A hír, ami szent - Mi folyik Strasbourgban?
2011. július 05. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

A hír, ami szent - Mi folyik Strasbourgban?

  Tegnap megvédtük a vélemény szabadságát, keljünk hát a hír szentségének védelmére! Szentség? Ajjaj, csak nehogy ez ellen is határozatot hozzon az európai baloldal.

  Szavaztak Strasbourgban: Orbánéknak módosítaniuk kéne az alkotmányt - áll a hvg.hu címlapján, alatta pedig a cikk: „Orbán Viktor »nemzetközi baloldali támadásokat« vizionáló meglátásaival szemben a jobboldali többségű Európai Parlamentben fogadtak el kedden az új magyar alkotmányt bíráló határozatot.”

  Ki, mit, mikor, hogyan, miért?

  Elemezzünk hírt: nem, Orbánéknak nem kéne módosítaniuk az alkotmányt, ugyanis az EP-határozat a magyar kormányra nézve nem kötelező érvényű, ahogy a nemzeti alkotmányokba sincs semmilyen beleszólása az Európai Uniónak. Le vagyon ez írva az alapszerződésbe is, és többször megerősítette azt José Manuel Durao Barroso is: „Az Európai Unióban teljes egészében egy-egy ország lakosságára és intézményeire tartozik az alkotmányozás folyamata” - mondta a Bizottság elnöke.

  Aztán: a jobboldali többségű Európai Parlament? Mit jelent ott a többség fogalma? A jobboldali Európai Néppárté a legnagyobb frakció, de nincs abszolút többsége. És mivel nincs kormánykoalíció, állandó többségű koalíció, így a többség emlegetésének sincs sok értelme: általában a Néppárt és a szocialisták, esetleg a liberálisok nagy frakciói döntenek együtt a kérdésekről. Nem így történt ma: az EP mai határozata nem csak úgy berepült az ablakon: a szocialisták, a liberálisok, a zöldek és a kommunisták nyújtották azt be együtt az EP-nek, és nyilvánvalóan az ő szavazataik hozták az igenek többségét - mivel a négy frakció többségben (de nem parlamenti abszolút többségben) van a Néppárttal szemben. Ez azonban, ki tudja miért, kimaradt a hvg.hu cikkéből. Mondhatni, elveszett a hír fele, amit az EP sajtószolgálatán keresztül lehet kiegészíteni igen lényeges adatokkal.

  Hozzáteszem: a négy balos-liberális frakciónak 359 tagja van, míg a mai határozatot 331 szavazattal hozták meg 274 nem és 54 tartózkodás mellett, tehát a progresszió erői sem sorakoztak fel teljes létszámban a reakciós magyar alkotmánnyal szemben. Tegyük hozzá: ha választani kell a magyar alkotmány elleni küzdelemben közös platformra álló Daniel Cohn-Bendit és Cseh-Morvaország Kommunista Pártja (helló '68!); valamint a határozat céltáblájául szolgáló, keresztény és családi értékeket hangsúlyozó alaptörvény között, könnyű szívvel választjuk az utóbbit. Főleg, ha ilyenek állnak az elítélő határozatban: „aggályos, hogy egyes alapfogalmak - például a család, vagy az élethez való jog a fogantatástól - pontatlan megfogalmazása a diszkrimináció veszélyét hordozza magában”. Hö?

  Fájó szívvel kell tehát közölnünk a decens hetilappal: tényleg nemzetközi baloldali támadás nyomán született a mai határozat az EP-ben, csak ezt elfelejtették közölni olvasótáborukkal. Cenzúrát nem kiáltunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr1003042287

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Daniel Cohn-Bendit sallerja Orbánnak az EU Parlamentben (videó magyar szöveggel) 2011.07.06. 09:04:21

Lehet, hogy a Orbán Viktor atomjaira röhögte magát azon, hogy az EU Elnökeként az EU diktátorát, azaz magát támadta. *** Ugyebár az úgy volt, legalábbis a whig történetírás szerint, hogy Orbán kiosztott egy pár kokit és sallert Brüsszelnek. És pers...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.07.05. 19:17:32

Mi tagadás ez eléggé konkrét...

Egyébként jellemző, hogy ezeknek a kriptokomcsiknak nem büdös a Benes-dekrétumok, a tót nyelvtörvény, a román asszimilációs törekvések, de a magyarországi buzijogok melletti kiállás halaszthatatlan!

freehckr 2011.07.05. 19:19:01

Ha elkezditek ilyen szempontból szemlézni a HVG cikkeit, akkor kössétek föl a gatyátokat, mert ez a fajta „hírhamisítás” náluk mindennapos. Ha ordenáré pofátlan csúsztatásokat és konkrét hazugságokat akartok tőlük olvasni, akkor keressétek a Jobbikról szóló cikkeiket... :)

De akkor említsük meg, hogy a „másik oldalon” meg ott a Heti Válasz, kísértetiesen hasonló hozzáállással... :)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.07.05. 19:32:34

@freehckr: Na most mondj egy médiumot, ahol nem csúsztatnak!

freehckr 2011.07.05. 19:42:50

@TaTa86.:
Csúsztatnak, csúsztatgatnak, de említett két sajtóterméknél nincsenek határok. :)

Káposztakukac 2011.07.05. 19:50:14

igazatok van, kedves mandíneresek. bölcs vezérünk egy baloldali összeesküvés áldozata, a hatalomvágya, a saját emberek állami pozíciókba történő bebetonozása teljesen elfogadható és demokratikus.

egyébként meg akkor azt is tegyük hozzá, hogy a viktátor egyik legnagyobb kritikusa a kereszténydemokrata Angela Merkel. de ez is biztos baloldali csúsztatás.

BejgliFolt 2011.07.05. 19:57:17

ez az a blog, akinek az írói milliókat kaptak orbánéktól?

hehe64 (törölt) 2011.07.05. 20:00:32

Gratula!
(Tömeg felállva tapsol. Aki nem, azt elvezetik)

onibaba 2011.07.05. 20:02:47

Frau Merkel? Keresztény? Demokrata? Globalista az, lelkem, semmi egyéb. Ès a demokrataságáról csak annyit: látnod kellet volna, hogy a Stuttgart21 elleni tüntetésen hogy vágott pofán egy droid egy öregasszonyt. 2006 ist überall...

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2011.07.05. 20:03:20

már nem azért, de hol írták azt a HVG-ben, h ez a határozat ránk nézve kötelező érvényű?

BejgliFolt 2011.07.05. 20:04:03

@onibaba:

"látnod kellet volna, hogy a Stuttgart21 elleni tüntetésen hogy vágott pofán egy droid egy öregasszonyt. 2006 ist überall... "

erre is feri adott utasítást az ürgebőrbe vart szilvásy által?

osborne 2011.07.05. 20:05:16

csak könnyed off-topikként: a hvg az új hírszerző.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2011.07.05. 20:05:21

"Magyarország módosítsa alkotmányát és úgy alkossa meg az alaptörvényhez kapcsolódó sarkalatos törvényeket, hogy azok összhangban legyenek az európai demokratikus normákkal - áll az Európai Parlament által kedden megszavazott határozatában, amelyet Orbán Viktor strasbourgi meghallgatása után fogadtak el. Az EP-határozat a magyar kormányra nézve nem kötelező érvényű.
"

magát a cikket is elolvastátok? inkább ti vagytok azok, akik kurvára csúsztatnak. úgy állítjátok be a cikket, mintha az arról szólna, h nekünk kötelező lesz meglépni az alkotmánymódosítást.

bozon 2011.07.05. 20:06:26

@TaTa86.: "Egyébként jellemző, hogy ezeknek a kriptokomcsiknak nem büdös a Benes-dekrétumok, a tót nyelvtörvény, a román asszimilációs törekvések, de a magyarországi buzijogok melletti kiállás halaszthatatlan!"
Elmondom, mi van.
1. Egy nemzetközi tekintéllyel is rendelkező, hiteles kormánynak a fenti érveléssel (illetve annak egy kicsit szalonképesebb változatával) már félig nyert ügye van!
2. A magyar kormány nem felel meg a fenti kritériumoknak.
3. Egy bunkó, hiteltelen, dilettáns kormánnyal, illetve az alattuk nyögő országgal akkor is felnyalatják a padlót, amikor éppen nincs a kritikusoknak igaza.
4. A magyar kormány a fenti kritériumoknak megfelel.

(Amúgy meg:
1. Az új alkotmány tényleg szar.
2. _Mindenkinek_ kellene, hogy járjanak az alapjogok, a magzatoknak, a buziknak, a tótoknak, a cigányoknak és a magyaroknak is. Függetlenül, hogy éppen hol vannak és mennyire kiszolgáltatottak.)

sárkányfő 2011.07.05. 20:09:12

Nos, ha ez a cúnya-gonosz nemzetközi baloldal összeesküvése, meg külöben is mi közük hozzá, akkor e felemelő stílust folytatva szomorúan kell megállapítanom, hogy a Mandiner a határon túli magyarok ellenségévé vált, tehát magyarellenes. Hiszen nyilván pl. a szlovák nyelvtörvényt is szlovák belügynek tekinti...

Gellért, Gellért, kár úgy tenni néha, mintha különb lennél, a vér nem válik vízzé.

Az meg külön vicces, hogy a látszat kedvéért, egy darab ponton foglalkozni próbáltál a kritika érdemi részével: „aggályos, hogy egyes alapfogalmak - például a család, vagy az élethez való jog a fogantatástól - pontatlan megfogalmazása a diszkrimináció veszélyét hordozza magában”.
A reakciód erre egy nagystílű intellektuális levezetés lett, ami így szól: "Hö?"

Gratulálok, akár az egész poszt is lehetett volna ennyi.
Kb. ezerszer le lett írva, itt belföldön is, és tuti még a mandineres kommentekben is, hogy mi a baj az alkotmánnyal, sok egyéb mellett a diszkrimináció is (ami egyben szintén magyarellenesség is, mivel magyarok ellen irányul...) tehát nagyon jól fogalmaz az EU-s a kritika, ez itthon már lerágott csont. Erre most úgy teszel, mintha tök hülye lennél.

is 2011.07.05. 20:11:49

- a kéne szonak van felteteles modu olvasata. sot inkabb az van, mint felszolito modu. nemdebar?
- az ugye tudvavalo, hogy a parlamenti hatarozat kb. egy az egyben a Velencei Bizottsag allasfoglalasa. az egyik letezo legnevesebb jogi, _partatlan_, _szaktekintelyekbol_ osszeallo csapat. de majd jon erge es jol lenyomja oket ugy, hogy a nevuket nem emliti meg, es még a maga altal beidezett mondatot sem fogja fel (a Hö? mi mast jelenthet?). good try, mondja az angol. ergé, melto vagy hiredhez, mondom en. ha erdekel, az idezett mondatot elmagyarazom, csak szolj.

bandiko 2011.07.05. 20:12:34

Magyarázhatjátok. De attól még tény marad: az EP határozatában az alkotmány módosítására szólítja fel a magyar kormányt. A határozat a velencei bizottság elemzésén alapul, az részletesen kifejti, mit jelent a pontatlan fogalmazás, és az miért hordozza a diszkrimináció veszélyét. Hö? El kell olvasni. A határozat további lépés az Orbán-kormány nemzetközi elszigetelésnek irányába. Lehet tagadni, haragudni: de ha a néppártnak fontos lett volna, megakadályozhatta volna ezt az eredményt. Az is üzenet, hogy nem fontos. Szerintem előrébb lenne a jobboldal, ha meghallaná ezeket az üzeneteket, ne adj isten, cselekedne is.

G. Wolf 2011.07.05. 20:15:23

"A Néppárt a jelentésnek azt a javaslatát is kifogásolta, hogy a tagországokban hozzák létre a független média ombudsman hivatalát."

2008. szeptember 25.

fidesz-eu.hu/hu/cikk/386/

---

"Közzétette a közigazgatási tárca az alapvető jogok biztosáról szóló sarkalatos törvény tervezetét, amely az új alaptörvényben foglalt jogalkotási felhatalmazás alapján az eddigi négy országgyűlési biztos helyett egy egységes biztosi rendszer szervezeti és működési szabályait határozza meg."

2011. június 7.

fidesz.hu/index.php?Cikk=163819

röhögő 2011.07.05. 20:18:28

Hmmm... no majd a lengyel elnökség után számoljuk össze hogy a lengyeleket hányszor fogja megfeddni az EU. Az a gyanúm hogy egyszer se. Ez csak a mi zsebdiktátorunknak jár.

flamer 2011.07.05. 20:20:41

A Mandinerben nincs senki, aki beszél magyarul és elmagyarázná ergének a "kell" és a "kéne" közti különbséget? Csak mert ezt így olyan kínos olvasni.

sunázósün 2011.07.05. 20:21:10

Megfeddés?
Osztjuk a kokikat fáradhatatlanul.

civilkontrol 2011.07.05. 20:21:31

@freehckr:
Szerintem spec heti nyálas a legkevésbé csúsztató közéleti hetilap a standon

civilkontrol 2011.07.05. 20:23:43

@henrik_:
szövegértési problémáid vannak, de ne csüggedj, ezen lehet segíteni

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2011.07.05. 20:27:15

@civilkontrol: miért lennének szövegértési problémáim?

" Elemezzünk hírt: nem, Orbánéknak nem kéne módosítaniuk az alkotmányt, ugyanis az EP-határozat a magyar kormányra nézve nem kötelező érvényű, ahogy a nemzeti alkotmányokba sincs semmilyen beleszólása az Európai Uniónak."

kérdem megint: hol állította a HVG ennek ellenkezőjét?

remélem neked sincs problémád a szöveg megértésével

Blogger Géza 2011.07.05. 20:30:03

@bandiko: "Szerintem előrébb lenne a jobboldal, ha meghallaná ezeket az üzeneteket, ne adj isten, cselekedne is. "

Jó, hát szerinted a jobboldalnak a baloldal értékrendjét tükröző alkotmányt kellene elfogadni. De miért nem inkább a baloldal csinált jobboldali szellemű alkotmányt? Fura dolog ez. :)

kamerasmobil 2011.07.05. 20:30:40

Lehet akarhogy magyarazni de ez piszkosul kinos.

Ennel csak az a nagyobb gaz hogy van aki kepes orulni a csodas uj alkotmanynak es vedeni az osszetakoloit. Meg ha gyongyozik is esetleg az izzadtsag mar kozben a halantekan.

tlvajferi 2011.07.05. 20:32:12

mi folyik strassbourgban?
a kínai kommunisták pénze folyik el :-)
nagyon sok g*ci is folyik :-))
nagyon sok színjáték is, kell a népnek a kolosszeum :-)))

márko. 2011.07.05. 20:32:19

Kedves Blogger!

Nem tudni miért, kimaradt a bejegyzésből a határozat alapját adó Velencei Bizottság jelentése - a "hír" alapját adó dokumentum -, amely erősen, ugyanakkor diplomatikusan (melyet a kedves blogger bizonyára nem tud értelmezni, vagy diplomatikus szövegezése miatt nem veszi kritikának) kritizálja a magyar alkotmányt.

Vagy a tisztelt blogger képzett alkotmányügyekben mint az EB egy tanácsadó testülete?

Mr. Waszabi 2011.07.05. 20:36:59

„Az Európai Unióban teljes egészében egy-egy ország lakosságára és intézményeire tartozik az alkotmányozás folyamata”
Nekem úgy tűnt, hogy kurvára leszarták a lakosságot.
Nemzeti konzultációs kérdőív? Ne röhögtess, mert már ne jön ki ilyenkor a mentő, ha a vakbelem begörcsöl.

Blogger Géza 2011.07.05. 20:43:41

@flamer: Valójában a kell és a kéne is kényszert, szükségszerűséget fejez ki. Pl. " el kéne indulnom az iskolába.", "be kéne csukni az ajtót, mert addig nem indulunk".

De mivel itt nincs szó kényszerről, nem volt szerencsés a címadás. Meg persze a határozat sem. Soha Magyarországon nem kérdezték meg az embereket ilyen közvetlen formában az alkotmány egyes passzusairól, mint nálunk, és szerintem a többi európai országban sem így születtek az alkotmányok. ezek után társadalmi vita meg párbeszéd hiányát felróni... Persze a jogászok imádnak évekig rágódni egy-egy kötőszón, de könyörgöm, a választások után egy évvel született meg az alkotmány több hónapos előkészítés, konzultációs testület összeállítása stb után, nem hiszem, hogy ráérnénk 4 évig ezen nyammogni.

Chicano 2011.07.05. 20:46:07

@bozon: "3. Egy bunkó, hiteltelen, dilettáns kormánnyal, illetve az alattuk nyögő országgal akkor is felnyalatják a padlót, amikor éppen nincs a kritikusoknak igaza. "

Figyelemmel kísértem ma a történéseket az Európa Parlamentben, és egy egészen iciri-picit se törölték fel ott a padlót senkivel. Próbálkozás volt, de nagyon nem voltak ma formában a ballib képviselők. Köszönetnyilvánítás és gratuláció viszont sok hangzott el, még liberálisoktól is.

Blogger Géza 2011.07.05. 20:46:24

@kamerasmobil: Szerintem tök jó lett az új alkotmány, főleg a preambulum. :) De a többi részben se látok semmi kivetnivalót, pl. nem gondolom, hogy a magyar alkotmánynak homoszexualitással kéne tele lenni. Még ha most ez a divat, akkor sem.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.07.05. 20:48:29

@waszabi: Tudod, volt egy olyan izé, hogy országgyűlési választás...

@bozon: Vagyis a balosok baszogatják a kormányt mert az jobbos, és mert megtehetik.

Ettől a kormányunk még szar, ez nem vitatéma, csakhogy ezt hadd döntsük el mi, állampolgárok.

És mindettől függetlenül: a hvg sunyin hazudott.

Dubito 2011.07.05. 20:54:40

Minden diktatúra, Ceausescutol kezdve Castro-ig azzal védekezett, hogy jog szerint senkinek semmi köze ahhoz, amit csinálnak.

Ebben igazuk is volt.

Egy idő után nem is akart senki velük fényképezkedni - ebben meg nekik volt igazuk.

A hülye nép itt is, ott is szívott.

loláb 2011.07.05. 20:57:10

Amit Orbán ennek kapcsán Cohn-Benditnek mondott ("Az Európai Unió támogatottságát otthon azzal tudom a leginkább növelni, hogyha egyszer és mindenkorra világossá teszem a Magyaroknak, hogy maga soha nem lesz abban a helyzetben, hogy megszabja, hogy mit tehetnek, és mit nem") annak a bizonyos kokinak a díszpéldánya.

Leonard Zelig 2011.07.05. 20:57:16

Tehát a HVG azt hazudta, hogy a néppártiak többségben vannak. Pedig nincsenek. Csak többségben vannak, de nem többségben, tehát ez tipikus baloldali csúsztatás.

Blogger Géza 2011.07.05. 20:57:22

@röhögő: A lengyeleket már előbb megfeddték. :)

www.eu2004.hu/index.php?op=hirek&id=4008

"Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfő ugyanakkor elutasította az Európai Unió bírálatát amiatt, hogy Lengyelországban tanárokat bocsátanának el "homoszexuális propaganda" miatt, kijelentvén, hogy a "társadalomnak nem érdeke a homoszexuálisok számának növelése"."

KG2000 2011.07.05. 20:58:15

Jó ez a cikk, de van egy hibája: a progresszív jelzőt az EU sztálinista-nacionalista antidemokratikus pártjaival, azaz szocialisták, a liberálisok, a zöldek és a kommunistákkal kapcsolatban nem tette idézőjelbe, azaz "progresszív".

Leonard Zelig 2011.07.05. 20:59:36

@loláb: Jól idézed a Kedves Vezért, de a Magyar szót helytelenül írtad, azt ugyanis csupa nagy betűvel kell írni. Koki.

Chicano 2011.07.05. 21:00:33

@Chicano: Most látom Kumin írt is róla egy posztot, teljesen egyetértek vele:
kuminszerint.blog.hu/2011/07/05/skizofrenia_12
Kezd kifulladni a hiszti.

eN 2011.07.05. 21:01:37

hazudik a hvg? jajj-jajj!! holnap meg majd kiderül hogy feri hazudott? esetleg hogy elvesztettük a világháborút?
itt a vég!!!!!!!!!!!44444!!!!!!!

Várúr 2011.07.05. 21:04:44

@Káposztakukac:
Jóember. A HVG szimpán hazudott. Sőt ostobán hazudott, mert a számok könnyen lebuktatták. Nem kell Merkelt idekeverni, épp nem róla volt szó.

Várúr 2011.07.05. 21:07:03

@Leonard Zelig:
Érdemes lenne visszamenned az isibe egy kis számtant tanulni. Még a balfél se szavazott teljes egészében a magyar alkotmány mellett. És kik szavaztak? Cseh komcsik, anarchisták, ződek, stb. VIcces társaság.

spandex enormity · http://www.youtube.com/watch?v=Ba9wqSqk9-0 2011.07.05. 21:07:58

ha valaki kicsit is törődik Emese álmával, az minden bíráló határozat ellenére simán belepakolja a nemzeti együttműködés enciklopédiájába

tevevanegypupu 2011.07.05. 21:08:52

Lattam Cohn-Benditet ordibalni es lattam Orbant higgadtan valaszolni. Utana megtapsoltak. Szoval ez eleg..A ketharmad pedig marad ketharmad 2014-ig es szivbol remelem, hogy ez a baloldalnak tovabbra is igy fog fajni. Nem kicsit, nagyon.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.05. 21:10:02Ez a legszebb!
Olyan entellektüél.

michel 2011.07.05. 21:10:45

elemezzünk mandíner hír elemzést. a kell és kéne között azért van különbség. a kéne a kellenne rövidült alakja, szóval feltételes. így a hír elemzése a következő. az ep elfogadott egy határozatot, ebben az alktomány módosítását javasolják. ezen ep határozat nem kötelező magyarországra nézve, így a kéne (feltételes mód), nem azt jelenti, amit bele láttok, bele akartok látni. szóval az ep szerint módosítani kellene/kéne az alkotmányt, ebből logikusan következik a címadás "Szavaztak Strasbourgban: Orbánéknak módosítaniuk kéne az alkotmányt " szóval óvatosan a hír elemzéssel, tessék előbb szövegelemzést, esetleg magyart tanulni. vagy ha akrjátok meg kéne tanulni érteni is, mert különben funkcionális analfabéták maradtok.

Tiltsuk Bea 2011.07.05. 21:10:57

és szent józsef! Honnan ennyi gyűlölet?

Leonard Zelig 2011.07.05. 21:11:37

@Várúr: Ez mire válasz? Vagy csak monológ az én nevem alatt?

jenőke 2011.07.05. 21:12:19

Számolgasson mindenki saját maga!

fidesz-eu.hu/hu/europai_parlament/

A Parlamentben jelenlegi frakciói:
Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) (EPP) - 265 fő (ebből 14+2+3 magyar);
Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) - 184 fő (ebből 4 magyar);
Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) - 84 fő;
Zöldek/Európai Szabad Szövetség (Greens/EFA) 55 fő;
Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) 55 fő (1 magyar);
Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal (GUE/NGL) 35 fő;
Szabadság és Demokrácia Európája (EFD) 28 fő;
További 27 képviselőnek nincs frakciója (3 magyar).

Dr. Verőköltő 2011.07.05. 21:19:58

1 a cikk értelmezhetetlen!
2 "Gyenge trükk, hogy vannak jó tisztviselők és rossz vezetők. Ez az érv mindig akkor hangzik el az ellenzék részéről, amikor hiába látja az ellenzék a sikert, nem akarja a vezetőkhöz kötni. Ez vicces is lehetne, de már fárasztó."(O.V.) Ezzel választást lehetett nyerni!! 2/3 hoppá!!!

Willy 2011.07.05. 21:20:49

Kedves Gergely,

Elemezzük a blogbejegyzést:
(preambulum :) sic!)
Ha az ember valótlan dolgokat állít, nem elég ha azt csak elég hangosan mondani, mert ha leírja, mint Ön belefut néhány szögesdrótba.
Vizsgálat:
Állítás: HVG csúsztat, --- fene tudja, lehet igaz, ez elég szubjektív ítéljük meg Önnek, hogy Ön így látja.
Állítás: HVG azt írta változtatni kell ---egyértelmű és tudatos hazugság (az Ön részéről)

A többi magánvélemény részbe nem mennék bele, csak a "kéne" szó magyarázatába fognék bele mint fizetett blogírónak (remélem nem tévedek) azért tudnia "kellene", hogy a "kéne" szó hatóköre inkább a "jó lenne ha" "szerencsés volna" szinonimakörbe tartozik mint a "mindenképpen elvégzendő" és "kötelező" "kell" szó ezért a jövőbe révedő reménykedési jelző.
Mert:
Magyarország eljövendő alkotmánya az emberek 20%-nak támogatásával megválasztott csökönyös, és kompromisszum képtelen kormány által megfogalmazott változata. Amely ETTŐL még nem lenne rossz, de sajnos elemeiben figyelembe se vették azt az igényt: az alkotmányt minden magyar állampolgárnak tisztelnie kell. Lehetett volna ilyen alkotmányunk, nem is nehezen. Azonban a szocikkal nem közösködünk, a jobbik politikai ellenfél, az lmp meg szdszközeli, még a végén megvádolják őket valamivel.
Szóval itt maradtunk mi 80% (az Zemberek 80%-a) akik le vannak kakilva.
Tehát változtatni "kéne" mivel nem jó. Nem az a kérdés jobb e mint a mostani, hanem hogy lehetne e jobb, és mitől.
Az meg hogy nem fogják borítékolható, mivel túl ez túlságosan nagy pofon lenne...

Nem tudom hogy képes reggel tükörbe nézni, de remélem legalább el tudja hinni amit Ön írt, enélkül még sz@rabb a helyzet.

Le_Penseur 2011.07.05. 21:21:36

"A határozat mindezek mellett szembemegy a magyar polgárok egyértelműen kinyilvánított akaratával is. A Nemzeti Konzultáció keretében a magyar polgárok óriási többsége foglalt állást a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés Alaptörvénybe foglalása mellett, mely büntetéssel a magyar bíróságok lehetőséget kapnának, hogy a súlyosan erőszakos bűncselekmények elkövetői többé ne jelentsenek veszélyt a magyar társadalom számára. A népszuverenitás elvének nyílt semmibevétele, hogy az EP baloldali frakciói ma elfogadott határozatukkal - szemben a magyar polgárok egyértelműen kinyilvánított akaratával - a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés intézményének megszüntetését szorgalmazza."

fidesz-eu.hu/hu/cikk/1264/

"A Nemzeti Konzultáció keretében a magyar polgárok óriási többsége foglalt állást a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés Alaptörvénybe foglalása mellett"

Akinek nem lenne világos a konzultációk célja...

Chicano 2011.07.05. 21:24:17

@jenőke: Hoppá. Ezek szerint a Néppárt nem tudott volna megakadályozni semmit. Persze gondolom erre szervezetten nem is készültek, de esélyük sem lett volna a ballib-zöld blokkal szemben.

milyen szép a Vértes, ó 2011.07.05. 21:25:11

Nincsenek az EP-ben még jobboldaliak véletlenül, csak a Néppárt? Vicces, ahogy a szerző előadja ugyanazt, amit felró (az amúgy valóban csúnyán csúsztató) HVG-nek.

Az meg, hogy nem tudja, mi a különbség a 'kéne' meg a 'kell' között, csak a szokásos, hiába, bonyolult nyelv a magyar.

Chicano 2011.07.05. 21:27:27

@Willy: Kedves Willy, ilyen modoros zöldséget már régen olvastam.

flamer 2011.07.05. 21:28:15

@Blogger Géza: Én tulajdonképpen szeretem a kommentjeidet olvasni, mindig felvidítanak.

jenőke 2011.07.05. 21:30:20

@Chicano:
Úgy véled II/III baloldali diktata túra jellemzi az EP-t?
(Vigyázat! nem SP!!)

A diktatúra és a karikatúra közös tartalma a kirándulás, azonban az utóbbihoz kell egy bicaj is.

Chicano 2011.07.05. 21:33:10

@jenőke: Úgy vélem Jenőke hogy most elmegyek aludni.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.07.05. 21:34:53

@Chicano: 74-en kintmaradtak a büfében. Most vagy friss brussels sprout érkezett, és azt zabálták, vagy lett nekik szólva, hogy most kint kellene maradni egy kicsit. Lehet dönteni. (Érdekes, de a médiatörvénynél ugyanez volt az arány.)

Mindenesetre a posztoló csúsztat, mert ezekről nem számolt be. De mandinertől ez nem csoda...

Willy 2011.07.05. 21:37:39

@Blogger Géza:
Kedves Blogger Géza, nincs olyan hogy "jobboldali" alkotmány, meg baloldali sincs. Alkotmány van, amelyben annyit lenne szabad leírni, ami _sem a baloldalt_ és _sem a jobb oldalt_ nem bántja. Elfogadható mindenki számára. Az alkotmány nem egy néprajzi motívum vagy egy szép könyv a falon, sőt nem is húsvéti tojás amit "meg kell alkotni". Hanem társadalmunk letéteményének alapja. Ezt kellene felfogni.
Mint azt is, hogy konzervatív sajtó sem létezik, csak liberális. Amely sajtó nem liberális (szabad) az nem sajtó, hanem hivatalos nyilatkozat.

Willy 2011.07.05. 21:39:19

@Chicano: Most ezzel engem kritizálsz, vagy a mondanivalómat. Mert ha a mondanivalómat "zöldség", akkor csak tételesen kell cáfolnod.
Ha meg engem, akkor sajnos lepereg.

Blogger Géza 2011.07.05. 21:47:53

@Willy: Értem, szóval nem létezik jobboldali/konzervatív alkotmány, sőt már jobboldali/konzervatív sajtó sem. Holnapra már ilyen embereknek sem kéne létezniük, - legalábbis ez lenne a vágyálom, gondolom,

Hát ere még picit azért várni kell.

Nincs értéksemleges alkotmány, ez mese. Az új magyar alkotmány határozottan kiáll egyes értékek mellett, és ezt Európában is elismerik. Persze leginkább azok, akik hasonló gondolkodásúak.

"Egy német néppárti képviselő tiltakozik, szerinte a magyar alkotmány demokratikus. Inkább a diktatúrákat kellene támadni - figyelmeztet."

"Carlo Casini (olasz) néppárti viszont nagyon dicséri a magyar alkotmányt, mert védi a családokat."

index.hu/belfold/2011/07/05/orban_ad_is_kap_is_az_ujabb_ep-meghallgatason/?p=1

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.07.05. 21:48:53

A lényeg, hogy megint elengedték a zorbán kezét. Nyilvánosan tehát nem védik meg, mert az már ciki lenne. Ez van, bármennyire fáj is ez a rajcsányinak.

Meloka 2011.07.05. 21:50:21

Nemkellene beleszólni az alkotmányba, különösen nem ilyen Cohn féléknek. Azt hittem, gutaütést kap, de sajna, nem így történt, hanem Orbán tényleg higgadtan megmondta neki, hogy hová menjen......most már remélem, békén hagynak minket és napirendre veszik a dánokat!!!! Vagy esetleg csámcsogjanak a Strauss-Kahn féle ügyeken! Vagy a Sárközyn, aki pár éve roham rendőrökkel kergette szét a bevándorlókat.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.05. 21:54:08

"Tegnap megvédtük a vélemény szabadságát, keljünk hát a hír szentségének védelmére! "- hú!

Annak a hatalomnak a lakájmédiája, amelyik akkora farizeus, hogy személyre szabott törvényekkel mentesíti a fűnyíróelv alapján hozott törvényei alól a haveri kört, kijelenti, hogy mápedig nála szabad kommentelni, még akkor is ha szekálják a kommentek miatt a Népszavát!
Hú! Bátorság!

Olyan ez, mint amikor a körzeti megbízott kisfia vagánykodik a faluban a motorral, hogy ő aztán mer ám vele az utcán is menni, pedig még csak nyolc éves!
De vagány papám!

Willy 2011.07.05. 21:58:10

@Blogger Géza:
Ez erőlködés. Nem konzervatív emberek nincsenek, hanem sajtó és alkotmány nincs. Nagyon is jó hogy vannak konzervatív emberek, szerencsés hogy nem vagyunk egyformák, így jöhet ki ebből jó.
Azaz a konzervatív maga az újságíró lehet, de a produktuma, az nem konzervatív, ha az lenne akkor az maga sajtóközlemény :)
Az alkotmány sem lehet konzervatív, és nem alapfeladata az értékközvetítés (ez csak a populista fejekben születik meg). Az alkotmány célja a társadalmi szerződés, amivel egy Nemzet (figyelje) kifejezi az összetartozását, és nem egy díszes mente amire "Bárki" büszke lehet.
A nemzeteket nem az alkotmányuk alapján szokás megítélni. Azaz nem is kirakatnak kell írni. Ennyi.
Írása alapján nem hiszem hogy felfogja a személy és a társadalom közötti különbséget teljességgel , de remélem hatott Önre egy picit amit írtam, és ha bevallani nem fogja, talán picit máshogy gondol az alkotmányra.

sidorovich 2011.07.05. 22:07:22

HVG? Van még aki azt a szemetet megveszi? Legalább a fákra legyetek tekintettel...

Kopi3.14 2011.07.05. 22:08:30

Azt tudja valaki, hogy jobboldaliak miképpen szavaztak? Vagy ennek utána járni már luxus?

Blogger Géza 2011.07.05. 22:08:44

@Leonard Zelig: "Orbán Viktor »nemzetközi baloldali támadásokat« vizionáló meglátásaival szemben "

Ebben egy csepp csúsztatást sem észlelsz, miután az EP-ben a baloldal előterjesztett és sikeresen megszavazott egy ilyen javaslatot? Mert azért az csak feltehető, hogy döntően az előterjesztő frakciók (amelyeknek együtt 49%-a van az EP-ben, a határozatot meg 50%-os szavazataránnyal fogadták el) álltak a javaslat mögött, ha már ők terjesztették be.

Melchi Zadok 2011.07.05. 22:09:23

Mondd csak Gellert, megbekeltel mar a sorsoddal?

Blogger Géza 2011.07.05. 22:16:37

@Willy: Eszem ágában sincs. Ez kb 300 évvel ezelőtti felfogás ("társadalmi szerződés" Locke nyomán pl.), de hozzáteszem, az régi alkotmányok sem voltak értéksemlegesek, és a mostaniak sem azok. Ez mese. az EP sem azt kifogásolja, hogy megjelennek bizonyos értékek az alkotmányban.

loszartmama 2011.07.05. 22:17:54

egy jobbos bérblognak nyilván nem szabad mást leírnia. jó ez így, ahogy van. jelenleg nektek is, buzgó gyerekek, már ameddig szükség lesz rátok. aztán..

Kukori és Kotkoda 2011.07.05. 22:18:56

@tevevanegypupu:

Nem a bal oldalnak fáj te balfasz, hanem egyre több embernek.

Gandalf Garaboncias 2011.07.05. 22:26:49

Igazából ez a hvg.hu-s trükközés eltörpül a mai napon a Népszabadság azon aljas lépése mellett, hogy egy hamis hírrel bedöntötte a MOL-részvényeket. A Teller-levél óta nem voltak ilyen pofátlanok... Csak ezúttal komoly gazdasági károkat okoztak.
Ilyenkor hol van a Kósa-Szíjártó tandem forintbedöntése miatt hangos kórus?

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.07.05. 22:31:30

@kamerasmobil: nem kínos az te buta, nektek kínos hogy még beleszólni is hülyék voltatok. Kivonultak a választott vezetőitek az ülésről baszkikáim mint a sértett tinédzserek.

Blogger Géza 2011.07.05. 22:34:24

@Willy: Kösz a megerősítést, itt is külön fejezet az "alkotmányos alapértékek", tehát értéksemleges alkotmány aligha van.

Willy 2011.07.05. 22:36:02

@Pisti, az aragorn: Ugye, most a kikérték/nemkérték jellegű cikkre gondol OFFTOPIC módon? Nem volt szerencsém a Népszabi implementációjában olvasni, de mintha a végeredmény mégis az lenne: A horvát fél kérte a magyar felet, hogy a vezért legyenek szívesek kihallgatni.
Nos, lehet bedöntött valamit a népszabi, de akkor most jól értem, ez az Ön szerint "szennylap" amelyet én is fenntartással olvasok néha (de legalább elolvasom néha) akkora olvasótáborral rendelkezik, hogy ez bedönti a MOL-t ? :)
Nos azt hiszem a népszabi örül ennek a kijelentésnek
Vagy csak tereli a témát abba az irányba, hogy "ezek csak hazudnak", bár itt tényszerűen egy emberről derült ki (saját írása tényszerűen hozza) hogy hazudott és ő a Rajcsányi Gellért. Nem kell bizonyítani a cikke maga a bizonyíték.

Bloodscalp 2011.07.05. 22:37:36

@tevevanegypupu: most olvastam hogy egy öreg néni öngyilkossággal fenyegetőzik a kilakoltatás miatt az indexen, ahol amugy havonta lehet olvasni családon belüli erőszakról mert kisgyereket molesztált az apja,
lehet fogadásokat kötni hogy a benzin év végéig eléri e a 400 forintot, 10 millió alá csökkent a népesség, stb...

és akkor jönnek az ilyen baromarcú csőlátású benyögések, a 2/3 az 2/3 és punktum, lehet sírni rettegni...az 5 éves tervünket akkor is végre hajtjuk.
Hajrá Csak TI

bozon 2011.07.05. 22:38:30

@Chicano: "Figyelemmel kísértem ma a történéseket az Európa Parlamentben, és egy egészen iciri-picit se törölték fel ott a padlót senkivel. Próbálkozás volt, de nagyon nem voltak ma formában a ballib képviselők. Köszönetnyilvánítás és gratuláció viszont sok hangzott el, még liberálisoktól is."
Nem (csak) most törlik fel velük a padlót. Semmit, egy kanyi nagy semmit nem tudnak úgy elérni a nemzetközi porondon, ha az ellenlábas (általában szomszéd országbeli) politikusoknak csak elég cinkosan rásomolyogniuk a potentátokra, hogy "már megint ezek".
Azzal ne jöjjön senki, hogy "mert a magyarokat mindenki utálja". Hát, nem! Az Antall-kormány óta ez a kormány indult az eddigi lenagyobb várakozások és bizalom közepette (mind belföldön, mind külföldön). Csak persze sikerült leküzdeniük magukat a béka segge alá. Ebben totális csúcstartók.

31/48 2011.07.05. 22:40:21

@waszabi: ott a nagy kövér pont.

Willy 2011.07.05. 22:40:40

@Blogger Géza:
Akkor idézzük:
4.1 Alkotmányos alapértékek

4.1.1 Az alapvető személyi jogok védelmezése és korlátozása
4.1.2 A polgárok jogai, kötelessége és felelőssége
4.1.3 A közösségi jogok védelmezése és korlátozása
4.1.4 A társadalom közösségeinek kötelessége és felelőssége
4.1.5 Társadalmi célok és érdekek

Ebből az utolsó az ami egyáltalán szóba jöhet vitaként, az Ön javára. Azonban itt is a cél a minél nagyobb társadalmi bázis lenne a cél, és nem politikai indok.
Politikai, és világnézeti értékeket ne képzeljen bele, ezt csak kormányunk gondolja részének.

MoxNox 2011.07.05. 22:40:57

Elképesztően csúsztattok Mandineresek, és közben a HVG-t vádoljátok csúsztatással :(

Ezt írja a Mandiner, feltalálva a spanyolviaszt: "nem, Orbánéknak nem kéne módosítaniuk az alkotmányt, ugyanis az EP-határozat a magyar kormányra nézve nem kötelező érvényű, ahogy a nemzeti alkotmányokba sincs semmilyen beleszólása az Európai Uniónak. Le vagyon ez írva az alapszerződésbe is"

Gratulálok, de ezt a HVG is leírta: "Orbán [...] szerint a nemzeti alkotmányokba semmilyen beleszólása nincs az Európai Uniónak, amelynek alapszerződése is kimondja ezt.

No és mit ír még a HVG, amit persze elsunnyogtok: "Ezzel szemben az EP határozata kimondja, hogy miközben az alkotmány elfogadása és megalkotása tökéletesen nemzeti hatáskör, a jogalkotóknak minden EU-tagállamban a közösségi jogrend, alapvető emberi és szabadságjogok és egyéb normák figyelembevételével és tiszteletben tartásával kell megalkotniuk az alkotmányt. Jól érzékelteti a képviselők szerint, hogy az unió igenis hatással van az alkotmányokra, hogy számos tagállam csatlakozása előtt módosítani kellett az alkotmányokat, hogy összhangba kerüljenek a közösségi joggal."

veny 2011.07.05. 22:46:29

De szánalmas post ez, atyám...

Javaslom a szerzőnek az elmélyülést a magyar nyelv árnyalataiban, különös tekintettel a "kéne" és a "kötelező" szavak közti különbségre.

És nem, nem azért kéne módosítani, mert külhonban a Néppárton kívül senkinek se tetszik. Le vannak ők ejtve, de tényleg. Azért kellene átírni, mert nekünk szar.

Gandalf Garaboncias 2011.07.05. 22:48:56

@Willy: Arr acélzok, hogy a horvátok is már cáfolták a kikérést, és hogy a MOL-részvények mennyit estek a nap folyamán.
inforadio.hu/hir/belfold/hir-444073

Szerintem érdemes utánaolvasnia. Nem, nem a Népszabiban.

Alfőmérnök 2011.07.05. 22:50:29

Az EU inkább ne pofázzon bele senki alkotmányába, főleg amíg a saját háza táján is lenne mit rendbe tenni.
Az EU alkotmány ugyanis egy összetákolt szar.
Mivel ilyen kérdésekkel a jobboldali, baszottul konzervatív média nem nagyon foglalkozik, kénytelen vagyok balodali orgánumot idézni:

"A ténylegesen elkészült alkotmánynak, azon túlmenően, hogy messze nem az európai lakosság akaratát tükrözi, számos belső ellentmondása van. Ezek közül néhány fontosabb a következő:

a) Az alkotmány, mindenekelőtt a big business elvárásait kielégítő, a neoliberális gazdasági elveket rögzítő szerződés, amelyben alapvető ellentmondást jelent, hogy míg az első (megvitatott) részben szociális piacgazdálkodásról beszél, a harmadik (a korábbi egyezményekből átvett) részben szabad piacgazdaságról és annak eszközeiről van szó.

b) Az alkotmány valahol félúton van egy föderáció és egy nemzetállami szövetség jogi szabályozása között. A törvények jelentős része (egybecsengő becslések szerint mintegy a fele) közös hatáskörbe tartozik, a közös törvények felülírják a nemzeti törvényeket, még a nemzeti alkotmányokat is. Ugyanakkor az európai alkotmány nem gondoskodik e félföderalista államalakulat megfelelő finanszírozásáról, amelyhez a tagországi GDP legalább 5%-ának központosítására lenne szükség. A közös költségvetés legfeljebb a GDP 1,24%-ára fog kiterjedni, de a nettó befizető országok ezt is vitatják, és a hozzájárulás mértékét 1%-ra kívánják leszorítani. Megfelelő eszközök nélkül az unió képtelen lesz kezelni azokat a gazdasági és szociális problémákat, amelyek az integrációból és a központi intézkedésekből fakadnak, ami végeláthatatlan vitákhoz, végső soron működésképtelenséghez vezethet.

c) Az Európai Unión belül az egyes országok vagy nemzetek között hiányzik az a szolidaritásérzés, amely segítene megoldani a keletkező problémákat. E szolidaritás – mindenekelőtt az uralkodó neoliberális paradigma következtében – nagyon gyakran még az egyes államokon belül sem található meg.

d) A már említett finanszírozási okok és rögzített (neoliberális) gazdaságpolitikai irányelvek miatt az alkotmány második részében (Alapjogi Charta) biztosított szociális jogok gazdasági oldalról nincsenek alátámasztva.

e) Noha az újabb és újabb bővítésekkel egyre szegényebb országok csatlakoznak az unióhoz, nincs semmilyen elképzelés ezek felzárkóztatására, ez – az új tagországok minimálisnak mondható nettó támogatásán túlmenően – a szabad piacra van bízva.

f) Az alkotmány, amikor jogokról beszél, mindig az egyedi állampolgári jogokat érti rajta, nem érinti a kisebbségi és többségi kollektív jogokat, holott – a bevándorlás miatt – az előttünk álló évtizedekben ezek egymáshoz való viszonya fogja képezni Európa egyik legnagyobb társadalmi és politikai problémáját.

g) Az európai szintű demokrácia azért is megkérdőjelezhető (és sokan ezen az alapon bírálják az alkotmányt), mert a valódi demokrácia valódi közösségeket tételez fel, akik problémáikat, megoldási javaslataikat meg tudják egymással vitatni. Európában egy szűk üzleti politikai és civil szervezeti elit kivételével hiányzik az egymással való kommunikáció lehetősége.

h) Az európai alkotmány falat emel az unión belül és kívül lévők között, és nem veszi figyelembe, hogy a szélesítés (egyre több ország bevonása) és az elmélyítés (egyre több kérdés központi kezelése) egymásnak ellentmondó követelmények. Egy matematikai hasonlattal élve, a “mélység” és “szélesség” szorzata állandó: minél több országból áll az unió, annál kevesebb ügyben lehet központilag dönteni. Ezért hangsúlyozta számos esetben Valéry Giscard D’Estaing, hogy Törökország bevétele az Európai Unió végét jelentené.

Még számos hasonló problémát lehetne említeni, amelyek mind arra mutatnak, hogy az európai alkotmány és egyáltalán az unió jövője (például földrajzi határai) nem lettek végiggondolva. Nagy hiba lenne pusztán egy szűk üzleti vagy politikai elit nyomása miatt egy olyan dokumentumot jóváhagyni, amely a fent jelzett és más megoldatlan kérdések miatt végül is nem Európa egyesülését, hanem sokkal inkább felbomlását eredményezné."
www.freeweb.hu/eszmelet/64/lorant64.html

31/48 2011.07.05. 22:51:00

@MoxNox: ez eddig szép és jó. Csakhogy valójában az alkotmány tényleg nem tartalmaz önmagában semmilyen "európaiatlan" elemet. Európa az egyesítés ellenére is eltérő jogrendszerű államok halmaza, és az Alkotmány maga nem tartalmaz ebben kirívó elemeket.

Nem is ezzel van a baj. De ki szavazta meg az Alkotmány, kinek volt beleszólása, mennyire elfogadott a lakosság körében, és mennyire lesz az 5-10 év múlva. A probléma itt elsősorban az, hogy egy elsősorban elutasításból megválasztott kormány úgy ír alaptörvényt az országnak, hogy azt érdemi konzultációra és végül döntő népszavazásra bocsátotta volna. Nem szerepelt a kampányígéretek között, és nem a tágabban értelmezett nemzet jövőről és alapvető kérdésekről alkotott elképzelését, hanem a jelenlegi kormányzó erő irányvonalát képviseli.

Egy ilyen oktrojált törvény felülről reformált rendszerekre jellemző és szembemegy a közvetlenebb demokrácia és erős, független civil szféra irányába mutató folyamatokkal. Amik pedig sokak számára nélkülözhetetlen részei a jövő társadalmának.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2011.07.05. 22:56:47

„Orbán … kijelentette, hogy "a magyarok" soha nem fogják támogatni az egyneműek házasságát, ezért azt férfi és nő közti kapcsolatként definiálták az alkotmányban.” –írja a hvg.hu.
Most akkor elvesztettem a „magyar”-ságomat? OV elvette? Ehhez is van joga? Biztos?

Llee 2011.07.05. 23:07:48

@sidorovich: hvg.hu - a fák nincsenek veszélyben. :)))

Llee 2011.07.05. 23:16:50

@kaleidoscope: Én már kiírtam magam a társadalomból - Matolcsy megmondta-, amikor a 100 ezer lázadó közé beálltam, így csak elfogy a nép. Sebaj, majd birkákkal pótolják, ki tudhatja... :))))))))

flamer 2011.07.05. 23:20:11

@Blassius: Azt hittem, hogy a kivonulás olyan karakán, fideszes dolog :D Kurvára kellemetlen feladat lehet mostanában a Fidesz viselt dolgait kimagyarázni.

pistola 2011.07.05. 23:20:34

tehát pont ugyanúgy operálnak, mint az itthoni jobboldali média. ennyi.

vicces, ahogy védeni próbálod ezt a tróger bagázst. (az előző is az volt, de ez hatványozottan)

Willy 2011.07.05. 23:20:49

@Pisti, az aragorn: Valós érvelése, mivel a népszabi maga is leírja. Nem takargatják magukat. Leírják tévedtek. A kérdés mindössze az (mindig ezt vizsgálom) mi lehetett a céljuk, és valami olyan érzés fog el: nincs épeszű indoka a hazugságnak, azaz ez az infó valahonnan jött, és közben a helyzet változott (érdekkörök változtatták).
Ettől függetlenül pancser dolog, sokak véleményét határozzák meg, jobb lenne a biztos hír mint a gyors hír. Emellett nem hiszem hogy tudatos károkozás lenne.

Jackni Konzol 2011.07.05. 23:35:29

@TaTa86.: Persze, de az a buzi nem arab, nem zsidó, nem német és nem szlovák! Az a buzi a mi buzink, igazi, őshonos magyar buzi és ez az egy ami számít! Jól vésd ezt az eszedbe!

MoxNox 2011.07.05. 23:44:05

@31/48: Ja ja, de nem akartam belemenni egy alkotmány vitába. Egyszerűen csak elképesztően visszásnak tűnt, hogy miközben a Mandiner azon élcelődik, hogy a HVG-ből véletlenül kimaradt ez meg az, ők sokkal durvábban élnek az igazság nem teljes kibontásával. Igaz nem ez az első sunyiságuk, de hát én vagyok a hülye, hogy megint beleolvastam egy posztjukba.

tundrazuzmo (törölt) 2011.07.05. 23:45:26

Teljesen jó poszt!
Oda vissza hazudoznak a komcsik az EP-ben is, bérpofázójukkal Kohn Bandzsittal. A mai műsoruk ritka gerinctelen volt - nem lehetne esetleg pozitívan beszélni a magyar elnökségről? Vagy amit nem a vöröscsillag égisze alatt hoztak össze, az büdös?

Szerencsére miniszterelnök úr jól megadta nekik! Minden tiszteletem, hogy nem süllyed le a csaholó banda szintjére.

márko. 2011.07.05. 23:45:36

alig várom a HVG közleményét - mint ahogy ma du. jött a Mol közleménye is -, hogy fontolgatja a jogi lépéseket rossz hírnév keltéséért:D

MoxNox 2011.07.05. 23:46:51

@Alfőmérnök: Ez nem kizárásos alapon működik, ad hominem érveléssel élsz. Attól még, hogy az EU alkotmánya összetákolt (ami nem csoda, hiszen csak hosszú huzavona utáni kompromisszumos alkotmány), még nyugodtan bírálhatja a szervezet a saját tagországánák az alkotmányozási folyamatát, a kettő nem zárja ki egymást.

manonegra 2011.07.05. 23:59:37

kit érdekel, ki mire szavazott az ep-ben, mit írtak a hvg-ben? ez az alkotmány minden ízében az elnyomást szolgálja. persze, hogy családpárti, jelen társadalomban az elnyomás egyik legfontosabb eszköze a család. persze, hogy nőellenes, a nők itt alacsonyabbrendűek, a parlamentben egyébként is csak 9 % női képviselő ül. persze, hogy heteroszexista, az elnyomó nem szeretne boldog embereket látni. persze, hogy dolgozóellenes, a rabszolgaságot gazdasági kényszerek már kitermelték. persze, hogy szegényellenes, az elnyomó a szegényektől meg akar szabadulni. az erőszak szelleme áthatja ezt az alkotmányt, kisszerű emberek írták, akik elélveznek attól, ha az audiból kiszállva tisztelgő rendőrök előtt sétálhatnak végig egy vörös szőnyegen....

2011.07.06. 00:02:41

@Blogger Géza: "Szerintem előrébb lenne a jobboldal, ha meghallaná ezeket az üzeneteket, ne adj isten, cselekedne is. "

Jó, hát szerinted a jobboldalnak a baloldal értékrendjét tükröző alkotmányt kellene elfogadni. De miért nem inkább a baloldal csinált jobboldali szellemű alkotmányt? Fura dolog ez. :)

Gézám! Már megint az értő olvasás!
Hibásan idéztél!
Ráadásul nem pártos, hanem nemzeti (a magyar nemzet tagjainak összessége) alkotmányt kéne csinálni.

Alfőmérnök 2011.07.06. 00:02:48

@MoxNox: Néha az ad hominem típusú érvelésnek is megvan a létjogosultsága, például mikor a bíráló személy hitelessége is számít. Szóval persze, hogy bírálhatja, csak nem hiteles, mikor ezt teszi. És ennek ellenére az EU-ra általában mint tekintélyre szoktak hivatkozni (ha ott azt mondják, hogy valamit szarul csinál a kormány, akkor biztos úgy is van).
De az esetünkben másról is szó van, mivel az is kérdés, hogy mennyi beleszólása van az EU-nak egy tagország alkotmányozási folyamatába, és ennek a tisztázatlansága (szvsz) pont az eu meg az alkotmánya összetákoltságából fakad.

billy reed 2011.07.06. 00:04:56

@tundrazuzmo: "Szerencsére miniszterelnök úr jól megadta nekik! Minden tiszteletem, hogy nem süllyed le a csaholó banda szintjére. "
"koki, saller, bohócforradalom, stb..." Tovább is van, mondjam még?
Ha ünnepelték volna, akkor bezzeg ők lennének az überkirályunióidenekünkmégegyet!!!
Mikor értitek már meg, hogy ez az ember alkalmatlan egy ország vezetésére?
Nem tűnik fel, hogy mennyire alázzák a nemzetközi diplomáciában?
Inkább azon kellene elgondolkodni, hogy nemzetközi színtéren hová jutunk ezzel az arroganciával?
Lásd velencei Bizottság...pártunk reakciója: "csak a dicséret jogos..."
Komolyan ez már a kabaré szintjén van.
Röhögni kellene rajta, ha nem sírnivaló lenne!

@sárkányfő: sajnos ez a Gellért ennyit ért a világból. Hát Istenem, van ilyen...ez a szólás szabadsága...
Néha azért előfordulnak itt színvonalasabb írások is, csak nem akkor, ha ergé prezentálja azokat...

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.07.06. 00:05:20

"Hozzáteszem: a négy balos-liberális frakciónak 359 tagja van, míg a mai határozatot 331 szavazattal hozták meg 274 nem és 54 tartózkodás mellett, tehát a progresszió erői sem sorakoztak fel teljes létszámban a reakciós magyar alkotmánnyal szemben."

Miért, ott volt és szavazott minden frakciótag? Ez a kijelentés épp olyan szar csúsztatás, mint az, amit a post (egyébként teljes joggal) kritizál.

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.07.06. 00:11:01

Hozzáteszem: a négy balos-liberális frakciónak 359 tagja van, míg a mai határozatot 331 szavazattal hozták meg 274 nem és 54 tartózkodás mellett, tehát a progresszió erői sem sorakoztak fel teljes létszámban a reakciós magyar alkotmánnyal szemben.

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.07.06. 00:11:55

(bocs, véletlenül az idézetet ismét elküldtem)

31/48 2011.07.06. 00:16:42

@billy reed: ez mind szép és jó, de szerintem a nagy többség nem is azért szavazott az első polgárra mert ő a Szabadító, aki elvezet minket az új Kánaánba. Azért szavaztak rá, -már aki, engem ezért nem terhel felelősség :)- mert a málnaszörp megromlott, a Pepsi bluera allergiásak, a avokádóval szemben bizalmatlanok, a kivi szőrös, a Bacardi dinnyéről elhitették, hogy higany: így maradt a jaffa.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.07.06. 00:24:53

@Jackni Konzol: Nincs ezzel gond, de akkor mi köze van a külföldnek hozzá?

31/48 2011.07.06. 00:33:41

@sárkányfő: én is elvben egyetértek azzal, hogy legyen olyan európai föderáció, ahol a központi hatalomnak be lehet és be is kell avatkoznia bizonyos esetekben az egyes országok belügyeibe, mint a nyilvánvalóan felelőtlen, destruktív fiskális és monetáris politika, a kisebbségi és egyéb szabadságjogok, valamint a demokratikus államiság alapelveinek érvényre juttatásában, és még pár sarkalatos kérdésben. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy erre jelenleg a EU alig alkalmasabb mint az ENSz. Vagyis bizonyos hibahatáron belül semennyire.

Ha felhatalmazást adnának a tagállamok egy olyan nem demokratikus és a múltban is eléggé kétes érdemeket elérő szervezetnek, mint az EU, az mindenképp katasztrofális következményekkel járna.

Megjegyzem a szlovákiai magyarság érdekeit sem védte meg a közösség, és a Benes dekrétumok hatályon kívül helyezése és elítélése, ne adj Isten, jóvátétel kérdésében sem értek el semmit. A szlovákiai magyarság helyzetében minden pozitívum a Radiková-koalíciónak és a szlovák nép önmérsékletének és európaiságának, illetve az ezeket ösztönző nem hivatalos nyomásgyakorlásnak köszönhető.

Mr. Waszabi 2011.07.06. 00:35:30

@TaTa86.: na, ez egy orbitális csúsztatás volt. Ti. szó nem volt az emberek átbaszásáról a választási programban, a jogrendszer ilyen mértékű átalakításáról, hogy gazdasági ígéretekről ne ejtsek szót(megvédik a nyugdíjakat stb). Vissza lehet keresni, miket ígérteka 29 pontban, hát az a fasorban sincs, ellenben szinte minden más átalakításra került, amire az alapján nem kaptak semmiféle felhatalmazást, csak most azt sulykolják. Vagyis hazudnak, mint a vízfolyás, ez a tényállás. Gerinctelenek, ha így érthetőbb.
S ez súlyosabb dolog, mivel a Gyurcsány-kormány átverős kampányára hivatkozva nyerték el a választók bizalmát, tehát nem mondhatják, hogy jajj, lányos zavarunkban tettük, nem tudhattuk.
No, most vagy az van, hogy tényleg annyira hülyék, hogy nem vették észre, ami azért kétséges, mert ezer helyről szóltak be nekik, de ha még is ez az eset forog fenn, akkor vonuljanak be gyorsan a Lipót-mezőre kezeltetni magukat, mert alkalmatlanok.
Vagy pedig nagyon is tudatos szemétség, ez esetben pedig húzzanak el a pcsába.
Én is tudok mozdonyt vezetni, elhiszed? Egész biztos, hogy tudok, menne, csak csinálni kellene. Előfordulhat persze próbálkozásaim alkalmával, hogy a kertedben köt ki a vonat, de légy türelemmel, pár év és egész jól fog menni, megígérem. Esteleg lehet , hoyg el kell költöznöd, mert új, egyenes pályát építünk, mivelhogy nem tudok megtanulni kanyarodni, de hát szolidaríts, kérlek, támogasd erőfeszítéseimet. Hisz a köz érdekében vállalkozom e nemes feladatra. A jóindulat, szándék megvan bennem, tényleg, nem teszetoszáskodom, neki látok. Tudok én dolgozni vazz.
No, azért, ha mégis úgy gondolod, hogy inkább ne kísérletezzek ezzel élőben, mert több kárt okoznék , mint hasznot, akkor ezt a választásos sablonszöveget is ehhez képest gondold át.

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2011.07.06. 01:54:46

Jogos a felhívás, hogy a hvg cikkének egyik mondata manipulatív/hibás. És valóban nem azért kell változtatnunk az alkotmányon, mert az EP azt javasolja. Zsír bejegyzés, full respect.

Ugyanakkor ez egy manipulatív, fideszmosdató retek: az EU zászlóval való játszadozás és a cikk hangvétele gyakorlatilag úgy ahogy van lekomcsizza az egész EP-t és magát az Uniót; a hazai média "bűntetteivel" szembeállítva pedig kvázi azt akarja sugallni, hogy az alkotmány úgy csodálatos, ahogy van - pedig az jóindulattal is szégyen erre az országra.

(Én halál komolyan mondom, hogy a szerző lényeges dolgokra hívja fel a figyelmet, de mi a fenének kell a jogos kritikákból karaktergyilkosságot és vak hazabeszélést csinálni már megint? Gáz.)

Szibarita 2011.07.06. 02:26:43

Alig varom, hogy a munkataborokkal kapcsolatos hatarozatokat is ilyen szepen mosdassatok.

Folytatolagosan valik el a szar a majtol ebben az orszagban, oles leptekkel haladtok a szep uj vilag fele. A voluntarista Fidesz-ifjusag, a part otodik hadtestje.

Hanyingerem van

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.07.06. 02:41:21

@poszt:

Kedves Rajcsányi Gellért (ergé)!

Bejegyzése elején a hvg.hu egyik cikkét említi- annak a magyar alkotmányról szóló strasbourgi szavazást érintő kijelentését/szalagcímét vitatja. Ezt később az "Elemezzünk hírt:" kezdetű mondatában részletesebben taglalja is.

Szeretném felhívni szíves figyelmét, miszerint az alkotmáény módosítására és a hvg.hu cikkre tett megállapítása óriási tévedés - és amennyiben szándékos - csúnya csúsztatás is.

Hogy miért gondolom ezt?

Azért, mert:

1.
A strasbourgi EP határozat egy ajánlás - még akkor is, ha esetenként sarkosan fogalmaz (kell, vagy kellene), mert nem ért egyet a magyar alkotmány szövegével.
Ön rosszul érti, mert bizony KÉNE azzal az alkotmánnyal csinélni valamit! Nem kell, de KELLENE!

2.
E vélemény mellett eddig minden ezzel foglalkozó cikkben olvastam azt a hozzáfűzött kommentárt, hogy az EP szavazás eredménye nem kötelező érvényű (ez ebben a posztban is olvasható).
A szavazás egy határozat, az EU legfőbb szervének (EP) demokratikus úton (szavazás) kapott a véleménye. Az EP képviselők véleményét tükrözi. Szerintük tehát a magyar alkotmány nem jó (sőt, a Velencei Bizottság szerint sem) . Lényegtelen itt, de szerintem sem.

3.
Az ominózus HVG cikk szalagcímében ez szerepel: kéne. Tehát nem kell, hanem kéne (kellene). Nagy különbség.

4.
A szalagcím alatt a hvg.hu cikk bevezetője így kezdődik:

"Magyarország módosítsa alkotmányát és úgy alkossa meg az alaptörvényhez kapcsolódó sarkalatos törvényeket, hogy azok összhangban legyenek az európai demokratikus normákkal - áll az Európai Parlament által kedden megszavazott határozatában, amelyet Orbán Viktor strasbourgi meghallgatása után fogadtak el. Az EP-határozat a magyar kormányra nézve nem kötelező érvényű. "

A lényeg az utolsó mondatban van, itt a cikk érthetően megemlíti, hogy a döntés nem kötelező érvényű.
Ez persze kiderül a szalagcímben szereplő "kéne" szócskából is, de -nyilván a gyengébbek kedvéért - itt a cikk elején is szerepel immár leírva, hogy nem kötelező.

Ön pedig ezen rugózik fent említett mondatában. Szóval bravó - kérem, ne vegye zokon, de szövegértésből egyes.

Kár, mert mindezek után értékelhető észrevételeket is tesz. De ez a kezdeti komolytalanságon, csúsztatáson már nem segít...

Szoktam Önt olvasni, ettől sokkra többre képes.

nyesta 2011.07.06. 03:33:25

@röhögő:

"Hmmm... no majd a lengyel elnökség után számoljuk össze hogy a lengyeleket hányszor fogja megfeddni az EU. Az a gyanúm hogy egyszer se. Ez csak a mi zsebdiktátorunknak jár."

Hmm, csak a lengyel kommunisták nem fogják összetrombitálni az európai elvtársaikat, hogy lejárassák a lengyel kormányt. Erre csak a "magyar" liberál/kommunisták képesek, mert nekik semmi sem drága, ha a hatalom megszerzéséről van szó!
Kun Bélák óta ezek a bohócok semmit sem változtak!

milyen szép a Vértes, ó 2011.07.06. 03:55:31

@nyesta:

Tudnád részletezni, hogyan szerzik meg a magyar "kommunisták" (gondolom, az emeszpére "gondolsz", bár nincs sok közük a kommunizmushoz ugye) a hatalmat a magyar kormány lejáratásával (nem mintha kellenének hozzá)?

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2011.07.06. 05:08:21

Szerintem ez a hozzaszolas vitte el a palmat a tegnapi EP ulesen:

Nigel Farage: The Worm has Turned

youtu.be/op25aMc590g

(Mr Orban, you are one of the few European leaders who has a grasp of history, believes in the nation state and champions democracy; I would say Hungary is lucky to have you.

You have shown you are not willing to be bullied by these EU nationalists.

When you say, "Before we were dictated to by Moscow, and now it is Brussels," and you say you are going to stand up to it, you actually mean it.

I think you have proved to be the secret weapon of the Eurosceptic movement and your six months tenure in this presidency has indeed been historic. Because in the last six months the peoples of Europe have finally woken up to what an undemocratic and failing project this is.

There has been some real highlights of your six months, in particular, one thinks back to the Finnish general election and the stunning success of the True Finns Party , and who can blame ordinary tax-paying voters in Finland or elsewhere for saying 'We don't want to go on bailing out this failed project called the Euro'.

Fast on the heels of the Finnish result we had the third catastrophe... the bailout of Mr Barroso's Portugal, before we were back for the second Greek bailout with the rioting on the streets.

But to cap it all, the real highlight of your presidency was that the Danes tore up the Schengen Agreement so all in all I would say that you have had a remarkable superb six months in office. More has happened to re-awaken democracy and the future of the nation state perhaps more than ever before.

I think there is a growing realisation both here and elsewhere that the worm has turned, that we have seen the beginning of the end of this extremely dangerous project.

Mr Orban, jolly well done!)

LOL

stratez 2011.07.06. 06:08:43

Az EP baloldala egyre inkább emlékezteti az embert a megboldogult Béketáborra, meg a különböző rendszámokkal ellátott internacionálékra, amelyek szerint a nemzetközi helyzet folyton-folyvást fokozódott. De persze leginkább emlékeztet a Fletó-Mesterházy halhatatlan páros által vezetett magyar progresszióra. Mind politikai súlyát, mind pedig morális, szellemi állapotát illetően.

Kalmár 2011.07.06. 06:13:24

Nem akarják a tényleges életfogytot?
Ki nem szarja le? Semmi közük hozzá.
Én meg nem akarom, hogy a házasság intézményét bemocskolják a buzi esküvőkkel. Remélem sosem kell magyaráznom a fiamnak, hogy miért dobja a bácsi a csokrot a hátamögé és miért tülekszik 10-20 körömcipős, szakálas LMP-s, hogy elkapja.
Ne szólja már meg Magyarországot az egyház és az állam szétválasztásával senki akkor, amikor tételesen benne van az alkotmányban, hogy külön működnek.
Főleg nem úgy, hogy Norvégiában pl nincs szétválasztva, sőt kimondja, hogy a király milyen vallású lehet és azt is, hogy nem lehet más vallásban nevelni senkit aki evangélikus családban született.
stbstb
Szinte minden kifogásolt pontról van példa élő alkotmányokban.
Maradjunk az alapvetésnél semmi közük hozzá.
Nem elég nekünk, hogy a tolvaj mszp képviselők oktatnak tisztességből, még egy pedofil köcsög is órákat adna???
Na nem!

sprenczl 2011.07.06. 06:57:00

Kohn Bandita megint kapott egy sallert, a lázadás címszó mentén...:-))))

gpetersz 2011.07.06. 06:58:51

@Willy: Willy - Fidesz Géza : 10 - 0

Csak így tovább.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.06. 07:06:56

"a négy balos-liberális frakciónak 359 tagja van, míg a mai határozatot 331 szavazattal hozták meg 274 nem és 54 tartózkodás mellett, tehát a progresszió erői sem sorakoztak fel teljes létszámban a reakciós magyar alkotmánnyal szemben"

gellért, gellért, te is tudod, hogy ez a legaljasabb csakazértis-matek, ami létezik.

a legkevesebb, hogy azt mondom, a hagyomány erői sem sorakoztak fel teljes létszámban a hagyományt agyontisztelő magyar alkotmány mellett.

azt azért elismerem, addig nem merészkedtél, mint a cohn-benditet a klubrádió szintjére lerángató kumin. mondjuk ne is legyél rezsimszolga, mint ő.

tevevanegypupu 2011.07.06. 07:07:26

@Bloodscalp:
Kilakoltatas minden kormany alatt megtortenhet, egyebirant errol altalaban a bankkal vagy haziurral kotott szerzodesek a hibasak, megis mit kellene tenni? Nehogy azt kepzelje, hogy ez kozonyosen hagyja az embert, szerintem is rettenetes, hogy a XXI. szazadban meg itt tartunk, de sajnos ha adossagba keveredunk azt muszaj visszafizetni. Maganak is, az idos holgynek is es nekem is!
A csaladon beluli eroszakrol sem Gyurcsany sem Orban nem tehet, ez a birosagra tartozik.
Hogy a benzin ara 400 forintra emelkedik az nem teljesen a magyar kormanytol fugg ugyebar..
Ketharmad pedig ketharmad, ha nem tetszik lehet menni tuntetni, ugy tudom az lmp nepszavazast is ker tobb ugyben, hat nosza..Senki nem erinthetetlen.

tevevanegypupu 2011.07.06. 07:09:49

@Kukori és Kotkoda:

Ugy latom egyelore csak a baromfiudvarnak..

Lew Archer 2011.07.06. 07:19:11

A magyar alkotmány EU részéről történő megtámadásának lenne formális útja, ebben az esetben persze nem az EU parlamenti erőviszonyok, hanem tények alapján történne a döntés. Gál Kinga Fidesz képviselő beszélt erről még június 8-án Strasbourgban.

" Kinga Gál (PPE ). - Meg szeretném nyugtatni a képviselő kollégákat, Alvaro urat, hogy Magyarországon még mindig jogállam van. Meg szeretném nyugtatni in't Veld asszonyt, Göncz asszonyt, Benova asszonyt, hogy Magyarországon betartják az alapvető jogokat, az emberi jogokat és az uniós értékeket.

A magyar jogszabályok az áprilisban elfogadott alaptörvény megfelelnek az uniós alapértékeknek és a közösségi jognak. Minden nemzetközi jogi kötelezettségvállalásának Magyarországnak, ezt rögzíti is az alkotmány szövege, és ha ez nem így lenne a Bizottság megtámadná a luxemburgi bíróságon egy formális eljárás keretében, de mindnyájan tudjuk itt ebben a teremben, akik itt vagyunk, hogy nem ez a helyzet. "

www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+CRE+20110608+ITEM-011+DOC+XML+V0//DE&language=DE&query=INTERV&detail=3-567-000

anonymand 2011.07.06. 07:38:35

Tisztelt rajcsányi.gellért (ergé)!

" Hozzáteszem: a négy balos-liberális frakciónak 359 tagja van, míg a mai határozatot 331 szavazattal hozták meg 274 nem és 54 tartózkodás mellett, tehát a progresszió erői sem sorakoztak fel teljes létszámban a reakciós magyar alkotmánnyal szemben."
Hozzátehetted volna a jobboldal létszámát, hozzátehetted volna, hogy ők sem sorakoztak fel teljes létszámban, hozzátehetted volna, hogy a többség az többség, mégpedig a számokból ítélve, döntő többség.
Ez nem szoros pontozás, ez kiütés.
Hozzátehetted volna...

Tisztelettel:
anonymand

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.06. 07:49:12

@Pisti, az aragorn:

"Igazából ez a hvg.hu-s trükközés eltörpül a mai napon a Népszabadság azon aljas lépése mellett, hogy egy hamis hírrel bedöntötte a MOL-részvényeket."

mi van???

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.06. 07:55:14

@anonymand:

Ez olyan dolog, hogy az elmútnyócév alatt joggal kúrogatták a cucikat, most meg csak a rohadék nemajropéer komcsik baszogatják viktorékat, mert köcsögök.

a zalkotmány egyszerűen a tökély. nem hiába írta alá fél perces tanulmányozás után a nemzet pennája. a harmadik évezredben szentkoronázni gecire menő.

Gonosz Dán 2011.07.06. 07:57:13

Szánalmas vergődés, dehát a magyaroktól csak ennyire tellik, mint a kisfiú aki rossz fát tett a tűzre, kétségbeesetten próbál tagadni meg kisebbíteni, tény hogy nem tolonganak az országok az UNIÓ-ban akiknek elítélte az alkotmányát a parlament, akármilyen többséggel. Az meg egyenesen katasztrófa hogy valóban jobboldali többségű parlament ítélt így, és nem is kis többséggel.

Terézágyú 2011.07.06. 07:58:47

"nem, Orbánéknak nem kéne módosítaniuk az alkotmányt, ugyanis az EP-határozat a magyar kormányra nézve nem kötelező érvényű"

És? Attól, hogy valami nem kötelező érvényű, attól az állásfoglalásnak még igaza lehet, nem?

Ha én rászólok a buszon egy kölyökre, aki éppen firkál filccel az ablakra, akkor sem lesz "kötelező érvényű" a szavam, neki nem kötelező abbahagynia a dolgot - de ettől függetlenül igazam lesz, nem?

A hvg is ezért írta, hogy "kéne" és nem azt hogy "kell"...

Úgyhogy igazán nem értem, hogy a fityeszesek mit tudnak ezen örülni... az eu mondott valamit az ormányunknak, hogy fiúk, ez itt nem jó... mire a ti összes válaszotok erre az, hogy "az EP-határozat a magyar kormányra nézve nem kötelező érvényű"????

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.06. 08:00:09

@Pisti, az aragorn:

amúgy minden tellerlevelező idióta figyelmébe ajánlom a magyar nemzet heti rendszereségű pervesztését.

egyszerűen siralom, hogy miközben a párt központi lapja sorra szopja be a sajtópereket (8 év után azt is beismerték, hogy szanyi kapitány ellésezését is csak az ujjukból szopták), az egy szem tellerlevél mindent visz. megint bukik egy pert a magyar nemzeti hazugság? deatellerlevél, deatellerlevél! holott ha más nem, hát egy III/3-as bácsi hamisítványa csak megjelent az igazság felkent lapjában, ugye.

a világ legantikommunistább lapjában egy komcsi besúgó hamisítványa ... ehhez képest a tellerlevél kisfiúk játszadozása a homokozóban.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.06. 08:08:35

@Terézágyú:

mondjuk ezt én sem értem. gellért nem hülye, tehát egyszerűen nem értem, miért nem tesz különbséget a kéne és a kell között. ought. ennyi. elhiszem, hogy az ő konzikercsi szívükek degecijó, hogy egy nem körösztény országra rákényszerítik az ún. körösztény értékeket, meg hogy 2/3-hoz kötik a kibaszott adótörvényeket (erről mondjuk mesélgetnének, mi ebben az a kibaszott kurva jó), de sajnálatomra nekünk nem.

nem hiszem, hogy gellérték tapsolnának egy ateista alkotmánynak, de valahogy nincs bennük empátia, hogy átérezzék az ő körösztény szaraik RÁKÉNYSZERÍTÉSE másokra az se vidám.

szomorú, de alig találkoztam kereszténnyel, akiben egy cseppnyi is akadt. szeretet, ó, az bazmeg, az rogyásig, majd agyonvertek a kibaszott nagy szeretetükkel. persze mindig csak szavakban, és persze szavakban annyi, hogy egym illiárd évig fejleszthetnénk belőle villamos világosságot az egész galaxisnak. jaj, de szeretem az embereket (7 milliárd egyben), csak a rohadt x, y, z (felsorolás egyenként 7 milliárdig) ne lenne. empátia? hogy más mást is érezhet? na az nulla. hamis konszenzus meg rogyásig.

Valandil 2011.07.06. 08:19:12

@milyen szép a Vértes, ó: Nem a kommunista, hanem a magyar volt idézőjelben. Pontosan ebben rejlik a válasz is.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2011.07.06. 08:19:23

@Llee: Ez mi volt a Matolcsy-tól? Arról lemaradtam.
Egyébként a "birka mentalitás" még jól jöhet. Jön majd egy másik főkolompos, aki azt mondja, hogy a továbiakban a magyarok liberálisabb gondolkodásúak lesznek, és akkor azok lesznek...

matroid 2011.07.06. 08:23:57

a cikk irojanak hipererzekenysege remelem akkor is mukodik, ha belehallgat az MR1 hirekba vagy nezi az MTV hiradot.

na ami ott megy az a gyomorfotgato. es az raadasul kozpenzbol!

suski 2011.07.06. 08:26:12

anyám borogass. Az euroországok egymás urán mennek csődbe, kettőt már olyan kurva jól megmentettek, hogy újra meg kell menteni, eközben az EP-ben még mindig a fasizmus üldözésénél és az orbánozásnál tartanak. Vitatkozgassatok csak a magyar alkotmányról nyugodtan a süllyed hajón, barmok.

tevevanegypupu 2011.07.06. 08:27:00

@mavo:

Magyarorszag kereszteny orszag, torodjon bele. Termeszetesen a tobbi egyhaznak es kovetoinek is teljes szabadsaga van vallasat gyakorolni, kapnak allami tamogatast is, de Magyarorszag kereszteny alapokra epitve lett az ami..Europa vedobastyja, Kelet-Nyugat kozotti nagyon rossz helyen uldogelo vagy alldogalo orszag amit minden alkalommal jo alaposan megrazott a tortenelem mindenfele vihara. Es hogy fennmaradt, az bizony annak koszonheto, hogy kereszteny volt es van es marad. Partok jonnek, rendszerek mennek, de a keresztenyseg marad. A szeretet az mas kerdes, de ebben sem lehet kulonosebb hibat keresni, hisz mindazok akik a keresztenyseg letezeset az elmult evtizedekben szerettek volna megakadalyozni, sot meg akartak semmisiteni, mostt is virulnak. A keresztenyi megbocsajtas odaig ment, hogy meg ugy is meghagyta oket letezesukben, hogy tisztaban volt azzal, ez mekkora karara valik majd az orszagnak. S lon.

stratez 2011.07.06. 08:29:18

Amíg az európai baloldalnak Kohn Bandi a vezérszónoka magyar ügyekben, addig Orbánéknak meglehetősen kényelmes dolguk van. Olyan ez, mint mikor itthon Fletó ordítozik, hadonászik a blogjában, még a legelszántabb hírfogyasztók ingerküszöbét sem éri el.

tomtyi 2011.07.06. 08:31:36

@Leonard Zelig:
Akkor szómagyarázat:
többség=az adott csoportban minimum 50%+1 főnyi képviselet
legnagyobb frakció=az adott maximális létszámból a legtöbb tagot magáénak vallható frakció. Tehát ha 100 fő van, ez 3 frakcióra osztva, mondjuk 33-33-34 arányban, akkor a 34 fős frakció a legnagyobb létszámú. De nem a többség.
Így könnyebben érthető? És az is, miért hazug a hvg.hu cikke?

mizie 2011.07.06. 08:37:54

Gellért, azt hiszem neked apróbb szövegértési problémáid vannak.

Igaz, hogy a EP-nek nincs kötelező érvényű beleszólása a nemzeti ügyekben, de ilyenre még nem volt példa, hogy ennyi párt (és igen, a Néppárt részéről ugyanúgy hangzottak el bíráló szavak) közösen ítéljen el egy alkotmánymódosítást.

Az európai politikában nincsenek sallerek, meg kokik. Ott nem ez a kommunikáció alapja. Sajnálom ha te ezt hiányolod tőlük és szükséged van rá azért, hogy megértsd.

Az meg hogy a Cohn-Benedit-et és a komcsikat állítod szembe az alkotmánnyal meg külön vicces. Az ne zavarjon, hogy a zöld és a szélsőbalos frakció kb töredéke az elítélők sorának.

Frankó, hogy a Mandineren is itt tartunk.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2011.07.06. 08:40:58

"nemzetközi baloldali támadás"

lol, na úgy tűnik a mandi visszasorolt a helyére.
ez a baloldalizás megspékelve egy kis nemzetköziséggel (jujjj) mindig aduász olyan hülyéknek mint modjuk @stratez:

megint ott vagyunk, hogy nem a kritika tartalmát támadjuk érvekkel, hanem a kritikát megfogalmazókat próbáljuk lejáratni. (mondjuk azt hogy a haverokat meg mindenféle klerikális faszságot beleínak, a hatalmi ágak függetlenségét kiradírozzák, nehéz is lenne észérvekkel védeni)

oszt' akkor csodálkozunk, hogy volt ennyi fasz, aki 2/3 adott a nemzeti ügyek kormányának. nincs itt semmi varázslat. tényleg ennyi a fideszkárosult, aki gyurcsányozásra, baloldalizásra, libsizésre elveszti minden józan ítélőképességét - ha volt egyáltalán- és habzó szájjal el kezd ugatni.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2011.07.06. 08:43:00

"Daniel Cohn-Bendit és Cseh-Morvaország Kommunista Pártja (helló '68!); valamint a határozat céltáblájául szolgáló, keresztény és családi értékeket hangsúlyozó alaptörvény között, könnyű szívvel választjuk az utóbbit."

magyarul: a minket etető kézbe nem harapunk, hanem szeressük ... ki gondolta volna

spinat 2011.07.06. 08:44:44

talán el kéne gondolkodni a "kell" és a "kéne" jelentése közti különbségen.

GGG77 2011.07.06. 08:51:18

"keresztény és családi értékeket hangsúlyozó alaptörvény között, könnyű szívvel választjuk az utóbbit."

Demokráciából egyes, leülhetsz.

kicsi11 2011.07.06. 08:58:11

@tevevanegypupu: Nem tudom, miből vonod le, hogy M.o. keresztény, mert már régen nem az. Még formálisan is kisebbségben vannak a keresztények. Az emberek alig járnak templomba, a gyerekeket nem keresztelik, nem kötnek házasságot. A keresztény ünnepeinkről az emberek többségének halvány fogalma sincs. Azt se tudják, mit ünneplünk karácsonykor, pláne hűsvétkor, vagy pünkösdkor. Az erkölcsi értékekről meg ne is beszéljünk.

sárkányfő 2011.07.06. 09:07:33

@31/48:
Nézd, Európáról sokat lehetne lamentálni, valóban gyenge és lassú az elvárásokhoz képest, de ne felejtsük el, hogy a történelemben páratlan vállalkozás különböző kultúrájú, nyelvű, múltú, érdekű, mentalitású országok egységes államszervezetbe szervezése, nem csoda hogy lassan halad. Talán nem is lehetséges, meglátjuk. Érdek mindenesetre van rá bőven, ha szétesik az EU, a sok kis ország egyedül végképp lemarad a világ élvonalától. Kissé slamposan fogalmazva: föderáció vagy bukás, ugyebár :) Azért visszanézve az eddigi eredmények is nagyszerűek.

Na de ez itt most mindegy is, ez a poszt itt fent sajnos elképesztően nagy öngól.
Most néztem meg, nem elég, hogy a HVG a "kéne" szót használta, de a címlapon a cikk címe alatt még ott is van, hogy: "Az Európai Parlament határozata a magyar kormányra nézve nem kötelező érvényű."
No komment...

Abból meg, hogy az EU sajnos nem védte a szlovákiai magyarokat nem következik, hogy nekünk ne lenne érdekünk és elvi elvárásunk is (demokrataként is, hazafiként is) az EU-szintű demonkratikus nyomás a kis szar országokra. Ha viszont ezt elutasítjuk, nem pampoghatunk a határon túli magyarok ügyében (sem), pedig a Fidesz maga is használja erre (helyesen) az EU-t.

Szóval hagyjuk ezt, ez a buta poszt sok sebből vérzik.

fonó 2011.07.06. 09:11:25

De óvodás tempó, sok frusztráció gyülhetett össze! Ami elismerés azt idézzük, elhisszük, a kritikára bosszuálló módon sértegetünk?? Ha mi nyerünk a zemberek akarták, ha leszavaznak, más nyer akkor csalás, ármány, összeesküvés, bántják a magyart.................
PITIÁNER, KÜLTELKI BUGRIS STILUS.

barsled 2011.07.06. 09:12:50

Gellért és a többiek közül néhány!
Miért van az, hogy jó magyar szokás szerint a liberálist összemossátok a baloldallal az EP-ben is. A jobboldali meg mintha a kizárólag a néppárti frakció lenne. Most mondjam azt a közismert tényt, hogy a német liberálisok sok kérdésben jobboldalibbak a CDU-nál?
Az, hogy ebben a kérdésben O.V.-t bírálják egyáltalán nem jelent azonos véleményt, pláne nem azonos politikai platformot.
Nem azért bírálják Orbánt, mert jobboldali (ezt csak ő, és segítői és udvaroncai állítják), hanem azért, ahogy, és amit alkotmányozott.

fonó 2011.07.06. 09:17:18

Nem a lényeg hogy kötelező-e változtatni az EU határozat alapján.
WC HASZNÁLAT UTÁN SEM KÖTELEZŐ KEZET MOSNI DE AKIT MEGTANITOTTAK AZ AKKOR IS MOS HA NEM LÁTJA SENKI V NEM BÜNTETIK ELMARADÁS ESETÉN!!!!!!!!!!!!!

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.07.06. 09:24:07

Orbán takarodj! Akármit csinál a kis szaros törpe ...el lesz kergetve,...de a bandája is....remélem igazi "fájó"Forradalommal!

csoko20 2011.07.06. 09:26:11

Ha eltekintünk az Európai Parlament Torgyán Józsijától, Cohn-Bendittől, akkor is megmarad:

-a legtöbb európai vezető nagy ívben kerülte Magyarországot /Ven Csia-Pao ázsiai/ az elmúlt félévben
-a legsúlyosabb kérdéseket nélkülünk intézték, meg se hívták a magyar miniszterelnököt
-a görög válsághoz hozzá se szagoltunk, pedig az euro a tét
-az EU határain lévő arab konfliktusokhoz kb annyi közünk volt, hogy küldtük a szokásos orvoscsoportot
-a legnagyobb horderejű dolgok "átcsúsztak" a lengyel elnökségre; biztos véletlenül
-Orbán a gazdaságpolitika terén erősebb központi beleszólást akar az egyes országok belügyeibe, de a mi alkotmányunk /ami gazdaságpolitikai, költségvetési kérdéseket is érint/ legyen tabu a többinek
-kint azt mondja, hogy erősebb lett az EU, de itthon kokikról, sallerekről és a nyugat alkonyáról beszél

tarackos 2011.07.06. 09:29:34

Sztem nem azzal kellene foglalkozni, hogy a HVG vagy egyéb újság mit mond. A probléma uis adott, a soros elnökséget adó országnak ez a második törvénye amiről elmarasztaló határozat született az EP-ben! Erre biztosan nem volt még példa, ez valóban világszabadalom...

Részemről, 20 évvel a kommunizmus után, semmilyen mérvű visszavágása a szabadságnak, alapjogoknak, alapjogvédelemnek nem elfogadható. Nem hitvallásban kell büszkének lenni a szabadságért küzdő hősökre, hanem hozzájuk méltóan viselkedni. Az állam hatalmának növelése a nép rovására biztosan nem az! Szerintem inkább szégyen...

jo.e 2011.07.06. 09:31:00

@Willy: "Lehetett volna alkotmányunk amivel mindenki 1etért" - ez most vicc? Már az is probléma, h. Mo. v. MK. Kérlek írj már le 10 releváns mondatot, amivel mindenki 1etért! Sztem nem fog sikerülni. Ez a 20% ozás meg egész 1xűen szánalmas. Ott volt a lehetőség, 2/3 lett az eredmény. Innentől kezdve bizony ez a kormány legalább az ország 2/3 ának a felhatalmazását bírja!

Geo_ 2011.07.06. 09:32:11

"Orbánéknak módosítaniuk kéne az alkotmányt "

A jelek szerint baj van, ha valami nem rovásírással készül? Ugyanis a "kéne" az nem u.az, mint a "kell".

(S miután szinte az első törvénymódosítása a 4/5-ös rész törlése volt - nincs miről beszélni.)

31/48 2011.07.06. 09:32:22

" az EU-szintű demonkratikus nyomás"- feltételezi, hogy az EU-szintű nyomás előnyére válik a kis országoknak, illetve a demokratikus fejlődés irányába hat.

Ezek közül egyiket sem venném magától értetődőnek. Attól még, hogy valaki a zászlajára tűzi a demokráciát, nem feltétlenül gyakorolja is azt, és még kevésbé biztos, hogy egy másik államban is pártatlanul a demokráciát képviseli.

Különösen nem akkor ha a EU-hoz hasonlóan csak föderációként pózoló nemzetközi szövetség, amit a belső bürokrácia irányít a tagállamok poltikai és nemzetközi gazdasági entitások csoportjai befolyása alatt.

A föderáció pedig nem önérték. Dél-Korea, Tajvan, Vietnám sem olvadtak össze egy föderációvá, és köszönik jól megvannak. De hogy Magyarországhoz méretben nem nagyobb példát említsek Szingapúr is rendkívül sikeres ország. Finnország is anno Kekkonen alatt megalapozott sikere idején teljesen semleges ország volt.

Az EU egy út a sikerhez, de nem kell nagyhatalmi befolyás a boldoguláshoz, ha jó országokhoz csapódunk vazallusként. Kína ebből a szempontból nem rossz választás.

A egyesült Európa nagy lehetőségekkel kecsegtet, de ahogy együtt a nyáj el tudja kergetni a ragadozót, úgy le is tud rohanni a szikláról. Ha Európa nem újul meg, nem lesz képes versenyképessé válni és megvédeni magát, akkor jegyet váltottunk a Titanicra. Nagy, fényűző és szépen lesüllyedünk vele a tenger fenekére.

M. Bertalan 2011.07.06. 09:34:20

Csak szólok, hogy a határozat arról szól, hogy a Bizottság vizsgálja meg a kérdést, és ha úgy ítéli meg, akkor forduljon a Bírósághoz. Az pedig bármilyen meglepő kimondhatja az alaptörvény rendelkezéseiről is, hogy ellentétesek az unió elveivel.

Még annyi, hogy az egész alkotmányozás legnagyobb hazugsága az, hogy a tényleges életfogytigot a nép kérésésre lehetővé tették. Több mint tíz éve létezik. Ráadásul ha az Alaptörvényt elolvassátok, abban nem az van, hogy "Magyarországon van tényleges életfogyt.", hanem valami olyasmi, hogy a "t. életf.-t csak a súlyos élet elleni bűncselekmények miatt lehet kiszabni" Tehát nem deklarálja csak említi. Ennyit a konzultációról, gratulálok.

31/48 2011.07.06. 09:39:29

@jo.e: nem az kell, hogy mindenki egyetértsen vele, de azért az sem járja, hogy mivel úgysem fog mindenki egyetérteni vele, majd írok egyet és a mamelukjaimmal megszavaztatom. Ez persze jogszerű, de nem demokratikus és hosszútávon rendkívül káros, mert egyrészt az alkotmány maga sem lesz olyan amilyet lehető legszélesebb társadalmi bázis elfogad, magáénak érez és meghatározza a fejlődés elvárt irányát; továbbá mivel nincs társadalmi vita, a állampolgárnak és a civil szférának nincs beleszólása így nem fizetjük meg a tanulópénzt: nem fejlődik, erősödik meg a civil politikai szféra, csökken a társadalmi önszerveződés és az emberek elidegenednek a politikától. Ez pedig melegágya a korrupciónak, etatizmusnak és mindenféle egyéb autoriter csúfságnak.

GGG77 2011.07.06. 09:41:51

Gellért, sztem ti ma egyeztettetek Kuminnal. Sikerült hasonlóan mélyre vinni a színvonalat.

tevevanegypupu 2011.07.06. 09:43:26

@kicsi11:
Es kinek a hibaja, hogy ez igy van? Hogy evtizedekig jobb volt ha az ember kerulte a templomot, barmifele vallast, hogy nem volt tanacsos hittanra jarni, hogy szinte semmit nem tanultunk vallastortenetbol, nem ismerik a Bibliat, az unnepeket - nem csak a keresztenyeket - ami vegulis hozzatartozna az altalanos muveltseghez is? Nemigen volt valasztasi lehetoseg, ha az emberek azt sem tudtak - tudjak - hogy igenis lehet valasztani, hogy nem csak materialista ertekek leteznek.
Ami most tortenik sem helyes, mert eroszakkal nem lehet teriteni, de tanitani azt lehetne..Kell, hogy tudjak az emberek mit valasztanak es mit utasitanak el. Az orszag alapjai ettol meg keresztenysegre epultek, ezt nem lehet vitatni, de valoszinuleg generaciok mulva lehet(ne) elmondani, hogy ezt ertekeljek es el is fogadjak ugy, hogy emellett tiszteletben tartjak akar a laikus gondolkodast es termeszetesen mas vallasokat is.

tevevanegypupu 2011.07.06. 09:44:47

@kicsi11:
Es kinek a hibaja, hogy ez igy van? Hogy evtizedekig jobb volt ha az ember kerulte a templomot, barmifele vallast, hogy nem volt tanacsos hittanra jarni, hogy szinte semmit nem tanultunk vallastortenetbol, nem ismerik a Bibliat, az unnepeket - nem csak a keresztenyeket - ami vegulis hozzatartozna az altalanos muveltseghez is? Nemigen volt valasztasi lehetoseg, ha az emberek azt sem tudtak - tudjak - hogy igenis lehet valasztani, hogy nem csak materialista ertekek leteznek.
Ami most tortenik sem helyes, mert eroszakkal nem lehet teriteni, de tanitani azt lehetne..Kell, hogy tudjak az emberek mit valasztanak es mit utasitanak el. Az orszag alapjai ettol meg keresztenysegre epultek, ezt nem lehet vitatni, de valoszinuleg generaciok mulva lehet(ne) elmondani, hogy ezt ertekeljek es el is fogadjak ugy, hogy emellett tiszteletben tartjak akar a laikus gondolkodast es termeszetesen mas vallasokat is.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2011.07.06. 09:45:06

@Ezt elkúrtad Gonosz Törpe: a kevesebb néha több, kedves polgári demokrata barátunk! ez a fake kommentek írására is vonatkozik ...

szűrés

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.06. 09:53:54

@31/48:
"Finnország is anno Kekkonen alatt megalapozott sikere idején teljesen semleges ország volt. "

Kekkonen lenyegeben a finn Kadar volt. A Szovjetunio tobbszor is nyomast gyakorolt Finnorszagra azert, hogy Kekkonen a hatalmon maradhasson.

en.wikipedia.org/wiki/Urho_Kekkonen
"Kekkonen sided with the Soviet Union, working behind the scenes against the cabinet, and indeed, Fagerholm's cabinet resigned in December 1958. The Finnish Foreign Ministry ignored United States offers for help as promised by Ambassador Hubert Humphrey in November 1958. The crisis was resolved by Kekkonen in January 1959, when he privately travelled to Moscow to negotiate with Khrushchev and Andrei Gromyko."

"The second time the Soviets helped Kekkonen came in the Note Crisis in 1961. The most widely held view of the Note Crisis is that the Soviet Union's motivation was to ensure Kekkonen's re-election. Kekkonen had planned to prevent the parties from forming an anti-Kekkonen alliance to promote Olavi Honka in the 1962 presidential elections by dissolving parliament. However, in October 1961, the Soviet Union sent a diplomatic note demanding common "military exercises" against the West in reference to the FCMA treaty, in effect a threat to occupy the country. As a result, Honka dropped his candidacy, leaving Kekkonen with a clear majority (199 / 300 electors) in the 1962 elections. "

...
"Kekkonen had implied that if he was not remain president, the Soviets would not accept Finland's free trade agreement with the EEC. The tactic secured National Coalition support and the subsequent passing of an emergency law.[12] The elimination of any significant opposition and competition meant he became Finland's de facto political autocrat. His power reached its zenith in 1975 when he dissolved parliament and hosted the Conference on Security and Co-operation in Europe (CSCE) in Helsinki with the assistance of a caretaker government."

"According to Finnish historians and political journalists, there were at least three reasons why Kekkonen clung on to the Presidency. Firstly, he did not believe that any of his successor candidates would manage Finland's Soviet foreign policy well enough. Secondly, until at least the summer of 1978, he considered there was room for improvement in Finnish-Soviet relations and that his experience was vital to the process. "

Persze mit is tehetett volna. Finnorszag tortenete specialis, mind a svedek, mind az oroszok az orszaguk "termeszetes reszenek" tekintik es a szovjetek siman elfoglaltak volna, ha a finnek nagyon ugralnak. Azert Kekkonen legalabb olyan ellentmondasos figura volt, mint Kadar. A finn torteneszek ugy is kezelik.

tevevanegypupu 2011.07.06. 09:54:06

@kicsi11:
Na a kommentemet elnyelte valami ateista orveny, szoval le kell irnom ujra..
Csak azt irtam, hogy nem csodalom, hogy az emberek nemigen jarnak templomba es nem ismerik unnepeinket (nem csak a keresztenyeket), hiszen evtizedekig jobb volt ha kerultek a templomot, nem tanultak vallastortenetet, nem ismertek a Bibiliat. Egyszeruen nem volt valasztasi lehetoseguk, meg csak azt sem tudtak, tudjak, mit utasitanak el. Hogy nem csak materialista vilag letezik..Eroltetni termeszetesen nem lehetet semmit, de tanitani talan igen..Gunyolodassal, a masik hitenek ocsarlasaval nem megyunk semmire. Hogy az orszag kereszteny alapokra epult azt felesleges tagadni, tortenelmi teny. De hogy mindenki tudja, hogy ez mit jelent, ahhoz valoszinuleg sok idore lesz szukseg. Ettol meg a tobbi vallas es az ateista gondolkodas ugyanugy letezhet, de meg nekik is termeszetes kell legyen az, hogy Istvan az orszagot a keresztenysegnek koszonhetoen mentette meg. Partok, rezsimek jonnek es mennek, de ez a keresztenyseg megmaradt es maradni is fog.

MoxNox 2011.07.06. 09:59:00

@Alfőmérnök: Igen, csakhogy az összehasonlítás rossz. Nem igazán szerencsés egy több tucat államot összefogó szervezet működését összehasonlítani egyetlen országéval, Pistike homokozós dömperével összevetve sem lehet haszonteherautó tesztet végezni, pedig mindkettőnek ugyanannyi kereke van, és a billenője platformjuk is rememül működik. Egészen más folyamatok zajlanak a létrehozásukkor. Az EU alkotmánya mindig nyögvenyelős kompromisszumok árán, sok ország közötti hosszas egyeztetések végén módosulhat csak, a rendszerben alapban bele van kódolva a szuboptimális végkifejlet. Nálunk nem volt semmilyen akadály, hatalmas lehetőség volt egy magas színvonalú alkotmány létrehozására, ellenállás nélkül átvihette a kormányzó párt a saját akaratát, ehhez képest... De gondold akkor úgy, hogy nem az EU bírálja az alkotmányunkat, hanem egyes európai országok. Értek minket bírálatok miatta a jobboldali Merkel és Sárközy kormánytól is, az ő alkotmányukra nincs különösebb panasz, nem főkommunisták segítségével összedobált, társadalmi egyeztetés nélküli katyvasz, akkor ők hiteles bírálók, nemigaz?

preston 2011.07.06. 10:00:43

@tevevanegypupu - nem tudom, hány éves lehetsz, vannak e tényleges emlékeid az elsüllyesztett szocializmusról vagy olvasmányok alapján vagy ilyen okos.
Nem kaptak az egyházak különösen nagy támogatást a szocializmus utolsó két évtizedében, de lehetett járni templomba és hittanra. más dolog, hogy mindez nem volt kötelező, mint ma lassan az lesz.
a világ más részeiben is , ahol nem volt szocializmus vagy voros hadsereg, nagyon lecsökkent az egyházak jelentősége, a tradiciók, hagyományok része, nem követelnek maguknak politikai szerepet mint itt. A rengeteg vasárnapi hivő alkotta USA-ban sem kapnak az egyházak támogatást az államtól.
A szocializmusban több kultúrtörténetet, klasszikus történelmet, zenét stb tanitottak , mint ma.A biblia a kulturtörténelem része. Ha csak a bibliát tanitják, felmerül, hogy melyik egyház nézetei szerint stb, az már hitoktatás, amire igazán nincs szükség.
De ezt is megkapjuk a 32% kormányforradalomtól, úgy hogy az éhezőknek, kilakoltatottaknak és munkanélkülieknek majd a biblia ad vigaszt. Végül is erről van szó, nemde?

nookedli 2011.07.06. 10:01:49

Még jó hogy itt volt a kínai elnök és Mo-n nagy befektetések lesznek OV-ék szerint:

index.hu/gazdasag/vilag/2011/07/06/oriasi_kinai_kozpont_epul_szlovakiaban/

Vitya egy kicsit elszámolta magát.

Bloodscalp 2011.07.06. 10:03:41

@tevevanegypupu: WWWTTTTTFFF???? ez most nem volt komoly, ugye? Hogy te így gondolkodsz az állam-társadalom viszonyról. Vagy ez csak az aktuális kormányra vonatkozik?
nehogy azt akard mondani h nem tehetnek többet...ennél sokkal többet is, sztem is hibásak voltak azok a hitelszerződések, most indultak polgári perek ez ügyben (ha jól tudom) miért nem állami szinten vizsgálják őket felül? (na persze lobby)
Ha nem kapcsoltál volna-eszerint nem, a társadalmi állapotokra utaltam
a benzin pedig közhely, ellenzékből mindig elsüti a másik hogy csökkenteni kéne az adót, aztán kormányon nem fogja...

azért b@ssza meg a fidesz a 2/3-ját, mert ilyen állapotokban benyögni olyat hogy ÓRIÁSI SIKER, vagy jó mulatság férfimunka...hát jó érzésű ember ettől csak viszolyogni tud-miközben úgy dolgozik mint Kínában

31/48 2011.07.06. 10:04:23

@Doomhammer: épp azért mondtam őt, mert egy kis ország vezetőjeként kvázi vazallus volt.

Csak míg Kádár egy eladósodott, gazdaságilag gyenge lábakon álló országot hagyott hátra, amit utána még szét is raboltak, Kekkonen alatt Finnország olyan pályára állt, hogy napjainkra a világ egyik legélhetőbb országa lett. Persze nagyobb nyersanyagkészlettel rendelkeznek, de nem Ausztrália, vagy Oroszország szinten függenek azok kiaknázásától.

Anselmo 2011.07.06. 10:06:21

A slusszpoén az, hogy be kéne vegyük az alkotmányba, hogy garantáljuk a szomszéd országok területi épségét. Trianon után még úgy kezelnek minket, mintha mi lennénk az agresszorok. A szomszéd országokban előforduló magyargyűlöletről persze nem volt szó.
A rossz sajtónk miatt egyértelműen Bendit-Kón bácsi hazai testvérei a felelősek. Mondhatnám, hogy nem igaz, és akkor politikailag korrekt lennék, de az hazugság lenne.

MoxNox 2011.07.06. 10:08:32

@tevevanegypupu: Nem nyelte le a kommentedet ateista törvény, már harmadszorra olvashatjuk :) Lehet, hogy István az országot az akkor domináns vallásnak köszönhetően mentette meg, de mennyi jelentősége van ennek ma? Kb. semmi.

preston 2011.07.06. 10:09:43

@jo.e: én csak picinyt pontositanék: a szavazni jogosultak 60 % szavazott és ezek 52% adta a fidesz többségét, ami kb 32%.
Talán óvatosabban kellene folyton a nép akaratára hivatkozni.
Ráadásul a fidesz sokkal többet elhallgatott terveiből, ezzel az Orbány sokkal nagyobbat és aljasabbat hazudott, mint Gyurcsány valaha is .
Arról is sokat lehetne beszélni, hogy miért nem szavazott
több ember, ez a fidesz választási stratégia része volt.
70% részvételnél már nem lett volna meg a 2/3.

hammer 2011.07.06. 10:17:36

Nem semmi fröcsögés folyik itt...:)
Most tényleg, kit érdekel mit rikácsol egy Vörös Bendit anrchista libsi majom, pláne kit érdekel a cseh kommunista(!!!) párt?!
Azért az jelzés értékű, hogy az itt nyomuló libsi-bolsi kommentelők egy platformra helyezkednek a cseh-morva kommunistákkal:))))!!!
Gratulálok, demokráciából egyes hülyegyerekek!

ThufirHawat 2011.07.06. 10:22:20

Drága ergé, kedves Gellért!

Ha esetleg megtanulnál olvasni, mielőtt írásra adod a fejed, az sokat tudna segíteni. Bár lehet, hogy tudsz, csak ez a lépés most kimaradt a szóban forgó cikk kapcsán. No, ez is gáz lenne persze, csak másként.

Éljen a párt!

hammer 2011.07.06. 10:22:24

@fonó: Ha valakiben rengeteg frusztráció összegyűlt, az te vagy.
Mit ordibálsz meg visítozol itt?! Elgurult a gyógyszer?

hammer 2011.07.06. 10:23:59

@Ezt elkúrtad Gonosz Törpe:
Ki kergeti el? Te? Vagy a kommunista nyuggerek?
Jobb ha felkészülsz úgy kb. 20 év Orbán-kormányra.

stratez 2011.07.06. 10:25:33

Sokakat meglepett, hogy az EP parlamentje ugyanúgy, a pártlogika mentén működik, mint a magyar, nem az számít, hogy mit mondanak, hanem, hogy ki mondja. És aszerint is szavaznak. Ennyi történt tegnap Brüsszelben. Azaz semmi.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.06. 10:26:44

@31/48:
"Csak míg Kádár egy eladósodott, gazdaságilag gyenge lábakon álló országot hagyott hátra, amit utána még szét is raboltak, Kekkonen alatt Finnország olyan pályára állt, hogy napjainkra a világ egyik legélhetőbb országa lett. "

Kekkonen gazdasagi csodaja abban allt, hogy Kelettel es Nyugattal is kereskedett. A szovjetekkel valo boltolasbol sokan jol eltek, de aztan jott a Szovjetunio osszeomlasa es az a finneket is megviselte. Ez vezetett a '90-es evek elejenek valsagahoz. Nehany szam:

www.suomenpankki.fi/bofit/tutkimus/tutkimusjulkaisut/online/Documents/bon0705.pdf
"economy and the KESSU model of the Finnish Ministry of Finance showed at the time that
the collapse of Finnish exports to the USSR contributed some 2-3 per centage points to the
total decline of Finnish GDP in 1991.39 As the overall decline was 6.2 per cent, the
collapse of exports to the USSR would seem to be an important, but not the major cause of
Finland's severe economic crisis. The main reason, by general consensus, was the
economic bubble of the latter half of the 1980s, that is the excessive Finnish cost level
attained over a decade of higher-than- OECD-average economic growth, asymmetric
financial deregulation and overfull employment. Also, a deep recession in such important
export countries as Britain and Sweden as well as the global oversupply of forestry
products contributed to the Finnish crisis.
Though estimates here are very uncertain, it seemed at the time that perhaps 30,000 –
40,000 of the total 150,000 increase in the number of unemployed in 1991 could be
attributed to the collapse of exports to the USSR."

Azert felhivnam a figyelmet a kulonbsegekre. A finn GDP-ben a szerzo 2-3%-ra becsuli a szovjet export kiesese altal okozott visszaesest es 30-40000 munkanelkulit szamol emiatt. Magyarorszag eseteben ezek a szamok nagysagrendileg masok, mivel Magyarorszag tagja volt a KGST-nek, tehat a nyugati gazdasagi kapcsolatok inkabb kivetel volt, mint szabaly. Tehat Magyarorszagot a Szovjetunio osszeomlasa sokkal inkabb megrazta, mint a finneket.

A finneknek megvolt a lehetoseguk, hogy a Nyugathoz kapcsolodjanak, a magyaroknak nem volt meg. Ez a nagy kulonbseg. Kekkonen politikajanak az volt a lenyege, hogy a szovjeteket nem boszitik fel az amerikaiaknak tett engedmenyekkel es ez a hintapolitika eredmenyes is volt olyan tekintetben, hogy mire a Szovjetunio osszedult, a finnek kelloen fuggetlenek voltak tole, igy oket nem erintette olyan drasztikusan, mint Magyarorszagot. Kadar is ilyesmivel probalkozott, bar az o lehetosegei lenyegesen szukosebbek voltak es Kadar meggyozodeses kommunista is volt, ami Kekkonenre nem igaz.

egerészölyv 2011.07.06. 10:30:14

A demokráciába Bendit és Orbán ordibálása egyaránt belefér, ha egyaránt ocsmány is mind a kettő.

nookedli 2011.07.06. 10:37:38

Egyik párt sem jobb a szememben a másiknál, amíg nem emelik fel a minimálbért 300 000 Bruttóra.
Szerintem ez reális lenne a mai árakhoz és viszonyokhoz képest. Nem beszélve arról, hogy magasabb bérek után magasabbak a járulékok. De ebben az országban ez senkinek sem az érdeke a döntéshozók körében. Jobb lenne kilépni az EU-ból és felépíteni újra amit leromboltattak a belépés miatt. Ha nem ilyen béna vezetés lett volna és kihagytuk volna 2004-ben a csatlakozást, már rég az általam áhított bér lenne a minimál és normális életünk lenne.

jo.e 2011.07.06. 10:42:50

@31/48: Miért, a - hogy is írod - mamelukok nem demokratikus szavazás útján kerültek oda? Vagy akkor meg mi értelme az egész 4 évenkénti hajcihőnek?

Roa 2011.07.06. 10:43:43

@preston: És HA Orbánnak kerekei lennének, meg áramszedője, ő lenne az omnibusz. Ha így lett volna, ha úgy lett volna, ha amúgy lett volna... És egyébként is 42.

Vannak játékszabályok, mindenki tudta előre őket a választáskor. Pont leszarom azt (illetve annak a VÉLELMEZETT véleményét), aki négyévente 1 vagy 2 órát nem tud arra szánni, hogy a közügyeket gyakorolja.

Mert ő csak azért nem ment el, mert 1. megcsömörlött a politikától; 2. megfenyegette/megfélemlítette a Fidesz; 3. a kutyáját pároztatta éppen, 4. etc. Node HA elment volna, biztos, hogy a Fidesz ellen szavazott volna. Höhö. Ne vicceljünk már.

A másik kedvencem, hogy hazudott Orbán a kampány alatt, és azóta is. Bravó. Csodálatos. Aki nem tudja, hogy a politikusok hazudnak, az ne is menjen el a választásokra. Mert ő az, aki arra szavaz, aki aktuálisan tejben vajban fürdő Kánaánt ígér neki.

A HVG-ről pedig: nem mondom azt, hogy szennylap, mert ez így, ebben a formában nem lenne igaz, ugyanis a látókört kifejezetten dicsérendően szélesíti, azonban a HVG a gazdasági újságok Blikk-je: bulvár-gazdasági újság. Szenzációhajhászabb, mint hiteles forrás. Úgy is kell kezelni.

2011.07.06. 10:46:30

@tevevanegypupu: én szocializmus alatt jártam hittanra meg konfirmáltam. Akkor kötelező volt a templombajárás is.
Azóta vagy 5-6x voltam.
Ismerem, csak nem érdekel különösebben. A keresztény értékrenddel is koncepcionálisan egyetértek, csak nem gondolom, hogy ez templombajárók vagy akár keresztények monopóliuma lenne. (maga a feltétlen hit stb. baromság szerintem, de a "ne tégy olyat mással ami neked rosszul esne" kategóriájú dolgok jók).
Szóval az egyházat leszarom, mert pénzéhes, harácsoló banda. Remélem nem lesz kötelező a templomba járás.

kicsi11 2011.07.06. 10:47:37

@tevevanegypupu: Szerintem "államvallással "nem lehet embereket kereszténnyé tenni. Én az átkosban szerettem templomba járni, mert akkor aki ott volt, az a hite miatt volt ott, vállalva akár a hátrányait is.. Mióta "államvallás" lett, aki oda jár, az vállalja az előnyeit. Politikusok, polgármesterek, falusi képviselők, kisvárosi rangos emberek. 40 évig be sem tették a lábukat, most meg ott tolonganak. Én így már csak ritkán megyek. És a gyerekeim sem.

Katolikus iskolák? Már csak a nevükben azok, meg néhány formalitásban.
Régen ha valaki a piaristáknál vagy a bencéseknél végzett, az jelnetett valamit. Ma az, mindegy, hogy valaki a Szent Imrébe jár, vagy a Trefortba.

"de ez a keresztenyseg megmaradt es maradni is fog." Nem tudom ezen mit értesz, de én nem sok jövőt jósolok a kereszténységnek, mert képtelen a megújulásra.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.06. 10:48:23

@preston: @GGG77: @mavo: @kicsi11: és akit illet!

Konkrétan mi az (már egy konkrétummal is megelégszem), amiben titeket a keresztények gátolnak?

Azért groteszk (vagy inkább tragikomikus) ez az egész antiklerikális (ill. ma már egyre inkább keresztényellenes) hisztéria és harc, mert legaktívabb harcosai maguk is egyfajta szakadár "keresztények" :-] Mert mi más volna a mai (főként a hatvannyolc utáni) balos liberális demokrata brancs, mint egy szekuláris és ateista protestáns "keresztény" szekta?! Nincs ebben semmi új, hiszen a klasszikus liberalizmus is a protestantizmusból sarjadt ki, olyannyira hogy követői többnyire még protestáns keresztény vallásukhoz is ragaszkodtak (ők még tudták, milyen alapokon állnak). Ha megnézzük a mai balos lib. demo. hivatkozásokat, nincs közöttük egy sem, ami ne keresztény alapú hivatkozás lenne (maga az alapvető emberi jogokra való hivatkozás is egy keresztény találmány, hiszen a kereszténység előtt olyan, hogy "a személy méltósága" egész egyszerűen nem létezett). A kérdés csupán már csak az, hogyha amiért harcolnak és az ami ellen harcolnak megegyezik, akkor valójában mi is harcuk célja?! Félelmetes, hogy nem látják be, hogy a szabadságért veszni hagyják szabadságukat, hogy jogaik csak annyit érnek, amennyi azokból (még) keresztény és minél inkább nyerésre állnak a kereszténységgel szemben, annál kevésbé szabadok.

Ördögi, na! :-[

ü
bbjnick

Droidfigyelő (törölt) 2011.07.06. 10:51:07

Ez jó, a mandiner fikáz csúsztatás miatt:)))))) rólatok gyakran jut eszembe, hogy "de Virág elvtárs, ez az ítélet".

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.07.06. 10:53:27

elmondom en kedves mandineresek, mit jelent a hatarozat..

azt jelenti, hogyha en most beleszarok az alkotmany egy peldanyaba, majd nyilvanosan lehugyozom, leontom benzinnel es elegetem nincs joga senkinek megbuntetni erte:-)

mert en az europai unio polgara vagyok, ezzel jarnak jogok es azt a viktormany sem veheti el tolem. nincs joga, mert nagyobb hatalom vagyok nala:-)

kicsi11 2011.07.06. 10:53:56

@bbjnick: nem gátolnak semmiben. Csak tudod, a katolikus egyház azon korszakai, amikor túl közel voltak a hatalomhoz nem a legfényesebbek.

jo.e 2011.07.06. 10:56:38

@preston: Most elhallgatott vagy hazudott? Nem mind1...
Aki elment szavazni az a "nép" akinek az akarata számít.
Ezt a matematikai modellt - ami a 10M embert leképezi 386 -ra "mindenki" elfogadta. Ez adott, ebből adódott a 2/3. Innentől kezdve minden számolósdi csak az eredmények kiforgatása. Értelmetlen és még 1x mondom sztem szánalmas. 2010-től az emberek 2/3-át képviseli a Fidesz a parlamentben és kész. Már ugye politikai értelemben...

Alfőmérnök 2011.07.06. 10:57:41

@MoxNox: Valóban nem állja meg a helyét az összehasonlítás, mert az eu alkotmánya (ha rossz, márpedig amennyire meg tudom ítélni, rossz, és messze az elvárható szint alatt van) egész ajrópa széteséséhez vezethet, Magyarország (szerintem sem tökéletes) új alkotmánya meg kisebb helyi zavarokhoz, de csak rossz esetben.
Amúgy persze, lehet bírálni az alkotmányt, csak az egésznek olyan lejáratás-szaga van.
A német és a francia bírálatok esetében kétségeim vannak afelől, hogy a bírálók teljes mértékben ismerik az itteni viszonyokat. Erős a gyanúm, hogy nem, és másodkézből érkező, eleve eltorzított információk alapján ítélkeznek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.06. 11:03:12

@kicsi11:

Szóval, semmi konkrétum?

ü
bbjnick

aadam 2011.07.06. 11:03:47

"ha választani kell a magyar alkotmány elleni küzdelemben közös platformra álló Daniel Cohn-Bendit és Cseh-Morvaország Kommunista Pártja (helló '68!); valamint a határozat céltáblájául szolgáló, keresztény és családi értékeket hangsúlyozó alaptörvény között, könnyű szívvel választjuk az utóbbit"

Ezt nem hittem el!! Ekkora hamis dilemmát egy értelmesebb nagycsoportos óvodás nem engedne meg magának! (A cikknek ettől még lehet igaza, de ez valami brutális.)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.07.06. 11:05:09

@waszabi: "Ti. szó nem volt az emberek átbaszásáról a választási programban"

Nehezen lehetett volna program nélkül.

"a jogrendszer ilyen mértékű átalakításáról"
2/3ad az 2/3ad. Ha a Fidesz hazudott is, a szocik nem felejtették el 5percenként elismételni, hogy Orbán minden reggel a vécén ülve átírhatja az alkotmányt. És így is megszavazták OV-t.

"hogy gazdasági ígéretekről ne ejtsek szót(megvédik a nyugdíjakat stb)."
Hazudtak reggel, éjjel meg este.

Vissza lehet keresni, miket ígérteka 29 pontban, hát az a fasorban sincs, ellenben szinte minden más átalakításra került, amire az alapján nem kaptak semmiféle felhatalmazást, csak most azt sulykolják. Vagyis hazudnak, mint a vízfolyás, ez a tényállás.

"Gerinctelenek, ha így érthetőbb."
Bizony.

Igazából a többit nem tudtam követni. Tulajdonképpen mit is akarsz írni? Ha menni akarsz tüntizni a kormány ellen, mennyé', megyek én is, van miért. De főleg, amíg nincs demokratikus alternatív(, és az eu-s balosok nem azok), addig el kell fogadnod, hogy OV-ék vannak hatalmon.

kicsi11 2011.07.06. 11:09:14

@bbjnick: mivel én keresztényként nőttem fel, engem nem gátolnak most semmiben. De még emlékszem, amikor gátoltak, és bennem van annyi empátia, hogy milyen lehet, most nem kereszténynek lenni.
Akkor azt kellett hazudni, hogy ateista vagy, most meg, hogy hívő.

jo.e 2011.07.06. 11:10:44

@kicsi11: Szted hányan mondanák azt ha pl. a kommentedet olvassák, h. "Jééézusom, ekkora hülyeséget" :) ? Vagy hányan kérik a gyereküket, hogy az "isten áldjon meg fiam, pakolj már össze a szobádban", v. az isten b...a meg ezt a ... Vagy ha megkérnél 10 embert, h. rajzoljon már valamit, amikor meghallja azt, h. béke - szted hányan rajzolnának galambot? stb.
Hát többek között ezért keresztény gyökerű Mo.!

Anselmo 2011.07.06. 11:17:31

@jo.e: a galamb a keresztény mondák szerint nem a béke, hanem a remény madara, mert az tért vissza olajággal a csőrében Noé bárkájához (jelezve, hogy földet talált).

kicsi11 2011.07.06. 11:20:27

@jo.e: én nem a gyökereket kérdőjeleztem meg, hanem a jelent.
Bár szerintem az "Isten" szó nemcsak a kereszténység sajátja.
De a "Jézus", meg a Jézus Mária" jó példa.
Ja, a "galamb" meg az Ószövetségből jön:)

jo.e 2011.07.06. 11:22:28

@Anselmo: Ez igaz, én is tudom. A lényeg a keresztényen van, meg a bibliai eredeten. Ezért is írtam bele, hogy 1 kicsit cizelláljam a kommentet :)

jo.e 2011.07.06. 11:26:42

@kicsi11: de nem a koránból v. a ...védából. Pont ez a lényeg.
Nem vagyok hívő - na jó 1 kicsit - de nekem semmi bajom ezzel a kereszténység dologgal. Persze vannak, voltak elhajlásai, de nem ez a fontos. 1 szó mint 100, sztem jól van ez így!

2011.07.06. 11:29:30

@bbjnick: Azért groteszk (vagy inkább tragikomikus) ez az egész antiklerikális (ill. ma már egyre inkább keresztényellenes) hisztéria és harc,

Kevered a jézuskát a géppuskával!

Csak erőltetett kapcsolat van a klérus és a kereszténység között.
Miért?
keresztényi életet élnek ?
A pápák? Borgia, a jelenlegi állítólag náci volt, megszavazták a "szent" iratokat, a többi apokrif, a saját céljaik szerint, vagyont halmoztak fel, stb.
pedofília?
fegyverek megáldása?
Politikai állásfoglalás a szószéken!!!

Tudsz mondani olyan pontot a tízparancsolatból amit ne sértettek volna meg?

2011.07.06. 11:33:03

@Alfőmérnök: Erős a gyanúm, hogy nem, és másodkézből érkező, eleve eltorzított információk alapján ítélkeznek.

Nem szakmailag bírálták. tele van ellentmondásokkal.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.06. 11:34:16

@kicsi11:

"mivel én keresztényként nőttem fel, engem nem gátolnak most semmiben. De még emlékszem, amikor gátoltak, és bennem van annyi empátia, hogy milyen lehet, most nem kereszténynek lenni." --- írod.

Ugyan!:-)

"Akkor azt kellett hazudni, hogy ateista vagy, most meg, hogy hívő." --- írod.

Ugyan, ugyan!:-)

Szeretnél beszélni az érzéseidről, azokról a bizonytalan kis rezdülésekről, ott, valahol, belül?:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.06. 11:40:53

@Könnyen elkaptuk, uram!:

No, b*szod, téged meg a Borgiák üldöznek?!:-D

Értem én, hogy nektek a klérus ne mondja meg, hogy mi merre hány méter! És ki mondja meg?

ü
bbjnick

bamberg 2011.07.06. 11:54:00

Szasztok! Most kommentelek elősző életembe', csuda izgi!
Ja, a témához:
1. az EU parlamentje sem jobb sajna egyik ország saját parlamenti viszonyainál sem (és sajnos a magyarétól sem különb), én is naívan gondolkodtam korábban róla, dehát mindenhol azok a fránya anyagi érdekek... Szóval ne várjunk többet, amit lehet, azt meg végképp ne gondoljuk, hogy bármi döntés, szavazás mögött a kerekasztal lovagjainak aggódó, nemes érzülete rejtezik (jaj szivem csücske, magyarische demokrácia).
2. Kereszténység. Sokan kommentelik ellenérzéseiket a témában, de meggyőződésem, hogy tévesen ítéljük meg a kereszténység fontosságát Európában. Nem arról van szó, hogy járok-e templomba, vagy tanítják-e a hittant - ha igen, van közöm a kereszténységhez, ha nem, akkor nincs, a szeretet meg függetlenül van, vagy nincs. A 2000 éves keresztény gondolkodás, az értékek, az elvek, hogy mitől rossz vagy jó a lelkiismeretem, mindezek nagyon-nagyon mélyen beivódtak az itt élők tudatalattijába és tudatába, függetlenül a templomba járástól. Elképzelni sem tudjuk, milyen lenne ezen a kontinensen az élet, a kapcsolat, a berendezkedés (sőt, pol-gazd.) e nélkül. Máshol, virágzó gazdaságokkal bíró orsz-ban pl. az az érték, ha irgalmatlanul legázolod az ellenségedet. Neked pedig van hajlandóságod megbocsátani, tudsz nagylelkű lenni, korlátozod magad a közösség érdekében (demokr.), elfogadod a kontrollt stb. Ezért súlyos hiba volt az eu alkotmányból is kihagyni a kihagyhatatlant.
3. Magyarországon súlyosan roncsolódott a társadalom. 56 után egy megtört gerincű, családi értékeit, közösségi értékeit, hagyományait elhagyó társadalom épült. Ennek jele pl. hogy nincs alapvető egyetértés a fontos kérdésekben, hogy idegennek nézzük azokat a magyarokat, akik között új határokat húztak, mindez egy franciával, olasszal, de látjuk románnal, szlovákkal sem történhet meg. Ezért van szükség arra, hogy kihasználva a 2/3-ot visszaterelődjön az értékrend. Hogy jó kezekbe került-e ez a lehetőség, kiderül.
(Bocs, h. hosszú voltam.)

tevevanegypupu 2011.07.06. 11:56:54

@kicsi11:

A keresztenyseg miert ujuljon meg? Annak arra semmi szuksege. Az Egyhaz ennek a keresztenysegnek letetemenyese..ok pedig eleg sokat ujultak az elmult ket evtizedben is, megprobalnak valamennyire alkalmazkodni a valtozo idokhoz, de az feladatuk elsosorban nem az alkalmazkodas, hiszen amir epultek annak oroknek es rendithetetlennek kellene lennie: a szeretetnek. Hogy sokan az evszazadok soran - emberek es nem az Egyhaz egesze - visszaelt a hatalommal, hogy ennek a szeretetnek a neveben oltek vagy raboltak azert meg nem kell ketsegbe vonni a keresztenyseg - a szeretet hatalmat. Manapsag, hogy Magyarorszagon visszakaptak vagyonuk egy reszet, de ezzel egyutt szembesulniuk kellett azzal (amit persze tudtak), milyen megalkuvasokra kenyszerultek a szocialista rendszerben , nem konnyiti meg a hivokhoz de az allamhoz valo kapcsolatukat sem. Tisztazasra var sok minden, kapkodassal vagy hatalmi szoval manapsag mar nem mennek semmire. De nem lehet tagadni azt sem, hogy meg ha voltak is akik elarultak - kompromisszumbol vagy karrierjuk erdekeben? - az Egyhazat, megiscsak sikerult fenntartaniuk es megorizniuk olyan rendszerben, ahol mas orszagban szinte teljesen eltuntek..Most rajtuk mulik, mennyire tudjak "halaszni" az embereket, foleg a fiatalokat.Ez atmeneti ido, lehet, hogy a hatalmuk vagy befolyasuk Europarol atterjed Afrikara vagy Del-Amerikara, de nem tunnek el az biztos. Mert a "fonokuk" nem engedi. Europa most atalakuloban van, ugy tunik a "baloldali ertekek" eleg sulyos vereseget szenvedtek. Ez eppen nagyon jo ido lenne arra, hogy visszaterjenek az emberek valami magasztosabb (nagy szo) eszmehez..

tevevanegypupu 2011.07.06. 12:06:43

@Bloodscalp:

Na tudja az elmult nyolc ev utan - igen ez erv, igen ezt mindig felhozzuk, igen ez most is ervenyes - sok mindent a fidesz nem tehet, mint hogy megszorit, elvon es uj szovetsegeseket keres. Eleg sikeres volt ez az elmult felev, persze mindig lehet hibat talalni, de mar bocs, nem a baloldal erdekei szerint megy jelenleg a kormanyzas, az mint tudjuk eleg sikertelen volt. Ha valami nem tetszik, lehet hozzajuk IS fordulni magyarazatert..Es hogy el akarjak tuntetni - erre mindendemokratikus felhatalmazasuk megvan - a regi komcsi rendszer embereit, ahhoz csak sok sikert kivanhatok.

Orban apukarol tudom, hogy Libiaban dolgoztak, tudom, hogy parttitkar volt es hogy kobanyatulajdonos. Orbanne Levai Aniko pedig szolobirtokos..annak ellenere, hogy nem o kapta a legtobbet. Emlekszem ra, hogy Keller allamtitkar mit erolkodott, hogy talaljon valamit Orbanekon - Viktor el is ment minden vizsgalatra Gyurcsannyal ellentetben - de egyelore nincs mirol beszelni ezzel kapcsolatban.

A magam reszerol egyebkent semmi kifogasom sem a liberalizmus(nem az szdsz fele) sem a szocialdemokracia ellen. Ha magyar kepviseloi ertettek volna a kormanyzashoz - 12 evuk volt - akkor most nagy valoszinuseggel nem kellene azon keseregnie, hogy Orbanek teljhatalommal ulnek a Parlamentben es meg ket es fel evig.

kicsi11 2011.07.06. 12:08:38

@tevevanegypupu: a baloldali pártok valóban jelenleg pihenőágon vannak, ennek legfőbb oka a gazdasági válság, de a baloldali értékrendek vereségét nem látom. A házsasság intézménye végnapjait éli, nincs papi utánpótlás (pl. ezért kellene megújulni, mert papok nélkül nehéz lesz), a 10 parancsolatból max a Ne Ölj! van érvényben, az is csak a btk miatt, a válások a keresztényeknél is mindennaposak.. lassan melegek házassága terjed ....
Megmondanád mely keresztény érték tartja magát?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.07.06. 12:30:49

@bbjnick: "Szeretnél beszélni az érzéseidről, azokról a bizonytalan kis rezdülésekről, ott, valahol, belül?:-)"

gunyolodhatsz, de amikor nincs tovabb hatralni, akkor elore fogunk menni.. es durvan:-)

miert olyan nehez megerteni, hogy nem kerunk a hobbitokbol?

miert kell ilyen kurva agresszivnek lenni egy egyhaznak, ami a bekerol es szerteetrol papol? miert kell a mindennapokat megkeseriteni, miert kell amaskent fgondolkodokat kirekeszteni, megbelyegezni?

milyen beke es szeretet ez????

Bloodscalp 2011.07.06. 12:32:21

@tevevanegypupu: szerinted akkor Orbán és tsai azért ülnek ott ahol mert értenek hozzá? ugye tudod hogy a 12 év mellett nekik is van már 5 évük az "országépítésből"

lehet mantrázni ezt az "elmúlt8évet" de hogy mennyire üres szöveg jól mutatja hogy 2011 közepe van:) szóval már kiterjed idénre és 2010-re is? mert abba beletartozik az orbán-kormány is:)
én nem hibákat mondtam, hanem azt hogy marketinggel nem megyünk semmire

Nem a feleségéről beszéltem, hanem a tágabb családról, szóval a kedves papa párttitkár volt és kész:) demokratikus szalonna lett belőle:)

Keller pont olyan mint Budai, persze hogy nem talált semmit, mert nem is akartak hogy találjon, mi lett volna ha Pintért vagy a "Vidékfejlesztési minisztériumot" vizsgálja rendesen?:) atyaég
A HM-el mérhető kb

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.07.06. 12:40:36

@Bloodscalp: keller a fidesz-mszp kozos mutyikon bukott meg. hogy barmilyen simlit vizsgalt, arrol mindig kiderult, hogy konyekig turkal benne valamelyik mszp-s is. ha nem igy lett volna, akkor simicska es puch egymasnak kapkodhatna a szappant.

Bloodscalp 2011.07.06. 12:43:58

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: naná, szegényeknek csak az maradt meg hogy a szeretett viktorra rá mertek támadni, de persze nem találtak semmit

milyen szép a Vértes, ó 2011.07.06. 12:46:01

@Valandil:

Persze, ismerjük a mélyidióták 'aki a Vezért megszólja, nem magyar'-ját, meg azt is, milyen lelkesen mocskos kommunistázzák azt, aki nem az és dicsérik azt, aki az.

Viszont a kérdésnek ezekhez semmi köze nem volt, sokadik nekifutásra hátha összejön. :)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.07.06. 12:46:57

@Bloodscalp: amit talaltak azt meg poltpetya addig tologatta es helyezte az akta aljara, amig elevult.

tehat az orban ellen rendorsegi vademelesi javaslattal az ugyeszsegi ugyekrol nem az derult ki, hogy orban viktor artatlan, csak annyi, hogy a legfobb ugyesz szionten egy korrupt bunozo, aki orbannak barmilyen buncselekmenyet hajlando elsikalni:-)

de ugye ez nem mehglepo egy olyan kormanyban, ahol a rendorseg feje rogton az alvilag feje is..;-)

kicsi11 2011.07.06. 12:51:05

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

bbjnick-re nem is reagálok rá annyira primitív.

Ennek semmi köze kereszténységhez.
Hataloméhes, mindenre alkalmatlan emberek ezen a ajtón próbálnak hozzáférni a zsírosfazékhoz.

milyen szép a Vértes, ó 2011.07.06. 12:54:01

@hammer:

Nem tudom, megfigyelted-e (mivel nem nagy piros betűkkel írták, valószínűleg nem), de Cohn-Benditet általában a műjobbosok hozzák fel a kérdésben, hiszen az ő világukban az, hogy 'mocskospedofil', az összes Vezérellenes érvet automatikusan megsemmisíti.

De legalább implicíte elismerik, hogy szerintük is nagyjából egyenrangú a két szereplő. :))

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.06. 12:56:56

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

"gunyolodhatsz, de amikor nincs tovabb hatralni, akkor elore fogunk menni.. es durvan:-)" --- írod,

majd

'miert kell ilyen kurva agresszivnek lenni egy egyhaznak..."? --- kérdezed.

:-D (...) :-D (...) :-D...

No, akkor tőled is megkérdezem: Konkrétan mi az (már egy konkrétummal is megelégszem), amiben téged a keresztények gátolnak?

ü
bbjnick

milyen szép a Vértes, ó 2011.07.06. 13:10:39

@bamberg:

Igen, a történelem elég jól megmutatja, mennyire mélyen beleivódtak a 'keresztény értékek' az emberek gondolkodásmódjába és hogy milyen az. Szóban mindenképp. És ennek a belénkivódott csodának köszönhetően nincs törtetés és másokon-átgázolás és régebben se volt (csak a mocskos pogányok között).

Asszem, megkeresem Hófehérkét és leülök vele a kerekerdőben egy tisztásra. Persze nem lesz semmi illetlenkedés, az kárhozatos dolog.

milyen szép a Vértes, ó 2011.07.06. 13:11:52

@tevevanegypupu:

És attól, hogy a kommunisták csináltak rossz dolgokat, attól a kommunizmus még lehet jó dolog, csak a rossz emberek rossz dolgokat csináltak és ezzel elárulták a kommunizmus szent szellemét.

Brrrr.

bamberg 2011.07.06. 13:20:46

@milyen szép a Vértes, ó: Látod, hogy Te is tudod a frankót? Éppen ezért fogod mindig finom pontossággal meghatározni, mikor ért valakit sértés, sérelem, mert ebben a keresztény elveket valló (túlzás, inkább erre épülő, még inkább ezt célzó) világban nőttél fel.

tevevanegypupu 2011.07.06. 13:21:34

@milyen szép a Vértes, ó:
Ertem a celzast de nem szeretem.(: Egyebirant valoban ugy van, ha egy szep ugyet elarulnak - hallottam egy mondast, miszerint a marxistak legalabb annyit artottak Marxnak mint az Egyhaz a keresztenysegnek - az csunya dolog, ido kell hozza, hogy az ember elfelejtse. Csakhogy nalunk az a helyzet, hogy amit a kommunistak csinaltak csunya dolgot azt ugy tunik a kozvelemeny konnyeden megbocsajtja, amit pedig az Egyhaz - joval kevesebbet - azt nemigen. Hat most majd fordul a koczka remelem..kommunistak eltunnek, Egyhaz marad.

milyen szép a Vértes, ó 2011.07.06. 13:21:38

@bamberg:

Milyen keresztény elveket? Tudnál mondani egy 'keresztény elv'-et, mely _saját_ és értelmes?

Hogy a sérelem 'meghatározásában' hogyan segítenek, azt inkább hagyjuk is.

bamberg 2011.07.06. 13:26:00

@milyen szép a Vértes, ó: Miért ne tudnád, mikor ért sérelem? Mit kell ezen meghat.? De képes vagy arra is, hogy az általad elkövetett sérelmet is felismerd. Az ám a nagy dolog.

Szóval keresztény elvet, ami saját? Legyen pl. a megbocsátás.

milyen szép a Vértes, ó 2011.07.06. 13:27:04

@tevevanegypupu:

A mocskoskommunistázás mindennapos (a keresztények öncélú szidása meg nem, legfeljebb azok fejében, akik saját üldözöttségük vízióján keresztül szeretnék értékesebbnek látni magukat), abban meg nagyjából az emberek 99%-a egyetért, hogy a kommunizmus káros és elfelejtendő.

(Attól most tekintsünk el, hogy Magyarországon a szocializmusig sikerült eljutni "csak".:-)

tevevanegypupu 2011.07.06. 13:28:14

@Bloodscalp:

Orbaneknak nem adatott meg, hogy ket ciklust vegigvigyenek, az elso azert nem volt olyan rossz, allitolag elsok voltunk a regioban..A 2002-es valasztasokat kar, hogy elvesztettek (valakik bizonyos csalasokat is emlegetnek, elnezve Kovacs Laci bacsit es a mar akkor is a hatterben machinalo Gyurcsanyt ez nem is lehetetlen), a 2006-ost megerdemeltek. Hogy most ebbol a kormanyzasbol hogy jonnek ki azt meg nem lehet tudni..De mindenkeppen jo lenne, ha 2014-ben is ok maradnanak hatalmon, megpedig azert mert..kik is vannak az ellenkezo oldalon? Jobbik-LMP-MSZP..na ne, viccnek is rossz. Vona-Schiffer-Gyurcsany..jo kis egyuttes lenne, de inkabb ne probaljuk ki.

tevevanegypupu 2011.07.06. 13:30:06

@randomgenerator:

Maganak feltetlenul kotelezo lesz..sot mar most kezdjen egy kilencedet.

milyen szép a Vértes, ó 2011.07.06. 13:35:48

@bamberg:

"De képes vagy arra is, hogy az általad elkövetett sérelmet is felismerd. Az ám a nagy dolog. "

Igen. Csak hát mi köze ennek a kereszténységhez...

A 'megbocsátás' keresztény elv? Se korábban, se máshol nem létezett-létezik? (Az meg, hogy az öncélú megbocsátás mennyire értelmes, illetve az, mennyire elméleti elv ez a kereszténységben, ne is jöjjön elő.:)

2011.07.06. 13:36:00

@bbjnick: hogy neked mennyire primitív a világképed!
Jó lehet neked! Nem gátol semmi a gondolkodásban. Az agyad se.

Nem, nekem nem hihető, hogy volna OLYAN Isten, aki a teremtményeivel a kapcsolatot egy "földi helytartón " keresztül tartaná.

Frank Zappa írta:

Van egy könyv, abban le van írva, a saját képére teremtett minket.
Hülyék mindenfelé. Hülyék mindenfelé, ott balra egy ronda is!

tevevanegypupu 2011.07.06. 13:36:17

@milyen szép a Vértes, ó:

Hat igen, korulbelul. A szocializmusban azert az emberek egy jo reszet osszekovacsolta az a hangosan ki nem mondott de mindegyikunk altal hon ahitott cel, hogy ennek egyszer vege lesz. Arra viszont almunkban sem gondoltunk, hogy igy..

tevevanegypupu 2011.07.06. 13:36:17

@milyen szép a Vértes, ó:

Hat igen, korulbelul. A szocializmusban azert az emberek egy jo reszet osszekovacsolta az a hangosan ki nem mondott de mindegyikunk altal hon ahitott cel, hogy ennek egyszer vege lesz. Arra viszont almunkban sem gondoltunk, hogy igy..

2011.07.06. 13:39:02

@bbjnick: miert kell ilyen kurva agresszivnek lenni egy egyhaznak..."? --- kérdezed.

:-D (...) :-D (...) :-D...

No, akkor tőled is megkérdezem: Konkrétan mi az (már egy konkrétummal is megelégszem), amiben téged a keresztények gátolnak?

Válaszd már külön: Keresztények-egyház

nem ugyanaz!

vagy ennyire csökött vagy?

bamberg 2011.07.06. 13:40:25

@Könnyen elkaptuk, uram!: Honnan van a nick-ed? Valahogy ismerős, de nem jut eszembe

Bloodscalp 2011.07.06. 13:47:28

@tevevanegypupu: igen, sajnos terjed ez a nézet-találkozok vele egyre többet hogy jobb híján jelenleg orbán a legjobb a placcon...ez elég szánalmas érv:)
nem akarom vissza fletót semmiképp, de ne egy jobb híján emberke legyen miniszterelnök már bocs.

ez mutatja hogy a jobboldali emberek is kicsit el vannak keseredve és utolsó szalmaszálnak tartják orbánt...

ez az "elcsaltáka2002választásokat" pont olyan mantra mint "azelmúlt8év" jobb ezt behazudni magunknak és mindenkinek mint szembenézni azzal hogy a korrupt, és elszart semmilyen 4 év után bukott az első orbán kormány, nem fura hogy mindig a másik a hibás?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.07.06. 13:47:53

@Könnyen elkaptuk, uram!: gondolom engem akarrtal kerdezni..
pl a kovetkezo a problemam. engem megbelyegeztek ezek a lelekkufartok meg gyerekkoromban.

es azota igenyt tartanak ram, veszik fel utanam a tamogatast, hazudjak, hogy 1.2 milliardan vannak. es utanaerdeklodtem, nem lehet levetetni a keresztenyseget, tejhat eletem vegeig tartani fogjak utanam a marukukat, holott olyannyira nem tamogatom en bloc a vallasokat, hogy konkretan az egyhazakat szervezett bunozoi csoportoknak tartom. mivel uzletszeruen kovetik el a csalas buntettet,m mert aki anyagi haszonszerzes remenyeben mast tevedesbe ejt, vagy tevedesben tart, ugye...

ez pedig gyonyoruen igaz az egyhazakra:-)

2011.07.06. 13:48:04

@bamberg: Mit követett el ez a kis latol?
Ööööö. Könnyen elkaptuk, Uram!
Mi a neved, latol?
Brian, uram?
Blian?
Nem uram, Brian!
Százados, lökjétek a padlóla le! De nagyon dulván!

Ha láttad a Brian életét, tudod, hogy kell istent csinálni. Milyen egyszerű a népet rávenni a hülyeségre. Csak egy kis tömegpszichológia.

Rájössz, hogy Jézust is"megcsinálták",
azért kellett meghalnia, mert mártírra volt szükség.
Különben eltűnik a kereszténység.
Keresztelő János például a történelmi dokumentumok alapján jelentősebb személy volt, mint Jézus. Mégis Jézus a kereszténység alapja. Kell a misztikum, na.

Amúgy milyen pikáns, mikor a keresztény zsidózik, majd elmegy a templomba, hogy ugyanazt az istent imádja!

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.07.06. 13:52:37

@Könnyen elkaptuk, uram!: egyebkent nem en mosom ossze a kereszteny hitet es a raepult szervezett bunozoi csoportokat, hanem pontosan a keresztenyek, akik ugy erzik, rogton nekem kell rongyolni, learulozni, megvetni es megatkozni az altaluk gyakorolt szeretetvallas neveben:-)))

holott annyit kellene tenni, hogy visszahuzni a templomukba, amibol annakidejen egy jezus nevu ifju rabbi pont azert baszta ki a kufarokat,hogy ott lelkieljenek..:-)

de majd eljon az ido, amikor mi meg inni es pokerezni megyunk a haverokal a templomba:-DDD

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.07.06. 13:53:40

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Amúgy milyen pikáns, mikor a keresztény zsidózik, majd elmegy a templomba, hogy ugyanazt az istent imádja! "

sot..

a muzulman is:-)

2011.07.06. 13:57:29

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Nem, azzal van bajom, mikor valaki összemossa a hitet a vallással, és az egyházzal.
Az egyház a vallás képviseleti szerve, de nincs hite.

Nem gondolom, hogy bármi tiszteletet érdemel az a szervezet, amelyik pénzért(bocs, vallási türelemből), nácikat menekített ki Argentínába.
Tudom, ez is kommunista kitaláció. Tényleg. Az NSZK is kommunista volt.

Tehát mivel hasonlóan gondolkodunk, nem hinném, hogy Veled vitáznék.
Inkább bbjnick reakciójára reflektáltam.

bamberg 2011.07.06. 14:03:44

@Könnyen elkaptuk, uram!: Kösz, tényleg, hisz nemrég láttam :-)
Azért Jézust nem "találták ki", úgy gondolom. Sőt, inkább azért lehet sommás ítéletet mondanod az egyházról (Luther pontosan ezt tette, mint Te), mert már nem Jézusról szól, hanem pol.-gazd. szervezetként messze nem spirituális célokat szolgál. Nehéz persze szétválasztani a hivatalos egyházat a valóditól, amelyik szinte láthatatlanul létezik, de sikerülhet (pl. mi sem nevezzük igazi hazafinak azt, aki elárulja a hazát, na jó, gyenge, de hasonlat).

2011.07.06. 14:05:32

@bamberg: Szóval keresztény elvet, ami saját? Legyen pl. a megbocsátás.

Kapufa. buddhizmus sokkal szelídebb. Krisna. Megbocsájtóbb. A Talmudban is benne vagyon. Az egy más kérdés, hogy egy sorára hivatkozva hülyítik a primitív népet. A hitetlent szabad pusztítani.

Bár ha jól emlékszem, ez a keresztény vallással is megesett. Valahogy a Jézus szent nevében sikerült Amerikában, Afrikában, Ázsiában terjeszteni a tant, Abszolút békés úton.

Ne ölj! A pap megáldja a fegyvereket.

bamberg 2011.07.06. 14:23:14

@Könnyen elkaptuk, uram!: De hát éppen most írtam, különbség van az egyházi hivatal és a keresztények között. Tekintsd a 3. századot: innentől "hivatalossá vált" a kereszténység, megindult azon az úton, ahova jutva Luther beégette. A magyarokról sok kritikát, lesújtó véleményt hallani (csalók, lopnak), ami igaz lehet azt a néhány esetet tekintve, amiből a véleményformáló formált, de ugye Neked, meg nekem, akik nem lopós magyarok vagyunk, ez fáj? Hát ilyen az egyházi keresztények - lélekben keresztények különbsége is.

Ami a megbocsátást illeti, azt hiszem mégiscsak befelé perdült -). A keleti vallások megbocsátása elsősorban psychés teljesítmény, nem a szeretetből fakad. Ha tényleg képes vagy a megbocsátásra, nem a holdra való mondat ez: szeresd ellenségeidet. Ugye ezt azért még a sztoikus hulla-magányba-tétlenségbe burkolódzó hindu lélekember sem ugorja meg egykönnyen...

2011.07.06. 14:29:09

@bamberg: nem a holdra való mondat ez: szeresd ellenségeidet. Ugye ezt azért még a sztoikus hulla-magányba-tétlenségbe burkolódzó hindu lélekember sem ugorja meg egykönnyen...

Mondjuk ezért volt Tibet leigázása olyan egyszerű. Mert nem fogtak fegyvert.

bamberg 2011.07.06. 14:32:48

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ó itt sokkal többről van szó, mint nem fogni fegyvert, azt sokan megtették már.

2011.07.06. 14:50:25

@bamberg: nem a holdra való mondat ez: szeresd ellenségeidet. Ugye ezt azért még a sztoikus hulla-magányba-tétlenségbe burkolódzó hindu lélekember sem ugorja meg egykönnyen...

Erre reagáltam. Egy tibeti láma könnyebben megteszi, mint egy római pápa!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.06. 14:54:13

@tevevanegypupu:

ahol az emberek többsége nem körösztény, az az ország nem körösztény.

"Europa vedobastyja"

ezt a hazug önfényezést abba kellene már hagyni. nem voltunk itt mi senkinek sem a védőbástyája, de ettől nem rosszabb az élet.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.06. 14:57:05

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Jóember, össze-vissza halandzsázol! :-]

Egyszer az a bajod, hogy miért nem választják külön az Egyházat a keresztényektől (a hívektől) --- holott többek között a hívek az Egyház.

" Mt 16.15
Jézus most hozzájuk fordult: "Hát ti mit mondtok, ki vagyok?"
Mt 16.16
Simon Péter válaszolt: "Te vagy Krisztus, az élő Isten Fia."
Mt 16.17
Erre Jézus azt mondta neki: "Boldog vagy, Simon, Jónás fia, mert nem a test és vér nyilatkoztatta ki ezt neked, hanem az én mennyei Atyám.
Mt 16.18
Én is mondom neked: Péter vagy, erre a sziklára építem egyházamat, s az alvilág kapui sem vesznek rajta erőt.
Mt 16.19
Neked adom a mennyek országa kulcsait. Amit megkötsz a földön, a mennyben is meg lesz kötve, s amit feloldasz a földön, a mennyben is fel lesz oldva."

Mt 18.19
Azt is mondom nektek: Ha ketten közületek valamiben egyetértenek a földön, és úgy kérik, megkapják mennyei Atyámtól.
Mt 18.20
Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük." "

Másszor az a bajod, hogy neked "nem hihető, hogy volna OLYAN Isten, aki a teremtményeivel a kapcsolatot egy "földi helytartón " keresztül tartaná".

Majd kibököd, hogy végülis az a gond, hogy Isten az embert saját képmására teremtette.

Most az Egyházzal van gondod, a keresztényekkel vagy magával Istennel?

Szerintem magad sem tudod.

ü
bbjnick

31/48 2011.07.06. 15:17:46

@Doomhammer: biztosan az én hibám, hogy nem fejeztem ki magam pontosan, de én nem az akkori Magyarország vezetését hasonlítottam össze az akkori Finnország vezetésével; hanem pontosan arra szerettem volna rámutatni, hogy egy elvileg független, de politikailag mégis az erőviszonyokból adódóan alárendelt, ámde nemzetközileg önálló, szabad országként elismert államocska, hogyan játszhatja a kapuország szerepét.

Értelemszerűen egy megszállt, és rövid láncon tartott csatlós országot, mint Magyarország nem úgy hasonlítottam a finnekhez, hogy ezt mi is megléphettük volna.

Hanem épp ellenkezőleg: Magyarország akár egy gyenge, széthullóban levő föderációban is megcsinálhatja a szerencséjét, ha jól manőverezik. A egyik viselkedési minta a finn, ahol egy gazdaságilag elzárkózó nagyhatalom kapujaként, szabad kikötőként felpörgetik a gazdaságot, és megfelelő szektorokba fektetnek be (fenntartható és jövőben profitábilis ágazatok, high-end termékek előállítása, magas színvonalú oktatás kiépítése), akkor habár erősen függeni fognak a kihasznált előnyöktől, de elég jól boldogulhatnak.

Nekünk is nagyon jól jöhet a kínai kapcsolat, csak nekünk annyival rosszabb a helyzetünk, hogy nem magányos versenyzők vagyunk, a környező országok szabadon lemásolhatják, ha valamit jól csinálunk, illetve az EU erősen korlátozhatja a külkereskedelmünket.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.07.06. 15:49:56

@bbjnick: azzal van gondunk, hogy egyaltalan nekunk foglalkoznunk kell ezzel, mert eroszakosak vagytok

hogy a falu egyetlen iskolajabol kirugjak a nem katolikus tanarokat es kitiltjak a nem katolikus gyerekeket kezelen.

ez a gondunk.

koldoknezegessetek ahogy tetszik, magyarazzatok meg magatoknak, hogy ez miert jo, de tessek vegre felfogni, vannak emberek akik manko nelkul is tudnak jarni, sot futni es az a normalis, nem az, amikor valaki keptelen onerejebol elviselni az eletet es az azzal jaro kihivasokat.

31/48 2011.07.06. 16:02:13

@Könnyen elkaptuk, uram!: ez megint olyan maszatolás, mint a kereszténység okozta a sötét középkort és a kereszténység a haladás ellen esetében.

Sok helyen látom ezt a keresztények bűnei: Afrika, Amerika. Meg a keresztes háborúk. Meg a sötét középkor.

Ez már ne haragudjatok, de baromira nevetséges.

1. A sötét középkort a római/antik civilizáció összeomlása okozta, amihez pont a kereszténységgel erősen ellentétes társadalmi jelenségek vezettek: morális hanyatlás, a központi hatalom szétforgácsolódása, és mindenekelőtt a rabszolgatartó gazdaság.

A középkorba az antik műveltséget pedig pont a keresztény egyház, na meg persze az iszlám civilizáció, mentette át.

2. Pont ezek a antik tanok -amik már a ókorban is azt eredményezték, hogy a tudomány nem tudott ötről a hatra lépni- akadályozták később a reneszánsz idején és az újkor hajnalán a tudományos fejlődést (mozdulatlan mozgató, geocentrikus világkép: nem igazán a Bibliából, még kevésbé a evangéliumból merített elemek), és persze ezért az egyház a felelős. De ha izmust akarunk keresni akkor az nem a kereszténység lesz, hanem a egyházat "megfertőző" antik műveltség, mert ez bizony a klasszikus filozófiai iskolák harca, amit a tanítvány eltanult. Ha pedig valaki azt hiszi, hogy az antik világban a tudományos fejlődés a maihoz hasonló töretlen és fokozatosan építkező valami volt, és nem öltek és hurcoltak meg embereket a tudományos/filozófiai meggyőződésük miatt, az jobban teszi, ha utána néz.

3. Keresztes háborúk. Ha nem a keresztény-keresztény és nem a balti hittérítő, hanem a keresztény-iszlám háborúkra gondolunk érdemes utánanézni ki ütött először. Segítek: az első keresztesek miért is indultak meg. Persze azt leszámítva, hogy a másod- harmad- negyedszülöttnek nem sikerült érdemi egzisztenciát biztosítani.

4. Újkor, rabszolgatartás, gyarmatosítás. Mind közül e a legjobb, mert ennek mi köze a keresztény tanokhoz?
Ezek alapvetően a keresztény erkölcs és moralitás ellenére történtek meg. A nem korrumpálódott egyház pedig inkább megtéríteni és civilizálni igyekezett a "vadakat" nem halomra ölni, vagy eladni rabszolgának.

A kereszténység alapvetően igyekezett békét teremteni legalább az azonos felekezethez tartozók között. A papság pedig sok évszázadon keresztül egyet jelentett a "nemzetek" és "osztályok" felett álló értelmiséggel. Az a ritkább eset, hogy a középkorban maga a vallás indíték volt a harcra és nem akadályozó tényezője annak, vagy ürügy.

Értelmetlen a fejlett szekuláris államokat a középkori kereszténységgel hasonlítgatni, inkább ha valaki mindenáron moralizálni akar, az azon lamentáljon, milyen lett volna a középkor kereszténység nélkül.

Amúgy meg aki a buddhizmus, mint békésebb vallás. Mindkét vallás békét hirdet. Nincs béke és "békébb". Attól kezdve pedig az embereken áll vagy bukik, hogy betartják-e. Az iszlám nem hirdet békét, hanem háborút a hitetlenek ellen. A keresztes hadjáratokat pedig nem a hit terjesztéséért indították, hanem a, mert megölték a keresztény misszionáriusokat = kell a földjük b, hogy ne terjedjenek el életidegen, az emberi civilizációt leromboló vad elképzelések = kellenek a földjeik, a váraik és technológiájuk is c, hogy megvédjék az ott élő keresztényeket, és szabad legyen a szent helyek látogatása = túl sok a gyerek, nincs hova rakni.

A buddhizmusra visszatérve. Buddhista országok is viseltek háborút. Azt is érdemes megnézni, hogy ki alapította a dalai láma intézményét.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.07.06. 16:10:57

@31/48: tehat igaz, hogy szar az egesz ahogy van, csak nem szarabb, mint a tobbi ilyen?:-)

31/48 2011.07.06. 16:20:00

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: az emberek mindenütt olyanok amilyenek. Aki azon dolgozik, hogy ne öljék egymást halomra, ne égessék meg azért mert nem hiszi hogy a koboldok vágják ketté a atommagot kis fejszécskéjükkel, ne gyártsanak halomra gyereket a nyomorba, hanem igyekezzenek holnap legalább egy kicsivel civilizáltabbak lenni már nem vesztegette el a napot. És tőlem lehet mormon, szcientológus, vagy áldozhat kecskegidát a felkelő Napnak.

Llee 2011.07.06. 16:46:17

@kaleidoscope: Erre gondoltam. :))

"Matolcsy szerint, aki szeretné élvezni a magánpénztár nyújtotta előnyöket, például a félretett pénz örökölhetőségét, vagy az egyéni nyugdíjszámlát, az: „kiírta magát a közösségből, szakított a közösséggel" ezért nem jár neki a nyugdíj."

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

tevevanegypupu 2011.07.06. 16:54:55

@mavo:

Europa vedobastyaja nem olyan hulyeseg mint ahogy hangzik, merthogy tenyleg megallitottuk nehany esetben a torokoket, meghozza a legfenyesebb gyozelmunk jeleul harangoznak Europaban delben ugyebar..

Es honnet veszi, hogy az emberek tobbsege nem kereszteny? Megjegyzem a mostani nepszamlalas - hacsak megint nem akadnak olyanok akik szegyellik vallasi hovatartozasukat megmondani - ezt esetleg tisztazhatja.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.07.06. 16:55:34

@31/48: nem egy malomban orlunk...

az, hogy te direkt nem arra reagalsz amit irtam, vagy csak nem erted, nem kompetenciam eldonteni.

tevevanegypupu 2011.07.06. 17:01:16

@Bloodscalp:

Orban tehetseges politikus, sot a legtehetsegesebb az osszes kozott. Irigylik es ahol lehet keresztbe tesznek neki ez vilagos. nem bocsajtjak meg azt sem, hogy - miutan az szdsz megprobalta a fideszt megalazni, tonkretenni - otthagyta oket. Legfokeppen azt tartjak nagy bunenek, hogy nem volt hajlando az mszp-vel tarsulni meg akkor sem, amikor ugy latszott eltunnek a politikai porondrol. Es hogy ez nem igy lett es manapsag ketharmaddal o a kiraly(-: az nemcsak az szdsz-mszp balfeksegenek koszonheto. Szivos munkaval megtartotta es felepitette a fideszt. Ez olyan teljesitmeny volt, amit a rendszervaltas utan egyetlen magyar politikus nem tudott megtenni egyetlen mas parttal sem.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.07.06. 17:14:53

@tevevanegypupu: hitler is tehetseges volt..

szivosd munkaval felepitette a harmdik birodalmat, sneki nem tudott akkoriban olyat.

kar, hogy kulonben egy komplexusos paranoid kis geci volt, igy a tehetseget masok eletenek tonkretetelere hasznalja velt vagy valos sereolmei miatti kicsinyes bosszuallas cimen...

sajnos ezt latom orbannal. nem tudja levetkozni a sajat maga altal generalt terhet, hogy nem pesten szuletett es emiatt orokke gyulolni fogja azokat, akiket maganal kulonbnbek tart a sajat komplexusai miatt.

es ezert kell majd elasnunk legkozelebb sokkal, sokkal melyebbre, mint tettuk 2002-ben.

mi, demokratak is tanulunk..:-)

Bloodscalp 2011.07.06. 17:21:00

@tevevanegypupu: :)
JAAA

na csak előjött hogy királynak kéne:)
mint valami propaganda szöveget úgy nyomod:) valóban úgy láttad valahol?belső fidesz olvasmány?:)
ezért tartunk itt, az aktuális néptanítók mindig feltűntek
aztán kiderült mindig hogy csak néphülyitők...ez van, reménykedj csak

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.06. 18:34:19

@bbjnick:

"Konkrétan mi az (már egy konkrétummal is megelégszem), amiben titeket a keresztények gátolnak?"

engem konkrétan nem tudnak túl sok mindennel, a gyereket meg inkább viszem 20 kilométerrel odébb, mint hogy egyháziba kényszerüljön, mint mostanra egyre többen.

de pl. a buzikat nagyrészt a drága, szerető körösztények gátolják abban, hogy egyenlő jogú polgárai lehessenek a zállamnak. ha a kotmányban az van, hogy csak nő meg férfi házasodhat, azzal bizony kotmányosan rögzítik, hogy bizonyos embereknek kevesebb a joga.

abortuszról nem is beszélve, csauék kipróbálták anno, meg is volt az eredménye.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.06. 18:53:14

@tevevanegypupu:

"Europa vedobastyaja nem olyan hulyeseg mint ahogy hangzik, merthogy tenyleg megallitottuk nehany esetben a torokoket, meghozza a legfenyesebb gyozelmunk jeleul harangoznak Europaban delben ugyebar.."

yep a valóságban meg bécsnél buktak a törökök, itt egy szétesett katyvasz volt egy török-függő édeserdéllyel bokrétaként az egész gyönyörűségnek a kalpagjára.

a törököknek volt egy elcseszett hadjárási szokásuk, amivel nem tudtak eljutni elég messze, amikor meg végre valahára eltudtak, ajrópa szépen összefogott, és előbb megvédte bécset, utána meg elkalapálta őket, mint a szart.

"Es honnet veszi, hogy az emberek tobbsege nem kereszteny? Megjegyzem a mostani nepszamlalas - hacsak megint nem akadnak olyanok akik szegyellik vallasi hovatartozasukat megmondani - ezt esetleg tisztazhatja. "

na, pont ez a baj, hogy megint lesz egy népszámlálás, ami majd "bizonyítja", hogy dekeresztény magyarország. múltkor is kihoztak valami 85%-ot, hát gratulálok. ha a negyede van, akinek ez nem állt meg a keresztelő-esküvő, aztán leszarom hozzáállásnál, akkor már verhetik a seggüket a földhöz

annyira kurva keresztények a zemberek, hogy a 4 egyházi esküvőből, ami a környezetemben lement, kettőn már igencsak útban volt a gyerek, és persze az egyik szűzi fehérben, hogy még tutibb legyen. érted?

köll a cécó, meg hát még mindig él a deazegyháziazigazi mítosz. de hogy ezért cserébe egy kis hittanmagoláson kívül a keresztény PARANCSOLATOKBÓL bármit is betartsanak, vagyis tényleg keresztényként viselkedjenek, na azt már nem. szó szerint annyi, hogy esküvő előtt a templomot mérföldekre, keresztvetés is maximum focimeccsen a haverokkal, aztán lemegy egy a kis fejtágító a kedves pap bácsival, akinek annyira kellenek a hívők, hogy a nyilvánvaló házasság előtti kefélésért sem szól már be, aztán esküvő, és legközelebb templom csak ha a haver is megnősül, és van kidobni való pénze a rongyrázásra.

ezek keresztények? ne röhögtess már, bazzag.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.06. 18:57:50

@tevevanegypupu:

"Legfokeppen azt tartjak nagy bunenek, hogy nem volt hajlando az mszp-vel tarsulni meg akkor sem, amikor ugy latszott eltunnek a politikai porondrol."

magyarról magyarra lefordítva: a nagy nyilvánosság előtt elutasították a meg sem érkező felkérést, miközben a háttérben ezerrel bizniszeltek a mocskos kommerekkel. jellemző, hogy budapest legorbitálisabb közpénz-elszívó gépezete a centrum is fidis és maszopos emberkék közös biznisze volt. na pont ennyire nem állt össze a fidi a maszoppal.

2011.07.06. 19:18:44

@31/48: Az a ritkább eset, hogy a középkorban maga a vallás indíték volt a harcra és nem akadályozó tényezője annak, vagy ür

Ez ugye nem komoly? Talán ha Magyarországra ellátogatnál, és utánajárnál, hogy miért ölte egymást az erdélyi református és a dunántúli római-katolikus, ha megmagyaráznád, hogy miért esett a Huszitáknak a római- pápa, ha elmagyaráznád, hogy ki égetett boszorkányokat Isten(!) szent-nevében, ha megmagyaráznád a perui indiánnak, hogy okvetlen szükséges volt a jézusi hittérítés nevében lemészárolni, aki nem tért át "önként", ha a Japánban történt erőszakos hittérítést ugyanígy megideologizálnád, hogy elmagyarázd, a keresztényi szeretet egyértelmű megnyilvánulása az emberhús égő szaga, akkor elhinném, hogy az egyház a keresztényi hitet képviseli.

Egyébként: attól, hogy kételkedek a biblia állításainak egy részében, nem azt mondom, hogy Jézus nem létezett. Azt még kevésbé, hogy a tanításai nem követendőek.
Azt mondom, hogy a klérus visszaélt Jézussal, meggyalázta a nevét.
Azt mondom, hogy ez az egész egy idejétmúlt történet, amit meg kéne reformálni, de új szempontok szerint.
Azt mondom, hogy Jézus történelmi személy volt, egy jelentős változtatási szándék állt az események mögött. Mégpedig vallási vonalon. Ezért nem tetszett a zsidóknak. Pusztulnia kellett. Hívei kihasználták mártírságát, és tanait hirdették mindenfelé. Nem ők áradtak szét tanítani, hanem menekültek.

Úgyhogy nem nekem vannak problémáim, én helyén tudom kezelni a dolgokat.
A hit építő, és fontos. Ha Isten mindenhol ott van, akkor benned is. Ha benned , akkor minek kell templom? (faragott képet(szobor) ne imádj!)
a vallás szükséges, egy adott csoport(nemzet, ország) összetartásához, identitásához
a klérus a pápával meg kihasználja ezt(hatalom, pénz, befolyás)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.06. 19:24:24

@mavo:

és erre mit látok? szijjártó elvtárs kedves apukájának a cége 2004-2005-ben (vagyis amikor a komcsik talicskán hordták haza a zemberek pénzét, és a fidi verte az asztalt, hogy a kartellezés így meg úgy) szépen kartellezett egy jót (na, vajon kikkel csinálhatta?), aztán kormányváltáskor felnyomta a az egészet, és a többiekkel ellentétben még büntit sem fizet (orbánszóvivő apuci cége? egy pár tízmilliárdos kis panamácskáért? hát hogy nézne az ki?). magyarul a korrupt módon szerzett hasznot megtarthatja, és közben eláztatta a konkurenciát. na így az igazi. sportszerűen el kell ismernem, a lopáscsaláshazudikolás megúszását mindenkinél jobban és pofátlanabbul tudják művelni a fiúk.

bamberg 2011.07.06. 19:26:50

@mavo: úgy gondolom, sok kérdésben (ami kotmányban van) nem tudhatjuk, pontosan hány % tart ide v. oda, de egyetérthetünk, hogy a "házasság csak ffi és nő között legyen lehetséges" kérdésben az elsöprő többség egyetért kotmánnyal. Dehát nem ez a demokrácia? Hogy a többség dönthet?

tevevanegypupu 2011.07.06. 19:29:46

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Bocsanat..hogy Orban nem Pesten szuletett es nem zsidonak azt az szdsz nem tudta megbocsajtani neki. Es - videki leven - meg kell mondanom, semmi irigylesre meltot nem talalok a budapesti szuletesben es nincs az a penzt amiert ott elnek. Egyebkent kedvenc fopolgarmesteruk is meglehetosen utalhatta a varost, hiszen elkoltozott onnet, es ha nem videkrol akkor Horvatorszagbol iranyitott..Egyebkent Budapest nagyon szep varos..meg szebb lenne a pestiek nelkul. Es talan elhiszi nekem, hogy a kozmopolitizmustol olyan messze vannak mint Mako Jeruzsalemtol.(:

tevevanegypupu 2011.07.06. 19:33:56

@Bloodscalp:
Nem vagyok fidesz tag es nem vagyok fidesz fan sem, latom a hibakat mert vannak. Hiszen latja azokat maga is, de csak azokat latja, szoval bizonyos mertekig igazsagtalan. Nem tudom, ha a fidesz es Orban valoban olyan lenne mint az mszp es Gyurcsany, akkor vajon nekik miert sikerult megmaradniuk es miert nem megy - akkora nagy hatszellel - az mszp-nek es Gyurcsanynak? Vagy az szdsz-nek miert nem?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.06. 19:37:44

@bamberg:

hogyne, persze, meg az emberek többsége azt is gondolja, hogy az államtól lopni nem bűn, nosza alkotmányba vele.

demagógiát félretéve: egyre kevesebben és kevesebben utasítják el a buzik házasságát, 10-20 éven belül a tendencia meg fog fordulni, ahogyan a valóban keresztény amerikában is szépen lassan megfordult. a kibaszott kétharmad miatt viszont nem lehet majd ennek megfelelően megváltoztatni a kotmányt, mert elég nyilvánvaló, hogy nem holnap lesz a liberálisabbaknak kétharmada. a világ változik, és ez a szerencsétlen tákolmány a múltat, a diszkriminációt akarja bebetonozni egy fospumpa fantompárt híveinek kedvéért.

2011.07.06. 19:42:55

@31/48: A keresztes hadjáratokat pedig nem a hit terjesztéséért indították, hanem a, mert megölték a keresztény misszionáriusokat

Aha. Ugyan nem a keresztes vitézekről beszéltem, de légy rá büszke. A keresztényi tanítások kiváló képviselői voltak. Az, hogy Magyarországon a magyar seregek kísérték át őket, mert keresztényi szeretetükben fosztogatták a lakosságot, hogy végigdúlták kisázsiát, míg a szentföldre értek, büszkeséggel tölt el?

tudod, kik voltak a harmadik kereszteshad vitézei? Akiket hajón akartak átszállítani? Gyerekek! Összefogdosott gyerekek! Légy büszke!

Csak egy apróság: a keresztes-lovagrend tudod, miről híres? Hogy rohadtul meggazdagodott. Annyira, hogy fel kellett számolni őket, tűzzel- vassal. A keresztényi szeretet jegyében. Mitől lettek gazdagok? Feltalálták a bank intézményét. A lovag, aki elindult a szent-földre, pénzt helyezett el náluk, kapott egy váltót, amit menet közben, több állomáson is beválthatott.
hogy lehet ebből meggazdagodni? Ugye nem mindenki ért oda...

tevevanegypupu 2011.07.06. 19:44:04

@mavo:

Ketsegtelen, hogy Magyarorszagot nemigen vedte a nyugat a torokoktol, annal inkabb Magyarorszag a nyugatot. Nagyon halasak voltak erte es azota is..(: .Erdely mas dolog, ok maguk is allando kuzdelemben voltak reszben Magyarorszaggal, reszben Ausztriaval..kenytelenek voltak osszefogni a torokokkel, akik - ez azert becsulendo volt bennuk - legalabb a vallasuk miatt (reformatus) nem oldostek oket..De nem is errol van szo, bar ez kapcsolodik a vallashoz is: nem azokra gondolok akik csak eskuvot es keresztelot tartanak templomban - kulonben egyre ritkabban, mert mostanaban azert a papok szoktak erdeklodni, hogy a kedves hazasulando hova jar templomba es ha nem, akkor minek neki templomi eskuvo - hanem azokra akik rendszeresen jarnak es rendszeres hiteletet elnek. Nem baj, ha egyelore kevesen vannak. Majd ha lesz lehetoseguk tanulni es megismerni a vallasokat, nyilvan tobben lesznek. Megfigyelte kulonben, hogy ugyanez a zsidoknal most elobb tortent, egyre tobben valtak "igazi" zsidova es egyre jobban es sikeresebben "gyujtik" hiveiket. Nagyon helyes. Remenykedem, hogy a keresztenyeknel is igy lesz elobb-utobb. Az ember nem elhet lelek es lelki vezeto nelkul, akkor tul uresse valik az elete.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.06. 19:44:27

@tevevanegypupu:

"Es - videki leven - meg kell mondanom, semmi irigylesre meltot nem talalok a budapesti szuletesben es nincs az a penzt amiert ott elnek."

amiből kiválóan leszűrhető, hogy túl sokáig nem sokat voltál a bűnös városban. bépesten olyan pezsgő élet van, ami sajnos, hangsúlyozom sajnos egész egyszerűen szinte sehol másutt nincs magyarországon.

(végre megint) bépesti létemre én nagyon örülnék annak, ha ne lennének ennyire döglöttek a kisvárosok. mindenkinek jobb lenne, ha akárholvárosban nem az ósan meg a teszkó lenne a hétvégi buli, meg persze a környék három-négy kisvárosának egyetlen egy 10 után is nyitva tartó kocsmájában a bebaszás. és szerintem csökkentené is ezt az elbaszott vidék-főváros "ellentétet".

2011.07.06. 19:45:24

@bamberg: Dehát nem ez a demokrácia? Hogy a többség dönthet?
De. Jogos.

tevevanegypupu 2011.07.06. 19:46:47

@mavo:

A meg sem erkezo felkerest..haha, gondolja, hogy a fidesz osszeallt volna az mszp-vel ha azok "felkerik"? Na ne..Ami pedig a hatterben torteno osszefonodast illeti, ami meg most is tart, inkabb az mszp-szdsz haza tajan kerekedjen..

tevevanegypupu 2011.07.06. 19:52:39

@mavo:

Ebben - a budapesti pezsgo elet - igazat adok, tenyleg nem lehetne birni mindenhova elmenni, de azert ne sajnaljon bennunket videkieket sem. Itt is van nyari fesztival, koncertek, tancfesztival, szabadteri szinpad, kiallitasok, eloadasok, itt sem gyozi az ember. Az viszont ketsegtelen, hogy osszel-telen-kora tavasszal eleg kihalt estefele a varos sajnos. Vannak ugyan szinhazi eloadasok, hangversenyek de nem minden heten.Es a szorakozohelyek, presszok nyolc orakor bezarnak, ha nem elobb. Ritka kivetel amelyik tizig nyitva tart.

2011.07.06. 20:04:11

@tevevanegypupu: Europa vedobastyaja nem olyan hulyeseg mint ahogy hangzik, merthogy tenyleg megallitottuk nehany esetben a torokoket

Azért a történelmi pontosság kedvéért először maguktól fordultak vissza, belpolitikai problémák miatt.
Másodszor, már felkészülve, úgy megállítottuk őket, hogy csak na! Bécset ostromolták.

bamberg 2011.07.06. 20:05:30

@mavo: Nocsak, nocsak. Érdekes gondolatmenetet indítottál bennem. Szóval a többség azt mondja (szerintem nem többség, de lehet h. csak reménylem), államtól lopni nem bűn? Tegyük föl. Dehisz hiába, mer az akkor is tilos! Ha csak a rendőrök hisznek a btk-ban, akkor is el fognak vinni a dutyiba a többségeddel együtt! Mégis azt mondjuk (nagyon helyesen), ez a törvény ne változzon a többség akarata ellenére se!
Namármost. Vannak talán olyan kérdések, amelyben a többség beteges, tudatlan, vagy sodródó viselkedése sem elég arra, hogy elfogadjuk? Talán a melegházasság? Lehet hogy ilyesmit nem kellene a többség kénye-kedvére bízni?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.06. 20:10:21

@tevevanegypupu:

"annal inkabb Magyarorszag a nyugatot"

lószart. ha a török nem töketlen, akkor áthasít rajtunk, mint kés a vajon, és akkor a nyugatnak tényleg védekeznie kellett volna, így meg nem kellett, csak a legvégén egy picikét.

a nyugat szépen szépen elnézegette, ahogy a török töketlenkedik itt a saját harmadában, meg mélabúsan rángatja erdélyt, közben haláli nyugalommal megvívta a saját nem is kicsi háborúit, mert volt rá ideje, és amikor ennek nagyjából vége lett, előbb visszaverte a nagy nehezen bécsnek nekiveselkedő törököt, majd leverte, mint vak a poharat.

a török szó szerint végigbénázott itt 150 évet. egy teljesen szétvert, magába roskadt, itt-ott szinte kiirtott országon nem tudott egy lendülettel végigmasírozni. tök szép dolog szondi két apródja, de az a hadsereg, ami nem ágyúz szarrá egy ilyen várat, és sétál el közben mellette a javával, az hülye, mint a faszom. oké, hogy hol volt még napóleon tüzérsége, de akkor is, sok ágyú sok lyukat üt, akkor is, ha olyan szar, mint a törököké. jellemző, hogy simán lement egy harminc éves háború, fél német-római császárság kihalt, és ebből a török nem úgy jött ki, hogy szépen feltolja a határokat legalább csehországig, de inkább a rajnáig, hanem csak kibekkel negyven-ötben évvel többet - hát gratulálok, félelmetes srácok voltak.

ugyanebben az időben idősb rákóczi györgy brünnig nyomult, és verte a császáriakat, annyira védte a nyugatot.

szép dolog a hősiesség, tiszteljük a hősöket, de hogy a nyugat bástyája ... ha csak rajtunk múlt volna, nagy szarban lett volna az a nyugat.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.06. 20:22:47

@bamberg:

"Lehet hogy ilyesmit nem kellene a többség kénye-kedvére bízni? "

1. jó múltkorjában volt egy durva élményem. egy egyébként nagyon rendes és tiszteletreméltó, idős bácsi nagyon durván kikelt a buzik ellen, és akár hiszed, akár nem hiszed, a cca 40 valamennyi évesnél fiatalabbak 90%-a részben kinevette a vehemenciája miatt, részben meg hűtötte az öreget, és bizony, olyanokat mondtak, hogy a buzik is emberek, és tolerálni kell őket. bizony ám. nem hinném, hogy ezek az emberek annyira rajonganának a buziházasságért, de nem mennének el ellene tüntetni, sőt, ahogy elnézem, a java részüket igazából nem is érdekli már. és még csak 20 egynéhány év telt el azóta, hogy a buzulást börtönnel büntették, és az embereknek valóban a többsége úgy gondolkodott, mint ez a bácsi.

nagyon az az érzésem, hogy ez a híres magyar buzifóbia is csak olyan, mint a híres magyar kereszténység. a tényleg buzifóbok ordibálnak, nyomják a hamis konszenzust, hogy a többség velük ért egyet, a valódi többség meg egyre inkább szarja lefelé az egészet, és egyre inkább fogadja el, mert valahogy az istennek sem jön be a buzifóbok dumája, hogy a buziktól elkapják a többiek a buzulást, és egyre inkább látja, hogy a buziházasságtól neki se jobb, se rosszabb nem lesz.

2. nem pontosan erről van szó. hanem arról, hogy ne betonozzuk be. nincs olyan, hogy majd száz év múlva is elutasítja a többség a buzik házasságát, illetve ha még lesz, akkor az akkor már egy kicsit sem lesz menő. sőt, már most sem az, csak itt a balkáni végen.

VI. Béla 2011.07.06. 20:26:56

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Tudsz mondani olyan pontot a tízparancsolatból amit ne sértettek volna meg? "

Most azt hiszi hogy ez egy egyházellenes érv?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.06. 20:28:19

@bamberg:

egyébként meg csúsztatás, hogy a többség azt akarná, hogy szabadon lehessen lopni az államtól. nem akarja, csak így esik kézre. amikor éppen nem ő teszi el a repitollat, meg adócsal, akkor azt az akaratát fejezi ki, hogy ne lopjunk az államtól, és ne lehessen adót csalni. megmaradtak a kádári idők reflexei, és csak lassan gyógyul ki belőle a nép, ez van. mindenki ágál, hogy így a korrupció, meg úgy a korrupció, ehhez képest én egyedül nem adtam az ismerőseim közül hálapénzt, rendőrnek is csak egyszer adtam pénzt, de az természetesen szépen körülírva ugyan, de kikövetelte, és nem vagyok rá büszke.

szóval nem. senki nem akarja itt, hogy törvényes legyen az államtól lopni, még akkor sem, amikor közben javában adót csal.

VI. Béla 2011.07.06. 20:31:43

+ bámulatos, hogy milyen felsorolásokat tudnak egyesek a keresztények bűneiről. A sajátjaikat is így tudják sorolni?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.06. 20:32:15

@tevevanegypupu:

szdsz nevű párt de facto nem létezik. húsz évig teccettetek ezért szurkolni, nem kellene úgy csinálni, mint ha az szdsz valóban létezne.

én azt várom, hogy a fidi egyszer elkúrja a kimosdást, nagyon durván fog borulni a bili. és lesz rá esély, ha nem a maszop jön, ami a közös ügyekben ugyanúgy védi a seggét.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.06. 20:37:36

@tevevanegypupu:

"de azert ne sajnaljon bennunket videkieket sem"

de, sajnálom. nem lesajnálom, mert ha valaki szereti a vidéki életet, annak biztosan tök jó, ő mi a francnak szívna bépesten, de a többieket, akik faszán el tudnának pörögni egy pörgősebb helyen, azokat sajnálom, mert az átlagos "vidéki"-nek egész egyszerűen kevesebb lehetősége van az életben. mindenre.

és bizony azt látom, hogy az a kevés, aki elvergődik egy bépesti egyetemig, többségében kibulizza magát az egész életére előre, mert itt teheti meg, otthon nem. és ha kis szerencséje van, vissza se megy, hanem itt ragad, esetleg nyugatabbra megy. és ez kurvára nem jó a magyar "vidéknek".

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.06. 20:41:50

@Könnyen elkaptuk, uram!:

mondom, nincs is ezzel addig baj, amíg nem csinálnak úgy, mintha ez a világ végezetéig így lenne. és nem kotmányba tennék, hogy kuss, nektek nincs annyi jogotok, mint nekünk. és bizony, orbán viktorral, meg azzal a fantompárttal ellentétben az emberek egyre inkább kezdenek rájönni, hogy a buzik nem ártanak nekik, akkor meg miért ne rakhatnák össze szabadon a nunit a nunival, meg a kukit a kukival.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.06. 20:49:33

@tevevanegypupu:

"Orban tehetseges politikus, sot a legtehetsegesebb az osszes kozott."

erről meg annyit, hogy 2002-ben ha hajszállal is, de megverte egy beszédhibás, kopaszodó bácsi. és nem kell jönni a médiafölénnyel, a politikai zseni orbán saját magát verte meg, mert elhitte, hogy ha az uccsó két évben két kézzel osztogat, akkor majd simán nyer. és aztán 2006-ban is előadta ezt a bravúrt és mint maga vallotta be, az elkúrt roszabbulélünk kampány után egyszerűen feladta, holott egy jó politikus soha nem adja fel.

egy kurva tehetséges politikust nem hápog, meg nem a közönségre bámul a vitapartner helyett, amikor kétmilliónyian nézik, és ennek legalább a fele azt várja, hogy a kurvatehetséges politikus szedje apró darabokra a vele szemben ülő hazug pojácát. hanem belead apait-anyait, pláne egy gyurcsány ellen, akit gyűlöl és lenéz.

de fogalmazzunk így: ha valóban orbán a legtehetségesebb magyar politikus, mert akár lehet is az JELENLEG, akkor geci nagy szarban vagyunk.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.07.06. 21:30:55

@Anselmo: tudom, hogy kommentszabadság van, de az a galambos sztori zsidó, és nem monda.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2011.07.06. 22:01:39

@mavo: lol. ez nem semmi. Remekül összefoglaltad a "magyar tudathasadás" lényegét, rég olvastam ilyet :) Ennek az értékéből sajnos semmit nem von le az az apró tény, hogy ölég keveset olvashattál erről a korról, különben nem igazolnád szinte minden mondatoddal a "magyarok a nyugati kereszténység védőbástyái" toposzt :) Köszönöm Neked ezt a pár vidám percet :-DDD
Üdv. Misi

Bloodscalp 2011.07.06. 23:11:34

@tevevanegypupu: te orbán-fan vagy mint az fentebb kiderült, dehát kvázi fidesz fan, ez nem is baj szíved joga, én viszont nem...látom benne a párttitkár fiát, és hogy ő is kapott hátszelet rendesen, olyat amilyet senki
ebben az országban! '98-ban pl hol volt még fletó?
ráadásul párton belül diktatúrát épített ki mindeközben.
Mindezt úgy hogy különösebb politikusi erényekkel nem rendelkezik, beszédeket mond orrba szájba, belé vertek némi retorikát oxfordban még némi kom tréning és kész is. És éppen elkúrja a jövőnket ő is. Azt mondod hogy nem fogott össze az MSZP-vel?
Ha ez meg is történt volna, 1. pontban a pártemberek múltját kellett volna tisztázni, kinek mi hol mi volt tiszte...és az összes pártét is, sőt akinek valami köze volt '89 elötthöz Kövértől Lendvaiig, Orbántól Fletóig nem engedném a közéletbe és semmilyen tiszséget vállalni, ez van-ez minden '90 óta alakult pártra és képviselőre érvényes, helyi szinten is.
Mivel ez nem történt meg-most sem, én nem várom a fidesztől és orbántól, csak csodálkozom hogy a saját szavazóik-akik elvileg lelkes antikommunisták nem követelik hogy nyilvános legyen minden...és régóta lehet tudni saját magukat védik:) ennyire egyszerű
Túl sok a hazugság, és a lejáratodás-nem külföld,se a sajtó-saját maguk által, a Fidesz mint Brand járatodott le, 2007-ben már lehetett tudni hogy bukni fog az emeszpé, ma pedig már lehet érezni hogy bukni fog a fidesz 2014-ben, csak mert túl sokat
hazudnak

és nem örömmel mondom, nehogy azt hidd, már 2009-ben lehetett látni hogy minden koncepció nélkül hatalommámorban veszik át az országot, és csak az érdekli őket hogy eljátszák a kegyetlen győztest

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.07. 00:12:59

@Mihint:

"Ennek az értékéből sajnos semmit nem von le az az apró tény, hogy ölég keveset olvashattál erről a korról, különben nem igazolnád szinte minden mondatoddal a "magyarok a nyugati kereszténység védőbástyái" toposzt"

hú, de még mennyire. a szétesett magyarország kontra béna lúzer oszmán birodalom az hű, de nagyon erősíti a bástya toposzt.

szigetvár olyan tipikus. a szenilisedő szulejmán merő presztizsből szigetvárnak esett, na az aztán erősíti a hú de meredek ellenfél képét, az egerben a nyugatot (lolz) védő dobó meg aztán pláne.

vannak ilyen legendáink, dőljenek csak le, nekem nem lesz rosszabb. a beírásod alapján neked meg igen, hát így jártál. magyarország (sajnos) nem kellett volna, hogy ellenfél legyen az oszmán birodalomnak, ehhez képest az volt. jó, mondjuk az elhülyülő szulejmán kiirtotta a tehetséges hadvezéreit, ez legyen az ő baja.

eger egy eposz, de ha a török még egy hetet bír belharcok nélkül, ami miatt vissza kellett vonulnia, most nem ekkora nemzeti hős dobó. illetve akkor is az lenne, de nem ekkora. bukott hős lenne, ezt az egyébként csontig elfogult gárdonyi is elismeri, jó estét, jó szurkolást, és eger egy nagy szart védett ott északkeleten, nem a nyugatot. 1596, jóestét, simán elesett.

én sokkal többre értékelem a zwittinger-félék munkásságát, pláne, hogy a XVIII. századi hungarusok java része magyarul még dadogni sem volt képes, na az volt a nagy teljesítmény, és a hazafiság, nem a szimplán császári zsoldos dobóé.

és persze, full tájékozatlan vagyok a korból, hogyne. vigasztald csak magadat.

olyat nem lehetne, hogy a hazánkat azért szeressük, amiért valóban megdolgozott?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.07. 00:15:32

@tölgy:

"az a galambos sztori zsidó, és nem monda"

nem monda? kifejtenéd bővebben?

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2011.07.07. 00:22:29

@mavo: "olyat nem lehetne, hogy a hazánkat azért szeressük, amiért valóban megdolgozott?" Ha hiszed, ha nem, nem csak ilyesmiért szeretjük. Miért, ki tud többet a történelemről/megtörtént dolgainkról? Te, vagy én? Egyáltalán, kéne hogy ez számítson? Nem. Azonban, zagyvaságokat/zagyva értelmezéseket sem kötelező ez alá gyűrni. Van-van, szeretjük-szeretjük, és kész. Vagy azért ne szeressük, mert néha béna volt? Vagy undorító, pártos, antiszociális, egoista, hedonista? Hmm.
A történelmet kutatni nem ártalmas dolog, annál is inkább, mert nem mindegy, hogy valójában mi volt, és ennek mi lett a következménye, hátha el lehet ezt legközelebb kerülni. Gondolom én.

31/48 2011.07.07. 01:51:38

@Könnyen elkaptuk, uram!: igen, komoly.

Mivel nem veszed figyelembe amit leírtam nincs sok értelme, hogy megint leírjam.

A lényegét viszont mégiscsak összegezném:

1. primitív civilizációt értelmetlen tudományosan fejlettebb kultúra szintjéről morálisan elítélni azért, amit nem tudtak.

A gyerek-kereszteshadjárat: a szülők jót akartak a gyereküknek, ugyanis úgy hitték, hogy a felsőbb hatalom megvédi a gyermekeiket. A cél az volt, hogy puszta ártatlanságukkal bevegyék a Szentföldet. Az elv, hogy senki nem olyan kegyetlen, hogy ártatlan gyerekeket bántana. Amikor elérik a Szentföldet az ő ártatlanságuk Isten és emberek szemében méltóvá teszik őket, hogy átvegyék a várost. Egyfajta erőszak és elnyomás ellenes békés demonstráció.

Igen, tévedtek, mert elvártak egy olyan természetfeletti segítséget ami nem jött el.

Amerikában ez után több száz évvel emberek szívét vágták ki áldozatként. Afrikában a mai napig veszélyben vannak az albínó gyerekek, mert szétszedik őket, hogy a darabjaikat törzsi vallású gyógyászati és mágikus rítusokhoz adják el. Magyarországon, a 21. században a TV-ben telejósda, telegyógyítók vannak...

2. Magyarország: vallásháborúk és boszorkányok. Igen, komolyan gondoltam, hogy nem a vallási meggyőződés az elsődleges szempont. Az elsődleges szempont a hatalmi harc volt. Ahol nem voltak vallások ott ugyanígy irtották egymást a emberek a Lebensraum-ért. A 17. század borzalma inkább azért volt megdöbbentő mert előtte a Pax Dei, Treuga Dei és hasonló eszmék a lovagkorban mérsékelték, és jobb esetben a hatalmasok közti cívódássá konszolidálták a földért és hatalomért vívott harcokat.

Ez a lovagkorral leáldozott, a zsoldosháborúk már sokkal kegyetlenebbek és durvábbak voltak, és a vallásháborúk voltak a legkegyetlenebbek. Ezeket sem vallási okokból vívták, katolikus országok ugyanúgy harcoltak egymással, a hatalomért.

Továbbá pont az ezek mögött álló reformáció morális és társadalmi vetülete indította el az újkort. Ebből a korból ered a modern tudomány (Newton, Leibniz, Huygens... stb.)

Európa két legvéresebb háborúja, pedig jócskán a szekularizáció megvalósítása után folyt le.

Voltak misszionáriusok akik arra buzdították a már megtért híveket, hogy számoljanak le az át nem térőkkel. Viszonyt még több helyen, ahol nem billent át a mérleg és az áttértek voltak kevesebben, ott a keresztény közösség került a kard hegyes oldalára.

A kereszténység felvétele pedig az egyik legjobb védekezés volt az indián közösség kezében a kizsákmányoló európaiakkal szemben (hasonlóképp Afrikában az iszlámmal), és sokszor még ez sem állította meg a kontinens új urait. (ld. Paraguay korai történelme)

A boszorkányüldözést is betiltotta Könyves Kálmán, majd később engedélyezték. Elsősorban azért, mert ez volt a legjobb mód az özvegyek megfosztására a férjüktől ráhagyott kis vagyonkájuktól.

Éppen ezek és hasonlók miatt nem érdemes egy alacsonyabb technikai és tudományos szinten álló kultúrát megítélni. A keresztény Európa a Római Birodalom fejletlenebb részén alakult ki, ahol ráadásul a népvándorlás lerombolta a magas szintű városi civilizációt. Innen a újkorig érdemes megítélni a keresztény Európát. A civilizáció peremvidékétől a világ tudományos és technikai műhelyéig vezető úton, ami után meghódította Amerikát, Dél-Afrikát és Ausztráliát. Ennek a civilizációnak pedig szerves része volt a kereszténység, ami nélkül -fenntartom- sokkal rosszabbul nézett volna a középkor, és akár a modern civilizáció hajnala is eltolódott volna.

31/48 2011.07.07. 01:55:56

@mavo: A monda epikus népköltészeti műfaj, amely valamely valós jelenséghez kapcsolódik, de csodás elemekkel beszél keletkezéséről, az illető helyhez, személyhez, jelenséghez fűződő hiedelmekről.

forrás: Wikipédia, hu.wikipedia.org/wiki/Monda

Ha eszerint definiáljuk, akkor

a, a Biblia nem népköltészet.

b, nem bizonyítható, hogy a Noé-féle özönvíz valós jelenség lett volna.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.07. 06:30:23

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: @mavo:

Utánakerestem ennek a keceli iskolamizériának.:-)

Tudjátok, én már öreg róka vagyok, végigéltem a kilencvenes évek eleje óta jónéhány ilyen "iskolabalhét", úgyhogy, hellyelközel-nagyjából, ismerem ezeknek a logikáját, dramaturgiáját:-]

Kecelen sem történt más, mint ami ma számos helyen, minthogy az önkormányzat el szeretné passzolni az iskolafenntartás terhét (mivel nem tud vagy nem akar vele megbirkózni). Talált fenntartót, az Egyházat, így marad az iskola. (A napokban beszéltem egy barátommal, akinek a falujában már több éve nincs iskola és az a szomszéd falubeli iskolai is bezár (két másik környékbeli iskolával együtt), ahová eddig a gyerekei jártak. Most nem tudja, hogy hová fognak szeptembertől járni a gyerekei, mert a legközelebbi városban, ahol érdeklődött, hogy felveszik-e a gyerekeit azt a választ kapta, hogy nem kötelesek felvenni, mert nem körzetükbeli s egyébként sincs hely. Hogy azoknak a gyerekeknek hol is lesz helyük (melyik x faluval távolabbi iskolában), akik azokba az iskolákba jártak, amelyeket most bezárnak, máig nem tisztázott kérdés.)

Érdekes, ha a b*sz*mf*sz*m alapítványt találták volna Kecelen fenntartóként, akkor senki sem szirénázna (vagy ha szirénázna is vastagon lek*kálná a ballibbant sajtó), pedig az elmúlt években számos csúnya balhé volt az efféle alapítványok körül. Beleolvastam a tudósításokba és megy az eszement zagyválás: kötelező szentmisékről és hittanról, tanárok felekezeti üldözéséről és egyéb f*xságokról. Pedig:

1) jónéhány egyházi iskolát ismerek (nemegyet belülről is), de olyat, hogy valakin számonkérték volna, hogy misétlátogat vagy nemlátogat, olyanról még csak nem is hallottam (igaz, van olyan gyerekem, akinek volt misenaplója, de azt hittanórán lehetett (s nem kellett!) bemutatni és ha más felekezetű egy tanuló, mint amilyen az iskola, akkor a hittanoktatáson sem kell résztvennie)

2) ha egy fenntartó átvesz egy iskolát, nyilván maga választja ki, hogy milyen tanárokkal akar és tud együttdolgozni (s megint csak a tapasztalatomra hivatkozok: ismerek olyan katolikus (rendi!!!) egyházi iskolát, ahol több református tanár is dolgozik --- tehát, hogy éppen Kecelenen, éppen egy általános iskolában dobálnák ki a tanárokat felekezetük miatt, számomra több, mint valószínűtlen)

3) az egyházi iskolákra ugyanaz a NAT vonatkozik, mint a nemegyházi iskolákra (egyházi iskolát az oktatás színvonala miatt nemigen szoktak otthagyni --- több olyan esettel találkoztam, amikor egy szülő átíratta gyerekét egy egyházi iskolából (az oktatás, az értékelés túlzott "szigorúsága" vagy egy tanárral való személyes ellentéte miatt) egy önkormányzatiba, majd félév vagy egyév után visszaíratta ugyanabba az egyháziba:-))

Szóval, heccet azt látok, de okot azt nem, hogy Kecelen bárki is összeaggódja magát a fenntartóváltás miatt.

És: @mavo:!

Ha nekem te találsz az emberiség történetében bármikor-bárhol olyan társadalmat vagy közösséget, ahol a homoszexuálisok házasságot köthettek (függetlenül attól, hogy az a társadalom vagy mennyire volt elfogadó vagy elítélő a b*zulással szemben), akkor azt gyorsan oszd meg velem, mert én ilyenről nem tudok! S ha ilyet nem találsz, akkor hidd el nekem, hogy ez nem véletlen. A közösségek általában értéket látnak önmaguk fennmaradásában, s ennek egyik feltételét a családokban látják. Családot pedig csak két különböző nemű személy tud alapítani...

Valamint:

Az abortusz egy élőlény elpusztítása. Olyan orvost te nem fogsz találni, aki ebben vitát nyitna. Hogy a megfogant élet mikortól és mennyiben személy avagy nem az, az pedig filozófiai kérdés (pontosabban teológiai) és nem orvosi. Gondolom, te is meglepődnél, ha a gyilkosság jogát becikkelyeznék az Alkotmányba...

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2011.07.07. 07:54:40

@Bloodscalp:

Valtozatlanul mondom nem vagyok Orban fan, szoval felesleges eroltetni. Nem az en zsanerem sokszor idegesit a viselkedese, a nepiesch, eroltetett stilus es az esetlen viccelodese, de mint politikus - amit csinal - az nagyon figyelemre melto es meglehetosen bator. Megjegyzem az volt a nyolcvanas evekben is, akarhogy is indult es akarkivel is akart szovetkezni. A rendszervaltasnal valoszinuleg azert olyan nagy szerepe nem volt - kiveve a Nagy Imre beszedet - mert ott nala sokkal kepzettebbek, az akkori politikai eletben sokkal jaratosabb csirkefogok inteztek el egymas kozott mindent..ertve ezalatt az mdf-szdsz-msz(m)p tarsulatat..Kizart dolog, hogy Orban felelossegre tudta volna vonni az akkori komcsi nagyagyukat, hiszen lathatja, hogy jelenleg sem bir veluk. Mindnyajan tudjuk, hogy Gyurcsanytol kezdve Szilvasin keresztul egeszen Mesterhazi Attilaig milyen gazemberek es az elszamoltatas megsem megy. Nem Orbanek tehetnek rola az szinte biztos..Ott maradt a hatter, aminek a felszamolasahoz batorsag sot vakmeroseg kell. Ha Orbannak sikerul, akkor valtozik tehetseges es jo politikusbol allamferfive. Ez nem rajongas vagy "fan" kerdes (utalom ezt a szot) hanem csak jozan remenykedes..

tevevanegypupu 2011.07.07. 08:07:25

@mavo:

Jaj Istenem..maradjunk annyiban, hogy a torokok tenyleg itt voltak 150 evig es sok szep dolgot tanultunk toluk,hagytak itt nekunk..nem is beszelve nehany kellemetes etkukrol mint peldaul a toltottpaprika. Hogy nem mentek tovabb tolunk az ketsegtelenul azt jelenti, hogy megtetszett nekik nalunk, viszont elotte meglehetosen viharos volt kapcsolatunk veluk. Ezt igazolja nehany kisebb emlekmu vagy muemlek peldaul Koszegnel, Egerben, Budapesten..sot Mohacsnal is, ahol az orszag szine-java azert megiscsak feltartoztatta oket valamelyest meg annak az aran is, hogy szinte mindenki elpusztult. Nem becsulnem le a magyarok - Erdely mas politikaja ellenere - szerepet abban, hogy Europa vegulis megszabadult a muzulmanok aradatatol..Elgondolkodtato az egeszben az, hogy mar akkor is - es azota is - ha mi vagyunk bajban, szep es vigasztalo szavakon kivul nemigen kaptunk mast Europatol.

tevevanegypupu 2011.07.07. 08:07:25

@mavo:

Jaj Istenem..maradjunk annyiban, hogy a torokok tenyleg itt voltak 150 evig es sok szep dolgot tanultunk toluk,hagytak itt nekunk..nem is beszelve nehany kellemetes etkukrol mint peldaul a toltottpaprika. Hogy nem mentek tovabb tolunk az ketsegtelenul azt jelenti, hogy megtetszett nekik nalunk, viszont elotte meglehetosen viharos volt kapcsolatunk veluk. Ezt igazolja nehany kisebb emlekmu vagy muemlek peldaul Koszegnel, Egerben, Budapesten..sot Mohacsnal is, ahol az orszag szine-java azert megiscsak feltartoztatta oket valamelyest meg annak az aran is, hogy szinte mindenki elpusztult. Nem becsulnem le a magyarok - Erdely mas politikaja ellenere - szerepet abban, hogy Europa vegulis megszabadult a muzulmanok aradatatol..Elgondolkodtato az egeszben az, hogy mar akkor is - es azota is - ha mi vagyunk bajban, szep es vigasztalo szavakon kivul nemigen kaptunk mast Europatol.

tevevanegypupu 2011.07.07. 08:31:52

@Doomhammer:
"ontológikusan integrált szocio-ökonómiai rendszerünk.."
(((-:

dzsaszper 2011.07.07. 09:32:23

Közvetlen, jogi hatása nincs Magyarországra a szavazásnak, valóban. Mindenesetre Reding és Barroso nem túl egyszerű helyzetbe került. Az EP informálisan tud nyomást gyakorolni, és olykor árukapcsolással üzletet kötni a bizottsággal -- amelynek tagjait pár év múlva jóvá fogja hagyni.

Nem hiszem, hogy kötelezettségszegési eljárás lenne belőle (bár pl. az alaptörvénybe pakolt lex Esztergom miatt ezt elvileg nem lehet kizárni)...

De azon sem csodálkoznék, ha a bizottságtól is jönne pár héten belül koki, vagy esetleg saller...

Anselmo 2011.07.07. 09:46:03

@tölgy: "tudom, hogy kommentszabadság van, de az a galambos sztori zsidó, és nem monda."

Ezt nem tudom értelmezni. Az ószövetség valóban zsidó, éppúgy, mint Jézus. De mi ezzel a probléma?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.07. 10:23:08

@tevevanegypupu:

"Hogy nem mentek tovabb tolunk az ketsegtelenul azt jelenti, hogy megtetszett nekik nalunk"

lószart. és akkor még finoman fogalmaztam. a töröknek nyugatra fájt a foga, csak mindenféle (főleg belpolitikai) okokból elkúrták.

gondolkozzál már! 150 évig voltak itt, az alatt volt egy eger, egy kőszeg, meg szigetvár. ha már, buda az visszafoglalás volt, picinyem. 145 év után. viccelsz velem? milyen bástya?

2011.07.07. 12:31:17

@31/48: primitív civilizációt értelmetlen tudományosan fejlettebb kultúra szintjéről morálisan elítélni azért, amit nem tudtak.

Félreértettél. Sok igazság van abban, amit mondasz. De a klérust most ítélem el, a mostani viselkedése miatt.
A régiek mai szemmel való megítélése pedig elég általános. Lásd Orbán beszéd március 15.-én.
A múltadra büszke vagy, igaz? Akkor a kellemetlen dolgokat is fel kell vállalni. Ha az eszméket elfogadod, el kell fogadnod a múltját is. Ha náci eszméket vallasz , talán nem Hitler elfogadásán keresztül vezet az út? A gázkamrák tagadása ugyanaz az elvrendszer, elődeink pedig jók voltak, de ha mégse, nem ítélheted el őket, mert...
De hogy mégegy, közelebbi példát mondjak: pár éve kért a PÁPA(!) bocsánatot a jezsuiták túlkapásaiért.

2011.07.07. 12:37:14

@tevevanegypupu: de mint politikus - amit csinal - az nagyon figyelemre melto es meglehetosen bator
emlékszel a viccre: ez a ló nem vak, csak vakmerő!

Mindnyajan tudjuk, hogy Gyurcsanytol kezdve Szilvasin keresztul egeszen Mesterhazi Attilaig milyen gazemberek es az elszamoltatas megsem megy.

Talán mert egymás tökét fogják? Tudod, amíg ugyanabban a cégben érdekelt a fityisz holdudvara, addig nem lehet. (Simicska? hallottál már róla?)

2011.07.07. 12:40:06

@bbjnick: Gondolom, te is meglepődnél, ha a gyilkosság jogát becikkelyeznék az Alkotmányba...

Több helyen gyakorolják. Kivégzésnek hívva. De igazad van, hozzuk életre a nyitott gerincű,vízfejű gyerekeket is, hiszen Isten teremtményei. Márpedig Isten saját képmására teremté az embert.

2011.07.07. 12:43:56

@bbjnick: jónéhány egyházi iskolát ismerek (nemegyet belülről is), de olyat, hogy valakin számonkérték volna, hogy misétlátogat vagy nemlátogat, olyanról még csak nem is hallottam

kevés az információd. Miskolc: Jezsuita: kötelező
református: igazolás kell a tisztelendőtől. Fel se vesznek.
római: saját templom, kötelező ima minden reggel!

2011.07.07. 12:47:24

@bbjnick: Ha nekem te találsz az emberiség történetében bármikor-bárhol olyan társadalmat vagy közösséget, ahol a homoszexuálisok házasságot köthettek (függetlenül attól, hogy az a társadalom vagy mennyire volt elfogadó vagy elítélő a b*zulással szemben)

Róma. Az egy dolog, hogy nem katolikus esküvő volt. Bár, ki tudja?

2011.07.07. 12:52:23

@31/48: , a Biblia nem népköltészet.

Mert? Megvan az ó-testamentum szerzője? Tudom, az Istem mondta tollba. 3000 éven keresztül?
És pontatlan?
Ráadásul csak a zsidókról szól. A kiválasztott népről. Amelyik kurvára ellenállt az őáltaluk nem választott Istennek. Lásd aranyborjú.

Szóval tele a Biblia tanítással. Erkölcsi és vallási iránymutatással. Egy olyan istentől, aki nem tudja kézbentartani a zsidóit, ezért folyamatos a konfliktus, és kénytelen állandóan erőszakot alkalmazni.

2011.07.07. 12:53:15

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Ja, és hogy a gyereket fölvegyék, igazolás kell a templomból, hogy fizeted az egyházadót!
Amit a pap ki is ad, akár úgy is, ha visszamenőleg fizeted be. Ááááá vallás! Haggyuk már! Pénz, és hatalom!

Anselmo 2011.07.07. 12:59:15

@tevevanegypupu: "a törökök jól érezték magukat nálunk"-témához: mivel Mo a török és Habsburg birodalom határán volt, hazánk 150 évig csatatérré változott, portyázó, fosztogató és gyilkoló török és OSZTRÁK (ezt valamiért elfelejtik) csapatok irtották ki a magyar lakosságot. Mire kiűzték a törököt, Mo nagy része lakatlan pusztává változott.

Egyébként a Hunyadiak idején igenis mi tartottuk fel a törökök terjeszkedését Európában.

2011.07.07. 13:10:43

@31/48: a Biblia nem népköltészet.

b, nem bizonyítható, hogy a Noé-féle özönvíz valós jelenség lett volna.

akkor most legenda, vagy hazugság, vagy mi?

csak egy véletlenszerűen kiragadott példa:
A történet szerint Isten Izsákot Ábrahám egyetlen gyermekének nevezte. (Gen. 22:12, Gen. 22:16, cf. Heb. 11:17),de Ábrahámnak rajta kívül volt még Izmáel és rajta kívül hat további gyermeke.

Szóval az Isten se tudja...

Anselmo 2011.07.07. 13:17:27

Az ószövetség egy (vagy több) nép mondáinak, elbeszéléseinek, vallásának gyűjteménye. Tehát monda, népköltészet, mitológia, kulturális emlék.

Az újszövetség viszont kizárólag vallási célból íródott, bár az is tartalmaz mélyebb jelentésű elemeket.

Hogy megtörtént-e, vagy nem, annak ebből a szempontból nincs jelentése. Ha a wiki szerint a monda megtörtént dolgokra vonatkozik, akkor nevezzük inkább mende-mondának :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.07. 13:24:58

@Könnyen elkaptuk, uram!:

--- "Róma. Az egy dolog, hogy nem katolikus esküvő volt. Bár, ki tudja?" --- írod.

Rómában nemcsak, hogy azonos neműek nem köthettek házasságot, de részletesen és szigorúan szabályozva volt a különböző rangúak és rendűek házasságának mikéntje is: jog.unideb.hu/tanszekek/jogtortenet/tse/tse_romaijog_nappali_16-08-09-1.pdf

--- "kevés az információd. Miskolc: Jezsuita: kötelező
református: igazolás kell a tisztelendőtől. Fel se vesznek.
római: saját templom, kötelező ima minden reggel!" --- írod.

Miskolcon hány iskola van? Egy spec. katolikus vagy református elitgimibe nyilván eleve olyanok jelentkeznek, akik igénylik a magasfokú hitéletet. Egy községi ált iskolában (már csak a gyerekek kora és összetétele miatt is) teljesen más elvárásokkal léphet fel az Egyház, ill. az Egyházzal szemben a tanulók és a tanulók szülei.

--- "hozzuk életre a nyitott gerincű,vízfejű gyerekeket is, hiszen Isten teremtményei. Márpedig Isten saját képmására teremté az embert." --- írod.

Még mindig nem derül ki a mondókádból, hogy kivel/mivel is van bajod?! Az Egyházzal, a keresztényekkel vagy Istennel? Nem derül ki, hogy az-e a bajod, hogy van Isten és nem úgy viselkedik, ahogyan te elvárnád tőle, avagy az, hogy nincs Isten és a keresztények azt állítják, hogy van...

ü
bbjnick

Bloodscalp 2011.07.07. 14:14:02

@tevevanegypupu: neked vagy ennyire kimosták az agyad, vagy simán olyannak látod a viktorod amilyenenk látni akarod, te dolgod de halmozod a hülyeséget róla-szemmel láthatóan elfogultan-igen orbán fan vagy-ez nem szégyen vagy valami, valszeg reménykedésből, de kár pazarolni rá a sorokat

*a török félholdnak 1600 után eléggé leáldozott, nem jött be bécs ostroma utána pedig fokozatosan visszavette az országot az osztrák, ez történelem

tevevanegypupu 2011.07.07. 14:36:46

@Bloodscalp:

Nem mostak ki az agyam, csak igy latom. Senki nem beszelt ra a fideszre es az egadta vilagon semmi hasznom nincs abbol - a jo erzesen kivul, hogy vegre polgari (populista(-:) kormany van - hogy Orban a miniszterelnok.Majd 2014-ben ujra osszejohetunk es megbeszeljuk kinek volt igaza.(:

tevevanegypupu 2011.07.07. 15:35:44

@Anselmo:

A torokok nagyon sokat pusztitottak nalunk, de ha jol tudom ha megfizettek az illetekes teruleteken a sarcot - jo vicc - azert viszonylagosan beken hagytak az embereket. Mindenesetre nagyon erdekes, hogy teriteni nem akartak, bar sok templomot tonkretettek. A Habsburgok valoban ugyanolyan gyalazatosan bantak velunk, szoval nekem meg most is erthetetlen az a rajongas amivel korulveszik oket. Habsburg Otto tisztesseges ember volt - Isten nyugosztalja - Karoly az edesapja eleg szerencsetlen balfacan - szinten Isten nyugosztalja - viszont a tobbiek visszamenolegesen is sokkal tobbet pusztitottak mint hasznaltak.Nyugodtan egy kalap ala vehetjuk oket a torokokkel.

2011.07.07. 17:18:23

@bbjnick:
Kár, hogy miskolcon nem csak elit gimi van, hanem ált. iskola is.

Más: bár már írtam, mégegyszer: isten létét nem kérdőjelezem meg, mert nem lehet. Filozófikus vita. Az ezek szerint nem ment át, hogy azzal van a gond, hogy egy elit(klérus), kihasználva az emberek hitét, egy valláson keresztül visszaél hatalmával. A tanítások dogmává merevedtek, azokkal vitába szállni tilos. különben a pap kiátkoz.
Mindez egy olyan könyv alapján történik, melynek jelentősége nem kérdőjelezhető meg, de téziseit a kor túlhaladta.
Ráadásul, ha nem elfogultan vizsgálod(ugye ezért van szükség a dogmákra), önmagának mond ellen, nem igaz az emberiségre, csak a zsidókra vonatkozik, ne mondd, hogy Jézus által, mert az az istenhitre vonatkozik, de nem a biblia egészére, hisz Káin megnősült, mikor apja elüldözte, és idegen törzsből való nőt vett feleségül. tehát Isten kiválasztott népéről beszél, és ez a zsidó.

Róma: eleve rossz összevetés a keresztény esküvővel.
Nem mondhatod, hogy máshol se volt szabad a homoszexuális házasság, ugyanis a házasság ilyen szigorú megítélése nem volt jelen. A feleség mellett teljesen általános volt a szeretők tartása, ami a kereszténység alatt elvetendő.
Tehát, egy római polgár minden további nélkül megtehette, hogy hetérák vegyék körül, és gyakran volt közöttük fiú is. Nem csak alkalmi bérleményként, hanem rabszolgaként, aki szeretőként üzemelt, és akivel minden skupulus nélkül megjelenhetett az utcán is, sőt vitte magával a rendezvényekre, tehát nem feltétlen kellett házasságlevél hozzá.

2011.07.07. 17:25:47

@bbjnick: A melegek és leszbikusok jelenleg Argentínában, Belgiumban, Dél-Afrikában, Hollandiában, Izlandon, Kanadában, Norvégiában, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban, valamint Mexikóvárosban, az USA hat tagállamában (Massachusetts, Connecticut, Iowa, Vermont, New Hampshire és New York) és fővárosában (Washington DC) köthetnek házasságot. Izraelben, Mexikóban és az USA Maryland és Rhode Island államaiban azonos neműek ugyan nem köthetnek házasságot, azonban teljes értékű házasságnak ismerik el a külföldön, illetve az USA más tagállamaiban azonos nemű párok által kötött házasságokat.

Tehát? Sehol a világon?

2011.07.07. 17:36:16

@Könnyen elkaptuk, uram!: Mint egyházak küzdenek azzal a kérdéssel, homoszexualitás, nagy hagyománya van az azonos neműek házassága azt jelzi, hogy a keresztény attitűd azonos neműek nem mindig volt olyan "egyenes", mint most javasolt. A Kijev művészeti múzeum tartalmaz egy különös ikon a Szent Katalin kolostor Mt. Sinai.

Azt, hogy két köpenyes keresztény szentek. Köztük egy hagyományos római pronubus (vőfély) felügyeli, amit egy hagyományos római ikon lenne az esküvő egy férj és feleség. Az ikon, Krisztus az pronubus. Csak egy dolog szokatlan. A férj és a feleség valójában két férfi.

Szent Serge és Szent Bacchus

Az ikon arra utal, hogy a
homoszexuális vagy az azonos neműek házassága
egy megszentelt Krisztus által?
A nagyon ötlet úgy tűnik, kezdetben sokkoló. A teljes válasz érkezik más forrásokból a két férfi szerepelt, St. Serge és Szent Bacchus, két római katona, aki később keresztény vértanúk .

Bár a párosítás a szentek, különösen a korai egyház, nem volt szokatlan, a szövetség a két férfi volt tekinthető különösen szoros. Perselus Antiochiai a hatodik században kifejtette, hogy "nem kellene külön beszédben [Serge és Bacchus], akik csatlakoztak az életben." Több nyíltan, a végleges 10. századi görög venni az életük, St. Serge nyíltan le, mint az "édes társa és szeretője" Szent Bacchus.

Más szóval, ez megerősíti, amit a korábbi ikon azt jelenti, hogy ők egy homoszexuális pár, akik élvezték a híres homoszexuális házasság. A tájolás és a kapcsolat nyíltan elfogadta korai keresztény írók. Továbbá, egy kép, hogy egyes modern keresztények szemében is határos istenkáromlás, az ikon maga Krisztus, mint a pronubus, a legjobb férfi felügyeli a melegek házasságát.

Bocs, aGugli fordította/ferdítette.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.07. 17:46:17

@Anselmo:

"Egyébként a Hunyadiak idején igenis mi tartottuk fel a törökök terjeszkedését Európában. "

nándorfehárvárnál ebben az iránybam igen, de előtte azért csak elfoglalták 500 évre a balkánt. a várnai és a második rigómezei csata nem volt elsöprő sikere hunyadinak. nándorfehérvár után egyébként valóban 70 évig nem jöttek pont errefelé, de időközben pl. bosznia, havasalföld és moldva is az övék lett, míg szelim éppenséggel keletre terjeszkedett, csak szulejmán kezdte újra.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.07. 17:59:57

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"isten létét nem kérdőjelezem meg, mert nem lehet"

így van. isten(ek) létét sem bizonyítani, sem cáfolni nem lehet, legalábbis egyelőre.

KultúrBarbár 2011.07.07. 21:20:05

Ennyit a HVG híres függetlenségéről... Egyszerűen érthetetlen hogy egy nívós hetilap hogy hozhat le ilyen cikket... "Hö?"

osborne 2011.07.07. 22:26:05

@Donath9: Úgy, hogy nemrég volt egy főszerkiváltás.

Gavra 2007 júniusa óta a Hírszerző.hu főszerkesztője, előtte pedig a Magyar Narancs belpolitikai újságírója volt - jelentette be a hvg.hu.

index.hu/kultur/media/2011/06/10/gavra_gabor_lesz_a_hvg.hu_foszerkesztoje/

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.08. 00:35:16

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Kár, hogy miskolcon nem csak elit gimi van, hanem ált. iskola is." --- írod.

Kecelen nem az a műbalhé oka, hogy egyetlen iskola van és a diákok nem választhatnak iskolát? Miskolcon hány iskola van? Hányféle intézmény közül választhatnak a diákok és szüleik? Majd ha a keceli ált. iskolában kötelezővé teszik a katolikus hittanoktatást és hittanvizsga nélkül a gyerekek nem kaphatnak bizonyítványt és kötelezővé teszik az elsőáldozást stb., akkor lesz alap a vitára. Addig...

"azzal van a gond, hogy egy elit(klérus), kihasználva az emberek hitét, egy valláson keresztül visszaél hatalmával. A tanítások dogmává merevedtek, azokkal vitába szállni tilos..." --- írod.

Minden gondolatrendszer axiómákra épül, enélkül nincs gondolkodás. Egy katolikus gondolkodása is axiomatikus, a tiéd is. Aki nem dogmatikus, az doktriner. S ha választani lehet, a magam részéről, inkább választok egy többezer éves kiérlelt gondolatrendszert gondolkodási alapul, mint Hasamraütők Pistajóska kedd vagy éppen csütörtök esti megmondomaf*szát halandzsáit. (És akkor még csak gondolkozunk..:-))

"Róma: eleve rossz összevetés a keresztény esküvővel." --- írod.

Te hoztad fel példaként Rómát. S @mavo nick felvetése a házasság intézményére vonatkozott. Ki tiltja ma meg bárkinek (hacsak nem a lelkiismerete), hogy fiús lányszeretőket vagy lányos fiúszeretőket tartson vagy akár összeálljon az aranyhörcsögével, a kedvenc szobanövényével vagy akár a konyhakredencével is? Nem köthet velük házasságot --- de ez Rómában sem volt másként!

"A melegek és leszbikusok jelenleg Argentínában, Belgiumban, Dél-Afrikában, Hollandiában, Izlandon, Kanadában, Norvégiában, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban, valamint Mexikóvárosban, az USA hat tagállamában (Massachusetts, Connecticut, Iowa, Vermont, New Hampshire és New York) és fővárosában (Washington DC) köthetnek házasságot. Izraelben, Mexikóban és az USA Maryland és Rhode Island államaiban azonos neműek ugyan nem köthetnek házasságot, azonban teljes értékű házasságnak ismerik el a külföldön, illetve az USA más tagállamaiban azonos nemű párok által kötött házasságokat. Tehát? Sehol a világon?" --- kérdezed.

A kérdésem történeti jellegű volt. Amire hivatkozol a nagyjából az utóbbi egy-két évtized "vívmánya". Egyszer Rómában (ha már Rómáról beszélgettünk) is lehetett egy ló konzul. De a gyakorlat nem igazolta, így nem csináltak belőle rendszert.:-]

"A Kijev művészeti múzeum tartalmaz egy különös ikon a Szent Katalin kolostor Mt. Sinai..." --- írod.

Álljálljállj! Nekem meg a múltkor egy olyan szuahéli nyelvű cikket dobott ki a gugligép, ami arról szólt, hogy bizonyos egyiptomi hieroglifák repülő csészealjakat ábrázolnak:-D Ne bohóckodjunk már! Forrás?

ü
bbjnick

2011.07.08. 18:18:22

@bbjnick: Álljálljállj! Nekem meg a múltkor egy olyan szuahéli nyelvű cikket dobott ki a gugligép, ami arról szólt, hogy bizonyos egyiptomi hieroglifák repülő csészealjakat ábrázolnak:-D Ne bohóckodjunk már! Forrás?

Vedd a fáradságot, guglizz rá! Ne magyar oldalakat keress! Jé, fogsz találni, nem csak ezt az egyet!
Apropó! ezt se én írtam!
Lesz sok-sok-
Bár tudom, csak azt fogadsz el ténynek, amit hinni akarsz. És ez nagy gond. Ezért fogadod el a dogmák megváltoztathatatlanságát.
Hiszen ha 1400 évvel ezelőtt úgy döntött a zsinat, többségi szavazással, hogy apa-fiú-szentlélek=szentháromság, akkor az nyilván igaz.
Mert miért is?

Ki tiltja ma meg bárkinek (hacsak nem a lelkiismerete), hogy fiús lányszeretőket vagy lányos fiúszeretőket tartson

Kérded. mondjuk az egyház?
Nem tiltja-e a papok nősülését? Miért? Mert nem szabad a vagyonnak örökösödés révén osztódni.

2011.07.08. 18:19:39

@Könnyen elkaptuk, uram!:
A Tridenti zsinat (1545-63) dogmát fogalmazott meg, miszerint a nőtlen és szűzi állapot jobb és boldogabb (értsd: a vallásgyakorlás szempontjából), mint a házas állapot (DS 1810).

És előtte? Az szentségtelen volt? Ciki!

2011.07.08. 18:22:55

@bbjnick: Aki nem dogmatikus, az doktriner.

Húha! Ezt gondold át mégegyszer!

2011.07.08. 18:27:43

@Könnyen elkaptuk, uram!:
dogmatikus: törvényszerű, bizonyíték nélkül is elfogadott.
doktrínér: elméleti alapon nyugvó, a tárgyi bizonyítást nem igénylő.

Szerinted aki nem egyik, az másik? Hát sok mozgásteret nem hagytál, az biztos!
Nem lehetnének saját gondolataim? Nem lehetnék kíváncsi a tényekre is?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.09. 07:50:06

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Bár elég zavaros a gondolatmeneted, de csak azt tudom belőle kiszálazni, hogy te azt nehezményezed, hogy az Egyház miért nem változtatja meg a hittételeit a te szád íze szerint:-) Visszakérdezek: miért változtatná meg? És ha már megváltoztatná, akkor miért éppen a te elgondolásaid szerint változtatná meg és miért nem inkább Béla, Jóska, Tercsi, Fercsi, Kata, Klára és valahány név a naptárban, akárki, elképzelései szerint? Mi indokolná azt, hogy éppen most és éppen a te elképzelésed szerint változzanak az Egyház hittételei?

Szavaidból kiderül, hogy te nem vallod magad az Egyház tagjának --- az Egyház hittételei és törvényei csak a hívőkre nézve kötelező érvényűek ---, akkor meg milyen címen és alapon követelőzöl az Egyházzal szemben?

"Ki tiltja ma meg bárkinek (hacsak nem a lelkiismerete), hogy fiús lányszeretőket vagy lányos fiúszeretőket tartson Kérded. mondjuk az egyház?
Nem tiltja-e a papok nősülését? Miért? Mert nem szabad a vagyonnak örökösödés révén osztódni." --- írod.

Az Egyház hittételei és törvényei csak a hívőkre nézve kötelező érvényűek. Lehet, hogy te tájékozottabb vagy nálam, de én még olyat nem hallottam, hogy álarcot viselő csuhások rontottak volna be bárki szobájába és elhurcolták volna fiús lányszeretője vagy lányos fiúszeretője mellől. Sőt, olyat sem, hogy az éj leple alatt ugyanezek a csuhások betörtek volna az Országgyűlésbe és kínai színesceruzával belefirkáltak volna az országgyűlési naplókba, meghamisították volna az elfogadott hatályos törvényeket (pld. beleírták volna a BTK-ba, hogy aki fiús lányszeretőt tart vagy lányos fiúszeretőt, azt ki kell végezni). Azt pedig végképp nem értem, hogy miért zavar a cölibátus intézménye?! Pap vagy?

"A Tridenti zsinat (1545-63) dogmát fogalmazott meg, miszerint a nőtlen és szűzi állapot jobb és boldogabb (értsd: a vallásgyakorlás szempontjából), mint a házas állapot (DS 1810). És előtte? Az szentségtelen volt? Ciki!" --- írod.

Mt 19.12
Van, aki azért képtelen a házasságra, mert úgy született. Van, akit az emberek tettek a házasságra alkalmatlanná. Végül van, aki a mennyek országáért önként mond le a házasságról. Aki fel tudja fogni, az fogja fel!"

"Aki nem dogmatikus, az doktriner. Húha! Ezt gondold át mégegyszer!
dogmatikus: törvényszerű, bizonyíték nélkül is elfogadott.
doktrínér: elméleti alapon nyugvó, a tárgyi bizonyítást nem igénylő.
Szerinted aki nem egyik, az másik? Hát sok mozgásteret nem hagytál, az biztos!
Nem lehetnének saját gondolataim? Nem lehetnék kíváncsi a tényekre is? " --- írod.

A két fogalom eredetében, jelentéstartalmában és használatának történetiségében is jelentősen különbözik:

"A dogma (görögül: δόγμα) egy vallás, ideológia vagy más szerveződés megkérdőjelezhetetlen doktrínája vagy meggyőződése. A dogma szó a görög „dokein” igére vezethető vissza. Dokein annyit jelent: „hinni”, „vélni”, „helyesnek tünni”, „elhatározni”. A „dogma” főnév fő jelentése: „ami helyesnek bizonyult”. Az ókorban használták személyre és tanra vonatkoztatva egyaránt. Az ókorban volt egy mellékjelentése is: egy uralkodó személy döntése, határozata, törvénye. (Ez utóbbi jelentésben fordul elő többször a görög nyelvű Bibliában is a dogma szó.)"

hu.wikipedia.org/wiki/Dogma

doktrína (főnév) Történelem: Elsősorban az amerikai politikai közéletben egy politikai irányvonal kiemelten hangoztatott alapvető elve, melyet megalkotójának nevével fűznek össze (például Truman-doktrína); általában elv, tan, tudományos rendszer vagy elmélet. Eredet [doktrína < újmagyar: doktrína < latin: doctrina (tan, ismeretanyag) < doctor (doktor, oktató)]"

www.wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/Doktr%C3%ADna

Így remélem, hogy már világosabb kijelentésem tartalma.

És: természetesen lehetnek saját gondolataid és kíváncsi lehetsz a tényekre is, de azokat valamiféle dogma vagy doktrína alapján fogod értelmezni, megfogalmazni (mert így működik az emberi elme).

ü
bbjnick

2011.07.09. 09:19:02

@bbjnick:

Akkor legyen egyértelmű: jelenleg sok országban, Magyarországon is az egyház és a vallás jelentős szerepet tölt be. Mondjuk meghatározza a gondolkodást, (Ez nem baj) a törvénykezést, bizonyos csoportokat juttat hatalomhoz.
Tehát direkt módon befolyásolja jövőnket, az én életemet is.
Szavaidból úgy veszem ki, hogy az egyházat azért nem szabad kritizálnom, mert nem vagyok érintett.
Szerintem bármit kritizálhat külső is.
Bocs, ha a műfaj, a terjedelem nem igazán ad lehetőséget gondolataim kifejtésére.
Egy mondatban: bár egy erkölcsi normára szükség van a társadalomban (10 parancsolat), a keresztény vallást (nem a hitet) a klérus a történelem folyamán és napjainkban is lejáratta, maga a Biblia pedig a zsidó nép történelmi mesekönyve.
Arra hivatkozol:

A dogma (görögül: δόγμα) egy vallás, ideológia vagy más szerveződés megkérdőjelezhetetlen doktrínája vagy meggyőződése.

Mintha nekem adnál igazat: a dogma egy vallás doktrínája.

Elsősorban az amerikai politikai közéletben egy politikai irányvonal kiemelten hangoztatott alapvető elve, melyet megalkotójának nevével fűznek össze (például Truman-doktrína);

Ez egy kevésbé általános értelmezése, leszűkítése.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.09. 10:26:01

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"jelenleg sok országban, Magyarországon is az egyház és a vallás jelentős szerepet tölt be. Mondjuk meghatározza a gondolkodást, (Ez nem baj) a törvénykezést, bizonyos csoportokat juttat hatalomhoz.
Tehát direkt módon befolyásolja jövőnket, az én életemet is." --- írod.

Ez már egészen morbid, ha meg nem sértelek! Tehát, mert demokratikus úton-módon olyan politikai tényezők kerültek hatalomra, akik számára az Egyház tanítása (fogalmazzunk így) nem közömbös, ezért az Egyház változtassa meg tanításit, hogy az ezeket a tanításokat (bármilyen mértékben is) figyelembevevő politikai tényezők tevékenysége ne sértse a te vélt vagy valós érdekeidet, önérzetedet és önbecsülésedet?

Most képzeld el ezt a játékot fordítva: ha a hívek követelték volna/követelnék, hogy mivel egy baloldali liberális/szocialista/akármilyen hatalom sérti az ő(k) vélt vagy valós érdekeiket, önérzetüket, önbecsülésüket, ezért az éppen hatalmon lévő többség igazítsa ideológiáját az Egyház tanításaihoz. Mert te ezt teszed most!

És:

dokein=/=doctio/doceo

"dokein: „hinni”, „vélni”, „helyesnek tünni”, „elhatározni”.

doctio, onis, nn. [doceo]: tanítás, oktatás. doceo, cui, ctum, 2.

1) tanít, oktat, utasít: d. aliquem literas, szenv. doctus militiam, a hadtudományban jártas: d. aliquem canere, docendus Graece loqui; d. aliquem fidibus, cziterázni tanít, equo, lovagolni, armis, fegyvert forgatni.

2) tudósít, valamiről értésít valakit, tudat, mond: d. aliquem de re aliqua, qui vir R. fuisset.

3) az oktatásban részesülő személy kijelölése nélkül, tanít, előad, manus scribendi; d. illud fieri non posse, megmutatja, bebizonyítja. Küln. a) d. causam az ügyvédnek vagy a biráknak a per állását, mivoltát megmagyarázza, megmutatja. b) önállóan előadást tart, tanít, docet is apud me, Romae.

4) d. fabulam, színmű-iróról, valamely színdarabot a szinészekkel begyakoroltat, betanultat s azután a színpadra hozat, előadat."

Így remélem, hogy már világosabb kijelentésem tartalma.:-)

ü
bbjnick

2011.07.09. 13:07:19

@bbjnick:
Igazad van, teljesen alapvető, hogy gondolkodás nélkül fogadjunk el tanokat. teljesen elfogadható, hogy egy buta zsidó könyvre alapozd a társadalom alaptéziseit. Az is egyértelmű, hogy el kell fogadni egy olyan rendet, amelyben egy olyan társaság diktálja az erkölcsöt, amelyik mondjuk náci vezetőket és vagyont menekített ki Argentínába. Egy olyan vezetővel, aki feltehetőleg náci múlttal rendelkezik.
Igazad van , egy ilyen ideológiára kell alapozni a mai magyar társadalmat. Hisz hazug.
Egy olyan párt kell hogy képviselje , amely sem keresztény eszmeiséget nem mutat fel, sem demokratikus.
Ilyen erővel tényleg belefoglalhatnák az alkotmányba, hogy a magyarok a Szíriuszról jöttek, és Illés hozta őket szekéren, Csaba királyfi pedig oda ment haza!

2011.07.09. 13:10:14

@bbjnick: Nem, nem világos.
összekevered a szó jelentését a szótő jelentésével!
az ágy definíciója se utal az ágyas jelentésére!

2011.07.09. 13:14:37

@bbjnick: Ez már egészen morbid, ha meg nem sértelek! Tehát, mert demokratikus úton-módon olyan politikai tényezők kerültek hatalomra, akik számára az Egyház tanítása (fogalmazzunk így) nem közömbös, ezért az Egyház változtassa meg tanításit, hogy az ezeket a tanításokat (bármilyen mértékben is) figyelembevevő politikai tényezők tevékenysége ne sértse a te vélt vagy valós érdekeidet, önérzetedet és önbecsülésedet

Ezt sose mondtam!
Sikerült eljutni oda, hogy mivel érdemben már nem tudsz vitázni, kicsavarod, elferdíted a mondanivalómat. ha Te tényleg így értetted, akkor viszont sürgős segítségre van szükséged. Értelmezési problémáid vannak.
Valaminek a kritikája, elutasítása nem egyenlő az ellenkezőjének elismerésével.

2011.07.09. 13:22:37

@bbjnick: A dogma (görögül: δόγμα) egy vallás, ideológia vagy más szerveződés megkérdőjelezhetetlen doktrínája vagy meggyőződése.

Mintha nekem adnál igazat: a dogma egy vallás doktrínája.

És:

dokein=/=doctio/doceo

"dokein: „hinni”, „vélni”, „helyesnek tünni”, „elhatározni”.

doctio, onis, nn. [doceo]: tanítás, oktatás. doceo, cui, ctum, 2.

Látod, ha valahol belelépsz saját csapdádba, azonnal mellébeszélsz!
Vadfideszes kommentelőknél szoktam ezt észrevenni.

2011.07.09. 13:25:25

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Ja! A doktor pedig vallási tanító, ugye?

2011.07.09. 13:51:25

@bbjnick: És: természetesen lehetnek saját gondolataid és kíváncsi lehetsz a tényekre is, de azokat valamiféle dogma vagy doktrína alapján fogod értelmezni, megfogalmazni (mert így működik az emberi elme).

Mert? Neked meg kell mondani, mi a vélenényed? Neked kinyilatkoztatás kell?

2011.07.09. 20:11:39

@bbjnick: Én meg felnevettem. Kár, hogy így marha nehézkes kifejteni az ember véleményét. Ha személyesen beszéltünk volna, még tán egyet is értenénk, vagy legalábbis közeledne álláspontunk. Bocs.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.09. 20:44:48

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Ha személyesen beszéltünk volna, még tán egyet is értenénk, vagy legalábbis közeledne álláspontunk." --- írod.

Nem kizárt, mert én személyes kapcsolatokban nagyon udvarias tudok lenni :-)

ü
bbjnick