Koltay-Magyarország nem ország
2011. június 05. írta: TuRuL_2k2

Koltay-Magyarország nem ország

„Sajnos Koltay ugyanazzal az igényszinttel koreografálja a filmjeit,
mint a 80-as évek pártrendezvényeit.”

/Bozótharcos hozzászólása az UFiblogon, 2007
/

  Június 4-én késő este Koltay Gábor Vérző Magyarországát adta a köztelevízió egyes csatornája. Nagy keletje van most az MTV-n Koltaynak, bő egy héten belül három filmjét is játsszák a köztelevízió adói, az egyiket ráadásul főműsoridőben. Megnéztem a szombat esti, trianonos produkciót, és nagyon rossz érzés fogott el. Az a rossz érzés, ami tetszőleges Koltay-alkotás láttán nyomaszt. Amikor számomra fontos dolgokkal foglalkoznak neofita túlbuzgalommal, szenvelgéssel és végtelenül modorosan, ami egyetlen meggyőződéssé áll össze: ez, így, végtelenül kínos és hiteltelen.

  Koltay utoljára mintegy 30 éve, az István, a király megrendezésével tett le valami olyat az asztalra, ami a mai napig is nyugodt szívvel vállalható és megállja a helyét. De azon kívül? Akármilyen művére gondolok, rossz emlékeket idéz. A millecentenáriumi gimnáziumi Honfoglalás-nézés az egerszegi Ady Moziban, ami után történelem tanárnőnk arról próbált meggyőzni minket, milyen jó filmet is láttunk ahhoz képest, hogy milyen kevés pénzből készült (nem készült kevés pénzből, sokkal kevesebből is készültek már jó és nagyon jó filmek). A millenniumra elkészült Sacra Coronából ismét csak a teljes értetlenség maradt meg bennem, no meg az, hogy ismét szerepet kapott Franco Nero, a legmagyarabb olasz.

  A Megfeszített margitszigeti főpróbája életem egyik legszörnyűbb színházi élménye, a magyarok keresztfájáról szóló fináléjával. Puskás Öcsi bácsi minden méltóságot nélkülöző, ízléstelenségben tobzódó temetése a félig sem telt Puskás Stadionban. A frissen indult Jobbik politikusaival készült smúzoló interjúkötet. A Trianon, a Horthy, a kormányzó és az Adjátok vissza a hegyeimet sablonossága, kiszámíthatósága és önbecsapó történelemszemlélete. 

  És most a Vérző Magyarország, a Koltay-filmek kötelező elemeivel: beszélő fejek által előadott prózai részek és rockopera-részletek váltakoznak, egymást érik az áttűnés-effektek (fogadkozó énekesen átderengő erdélyi naplemente) és persze a szenvelgő, nem-is-érdemel-meg-minket-a-világ narráció. És különben is: a '80-as években menő lehetett a rockopera, a '90-es években még talán elment, de 2010-ben? Ráadásul Koltay a saját műveit hasznosítja újra, itt például A Napba öltözött leány rockoperából emeli át az Áron imája című dalt. 

  A film nem óvatoskodik, bátran vág a néző arcába olyan kijelentéseket, minthogy „az eredendő bűn: Trianon”. És a végén persze az elmaradhatatlan Székely Himnusz is felcsendül (itt éppen egy Reményik-versre mixelve):

  Remélem, a köztelevíziós Koltay-hullám nem valami nagyobb lehetőség előszele. Már az is szomorú, hogy Koltay lett a József Attila Színház megbízott ügyvezető igazgatója, de ennél sokkal szomorúbb lenne, ha állami támogatást kapna ahhoz, hogy újabb Nagy Filmet csináljon. Már így is több Nagy Filmre kapott lehetőséget, mint tehetsége indokolta volna, és a magyar történelem is tele van még olyan filmtémákkal, amiket a tőle megszokott magabiztossággal diszkreditálhatna. Mert Koltay a jobboldali kultúrszemlélet legrosszabb énjét hozza: azt, amelyik a műveltséget harsánysággal, a drámaiságot szenvelgéssel, az eredetiséget pedig magyarságteljesítménnyel igyekszik pótolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr362958045

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Született június negyedikén 2011.06.06. 10:48:23

A Csillag születik szombati döntőjébe beletenyerelt a politika, és lehet, hogy még a végeredménybe is beleszólt. Nem, nem Nagy Sanyi alekoszos utalással tarkított, kacifántosan óvatos szociál-makroökonómiai helyzetértékelésére gondolok, mely szerint ....

Trackback: Horthy, a kormányzó; dokumentumfilm 2011.06.05. 14:58:19

Horthy, a kormányzó. Csaknem tökéletes ez a doku. Az észrevételeimet majd a végén. A összes rész belinkelve a tovább gomb után.                        &...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.05. 05:46:56

@TuRuL_2k2:!

No, nem gondoltam volna, hogy én valaha-valahol Koltayt fogom védeni:-D De:

---- nyilván azért vetítik Koltay trianonos cuccait, mert nincs más, amit a témában vetíthetnének

--- Koltay történelmi ismeretterjesztő filmjei (filmészeti megközelítésben nézve) semmivel sem rosszabbak (és nem is jobbak), mint a nemzetközi átlag , s hogy "irodalmiasak", az nem a gagyiság jele, hanem annak, hogy rendezőjük felismerte a magyar történelemszemlélet (ezen) sajátos, irodalmias jellegét

--- Koltay munkái (akár zenésszínházi, akár játékfilmes, akár ismeretterjesztőfilmes munkáiról beszélünk) hű tükrei a Fidesz (a pártelit és a szavazótábor) kultúra- és művészetfelfogásának, történelemszemléletének, valamint magyarságképének --- miért keresnének másik udvari szerzőt, ha már ilyen szerencsésen egymásra találtak?

--- attól a hatalomtól, amely tudatosan nem csinál kultúrpolitikát, attól mégis mit tetszünk várni(?) --- én még tkp. örülök is, hogy, még ha koltayszinten is, de, beengedik a történelmünket és az irodalmunkat a köztévébe

És: @TuRuL_2k2:! Ezt a "magyarságteljesítményt" igazán kifejthetnéd, már ha ki tudod!

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.05. 06:24:44

@bbjnick: "Koltay történelmi ismeretterjesztő filmjei (filmészeti megközelítésben nézve) semmivel sem rosszabbak (és nem is jobbak), mint a nemzetközi átlag "

Mely nemzetközi alkotásokra gondolsz, amelyek ezt az "átlagot" képviselik?

"s hogy "irodalmiasak", az nem a gagyiság jele, hanem annak, hogy rendezőjük felismerte a magyar történelemszemlélet (ezen) sajátos, irodalmias jellegét"

Pedig Koltay dillettantizmusba oltott pszeudonemzeti, műfajilag totálisan értelmezhetetlen giccsparádéja óriási károkat fog még itten okozni. Már ha kitömik a faszit pénzzel.
Inkább azt a dokufilmes hagyományt kéne továbbvinni, amit Bokor Péter, Szakály Sándor, vagy Sára Sándor munkássága képvisel.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.05. 06:35:47

Amúgy Koltay a Horthy-korszak egyik leggyengébb momentumát, a már akkor is anakronizmusba hajló, Szabó Dezsőtől Babitson át egészen Márai Sándorig megtagadott neobarokkos, népiesch revíziós giccsművészetét interpretálja 2011-ben.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.05. 06:52:15

Ja igen, ha már dokufilm. A Gulyás-testvérekről el ne feledkezzünk!

minőségi_troll 2011.06.05. 06:59:08

@bbjnick:

"tükrei a Fidesz (a pártelit és a szavazótábor) kultúra- és művészetfelfogásának"

ez aljas hátbatámadás

azt már megszoktam, hogy nemelit vagyok, de hogy még szavazótábor sem lehetek ...

maga rákosista

minőségi_troll 2011.06.05. 07:07:42

@Gasper:

Horthy is elkövette azt a hibát, amit a19. sz-i hatalmi elit: Nagy-Magyarország területén túl nagy lett a össznemzetiségi arány a magyarsághoz képest

Horthynak ki kellett volna maradnia a háborúból, és inkább arra energiát fordítani, hogy meggyőzze a magyarságot,

1. az elvett területek EGY RÉSZE jobb is, hogy nincs többé

2. a magyarlakta területeket nem háborúval fogja tudni visszaszerezni a nemzet

tetszettek /-tünk volna jobban szaporodni

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.06.05. 07:22:05

@minőségi_troll: 0) Hogyan? Bulgária egyébként kimaradt mégis megcsonkították.
1) Ez történt a részleges revízióval.
2) A többségét nem háborúval szereztük vissza, egyébként mondanál egy tuti módszert? Pl az utóbbi 65 évből?

+: A gyalázatos anyagi körülmények ellenére, az első vh 1millió halottja és 1millió rokkantja ellenére 20%os népességnövekedés történt 20 év alatt. Úgyhogy jól szaporodtunk.

Valami minőséget ha kérhetném! Név kötelez!

minőségi_troll 2011.06.05. 07:28:24

@minőségi_troll:

jav.:

Horthy is elkövette azt a hibát, amit a19. sz-i hatalmi elit: NEM ISMERTE FEL, HOGY ...

tevevanegypupu 2011.06.05. 07:30:43

Van nekem egy kis konyvecskem Trianonrol, a Jaj, hol a multunk..A kor legnagyobb iroinak kis irasai, koltoinek koltemenyei, ujsagcikkek, kozemberek megnyilatkozasai, emlekmuvek, disztargyak es felsorolni is nehez mi minden van benne. A konyvet nem giccsnek szantak, a paletta sorozatban adta ki a Helikon. Ha ugy vesszuk akkor megiscsak giccses, mufajdalom, magyarkodo es tokeletesen elfogult..olyan mint Koltai Gabor is, aki az akkori korszellemnek, felfogasnak, a friss es elviselhetetlen fajdalomnak erzeseit adja vissza osszes - szamunkra ugyebar anakronisztikusnak tuno - filmjeben. Csakhogy ebben az esetben - Trianonrol lenne szo - nemigen lehet szamonkerni azt, hogy abban az idoben sem, es most sem tudnak korrekten, mertektartoan nyilatkozni a temaban. Es hogy miert nem? Mert a "tema" nem lett orvosolva. Az elszakitott teruleteken elo magyaroknak meg mindig, sok esetben szinte felniuk kell azert mert magyarok..Mert meg mindig szinte szegyen fajdalmat, felhaborodast erezni Trianon miatt, hiszen lassan mar szaz eve tortent, itt az Europai Unio, orulj baszki, mit sirankozol azon, hogy s mint volt? Koltay Franco Neros filmjei nem a filmmuveszet csucsa az biztos, inkabb mesefilmek, tobb nem kell beloluk. De ugy tunik olyan kulonosebben az "igazi, nagy filmmuveszek" nemigen ohajtanak a temaban elmerulni. Es errol megintcsak nem Orban meg a fidesz tehet, akik mint tudjuk es szeretnenk hinni, kifestokonyvekbol ismerik az irodalmat es tortenelmet..Talan ha megkernenk Magyar Balintot, vagy Hillert, valasszon o megfelelo muveszt a celre, biztos elegedettebbek lennenk.

Lew Archer 2011.06.05. 07:41:27

Magyarországnak ma szüksége van arra, hogy nemzeti közösséget építő, népszerű alkotások szülessenek. Mint az "István, a király" annak idején, ami közösségi élményt adott a későkádári magyarságnak, amire akkor égetően szükség volt.
Ma is szükség lenne mítoszokra és mítoszépítésre. Ezt nem elsősorban az alkotások minősége nehezíti, hanem hogy a szocialista történelemtudomány és kultúrpolitika néhány forradalmi személyiség kivételével a teljes háború előtti történelem arcképcsarnokát démonizálta, és ezt nagyon belesulykolták a köztudatba. A széles közönség ezért bizalmatlanul vagy bizonytalanul fogadja a mítoszépítő alkotásokat.
Nem tudom, vajon Koltay-e a legalkalmasabb személy a mítoszépítő alkotások elkészítésére. Azt sem tudom, hogy bárki iparkodik-e hasonlók létrehozásán, hogy vajon forgatókönyvek, elképzelések tucatjait teszik-e fiókba a döntéshozók azért, hogy Koltaynak teret adjanak.
Az ilyen alkotások értékmérője az, hogy mennyire keltik föl azt a bizonyos közösségi élményt a nemzet tagjaiban. Ennek eldöntésére a fővárosi értelmiségi esztétizálás nem alkalmas. Ez nem azon múlik, hogy egy film vagy bármi mennyire felel meg az elitkultúra elvárásainak.

minőségi_troll 2011.06.05. 07:42:38

@TaTa86.:

2. Dehogynem. A 2. vh és abba való beklépésünk nélkül még az a kicsike kis revízió se lett volna.

Tuti módszert?: Alkalmat tudok: a legtutibb az azonnali fegyveres ellenállás lett volna, még azon melegében, csak hát ugye jöttek a judeobolsevikok.

Eme alkalom elszalasztása után jóval kétségesebb kimenetelű, de a megmaradt országot talán kevésbé veszélyeztető a szeparatista gerillaharc - erre alkalmasak is a Felvidék és Erdély terepviszonyai

Dendrobatidae 2011.06.05. 07:59:01

Koltay rendezései tényleg sírnivalóan szarok. Tömény iskolapéldája annak, hogy miért sikertelen a magyar nemzeti gondolkodás, ha tetszik nacionalizmus.
Önsajnáló, szenvelgő giccsesség, karót nyelt modorosság. Ez tulajdonképpen nem is nacionalizmus, hanem egy vicc. De ez természetesen nem csak rá vonatkozik.
Nincs benne semmi vagányság, tökösség, egy olyan népet láttatnak velünk, aki a dögrovás, halál előtt még egyszer visszagondol az életére, hogy aztán kimúljon. Nincs benne életenergia, küzdeni akarás, csak egy rakás búsongó balfasz, aki legfeljebb azon tudja felhúzni magát, ha a világ nem akar búsongani vele.

Csakhogy mi nem ilyenek vagyunk. Aki ezt akarja láttatni velünk, az több kárt okoz a magyarságnak, mint az ellenségeink.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.05. 08:10:41

@tevevanegypupu: amikor anakronizmusról írok, akkor néhány művészi eszközre és azok anakronisztikus voltára -posztneobarokk, kamunépi stb- gondolok. Ami a Horthy-korszakban még úgy ahogy valamiféle stílust jelentett, az a tehetségtelen Koltay kezében, hetven, nyolcvan év távolában bizony elviselhetetlenül ízléstelen.

minőségi_troll 2011.06.05. 08:16:41

@Gasper:

no de ha a - visszatekintve! - giccses horthy-korszakról készít filmet mégis milyen legyen?

mert vagy elveti ezt a stílust de ezáltal magát a korszakot is megbélyegzi, vagy elfogadja

Alfőmérnök 2011.06.05. 08:19:31

@Gasper: Talán a Trianonos filmjére gondol, ami még tényleg a nézhető kategória. Legalábbis remélem, hogy nem a Honfoglalásra, mert az tényleg a nemzeti oldal szégyene. Aki azt védi, az hülye. (A Sacra Corona állítólag egy fokkal jobb; nem tudom, nem láttam.)

tevevanegypupu 2011.06.05. 08:21:56

@Gasper:
Jo, persze ertem, az a stilus idejetmult, ha regi filmeket nez es nagy szineszek tragikus monologjait hallgatja akkor is inkabb rohogni van kedve mint meghatodni. De az erzes az vegulis ugyanaz, merhetetlen szomorusag es duh, miert tortenhetett ez az igazsagtalansag meg velunk? Es valoszinuleg Koltay ezt az erzest akarja ebren tartani, mert valljuk be, a mostaniakbol ez a harag vagy fajdalom mar szinte hianyzik. Nagyon sokakat ismertem, akiket meg szemelyesen erintett Trianon, talan azert tudom jobban elfogadni az ezzel kapcsolatos Koltay fele abrazolast is.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.05. 08:22:14

koltay a film patrubánya. és a hálózat es pont arra tarja. olyanhoz kell nyúlnia, -nyálmocsárba fújtva az egyébként nem odavalót- ami fontos lenne méltón megcsinálva, hogy aztán húsz évig ne lehessen hozzányúlni. nem lehet ugye kéthavonta honfoglalni filmen.

@bbjnick:
jó nagy baromságokat írtál :)

Alfőmérnök 2011.06.05. 08:24:14

És persze @bbjnick: nek sikerült megint egy jót fideszeznie, a szokásos csúsztatásaival, hazugságaival. Ugyanis Bereményi is a Fidesz "házi szerzője", a Fidesz történelemszemléletének a Hídember a "hű tükre", egyébként szerintem nem sikerült túl jól, de mégis nagyságrendekkel jobb, mint Koltay filmjei.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.05. 08:27:17

@Lew Archer:
ha nem tudja, minek mondja. :)
amiről maga beszél az valóban fontos. ezért nyíratják ki koltaival. mert ahogy ő csinálja az nem mítosz teremtés, hanem gyilkosság. a dilettantizmus megöli azt amihez nyúl.
maga egyébként pontosan mutatja bbjnick egyetlen részigazságát, hogy bizony a fidesz szavazótáborában van igény az ilyen kulisszahasogató fostengerre, mert elképesztő jobboldali, nemzeti szív dobogtató wasalbertiánus mélytahóságukban ezt gondolják művészetnek.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.06.05. 08:27:54

@minőségi_troll: "2. Dehogynem. A 2. vh és abba való beklépésünk nélkül még az a kicsike kis revízió se lett volna."

Ennek semmi alapja. Felvidék és Kárpátalja visszaszerzésekor még nem is volt 2. vh.
Észak-Erdéllyel és Délvidékkel kapcsolatban lehet ezt elmondani. ("Erdélyért 100ezer honvéddal fizetünk.")

A gerillaharc egyébként nem háború? Egyébként ma szerintem is a terrorizmus az az eszköz, amivel revíziót érhetünk el. Egy régimódi háború drága, és sok vele a baj, meg kétesélyes.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.05. 08:30:53

@minőségi_troll: egy dokufilmnek nem feltétlenül szerepe a stílusjáték, bár tehetséges kezekben jó eszköz lehet. A Horthy-korszak pedig nem tekinthető en bloc "giccsesnek", hiszen abban nagyon sokféle szellemi, kulturális irányzat tetten érhető. Koltay egy akkoriban széles körben népszerű vonalat próbál felvenni, elképesztően tehetségtelen és hátborzongatóan giccses módon.

@Alfőmérnök: a Sacra Coronát elkezdtem, de nem bírtam végignézni, Puskás Öcsi temetésekor meg én szégyelltem magam a tévé előtt.

minőségi_troll 2011.06.05. 08:35:00

@TaTa86.:

"még nem is volt 2. vh" Dehogynem, csak még a tárgyalóasztaloknál zajlott. Hitlernek megvolt az ereje a terve és is a fegyveres küzdelem kirobbantásához és tárgyalóasztaloknál sem megelőzni akarta azt.

"A gerillaharc egyébként nem háború?" Magyarország szempontjából a határain túl zajló fegyveres szeparatizmus sokkal kevésbé az, mint a tárgyalóasztalok mellett zajló osztozkodásban való részvétel

Lew Archer 2011.06.05. 08:35:15

@málnási:

Ki teremtsen akkor mítoszt?

És legyen egészen nyugodt: bárki, bármikor, bármilyen eszközökkel próbálja, pontosan így, ezekkel az érvekkel lesz lemocskolva. Mert az értelmiség nem tűrheti, hogy a köznép körében bárki hatást keltsen.

És ez most teljesen független attól, hogy Koltay milyen.

Lew Archer 2011.06.05. 08:37:15

@málnási:

Ja, és azt is vegye észre, hogy pontosan ezen a vonalon fut az a gondolatmenet, ami Orbán politikáját is nemzeti giccsnek tartja.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.05. 08:40:20

@Lew Archer:

maga ezt nem érti.
az világos, hogy bármit támadnának, de ezt joggal.
és. maga bevallottan totálisan süket és vak mindenre ami "művészet". tudja, azért járna színházba, hogy öltönyben hallgassa sinkovitsot öblögetni.

egyébként meg érdekes, hogy a szintén fostenger istvánakirálynak /nemzeti bobherceg/ nem ment neki senki.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.05. 08:41:33

@Lew Archer:
orbán politikáját bbjnick tartja nemzeti giccsnek.
de tudja e? amit orbánék a népnek szánnak, az tényleg giccs. és ez így helyes, a tahónak az kell.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.05. 08:43:14

@Lew Archer: milyen kibaszott mítoszteremtésről beszél? Tisztességes alkotásokat kell csinálni, amibe lehetetlenség belekötni. Lásd Sára Sándor, vagy a Gulyás-testvérek filmjeit.

Látta már az Én is Jártam Isonzónál c. filmet? Na ugye, akkor miről beszél? :)

megvagy hadnagy 2011.06.05. 08:45:02

annyiban nem értek egyet a poszt írójával, hogy az István a király c. filmet is katasztrofálisnak tartom.

minőségi_troll 2011.06.05. 08:48:37

@TaTa86.:

"Egyébként ma szerintem is a terrorizmus"

Ma nem szerintem. Kifejezett ellenszenvet vívnánk ki vele európai/nemzetközi színtéren - már megint.

Ha már a judeobolsikat nem úsztuk meg, utánuk, a 20as évekbe lett volna itt az ideje. Amikor azonba a szomszéd államokkal egyazon, erős elkötelezettséggel járó, nagyhatalmak dominálta, földrajzilag egybefüggő szövetségi rendszerhez tartozunk, nem tartom nyerő taktikának.

Most egy ilyen lépésnek reális keretet az adhatna, ha jóban lennénk az oroszokkal, az ukránokkal és a bolgárokkal, annyira, hogy ellenünkben ne támogassák a szerbeket és a szlovákokat.

Dendrobatidae 2011.06.05. 08:50:19

@málnási: Mindent a maga korában kell értékelni. Az "istvánakirály" a nyolcvanas években bizony nagyot szólt. Azóta sem sikerült senkinek hasonlót csinálni.

Alfőmérnök 2011.06.05. 08:50:42

@málnási: Az István, a király film is nagyon szar. :)
(A zenéje könnyűzenének szerintem nem rossz.)

Lew Archer 2011.06.05. 08:54:07

@málnási:
@Gasper:

Hát persze, hogy tahó vagyok.

Jó napot.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.05. 08:57:06

@Lew Archer:
nem kell megsértődni, én meg a vas-szén állapotábrát nem vágom :)

Dendrobatidae 2011.06.05. 08:57:18

@Alfőmérnök: Bakker, az Az "István, a király" egy színházi mű, egy rockopera, amit mellesleg filmre is vettek. De nem film! Ezt nem lehet egy olyan művel összehasonlítani, ami eleve filmnek készült.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.06.05. 08:57:23

@megvagy hadnagy:
Az István, a király esetében a '83-as, királydombi színházi produkció rendezésére gondoltam, az arról készült felvétel nem igazán játék-, sokkal inkább csak színházfilm.

Lew Archer 2011.06.05. 09:03:01

@málnási:

Nem sértődtem meg.

Maguk viszont induljanak el azon a gondolatmeneten, hogy amit a műítészek jónak tartanak, miért nem érdekel egy szűk közönségen kívül szinte senkit.

És ne jöjjenek azzal, hogy tahók vagyunk. Mert ez mindig így volt és így is lesz. Azon gondolkozzanak el, hogy miért tették a művészetet egy szűk csoport számára kódolt üzenetté. Mert a műértés csupán egy kódrendszer ismerete, semmi más.

Alfőmérnök 2011.06.05. 09:03:25

@Dendrobatidae: Tulajdonképpen eleve filmre szánták az előadást, tudták, hogy film is készül belőle (mindkettőt Koltay rendezte). És ha megnézed a filmet, nagyon "film akar lenni". Tele van öncélú effektekkel, vágásokkal, amik nem hogy erősítik a zenét (akkor lenne értelmük), hanem éppen ellene hatnak. Szarul van megcsinálva, na. :)

tevevanegypupu 2011.06.05. 09:05:12

"egyébként meg érdekes, hogy a szintén fostenger istvánakirálynak /nemzeti bobherceg/ nem ment neki senki."

De igen, nekem nem tetszett.Erdekes volt es ujszeru, de ennyi. Ahogy nem tetszik Szorenyiek ilyenfajta egyetlen probalkozasa sem es egnek all a hajam Tolcsvayek magyarkodasatol is.Mindigis egnek allt, meg a szocializmusban is mikor szurmellenyben enekelt meg Brody Janos is. De azota volt rendszervaltas, lehetne szabadon es nyugodtan beszelni - leszarva a szomszed nepek "erzekenyseget" Trianonnal kapcsolatban - csakhogy senki nem akar oszinten es nyugodtan beszelni rola. Meg a fidesz sem..Orban zsenialis politikus, de az utolso felszabadult, oszinte es szivbol jovo beszede valoszinuleg Nagy Imre temetesen volt.Akkoriban mindenki Erdelybe rohangalt, a liberalisok is..Most mar kussol szinte mindenki e temaban. Vagy jobb ha meg sem szolal. Talan a fideszbol Kover es Nemeth Zsolt azok akik batran merik vallalni azt amit a tudatlan, muveletlen, a magas muveszet irant tok erzeketlen pornep erez, felreteve esztetikat es egyensulyt. Gyuloletet, igenis giccses, konnyes erzelmeket, "egesz Magyarorszag mennyorszag.." stb..stb..Koltayn kivul ezt igy senki nem meri abrazolni. Pedig ez volt es igy volt akkor. Ma mar ketsegbevonjak az erzes oszinteseget, meg Orbant is azzal gyanusitjak, hogy szavazatszerzes miatt adtak kettos allampolgarsagot. Azok gyanusitjak ilyesmivel akik esztetikai szempontbol minden kritikan felul alloan tokeletesek. Ja.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.05. 09:10:14

@tevevanegypupu:
hogy megnyugodjon, leírom:
csonkamagyarország nem ország, egészmagyarország menyország.
na, mentem sportolni. :)

Dendrobatidae 2011.06.05. 09:15:25

Szar-szar, de ne a Terminátorhoz hasonlítsd, baszod!:)
1983-ban ez jónak számított, hidd el.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.05. 09:16:25

@Lew Archer: "Maguk viszont induljanak el azon a gondolatmeneten, hogy amit a műítészek jónak tartanak, miért nem érdekel egy szűk közönségen kívül szinte senkit."

Ne tolja műítészfantomokra a valós problémát.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.05. 09:21:24

@tevevanegypupu: nos csatlakozom málnásihoz. Magam is úgy szocializálódtam kisgyermekként, hogy naponta olvastam a konyhai falvédőn a fenti distinkciót, valamint az ablakunkba mintegy díszítőelemként kirakott "Nem, nem, soha" feliratú szódásüveget. :)

tevevanegypupu 2011.06.05. 09:26:07

@Gasper:
Nekem ilyenem nincs, magam fogok himezni egyet.(:

Alfőmérnök 2011.06.05. 09:27:20

@Dendrobatidae: Lehet, hogy akkor ezek a trükkök újszerűen hatottak, még nem volt MTV, meg ilyenek, és ezért jónak tűnt. Én a '80-as években szerencsére csak a lemezt hallgattam, később láttam TV-ben a filmet, és kifejezetten idegesített. Ha már... a Cskszeredai előadás felvétele sokkal jobban tetszett.

megvagy hadnagy 2011.06.05. 09:33:54

@TuRuL_2k2:

jogos! akkor szerintem egyetértünk.

pelikán* 2011.06.05. 09:38:29

Szathmáry 2007-ből, Bozóttól néhány kommentnyire:

"mert amihez az utóbbi időben Koltay hozzányult (Honfoglalás, Sacra corona stb.), az mind szarrá vált a kezében. Egyfajta fordított Midasz királyt játszik."

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.06.05. 09:45:37

Jó cikk, igazán jó. Jól épített fel, látszik, h képben vagy. Azt vitatnám, h a rockopera műfaja nem aktuális 2010. után, hisz ez pusztán annak kérdése, meg tud-e újulni a rock s ezzel együtt az operai jellege. És akkor a kérdés, amiről nem beszélsz a posztban: te hogyan rendeztélk volna meg egy ilyen emlékműsort?

Engem egyébként egy rész ütött szíven: amikor a híresen szocifan Koncz Gábor elmondja a "kommunista költő", József Attila revizionista versét.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.06.05. 09:52:16

@bbjnick: "...hogy "irodalmiasak", az nem a gagyiság jele, hanem annak, hogy rendezőjük felismerte a magyar történelemszemlélet (ezen) sajátos, irodalmias jellegét..."

Azt lehet, hogy felismerte, csak éppen az irodalmat nem találta meg hozzá. Mert az 1848-49-es történések kapcsán elég elővenni Jókait. A Kőszivű ember fiai tökéletes ehhez: amellett, hogy minőségi irodalom, cselekmény és dráma, hibátlan keresztmetszete a kornak. Abból lehetett forgatókönyvet és minőségi filmet készíteni. Ahogy a három részre szakadt ország küzdelméről a törökkel is elég elővenni az Egri csillagokat, adja magát, és senkinek nem hiányzik belőle a mohácsi csata például. És folytatható a sor Bereményi forgatókönyveivel, a Megáll az idővel, stb.

Ezzel szemben Koltay olyan témákat filmesít meg, ahol ez az irodalmi alap hiányzik. Ezért morzsákból, reszliből építkezik ismeretterjesztő jelleggel, még a játékfilmjeiben is. Azokhoz képest (és szerény képességeihez képest) ez a vállaltan ismeretterjesztő fél-dokumentum film még talán egy fokkal jobb is. De mennyivel egyszerűbb dolga volna akár neki, akár másnak, ha meglenne az a korszakos, nagyívű és közismert irodalmi megfogalmazása Trianonnak, 1920-nak. De nincsen meg.

Ez az igazi probléma itt, ugyanis a magyar történelemszemlélet és kultúra lehet, hogy valóban irodalmi, vagy irodalmias, de a klasszikus filmművészet az egész biztosan az. Megfelelő minőségű irodalmi támasz nélkül a téma filmen - és főleg olyan filmen, ami a széles közönség számára készül - nem tud megállni.

Szabó Dezső 2011.06.05. 09:53:34

@TuRuL_2k2:

Nézze, ezen lehet keseregni, de lett volna ott tavaly Kolozsváron, amikor a Fő téren levetítették, nem mondana ilyet. Ceausescu bukása után húsz évet kellett várni, hogy levetítsék ott ezt a filmet, a hatásban keveset számított, hogy milyen műfajba lehet sorolni.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.06.05. 10:03:11

@Szabó Dezső:
Nem kesergek rajta, épp azt írtam, hogy ez (elsősorban a színházi előadás, másodsorban az arról készült film) a Koltay-életmű egyetlen értékes darabja a szememben.

Dendrobatidae 2011.06.05. 10:13:23

@gloire: Nem csak ez a gond.

Mondok egy példát: Kb 1980-ban elkészült a "Másfélmillió lépés Magyarországon" című sorozat. Nem akart nemzetieskedő lenni, nem is akart nagyot szólni, mégis sokunk meghatározó filmje lett. Egyszerűen a szépsége, egyszerűsége miatt, ahogy bemutatta Magyarországot.

Majd 2001-ben elkészült az "1100 év Európa közepén" Bayer Zsolttól. Na ebben már volt nyavajgás, ködlepte szürke táj, varjúkárogással aláfestett kesergés. Ez már igazi "nemzeti" kultuszsorozatnak készült. Olyan is lett. Százszor annyi pénzből mint az előző, sikerült egy lehangoló ócska szarságot összehozni.
Valami kurvára hazafiasnak, kurvára nemzetinek szánták, de nem az sült ki belőle. Csak a szokásos ócska giccses búsmagyarkodás.

És ez a rendszerváltás óta így megy. Minden nemzetinek szánt próbálkozás nézhetetlen, izzadságszagú csődtömeg lesz. Ennek az okát nem részletezném, mert túl mélyre kéne ásnunk...

minőségi_troll 2011.06.05. 10:32:09

@Dendrobatidae:

"Valami kurvára hazafiasnak, kurvára nemzetinek szánták, de nem az sült ki belőle. Csak a szokásos ócska giccses búsmagyarkodás. "

A legnagyobb baj, hogy nincs kritikai érzék az emberekben, csak jelzős szerkezetek dobálása.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2011.06.05. 10:52:28

www.youtube.com/watch?v=mD6UkzJs9h0

Egy rendes, ölős-baszós nacionalista közönségfilm így néz ki. Huszárokkal.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.06.05. 10:52:41

@Dendrobatidae: "búsmagyarkodás..." Nekem semmi bajom ezzel. Tragikus, szomorú történeteken nincs mit vidámkodni, el kell fogadni annak ami. Minőségi problémáról van szó Koltay esetében és a téma idegesítő kisajátításáról.

minőségi_troll 2011.06.05. 10:53:47

az eredetiség és

a "magyarságteljesítmény" nem kizáró fogalmak

egyébként meg: magyarság-teljesítmény

Lew Archer 2011.06.05. 10:57:30

Az "István, a király" sem készült semmivel bonyolultabb eszközökkel, mint a többi Koltay-film. Egyszerű és könnyen érthető szimbólumok és látványelemek, a nagy siker oka egy csomó akkoriban érvényes húzónév, tűzijáték és görögtűz, és a jól elkapott történelmi pillanat, nem pedig a kifinomult művészi teljesítmény. Egyetlen csavar benne, hogy a két főhős közül ki-ki választhat magának szívéhez közelebb állót.
Célja sem volt egyéb, mint hogy egyszeri ember megnézze a szabadtérin, utána egyen egy sültkolbászt két nagyfröccsel és azzal térjen haza: igen, én magyar vagyok és ez jó.
A nemzeti öntudat felkeltésére nem kell bonyolult üzenet meg összetett, bennfentes szimbólumrendszer, mert nem az a cél, hogy a néző töprengve jöjjön ki az előadásról. A nagy rész nem is lenne hajlandó töprengeni.
Ezen aztán kesereghet, aki akar.

minőségi_troll 2011.06.05. 10:58:37

@elGabor:

inkább baszós-kardozós, ez sokkal dallamosabb megfogalmazás

Dendrobatidae 2011.06.05. 11:01:00

@elGabor: Na, valahol itt kezdődig a történelmi film kategória. Még emlékszem, amikor a "Honfoglalás" című rettenetben a kilenc fős besenyő "hadsereg" kergette az öt fős magyar "hadsereget".

Alfőmérnök 2011.06.05. 11:12:39

@elGabor: Szerintem ez se rossz:
www.youtube.com/watch?v=eZ79U11__fo

Egyébként a szomorú az, hogy a Koltay-gagyi egy részét az egyébként sok szempontból érdemdús Nemeskürty írta.

Lew Archer 2011.06.05. 11:14:51

@Dendrobatidae:

Mennyi pénzt fordít Magyarország történelmi filmek készítésére?
Koltay a Honfoglalást 1996-ban készítette, a Horn-kormány idején.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.06.05. 11:16:29

@Lew Archer: "a nagy siker oka egy csomó akkoriban érvényes húzónév, tűzijáték és görögtűz, és a jól elkapott történelmi pillanat..."

A siker oka a történelmi pillanaton túl egyszerűen a Szörényi-Bródy szerzőpáros volt. Képzeld el ugyan azt a Kormoránnal . )

snakekiller23 2011.06.05. 11:29:22

Koltayval igazából nem az a gond, hogy amit csinál az giccses, patetikus, vonalas, stb. Ez mondhatni műfaji kérdés. A gond az, hogy amit csinál az általában egyszerűen filmként, 'szórakoztatásként' nem (eléggé) jó: a Honfoglalás és a Sacra Corona kitűnő állatorvosi lovak; szimplán gyenge közepes, érdektelen filmek és nem valami magasrendű, elvont kritikai szempont alapján, hanem csak mert unalmasak, rosszul összerakottak. A giccs, a pátosz akkor "működik" ha van mögötte valami érdekes sztori, látvány, dramaturgia; propagandából is létezik silány és lebilincselő.

soproni1 2011.06.05. 11:34:35

Árpádné pehely !

Majd megrendezi az V. Iktor c. rock drámát ....

Magnum1 2011.06.05. 11:40:41

Jesszus Turul, Te is az Ady moiban láttad a Honfoglalást?

kov_vacs 2011.06.05. 11:41:12

@snakekiller23: Maximálisan egyetértek, az amcsi hősös filmek is tömény giccsek, de szórakoztatóak és működnek filmként.

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2011.06.05. 11:44:53

Koltay tényleg egy dilettáns figura. Az István a király, ennek ellenére nézhető. Azt még nem tudta teljesen elrontani.
A többi olyan szánalmas, hogy kár is szót vesztegetni rá.

kov_vacs 2011.06.05. 11:45:38

Pl.
olvastátok
A korona hatalma
című fantasyt?
K*rvajó. Mondjuk úgy 10 évvel ezelőtt íródott kb és az akkori magyar (!) aktuálpolitika (!) is bőven benne van.

De ami jó: igen, felhasznál nem túl bonyolult módon egy csomó magyar szimbólumot,
van benne egy élvezhető sztori,
nagyon jó a humora,
és végig-végig szórakoztató.

Inkább ilyenből kellene filmet készíteni, aztán az ifjoncok még az óvodában is Tündér Ilona kommandót játszanának, herripotternek meg annyi.

balfék 2011.06.05. 11:47:46

@Dendrobatidae: És most kapott a fajgyűlölő b.zs. pénzt a"Másfélmillió lépés Magyarországon" remake-jére.

balfék 2011.06.05. 11:50:38

@snakekiller23: Én úgy szoktam mondani, hogy egy általános iskola alsó tagozatos filmes szakkörének is a szégyenére válik.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.05. 11:57:00

Minek ezt itt jobbra, a szemlézett cuccok között is kitenni?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.05. 12:06:08

@Lew Archer: minden (kultúr)szar valami jó elől foglalja el a helyet... hosszú időre...

Alhazred 2011.06.05. 12:06:34

egyszer ment valamelyik adón a honfoglalás, egy másikon párhuzamosan asszem az egy magyar nábob. ijesztő volt látni, hogy utóbbi mennyivel működőképesebb volt minden téren, pedig még a szereplőgárdában is komoly átfedés volt.

massza 2011.06.05. 12:10:21

Csak zárójelben jelezném, hogy az István a király c. filmben minden, ami "rendezés", ami a lényeget jelenti, az a koreográfia volt, az pedig (nagyon) nem Koltay, hanem Novák "Tata" műve, de ezt a - kevéssé jótékony - feledés homálya fedi. Az a film (és persze maga, a királydombi előadás) a zenén, szövegen, előadókon kívül Novák Ferenc munkája miatt lett sikeres, katartikus, történeti jelentőségű.

A többi egyszerű lenyúlás.

Jajjj 2011.06.05. 12:15:06

"Koltay utoljára mintegy 30 éve, az István, a király megrendezésével tett le valami olyat az asztalra, ami a mai napig is nyugodt szívvel vállalható és megállja a helyét."

Ez igy nem teljesen fedi a valosagot! A kiraly-dombi eloadas 95%-at Novak tata "rendezte".

Koltay az eloadasbol keszult filmet forgatta le, es szinte csak vagnia kellett. Azt is jol elbaltazta...

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2011.06.05. 12:17:19

Az István, a királyból is csak a zene meg a szöveg jó, a rendezés felednivaló.

Zetek 2011.06.05. 12:21:15

Géza, rendben. Akkor a te életművedet tanulmányozzuk helyette.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.05. 12:22:19

@Lew Archer:

"Mert a műértés csupán egy kódrendszer ismerete, semmi más. "

ilyen hülyeséget mondani, minimum mérnök kell! :)
mondtam, hogy nem érti, nem értheti. a művészetnek a kódolhatóságának, rendszerbe foglalhatóságának annyi köze van a lényeghez, mint annak a pina lényegéhez, hogy szőrös.

Jenyei 2011.06.05. 12:24:37

1985 április 4. "Itt élned, halnod kell" műsor a felszabadulás 40. évfordulójára, rendezte Koltay.

Na, ez nagyon jó rendezése volt, méltó a tehetségéhez.

fraki 2011.06.05. 12:28:25

1. Az István a kircsi, mármint a kircsidomi "film" egy megismételhetetlen, zseniális mű. Több tényező összejátszott benne, hogy ez legyen:
- megfelelő pillanat
- új műfaj
- ráadásul a műfajban azóta is legszínvonalasabbra megírni sikerült dalok
- sztárok
- Illés-feeling

A műfajban aztán nem is sikerült további színvonalas daraboknak születniük, soha, egyetlenegyszer sem. Azt hitték, hogy a műfajban van a titok, csináltak rokkoperát minden szarról, de az egész nem nyúlt túl a ún. nemzetirock szűk kulturális keretein, és ezek a keretek egyre világosabban rajzolódtak ki a 90-es évektől máig tartóztathatatlanul erősödő globalizációban. Egy új felvilágosodás korát éljük.

Akkor, a kircsidombi előadásnál találkozott először a nemzet és a rock, aztán a kettő házassága, mit házassága, kapcsolata egy rövid és katartikus szeretkezés után máris megromlott, szubkultúrává sekélyesedett.

2. Ne magázzátok már itt egymást, basszátokmeg.

"Doki" 2011.06.05. 12:30:26

@bbjnick: Üzenem a fullánkos nyelvű bírálóknak:
végre valaki megismerteti velünk a "másik" oldal véleményét, igyekszik bemutatni ami eddig tilos és rejtegetett volt. Az igazság úgyis valahol középen van,
ha erre nem vagytok kiváncsiak -nézzétek a Való Világot
hallgassátok "Alexandert", az való Nektek. "Doki"

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.05. 12:32:25

kár, hogy itten az index alemberi tömege, de mindegy. nem gondolják, hogy a bobherceget ki lehetne kenni valami fontos magyari megváltó megmondós darabbá?
figyeljék meg ezt a széchenyi írta daltöredéket:

Londonban sej, van számos utca

És minden utcán van sarok

És minden sarkon vannak házak

És minden házon ablakok

nem gondolják, hogy ez ütős?

miketbeszéltek 2011.06.05. 12:34:12

Az István, a király film a sok lassítással, áttűnéssel teljességgel tönkretette az előadás koreográfiáját, illetve a színészek játékát. Időnként csak színpamacsok látszanak...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.05. 12:39:49

Egyébként láttam éjjel valamit ebből a filmből, a Dexter után (például ahogy Rékasi kidagasztott nyaki erekkel patetizált). Megrázóbb volt, mint egy darabolós gyilkosság.

is 2011.06.05. 12:45:54

@soproni1: a IV. Ktor még jobb lenne. de a legjobb a VI. Ktor lenne mégiscsak. :DD

szamarhegy 2011.06.05. 13:15:35

@Lew Archer: "Mert az értelmiség nem tűrheti, hogy a köznép körében bárki hatást keltsen."

Nem tudom milyen alapon képviseled a ezt az (városi?) értelmiség kontra (vidéki?) köznép álláspontot, de mint az 'alföldi köznép' része tájékoztatlak, hogy István a király ott és akkor nagyszerű volt, a többi filmjéből talán ha 10 percet bírtam megnézni, ha valahol leadták, mert modorosnak, hiteltelennek, fantáziátlannak hatott számomra. Ha önmaga paródiájaként nézed, akkor elbír még 10 perc szórakoztató ráadást.

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.06.05. 13:20:18

Koltay pedig pont az a szint, ami a mai magyar átlagjobbernek fekszik. A középszer is túl jó, az igazi, színtiszta, szakértelemtől mentes giccs az, ami ezeknek kell. Bármi más kizökkenti őket az álomvilágukból, azt pedig nem tolerálják, mert deviancia. Csodálom amúgy, hogy ez a paprikajancsi nem rendezett még ákos-klipet.

kov_vacs 2011.06.05. 13:32:53

@Weöres Dániel: sztem nem is fog :P Ákos nem hülye. Lehet nemszeretni a zenéjét, de vele nem véletlenül történik meg a siker, nem csak a zenére figyel, hanem önmaga eladásán minden téren, a megkomponált koncertektől a rajongók "karbantartásáig". Pont hogy magasabb színvonal szakmai téren, mint az átlagjobber.
És független ember. Nem a jobb csinált belőle zenészt és ha a jobb ejti, neki attól nem lesz semmi baja - valamint bármikor ejtheti a jobbot. Szóval ő klippet csak azzal fog csinálni, aki szerinte jó klippet fog neki rendezni. (Tévedhet, de független döntést fog hozni, az biztos.)

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.06.05. 13:37:12

@kov_vacs: akkor miért nem volt neki legalább egy kibaszott elmegy-kategóriás klipje az Alig hitted-en kívül?

algi 2011.06.05. 13:38:18

@Lew Archer: Ugye, az csak vicc, hogy szerinted Koltay az egyetlen rendező, aki forgatókönyveket ír? Forgatókönyvekből általában mindenhol túltermelés van, mert mindenki azt hiszi, hogy van egy jó filmötlete.

@bbjnick: Kultúrhigiénésen az egyik legnagyobb károkat a giccs erőltetése okozza. Azt meg lehet tanítani médiaórán a gyerekeknek, hogy miért ne dőljenek be a valóságshow-knak, de azt nehezebb elmagyarázni, hogy hol húzódik a határ egy jól megcsinált közhely és a giccs között.

@minőségi_troll: A hetvenes évek vége, a nyolcvanas évek eleje óta egyre több olyan film készül Hollywoodban, ami arról szól, hogy korábbi stílusokat idéznek fel, de kiválóan elhatárolhatóak az eredeti stílustól. Néhol ezt retrónak hívják, néhol hommage-nak, néhol pedig az így készült művet kikiáltják a felidézett stílus csúcsának. (Milyen jó is lenne egy olyan újkori betyárfilm, amilyen a westernben volt a Volt egyszer egy Vadnyugat!) Ha valaki egy kifejezetten giccses stílushoz akar visszanyúlni, akkor nem az a feladata, hogy elaléljon a giccs hatására, és elpárásodó tekintettel nézzen a kamera keresőjébe, hanem az, hogy a modorosságot, a giccset tudatosan használja a filmjében. Ha valaki nem tudja elválasztani azt, hogy szeret egy korszakot attól, hogy már elszállt az idő a korszak eszközei fölött, akkor az alkalmatlan a rendezésre. A rendezőnek kell a lehető leginkább éreznie azt, hogy minek milyen hatása van a közönségre, ehhez viszont szükséges, hogy ő maga ne kerüljön a saját műve hatása alá, mert az nem professzionális.

@"Doki": De nem lehetne igényesen megismertetni a másik oldal véleményét? Vagy tényleg csak ennyiből áll? Üres pátoszból? Mikor fogja valaki végre a fiatalok számára érthetően és élvezhetően megmutatni a jobb oldali értékeket? Mikor lesz már az, amikor nem arról szól egy iskolai ünnepség mondjuk, hogy vigyázzban állva unjuk az egészet? Van szerepe a pátosznak: az alkotások csúcspontján, de nem az elejétől a végéig. Attól nem fognak meghatódni a tömegek, hogy "Ez a mi történelmünk fiam." Meg kell _mutatni_, hogy a történelmünk mennyire szívbe markoló. Attól, hogy valaki hanyatt vágja magát a történelmünktől, a múltunktól, mi nem fogjuk hanyatt vágni magunkat. Tessék olyan hatásos művet készíteni, ami lehengerel!

@gloire: A kőszívű ember fiai egy izgalmas kalandregény. Olyan, mint a ma olyan népszerű fantasy lit. Már az elején a harc a farkasokkal a jégen olyan kemény akciójelenet, amit kevés hollywoodi filmben látni. Azt pátosz fölösleges pátosz nélkül, a ma a fiatalok által megszokott filmes tempóban filmre víve olyat ütne, hogy nem igaz.

samba pa ti 2011.06.05. 13:47:15

Koltay minősíthetetlen.
Cserébe igen jól megél az udvaribolond beosztásából.
Ő már ott volt az urakodói elit körében Kádár regnálása alatt is, így azt gondolom, meglehetősen hiteletelen amit művel, dehát istenem, egyszer élünk...

Lesből Támadó Szárítókötél 2011.06.05. 13:47:47

És akkor vigyük tovább a Koltay-féle jobboldali kultúrát:

www.youtube.com/watch?v=8oc52vL7PC4

tevevanegypupu 2011.06.05. 13:54:47

@samba pa ti:
Az osszes dicsoitett filmrendezo, iro es szinte minden muvesz ott volt a Kadar rezsimben es Aczel kornyezeteben, jo penzekert.. szoval vegulis mindegy.

barsled 2011.06.05. 13:56:18

Nem értek egyet a bejegyzés írójával.
A Wass film-ótvart miért nem említette?
Rékasi autóba száll, vezet, kiszáll és néz. Merengve, a távolba. Köv. jelenet: Rékasi kiszáll az autóból, néz. Merengve a távolba. Köv. jelenet: Rékasi kiszáll az autóból, néz. Merengve a távolba. Kb. harmincszor.
Az csak egy kicsit volt rosszabb, amikor Rékasi ágyban, párnák közt Wasst verselt.
Idézet egy előző hozzászólótól:"Megrázóbb volt, mint egy darabolós gyilkosság."

Egyébként tíz napon belül négyszer vetít a királyi tv Koltay filmet.
"similis simili gaudet"
Simlisek, örüljetek, vazze!

Alfőmérnök 2011.06.05. 13:58:25

@algi: "Milyen jó is lenne egy olyan újkori betyárfilm, amilyen a westernben volt a Volt egyszer egy Vadnyugat!"

Voltak rá próbálkozások a 70-es években (Talpunk alatt fütyül a szél és még egy-kettő).
Bódy Gábor ötlete volt, hogy a Hét mesterlövész/szamuráj mintájára meg kéne csinálni "Hét végvári vitéz"-t.

tistedur 2011.06.05. 14:09:24

@tevevanegypupu: ez igaz, de csináltak jó filmeket, még az ideológiailag terhelt időszakokban is. ez az ami nem mondható el koltayról. a sacra corona nézhető, de a honfoglalás a magyar filmgyártás egyik szégyene.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2011.06.05. 14:16:19

Az István a királyt sem Koltai rendezése tette naggyá. Össze lehet hasonlitani a nagy példaképpel a JC Superstar-ral. A legjobb példa a Simon Zealots dal a JCS-bol és az Áldozatunk fogadjátok az István a királyból. Bár szerintem az utóbbi zeneileg jobb (nagyon jól ötvözi a zene a rock-ot a táltos transzba esös zenével és Bródy szövege is zseniális) mégis ha megnézitek az alábbi két linken akkor a kettö, mint film nem mérhető össze, annyival jobb a JCS.

www.youtube.com/watch?v=sPq_914s2Jw

www.youtube.com/watch?v=U6JFU5MvhPM

Bár azt nyilván el kell ismerni, hogy az István a király tényleg szinház film és nem játékfilm, szoval ezt aláirom. De akkor is nem a film miatt nagy az István a király.

Lew Archer 2011.06.05. 14:18:57

@málnási:

Nem érthetem? Akkor semmit nem ér a művészet, hallja.

Említette a vas-szén állapotábrát. Tényleg nem kell hozzá értenie. De ha beül egy autóba, és megnyomja az "ENGINE START" gombot, akkor elvárja - joggal -, hogy a motor beinduljon, anélkül, hogy értene hozzá. Ha pedig nem indul, hozzáértés nélkül is eldönti, hogy az az autó egy rakás szar. Így van ez a művészettel is.

Ettől persze Koltay még nem lesz jó vagy rossz. Lehetne jobb filmet csinálni Koltay filmjeinél? Egész biztosan, szívesen látnám már. Elképesztőnek tartom azonban, hogy Magyarországon nemzeti-történelmi témában készül film, és a vita nem a téma körül bontakozik ki, hanem hogy a film milyen szar meg a rendező így meg úgy. Értelmiségi pótcselekvés ez, menekülés az igazi kérdések megvitatásától. Kibúvónak viszont jó: a jobboldali elitértelmiségnek nem kell állást foglalnia a nemzeti pátosz kérdésében, el lehet esztétizálni a dolgot, kritikai értelmiségi pózba lehet vágni magukat, és közben nem kell arról nyilatkozni: helyesnek tartják-e az érzelmi alapú nemzeti közösségképzést, jelképek elvárt tiszteletét, mítoszok alkotását és újjáteremtését. Mert ezek itt a valódi kérdések, és amíg Koltayról folyik a vita, ezekről nem kell színt vallani.

NENYI kell nekik, meg Schmitt Pál, ebben nagyon igaza van Orbánnak.

Alfőmérnök 2011.06.05. 14:35:50

@Lew Archer: Maga azt se tudja, melyik gombot kell megnyomni. Egy ostoba, tudálékos fasz.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.05. 14:36:29

Mandiner-Magyarország nem ország
de mondhatom azt is: Fidesz-Magyarország nem ország

2011.06.05. 14:37:58

@Alfőmérnök: "És persze @bbjnick: nek sikerült megint egy jót fideszeznie"

Próbáltam elvonatkoztatni a politikától, pártfüggetleníteni, mikor néztem a filmet, de nekem is az a sommás véleményem az alkotásról, hogy hamisítatlan fidesz receptúra szerint készült. Korábban körülírta az egyik kommentelő, karót nyelt modorosság, arosztokratikus, felsőtízezres polgárias szemlélet, tipikusan fidesz módra. Nem tudom mi célja lehet a filmnek, ha esetleg trianoni diktátum revideálása, nos ezzel a "sértődött ovis" színpadias stílussal nem fog menni, ahhoz komoly össznemzeti tüzes elhatározás kell, és minimum egy kis puskaporos hangulat... Amúgy nálam ez a film, sokkal magasabb helyen áll a ranglétrán, mint a Hídember, ami szvsz már a nézhetetlenül dögunalmas, mesterkélt kategória.

Koltay filmje, mégis üdítő színfolt a magyar kereskedelmi televíziózás korában, százszor inkább ilyen menjen, mint Valóvilág.

HVC 2011.06.05. 14:38:42

Én nem mondom, hogy rosszak a filmjei. (De konkrétan a S. C. nem hagyott mély nyomot bennem...)

Egyszerűen haver, úgyhogy előtérbe került. Aki meg nem haver (- ilyenek egyre többen vannak, t. Vezetőség -), annak kuss. Demokrácia.

"Magyarországnak ma szüksége van arra, hogy nemzeti közösséget építő, népszerű alkotások szülessenek."
Ezzel egyetértek.
Csak amíg ilyen _stílusban_ megy a politizálás, addi az emberek kicsit másképp fogják érteni az ilyen alkotásokat. (Ellentétes lesz a hatás.)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.05. 14:41:53

@bbjnick: Koltay munkái (akár zenésszínházi, akár játékfilmes, akár ismeretterjesztőfilmes munkáiról beszélünk) hű tükrei a Fidesz (a pártelit és a szavazótábor) kultúra- és művészetfelfogásának, történelemszemléletének, valamint magyarságképének"

ez egész egyszerűen nem igaz.
ezt a szemléletet a fidesz csak kihasználja.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.05. 14:44:41

@minőségi_troll: Horthynak ki kellett volna maradnia a háborúból"

mégis hogyan?
ha nem incselkedünk a németekkel sokkal előbb szállnak meg minket, és akkor, minő borzalom, oda lett volna a budapesti zsidóság is. (a mai szdsz-szel)

samba pa ti 2011.06.05. 14:44:50

@barsled:

Pontosan, mint a "Chato földje", Charl Bronsonnal.
Mondjuk az egy igen jó film volt, ez meg....?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.05. 14:47:58

@tevevanegypupu: itt az Europai Unio, orulj baszki, mit sirankozol azon, hogy s mint volt?"

újabb "csalódás"...
lassan már Mihint sem lesz képes megmenteni téged

barsled 2011.06.05. 14:48:27

@Lew Archer:

Nyilván buta vagyok, de nem látom be, hogy a "nemzeti történelmi film"-nek miért kéne mítoszt teremteni.
Nemzeti történelmi film-e a Szegénylegények? Vagy Jancsónál maradva a Még kér a nép?
Ha Bereményi Hídembere az, akkor az Eldorádó az? És a Tanítványok?
Vagy csak az, ami a XIX. században, vagy előtte játszódik?
A "jelképek elvárt tisztelete" mit jelent? A (valakik által) kijelölt jelképek törvényben rögzített tiszteletét?

Miért kell mítoszokat alkotni és újjáteremteni?
Mítoszokat közösségek, kultúrák teremtettek, az arra irányuló szándék nélkül.
Mítoszok teremtésének szándéka hazug és nevetséges.

tb79 · http://www.ukulele.hu 2011.06.05. 14:48:34

A 30 éve után nem kell vessző.

Alfőmérnök 2011.06.05. 14:49:01

@Jankove: Ezt a filmet nem láttam, csak egy korábbi, Trianonról szóló riportfimjét, az nézhető volt.
A Hídember szerintem sem túl jó film, de végig tudtam nézni, szemben például a Honfoglalással (valójában végignéztem, de nem volt könnyű:).

samba pa ti 2011.06.05. 14:49:50

@barsled:

Pontosan, mint Charles Bronson a Chato's Land-ben.
Az mondjuk egy igen jó film, ez meg..?

tb79 · http://www.ukulele.hu 2011.06.05. 14:50:30

A 30 éve után nem kell vessző.

minőségi_troll 2011.06.05. 14:50:57

@tesz-vesz:

viszont talán visszakaptunk volna egy kis területet a szomszédoktól

egész jó üzlet lett volna

samba pa ti 2011.06.05. 14:55:14

@tevevanegypupu:

Ez még nagyjából igaz is, de mondjuk nem sokan csináltak olyan népi parádékat mnt a barátunk.
Igazi hoppmester, de ettől még nem egy értékelhető valaki.
Nyalógép.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.05. 14:56:20

@minőségi_troll: és a zsidóság???

amúgy nekem a Trianon című - szégyen nem szégyen - tetszett .
a honfoglalást nagyon régen láttam. állítólag a sacra corona is jó. nem tudom, de semmilyen frusztrációm nincs Koltai irányába.
és a Horthy című is tetszett, az első fele, kár hogy bizonyos dolgokat elhallgat, tán meg is másít, de attól még jó. és Nemeskürty van benne.
megértem, ha a libsi mandinernek nem tetszik.
bár most jut eszembe, a Horthy címűt még nem is néztem végig

kkbk.blog.hu/2010/11/30/horthy_a_kormanyzo_dokumentumfilm

amúgy mi a baj a beágyazott székely himnuszos verssel?

Jakab Andor 2011.06.05. 15:00:36

A magyarkodástól szó szerint kiráz a hideg. Láttam a Horthy filmet, borzasztó volt. Különösen az a mondat, hogy neki köszönhetően maradt meg Magyarország egyfajta OÁZISNAK a zsidók számára.

A Franciaországban lezajlott Trianon tüntetéstől rendesen kirázott a hideg. Szóval nem vagyok valami nagy mélymagyar, vagy hogy hívják ezt jobbos körökben.

De -ezúton- tiltakozásomat fejezem ki Szima Judit meghurcolása ellen, ami ellen ma -szerintem- sokkal fontosabb tüntetni, mint Trianon ellen.

Bővebben:

jakabandor.blog.hu/2011/06/05/szolidaritas_szima_judittal

tevevanegypupu 2011.06.05. 15:01:29

@samba pa ti:
Altalaban a muveszek nyalogepek, muszaj nekik. Kevesen vannak akik megengedhetik maguknak, hogy legyen velemenyuk. Nem olyan nagy baj, vegulis ha nem ilyenek lennenek, sok mindent nem lathattunk, hallhattunk, olvashattunk volna.. Aztan a vegen ugyis marad a mu, vagy nem. Tortenelmi megemlekezeseknel meg jobb ha gyanakszik az ember, akarmilyen oldalrol is tortenik, ilyenkor egyebkent ugyis mindenki inkabb az erzelemire hallgat.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.05. 15:06:50

@Dendrobatidae: igazat adok ennek a kommentnek is :)

@TaTa86.: dehogy, nem csak, ki kéne vívni egy autonómiát, aztán területi autonómiát, miközben itthon átalakítjuk a pénzrendszert, bankokat... a keletkező töménytelen mennyiségű pénzzel pedig a területi autonómián belüli magyar népességet, gyerekszámonként támogatni. székelyföld, stb.
ezzel az áruló, korrupt ostoba kormánnyal mint ami most van nem lehet, egyértelmű, a jobbik jobb, de kezdetlegesek , primitívek és nagy az egójuk, ami veszélyes kombináció.
aztán ezek a színmagyarlakta területeket 60 év múlva megszavaztatni, hogy hova szeretnének tartozni.
és máris ide.
a terrorizmus nem valószínű h beválna felvidéken, székelyföldön esetleg, de nem olyan rossz a helyzet ott, hogy elszánt harcosokat termeljen ki a föld, ezért marad az én megoldásom.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.05. 15:07:56

@Jakab Andor: ha Magyarország nem is , de Budapest állítólag az volt, ide menekültek a zsidók.

Jakab Andor 2011.06.05. 15:08:17

@tesz-vesz: A Horthy filmről a legkevésbé sem mondható el, hogy kiegyensúlyozott tájékoztatást nyújt. Azt pedig egyenesen botrányosnak tartom, hogy a náci Magyarországot a zsidóság megmaradt "oázisának" nevezte. A holokausztban hatalmas szerepünk volt. Olyan nagy, amilyet a németek soha nem tudtak volna ránk kényszeríteni. Horthy szerepe ebben -talán- nem volt kiemelkedő, nem tudom. De az egész film lényegében nemzeti hősnek állította be a kormányzót, a náci Magyarország bűnei nem úgy jelentek meg, amilyen iszonyatosak voltak.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.05. 15:09:17

@Jakab Andor: Szóval nem vagyok valami nagy mélymagyar, vagy hogy hívják ezt jobbos körökben."

idegenszívű? kozmopolita? politikailag semleges?

Alfőmérnök 2011.06.05. 15:10:00

@málnási: A rockopera az operett kistestvére, egyértelmű. Mondjuk a jobbakban van a drámának, meg a konfliktusnak valami kis csírája. Sztem a István, a király is ilyen. Ráadásul zeneileg tök profi, az eredeti lemezen maga a hangszerelés is, simán felveszi a versenyt bármelyik világhírű rockoperával, ami nem túl nagy dicsőség, de mégis.
A legjobb persze az benne, hogy rendes magyar ember a Koppánynak drukkol és nem a hülyekeresztény Istvánnak. :)

dunabeat. 2011.06.05. 15:11:09

@Weöres Dániel: Szerintem a maga idejében jó klipnek számított mondjuk az Ismerj fel, vagy éppen a Keresem az utam is.
De a Szindbád dalának is jó klipje van szerintem.

A poszttal amúgy egyetértek.
Koltay úr filmjei már annyira giccsesek, hogy számomra nézhetetlenek, még ha maga a téma egyébként érdekelne is. De nem így.

Jakab Andor 2011.06.05. 15:12:24

@tesz-vesz:

hu.wikipedia.org/wiki/Zsid%C3%B3_holokauszt_Magyarorsz%C3%A1gon

Itt olvasni arról, hogy miféle "oázis" voltunk mi a zsidók számára. Tény, hogy Horthy -saját szavaival- "passzivitásra volt kényszerülve", de az is tény, hogy a magyarok brutalitása még az SS vezetőket is meglepett, sőt elborzasztott.

Iustizmord 2011.06.05. 15:13:59

mindig kellenek a kurzushű udvari művészek. a kölcsönös haszon reménye alatt. az, hogy mit alkotnak, ilyenkor másodlagos. a léányeg a kurzushűség, a legitimáció virtuális átadása és a zsebpénz eltevése. minden más súlytalan.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.05. 15:15:49

@Jakab Andor: De az egész film lényegében nemzeti hősnek állította be a kormányzót"

az is volt.
tán az utolsó, aki vezette ezt a nemzetet.

kérdezd meg a rokonodat, karsait, miért ír olyanokat, hogy pl szálasi katonákkal védte a gettót a németektől.
szerintem érdekes ez, reflektor a sötétbe c munkája.

de ne keverjük Horthyt és szálasit. mondtam:
ha nem incselkedünk a németekkel sokkal előbb szállnak meg minket, és akkor oda lett volna a budapesti zsidóság is. (a mai szdsz-szel)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.05. 15:18:50

@Jakab Andor: tessék nézd meg ezt:

kkbk.blog.hu/2010/06/12/horthy_miklos_ujratemetese

ez kiegyensúlyozott próbál lenni. és ez is jó

regress 2011.06.05. 15:20:36

kit érdekel még trianon?kész,vége,elmúlt.csak mi siránkozunk mindig a múlton.a lengyelekkel pl.sokkal jobban kicsesztek,mégis előre néznek.csak mi vagyunk ilyen faszok.meg is látszik az országon

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.05. 15:21:21

@Jakab Andor: persze, persze, a magyarok kegyetlenebbek voltak, mint a németek, sőt!
hitler bácsi megsimogatta a kiérkező zsidók fejét a zulegerekben és csitítgatta a síró kis izraelita gyerekeket:

- ne féljetek, azokat a csúnya magyarokat már megszálltuk, nem lesz velük több gondotok. többet nem fognak bántani titeket

no mail, no problem 2011.06.05. 15:25:56

szerintem a rockopera a hatvanas évek végén volt modern, és kb. a 1975 körül már erősen lecsengett, ahogy ezt a webber-rice páros munkássága is tükrözi. (ugyanebből a korszakból lásd még beatmise, ilyen is volt, omfg.) vagyis ez, mint forma szerintem a '80-as években nem volt adekvát.

nem, az istván a király a maga korában sem volt jó, de az akkori közízlés semmivel se volt jobb, mint a mai, továbbá a szörény/bródy (akárcsak presser) akkor is az igényesség szimbólumának számítottak, így közmegyezés szerint ez márpedig jó volt.

persze, hogy nagyot durrant, mert a szövege az akkori idők szerint kíváló alkalmat adott a duplafenekű értelmezésre, a sorok közötti olvasásra, és mindjárt mindenkinek megvolt a maga "ha, ezek aztán most jól odamondtak a rendszernek, nem lennék az elvtársak helyében" kocsmai öröme. ha jól emlékszem, az egyik előadást maga a pozsgay "reformer" imre (egyeseknek bőröndfejű) személyesen is megtisztelte.

de mindezek ellenére szerintem az istván a király is csak egy szar, legfeljebb krémesebb volt. vagyis koltay munkássága elég homogén.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.05. 15:26:08

@Jakab Andor: a magyarok brutalitása még az SS vezetőket is meglepett, sőt elborzasztott. "

mengele sírva jön a receptért Magyarországra, hogyan lehetne még kegyetlenebb, na ne szórakozzatok már zsidók!

tevevanegypupu 2011.06.05. 15:32:03

@tesz-vesz:

Maga nem kepes megerteni egy osszefuggo szoveget?

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.05. 15:39:08

@Alfőmérnök:
de azért a hülye szentistván harmatgyenge figurája /nem is tudom ki játszta/ az ottan volt! és a deseő csaba ahogy vonulgatott? :)))

Laikus Érdeklődő 2011.06.05. 15:41:43

Koltay filmjei= jó témaválasztás, pocsék megvalósítás.
A Nagy Magyar Kultúrharc szempontjából többet árt mint használ.

Lucernaböde 2011.06.05. 15:44:22

Mit is várhatnánk az Index liberális faszkalapjaitól mint Koltay cikizését ? Minden ami Trianont, a magyar haza VALÓS történetét/történelmét bemutatja az számotokra vörös posztó mi ?

Alföldi buzi vonaglása a Nemzeti élén, az a valami ugye ? A másik Koltay, aki milliárdokat lopott az a nektek való mi ? Arról nem születnek ilyen savós hangulatú cikkek mi ? Az akkor is jó ha kurva szar, mint ahogy Koltay Róbert filmjei sorozatban úgy szarok ahogy vannak (egy kivétel a Sose halunk meg).

Örülni kellene annak, hogy végre olyan korban élhetünk amikor fontos művek kerülnek bemutatásra és nem az MSZMP vörös getvái nyomulnak a reggeli műsorsávban az MTV-n 4 órában a kurva nagy szólásszabadság jegyében, amikor simán elfoglalták a magyar közmédiát hazudozva össze-vissza mindent (ahogy ma is teszik) a magyar sorsról.

Hajrá Koltay Gábor ! Hajrá Orbán Viktor ! Hajrá Magyarország !

Lucernaböde 2011.06.05. 15:45:46

@tesz-vesz:
Hihetetlen alulképzett, undorító mocskok. És mi vagyunk intoleránsok, akik 21 éve tűrjük a mocskolódásaikat és elkúrásaikat !

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.05. 15:45:46

@Jakab Andor:

részlet Alfred Piepenschneider, SS-Obersturmbannführer naplójából:

1944. április 12., Budapest

A mai napon különös kegyetlenségnek voltunk ismét szemtanúi SS bajtársaimmal a Dohány utcában. Miközben pár derék izraelitát segítettünk át a zebrán és próbáltuk fenntartani a rendet, egy csapat vad magyar puszta kézzel esett a zsidónegyedben lakóknak. Hozzájuk csatlakozott jópár kakastollas csendőr is, durván ütlegelve a védtelen, hazafias áldozatokat. Próbáltunk közbeavatkozni, de a környező házakból előtörő szuka magyarok (!), kötényeikkel elállták az utat. A földön fekvő szegény megcsonkított zsidók vizet kértek, de a magyarok nem adtak nekik! nekünk, németeknek kellett a Dunából vizet hozni a támadás után. és ezek a támadások itt mindennaposak, erősítést kell kérnünk a Harmadik Birodalomtól, különben nem tudjuk megvédeni a zsidókat és cigányokat a magyaroktól. Itt szisztematikus pogromok lesznek! Elképesztő, ebben az országban kilencmillió fasiszta van, akik életüket a zsidóság kiirtására tették fel. Ha ezt a Führer megtudja...

Visszatérve a királyi palotába még mindig az események hatása alatt állok.
Komolyan gondolkozom azon, hogy kilépek a hadseregből és Bologna mellett növénytermesztésbe kezdek, így teremtve békés életet magamnak, feledve a Magyarországon látott borzalmakat.

Alfred Piepenschneider, SS-Obersturmbannführer

tesz-vesz fordítása

Lucernaböde 2011.06.05. 15:46:38

@tesz-vesz:
Jajj, mingyá az jön ki, hogy a magyar irtotta a zsidókat a németek meg védelmezték !

Idióta !

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.05. 15:46:48

@tevevanegypupu: ha nincs benne komoly központosítás és ékezet, lehet

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.05. 15:47:06

@Lew Archer:
hogyan bontakozna ki a téma körül a vita, mikor a vita arról szól, hogy milyen méltatlan kezek nyúltak a témához? a téma meg ezerszer meg lett beszélve, vitatva.
egyébként meg a magyarság elvesztette azon a dec. 5.-én a jogát arra, hogy egyáltalán beszéljünk róla. itten élünk, magyarul beszélünk, de a nemzet halott. még csak nem is tetszhalott. valódi, rigor mortisban heverő kadáver.
ha nem értem a művészetet, akkor rohadjon meg a művészet, pedig setét reakció. egyszerűen arról van szó, hogy véna kell hozzá. mint a zenei vagy nyelvérzék. baszhassa maga a muzsikát, ha az magának csak annyi, hogy lejátszom a kótát, betartom a tempót, azt helló.
valahogy úgy képzelje, mint a tehetséget a kontemplációval tudást szerzésre. ha egyáltalán érti, hogy mire gondolok.
vagy a szerelem fizikájára-kémiájára /ez maga/ és metafizikájára-elragadottságára /ez a művészet/. ami persze nem is létezik. csak hogy tovább bonyolítsam a maga számára az éteri finomságok világát. :)

Lucernaböde 2011.06.05. 15:51:01

Amúgy is konkrétan ki vana faszom azzal, hogy a zsidóság itt pöffeszkedik az országon, kurva gazdag, minden fontos gazdasági pozíciót birtokol (ahoyg a világban is) és van pofája még bőröndökről hadoválni, meg antiszemitizmusról.

Ha van antiszemitizmus az a saját maguk által gerjeszett antiszemitizmus, az a folyamat, ahogy állandó, indokolatlan siránkozásukkal természetes módon undort keltenek a valóban rossz sorsú, elszegényedett, mindig vesztes és igaziból rettentően toleráns többségben. egy idő után mindenkinek a könyökén jön ki az antiszemitizmus hamis rémképe, a bepakolt bőröndre való aljas és teljesen indokolatlan hivatkozás és az, hogy mindeközben aki a magyar múltat akarja magyarként megjeleníteni ahogy neki tetszeik, azt elkezdik ízekre szedni.

Lucernaböde 2011.06.05. 15:52:22

@tesz-vesz:
Azok.
Legutóbb Bauer mondta, hogy Trianon igazságos volt.

Jakab Andor 2011.06.05. 15:52:49

@tesz-vesz:

Velem vitatkozol, holott Adolf Eichmann véleményét hivatkoztam a magyarok szerepéről. Természetesen nem állítom, hogy szerepünk a németekénél nagyobb volt. De azt igen, hogy annyi borzalmat követtünk el, amennyit a németek nem tudtak volna ránk kényszeríteni. Náci ország voltunk, ezt nem lehet megszépíteni.

Ugyanakkor, a múltnál jobban érdekel a jelen és a jövő. A zsidógyűlölet ma is jelen van, nem lehet letagadni. Nem tudom, hogy a németeknél van-e ma akkora náci portál, mint itt a Kuruc.info.

Alfőmérnök 2011.06.05. 15:53:55

@málnási: Pelsőczy László játszotta Varga Miklóst. :)

töreki 2011.06.05. 15:58:43

A hozzá szólok miért nem írják ki saját neveiket? eszterházy, jancsó,szabó és a többi féreg!

Lucernaböde 2011.06.05. 15:58:51

@Jakab Andor:
Egyszerűen nem igaz amit írsz. Konkrétan, tényszerűen nem igaz.

Lucernaböde 2011.06.05. 16:00:22

@Lucernaböde:
Arról bezzeg nem beszélsz te magyargyűlölő, hogy Amerikai zsidók nyomták a pénzt a hitleri Németországnak...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.05. 16:01:05

@Lucernaböde: amúgy egy normális világban, ahol helyén kezelnek mindent, nekem semmi bajom nem lenne a zsidókkal.

én a judapesten nemrég azt olvastam, hogy a revizionizmus mindig koncentrációs táborokat eredményez

???

magyar kornéliának, a progresszív intézet vezetőjének is volt egy hasonló mondata

Alhazred 2011.06.05. 16:02:02

hihi, trolltámadás

Lucernaböde 2011.06.05. 16:03:49

@Jakab Andor:
Te is bazdmeg, itt élsz MO-on de mindent megteszel te nyomorult hogy a saját almodba rúgj és szisztematikusan olyan érvekkel jössz elő amivel igyekszed bizonygatni a hamis téziseidet. Véletlenül sem jelenik meg olyan tény az érveid között ami az ellenkezőjét bizonyítaná a láthatóan tudatos és eltökélt prekoncepciódnak.

Ezért tart itt az ország mert még mindig vannak ilyenek mint te. Ha 2002-ben a sok nyomorult bőröndpakoló nem uszított volna ezerrel Orbán ellenében akkor ezt a 8 évet és plusz 12 000 milliárd adósságnövekedést, szemkilövetéseket, beismert szoci elkúrást stb. megspórolhattunk volna.

regress 2011.06.05. 16:04:35

@Lucernaböde: te oxigénhiányos,nélküled unalmas lett volna a vasárnap.kihúztad a fejed viktor seggéből?

Lucernaböde 2011.06.05. 16:07:53

@tesz-vesz: Nekem sem lenne velük semmi bajom, de amilyen mértékű - általuk ún. antiszemitizmusnak beállított - ellenérzés velük szemben kialakul azt csak maguknak köszönhetik.

Nincs olyan, hogy eleve gonosz, diabolosz aki csak úgy gyűlöl. Frászt ! Csak szisztematikusan kiprovokált gyűlölet van, amire lehet mutogatni aljas indokból, ha már kisarjadt. Ezt teszik ők.

Lásd filozófusügyben: loptak, de máris azzal jönnek, hogy őket üldözik mert zsidók.

Na ettől a bicska nyílik mindenkinek a zsebében, MERT EGYSZERŰEN NEM IGAZ !

Lucernaböde 2011.06.05. 16:08:21

@regress:
Erre egy, szellemi színvonaldnak megfelelő válaszom van: ANYÁD !

Lucernaböde 2011.06.05. 16:12:16

Hajrá Viktor ! Hajrá Koltay Gábor !

bájgúnár 2011.06.05. 16:12:30

Olvasva a komenteket örűlhetnek ellenségeink!Sikerűlt elérni hogy már magukat magyarnak vallóksem ismerik a magyarság történetét és birkafejjel álldásukat adják hazánk 70%-nak elrablásával.Holnap már ezt a maradékot is elveszik töletek és ti ehez lelkesen fogtok tapsoplni.E hazába vetődött nemzetidegennek sokasága vagytok!Apáitok,nagyapáitok szégyene.
Mert aki nemtudja felfogni hogy mit takar az eredendő bűnTrianon az nemért semmit.Az él valahol,egy népcsoport között de elszakadva gyökereitől.Nagyobb kárt a politikusoknál csak saját magunk tudunk magunknak okozni.Szégyenlem magam hogy csepnyi tiszteletsincs egyesekben Trianon kapcsán.Jómunkát végeztek Rákosi,Kádár elvtársai,néptanítói!Egy nagy birkahodályt csináltak ebből az országból.Bégessetek,bégessetek.

Jakab Andor 2011.06.05. 16:14:15

@Lucernaböde: A nyomorult egészen találó kifejezés, azt sem kérem ki magamnak, hogy a saját álmomba belerúgok. Micsoda idiótaság lenne kikérni magamnak valamit, amit úgysem ad ki soha senki. Ki hallott már olyat, hogy valaki kikért magának valamit, erre kiadták? Nem fordult még elő. Azért sincs bennem düh irányodba, mert más őrületét a sajátomra felcserélni tényleg nem kívánom. El tudom fogadni, hogy a zsidók a heppjeid, amíg meg tudod őrizni a nyugalmad afelett, hogy az én heppem nem a zsidók.

Lucernaböde 2011.06.05. 16:15:18

"A Párizs melletti Trianon kastélyban aláírt békeszerződés értelmében az ország elvesztette területének több, mint 2/3-át, lakosságának közel 2/3-át! Ezzel Magyarország egy európai nagyhatalom egyre súlyosabb és szuverénebb részéből az európai kisállamok sorsának részese lett. Önálló ország, de olyan helyzetben, amely kiszolgáltatta a nagyhatalmak akaratának. Számára legfeljebb csak az ügyes lavírozás maradt az ellentétektől előbb látszólagosan, majd egyre nyíltabban szaggatott európai erőtérben. Trianonban megtagadták a népek önrendelkezési jogát, így a Wilson emlékirataiban megismételt elveket is, amelyért állítólag az Entente hatalmak harcoltak. Végső fokon a trianoni béke még súlyosabb állapotokat teremtett, mint amelyet orvosolni akartak, ugyanis, az utódállamok 42 millió lakosára mintegy 16 millió más nemzetiségi jutott.

bájgúnár 2011.06.05. 16:16:52

@Jakab Andor:
Német megszállásig védtük a zsidókat,menedéket adtunk lengyelek tizezreinek!Bűnös nemzet vagyunk?Anyád!

Lucernaböde 2011.06.05. 16:18:59

@Jakab Andor:
Ja, a te hepped a magyarság, mert nyilvánvalóan magyargyűlölő zsidó vagy (hangsúlyozom nem mindegyikőtök az) és hamis értelmezésekkel mérgezel mindenütt ahol megjelensz. Csak az a baj tudod, hogy a hozzád hasonló mentalitásnak és kútmérgező attitűdnek köszönhetjük azt a szart amiben vagyunk ma.
Ez a különbség kettőbk között: amit én hirdetek, válalok az a bővebb közösség javát szolgálja a tiéd meg a bővebb közösség identitásának és végső soron gazdasági lehetőségeinek, tehát jövőbeli jólétének előre szétrombolását.

Csak ez a különbség kettőnk között..

zsebatya 2011.06.05. 16:19:37

@Alfőmérnök: Igen, van benne konfliktus (mármint az István, a királyban), mert egy valódi és a történelmi dilemma - beállni a sorba és megmaradni, vagy lázadni és felemésztődni - lényegét feszegető dráma volt az alap, ami pontosan abban az időben dolgozódott fel, amikor egy történelmileg némiképp hasonló szituról (erősen egyszerűsítve: Kádár vagy Nagy Imre) hosszú kuss után megint lehetett beszélni. És maga a darab szezőpárosostul-szereplőstől-szövegestül tele volt bonyolult korképletekkel ("hivatalos színészek", meg zenészek meg a Fekete Bárányok együtt nagyon magyarok, mindenki jót akar, csak másképp...)
Koltaynak akkor kurva nagy szerencséje volt és még a gigantikus tehetségtelenségével sem tudta ezt a ziccert elbaszni. Maga film aztán... Azok a Jézusos kimerevítések, máriamagdolnás alulfényképezések... Még lopni sem tudott rendesen, hogy aztán a Honfoglalás saját nagyságába belerekedt röhejessége után azt hihessük, na ezt aztán tényleg lehúzzák a klotyóba, oszt most meg tessék, a KISZ KB házirendezője a hihetetlenül bonyolult Trianon problematikáról osztja az észt. Spindoktor de luxe from Mucsa.

Lucernaböde 2011.06.05. 16:20:30

@bájgúnár:
Jakab Andor szerintem a bauer-féle alomból való, pufajkás felmenőkkel megvert szerencsétlen, magyargyűlölő flótás.

Jakab Andor 2011.06.05. 16:26:19

@tesz-vesz:

Olvastam az idézetet Alfred Piepenschneider naplójából, de nem vagyok benne biztos, miért címezted nekem. Ha jól értem, azt támasztja alá, hogy SS vélemények szerint sem volt Magyarország éppen "oázisnak" tekinthető a zsidóság számára. A Horthy filmet illetően -ami a jelen blogposzt témája - ez egy olyan mondat, ami izlésemnek nem felel meg. A zsidók számára, véleményem szerint, egyik náci ország sem jelentett "oázist".

regress 2011.06.05. 16:29:59

@Lucernabudi: igazd van,a zsidók nagyon meggazdagodtak az elmút15-évben.orbán,pintér,lázár,meg a többi./ja meg anyád.abba én is beszálltam kicsit/

Jakab Andor 2011.06.05. 16:32:17

@Lucernaböde: Öőőő, lehet, hogy igazad van, bár arról nem tudok, hogy zsidó lennék, a felmenőimet illetően nem tudom, viseltek-e vajon pufajkát. A kereszténységet hiányolom hozzászólásodból, úgy hangzik, mintha nemigen kedvelnél engem, felebarátodat. Végtére is honfitársad vagyok, legalábbis mindketten beszélünk magyar nyelven, ha ennyit elfogadsz, tudok magyar nyelven, magyar állampolgárnak tart Orbán Viktor, talán még Vona Gábor is. Az igaz, hogy a zsidókat, cigányokat, melegeket nem gyűlölöm, ahogy úgy általában nem igazán gyűlölök komolyabban senkit.

samba pa ti 2011.06.05. 16:33:37

@tevevanegypupu:

Amit írsz, azért nagyon erős általánosítás, még ha helyenként igaznak is mondható
Koltay meg nem művész, - nem is volt soha -, hanem
udvaronc. Nagy különbség.Igaz, ebből kitűnően megél.
/ ld. még pld. Gubcsi Lala barátunkat. /

Alábbi kommentek között van egy nagyon találó kifejezés erre a nehezen körülírható valakire:
" Spindoctor de luxe from Mucsa. "
Nagyon igaz.

szubjektiv 2011.06.05. 16:34:53

Azzé valamire jó az internet azon kívül, hogy vonatjegyet vettem Prágába az imént.
Turul posztja és az értelmes kommentek felnyitották a szememet, hogy miért is motoszkált bennem sokszor kínos érzés a magyarságom miatt. Tudtam valahol ezt, csak valahogy mégsem volt nyilvánvaló és meghatározható.
Mert műmagyarság árad mindenből. Nem élő, nem valós, nem igazi, nem életteli.
Holt, dagályos, csak visszanéző, siránkozó, lélek nélküli posvány. Pl. a honfoglalást többször kíséreltem megnézni, nem sikerült, utáltam. Nem is ez a baj, hanem, hogy elhittem, hogy bennem van a hiba.
Pl. hogy kis költségvetés meg muszáj Franco Nero bácsinak benne lennie, meg minden ünnepségen poros, rég lejárt üzenetek. Minden olyan ótvar és avíttas.
Csináltam egyszer egy március tizenötödikei műsort a gimnáziumban. Azzal kezdődött, hogy berohant egy fiú kiabálva, hogy kitört a forradalom. Szénné röhögte mindenki magát, mert olyan vicces volt, de jó kis műsor volt. Ma már értem a saját akkori koncepciómat. A mába akartam helyezni, hogy értsék milyen lehetett harcolni, aztán meg várni a kivégzést. A kivégzésre várók leveleit meg egyéb nyalánkságokat olvastunk fel. Azt akartam, hogy a hülye társaim megértsék, hogy ez emberileg milyen lehetett, mikor megtörtént.
Történelmet, sorsot csak így lehet megérteni. Persze egy frászt lehet megérteni. De meg kell próbálni érzékeltetni.
Amit ezek meg művelnek az semmi más, mint poros, kellemetlen, ostoba múltidézés. Leng a sok zászló, sír mindenki, mindenki áldozat és sehol a valóság. A gyomrom kifordul. Kár, hogy nincs ma egy Ady Endre, hogy ezeket megénekelje.

szubjektiv 2011.06.05. 16:38:59

@málnási: szeretném remélni, hogy csak tetszhalott.

bájgúnár 2011.06.05. 16:44:22

@Jakab Andor:
Te azon táborba tartozhatsz akit gyűlölnek.Így érthető nem?

Jakab Andor 2011.06.05. 16:46:49

@szubjektiv: Pontosan! A történelem igazából állati érdekes, csak ne lenne körülötte ez az ótvaros penész szagú műpátosz.

A napokban olvastam József Attila peréről, beszarás.

jaegtoer 2011.06.05. 16:51:01

"_Koltay utoljára mintegy 30 éve, az István, a király megrendezésével tett le valami olyat az asztalra, ami a mai napig is nyugodt szívvel vállalható és megállja a helyét. De azon kívül?_"

A szerző mit alkotott, ami legalább 15 éves, és a mai napig maradandó értékkel bír? És nem a s(z)árdobálás kategóriájába tartozik?

Jakab Andor 2011.06.05. 16:52:39

@bájgúnár: Azt hiszem, engem nem gyűlölnek. Inkább csak idegesek, ha nem gyűlölök velük én is. Kétségkívül van arra igény, hogy aki a zsidókat és cigányokat és a melegeket gyűlöli, jelölje meg magát (öltözzön egyenruhába, hordjon valamilyen jelképet, legyen rajta kokárda), hogy az utcán látszódjék. Így aztán a magunkfajta, aki ilyesmit nem tesz, azonosítható legyen.

A South Park egyik újabb része boncolgatja, mi állhat a háttérben, ha valakiben nagyon sok a gyűlölet. Én azt hiszem, a rettenetes nagy gyűlölet mindenképpen komikus.

Dr. No 2011.06.05. 16:58:15

Koltay minden megmozdulása vitathatatlan, fantáziátlan, unalmas szar. A tények azt mutatják, hogy a vitathatatlan, fantáziátlan, unalmas szart Magyarországon egész jól el lehet adni. Akkor meg minek jobbat?

szubjektiv 2011.06.05. 16:59:32

@Jakab Andor: Pontosan. Jó példa.

@jaegtoer: : Hozod a nagyon ostoba figurát.
Beszélget az ember egy buliban és lehúzza az épp most bemutatott filmet. Erre egy olyan teféléd: mééé, te tucc jobbat csinálni? na akkor dumálj, ha tudsz.

troll ellenpólus · http://trollhitvallas.blog.hu/ 2011.06.05. 17:00:07

Elhiszem, hogy a Mónikán meg Alekoszon szocializálódott libsi-palántáknak botránykő a szemében Koltay munkássága. Addig jó, amíg így van.

zsebatya 2011.06.05. 17:00:34

@szubjektiv: Bakker, az utolsó mondatodért (kár, hogy nem él Ady) csillagos hatos jár! Képzeld, hogy utálná őt a mai hivatalos politika és hogy fájna nekik minden sora...
De valószínűleg Petőfi sem kapna túl sok állami megrendelést.

varvizib 2011.06.05. 17:01:50

Koltay az Indul a Bakterházban jó volt (szerintem).

Azóta csak borongós, tartalom nélküli, unalmas hangulatú filmekben láttam (Ámbár tanárúr, Sose halunk meg, Csocsó stb.), amik legfeljebb egyszer nézhetőek, azt is csak nagy jóindulattal.

Nem értem, miért nem csinált vígjátékokat, miért csak a szánalmas önsajnáltatást és jövőkép nélküliséget vitte vászonra. Illetve ha már ehhez a szerephez ragaszkodik, akkor legalább játszhatta volna a balekot, a kisembert, akinek botlásain lehetne röhögni.

ivrilider 2011.06.05. 17:03:24

nagyon szimpatikus cikk. a kommentektől most megkímélem magam, ha nem baj

taecleau 2011.06.05. 17:06:00

"Megnéztem a szombat esti"
"A millecentenáriumi gimnáziumi Honfoglalás-nézés"
"Sacra Coronából ismét csak a teljes értetlenség maradt meg bennem"
"A Megfeszített margitszigeti főpróbája életem egyik legszörnyűbb színházi élménye"
"És most a Vérző Magyarország"

Vadász, vadász! Te biztosan vadászni jársz az erdőbe?? ;)

Baldvogel 2011.06.05. 17:07:01

@varvizib: Kevered Koltai Róberttel. Bár művészileg kb. egy színvonalon vannak.

varvizib 2011.06.05. 17:07:45

Bocs, az előbbi kommentem Koltay Róbertre vonatkoztak. (Tehát eddig OFF.)

Most akkor viszont fikázom egy kicsit Koltay Gábort is:

A Honfoglalás c. filmhez szólnék hozzá, elvégre az mindent vitt. Ilyen igénytelen alkotást még nem igen láttam, például a honfoglaló magyarok száma jó ha volt vagy húsz, azok is kettes csoportokban haladtak a mocsárban (az út mellett). A legnagyobb magyar persze hogy nem az, hanem egy olasz. Aztán ott vannak az egyéb igénytelenségek, mint hogy néhány emberkén rajt maradt a karóra, meg az égen levő kondenzcsík... A filmnek persze se eleje, se vége, és történelmi alapja se sok. Egy unalmas, sablonokra épülő vacak lett, pedig ebből a témából sokat ki lehetett volna hozni.

zsebatya 2011.06.05. 17:08:15

@troll ellenpólus: Ugye csak truccból írsz ilyen hülyeségeket? Hogy jön ide Alekosz, meg Mónika? Az ő világukban Trianonról azt hiszik, hogy valami új kozmetikum, István meg fellép a Megasztárban, mert azt azért tudják, hogy valami énekes izében szerepelt már. Szemükben lenne botránykő Koltay munkássága? Vagy a libsivagymilyen körökben? Mik azok a körök? Ha nekem nem tetszik az a ködhámozás, amit a KISZ KB egykori házirendezője manapság művel, akkor én benne vagyok azokban a körökben?

Jakab Andor 2011.06.05. 17:08:26

@varvizib: Nekem Bud Spencer még jobban tetszett, a Különben Dühbe Jövünk c. filmben!

jaegtoer 2011.06.05. 17:08:28

@szubjektiv:

nem , kedvesem , nem egészen, egy seggfej aki Koltay cipője talpáig sem ér fel, próbálkozott egy kis sárdobálással.

"_Beszélget az ember egy buliban és lehúzza..._"

Nem is tudtam, hogy a mandiner egy zártkörű privát buli...

Szevasz.

jaegtoer 2011.06.05. 17:12:32

@varvizib:

"_A Honfoglalás c. filmhez szólnék hozzá, elvégre az mindent vitt. Ilyen igénytelen alkotást még nem igen láttam, (...)_"

Ez sajnos így igaz, nagy téma és még csak gyengének is jóindulattal nevezhető alapanyag pazarlás lett a vége.

F_Jikov 2011.06.05. 17:14:57

Kérdezném a tisztelt posztolót, hogy ő miféle maradandót alkotott eddigi életében. Ezen a blognak nevezett szarkupacon kívül.
Amúgy unalmas ez a folytonos vernyákolás.

Jakab Andor 2011.06.05. 17:18:06

A "Vérző Magyarország" és hasonló alkotások előnye, hogy hallatlan ellenerőt, undort ébreszt minden egészséges emberben. Ha kötelezővé teszik az iskolában, hogy végig kell nézni, meg kell hallgatni egy Trianon megemlékezést azokkal a szörnyű szavalásokkal, a normális fiatal éppen úgy -egy életre- meggyűlöli ez az egész magyarkodós szörnyűséget, mint annak idején a Szovjetuniót és a felszabadulás ünnepét.

regress 2011.06.05. 17:18:25

@varvizib: a semmiből nem lehet sokat kihozni.honfoglalás??menj már.itt ragadtunk,

Alfőmérnök 2011.06.05. 17:22:09

A legjobb mitikus-történelmi film szerintem ez:
Excalibur
www.youtube.com/watch?v=emF-m9qnF5o&feature=related

De ilyenről mi tényleg csak álmodhatunk.

szubjektiv 2011.06.05. 17:25:06

@jaegtoer:
Ez csak egy példa szeretett volna lenni, de nem értetted.
Koltay cipője talpa pontosan hun kezdődik? Mert az István a király egy remek koncertfilm volt, de mást nem tudnék mondani, ami említésre méltó.

Jakab Andor 2011.06.05. 17:25:46

@F_Jikov: A posztoló nem a honfoglalásról készített megnézhetetlen filmet, hanem a jelenben vesz részt, a jövő történelmének egyik szereplője. Semmivel kevésbé maradandó ez a blog, mint az a szörnyű film.

Baldvogel 2011.06.05. 17:32:26

Teljesen egyetértek a szerzővel. Koltay Gábort az általa választott témáktól hatóságilag kellene eltiltani, mert csak a hazug nemzeti maszlagot vastagítja rajtuk. Ideje lenne őszintén, mindenféle szentkoronás legenda és szűzmáriás, istenkalapján-a-bokrétás hazugság nélkül szembenézni magunkkal, a történelmünkkel, a helyünkkel, azzal, hogy honnan jöttünk és merre tartunk. Koltay a Horthy-korszak felkent művésze lett volna, ha ötven évvel hamarabb születik, így már csak a kései Horthy-imádók korszakában lehet felkent művész, de ugyanazokkal a giccses hazugságokkal. Én a magam részéről jobban szeretnék egy olyan országban élni, amely 80 évvel megelőzi a korát, nem egy olyanban, amely 80 évet visszalép az időben.

krferi 2011.06.05. 17:34:11

@Baldvogel: Pontosan így érzek én is, köszönöm.

kutya vacsorája 2011.06.05. 17:42:42

koltay=filmes wassalbert, az utolsó mondatot bármelyikükről írhattad volna.
koltay = ízélésficamos, kiszes seggfej.
az istván, a király nem őmiatta állja meg a helyét máig, hanem az akkor forradalminak tűnő mondanivaló (ami voltaképpen kétértelmű volt, hiszen a rokonszenves, magyar tökösfiúkát alaposan fölnégyelték a végén), az egészen jó zene és szöveg, és a magyar viszonylatban megfelelő énekesek miatt. én szerettem pl. vikidál dalos gyulát, deák billt, ferót. vargam.felejtős.
ezzel együtt - ööö - ne vegyétek rossz néven, de a mandiner helyzetében nem elegáns azon keseregni, hogy ki mennyi közpénzt visz haza...

Jakab Andor 2011.06.05. 17:46:57

@Baldvogel: "Én a magam részéről jobban szeretnék egy olyan országban élni, amely 80 évvel megelőzi a korát, nem egy olyanban, amely 80 évet visszalép az időben."

Én is.

tundrazuzmo (törölt) 2011.06.05. 17:56:51

Koltay Gábor és Koltai Gábor egyaránt gázos. Az egyik történelmet hamisít, a másik számlákat. A név kötelez, gratulálok!

Amidazophen 2011.06.05. 18:08:39

Észre kellene már vennie a sok jobboldali politikusnak, hogy ez az irredenta hangütés, amivel már 80 évvel ezelőtt kezdték etetni a népet, egyszer meglehetősen rossz véget ért. A felelősségben osztoznak velük a most hivatalos történelem (át)irók: a nemeskürtyistvánok, a raffaiernők meg a pozsgaiimrék - hogy az egykori másik oldal se maradjon ki a felsorolásból. Koltay semmi mást nem csinált, mint jól ráérezvén erre a politikai trendre tette fel (nem is létező) művészetét. Hűség tekintetében vetekedhet Kerényi Imrével.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.05. 18:13:14

@Alfőmérnök: az Excalibur tényleg nagyon jó. Nálunk egy ilyen hangvételű történelmi film nagy valószínűséggel megkapná a hazaárulás vádját. Mert azért lássuk be, Arthur elég nyeglén kapja ki azt a kardot a sziklából. :)

Van ám nekünk egy minden szempontból nagyon korrekt történelmi filmünk, a 80 huszár.

jaegtoer 2011.06.05. 18:18:03

@szubjektiv:

"_Ez csak egy példa szeretett volna lenni, de nem értetted. _"

háppersze! Mindenki hülye, aki nem te vagy. máhonne érteném!:-)

"_Koltay cipője talpa pontosan hun kezdődik_"

...halkan suttognám, hogy vizsgáld meg a magadét, de inkább hangosan kiáltom, fel a fejjel és tekintsünk magasabbra, fel a csillagokra!:-)

tényleg megyek, nem akarom elrontani a bulit

tistedur 2011.06.05. 18:24:50

@Gasper: és nem is adják főműsoridőben :(

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.06.05. 18:26:00

@dunabeat.: Szindbád dalának a klipje a legtenyérbemászóbb giccses szar az emberi civilizáció történetében. Az meg külön igénytelenség, hogy a legutóbbi "albumáról" két "dalnak" is ugyanazon a helyszínen forgattak "klipet."

samba pa ti 2011.06.05. 18:26:10

Koltay nem művész, - soha nem is volt az ,
Koltay egy udvaronc.
Van még ezekből jónéhány, sajnos.
Ebből fakadóan amit csinál, az nem művészet,
inkább megélhetési magamutogatás.
Senkinek sem jó, s alapból vállalhatatlan.
Hogy ő felvállalja?
Istenem, jól megél belőle.
/ Tükör nem sok lehet otthon. /

Alhazred 2011.06.05. 18:27:53

koltaynak volt egy könyve john lennonról, vagy harminc éve. na az jó volt.

tevevanegypupu 2011.06.05. 18:46:26

@samba pa ti:
Most olvasgatom az akkor elt - es azota is legnagyobb - magyar koltok, irok verseit, ujsagcikkeit. Ahogy irnak es amit irnak azon frissiben Trianonrol, az ma mar ugy tunik nem ervenyes..Kosztolanyi, Juhasz, Babits, Karinthy, Marai, Moricz, Krudy, Jozsef Attila, Fust Milan..Mind megannyi ketsegbeesett, szirupos, remenytelen, a magyarsagot sirato giccs lenne? Hogy milyen filmrendezo Koltay Gabor azt nem tudom igazan megitelni, tulajdonkeppen valojaban olyan vacak hatasvadasz ezekszerint mint a fent felsorolt irok-koltok. csak o kilencven evvel kesobb irja-mondja-filmezi ugyanazt.Azok akkor a Horthy korszakban nyilvan mind udvari koltok lehettek..Mucsarol.

sztrugackij 2011.06.05. 18:56:15

@Lucernaböde: Minél többet olvaslak annál szimpatikusabbak tűnnek a zsidók ,cigányok ,románok,..várjunk csak,gyakorlatilag mindenki ,aki különbözik a fajtádtól!

Az ilyenek járatják le a magyarságot Európában.

McDobbent 2011.06.05. 19:01:58

@Jakab Andor: Ezt hol is olvastad? Kerek szepen forrast. Ha esetleg nem tudnad: Horthy alatt egyetlen zsidot sem deportaltak. Mikor bevonultak a nemetek es a nyilasok atvettek a hatalmat, akkor kezdodott el a zsidok deportalasa. Csak a pontossag kedveert.

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2011.06.05. 19:03:59

Vicces, mi kínjai vannak a mandinernek, de komolyan. Leadtak pár unalmas Koltay filmet, na és.
Nem egy csúcs alkotások, de Istenem, a maga műfajában semmivel sem rosszabbak, mint amivel agyondíjazta egymást a belterjes magyar filmszakma az utóbbi években, évtizedekben.

Ha pedig nem tetszik a téma "kisajátitása" akkor a nemzetieskedő pátoszt nem kedvelő rendezőknek sem tiltotta meg senki, hogy valami hasonló témát feldolgozzanak a maguk eszközeivel.

@Jakab Andor:
Nem hiszem, hogy kötelező az iskolákban Trianon miatt siránkozni, ellenben Pokorni csak elintézett egy holokauszt emléknapot.

dögölj meg 2011.06.05. 19:16:31

@Jakab Andor: @tesz-vesz: Remek írás,rég röhögtem ilyen jót.

tistedur 2011.06.05. 19:20:13

@McDobbent: de deportáltak. 1941-ben kárpátalja visszaszerzése után.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.05. 19:22:24

@McDobbent: csak a pontosítás végett. A magyarországi deportálások 1944 májusában kezdődtek.

agatsu 2011.06.05. 19:27:23

Gratulálok, hülyék vagytok mind! Erre basztátok el páran a vasárnap délutánt...:DDD
Aki magyar az nem valakihez képest magyar, és nem kell azzal bizonyítania hazaszeretetét, hogy gyűlölködik valakik vagy valami ellen!
Koltay meg egy tehetségtelen rendező...
Ámmmen!

dögölj meg 2011.06.05. 19:32:52

T.Jakab Andor ! Azt nem tudom,hogy a németeknél van
e Labanc info,de hogy az USA-ban szabadon masírozhatnak az újnácik,horogkeresztes karszalaggal,
rendőri felvezetéssel,azt többször láthattuk a TV híradókban. A "magyarkodás"-ról csak annyit,hogy
nyelvünkben a hülye okoskodik,az okos meg csak
hülyéskedik,értelemszerűen a magyar csak simán magyar. A jenki se "jenkiskedik",amikor kitűzi a zászlót
a nyaralójára és szívére tett kézzel énekli a Himnuszukat. Erről viszont a Gyurcsányi jutott eszembe, ő lehet,hogy csak magyarkodott.

nepszavazo.com · http://www.nepszavazo.com 2011.06.05. 19:33:29

Lehet, hogy rövidesen az iskolásoknak évente 2x (a frissen kialakított Trianon napon és OV születésnapján) kötelező lesz megnézni, mint annak idején a "Ballag a katona"-t.

regress 2011.06.05. 19:35:07

@agatsu: te is nagyon hülye,ne te mond már meg nekem ki a jó rendező.majd én eldöntöm,ok.?és ne ámenezz te pedofil ivadék

Kozmokrator · http://www.tudtad.com 2011.06.05. 19:38:09

Tessenek megnézni az "Adjátok vissza a hegyeimet" című filmet. Amúgy a Sacra Coronában szerepeltem én is ezért elfogult vagyok vele szembe.

Lew Archer 2011.06.05. 19:41:37

@málnási:

Mondom, hogy bunkó vagyok, és ezen nincs is mód változtatni.

@helgoland:

Voltak ennek előzményei, ez különösen épületes:

mandiner.blog.hu/2007/08/18/filmet_koltay_gaborrol

Írta: Ács Ferenc

"Nyolc milla' kell még ahhoz, hogy teljesüljön a Nagy Rendezvényorganizátor legújabb álma és a turbó-jobber közönség lázas köremailek után beájuljon mondjuk az Urániába. Ez mindenesetre teátrálisabb, látványosabb és jobban elmesélhető program lesz, mint leemelni a polcról Sütő András vagy Tamási Áron egy-egy régi kötetét, ha egyáltalán jut ilyesminek hely az ideológiai túlélőkészlet mellett."

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.05. 19:43:04

@Lew Archer:
nem vagy bunkó. van amire nincs hallásod. mind így vagyunk ezzel-azzal. :)

snakekiller23 2011.06.05. 19:46:23

@McDobbent:

"Mikor bevonultak a nemetek es a nyilasok atvettek a hatalmat, akkor kezdodott el a zsidok deportalasa. "

Először is ez, szögezzük le, két időben elkülönülő esemény volt. 44 márciustól októberig az ország német megszállás alatt volt ugyan, de a nyilasok szóhoz továbbra se nagyon jutottak, hanem Horthy által kinevezve, Sztójay kormánya volt hatalmon.

És Sztójayék bizony július elejéig (ekkor Horthy némi nehézséggel leállította őket) deportáltak vidékről kb. 200000 zsidót (Szálasi nem is kedvelte ezt a "megoldást", pazarlásnak tartotta). Horthy és összességében a magyar állam szerepe ebben az egészben elég sokoldalú, nem lehet mindent egy az egyben rákenni a nyilasokra meg a megszálló nácikra.

Lew Archer 2011.06.05. 19:52:05

@málnási:

Olvasd el a föntebbi Ács Ferenc cikket, és ha azután is azt mondod, hogy nincs szükség distinkciókra a Koltay-kritikában, hát akkor én föladom, legyen ahogy akarjátok :))

[c] 2011.06.05. 19:52:13

@minőségi_troll: Ez kéttagú összetétel, tehát egybeírandó, kötőjel nélkül.

Punxsutawney Mormota 2011.06.05. 20:02:26

@Lucernaböde: Te túl sokat olvasgattad a Huszonkettes csapdáját...

[c] 2011.06.05. 20:16:38

@troll ellenpólus: Most komolyan, attól, hogy egy alkotás a nemzetiesség szándékával lép fel, már szent és kritizálhatatlan is?
NEM az a probléma, ha Trianonról filmet készítenek (sőt, nagyon is fontos, hogy a fiatalok is ismerjék a történelmünket), az a probléma, ha rossz alkotások születnek. Mert egy ilyen alkotásnak - akkor is, ha történelmi ismeretterjesztő mű - önmagában is meg kell állnia a helyét.
Köldöknéző művészkedéssel és unalomig erőltetett pátosszal nem lehet megfogni a fiatalokat. Nem, nem mondtam, hogy valóvilágokkal meg győzikékkel kell operálni helyette. (Ezt általánosságban írom, mert Koltay fent kritikával illetett alkotását még nem láttam.)

puffatag 2011.06.05. 20:20:03

ha ilyen korrekt lenne a mandiner szösszeneteinek nagyrésze, nem lenne áthidalhatatlan ellentét a táborok között....

Réti fiú 2011.06.05. 20:22:26

@regress: Ja nagyon kicsesztek a lengyelekkel ... 1 millio főről indultunk k.u. 1000-ben, jelenleg vannak vagy 60 millioan a vilagban, mi meg 14 millioan (ha meg ...)

Ja hogy lehettek volna 100 millioan is ... aha, de mi is, miert ne?

Amugy nekem tetszett a film ... evente egyszer meg lehet nezni egy ilyet. Ja es Csóori Sándor jelenti ki, hogy az eredendo bun Trianon ... amugy igaz is ... csak vegig kell hallgatni az idezetet, amit a 70-80-as evek kisebbsegellenes utodallamainak politikaja kapcsan irt ...

samba pa ti 2011.06.05. 20:22:48

@tevevanegypupu:

Azt gondolom, te valamit nagyon félreértesz.
Én nem Trianon fájdalmát vitatom, én azt mondom, Koltay egy kókler, hiteltelen udvaronc.
Ráadásul komoly témákat rettenetes, nézhetetlen módon dolgoz fel, kihasználva azt, hogy ezekre a témákra az emberek érzékenyek.
Mindezt nem kevés állami pénzből, "művészi" köntösbe bújtatva.

Én azért azt elmondhatom, hogy az általad említett nevek egyike sem nagyon pózolt éppen kormányon lévő vezetők társaságában, nem volt KISZ KB-tag, nem rendezett párttitkárokat éltető tömegrendezvényeket, stb.,stb.

Ne forgasd ki a szavaimat, ha megkérhetlek rá, s főleg ne említsd ezeket az embereket együtt ezzel az udvaronccal.

Köszönöm.

puffatag 2011.06.05. 20:23:17

@dögölj meg: ki az a gyurcsányi? a névelírás jelenti az alázást? mert ha igen, az nagy gáz...

puffatag 2011.06.05. 20:27:29

@McDobbent: féreg 1 barátom: 1941-ben horthy deportált 20.000 zsidót Kamenyec-Podolszkba... dehát úgyis tudod ezt...

Réti fiú 2011.06.05. 20:27:33

@tea fan: ez nem patosz, egyszeru tenyismertetes ... ha pl,. az osszes szarsagot amit 1920-korul elkovetek ellenunk szarazan leirnak, vagy/es bemutatnak, mar +50% novekedne a bicskaboltok forgalma ...

szaraz teny: a magyar nemet tobbsegu Pozsonyban, a bekesen tiltakozo, cipojet befuzo kisfiut, azert lottek le, mint egy kutyat, mert valaki azt latta, hogy a csupasz feneket mutogatja egy cseh legiosnak ... ilyenekbol van millio ...

Baldrick68 2011.06.05. 20:29:42

Valaki felhozta itt a Hídember c. "alkotást".

Tudjátok én még az "átkos Kádár rendszerben jártam iskolába".

Nos még a Kádári töri könyvek is maximális tisztelettel írtak Széchenyi életművéről és mindarról amit a hazáért tett.
Szóval a kádári töri könyvekben ilyenek vannak hogy:
"Magyar tudományok akadémia, Lánchíd, Lóversenysport, folyamszabályozás, A legnagyobb magyar, stb."

Amikor betettem a DVD-t a lejátszóba (kölcsönzős nem kalóz másolat) ezek a gondolatok jártak az eszemben.
Amikor megjelent egy kissé idegbeteg faszi a filmen (Eperjes Károly alakításában) akiről azt tudtam meg hogy melyik grófnőt próbálta fel éppen.
Komolyan kivettem a lejátszóból és megnéztem hogy tuti jó filmet kölcsönöztem-e ki és nem valami paródiát.
Komolyan mondom ha ugyanezt a filmet valami "libsi" rendezte volna a jobbosok már versenyt hörögtek volna hogy meggyalázzák Széchenyi emlékét.

[c] 2011.06.05. 20:36:03

@Réti fiú: Félreértesz, a tények, vagy ha úgy jobban esik, az igazság feltárása nem pátosz. Ha ezeket bemutatja egy alkotás, az önmagában megrendítő, nem kell hozzá ötpercenként egy snitt hosszú merengés a puszta felett.

nagyat 2011.06.05. 20:38:52

Koltay Gábort nem más, mint egy tehetségtelen, se***aló lakáj! Az István király nem miatta volt jó, hanem Szörényi-Bródy miatt! Most a Fideszból él, korábban a komcsikból. Szóra sem érdemes az ember!

Lew Archer 2011.06.05. 20:51:14

"Trianonról másképp
Augusztusban egy új sorozatot mutatott be a Magyar Televízió. A Trianon-szindróma című, ötrészes dokumentumfilm-sorozat Koltay Gábor Trianon-filmje után egy egészen más történetet tár az érdeklődők elé. – A film egyik alkotójával, Ablonczy Balázs történésszel Zahorán Csaba beszélgetett.
Noha a Trianon-szindróma alkotói nem akartak vitába szállni Koltay Gáborral és társszerzőivel, elkerülhetetlen a két film összehasonlítása. Szinte iskolapéldája annak, hogy mennyire különbözőképpen lehet beszélni ugyanarról a történelmi eseményről, milyen sok eltérő értelmezése lehet egy jelenségnek – akár még egyazon nemzeti diskurzuson belül is."

"Téma tehát van rengeteg – amint már említetted, kétszer ilyen hosszú sorozat is kijött volna az anyagból. Most már csak abban kell bízni (illetve tenni érte), hogy idővel forrás is akadjon a további részek elkészítéséhez. Sok sikert kívánok hozzá, és köszönöm szépen a beszélgetést."

www.talaljuk-ki.hu/index.php/article/articleview/792/1/7/

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.05. 21:09:52

a '80-as években menő lehetett a rockopera, a '90-es években még talán elment, de 2010-ben?"

ez igaz, nem értem egy dokumentumfilmbe minek zene?
jó vers kívánatos lehet esetleg, node béna zene?
emlékszem, most hirtelen a Trianonnál én áttekertem a zenéket, amúgy a Trianon címűbe mondja Raffay, ő ott volt, hogy antall volt az, aki azt mondta a minisztereinek, hogy aki trianonnal akar foglalkozni, az azonnal adja be a lemondását, a hazaáruló

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.05. 21:10:28

@Lew Archer:

No, mostmár akkor világos, hogy @TuRuL_2k2 miért ment (így!) neki Koltaynak.

ü
bbjnick

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.05. 21:12:31

@Lew Archer: A film egyik alkotójával, Ablonczy Balázs "

ebbe a trianon-szindróma címűbe szólal meg egy kánádái történésznő (?), aki kijelenti, hogy a magyarok teljesen jogosan kapták trianont, azt hiszem elég nekünk a baloldal is ilyennek, nem kéne még az (ún.) jobboldalnak is ugyanolyannak lennie

ablonczi
az alma nem esik messze a fájától.

tevevanegypupu 2011.06.05. 21:14:06

@samba pa ti:
Koltay multjat nem ismerem, nem lep meg, hogy kiszes volt meg partember, sokan voltak azok, es ha nem azok, akkor partemberek kedvencei a rendszervaltas elott, akik ma ugyanolyan siman beszelnek szabadsagrol es demokraciarol, fajdalmas multrol, szoval ennek tukreben ez szinte mar nem is oszt es szoroz. A most nagyon elismert vagy kevesbe elismert muveszek jo nagy resze letezett a rendszervaltas elott is es ugyanolyan elismertek voltak, ami a kommunista part hallgatolagos vagy nyilt tamogatasa nelkul nem ment.

Akiket emlitettem a Horthy rendszerben eltek es lettek ismertek vagy kevesbe azok, de egy biztos, Horthy korantsem volt olyan felelmetes cenzor mint Kadar.Nem igenyelte a seggnyalast, hogy finoman fejezzem ki magam.. Ezek a nagy koltok es irok kulonben maganemberkent lehettek ugyanolyan esendoek mint akar Koltay, egy szerencsejuk van, a tehetseguk, ezert nem emlekszunk botlasaikra, jellembeli hibaikra. Koltay kevesbe tehetseges, igy neki kevesbe nezzuk el palfordulasait is.

donpéló 2011.06.05. 21:14:27

A Sas-kabarén és Hetihetesen szocializálódott szerző, hogy is érezne együtt a magyarok problémáival.

Vkki 2011.06.05. 21:15:44

A probléma az, amiről itt is hajlamosak a hozzászólók elfeledkezni, hogy kritizálni könnyű. A tehetségesebb producerek, rendezők miért nem készítenek filmet ezekről a témákról? Igen, én is örülnék, ha a honfoglalásról, a koron történetéről, Trianonról jobb minőségű, árnyaltabb, elfogulatlanabb filmek is lennének. De hol vannak? Ugye a kommerszre, a művészire jut elég tehetség és pénz, ezekre a témákra miért nem?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.05. 21:15:44

@donpéló: meg az indexen, tótán, (ex)fidelitas elnökként teljesen normális, hogy retardált :)

Alfőmérnök 2011.06.05. 21:19:50

@Gasper: A 80 huszár szerintem is teljesen korrekt, fentebb linkeltem is. Kár, hogy nem adják ki felújítva DVD-n.
Bár a közönségnek ma már valószínűleg nem nagyon jönne be, mert nem valami vidám film. A konzervatívoknak meg azért nem tetszene, mert a Habsburgok gonosznak vannak ábrázolva benne, pedig tök jófejek voltak. :))

Bilbo 2011.06.05. 21:24:43

@Jakab Andor: Eichmann véleményének egyszerű oka volt: a magyar hadsereg megakadályozta a zsidók deportálását budapestről, amit a német hadsereg végzett. Gondoljuk meg! Ez elég idegesítő volt.

Ezért semmi alapja nincs annak, hogy mit mondott. Nácik a háború után sokszor probálták a megszállt lakosságot befeketíteni más helyen is. Ha jól emlékszem, a történész Karsai mesélte, hogy egy holland kollégájának adta elő az előbbi történetet, miszerint Magyarországon volt a legtött kollaboráns. Erre a hollland azt mondta: nem is igaz, mert hollandiában volt. Az elfogott német tisztek ugyanis azt mondták, sehol a világon nem volt annyi kollaboráns, mint Hollandiában ...

Na ennyit erről a mítoszról.

Ja, és Karsai még azt is mondta, hogy az eredeti "információ" arról szólt, hogy X feljelentés érkezett. Ez úgy adódott tovább, hogy X feljelentő volt. Stb. Mint a népmesék, úgy keletkezett és alakult a story.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.05. 21:25:49

@Jakab Andor: :D a naplóbejegyzés hiteles :D
semmi kétség nem fér hozzá, és most már belátom igazad volt, miközben fordítottam, ráeszméltem hogy tulajdonképpen ZSIDÓ VAGYOK!

:D

algi 2011.06.05. 21:26:28

@Vkki: Szerintem épp az a lényeg, hogy ezeket a témákat kommerszen és művészien kellene feldolgozni, nem pedig propagandisztikusan.

Amúgy tudom, hogy nem egész estés játékfilm, de a Magyarország története c. dokusorozat magyar gyártású, igényes, és nem tűnt fel, hogy bármilyen irányba is látványosan elfogult lenne (odáig nem jut el, csak feldob kérdéseket). Nem hittem volna, hogy ennyit ki tudnak hozni Nagy Györgyből.

Tehát megvan az akarat, hogy készüljenek filmek, de ha az állam egy-egy udvari rendezőnek adja az összes pénzt, hogy csináljon egyetlen filmet, akkor azzal éppenhogy sok másik hasonló témájú film alól húzza ki a talajt. Beleöntötték a pénzt a vitatható minőségű Hídemberbe ahelyett, hogy készült volna helyette 10 másik, amik között lett volna jobb is, meg rosszabb is.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.05. 21:29:30

@regress: ez nagyon durva komment volt. szégyelld magad

Alfőmérnök 2011.06.05. 21:32:16

@algi: A Hídember költségvetésének jelentős része nem filmes pénzből származott, hanem milleniumi támogatásból.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.05. 21:34:00

@zsebatya: és Ady ma hol publikálna?

a gréczy.blogon?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.05. 21:38:56

@Alfőmérnök: bár nem mitikus, de nekem Kenneth Branagh V. Henrik c történelmije tetszett piszkosul.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.05. 22:05:41

@Gasper: @minőségi_troll: @málnási: @gloire: @"Doki": @algi: @tesz-vesz: @tevevanegypupu: @Lew Archer: és akit illet!

Véreim, magyarok, testvérek!

@TuRuL_2k2 Koltay egy történelmi ismeretterjesztő filmjének ürügyén kezd el beszélni a "Koltay-szindrómáról", így én is erre építettem fel válaszkommentemet. (Hogy Koltay milyen tehetséges színházi- és filmrendező, az már egy másik kérdés.)

Gondolom, nem kell tipológiai kiselőadást tartanom arról, hogy miben különbözik egy történelmi ismeretterjesztő film egy dokumentumfilmtől. Koltaynak én egyetlen dokufilmjét láttam (valami Illés együttetses dokufilm volt még a nyolcvanas évek elejéről), amiben György Péter értekezett az ifjúsági problémáról:-D Lehet, hogy készített még más dokufilmeket is, de azok most valahogy nem jutnak eszembe.:-) Tévedés volna (szerintem) tőle (történelmiismeretterjesztőfilmjei kapcsán) valamiféle dokumetarista attitűdöt számonkérni, mert ezeknek a filmeknek nem a dokumentarizmus a célja, hanem a népszerű ismeretterjesztés --- minél egyszerűbben, minél közérthetőbben, minél befogadhatóbban bemutatni egy-egy történelmi időszakot vagy jelenséget.

Az utolsó koherens szemlélet- és beszédmód Trianonnal kapcsolatban a Horthy-rendszer neonemzetiromatikus szemlélet- és beszédmódja volt (ha eltekintünk a kádárkor horthyfasiszta-kódjától). Koltay ezt neonemzetiromantikus beszédmódot próbálja korszerűen használni (ha nem ezt tette volna, hanem a saját narratívájával lépett volna elő, akkor egyrészt senki nem értené, mit is akar, senkit nem érdekelne, amit mond, és mi most itt azért fikáznánk, mert önkényesen adaptálja a történéseket, mert "meghamisítja a történelmet").

Továbbra is állítom, hogy a magyar történelemfelfogás irodalmias, és nem csak a nemzeti romantika kora óta, hanem sokkal korábban is az volt. Talán a magyar történelmi hagyomány része (a kaganátusig és még régebbre visszamenően ;-)) az aktualitások a tradíción való átszűrése, arra való felfűzése, abba való belefűzése, azon keresztüli értelmezése --- végül is ennek korabeli modernizációja a nemzeti romantika és a horthykori neonemzetiromatika is. Hogy Koltay milyen irodalmi alapanyagokat használ(hatna) az, természetesen, vita tárgya lehet(ne), de egy népszerű történelmi ismeretterjesztő munkában kézenfekvőnek tűnik népszerű irodalmat használni. Nem állítom, hogy nem lehetne színvonalasabban csinálni, azt a műfajt, amit Koltay (történelmiismeretterjesztőfilmjeivel) művel (nyilván, lehetne!), azt viszont, bizton, kockázatmentesen, állíthatom, hogy eddig még nem csinálta.

No, de nem kell besz*rani, mint @Lew Archer:-kommentjéből megtudhatjuk, rövidesen fel lesz nekünk fedve, ki lesz nekünk bontva a "Trianon-szindróma", annak bizonyára minden társadalomlélektani aspektusával. Le lesz a kérdésről takarítva az irodalmias máz, és a magyar társadalom a maga nyers valóságába nézhet szembe saját kisszerűségével és babonás hiedelmeinek tarthatatlanságával (értsd: setét, mucsai, nácifasiszta, g*ci magyarok és az ő sz*rszagú történelmi babonáik).

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.05. 22:10:06

@bbjnick:

hogy eddig még nem csinálta.=hogy eddig még nem csinálta senki.

samba pa ti 2011.06.05. 22:11:39

@tevevanegypupu:

József Attilát nem igazán kéne egy lapon említeni Koltayval, se Trianon okán, se másképp.
Koltay minden rendszerben megél, nem is rosszul, általában állami pénzből, József Attila meg abba halt bele, hogy sem anyagi, sem erkölcsi elismerés nem nagyon jutott neki, holott zseni volt.
/ " Ó, barátaim, hét napja nem ettem." /

Meg csak a szegedi egyetemől rúgták ki, mert írt egy kevésbé pátoszos verset.

Bizony, a Kádár rendszerben is megbolondultak, vagy világgá szaladtak jónéhányan a kevésbé simulékonyak közül, s " nem a legrosszabbak", "nem épp a rohadtak", csak hogy Cseh Tamást idézzem.
Ízlés kérdése, kinek adsz igazat, kit fogadsz el,
én Koltay-t / vagy éppen Pozsgay-t / semmiképp.

Baldrick68 2011.06.05. 22:23:48

Az a vicc hogy amikor kijött a honfoglalás csillió foritból, ami leginkább egy honfoglalás paródiára emlékeztetett.
Egy amatőr Star Wars fanatikus megcsinálta ezt a filmet.

www.youtube.com/watch?v=T51zaLZH-xg

Nekem az tűnt fel hogy jééé itt egy halom lelkes AMATŐR akik a szabadidejükben jedi lovagost játszanak.
És ahhoz képest hogy ezek AMATŐRÖK és csak fillérjeik voltak egész látványos filmet csináltak.
Szóval ezek után sehogy sem értettem hogy a honfoglalás annyi rengeteg pénzből hogy tudott ilyen fostenger lenni.

Alfőmérnök 2011.06.05. 22:24:58

@bbjnick: "No, de nem kell besz*rani, mint @Lew Archer:-kommentjéből megtudhatjuk, rövidesen fel lesz nekünk fedve, ki lesz nekünk bontva a "Trianon-szindróma", annak bizonyára minden társadalomlélektani aspektusával."

Egy 2006-os interjú kapcsán írod ezt, 2011-ben.

Alfőmérnök 2011.06.05. 22:32:45

@bbjnick: Meg az is jópofa, hogy az elején még a Koltay szemléletével azonosítottad a fidesz történelemszemléletét, most meg a Trianon-szindrómával. Mindegy, hogy ellenmondasz magadnak is, mindegy, hogy hazudozol (gondolom a keresztény etika nevében) a lényeg, hogy odabasszál egy jót a fidesznek!

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2011.06.05. 22:32:48

@puffatag: Figyelj rabbikám, azok az emberek azért voltak deportálva, mert kvázi illegális bevándorlók voltak, nem magyar állampolgárok. Amerikában a mai napig is kizsuppolhatnak a bevándorlásiak, ha éppen olyanjuk van.
Mellesleg miután Horthy megtudta, hogy mit tettek velük a németek többé nem történt ilyen kiutasítás.
Persze lehet, hogy a gyilkosok is csak német egyenruhába beöltözött nácimagyarok voltak, mert annyira zsidót akartak már irtani...igen, biztos így lehetett. Agyrém.

Lew Archer 2011.06.05. 22:44:51

@bbjnick:

Igen, ezen gondolkodtam, miért lett ekkora probléma, hogy bemutattak 3 Koltay-filmet a köztelevíziók adói - micsoda borzadály, Koltay-filmet mertek játszani, botrány! -, aztán megértettem.

Mert kérem, van rossz Trianon-film, meg van helyes szemléletű Trianon-film. Van ember, aki tud helyes szemléletű filmet készíteni, csak nem azt mutatták be az évfordulón.

Ez a reakció nélkülözi a nagyvonalúságot.

tevevanegypupu 2011.06.05. 22:53:17

@bbjnick:

Trianont ezerfelekeppen meg lehet irni: franciak, csehek, romanok, amerikaiak, stb..es a magyarok, de ezen belul is a kommunistak, nacionalistak, elszakitott orszagreszek, az anyaorszagban maradottak szemszogebol nezve. Koltai megprobalt altalanos osszefoglalot kesziteni, tenyekre epitve de erzelmekre hatva, szoval dokumentumfilmnek valoszinuleg nem az igazi. Mindenesetre kozel all azoknak az erzeseihez, akik akkor es ott kozvetlenul megeltek ezt az elszakitast.Ez viszont pontosan dokumentalhato, irok, koltok muveinek ezrei bizonyitjak fekete-feheren.

algi 2011.06.05. 22:56:53

@bbjnick: Tehát azért különbözteted meg az "irodalmias történelmi ismeretterjesztő filmek" eléggé szűk műfaját, hogy kijelenthesd, hogy Koltay előtt nem csinálta más? Tényleg még nem készítettek "irodalmias" filmet a magyar történelemről (bármit is jelentsen az, hogy "irodalmias")? Ez eléggé gyanúsan hangzik.

Az unikum ráadásul semmilyen értéket nem tartalmaz. Sokkal nagyobb a különbség egy műalkotás és egy giccs között, mint egy csendélet és egy életkép között. Koltay semmiféle úttörést nem végzett azáltal, hogy üres pátoszban jelenítette meg a magyar történelem jelentős pillanatait.

Ennél rosszabb nem is történhetett volna: valaki látni akarja a honfoglalást címében is tartalmazó művet és mit lát? Egy pár szereplős videofilmet, amiben nem történik semmi, csak merengenek a távolba. Vagy kíváncsi vagyok a Szent Koronára, és megnézem a Sacra Koronát, és mit látok? A világ leggagyibb csatajelenetét. Ebben olyan úttörő Koltay? Hogy lerántotta a sárba a történelmünket? Szerinted ez irodalmias?

Tehát kezdjük azzal, hogy nem szeparáljuk a filmeket szét "irodalmias ismeretterjesztő történelmi filmekre," meg "dokumentumfilmekre" meg stb-re, hanem minden filmtől azt várjuk el, amit maga vállal. A Honfoglalás és a Sacra Corona azt vállalja, hogy monumentális kosztümös filmek, de se nem monumentálisak, se nem hitelesek. És ezek nem félrelépések voltak, hanem az ember főművei. Ez a tragikus.

@Alfőmérnök: Érdekes módon az '56-os évfordulóra készülhetett vagy tucat '56-os film. Az, hogy a millenniumi pénzekből készült, még nem mentség. Sőt, még rosszabb: mennyi egyéb, hasznosabb beruházást meg lehetett volna valósítani, nemcsak filmeket.

tevevanegypupu 2011.06.05. 23:04:47

@samba pa ti:

Jozsef Attilat nem rugtak ki, befejezhette az egyetemet csak nem tanithatott. Es szegeny nem is lett volna alkalmas tanitani, hiszen beteg volt. Egy koltot vagy irot lehet idealizalni azert amit alkotott, de egyaltalan nem biztos, hogy mint maganember is tokeletes volt. A legtobben nagyon nehezen elviselhetoek lehettek, eleg sok jellemhibaval is, amit zsenialitasuk miatt diszkreten elhallgatnak a tapintatos eletrajzirok, es a kortarsak is csak ugy szormenten emlitenek. Koltay, Pozsgai, sot sokan masok is tobbfele probalkoztak, volt mikor nem eppen jellemesen. Ezt nem felejtjuk el, es ennek tukreben aztan sokszor nem is azt figyeljuk, hogy esetleg igazuk van egy-egy kerdesben.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.06.05. 23:05:34

@Dr. No:

Egyetértek veled, csak apró megjegyzéseket tennék.
Nézzük tartalmi egységenként:

1.
"Koltay minden megmozdulása vitathatatlan, fantáziátlan, unalmas szar."

Stimmt - talán csak az István, a király a kivétel, ez a film (rockopera) sokak szívét dobogtatja meg a mai napig. Magyarként témája az enyémet is, de a szereposztás ellensére sem bírtam végignézni.

2.
"A tények azt mutatják, hogy a vitathatatlan, fantáziátlan, unalmas szart Magyarországon egész jól el lehet adni."
Egyrészt nem értem teljesen a mondatot, de a cikk témájaként alapul vett Koltay film (és korábbi munkái) sokak számára nagyon is nézhető, nem unalmas. Hogy ez a vélt művészi értéke, vagy a mondanivaló, üzene miatt van-e így, azt nem tudom. De sokak számára eladható, ez tény. Ízlésről most ne beszéljünk, mert alapvetően nem ez (hogy kinek milyen, nehéz megítélni) lenne a baj.

"Akkor meg minek jobbat?"
Azért kell jobb. hogy végre emelkedjék a színvonal, hogy végre a mondanivaló, vagy a beleerőszakolt üzenet (ami sokszór kódolatlan), ne vakítson el annyira, hogy tudják a zemberek: szahart tolnak a képükbe. Trianon emlegetésével, citálásval, sokakat lehet fanatizálni, és lehet dobálni a sarat az ellenkező oldalra is. Mintha az, hogy ki mennyire magyar, ezen múlna... egy frászt! Semmivel sem kisebb magyar az, a baloldali, netán liberális érzelmű egyén a jobboldalinál és fordítva. Ez nem párt/vallás/ideológia kérdése. De a butákat ügyesen lehet hiszterizálni (csak olvasgass itt, hányan rántanának kardot vélt és megkérdőjelezhetetlen igazuk védelmében). Csak nézz körül egy parkolóban, hány autón van Nagy-Magyarorszég matrica? Mit szólnának ők egy Nagy Római Birodalom matricához (limes a Duna)?

Azért kellene jobbat adni a népnek (mindenből, főként oktatás, kultúra), hogy többet tudjon a világról, és ne csak a történelmi évszámot, a kémiai vegyjelet, a fizikai Boltzmann állandót és a szolmizációs skálát ismerje (tisztelet annak is, aki ismeri ezeket), hanem, hogy tudjon gondolkodni, különbséget tennni, felismerje, hogy mikor csapják be (választások, deviza alapú hitel, a Trianon-maszlag az átkosban és most).

De mivel pont az a cél, hogy a nép mindezt ne lássa át, és bacsapható, fanatizálható és nyúzható legyen, figyeld csak meg, egyre kevesebb, és egyre szűkebb spektrumú tudás és kultúra fog folyni a csapból.
A birkák pedig jobbról és balról is bégetnek, néáha egyszerre, néha 4 (8)év fáziskéséssel, de ez van. Tisztelet az egyébként mindkét oldalon meglévő sok(!) kivételnek.

Ennek a folyamnak az első patakocskája a cikkben szereplő "mű".

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.05. 23:19:13

@Lew Archer:

No, ez után a @TuRuL_2k2-poszt után Philipke, a főintendáns, majd jobban figyel az arányokra:-) Egy Koltay, egy Ablonczy és "mindenki örül!":-)

Egyébként én mostanában nem láttam sem Koltay-, sem Ablonczy-filmet a tévében (nem nagyon nézek tévét), de mintha egy előzetest láttam volna, ami egy Ablonczy vezette történelmi tárgyú műsort ajánlott volna (Mesél a Filmhíradó --- vagy valami hasonló címmel). Szóval, valószínűleg, jelen vannak azért a képernyőn ők is (ú. é. az Ablonczy-@TuRuL_2k2-féle generáció is):-)

ü
bbjnick

samba pa ti 2011.06.05. 23:26:22

@tevevanegypupu:

Látom, más igazságát nem nagyon vagy képes elfogadni, de nem is baj.
Hidd el, vannak mások is ebben a világban, akik hallottak már egy s mást irodalomról, történelemről, egyebekről, s talán vannak saját gondolatai is, amelyek nem feltétlenül egyeznek a tieidével.
Remélem, ez egy kezelhető probléma számodra.
Pozsgay és Koltay pedig hiteltelen, hogy ne mondjam, gerinctelen figurák, s mint ilyenek, semmiféle tiszteletet nem érdemelnek.
Legalábbis részemről.
Természetesen ennek az egésznek pedig semmi köze Trianonhoz, ami az ország szempontjából súlyos tragédia volt, amit máig nem hevertünk ki.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.05. 23:35:21

@tevevanegypupu:

"Koltai megprobalt altalanos osszefoglalot kesziteni, tenyekre epitve de erzelmekre hatva, szoval dokumentumfilmnek valoszinuleg nem az igazi. Mindenesetre kozel all azoknak az erzeseihez, akik akkor es ott kozvetlenul megeltek ezt az elszakitast.Ez viszont pontosan dokumentalhato, irok, koltok muveinek ezrei bizonyitjak fekete-feheren." --- írja.

Ez így teljesen helytálló és korrekt. Ha egyszer így írtak költőink-íróink azokról az eseményekről, akkor így írtak. Ha egy rendező ezekre a forrásokra építi fel munkáját, akkor olyan lesz az eredmény, amilyen az alapanyag. A hetvenes-nyolcvanas években én számos olyan munkát láttam, ami a tanácsköztársaság veteránjainak emlékeit tekintette forrásnak, no, azok a filmek is olyanok lettek, mint az alapanyaguk. Aki azokat szereti, az nézze azt. Én azonban inkább maradnék az irodalmi forrásokból építkező filmeknél:-)

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.06.05. 23:38:23

@algi: "Érdekes módon az '56-os évfordulóra készülhetett vagy tucat '56-os film."

Elég gagyik is lettek, készült volna inkább egy jó. Egyébként a Hídemberen a szakma legjobbjai dolgoztak, a forgatókönyírótól kezdve a rendezőn át az operatőrig. Sajnos szerintem sem sikerült túl jól, de ezt nem lehetett előre tudni. Hogy miért nem sikerült, az egy érdekes kérdés, valószínűleg Bereményi túl sok elvárásnak (politikainak is) meg akart felelni.

kackia 2011.06.05. 23:38:41

@tesz-vesz: " nem értem egy dokumentumfilmbe minek zene?"

Maga botlábú? Nem szeret táncolni?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.05. 23:41:31

@bbjnick:

Aki azokat szereti, az nézze azt.=Aki azokat szereti, az nézze azokat.

Dr. No 2011.06.05. 23:47:27

@Zébácsi: "Egyrészt nem értem teljesen a mondatot, de a cikk témájaként alapul vett Koltay film (és korábbi munkái) sokak számára nagyon is nézhető, nem unalmas."

Jó, akkor kicsit bővebben: a "vitathatatlan, fantáziátlan, unalmas szar" - azaz, amit Koltay világéletében gyártott, és soha semmi mást nem gyártott - miért és milyen értelemben eladható Magyarországon? Először is gondoljuk végig: ki finanszírozza a magyar filmeket, kivétel nélkül? A nézők biztosan nem. Érvényesülhetnek-e így a nézők elvárásai akár Koltay excrementumaival szemben? Nem. Akkor az állam finanszírozza a magyar filmeket? Igen. Kapott pénzt Koltay filmforgatásra bármelyik hazai kurzustól? Változó mennyiségben, de mindig, mindegyiktől kapott. Sok pénzből vagy kevés pénzből forgatott szart Koltay? Sok pénzből és kevés pénzből is csak szart forgatott (pl. a Julianus barát költségvetése a Honfoglalás többszöröse volt, a végeredmény ugyanolyan rémületesen szar lett).

A felsorolt tényekből egyetlen következtetés adódik: a Koltay által szakmányban gyártott kritikán aluli szarra folyamatos kereslet van Magyarországon. Mi több, magyar viszonylatban ő Michael Bay, vagy a kasszarobbantó James Cameron, hiszen a filmjei finanszírozási értelemben sorozatban ütik meg azt a mércét, amit a finanszírozók (akik ne feledjük, Magyarországon nem a nézők) a következő film forrásainak folyósításához elvárnak.

tevevanegypupu 2011.06.05. 23:52:49

@bbjnick:
A tanacskoztarsasagrol egy rokon, aki latta a "kitoreset" igy szamolt be hazatertekor a csaladnak..""ugy tunik a zsidok forradalmat robbantottak ki Pesten.." Es ezt nalunk azota is mindenki tokeletesen hitelesnek tekinti.:)

Sutur 2011.06.05. 23:53:52

Kibaszott Koltay, kibaszott nácik!

tevevanegypupu 2011.06.05. 23:55:33

@samba pa ti:

De elfogadom mas igazsagat hogyne. Ugyan jobban szeretnem, ha mindig nekem lenne igazam, de belatom, hogy ezzel mas is ugyanigy van.

31/48 2011.06.06. 00:14:26

Teljesen egyetértek a poszttal.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.06.06. 00:25:09

@Dr. No:

Jaj, ne csináld már - írtam, hogy egyetértek veled - értettem amit írsz, kár volt újra kifejtened (bár szépen tetted és bővebben tetted, köszönöm).

Nyelvtanilag viszont valóban nem értettelek teljesen, bocsánat!
Milyen az, ami csak vitathatatlan?
Nem inkább vitathatatlanUL fantáziátlan, unalmas szar?
Mert ha csak vitathatalan, akkor inkább nagyon is vitatható, nem?

Másrészt, valóban van rá igény, ebben iagazad van - de ez az igény sajnos nem mennyiségi és minőségi, és korántsem kasszasiker jellegű méretű. Ha így lenne, akkor az általad is felsorolt filmjei nem tűntek volna el a süllyesztőben. De eltűntek. E a kereslet talmi, generált, a mű is is megrendelt-sugallt, és emígyen a produktum nem is lehet más, csak tévedés, művészi képnek eladott fércmű.

Koltay munkáira ideológiai vonalon van igény, és ezt (az így közvetített mondandót) tolják az arcunkba.

Előző reagálásom e része az előbbi megállapításomat célozta/próbálta érzékeltetni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.06. 00:36:42

@algi:

Amikor Rubik feltalálta a bűvös kockát, akkor futott egy bűvöskocka-reklám a tévében. A képek alatt egy h*lye kis dalocska szólt: "csűrön, csavarom, tekerem, forgatom" --- ez volt a szövege.

Ez jutott eszembe a kommentedről, mert te is így csűröd-csavarod a "problémát":-)

1) Hogy Koltay milyen színpadi- vagy filmrendező, azzal én nem foglalkoztam, csak népszerű történelmi ismeretterjesztő munkáiról beszéltem. Hogy vacak rockoperákat és játékfilmeket rendez (egyébként, igen, valóban, elég vacak rockoperákat és játékfilmeket rendez), abból még nem következik az, hogy népszerű történelmi ismeretterjesztő filmjei is szükségszerűen hiteltelenek kell, hogy legyenek. (Szerintem.)

2) Hogy mi a különbség egy dokumentumfilm és egy népszerű történelmi ismeretterjesztő film között azt úgy tudnám megvilágítani neked, hogy: míg a dokumetarista számára az elsődleges szempont a dukumentálás, egy jelenség, esemény stb. minél pontosabb dokumentálása és az elkészített és/vagy rendelkezésre álló dokumentumok a jelenség, esemény stb. belső logikájának vázára való felfűzése, addig egy népszerű történelmi ismeretterjesztő film készítője számára elsődleges az érthetőség és követhetőség (befogadhatóság).

3) Koltay, amit vállal, szerintem, elfogadható módon teljesíti. Kiválaszt egy koherens narratívát, ehhez következetesen választ forrásokat és ezekből építkezve közérthetően bemutatja a történéseket.

3+1) No, most, ugye, itt ez a pátosz-vád:-) Már csak arra volnék kíváncsi, hogy mire alapozod ezt a vádat? Esztétikai értelemben a pátosz értéksemleges fogalom. Politikai vádként pedig (egy demokráciában) kicsit groteszk. Az a narratíva, amit Koltai (pld. Trianon esetében) használ, nem titkoltan, az események a két világháború közötti olvasata-értelmezése. Forrásait is ebből az időszakból meríti (ugyan, honnan máshonnan meríthetné?) Ha nem az említett narratívát alkalmazná, hanem saját narratíváját (saját véleményének tükrében mutatná be az eseményeket), akkor felhozható volna ellene, hogy szubjektivista, tudatosan ferdít, hiteltelen stb. Így max. az a kifogás hozható fel ellene, hogy az általa alkalmazott narratíva egyeseknek nem egyezik a politikai ízlésével. Ez pedig, már megbocsáss, de...

Már csak arra volnék kíváncsi, hogy mire alapozod ezt a pátosz-vádat?

ü
bbjnick

miketbeszéltek 2011.06.06. 00:37:14

Kicsit OFF, de ha már az állami film-megrendelésekről van szó: nagyon hiányolok egy modern, az 1848-49-es szabadságharcról szóló filmet! Talán nem a Hídembert, a Sacrat, meg a Honfogalást kellet volna megcsinálni, hanem a magyarság egyik VALÓSÁGOS, fantasztikus teljesítményét lehetett volna fókuszba állítani! Amivel mellesleg egy régi tartozásunkat is törleszthettük volna: Görgeit lehetett volna rehabilitálálni. De ezt nem Koltayra bíztam volna...

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2011.06.06. 01:57:09

@miketbeszéltek:
Megcsinálták. Lett sok-sok, sőt mégtöbb százmillióból egy rém szar Sorstalanság, de legalább Gréczy Zsóti sajtófőnök volt a produkcióban, ha az emlékeim nem csalnak.

brekkk 2011.06.06. 02:05:23

menjen éjjel-nappal vejszer alinada - feldmájer péter interjúja...minden csatornán! a reklámokat szakítsa meg hajós andrás és fajkasházi tedi, akik figyelmeztessenek arra, hogy csökkönt az agyunk,a magyar történelem egyenlő a holokauszttal és, hogy rohadjak meg, ha magyarkodok...

Kalmár 2011.06.06. 05:24:50

@miketbeszéltek: Nem értem, hogy az ország alapításáról vagy a Hídemberben bemutatott fénykoráról miért kevésbé fontos filmet készíteni, mint 48-ról?
Mindhárom érdekes, időszak. Nekem mindegy ki rendezi, csak jó legyen. Jöhet egy 48-as film IS.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.06. 06:36:17

@bbjnick: akkor szakmázzunk. :) Én még mindig arra vagyok kíváncsi, hogy Koltay "történelmi ismeretterjesztő filmje" miféle nemzetközi átlagot képvisel? Merthogy műfaját tekintve szerintem ez az egész Koltay-jelenség valami egyedülálló dolog, amihez foghatót legfeljebb a szerbek csinálnak Rigómezőről, vagy a románok Decebálról.

@Alfőmérnök: "Hogy miért nem sikerült, az egy érdekes kérdés, valószínűleg Bereményi túl sok elvárásnak (politikainak is) meg akart felelni."

Az az érzésem, hogy Bereményinek sokkal jobban megfelel az a pozíció, amikor egy történelmi időszakot személyes sorsokon keresztül muatat be. Lásd Tanítványok, Eldorádó, vagy a Megáll az idő forgatókönyve. Ezzel szemben a Hídember egy reprezentatív történelmi film megvalósításának a szándékával készült, amiben egész egyszerűen nem működnek úgy azok a "bereményis" poénok, a "bereményis" dramaturgia és színészvezetés, amelyek máshol megadják filmjeinek a tökét. Ennek ellenére évről évre egyre megengedőbb vagyok a Hídemberrel, de még mindig messze van ez a film attól szinttől, ahogyan mondjuk a lengyelek csinálnak történelmi filmeket.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.06. 06:38:55

@Alfőmérnök: "A konzervatívoknak meg azért nem tetszene, mert a Habsburgok gonosznak vannak ábrázolva benne, pedig tök jófejek voltak. :)) "

LOL

tevevanegypupu 2011.06.06. 07:27:38

@bbjnick:

Koltayt utalni kell mert Orbanfasiszta lett jo partemberbol. Kulonosebben nem kedveltem a Hidembert - de benne Eperjest igen, korulbelul ilyen egzaltalt lehetett Szechenyi a Naploja utan itelve - es mar akkor hulyenek tartottam Jancsot es Hernadit mikor meg mindenki rajongott erte.Jancsot szeretni kell mert jo partemberbol jo partember maradt. Hogy ki koltott tobb penzt es ki keszitett tobb marhasagot az nyilvan izles dolga..Mindenesetre Koltay Trianonrol ugy beszel, ahogy akkoriban a magyarok - az egesz orszag, leszamitva talan a kommun hiveit - erzett. Porig sujtva, patosszal, nagy keseruseggel es sotet gyasszal, nem is lehetett es lehet most sem maskeppen. A torteneszek meg tortenesszenek rola, nyugodtan legyenek objektivek, ez a dolguk, vegulis a roman meg a cseh is ember..((:

gigabursch 2011.06.06. 07:29:44

Kedves posztoló!

Lehet, hogy Koltay nem tett le sokat az asztalra, még az is lehet, hogy sokat vett el, pl a Honfoglalás nevű szörnyűség tényleg tragédia (bár maradtak volna a Pap Gábor féle Haza-találás műnél, és használták volna fel forgatókönyvnek...), de veled ellentétben próbálja a magyarságát minden ellencsapással szemben megőrizni és környezetében megőriztetni. Jól-rosszul, de teszi.

Te viszont egy univerzális magyargyűlőlő vagy. Szívem szerint azt mondanám, el lehet innen kotródni, de inkább azt mondom, nőjj fel végre és nyiljon ki az elméd...

Lew Archer 2011.06.06. 07:34:08

@Gasper:

Azt mondod, szakmázzunk, de semmi szakmait nem mondtál, pedig tudnál. Jellemző az egész vitára: érzelmi alapú minősítgetés folyik, érzelmi reakciókra kiszámítva a mondandót.
A helyzet pedig érdekes: jobboldali és baloldali bírálat alapul egyaránt azon, hogy Koltaynak végül is van egy közönsége, létezik egy jobboldali közönség, amelynek pátoszos, egyszerű értelmezésekre és szimbólumokra épülő magyarságfelfogásába jól illenek Koltay egyszerű eszközökkel készített filmjei. Valamennyi bírálat lényegében ezt a felfogást veszi célba, legfeljebb elbújtatja valamiféle esztétizálás mögé. Csakhogy a jelenség alapvetően nem művészeti kérdés.
A baloldali megvetéssel nem sokat foglalkoznék, ami szót érdemel, az inkább a jobboldali ellenkezés, amely itt egészen durván is megnyilvánult. A helyzet pedig adott: a jobboldali közönség jelentős része vevő erre a felfogásra. Ezen lehet háborogni, gúnyolódni, dühöngeni, keseregni: azonban a jobboldali szavazók derékhadát azok adják, akik két Wass Albert könyv elolvasása közben gyerekeket nevelnek, kamasz gyerekeik Kárpátiát hallgatnak, ők azok, akik választásokkor fegyelmezetten szavaznak a Fideszre. Meg lehet őket vetni éppen, csakhogy akkor ki marad?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.06. 07:45:07

@Gasper:

"Én még mindig arra vagyok kíváncsi, hogy Koltay "történelmi ismeretterjesztő filmje" miféle nemzetközi átlagot képvisel?" --- írod.

Rákattintasz egy akármilyen csenölre a tévén és folynak belőle a legkülönfélébb népszerű ismeretterjesztő filmek, köztük történelmiek is. Ezek egyike sem (vagy csak a legritkább esetben) valódi dokumentumfilm (még ha különféle dokumentumokból építkezik is). Tényleg nem látom be, hogy az az "álobjektív" narratíva (tele a legordasabb csúsztatásokkal és ordító aránytalanságokkal), amin ezeknek az ismeretterjesztő munkáknak legtöbbje mesél, mitől volna "értékesebb" és hitelesebb, mint az az irodalmias történelemszemléletű narratíva, amin pld. Koltay mesél.

És: "Merthogy műfaját tekintve szerintem ez az egész Koltay-jelenség valami egyedülálló dolog, amihez foghatót legfeljebb a szerbek csinálnak Rigómezőről, vagy a románok Decebálról." --- írod.

Tudod, @Gasper:, engem már nagyon rég nem ríkat meg (ha jól meggondolom, soha nem is ríkatott), ha egy-egy munka (legyen az könyv, film, bármimás) kapcsán előkerül egy kis "rigómezőzés-decebálozás". Fentebb valahol már leírtam, hogy könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy "a magyar történelmi hagyomány része (a kaganátusig és még régebbre visszamenően ;-)) az aktualitások a tradíción való átszűrése, arra való felfűzése, abba való belefűzése, azon keresztüli értelmezése". Nálunk az irodalom és a történelem olyan szervesen összefonódik (ha ez valamiféle atavisztikus kulturális vonás, hát akkor az:-)), hogy egyáltalán nem érzem hiteltelennek ezt az irodalmias megközelítést (legalábbis nem hiteltelenebbnek, mint az álobjektív/konceptuális (valójában vérkoncepciós) történeleminterpretációkat).

Hogy lehetne sokkal magasabb nívón művelni azt, amit pld. Koltay művel? Bizony, lehetne, már hogyne lehetne! Hogy időnként elég gagyuláré, amit csinál? Mi az hogy, nagyon is! De ez nem a szemlélet, hanem az alkotó hibája. Szerintem.

És egy bónuszidézet:

„(…)

(…) A magyar irodalom, szinte első kezdeteitől és szinte alig számbavehető kivétellel, a nemzeti lét kínzó problémájának megszólalása; a fantáziának a lehetőségek felé való szabad röpte helyett borongó, nosztalgiás, sorsmegérző, mulasztásokra és hibákra ráeszmélő megtorpanás a közvetlen, reális történeti erőkkel szemben. Arany művészete (kivált a Buda halálában) ennek talán legbeszédesebb tanúsága; de épp oly joggal idézhetnők Zrínyit és Katonát, Berzsenyit és Keményt, Széchenyit és Madáchot is. A hazafias irodalom másutt az alkotások bizonyos válfajának csupán jelzője (s még hozzá nem is a legdicsérőbb), nálunk valóban az irodalom, a lényeg és a legmagasabb érték is egyben. Mert ez az irodalom, amely a képzelet régióiból jön, hogy végül is reális politikai feladatot vállaljon, vagy legalább is erre ébresszen, ez az irodalom látott nálunk mindenkor igazán és talán egyedül tisztán a politikai életben is, míg a hivatalos politika nagy elképzelésekben és ábrándokban puffogott szét, vagy éppen örvény felé vezetett. De ebből magyarázható viszont az is, hogy irodalmunkban az alkotás tiszta vágyát némileg mindig visszaszorítja a cselekvésnek, vagy legalább is a cselekvésre való buzdításnak vágya, ami azzal a következménnyel jár, hogy az alkotás valahol töredékes marad, csak félig készül el, vagy pedig csak a formában igazán teremtő lelkületű, a tartalomban ellenben, éppen helyzeti vonatkozásánál fogva, nem tud egyetemes értékűt mondani: irodalmunk európai ismeretlenségének többek között ez is egyik s bizonnyal nem az utolsó oka. A magyar irodalom: a lemondások és önfeláldozások oltára. Mivel akarnia kell az ‚egyiket’ és a ‚másikat’ is – lehetőséget és valóságot, fantáziát és politikumot egyaránt, – azért »vándorolnia« kell közöttük, mint thezis és antithezis között, a végső meghonosulást keresve, maga mindig hontalanul.

(…)”

(Az idézet forrása: Prohászka Lajos: A vándor és a bujdosó. Universum K., Szeged, 1990., 153.-154. p.)

ü
bbjnick

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.06.06. 07:51:54

Honfoglalás: ej tényleg be szép film is volt. 20 lovas ellovagolt a mező egyik szélétől a másikig, majd vissza, a mező végén pedig komoran néztek a távolba.

Hihetetlen filmélmény volt, azóta sem értem, miről akart szólni és miért kellett ezt a "filmet" elkövetni.

Szerencsére a többiből kimaradtam.

vomita 2011.06.06. 07:54:49

A tehetségtelenségnél csak egy rosszabb van a középszerűség. Koltay a középszer maga.

tevevanegypupu 2011.06.06. 08:04:17

@Gasper:
Az histoire francia csatorna egesz nap ilyen "nepszeru tortenelmi dokumentumokat" kozvetit nagyszeru filmillusztraciokkal. Mindenrol, barmirol.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.06. 08:16:35

@tevevanegypupu:

Ha már eszembe jutott, elmondom:

Bizonyára emlékszik a de Sica-filmre, az Egy asszony meg a lányá-ra. S bizonyára emlékszik, mit ordít Cesira a lányának, miután... Valami olyasfélét, hogy "Sírj, te szerencsétlen, sírj!"

Hát, ez jutott eszembe.

Nekem Koltay se kutyám, se macskám, se apám, se fiam, x-ed rangú játékos a rendezők sorában, de hogy népszerű ismeretterjesztő történelmi filmjeivel (hogy milyen színvonalon az itt most sokadlagos kérdés) tkp. gyógyít (is), azt én látni vélem. És azt is látni vélem, hogy akiknek baja van vele (tisztelet a kivételnek) (valójában) nem esztétikai vagy "metodológiai" baja van vele, hanem ez (a baja vele).

Uff!

ü
bbjnick

Senkifia 2011.06.06. 08:38:03

@kutya vacsorája: ehhez talán annyit: nem csak magyar viszonylatban voltak jó énekesek Vikidál, Deák Bill, varga Miki...Ha nem ide születnek, akkor valószínűleg szupersztárok lettek volna :) Az persze egészen más,hogy a lehetőségeik hiányoztak ahhoz, hogy világsztárrá váljanak.
Amúgy meg egyetértek...

P.Guszti 2011.06.06. 08:45:02

Kár, hogy amikor a Sacra Coronát néztem, nem ismertem a szerző véleményét: "A millenniumra elkészült Sacra Coronából ismét csak a teljes értetlenség maradt meg bennem, no meg az, hogy ismét szerepet kapott Franco Nero, a legmagyarabb olasz."
Akkor biztosan nem tetszett volna annyira a film.

Ugyancsak akár, hogy a Trianon és a Horthy filmek megtekintése előtt nem konzultáltam a szerzővel: így sajnos az maradt meg bennem, hogy végre egy a reális, a több mint fél évszázados történelemhamisítás, rágalmazás, elhallgatás után történelmi tényeket nem elferdítő, gondosan elkészített történelmi dokumentumfilmet láttam.

Most már tudom, hogy primitív és undorító dolog, ha valaki szereti hazáját, sajnálja másodrangú polgárként élő elszakított honfitársait, akiben lelki katarzist okoz a hősökre való emlékezés, összeszorult szívvel gondol a magyarság által elszenvedett borzalmakra. A legfőbb bűn pedig, ha valaki ezeket az érzéseket filmen meri megjeleníteni.

Jakab Andor 2011.06.06. 08:52:11

@Bilbo:

Köszönöm, így értem mire gondoltok. Igen, a vereség után nyilván minden bűnös igyekezett kisebbíteni saját szerepét, nyilatkozataikat ennek megfelelően kell értelmezni.

A Horthy film "oázisnak" nevezte országunkat a zsidók számára. Ma sem nevezném annak, nemhogy a második világháború alatt. Az ilyesmin persze az életünk végéig, és tovább is fognak vitatkozni.

Engem jobban érdekel a jelen. Képzeljük el, mi lenne ma, ha EU-s direktíva lenne a zsidótlanítás, cigánytalanítás, fogyatékostalanítás, homoszexualitástalanítás? Vajon miféle "oázis" lenne Magyarország MA számukra, ha Európa kifejezetten jó néven venné az élenjáró munkát?

tevevanegypupu 2011.06.06. 08:57:50

@bbjnick:
Persze emlekszem Az asszony meg a lanyara..meg a marokkoi katonak cselekedete utani jelenetekre is. Igy van, muszaj orditva, atkozodva sirni es kerdezni: Miert!! Es a valasz sokszor sokfele, de a siras es atkozodas szukseges. Kulonben ilyen nepszeru dokumentum filmeket - ahogy mar maga is irta - tucatjaval lehet latni, senki nem reklamalja, miert olyanok amilyenek, hanem szivesen nezik es egyaltalan nincsenek felretajekoztatva azok, akik ilyemibol tanulnak tortenelmet, ami "emberkozelbol" abrazol es erzelmeket mozgat. Sosem felejtem el, szegeny Nemeskurtyt mennyien tamadtak tanulmanyregenyei miatt, mondvan nem tortenesz, ne mereszeljen ilyen temaval foglalkozni. Pedig milyen erdekes, uj szemszogbol vizsgalt mindent. Ugy tunik Koltayt most meg eppen azert utaljak, mert a trianoni szerzodest ugy mutatja es olyan erzelmeket erint, ahogy azt abban a korban megeltek. Kozepszeruen, kispolgar modra - szerintuk. Na persze. Ufuff.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.06.06. 08:59:42

lehet, hogy hülye vagyok, de úgy rémlik, mintha a Julianus barát jó film lett volna, de általánosba jártam még, meg a munkásság további részét átgondolva esélytelen, hogy jól ítéltem volna akkor meg :)

MosoMasa 2011.06.06. 09:01:00

@gigabursch: Csak az a magyar, aki harsányan ordibálva közzéteszi azt, aki nemezsüvegben jár, akinek a gyereke minimum a Csenge nevet viseli... stb.?

GGG77 2011.06.06. 09:01:54

Minősíthetetlen és rendkívül kártékony, amit Koltay művel, különösen a fiatalokra nézve. Minden szülőnek, akinek elviszik a gyerekét megnézni vmi Koltay-förmedvényt el kéne beszélgetnie a gyerekkel utána.

bebe tv 2011.06.06. 09:46:58

Az I. világháború veszteseinek mindnek megvolt a saját maga Trianonja. Németország elvesztette területei közül Sziléziát, a Szudéta vidéket, Elzász-Lotaringiát, de még az oly kicsi Belgium is elcsórta Eupen környékét 22 településsel.
Ausztria elvesztette dél-Tirolt és Szlovéniát mint a korona örökös tartományát.
Érdekes módon a három vesztes közül pont mi egyedül nem tudjuk feldolgozni a történelmet, pedig lenne min egy kicsikét elgondolkoznunk. Miért gondolom így?
Mi közünk volt pl. Horvátország-Szlavoniához? Ugye semmi. Tudtommal mivel Szlovákia előtte mint olyan soha nem létezett, hát magyarországi lakosnak számított az a több millió szlovák is. Még az oly nagy magyarnak számító Erdély területén is rengeteg román anyanyelvű lakos élt. Aki ezt tagadja az hazudik, vagy úgy ahogy van hülye.
Lebegjen mindenki szeme előtt a közelmúlt délszláv háborúja ami tanulságul szolgált arra, milyen jövő várt volna arra az egyébként szintén csak összetákolt Nagy-Magyarországra, amelyben az 1910-es népszámlálási adatok szerint a magyarság gyakorlatilag kisebbségben volt.
Bewohner:

Magyaren (Ungarn) 9 789 370 = 47,5 %
Rumänen 2 980 216 = 14,3 %
Slowaken 2 292 473 = 10,0 %
Deutsche 2 084 067 = 10,0 %
Kroaten 1 815 139 = 8,7 %
Serben 1 125 397 = 5,4 %
Ruthenen 479 355 = 2,3 %
sowie Zigeuner, Italiener, Armenier
354 291 = 1,7 %

Adatok a www. donaumonarchie.com -ból.

Laikus Érdeklődő 2011.06.06. 10:45:02

@bbjnick: "Koltay...népszerű ismeretterjesztő történelmi filmjeivel (hogy milyen színvonalon az itt most sokadlagos kérdés) tkp. gyógyít (is), azt én látni vélem."
Nagyon súlyos lehet az a betegség amit csak ilyen iszonyúan erős, rengeteg káros mellékhatásal járó gyógyszerrel lehet gyógyítani.
Tegnap este megpróbáltam végignézni a Vérző Magyarországot, de csak a 3. részig bírtam. Ez nem ismeretterjesztő és nem is dokumentumfilm. Engem leginkább azokra az iskolai ünnepélyekre emlékeztetett melyeken már 10 perc után arra gondoltunk, hogy mikor lesz már vége.
Az a gyerek, akivel ezt kötelezően végignézetik soha többé nem akar majd Trianonról hallani.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.06. 10:53:34

@Lew Archer: "Azt mondod, szakmázzunk, de semmi szakmait nem mondtál, pedig tudnál. Jellemző az egész vitára: érzelmi alapú minősítgetés folyik, érzelmi reakciókra kiszámítva a mondandót."

Én az ízlésről nem tudok szakmai vitát folytatni, de természetesen tiszteletben tartom az álláspontotodat Koltay filmjével kapcsolatban. Azt is elismerem, hogy sokak számára Koltay interpretációja tartja ébren, vagy éppen lobbantja be a lángot. :) Ugyanakkor ne csodálkozz azon, hogy érzelmi vita bontakozik ki egy olyan film kapcsán, ami kizárólag az érzelmekre akar hatni, szerintem teljességgel vitatható esztétikai eszközökkel.

"egyszerű értelmezésekre és szimbólumokra épülő magyarságfelfogásába jól illenek Koltay egyszerű eszközökkel készített filmjei. Valamennyi bírálat lényegében ezt a felfogást veszi célba, legfeljebb elbújtatja valamiféle esztétizálás mögé. Csakhogy a jelenség alapvetően nem művészeti kérdés."

Én a kevesebb több elvében hiszek, éppen ezért szerintem Koltay kimondottan "bonyolult", sőt zavaros eszközökkel csinál filmet. Mindazonáltal filmkészítésről és nem az országos balesetmegelőzési tanács megrendelésére készült kresz-filmről beszélgetünk, így teljesen adekvát, hogy esztétikai kérdésekről is szót kell ejteni.

@bbjnick: "Hogy lehetne sokkal magasabb nívón művelni azt, amit pld. Koltay művel? Bizony, lehetne, már hogyne lehetne! Hogy időnként elég gagyuláré, amit csinál? Mi az hogy, nagyon is! De ez nem a szemlélet, hanem az alkotó hibája. Szerintem."

Akkor nem értem, hogy minek vitatkozol velem. Nekem sem elsősorban a szemlélettel, hanem az alkotóval van gondom. És jelenleg úgy áll a helyzet, hogy alternatíva híján a fazon megint ott nyüzsög az establishment körül.
Különben megnéztem a neten, nem csak hivatalosan, de maga Koltay is dokufilmként emlegeti a filmjét.

Próbáltam egyébként -többek között nektek- Koltayval szemben alternatívát felmutatni, de eddig senki nem reagált rá egy kurva szót sem. Pedig a Gulyás-testvérek egész munkássága azt bizonyítja, hogy nemzeti sorskérdésekről lehet autonóm módon egészen kiváló alkotásokat csinálni. Igaz, azok a filmek alkalmatlanok az ideológiai és esztétikai vitákra, meg a fingfűrészelésre.

És most látom, hogy a neten fent van teljes egészében a Gulyás-testvérek trilógiája, a Magyarok és az első világháború:

www.youtube.com/watch?v=PEGMXqso5Aw

www.youtube.com/watch?v=OF8W_8GGths&feature=related

www.youtube.com/watch?v=gYt0XfDHGKc&feature=related

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.06. 11:11:58

@Lew Archer: ja és még valami. Fentebb ugye írod, hogy "a jelenség alapvetően nem művészeti kérdés".

Pedig nagyon is az! Koltayval pont az a legnagyobb baj, hogy művészkedik, meg esztétizál.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.06. 11:12:46

@bbjnick: igen, ebbe a trianon-szindróma címűbe szólal meg egy kánádái történésznő (?), aki kijelenti, hogy a magyarok teljesen jogosan kapták trianont, azt hiszem elég nekünk a baloldal is ilyennek, nem kéne még az (ún.) jobboldalnak is ugyanolyannak lennie

ablonczi
az alma nem esik messze a fájától.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.06.06. 11:21:50

@gigabursch:
'univerzális magyargyűlölő' :D
Köszönöm, ezt érdemes volt megélnem. :)

Alfőmérnök 2011.06.06. 11:30:33

@tevevanegypupu: Kíváncsi volnék, hogy az a csatorna ugyanolyan színvonalon nyomatja-e a történelmi ismeretterjesztést, mint Koltay filmjei. Nem tudom, nem nézek tévét, főleg franciát. A BBC-n minden műsor, beleértve az ismeretterjesztőket is, jóval igényesebben van kivitelezve, és ez nem csak anyagi kérdés.
Röhej, hogy nem lehet Koltay filmjeire azt mondani, hogy szar, anélkül, hogy ne süssék rá az emberre a libsibérenc bélyeget. Tulajdonképpen méltatlan a vita, ilyen emberekkel nem érdemes vitába szállni, ezek súlyosan sértett emberek, akik az ágyuk alatt is a ballib ellenséget keresik, ebből áll az életük.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.06. 11:36:52

az idézet kapcsán hadd mondjam el:

"A helyzet pedig adott: a jobboldali közönség jelentős része vevő erre a felfogásra. Ezen lehet háborogni, gúnyolódni, dühöngeni, keseregni: azonban a jobboldali szavazók derékhadát azok adják, akik két Wass Albert könyv elolvasása közben gyerekeket nevelnek, kamasz gyerekeik Kárpátiát hallgatnak, ők azok, akik választásokkor fegyelmezetten szavaznak a Fideszre. Meg lehet őket vetni éppen, csakhogy akkor ki marad? "

drága uraim, különösen arcser vagy mi, és bbjnick. attól, hogy a jobboldali publikum hasonlóan a balodalihoz, jórészt büdös bunkó tahó állat, hiszen a nép mán csak ilyen, és bizony csak ilyen szirup-könny-szar mázas műpátoszos színvonaltalan szemetet zabál, nem mentheti fel a kiszolgálóját a vád alól, hogy tehetségtelen barom, és egy rohadt egykori komcsi. kit védenek maguk? elment az eszük? egy egykori minden komcsi faszt kiszopó fogadjunk hogy ügynök, tehetségtelen szarember néphülyítő színvonaltalanságát? bbj, szerinted, a nép nagy fia szerint, ez kell a népnek? igazából?
az meg hogy ezek a nemzeti zászlókkal túlsúlyosan felaggatott félhülye, tudatlan, nagymagyari kárpátiás családok szavaznak és gyereket nevelnek nem érdekes. miért nem? mert a szavazatukon túl más nem is érdekes belőlük. gyereket meg nevel a kommunista is.
ne legyenek már hülyék. követeljenek a hőnszeretett népnek igazit, magas színvonalút, ok?

betyár (törölt) 2011.06.06. 11:37:55

@Gasper:

én ezt tegnap úgy fogalmaztam meg, csak elszállt a komment:), hogy Koltay maga a giccs, az ábrázolása végtelenül sematikus, de még nem is trendisematikus, hanem a rosszul értelmezett népnemzeti sematizmus és giccs jelenik meg. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy csak a Honfoglalás első 15 percét láttam, tovább és mást tőle nem.

tevevanegypupu 2011.06.06. 11:50:02

@Alfőmérnök:
Azert kicsit kiegyensulyozottabban gondolkodoknak, azoknak sosem az jut eszebe valamit nezve-hallgatva, hogy ezt most jobboldali vagy baloldali keszitette-e, hanem hogy jo vagy rossz. Tortenelmi kerdesekrol vitatkozni kulonben baromi nehez, par evtized elmultaval is egeszen mas beallitasban is talalhatnak konkret esemenyeket. Mi tanultunk a dicso tanacskoztarsasagrol, a veres 56-os ellenforradalomrol, a felszabadito, josagos Voros Hadseregrol, imperializmusrol..Es a korosztalyomnak eppen ezert nagyon ovatosan kell hozzaallni ezekhez a kerdesekhez, mert oh borzalom, ezekben a tanitasokban is voltak igazsagok..Megertem peldaul a zsidokat, akik gyulolik a Horthyek bevonulasat az ujra magyarra valtozott megszallt teruletekre, hiszen rogton azzal kezdtek, hogy ott is bevezettek a zsidotorvenyeket, stb..Koltay filmjei olyasmik mint Michael Moore filmjei: egy szempontbol
vizsgaljak a tortenetet, de az a szempont is igaz.
Ami az histoire csatornat illeti, legutobb - volt mar vagy jo eve - Jezus eleterol es az akkori korrol lattam filmsorozatot, sok tortenesszel megspekelve. Gondolom a bigottan vallasos tudosok fraszt kaptak volna, ha lattak volna, ahogy a tortenet reszekent Jezus es az apostolok vihancolva rohangaltak a Jordan folyoban es egymas locsoltak vizzel, es a tobbi. Ahogy az akkoriak hetkoznapi eletuket eltek, ahogy targyaltak az esemenyeket - amik persze hiven kovettek a tortenelmi tenyeket.

Lew Archer 2011.06.06. 11:50:12

@málnási:

Éntőlem jöhet jobb és színvonalasabb.

Van más? Koltay csinál valamit, valahogy, olyat, amilyet. Hol vannak a többiek? Elnyomják őket Koltay miatt? Akkor erről kell beszélni.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.06. 11:52:35

@Lew Archer:
gasper elmondta hogy van, volt más. ez magukat nem érdekli, mániákusan védik ezt a gazembert és a hányadékát.

Lew Archer 2011.06.06. 11:55:53

@Gasper:

A Gulyás-testvérek bizonyára kiváló filmeket készítettek, alkalomadtán igyekszem megnézni.

De hát mi a baj? Nem játsszák őket? Miért nem menedzseli valaki? Koltay menedzseli a filmjeit, ez látható.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.06. 11:58:06

@Lew Archer:
Miért nem menedzseli valaki?

kötcse! :))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.06. 12:01:09

@betyár: "a rosszul értelmezett népnemzeti sematizmus és giccs jelenik meg."

Pontosan! :)

Egyébként megkockáztatom, hogy egy ilyen témájú filmben akár még a revíziós giccskultúrából is lehetne stílusjátékot csinálni, sőt a kor atmoszféráját is meg lehet teremteni, de akkor az legyen autentikus és idézze meg pontosan azt az időszakot.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.06. 12:09:48

@Lew Archer: tudom hogy ez nem magyarázat, de a kontraszelekció mindig jelen volt a a magyar filmművészetben. Az utóbbi húsz évben meg politikai oldaltól függetlenül durván felgyorsult a folyamat.

Alfőmérnök 2011.06.06. 12:30:47

@Gasper: Nemrég megnéztem Jelenczky István két filmjét (Égi élő igazság, Háború a nemzet ellen), amiket a nemzeti-radikál vonalon gyakran reklámoznak. Nem mondom, hogy hibátlanok, nem mondom, hogy nincsenek bennük unalmas részek, de mégis simán végig tudtam nézni őket. Miért? Mert eleve tabutémákhoz nyúlt az alkotó, azaz valamiféle merészség nyomait véltem felfedezni. Emellett valószínűleg tartalmilag vitathatóak a filmek (gyakorlatilag csak radikáljobb figurák, mint Tóth Z. József, Pap Lajos, Bogár szólalnak meg), de mégis ÉRDEKESEK. És ugyanúgy vannak benne képi közhelyek, mint Koltaynál, de nem idegesítőek (hogy miért, az már tényleg esztétikai kérdés).

Ami viszont egyértelműen pozitív példa, Gaál István Bartók-filmje. (Azon is látszik, hogy kevés pénzből készült, de nem zavaró.)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.06. 12:50:31

@tesz-vesz:

Sajnos, nem emlékszem, hogy Ablonczy trianonos sorozatát láttam volna.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.06. 12:52:33

@Lew Archer: @málnási:

"Miért nem menedzseli valaki?

kötcse! :))" --- írja @málnási:.

Koltay munkái (akár zenésszínházi, akár játékfilmes, akár ismeretterjesztőfilmes munkáiról beszélünk) hű tükrei a Fidesz (a pártelit és a szavazótábor) kultúra- és művészetfelfogásának, történelemszemléletének, valamint magyarságképének --- miért keresnének másik udvari szerzőt, ha már ilyen szerencsésen egymásra találtak?

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.06.06. 13:28:57

@bbjnick: "Koltay munkái (akár zenésszínházi, akár játékfilmes, akár ismeretterjesztőfilmes munkáiról beszélünk) hű tükrei a Fidesz (a pártelit és a szavazótábor) kultúra- és művészetfelfogásának, történelemszemléletének, valamint magyarságképének" -- írod ezt, kommentjeidet, fidesz-fóbiádat ismerve, gondolom pejoráló értelemben.
Nézzük meg mit írtál akkor, mikor Ablonczy kapcsán kellett a fideszt fikáznod!

"Az utolsó koherens szemlélet- és beszédmód Trianonnal kapcsolatban a Horthy-rendszer neonemzetiromatikus szemlélet- és beszédmódja volt (ha eltekintünk a kádárkor horthyfasiszta-kódjától). Koltay ezt neonemzetiromantikus beszédmódot próbálja korszerűen használni (ha nem ezt tette volna, hanem a saját narratívájával lépett volna elő, akkor egyrészt senki nem értené, mit is akar, senkit nem érdekelne, amit mond, és mi most itt azért fikáznánk, mert önkényesen adaptálja a történéseket, mert "meghamisítja a történelmet")."

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.06. 13:46:41

@Gasper:

Gondolod, hogy nem ismerem a hetvenes-nyolcvanas évek magyar dokumentumfilmtermésének javát? Hányszor egyeztünk már meg abban, hogy ezeket (is) állandó jelleggel a közszolgálati tévék műsorán kellene tartani?:-)

Itt azonban másról van szó. A dokumentarizmus és a népszerű ismeretterjesztés (igen ritka, szerencsés együttállásokat kivéve) két külön káposzta. A Gulyások vagy Sára filmjeiről (s én még azért ebbe a kategóriába sorolnék egy-egy jobban sikerült munkát: az "oktatási sorozat" néhány darabjától a Két elhatározásig, A Határozattól, a Recskig a Dunánálig stb.stb. stb.) szerintem mindketten ugyanazt gondoljuk; sőt, megkockáztatom, mikor nézzük azokat, hellyelközel, ugyanazt is látjuk:-)

A népszerű történelmi ismeretterjesztés azonban nem dokumentarizmus (hogy a jó dokumentumfilm --- többek között --- történelmi ismereteket is terjeszt, az nem kétséges, de egy népszerű történelmi ismeretterjesztő film nem feltétlenül és/vagy kizárólagosan dokumentarista). S erre a műfajra (a népszerű történelmi ismeretterjesztő filmre) szükség van. Hogy nálunk ezt nem egy Rossellini műveli, hanem egy Koltay, hát, azt ne rajtam kérje számon a kommentközönség, hanem (a nemlétező) kultúrpolitikán.

Ha egy mondatban akarnám összefoglalni az ebben a vitában általam elfoglalt álláspontot, akkor úgy is fogalmazhatnék: Ha nem lenne semmi, nagyobb kár érne minket, mint Koltay "garázdálkodása". :-|

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.06. 14:23:56

@bbjnick: "A népszerű történelmi ismeretterjesztés azonban nem dokumentarizmus"

Értem én, hogy mit akarsz mondani, ebben nincs is kettőnk között vita. Abban viszont nem értek egyet, hogy "Ha nem lenne semmi, nagyobb kár érne minket, mint Koltay "garázdálkodása". :-|".
A helyzet az, hogy a saját munkáját is dokufilmként emlegető Koltay nem népszerűsít, meg ismeretet terjeszt, hanem penetráns módon művészkedik és esztétizál.

Sokkal jobban zavar az a tény, hogy ez az ember annak idején gond nélkül kiszolgálta a KISZ-t és az MSZMP-t. És az már a Fidesz sodródó kultúrpolitikájának a hülyesége, sőt bűne, hogy egy ilyen önjelölt senkiházi ekkora szerephez juthat.

Morzsi36 2011.06.06. 14:31:23

Az István, a király mint film borzalmas. Az a kedvenc jelenetem benne, amikor Vikidál megfogja valamelyik feleségének a mellét, az meg gyorsan lelöki róla a kezét.
Valószínűleg kevesen emlékeznek rá, de 1985-ben a Hősök terén Victor Máté zenéjére volt egy "Felszabadulási emlékműsor", Koltay Gábor rendezésében, amit a főpróbán láthattam, mert sorkatonaként részt vettem a díszszemlén. A műsornak szintén az volt a lényege, hogy Szent Istvántól Kádárig vezető ívet rajzoljon a magyar történelemről (ld. fent). Örökre emlékezetembe vésődött az a rész, amikor pufajkás-davajgitáros szovjet katonák bugivugi-zenére balettlépésekben szabadították "felfele" az országot, mert kevés komikusabb jelenetet láttam életemben...

TG69 2011.06.06. 15:39:36

@Gasper: És a hamis, torz önkép még rosszabb, mint a "semmilyen". Koltay ajánlata a önreflexióra egy ovódás szintején reked meg.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.06. 16:10:32

@Gasper:

"És a hamis, torz önkép még rosszabb, mint a "semmilyen". Koltay ajánlata a önreflexióra egy ovódás szintején reked meg." --- írja @TG69:

Látod, @Gasper:, ezért jobb még Koltay is, mintha senki sem foglalkozna a kérdéssel!

ü
bbjnick

TG69 2011.06.06. 16:23:41

@bbjnick: A "semmilyen" az a mítosznélküli, pragmatikus önkép, ami államból, politikai közösségből a kapitalista termelés verseny/teljesítmény és kooperációs stratégiáiból stb áll minimális történelmi támasszal.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.06. 17:15:38

@TG69:

"mítosznélküli, pragmatikus önkép, ami államból, politikai közösségből a kapitalista termelés verseny/teljesítmény és kooperációs stratégiáiból stb áll minimális történelmi támasszal." --- írod.

Mennyivel kevésbé mitikus világkép ez, mint, mondjuk, az ugariti eposzok? :-D

ü
bbjnick

GIBBON 2011.06.06. 17:58:32

@Zébácsi: Ráth-Végh írt a nép butításának történetéről, na ez az! Respect, kíváló meglátásaid vannak, maximálisan egyetértek!

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.06.06. 21:59:33

@GIBBON:

Hallottam a könyvről (most utána is néztem, látom, trilógia), és mivel bőven vannak fekete lyukak Gutenberg-galaxisomban, okvetlen elolvasom.

Egyébiránt köszönöm hozzászólásomhoz írt véleményedet, és örülök, ha így gondolod!

Amit írtam, tartom: alapvetően a tömegek butítása a cél (illetve eszköz a politika számára), de ezt a butaságot ne (csak) nettó értelemben értsd. Ez is relatív, a meglévő emberi tudásanyaghoz képest gondolom így.
Talán nem is lehet tisztességesen nyomonkövetni a világ új dolgait (mindazt, amit ember kigondol, alkot, feltatál), de az ezek közti kapcsolatok ismerete már elvárható lenne az IT társadalom korában. Akkor, amikor magára valamit is adó hírportálok 15 percenként szinte teljesen új híreket közölnek, s csak úgy zúdul az emberfiára az információ, 1 percnyi guglizással gyakorlatilag szinte minden térbeli-időbeli információt megtalálsz az emberekről és a Földről - legalább a nagy dolgokkal illene tisztában lenni; de ez nem érdeke sem a kormányoknak, sem a médiának, így a tömegek - szerintem - mesterségesen egy bizonyos tudás- és kultúrabeni szint alatt vannak tartva, illetve célzott ismeretanyag kerül számukra iskolai megtanításra - erre számtalan példa volt a történelemben.
A marketingesek is valami hasonlóra apellálnak, midőn reklámaik hatására nők millió epilálnak - miért ne működne ez a politikában, nemigaz?

Kapcsolódási pont az oktatás: a rossz oktatási koncepció súlyos károkat okozhat az országnak. Ami e téren most folyik (kezdődik) az számomra nem sok jót vetít előre (ti. irányított információk a tömegeknek), és az is figyelmet érdemlő, hogy kiknek (és mennyi hallgatónak) lesz elérhető a magas szintű oktatás. Nem is beszélve az általános és középiskolai oktatást súlytó gondokról -a dolgok ugyanis ott kezdődnek - nagyon nehéz lehet ma igazi pedagógusnak lenni, mikor az állam oly nagymértékű beleszólást kíván magának.
Vajon miért???

TG69 2011.06.07. 10:14:29

@bbjnick: Vannak benne persze hiedelmek is, de alapvetően racionalitáson alapszik.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2011.06.07. 11:38:06

Honfoglalás?
Kumisz? ü... bröáf...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.07. 19:41:24

@TG69:

Mi a racionalizmus?

Elárulom neked: egy önkényes "betűelhagyás".

Descartes a szent ágostoni Cogitor ergo sum (Valaki gondol rám, tehát vagyok)-ból elhagyott egy r betűt.

Önkényes elv. Nagyjából ennyire stabil hivatkozási alap.

ü
bbjnick

nénike · http://mandiner.hu 2011.06.08. 14:49:04

Kemény poszt ez, Koltay máris elvesztette a kurzus kegyét, oda a karrier.
inforadio.hu/hir/kultura/hir-438939

don brada · http://www.sajatwebsite.hu/ 2011.06.08. 14:56:31

"Az indoklás szerint megrendült a városvezetés bizalma a megbízott ügyvezető igazgatóban."

Hála istennek drága Megváltó!
Nem lesz több Koltay-eposz a mozikban úgy 8-10 évig.

-----
Honlapkészítés: sajatwebsite.hu

tevevanegypupu 2011.06.08. 15:05:58

Most fogjak majd vetiteni a Mindszentyrol szolo filmjet az m1-en.(:

Alfőmérnök 2011.06.08. 15:33:10

@don brada: Pedig pont oda való volt. (Mármint a JA színház élére.)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.08. 21:10:05

Na jól van. Azért van remény, hogy ez a Koltay nem egy fellebezhetetlen faszi a jobber szcénában.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.08. 22:58:07

kedves exfidelitas elnök, bértollnok, korrupt főszerkesztő úr!

ez a poszt megrendelésre készült?

mandiner.hu/cikk/20110608_menesztette_tarlos_koltay_gabort

"Vajon a mandiner honnan tudta, hogy kilövési engedély van Koltayra?"

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.09. 03:36:19

@Gasper:

Én is megnyugodtam!:-) A Világ ingatag egyensúlya helyreállt! :-)

Most már tudom, hogy Alföldinek van helye a Nemzeti élén, Koltaynak nincs helye a József Attila Színház élén. S ez így van jól :-]

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.09. 06:29:01

@bbjnick: amint hallom az Inforádióban, éppen Alföldi milliós taxiszámláit vizsgálgatják a Nemzetinél.

Persze ha már színház és szakmai alapon, valamint esztétikai dolgok mentén választani kéne, természetesen inkább egy Alföldi, mint egy Koltay. Na persze egyik sem a Nemzeti élén.

Amúgy nem értem, hogy mit véditek az MSZMP és a KISZ valagát évekig habosra nyaló Koltayt. Meg azt sem értem, hogy aki bírálni merészeli ezt a Koltayt, az nyilvánvalóan idegenszívű és nem igaz magyar ember.

tevevanegypupu 2011.06.09. 06:49:55

@Gasper:

"Amúgy nem értem, hogy mit véditek az MSZMP és a KISZ valagát évekig habosra nyaló Koltayt. Meg azt sem értem, hogy aki bírálni merészeli ezt a Koltayt, az nyilvánvalóan idegenszívű és nem igaz magyar ember. "

A legtobb muvesz - vagy muveszutanzat - habosra nyalta a rendszervaltas elott, maskent nem is letezhetett volna. Aki Koltayt nem szereti es lenezi amit csinal nem idegenszivu, csak nyilvan esztetikai szempontok szerint ertekeli a filmet.

Lew Archer 2011.06.09. 07:14:25

@Gasper:

"Persze ha már színház és szakmai alapon, valamint esztétikai dolgok mentén választani kéne, természetesen inkább egy Alföldi, mint egy Koltay."

Értem.

Alfőmérnök 2011.06.09. 07:16:03

@tevevanegypupu: Alföldit vélhetően azért nem akarják lemondatni, mert az túl nagy támadási felületet jelentene. Feltehetően "szakmai szempontból" jól vezeti a színházat, tehát ilyen alapon nehéz lenne nekimenni. (Én egyébként nem kedvelem a rendezéseit, már amit láttam, állítólag régebben volt egy-két jó dobása. A Závada-darabot nem láttam, de művészi ízlését tekintve liberális ismerősömtől hallottam, hogy gagyi és tényleg durván provokatív.)
Ami necces, a román kult intézettel kötött megállapodása, de végül is az eseményre nem került sor, mert Alföldi lemondta. Szerintem a pályáztatásának körülményeit meg lehetne vizsgálni, mert ha jól emlékszem, nem volt teljesen tiszta az ügymenet, csak kérdéses, hogy ez feljogosít-e bárkit is visszamenőlegesen arra, hogy most lemondassák; továbbá valószínű, hogy pályáztatás-ügyileg a fidesz is jobban teszi, ha csöndben marad. ;)
Azt meg azért remélem senki nem gondolja komolyan, hogy Alföldit azért kéne lemondatni, mert buzi.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.09. 07:23:21

@tevevanegypupu: "A legtobb muvesz - vagy muveszutanzat - habosra nyalta a rendszervaltas elott, maskent nem is letezhetett volna."

Azért ez nem volt ennyire fekete-fehér a három T időszakában, de természetesen számosan nyaltak. Koltay például az mszmp budapesti pb üléséről készült dokufilmjével pallérozta szakmai előmenetelét.

@Lew Archer: akkor most már nyugodtan lehazaárulózhatsz. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.09. 07:32:27

@Gasper: @tevevanegypupu: @Lew Archer:

Én a pesti színházakról (sem)mit sem tudok. Egyszer voltam színházban Pesten, 1984-ben, a Tháliában láttam a Háború és békét:-D De: ha így fejben, a fantáziámra alapozva, összehasonlítom a Nemzeti igazgatói posztjának súlyát és a József Attila igazgatói posztjának súlyát (ez utóbbi, a József Attila Színház, nem egy kültelki fapados kultúr???), akkor két nagyon különböző súlyú posztot látok. S az, hogy egy Alföldi maradhat a Nemzeti élén és egy Koltay pedig nem maradhat egy József Attila élén sem, én abban valami nagyon rossz ízű üzenetet érzek.

És: mint fentebb írtam, Koltay személye engem teljesen hidegen hagy. Az ügyek azonban, amiket felvállalt s --- úgy, ahogy --- képviselt az én ügyeim is. Hogy munkái egy szutykos neoneonemzetiromantix lében tocsognak (bár szerintem ez is túlzás --- láttam pld. a Horthyról készült filmjét, én nem éreztem benne semmi f*ngszagot), hát, tocsogjanak; még a kormorános, vargamiklósos vinnyogáson is hajlandó vagyok túltenni magam (pedig, ha valamivel, azzal ki lehetne üldözni a világból:-D), s nem másért, minthogy a számomra is fontos kérdések napirenden vannak. Ha valaki feldolgozza ezeket a kérdéseket, kevesebb szálljsólyomszárnyánnal nyakonöntve és legalább ilyen hitelesen (vagy hitelesebben!) és elkötelezetten, akkor őt fogom védeni.

De nem teszik, nem teszik!

És: hogy poszt alapállásból közelítsük meg a problémát: aki indapopot, U2-t és ambiencet, goshupot (gőzön sincs, hogy mik ezek: ugye, valami drogos tucctucc b*ziságok?:-D) hallgat (sőt, reklámoz), az meg ne dumáljon nekem esztetikárú'!:-D

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2011.06.09. 08:04:02

@Alfőmérnök:

Nekem sem lehet az a kifogasom Alfoldi ellen, hogy rossz, hiszen nem lattam egyik darabjat sem, meg kulonben is..manapsag elkepeszto dolgokat muvelnek szinpadon a vilag minden tajan, szoval nem EZ a mervado. Szeretem, ha a rendezo nem tavolodik el egy szerzo mondanivalojatol, dehat ez legyen a szerzo gondja. Kizarolag a roman unnepseg esetleges megrendezese miatt tartom abszolute alkalmatlannak a Nemzeti Szinhaz vezetesere. Sem annyira hulye, sem annyira naiv nem lehet, hogy ne erezne, ez mennyire lehetetlen.Sikerult atlepnie a provokacionak azt a hatarat, hogy azt lehet kivanni, onnet valtsak le. Orbannak felesleges felnie attol, ha eltavolitjak a szinhaz elerol Alfoldit, meg jobban fogjak a liberalisok gyulolni, ennel jobban mar nem gyulolhetik.
Blasko kiallasat nem egeszen ertem - gondolom a muveszi szabadsag neveben tette - de ez az o dolga, ettol nem lesz kevesbe tehetseges vagy tehetsegtelenebb szinesz.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.06.09. 08:05:41

@calam:
Elolvastam, de sajnos nem értem.
(A százezres FB-csoportnak semmilyen álnéven nem vagyok tagja.)

tevevanegypupu 2011.06.09. 08:07:20

@Gasper:

" Koltay például az mszmp budapesti pb üléséről készült dokufilmjével pallérozta szakmai előmenetelét."

Az legalabb jo volt?(:
Nem erdekelnek am kulonosebben most mar husz ev utan ezek, foleg azert nem, mert akik az ilyen filmeket rendeltek es megfizettek, ott paradeznak meg mindig a Parlamentben, meg mindenhol..Ha az rendben van, akkor miert ne lehetnenek seggnyaloik is jo poziciokban, akar orbanek mellett is? Hiszen ugy tunik szo sincs felelossegrevonasrol, legfeljebb halvany, kepmutato kiserletekrol.

tevevanegypupu 2011.06.09. 08:14:00

@bbjnick:

Eppen azt kedvelem ezekben a tocsogos Koltay filmekben, hogy elaznak a sovinizmustol, giccstol es nacionalizmustol, olyanok mint a hangulat akkor volt. Ma mar kevesen erzik at igazan azt a rettenetes helyzetet, nemigen kepzeli bele magat senki abba, hogy milyen lehet tokeletesen, evtizedekre elszakitva lenni attol a helytol, csaladtol ami a fel eletet jelenti valakinek. Talan az 56-os disszidensek kepesek megerteni, akik hasonlo - bar anyagilag sokkal jobb es sokkal kevesbe veszelyes - helyzetbe kerultek..
Hogy Koltay komcsi volt most meg nepnemzeti az manapsag szinte mar nem is zavar, Gyurcsanyt sem azert utalom elsosorban mert a KISZ KB titkara volt..

Alfőmérnök 2011.06.09. 08:42:29

@tevevanegypupu: "Blasko kiallasat nem egeszen ertem "

Pedig nem olyan bonyolult, elég világosan fogalmaz. „Mondvacsinált ürügyek ne adjanak alapot emberek tönkretételére.”
A román nemzeti ünnepet nem tartották meg, nem hiszem, hogy egy meg nem történt esemény miatt valakit jogilag tiszta módszerekkel el lehet távolítani a pozíciójából.
Egyértelmű, hogy Fidesz-kormány alatt nem választották volna meg Alföldit. Mint ahogy remélhetően nem is fogják, mert inkább egy Bárka-típusú színházban van a helye. Csakhogy a kormányzati ciklusok nem esnek egybe a Nemzeti színház igazgatóválasztásának idejével. Így alakult, evvan.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.09. 08:48:47

@tevevanegypupu:

Egy Horthy-korról készült filmben a revíziós hangulat korelem, teljesen helyénvaló. Ennek a horthykori hangulatnak az átvetítése a jelenkorra, számomra, még ez is elfogadható (mivel ezekről a kérdésekről --- a kommancsok horthyfasisztakódján kívül --- máig nincs más koherens olvasatunk). Ha majd lesz "modernebb" koherens olvasatunk, akkor majd lehet elavultnak titulálni ezt a látásmódot.

Ami engem Koltay filmjeiben zavar az az időnként átderengő "rockoperásdi" --- mikor a vikidálok és a sasváriszilárdok (vagy kicsodák:-)) elsiratják a hazát. No, azt nyugodtan el lehetne hagyni ezekből a filmekből (is)!:-)

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2011.06.09. 09:28:19

@Alfőmérnök:

Erdekes az elet..odakerul egy ember egy szinhaz elere, es ott kivaghatja a tarsulat felet mert - mondvacsinalt urugy??(-: - nem felelnek meg elkepzeleseinek, szoval tonkreteszi oket. Ot magat "mondvacsinalt uruggyel" nem lehet eltavolitani. Ez van.

tevevanegypupu 2011.06.09. 09:32:12

@bbjnick:

Aha, szoval ez a baj, a berockoperasitas a mai kedvenc enekesek beiktatasaval ..na ja, hat tudja hogy van: Koltaynak is vannak emberei, ahogy Koltay is az embere (volt??) valakiknek. Korforgalom.(:

Egyebkent errol a temarol - Horthy vagy Trianon vagy barmi ami a nemzeti kerdeseket illeti - attol tartok modernul vagy legalabbis jozanul egyelore nemigen lehet beszelni. Illetve talan lehet, de az meg inkabb sokszor olyan indulatot valt ki "jozansaga" miatt..

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.09. 09:41:36

@tevevanegypupu:

blaskó azért állt ki, mert le lehet valami módon váltani alföldit, de így nem. egy hülye picsa jobbikos ribancnak adott helyes válasza miatt nem.

Alfőmérnök 2011.06.09. 09:45:32

@tevevanegypupu: Ja, azok nagy geciségek voltak. De nem voltak jogszerűtlenek, egy igazgató ezt megteheti.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.09. 09:51:19

@bbjnick: "Egy Horthy-korról készült filmben a revíziós hangulat korelem, teljesen helyénvaló."

Teljesen igaz, erre már én is utaltam, amikor betyárnak írtam, hogy -és most idézet szerénységemtől- "Egyébként megkockáztatom, hogy egy ilyen témájú filmben akár még a revíziós giccskultúrából is lehetne stílusjátékot csinálni, sőt a kor atmoszféráját is meg lehet teremteni, de akkor az legyen autentikus és idézze meg pontosan azt az időszakot."

Igen ám, de Koltay annyira idézi meg a két háború közötti kor hangulatát, amennyire a honfoglalást idézte meg Feszty Árpád arabs telivéreivel és szálfatermetű, röneszansz/historizáló jelmezbe öltözött honfoglalóival. Magyarán semennyire, vagy inkább tragikomikusan.

@tevevanegypupu: "Az legalabb jo volt?(:"
Nem láttam, de anélkül is fel tudom idézni minden egyes képkockáját. :)

Amúgy kapiskáljátok ti, hogy mi a baj Koltayval, csak még nem jutottatok el a végső konklúzióig. :)

tevevanegypupu 2011.06.09. 09:56:15

@Alfőmérnök:

Mindenesetre politikai szempontok szerint igazgatot, szineszeket nem nagyon kellene kinevezni ide-oda. Jobb lenne, ha a tehetseg szamitana. Vagy ha mar megtortent, akkor a kinevezettnek lehetne annyi esze, hogy nem idegesiti a fel orszagot.(:

tevevanegypupu 2011.06.09. 09:58:03

@Gasper:

"Amúgy kapiskáljátok ti, hogy mi a baj Koltayval, csak még nem jutottatok el a végső konklúzióig. :)"

Jol van, ugyis megtudom majd a Szabad Nep feloran.(:

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.09. 09:59:37

@tevevanegypupu: "Vagy ha mar megtortent, akkor a kinevezettnek lehetne annyi esze, hogy nem idegesiti a fel orszagot.(:"

Mondjuk ez igaz. Meg aztán a Nemzeti élén nem kell ennyire öncélú és provokatív darabokat bemutatni.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.09. 10:24:35

a nemzetit meg kéne szüntetni. mindig csak vita lesz körülötte. ha a nemzeti érzelmű tahóknak játszana az nagy baj lenne, ha nem azoknak, akkor meg nagy bajt csinálnak belőle. jól, nem lehet kijönni ebből a dologból.

Alfőmérnök 2011.06.09. 10:25:01

@tevevanegypupu: Megsúgom: a fidesz is politikai szempontok szerint nevez ki igazgatókat. Persze jobb esetekben a tehetség és a szakmai teljesítmény is számít.
Vidnyánszky esetében az utóbbi is rendben van, én neki drukkolok. Azon azért csodálkoznék, ha a jobbikos proliknak és a csököttagyú fideszes konzerveknek bejönne, amit csinál.
Természetesen a Nemzeti nem provokációra való, más a funkciója. (Ha egy kamarateremben az előadások egy kis százaléka ilyen, az még elmegy.) Ezért mondtam, hogy a Bárkában van a helye.
A színészeket szerintem nem politikai okokból rúgta ki Alföldi.

Közben majdnem elkezdtem sajnálni Koltayt, hogy ennyit fikázzák/fikázzuk, aztán eszembe jutott: minek sajnáljam, van épp elég húgyagyú seggfej a nemzeti oldalon, akik kiállnak mellette.

tevevanegypupu 2011.06.09. 10:52:12

@Alfőmérnök:

Tulajdonkeppen nem sajnalom Koltayt, gondolom o ugy erzi, hogy tokeletest alkotott es elegedett lehet a filmjevel. Illetve sajnalom azert, mert sok liberalisok altal elkeszitett ize felmagasztaltatott egyfajta kozonseg altal , es az a kozonseg es muveszreteg joval hangosabb. Manapsag barmire ra lehet mondani, hogy muveszeti alkotas, egy osszekotozott nejlonzacskora, fals szovegre is.es az a reteg a meghatarozoja a korizlesnek akinek ez a nejlonzacsko meg a hablatyolas ujszeru es korszakalkoto. Ezzel az erovel Koltay filmjei is kepviselhetnek ujszeruseget, peldaul a jokepu, kekszemu dalia Franco Nera Arpad szerepeben vagy a gyenged es udvarias honfoglalo vitezek.(:

tevevanegypupu 2011.06.09. 10:54:25

@málnási:

Na megalljunk csak..Alfoldinek lehet provokalni es ot nem lehet? Miert hulye picsabb a jobboldali ujsagirono mint Alfoldi? Most itt nem Alfoldi nemi identitasara gondolok, csak valahogy igy jon ki az egyenloseg.(:

Alfőmérnök 2011.06.09. 11:12:08

@tevevanegypupu:"Illetve sajnalom azert, mert sok liberalisok altal elkeszitett ize felmagasztaltatott egyfajta kozonseg altal , es az a kozonseg es muveszreteg joval hangosabb."
Ja, ez egy tipikus konzerv toposz. Árulja már el nekem valaki, hogy ki kényszeríti őt, hogy valamelyik konceptualista/popartos/posztmodern libi alkotását elismerje, mint magas művészi alkotást? Szerintem senki. Az egyetemi életben, a díjazásoknál lehet, hogy túlsúlyban vannak az ilyen irányzatok, de a hétköznapi életben senkire nem kényszerítik rá, hogy ezt kell szeretnie. (Az építészet az egy kicsit más tészta, mert annak a hatása alól nem tudjuk kivonni magunkat. De ott se kényszerít senki rá, hogy szépnek tarts valamit.) Az meg külön komikus, hogy akik ezzel a szöveggel jönnek, fanyalgás megzabálják az összes (vagy némely) tömegkulturális mocskot.
Koltay nem konceptualista/posztmodern/faszomtudja milyen művész akar lenni, nem annak gyenge. De gondolom ezt te is tudod, azért tetted ki a szmájlit. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.09. 11:27:39

@Gasper:

"Koltay annyira idézi meg a két háború közötti kor hangulatát, amennyire a honfoglalást idézte meg Feszty Árpád arabs telivéreivel és szálfatermetű, röneszansz/historizáló jelmezbe öltözött honfoglalóival. Magyarán semennyire, vagy inkább tragikomikusan" --- írod.

Koltay filmjeinek és Feszty körképének ugyanaz a funkciója. Ad egy képet. Miért, ha megnézel a National Geographic Channelön egy filmet az ókori Egyiptomról, pontosabb képed lesz az ókori egyiptomiakról, mint a Feszty körképet nézegetve a honfoglalókról? :-) Újra elmondom: amint látom, hogy valaki jobb filmeket készít ebben a tárgyban, ebben a műfajban, mint Koltay, attól a naptól őt (mármint , aki a jobb filmeket készíti) fogom "védeni" és nem Koltayt.

Egyébként pedig:

@tevevanegypupu: @Gasper:

Lehet, hogy ilyen egyszerű ez az egész "leváltósdi ügy"(?):

"szempontpuska orulunkvincent.blog.hu 2011. június 8. 19:04

Tarlós itt csak báb. Aláírógép.
Koltay Csomósnak tett keresztbe, aki már Méhes idején is csak "pánikkeltésnek" minősítette, hogy szélnek eresztik a társulatot.
Erre Koltay leszerződött velük.

Így aztán nem tudja kijátszani a haveroknak a beígért ingatlant"

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2011.06.09. 11:48:34

@bbjnick:

Manapsag ami egyszerunek latszik sem egyszeru. (:

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.09. 11:53:09

@bbjnick: a Feszty-körképet különben nagyon bírom, nem erről van szó. Ha emlékszel, egyszer levezettem egy gondolatmenetet arról a metamorfózisról amin Murillo madonnái átmentek az évszázadok során. Koltay esete a Honfoglalással, vagy a Horthy-korszakkal dettó. Legalábbis szerintem. Illetve lehet ezt jól, magas művészi nívón művelni, mint az Alfi által bedobott Excalibur esetében.

Más. Az NG csatornát ritkán nézem, de való igaz hogy a könnyebbik felét fogják meg a dolognak. Ezzel együtt sok szakmai szempontból is élvezhető ismeretterjesztő filmjük van, úgyhogy kár általánosítani. Ugyanakkor gyanítom, hogy az NG által gyártott filmekben nem fakadnak Kleopátraként dalra mindenféle Liz Taylor-imitátorok. :)

tevevanegypupu 2011.06.09. 11:53:12

@Alfőmérnök:

A kozonseg izleset ugy at lehet formalni, hogy az ember szinte eszre sem veszi.

Alfőmérnök 2011.06.09. 11:54:44

@bbjnick: ööö...izé, belefér a képbe, hogy vincentes csávónak igaza van.
Az is lehet, hogy szemétség volt Koltayt leváltani, lehet, hogy alkalmas lett volna a JA színház igazgatójának (itt utalnék magamra @Alfőmérnök: ), lehet, hogy jól végezte a munkáját.
Nem hiszem, hogy Turul posztjának köze volt ehhez az eseményhez.
És azt sem hiszem, hogy feltétlenül politikai üzenetet kell ebben keresni. No persze aki keres, az talál.

Alfőmérnök 2011.06.09. 18:02:40

@Alfőmérnök: mámint: fanyalgás nélkül megzabálják

Gyarmatidoktor 2011.08.21. 16:15:13

Már HOGYHOGYHOGY NÉKÖM itt nincs jogom??!

CSAK NEKEM VAGYON!

Jó. Az gáz, hogy egy LEMMY kinézetű pasi VARGAMIKI szuper tenorján rockeresíti a Kormorán slágerját - hisz az a PALI nevű operetténekes így is végig hapcizta-turházta a Kárpát-medencét a TELJES(!!) Varga Miklós REPERTOÁRJÁVAL - még Miki SAJÁT(!) szerzeményeit is ellopva!

DE TE HOGY JÖSSZ EHHEZ, Kicsi Turul-fióca, he??!

Mit értesz TEEE filmhez, rendezéshez, szcénához-szcalmához,
esztétikához, ÉRZELMEKHEZ-INDULATOKHOZ,

DE LEGFŐKÉPP:

M A G Y AR IDENTITÁSHOZ, meg-büdöspestiánusodott

hajdani NEMZETI-KONZI ifjúsági aktivista???!

AKIKNEK Koltay EZEKET a filmeket készíti, eszköztelenül,
>mert - ugye- lehetne Honfoglalás, mi több,
"KALANDOZÁSOK" címmel vértől csurgó IGAZMAGYAR - mert ÚGY VÓT! - akciófilmeket készíteni, Andy Vajna producerségével, drága lenne , DE AZT NÉZNÉ a BÜDÖS konzumidióta KANSASBAN, vagy milyen -SASBAN:

de NÉKÜNK ÍGY JÓ!

Trianonról HOGY lehet jobban filmet csinálni, MINT ÉRZELMEKRE HATÓAN??

Jó, Szamóca eljátszhatná Gróf Apponyi Albert grófot, de a végin a filmen SEM ÍRNÁ ALÁ!!!

Te büdös kölök....
süti beállítások módosítása