Moamer Kadafi: A Zöld Könyv
2011. február 22. írta: Novák Tamás (spanyol)

Moamer Kadafi: A Zöld Könyv

  A Líbiai Arab Népi Szocialista Dzsamahirijja Budapesti Népi Irodájának gondozásában jelent meg magyarul a Líbiai Szocialista Népköztársaság Szeptember 1-jei Nagy Forradalmának Vezérének alapműve, A Zöld Könyv. Ez Líbiában olyan kötelező olvasmány, mint Hitler Mein Kampf-ja a III. Birodalomban, Mao Vörös Könyve a 70-es évek Kínájában, vagy a Sztálin-összes a bimbódzó magyar népi demokráciában az ötvenes években.

  Sajnos a neten nagyon kevés magyar forrást találni erről a méltán népszerű könyvről. A Matula cikkén kívül volt egy Hírextrás összeállítás, egy említés a Style magazinban, illetve a Magyar Sors Onlineon Varga Szibilla és Molnár F. Árpád legfőbb Echelon-tanúk és minden idők legfőbb tényfeltárói fűzték össze a gondolataikat a Zöld könyvön keresztül a jó nevű diktátorral.

  Maga a könyv itt érhető el angolul, a bátrabbak fórumozhatnak is, ezt a funkciót  még kevesen használták, nekem se sikerült, mert a regisztráció és az igazoló e-mail után még várni kell, hogy felsőbb szervek jóváhagyják a fórumtagságot.

  A mű a diktatúra egyik szimbóluma, Kadafi hibbant elméjének kristálytiszta tükre. (Máglyát is építettek belőle néhány helyen Líbiában a napokban.) A könyvet Kadafi 1975 és 1979 között írta, három részben. Az első rész a tömegek államának eljöveteléről szól, a második egy közelgő gazdasági fülkevilágforradalomról beszél, a harmadik részben a társadalmi forradalmat hirdeti meg az ezredes úr. A könyv, az író szándékai szerint egy harmadik utas afrikai-iszlám jövőképet mutatott volna be, de valójában a pánarab nacionalizmusnak és a szocializmusnak egy bulvár-vulgár változata lett, amit néhány elmebetegen kívül senki sem vett komolyan. Kicsit olyan, mintha a kuruc.info gondolatvilágát egy temperamentumos Teleshopban fogalmaznák újra, Drábik János körültekintő szakszerűségével a Rájöttem blogra.

  De beszéljen inkább önmagáért a mű, néhány idézet erejéig.

Ajánlás

  „Moammer al-Kaddzáfi gondolkodóban az a sajátos, hogy eszméit nem a szórakoztatás kedvéért tárja az olvasó elé, s nem is a szalonok látogatóinak szánja, azoknak az üresfejű, az élet peremén álló emberek számára, akiknek a gondolat csak szórakoztató rejtvény. Moammer al-Kaddzáfi gondolatai az életet magyarázzák, az élet szívéből, a megkínzottak, a szomorúak, a jogfosztottak szívéből fakadnak. Az állandóan fejlődésben lévő, küzdelmes valóságból erednek, a szebbet a jobbat keresve.”

A demokrácia problémájának megoldása

  „... Az a politikai küzdelem, melynek eredményeképpen egy jelölt például a választók összes szavazatának 51%-át szerzi meg diktatórikus kormányzási eszközhöz vezet, habár ez áldemokratikus külsőben jelenik meg. Hiszen a választók 49%-át egy olyan kormányzási eszköz fogja irányítani, amelyet nem szavaztak meg, hanem rájuk kényszerítettek. Ez diktatúra... A parlamentek a demokrácia meghamisítását jelentik... Ezekben a rendszerekben a nép zsákmány, amiért marakszanak, belőle csinálnak bolondot, őt zsákmányolják ki ezek a politikai testületek, melyek a hatalomért küzdenek. Céljuk, hogy megszerezzék a nép voksait, a nép pedig csöndes rendezett sorokban áll, mely úgy mozog, mint a rózsafüzér, hogy bedobja szavazólapját az urnákba. Ugyanolyan ez, mint ahogy más papírlapokat meg a szemétkosárba hajít. Ilyen az egész világon ma uralkodó hagyományos demokrácia, egy- vagy két- vagy többpárti vagy pártnélküli rendszerről is legyen szó. Ennek alapján világos, hogy »a képviselet csalás«... Most viszont a köztársaságok korának győzelme és a tömegek korának kezdete után értelmetlen dolog lenne demokráciának tekinteni a képviselők kicsiny csoportjának megválasztását a nagy tömegek képviseletére. Ez elavult elmélet és idejétmúlt gyakorlat. A hatalommal teljes mértékben a népnek kell rendelkeznie. A világ által ismert legvadabb diktatúrák a parlamentek árnyékában jöttek létre.”

A népszavazás

  „A népszavazás a demokrácia kijátszása. Akik »igen«-t mondanak és akik »nem«-et, valójában nem juttatják kifejezésre saját akaratukat. A modern demokráciában valójában elhallgattatták őket, s csak egyetlen szó, az »igen« vagy a »nem« kimondását engedélyezték nekik.  Ez bizony a legkeményebb, és legelnyomóbb diktatórikus rendszer. ... A ZÖLD KÖNYV végleges megoldását nyújtja a kormányzási eszköz problémának, s megmutatja a népeknek az utat, hogy lépjenek át a diktatúra korából a valódi demokrácia korszakába. ... A ZÖLD KÖNYV hírül adja a népeknek a közvetlen demokráciához vezető út felfedezését egy példanélküli és gyakorlati rendszer alapján. Nincs demokrácia népi kongresszusok nélkül és bizottságokat mindenüvé!”

A nő

  „Kétséget kizáróan a nő és a férfi is emberi lény. Ezek szerint a férfi és a nő,mint emberi lény egyenlő. (...) A nő éppen úgy eszik és iszik, mint a férfi. (...) A nő ugyanúgy él és meghal, mint a férfi. De miért van a férfi és miért van a nő? (...) A nő nőnemű, a férfi hímnemű. A nőgyógyászok szerint a nő menstruál, vagyis lebetegszik minden hónapban, a férfiak viszont nem menstruálnak, mert hímek és nem betegszenek le szokásszerűen havonta. Tehát a nő női léte miatt havonta ki van téve vérzésnek. Ha a nő nem menstruál, terhes. Ha terhes, akkor terhesség természetének megfelelően kb. 1 évig beteg marad. (...) A férfi viszont nem esik teherbe és nem szoptat. Az orvos ezzel fejezte be magyarázatát: Ezek a természetes adottságok, olyan különbségeket jelentenek, melyek miatt a férfi és a nő nem lehetnek egyenlőek.”

A sport

  „Sportolni mindenkinek kell, s nem szabad hagyni, hogy bárki is a nép helyett tegye ezt. Ostoba dolog lenne, ha a tömegek azért mennének imahelyre, hogy csak bámulják, amint más vagy mások imádkoznak, ők pedig nem vesznek benne részt. Ugyanígy ostoba dolog, hogy a tömegek azért menjenek a sportpályákra, hogy egy vagy több játékost bámuljanak, miközben ők nem vesznek részt a játékban. A sport olyan, mint az ima, az evés, a fűtés vagy a szellőztetés. Ostobaság lenne, ha tömegek azért mennének egy étterembe, hogy azt bámulják, amint egy vagy több ember eszik. Az is ostobaság lenne, ha hagynák, hogy egy vagy több ember élvezné helyettük a fűtés vagy szellőztetés örömét.”

  A kemény táblás, dísztokban és bőrkötésben kiadott könyv a Stefánia úti líbiai követségen ingyen átvehető. Érdemes sietni, mert lassan huss.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr92678644

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Avatkozzunk be Líbiában! 2011.02.26. 20:12:40

2011 egy sorsfordító év a Közel-Kelet életében, és egy kivételes lehetőség Európa és a Nyugat számára. Az elmúlt évtizedekben a különböző diktatórikus rezsimek könnyedén kaptak bebocsátást és elfogadást a nemzetközi közösségbe két okból kifolyólag: nag...

Trackback: Kedvenc zászlóim 1. – Líbia 2011.02.22. 12:27:43

         Már tervezgettem egy ideje, hogy elindítom ezt a sorozatot a kedvenc zászlóimról. Líbia zászlaja is szerepelt a listámon, de kezdeni egyáltalán nem ezzel szerettem volna (mert ez a zászló ugyan kéts...

Trackback: Bethlen pártja megalakul 2011.02.22. 09:16:32

  Sivár és ocsmány minden ami látszik és azontúl is szomorú az egész ország képe. Pozsonyt annektálták a csehek és a lakosság elkeseredett tiltakozó népgyűléséből vérfürdőt csináltak. Egy kicsi fiú felmászott egy lámpára és ki akarta tűzni a magya...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.22. 07:22:16

kadafi, fülkeforradalom,tehát orbán, szép ív.
azért megérdemelted volna te is, hogy bélabácsi kezelésbe vegyen.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.22. 07:47:19

@Novák Tamás (spanyol):!

"A könyv, az író szándékai szerint egy harmadik utas afrikai-iszlám jövőképet mutatott volna be, de valójában a pánarab nacionalizmusnak és a szocializmusnak egy bulvár-vulgár változata lett, amit néhány elmebetegen kívül senki sem vett komolyan. Kicsit olyan, mintha a kuruc.info gondolatvilágát egy temperamentumos Teleshopban fogalmaznák újra, Drábik János körültekintő szakszerűségével a Rájöttem blogra." --- írod.

Ki mondja ezt???

És:

magyarido.blog.hu/2009/04/21/pazar_micu_balrol_eloz_avagy_az_egzotikus_baloldal_provokacioja

ü
bbjnick

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.02.22. 08:08:13

@Grift: fájdalom, de most elhagyta a csalhatatlan ítélőképessége.
A fülkeforradalom itt arra utal, hogy Ovi is 30-40 évig fog kormányozni, még szépkorúként is.

Maisie MacKenzie 2011.02.22. 09:20:54

@tölgy:

"Ovi is 30-40 évig fog kormányozni, még szépkorúként is. "

Talán akkor nő fel egy normálisabb garnitúra, de ha nem, akkor is szükség lesz generáció váltásra, ha az újak még hülyébbek is lesznek. :-(

Így jártunk a 2002-es vereséggel! :-(

dzsokijujing 2011.02.22. 09:29:46

Ez a forma tényleg egy megborult elme azzal a csubakka-érvelésével, hogy "nő a havi betegsége miatt nem egyenlő a férfival", de engem a videón látható londoni Kadhafi-ellenes tüntetők idegesítenek egy picit, főleg az a lány, aki azt mondja, hogy Egyiptom és Tunézia mintájára Libiában is forradalmat fognak csinálni. Ja, londonból könnyű póverkedni, otthon migekről meg rombolókról ágyúznák őket. Itt szerintem tökéletesen megjelenik az európai iszlám létének azon ellentmondásossága, hogy ugye a jólét, meg a szabadság kell nekik, de beilleszkedni már annyira nem akarnak.

egy_vélemény 2011.02.22. 12:08:50

Fölöttébb érdekes.
Ha leszámítom, hogy az arab nyelvezet, gondolkodás cifrázottabb, másabb, nem is mond olyan meredek dolgokat.
Sem a kultúrát, semmit nem lehet úgy művelni, életben tartani, hogy csak nézem s nem veszek benne részt. Kallós Zoltán is így mondja. Az a beteges, amikor passzív résztvevőt faragnak az emberből, közönség címen és termekbe zsúfolják, tapsra kényszerítve.
A nő és férfi szerepét pedig elsősorban ezen a természeti másságon alapuló tulajdonságok teszik elhatárolhatóvá, amit leír. Kiegészíteniük kell egymást egymást.
Zárójelben: miért nem fejhetett leány, menyecske tejet? Miért nem főzhetett gyógyteát, stb. a középkorban sem nő? Miért nem lehet a mai napig a japánoknál nő a halszakács? Csupa-csupa egyszerű oka van. Más az anyagcsere folyamán a 'vegyi' hatásuk...millió és egy évezredes hagyományokon alapul, csak a sikeres emancipáció ezt is fejreállította.
A népképviselet...az mindenhol megvalósítandó és üdvös lenne...innen viszont zagyva azt elképzelni, hogy más formában is lehet, mint parlamentárisan.
A népszavazásra ezért lenne szükség, mint mindenkori kontrollra.
A három fázis, amit vizionált, zajlóban.
Csak, ahogy lenni szokott, magát nem tudja elhelyezni benne. Nem tudja alkalmazni a változó viszonyokra.
Na ja, porszemek vagyunk. Ő sem kivétel.

Férjem most mesélte, hogy valamikor a '70-es években ingyen osztották a BNV-n, ő akkor olvasta. A szocialista előfutár, a szocializmus világbajnoka, így könyvelte el.

vizipipa 2011.02.22. 13:21:04

Súlyos hiba lenne, ha a Zöld Könyv kapcsán nem emlékeznénk meg néhány egyéb remekműről is, amik Kadhafi nélkül nem jöttek volna létre.

The World Center for the studies and researches of the Green Book: The Political struggle for power (1987)
avagy
World Center for the researches and studies on the Green Book: Qathafi's Ideology, The Theory and Practice (1984)

Avatar 2011.02.22. 14:01:17

"Ha a nő nem menstruál, terhes."
Vagy öregecskedik... :)
Szóval a menopauza után a nő egyenértékűvé válik a férfivel, mert nem "betegszik le" havonta?

Maisie MacKenzie 2011.02.22. 14:07:18

@Avatar:

"Szóval a menopauza után a nő egyenértékűvé válik a férfivel, mert nem "betegszik le" havonta?"

Vagy mert serken a bajsza! :-)

Amúgy a katolikus egyház is az anyasággal érvel a nemek közötti különbségek kihangsúlyozásánál!

egy_vélemény 2011.02.22. 14:31:03

@Avatar: nem hiszem, hogy valaha is egyenértékű lesz, hála Istennek. Más. Az a nembeli különbözőség, amit természettől fogva képvisel, mássá teszi a férfitól.
Ez így van jól.

Javasasszonyt, füvesasszonyt, bábaasszonyt, de még siratókat is ... csak öregkorút láthattál.
Füvesember volt, de siratóember, bábaember sosem.

(A szőrzet erősödése korral a nőknél általában a vese elégtelen működésére utal.)

szobatars 2011.02.22. 16:30:04

Annak idején a könyvet olvasva barátom mélységesen felháborodott a következő mondat második fordulatán:

"A férfi viszont nem esik teherbe és nem szoptat."

Talán e második fordulat hiánya teszi olyan frusztrálttá a tüntetők egy jelentős részét???

2011.02.22. 17:34:41

A szarert kell mindent leszolni!
En peldaul most ertettem meg mi a kulonbseg a no (aki nonemu) es a ferfi (aki himnemu) kozott.
Es a sporttal kapcsolatban is teljesseggel igaza van. Annak, amit leirt vannak olyan kirivo valtozatai is, hogy az emberek elmennek egy hazba (nogyogyaszok megallapitottak, hogy szinhaznak hivjak), leulnek egy szekre es azt nezik, ahogy masok beszelnek, ill. fel es ala jarkalnak.
Es mindezert meg fizettek is!

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2011.02.22. 18:42:45

Basszus!

Kadhafival nem az a baj, hogy bulvár-filozófus, hanem az, hogy rakétákkal és nehéztüzérséggel löveti saját népét.

Komolyan... értem, hogy a virtuális világban nincs a lényegi különbség egy sportról alkotott vélemény, és az emberek mészárlásáról szóló hír között, de éppen ezért érdemes néha kinézni a gépből...

www.facebook.com/event.php?eid=137104889689291

2011.02.22. 19:25:50

@ikaljan:
Ne mar! Te komolyan azt hiszed, hogy aki itt poenkodik az ne tudna mi folyik Libiaban es annak mi a sulya!?
Nem a bulvar-filozofuson rugozunk, hanem az idiotizmuson. Ez is egy ujabb adalek arrol a szornyetegrol, aki eppen a sajat nepet irtja.
Senki nem akarta elbagatellizalni, mire ez az elsapadas? Raadasul ugy segitesz nekunk elszakadni a virtualis vilagtol es kinezni a gepbol, hogy kuldesz egy ujabb linket?:)

Sceurpien 2011.02.23. 18:31:44

Egy 8soros összefoglaló nem a politika és a sajtó nyelvén...

www.sya.hu/readarticle.php?art=1405

zöldkönyvetmagyarországnak 2011.03.22. 11:14:39

Megjegyezném, hogy a kiragadások mindig ferdítenek.
A Zöld Könyv egyébiránt inkább az a fajta ideológiai leírás, melyet érdemes kiegészíteni, magyarázatot fűzni hozzá, s mely önmagában, részletesebb kifelytés, a logikai szál továbbvitele, a realítások megvizsgálása nélkül nem feltétlenül állja meg a helyét.
süti beállítások módosítása