Ádáz ellenségünk, a kulák
2011. január 10. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Ádáz ellenségünk, a kulák

  „Pókok a kulákok, melyek... a parasztok és éhező munkások vérén híztak kövérre” - ezzel a veretes Lenin-idézettel indul harcba a Honvédelmi Minisztérium '53-as propaganda-diafilmje a parasztság vagyonosabb rétegei ellen.

  A Fortepanhoz hasonló mélységben ad látleletet egy letűnt korszakról a Virtuális Diamúzeum. Az OSA Archívumhoz tartozó Diafilm-történeti Gyűjtemény az egyetlen hazai film-diapozitíveket őrző magán gyűjtemény: több mint 35 éves kutató és rendszerező munka eredményeit tükrözi. Az 1920-as évektől napjainkig megjelent oktató, ismeretterjesztő és szórakoztatási célokat szolgáló diafilmek és diasorozatok hatalmas gyűjteményéről van szó.

  Bukjunk alá az ötvenes évek mélyére: néhány diakocka erejéig átélhetjük a magyar falu sorsát máig meghatározó, államilag szervezett osztályharc fojtó légkörét.

(via Scanzen)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr92574305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nik a sok közül 2011.01.10. 16:11:14

és a szegény parasztok védelmében

kiszorították őket saját földjükről és csináltak belúlük meg fiaikból városi munkást

mert a paraszt maga megtermeli a betevőjét és nincs rászorulva a Szocialista Kánaánra, az meg milyen már

Harald Blåtand 2011.01.10. 16:11:54

A régi idők politikai propagandája mindig nevetséges, bármilyen sötét, szenvedésekkel teli világ van mögötte. Különösen a becsiccsentve a jegyző (?) zongorázó lányát vizslató klerikális reakciós bájos. Ki lehetett a rajzoló?
Kár, hogy nincs fenn a honlapon a kísérőszöveg.
Nekem egy sokkal szolidabb, évtizedekkel későbbi honvédségi diafilm, a "Védőpajzsunk: a Varsói Szerződés" van meg.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.10. 16:24:21

ritka gusztustalan valami volt a komcsi (meg a náci) propaganda.

(sebaj amúgy, modern korunknak is megvannak a pókjai, mint például a nyugdíjasok pénzét eltőzsdéző magánnyugdíjpénztárak, akiktől szépen el kell venni a pénzt, és az államnak odaadni, mert az bezzeg jó gazda.)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.10. 16:27:08

ja, egyébként nagy esélyt adok rá, hogy az idézet valójában nem lenintől származott, a komcsik még a saját prófétáik szövegeit is szemrebbenés nélkül hamisították

egy nik a sok közül 2011.01.10. 17:02:47

@mavo:

akkor sztálin

össze is ütött az elvtársakkal egy kiadós éhínséget az ukrán gabonaföldek parasztjainak 1932-ben

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.10. 17:15:29

@egy nik a sok közül:

én is szinte tutira sztálinra tippelnék, jobban szólva a strómanjaira.

egy nik a sok közül 2011.01.10. 17:46:41

@mavo:

ettől még lenin egy - később szó szerint is - agyalágyult terrorista volt, nem bármiféle hős forradalmár

egy nik a sok közül 2011.01.10. 17:48:22

@egy nik a sok közül:

már 1917-ben utasította a Chekát a civil lakosság megfélemlítésére

szmr 2011.01.10. 18:02:56

Én a puha diktatúrában nőttem fel, nekem már csak a "Kisiskolások öltöztetése" és a "Barátom, a segédmotorkerékpár" jutott :)

Harald Blåtand 2011.01.10. 18:11:46

@mavo: A szöveg agresszív hisztériája velem is inkább a NEP bukása utáni keletkezési időt sejtet, de persze lehet, hogy mondjuk Leninnek a "Feljegyzések az agrárkérdésről"c. cikkgyűjteményében van valahol ilyen passzus.

Harald Blåtand 2011.01.10. 18:32:58

Megleltem a forrását, tényleg eredeti Lenin-idézet, gy polgárháborús szövegéből:
"About three million must be regarded as middle peasants, while barely two million consist of kulaks, rich peasants, grain profiteers. These bloodsuckers have grown rich on the want suffered by the people in the war; they have raked in thousands and hundreds of thousands of rubles by pushing up the price of grain and other products. These spiders have grown fat at the expense of the peasants ruined by the war, at the expense of the starving workers. These leeches have sucked the blood of the working people and grown richer as the workers in the cities and factories starved. These vampires have been gathering the landed estates into their hands; they continue to enslave the poor peasants. "
www.marxists.org/archive/lenin/works/1918/aug/x01.htm

Harald Blåtand 2011.01.10. 18:40:15

Annyiban más, hogy Rákosi propagandistái kivágták belőle a konkrét történelmi szituációra (ti. az első világháború utáni oroszországi helyzetre) való utalásokat, hogy használhatóbb legyen.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.10. 18:42:30

Annak, hogy Lenin 1918-ban ilyeneket mondott, annak (bolseviki logika mentén) még lehetett is értelme, hiszen kuláknak (az orosz falvakban) azokat a jómódú parasztokat nevezték, akik készpénzzel rendelkeztek (pld. szeszfőzéssel foglalkoztak), s ezt a készpénzt uzsorakamatra kölcsönadták. Ez a réteg a polgárháborúban teljesen megsemmisült, tehát 1918-ban még létezhettek kulákok Oroszországban, de a harmincas évek elején, amikor Sztálin felújította a kulákellenes harcot, már hírből sem léteztek.

És pláne nem léteztek az ötvenes évek elejének Magyarországán: a beszolgáltatások, az ávósterror idején ugyan melyik paraszt uzsorázott volna és miből???

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.10. 18:52:40

ha lehet mondani ilyet, a kulákellenes propaganda nem a kulák ellen szólt, mert azt vitték és kész. hanem a szegény, a máséra mindig áhítozó zsellérparaszt harci munícióját dagasztották, és tették a párt hívévé. aztán, hogy a mezőgazdaság már csak a sötét cselédeket találta, hát jöhetett a tsz, a faszverés munkaidőben. a vidék gerincének eltörése.

Harald Blåtand 2011.01.10. 18:59:53

@bbjnick: Pontosan. Még röhejesebb a kontraszt a beszéd egészét nézve, mert Lenin voltaképp egészen konkrétan az eszer parasztfelkelők hadseregeiről beszél, őket vádolja azzal, hogy közvetetten a háborús gabonaspekulációból meggazdagodott kulákréteg érdekeit képviselik. Az ötvenes években Magyarországon köztudottan minden sarkon állt egy eszer parasztfelkelő :-)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.10. 19:34:46

@egy nik a sok közül:

lenin erősen ambivalens számomra, maradjunk annyiban.

Tehetetlen Dodó 2011.01.10. 20:07:59

@mavo: Igen, igen, a jóságos humanista Lenin biztosan nem lehetett.

Harald Blåtand 2011.01.10. 20:40:48

@Tehetetlen Dodó: Nekem (és szvsz mavonak is, de majd kifejti, ha akarja), nem azért volt fura a diafilmben idézett szöveg, mintha szerintem Lenin különösebben "jóságos" lett volna, csak egyrészt a legtöbb esetben Leninnek a stílusa szikárabb, tudományos szakszöveghez áll közel, másrészt a szöveg démonizáló hangulata a harmincas évekbeli nagy kulákellenes kampányok hangulatába illett inkább, mint Lenin korába. Az, hogy egy polgárháborús szónoklatról van szó, annyiban ad más árnyalatot a szövegnek (minden brutális demagógiája és osztályharcos őrülete mellett) hogy itt nagyon is valódi parasztháborúról és valódi ellenségről volt szó, akiket Lenin egyben hazaárulónak/a nemzetközi burzsoázia bérenceinek is tekint, hiszen épp zajlik pl. a Távol-Keleten a japán intervenció. A diafilm készültekor viszont a magyar paraszt fejében megbúvó uncle sam és láncoskutyája legfeljebb Péter Gábor nedves álmaiban létezett.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.10. 20:47:31

@Harald Blåtand:

ehhez tulajdonképpen sokat nem tudok hozzátenni, mind a stilisztikai problémát, mind a megoldást jól leírtad.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.10. 20:55:58

@Harald Blåtand:

és egyben rímel azzal is, ami még odaírtam - csak hát egy hithű komcsifaló szarik a nem odaillő részletekre, amikor komcsi után kutat - hogy a komcsik simán manipulálták még a saját prófétáik szövegét is.

________________
éberség, dodó elvtárs, éberség! az ellenség világszerte körbeveszi A Jókat!

csi szi 2011.01.10. 23:49:47

@mavo: A kései komcsik egyik tétele volt, hogy Sztálin a hibás a kommunizmus bűneiért, Lenin még jó arc volt (ergo vissza a tiszta romlatlan leninizmushoz). Hát, szerintem meg Lenin sem volt jobb arc, mint Sztálin, amúgy az emberéletet (mármint másokét) sem tartotta többre nála. Valamivel intellektuálisabb volt, mint a kaukázusi postarabló, de meglehetősen sötét figura volt.
Lenin „humanizmusát” kiválóan érzékelteti az alábbi kis történet. Bertrand Russel angol filozófus, aki 1920-ban találkozott az ateista vallásalapítóval, Leninnel, ezt jegyezte fel beszélgetésükről: „Amikor feltettem neki a kérdést, hogy mi a helyzet a szocializmussal a mezőgazdaságban, kedélyesen magyarázta, hogyan uszította a szegényebb parasztokat a gazdagabbak ellen, és nemsokára felakasztották őket a legközelebbi fára, hahaha”.

Bell & Sebastian 2011.01.11. 00:43:31

Lenin felhívása: Ütött a cselekvés órája!

Товарищи рабочие! Идем в последний, решительный бой!
(Dolgozó elvtársak! Menjünk a végső, döntő csatára!)
-kezdetű felhívása (röpirata) 1918 -ból, a pontos szövegrészlet:

"... Кулаки - самые зверские, самые грубые, самые дикие эксплуататоры, не раз восстанавливавшие в истории других стран власть помещиков, царей, попов, капиталистов. ..."

"A kulákok - a legbrutálisabb, legdurvább, legvadabb kizsákmányolók, nem csak visszaállítanák más országok történelmi hatalmát, a nemesekét, cárokét, pópákét és kapitalistákét." -vagy hasonló, bombasztikus zagyvaság, kellően homályban hagyott értelmezhetőséggel.

www.oldgazette.ru/rmoskau/17011925/text3.html

Avítt sláger volt ez már a Szovjetunióban, mire minálunk is divatba jött.

Bell & Sebastian 2011.01.11. 01:03:58

Kicsit lejjebb -immár 1925 -ben- Kamenyev jól elmagyarázza ennek a felhívásnak a jelentőségét - csontig benyalik a főnöknek.

A pók, pókháló, hálószövés, mind későbbi hozzáköltés, felturbózása az eredeti (szikár) Lenin -szövegnek, akadt hozzá pont elég szorgos médiaszakmunkás, különösen miután elvitte a szifilisz ezt a zsidó-német-svéd/kalmük-csuvas gnómot, persze sildes sapkában, egy a fején, másik a kezében, biztos, ami biztos.

www.hetek.hu/hatter/200709/kik_voltak_lenin_osei

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 01:34:27

@Harald Blåtand: Ez a szöveget akár KGB is írhatta volna.

BTW, csak én érzem úgy hogy a rajzoló korábban a Völkischer Beobachternek dolgozott?

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2011.01.11. 04:38:27

100 hold földünk bánta ezt a mocskot, a kurva anyját az összes Leninista fasznak

Bell & Sebastian 2011.01.11. 10:15:25

@evil overlord:
A hivatalos történelem agymosás felsőfokon, modern népmesék egyszerű embereknek.

A tyúk, a tojás és a mogyi esete, továbbá antiszemita zsidók, fából vaskarika
- Jüdische Volksstimme 1900 - 1934
de.wikipedia.org/wiki/J%C3%BCdische_Volksstimme
anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?apm=0&aid=jvs
- Völkischer Beobachter 1920 - 1945 (betiltva: '23 - '25)
de.wikipedia.org/wiki/V%C3%B6lkischer_Beobachter
www.historisches-lexikon-bayerns.de/artikel/artikel_44345#1
- Hitlers Financiers
www.geschichteinchronologie.ch/eu/3R/Hitlers-financiers.html

Mit rajzolni, vetíteni kell tudni! Hitler az oka mindennek. :)

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 10:42:21

@Bell & Sebastian: A fő nyilasokat felkötötték, a kicsik beálltak ávósnak, mert ezt a fajtát leginkább az érdekelte, hogy kiélhesse beteges hajlamait, az már kevésbé, hogy kinek a szolgálatában.

Bell & Sebastian 2011.01.11. 11:20:59

@evil overlord:
De továbbra is a nagy gecik (felsorolás a link alatt) rángatják a madzagokat. Nyilasozzon csak bátran, ha attól alszik nyugodtan. Beteges hajlam lenne a beteges hajlam ellen küzdeni? Tetvekre DDT -vel mennek, nem rózsavízzel. Legalábbis mifelénk, Mucsán.

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 13:40:40

@Bell & Sebastian: Semjént plagizálnám, ha lehet: Weiss néni nem csinált semmit, mégis a kéményen át távozott (arról nem beszélve, hogy a nácik egy csomó lengyel civilt is kinyírtak - gondolom nem kell emlékeztetnem az ezeréves lengyel-magyar barátságra). A nyilasok (nácik, Vasgárda stb.) pont olyan söpredék mint a komcsik, a különbség annyi, hogy másra hivatkozva rendeztek vérfürdőt.

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 13:44:26

@evil overlord: A linkeket majd este megnézem, munkahelyen inkább nem próbálom :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.11. 18:01:25

@csi szi:

hát, hogy őszinte legyek, a "kései komcsik"-at elég magasról leszarom.

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 20:54:20

@denever: Hehe, a haladárok nem tagadják meg magukat :)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.11. 23:13:55

Ádáz ellenségünk, az önálló polgár. Kulák, burzsuj, miegymás. A rohadék nem függ a nép nevében fáradozó népmegváltóktól. El kell taposni, újra és újra, ez a magyar demokrácia vastörvénye.

Bell & Sebastian 2011.01.12. 00:10:10

Meg kellene egy Negyedik Birodalom is, hogy a hun rabszolgákkal olcsóbban gyártathassák a polgárok Mercedesét és ne kelljen kiönteni a tejsavót.

S=klogW 2016.12.27. 13:17:15

@Herr SturmLikudnik: @Bell & Sebastian:

Most szégyenkezem, nekem ezek csak 2013 végén estek le.

Bell & Sebastian 2016.12.28. 11:36:05

@S=klogW: Akinek sok a fölösleges pénze -most ne firtassuk, hogyan szerezte-, az szintet lép és banki tevékenységbe kezd, magyarán: uzsorázik.

Egyáltalán nem a termelés körül forog a nyomtatóló - ez meg számomra újdonság. Mindig van lejjebb.
süti beállítások módosítása