Nézegessen huszárokat!
2011. július 23. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Nézegessen huszárokat!

János Gyömörey de Györi-Gyömöre et Teölvár, Garde-Vice-Wachtmeister

  „Ce bel album nous offre de nombreux portraits de la noblesse Hongroise” – hát lehet egy ilyen felvezetésért nem lelkesedni? Egy névtelenségben rejtőző szerény szerző huszáros oldalával találkoztunk, via edomr. A Hussards Photos egy francia nyelvű oldal, amely archív fotókon mutatja be a világszerte elterjedt magyar eredetű fegyvernemet és ruházatot. Nem véletlen a francia nyelv, az oldal szerzője angolul ennyit fűzött a témához: „angolul határoztam el írni, hogy szélesebb közönséget érjek el, de aztán úgy döntöttem, mégsem. A francia volt egyszer a diplomácia és bármilyen nemzetközi érintkezés nyelve. Ne lehessen azt mondani, hogy hozzájárultam a hanyatlásához, mert elhagytam a nyelvet pusztán a nagyobb forgalom kedvéért!”

  A képaláírások azonban még konyha franciával is megérthetőek, a lényeg amúgy is a korhangulatot árasztó fotókon van.

  A nyitóoldalon máris elkalandozhatunk a Monarchiától a Balkán országain át a mediterrán és skandináv királyságok huszárjaiig, de még a tengerentúlról is gyűjtött korabeli huszárokat a blogger, Argentinától az Egyesült Államokig.

 

  William David Judson, Squadron A, New-York National Guard.

  Nézegethetünk huszárdivatot követő uralkodókat is:

II. Vilmos német császár

VII. Edward angol király

XIII. Alfonz spanyol király

  A régi magyari divatdiktátorságot jól jelzi, hogy még Kurada ezredes, Japán római katonai attaséja is mentét húzott, pörge bajszot növesztve föléje.

 

  A Monarchia büszkélkedhet azonban a legnagyobb gyűjteménnyel, persze nem véletlenül. A különböző huszárezredektől a nemesi családok fiain át magáig Ferenc Józsefig terjed a huszárkodók listája.

  És ha esetleg elfelejtettük volna, ismételjük át a huszár viselet szabályait!

  A huszárcsákó formájában megegyezett a gyalogságéval, bár 2,5cm-rel magasabb volt. A csákó színe fekete és a belsejébe drótkarikákat varrtak, amelyek ellenállóbbá tették, hogy védjen a kardvágás ellen. Hátsó felét félkör alakú, felhajlított bőrellenző borítja, melyet le is lehetett hajtani. A csákó felső peremét közel 3,5 m. hosszú aranyszínű zsinór övezi, melyet hátul egy toló gyűrű tart össze. A felesleges rész karikákba szedve csüng a jobb lapos, kerek fonadék díszíti, ezt nevezik vitézkötésnek. A huszár eredetileg a nyaka köré tekerte ezt a zsinórt, hogy el ne veszítse a harc hevében lehullott föveget. A csákórózsa mögött halcsontra erősítve fekete tollforgó magasodik, melyet sárga tollak fognak körbe.

  A dolmány olyan rövid volt, hogy alig látszott ki az öv alól. A mellrészen három függőleges gombsor húzódik, soronként 15-17 gombbal. A gombsorokat vízszintes zsinórzat köti össze, ugyanez szegélyezi a gallért és a széleket és képez vitézkötést a háton és a kézelőkön. Ez nem csak nyalkává teszi a huszárt, komoly életvédelmi célt szolgált. A kard ugyanis megcsúszik ennyi zsinóron és gombon.

  A mente 4 cm-rel hosszabb a dolmánynál, fehér báránybőrrel bélelve és feketével szegélyezve. Panyókára vetve hordták még nyáron is mert védte a szárat tartó kezüket.

  A huszárnadrág a mai lovaglónadrághoz hasonlóan szűkülő szárú, posztóból készült és ugyanolyan zsinórzat díszíti, mint a mentét. A mentéhez nem, de a dolmányhoz mindig zsinórövet hordtak derekukon. Ez az öv 50-55 szál sárga vagy arany zsinórból készült, melyeket elől három helyen fekete fonatok úgynevezett gombok fogtak össze.

  A dolmány alatt vörös bagariabőr szíjon lóg a kard és tarsoly. Ez utóbbi vörös bőrből készült, skarlátpiros posztóbevonattal arany paszomány keretezi, középen F.I. névjel és a császári korona díszelgett. Olyan lapos, hogy a huszár legfeljebb a pipáját, dohányzacskóját és apró kézi szereit tarthatta benne. A közös kard és tarsolyszíj skarlátvörös bőrből készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr133080648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tevevanegypupu 2011.07.23. 08:33:02

Micsoda bajuszok! Imadom.(:

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.07.23. 08:47:21

szép, igényes, visszafogott.

honnan van valakinek ennyi huszár fotója?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.07.23. 08:54:57

angolul határoztam el írni, hogy szélesebb közönséget érjek el, de aztán úgy döntöttem, mégsem. A francia volt egyszer a diplomácia és bármilyen nemzetközi érintkezés nyelve. Ne lehessen azt mondani, hogy hozzájárultam a hanyatlásához, mert elhagytam a nyelvet pusztán a nagyobb forgalom kedvéért!”

hát ez milyen hülye.

"A régi magyari divatdiktátorságot jól jelzi"

arra vagyok kíváncsi, hogy a külföldiek tudják-e honnan ered a huszár, vagy csak mi tudjuk ezt is így, vagy a déli harangszót tudják-e

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.07.23. 08:55:48

@tesz-vesz: Originaires de Hongrie, ils auront essaimé à travers le monde, directement par le service de troupes Hongroises

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.23. 09:18:33

"A francia volt egyszer a diplomácia és bármilyen nemzetközi érintkezés nyelve."

Ehhez a kijelentéshez betyár asszonyságnak lesz még egy-két keresetlen szava. :)

Máskülönben kiváló az oldal, amihez ajánlok egy príma forrásanyagot, amolyan alapművet a magyar huszárság történetéről:

www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/konyvek/hads/m/bibJAT00366254.html

Antikváriumokban időnként felbukkan, alábbi társaival:

www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/konyvek/hads/m/bibJAT00366255.html

www.axioart.com/index.php?op=live_item&id=676187

Mondom, kiváló forrásanyagok!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.23. 09:22:04

@tesz-vesz: például Stockholmban, az Armé Museumban tudják, ahogyan a bécsi Arsenalban is, természetesen.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.07.23. 09:53:20

@tesz-vesz: Déli harangszó

Először a kölni egyházmegyei zsinat (1413) rendelte el, de nem minden napra, hanem csak péntekre, Jézus szenvedésének emlékezetére.

1456. június 29-én kelt úgynevezett Imabullájában III. Kallixtusz pápa az egész egyházra előírta a déli harangszót. Ennek a célja az volt, hogy a muszlimoknál naponta ötször imára hívó imám kiáltásához hasonlóan a keresztényeket is imára szólítsa a magyarországi keresztes seregnek a törökök elleni győzelméért.

Hunyadi János hadseregével 1456. július 22-én a nándorfehérvári diadal során győzelmet aratott a török sereg felett.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.23. 10:07:09

@vero: na, de elég szépen énekelnek magyarul a nyalka francia vitézek.

Bercheny hongrois

GYENGE VIOLANAK
LETOROTT AZ AGA
AZ EN BANATOMNAK
NIMCS VIGASZTALASA

Refre`n
SUHOG A SZEL
KESMARK FELETT
EDES ROZSAM
ISTEN VELED

NAGY BERCSENYI MICKLOS
SIRDOGAL MAGABAN
ELFOGYOTT SZEGENYNEK
MINDEN KATONAJA

Refre`n
SUHOG A SZEL
KESMARK FELETT
EDES HAZAM
ISTEN VELED

És a fonetikus francia szöveg:

Prononciation du chant

Dienne guienne vi o la nac
Les teureutes en za gane
Azene ba na tom nac
Nitch vigas ta la chan

Refrain (bis)
Chou o kasell
Kechmar failette
Eteche ro jame
Ich tene vilaide

Nad nercheny mi cloche
Chir do galma gaban
El fodiote se gue gnec
Mi decato nayane

Refrain (bis)
Chou o kasell
Kechmar failette
Eteche ro jame
Ich tene vilaide

forrás: www.1rhp.info/m1_H_chant_rgt.html

Bell & Sebastian 2011.07.23. 10:10:39

A gyalogság mellett még két fegyvernem létezett, a lovasság és tüzérség.
Létszámban a vértesek (nehézlovasok, csatalovasok, könnyű páncélosok) és könnyűlovasok (dragonyosok + huszárok) a sereg úgy összesen 20% -át tették ki.

Huszárok / kozákok és ulánusok / dragonyosok a könnyűlovasok. A huszárok alapfegyvere az ívelt szablya, amely csak vágásra jó, esetleg egy vagy egy pár pisztoly, a rövid puska, azaz karabély.

A karabély átmenet a pisztoly és puska közt, a tüzelt lőszer űrméretét és átütőerejét tekintve, úgy 50 méterig hatásos.

Érdekességként megemlítem, hogy tábori körülmények közt -jobb híján- az alvást úgy oldották meg, hogy rácsimpaszkodtak két fa közé kifeszített kötélre, azaz állva.

A lovukról -ami körül forgott az életük- majd máskor.

A korabeli harci fegyelem olyan erős volt, hogy például harcrendben állva senki nem lépett el, pedig jól látszott az lassú ágyúgolyók, láncos golyók, kartács (mindent bele) röppályája.

A felállított ellenségre szándékosan laposan ágyúztak, hogy pattogjon vagy taroljon a lövedék, mint a kugliban. Egy jó lövés tíznél is több embert képes volt elkaszálni. Vágtató lovasokkal nem nagyon boldogultak a statikus beállítású ágyúkkal.

Az amerikai polgárháborúban volt a leghatékonyabb a lőszer felhasználás, minden nyolcadik lövés sebesülést vagy halált okozott.

Bell & Sebastian 2011.07.23. 10:19:03

Még annyit, hogy a tüzérek előre leszúrt jelzőzászlókat használtak a távolság becslésénél, mindegyikhez más szögben emelték a csövet, de gyorsan mozgó hadtesteknél -az elétartás miatt- ez mit sem ért.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.23. 10:20:49

@Bell & Sebastian: "Érdekességként megemlítem, hogy tábori körülmények közt -jobb híján- az alvást úgy oldották meg, hogy rácsimpaszkodtak két fa közé kifeszített kötélre, azaz állva."

Ilyen jelenet van a 80 huszárban is. Ráadásul Sára filmjében az utolsó kardbojtig minden tök autentikus.

Bell & Sebastian 2011.07.23. 10:24:23

@Gasper: Szerintem (a mai napig) még az Idegenlégióban is van induló, tört magyar szöveggel.

Bell & Sebastian 2011.07.23. 10:30:14

@Gasper: Kevés ló fekszik le alváshoz. Lényegében csak lemásolták a módszert, a megoldás a súlypontban rejlik.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.07.23. 10:42:37

@Gasper: na ettől MP sírva fakad örömében! :))

Steve the Great 2011.07.23. 10:52:09

@Bell & Sebastian: Csak kicsit offtopik, de még az I. világháborúban is prezentálták ezt, íme az ausztrál könnyűlovasság : www.youtube.com/watch?v=vvjE3h0Ahz8

Bell & Sebastian 2011.07.23. 11:17:40

@Steve the Great: A ellenpélda A könnyűlovasság támadása, amiről korábban, bővebben már írtam.

Érdekes, hogy németesen tizenhat-száz métert vezényel ezerhatszáz helyett, valószínűleg az irányzék vonalkázása miatt.

A német militánsabb népség, a katonai zsargont átvette a köznyelv/nem kopott még ki.

Steve the Great 2011.07.23. 11:20:32

@Bell & Sebastian: Ööö.. kicsit pongyolán fogalmaztam: Úgy értettem, a könnyűlovasság prezentálta, hogy túl lehet futni az ágyúkat és egyebeket irányzók gyorsaságát.

Bell & Sebastian 2011.07.23. 11:24:32

@Steve the Great: Megértettem, de az angol könnyűlovasságot ettől még a törökök lenullázták, köszönhetően az ostoba parancsnoknak.

Steve the Great 2011.07.23. 11:41:30

@Bell & Sebastian: Ja, most már én is értem, ki miről ír. Kicsit korán van, vagy nem tudom... :)

bz249 2011.07.23. 11:46:47

@Bell & Sebastian: az oroszok voltak, az angolok a torokok szovetsegesei voltak es eppen prezentaltak, hogy milyen deli hadfiak.

@tesz-vesz: ketfele huszartipus van. A lengyel es a magyar (elobbi egyebkent nehezlovas) es ez osszevissza keveredett itt is. Kesobb aztan a magyar konnyulovas tipus maradt meg, es altalaban szokas tudni, hogy magyar eredetu.

Bell & Sebastian 2011.07.23. 12:15:54

@bz249: Mire csörgött a riasztó, már elküldtem.

toriblog.blog.hu/2009/07/06/a_konnyulovassag_tamadasa

A hülye Kardigán meg a turbánok a filmből megzavartak.
:)

www.youtube.com/watch?v=cBiUWQ5YLQ4&feature=related

"... És ágyú jobbfelől
és ágyú balfelől
és hátul is ágyú öl,
kartácsa pásztáz,
golyó s repesz között,
míg ló s lovas kidőlt,
bátran küzdöttek ők. -
S bár tátogott a Halál,
pokolból visszajött,
ki megmaradt, de már
nem mind a hatszáz. ..."

www.freeweb.hu/jeffi/3c/print.php?entry=1671&PHPSESSID=dfcda7afdb618e1b23299580d6d919f8

Bell & Sebastian 2011.07.23. 12:22:06

Lord Raglán is ott vitézkedett Lord Kardigán mellett, ezek szerint. Alaposan felruházkodtak az angolok. Lord Szendvics lehetett a tartalék.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.07.23. 12:23:37

Gosztonyi Péter: A magyar honvédség a második világháborúban

Részlet (55-56 oldalon)
A gyorshadtest útja Ukrajnában c. alfejezetben a magyar hadsereg résztvételéről 1941-ben, idézi Erich Kern német tiszt beszámolóját:

"Ami meg a magyar katona virtusát illeti, azt a németek nem egyszer olyan haditény alapján ismerhették meg, mint amely 1941 augusztus elején Umántól délre, Pervomajszk körzetében történt. Egy német szemtanú ezt a háború után visszaemlékezéseiban így írta meg:

'Reggel ismét kemény harcban álltunk a kétségbeesetten védekező ellenséggel, akik egy magas vasuti töltés mentén ásták be magukat. Már négyszer rohamoztunk és mind a négyszer visszavertek bennünket. A zászlóaljparancsnok káromkodott, a század parancsnokok azonban tehetetlenek voltak. Ekkor a tüzérségi támogatás helyett, amit számtalanszor kértünk, egy magyar huszárezred jelent meg a színen. Nevettünk. Mi az ördögöt akarnak ezek itt csinálni?! Ez egy kicsit túl sok lesz az ő kecses, elegáns lovaiknak!

Hirtelen megdermedtünk: ezek a magyarok megbolondultak! Lovasszázad, lovasszázad után közeledett felénk. A bronzszinüresült, karcsu lovasok szinte odanőttek a nyereghez. Ezredesük, fénylő, arany parolival nyakán, kirántotta a kardját. Négy, vagy öt páncélgépkocsi vágódott ki a szárnyakra, az ezred pedig a délutáni napban, csillogó kardokkal végig vágtázott a széles síkságon. Seydlitz rohamozhatott egykoron így! Minden elôvigyázatosságról megfeledkezve kimásztunk az állásainkból.

Olyan volt az egész, mint egy nagyszerű lovasfilm! Eldördültek az elsô lövések, aztán mind ritkábbak lettek. Kidülledt szemmel, hitetlenkedve láttuk, hogy a szovjet ezred, amely eddig oly elkeseredett fanatizmussal védte ki támadásainkat, megfordul és pánikszerüen hagyja ott állásait. A diadalmas magyarok pedig maguk elôtt üzték az oroszt és csillogó szablyájukkal aprítják őket. A huszárkard úgy látszik kicsit sok volt az orosz muzsik idegeinek! Most az egyszer a primitiv fegyver győzedelmeskedett a modern felszerelés felett.' " (8)

Gosztonyi Péter idevonatkozó lábjegyzete:
(8) Erich Kern: Der Grosse Rausch, Zürich 1948, 54-55. old. Azonositásuk alapján itt az 1. lovas dandár 3. huszárezredéről lehet szó, amely Pongrácz Pál ezredes parancsnoksága alatt állt.

(LGF/2006.1.14)

www.mbk.org/index.html?name=News&file=article&thold=-1&mode=flat&order=0&sid=288

Bell & Sebastian 2011.07.23. 12:33:13

@bz249: Az megvan, hogy a lengyel ulánusok kardlapozzák a Panzert, a fritzek erre megállnak, mert nem képesek vezetni a röhögéstől?
Aztán bevágnak egy gránátot a konzervdoboz tetején.

Bell & Sebastian 2011.07.23. 12:50:06

@bz249: Az ulánusokat illetően téved. Elnevezésük egy lengyel-litván családnévből ered, amelynek jelentése bátor, vakmerő. Könnyűlovasok eredendően, oda is sorolják őket.
Komoly szervezeti átalakítással, könnyen vontatható, kis űrméretű, tábori ágyúk rendszeresítésével növelték meg harcértéküket a lengyelek, de ettől még nem lettek nehézlovasok.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.07.23. 13:14:03

@Bell & Sebastian: Az ulánus az nem huszár . )

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.23. 15:13:40

@Bell & Sebastian: "Szerintem (a mai napig) még az Idegenlégióban is van induló, tört magyar szöveggel. "

A Párizsban élt kiváló magyar festőművész Csernus Tibornak volt egy története. Miközben éjszaka dolgozott montmartre-i műtermében, utcáról beszűrődő penetráns dalolásra figyelt fel. A dallam ismerős volt, amihez irgalmatlanul rossz magyarsággal szöveg is társult. A műterem ablakán kinézve döbbenten állapította meg, hogy a hang egy a szűk utcában faltól falig haladó mattrészeg szenegáli idegenlégióshoz tartozik.

@vero: küldtem neki mailt. :)

Bell & Sebastian 2011.07.23. 15:38:26

@gloire: Így van, az oroszok a legnagyobb tudói ennek, amikor két tűz közé kerültek a lengyelek, hamar kiderült.

@bz249: Japán-Velorexgazember szindróma. A háti zászló tulajdonképpen az emberiség harmadik legnagyobb kulturális vívmánya, a tűz és a kerék mellett.

@Gasper:
Valamelyik tudományos csatornán volt egy sorozat a Légióról, az orosz/niger/nagybrit legények lelkesen nyomtak egy magyar népdalt a Famasukat markolva - és(!) ejtőernyősök voltak.
Maga talált be alaposan, gratulálok!

Éljen a jó öreg Mauser ékzár és a bullpup konstrukció házassága!
en.wikipedia.org/wiki/FAMAS

Bell & Sebastian 2011.07.23. 15:45:04

"Oh, my name is, oh, my name is, Corn-Maize Jooohnny...."

bz249 2011.07.23. 17:14:43

@Bell & Sebastian: ez a FAMAS amugy egy irto ronda eszkoz. Bar nyilvan ez is az elrettento ero resze. :)

Bell & Sebastian 2011.07.23. 19:09:41

@bz249: Hát, ilyen egy angol-francia gyerek. :)
Meg aztán ne feledje, karabély, bár puskának mondják.

A többi sem szebb!
world.guns.ru/assault/be/fn-fnc-e.html
Itt a finneké, a Valmet:
world.guns.ru/assault/fi/valmet-m2-e.html
Vagy az orosz A-91:
world.guns.ru/assault/rus/a-91m-e.html
Esetleg az amcsi Bushmaster?
world.guns.ru/assault/usa/bushmaster-m17s-e.html
Na mindegy, F200 a csúcs!
world.guns.ru/assault/be/fn-f2000-e.html

Ezek vannak piacon.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.07.23. 20:03:26

@Gasper: ez durva. nagyon jó

@vero: akarsz vmit mondani???
a dinamót pedig jedlik ányos találta fel, nem siemens. kár hogy a világ máshogy tudja. honnan tudhatnám, nem vezeti esetleg a világ a poroszoktól a huszárokat?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.07.23. 20:22:39

@Dr. Zerge: jah ezt kihagytad a wikipédiáról:

"Hunyadi János hadseregével 1456. július 22-én a nándorfehérvári diadal során győzelmet aratott a török sereg felett. A déli harangszó ezután is szokás maradt a keresztény világban a küzdelem emlékére. Ugyancsak a nándorfehérvári győzelem emlékére rendelte el a pápa az Urunk színeváltozásának ünnepét augusztus 6-ára.

VI. Sándor pápa az 1500-as szentévben, augusztus 9-én a török veszedelem miatt – a déli időre helyezve – ismét elrendelte a harangozást."
hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9li_harangsz%C3%B3

én viszont úgy tudom, hogy , már hetekkel az ostrom kezdete elõtt, 1456. június 29-én elrendelte III. Calixtus pápa. Ezzel buzdította a híveket, hogy ha nem is mennek harcolni a félelmetes törökkel, legalább mondjanak imát az egek urához a keresztény fegyverek gyõzelméért. Csakhogy akkor nagyon lassan terjedtek a hírek: a Rómához közeli Bolognában például csak augusztus 22-én hirdették ki a pápai bullát, viszont már nyolcadikán tudtak Hunyadi gyõzelmérõl, s harangszóval köszöntötték a diadalt. A pápa augusztus elsõ napjaiban értesült a nándorfehérvári csata végkifejletérõl, hatodikán újabb bullát bocsátott ki, s ekkor valóban a gyõzelem ünneplésére rendelte el a harangszót. Tehát végül is a nándorfehérvári gyõzelemre emlékeztet az egész világon a déli harangszó, még akkor is, ha azt csak mi, magyarok tartjuk számon.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.07.23. 20:26:29

@Gasper: erre a függeszkedésre nem emlékszem, hogy lehet így aludni?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.07.23. 20:27:25

@Bell & Sebastian: de hogy tud ember így aludni?

Bell & Sebastian 2011.07.23. 20:35:18

@tesz-vesz: Először is lecsukja a szemét és elmondja az esti imáját:
- Én Istenem, Jóistenem, jaj de nagyon fáj a seggem, feltörte a fele ségem!

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.23. 20:44:11

egy kedves gyergyói fiatal barátom, az idegenlégió nyugdíjas örmestre gyakran és sokféle magyar dalt énekeltetett a beosztottjaival. ragyogó arccal idézte fel az irredenta dalokat éneklő oláh és tót beosztottjai pofáját. :)

ravaluf 2011.07.23. 20:47:14

II. Vilmos, XIII. Alfonz, VII. Edward mind a - jellemzően nevüket is viselő - huszárezred tiszteletbeli ezredesi egyenruháját viseli, saját osztrák-magyar kitüntetéseivel, legelől a Magyar Királyi Szent István Rend csillaga. A japán attasé saját hadseregének törzstiszti egyenruháját viseli, nincs sok köze semmilyen huszár alakulathoz, szabvány japán egyenruha.

Magyar nyelvű indulója a Francia Haderő "Bercsényi" huszárezredének van, jelenleg is éneklik, és ápolják a névadó, ezredalapító emlékét.

ravaluf 2011.07.23. 21:01:03

Bocsánat, II. Vilmos osztrák magyar tábornagyi egyenruhát visel, nem huszár ezredesit.
süti beállítások módosítása