Városrombolás előtt Szabadka II. - Serbia Insajd
2011. április 08. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Városrombolás előtt Szabadka II. - Serbia Insajd

  A Falanszter blogon nagy publicitást kapott, majd többek között általunk is megírt, tervezett szabadkai városrombolásról ír a Serbia Insajd bloggere - insiderként. Styxx szerint a szerb polgármester mellett vajdasági magyar politikusoknak, vállalkozóknak is van vaj a fülük mögött, és etnikai színezettől nagyjából független ingatlanpanamákról van szó: helybéli magyarok, horvátok és bunyevácok is részesülnek a tortából. Nem lennénk meglepve.

  Ugyanakkor sok szerb civilnek is fáj a történet: egy lány ír szerb(horvát) nyelven egy szimpatikus blogot, zömében a témának szentelve. „Kulturocídium Szabadkán” „A Zöld szökőkút megölése”, „Urbanocídium a Zsolnay-kerámia Zöld szökőkúton” és hasonló címekkel. A szabadkai lapok mellett az újvidéki Magyar Szóban, egyéb vajdasági lapokban olykor cikkeznek a tárgyban - írja a Serbia Insajd, amely egy szabadkai lokálpatrióta rokonszenves blogját is ajánlja.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr812810572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.04.09. 02:30:01

Ennyi embert érdekel? Akkor bonthatják az egészet úgy néz ki. Meg is fogják csinálni..

Leskelődő 2011.10.25. 12:06:00

Szeretném fölhívni a figyelmet erre a petícióra:

www.varaljaszovetseg.hu/02

"Mi, ezen petíció aláírói tiltakozásunkat fejezzük ki Szabadka város nemrégiben nyilvánosságra került – óvárost érintő – fejlesztési koncepciója ellen.
A tervek megvalósulása esetén lényegében megsemmisülne az építészeti értékei miatt Európa-szerte számon tartott Szabadka kulturális belvárosa. A történelmi műemléképületek lerombolásán, az évszázadok alatt kialakult városkép elpusztításán túlmenően a beruházás a belvárosi lakosság mintegy megduplázásával a fennálló etnikai arányok egyensúly-eltolódását eredményezné.

Úgy véljük, ez a mentalitás elfogadhatatlan egy Európai Unióba igyekvő állam részéről.

A kulturális örökség védelme és a nemzetek közti együttműködés szellemében kérjük címzettek közbenjárását a már megindult városrombolás leállítására, Szabadka történelmi belvárosának védelme érdekében.

Egy olyan ország nem lehet az Európai Unió tagállama, amelyik hagyja kulturális örökségét elpusztítani, továbbá többnemzetiségű városainak etnikai összetételét erőszakosan megváltoztatja!

2011. október 16.

Váralja Szövetség"
süti beállítások módosítása