Mckka - Giccstorony a Kába fölött
2011. január 25. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Mckka - Giccstorony a Kába fölött

  Az iszlám önmagában egy tiszteletreméltó történelmi vallás. Azok az idők viszont rég elmúltak, amikor a Róma utáni, sötétnek nevezett évszázadokban Mohamed követői tartották fenn (és gazdagították saját bölcseletükkel, művészetükkel, kultúrájukkal) az európai civilizációt - hogy később a magára találó Európa tőlük sajátítsa el újra ősei tudását, hagyományait. Az iszlám világban ma két végletes megközelítés lesz egyre szembeötlőbb: a végtelenül türelmetlen és agresszív fundamentalizmus; valamint a gazdag olajsejkségekre jellemző, fennhéjázó, felszínes, újgazdag tempó.

  Míg az előbbi nem tesz hozzá semmit, inkább csak pusztítja az iszlám gazdag örökségét, addig az utóbbi építkezik, de olyan gátlástalansággal, hogy annak megint csak az iszlám örökség látja kárát. Abu Dhabi, Dubai urai és társaik a kifogyhatatlan bőségszaruból építenek fel utópikus városrészeket, mesterséges szigeteket, légkondicionált buszmegállókat és sípálya-csarnokokat a sivatagi Nap alá. A fundik pedig ott korlátoznák az excesszív életmódot, ahol és ahogy tudnák: hol szavakkal, hol saríával, hol pedig erőszakhoz folyamodva.

  Az aszketikus és a hedonista iszlamistákban egyvalami azonos: kényszeresen a Nyugathoz mérik magukat. Előbbi elpusztítaná a szabad világot és annak helyi követőit, utóbbi pedig a maga eszközeivel megpróbálja leutánozni, sőt, túlszárnyalni annak külcsínét. A belbecsből persze egyik sem kér.

  A két véglet bizarr találkozásának lehetünk tanúi Mekkában. Az aktuális HVG-ben van egy érdekes cikk a szaúdi városépítkezésekről, amelyekkel a hatalmas sivatagi ország felzárkózna az Öböl-menti sejkségek futurista metropoliszaiig.

  A legmegdöbbentőbb épületet Mekkában húzzák fel, az építkezés jelenleg is tart. Az Abraj Al-Bait Towers (Mecca Royal Clock Tower) egy 610 méteresre tervezett felhőkarcoló-komplexum, amely egész egyszerűen beárnyékolja az iszlám hit központjának számító Kába kövét és a körülötte elhelyezkedő mecsetet. Az építés alatt álló toronyház lesz a világ legmagasabb szállodája (és második legmagasabb épülete), legmagasabb óratornya, legnagyobb bruttó szintterületű építménye. Másfélmillió négyzetméteren (!) elfér benne a hotel, luxusapartmanok tömege, imádkozó termek, négyszintes bevásárlóközpont, parkolóház, iszlám múzeum, csillagvizsgáló, helikopterleszállók és így tovább.

  A tervek szerint százezer embert lesz képes befogadni az épületmonstrum, amelynek több száz méter magasan fekvő luxusapartmanjaiból, madártávlatból láthatják majd a Kába követ és a körülötte keringő embertömeget az iszlám milliárdosok. A torony teteje a londoni Big Ben óratornyát idézi, csak felnagyítva: az órák lapja 43x43 méteres lesz (természetesen a legnagyobbak a világon). Fölöttük ledkijelzők ezrein fog villogni Allah neve. Posztmodern mcdonaldsizmus hódít teret Mekkában, az iszlám szent városában? A szaúdi kormány szerint 800 millió dollárba kerül az építkezés. Az építtető: a Bin Laden Group.

  A puszta tényeken túl is van min elmerengeni az építkezés kapcsán: a toronyház kedvéért földig rombolták a 18. századi Ajyad erődöt, amely kétszáz évig őrizte az iszlám legszentebb helyét; de az épület miatt lebontották a mekkai óváros nagy részét is. A Kába követ őrző Masjid Al Harram épülettömbjétől alig pár méterre magasodik az égig Bin Ladenék tornya. A New York Times építészeti kritikusa szerint a Royal Mecca Clock Tower egy merő giccs és építészeti abszurd. Azt csak én teszem hozzá, hogy a tömb egésze a sztálini korszak szocreál felhőkarcolóit is megidézi, csak sokkal nagyobb kivitelben.

  Képzeljük el, milyen lenne, ha mondjuk a római Szent Péter térre akarna valaki egy hatszáz méteres felhőkarcolót építeni. De azon is elgondolkodhatunk: az az iszlám, amelynek legmilitánsabb képviselői a nyugati világ felhőkarcolóiban, a World Trade Centerben látták az istentelenség legfőbb jelképét, most miért hasonló, csak még nagyobb tornyokat felhúzva, ráadásul nyugati motívumokat lemásolva akarja újjáépíteni szent körzetét?

  Nem vagyok muzulmán, de úgy vélem: a végtelen mennyiségű pénzből, dölyfből, felszínességből és ízléstelenségből összegyúrt toronyház minden dán karikatúránál jobban sértheti az iszlámot. A Mekkát agyonnyomó épület minden mérték, mélység, ízlés, harmónia, önazonosság, spiritualitás, hagyomány - vagyis a megélt vallás - ellentéte. A szent hely fölé tornyosuló tornyot nyilván nem a Bin Laden-klán vagy a szaúdi uralkodóház tagjai, hanem pakisztáni, indiai, bangladesi, fekete-afrikai kétkezi munkások építik. Csak nekem jut eszembe egy ősrégi történet egy mindent túlszárnyalni akaró toronyról, és annak soknyelvű építőiről?

*

  Ellensúlyként álljon itt néhány tökéletes, önazonos és mértéket ismerő építmény az iszlám virágkorából.

Mecset, Mali

Mecset, Córdoba, Spanyolország

Kék kapu, Fez, Marokkó

Kert Marrakesben, Marokkó

Alhambra, Granada, Spanyolország

Kék Mecset, Isztambul, Törökország

A mostari híd, Bosznia-Hercegovina

Iszfahán, Irán

Sanaa, Jemen

Taj Mahal, Agra, India

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr902608490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.25. 11:10:23

a mandarinok vezessenek neki egy gépet.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.01.25. 11:19:26

" Képzeljük el, milyen lenne, ha mondjuk a római Szent Péter térre akarna valaki egy hatszáz méteres felhőkarcolót építeni."

Ne adj ötleteket, jó! ;o)

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.01.25. 11:27:42

a pénz és gazdagság az ő közösségüket is szétzúzza.
@Grift: :))) kész

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.01.25. 11:46:12

te Ergé, khm, a Hagia Sophia azé' kissé kilóg a listáról :P

Maisie MacKenzie 2011.01.25. 11:51:11

Nem nagyon értem, hogy miért ilyen semmit nem érő beruházásokra költik a pénzüket? Miért nem próbálják inkább termőre fordítani a Szaharát?

Ezek az építmények sokkal elmésebbek:

media.englishrussia.com/new_images//Noah-5.jpg

media.englishrussia.com/new_images//Noah-9.jpg

Norvalent 2011.01.25. 12:31:53

@rajcsányi.gellért (ergé):
vannak itt még szép tervek Mekkára:
commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/12223286.jpg

25 sote-épület körbeveszi a "nagy lelátót", sarkainál egy-egy petronas-ikertoronnyal

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.01.25. 12:42:05

@Baint: ehh.

Szerintem akár a Kába mecsetjének is nekieshetnek, olyan ódivatúan szabálytalan. S föléhúzhatnának egy olyan kupolát, mint amit Germaniába terveztek...

www.noaura.com/berlin/images/germania.jpg

Bloodscalp 2011.01.25. 13:28:05

nem értem ennek mi értelme, a katolicizmusban legalább ennyi a díszharmónia mint a muszlim vallásban...kicsit mintha savanyú lenne a szőlő:)

Norvalent 2011.01.25. 13:57:03

@rajcsányi.gellért (ergé):

Kupolát?? Bin Ladenék meg majd hagyják, hogy panoráma nélkül maradjon épülő moteljük 100ezer vip vendége.
Itt vannak a mecset főlé napernyő szerű óriási árnyékolók:
www.ashrafiya.com/wp-content/uploads/2008/06/mecca-plans.jpg

cnn is tudósított:
religion.blogs.cnn.com/2010/11/15/construction-booms-in-mecca/

SkyscraperCity-n írták, hogy átlagban 7-10 évet kell várni egy muszlimnak, hogy sorra kerüljön a kvótarendszer miatt. Ha több hotel lesz, emelik a kvótát, bár ettől a Kába-kő épülete nem fog megnőni.

Cypriánus 2011.01.25. 18:09:28

a vahhabita szekta (így a Szaudí-ház) mindig elég furán állt az iszlám emlékhelyekhez, még a Kába lerombolását is megkísérelték annó úgy kétszáz éve ,("bálványozásra csábítja a tudatlanokat") amikor rájöttek, hogy nem megy megabotrány nélkül , leszálltak róla.
Néhány éve komolyan tárgyalták Mohemed próféta medinai sírjának eldózerolását is (ugyancsak, hogy a "Szent Próféta áldassék a neve " sírja ne csábítson bálványimádásra tévelgyő lelkeket, eltérítve őket Allah , az irgalmas és könyörületes imádástól)

De az az épület tényleg borzalmas, miért nem Rijádban építik?Műemlékeket bontani emiatt...

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.01.25. 18:54:23

@Baint: fröccsönthetnének néhány Kába-követ az iszlám világ különböző szegleteibe, ezzel nőne az adott települések idegenforgalma, s hatalmas hoteleket építhetnek majd a lokális, nagyon hívő befektetők :) És tehermentesítenék Mekkát.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.01.25. 21:06:36

@rajcsányi.gellért (ergé): az hagia sophia csak beugratás volt.

fröccsöntööt kábakő? hm. az altamira barlagnak is csak a műanyag mását lehet látogatni.

tintamin 2011.01.25. 22:34:24

Dubai-ban is rengeteg mindent lehet csinálni, de a fő attrakció a bevásárlás. Az év legnagyobb ünnepe a "Dubai Shopping Festival".
Most zajlik, bevásárlóközpontok minden sarkon, minden eladó.
Az egyetlen megmaradt piacszerűségen kizárólag kínai gagyi kapható.
A városban az egyetlen eredeti dolog, hogy úgy fejlődik, hogy csak na. És ennyi.
A fogyasztás egyeduralma lengi be, és ezért teljesen hangulattalan, üres, értéktelen bóvli.
"Mivel pénzünk van, mindent megtehetünk."
De új dolgot kreálni képtelenek, csak a másolás más méretekben.
Ha azt a pénzt, amit kiöntenek az ablakon teljesen feleslegesen, a tudományra fordítanák, mindenkinél nagyszerűbbek lehetnének....
(Pl. eszükbe jutott ezeknek a szupergazdagoknak, hogy telenyomják a sivatagot napkollektorral?...)

Komoly értékválság, vagy inkább értékhiány jele lehet ez.

tintamin 2011.01.25. 22:45:03

Kína szinte ugyanez. A mohamedán cukormáz nélkül. De eredetiség ott sincs sok.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2011.01.26. 01:16:44

A szerzővel egy dologban nem értek egyet:
"Az iszlám világban ma két végletes megközelítés lesz egyre szembeötlőbb: a végtelenül türelmetlen és agresszív fundamentalizmus; valamint a gazdag olajsejkségekre jellemző, fennhéjázó, felszínes, újgazdag tempó."

A helyzet ugyanis szerintem az, hogy a két végletes megközelítés nem kettő, hanem egy. A szaudi uralkodó-rezsim egyszerre a vahabita fundamentalizmus fő támasza, és a legnagyobb hedonista köpedelem. (akár szimbolikusnak is tarthatjuk, hogy a tornyok építője és rombolója ugyanazon család tagja)

Gyakorlatilag arról van szó, hogy kidolgoztak maguknak egy olyan ideológiát, hogy a "köznép" legyen elfoglalva a másik köldökének nézegetésével, ők maguk viszont mentesüljenek e szabályok jelentős része alól. (pl. olyan doktrinák alapján, hogy "aki felépít egy mecsetet, az a "mennybe jut", ők pedig építenek éppen eleget...)

Hozzáteszem, hogy azért ezt a jelenséget nem érdemes úgy általában az iszlám világra általánosítani, leginkább az Öböl-térség problémája, ezen belül is kiemelten szaudié.

Észak-Afrika, vagy éppen Levante társadalmi struktúrája egészen más. Ott gyakorlatilag mindenhol a konzi vagy éppen nacionalista mezbe öltözött (de gyakorlatilag mára már minden komolyan vehető ideológiai hátterét elvesztett) régi elit, illetve a feltörekvő új középosztály áll szemben egymással.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2011.01.26. 04:02:03

egyént szerintem már maga a Masjid al Haram komplexumának 60-as években történő átépítése is meglehetősen megalománra sikeredett.
persze az még indokolható volt a zarándokok növekvő számával, ráadásul stílusában igyekezett visszautalni a korábbi komplexumra...

de ha már itt tartunk, egy kép a régi Mekkáról

www.unexplainedstuff.com/images/geuu_02_img0461.jpg

Avatar 2011.01.26. 08:09:02

A Hagia Sophia-t anno azért építették a keresztények, hogy a világ legmonumentálisabb épülete legyen. A muzulmánok meg a kék mecsetet azért, hogy azzal übereljék a Hagia Sophiát, megmutassák, hogy az iszlám építészet még dicsőségesebb. De szerintem a Szent Péter székesegyház, vagy a kölni dóm esetében sem az emberléptékűség az első, ami az ember eszébe jut...
Nem újdonság ez a nagyzolási hóbort, csak míg régen templomok építésében élték ki magukat az uralkodók, most szállodák, irodaházak építésében utaznak a befektetők.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.01.26. 08:56:46

@ikaljan: "A szaudi uralkodó-rezsim egyszerre a vahabita fundamentalizmus fő támasza, és a legnagyobb hedonista köpedelem. "

word.

@Avatar: csakhogy a szakrális építészet mindig és mindenhol a hit szimbólumrendszerének fizikai megjelenése volt, lassan, organikusan fejlődtek ki a minták. Ez eredményezte a hittel és a környezettel harmonizáló épületeket. A San Pietro mai formájában többször lett újratoldozva, valóban, már egyfajta megalománia is jellemző az épületre, főleg a Michelangelo utáni építészek terveire. A homlokzata is elég gyenge.

De egy Big Bent és a szovjet felhőkarcolókat leutánzó, Kába fölé tornyosuló óriásépület minden, csak nem szakrális - mi szakrális a parkolóházakban, többemeletes bevásárlóközpontokban és luxusapartmanokban? :)

Avatar 2011.01.26. 10:10:03

@rajcsányi.gellért (ergé): Nem szakrális. Na és? Csak a szakrális épületek kizárólagos jogosultsága, hogy kurva nagyok legyenek, ami mellett az emberléptékű dolgok eltörpülnek?

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2011.01.26. 12:18:36

@Avatar:
Szerintem általában nem király dolog megalomán izéket építeni. Még akkor sem, ha olyan helyre épül, ahol nem nyomja agyon a környezetetét és akkor sem, ha egyébként szép épületről lenne szó) Viszont e két utóbbi dolog mindenképpen "mentőkörülmény".

(pl. a Taj Mahal meg piramisok elég megalomán épületek, de a sivatag közepén, meg a folyóparton nem cseszik szét a várost. Ugyanúgy NewYork vagy Tokio felhőkarcolói sem embernek való épületek, de a helyükön illeszkednek a környezetbe. A Chrysler torony érdekes, és a maga nemében szép épület... ha viszont a Budai várban vagy mondjuk a Notre Damme mellett húzták volna fel, akkor emberiség ellenes bűntett lenne.)

Ugyanígy Mekkában.. egy olyan helyen, ahol az egész város egy szakrális központ... szimbolikájában arra épül, hogy a Kába-szentély a középpontja, egyszerűen mérhetetlen nagy tahóság egy a teljes várost és a környező hegyeket is elnyomó megkomplexumotbecseszni a város közepébe, rögtön a szentély mellé.
(az már csak hab a tortán, hogy az épület önmagában is kész katasztrófa, egy randa giccshalmaz.)

Avatar 2011.01.26. 17:12:47

@ikaljan:
Egyrészt: Az egy ideig a világ legmagasabb épülete címmel büszkélkedő Eiffel toronyról az emberek jelentős része azt tartotta, hogy ronda és nem illik a környezetébe. Az eredeti tervek szerint a világkiállítás után el is kellett volna bontani.
Most viszont Párizs egyik legfőbb jelképe.

Másrészt: Furcsa, hogy mi innen aggódunk Mekkáért... Valószínűleg a Kába kő és annak szakrális jelentősége sokkal fontosabb a szaudiak számára, mint amit nekünk jelent. Ha ők mégis belevágtak az építkezésbe, akkor mi milyen alapon osztjuk nekik az észt innen?
(Beszóltak nekünk az arabok, hogy a kőröshegyi völgyhíd hogy hazavágja a Balaton panorámáját?)

;)

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2011.01.26. 23:36:27

@Avatar:
"Eiffel toronyról az emberek jelentős része azt tartotta, hogy ronda és nem illik a környezetébe. "

Nézd, az esztétika nem objektív dolog. Van aki szerint másfél mázsás kilógó pocival, öklöm vastag aranylánccal és három kilós aranykereszttel a nyakban sétálgatásról a decens és méltóságteljes keresztény férfieszmény jut eszébe. Az ilyen embernek jó egészséget és boldog életet kívánok, vitatkozni úgy is kár lenne. Nekem személyesen a kérdéses toronnyal kapcsolatban alapvetően egy ilyen "úriember" ugrik be. Persze biztos bennem van a hiba.

"Valószínűleg a Kába kő és annak szakrális jelentősége sokkal fontosabb a szaudiak számára, mint amit nekünk jelent. "

Hát mondjuk személyesen én ebben nem vagyok biztos. Nekem pl. személyesen elég sokat számít az a hely, voltam ott, sőt abban a városban házasodtam.
A zarándoklat arról szól, hogy az ember megtisztul. Hogy tisztán áll Isten elé, önmagában maga mögött hagyva mindent. Mindegy, hogy gazdag, vagy szegény, fekete, fehér, sárga, török, arab, indonéz, vagy európai ... ott mindenki egyenlő.... egyszerű fehér vászonlepeben végezzük a zarándoklatot... hasonlóban, mint amiben el fognak temetni... Egy álló napon át imádkozunk az Arafa hegyen arra emlékezve, amikor isten megbocsátott az első emberpárnak, a szabad ég alatt alszunk....

Döntsd el te, hogy ebbe a szakrális környezetbe mennyire illik bele egy 600 méteres arany-márvány bevásárlóközpont és sokcsillagos hotel.
Lehet relativizálósdit játszani, de azért szerintem aki ezt rendben valónak tartja, annál nagyon nem stimmel valami.

Egyébként ha már arról beszélünk, hogy kinek mennyire fontos a szakrális jelentőség, néhány muszlim vélemény:
vilagmecsetei.blogspot.com/2011/01/elhanyagolt-emlekeink-ii-szaudiak.html

esetleg egy angol nyelvű:
"A total waste of time... I was in Makkah las month and saw this tower, its damn huge... I wonder what more disgrace can muslims bring upon themselves... I remember there was a time when no building was allowed to me built higher than the mosque now, there is no limit. Why do we look at Israel for the coming of the dajjal, when we have already in ourselves...."

más fajta véleményt nem igen találsz...

luchador 2011.01.27. 14:10:42

Nem is olyan rég Foster és Hadid tervezett ide egy kicsit más megoldással: www.archiprezmosis.com/blog/?tag=mecca-norman-foster-zaha-hadid

valójábannemberci 2011.01.29. 14:28:26

@luchador: A videón itt-ott látszik a háttérben az Abraj Al-Bait. Szóval a Foster-Hadid projekt kibővítése, mint az a videó végén is látható, eléggé körülményes lenne.

luchador 2011.01.30. 15:25:56

@berciXcore: ha már úgyis jók a saját építészetük eldózerolásában, akkor ez sem okozhat gondot :)

Mellesleg, annó mintha olyan hírek jöttek volna, hogy ez a terv, szemben a toronnyal, nem valósul meg. Ezért inkább kár...

dombovarivanda 2011.03.04. 19:18:43

Kissé régi a fotó, a szörny a valóságban már majdnem kész, csak a félhold hiányzik róla.
süti beállítások módosítása