Tudományosan a mai fiatalokról
2011. május 13. írta: nénike

Tudományosan a mai fiatalokról

  A Népszabadság keddi számában interjút közölt Szalai Erzsébettel a mai fiatalság helyzetéről. A nol.hu-n olvasható változat valamiért megváltozott a nyomtatott kiadáshoz képest, kikerült belőle például Orbán Viktor mint ellenségkép, de cserébe kaptunk Milla-csoportot és 4K!-t.

Népszabadság:

- Ha nem beszélhetünk generációról, hogyan jöhetett létre néhány éven belül több nagyobb társadalmi, politikai szerveződés generációs alapon, így például az LMP, a Jobbik vagy a legújabb, a sajtószabadságért-mozgalom?

- Azért, mert új helyzet van. Az értelmiségi fiatalok megijedtek attól, hogy a rendszerváltás vívmányai csorbulnak. Ettől még nem szerveződnek generációvá, legfeljebb akkor, ha az értelmiségen kívül szélesebb társadalmi réteget is meg tudnak szólítani. Ugyanakkor a másik hiányzó „láb”, a közös ellenségkép is kezd kirajzolódni, legalábbis a mozgalomcsíráknál, Orbán Viktor személyében. Az LMP és a Jobbik kétségtelenül generációs alapon szerveződött, utóbbi népszerűbb, mert a problémákra látszólag pofonegyszerű válaszokat ad. A baloldali, zöldmozgalmak nehezebb helyzetben vannak:ők felismerték, hogy a fennálló társadalmi működési mechanizmusokkal kell felvenniük a harcot, azok viszont nemzetköziek.

nol.hu:

- Ha nem beszélhetünk generációról, hogyan jöhetett létre néhány éven belül több nagyobb társadalmi, politikai szerveződés generációs alapon? LMP, Jobbik, sajtószabadságért-mozgalom?

- Az empirikus felvétel lebonyolítása óta valóban sok tekintetben új helyzet állt elő. Ennek lényege, hogy az utóbbi egy-két évben több kísérlet is indult a fiatalság generációs megszervezésére, ezek a kísérletek azonban politikai szempontból legalábbis kétpólusúak. Egyik oldalon a Jobbik, a másik oldalon az LMP. Előbbi vonzása eddig azért is volt erősebb, mert a társadalmi kihívásokra adott válaszai könnyen érthetőek, sőt a végletekig leegyszerűsítettek. Ezek lényege, hogy a mindezidáig uralkodó kommunista elitet egy cezúraszerű aktussal nemzeti érzelmű vezetőkre kell cserélni. Az LMP viszont a nemzetközi kötődésű alterglob mozgalmakból nőtt ki, ezért vezetői és tagságának valamint szimpatizánsainak nagy része ha nem is mondja ki, de legalábbis sejti, hogy fő ellenfele nem elsősorban ez vagy az a konkrét elitcsoport, hanem döntően az újkapitalista társadalmi rendszer működési módja, és az azt irányító logika. Megszemélyesíthető ellenségképeik ezért jóval halványabbak, üzeneteik nehezebben kommunikálhatóak. Ami a szabadságjogokért tüntető Milla-csoportot vagy a 4K!-t illeti: létrejöttük azt jelzi, hogy a diktatúra árnyékának megjelenése minden korábbinál erősebben képes mozgósítani a fiatalságot. Ezen belül is elsősorban az általam vizsgáltnál egy negyed korosztálynál fiatalabbakat, vagyis eszmélni már a polgári demokráciában kezdő  80-as évek szülötteit. És a Fidesz vezette kormánykoalíció diktatúra-arcában nekik már megszemélyesíthető ellenségképük is van.

  A Facebook generációról szóló tanulmányának kapcsán kérdezte a lap munkatársa a szociológusnőt, aki a tapasztalatainak részeként meglehetősen vaskos, politikát érintő következtetéseket is levont. A beszélgetés a fiatalok lázadása vagy nem lázadása körül forgott, s mint kiderült, a mai 25-35 év közötti fiatalok nem tudják megfogalmazni saját identitásukat, így nem is szerveződtek generációvá. De van remény, hisz „Ami a szabadságjogokért tüntető Milla-csoportot vagy a 4K!-t illeti: létrejöttük azt jelzi, hogy a diktatúra árnyékának megjelenése minden korábbinál erősebben képes mozgósítani a fiatalságot. … a Fidesz vezette kormánykoalíció diktatúra-arcában nekik már megszemélyesíthető ellenségképük is van.” A print lapban nem is kertel a kérdezett, hogy kiben személyesíthető meg az ellenségkép: Orbán Viktor személyében.

  Nos, nem tudom, hogy például a csillámfaszlámák miféle veszély árnyékát vetítik a magyar égboltra, de az tény (ha ragaszkodunk a Facebook-mércéhez), hogy több, az 1 millióan a… csoportokat karikírozó fiatalt mozgattak meg, mint ahány mozgalmárt a 4K!. Az Ifjúság 2008 gyorsjelentése, 2000 óta markáns kilengéseket nem mutató, egyenletes érdektelenséget jelez a fiatalok politikai aktivitását illetően. A kutatás szerint 2004-ben és 2008-ban is igazolható az a nemzedéki sajátosság, miszerint a fiatal korcsoportok körében szignifikánsan magasabb a jobbközép és jobboldali orientációjúak együttes aránya. Ha elfogadjuk, hogy ezek kulturálisan megalapozott, mélyen gyökerező meggyőződések, akkor kétséges, hogy a mindennapjait jelentősen nem befolyásoló ügyek, (az új médiaszabályozás,  alkotmányozás), vagy akár egy miniszterelnök személye (Gyurcsány Ferenc, Orbán) kibillentenék őket ebbéli alapállásukból.

  Módszertani okokkal ugyancsak nehezen magyarázható, hogy miért említi Szalai az átírt cikkben a Milla-csoportot, hiszen az a kezdeti sajtószabadságos fókuszának elvesztését követően sok minden ellen/mellett demonstráláló (roma honfitársak, BM-esek, tűzoltók, Scmitt Pál aláírása), kiábrándult emberek nagy olvasztótégelye lett, ami Bauer Tamástól a radikális egyetemistákon át a Népszava-előfizető nénikig elég széles spektrumot fed le. Döntően fiatalok gyűjtőhelyének biztosan nem mondanám.

  Gyanús, hogy a kutatási eredmények végkövetkeztetését befolyásolhatta, hogy a kormányváltást követően Szalai Erzsébetet az elsők között nyugdíjazták az MTA Politikatudományi Intézetében.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr62898227

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Civil szemmel a magyar nyugdíjjárulékról és egészségbiztosításról 2011.05.13. 15:35:59

Nem vagyok közgazdász, sem politikus, ahogyan tisztában sem lehetek azzal, hogy mennyibe kerülhet állami intézményeket fenntartani, vagy mennyi ebből a felesleges kiadás - de igazából engem nem is ez érdekel, hanem ez, hogy hová lesz az a pénz, amit tő...

Trackback: Kövér László ürülékhez hasonlította a rendőröket 2011.05.13. 14:39:24

A Duna Televízió Közbeszéd című műsorának vendége volt Dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés Elnöke, aki a műsorban alaptalan és valótlan kijelentéseket tett, ráadásul ürülékhez hasonlította a rendőröket. A Duna Televízió Közbeszéd című műsorának rés...

Trackback: Mi a szarnak nekünk kultúra? 2011.05.13. 13:44:55

"Ha meghallom a kultúra szót, előveszem a pisztolyomat." Ezt a mondatot sok mindenkinek tulajdonították már, köztük Hitlerrel, Göringgel, Goebbels-szel, Sztálinnal. De teljességgel érdektelen, hogy melyik briganti mondta valójában. A lényeg n...

Trackback: Hazugsággal védte a kormány az új alkotmányt 2011.05.13. 13:43:39

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa sorsolás alapján haladva minden ENSZ tagállamot átvilágít. Hazánkat Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár képviselte. A meghallgatás után azt nyilatkozta, hogy "az alkotmányhoz fűződő kérdések eg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Charlie Chan 2011.05.13. 09:23:00

A Népszabóság is fejlődik, ár csak a nyomatott változata politikai szennylap, az internetes változatot ők maguk cenzúrázzák. Tehát Orbán a Népszabóságot belülről bomlasztja. Kemény. Egyébként a rendszerváltás megcsúfolása, hogy ez a lap még létezik.

2011.05.13. 09:37:23

"szignifikánsan magasabb a jobbközép és jobboldali orientációjúak együttes aránya."

Persze, és a mondat így folytatódik:

"A liberális–konzervatív politikai értékorientációs mezőben a megkérdezett fiatalok inkább a liberális
oldalon helyezkednek el." Ez már lemaradt, kedves Mandiner.

És mindez úgy értékelendő, hogy az 53%-uk sehova sem sorolja magát (ez ugye Fidesz-kétharmadnak tekinthető). Vicces továbbá a fiatalok politikai meggyőződését kulturálisan megalapozottnak, mélyen gyökerezőnek tekinteni. Mitől lenne az? K-Európa egy különös világ, ahol nem trendi a fiataloknak balosoknak lenni, ellentétben a fejlett országokkal, ahol ez az idősebb korosztályra jellemző inkább.

Lábszár Ervin 2011.05.13. 09:52:36

@iii:

Jobboldali szabadelvű. Ennek az irányultságnak pedig tényleg vannak a magyar történelemben hagyományai.

polom13 2011.05.13. 09:57:40

Mi, csillámfaszlámások 2000-rel verjük Gyurcsányfaszlámát.

coley 2011.05.13. 10:02:13

az milyen beteg már, hogy valaki kiszúrja, hogy eltér a nyomtatott Népszabadság és az online verzió

nagyon ráértek gyerekek :)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.05.13. 10:06:30

@coley:
Nem olyan nagy művészet az. A t. szerző olvasott valamit a nyomtatott lapban, arról írni akart egy posztot, s amikor a NOL-ra hivatkozva akart idézni, akkor derült ki, hogy ott már nem egészen úgy néz ki az interjú.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.05.13. 10:36:50

@iii: "K-Európa egy különös világ, ahol nem trendi a fiataloknak balosoknak lenni, ellentétben a fejlett országokkal, ahol ez az idősebb korosztályra jellemző inkább. "

Nem. K-Európa egy különös világ, amit 40 évig megszállás alatt tartott, és nyomorba döntött a baloldal, így a fiatalok nem kedvelik annyira.

2011.05.13. 10:50:58

@Lábszár Ervin: Ahhoz képest, hogy a liberális (ami ugyanaz) milyen szitokszó lett sokaknál, ez kifejezetten vicces.

@TaTa86.: Ez így van. A nem-et nem értem az elején.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.05.13. 11:07:16

@iii: A "különös" szó itt szarkazmus.
Úgyhogy erre vonatkozik a "nem".

Téglagyári Megálló 2011.05.13. 12:11:35

@iii:

Nem gondolod, hogy az MSZP-nek van köze ehhez? Mondjuk a múltjának és a jelenének.

Murderface 2011.05.13. 12:48:56

Mint 25-35 közötti fiatal, az apolitikus társaim között alapvetően 3 nagy csoportot különböztetek meg:

1. Leszarja a politikát, mert mindennapos megélhetési, és/vagy családfenntartási problémái vannak, kisebb gondja is annál, hogy melyik bohóc mit kürtöl világgá, amikor a gyerekének/magának is alig tud kaját biztosítani;
2. Van annyi esze, hogy felfogja, tök mindegy kire szavazna, úgysem változik semmi, mert mindegyik bohóc ugyanazt a mutatványt tudja, csak az egyiknek piros a krumpliorra, a másiknak narancssárga, a harmadiknak meg teszemazt árpádsávos;
3. Paaaaaartiiiiii-állatok, nagy ívben leszarnak mindent, ami a szex-buli-tudatmódosítás háromszögön kívül van.

csárli hárper 2011.05.13. 12:49:14

faszé kell népszabit olvasni mikor ott az ezer százalékig hiteles magyar nemzet, magyar hírlap, he?

HofEE 2011.05.13. 12:50:05

23 éves fiatal vagyok. A környezetemben haverjaim között, elég keveset tudok mondani akit ne érdekelne vagy ne foglalkoztatna a politika és az ország sorsa. A különbség az, hogy mi ezt nem hangoztatjuk annyira. Az viszont igaz, hogy 90%-ban a saját ismerettségi körömben a fiatalok között fel sem merül a baloldal mint bármiféle alternatíva (hála az égnek) , de a többségük így sem fidesz droid. Mi csak próbáljuk reálisan és ésszerűen nézni a világot és az országot.

atila68 (törölt) 2011.05.13. 12:52:53

Komolyan mondom van ahol megállt az idő.

"Szalai Erzsébet: A mai fiatalság helyzetéről!"

No nem is címen akadtam meg (no jó, azon is), hanem a hasonlóságon.
Igen, Lux Elvirára gondolok, és arra, hogy szerinte az én generációm azért idióta, mert Európa Kiadón szocializálódott.
A "Helló bébi, te nyomorult állat" kezdetű örökzöldre gondolt a drága.

Megjegyzem a "csillámfaszláma" valóban nem gyenge.

Bloodscalp 2011.05.13. 12:57:30

nem is tudtam hogy a gyorsjelentések tartalmaznak politikai méréseket is, a 2006-os biztos hogy nem

a témához kicsit kapcsolodva, nem lep meg hogy a mandiner nem emlékezik meg arról a fiatalról akinek 4x kellett kórházba mennie mielőtt meghalt

is 2011.05.13. 12:59:22

@TaTa86.: nyilvan te is kikered magadnak, hogy Hitlert ne nevezzuk jobboldalinak, meg a jobbosok nem nacik. na ugyanigy a szocializta 40 evet sem nevezi senki baloldalnak, es ugyanilyan elvarasai vannak az osszemosassal szemben.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.05.13. 13:01:44

@iii: van egy mondas ny-europaban, miszerint "aki fiatalon nem balos, annak nincs szive, aki idosebb korara nem jobbos, annak nincs esze"

Kivlov 2011.05.13. 13:02:23

"Az értelmiségi fiatalok megijedtek attól, hogy a rendszerváltás vívmányai csorbulnak"

???
hol volt rendszerváltás???

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.05.13. 13:05:40

@TaTa86.: de ugye a baloldal eloretorese a jobboldal haborus agressziojanak es tomeggyilkossagainak volt koszonheto..;-)

ugye eros lenne hitlert, horthyt, moussolinit, francot es a tobbi kotlevegre valo zsivanyt baloskent emlegetni..;-)

vagy ugy gondolod, a balosoknak fel kell vallalni kadart, sztalint, emver hodzsat, jaruselskyt es a tobbi faszarcut, de neked jogod van lerazni a sajat szardarabjaidat?;-)

haty nem

pont anyira koveted hitlert, mint a mai baloldal sztalint. pont annyira tapsolsz moussolininek, mint a mai baloldal kadarnak. pont annyira vagy naci, mint amennyire a mai baloldal kommunista:-)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.05.13. 13:08:38

@Kivlov: itt

tudod, magantulajdon, pirvatizacio, tobbpartrendszer, munkaeropiac, piacgazdalkodas, orban viktor nem sitten, vagy kotelen van, multinacionalis cegek vannak allami vallalatok helyett...

ilyen aprosagokbol lehet ezt eszrevenni;-)

a rendszervaltas nem azt jelenti, hogy "az utolsokbol lesznek az elsok".
az egy masik ezustha... ize.. az egy masik happy end;-)

Kivlov 2011.05.13. 13:11:45

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
ez nem rensszerváltás hanem sz*rrágás meg alibizés...

to:rppapa 2011.05.13. 13:13:29

"Gyanús, hogy a kutatási eredmények végkövetkeztetését befolyásolhatta, hogy a kormányváltást követően Szalai Erzsébetet az elsők között nyugdíjazták az MTA Politikatudományi Intézetében."
Gyanús, hogy a hasonló kutatási eredmények miatt került elsők között nyugdíjazásra.

mendson 2011.05.13. 13:14:29

Lefogadom egy láda sörben, hogy az ideirogatók közül sokan,de ami a legszomorúbb, maga a bloggernek sincs halovány lila fingja arról,ha leirja "naloldali" meg "jobboldali" meg "liberális" akkor miket kell alatta érteni.Használnak bizonyos ideológiára utaló szavakat,de magáról az ideológiáról dunsztuk sincs.Na meg a mandiner finanszirozójának sem.Már,ha nem tekintjük ideológiának az "ide a lét" mentalítást.Kicsit ez olyasmi, mint amikor szépen robbantak a mercik meg a bentley-k a gazdájukkal együtt.Egyszer sem maffiózó meg alvilági alakok néven, mindig az ismert vállakozók megnevezéssel futottak.Aztán lassan a vállakozó név szépen le "karaktergyolkolódott".

Vitéz Kőbányai Világos 2011.05.13. 13:16:43

A poszt ott téved - de baromira - hogy azt gondolja, hogy a jobbos fiatal kormánypárti. Kb. innentől kezdve értelmetlen az egész.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.05.13. 13:17:25

@Kivlov: hat neked lehet, hogy keves..

nekem eleg:-)

en nem azt varom, hogy gazdagga tegyen egy rendszer. azt varom el tole, hogy az allamot kivonja az eletembol, amennyire csak lehet. ne mondja meg, miben hiszek, kivel dugok, a csajom megtartsa-e a gyereket, vagy ne es ilyen aprosagok..

a rendszervaltas nem ellendiktatura. en azert nem hiszek ebben a nagy elszamoltatosdiban meg bosszuallasban..

ha ugyanis ugyanugy megbunteted a kommnunistakat azert, mert kommunistak, ahogy ok buntettek a nemkommunistakat, akkor nem vagy kulonb naluk. marpedig kulonbnek kell lenni az ilyeneknel, nem megmutatni, hogy te meg alantasabb allatta is le tudsz menni, mint ok...

az eszkozok szamitanak ugyanis. nem az eszmek. az eszme loszar. szerintem igenis rendszervaltas tortent, mert ez volt az elso rendszer, ami nem diktatura volt, azaz nem azzal kezdett, hogy kokemenyen bosszutall es ellendiktaturat szervez.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.05.13. 13:20:00

@Vitéz Kőbányai Világos: jaja..
en is jobbos - legalabbis a vilagnezetem szerint, mert olyan dolgokat gondolok, hogy az allam szepen a helyere, vallasok a templomokbal, a magantulajdonhoz nem piszkalni, a vallalkozas es a piac szabad es egyeb ilyen jobbboldali hulyesegek;-)) - vagyok, de ezt a kormanyt combino utan kotnem es huzatnam a demszkybogyokon vegig 24 oran keresztul...:-D

Vincenzo90 2011.05.13. 13:20:14

Feltűnt a népszabadságnak, hogy a fiatal értelmiség gondolkodó zöme, a nem csak töltelék-egyetemista erősen jobboldali?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.05.13. 13:22:44

@Kivlov: 5tehat igazbaol te az ellendiktaturat hianyolod..:-)

ertsd meg, ha felvallalod, hogy demokrata vagy, akkor nem uldozheted a kommunistakat. mert ha uldozod oket, nem vagy demokrata. mert ok azert nem demokratak, mert uldoztek a nem kommereket. de oko pont az ilyen tetteik miatt lettek nem-demokratak. ha ugyanazt teszed, mint ok, akkor pont ugyanannyit er a borod, mint nekik..

ilyen eggyszeru ez:-)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.05.13. 13:24:26

@Vincenzo90: es orbanellenes..

orbannak egyre kevesebb koze van ajobboldalhoz:-)

bar..
vegignezve a politikai palyajan, soha nem volt igazna jobboldali. annakidejen meg liberal-bolsevikkent indult fidesz csak papiron lett jobbos ugyanis. a liberalt vetkozte le egyedul magarol - holott a liberalizmus pont jobboldali ideologia:-)

Vitéz Kőbányai Világos 2011.05.13. 13:25:31

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Mondjuk itt megint nem sikerült túl mélyre szántani a világnézetek jellemzőinek tengerében (mandis vitákban persze nem is nagyon lehet, hiszen ami világnézet, az konzervatív, a többi csak okoskodás, ugye? :)).
Abból, amit írsz, legalábbis nekem a legtöbb liberális értéknek tűnik, különösen a vallásos rész.
Szerénységem egyébként jogfelfogásában liberális, társadalomfelfogásában baloldali, így egyébként tökéletes célpont a törzsközönségnek, csak nem tudja, hogy hova álljon, mert egyébként belga is.

The Paramour 2011.05.13. 13:28:07

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Kérdés. Akkor ezzel a logikával a németek nem demokraták mert elítélték a Denjanjukot?

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2011.05.13. 13:30:06

A fiatalok normális esetben alapból se nem jobb- se nem baloldaliak, aki ilyet állít az vagy hülye, vagy nem látott még fiatalt.
Tulajdonképpen szinte csak az biztos, a fiatal a legritkább esetben konzervatív, ami nyilván nem azt jelenti, hogy baloldali lenne. Egyszerűen csak arról van szó, hogy generációs érdekkülönbség van, amit aztán ki-ki vérmérséklete szerint él meg: beöltözik nagy-Magyarország zászlóba (még ha lövése sincs a történelemről), táncházba jár és szűrbe-menétbe öltözik (mert keresi a kapaszkodókat), vagy épp tör zúz a barikádokon (mert izgalomra vágyik), vagy virággyerek lesz, Gvantanamérás kozmopolita (mert idealista vagy hat rá a dzsanga), esetleg zöld aktivista (antikapitalista dühből) vagy nem más mint sima játékkonzol nyomkodó, sörissza, beleszarok couch-potato (mert lusta és semmi jobb nem jut eszébe). Ez mind lehetséges éslétező kimenet.

Mindesetre a fiatalok viszonylag kis részéből válik: az öregebb bácsiknak mindig igaza van, tekintélyfüggő, status quo örző konzervatív, feltéve persze, hogy nem ifjúkorától kegykereső nyalonc. Szimplán azrt, mert az átlagfital nincs pozícióban és nincsen olyan státusz amit védeni tudna, így annak támogatása nem is érdeke. A konzervatív fiatal épp olyan béna képződmény, mint a hebrencs öreg. Ki lehet tenyészteni, de nincs túl sok értelme.

Általánosan ennyi kábé még elmondható, de hogy a „jobboldaliság kulturálisan megalapozott, mélyen gyökerező meggyőződés” ez akkora faszság, hogy a fal adja a másikat.

Vitéz Kőbányai Világos 2011.05.13. 13:33:22

@The Paramour: Az öreget nem pont azért ítélték el, mert valahogy gondolkodott. Nem gyanús?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.05.13. 13:35:52

@The Paramour: miert is iteltek el ot?

a poliutikai hitvalasa miatt?
nem hinnem...

azert, mert bizonyithatoan restz vett emberiessegellenes buncselekmenyekben. politikai nezeteitol fuggetlen az itelet.

annak az embernek egyedul tobbtucatszor tobb ember halalahoz volt koze, mint a teljes magyar vezetosegnek az 56 utani megtorlasokban.

es a masik fele pedig az, hogy szemelyesen ot vonjak felelossegre. aki elkovette. nem ratzingert kuldik birosagra, mert a hitlerjugend tagja volt...

hanem demjanjukot

J.W. Booth 2011.05.13. 13:43:01

@HofEE: (hála az égnek) nem mindenki gondolkozik ilyen korlátoltan.
A baloldal igenis lehet alternatíva (de nem az a baloldal, amit Magyarországon a szocik jelentettek, vagy az amilyen politikát a fidesz folytat), sőt az emberek többsége a világban valójában baloldali, vagy az szeretne lenni.
Mi csak valami elcseszett keveréket látunk belőle, és azt az emberek hajlamosak a szocikkal azonosítani.

Az jó, hogy nem vagytok fidesz-droidok, hiszen mára már csak a legostobábbak vallják magukat fidesz-szavazónak, illetve a bégető csorda.

Atisz 2011.05.13. 13:56:41

Az ál-Teller levélhez képest ez csak a "futottak még" kategória. Orbán Viktornak pedig közösségformáló ereje van (ez most már biztos) :)

WonderCsabo 2011.05.13. 13:58:25

Basszus, hihetetlen, hogy mennyire csúsztatásos szöveggel emelte ezt ki az Index...

Alvarez 2011.05.13. 14:08:17

A 25-35 év közötti korosztálynak a következő előnyöket hozta a fülkeforradalom
- lecsökkent a nettója, ő ugyanis a karrierjének elején áll, alacsony fizetéssel
- ellopták a nyugdíjmegtakarítását, amiből pl. most konszolidálják a Mávot és a BKV-t, hiába is fizet ő teljes árú jegyet.

Nem is értem, hogy miért válik Oviból ellenségkép.

bandos 2011.05.13. 14:13:24

@J.W. Booth:
"hiszen mára már csak a legostobábbak vallják magukat fidesz-szavazónak, illetve a bégető csorda"
igazán? hehe :)
És amúgy te minek vallod magad? Ja, gondolom, te felette állsz ennek az ostoba játéknak, ezért nem szavazol! Vagy esetleg az LMP-re, mert azért lehetne más is?

Jaffar 2011.05.13. 14:19:13

@coley:
Talán ezért kapja a fizetését. Vannak elegen. Ne izgulj, fussa a fijjuknak ilyenre is böven....

ben2 2011.05.13. 14:22:37

@is:

Mi a különbség a nácizók és a kommunistázók között?
A nácizók a jobboldal és a nácik között ideológiai párhuzamokat vélnek felfedezni, ugyanakkor maguk az érintettek az életük során mindig, minden létező fórumon elhatárolódtak a náci eszmétől.
Ehhez képest a magyar baloldal prominenseinek 90%-a 20 évvel ezelőtt még emelt fővel kommunistának vallotta magát. Itt van például a 89-es demokraták vezére, aki 89-ben még a Kommunista Ifjúsági Szövetség főtitkára volt. Aki tehát ma kommunistázik, az mindössze emlékezteti az érintetteket, hogy miként jellemezték önmagukat a rendszerváltozás előtt.
Mindez persze azért lehetséges, mert míg élő (mondjuk a szálasi rendszerben aktívan szerepet vállaló) náci viszonylag kevés szaladgál szabadon a világban, addig kapitalistává lett kommunistáktól hemzseg a magyar közélet.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.05.13. 14:26:12

Mindenki figyelmét szeretném felhívni, hogy Harrach Péter szerint 80-90 ezer forintos fizetés "jelentéktelen".

www.origo.hu/itthon/20110512-interju-harrach-peterrel-a-kdnp-frakciovezetojevel.html

Jaffar 2011.05.13. 14:29:26

@ben2:
S persze ez alól kivételt képznek a jelenleg fideszben ülö személyek, ugyi?

btw letojom a baloldali/jobboldali politikusokat, mert még elvétve is nehezen találni köztök "rendes" embert. Azt a keveset is megeszi a többi "disznó" a választók hathatólagos támogatásával, mert bizony ilyenek vagyunk, legalábbis a nagytöbbség. Az általunk VÀLASZTOTT személyek ülnek a parlamentben (és nem csak a "komcsi" oldalon) és ök azok akik reprezentálnak/képviselnek minket. Baromság azzal ámítani magunkat, hogy mi (s persze mindig vannak kivételek) jobbak lennénk..........Sajnos
Ez van, ebböl kellene tanulnunk, de úgy látszik a 20 év kevés a tanuláshoz, lehet, hogy 120 kell, de az is lehet, hogy az is kevés lesz.

Karfiol 2.88 2011.05.13. 14:32:47

A 4K még bőven Gyurcsány alatt alakult, tehát bizonyos értelemben tényleg egy diktatúra árnyéka váltotta ki.

Az más kérdés, hogy éppen a rendszerváltás újragondolását célozta meg, tehát nem tévesztendő össze az egymillió '89-es alkotmányfetisisztával.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.05.13. 14:34:23

@is: "nyilvan te is kikered magadnak, hogy Hitlert ne nevezzuk jobboldalinak, meg a jobbosok nem nacik. na ugyanigy a szocializta 40 evet sem nevezi senki baloldalnak, es ugyanilyan elvarasai vannak az osszemosassal szemben. "

Azért van egy apró különbség: A mai jobboldalnak semmi köze a nácikhoz/nyilasokhoz. Sem a Fideszben, sem a KDNPben, sem a Jobbikban, de a megboldogult MDF-ben, FKGPben sem találsz egyetlen volt nyilas/náci funkcit.

Ezzel ellentétben 89ben a diktatórikus szocialisták lettek a demokratikus szocialisták. Nem volt semmilyen cezúra. Ezt mellesleg az európai szocik elfogadták, egyiküknek sem jutott eszébe, hogy talán nem kéne komcsi kollaboránsokkal parolázni, még a hatalomért sem.

Úgyhogy sajnálom: bizony egybe lesz mosva a dolog, ugyanis semmilyen elhatárolódás nem történt. Igen, többek között téged sem zavart a dolog.

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Hehe, de már csak 2012ig. Utána Magyarország állampolgára leszel. XD

"de ugye a baloldal eloretorese a jobboldal haborus agressziojanak es tomeggyilkossagainak volt koszonheto..;-)"

Egy forradalmi rendszer, amely szart a legitimitásra, a több ezer éves jogelvekre, a kereszténységre, és magát nemzeti (baloldal), szocialista (baloldal), munkáspártnak (baloldal) nevezte, az mióta jobboldal?

"ugye eros lenne hitlert, horthyt, moussolinit, francot es a tobbi kotlevegre valo zsivanyt baloskent emlegetni..;-)"
Hitler balos volt, Moussolini határeset(, a gazdaságpolitikája nem éppen jobbos volt). Franco és Horthy voltak jobbosok.

"vagy ugy gondolod, a balosoknak fel kell vallalni kadart, sztalint, emver hodzsat, jaruselskyt es a tobbi faszarcut, de neked jogod van lerazni a sajat szardarabjaidat?;-)"

Nem kell. Sőt örültem volna ha elhatárolódtak volna tőle. De nem tették, önként felvállalták. Emlékszel Horn Gyulára? Még 2008ban kikelt Gyurcsány ellen, mikor annak volt képe Nagy Imrét választani Kádár ellenében. Akkor miről is beszélünk?

"haty nem"
De. :D

pont anyira koveted hitlert, mint a mai baloldal sztalint. pont annyira tapsolsz moussolininek, mint a mai baloldal kadarnak. pont annyira vagy naci, mint amennyire a mai baloldal kommunista:-) "

MEDVE1978 2011.05.13. 14:39:18

Igazából az mondjon véleményt Szalai Erzsébetről, aki valamennyire ismeri a munkásságát. A blogbejegyzés és a cikk is jobban érthető ennek fényében. Szalai Erzsébet megkockáztatom, hogy a ma élő legnagyobb szaktudással rendelkező szociológus. A mélyszegénységet, rendszerváltást, elitkutatást, az elmúlt 40 évet érintő írásai a legjobbak, amelyeket Magyarországon lehetett olvasni. Nem véletlenül kapott például Bibó István díjat 2000-ben I.Viktor országlása idején.

Szalai Erzsébet egyébként idealista baloldali ember. A könyveiben irtózatosan jól leírja a tradicionális és globális kapitalizmus kizsákmányoló és pusztító hatását az emberekre és közösségekre. Emellett nagyon optimista, mivel a jelenlegi világrend és társadalmi rendszerek végét egy új - a jelenleginél szociálisabb - világrendben képzeli el, amelyet majd a fiatalok mozgalmai kényszerítenek ki.
Ebben sajnos szerintem téved, mert a társadalom sokkal atomizáltabb és széthúzóbb annál, hogy ez lehetséges lenne.

A blogírónak annyit, hogy ne féljen: széles néptömegek, közöttük fiatalok rühellik Orbánt, viszont a fiatalok közös jellemzője valóban az apolitikusság és nem Orbán Viktor utálata. Szóval nem kell beszarni, a fijjugat nem söpri el az ifjú gárda, még akkor sem, ha ezt Szalai Erzsébet reméli.

ben2 2011.05.13. 14:51:28

@Jaffar:
"S persze ez alól kivételt képznek a jelenleg fideszben ülö személyek, ugyi?"

Állítottam én ilyet?
Mindössze az ellen érveltem, hogy a nácizás és a kommunistázás közé egyesek párhuzamot vonnak mondván, hogy ha a jobboldallal szemben unfair a nácizás, akkor a balosokkal szemben is az a komcsizás.
Ha valaki soha az életben nem vallotta magát nácinak (sőt alkalomadtán küzdött is ellene), az joggal sérelmezheti ha lenácizzák, de aki húsz éve még dagadó mellkassal lobogtatta a pártkönyvét, az nehogy már besértődjön, ha akadnak még az országban, akik emlékeznek erre.
Ami a Fidesz kommunistáit illeti: bizony, ott is akadnak volt állampárti emberek, és bizony nekik is ugyanúgy meg kell küzdeniük a múlt terheivel, mint a többieknek. Ahogy pl. hiába volt Wernher fon Braun az USA űrprogramjának legnagyobb tervező zsenije, még a holdraszállás után is gyakran kellett kínos pillanatokat átélnie a náci párttagsága miatt.
Megérdemli Werner fon Braun, hogy eltekintsünk náci múltjától? Van aki szerint igen, van aki szerint nem. Amit viszont egész biztosan nem tehetünk: úgy tenni, mintha semmi sem történt volna, vagy néhány kivételes személy miatt automatikusan feloldozást adni minden szemét tömeggyilkosnak (akár náci volt, akár kommunista).

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.05.13. 15:07:14

@ben2: Tegyük hozzá mert fontos: Werner fon Braun, így kifejezetten hátráltatta karrierjében a náci párttagság.
Ellentétben a szoci nagykutyák mind azért lettek nagykutyák mert kollaboránsok voltak.

Elstron 2011.05.13. 15:11:05

Nem a 25-35-ös korosztály a Facebook-generáció, hanem a 15-25 inkább. Már hiteltelen a tanulmány...

Akvyr 2011.05.13. 15:27:01

a 30 év fölöttiek hol facebook generáció? Akkora csúsztatások, fogalomzavarok, és butaságok vannak vegyesen az igaz mondatok közé szórva, hogy az egész hiteltelen. Az én 20-22 évesekből álló baráti körömben rendszeres téma a politika (főleg persze aktuálpolitikán való puffogás) de ha idegenek vannak velünk, vagy más társaságba keveredek, akkor nem lehet értelmesen beszélni róla, mert a többség leszarja és/vagy ostoba ahhoz, hogy bármihez hozzászóljon, ami nem egy popkultúrális utalás vagy berúgós sztori. Evvan, ezeket ideológiával senki nem fogja meg, esetleg akkor mennek tüntetni, ha elveszik a hello kittys i-phonejukat, vagy romlanak a bebaszáshoz szükséges körülmények.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.05.13. 15:30:37

@TaTa86.: soha nem leszek Magyarorszag allampolgara, en a Magyar Koztarsasag allampolgara vagyok es leszarom a viktormanyt. egyszeruen ram nem ervenyes. ha kell, beleszarok a kikuldott peldanyba es ugy kuldom vissza, jelezve ezzel is, hogy legfeljebb a szarom becsomagolasara erdemes....

csinalhattok amit akartok, nem fogok beallni a sorotokba:-)

nem leszek kereszteny orszag polgara es nem ervenyes ram a fidesz alkotmanya. jol jegyezzetek ezt meg:-)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.05.13. 15:45:14

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Hát persze, én meg a Plútó polgára vagyok. Sőt a Plútói Császárságé. :)

Küzdj csak a realitások ellen.

Kászon Tomi · http://kulturjunkie.blog.hu 2011.05.13. 16:02:04

Az az érdekes, hogy az ország helyzete mindenkit érdekel, de a politika már keveseket a korombeliek közül...
A politikusoknak pedig nem adnék fizetést az egészen biztos!

ben2 2011.05.13. 16:08:15

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Az ország törvényeit betartani nem fakultatív, szal érzelmileg ugyan azt utasítasz el, amit akarsz, de ha tevőlegesen törvénysértést követsz el, akkor ugyanúgy vállalnod kell a felelősséget érte, mint bárki másnak.
A bíróság előtt pedig hiába érvelsz azzal, hogy a törvény rád egyszerűen nem érvényes, senkit sem fogsz meghatni vele.
Innentől viszont annyit ér a hisztid, mint a hároméves gyereké, aki földhöz veri magát a boltban, mert neki jár a csoki.

Vitéz Kőbányai Világos 2011.05.13. 16:10:16

@ben2: A fentiek alapján határozottan az a sejtésem, hogy te ellenzed a semmiségi törvényt pl. Vagy akár az új alkotmány alkotmányellenes elfogadását. Igazam van?

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2011.05.13. 16:12:29

Most ez a blog egy újabb seggnyalás vitya alsófelén?

ben2 2011.05.13. 16:14:40

@Tomi9046:

Ha a politikusoknak nem adsz fizetést, akkor azoknak fognak dolgozni, akik hajlandóak megfizetni őket. És hidd el vannak páran, csak az érdekeik nem éppen azonosak az emberek többségével.
Az egész "ezek nem dolgoznak" demagógia pont azért veszélyes, mert emiatt nem lehet olyan fizetést adni a politikusoknak, amit már nem érdemes némi aprópénz miatt kockáztatni.

ben2 2011.05.13. 16:23:22

@Vitéz Kőbányai Világos:

Miért alkotmányellenes az új alkotmány elfogadása?
Az "alkotmányellenesség" nem szubjektív kategória. Ha az országgyűlési képviselők kétharmada megszavazta, akkor az új alkotmány elfogadása alkotmányos volt, mert a hatályban lévő alkotmány rendelkezéseivel összhangban történt a szavazás.
A semmisségi törvény pedig ugyanolyan jogszabály, mint a többi, csak éppen nyilvánvaló hazugságokon alapuló ítéleteket semmisít meg.

Vitéz Kőbányai Világos 2011.05.13. 16:35:23

@ben2:
1. Az finoman szólva is necces, hogy az új alkotmányt 4/5-höz kötő bekezdést 2/3-dal helyezték hatályon kívül.
2. Mi az, hogy nyilvánvaló hazugságokon? Tudtommal azokat az ítéleteket semmisíti meg, ahol az ítéleteket megalapozó vallomásokat magyar állampolgárok egy bizonyos csoportja tette. Teljesen függetlenül attól, hogy mi volt a vallomások tartalma, illetve milyen egyéb körülmények forogtak fenn az egyes ügyekben. A semmisségi törvény a jogállam megrugdosása, de Balfaszi doktornak ebben már van gyakorlata.

....

Mond, legalább te elhiszed, amit mondasz??

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.05.13. 16:39:10

@ben2: nem igazan erdekel, hogy mi errol akar a te, akar a kormany velemenye.

a kormany altal felkohogott turha ram nem ervenyes. soha, semmilyen korulmenyek kozott el nem fogadom, ram nezve ervenyesnek nem tekintem.

ha nem tetszik, lehet egy kilo tollat fujni a seggembe, nem fogok hezitalni _barmilyen_ nemzetkozi forumon megvedeni magam a jelenlegi kormannyal szemben.

arra fogok szavazni a kovetkezo vcalasztasoknal, aki megigeri, egyetlen tolvonassal helyezi ezt a szart hatalyon kivul. ugyanis ahogy a fidesz megtette, igy mostmar barki, barmikor megteheti.

derabitz 2011.05.13. 16:46:25

Azt azért jó tudni, hogy azok a fiatalok akik a mindenkori kormányfő honlapját, blogját és más internetes megjelenéseit szerkesztgetik, alakítják, nem lázadnak a mindenkori hatalom ellen.

Kivlov 2011.05.13. 17:21:57

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
ez egy kalap sz*r. kit érdekelnek ezek a kamukifejezések, hogy demokrata, meg hátrányos helyzetű, meg rászoruló, meg megélhetési bűnözés???
ha népnyúzó féreg volt 40 évig, kötélen a helye. (lett volna főleg 89ben, ha nem az a tetű antall bohóckodik ott).

ez a demokratázás egy kurcsi féle lőzung, ebből meg szolidaritásból nem élünk meg. csak pénzből.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.05.13. 18:59:58

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Öröm nézni, ahogyan vergődsz. :D

Javaslom rögtön a Galaktikus Szenátushoz fordulj hatalmas sérelmeid orvosolása céljából! Hogy egy 2/3ados kormány él a 2/3adával? Hát veled ezt nem lehet megcsinálni!

WhyCantITouchIt? 2011.05.13. 19:13:58

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
"Aki megigéri" Uff. Epic Fail. Igazi magyar választó:D Megígéri...az szép.

WhyCantITouchIt? 2011.05.13. 19:17:47

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
"ugyanis ahogy a fidesz megtette, igy mostmar barki, barmikor megteheti."
Nem tudom melyik a nagyobb blődség, ez vagy az előző.
Nem vagy te egy kicsit politikailag analfabéta?
Először szedj össze 2/3-ot a kedvenc pártodnak AKI MEGÍGÉRI-nek. Kezdheted is a bableves főzést, 2014 még odébb van.

Atisz 2011.05.14. 17:55:47

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Ahhoz, hogy ezt valaki ne felejtse el, először meg kéne jegyezni ;)

Dr. No 2011.05.14. 23:50:41

Azért hogy kicsit bonyolítsuk a képletet, nézzük meg a szélsőbalos nézeteiről hírhedt szociológusnő 2001-es kiadású "Gazdasági elit és társadalom a magyarországi újkapitalizmusban" c. könyvének irodalomjegyzékét, és kit találunk benne forrásként? Orbán Viktor jobbkezét, Matolcsy Györgyöt! Ugyanőt hivatkozza idézett művének 11., 52., 56., 71., 75., 79., 189., 195. és 233. oldalán.

Most akkor vagy Matolcsy is szélsőbalos, vagy nem tetszettek figyelni az államtitkársági eligazításon...
süti beállítások módosítása