Mádl Ferenc, a bezzeg-jobboldali politikus?
2011. június 08. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Mádl Ferenc, a bezzeg-jobboldali politikus?

  Nem szokásom más blogok írásaival foglalkozni, hiszen magával Szőcs Gézával mondom: virágozzon száz virág, és mindenki vigye a maga agendáját oda, ahová akarja. A véleményszabadság ügyében javíthatatlan szabadelvűként kíváncsian olvasom minden témában az eltérő értelmezéseket, de a Mádl Ferenc elhunyta alkalmából írt Véleményvezér-cikk sajnos meglehetősen felbosszantott.

  „Tegnap temették el Mádl Ferenc egykori köztársasági elnököt. Azt a politikust, aki személyiségében, életében és munkásságában is tökéletesen megjelenítette a Fidesz előtti jobboldal legfőbb erényeit” – írja a VV, majd hosszan kifejtve ismétli el azt a jól ismert baloldali toposzt, amelyben egy-egy kiöregedett, hatalomból rég kiesett (Boross Péter) vagy már rég elhunyt (Antall József) jobboldali-konzervatív politikust szembeállítanak az aktuális jobboldallal, annak képviselőivel, főleg, ha történetesen hatalmon vannak. Mintha Sheridan tábornok klasszikus kijelentését alkalmaznák baloldalról a mindenkori jobboldal értékelésére.

  Bezzeg-européer, bezzeg igazi jobboldali, bezzeg igazi konzervatív politikus vs mai, nem européer, nem igazi jobboldali, nem igazi konzervatív politikusok. Régi lemez ez. Különösen szórakoztató az idézett cikk burkolt vagy nyílt, Mádllal példálózó mucsaizása, ami még régibb lemez: „Belőle sosem sütött sem a megannyi pályatársára jellemző arrogancia, sem a kádárista proliság, sem a belőlük áradó balkáni szag. Őt valóban egy jó értelemben vett régivágású úriembernek lehetett nevezni. (...) Sajnos nem lehet nem észrevenni, milyen óriási a kontraszt a mostani, »új« jobboldalhoz képest. A kurucos retorika, a nyugat-és multiellenesség, a »Brüsszel nem diktál nekünk« és hasonló frázisok, az intézményekkel szembeni tisztelet hiánya, a politikai szokások és formaságok felrúgása, illetve a jogállam és az alkotmányosság ignorálása nagyon különbözik attól a régi, hagyományos jobboldaltól, amit Mádl és sokan mások képviseltek.”

  A baj csak az, hogy Mádl Ferenc életének és munkásságának utolsó húsz évét nehezen lehet szembeállítani a mai magyar jobboldallal, hiszen aktívan részt vett annak formálásában. Az Antall-kormány tagja, majd az 1994 után szétesett jobboldali-konzervatív értelmiség egyik vezéralakja volt a megbecsült jogászprofesszor. Utóbbi minőségében központi szerepe volt abban, hogy a '94 és '98 közötti években a politikai erőt kereső magyar jobboldal és az értelmiségi hátteret kereső nemzeti liberális Fidesz egymásra talált. Mádl Ferencet Orbán Viktor kérte fel 2000-ben az államfői jelöltségre, erről Mádl a Magyar Nemzetnek adott 2011 januári interjújában anekdotázott:

  „A választásokat megelőző valamelyik napon megjelent nálam a tanszéken, ahol én rendes egyetemi tanár voltam, Orbán Viktor miniszterelnök és pártelnök. Felszóltak telefonon, mire összefutott az egész tanszék. »Kihez jött?« – kérdeztem. »Hát, a tanár úrhoz« – felelték. Orbán Viktor előadta, miért jött. Fantasztikus erővel, tudással és képességgel próbált meggyőzni, miért szükséges, hogy én legyek a köztársasági elnök. Rá egy-két órára megjelent az SZDSZ és az MSZP elnöke és pártelnöke is, akik szintén azt kérték, vállaljam el a megbízatást. A negyedik párt elnöke telefonált.
– Mi volt az első reakciója?
– Valójában Orbán Viktor körülbelül kétórás, mondhatom, karizmatikus beszéde győzött meg. Az egyik érvét hadd mondom el.
»Itt van a millennium – említette. – Nagyon sok helyre el kell majd mennünk külföldre, különböző fórumokra, elnökökhöz. Valószínűleg elzarándokolunk majd Rómába is, mert ezer éve, hogy felvettük a kereszténységet… Olyan elnökkel kell elmennünk, akinek európai keresztény kultúrája és szemlélete van, és aki erről ismert. S akit vélhetőleg szívesen fognak fogadni.« És ez a zarándoklat meg is valósult.”

  Mádl Ferenc ötéves elnöki ciklusa 2000 és 2005 között egy, a mainál békésebb és prosperálóbb időszakban zajlott le, államfői feladatait kiválóan látta el. 2005 után, idősödő emberként már ritkábban szerepelt a nyilvánosság előtt, de érdemes aktuálpolitikai megjegyzéseit idézni, különösen akkor, ha személyiségét és munkásságát épp szembe próbálják állítani a mai magyar jobboldallal.

  2007-ben, az őszödi beszéd és az azt követő zavargások nehéz időszakában úgy fogalmazott: „A 2005. augusztus negyedike utáni időszakban sok minden változott, és bizony kedvezőtlen irányban. Volt egy, már menetközben is érezhetően sok hazugságot tartalmazó választási kampány. Aki figyelt, az tudta, hogy sok a valósággal köszönő viszonyban sem lévő adat, hogy sok a megvalósíthatatlan ígéret. Az azonban még így is negatív szenzáció volt, hogy a régi-új kormány homlokegyenest az ellenkezőjébe kezdett annak, mint amit a kampányban ígért. Az is újdonságnak számított, hogy maga a győztes minősítette hazugságnak mindazt, amit korábban mondott. (...) Mára igen kevés azoknak a száma, akik bíznak a kormányzati intézkedések eredményességében. Új utakon kell visszahódítani a jövőt.”

  A Magyar Nemzetnek adott januári interjúban az aktuális politikai helyzetről úgy nyilatkozott: „Valójában nem a médiatörvénnyel van baja a baloldalnak, hanem azzal, hogy Magyarország az egyetlen állam a térségben, ahol a keresztény–polgári szövetség kétharmados többséget szerzett a parlamentben. (...) a magyar kormány jelenlegi működési formáját nem lehet antidemokratikusnak tekinteni. A demokrácia legnagyobb áldása a szabadság. Végső soron persze ez nem más, mint annak a szabadsága, hogy mi magunk, ne pedig mások fegyelmezzenek minket!”

  2011 márciusában a Fidelitasnak adta legutolsó interjúját, ebben a kérdésre, hogy miként vélekedik a választások óta eltelt időszakról, úgy válaszolt: „Reménykedve. De a reményhez türelem is kell, mert az új kormány elképesztően nehéz örökséget kapott. (...)  Mégis, ahogyan Ady mondta, »az élet él, és szent okokból élni akar«. Számomra a választás eredménye ezt igazolta, és ezért reménykedek. De az új irány önmagában kevés, abba az irányba út kell, és azon még nagyon sokat kell menni. A választások óta eltelt idő az indulás szakasza, és jó okot ad arra, hogy reménykedjünk.” Az új alkotmányról is beszélt: „Az alkotmányozás nem ötlet vagy szeszély, hanem két évtizeden át elvégzetlenül maradt feladat.” 

  Mádl Ferenc elmúlt években tett nyilatkozatait mindenki értelmezze úgy, ahogy akarja.

  A VV kritikájának egy részével egyetértve: valóban, sokszínű a jelenlegi (és mindenkori) magyar jobboldal és annak vezető pártja, és van mit kritizálni egyes szereplőik magatartásában, a kormány jelenlegi politikájában is. Amorális törtetők is akadnak a Fideszben, csakúgy mint minden pártban. Ugyanakkor nem egy épp elhunyt, tisztességes úriembert kellene felhasználni aktuálpolitikai véleményvezérlésre. És Mádl nem egy levegőben lebegő, bezzegjobboldali, bezzegkonzervatív zen mester, hanem a létező magyar jobboldal egyik megbecsült közéleti szereplője volt.

  Aktív részese és alakítója volt a magyar jobboldalnak, akinek nézetei az utolsó pillanatig nagyrészt egybeestek a jobboldali mainstream véleményével. És nem az elvárt igazodás miatt, hanem mert értékelvű közéleti emberként ez volt a magánvéleménye. A Mádl által képviselt értékrend ma is megtalálható a magyar jobboldalon belül, akár közel a Fideszhez, akár távol tőle, nem kell tehát temetni a régi jobboldalt. Meglehetősen ízléstelennek tartom, hogy Mádl Ferencet halála után rögtön megpróbálják szembeállítani azzal a politikai oldallal, amelynek kibontakozásáért, sikeréért, létező hibáinak javításáért áldozta személyes példaadással életének utolsó húsz évét.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr782967293

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mádl elszámolása az Úrral 2011.06.08. 23:09:53

"halottról jót vagy semmit"nem értem miért gyűlölik akkor annyian hitlert1931-2011 "1961 és 1963 között a Strasbourgi Egyetem Nemzetközi Összehasonlító Jogi Karán vett részt posztgraduális képzésen." Milyen puha volt ez a Kádár ren...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vén Csataló 2011.06.08. 11:47:54

Ugyan, ne kapd fel a vizet! Csak egy kis politikai hullarablás. Csak mint szokta a ballib. (vö: Teller-levél)

2011.06.08. 11:57:32

@Vén Csataló: Ballib? Mármint a VV? Viccelsz.

Vén Csataló 2011.06.08. 12:01:44

@iii: A VV már jó ideje ballib.
És nem nagyon érdekel, hogy a választások előtt hogy írtak.
Az érdekel, hogy most hogy írnak.
És aszerint a VV ballib.
Nem kicsit, hanem nagyon.

Vén Csataló 2011.06.08. 12:03:24

@smalladam: Nekem nem kell lelkisegély, nem én öklendezem naphosszat tele a világhálót a sokrétű ballibsi nyomoraimmal, rettegéseimmel stb. stb.

Robinzon Kurzor 2011.06.08. 12:04:57

"De az új irány önmagában kevés, abba az irányba út kell, és azon még nagyon sokat kell menni. A választások óta eltelt idő az indulás szakasza, és jó okot ad arra, hogy reménykedjünk."

Segítek.
Ezt azt jelenti egy visszafogott, megfontolt, polgártól, egy igazi úriembertől, hogy "talán még nem kúrták el véglegesen".

A 2007-es nyilatkozatából vett idézet pedig pontosan alátámasztja a VV-t:
"menetközben is érezhetően sok hazugságot tartalmazó választási kampány. Aki figyelt, az tudta, hogy sok a valósággal köszönő viszonyban sem lévő adat, hogy sok a megvalósíthatatlan ígéret. Az azonban még így is negatív szenzáció volt, hogy a régi-új kormány homlokegyenest az ellenkezőjébe kezdett annak, mint amit a kampányban ígért."

Ez pontosan úgy igaz 2010-re, mint 2006-ra is.
(Persze meg lehet magyarázni, ezt is, azt is, de attól még így van.)

Szóval az a szörnyű helyzet, hogy a háborút emlegető Kövér, a békeharcos Orbán, meg Szíjjártó, Lézer Jani... ez igenis más jobboldal, más emberi minőség mind Antall vagy Mádl. (Boross, a Harmat étterem egykori fizetőpincére mindig is egy pojáca volt.)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.06.08. 12:05:33

@smalladam: ahol leírják, hogy "jó értelemben vett", már nem érdemes tovább olvasni.

VI. Béla 2011.06.08. 12:07:37

Halott indián a jó indián, tartja a véleményvezér. Ő már biztos nem mond semmi kellemetlent a liberális uraknak.

AlexM1983D 2011.06.08. 12:11:45

@iii: @Vén Csataló: Szerintem a VV csupán az aktuális közönségének a megfelelésére játszik. Semmi másra. Választások előtt Gyurcsányból/Bajnaiból lehett könnyen közönséget szerezni, persze a közönség felméréséért idönként másnak is neki esett.
A mostani közönsége igényeit a kormány fikázása elégíti ki. Ennyi a titka. Az olvasottságért mindent.

Amúgy az is érdekes, hogy hogyan jutott el a cenzurázástól csak a Facebook-os hozzászólások engedélyezéséig.

2011.06.08. 12:26:48

@Vén Csataló: Hát igen, és egyre többen lesznek "ballibek". Mert valakik azt gondolják, jobboldali az kizárólag Orbán-fan lehet. Esetleg Vona-fan.

2011.06.08. 12:28:03

@AlexM1983D: Ennek az az oka, hogy a Facebookon nem jellemző az arctalan hozzászólás, tehát nincs szükség a kommentárok szűrésére, sokkal kevesebb a troll.

AlexM1983D 2011.06.08. 12:35:14

@iii: Az igaz viszont, nem szép húzás. Illetve az ott lévő hozzászólásokba beleolvasa, csak bológatókkal találkoztam. Nos, emiatt tartom nem szép húzásnak. (Gondolom az utobbi időben sok kritikát is kaphatott a kommentekben, amit szépen kicenzúrázott. Emlékszem az utobbi időben miellőt még FB hozzászólás "only" lett volna, volt hogy fél-1nap múlva jelent csak meg új komment.)

A másikhoz: azt azért jegyezzük meg, hogy a Fidesz most sok szavazatott kapott az egy kori MSZP/SZDSZ szavazóktól. Ráadásul azt is jegyezzük meg, hogy nem akar valamiért az MSZP és az LMP támogattsága nőni, vagy akár a Jobbik-é is hibahatár alatt nővekszik(?), annak ellenére, hogy a FIDESZ jelentőssen fogyott.

tevevanegypupu 2011.06.08. 12:39:25

Az esz megall. Tobb interjut mutattak a napokban Madl Ferenccel. Egyetlen olyan kijelentese nem hangzott el, hogy kifogasa lenne a fidesz mostani politikaja ellen, Orban Viktort pedig szeretetteljes baratsaggal emlitette.

Vén Csataló 2011.06.08. 12:40:09

@iii: Bocs, de a VV hangvételét és a vérbeli bolsi prosztóuszító gondolati sémákat, ahogyan posztol, a Népszaga is megirigyelhetné. Úgyhogy ne magyarázz nekem, hogy de a VV nem is. Fenét nem.

jan 2011.06.08. 12:59:08

Gellért itt kever két dolgot. Attól, hogy Mádl 100%-ig lojális volt a jelenlegi kormányhoz, még lehetséges az, hogy ezzel együtt stílusában, világképében, hozzáállásában sok szempontból különbözzön tőle.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2011.06.08. 13:07:58

Ahhoz, hogy egy jobboldali jó jobboldali legyen, meg kell halnia? Erős.

Várúr 2011.06.08. 13:12:12

@jan:
Más a lehetséges és más a valóságos. Mádl idős kora ellenére Orbán tisztelőjének vallotta magát. Gerard de Rajcsány lovagnak kimondatlanul is igaza van: a ballib hullarablást először Antall József és néhány politikai szövetségese, majd Mádl esetén tapasztalhattuk. Az efféle bülbülszavú dícséretnek eddig csak a gyönge közepes képességű Dávid Ibolya dőlt be, mint a kukorica jégveréskor.

tanarseged ur 2011.06.08. 13:16:40

Tanulság:
"Akarsz európai értelemben vett, rendes jobboldali lenni? Akkor dögölj meg!"

jan 2011.06.08. 13:21:31

@Várúr: jogos, amit mondasz, de azért én látok kontrasztot a civil életben is helytállt, széles látókörű, művelt, kiegyensúlyozott úriemberek (Antall, Sólyom, Mádl, Martonyi) és a bölcsőtől kezdve politikus, szűklátókörű, akarnok ("nem tudom, hogy hova tartok, de oda úgy megyek, mint a tank") politikai machinátorok (Orbán, Lázár, Szíjjártó) között.

Az más kérdés, hogy a jobboldal még így is sokkal szerencsésebb, mert a baloldalnak az első típusból egyáltalán nem jutott.

Amúgy szerintem mindkét típusra szükség van egy pártban. Az Antall-kormányban az úriemberek tengtek túl, most meg az akarnok, szűklátókörű politikai profik.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.08. 13:23:48

A VV nagy szégyen a Konzervatóriumra, ha jól tudom, akkor onnan eredeztethető.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.06.08. 13:37:03

@Vén Csataló: a VV semennyire sem ballib, el vagy tévedve. Szerintem olvass el egy-két politika alapjai jellegű tankönyvet.

MEDVE1978 2011.06.08. 13:51:04

Az igazság az, hogy a volt köztársasági elnök úr világéletében jobboldali volt. Semmi baja nem volt neki Orbánnal, végig a híve volt. Mítosznak tartom az ő "úriemberségét" vagy különb jobboldaliságát.

A helyzet inkább egyszerűen az, hogy egy "jobb" korban volt elnök, mint ami most van, ezért nem kényszerült lemenni kiskutyába, mint most Schmitt Pali.
Ha jól emlékszem 2001-2006 között volt, ez nyilvánvalóan egy ereszd meg szakasza a magyar történelemnek, mivel először 2001-től Orbánék kezdtek el osztogatni, majd Medgyessy Péter ezt boldogan folytatta. 2006-ig nem volt különösebb fennakadás, a világgazdaság nem esett vissza. A megszorításoknak csak Draskovics vámpírszerű személye hozta be az előszelét, de őt Gy.F. kapásból vissza is fogta, mondván: Hülye vagy Drazsé, így nem nyerünk választást, a birka nép csak az osztogatókra szavaz!

Ezalatt Mádl Feri bácsi gáláns köztársasági elnök tudott lenni. Ez a gálánsság maradt meg a vele ellentétes politikai véleményben lévőkben, mint egyfajta mintajobboldali karakter.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2011.06.08. 13:54:54

Szerintem a VV csak arra akart a cikkel utalni, hogy a Fideszben elburjanzott a "plebejus" vonal es ezzel allitotta szembe Madl-t, nagyon sok szempontbol jogosan. Az idozites nekem sem tetszett, ezt igy temetesre idoziteni mar szerintem "too much".

Sajnos ez nem baloldali toposz, hanem teny. Ez a "plebejussag" ellenzekben meg indokolhato volt azzal, hogy meg kell szerezni a ketharmadot. De kormanyon eleg gaz. A hiba (hazugsag) ott van a baloldal erveleseben, hogy bezzeg a magassagos "nyugaton" minden jobboldali maga a "megtestesult igaz konzervativ". Nyugaton ugyanez a politikai nyomor uralkodik mint itthon, maximum tobb a konzervativ hatterintezmeny, meg a jobboldali media ertelmiseg kevesbbe szervilis mint itthon, de maga a politika az ugyanilyen elvtelen es gaz.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2011.06.08. 14:06:17

A VV Debreczeni József méltó utódja lesz, ha igyekszik egy kicsit, tíz éven belül eljuthat a miniszterelnöki életrajzokig.

Természetesen a baloldalon tényleg van egy állandó igény egy ilyen udvarias jobboldalra. Hiszen Antallt (aki kiváló elnök lett volna az ötvenes évek NSZK-jában) gyerekjáték volt egyetlen év alatt ledarálni, nevetségessé tenni, arrogáns horthystának, érzéketlen népnyúzónak beállítani, kül- és belföldön elszigetelni, állandó védekezésbe szorítani. Jó játék volt rugdosni őket. Óriási móka volt. És minden tökéletesen sikerült.

De akkor ezután mit akarnak még? Nem ezt akarták? Antall és az antalli jobboldal halott. A jók és nemeslelkűek elbuktak, a jobboldal ügyét pedig, fájdalom, a ballib által ismét csődbe vitt, adósságba vert és megalázott országban a kíméletleneknek, a gyanakvóknak és az udvariatlanoknak kell továbbvinniük.

caralho voador 2011.06.08. 14:27:41

A VV megítéléséhez elég beleolvasni a hozzászólásokba (amiket most arccal vállalnak a prolik), meg a kis szavazásaik eredményeibe. Legutóbb a Trianon-emléknap kapcsán sikerült felbaszniuk az agyamat, de nagyon.

aeidennis 2011.06.08. 14:49:36

Sajnálom Mádl Ferencet, ő annál sokkal többre volt hivatott, hogy Károlyi, Tildy meg a többi szánalmas szerencsétlen republikánus politikus székébe üljön.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.08. 15:20:16

@Őrnagy Őrnagy:
mikor százszor és százszor, és újra elmondtam, hogy a konzi nagyobb ellenség a komcsiknál is, maguk csak idétlenül vigyorogtak, fészkelődtek, izééé...mondták, azt mostan láthatják.

egyben felhívom a hatalom figyelmét, hogy már nem késlekedhet sokáig a konzisvéleményvezéres társaság ellehetetlenítésével!

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.06.08. 15:22:46

@Őrnagy Őrnagy: És a konzi honnan eredeztethető? Azt tudod-e?

:D

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2011.06.08. 15:29:02

@tanarseged ur: Nem kellene ide járnom, egyáltalán nem kellene blogokon kommentelnem, mert csak felbosszantom magamat. :/ De köszönöm!

Alfőmérnök 2011.06.08. 15:49:31

És ennek a véleményvezérnek majdem 10000 facebookos követője van. (Összehasonlítás: mandiner 2300)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2011.06.08. 15:54:20

@málnási:

"egyben felhívom a hatalom figyelmét, hogy már nem késlekedhet sokáig a konzisvéleményvezéres társaság ellehetetlenítésével!"

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Ehhöz sajna kevés :DDDD

tanarseged ur 2011.06.08. 15:57:37

@Alfőmérnök: Összehasonlítás: kurucinfó 32 ezer.

tanarseged ur 2011.06.08. 16:01:58

@elGabor: Tényleg nem kellene. Nekem sem. :-) De kis távolságtartással elkerülhető a bosszankodás; helyette szórakozhat az ember.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.08. 16:03:12

@Gabrilo:
hehe! azt maga csak hiszi, barátocskám. mikor falangista berendezkedést vizionáltam orbán hatalomra kerülése kapcsán, maguk akkor is csak fintorogtak, nevetgéltek. és mostan tessen körülnézni! :)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2011.06.08. 16:05:40

@málnási:

Fintorgott a halál, maga szerencsétlen :))
De vicces látni, hogy valaki önmaga paródiáját adja elő, ez kétségtelen. És elismerem, maga ebben jobb a sokévi átlagnál :)))

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.08. 16:14:03

@Gabrilo:
nagyon kérem, ne tegyen úgy, minta lenne humorérzéke! csak a maga érdekében mondom. :)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2011.06.08. 16:16:09

@málnási:

gyenge riposzt, magától jobbat vártam.
És hogy kívánja felszólítani a hatalmat, ír egy ÁP-levelet a főnöknek? :DDDD

Google 2011.06.08. 16:20:44

"Véleményvezér" és "követők"- ez már újbeszélül van, tessen mondani?
A jó hír az, hogy az igényes(kedő) név senkit semmire nem kötelez, jelenteni sem jelent semmit. Vezére a minek? Nem hallom.
Facebook, ja. Ez is egy módja a cenzúrázásnak. "Trendibb" , mint ahogyan Lendvai űzte anno a mesterséget.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.08. 16:25:50

@Gabrilo:
nem kívántam, felszólítottam, mint azt fentebb olvashatta maga balfasz :)

Alfőmérnök 2011.06.08. 16:29:06

@tanarseged ur: Index-címlapos pillanatkép:
Kettős Mérce - 2762
Egyenlítő blog - 4151
Piroslap blog - 4138
Konzervatórium - 1618
Adrenalin - 1637
xnews - 331

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2011.06.08. 16:29:46

@málnási:

:DDD
Beszélni még magyar? Na mindegy, a férgek közül a viccesebbik a maga fajtája :)

Alfőmérnök 2011.06.08. 16:31:08

(Nincs címlapon, de érdekesség:
Örülünk, Vincent? - 732)

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.08. 16:32:14

@Gabrilo:

és már férgez is! hamar kibújik a proli szög az úri zsákból, alemberkém! :)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2011.06.08. 16:35:16

@málnási:

Nézze. A hatalom használja az embereket, a legtöbbeket legalább is. Így nyilván a konzisvéleményvezéreseknek is megvan a maguk helye - erről szól a NER :)) De magát még csak hasonlóra sem.
Viszont van egy jóindulatú javaslatom. Szerintem az ÁP-levélhez csatolja valamelyik szellemi termékét, úgy nagyobb a siker esélye, és talán kap egy "köszönjük, megfontoljuk javaslatát"-választ. Ez a mezőnyben kivételnek számít :)

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.08. 16:42:32

@Gabrilo:

és most komolyan elmagyarázza? lol maga tényleg egy balfasz. kishülyém, amit maga akaratlan paródiának vél, mintegy a hatalommal levelezgető / tisztelt kádár elvtárs..../ háborodottnak nézve kiválóságomat, az valóban paródia. és szándékolt.

hogy a ner-nek kik és meddig lesznek használatos részei, na ottan még érhetik meglepetések magukat.

Vén Csataló 2011.06.08. 17:43:12

@dobray: Te szegény. Tényleg azt hiszed, hogy tankönyvekből okos lehetsz? Megsúgom: még szép se.

2011.06.08. 17:46:13

Schmitt, Orbán, Lázár vs. Antall, Szabad, Mádl és Sólyom - utóbbiak mintha kicsit más stílust és szintet képviseltek volna.

tanarseged ur 2011.06.08. 17:57:36

@Alfőmérnök:
W blog - 2105
Vastagbőr - 2717
Hírcsárda - 11089
Senki többet?... Mert akkor a viccblog nyer.

Külön kategória, mert nem a blog.hu-n van:
Galamus-csoport - 2710
(És közben már 293 "előfizetőjük/támogatójuk" is van. Nem kispályások, nem blogolnak ingyen! :-))

Alfőmérnök 2011.06.08. 18:41:46

@tanarseged ur: Érekes lenne ezt összevetni az olvasottsággal, azaz a kattintásszámmal. Nem biztos, hogy ugyanez lenne a sorrend, de valószínűleg hasonló.

teknős 2011.06.08. 19:49:46

@jvizkeleti: Mindig elcsodálkozom azon, hogy milyen szemléleted van! Nem kell nagyon mélyre nézni, hogy meglássuk: retorikájában plebeljus a mostani kormány, de cselekedeteiben nagyon is jobboldali, szinte már Pinochet szinten. Ahogyan
@elGabor: már utalt rá. Nem kellett a népnek sem Antall, sem a 1998-2002 -es Orbán. Teszem hozzá sajnos... De Orbánnak, be kell látnunk igaza van, megismerte a választóit 20 év alatt. teszem hozzá, sajnos.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.08. 23:14:45

@Gabrilo: ez a mondat és a mögötte lévő teljesítmény is az

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.08. 23:37:41

@Alfőmérnök: mennyi degenerált van.

@málnási: önmagában a férgezés nem jelenthet proliságot, nagyban függ kire mondják, mert ha igaz, akkor istenúgyse.
jelen esetben sajnos nagyon úgy néz ki tényleg proli.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.09. 04:26:43

Az MDF-es (antallos) jobboldal realista volt, a FIDESZ-es (orbános) jobboldal pragmatista. Ez épp olyan és akkora különbség, mint egy katolikus és egy manicheus között:-)

Egyébként, ezeknek az öregeknek (mint, amilyen Mádl is volt) nagy előnyük (volt), hogy nem hazudtak. Voltak, amilyenek voltak, kompromisszumaikkal és kétségeikkel, de volt erkölcsi érzékük. A Fideszből ez (az erkölcsi érzék) mindig is hiányzott.

Hogyan adhat erkölcsöket, hogyan taníthat közerkölcsöket egy népnek az, aki maga is tanításra szorul? Mintha egy botfülű akarna éneket tanítani...

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.09. 06:09:03

@bbjnick:

Szavaimat igazolandó:

"Tavaly tavasszal Lázár Jánost látta volna szívesen [Orbán Viktor] a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőjeként, ám Lázár a frakcióvezetői posztot választotta. Neve azonban továbbra is napirenden maradt, Orbán Viktor állítólag célzott is rá szűk körben, hogy nyáron szeretné ismét felkérni. Annak ellenére is, hogy voltak úgymond „ügyei” (Audi-ügy, mindenki annyit ér... stb.). Lázár távozása esetén azonban határozott frakcióvezetőt kell találnia. „Réthelyi Miklós addig lehet miniszter, amíg ez a dilemma meg nem oldódik így vagy úgy” - nyilatkozta a lapnak egy forrás.

Szőcs Géza kulturális államtitkárhoz állítólag ragaszkodik a miniszterelnök, ám Hoffmann Rózsának év végén, jövő év elején valószínűleg mennie kell. "

mandiner.hu/cikk/20110608_lazar_lehet_rethelyi_utodja

Ki az, akiből ez nem "metafizikai iszonyt" vált ki?

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.09. 06:12:56

@bbjnick:

Ki az, akiből ez nem "metafizikai iszonyt" vált ki?=Ki az, akiből ez nem vált ki "metafizikai iszonyt"?

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.09. 09:39:02

@bbjnick:
ezek az öregek nem hazudtak? talán nem mert nem politikusok voltak. talán igen, mert jelentéseket azért írogattak.

lázár-halász ék páros? nem is rossz. nekem tetszik! :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.09. 11:35:30

@málnási:

Ismered te Halászt? Nekem volt hozzá néhányszor "szerencsém". Tudod, hogy milyen az a fazon?

Orbán zombikat gyűjt maga köré, azokkal akarja biztosítani a hatalmát?

ü
bbjnick

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.06.09. 16:52:11

@caralho voador:

"A VV megítéléséhez elég beleolvasni a hozzászólásokba (amiket most arccal vállalnak a prolik), meg a kis szavazásaik eredményeibe."

mandiner egy jó része alapján a mandiner náci, de minimum széljobber.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.06.09. 16:52:47

@mavo:

"mandiner egy jó része alapján" = mandiner a hozzászólások egy jó része alapján

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.09. 17:41:36

@mavo:

"mandiner egy jó része alapján a mandiner náci, de minimum széljobber." --- írod.

Megin' beszíttá' vagy mi van? :-D

ü
bbjnick
süti beállítások módosítása