Nem tudta megkérdezni – Hegedüs András unokájának filmjei
2011. december 12. írta: Skrabski Fruzsina (lelkylola)

Nem tudta megkérdezni – Hegedüs András unokájának filmjei

  Hegedüs Péter-hetet tartottam és megnéztem három zseniális filmjét: a Nagyapák és forradalmakat, az Örökség: Egy halász történetét és a most bemutatott, a mozikban is látható Az én Amerikámat

  Ő Hegedüs András unokája. Hegedüs András pedig Magyarország miniszterelnöke volt 1956-ban, ő hívta be az oroszokat, ami nyugodtan nevezhető hazaárulásnak. Hegedüs András mégis egy összetett személyiség, hiszen később szembefordult a rendszerrel, tiltakozott például az 1968-as csehszlovák bevonulás ellen, rendszerkritikus előadásaira még a szüleim is jártak.

  Péter Ausztráliában nőtt fel, ahova édesanyja vitte el  testvéreivel. 12 évvel ezelőtt fejébe vette, hogy kideríti az igazságot a nagypapájáról. Megkérdezett '56-osokat itthon és Ausztráliában, és szembesült azzal, hogy egy idős asszony a szemébe mondta: ő bizony lelőné a nagypapáját. Péter naiv, vagy naivnak adja elő magát, hogy minél több kérdést tehessen fel úgy, hogy nem bánt meg senkit. Hiszen Péter nem merte megbántani a nagyapját, ezért nem nagyon faggatta: kérdezgette, aztán visszakozott. Hitte is, meg nem is, amit a nagyapja válaszolt. A film végül arról szólt, hogy nem tudta megkérdezni a nagyapját, mennyi vér tapad a kezéhez. Pontosabban megkérdezte, majd elfogadta a kitérő válaszokat.

  A ciánszennyezés egyik károsultjával készült második filmje, az Örökség: egy halász története még az Oscar-díj előszobájáig is eljutott. Nem csoda, hiszen ez a dokumentumfilm magával ragadó. Úgy tudunk izgulni a halászért, mintha egy akciófilm szuperhőse lenne. Péter elviszi magával Romániába és Ausztráliába is, hogy megkérdezhesse a felelősöket: miért tették tönkre a Tiszát és hogy kívánják ezt jóvátenni? Vagyis csak megkérdezte volna, mert úgy tűnik se ő, se a halász nem merte igazán felvállalni a konfliktust, csak ült és szomorkodott. Az utolsó pillanataban ugyan perre mentek, de mégis az az érzése az embernek, hogy már megint nem történt semmi. 

  A most bemutatott filmben Péter továbbra is válaszokat keres: Amerika jó vagy rossz? Áldozat- és segítőkész ország vagy világuralomra törő szuperhatalom? Ezeket a kérdéseket Péter ilyen egyszerűen teszi fel. A terve az, hogy Obamától is megkérdezi, ezért körbejárja a világot, hogy Kínában, Iránban, Szomáliában is üzeneteket gyűjtsön, amiket majd átadna az amerikai elnöknek. Lehet azt mondani, hogy Péter idegesítően naiv, de ugyanilyen idegesítően naiv az általános szemlélet Amerikával kapcsolatban. Persze intellektuális körökben nem illik ezt felvállalni, de azért mégis erre hivatkozva bólintunk rá, hogy az USA és vele együtt mi is úgy harcolunk és úgy gondolkodunk, ahogyan ők fütyülnek.

  Egy hiteles tükröt kapunk ebben a filmben, amibe kínos belenézni, mert szembesít azzal, mennyire idealizált a Nyugat-felfogás, amiben élünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr843454024

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Válságos üzletindítás 2011.12.13. 19:10:01

Válságos üzletindítás avagy lehet-e „biztosra” menni ma?   Az üzlet szempontjából, mindig van bizonytalan időszak, bizonytalansági tényező. Egy nehéz gazdaság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.12. 16:47:38

hazug filmek lehetnek. mint a tisza állítólagos tönkretétele. pofont kapott a folyó, de nem az történt amit a propaganda /egyébként helyesen/ sugallt.
amúgy is ez a semmit nem tudok, csak naivan, pislogva kérdezek, valahonnan ismerős. a butaság internacionális és korszellemi.

Zb74 2011.12.12. 19:31:27

"ő hívta be az oroszokat"

Az oroszokat nem hívta be senki. Egyrészt mert eleve itt voltak (ti. Magyarországon), másrészt mert a ribilliót látva maguk döntöttek arról, hogy mozgósítják a vidéki laktanyákban állomásozó egységeik egy részét. Mivel azonban ehhez nem volt joguk - hiszen Magyarország papíron szuverén állam volt -, kreáltak egy "segítségkérő" okmányt, amelyet először Nagy Imrével próbáltak aláíratni, ám erre ő nem volt hajlandó. (Fura is lett volna egyébként, ha hivatalosan ő kérte volna a szovjet "segítségnyújtást", hiszen őt csak 24-én hajnalban választották meg miniszterelnöknek, amikor a szovjet tankok már Pesten voltak.) Végül Hegedüs András írta alá a visszadátumozott okmányt - több nappal később!

Az persze igaz, hogy ez is "nyugodtan nevezhető hazaárulásnak".

Alfőmérnök 2011.12.12. 19:50:37

@málnási: Magának ez a Tisza-ügy a vesszőparipája? Mintha már többször is felemlegette volna. Őn szerint ki hazudott ott és miért?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.12.12. 20:13:45

meanwhile in narisztán:

dj biszkit béla a 2/3-os elszámoltatás láthatatlan sikerei keretében éppen békésen díszíti vörös csillagokkal a karácsonyfát, mint minden évben... most a bíróbűnözési anomáliákat kell felszámolni, ez nyilvánvaló

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.12. 20:28:20

hol lehet megnézni elvtársak, ez itt kérdés.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.12.12. 20:56:40

@tesz-vesz: most látom, hogy Az én Amerikámat már nem is játszák a mozikban, a másik kettőt én megrendeltem neten.

Bell & Sebastian 2011.12.13. 00:54:34

1973 -ban Hegedűs Andrást, Kis Jánost és Vajda Mihályt kirúgták, Heller Ágnest, Bence Györgyöt, Kis Jánost és Márkus Györgyöt jobboldali revizionistának bélyegezték, minekutána se pénz, se külön lóvé, se külföldi kirándulás.
Ez volt a Kádár híres filozófuspere és az azt követő, nagyon véres megtorlás.

Eredetileg Lukácsba rúgtak volna bele, de halála után inkább hétszer sikerült.

A kommunista boldoggá avatás ideje is eljöve, egy csodát csak összevakarnak mán -per Kopf- ezeknek az apostoloknak, a Mester leninbemenetele után.

nénike · http://mandiner.hu 2011.12.13. 10:42:17

@Zb74:

Ugyan hol volt még Hegedűs András, amikor a ruszkik már levették a magyar néplélek változását. 23-án hajnalban, tehát már órákkal a budapesti események kezdete elõtt, a teljes 13. számú hadsereg elindult Magyarországra. A romániai szovjet 138. gépesített hadosztály október 24-én lépte át a magyar határt, és vonult jól láthatóan, közúton Budapest felé.
Ennyit a behívásról.
Érdemes még megjegyezni, hogy Budapesten még nem történt semmi említésre méltó október 23-án, amikor a magyarországi Különleges Hadtestet riadóztatták. A Különleges Hadtest törzse ugyanis már júliusban kidolgozta a maga tervét „Hullám” fedőnév alatt. Sokatmondó volt a terv munkacíme: „A Különleges Hadtest részvétele a társadalmi rend helyreállításában Magyarország területén.” Legutóbb október 21-én ellenőrizték a csapatok készenlétét a terv végrehajtására. Gerő Ernő még javában beszélt a rádióban, amikor Ceglédről és Székesfehérvárról már Budapest felé sorjáztak a harckocsik.
Október 31-én, miközben a Különleges Hadtest egyes csapatai kifelé látszottak vonulni Magyarországról, Ivan Konyev marsall, a Varsói Szerződés csapatainak legelső főparancsnoka, Hruscsovtól utasítást kapott az újabb bevonulás előkészítésére.
Ezúttal már szó sem volt demonstrációról. November 1-től a 38. hadsereg megkezdte a Dunántúl megszállását, a 128. gépesített hadosztály a repülőterek körülzárásával foglalkozott, sőt november 2-án maga Konyev is Szolnokra érkezett.
(in: Molnár György A szovjet hadsereg magyarországi hadjárata 1956-ban)

Bell & Sebastian 2011.12.13. 12:20:24

Valaki nem mond igazat

Az invázió első lépcsőjében bevetett szovjet hadosztályok

Különleges lövészhadtest, helyben
- 2. gépesített gárda
- 17. gépesített gárda
- 195. vadászrepülő gárda
- 177. bombázó gárda
- 20. pontonhíd ezred
- légelhárító egységek és tüzérség, tűzvezetés

Romániából
- 33. gépesített gárda

Szovjetunióból
-128. lövész gárda
- 11. gépesített gárda

www.waronline.org/write/world-military/russian-military-abroad/hungary/

JohnnyLillibrogida 2011.12.13. 12:53:57

@nénike: valami nagyon hasonlót olvastam én is októberben a Manem-ben
vérfagyasztó ha igaz

Bell & Sebastian 2011.12.13. 13:47:56

Egy újabb példa arra, hogy mennyi hiszékeny palimadár szaladgál még szabadon. Ha az orosz bevallja, hogy csupán terelés volt Szuezről a mi Szabadságharcunk, ezen felül mi kell még? Sorolja fel név szerint azt is, hogyan és kik dobtak gyufát a benzineshordóba?
Akkor lenne csak csodálkozás.

Lehullott egy csillag az égről? Ja, megint egy veres barbatrükk. Egy lódítással kevesebb. Nénike is rájött. Gratulálok. :)

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.13. 14:34:30

@Alfőmérnök:
kérem, valószínűleg emlegettem már, mondjuk tán kolontárdevecser idején. a tiszával semmi bajom, sőt. bár dunai legényvolnék, a tisza szerelmese. éppen ezért, ha tehetem, egy évben egyszer evezek is rajta, de képzelje, ha átmegyek az m3-as tiszahídján, köszönök is neki. de tényleg.
de! a román ciánszenny -ma már nyilvánvalóan- töredéke volt hatásában annak, amit a párszáz kiló szovjet busa elpusztulása után hiszteroprognosztizált a magyar hatóság és politika.
ami ha jól használjuk,fegyver lehetett volna a románok elleni harcban. de nem, mindenhol leégtünk a túlzásainkkal, a világ az első döbbenet után a pofánkba röhögött.
csakúgy mint kolontárnál, ahol -emlékszik tölgyék hörgésére? :))- vuvuzela kórus szólalt meg, hogy a piszkos kommunistákj és most aztán, és a végén kiderült, hogy a kommunisták köszönik szépen jól vannak, a helyiek gusztustalan magyarmódra próbáltak fölöshasznot húzni, a környezeti kár felszámolódott, szóval sehol semmi haszon. ezért kár volt orbánnak odakúsznia a gáthoz, és megdinamitoznia aztat.

Alfőmérnök 2011.12.13. 14:50:27

@málnási: Ja, így már értem.
A Tiszát én is szeretem, bár evezni még csak a Bodrogon eveztem, a Tisza torkolatáig.
Viszont egy ilyen környezeti katasztrófa, vagy minek nevezzük, lehetséges hatásait nehéz előre felmérni, és a rosszabb forgatókönyvet illik számításba venni. Szóval inkább balfaszkodásnak lehetne nevezni szerintem, hazugságnak nem annyira. Ha csak nem feltételezünk valami szándékosságot, valamilyen galád szervezet részéről.

Zb74 2011.12.14. 15:39:03

@nénike: Köszönöm a kiegészítést; remélhetőleg kettőnknek így együtt már elhiszi Lola, hogy megint csacskaságot írt, amidőn azt állította, hogy Hegedüs András hívta be az oroszokat.
süti beállítások módosítása