Verespatak: aranyláz Romániában
2011. augusztus 29. írta: tempetőfi

Verespatak: aranyláz Romániában

  Kétségünk ne legyen: mivel Traian Băsescu államfő eldöntötte, hogy márpedig Verespatakon (románul: Roşia Montana) megnyitják az aranybányát, azt a bányát meg fogják nyitni. Még akkor is megnyitnák, ha valamilyen okból kifolyólag a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) úgy döntene, hogy kivonul a bányaprojektből. Ebben az esetben Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter csákányolna, Kelemen Hunor művelődési és örökségvédelmi miniszter kis kalapáccsal zúzná porrá a fejtés során előkerülő római kori cserepeket, Emil Boc miniszterelnök vezetné a kettős könyvelést, és amíg Elena Udrea vidékfejlesztési és turisztikai miniszter katasztrófaturistákat vezetne körbe, Markó Béla miniszterelnök-helyettes ódát írna a holdbéli tájhoz, mostanában amúgy is visszatért a költészethez. Szép kép, bólintunk, álmodik a nyomor.

   Az RMGC-nek viszont esze ágában sincs letenni cianidos aranybányászati tervéről, masszív és gyomorforgató kampányt folytat, fizetett hirdetéseit kis túlzással még a zöld média is címlapon hozza. A csákányoló miniszter képét tehát hessegessük el, a verespataki kulturális és természeti örökség ügyét szívén viselő 77 erdélyi magyar civil szervezet legutóbbi állásfoglalásában található összefoglalót nyugodt szívvel áttehetjük a feltételes módból majdhogynem tényközléssé. A t. olvasók engedelmével bő lére engedném az átiratot, mert fontos: a Verespatakot ma körülvevő négy hegyet robbantásokkal és külszíni fejtéssel teljesen el fogják tüntetni, helyükön 200 hektár felületű kráterek maradnak. A bányászati tevékenység közvetlenül 1258 hektárnyi területet érint, és 235 hektár erdő kiirtását feltételezi. A üzemeltetés 15 éve alatt 215 millió tonna ércet dolgoznak fel közel 200.000 tonna cianid felhasználásával. A technológiai folyamatból kikerülő, aprószemcsésre összezúzott, nehézfémekkel, valamint ciánkomponensekkel terhelt 215 millió tonna hulladékot egy 185 méter magas kőgáttal elzárt völgyben helyezik el. A 360 hektáron elterülő zagytározó alját semmilyen módon nem tervezik szigetelni, így az elhelyezett veszélyes hulladék biztos és folyamatos szennyezéssel fogja terhelni a levegő mellett a felszíni és felszín alatti vizeket. Ez a völgyzáró gát és a mögötte felhalmozott töméntelen veszélyes hulladék évszázadok múlva is ott lesz és gátszakadás esetén példanélküli katasztrófát okozhat. Most ebben a völgyben egy település, Szarvaspatak található lakóházaival, templomaival, temetőivel és halottaival, valamint a még élő és élni akaró emberekkel, akiket kényszerű kilakoltatással fenyeget a bányaprojekt. Verespatak kétezer éves történelmi, kulturális és építészeti öröksége egyedi és felbecsülhetetlen érték, amelyet szintén megsemmisítenének. A római kori leletek és bányajáratok elpusztítása, a templomok lerombolása, a halottak kiásása és a műemléképületek tönkretétele pénzben megfizethetetlen, erkölcstelen vétek. Ezek megőrzése egy 1258 hektárnyi bányaterület kellős közepén, négy kráter között, ahol napi 10 tonna dinamittal robbantják a kőzettesteket és percenként járnak a 150 tonnás tehergépkocsik, teljesen képtelenség – írják, amire Borbély környezetvédelmi miniszter legfeljebb azzal vághatna vissza, hogy a kanadai bányavállalat 160 millió dollárt fizet a terület kármentesítésére a bánya bezárása után.

  Borbély szakminiszter viszont nem szisszen minden kis szilánkhoz, ő kijelent: Románia alkotmánya értelmében az égvilágon senkinek semmi köze ahhoz, hogy mi történik virágzó országunkban, Magyarországnak coki, mi több, az Európai Bizottság engedélye sem szükséges, és egyébként is ő járt Svédbe’, ahol látott ilyen bányát, csudaszép, a vikingutódok a ciántóból rénszarvasos pecabotokkal kapdosták ki a méretes pisztrángokat, na, higgyük el, a verespataki még ennél is ilyenebb lesz, egyenesen itatja magát, és valahogyan most nem esik jól a poén, hogy tényleg megisszuk a levét.

  A szisszenő szerepét Nagy Zoltán biológusra, volt környezetvédelmi államtitkárra, a Zöld Erdély Egyesület tiszteletbeli tagjára osztották, aki jelenleg Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kabinetfőnöke, és valami hihetetlenül arrogáns módon csapott oda visszkézből annak a 77 erdélyi magyar civil szervezetnek, akik tiltakozni merészeltek szeretett vezetője elfogadhatatlan és szégyenteljes asszisztenciája kapcsán. A kontraszelektív káderpolitika csúcsterméke, Nagy Zoltán kabinetfőnök és biológus egyébként ugyanazzal a svunggal szájon vág mindenkit, aki pisszenni merészelt valaha Verespatak, vagy a cianidos bányászat ügyében, megéri, hogy idecitájuk: Tényleg senkinek nem tűnt fel, hogy például Magyarország pár soros politikai állásfoglalása többet segít a bányabeindításon, mint ront? Hiszen a Magyar Kormány az alatt a sok hónap alatt, amely rendelkezésére állt, megfogalmazhatta volna szakmai észrevételeit, amelyet az engedélyeztetési folyamatban a Román Kormánynak és a befektetőnek figyelembe kellett volna vennie. Betiltani nem tudta volna, mert nem létezik ilyen európai jogszabály, amely a ciántechnológia alkalmazását ellenzi. Az, hogy létezik egy ajánlás, az jogi szempontból semmit nem jelent, az Európai Parlament százával fogadja el a nem kötelező érvényű ajánlásait. De tudott volna kellő súllyal beleszólni a kivitelezésbe, a munkálatok monitorizálásába. Ehhez képest megelégedtek azzal, hogy kijelentsék: Magyarország területen ciántechnológiát bányászatban alkalmazni tilos (tegyük hozzá, nincs is aranyuk, amit bányásznának) és ezzel részükről pontot tettek az ügy végére. Nagy Zoltán kabinetbiológusnak Kovács Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke válaszolt, érdemes elolvasni a szövegét, többek között finomutalásféleképpen emlékezteti az RMDSZ-szakikat korábbi, a jelenlegi aranyozott nyilatkozataikkal homlokegyenest ellenkező állásfoglalásaikra is.

  Lesz tehát aranybányánk (bányájuk), mi több, még kettőt terveznek, a Hunyad megyei Felsőcsertés (Certej) 50 tonna és Boica (Băiţa) település mellől 54 tonna aranyat készül kibányászni a Deva Gold Rt., aminek a főrészvényese a Kanadában létrehozott és a torontói tőzsdén jegyzett European Goldfields nevű vállalat. Az ásványkincsek országos ügynökségének elnöke szerint ennek a két bányaberuházásnak az engedélyezése ugyanabban a szakaszban tart, mint a verespatakié, vagyis már csak a környezetvédelmi engedélyt kell megkapniuk a beruházóknak a kitermelés elkezdéséhez. És ezt az engedélyt Borbély László szakminiszter meg fogja adni.

  Sok lehetősége nincs. Megtehetné – ahogyan Kelemen Hunor kollégája is –, hogy lemond, legalább ne az erdélyi magyarság választott politikusaihoz kössék a szégyent, de miért tenné ezt, errefelé nem szokás. (Csak egy példa: az állami magyar egyetem ügye sem késztette őket erre 1998–1999-ben, pedig akkor a Szövetségi Képviselők Tanácsának döntése alapján úgy volt, hogy amennyiben 1998. szeptember 30-ig nem oldódik meg a magyar oktatás kérdése, az RMDSZ kilép a kormánykoalícióból, oszt’ mégse lépett, lett belőle Petőfi–Schiller Egyetem, illetve az sem lett, maradt a hatalom és dicstelenség mindörökké.)

  Băsescu államfő aranyat akar, mondván, a valuták bizonytalansága miatt Romániának minél nagyobb aranytartalékra van szüksége (a román nemzeti bank jelenleg 103 tonna aranytartalékkal rendelkezik). A jegybank kormányzója, Mugur Isărescu ugyan nem így látja, de őt meg nem kérdezték.

  Mára tulajdonképpen egy kérdés maradt: mennyi részesedést tudnak még pluszban kicsikarni a vállalkozásból. Az eredeti verzió szerint a román államot 4 százalékos járadék illette volna meg a kanadai vállalattal kötött szerződés értelmében, ami azt jelenti, hogy a kitermelésre váró 300 tonna aranyból Románia 12 tonnát kaphatna, de ha sikerül a szerződést újratárgyaltatni, akkor ennél valamivel többet. Az államfő célszáma az aranytartalék vonatkozásában 200 tonna, a különbséget még Nagy Zoltán kabinetbiológus sem tudná összepofátlankodni, tehát marad a vásárlás, már ha Băsescu áterőszakolja az ötletét, és ő általában nyerni szokott, a kormány miniszterei – kis plüsskutyák a szélvédő alatt – a zökkenők ritmusára bólogatnak. Vagyis amint arra Mihai Goţiu román újságíró rámutatott: a román állam meg fogja venni az RMGC-től a saját aranyát, ezáltal adólejekből megfinanszírozzuk a saját kulturális és természeti örökségünk szétverését olyan tározóért, amelyre kb. húsz év múlva baromi sok pénzt fognak költeni az adónkból, miközben a gátőr kisfia könnyezve hajtja le mindkét fejét.

  Vagy nem veszünk aranyat. Bányát akkor is nyitnak, mert 2012-ben önkormányzati és parlamenti választások lesznek, a kampányok pedig sok pénzbe kerülnek, ha tetszünk érteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr293186706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dendrobatidae 2011.08.29. 08:47:16

Megnyugtató, hogy ennyire határtalanul egységes a magyar nemzet.
Ott is ugyanolyan patkányok politizálnak a legfelsőbb szinteken magyar nyelven, mint itt. Pénzért a hazájukat, anyjukat is eladó söpredék, itt is ott is.

Egységben az erő...

Bloodscalp 2011.08.29. 10:31:38

bezzeg ha lenne NER-jük...dehát nincs, szegények marakodnak és széthúznak

tempetőfi 2011.08.29. 12:10:24

Ápdét: Traian Băsescu államfő ezekben az órákban Verespatakon tájékozódik. A beruházók ismertetik a bányatervet, mintegy húsz helyi ellenző viszont arra vár, hogy az alkotmányban garantált tulajdonukról kulturált párbeszédet folytathasson a román elnökkel. Az erőviszonyok bemérése végett: velük szemben 50 kivezényelt munkaruhába öltözött dógozó lopja a napot a városháza előtt.
www.mediafax.ro/politic/traian-basescu-la-rosia-montana-pentru-a-se-informa-despre-proiectul-minier-8667391/

eN 2011.08.29. 12:12:08

Ritka patkány népség az rmdsz csürhe.
Borbély nyugodtan lemondhatna, kb fél évig lenne még miniszter a választásokig és legalább ezért is nem a magyarokat utálnák.

Törteli Tivadar 2011.08.29. 12:40:32

Gratulálok a teljesen egyoldalú iráshoz! Gondolom a tisztelt szerző a bányaprojekt előtt még hírből sem hallott a Verespatakról, esetleg a verespataki viasztáblákról, csak balhé kirobbanása után kezdte el védeni ilyen hirtelen a kulturális örökséget. Én egy héttel ezelőtt jártam a helyszínen, ahol egy nagyon szimpatikus magyar hölgy vezetett minket végig a bányásztelepülés templomain és múzeumain, amiket eszük ágában sincs lerombolni a bányavállalatnak, mitőbb, az óváros rekonstrukcióját vállalták. És ez nem csupán vállalás, hanem már folyik is a rekonstrukció. Nem vagyok a bányavállalat fizetett ügynöke, sem román propagandista, de ezt a csőlátást félre kéne tenni, és elolvasni pl a projekt honlapját, amin szerintem elég tisztességes tájékoztatást adnak a dolgokról, MAGYAR nyelven: hu.rmgc.ro/
Szóval kérem a tisztelt fröcsögő közönséget, tájékozódjon, mielőtt magyarellenes merényletet lát ebben.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.08.29. 12:47:14

szerintem jó dolog az aranybánya. és ha sokat picsog a püspök úr stábja, hát majd nekik is lesz egy két aranyrögjük.

jan 2011.08.29. 12:51:24

@tempetőfi: amíg Verespatak egy lepukkant, elszegényedett, tömeges munkanélküliséggel sújtott hely, addig nagyon nehéz megfúrni egy ilyen többezer munkahelyet generáló projektet, akármennyire pusztító is az.

tempetőfi 2011.08.29. 13:06:23

@Törteli Tivadar és a többiek, akik: azt a lehetőséget nem zárom ki, hogy én egy idióta demagóg vagyok, de ezt feltételezni többezer szakemberről, akik önérdek és etnikai vonatkozások nélkül, szakmai érvek alapján ellenzik a bányanyitást, nekem kissé meredeknek tűnik.
Ha pedig pusztán pragmatikus szempontok alapján ítéljük meg az ilyen jellegű projektek értékét, akkor lenne még pár tippem, hogy miből lehetne profitot kicsikarni és munkahelyeket teremteni, csak a rövid táv után mit kezdünk magunkkal? Odébbállunk?

tempetőfi 2011.08.29. 13:10:46

@Törteli Tivadar: Továbbá: hadd legyek ez esetben nem magyar (igyekeztem ezt a vonatkozást la lehetőségek függvényében ebben a posztban elkerülni, arról nem tehetek, hogy az RMDS-es miniszterek adják az arcukat ehhez az egészhez), hanem romániai adófizető állampolgár. Miután bezárják a bányát, lesz 160 millió dollár kármentesítésre, de a tározó őrzését, illetve természeti katasztrófa esetén a kármentesítést az elkövetkezendő pár száz évben az én, valamint az enyéim adójából fogják finanszírozni. És ennek egy cseppet sem örülök, épp elég értelmetlen dologra költik az adómat.

vizipipa 2011.08.29. 13:28:41

Ismereteim szerint létezik száraz cianidos technológia, pl. a messze északon. Nem cianidos tó marad vissza, hanem (közel)száraz por. Persze ezzel nyilván alacsonyabb a profit, viszont nincs kockázatos hegyi tó.

Nálunk sem önmagában a vörösiszappal volt a baj, hanem azzal a néhány tízezer köbméter vízzel aminek nem kellett volna ott lennie.

A tájrombolás egy másik kérdés. Nálunk is hegyeket bontottak el a bauxitért és közben majdnem tönkretették Hévízt is. Lehet nézelődni a Bakonyban, több helyen is. Pl. Zalahaláp mellett a Csobánc hegyet. És ott sem a helyiek döntöttek így. Bár ez még a cucializmusban volt.

Fáj a szívem a tájért. De nem tudok dönteni.

DArchAngel 2011.08.29. 16:35:28

@Törteli Tivadar: Tehát ha a Gellért-hegyben aranyat találnának, akkor dózeroljunk rögvest, hogy legyen pár ezer munkahely?
Le kellene már állni ezekkel a demagóg dumákkal, hogy kell a munkahely, meg alig lesz szennyező a dolog. "Lóf*szt, mama", ez csak propaganda. Meg a vadkapitalizmus, haszonért anyukát is eladni.

Messzi Vetek 2011.08.29. 18:01:30

amúgy Nagy Zoltánnak abban igaza van, hogy ennél azért valamivel nagyobb patáliát is csaphatott volna a Magyar Állam, tekintve, hogy az ország fele onnan kapja a vizet. ha náluk kilyukad a cső, akkor szépen lehúzzák a budin, az meg a pöcegödörben landol (itt). persze aztán előbb-utóbb hozzájuk is újra beköszön, de jellemzően az itteni népek elég sokszor odaszarnak a saját fészkükbe, ellentétben a kanadaiakkal: ők szívesebben szarnak más fészkébe, otthon persze vigyáznak - nem hülyék.

szóval, csak annyi, hogy tényleg csak ajánlás van, de lehet kampányolni itt-ott-amott, meg felbérelni, ilyen grínpíszes arcokat, akikkel aztán tele lesz a (világ)sajtó, olyan fesztivált csapnak.
de nem. meg se' próbálta a magyar diplomácia.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2011.08.29. 18:24:33

@Törteli Tivadar: nem vagy fizetett ügynök, mi? Azért ajánlgatod az offshore gengsztercég hivatalos honlapját?

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2011.08.29. 18:27:28

@Törteli Tivadar: ez nem magyarellenes merénylet. Ez emberiség elleni merénylet, Borbély Lászlónak és Kelemen Hunornak két rendbeli akasztás járna jobb helyeken. Egy azért, mert megvásárolták őket, egy meg azért, mert megmérgezik a népüket.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2011.08.29. 18:34:24

@vizipipa: "létezik száraz cianidos technológia, pl. a messze északon."

ja, csak az többe kerül, és a RMGC-nek eszében sincs azt alkalmazni. Nem véletlenül alapítottak egy felelősségre nem vonható offshore céget a projekt levezetésére.

Amúgy meg tényleg, elég volt abból, hogy a kapzsiságunk miatt kiirtunk mindent. Aranyra egész egyszerűen nincs szükség, az aranybányászatot mint olyat egyszerűen be kellene tiltani.

jan 2011.08.29. 19:16:30

@Lastres: Ez mind igaz, de ha egyszer a helyieknek nincs más munkalehetőség, csak ez a most nyitandó bánya, akkor nekem Pestről hogy legyen pofám azt mondani, hogy "bocsi, inkább maradjatok munkanélküliek".

A zöldeknek nincs valami sztenderd megoldása arra, hogy ilyenkor milyen alternatív megélhetést lehetne felkínálni a helyieknek?

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2011.08.29. 19:35:36

@jan:
ha olyasmit csinálnak, ami rám is hatással van, akkor nem védekezhet senki azzal, hogy semmi közöm hozzá. Mivel az én nyakamba ömlik a szar (a Tiszába), igenis teljes joggal szólhatok bele. Mint ahogy a brazil őserdők kiirtása ellen is van jogom tiltakozni, mivel az én jövőmet teszik vele tönkre.

Alternatív megoldások is vannak, pl. ciánmentes bányászat, turizmus, satöbbi: www.erdely.ma/kornyezetunk.php?id=27024&cim=cianmentes_alternativat_a_verespataki_banyaszoknak

jan 2011.08.29. 20:08:53

@Lastres: ebben igazad van, mármint hogy jogunk van beleszólni. Az más kérdés, hogy a csatolt linken javasolt alternatív megoldások eléggé elnagyoltnak tűnnek...

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2011.08.29. 20:25:07

@jan: hát a bányatársaság azon terve, hogy 15 év alatt letarolják a tájat aztán otthagyják a szmötyit, nem törődve azzal, mi lesz utána, hát az is eléggé elnagyolt :((

15 év múlva a helyiek ugyanott lesznek: keresniük kell valamit, amiből megélnek, hosszabb távon. Miért ne lehetne ezen most elgondolkozni?

(amúgy a durva az, hogy ugyanezt a mennyiséget, lassabb ütemben is ki lehetne bányászni, más módszerrel, s több munkaerő-igénnyel. Csakhogy itt a tulajok a "tarold le és fuss" taktikát alkalmazzák, ami csak a bányászcégnek jó, és esetleg a központi költségvetésnek, a helyiek nem látnak belőle semmit...)

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.08.29. 21:18:29

egyébként meg tessenek végre tudomásul venni: a románok nem azért foglalták el erdélyt, hogy megőrizzék a magyar kulturális örökséget.
ha meg tájsebekről van szó: batarozi.extra.hu/lyukak.html

tempetőfi 2011.08.30. 06:27:12

Még a végén kiderül, hogy Băsescu magyarbérenc: Motiu (a posztban utoljára hivatkozott román újságíró) eljutott a romániai aranykitermelés mögött álló Barrick Goldhoz, aminek alapító elnöke Peter Munk, egy Budapesten 1927-ben született magyar zsidó, aki Demján Sándorral együtt hozta tető alá a Trigranitot, aminek romániai képviselője Pászkány Árpád, a kolozsvári CFR tulajdonosa, aki 2008-ban a PD-L kampányába a legtöbb pénzt tolta be. És a tápláléklánc végén, ugyi, ott a két magyar miniszter, így kerek az egész.
(A cikk, sajnos, csak románul van meg: voxpublica.realitatea.net/politica-societate/morminte-de-la-basescu-in-apuseni-imagini-cu-proiectele-aurului-promovate-de-presedinte-si-cine-se-afla-in-spatele-european-goldfields-si-carpathian-gold-67278.html;
illetve: voxpublica.realitatea.net/politica-societate/exclusiv-legatura-lui-basescu-cu-baietii-destepti-ai-aurului-cetateanul-arpad-paszkany-paszkany-principalul-sponsor-oficial-al-pdl-si-conexiunile-lui-cu-firmele-care-vor-aurul-romaniei-67195.html)

tempetőfi 2011.08.30. 06:28:41

@tempetőfi: Gotiu, nem Motiu, elnézést.

tempetőfi 2011.08.30. 07:09:49

És még egy kis kapszula: a román Képviselőházban az őszi ülésszakban minden bizonnyal elfogadják a 2003/85-ös bányászati törvény módosítását, a Szenátuson úgy benyelték, mint kacsa a nokedlit [Ion Rușeț (PDL) és Toni Greblă (PSD) az előterjesztők, vagyis a hatalom és az ellenzék összeborult], amelyben gyakorlatilag lehetetlenné teszik, hogy egy bányászati projektet törvényes úton valaki megakadályozzon; és ami a legdurvább: a módosított törvény lehetővé teszi, hogy az állam csuklóból kisajátíthassa polgára tulajdonát, amennyiben a politikum úgy dönt, hogy az adott bánya megnyitása közérdek.
(Erről - megint csak, sajnos, románul -: voxpublica.realitatea.net/politica-societate/opriti-legea-exproprierii-muntilor-romaniei-cititi-ce-prevede-cel-mai-dur-atac-la-adresa-proprietatii-romanilor-de-la-cooperativizare-incoace-67076.html)

Valandil 2011.08.30. 08:24:25

@Messzi Vetek: Igen, "csak" szakmai egyeztetés van, nem a sajtón keresztül üzengetünk.
Pedig most tényleg kellene. (Nem a hazai sajtóra gondolok itt, hanem európai nagy lapokban kell egész oldalakat megvenni.)

borszódával 2011.08.30. 17:15:53

@tempetőfi: Lehet tudni hogy nagyjából hány embernek adna munkát?
Jól értem hogy kb. 10-15 évig működne?

Illetve arról lehet tudni valamit, hogy mi váltotta ki a hirtelen aktivitást?
Nyilván nem az arany árának növekedése, de nem gondolom hogy a következő választásokat (vagy bármit) ezer más helyről ne lehetne megfinanszírozni.
Szóval mitől a nagy felbuzdulás, szerinted?

Más. A Kanadaiak otthon sem finomkodnak, a világ egyik leg környezetszennyezőbb bányászati ága, az olajhomok.
Nemzetközi környezetvédő szervezeteket kellene rájuk uszítani, akik elég nagy zajt tudnak csapni. A Greenpeace-t egyéb okokból nem kedvelem, de most a hasznos hülyéknek jók lennének.

tempetőfi 2011.08.31. 00:50:44

@borszódával: A hivatalos számítások szerint a kb. 2300 közvetlen munkahelyről van szó a bánya építkezési szakaszában (két-három év), 800 közvetlen munkahely a kitermelés idején, összesen 3000 (közvetlen és közvetett) munkahelyet ígérnek a bánya üzemeltetésének teljes időszakában, ami valóban kb. 15 év, oszt' annyi.
A hirtelen aktivitásról csak tippeink vannak, a román nyilvánosság az IMF kényszerítőzésétől a kampányfinanszírozásig mindent végigzongorázott már, utóbbi eléggé valószínű, mert, sajnos, nincs ezer másik hely, de szerintem sem az egyetlen ok. (Bár az államkasszában sincs pénz, márpedig a hatalom általában onnan szokta előfinanszírozni a kampányait.)
Őszintén, nem tudom. És nem is nagyon értem. Az a pénz kevés, amit most betolna az RMGC, a kitermelés sem kezdődne el évekig, vagyis ez nem a költségvetési lyukak egymozdulatos betöméséről szól (egyáltalán: a teljes - az állam által inkasszálandó - nyereség sem olyan nagy tétel a költségvetéshez viszonyítva).
Vagyis - úgy érzem - nincs elég információm ahhoz, hogy egyértelmű választ merjek adni a felbuzdulásra.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.08.31. 07:23:40

@tempetőfi:

nabazmeg, itten kiírtad magad az épelméjűek közül! :)

"...és ami a legdurvább: a módosított törvény lehetővé teszi, hogy az állam csuklóból kisajátíthassa polgára tulajdonát..."

példa nélküli a világban, szinte hihetetlen, mi? :)))

kackia 2011.08.31. 07:45:28

Gyerekkorom óta szeretnék aranyat találni, ötévesen már a homokozó gödörben is próbáltam,majd később a sóderbányáknál a Duna mellett, sajnos sikertelenül.
Valaki nem tudja véletlenül hogyan juthatnék egy kis parcellához a Verespatak mellet? Minden vágyam , hogy aranyat találjak.

tempetőfi 2011.08.31. 10:03:59

@málnási: Egy kis őrület a mai világban nem árt, és egyáltalán, az ép elme problémája kissé necces: például te itt kommentelgetsz és nem lovakat ölelgetsz, ám nem biztos, hogy nagyanyám normálisabbnak tartana (mint ahogy engem sem, amiért válaszolok).
A tulajdonkisajátítás nem példa nélküli. Az olyan törvénymódosítás, amely gyakorlatilag egy projekt (pl. Verespatak) útja elől hárítja el azokat a törvényi akadályokat, amikkel eddig sikerült leállítani, szintén nem az. Ám az meglehetősen szokatlan, hogy egy törvénymódosítás során még az állami ellenőrző hivatalokat is kikapcsolják a rendszerből (örökségvédelem, környezetvédelmi intézmények stb.). Ez sem példa nélküli, ami nem jelenti azt, hogy helyes is lenne.

borszódával 2011.09.01. 14:40:19

@tempetőfi: kösz, a választ.
Akkor egyenlőre sötétben tapogatódzunk.

Mivel a románokkal kapcsolatban nem szoktam cinizmusért a szomszédba menni.
Azt tudom mondani hogy néhány száz ember 15 év múlva ott fog vakaródzni, hogy akkor az élete (+ a családjáé) most hogyan tovább (?!)
És mivel abban a régióban 15 év múlva sem lesz semmi, marad az elvándorlás, (kivándorlás).
Az olasz, spanyolországi kitelepülésig nem kéne annyit várni.
Az egészen őszintén tudnék röhögni, ha nem maradna nekünk itt a szar.
süti beállítások módosítása