Apoliticus
2011. július 25. írta: politicus

Apoliticus

  Az elmúlt néhány hónapban talán szándékosan is, de távol tartottam magam a nagypolitika történéseitől: a híreket csak futva olvastam át, tévét nem néztem és offline sajtóterméket is csak nagy ritkán vettem a kezembe. Ellenben a blogvilág különböző szereplőit a korábbiakhoz képest talán kisebb intenzitással ugyan, de igyekeztem nyomon követni. Így miközben élveztem a közéleti arcoskodástól mentes mindennapi létet, a világháló szorgos (ellenzéki) hangyáinak köszönhetően továbbra is találkozhattam azzal a durván frusztrált hangulattal, amelyről egy korábbi írásomban ehelyütt is megemlékeztem. És ha lehet, ez a korábban tapasztalt rendkívüli intenzitású frusztráltság csak tovább terebélyesedett.

  Az egyik oldalon tehát a viszonylag nyugodt, szakmai munkával töltött hétköznapok, a másikon pedig a diktatúrázás, falhoz állítással való fenyegetőzés, fegyveres erőszakra való felbujtás és megannyi kreatív gyűlölködés. Ugyanakkor ez utóbbi jelenség, úgy tűnik, mintha nem akarná megfertőzni a társadalom szélesebb rétegeit. Ezt erősítik meg a legutóbbi közvélemény-kutatási eredmények is, amelyek továbbra sem utalnak a kormánnyal elégedetlenkedők táborának masszív gyarapodására. Sőt, a teljes népességen belüli (a Szonda Ipsos-t leszámítva) átlagosan egyharmados fideszes támogatottságot a három ellenzéki pártnak együtt sem sikerül megugrania lassan egy éve.

  Akkor most jogos a frusztráltság a netes világban? A netlovagok hiába próbálnak machetejükkel utat vágni a fideszes mangrovemocsárban, hisz a választópolgárok úgyis téli álmukat alusszák? Az online reakciók eltúlzottak és a választók kezelik a helyén a nagypolitika történéseit? Esetleg a választók nincsenek a tudás birtokában, és ezért nem látnak tisztán, vagy annyira apolitikussá, rezisztenssé váltak, megcsömörlöttek, csalódtak, hogy fontos közéleti kérdések mellett is szó nélkül elmennek?

  Őszintén mondom, csak távolról kapargatom a válasz(oka)t. Magam is óhatatlanul a maguk téli álmát alvó honpolgárok népes táborához csatlakoztam, aminek többek között egy fontos oka biztosan volt: a csalódottság. A csalódottság látva a kormányzati hevületet, az előkészítetlen, slendrián törvényalkotást, a rosszabbnál rosszabb ötletelést, a vállalhatatlan személyi döntéseket. Az ilyen politika pontosan azt a kétfajta embertípust szüli meg, amelyről korábban beszéltem. A gyűlölködő, fenyegetőző típust az egyik, a világtól elforduló, csalódottat pedig a másik oldalon.

  Pedig mindannyian jobbat vártunk. Még azok is, akik egyébként nem szimpatizálnak a Fidesszel, azt mondták, a 2010 előtti világhoz képest csak jobb jöhet. Világos irányok a gazdaságpolitikában, a nepotizmus, a korrupció, az osztogatós politika szögre akasztása, kiszámítható jogszabályi környezet a vállalkozások számára, környezettudatos életmódra nevelés, a köz- és felsőoktatási rendszer azonnali irányváltása (vö.: ma még a felsőoktatási keretszámok újragravírozásával szaroznak), modern kultúrpolitika megteremtése és általában a magyar attitűd megváltoztatása. Ezekből egyelőre semmi sem látszik. A hangzatos nyomuláson, a pesti grundon egykor szokásos fizikai fenyítés (vö.: saller, koki) emlegetésén, az arcoskodáson kívül túl sok minden nem érzékelhető.

  Így aztán nem meglepő fejlemény a társadalom nagy részének rezignáltsága sem. Mégis, hová a fenébe menjenek ők a Fidesz után? A magát totálisan lejárató, tehetségtelen, hitelét vesztett MSZP-hez? A faji kérdést nyíltan a zászlójára tűző Jobbikhoz, vagy az eddig érdemi politikai teljesítményt és potenciált felmutatni képtelen, egyébként jobb sorsra érdemes LMP-hez? Hogy a többi lúzert ne is említsem. Ugyan. Az utóbbi fél évben nagy részük szép csendben eloldalgott a a Fidesz által uralt csatatérről és a (lelki) sebeit nyalogatja.

  A bizonytalanok táborához újonnan csatlakozó, vagy oda vissza-visszatérő, ma kb. 1-1,2 millió főre tehető, egykori többségében Fidesz-szavazókból álló, apolitikusnak nevezhető tömeg amellett, hogy nem kér a fideszes tempóból, a jelek szerint most már huzamosabb ideje nem kér a mai ellenzékből sem. Inkább kivár a háttérben és hallgat. Eltávolodásuk a Fidesztől és averzióik a mai ellenzékkel szemben mindkét felet gondolkodásra kell, hogy késztesse, ugyanakkor ez a fejlemény tág teret nyithat a potenciális, új politikai szereplők számára is.

  Az igazán nagy kérdés, hogy e politikai mátrix szűken vett három szereplője (kormánypártok, ellenzék, új szereplők) közül ki ocsúdik fel elsőként. Az esélyeit otromba döntésekkel avagy kommunikációval romboló kormány, a néhol hiteltelen, néhol impotens, néhol veszélyes ellenzék, vagy egy ma még ismeretlen, de a fenti tömegből több százezer embert kihasítani képes csoportosulás?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr103086800

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Mandiner blog helyszíni közvetítése a Lubjanka pincéjéből 2011.07.26. 18:01:14

Koba! Hát együtt kezdtük!Koba! Erről nem volt szó!Koba! Ki ez a sok új ember?Koba! Hiszen ezek nem is kommunisták!Koba, barátom, lehet te sem vagy az? 

Trackback: Üres erő 2011.07.26. 02:39:19

Azt hiszem, némelyik "jobboldali" szerző nem kívánja a mostani intézkedések és a láthatóvá vált tervek kontextusába helyezni a "kényszerlakhely" miniszterelnöki kényszerképzetét. Nem kívánja figyelembe venni, hogy a modernista-aufkä...

Trackback: A nyugat alkonyul 2011.07.25. 15:52:31

p { margin-bottom: 0.21cm; }Az atlanti civilizáció és a modernista elvek érvényének változása érzékelhető. Orbán abban nem téved, hogy azok az elvek, amelyek a történelem egy rövid időszakában elterjedtek – a jogegyenlőség, a humanista és auf...

Trackback: Mi lesz a politikai kultúrával? 2011.07.25. 13:43:31

 A politikai kultúra fogalmát a politológia szűkebben használja, mint a köznyelv és a sajtó szokta. Míg az első egyének vagy csoportok politikához való viszonyulását (véleményt, beállítódást, értéket) jelenti, az utóbbi gyakran érti alatta a polit...

Trackback: Átlátszó hazudozás a nyugdíjvagyonról 2011.07.25. 10:22:24

Miközben a kormány több mint hárommillió állampolgár elkobzott pénzét, a későbbi nyugdíjukra felhalmozott tőkéjüket éppen a hibás gazdaságpolitikai miatt tátongó hatalmas költségvetési lyukak tömködésére pazarolja el, Selmeczi Gabriella megint előállt ...

Trackback: Átlátszó hazudozás a nyugdíjvagyonról 2011.07.25. 10:22:24

Miközben a kormány több mint hárommillió állampolgár elkobzott pénzét, a későbbi nyugdíjukra felhalmozott tőkéjüket éppen a hibás gazdaságpolitikai miatt tátongó hatalmas költségvetési lyukak tömködésére pazarolja el, Selmeczi Gabriella megint előállt ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tedat 2011.07.25. 15:30:48

@Carlos>:
"Belátja ugyan a fidesszel kapcsolatos csalódásait, de a fidesszel szemben állók motivációját a gyűlölködésben tudja csak értelmezni."

És abszolút jogosan.
A ballib bloggerek első gondolata a norvégiai tömeggyilkosságra az volt, hogy: Orbán.

No comment.

Tedat 2011.07.25. 15:32:23

@waszabi:
"Bukott a kormány, nagyobbat mint 2 elődje, csak idő kérdése, mikor vállalják be. Sztem októberben, de nem mond meg senkinek. "

Jajj, de imádom, hogy a ballibek még 3 évig minden napot úgy kezdenek, hogy "most aztán tényleg megbukik a Fidesz kormány 1 hónapon belül"
... "de most már tényleg"
... "de a nyarat már nem éri meg"
... "de az őszt biztosan nem éri meg"
... "már megis bukott a Fidesz kormány, csak még nem tudják"

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2011.07.25. 15:34:09

@Mária: Én is sok minden nem kívánok. Például azt nem kívánom, hogy az Index rendkívül pártosan szerkeszti a blogajánlóját...

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2011.07.25. 15:35:49

Én már régóta a senkire nem szavazók között vagyok, mert nincs értelmes alternatíva. A kisebbik rossz elve - amire sokan hivatkoznak - mindig csődöt mondott.

wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/2011/02/28/Egyik+sem

Alamio 2011.07.25. 15:37:48

@Könnyen elkaptuk, uram!: "DE nem volt a tömegben senki, aki ne azért ment volna oda, ne tudta volna, mi zajlik ott, ne látta volna a rendőröket, és arra hivatkozna, hogy ő csak éppen a piacot kereste, mikor rátörtek azok a fasiszta-kommunista állatok!"

Aha... Szóval a Fidesz rendezvényre rátolt tüntetők esetében aki a Fidesz-rendezvényre ment ezek alapján jogosan lett megverve???
Nem az egységes fellépést kritizálom olyan esetekben amikor a tömeg izolálható, hanem az izoláció hiányában tett túlkapásokat, amit bírósági eljárások sokasága igazol.
Szóval válaszolva: ennek ismeretében Te vagy a demagóg (azt ugyanis nem feltételezem, hogy ezt nem tudtad).

balint60 2011.07.25. 15:41:43

@proeskontra:

való igaz: amíg a szólás -és véleményszabadság legnagyobb dicsőségére, minden indok és magyarázat nélkül, a HVO meg nem szüntette a hsz-lehetőséget, ott fejtettem ki véleményemet.

Ez a vélemény pedig az új Országgyűlés megalakulása óta, sajnálatosan, egyre rosszabb, már ami a második Orbán-kormány teljesítményét illeti.
Abban reménykedtem, hogy OV egy magyar Donald Tusk lesz, helyette egy felturbózott Kaczinczkyt kaptunk...

Mária 2011.07.25. 15:47:05

@proeskontra:

Szerintem szólj nekik, hátha hallgatnak rád :)

balint60 2011.07.25. 15:47:41

@Trompf:

Hazánkat Kósa és Szíjjártó emlegette Görögországgal együtt tavaly júniusban: meg is roggyant a forint és megduplázódott a kockázati felár...

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2011.07.25. 15:49:17

@balint60: Orbán Tuskékkal ül egy pártcsaládban, nem Kaczinczkyékkal, velük Bokros ül együtt. Téged mint turbóellenzékit nyilván nem fognak az Index-blogokról kitiltani, sőt tárt karokkal várnak, engem a Véleményvezérről, Comment.blog.hu-ról és még számtalan feketeöves komcsi blogról első nem tetsző szóra kihajítottak. Bizony. Egyébként furcsa, mert én se keresztény, se jobboldali, se konzervatív nem vagyok, inkább csak polgári gondolkodású és a Fideszről egyre jobb a véleményem.

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2011.07.25. 15:50:12

@Mária: Persze, elvtársi hírportál elvtársi blogokat ajánl, így működik a göbbelsi propagandagépezet. Hiba nélkül.

Mária 2011.07.25. 15:54:48

@proeskontra:

Én ezt nem így látom. Szerintem arányosan merítenek mind a két oldalról.

De ha ennyire nem kedveled őket, miért nem olvasod a nagy konkurenciát, az origót, és miért nem írsz náluk, a posrt-en blogot?

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2011.07.25. 15:58:55

@Mária: Persze, én se mondanám az aranytojást tojó tyúkra, hogy pártos és elfogult, ha az ő kénye-kedvének lennék kiszolgáltatva, még akkor sem, ha az egész egyszerűen nyilvánvaló és égbekiáltó. Az Origót is olvasom, ők is nagyon erősen ellenzékiek, bár tény, hogy az Index elfogultságát meg sem közelítik, de arra még akkor se vetemednének, hogy engem ajánljanak, ha az MTA rendes tagja lennék. :(

cutcopy 2011.07.25. 15:59:44

@Mária: "egyik kutya, másik eb... Petőfi Sándortól származik"

Löszfalon nehéz kapaszkodót találnod.. Vicces hogy napjaink politikai vitájában Petőfit próbálod magad mellé állítani miközben jól tudod hogy nem Mátyás király esetére írtad - számomra vitatható - aforizmáját.. Amúgy meg Petőfi köztudottan királyellenes volt (Akasszátok fel a királyokat).. kinek zsenialitása alapvetően nem politikai elemzőként nyilvánult meg..

Mária 2011.07.25. 16:03:04

@proeskontra:

Figyelj, ha van egy országban KETTŐ nagy hírportál, és mind a kettő "ellenzéki" stílusban szerkeszt szerinted, akkor nem kellene elgondolkodnod, hogy lehet, hogy nem azok a hülyék, akik szembe jönnek?

efhábé 2011.07.25. 16:04:56

@sárkányfő: Nohát, gratulálok, plecsnis funkcionális analfabéta lettél, azzal a sok-sok kommentelővel egyetemben, akik, bár el tudják olvasni a betűket, azokból az értelmet, a jelentést képtelenek kihámozni. Az első bekezdésből teljesen nyilvánvaló és egyértelmű, hogy a szerző töltötte nyugodt szakmai munkával a hétköznapjait, elszakadt a politikai híradásoktól, kivéve a blogokat, mert azokat, ha nem is olyan intenzitással, mint korábban, de követte.

Mária 2011.07.25. 16:05:42

@cutcopy:

Nem próbálom Petőfit magam mellé állítani.

Petőfitől SZÁRMAZIK az "egyik kutya, másik eb" mondás, még akkor is, ha neked ez nem tetszik :D

mement 2011.07.25. 16:06:06

@Alamio: `Az jobban, hogy erről hallok máshonnan, miközben konkrét kritikára viszont helyenként valóban szükség lenne: az viszont elmarad annak érdekében, hogy egy jót lehessen Orbánozni`

De jelenleg a kormany megfogalmazasa szerint, amit tobb forumon, tobb csatornan, tobb stilusban kommunikal, hogy kritikanak helye nincs, minden dontes jo es megfelelo, illetve kizarolag az o akaratuk az egyedul udvozito aki nem igy gondolja (kritikat fogalmaz meg) az `ellenseg`, es nem szerenykednek az eszkozok felhasznalasaban, hogy elhalgatassak az ellenvelemenyeket, vagy ellehetetlenitsek a kritika megfogalmazojat. Ebbe belefer munkahelyi pozicioanak fenyegetese, vagy szemelyes adatainak kozzetetele egy hely ujsagban de akar egy egesz varos mukodeset is bojkottaljak, mint Esztergomot.

Ezek azok a pontok, amik mind a felelmeket taplaljak, hogy bizony egy fasza kis kozepeuropapi `puha` diktatura is kialakulhat ebbol.

Kalmár 2011.07.25. 16:07:44

@Könnyen elkaptuk, uram!: Érdemes lett volna előbb meghallgatni azt a beszédet. Akkor talán nem írnál ilyen zöldséget.
Segítek:
www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=13577

Ha meghallgatod hallhatod, hogy a peremvidék országai vannak csődközelben(vagy csődben) és kezd kialakulni egy erősebb középső tömb. Ezt erősítheti az erős exportú Német gyártókapacitások kitelepülése. Emellett a kínaiak piacralépése is erősíthet minket. Ezt ha jól használjuk ki esélyünk van a kilábalásra.

A nyugat csődje a ti fantáziátokban van.
Viktor arról beszél, hogy a megszokott életmódnak lesz vége. A hitelből és könyvelésből álló fejlődésnek és az ebből finanszírozott szociális hálóknak.
Ráadásul sokmindenben végre mi mutatunk példát.
Itt köpködtétek a bankadót.
Mára 12 tagország vezette be.
Itt köpködtétek a MNYP vissszavételt.
Most kiderült, hogy 10 év alatt átlag 70ezer reál kamatot sikerült csinálniuk......pfff. köpedelem. Havi 600 forint??? 500 embernek még reálhozam sincs. Bezzeg nekik sikerült székházakat, Audi A8 flottát fenttartani.
Most számos ország próbálja visszaszerezni ezeket a pénzeket. Kellene nekik is a 2/3...
stbstb.

Nem kellene olyanokat vízionálni amik nincsenek.
Nézd végig. Büszkék lehetünk erre a beszédre.
Mgértem, ha a szocialista kötődésű emberek nehezen bírják ki, mert az ő példaképüknek csak öszödi beszédre futja, de túl kell lépni rajta.

Don Quixote de la Ferko 2011.07.25. 16:09:09

"világháló szorgos (ellenzéki) hangyáinak köszönhetően továbbra is találkozhattam azzal a durván frusztrált hangulattal,"

Örvendetes látni, hogy téged hazánk eseményei nem frusztrálnak.

Biztos minden este vörösre tapsikolod tenyered, és még most is Gyurcsányt ekézed a 270 forintot is elérő ember és nemzetromboló benzináraiért.

Apropó, frusztrációtlan, mennyi most a benzin?
Ha nem tudod, hiszen saját bevallásod szerint nem nagyon foglalkozol a történésekkel, kérdezd meg a benzinfelelőst. Tudod, orbán szócsövét, aki anno a már említett 270 forintosnál heti rendszerességgel oltotta a hozzád hasonló frusztáralatlanok agyát.

Don Quixote de la Ferko 2011.07.25. 16:11:37

@Kalmár:

"Most kiderült, hogy 10 év alatt átlag 70ezer reál kamatot sikerült csinálniuk......pfff. köpedelem."

Köpedelem. Valóban. Az meg pláne, hogy az eltőzsdézett pénznek hozama volt. Mit képzel az a nyüves, eltőzsdézték, oszt hozamot mert produkálni.
Köpedelem. Valóban, az, aki még most is hisz orbánnak és egyre bűzösebb galerijének.

mement 2011.07.25. 16:13:35

@Kalmár: Bizonyara egy magas adosagallomanyal kuzkodo allamnal amit a legnehezebb felelosegre vonni, foleg a hiresen kovetkezmenyek nelkuli kis hazankban, nem is lehetne jobb gazdaja a szereny 3000 milliard HUF erteku manyup penznek:)

Te pedig ezt a akarod beadni.

Kalmár 2011.07.25. 16:16:34

@luciferko: 600 forint hozamot snóblin csinálok......
szánalom, hogy ezek után is véded.

cutcopy 2011.07.25. 16:18:26

@Mária: "Petőfitől SZÁRMAZIK az "egyik kutya, másik eb" mondás, még akkor is, ha neked ez nem tetszik :D"

Jól van, tudom hogy rég elvesztetted az összes fonalat a témában.. Nem vitattam hogy kitől származik, azt vitatom hogy buta populista módon napjaink politikai helyzetére ez alkalmazható e..?!

Alamio 2011.07.25. 16:21:05

@mement: Már leírták előttem- ezeket az elmúlt 20 évben minden kormány elkövette, ettől nem dől meg a jogállam - maximum a bizalom. Az meg nem ugyanaz.

Minden kormány azt kommunikálja, hogy a döntései jók. Ez újdonság? Én is ezt kommunikálnám, aztán ami rossz, (amennyire csak lehet) csendben lecserélném. Népszerség-műfajban a hibák beismerése nem előnyös.

@Kalmár: Ezzel így a főbb vonalak mentén egyetértek.

@luciferko: Most a benzinár a soros. Értem.
Szóval: Mennyiben a mindenkori kormány felelőssége a benzinár? Kicsit konkrétabban:
Tételesen levezetbe megmondanád, hogy hol is bír beleszólni egy magyar kormány a benzin árába?

Don Quixote de la Ferko 2011.07.25. 16:21:25

@Kalmár:

Hazárdjátékon? Nem csodálkozom, egy orbánistától ez nem meglepő.

Számolj utána, havi 10-15 ezres befizetéssel mekkora hozamot produkál egy bank.

Oszt ha kiszámoltad, gondolkozz el azon, hogy a banknál nem csak a hozamot, a tőkeösszeget is megkapod.

Oszt utána gondolkozz el azon, mennyire szánalmas az, aki a tőkeösszeg ellopása után még védi orbán basit.

Kalmár 2011.07.25. 16:22:13

@mement: Igen. Egyértelműen. Persze te tolhatod az Aranykornak is.....csak kicsit szoci. Ők meg értenek a gazdasághoz.
De akármelyiknél is jó helyen lesz. Mint láttuk ügyesen fialtatták....8% kezelési költséggel.
Kérdezd azt az 500ezre embert akinek még az inflációt sem tudták kigazdálkodni. De nekem is 5 millióra 200 ezer körül fog jönni. 10 év alatt bravúros eredmény. Cserébe az állam eladósodott nyakig. külön vicces, hogy ezekből a mnyp befizetésekből
vették az államkötvényeket.
Szóval mielőtt a nyugdíjkasszához került, előbb egy magáncég "megkamatoltatta" :))))
Brilliáns lehúzás, ne hagyd abba a tapsolást.

Don Quixote de la Ferko 2011.07.25. 16:24:38

@Alamio:

"Tételesen levezetbe megmondanád, hogy hol is bír beleszólni egy magyar kormány a benzin árába? "

Tételesen keresd vissza szíjpofázó elvtárs hőzöngéseit.
Hiszen biztosan elmondta ezeket. Gondolom nem hazudott, amikor hetente erről szólt minden megszólalásának kezdete.

Mária 2011.07.25. 16:24:43

@cutcopy:

Akinek érvei nincsenek, az személyeskedni kezd.

Érveléstechnikai hiba.

Don Quixote de la Ferko 2011.07.25. 16:26:49

@Kalmár:
Az sem kevésbé mulattató, hogy az állítólag eltőzsdézett pénzekből MOL részvénypakettet lehetett vásárolni, amire ugyan semmi szüksége nem volt az államnak, viszont az ortodox orbánistákat jól lehetett vele hülyíteni.

cutcopy 2011.07.25. 16:27:56

@Mária: "Akinek érvei nincsenek, az személyeskedni kezd"

Egyetértünk de hogy jön ez most ide..? )

mement 2011.07.25. 16:27:57

@Alamio: Igen idaig a kormanyok kommunikaltak hogy a donteseik jok, a Fidesz meg beleveri a tarsadalomba hogy az jo, ugy hogy gyakran torvenytelen eszkozoket vet be.

Az a baj hogy nem tudsz te sem erdemben megnyugtato valaszokat adni, hogy nem igy van, csak realitivizalod az elmultnyolcevhez kepest, meg az elmult 20 evhez kepest, es kb csuriba tett ujjal bizonygatod hogy de ok biztos nem olyanok, mikozben minden honapra esik, ket durvan megdobento hir, a kormany tevekenysegevel kapcsolatban, amirol elfelejtettek szolni mielott megvalasztottuk oket.

Mikozben a posztban felsorolt varakozasok kozul semmi nem valosult meg, vagy romlott a helyzet.

Mária 2011.07.25. 16:28:05

@Alamio:

"Tételesen levezetbe megmondanád, hogy hol is bír beleszólni egy magyar kormány a benzin árába? "

Az adótartalom?

Miért nálunk messze a legmagasabb a környéken a benzin árának az adótartalma?

mement 2011.07.25. 16:32:38

@Kalmár: ezzel meg mindig csak azt tamasztod ala hogy a manyup rendszer nem mukodott jol (ami igy nem igaz, de nem is ez a lenyeg) de azt nem, hogy mitol lessz jobb gazdaja egy durva adossagproblemakkal kuzkodo allam kezeben? Mi gatolja hogy nem politikai celok eleresere forditjak a penzt, hanem realisan gazdalkodnak vele, es az eredeti celokra forditjak?

Biztos nem oldodott fel a koltsegvetesi lyukakban, isibizi ugye:)?

KG2000 2011.07.25. 16:34:12

@Mária: Ez a grafika bizonyítja, hogy a magyar benzinárak az EU átlaga alatt vannak.
www.avd.de/uploads/pics/super_zahlen.gif

Másrészt pedig a magyar emberek nagy része rühell adót fizetni, de amikor pénz kell az államtól, akár közvetve, akár közvetetten (bármilyen állami beruházás formájában), akkor ott tolong az első sorban.

Alamio 2011.07.25. 16:37:48

@luciferko: Nem ezt kérdeztem. (de borítékoltam, hogy ez lesz a válasz). Ti vádoltok visszamutogatással? Akkor most mit csinálsz?

@Mária: Nem tudom. Tényleg, miért? (jelzem, ez a benzináemelések frekventáltságát nem befolyásolja). Itt viszont a MOL-pakettel lehetősége van a kormánynak beleszólni az árak alakulásába, ennyivel legalább előbbre láttak, mint a mindent privatizáló elvtársak.

@mement: Eddig is minden kormány jó döntésnek kommunikált mindent, amit elhatározott.
Nevezz meg kérlek törvénysértő döntéseket! Én 2-t tudok (98%-os adó, illetve a mostani felvétel vetheti fel ezt a gyanút) - többet nem. Az meg nem tendencia.

A megdöbbentő hír miért rossz? A Kína megállapodás pl. megdöbbentő hír volt, mégis örültem neki.
Ez az "elfelejtettek szólni mielőtt megválasztottuk őket" (amúgy Te is?) kérdéskör nevetséges. Pragmatikus kormányzást kérek egy kormánytól, nem pedig a programpontok tételes betartását. Csinálják azt, ami a legjobb AZ ADOTT LEHETŐSÉGEK KÖZÖTT. A Mol-pakett megvásárlása nekem pl. ilyennek tűnik. A tett legyen egységben a szándékkal, amivel elindultak. Én még azt sem kérem, hogy ne legyenek benne vargabetűk, mivel az út gyakran bizonyulhat tévútnak. Eddig elég jól lavíroznak.

Mr. Waszabi 2011.07.25. 16:41:59

@Alamio: nem kell érveljek, ezt csak Te várod el, de ez engem nem izgat. Ide írom, amit gondolok és majd az élet bizonyítja, úgy lesz-e. Be szokott jönni.
De mondok pár tényt, amiből mindezt levontam.
Először is, rossz az államadósság kommunikálása. A GDP arányos adósságállománynál nem az adósságon van a hangsúly, hanem a GDP-n. Ha növekszik, akkor az adósságállomány csökkeni fog hozzá képest. Ehhez képest nem a GDP növelésére fordítottak sok pénzt, hanem az adósság csökkentésére. Kidobott pénz az ablakon és pont rossz időzítéssel.
Konstansan riogatnak egy év óta az államadósság mértékével, hogy az az első számú közellenség. Ennek égisze alatt megsarcolták az összes adófizetőt az országban, magánszemélyeket és társaságokat egyaránt. Beállamosították a magánpénztári vagyont ugyan ezzel az indokkal.
Büszkén hirdetik, hogy váratlanul megállt az infláció. Persze. Az árak emelkedtek, a forgalom folyamatosan esik, nincs miből vásárolniuk az embereknek. Az idei első negyedéves ÁFA terv sem teljesült emiatt és csodálkoznak, vajon miért. Ha nincs forgalom, ugyan mitől lenne adóbevétel? Jön az ősz, többlet kiadások terhelik majd az embereket. Mit gondolsz, majd némán bólogatnak hozzá? Bizonyára, de mérget nem vennék rá.
Tovább. Csökkentették az összes szociális kiadást, gyakorlatilag nem tudsz elmenni megoperáltatni se magad, mert nem mehetsz táppénzre, ha családot kell eltartanod, különben csődbe mész (50%). Magyarul: dögölj meg, ahogy tudsz, csak addig számítasz, amíg adót fizetsz.
Ezzel szemben a bevételeket rendre nem arra költik, amire ígérték. Költekeznek, mint állat. Egyre több ország dől be az EU-ban, aminek lesz kihatása a magyar gazdaságra, lévén exportből élünk. Nem tették félre a rendelkezésre álló pénzeket, hanem terven felüli beruházásokra költötték azt.
Költötték, mert már el van költve. Tény.
Jövő évre a kormány 700 mrdos hiányt tervezett, a pénzszakma ezt óvatosan 900 mrdra taksálja, ami azt jelenti, hogy a valóságban kb 1200 mrd lesz. Összehasonlításul a manyup vagyon értékesíthető része 1380 mrd volt.
A költségvetés dologi kiadási oldalát nem kurtították meg, nem takarékoskodnak a beruházásokon. Az állami vállalatok veszteségeit szó nélkül kifizetik, miközben sokkal kisebb tételekről folytatnak politikai elszámoltatásokat. Nem látom például, hogy a most 600 mrdos veszteség finanszírozást kapó MÁV, MALÉV és BKV embereit elszámoltatnák, egyáltalán bárki is vegzálná, hogy a csába jött ez össze, ki felel érte.
Ugyanakkor a közbeszerzést bohóctréfa szintjére lazították, csak a hülye nem látja, hogy a 150 milliós alsó határ mire elég. Az összes önkormányzati kiadást lehetséges közbeszerzés nélkül megvalósítani, közintézmények felújítását, építését. Gyurcsányt egy ilyenért módosításért már felakasztották volna - most ez törvényes.
Az államháztartás pénzügyi egyensúlya úgy jött ki áprilisban, hogy nem fizetik számláikat intézményei.
Annyira nem, hogy van olyan település, ahol egy lakatos sem megy ki a helyi rendőskapitányságra zárat javítani vagy ilyesmit, mert nem fizetik ki neki. Nem először nem fizetik ki ti. De ez lassan jellemző lesz az összes közintézményre.
Közben meg 2 havonta jön egy-egy Szél Malom -terv, ami 2020-ra, újabban már 2030-ra igérget bármit is.
Mivel Kádár ehvtársék pontosan ugyanezt csinálták a 80-as évek közepéig, nos, nem nehéz rájönni, hogy mi lesz a vége újfent. Csak akkor a plebs is tudott lopni a közösből, most meg nem tud.
Az 1999-es New Deal terve működőképe sés reális volt. Azt ugyan nem Matolcsy találta ki, hanem Roosevelt, de működött. Most nem volt semmilyen terv 8 év állandó ígérgetés után sem, és most sincs. Rögtönöznek és elég bénán, ez is folyvást kiderül. A 2020-as ígérgetések csak egypálcás mókusvakítások, nem adnak választ 2012-13-ra, ezt azért lássuk.
A nagy kérdés az, hogy fog kezelni a kormány jövőre 1200 mrd deficitet? Mert 500 mrd-ot most kúrtak el a MOL nemzetiesítésére pl., az például segítség lehetett volna jövőre. De hülyék ezek, mint a seggem.

Kalmár 2011.07.25. 16:44:19

@mement: Ezen az alapon ne fizess áfát sem a Tesco-ban, és az szja fizetést is tagadd meg. Ez a pénz a nyugdíjak fedezete volt, csak egy barom kitalálta, hogy előbb adjunk belőle a bankoknak is. Ezután is a nyugdíjra fog menni. Az eddigi tőke pedig az emiatt felvett hitelekre.
Remélem, hogy pont ott "oldódik" fel. Azt ígérték, hogy a adósságba tolják bele nagyrészt. Már az első felét le is tudták. (az állampapírokat)

mement 2011.07.25. 16:49:14

@Alamio: Semissegi torveny szamomra megdobbento, A nyugdijpenzek einstandolasa megdobbento, kizarni egy egesz orszagot az alkotmanyozasbol amirol nem szoltak megdobbento, tonkretenni Esztergomot mert nem fideszes iranyitasu, szinten megdobbento. Igen, az anti-kommunista, elmultnyolcevben uber euorpeer fidesztol felcsapni az orszag feneket a kinaiaknak, nem csak gazdasagi ertelemben, a legutolso szolid elszolas tekinteteben politikailag is ugyszinten megdobbento, bebetonozni a mediafelugyelett egy part kezebe tobb cikluson ativelve, medobbento, a korkedvezmeny azon resze, ami mar a nyugdijban levo volt dolgozokat erint, szinten megdobbento.

ezek mellet, meg amellet hogy mit kommunikalt a Fidesz a valasztasok elott, a bohocallamtitkarozas, a kokizas es a sallerozas, Lazar havi masfelmillios szereny szolgalati autojanak berlese eltorpul.

Ez az "elfelejtettek szólni mielőtt megválasztottuk őket" (amúgy Te is?) kérdéskör nevetséges.

Egyaltalan nem nevetseges, ugyanis ezt hivjak hazudozasnak. Az meg lenyegtelen en szemely szerint kit valasztottam, demokracia van, a tobbseg dontese az egyenr is, akkor is ha az szar.

mement 2011.07.25. 16:53:10

@Kalmár: Csunya dolog az afat es az ongondoskodas vegett kotelezoen megtakaritando teteleket osszemosni, es ugyannank feltuntetni.

orulok ha teged megelegedessel tolt el, hogy eltunik a penzed az orszag koltsegvetesi sulyesztojeben :)
De nekem nem kotelezo tapsolnom ehez.

röhögő 2011.07.25. 16:57:21

@Alamio: Röhejes vagy. Kicsit feljebb ezt írtad.

"Tételesen levezetbe megmondanád, hogy hol is bír beleszólni egy magyar kormány a benzin árába? "

aztán meg ezt

"Itt viszont a MOL-pakettel lehetősége van a kormánynak beleszólni az árak alakulásába, ennyivel legalább előbbre láttak, mint a mindent privatizáló elvtársak."

- Látom érvelésed rugalmas. Elvek, következetesség az nincs benne, csak narancsdroid hajbókolás imádott Vezéred előtt.

Kalmár 2011.07.25. 16:59:00

@mement: Hibás gondolkozás az öngondoskodást tényleg jelentő ÖNKÉNTES nyugdíjpénztárakat összekeverni a rablási céllal létre hozott irreális költségen fenttartott KÖTELEZŐ nyugdíjpénztárral.
Ide ugyanis nem + pénzt fizettünk, hanem az eddig nyugdíjra költött költségvetési pénzt.
Persze ennyi idő után ezt már illene tudni.
Az egyik nem okoz hiányt a költségvetésben, a másik olyan sokat, hogy alig győztünk kötvényeket kibocsájtani miatta, ezenkívűl európa legkeményebb adórendszerét is szenvedtük.
Én igenis tapsolok neki, hogy most nem kötelező egy kitudja milyen pénzintézetnek odaadni, hanem az új adórendszerben többet keresek és abból úgy gazdálkodok ahogy nekem tetszik. A járulékom pedig egyből a helyére megy, a nyugdíjkasszába, ne feji meg közben pár csavargó brókercsibész.

Alamio 2011.07.25. 16:59:51

@waszabi: Ebben már legalább volt háttéranyag.
"Apróbb" porszemek a gépezetedben:
1., a nagy állami beruházások nyílván nem pörgetik a gazdaságot. Azt csak a hülye Keynes találta fel ugye? Ha visszaemlékszel, 98-2002-es ciklusban ugyanígy pörgették fel a gazdaságot, és akkor bejött. Szerinted hülyék, hogy ezt teszik. Szerintem nem.
2., Államadósság-GDP-korreláció: könnyű azt mondani, amit mondtak 2008 előtt, csak nem feltétlenül kóser. A GDP visszaeshet bármitől, egy recessziótól főleg. És olyankor a magas adósságállományú országok megszívják. Ezért fontos a GDP mellett az adósságállományra is odafigyelni. (nem csak ezért persze, de ez egy újabb indok).
3., Nem tudom te mit nézel, de a MÁV elszámoltatása ügyében vannak kihallgatások meglehetősen gyakran.
Azt a közgazdaságtani alaptételt viszont ezek szerint te sem vágod, hogy a tömegközlekedés sosem rentábilis, az egy veszteséget termelő állami befektetés - definíció szerint. Lehet olyan, ami hasznot termel, de az egész nem fog...
4., Hírekből neked szerintem lemaradt az, hogy a MOL-pakett egészét a kormány nem feltétlenül akarja megtartani, az majd később derül ki, nemzetgazdasági szempontból megtartani, vagy értékesíteni éri majd meg jobban- ezt Fellegi és Varga is lenyilatkozta. Szóval ez egy tipikus gumicsont lesz - akik kezében volt, azoknak nem örültem. Most, hogy a kormány kezében van, remélem, jól sáfárkodik vele, és jó gazda lesz. Erre egyébként minden esélye meg is van.

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2011.07.25. 17:00:37

@Mária: Nem, ugyanis ez szimplán azért van, mert a sajtó világszerte, de Magyaroszágon különösen a balliberális oldal kezében van egy-két szektaújságot, tv-t, rádiót leszámítva.

röhögő 2011.07.25. 17:01:37

@luciferko: A manyup ügyben speciel igazuk van. Utána kellene számolni hogy a manyupok miatt az állam mennyi hitelt vett fel hogy az azok miatt keletkezett hiány foltozgassa és ezért mennyi kamatot fizetett. Ha a manyupok költségét is hozzácsapjuk, gyanítom több ez mint a kihozott reálhozamok. vagyis össztársadalmi méretben a manyupok bukás, hidd el!
Az egyetlen amivel a Fidesz kormánnyal maximálisan egyetértek, az a manyupok lekaszálása.

efhábé 2011.07.25. 17:02:16

@Vén Csataló: No mostan csak halkan szólok, hogy ez így, ebben a formában méretes hazugság és így az erre alapozott konklúziód is az:

"beleértve a rendőrség bevetését a fideszes ünneplők ellen."

A rendőrséget nem a fideszes ünneplők ellen vetették be, hanem a Deák téren randalírozók ellen (A fideszes ünneplők a rákóczi úton voltak az Astoriánál). Ronda szakmai hiba volt ezeket rátolni a Fidesz-rendezvényre és még rondább szakmai hiba volt nem befejezni az oszlatást, hanem nekimenni a fideszeseknek is. A szakmai hibát (amivel kapcsolatban felháborító, hogy nem szankcionálták az elkövetőjét, elkövetőit) demokráciadeficitnek beállítani és ezzel igazolni a demokratikus fékek és ellensúlyok jelentős gyengítését, ami valódi demokráciadeficitet okoz, hát hogy is mondjam csak, meglehetősen izzadtságszagú kísérletnek tűnik.

mement 2011.07.25. 17:04:05

@Kalmár: most is kotelezoen kell leperkalnod az ongondoskodas reszet, csak most egy meg a penzintezeteknel is megbizhatatlanabb gazdalkodo egysegnek: A magyar allamnak.

Valojaban elismertem hogy manyup rendszer nem jo, de te nem tudod hitelt erdemloen bizonyitani, hogy a magyar allam megbizhatobban, atlathatobban, az celoknak megfeleloen gazdalkodik majd ezzel a penzel.

Csa azt mondod hogy neked meg az is jobb ha az allam elkolti az egeszet hulyesegre, minthogy egy penzintezet kezelje.

Az uj adorendszerben en kevesebbet keresek, kevesebb marad hogy kigazdalkodja, az azota magasabb adokat, es arakat. Bar ez nem a tema resze, de kurvara nem ezt igertek a valasztasok elott.

Alamio 2011.07.25. 17:08:42

@mement: Semmisségi törvény: én esetire tettem volna, de ez egyrészt számítható volt már a választásokkor, másrészt logikus is a vallomások és eljárások tükrében.
MANYUP: Az lenne, ha a kihelyezésük anno nem lett volna még inkább abszurd (és törvénytelen/elvtelen). KÖTELEZŐEN kötött polgári szerződés? Ne már... Ez inkább egy normálisabb állapot visszaállítása.
Alkotmányozni nem az országnak kell, hanem a szakártőknek, alkotmányjogászoknak. 90-ben sem Te írtad a 3. bekezdést.
Esztergomról (ha nem is ilyen sarkosan) meg van a véleményem Meggyes kapcsán.
Kínai biznisz: miért kéne szeretnem azt, akivel üzletet kötök? Ideológiai közösséget nem kértek...
Médiatanács: erről napokig vitatkoztam, én olvastam a Médiatörvényt, és nekem az első verziója jobban bejött, mint az, ami az EU-n is átment. ÁTMENT, azaz szerintük is demokratikus. (ebben a kérdésben az EU szigorúbb, mint szinte bármi másban a gazdaságot kivéve).

A többiről: leírtam, mik az elvárásaim egy kormánypárttól. Itt feljebb találsz egyet, amiben egyetértünk. Többen nem...

@röhögő: Az egyikből vezettem át a másikba úgy, hogy a velem tartó ellenérdekelt érvelő maga mondja ki ezt. Nem tette, így én mondtam ki. (ha felteszel egy kérdést, sosem tudod rá a választ? Igen, erre is tudom a választ.)
Ha nem zsigerből droidoznál, talán tanulhatnál némi retorikát is.

mement 2011.07.25. 17:13:35

@Alamio: Soha nem normalis egy demokraciaban ha a torvenyhozas beleugat a birosag munkajaba. Hatalmi agak isszekavarodasa az alap fekeket iktatja ki a demokratikus rendszerben. Es nem volt varhato.

Az igazzsagugy rendbetetele volt varhato, ami elmaradt, es a perujrafelvetel, esetleg az egesz ugy szanalasa, mert, hogy amugy azonosito es rangjelzes hijjan 2006 ban nem rendorok oszlattak, hanem azonosithatatlan, szemtanuk alapjan magyarul beszelo egyenruhas, fegyveres csoportok garazdalkodtak, a politikai helyzet menten kirobbant utcai kaoszban.

mement 2011.07.25. 17:20:12

@Alamio: Ja es alkotmanyozashoz: egy nepszavazast azert megerdemelt volna, foleg attol a politikai formaciotol aki 300 forintert is verremeno nepszavazasi kampanyba kezdett (hogy aztan hatalomra kerulve megcsinaljak ugyanazt, hamburgerado neven)

Es ha mar alkotmanyozunk, azt illik parlamenti konszenzusal, es nem kb 10 emberrel szuk korben, mely kussban es gyorsan, nehogy valaki ellen tudjon szolni.

Mr. Waszabi 2011.07.25. 17:42:29

@Alamio: te tényleg hülye vagy. Nem az én gépezetemben vannak porszemek, vedd már észre. Magyarország gépezetében.

1: A nagy állami beruházások éppenséggel sehol sincsenek. Erről írtam, hogy ami 10 éve volt, annak a nyomát sem láthatjuk most, így egy év után sem.
Az osztrákok 10millió eurós alappal lendítik fel a saját építőiparukat. Nálunk meg csődöl befele éppen.

2:nem 2008 előtt mondták, hanem most is ezt mondja bárki, aki ért hozzá. Kivéve a magyar kormányt, ugye. Ahhoz, hogy a gazdaság pörögjön, nem lehet az összes pénzt kivonni a piaci szereplőkből, mert megáll, mint Katiban a gyerek. Amint ezt látjuk éppen, szinesben, 3d-ben. Chips adó, vazze. Értenek hozzá, hogy kell szétbaszni, ami működik. Eddig ez látszik. És még amikor szólnak nekik időben, akkor is a dafkeség gátolja őket a józan döntésben.

3: no , akkor azért nézd meg a gyakorlatban is, mert van pár ország, ahol működik. Franciaország, Nagy -Britannia , USA. Ennyit az általános tézisekről, amivel a semmit tevést indokolják jeles vállalataink és kormányunk is. A városi tömegközi más tészta, de a ráfizetés aránytalanul magas. Itt az arányokkal van a baj.

4: hipotézis egy rossz lépésre. Ugye.
Mivel sáfárkodnak ezek jól? Ébredj már fel, hisz erről folyik a szó. Hogy nem mennek a dolgok, mert nem jól gazdálkodnak.
A kormány nem tőzsdézi el a pénzt, csak a manyupok, igaz?
A manyup bevallások és pénzek sok év óta az APEH-hez folytak be, s onnan kerültek a pénztárakba.
A 2940 mrdos vagyont át kellett utalni június 12-én az ÁKK-nak, majd onnan visszautaltani a kifizetendő reálhozamot, amit a pénztárak utalnak a volt tagoknak. Van fogalmad róla mekkora pazarlás volt a pénz háromszori mozgatása? Ahelyett, hogy az APEH-hel (bocs: NAV) bonyolíttatták volna le az egészet, reálhozam kifizetéssel együtt.
A manyupokat a KEHI-nek is meg kell vizsgálnia. Aha, +250 millióért, amit a büdzséből igényeltek erre a célra. Körbe kék kérdezni, vajon a big4 könnyvvizsgálók mennyiért végeznék el ezt a vizsgálatot 18 pénztárra.

Nem jössz jól ki ebből és nem magad miatt, vagy képességeid miatt, hanem mert amit védesz, nem működőképes a valóságban. Nem volt az 30 éve sem, s most sem az. Rossz a modell. Nincsenek rá gyakorlatias igazolások, csak fiaskók szerte a világban.
Rossz ló, erre nem szabad több zsetont tenni, nem éri meg. Attól még, hogy beismered magadnak a valóságot (nem nekem fontos), ők még nem lesznek mások, ezt lásd. Viszont tisztábban fogod látni a saját jövődet, mire számíts vagy ne számíts.

Mr. Waszabi 2011.07.25. 17:44:20

@waszabi: elírtam, az osztrákok 100millió eurós alappal élénkitik építőiparukat

efhábé 2011.07.25. 17:49:32

@Kalmár: "Ez a pénz a nyugdíjak fedezete volt, csak egy barom kitalálta, hogy előbb adjunk belőle a bankoknak is. Ezután is a nyugdíjra fog menni. Az eddigi tőke pedig az emiatt felvett hitelekre."

Azt az apró kis tényt mintha elfelejtenéd, hogy ez a pénz a BEFIZETŐ nyugdíjának fedezete volt, ezután pedig a jelenlegi nyugdíjasok nyugdíját fizetik belőle. Az "emiatt felvett hitelek" pedig szépen kicsengtek volna hosszútávon (tudod, az az időszak, ami egy kormány 4-8 éves távjába nem fér bele, 50-100 évről beszélünk), most viszont az a helyzet, hogy egyrészt hosszútávon konzerváljuk a jelenlegi rendszert, tehát 50-100 év múlva is az aktívak fizetik majd a passzívak nyugdíját, másrészt a korfa kóros torzulása miatt jelentősen csökkenteni kell majd az ellátások összegét. Ergo, ahelyett, hogy hosszútávon megszüntettük volna a jelenlegi, rossz rendszert, éppen konzerváljuk azt, kivonva azt a kis aprópénzt, ami már összegyűlt öngondoskodásként.

tbb 2011.07.25. 17:55:18

Nagyon pontos a helyzetleírásod. De a legszomorúbb, hogy fel sem veted, hogy ha EZEK ilyenek, akkor nincs más lehetőség, mint a Magad uram, ha szolgád nincsen. Nyilván mert halva született gondolatnak tartod. Sok igazság van ebben. Így viszont megérdelmeljük EZEKET. A magyar civilek és politikusok. A zsák meg a foltja.

Mr. Waszabi 2011.07.25. 18:06:50

@röhögő: csak hogy tiszta legyen a kép:
a manyup szektor eleve államadósság finaszírozóként lett létrehozva. Az állam a manyupoknak adta el a kibocsátott állampapírjai döntő részét. Az mynp törvényben meghatározott a portfóliók minimális magyar állampapír hányada, amely 2008-ig 90%(!) volt, azóta a kockázatosban csak 60%. Emiatt a szektor biztos felvevő piaca volt, nem kellett kamatprémiumot fizetnie Most, hogy külföldön kell eladnia papírjait (mert kell, ugye ezt látjuk, hiába akarták elsumákolni a dollárkötvényt), 2-3% kamatfelérat fizet, hogy megvegyék. Megérte, tényleg.
Ha nem tűnt volna fel, a csehek most pont ugyanezért vezetik be. Ők sem a nyugdíjak miatt aggódnak, csak adósságaikat liberalizálják. IMF hitelnél el kék számolni, mire költik, míg saját papírt arra bocsátanak ki, amire akarnak, nem kéri számon senki. Ráadásul saját devizában, nem külföldiben.

Kalmár 2011.07.25. 18:07:12

@efhábé: Azt az aprócska kis tényt mintha elfelejtenéd, hogy nem volt pénzünk erre. Az a pénz a jelenleg nyugdíjban lévők pénze volt. Nekik hitelből kezdtük el adni, mi pedig magunknak kezdtük gyűjteni.
Nem tűnt fel, hogy nem bírjuk hitelekkel? Micsoda hozzálás az, hogy "szépen kicseng" persze. Jobb kézzel spórolok, ballal meg "csengetek" mert éhes a pénztár. Fasza. Ilyen hülyeséget, hogy hitelt felvenni a nyugdíjakra, mert te magadnak gyűjtöd......
Az öngondoskodásnak NEM ez az útja. Tarthatalan hiányt generál.

Kalmár 2011.07.25. 18:14:43

@waszabi: "a manyup szektor eleve államadósság finaszírozóként lett létrehozva."

csak, hogy tiszta legyen a kép:
EZ MEKKORA FASZSÁG!!

Szóval :
1. Volt 100 forint amit eddig azért fizettem a nyugdíjkasszába, hogy abból nyugdíjat kapjon anyám.
2. Ebből a pénzből a mnyp rendszer kötelezővé tétele miatt 6 forintot egy mnyp-ba fizettem be az állam helyett. Amit a nevemre eltettek.
3. Ő kezelési költséget számolt fel erre a pénzre.
4. Hiányzott a 6 forint a nyugdíj kasszából, ezért kibocsájtottunk államkötvényt.
5. A mnyp ezt a 6 forintot lekötötte állampapírban, és kamatot számolt fel erre a pénzre.

Fasza nem? Egysenesen az államkasszába helyett megjárattuk rgy brókernél, majd jó kamatra visszakértük. Mi lenne ha kihagynánk őket és megint az állam kapná? Ja akkor ugrik a kamat és a kezelési költség.
Tényleg érted te ezt??
Ezért lett létrehozva. Aha.

efhábé 2011.07.25. 18:15:11

@Kalmár: Ennél már csak az rosszabb, ha "nem volt pénzünk erre" felkiáltással konzerváljuk a jelenlegi, működésképtelen rendszert. Miért hülyeség az, hogy hitelt veszel fel a JELENLEGI nyugdíjakra azért, hogy a jövőben majd mindenki a sajátjából kapja? A hitelek szépen kifutottak volna, mint mondtam, az átállás hosszú, 50-100 éves folyamat lett volna, de azt eredményezte volna, hogy mindenki a saját megtakarításából kapja a nyugdíjat. Ahogy tolódott volna el az arány a magánnyugdíj arányába, úgy lett volna egyre kisebb szükség hitelekre. Jelenleg épp konzerváltuk a fenntarthatatlan rendszert és két megoldás van, vagy folyamatosan, az idők végezetéig hitelből fizetjük a nyugdíjakat vagy hozzányúlunk a rendszerhez és annyira csökkentjük a nyugdíjakat, hogy még éhenhalni sem lesz elég.
És persze, az öngondoskodásnak nem ez az útja akkor, ha az állam nem kéri el a fizetésed 34%-át nyugdíjjárulék címén, de most elkéri, tehát ennek egy részéből kell öngondoskodni.

efhábé 2011.07.25. 18:18:15

@Kalmár: Szép levezetés, kár, hogy azt a 6 forintot nem mind állampapírban tartotta a manyup, hanem csak egy részét, változó mértékben (attól függően, hogy a három módozat közül melyikben volt a tag), ráadásul azt is azért, mert az állam előírta neki, tehát nem is volt más választása, mint állampapírt venni.

púdó 2011.07.25. 18:18:36

ORBÁN VIKTOR ÉS AZ ADÓRENDSZER:

www.youtube.com/watch?v=wwoXxMytP2s

Ennyit ennek a kormánynak/kormányfőnek is a szavahihetőségéről .........

RowiwClub (törölt) 2011.07.25. 18:28:45

Baszki, először azt hittem, a Hírcsárdát olvasom :)

Kalmár 2011.07.25. 18:29:29

@efhábé: Nem mindegy? A lényeg, hogy nem nála van a helye, hanem a nyugdíjkasszában. Nagyvonalú volt a szoci kormány azzal, hogy tartsd csak meg a pénzt majd én intézem a nyugdíjakat, de sajnos üres fecsegés volt(lári-fári). Képtelenek voltak kezelni elszálltunk a hitelekkel.

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2011.07.25. 18:39:29

Mandiner úgyis sokszor váltott nevet és értékrendet, illene átnevezni "Hont András"-tanodává.

ÖREG 2011.07.25. 19:03:06

Ez egy iszonytató tragédia, ami kis hazánkban történik. Az un. rendszerváltással meginduló privatizációnak nevezett rombolás, az egymást váltó szélhámos alakulatok /pártok/ tobzódása mindent föléget. Még a gatya korcát is fölfejtették, mondja egy barátom. Százados iparágakat tettek tönkre, pedig ma is gyárthatnánk sok mindent, százezreknek adva munkát.Hitelből kell vásárolnunk villamos közúti járművet és minden egyebet, amit a magyar ipar gyártott. Tömegével járnak európai nemzetek kiránduló hajói a Dunán, melyeket német, finn és más nemzetek hajógyárai állítanak elő, de a mi hajógyári szigetünkön, ahol 170 évig építettek hajókat, évente egyszer tébolyda üzemel. Ez a tény pregnánsan szemlélteti a tragédiát. A gyár túlélt világháborúkat, a második világháború utáni jóvátételi termelést,a szocializmus évtizedeit, de a lázas privatizációt nem.Iparosok nemzedékei, kicsik és jelentősek vádolnak némán, de nem hallja senki. Hogyan hihetnénk, hogy lesz magyar feltámadás? Viktorunk, hallom, most iparosítani akar. Tudja vajon, miről beszél?Tudja, hol kellene elkezdeni újra? Tudja valaki, hogy a megcsúfolt, kifosztott elődök hogyan gründolták ezeket a cégeket? A Weisz Manfrédek, Goldbergerek, Láng testvérek, Zsolnaiak, Csonkák, Ganz Ábrahámok és még számtalan nagyszerű iparos mit tett? Hogyan viszonyúlnak ezekhez napjaink politikai és gazdasági kalandorai? Elitünk bemutatta mire képes. Végére értünk a választéknak. Nincs tovább!

efhábé 2011.07.25. 19:03:37

@Kalmár: hogy lenne mindegy? Azzal érvelsz, hogy nem egyenesen ment az államkasszába a pénz, holott ezt az állam írta elő a kasszáknak. És miért van ott a helye? Mert annakidején, amikor még nem borult a korfa, kitalálták, hogy ennek így kell lennie? Változott a helyzet, hosszútávon csak pluszpénzzel tartható a rendszer. Most éppen elintéztük, hogy erre a pénzre ne csökkenő mértékben legyen szükség, avagy csökkenteni kell a jövőbeni nyugdíjakat olyan mértékben, hogy a jövő generációi kevesebb nyugdíjat kapjanak, mint amit befizetnek. Mindkét verzió rosszabb, mint a csökkenő mértékű pluszpénzigény.

Kalmár 2011.07.25. 19:09:24

@efhábé: Befejeztem. Csinálj mindent hitelből. A hitel az jó. Vissza tudod adni. Az államadósság a barátod. 100 ezer csilliárd eurótól nem kell több. Nem értékelték le az adósságállományunkat már a bóvli határára. Nem fizetjük ki az szja 70%-át kamatokra. Simán kibírtuk volna 20-30 évig még hitelből pótolni a nyugdíjkasszát. Velem biztosan nem kell vitáznod tovább.

hackbard.celine 2011.07.25. 19:28:54

@Kalmár: na most nem azért, de nem az államadósságot 2,5%-al növelő IMF hitelből vette meg a fidesz 24000 Ft-os árfolyamon a MOL pakettet 500 milliárdért? Mennyit is ér ma? 20000 Ft egy részvény? 80-100 milliárd Ft vagyonvesztés 3 hónap alatt? Eltőzsdézte a kormány a nemzeti vagyont?
Mikor is kell fizetni a "gonosz" IMF-nek? Csak nem mostanság a mostani SDR árfolyamon?
A nyugdíjkasszát nem hitelből pótolták, a MNYP-k kötelezően vásárlói voltak a magyar államkötvényeknek. Átlag 3,9% hozamszinten a mostani kormányzat alatt lejáró 10 éves forint kötvények esetében.
Ehhez képest idén sikerült 7,62% dollár hozamszinten 30 évre kötvényt kibocsátani az USÁ-ban 1,25 Mrd dollár értékben? Zseniális húzás, unokáink is nyögni fogják.
Mai hír: az állam napi 100 millióval növeli a LEJÁRT tartozását a beszállító vállalkozások felé.
fidesz tempó.

hackbard.celine 2011.07.25. 19:32:18

@Kalmár: nehéz levezetés lesz, amikor a mostanság kiutalásra kerülő reálhozamot ez alapján megmagyarázod. Reálhozam: az infláción felüli hozam. 82%-a a mnyp tagoknak most pénzt kap. Akkor hogy is van ez? Eltőzsdézték mi? :)
Aztán az államiba befizetett lóvé után hol a hozam? Nem a reál, hanem egyáltalán?

hackbard.celine 2011.07.25. 19:35:50

@Kalmár: aztán amikor szeretett vezírünk még erre 14-ik havi nyugdíjat is ígért, az mi volt? Újabb polulista lik a kasszán? Törvényjavaslatot is benyújtottak 2006-ban. :)

efhábé 2011.07.25. 19:46:31

@Kalmár: persze, lemehetsz erre a szintre, de nem megyek utánad. A hitel nem jó vagy rossz, hanem szükséges vagy szükségtelen. A jelenlegi rendszer hosszútávon jobban terheli az államháztartást, mint a régi, 3 pilléres. Mondom, hosszútávon, de az ugye nem érdekes, ha rövid távon, rövid hatással lehet csökkenteni az államadósságot. Az, hogy már középtávon is rosszabb helyzetet teremt (lásd pl. Dollárkötvény) nem érdekes, mert lehet kajabálni, hogy két láb rossz, akarom mondani államadósság rossz. rossz hát, ezért növelik hosszútávon.
A hitelt meg vitasd meg Széchenyivel.

Kalmár 2011.07.25. 21:14:54

@hackbard.celine: Hol van 500ezer ember reál hozama?
Miért tetszik neked a havi átlagosan 600 forint reál hozam? Az államkötvény pont hitel. Felvesszük, kamatra visszaadjuk. A 3,9%-ot meg etesd a tyúkokkal meg. Fletó 11%.on is bocsájtott ki államkötvényt.

Miért akarta a szocialista párt megvenni ugyanebből a pénzből a MOL-t? Miért akarta az Szdsz is? Miért ért egyet a Jobbik is? Ja? Mindenki hülye csak te vagy biztos a dolgodba? Na na óvatosan. A MOL nagyon nem a kötvények értékéről szólt.

Mr. Waszabi 2011.07.25. 21:20:38

@Kalmár: mi lenne, ha az eszedet s használnád?
Mit gondolsz, miért kellett 90%-ban magyar állampapírt venniük a kasszáknak? Kényelmes megoldás, gumiszabállyal: távlatilag átvezetjük a nyugdíjterheket az öngondoskodó modellbe , de közben az ott felhalmozott pénzt kölcsönvesszük. Lehetett volna állami portfóliós rendszer is, csak az állami szervek közül egyiknek sincs befektetési tapasztalata, sem szakember gárdája. Az MNB az egyetlen, amely ilyesmivel foglalkozik, de ugye az nem bízható meg ilyesmivel funkciója miatt. Az ÁKK csak papír kibocsátással és hitelfelvétellel foglalkozik, befektetéshez nem értenek. Nincs is rá szakemberük. Ezt jó lenne látni.
Ha valóban a nyugdíjterhek csökkentése lett volna a cél, akkor a járulék/tagdíj illetve a folyósítási arányt feljebb tornázták volna a 25:75-ről 50:50-re.
Tekintetbe véve, hogy már most gondok vannak az állami nyugdíjterhek finanszírozásával, az elmúlt 15 évben már változtatni kellett volna az arányon.
De a FIDESZ fagyasztotta be 98-ban is a járulék/tagdíj arány emelkedését, s most is ők végezték ezt a pillért. A nyugdíjteher gondját másképp gondolják megvalósítani: nem fizetnek. Csak erről Selmeczi művésznő nem szólt egy szót sem. Szakértelméből annyira futotta csak, hogy "az állam garantálja". Igaz, hogy nem akkor, igaz, hogy nem annyit, hanem kevesebbet, de garantálja.

Ha eszed nincs is, elég lett volna a szemed meg a füled is, ha használod. A csehek nyilvánosan elmondták tavaly, hogy elsősorban az államadósság szabad finanszírozhatósága miatt vezetik be magánpillért-Akkor, amikor mi megszüntetjük.

2011.07.25. 21:26:52

@Kalmár: Itt köpködtétek a bankadót.
Mára 12 tagország vezette be.
Itt köpködtétek a MNYP vissszavételt.
Most kiderült, hogy 10 év alatt átlag 70ezer reál kamatot sikerült csinálniuk......pfff. köpedelem. Havi 600 forint??? 500 embernek még reálhozam sincs. Bezzeg nekik sikerült székházakat, Audi A8 flottát fenttartani.

Előszöris. Nem ti. Csak én. Például helyeseltem a bankadót. Bár ha jobban belegondolsz, a hitelesek kamatplafon megállapítása jobb lett volna. A gazdaságot fellendíti, a belső fogyasztás nem áll le, a bankok hitelkihelyezése nem szűnik meg hónapokra. ÖNMAGÁBAN, más intézkedésekkel együtt volt veszélyes.

Reálhozam. Te nem vagy magadnál. A tőzsdén vettem részvényt 2006-ban. Ha kivettem volna 2009-ben, 60%-ot kapom meg! Ha kiveszem most, 90%-ot. Ha várok még pár évet, a többszörösét

Audi a8? Fidesznél nem volt????

csi szi 2011.07.25. 21:39:24

@waszabi: Hát pedig nagyon olyan volt ez a manyup, mintha én mint magánember elkezdek gyűjtögetni egy számlán (folyamatosan lekötve, fel nem vehetem jó ideig, max. a töredékét - ilyenek pl. az életbiztosítások is) a "félretett" pénzt, de közben, mivel többet költök (meg szeretnék venni ezt-azt, pl. lcd tévét stb.), mint amennyit megkeresek (mínusz a félretett pénz), fogyasztási hiteleket veszek fel, és minden hónapban fizetem a hiteltörlesztőmet is, meg a "befektetésemet" is. Végül is mindkettővel hozzájárulok a pénzügyi szektor prosperálásához, csak én nem feltétlenül járok jól.
Na, ezért nem volt az államnak se jó bolt a második pillér, kivonta a pénzt egy amúgy is fenntarthatatlan állami nyugdíjrendszerből... Ha te úgy érezted, hogy neked mindenképp a manyup kell, maradhattál azzal a majdnem 100 ezerrel bent. Persze erősen vitatható volt a módszer, és a retorika, finoman szólva.

hackbard.celine 2011.07.25. 21:44:46

@Kalmár: finoman próbállak rávezetni, hogy a fidesz mennyire belehazudott az arcotokba, bár ez a fideszhitűek számára értelmezhetetlen lesz.
Van egy logikai bukfenc: ha a mnyp-k tényleg eltőzsdézték a hozamokat, akkor most hogy lehet kifizetés? 82% adózó hirtelen nyugdíjba ment? Ugye nem. :)
Másrészt nézzük a tényeket: a 2000-2004 időszakban kibocsátott 10 éves forint államkötvények átlagos hozamszintje 3,9% volt. Nézz utána, aztán beszélgetünk. Ezt a hozamszintet a heti 50 Mrd környéki kereslet (mnyp) stabilizálta. A külföldi alapkezelők sem kapták magasabb felárért.
Ma ezeket a lejáró kötvényeket (saját korábbi kibocsátásait) közel kétszeres felárral viszi ki a piacra a fidesz kormány.
Mert nincs stabil felvevőpiac: a magyar adózók nyugdíja helyett a külföldi spekulánsok vagyonát gyarapítja az államkötvény 3+% hozamszinteken.
A dollár kötvények 7,62% hozama 30 évre egyenesen botrány.
A gonosz IMF az országkvóta erejéig 1 milliárd SDR (kb. 1,1 milliárd EUR) értékben 17 hónapos fizetési haladékkal 2,7% kamatra adott pénzt, amikor tombolt a pénzügyi válság. A teljes 4 Mrd SDR IMF kölcsön átlagos kamata 3,5%, ráadásul 27 hónapra meghosszabbították a fizetési halasztást.
Na ezt a pénzt MOL-ozta el a fidesz.

2011.07.25. 21:48:13

@Kalmár:

Sajnos manyup ugyben kissé hülye vagy.

De vonjunk párhuzamot!
Orbán csinált egy kurvajó üzletet. MOL részvény. Mennyi most a hozama?
Ja, nem kell most kivenni? Hát pont ezt mondtam, rákényszerítettek minket, hogy zárjuk le a kötéseket!

Hazudnak. Hazudnak éjjel, hazudnak nappal.

hackbard.celine 2011.07.25. 21:54:12

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Csak a rend kedvéért: tavaly az átlagnyugdíj 94 ezer (94000) Ft volt. Az átlag nyugdíjemelés havi 500 (ötszáz!) Ft volt a következő évfordulóig.
Orbán fizetése havi 500 ezerrel emelkedett (500000), a fidesz frakció tagjai átlag 130000 Ft-al többet vittek haza minden hónapban.
Vannak nyertesei is az új rendszernek.

2011.07.25. 22:02:58

@Kalmár: A MOL nagyon nem a kötvények értékéről szólt.

Aha, tehát az én pénzemmel játszhat a Matolcsy, de a Mol az nem érdekes?

HA NEM VESZIK KI A TŐZSDÉRŐL A PÉNZT BUKÓBAN, AKKOR MAGASABB hozamot produkált volna.
A mol veszt értékéből. Általa a Magyar Állam támadható, gondolj az OTP-re, amikor Soros játszott vele kicsit. A magánszektor meg nem szívesen fdektet be állami tulajdonú cégbe, pont azért, mert nem kiszámítható, politikai döntések fogják befolyásolni a gazdaságosságát.

Tőzsde: az állam papírkibocsátással hitelt vesz fel:
1 belföldről (leginkább pénzkezelők révén) a lakosságtól, ebből kivonta a manyupot
2 külföldről

ha nem tud fizetni, a külföldi tartozást behajtják (államcsőd)
a belföldit erodálhatja, például inflációval

Tehát: magasabb kamatot fizetni, egy veszélyesebb hitelezőnek. Jó üzlet?

Mintha bankhitel helyett uzsoráshoz mennél, mert mit képzel a bank, hogy meghatározza, mire költheted a pénzt!

Bár attól félek, hiába strapálom magam, az agyad nem féltekékből áll, hanem narancscikkekből.

2011.07.25. 22:06:19

@hackbard.celine:
Épül az arisztokrácia. Végülis minden társadalom kitermeli.

Csak azt nem értem, miért tapsol hozzá a jobbágy?

Kalmár 2011.07.25. 22:46:01

Az gyalázat, hogy milyen hülyék vagytok.
És még erősítitek is egymást. Gratula pancserek.
Mivel reményelen, ezért befejeztem. Vivát mnyp.
Adjátok a pénzeteket egy olyan brókernek akitől nem tudjátok, mikor és mennyit kaptok vissza, de addig ő jól él.
Hajrá birkák

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2011.07.26. 08:58:02

Ezt azt hiszem, hogy ide is bekívánkozik, jó végszó: "Azért rendkívül nagy megnyugvással tölt el, hogy a maguk tökéletességéről és tévedhetetlenségéről meggyőződött, magukat felsőbbrendű lényeknek képzelő álnaiv, elefántcsonttornyban élő, a realitásoktól teljesen elrugaszkodó a Fidesz és a kormány minden teljesítményén csak fanyalgó, kisujjeltartó neokon értelmiség, a Mandiner-Konzervatórium-StumpfAndrás-TörökGábor-CsabaLászló-félék csak a szerény jobbos sajtóban vannak felülreprezentálva és egyébként csak a pálya széléről tudnak óbégatni. De remélem, megélem azt az időt, amikor a jobbos netes sajtóban másoknak is engednek majd levegőt venni, és ők már a médiában is csak a kispadról tudnak hőzöngeni és megmondani a frankót."

Publius Decius Mus 2011.07.26. 10:02:13

Azt ugye senki sem vette észre, hogy a KÖTELEZŐ (ilyen nyugaton sosem volt) nyugdíjkasszák működési évei a válság előtt a világgazdaság leghosszabb és legnagyobb növekedési szakaszát fedték le. Az egy más kérdés, hogy mi 2006-tól már padlót fogtunk, K-Európa meg pont ekkor fejlődött föl. Röviden tehát valami elképesztő nyereséget realizálhattak volna számunkra a tőzsdéken az alapok megfelelő részével.

És azt tudtátok, hogy a kasszáknak ki volt a tulaja? Ti magatok, vállalva szinte minden felelősséget, Horn Gyusziék úgy oldották meg, hogy az alapkezelők minden felelősség nélkül játszhassanak a pénzzel. A híres Bokros program kiszervezte a GDP egy részét az alapkezelőknek, kiárúsította az ipart és az infrastruktúrát amivel kiszolgáltatottá váltunk, a kirúgott tömegeket meg elő és rokkantnyugdíjra tette. Még az Antall kormány sem okozott ennyi kárt-pedig igyekeztek, Gyuszi után már bombán ücsörögtünk. Aztán jött Peti és Feri...

Don Quixote de la Ferko 2011.07.26. 10:18:28

@Kalmár:

No, hogy te is értsd, mihez adtad magad.

Befizettem havonta két almát, azért, hogy öreg koromban majd kapjak havonta egy almát.
Rossz üzletnek tűnik, de a valóság az volt, hogy a magyar félretenni alapból nem tud, tehát a két almát lazán megzabálta volna, tojva a jövőre.
Kényszer volt a két alma? Igen.
Jól jött volna öreg korban a havi egy alma? Igen.

Hála a hozzád hasonló "gondolkodó" fülkeforradálmároknak, öreg korunkban nem kapunk egy darab almát sem, mert a kedvenc kormányod most megzabálta egyedül az összes almát, neked-nekem meg odalökte a lerágott csutkát.

A szomorú az, hogy te ezért még tapsikolsz is, és ezerrel élteted őket.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.07.26. 10:31:15

@ÖREG: Szerintem nem tragédia! Ezt hívják eredeti tőkefelhalmozásnak. Ez lezajlott mindenhol. Angliában valamikor a XVII. században, USÁban valahol az 1900as évek elején. Nálunk most.

Persze lehet nem szeretni, de egy demokrácia kiépülése (és ez nagyon jól látszik Irakban, Afganisztánban) nem megy az egyik napról a másikra. Nekünk is kell majd 100 év. Ebből most tartunk 20nál.

Vén Csataló 2011.07.26. 11:06:55

@efhábé: No eftárs, látom, téged is a pofabőröd vastagsága alapján vettek fel a pártba. Mert jó vastag. Méghogy hazugság? Méghogy szakmai HIBA? Hogy nem demokráciadeficit a rendőrségi csapaterőt rávezényelni egy ellenzék demonstrációra (majd pedig kitüntetni érte a kommancs főrendőröket)?
Monddca, legalább elemi szinten tisztában vagy vele mit jelent a magyar nyelvben a HIBA szó? Vagy csak böfögöd vissza a Népszavát itt? A HIBA az véletlen, váratlan, előre nem, vagy nehezen látható.

Tudod eftárs, én ott voltam és épp a fidesz rendezvény főszervezője mellett ácsorogtam, aki nő létére már akkor ordított a rendőrséggel, amikor még csak a Deák tér felé tolták a radikálisokat, hogy ne tolják rá a Fidesz rendezvényre a tüntetőket.

A rendőrség pontosan tudta, hogy mit művel, ha másért nem, hát azért, mert fel lett hívva rá a figyelmük. De ennyire földostobának azért nem gondolnám a rendőri vezetőket, akik elrendelték, hogy a radikálisok minden menekülési útvonalát zárják le az Astoriáig (Bajcsy, Andrássy, József Attila utca) . És az azonosítóikat se véletlenül vették le a rendőrök egyemberként, hanem utasításra. Így ez nem HIBA, hanem, ez előre eltervezett és a legszemetebb bolsi tempóban végrehajtott gazemberség volt.
Méltó a hazai komcsi-libsi söpredékhez.
Most meg tele van a gatyátok, kb. mint az ÁVH-soknak 56-ban.
Legyen is, mert így van rendjén.

efhábé 2011.07.26. 11:35:14

@Vén Csataló: Jóképességű barátom, én veled ellentétben nem vagyok párttag, de még pártrendezvény főszervezője mellett sem szokásom álldogálni.
Hogy nekem mitől kéne, hogy tele legyen a gatyám, nem tudom, de aláírom, rettentő jól hangzik, és nyilván jó érzés neked ilyeneket írogatni.

A rendőrség szakmai hibát vétett, ez nem is kérdéses, mint írtam is, felháborító, hogy nem vonták érte felelősségre a felelősöket (nem várom el, hogy értelmezni legyél képes az általam írottakat, mert hát nyilván csak és kizárólag a szekértábor-logika működhet és ha ellent merek mondani, akkor nyilván ávh-s komcsi söpredék vagyok...), de egy elhibázott rendőrségi akció okán demokráciadeficitet emlegetni és ezzel megpróbálni igazolni azokat a lépéseket, amelyek a demokratikus ellenőrzés lehetőségét építik le, nem túl elegáns dolog (próbálok finoman fogalmazni). A rendőrség hibája felháborító. Még felháborítóbb, hogy nem vonták felelősségre a felelősöket. De ez nem teszi kevésbé felháborítóvá azt, hogy megvonják pl. az alkotmánybíróság jogköreit, hogy az ne vizsgálhasson adott törvényeket, nem teszi kevésbé felháborítóvá azt, hogy a médiát egyetlen párt felügyeli, nem teszi kevésbé felháborítóvá azt, hogy megszűnik a költségvetés független kontrollja stb-stb.
Nem elegáns dolog pártdroidként folyamatosan relativizálni. El kell ítélni mindent, ami elítélendő, pártszimpátiától függetlenül. Bizonyám, el kell ítélni a rendőrségi túlkapást és a kormány mostani túlkapásait is. Az nem működik, hogy mindenki kussoljon, aki nem fidesz-szimpatizáns, mert a szólás szabadsága az egyik legfontosabb demokratikus alapérték.

Publius Decius Mus 2011.07.26. 12:05:49

@efhábé: A rendőrség "hibája" felháborító? Szerinted nem parancsra cselekedett az a sok rendőr 2006-ban, akik mind levették előre az azonosítót? 300 újraakívált ügynök volt tűntetők között mint azóta kiderült. Szerinted mire kell ennyi ember, amikor kamerák is figyelnek? Megsúgom ők voltak a rendbontók és a provokátorok. Igen, a bácsi is, aki az odakészített tankot beindította. Nem is kapott semmit azért, hogy a rendőrökre indult vele. Te mit kapnál, ha zsebkést húznál rendőrre? Hát nem ejnye-bejnyét, pedig ő tankot használt.

Nagyon elvakultnak kell lenned, ha nem tudod összerakni ezt a show-műsort, még utólag sem!

efhábé 2011.07.26. 12:18:38

@Publius Decius Mus: Jaaaa, hogy te ilyen információkból raktad össze utólag a show-műsort?
Csak halkan mondom, hogy a tankos fószer 1 év 8 hónap börtönbüntetést kapott, felfüggesztve, eltiltották 3 évre a járművezetéstől és kártérítésre kötelezték.
Ennyit arról, hogy nem kapott semmit azért, mert rendőrökre indult.
A 300 ügynök ügyében van bármilyen bizonyítékod vagy urban legendek alapján gyártod az összeesküvés-elméleteket?

Persze nyilván én vagyok az elvakult, mert merek tudni az ítéletről :)

Bohumil Stejskal 2011.07.26. 12:43:06

@Kalmár: Te kis kiegyensúlyozott gagyiforradalmár, azt véletlenül sem említed meg, hogy az állami nyugdíjban olyan brókerre bízod a pénzed, aki minden évben a nulla forint összegű egyenlegedre negatív hozamot produkál.-> lásd infláció
Biztos megéri a lenyúlt magánnyugdíjpénzből kapott százalékokért ekkora hülyét csinálnod magadból napi rendszerességgel?

Publius Decius Mus 2011.07.26. 12:46:02

@efhábé: Szerinted a felfüggesztett mit jelent a gyakorlatban? Azt, hogy otthon metszi a szőlőjét. Azok után, hogy tankkal hajtott a rendőrök felé. Ha ez nem feltűnő neked, akkor trenírozod magad, hogy ilyen hülye legyél. A 300 ügynökkel kapcsolatban meg barátod a gugli és még csak nem is a kurucinfon fogod megtalálni. A beírásaiddal nyílvánosan lejárattad a nicknevedet. Nincs értelme neked irogatni, ezt már más is belátta. Élj továbbra is a kis álomvilágodban.

Vén Csataló 2011.07.26. 12:51:24

@efhábé: Akkor rögzítsük. Az, hogy szerinted a rendőség szakmai HIBÁT vétett szemen szedett, komcsi-libsi hazugság. Tudod, hogy hazudsz, mégis hazudsz. Netán azonnali hatállyal felfordulnál, ha nem hazudnál?

Vén Csataló 2011.07.26. 12:57:28

@efhábé: Tovább olvastalak. A továbbiakban is hazudsz. Mert például a médiatanácsban nem azárt vannak csupa fideszesek mert így lett kitalálva ÁNTIDEMOKRATIKUSAN, hanem azért mert a három seggfej ellenzéki párt nem bírt megállapodni a maguk jelöltjeiről. Ezt persze gondosan el szokták felejteni az eftársak (így te is), mert hát de mennyivel faszább az a pofátlan hazugság, hogy a csúnya Fidesz önző módon telerakta a saját embereivel a médiatanácsot.
Te nem vagy libsi droid? Hát kivel akarod te ez elhitetni ezzel az ócska szövegeddel? Vedd szépen észre, a legjobb, ami itt rátok vár, az a vízöblítés...

efhábé 2011.07.26. 13:55:26

@Vén Csataló: Rendben, értem, akkor rögzítsük, hogy szerinted a rendőrség nem vétett hibát, tehát Vén Csataló szerint a rendőrség előírásszerűen, a törvényeknek megfelelően járt el, amikor feloszlatta a Fidesz rendezvényét.
Gyöngyszem vagy, idesapám, tudod-e?

Médiatanács, meséld már el, hány jelöltről kellett volna megállapodnia a 3 ellenzéki pártnak és hányat jelölt a másfél kormánypárt? Lehet, hogy nem arról szólt a mese, hogy nem BÍRTAK megállapodni, hanem arról, hogy nem AKARTAK résztvenni ebben a komédiában? Ha jelöltek volna, akkor lett volna bármi beleszólásuk, tudták volna érdemben befolyásolni a döntéseket? Egyetlen dolgot tudtak volna, legitimálni a szervezetet, ám annak működését még annyira sem tudták volna befolyásolni, mint a terembe beszálló légy, ami Annamari orra előtt döngicsél.
Lehet hülyének nézni mindenki mást, csak nem feltétlenül érdemes.

Publius Decius Mus 2011.07.26. 14:15:07

@efhábé: Pontosítsunk, én pl. téged nézlek hülyének, másokat nem.

efhábé 2011.07.26. 14:20:36

@Publius Decius Mus: szíved joga. Legalább annyira megalapozott vélemény lehet, mint az, hogy nem kapott büntetést H. György.

Vén Csataló 2011.07.26. 15:59:20

Látom, hülyébb vagy, mint gondoltam. Olyan hülye, hogy azt hiszed, nem lóg ki a lóláb, ha a rendőrség túlkapásait te szakmai hibának nevezed. Nyilván Auschwitz is szakmai hiba volt szerinted, nem pedig tudatos gazemberség. S most azt vezeted elő, hogy csupán két alternatíva van, vagy szakmai hiba volt, vagy pedig pedig előírásszerű eljárás.
Tudod kisfiam ez a hulladék érvelési próbálkozás annyira ismert, hogy definiált vitatechnikai neve van: hamis dilemmának hívják.
És világosan tudható, hogy aki hamis dilemmát használ, az:
1. tisztességtelenül vitázik
2. hazudik, mint a vízfolyás.
Hát ez van veled öcskös, de erőlködj tovább bátran.

ÖREG 2011.07.26. 16:26:44

@TrueY: Tőkefelhalmozás? Éppen az a bajom, hogy nálunk minden a szemétre megy . Még a tőke is. Pl.; az első Széchenyi terv idején, 2001/?/ -ben milliárdos támogatással felújították a hőgyészi Apponyi kastélyt. Az üzemeltetéshez azonban hiányzott a tehetség. Napjainkban romos kastély árban, a ráfordítás feléért cserél gazdát. Véletlenül korábbi népszerű politikusok a tulajdonosok, hír szerint. Gondolom őket nem éri veszteség. Számtalan ilyen eset történt és történik most is. Hogyan hasznosul így a tőke? Sehogy, még csak fel sem halmozódik, kopik. Újabb forrás után néznek a haszonlesők és felélik. Bizony mondom néked, így állnak a dolgok kis hazánkban.

látjátok feleim szümtükkel 2011.07.26. 18:54:12

@proeskontra: "...ugyanis ez szimplán azért van, mert a sajtó világszerte, de Magyaroszágon különösen a balliberális oldal kezében van egy-két szektaújságot, tv-t, rádiót leszámítva."

Vagy talán azért, mert rossz a szemed, ezért a tényeket is fére látod. Mi lenne ha elgondolkodnál azon, hogy miért van több olvasója, látogatója a balliberális oldal kezében lévő sajtóorgánumoknak!
Lehet, hogy valósabb képet mutatnak, mint a kormánypártiak?

Egyébként meg, ha mindenki agyba-főbe a hatalmat dicsőitené, mint ahogy te és társaid teszitek, akkor nem ott tartanák,ahol a rákosi rendszerben voltak ebben a kérdésben? Talán ütemesen tapsoljunk is?
Szerinted miért rossz az, ha a nép kritizálja a hatalmat?

Azzal ne gyere, hogy biztos én is ballib vagyok, mert én őket is úgy útálom, mint a maiakat, de szeretnék élhető országban lakni, ahol a józan gondolatoknak mindig teret engednek, és nem igyekszenek elfojtani.
A kritikára meg a hatalmon lévőknek tudni kellene válaszokat adni.

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2011.07.26. 20:24:17

@látjátok feleim szümtükkel: Természetesen én is hasonló lekezeléssel és értetlenkedéssel állnék a problémához, amennyiben a túlsúly a számomra kedves oldalon lenne tapasztalható. Szóval a Te helyedben én sem lennék nagyvonalúbb.

látjátok feleim szümtükkel 2011.07.26. 21:56:20

@proeskontra: "...én is hasonló lekezeléssel és értetlenkedéssel állnék a problémához, amennyiben a túlsúly a számomra kedves oldalon lenne..."

Pont ilyen lekezeléssel állsz a problémához, miután elfelejted, hogy a magyar közmédiában az összes állami tv a kormány felügyelete alatt áll, és még ezen az oldalon van a Hírt Tv is.

Miután ezeket általában csomagokban kapják a nézők, nem olyan látványos a kiválasztásuk, mint az írott sajtóé, beleértve az internetes lapokat is.
Csináljatok ti is olyan lapokat ( esetleg új pártot ), amelyek a kormány dicsőítésén kívül mással is foglalkoznak, olyan problémákkal, amelyeket az átlagemberek élnek meg nap mint nap, akkor ott is több érdeklődő fog mutatkozni.

Ajánlom kezdésnek azt a témát, hogy miért érzi a 2/3-nál számszakilag több 1/3-ad, hogy ez a kormány megpróbálja kiszorítani az emberek többségét sok, korábban élvezett jogokból úgy, hogy közben elfelejti megmagyarázni ennek okát.
Sok sikert.
süti beállítások módosítása