkalmatlanokat!) Tessék ehhez igazítani a felszerelés és fegyverzetet! (Mi a lövész alapfegyver? Mi lesz 10 év múlva?)
Tételesen meg kell vizsgálni a jelenlegi eszközállományt: kell ez nekünk? Beleillik a koncepcióba?
Pl.: kell nekünk légirendész század rohadt drágán? Ha nem, akkor leépítjük őket, vagy rendes harcászati-repülő osztállyá (ezreddé) fejlesztjük őket?
Vagy pl. Igaza volt-e annak az orbitális balfasznak, aki a lánctalpat támadóeszkönek nyilvánította? Ha nem, érdemes-e az MBT és APC közti résbe IFV-ket rendszeresíteni? Netalán önjáró tüzérséget?
És a legfontosabb: akarunk-e Honvédséget, vagy jó nekünk a jelenlegi Kisegítő Zsoldos Haderő?

bz249 2011.12.20. 15:11:41

@Valandil: " Ha nem, érdemes-e az MBT és APC közti résbe IFV-ket rendszeresíteni? Netalán önjáró tüzérséget?"

Hazank nem res, hanem eros bastya. Az MBT es az APC kozott nem nagyon van nalunk res, mert a 12 elavult tankunk es az alapvetoen rendorsegi celokra kitalalt BMP-80 csak eros tulzassal nevezheto MBT-nek es APC-nek.

Talan elsonek eppen az APC reszt kellene rendbe tenni valami relative korszeru tipussal (de legalabbis olyannak, ami tobbe-kevesbe megfelel a korszeru elveknek) es a hozza tartozo specialista valtozatokkal.

Valandil 2011.12.20. 15:17:49

@bz249: A személyi részt leszámítva ez úgy menne, hogy:
1. milyen gatyát vegyen fel a katona?
2. milyen zoknit vegyen fel a katona?
.
.
.
sok. milyen lövészfegyvert használ a katona?
sok+1. milyen kiegészítők kellenek a fegyverhez?
.
.
.
mégtöbb.milyen rajszintű támogatófegyvert rendszeresítünk?
... és még qrva sok pont van.
Na ez az, amivel az elmúlt 20+ év kormányai és vezérkarai adósak - a rövid- közép- és hosszútávú honvédelmi koncepcióval, amiben benne van a fejleszté-fejlődés is.

bz249 2011.12.20. 15:29:06

@Valandil: mert Magyarorszag az onellatasra torekszik. Eloszor azt kell rendbetenni, amit helyi eroforrasokra alapozva rendbe tehetunk. Zoknit meg gatyat ugye elvileg a magyar ipar is kepes gyartani.

A svejci, a nemet, az amerikai meg az izraeli ipart meg majd azutan tomjuk ki, miutan sikeresen levezenyeltuk a zoknimodernizaciot.

Viktus 2011.12.20. 15:31:59

@bz249:

Egy kis pontosítás:

Zoknit meg gatyat ugye elvileg a magyar ipar is kepes VOLT gyartani.

Gaben1969 2011.12.20. 15:43:56

A Honvédségről kialakított képet rontja a katonai vezetés szakmai és emberi felkészületlensége, politikusaink (párttól független) szakmai hozzánemértése, a haditechnika állandósulása (szerencsére már sok minden ki lett vonva, erről késöbb) és maga a sajtó tudatlansága. Örülök ennek a cikknek, mert a többihez képest részletesen, de mégis a többség számára érthetően próbálja elmondani, hogy mit is tartalmaz a "csomag". Ehhez még érdemes lenne elolvasni az Aranysas legutóbbi számában leírtakat a témáról.
A katonai vezetőink felkészületlenek? Minden poszton ki lehet jelenteni, többségében igen. Ha arra gondolok, hogy anno a Szuhoj-k kivonása előtt a repülőket nagyjavították, vagy a a 29-seket milyen módon tárolták, vagy kisebb volumenben mérve, a kiképzési tervek milyen módon születnek és hogy vannak érvényesítve... Persze mit rázzák magukat ebben a nagy munkanélküliségi időben. Elég nagy feladat sokuk számára a leb....okat lefelé tovább adni.
Politikusaink szakmailag nullák? Az előző kommentekben is volt szó, hogy pártérdekeket nézve bólogatnak vagy éppen rázzák a fejüket (nem csak ebben a témában). Valahol olvastak , vagy mondtak nekik valamit és azt a Parlamentben már fel is szólaltak (lásd pl. kisvideo). Az, hogy valóság tartalma mennyi...
A hadieszközeink a 70-s évek végéig folyamatosan frissültek, vagy legalábbis mennyiségük nőtt. Aztán semmi, csak jó esetben állagmegóvás (ez a karbantartásokban ki is merült). Az épületekre, utakra, komolyabb haditechnikára nem jutott pénz. Kint voltak az utak mellett a fényképezni tilos táblák, amiktől még a silányabb nyugati kémek is röhögő görcsöt kaptak. Mit is fényképeztek volna? A romos épületeket? Vagy a "haditechnikát"? Marcaliban volt az egyik kivonásra ítélt gépek roncstelepe. Annyi használhatatlan (először nem ezt akartam írni) gépet, amiket néhányszor konvojokban hoztak trailer-eken nem láttam. Több hektárnyi maszat. És addig azokon kellett dolgozni a katonáinknak.
És a sajtó? Amióta megjelentek a "bulvár" újságok, amiknek valamit valamiről valakiknek írni kell, azóta az újságírás felhígult. Csak néhány szösszenet: "minek nekünk vadászrepülő, ha van légvédelmi rakétánk" vagy "a NATO megvéd bennünket". Apropó! Csatlakozásunk előtt a brit parlamentben téma volt, hogy szükség esetén minek küldjenek védelmünkre technikát és katonát a csatlakozás után, ha mi magunk nem vagyunk képesek az ellenállás legalapvetőbb lépéseit sem véghezvinni...
Tényleg, minek nekünk hadsereg, ha nincs még csak megbecsülve sem? Nincs jövőkép, nincs megfelelően működő szervezet.
A technikát ki is kell szolgálni műszakilag és emberileg is. Használni is kell, különben a legdrágább eszközök lesznek, ha állásukban múlik el felettük az idő. Pl. van közel 130 T72 tank az országban.., amiből csak kb tucat van használva (írd be a Google-ba a típust, aztán a használó országoknál megtalálod...), a többi szó szerint ott rohad. Na ja, miért lennének kivételek, a 29-sekkel is ez történt.
A pár db Mi-8 és Mi-17 10 éven belül kivonásra kerül. Ha figyelembe vesszük, ilyen feladatot látnak el vagy kellene ellátniuk (szállítás, mentés, stb), akkor a teherbírás figyelembe vételével kiszámolható, hogy ideálisan mennyi váltótípusra lesz szükség. Az, hogy erre az UH-1 megfelel-e, döntsék el a katonai szakértők. Hogy pénzügyileg megfelel-e, azt pedig a politikusoknak megmondják a bankárok. Csak szeretném, ha végre FELELŐSSÉGTELJESEN tenné mindenki a dolgát. A katona a rábízott eszközzel szükség esetén úgy teszi, akár itthon, akár külföldön.

Bell & Sebastian 2011.12.20. 15:49:03

@Lorp: Na most úgy őszintén, terrorelhárítás, vagy a cseszlovákokat ijesztgetni? Vagy visszük, mer ingyé adják. Tudom sajnálni a Honvédséget, ha szakértőnek számítasz ott. De ez nem sértés, csupán tényközlés.

(ha elolvasod -valamikor, egyszer- láthatod, taxatíve sorolja fel, mire jók)

Valandil 2011.12.20. 15:52:00

@Gaben1969: A 3 tényezőből a leggengébb az újságíró, mert a butasága mellé még önérzetes is. Egyébként 4. tényezőként a lakosság is bejöhet, ami egyre inkább butl, ill. lesz közömbös a téma iránt, nem kis mértékben a sajtónak köszönhetően.
Műszakilag semmiképpen sem lehet az UH-1 váltótípus, de ez senkit nem érdekel az illetékesek közül. (Egyébként ez az ingyen akkor is kurva drága lesz, ha nem kérnek a csomagért semmit az amerikaiak - jelenleg egy csavart nem tudnánk meghúzni ezeken a gépeken az eltérő méretezés miatt.)

Gaben1969 2011.12.20. 15:56:58

@Valandil: Gyanítom, hogy igazad van... sajnos.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.12.20. 16:14:25

Mindenki hülye, csak mi veszünk helikoptert. :)

(Jól gondolom, hogy ez egy HM által szponzorált poszt?)

Lorp 2011.12.20. 16:16:56

@Bell & Sebastian: No akkor tényleg utoljára. Az általad linkelt tanulmány a helikopterek szerepéről és alkalmazásáról értekezik általánosságban. A szóban forgó helikopter típusról egy szó sincs benne. Emiatt nem igazán értem mire alapozod az általam már kétszer is idézett megállapításodat, illetve miért lobogtatod ezt a tanulmányt, mikor semmi köze nincs az általam kifogásolt mondatodhoz.

"Ennek az eszköznek a megvétele egyben azt is jelenti, hogy változik a honvédelmi koncepció, ugyanakkor nem a hátország/tartalék/területvédelem fog mozogni vele, hanem a támadó ék."

Mert ez még mindig úgy hülyeség ahogy van.

A végére én is megengedek magamnak egy tényközlést. Ha nem vitázni, vitatkozni, érvelni szeretnél, akkor csinálj egy fika blogot. Ha mégis akkor legyen benned annyi kurázsi hogy belátod a tévedésed, már csak azért is mert nem a mondandód kritizáltam, csak egy téves megállapítást szeretnék kiigazítani most már a 3. kommentem óta. De látom hogy reménytelen.

Lorp 2011.12.20. 16:20:33

@Viktus: Akkor most mi legyen? Oszlassuk fel a honvédséget, vagy megelégedsz annyival ha nem fejlesztünk semmit? Vagy én vesztettem el a fonalat, és nem tudom mire akarsz kilyukadni.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.12.20. 16:38:38

Értem, tehát a kétkezi magyar sajtómunkások felületesek, elfogultak, hisztérikusak, de még a mindenkori kormány líblingjei is segghülyék, és a nyalandó valag alatt vágják feszt a fát: egy merő selejt a banda.

1. Ezt eddig is tudtuk.
2. A Mandiner szerzői is kétkezi sajtómunkások, ezért
a) ők is ilyenek egyéb munkáikban, ergo egy merő hipokrita picsogás ez itten, vagy
b) ők nem, lám pölö ezt a csinos kis munkát, de akkor meg mégsem az egész banda selejtes.

Fölmerül még pár verzió, az emebri természet mibenlétéről, meg a világ aktuális értékrendjéről, ami mindezt eképpen formálja, de hagyjuk. Hanem milyen helikopter, milyen hadsereg? épp azt olvasom, hogy az a fránya dzsídípíarányos államadósság má' megin' 80%. Nyugdíjreform, eüreform, közszférakarcsúsítás sehun, szóval milyen hadsereg, milyen helikopter?

Viktus 2011.12.20. 16:51:50

@Lorp:

Pedig elég értelmesen kifejtettem mit nem értesz rajta? akkor kell venni v.mit, ha tudod működtetni. Ebben a helyzetben ez olyan, mint az egyszeri cigány aki megvette a 10 éves E mercit, de nem tudja megtankolni, hogy elhagyja a falut ...

vizipipa 2011.12.20. 17:18:49

Szeretnék már látni egy hadügyminisztert, megy 1-2 tábornokot aki kiáll a placcra és bejelenti, hogy lemond, mert ennyiből nem tud honvédelmet csinálni.

Előbb persze kéne egy definíció a honvédelemre, már csak a mihez tartás végett.

Meg egy miniszterelnök aki szerint a honvédelem a függetlenség része.

Pelso.. 2011.12.20. 17:48:28

Szép,szép. Bár ezek a helikopterek önmagukban nem növelik védelmi képességeinket.
Legalább 3 repülőgép hordozó flotta is kellene, egyenlőre itthonra, aztán meg ki tudja.

Bell & Sebastian 2011.12.20. 18:02:48

@Lorp: Kösz a választ, nézzük sorba.
A németek szerint eü. szállítási feladatokkal kapcsolatos tendert nyert vele a Bell.

de.wikipedia.org/wiki/Bell_UH-1

A Bell bemutatja, hogy mi mindenre jó.
www.bellhelicopter.textron.com/MungoBlobs/91/175/rb_mar04.pdf

Az oroszok meg azt taglalják egy könyvön keresztül, hogy ami mindenre jó, az semmire sem, legalábbis ami őket érdekli, arra semmiképpen
.getstuff.plusl-bitgload.ru/results.php?notds=1&query=%CC.%CD%E8%EA%EE%EB%FC%F1%EA%E8%E9%20-%20%C2%E5%F0%F2%EE%EB%E5%F2%20UH-1%20%AB%C8%F0%EE%EA%E5%E7%BB%20(%C0%E2%E8%E0%EA%EE%EB%EB%E5%EA%F6%E8%FF%2003-2003)

Az orosz típusismertető megemlíti, hogy az eredeti feladatkörén túl, rakétakonténerrel és kettő 7,62 -es géppuskával felszerelve, 2 + 6 emberrel gyors csapásmérésekre, rajtaütésekre használták, majd csörlővel felszerelt változatát könnyű fegyverzet (dzsip, tábori ágyú, lőszer) gyors mozgatására, vagy egyéb utánpótlás szállítására bonyolult terepviszonyok között. Folyamatosan erősítették a motort, rotort, védettséget, majd kezdődött elölről a hercehurca, a közben megnövekedett önsúly miatt.
topgun.rin.ru/cgi-bin/units.pl?field=3&unit=2384&mode=1

Eddig a tények. Az eredeti kérdés az, mire kell ez vajon nekünk? Erre tessen válaszolni, ha lehetne.

Merthogy vagy sebesültszállító, vagy univerzális málhás szamár, vagy Sonderkommando -járgány. Több eset nincs.

Az amcsiknál már a második vonalé, a Nemzeti Gárdáé, de használja még rajtuk kívül Németország, Izland, Ausztrália, Brazília, Izrael és Svédország.

Úgyhogy mentés/szállítás/kommandó, több eset nincs. A katasztrófavédelem nem igényel ennyit, a gigantikus erdőtűz ritka, a különítményeseink meg Q Ódikkal rohangálnak. Csak egy eset jöhet szóba, támadó harcászat. Eddig világos, remélem?

Még egyszer kérdezem, kit akarunk megtámadni, vagy fenyegetni?

Corporate Soldier 2011.12.20. 18:17:04

@Ezekiel 25,17:

A szövegértési probléma inkább nálad jelentkezik, hülyegyerek, én ugyanis _EGYETÉRTEK_ azzal, amit írsz.

Bell & Sebastian 2011.12.20. 18:19:57

A németeknek 352 db van ezekből, de a Dornier gyártotta le őket. Azt írják, hogy még a Fuji és az Augusta is gyárt klónokat.

www.flugzeuginfo.net/acdata_php/acdata_205_dt.php

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.20. 18:31:34

@Cypriánus:

így csak egy buzi beszél! :) mi ez a feltartott kezű filozófia? le kell rohanni az ellenségeinket. megelőző csapásról még nem hallott?

Lorp 2011.12.20. 18:56:09

@Bell & Sebastian: Nem tudom. Kérdezzük meg Izlandot, Ausztráliát, Svédországot, stb. Vagy közös az ellenségünk, vagy mi is egy terjeszkedő nagyhatalom első lépéseit tesszük.

Bell & Sebastian 2011.12.20. 19:01:29

@Lorp: Ez az agresszívkismalac Málnási máris meggyőzött, menjünk termelői brindzáért, úgyis rég volt már léc a lábamon. :)

Lorp 2011.12.20. 19:04:30

@Viktus: Rendben. Akkor majd 2262-ben visszatérünk a kérdésre. Addig a honvédség meg tartsa fenn magát hagyományőrző egyesületként. És közben reménykedjünk hogy a környékünkön is hasonlóan gondolkodnak. Ha mégsem majd írunk egy petíciót facebook-on, hogy itt kérem semmibe veszik az esélyegyenlőséget.

Lorp 2011.12.20. 19:06:56

@Bell & Sebastian: Lehet ő intézi az egész beszerzést. Nagy a Turul madár, magyar-japán határt! :).

Bell & Sebastian 2011.12.20. 19:31:34

@Lorp: Szerintem Málnási már ott van, tót medvének öltözve morzézi a fenyőtörzsek átmérőjét, legázolja-e a harckocsi? Esténként kártyázik a cseh, lengyel és ruszki medvével a jicsínyi rengeteg mélyén és a bunkócskát dúdolva, együtt hugyozzák el a tábortüzet.

Viktus 2011.12.20. 19:42:06

@Lorp:

Miért szerinted mi lenne, ha jönne pár éven belül az ellenség? max. a hadizsákmánynak elvinnék a földről ... nem tudom az agyadig eljut-e a problémakör lényege? először költségkeretet kell biztosítani aztán érdemes beszerezni, ha használni is tudjuk.

Lorp 2011.12.20. 20:15:20

@Viktus: Nézd én értem hogy mit mondasz, de azt is tudom hogyan mennek idehaza a dolgok. Ha a honvédség fejlesztését az ideális körülmények meglétéhez kötjük akkor itt soha nem lesz semmi. Sajnos a dolog úgy működik, hogy a honvédelem kiharcolja magának, utána meg már kénytelenek lesznek rá pénzt adni. Ez nem ideális állapot, de így működik. Persze a folyamatot nagyban elő tudja segíteni ha...hogy is mondjam....a vételár egy része Magyarországon kerül befektetésre. Arról nem is beszélve hogy ennyiért csak most kapjuk meg. 2-5 év múlva az ár ennél jóval nagyobb lesz. Ráadásul úgy hogy a gépek addigra 2-5 évvel idősebbek lesznek, ha még esetleg nem adták el őket. És akkor mi lesz? Megint várunk?
Azt kéne sokaknak megérteni hogy a honvédelem olyan mint a rezsi. Nem olcsó de ha azt akarjuk hogy fedél legyen a fejünk felett ki kell fizetni.

Zb74 2011.12.20. 20:59:40

@Ezekiel 25,17: Felettébb szórakoztató, amikor olyanok ekéznek másokat szövegértés-ügyben, akik maguk is híján vannak az efféle képességeknek. Te például annyira sötét vagy, hogy azt sem ismered fel, ki van veled egy állásponton. Segítek: az általad kioktatott @Corporate Soldier: például melletted áll(t).

Viktus 2011.12.20. 21:35:35

@Lorp:

Te hol élsz? mit harcolnak ki? a "nép vagyonból" örökölt technikát is "felélték" nem harcoltak ki semmit egyik gépet a másik után szétszedték alkatrésznek néha beindították, majd amikor elfogyott a "donor" cucc meg még a minimális pénz is fegyvernemeket számoltak fel. Az igaz annyival egyszerűbb lenne, hogy pár évvel tologatni lehetne a donor fázist az új beszerzés segítségével.

"Azt kéne sokaknak megérteni hogy a honvédelem olyan mint a rezsi. Nem olcsó de ha azt akarjuk hogy fedél legyen a fejünk felett ki kell fizetni. "

Szép idealizmus csak a valóság alapja nulla. Pénz sehol ... sőt még a minimálisra csökkentett költségvetésből is zároltak pénzt. Bukik a költségvetés ami nagyjából tuti fix még lecsípnek a jelenlegi alacsony szint is csak esik.

Álmodozni lehet csak a valóság más. Matolcsy Gyuri bácsinál a honvédség érdekérvényesítő képessége nagy nulla. Na meg politikailag is nehezen magyarázná ki a fidesz, hogy mire emeli fel a költségvetést a másfélszeresére, mikor orvosok sorban készülnek felmondani, és egyre szarabb a helyzet.

Ez a realitás.

Valandil 2011.12.20. 21:48:15

@Viktus: Tudod, hogy hányan meggazdagodtak a nehéztechnika szétvágásából és a lőszermegsemmisítésből?

glinolid 2011.12.20. 22:05:39

A kérdés az, hogy mire kell a hadsereg, világpolitikai, világgazdasági eseményeket befolyásolni, avagy katonásdid játszani 93 km2-en?

Ezekiel 25,17 2011.12.20. 22:06:43

@Corporate Soldier: Bocs benéztem, kapkodva válaszoltam...

Lorp 2011.12.20. 22:08:03

@Viktus: A realitás az hogy érthetetlen vagy. Nem ismétlem magam, ennél szájbarágósabban meg csak egy 6 éves gyereknek vagyok hajlandó elmondani. Neki is csak akkor ha rokon.

Egyetlen dologban értünk egyet:
"Szép idealizmus csak a valóság alapja nulla."
Ezen kéne változtatni. Bár tisztában vagyok azzal hogy ezt pont neked mondom teljesen feleslegesen.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2011.12.20. 22:23:19

A város szélén lakom, van itt egy honvédségi inkurrencia-raktár, vagy miaszösz. Vicces volt látni, ahogy szlovák rendszámú kamionok vitték el a harckocsikat, csapatszállítókat. Nem sajnálom maradt elég rozsdaboglya még így is...

Viktus 2011.12.20. 22:39:52

@Lorp:

Aranyos, mikor a hülye megpróbál okoskodni. Ne erőltesd.

Ékszíj 2011.12.21. 08:11:31

Biztos megakarják adóztatni az alkalmas embereket :D

snipper 2011.12.21. 12:10:13

A cikk gyenge próbálkozás. Egy kényszer sorozott és egy profi hadsereg között azért nagy a különbség. Pártunk és Kormányunk éppen lejárató kampányt folytat az összes egyenruhás ellen. Nem egyhamar fog bárki is felállni egy rendezvényen azért mert katona.

drakulatúra 2011.12.22. 15:00:01

Az a baj ezzel a fegyverzet vásárlással, hogy bármiről, bármikor ki lehet mutatni, hogy drága, vagy hogy éppen olcsó. Garantáltan mindig a körte van összehasonlítva az almával, az meg a szilvával, a szilva meg a barackkal stb. Egyúttal mindez korlátlan és korlátozhatatlan melegágya a korrupciónak. Annak idején az első fideszkormány döntött a Grippenek mellett. Igen ám, de a fegyverzet - ami nélkül lófaszt sem érnek ezek a drága csecsebecsék - meg amerikai lesz/lett. Máig nem tudni, hogy nem került-e többe a leves, mint a hús. Mindenesetre a téma nagyon hálás a "kávéházikonrádkodáshoz" - csak egyet kérdeznék? Ha jól látom Mo. egy "körbezárt" ország. Légi csapást tehát maximum a bennünket körülvevő országoktól kaphatnánk. No most: Ausztria semleges, Szlovénia, Szlovákia, Románia - NATO tag, szövetséges, Szerbia errefelé igyekszik, Ukrajna dettó. Halkan kérdem: esetleg egy biztonsági megállapodás ezekkel az országokkal nem lenne olcsóbb, hogy márpedig mi nem tartunk fenn légierőt - következésképpen nem kell tőlünk ilyen támadástól tartani, cserébe meg vállalják, hogy a magyar légtér védelme az ő külső határaiknál kezdődik, amihez - egy jelképes, de mindenképpen - szerény - a Grippenek és kapcsolt részeik áránál feltétlenül jóval kevesebb - összeggel mi is hozzájárulunk, pld. a mi pilótáink ott állomásoznak nálunk és minden 5. felszállást ők hajtják végre?
süti beállítások módosítása