A nemzet meghajol – Te szedd! 2011
2011. május 21. írta: Passato Prossimo

A nemzet meghajol – Te szedd! 2011

 

  Meghajolt saját szemete előtt. Nyilván azok mentek ma az utcákra, terekre és erdőkbe a Te szedd! akció keretén belül, akikre amúgy sem jellemző a szemetelés, az igénytelenség. Mi egy nem oly régi mandineres poszt alapján a Hunyadi teret és játszóterét vettük célba. Fogtuk a lapátot, seprűket, kesztyűt, no meg a két gyereket és elindultunk egy kicsit jobbá tenni a teret.

  Korán kezdtük, mert tervünk volt: Hassay Zsófiát a térre invitálni. Tudtuk, a polgármester-asszony reggel kilenckor indul a hivatalból szemetet szedni. Udvariasan és határozottan meghívtuk őt egy kis közös hunyaditerezésre. Nemcsak neki lehetett tanulságos, milyen tamáskodva néztek rá a hajléktalanok csikkszedés közben. Végül is mi a public relation, ha nem ez? Apropó, tucatnyi otthontalan, aki e teret otthonként használja, nézte passzívan a takarítást... Valószínűleg tényleg nincs más megoldás, mint ezeket az embereket visszaszorítani a társadalomba és a köztereket pedig kerítésekkel és hatósági erővel, fellépéssel védeni azoktól, akik erre nem akarnak vállalkozni.
 
  Több tízezren szedtek ma szemetet, akik hiszik, hogy a közterület azé, aki tulajdonaként gondozza és megtiszteli azzal, hogy nem szemétlerakónak használja. Legyen az akár lakóhelyét szerető adófizető, az idők szavát megértő önkormányzat vagy a törvényt betartatni képes hatóság. Meghajolok mindazok előtt, akik ma reggel ingyen napszámba adták magukat – ha csak egy napra is – hazánknak, környezetünknek. Dél után járva a várost, több helyen láttam kis csoportokat, akik néha egyértelműen szélmalomharcot vívtak az országban létező emberi egyedek által kitenyésztett hatalmas szemét-dinoszauruszokkal. Mégis a győzelem, a jövő, a hit, remény és tisztaság az övék. Nem a kutyájukat aszfaltra hugyoztatóké, a sittet az erdőaljába süllyesztőké, a csikkeket eldobálóké, a nagyüzemi szennyezőké. A csendes, passzív többségnek szorgos kisebbség mutatta a példát. A példamutatásra szükség is van, mert látszik, nem sikerült az, ami az észteknek az ötletgazdáknak egyből összejött, felszámolni a szeméttelepeket, az utcai mocskot. De a mai éjszakára elküldtük őket, a szemetelőket.
 
  Kesztyűs, lapátos kis csapatok vágják az utat a tiszta, XXI. századi Magyarországnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr632921438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eN 2011.05.21. 20:27:49

Riszpekt. Legkozelebb a hajlektalanokat is takaritsatok el.

Altaïr 2011.05.21. 20:40:13

És mi lenne, ha esetleg a közterület-fenntartó elvégezné a dolgát, amiért fizetik az én adómból?

osborne 2011.05.21. 22:46:21

@eN: És vigyék őket Szemlőhegyre egy ismert villa elé.

@Altaïr: A Főkefét én sem értem. Szombat de. 11-kor egy Erzsébet tér olyan mint a Sziget Fesztivál reggel.

naugyehogy 2011.05.22. 02:26:10

@Altaïr: és mi lenne, ha a te adóforintjaidat, parlagfű irtásra vagy akármi másra lehetne költeni, mert egyeseknek nem lenne természetes, hogy erdőn-mezőn-városban járván elhagyja maga után a szemetet??? az zavar h más adófizetők azt mondták unják a passzivitit és igenis ciki szemetelni, de az nem zavar milyen súlyos adóforintokat költenek a közterületek gazdái (önkormányzatok) a te adódból is arra, hogy megpróbálják kordában tartani az emberi igénytelenséget?

Passato Prossimo 2011.05.22. 08:02:01

@Altaïr: a tegnapi nap pont arról szólt, hogy nem ezredszer teszik fel az emeberek ezeket az egyébként jogos kérdéseket hanem cselekszenek...

Passato Prossimo 2011.05.22. 08:09:59

@eN: az egyik hajléktalan ellátásért felelős szakember nyilatkozta a múlt héten a közszolgálati tv-ben, hogy az új fővárosi rendelet hatására talán a rendőrség, közterületfelügyelet és a szociális munkások elkezdik majd a közös intézkedésket

atyaúristen!azt hittem ehhez 20 év talán a magyar közigazgatásnak is elég volt!!!

tisztelet a kivételnek a bürokrácia alulmotivált és passzív, akiknek a forráshiány emlegetése kapóra jön mint bengázi ellenállónak a nato légicsapás

Altaïr 2011.05.22. 09:18:55

@naugyehogy:
@Passato Prossimo:

Bocs, de ha azt látom, hogy kifizetek egy szolgáltatást, és azt nem végzik el, nem az a megoldás, hogy én megcsinálom helyettük. Vagy adják vissza a pénzemet, vagy végezzék el a dolgukat.

"milyen súlyos adóforintokat költenek a közterületek gazdái (önkormányzatok) a te adódból is arra, hogy megpróbálják kordában tartani az emberi igénytelenséget?"

Nyilvánvaló, hogy NEM költenek súlyos adóforintokat erre.

justblaze 2011.05.22. 11:21:35

@Altaïr: Nem a szemétszedés kéne, hogy legyen az első feladata a közterületfenntartónak. Ha az emberek nem szemetelnének és nem erre kéne koncentrálni, akkor lehetne a többi feladatra koncentrálni( virágültetés, térgondozás stb.).

Sajnos a szemetelés a társadalom általános érettségét mutatja. Ráadásul elég az, hogyha csak minden 20. ember szemetel, már úgy is elcsúfítják a köztereket.

coley 2011.05.22. 11:36:37

Ami engem leginkabb bosszant a Belvárosban az nem a szemét, hanem a kutyák és az ürülékük...

A szart már kezdik felszedegetni a "gazdik", de a vizelettel ok se tudnak mit csinálni. Hányingerem van amikor megyek be a szépen felújított utcákon, udvarokon keresztül a munkahelyemre és a falak tövében áll a húgytócsa és a kutyaszar. Undorító, nem értem mért kell egy belvárosi lakásban kutyát tartani... amiből, következik, hogy üríteni csak a köztereken tud szerencsétlen állat..

Régi vágyam, hogy végre valahára betiltsák a kutyatartást a Belvárosban.

De az meg egy másik minimum lenne, hogy a parkokból ki legyenek tiltva és hasonlóan pár nyugati nagyvároshoz, az ember nyugodtan leülhessen a fűre anélkül, hogy kutyaszarba vagy vizeletbe feküdne..

Uff, semmi bajom a kutyásokkal, de én se vizelek az ajtójuk elé... ők se tegyék ezt a kutyájuk által a közterekkel..

Molenaaar 2011.05.22. 13:25:34

@coley: Így van. A kutyatartással felelősség is jár. Bezzeg, ha szólok, ő van felháborodva, hogy mit képzelek magamról, hogy meg merem szólítani.

Pedig ez lesz. Remélhetőleg jogi támogatással. Nincs bárhol szabad dohányzás, nincs autós uralom, nincs biciklis-terror, nincs köztéren alvás, nincs "kutyaszabadság". Nincs azt csinálok amit csak akarok és senki nem szólhat bele mentalitás.

Vége az úri dajdajozásnak. :)

Altaïr 2011.05.22. 16:18:18

@justblaze:

"Nem a szemétszedés kéne, hogy legyen az első feladata a közterületfenntartónak."

Attól, hogy nem elsődleges, még feladata. Vagy ha nem neki, akkor a köztisztaságinak, vagy a székomnak stb. A lényeg: valakit mi fizetünk ezért, tehát nehogy már akkor nekem kelljen megcsinálni. Lassan már ez is olyan, amikor a varróselymet is te viszed a saját műtétedre, persze miután letejelted az eü-járulékokat.

Ha meg a szemetelés ekkora gond, akkor tegyenek ellene. De ne velem akarják már elvégeztetni a saját munkájukat, miközben a pénzt meg felveszik érte.

pjotr_75 2011.05.23. 11:12:37

Altaïr és @justblaze -el értek egyet, az ezzel az "önkéntes" szemétszedéssel kapcsolatos véleményemet (hőbőrgésemet azért, mert ingyenesen végeztetnek el velünk egy már "kifizetett" munkát, és bizonyos intézmények ezt el is várják a dolgozóiktól, értsd: kötelezővé teszik és jelenléti ívet irattatnak) egy másik blogon már kifejtettem, ez most nem is érdekes, részletkérdés. - már ez a vérlázító "szemétkedés" is részletkérdés.
Olyan ez, mint Jack Nickolson a Farkas c. filmben, amikor elkezd szép lassan átváltozni farkassá, és mikor a filmbeli partnernője azt mondja: lehet, hogy csak rák, mire Nickolson azt feleli: bárcsak rákom lenne!
A lényeg: én ebbe már olyan borzalmakat látok bele - bár lehet, hogy csak sok összeesküvés-elméletet olvasok(szerintem nem) - mint a hagyományos világrend (mi is az?), az általunk civilizációként ismert mém alkonya.
Ahol az állam már nem látja el a feladatait - de vállalt feladata ellátásáért az ellentételezést (=adó) beszedi, ott kezd felbomlani a társadalom "közmegegyezésen" alapuló szerkezete. Persze, mondhatjuk, hogy de hiszen itt csak szemétszedésről van szó, szerintem pedig egy feladatról van szó, amit az állam máris hárít.
Így kezdődik, kicsiben, észrevétlenül.
Aztán azon kapjuk magunkat, hogy a radioaktív mutáns szemétszörny az ablakunk alatt csámcsog. :)

S.O.A. 2011.05.23. 13:30:23

Nem tudom, hiszitek-e vagy sem, de saját szemünkkel láttuk: Papp Gergely TV2-s műsorvezető, korábban Pimasz Úrként népnevelő funkciókat betöltő médiamajom tegnap délután Balatonföldváron boldogan mászkált cigivel és gyerekkel a kezében a kikötőben (közterület), hamuzot amerre látott, aztán hogy a csikk hol landolt, azt nem sikerült megfigyelni. Mindenesetre mostantól mindenhova fényképezővel járok, mert már egyszer lemaradtam egy verekedő Megasztáros megörökítéséről, és a tegnapi esemény képeiért is nagyon jó kis pénzt adott volna a Blikk...

readonly 2011.05.23. 14:34:12

nem önkéntes volt ez, hanem "ajánlatos". persze ezt nem verik nagydobra a jobber média, hanem összekacsintanak a kormánnyal.

fortélyos félelem igazgat ...

Celtis2 2011.05.24. 15:44:38

Szerintem sokan nagyon el vannak itt tájolódva azzal kapcsolatban, hogy mennyit ér az adó, amit befizetnek. Valaki dolgozik mondjuk egy hónapig, kap egy nettó fizetést és kb. ugyanennyit fizet be ő és a munkáltatója az államnak. Tehát a durván kétmillió ember fizetésének megfelelő összeg az állam bevétele. Ebből fizetik az összes nyugdíjat, a közoktatást, a közegészségügyet, az útkarbantartást, épületek karbantartását, az adminisztratív hivatalokat, kulturális intézményeket, és igen, ha marad rá, még a köztisztaságot is. Pont akkora mértékben, mint amit látunk belőle: néhány utcaseprő megkapja a kis minimálbérét. A befizetett adónkból nem liheghet mindenki nyakában egy tisztaságügyi asszisztens, hogy rögtön fölvegye a szemetét, amit eldobott, vagy az erdőbe kiöntött.

Altaïr 2011.05.24. 15:53:23

@Celtis2: Ha nincs pénz a köztisztaságra az adónkból, akkor szüntessék meg az összes ilyen céget, ne is vigyék a pénzt. Aztán majd "a pógárok" (tudod, akik eltartják a naplopókat) összedobják a pénzt és kifizetnek valakit, hogy söpörje az utcát, fölszedje a szemetet.

Celtis2 2011.05.24. 15:58:58

Egyébként pedig tényleg, a jóléti fogyasztói társadalomnak leáldozóban: az állam egyre kevesebb tevékenységet képes / hajlandó magára vállalni, ezért igenis egyre nagyobb szerep jut az önkéntes, civil összefogáson alapuló tevékenységre.

Megint egy téves elképzelés, hogy az önkéntes munka igazságtalan áldozatvállalást jelentene, ez csak a múlt rendszerből visszamaradt beidegződés ,hogy mindenért az állam a felelős. Tőlünk nyugatabbra, nem is messze, Ausztriában például egy település vagy régió szeretné, ha lenne tűzoltóságuk, létrehoznak egyet civil összefogással, a települések lakói önként összeadják az adózott (!) fizetésükből az eszközök fönntartására szükséges összeget, a munkát pedig önkéntes tűzoltók végzik, munka után képzik magukat, beosztják az ügyeletet stb.

Hasonlóak a tapasztalataim az egyház terén: egy osztrák plébánia gyülekezetének tagjai a legtermészetesebb módon adják be a közösbe a fizetésük 10%-át (!), amiből fönntartják a plébániájukat és nem mellesleg a szegényebb régiók, mint Brazília, egyházát támogatják. Nálunk bezzeg hőbörögnek az emberek, hogy az egyházat tartsák fenn a papok meg ilyen hülyeségek.

Celtis2 2011.05.24. 16:04:16

@Altaïr: Azt hiszem, elég annyit mondanom: dinamikus egyensúly. Ha az utcán egy adott x ütemben dobálják a szemetet, és egy y ütemben takarítják, akkor kialakul egy egyensúlyi helyzetre jellemző szemétmennyiség, amit minden nap tapasztalunk. Sajnos a szombati akció is csak egy-két hétre eredményez látható javulást, utána visszaáll az eredeti állapot.

Magyarán ha egyáltalán nem lenne közterület-fenntartó, a jelenlegi kulturális színvonal mellett nagyon hamar nyakig járnánk a szemétben.

Altaïr 2011.05.24. 16:19:20

@Celtis2: A problémám továbbra is az, hogy ha egyszer van, aki ezért fizetést kap, akkor nehogy már én csináljam meg helyettük ingyen.

Celtis2 2011.05.24. 16:45:57

@Altaïr: Ha te jól érzed magad a szeméthegy közepén, akkor tényleg, egy papírgalacsint se tegyél egy méterrel odébb. Helyette öntsd ki minden hét végén a szemetesvödröd tartalmát az ablakon. Hiszen fizetsz érte, hogy eltakarítsák.

Ha viszont zavar a szemét, és szeretnél példát mutatni a környezetednek, nem mellesleg az utánad következő generációnak: a gyerekeknek, akkor mégis érdemes évente egyszer részt venned egy ilyen akcióban.

Mert sokszor beigazolódott tapasztalat, hogy ami közös, az senkié, ami ingyen van (vagy nincs közvetlenül megtapasztalható csatolása a befizetett pénzzel), azt nem is becsülik. De amit az ember saját kezével, munkájával hoz létre, arra inkább vigyázni fog. Például rászól a szemetelőre: "ne szemetelj, köcsög, ezt a részt múlt héten én takarítottam ki!"

Altaïr 2011.05.24. 20:26:47

@Celtis2: Látom, hazudni azt tudsz, mint a vízfolyás.

1) Hazudsz, amikor azt mondod, én jól érzem magam a szeméthegy közepén. (Csak hogy tudj róla, én nem szemetelem össze a környezetemet, tehát itt nincs szemét.)
2) Hazudsz, amikor azt mondod, én kiöntöm az utcára a szemetet csak azért, mert elvárom, hogy a közteresek/köztisztaságiak dolgozzanak meg a pénzükért.
3) Hazudsz, amikor azt állítod, hogy az ilyen akciókkal példát mutatunk. Az ilyen akciókkal azt mutatod meg a gyerekeidnek, hogy velük is bármit meg lehet csinálni: lehúzhatják őket kemény összegekre, és utána még a munkát is velük végeztetik el. Azzal mutatnál példát, ha barátostól-gyerekestől bemennél az önkormányzathoz és kivernéd a balhét addig, amíg ki nem mennek feltakarítani.
4) Hazudsz, amikor azt állítod, hogy a közöset nem becsülik. Akik az adott környéken laknak, azok nem szemetelnek oda, legalábbis itt nem. Ha valaki más akar odaszemetelni, akkor az öntudatos barátaiddal fotózd le, jelentsd fel, menj oda hozzá, beszéld le róla, stb.

Megkérlek, hogy ne adj a számba mondatokat, még feltételezéseket se.

LAKSZ 2011.05.26. 03:53:57

Nem volt kötelező önkéntes munkát vállalni szombaton. Aki nem érti (nem érzi), hogy az egyénnek a közös dolgokban (dolgok fölött) is van felelőssége, azt meggyőzni sem lehet.
Aki - az önkéntes munka elutasítása indokaként - az adójukat emlegetik, azoknak nem ártana megnézni, hogy mennyi adót is fizet egy évben, és ebből milyen közszolgáltatást tudna megfizetni, ha a Hortobágyon egy tanyán élne? Lenne-e vezetékes ivóvize, a fürdőszobai szennyvízét ki vezetné el vagy a szippantós kocsival kiszívatott szennyvizet mennyiért ártalmatlanítaná egy erre szakosodott cég? Ha beteg lenne mennyiért kezelné az orvos és mennyibe kerülne - állami támogatás nélkül - a gyógyszere? Vonat, busz vagy közút hiányában hogyan utazna? Ha gépjárműve van, akkor hol szeretne ezzel közlekedni, a buckákon át vagy aszfaltozott úton? A gyerekei teljes költségű képzését vajon miből fizetné?
Talán nem érdemes itt (sem) ezért egymással perlekedni. Inkább gondoljuk át, mi lesz jövőre?

Ignéczi Tibor
LAKSZ

Altaïr 2011.05.26. 17:03:34

@LAKSZ: Megnyugodhatsz, fizetek annyi adót.

Felháborítónak tartom, hogy azt sugallod, én vagyok a "rossz ember" azért, mert elvárom a közszolgálatoktól, hogy elvégezzék a munkájukat.

Én sehogyan nem minősítettem az önkénteseket, leszel szíves te sem minősítgetsz engem.

Továbbá ne keverj ide mindenféle más témákat, mint pl. szennyvíz vagy betegellátás, mert itt most nem arról van szó.

Végül pedig ha jól emlékszem, nem perlekedtem senkivel, te kezdtél el engem és a velem egyetértőket különböző jelzőkkel illetni.

Altaïr
ADÓZOM

LAKSZ 2011.05.27. 14:27:18

@Altaïr:

Tisztelt Altaïr!
Maradjunk most a tegeződésnél, bár a Te neved ismeretlen előttem.
A leveled hangneme és hivatkozásai arról tanúskodnak, hogy Téged valóban nem lehet érvekkel meggyőzni még akkor sem, ha Te magad is érzed, hogy az okfejtéseddel nincs minden rendben. Makacsul ragaszkodsz valamihez, amiben (szerintem) magad sem hiszel. Ennek leplezésére állítasz a kommentedben valótlanságokat.
1. Nem sugallta senki, hogy Te rossz ember vagy, és még az álneved sem kerül említésre a hozzászólásomban. Nem is minősítettelek. A perlekedés szóhasználatom a korábbi kommentemben egyértelműen a meddő vitára utal. Végezetül az is kimondható, hogy semmilyen jelzőkkel nem illettelek. (Nehéz is lenne, a neved említése nélkül.) A jelzőket valószínűleg csak a szürkeállományodban érzed, de ez már a Te gondod.
2. Nem pontosítod, hogy kit-mit nevezel közszolgáltatónak, ezért - az önkéntes hulladékgyűjtés témakör miatt – azt kell feltételezzem, hogy most a közterület-fenntartó céget (cégeket) érted az elnevezés alatt. Ezeknek a cégeknek elsődlegesen a lakossági hulladék begyűjtése, elszállítása és a hulladékok ártalmatlanítása feladata, és csak másodlagosan a közutak tisztítása. (A vonatkozó jogszabályok szerint, a járdákat az adott ingatlanok tulajdonosainak kell tisztán tartani.) Ezeknek a cégeknek a működési forrásait egyrészt a lakosság által fizetett „szemétszállítási díjak”, másrészt a fenntartó települési önkormányzatok (az adóbevételeikből) biztosítják.
3. Az állam és az önkormányzatok alapvetően a befizetett adóink kisebb százalékát fordítják a hulladékok elszállítására és közutak tisztítására. Ha azt várjuk az államtól és az önkormányzatoktól, hogy a közutak tisztását naponta és folyamatosan végezzék, akkor az összes adóból erre sokkal többet kell fordítani. Ekkor persze vagy az adókat kell emelni, vagy nem jut közművesítésre, útépítésre, tömegközlekedésre, vasúti hálózatra, egészségügyi ellátásra és oktatásra. (Ha a médiát figyeled, akkor tapasztalhatod, hogy most pont ilyen helyzetben van az ország.)

Végezetül jelzem, hogy erről nem érdemes tovább kommentelni. Egyszerűen nem lenne értelme.

Ignéczi Tibor
LAKSZ

Altaïr 2011.05.27. 15:01:36

@LAKSZ:

Ezt nyugodtan veheted magadra is:

"A leveled hangneme és hivatkozásai arról tanúskodnak, hogy Téged valóban nem lehet érvekkel meggyőzni még akkor sem, ha Te magad is érzed, hogy az okfejtéseddel nincs minden rendben."

LAKSZ 2011.05.29. 18:38:43

@Altaïr:

Tisztelt Altaïr!

Gratulálok! Eredetiséged elismerésre méltó. :-) Valószínűleg ezért is titkolod érveidet (és neved). Részemről befejezem ezt a felesleges üzenetváltást, mert nincs értelme tovább folytatni. Bár annyi haszna volt, hogy elgondolkodtál az önkéntes munkát végzők tevékenységén és a közterhek viselésének kérdésén is. Szép napot és boldog jövőt!

Ignéczi Tibor
LAKSZ
süti beállítások módosítása