A magánnyugdíj-pénzek sorsa
2011. január 10. írta: politicus

A magánnyugdíj-pénzek sorsa

  Az egyik (felesleges) ütésből a másikba beleálló Orbán-kormány talán legvitatottabb intézkedése a magánnyugdíjpénztári rendszer kvázi ellehetetlenítése, az eddig odaáramló pénzek visszairányítása az állami, felosztó-kirovó rendszerbe. Hogy ez szerintünk komoly baj, azt már többször megírtuk, miközben tudjuk azt is, hogy az eddigi rendszernek is megvoltak, megvannak a maga hibái. Miközben a megváltoztathatatlanon búsongunk, és tucatszámra ontjuk a cikkeket a gazdaságpolitika koncepciótlanságáról és úthenger jellegéről, mégis a magánnyugdíj-pénztári rendszerrel kapcsolatos kormányzati döntés két lehetséges pozitív aspektusára is érdemes felhívni a figyelmet, melyek közül az első minimum reformértékű lépésnek, a második pedig a normális állami adósságkezeléshez való visszatérésnek is tekinthető.

1. A visszaáramló pénzt az állami rendszerben egyéni számlán, mindenki számára nyomon követhető módon fogják kezelni,

2. A pénz döntő részét az utóbbi években felduzzadt államadósság csökkentésére fordítják.

  Az ördög itt is a részletekben rejlik, és a vonatkozó törvény egyáltalán nem adja meg a tisztánlátás lehetőségét az állampolgárok számára (ráadásul e törvény nem rendelkezik az egyéni számláról sem, ezért e helyütt erre nem térünk ki). A parlament által még tavaly decemberben elfogadott, a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló törvény határozza meg, hogy az államháztartás berkeibe visszavándorló pénzzel mit kezdjen az apparátus. A törvény szerint az alap vagyonát a magánnyugdíj-rendszerből visszatérők pénze és az azokból származó hozam (valamint az alap eszközeinek értékesítéséből származó bevételek, bármit is jelentsen ez) alkotják, amelyeket viszont csak a törvény által meghatározott célokra lehet fordítani. A törvény szerint az alap pénzei kizárólag a Nyugdíjbiztosítási Alap, a költségvetés valamely, a költségvetési törvényben meghatározott előirányzata javára írhatók jóvá, vagy azok az államadósság csökkentésére fordíthatók.

  Na itt kezdődnek az értelmezési nehézségek. A törvényalkotó ugyanis azt a finom distinkciót is becsempészte a törvénybe, hogy ez utóbbit (az államadósság csökkentését) csak akkor engedi a jogalkalmazó számára, ha az államháztartás helyzetének kiegyensúlyozott működését ez a lépés nem veszélyezteti. Tipikus gumiszabály, hogy a ma közkeletű jelzős szerkezettel éljünk. Hisz mit tekintünk az államháztartás kiegyensúlyozott működésének? Azt, ha szufficites a költségvetés, ha épp nullszaldós vagy már azt is, ha teljesítjük az Unió felé vállalt mindenkori költségvetési hiánycélt? De hát ahol hiány van, az nem tekinthető kiegyensúlyozott működésnek, ugye?

  E jogszabály alapján számomra tehát olyan helyzet is elképzelhető, hogy a befolyó pénzek döntő része a Nyugdíjbiztosítási Alapba kerül, ahonnan viszont az állam a mindenkori nyugdíjasok járandóságát finanszírozza. Sőt ad abszurdum az is előfordulhat, hogy a költségvetési törvény olyan előirányzatot nevez meg a magánnyugdíj-pénztári pénzek kedveményezettjeként, amely mondjuk a magyar kultúrát, a sportot, vagy a tűzoltók túlórapénzét támogatja. Mindezt szigorúan az államháztartás kiegyensúlyozott működése érdekében.

  És persze - a optimális esetben - akár a teljes összeg is az államadósság csökkentésére fordítható (ezt a törvény világosan szabályozza, azaz a magánnyugdíjpénztárakból az állami rendszerbe visszatérők vagyonát megtestesítő és a magyar állam által kibocsátott hitelviszonyt igazoló értékpapírokat az átadást követően be kell vonni, azok további forgalom tárgyai nem lehetnek, így csökkentve a belföldi adósság szintjét). És ki vitatná, hogy ez lenne a legkedvezőbb szcenárió? Ha ránézünk az 1995 és 2010 közötti államadósságot mutató grafikonra, láthatjuk, hogy 2001-re az adósságráta az 1995-ös 60%-ára esett vissza, azóta azonban folyamatos a növekedés.

A magyar államadósság alakulása 1995-2010 (a GDP %-ában)


Forrás: Eurostat (2010-es adat MNB)

  A magyar adósságállomány 2001 óta drámai mértékű, mintegy 60%-os növekedést produkált és 2010-re meghaladta a GDP 80%-át. Ez a tény nyilvánvalóan az egyik (nem eléggé hangsúlyozott) magyarázó tényezője a kormányzat magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos politikájának. Ami még teljes mellszélességgel támogatható is, ha a kormány mozgása világos és kiszámítható lenne.

  Azonban a december végén kihirdetett nyugdíjreform alapról szóló törvény alapján messze nem egyértelmű, hogy az elmúlt 8 évben a szocialisták által ránk hagyott adóssághegyet a kormány milyen ütemben kívánja mérsékelni, kíván-e 2014-re euró-céldátumot kitűzni, és egyáltalán mikorra akarja elérni az euró bevezetéséhez szükséges 60%-os államadósság/GDP szintet.

  A miniszterelnök a Reuters-nek azt nyilatkozta, hogy az adósság tekintetében gyors sikert kell elérnie és a gyors változásnak már 2011 első felében látszódnia kell. Ha a leírt jogszabályban már nem is bízhatunk, akkor csak Orbán Viktor marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr822571264

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mindenkinek joga van 2011.01.10. 18:41:48

Senkinek nincs joga megkérdőjelezni Magyarország demokratikus elkötelezettségét, mondta Németh Zsolt, aki a külügyi államtitkár. Márpedig ha valakinek, akkor neki nincs joga megkérdőjelezni mások jogát erre vonatkozólag. Ugyanis ha egy demokráciában ni...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

red shield rapresentative 2011.01.10. 18:55:58

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?:

"Azt ugye minden fideszantos tudja,hogy ebben az évben már egyik vezető politikus sem fizet adot(ennyit a szolidaritásról) ugyanis mind több gyerekkel rendelkezik, tehát még a 16%-ot is leirhatják. Orbán az 5 gyerek után egy Ft adót sem fizet, kész főnyeremény!!"

Deszantos, vagy nem fideszantos, ejtőernyős a nagy része? Nekem teljesen mindegy. Lényeg, hogy nem nagyon látok eredményt. A szaporulat leállt, hol van az a KDNP-s, aki gyereket csinált? Hol van az a fiatal demokrata, aki gyereket csinált a választás óta (9 hó)?

A nagy tapasztalattal rendelkező Pozsgai, vagy a Matolcsy, Schmitt? Sehol egy új palánta. Fiatal demokraták ébredjetek!

Id. Lencsés István 2011.01.10. 19:05:19

@MAGYAR KATONA:

A Deutsch Tomit kellene visszahívni, szerintem a szaporodás ügyben tehetne valamit.

Id. Lencsés István 2011.01.10. 19:07:40

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?:

10 000 nyertes már van, nagy ciki lesz amikor orbánékat felelőségre vonják.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2011.01.10. 19:11:02

Aggódom a Való villa lakóinak mnyp-i megtakarításai miatt. Szegények nem is tudnak róla, hogy nyilatkozniuk kell/kellene....

Ez így nem lehet törvényes.

szamarhegy 2011.01.10. 19:15:25

Osztom azoknak a véleményét, hogy az Mnyp és a válságadókból eredő extra bevétel egy jó részét (az Mnyp egy része ugye részvényekben van), Orbán a MOL-ba és az OTP-ba történő jelentős/döntő bevásárlásra és a Csányi-Hernádi kettős kontrolljára és a magához kötésre használja fel. Erre és az ezzel járó kölcsönös előnyökre utalhat, hogy Csányi milyen problémamentesen elfogadta a banki válságadót és 900e. mnyp tag pénzének államosítását, illetve az OTP-re is vonatkozó 'Mszp pénztárazást, eltőzsdézést, spekulánsozást'.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.01.10. 19:17:31

Sereg András, az AB szóvivője újabb beadványokra is számít, így a testület akár már januárban tárgyalhatja a médiatörvénnyel, a magánynyugdíjpénztárakkal és a kormánytisztviselők indoklás nélküli felmondásával kapcsolatos jogszabályokat.

„Ezekben az ügyekben még nem döntött az AB, de a korábbi évek tapasztalata alapján volt már arra példa, hogy az utólagos normakontroll során úgy döntött a testület, hogy soron kívül tárgyalja az adott témát” – mondta Sereg.

A magánnyugdíjak kapcsán Sabilitás Pénztárszövetség mellett több magánembertől is érkezett beadvány.

Kolláth György alkotmányjogász szerint nemcsak a nyugdíjpénztári rendszer átalakításával kapcsolatban kell egyértelmű döntés hozni az Alkotmánybíróságnak. „A megszerzett jogviszonyokat kímélni kell, és én azt várom, hogy a határidős ügyekben a döntést a testület meghozza: erre vonatkozóan visszamenőleges megsemmisítés várható, részben az indítványozók nagy száma miatt, részben pedig a jogbiztonság érdeke folytán” – nyilatkozta Kolláth.

Ha testület a magányugdíjpénztárakat érintő paragrafusokat megsemmisíti, akkor annak a költségvetésre is súlyos következményei lesznek.

szamarhegy 2011.01.10. 19:19:34

Egy bűvésztrükk zajlik a szemünk előtt, a következő 1-2 évben lesz Orbánból véglegesen egy Csányi szintű oligarcha, 3 millió mnyp tag, 3.000 mrd-ból futja Orbán és köre feltőkésítésére is.

Id. Lencsés István 2011.01.10. 19:31:53

@szamarhegy:
Na, ugye a nagy Putyin ellenességéről híres Orbánt kiküldte Csányi, vagy Fellegi (utóbbi maga is ott volt), Demján úr pedig ott van az üzletben (oroszban).
Vajon miért nem sikerült a MOL biznisz? A lehallgatásokról híres volt a magyar kémelhárítás, de a KGB és jogutódja sem rosssz!

Orbán az oroszok szemében senki, mindent tudnak róla, nincs közös fotó! A németek szintén, franciák szintén. Izrael evidens.

Várni és remélni! Sajnos a pénzünk nagy ütemben fogy.

Látványos hír lenne az államadósság csökkenésének bejelentése a külföld által. Nem matolcsy által, nem orbán által.

high up 2011.01.10. 19:32:18

Nagyon fontos viták folynak itt, a szépséghiba csak annyi, hogy mivel mind a blog, mind a hozzászólók híján vannak a kissé magasabb közgazdasági, gazdaságpolitikai és jogi törvényszerüségeknek és szabályoknak, így az egésznek csak olyan jellege van, mintha arról lenne (hit)vita nyitva, hogy az áram feszültsége miért éppen 220 Volt. Az se lenne terméketlenebb, mint ez itt.

Squid 2011.01.10. 19:32:50

@xcrow: Szerintem egyszerű, jönnek majd a "jól értesült" befektetők, és szarért-hugyért "megmentik" az államot. Privatizációs trükk 2.0. Aztán majd ha valaki 10-20 év alatt gatyába rázta a gazdaságot, nem keveset fognak érni azok a papírok. Persze kérdés, hogy azok a cégek vajon túlélik-e a beborulást...
Másik meg lehet az, hogy az állam egyszerűen valamilyen állami cégen keresztül tulajdonrészt szerez ezáltal a tőzsdei cégekben, így vásárolva vissza magyar és állami tulajdonba a cégeket.

Lehet, de a kormánynak cash kell, hogy fizethesse a nyugdíjakat és az adócsökkentésből eredő hiányt, meg az államadósságot csökkentse stb stb..

Ezt nem fogja tudni kifizetni 5000forint névértékű, de 2000forint felett nem eladható Mol vagy OTP részvényből például, miután Februárban a bóvli kategóriába kerülünk előreláthatólag.

Id. Lencsés István 2011.01.10. 19:35:59

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: Amennyiben az AB ténxlegesen magyar, akkor már döntöttek is. Te sem a munkaidődben netezzel! Nem hülyék! Tudják a jogot, magas szinten művelik. Nem olyanok, mint a reklámarcok, akik pénzért felvállalják a korpás hajat, vagy a protézist. Az AB a hatalom, nekem. A tekintélyét soha ne veszítse el!

tapasztalteladó 2011.01.10. 19:39:47

@szamarhegy: na de kérem ilyet írni a nagyvezírrűl
hát mit szolnak majd a cenzorok (erre mondta Hofi:hosszú tárgyalás lesz)

redseadiver 2011.01.10. 19:57:44

@kewcheg: A problémádat teljesen átérzem, ugyanabban a cipőben járunk. (leszámítva a gyereket és a minusz öt év korkülönbséget.)
2000-ben, munkába álláskor kötelezően kellett mnyp-t választanom, ráadásul csak egy bizonyosat választhattam-ami tekintve a tagságát, várhatóan nem lesz képes kétezer embert megtartani (ennyi a törvényi minimum), azaz bukásra van ítélve.

Két hete megy az agyalás, mit tegyünk, végül az a megoldás kezd körvonalazódni, hogy:
1. átlépek a legnagyobb mnyp-be (index.hu/gazdasag/magyar/2011/01/04/a_nyugdijkasszak_ketharmada_zarhat_be/)
2. maradok mnyp-tag.

A döntést nyilvánvalóan mindenkinek magának kell meghoznia, de a tíz állam szolgálatában eltöltött év egyetlen igazi eredménye, hogy nincsenek illúzióim.
Meggyőzni nem akarlak, de talán még egy érv a maradásra: index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/21/graf/ - itt számolgathatsz

Id. Lencsés István 2011.01.10. 20:00:36

@redseadiver: Az értelmesek mind maradnak MNYP tagok.

csavardi 2011.01.10. 20:05:20

Ha valakinek van esze , minimálbérre kéri magát bejelenteni és zsebbe kéri a pénzt. Ha a cég a már a járulékok felét-kétharmadát a dolgozónak adja , mindenki jól jár.Ebből aztán az ember a nyugdíját megoldja magának, a tb-nél meg mindegy mennyit keresel .Így van esély,hogy 20 év múlva lesz valami tartalékod, a közös nyugdíj akkor már úgyse ér sz@rt se.

ze11 2011.01.10. 20:11:59

@kewcheg: "A munkahelyem állami szerv" - itt a bibi... Nem vagyok biztos abban, hogy a maradásod esetén ez így marad...

ze11 2011.01.10. 20:12:58

@hunocska: Tekintélyét nem, de a hatalmát, a jogkörét bármikor...

jan 2011.01.10. 20:31:37

Az érdekelne inkább, hogy a mandineres stáb tagjai mit csinálnak, maradnak-e a magánpénztári rendszerben, vagy hagyják magukat visszaterelni az ún. "szolidaritás" meleg aklába.

Pl. Rajcsányi, Kínai kollégák, vagy éppen Turul vezér mit lépnek ez ügyben?

Mike36 2011.01.10. 20:33:54

"1. A visszaáramló pénzt az állami rendszerben egyéni számlán, mindenki számára nyomon követhető módon fogják kezelni"

ilyen úgyis csak duma szintjén lesz, egyébként nem

államadósság: mivel a manyup pénzek jelentős része állampapír, ezt simán össze lehet tépni, nem kell az államnak kifizetni - ergo csökken az államadósság

egyébként is az a véleményem, hogy a mostani rezsim fűt-fát megígér, mire nyugdijba megyünk úgyis a föld alatt lesznek, utánuk a vízözön, nem az ő problémájuk lesz

ellenben a 3000 mrd-ből mennyit lehet majd zsebbetömni!

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2011.01.10. 20:45:45

@Mike36: "ellenben a 3000 mrd-ből mennyit lehet majd zsebbetömni!"

Osszuk el a 3000 mrd HUF-t 10 millió lakossal.
Ez 300.000 HUF/fő...

No komment.

kalandlövész · http://kalandloveszet.hu 2011.01.10. 20:50:52

Inkább az állam kezelje a nyugdíjpénzeket, mint a külföldi bankok nyúlják le nagy részét ilyen-olyan áttekinthetetlen költség címén.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.01.10. 20:51:10

@jan: Matolcsynak a felesége dönt erről is :))))

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.01.10. 20:52:24

@LEG X: mekkora hülyeség az OTP-ben 800 ezer tag van,Csányi úr meg Viktor barátja,akkor ki nyúl le mit ??

Pékszakállú Henceg 2011.01.10. 21:09:58

@LEG X: Ja, a külföldi bank milyen mocsok már, jutalék fejében összehoz 2-5% reálhozamot, s 30 év múlva, amikor nyugdíjba vonulsz viszonylag jó nyugdíjjal rendelkezel. Bezzeg az állam! Amit befizetsz azt jól szétosztja aktuálpolitikai dolgokra, és mire nyugdíjba vonulsz kapsz egy nagy lóf.szt a seggedbe, amit kitörölhetsz Orbán Viktor ígérvényével. Igaz is, az állami ezerszer jobb - annak aki perverz.

pjotr_75 2011.01.10. 21:21:20

Nincs itt semmi ellentmondás az említett két állítás tekintetében.

Egyéni számlán lesz a felhalmozott pénzed? (ahol majd epekedve nézegetheted) - Igen!

Tök másra fogják költeni? (ELHERDÁLNI) - Igen!

Majd hoznak egy olyan rendeletet, hogy mindenki a halálával válik jogosulttá a nyugdíjra (bocs, ettől abszurdabb, most nem jut az eszembe).

Az egyéni számládon ELMÉLETILEG lesz ott a pénz (ez csak egy kimutatás lesz, hogy állambácsi mennyivel jön neked), ha jóindulatúak akarunk lenni, akkor mondjuk rá, hogy számlapénz (bár a fogalom nem igazán ezt takarja, ez már csak az eredeti jelentés megcsúfolása). - Ez inkább már csak valami adósságcédula lesz :), amit állambácsi a nincs-ből nem tud majd neked kifizetni.

anyam_borogass 2011.01.10. 21:45:09

Egyet ne felejtsetek: a magánnyugdíjpénztárban TÉNYLEG a mi pénzünk van. X év múlva ebből és kamataiból lesz a nyugdíjunk... Korábbi halál esetén meg egy-az-egyben örökli az örökösünk :-(
Hogy egy részét a magas költséghányad miatt elbukjuk? Igen. Hogy egy részét nyereségként elviszi vagyonkezelés címén a szolgáltató? Igen. Ezeknek a mértékéről lehet vitatkozni és kell (kellett volna) szabályozni.
VISZONT ugyanez a pénz az állami rendszerben csak egy marék zseton, amit majd húsz-harminc-negyven év múlva az akkor megmondandó árfolyamon váltanak át készpénzre. Most csak azt ígérik, hogy a zsetonokról névreszóló nyilvántartást vezetnek...
A mostani készpénzünkből pedig anyáink-apáink-nagyanyáink-nagyapáink nyugdíját fizetik ki. A mi lányaink-fiaink-unokáink fizetéséből kell(ene) nekünk nyugdíjat kapjunk. Ez a felosztó-kirovó rendszer lényege. Így a zsetonjaink árfolyama attól függ, mennyien és mennyit fognak befizetni amikor mi nyugdíjasok leszünk.
A profi jövőbelátók itt kezdhetnek aggódni a csökkenő lélekszám (nincs dolgozó), a feketemunka (nincs befizetés), a hosszabb életkor (több nyugdíjat kell fizetni) és ezer más dolog miatt.
Az az elkeserítő, hogy ezt még a magukat közgazdásznak vallók kb fele sem érti, hát még a többiek...

kalandlövész · http://kalandloveszet.hu 2011.01.10. 21:57:01

@Pékszakállú Henceg: A bankok közel 5% működési költségért nemhogy 2-5% reálhozamot nem hoz össze, de még az inflációt sem követi. Megmondaná valaki, ha ma nyugdíjba menne vki, és van a számláján 5 M Ft, mennyit, és meddig kap havonta ? Mert erre nem tudnak válaszolni a pénztárak !

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.01.10. 22:02:46

@LEG X: minden pénztár +1% realhozammal nyereséges!!! Nyugdijszámlálot hetek óta láthatod az index főoldalán,beirod mi van a számládon és a gép kiszámolja mit kapsz.
Katt ide: index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/21/graf/

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.10. 22:03:17

@anyam_borogass:

Érti azt mindenki, nagyon is jól érti. Csakhogy, mióta világ a világ, így működik az élet. Az egyik generáció felneveli a következőt, majd az eltartja azt (az egyik generációt:-)), mikor az magatehetetlenné válik.

Együtt sírunk, együtt nevetünk, egymásra vagyunk utalva. Lehet ezt tagadni, lehet ez ellen lázadni, de attól ez még így van.

Egyébként pedig: én a nagyon "öntudatos öngondoskodóknak" megengedném, hogy kiléphessenek a rendszerből. Ha valaki igényelné, én bizony lehetővé tenném számára, hogy ne fizessen tébét, nyugdíjjárulékot (sőt, adód is csak valami egészen minimálisat, hiszen vannak olyan közszolgáltatások, amikből ma senki nem tudja kivonni magát; ezekért csak adóval tud fizetni), szóval, ne fizessen, s ezzel lemondjon az ingyenes egészségügyi ellátásról, az állami nyugdíjról, gyermekei ingyenes oktatásáról, egészségügyi ellátásáról stb. Jövedelmével úgy takarékoskodik, ahogy jólesik neki, olyan bankban gyűjtögeti, amilyenben akarja, abba fekteti be, amibe akarja és abból fizet minden közszolgáltatásért, mint a katonatiszt. Kíváncsi lennék, hogy hányan vállalnák...(?)

ü
bbjnick

2011.01.10. 22:11:36

Én nem bízok Orbánban, a Fideszben, Matolcsyban, és Kiflis Gabiban meg végképp nem: a mai napon kijelentettem: maradok a magánpénztárban. Remélem, a következő kormány nem ilyen rövid távon gondolkozik majd, mint ez, és a romokon majd felépít egy életképes nyugdíjrendszert. Hogy majd esetleg nekem is lehessen nyugdíjam...

Athlay 2011.01.10. 22:17:46

@bbjnick: Hát én habozás nélkül vállalnám. Majd kötnék szépen magán EÜ biztosítást, magán nyugdíj biztosítást, a gyerekeim meg mennének a magánsuliba.

Fantasztikus lenne megszabadulni a sok rajtunk lógó élősditől.

2011.01.10. 22:20:42

@bbjnick: Ha hiszed ha nem, nagyon sokan lennénk, akik maguk szeretnének gondoskodni saját magukról, ha lehetne, nem kérnének az állami gondoskodásból, ugyanis ez a legdrágább, a legkiszámíthatatlanabb, és a legszánalmasabb színvonalú. Érdekes, a TB/Nyugdíj vonatkozásában az USA-ban bevált...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.10. 22:31:25

@Add_tovább:

„…Az egyik amerikai hivatal, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) statisztikusai most hozták nyilvánosságra a biztosítás nélkül élő állampolgárok arányát a társadalmon belül. Az eredmények beszédesek és elszomorítóak. Az egészségügyi biztosítás nélküli amerikaiak száma 2005-ben 41.2 millió volt, de ez 2006-ban 43.6 millióra, több mint két millióval növekedett.

Az amerikai szakemberek véleménye szerint a helyzet drámaiságát fokozza, hogy a növekedés szinte teljes mértékben a nem idős, felnőtt, munkaképes népességre vonatkozik. Az egészségbiztosítás nélkül létező, 18-64 éves emberek száma a becslések szerint 34.5 millióról 36.5 millióra növekedett. Bár egy igen hatékony intézkedés, a State Children’s Health Insurance Program eredményeként a biztosítatlan amerikai gyerekek létszáma 1997-től fokozatosan mérséklődött, az utolsó vizsgált esztendőben, 2005-től 2006 végéig ez a szám is kissé növekedett, 6.5 millióról 6.8 millióra…”

www.weborvos.hu/hirek_nagyvilagbol/ujabb_ketmillioan_biztositas_nelkul/92625/

ü
bbjnick

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.10. 22:34:42

@bbjnick:

"Egyébként pedig: én a nagyon "öntudatos öngondoskodóknak" megengedném, hogy kiléphessenek a rendszerből."

ó, hát kiléptek ők "maguktól", ne aggódj már ennyire. megfelelő körülmények közt rokkantnyugdíj sem jár a nyugdíjtőzsdéző nemzetárulóknak. persze a többiek befizetésének 75%-át minden további ellenszolgáltatás nélkül is kötelesek befizetni, hiszen úgy "igazságos".

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.10. 22:36:57

@Athlay:

Rajtam nem múlna:-) Én megengedném, hogy kipróbáld magad, persze, a saját kontódra. Ha bukta --- ha beüt a krach, oda az egészség etc. ---, akkor viszont nincs nyüszi.

ü
bbjnick

2011.01.10. 22:39:42

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?:
www.vg.hu/penzugy/megtakaritas/nem-fedezi-a-megelhetest-a-nyugdij-fogy-az-aktiv-keresok-szama-295632

Amúgy kis haladékot kaphatnak a hezitálók:

A tv. szerint mnyp min. 2000 fővel működhet.A mizéria után a mostani 19-ből csak a legnagyobbak (OTP,Allianz,Aegon,Axa és még 1-2) fognak megmaradni. Megszűnés esetén asszem 30 napod van nyilatkozni,hová mész.Ha nem nyilatkozol,tárt karokkal vár az állami.Át kell lépni egy kis pénztárba,ha időt kérsz,aztán meglátod.

2011.01.10. 22:47:03

@bbjnick: A cikk elég régi....
De mi a drága, és mi az olcsó? Jelen pillanatban a fizum ca. 30%-a megy TB-re. Ez elég jelentős összeg. Ha beteg vagyok, az esetek többségében teljesárú gyógyszereket kapok. TB=0., voltam kórházban, az ingyenesben. a 3 nap kb 30k.ba került. (még jó hogy van egészségbiztosításom, kifizette...). Ha fáj a fejem: 100% gyógyszer. Megsúgom: annak a harmadáért találnék egészségbiztosítót, mint amit most leszednek tőlem. És akkor az adót még nem is említettem. De egye fene: vigye az adót az állam a Kolompároknak, meg a saját zsebük tömésére. DE: hadd gondoskodjak magamról én magam. Nem vagyok csecsemő, számolni tudok, és látom: az állam a legtehetségtelenebb "biztosító"

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.10. 23:04:12

@Add_tovább:

A cikk valóban nem tegnapi, de, gondolom, a Demokraták nem azért tolják annyira a tb-reformot, mert mára eltűnt ez a probléma. (Olvastam valahol, most nem keresgélek utána, hogy a biztosítatlan betegek sürgősségi ellátása utáni behajthatatlan számlákat, végülis, az USÁ-ban is az államnak kellett állni, ez volt az egyik fő oka, hogy valamit cseszni kellett az addigi/eddigi szisztémával)

Valamint: nézzük holisztikusan a kérdést:-D Ha holnaptól az állampolgárok többsége az "öngondoskodás" mellett döntene, az alapvetően átalakítaná a biztosítási piaci viszonyokat is. Te például meg tudod mondani, hogy hogyan reagálnának a biztosítok egy ilyen helyzetben? )

ü
bbjnick

Mike36 2011.01.10. 23:04:19

@bbjnick: kűr hogy ez önáltatás
nem tudja eltartani
magadnak kell gondoskodnod nyugdijas éveidről
szépen félreteszel
és akkor már nem a gyerekeink nyakán fogunk
élősködni

persze a szocializmusban nem így volt, de tudtommal a Kádár rendszernek egy ideje már vége

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.10. 23:06:11

@mavo:

Értelek:-)

De, ha figyelmesen olvastál, akkor láthattad, én nem ezt mondtam:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.10. 23:10:54

@Mike36:

Épp a kádárrendszer volt az, ami a nemzedékek egymás közötti egészséges viszonyát széllyelk*rta. Nem (csak) azért mert szocializmus volt, hanem (elsősorban) azért, mert modernizált.

Ha nem látod, akkor elmondom neked: magánnyugdíj vagy államinyugdíj ugyanegy tőről fakad: az individualizmusból.

ü
bbjnick

Bloodscalp 2011.01.10. 23:19:16

Ha a leírt jogszabályban már nem is bízhatunk, akkor csak Orbán Viktor marad.

ez a röhej, higyjetek orbánban és tartsátok szárazon a puskaport

jjoey 2011.01.10. 23:19:43

kár, hogy az államadósság mértéke nincs korrigálva az árfolyamváltozással HUF/EUR vagy CHF, USD? ugyanis a 2008-2010-s gyenge forint miatt a forintalapú GDP csökkent, ellenben a hiány fedezetére kibocsátott devizaalapú államkötvények értéke nőtt, azaz a nevező nőtt, a számláló csökkent, persze, hogy az eladósodottság nő.

ha nem lenne a sok hülye gazdasági lépés, akár egy 5%-os forinterősődés (280 -> 265) is sokat segítetne.

persze jobb, ha az ember kiszolgáltatott a hatalomnak, "ez ugyis jól áll minden magyarnak", mtudják majd kire kell szavazni

dr. trafik nomac 2011.01.10. 23:23:46

@bbjnick: Annyiban tevedsz, hogy az allamnak eleg sok beveteleve van a fizetesedbol vont jarulekokon felul. Szoval az allam siman tud tobbet kiadni, mint amennyit befizettek, de ezekbol az ellatasokbol a tobbiek miert maradnanak ki, ok nem a nemzet reszei ? De felolem nyugodtan eltehetik, igy is fizetni kell mindenert, nemigazan szorulok az allamra.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.10. 23:27:21

@bbjnick:

kiiratkozást akartál kis hülyém, holott az megvan, törvény szól róla, nem is akárhogy: apró, cseprő diszkriminációval, de megvan. tapsolj csak, hogy ugyanazért a közteherért nem ugyanazt kapják a Jó és a Gonosz zemberek. ó, pardon, a nemzettestből kiiratkozó hazaárulók a töredékét sem.

tapsikolj, droid, tapsikolj.

dr. trafik nomac 2011.01.10. 23:27:39

@Add_tovább: Kulfoldon a TB a tordedeke, sot itthon is a napi utasbiztositas siman kissebb lehet, ha jol keresel.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.10. 23:29:34

@nomac:

aki nem akarja, hogy a magántulajdonát elkúrja a Nemzet, az így járt, ennyi, nemzetáruló. az ilyen rohadékok megérdemlik, hogy a semmit kapják azért, amiért mások a nyugdíjuk 75%-át.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.10. 23:35:36

@mavo:

Erősödik a neutrinosugárzás, zápul a békatojás, vagy mi van?:-D

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.10. 23:39:27

@nomac:

"Szoval az allam siman tud tobbet kiadni, mint amennyit befizettek, de ezekbol az ellatasokbol a tobbiek miert maradnanak ki, ok nem a nemzet reszei ?" --- kérded.

Milyen többiek?

ü
bbjnick:-)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.10. 23:47:01

@bbjnick:

nocsak, nocsak, tehát nem igaz, hogy ugyanazért a közteherért a Nemzetből nem kiiratkozók nem hazaárulók kapnak ellenszolgáltatást, míg a hazaáruló mocsadékok nem?

hajrá, vezesd elő, droidkám, hogy is van ez ... :-D

dr. trafik nomac 2011.01.10. 23:52:22

@bbjnick: Ha megnezted mire valaszoltam, akkor azokrol van szo akik szivesen kimaradnanak a jarulekot(adot) fizetek/szolgaltatast kapok korbol.

csi szi 2011.01.11. 00:02:49

Az igazságos megoldás az lett volna, ha nem a MNYP-be menő 30%-ot terelik vissza az állami nyugdíjkasszába, hanem összességében 30%-kal csökkentik a mai nyugdíjasok nyugdíját (ezen belül persze lehetett volna differenciálni, minimálnyugdíjat nem csökkenteni, kiemelten magas nyugdíjakból akár jóval 50% felett lecsípni). Persze emellett még simán fel lehetett volna ajánlani a MNYP-ből való visszalépést is mindenkinek, de normális feltételekkel. Nyilván kevesen éltek volna vele főleg egy nyugdíjcsökkentés mellett, az igaz.
Persze ezzel a Fidesz elvesztett volna rögtön egy rakás szavazót, akik nagyrészt rohantak volna (vissza) a szocik kebelére, elfelejteni mindent. Az is nyilvánvaló, hogy mit mondanának a szocik a nyugdíjasnyomorító fideszkormányról.
Ezenkívül ha már így döntöttek, felajánlhatták volna, hogy aki nem akar lemondani a magánnyugdíjáról, az átalakíthatja a manyup-tagságát önkéntesre, így persze jóval többet fizetne (10% helyett 20%-ot), de a manyup számlája is megmaradna. Az, hogy ez fel sem merült, abból látszik, hogy a felhalmozott vagyon kellett Matolcsyéknak, nem csak az aktuális befizetések.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.11. 00:08:40

@nomac:

Ha megnézted, mit írtam, akkor láthattad, hogy nagyvonalúsági rohamomban:-D még a személyijövedelemadójuk egy részéről is lemondtam azoknak, akik nem kérdek az állami gyámkodásból:-) Persze, a rendőr rájuk is vigyázna, a közutakat ők is használnák, ha rájuk dőlne a ház, őket is kiásná a Tappancs kutya... Szóval, mindezekért valamit nekik is fizetni kellene, de ha nem kellene nekik államilag dotált egészségügy, nyugdíj, oktatás, ilyenek, akkor azért nem fizetnének. Mondom én:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.11. 00:12:01

@mavo:

@Mavo, te ma rendre téves számot tárcsázol:-D

ü
bbjnick

Bloodscalp 2011.01.11. 00:13:44

@mavo: hite van, esze nincs....hagyd a fenébe

Harom harmad 2011.01.11. 00:16:21

Mit aggódtok, 20-40 év múlva úgysem lesz nyugdíjatok; már most is olyan gyerekből van több (hála a többszörösen impotens szociális rendszernek) aki borítékolható hogy nem fog majd dolgozni - nem mert nem akar hanem mert ahonnan jön, ott nem tudják se oktatni se munkára felkészíteni - egyszerűen nem lesz aki eltartson. Lesz sok munkanálküli meg öreg, aki nem tudott gyereket vállalni mert a magas elvonások és a kilátástalanság eltántorították - na meg nem mondták el neki hogy ha nincs gyerek, nem lesz nyugdíj sem.
Mire a demográfiai bili kiborul olyan súlyos reformokat kell majd bevezetni ami lázadásokhoz vezet majd - Görögország semmi lesz ehhez képest - ebből a legvalószínűbb hogy vagy teljes anarchia lesz (kb Szomália) vagy mér előbb el kell adnunk a földünket a külföldieknek az államadósság fejében.

csi szi 2011.01.11. 00:17:00

@Add_tovább: Azért a bevált az erős túlzás, tény, hogy a biztosítók ott kaszálnak a legtöbbet. A gyógyszeripar is ott termeli a legtöbb hasznot. Tény, hogy ez finanszírozza pl. a gyógyszerkutatásokat, meg az orvostudomány fejlődését (nem igaz, hogy az egészség nem üzlet, ahogy anno a Fidesz plakátja mondta). Átlag, fejenként az amerikaiak költenek legtöbbet orvosi ellátásra, ami csillagászati összegekbe kerül. Kórházi napidíj simán meghaladhatja az 1000 dollárt stb. Persze a biztosítók fizetik, de nem a teljes összeget, általában van önrész. Ja és a biztosítók alkudhatnak is a kórházzal a ténylegesen kifizetett összegről stb. :) Erre egy hatalmas iparág épül, rengeteg herével, akik magas fizetései, irodái stb. szépen beépülnek a rendszer költségeibe. Az amerikaiak a kanadai, brit, skandináv stb. jóléti rendszert irigylik (kivéve a vonalas republikánusokat és libertáriusokat, akik egyszerűen ideológiai okokból ellenzik a szolidaritási elvet, minden ingyenességet, és az öngondoskodás über alles-t hirdetik mindenben:))

dr. trafik nomac 2011.01.11. 00:18:24

@bbjnick: De ez nem igaz. Egyreszt az utaert fizetek (autopalya dij, benzin-utalap). Birsagok beszedes, stb. Ugye-ugye ? Vagy emlithenem a banyajaradekot. Szoval nincs olyan amiert nem fizetek, ellenben az allam extara bevetelekhez jut.

csi szi 2011.01.11. 00:22:13

@bbjnick: "Kíváncsi lennék, hogy hányan vállalnák..."

Ismerve az embereket, sokan vállalnák, csak aztán ha nem jönnének be a dolgok, a végén ők is nyújtanák a markukat, és kérnék az állambácsit, hogy ne hagyja őket halni éhen...

evergo 2011.01.11. 00:24:35

"Az egyik ütésből a másikba beleálló kormány talán legvitatottabb lépése. Ha leírt jogszabályban nem bízhatunk, akkor csak Orbán marad."

Ez a legaggasztóbb. Mert bár próbálok megbízni ebben a kormányban (mi mást tehetnék, ha ők is elb*sszák, akkor kinéz lassan egy anarchia polgárháborúval, mert nincs senki alternatíva), de ha ennyi marad a jogállamból (vagy annak illúziójából) akkor az a semminél is kevesebb. Mire én nyugdíjba mennék (ha megérem), Orbán Viktor hol lesz már. Hogy garantálja nekem a nyugdíjat. Viszont a 2,7 milliót, ami a számlámon van, azt most viszik el. Szomorú vége lesz ennek, aztán majd megy a kiabálás mindenfelől.

PokerKevin · http://pokerheaven.blog.hu/ 2011.01.11. 03:20:42

A Fidesz politikusai szerint egy nagy egészet alkot a bevétel és az államadósság, amelyből mindenki egyenlő arányban részesedik. Ergo a magán nyugdíjpénztári befizetések csak látszólag a tiéd, mert az egyébként a közösséggé.

Id. Lencsés István 2011.01.11. 05:45:52

@xcrow: Valószínűleg valakik 3 éven belül felvásárolják a földeket alacsony áron, de ez is egy kis pénz lesz. Majd utána se pénz, sem föld nem marad, viszont zsellérsorba taszítják az embereket, devizahiteleseket főként.

belekotty 2011.01.11. 06:39:02

@PokerKevin: Ebben tökéletesen igazuk van. Csak az a gond ezzel, hogy ez nagyon közel van a kommunizmus elvéhez.

nevetőharmadik 2011.01.11. 06:47:34

Miért van az az érzésem, hogy bármit teszünk is, már megvolt a PoNR? Mármint úgy en bloc az ország számára.

amit még megtehetsz 2011.01.11. 06:54:16

Ezt SOHA nem bocsátom meg a fityesznek, a zsarolást, a stílust, az arroganciát, hogy lesz@rják a fejem.
Mert mi is a fityesz egy felülrőlvezérelt, automata gombnyomogatók gyülekezete. Méghogy engem képviselnek, haha. Ez nem demokrácia.
Legalább a kommunikációjuk lenne jobb, hazudhatnának valamit akkor könnyeb lenne lenyomni ezt a torkunkon, mert páran elhinnék, hogy majd ha az államadósság csökken mindenkinek jobb lesz.
Remélem még nagyobb pofáraesés lesz a februári bejelentés, és még több embernek kinyílik a szeme.

2011.01.11. 07:03:46

@bbjnick:
1. Az itteni biztosítások még olcsóbbak is lehetének, hiszen egy nagyobb kockázatközösséget jobban lehet súlyozni. Tudom miről beszélek, voltam biztosítós. Minél kisebb egy biztosítandó kör, annál drágább a díj.
2. Amúgy meg mi az hogy társadalombiztosítás? Az állam oldja meg a nyugdíj, és a betegbiztosításomon felül beszedett adómól a feladatait, ne szedjen be tőlem még ilyen olyan módon megpántlikázott súlyos forintokat.
3. A bevételeket szedje be olyan módon, hogy betartatja az aktuális törvényeket az adófizetésre. S nem úgy, hogy a kicsiket bzaklatja állandóan, a nagyokat meg hagyja békén: a törvény mindenkire egyformán érvényes! Legyen min. olyan súlyos a büntetés, mint az USA-ban. És akkor majd javul az adómorál...

2011.01.11. 07:06:22

@PokerKevin: A fidesz politikusainak az anyja-apj azon a bizonyos alkalomkor, amikor megcsinálták kicsi gyermeküket inkább Móunik Sót néztek volna (ja, még nem volt? Akkor Szabó Családot hallgattak volna....)

midnight coder 2011.01.11. 07:47:01

@evergo: A nyugdíjadat semmi sem garantálja. És ez akkor is igaz, ha a manyugban van a pénzed. Mert ha egy ország szarba kerül, akkor ott bizony a manyugban lévő pénzek sincsenek feltétlen biztonságban - sőt, semmi, még az életed sem. És azt a pénzt ami a manyugban van a számládon, mind-mind állam bácsi vette fel hitelbe. Mert a felosztó-kirovóból hiányzó pénzt állam bácsi az első pillanatttól kezdve pótolta - és erre az első pillanattól kezdve hiányzott a fedezet.

Maga a gondolat persze szép volt, átállítani az országot a valóban sokkal fenntarthatóbb tőkefedezeti rendszerre. Persze ez utóbbi is csak addig műxik amíg rendben van a világgazdaság - márpedig a következő 20-30 évre sok-sok olyan válság várható, amihez képest a mostani gyerekség, sőt szvsz még legalább egy világháború is befigyel majd. Azaz a manyugban lévő pénz sincs feltétlen biztonságban.

A gond csak az volt ezzel az átállással, hogy ahhoz hogy ilyen megtakarítást csinálj, pénz kell. Na most, az átlagpolgár ugye fizeti a felosztó-kirovót, fizeti az egyéb dézsmákat, fizeti a lakásrezsit, a kaját, ruhát - és ezen túl nem igazán van olyan jövedelme amit effajta takarékoskodásra fordíthatna. Ma sincs, akkor sem volt, soha. Állam bácsinak szintén nem. Az meg hogy erre vettünk fel hiteleket akkora baromság hogy ha ilyet magánember csinálna meg (hitelt veszek fel a bankban, majd beteszem a pénzt takarékbetétbe kamatozni ugyanoda), azonnal gyámság alá kellene vonni mint cselekvőképtelent.

t0thl 2011.01.11. 08:18:16

Csak abban bízom, hogy 30 év múlva a békességben gyarapodott és kikupálódott roma honfitársaim majd eltartanak valahogy.. :)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.01.11. 08:44:29

"És azt a pénzt ami a manyugban van a számládon, mind-mind állam bácsi vette fel hitelbe"
Én pedig úgy látom a fizetési papíromon, hogy az én megkeresett béremből került befizetésbe.
A felosztó-kirovó rendszerből hiányzó pénzecskét pedig kérd a drága jó nagyszüleidtől, mert tőlük került levonásra.

James Pond 2011.01.11. 08:45:19

Én jobbára csak a fidesz "pozitívumait" érem meg mostanában. Valószínűleg elherdálják a magánnyugdíjamat, jó alám tettek az új adóval, mert hogy kevesebbet fogok kapni mint eddig... ja hogy felneveltem néhány gyereket és azt túl korán csináltam, ez viszont az én hibám... 20 éve mindig azt igérik, hogy majd jobb lesz, nekem lassan nem lesz értelme erre várni, sőt inkább azon kell imádkoznom, hogy legalább a nyugdíjkort megérjem, ja hogy egy átlag magyar középkorú férfinak ez a sorsa....

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.01.11. 08:49:15

@midnight coder: "hitelt veszek fel a bankban, majd beteszem a pénzt takarékbetétbe kamatozni ugyanoda"
2003, 2004 táján voltak olyan államilag támogatott forint alapú lakáshitelek, amiket megérte felvenni, majd lekötni, mert a támogatással a hitel kamata kevesebb volt, mint a lekötés kamata. Sokan gazdagodtak meg ebből, persze feltétele volt, hogy valóban vegyél egy lakást, amire legyen meg a pénzed. Nem a kisembernek volt kitalálva, de akinek volt pénze, annak még több lett.

jo.e 2011.01.11. 09:22:39

Sziasztok! Sokakban alakult ki az a kép, hogy itt a gonosz állam (kormány, Fidesz, O.V. tetszés szerint) áll szemben a jószándékú mnyp-akkal.
Anyacég menedzsment, részvényesek, közvetlen menedzsment, brókerek, alkalmazottak, mnyp tagok, stb. Ebből a felsorolásból vajon ki lesz az utolsó akinek az érdekeit figyelembe veszik bármiféle döntéskor. És itt ne arra gondoljunk, h. a kánaánban északi v. déli fekvésű villát kapnak e majd :)
Az én szavazatom: állami nyugdíj. (hozzáteszem sikerült az 1ik legpocsékabb eredményt elért mnyp-t választanom anno. :()

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.01.11. 10:31:14

Annyit szeretnék hozzátenni az egyéni számlás rendszer vs. államadósságcsökkentés kérdéséhez, hogy látszólag van csak ellentmondás a két dolog között. Az tény, hogy a most visszaáramló pénzek egy része az államadósságot fogja csökkenteni, így nem állhat rendelkezésre a befizető egyéni számláján. Ahogy per pillanat a magánnyugdíjpénztárak számláján sem, hisz a pénzek egy része államkötvényben, egy része pedig a tőzsdén van. Tehát a két fenti állítás mellé zárójelbe képzeljünk oda egy időtengelyt is, ahol az államadósságra fordított pénzeket most, a nyugdíjra fizetendő pénzeket pedig 20-30-40 év múlva fizetik majd ki. Ha minden jól megy.

VoLk&StRoY 2011.01.11. 10:37:28

@jo.e: hát kicsim, ez elég zavarosra sikeredett, de mire felnősz, majd megöregszel, biztos szép nyugdíjat kapsz a jóindulatú (és nem gonosz!) államtól!

jo.e 2011.01.11. 12:41:30

@VoLk&StRoY: Tata! Pontosan melyik részét nem érti? Segítek, forduljon hozzám bizalommal! :)

OftF 2011.01.11. 13:03:57

@Kis ember: Én nem ám a liberális értelemben vett összevissza erkölcstelen kufircolásra gondoltam, hanem a konzervatív értelemben vett előremutató termelékeny kettyintgetésre.

tommybravo 2011.01.11. 13:30:59

Mese "kicsiben így megy" címmel: A mi falusias világunkban a nagyit apuci és anyuci tartja el a fizetéséből. Van nekik egy szép gyerekük is, kicsi autó, kicsi ház, kicsi kert. Apuci és anyuci nem végeztek Közgázegyetemet, nem értenek a pénzügyekhez, de beosztással boldogulnak egyik napról a másikra: jut a gyerekeknek pöttyöslabdára, nagyinak vajas zsömlére, apunak lcd-tévére, a kocsinak batonozott garázsbeállóra. Szeretik a jó bort, sört, kis cigit, a kirándulást Patajpusztára, a strandfürdőhöz a nyáron.

Telik-múlik az idő. Anyuci és apuci nyugdíjas lesz, a Gyerek elkezd dolgozni, nagyi elköltözik nagyapához (béke poraira). Innentől a Gyerek tartja el a szülőket, aki viszont nem tud ugyanakkora nyugdíjat adni nekik, mint ők nagyinak. Két lehetősége van: hitelt vesz fel vagy kevesebb pénzt ad a szülőknek.

Hogy lehetett volna elkerülni, hogy apu és anyu kevesebb nyugdíjat kapjon, mint nagyi, de a Gyerek se adósodjon el?
- Megtakarítás: Minden pénzüket elköltötték korábban a szülők, így megtakarításaik nem voltak. Ha lefaragtak volna a nyaralásból, italból, cigiből, félretehettek volna. (Egy állam esetében gondoljunk a drága autópályára, haveri pályázatokra és hasonló értelmetlen tételekre);
- A Gyerek taníttatása, jobb állás, magasabb fizu (magasabb GDP, magasabb fizetések, magasabb járulékbevételek);
- Még egy gyereket vállalhattak volna, de hát akkor le kellett volna mondani a korábbi életszínvonalról, és már a nagyi korában is az egykézés volt a megszokott.

Nincs happy end.

VoLk&StRoY 2011.01.11. 15:31:52

@jo.e: fordulok kicsim, tehát:

Értem: "Sziasztok! Sokakban alakult ki az a kép, hogy itt a gonosz állam (kormány, Fidesz, O.V. tetszés szerint) áll szemben a jószándékú mnyp-akkal."

Nem értem (ki, kinek és milyen érdekeit veszi figyelembe?): "Anyacég menedzsment, részvényesek, közvetlen menedzsment, brókerek, alkalmazottak, mnyp tagok, stb. Ebből a felsorolásból vajon ki lesz az utolsó akinek az érdekeit figyelembe veszik bármiféle döntéskor. És itt ne arra gondoljunk, h. a kánaánban északi v. déli fekvésű villát kapnak e majd :)"

Értem (döntésed bátran meghoztad!): "Az én szavazatom: állami nyugdíj. (hozzáteszem sikerült az 1ik legpocsékabb eredményt elért mnyp-t választanom anno. :()"

Ja, vigyázz a pöttyös laszti el ne guruljon!:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.11. 17:23:43

@nomac:

Nem is értem, miért nem a bányajáradékokból tartjuk fenn az államot ;-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.11. 17:27:15

@csi szi:

"...sokan vállalnák, csak aztán ha nem jönnének be a dolgok, a végén ők is nyújtanák a markukat..." --- írod.

Nekem is ez a gyanúm. De mi mást is tudnának tenni?:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.11. 17:38:39

@Add_tovább:

1) Az attól is függ, hogy mire van (milyen típusú biztosításokra) van fizetőképes kereslet. És attól is függ, hogy az állam által nem dotált egészségügyi intézmények milyen áron tudnák szolgáltatásaikat nyújtani. És attól is függ, hogy a biztosítók, a megváltozott pénzpiaci környezetben (ha az állam kiesik, sokminden megváltozik), hogyan tudnák a biztosítottak által befizetett pénzt kezelni/mozgatni. És sorolhatnánk...

2) Az államnak édes mindegy, hogy milyen címen szedi be a működéséhez szükséges pénzt:-) Amire szüksége van, beszedi.

3) Ebben teljes mértékben egyetértünk: minden polgárral szemben ugyanazzal a mértékkel kell(ene) hogy mérjen az állam:-)

ü
bbjnick

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.11. 18:03:02

@bbjnick:

"De, ha figyelmesen olvastál, akkor láthattad, én nem ezt mondtam:-)"

tehát nem azt írtad, hogy

"Egyébként pedig: én a nagyon "öntudatos öngondoskodóknak" megengedném, hogy kiléphessenek a rendszerből."

azannya

2011.01.11. 18:13:01

@VoLk&StRoY: Tökéletesen igazad van, ha az államit választod.Meg is érdemeled majd azt a nyiugdíjat, amit kapsz. Amúgy tényleg: éppen emiatt kellett volna teljesen szabaddá tenni akár a teljes kivonulást a szolidarítási rendszerből: akkor mindenki csak magát hibáztathatná. De most a választás nem szabad, erőteljes a presszio annak érdekében, hogy menjen mindenki a állami rendszerbe.
Én inkább amellett tettem le a voksot: maradok a pénztáramnál. Ki döntött helyesen? Meglátjuk.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.11. 18:15:44

@mavo:

Nézd csak, én ezt írtam:

"én a nagyon "öntudatos öngondoskodóknak" megengedném, hogy kiléphessenek a rendszerből. Ha valaki igényelné, én bizony lehetővé tenném számára, hogy ne fizessen tébét, nyugdíjjárulékot (sőt, adód is csak valami egészen minimálisat, hiszen vannak olyan közszolgáltatások, amikből ma senki nem tudja kivonni magát; ezekért csak adóval tud fizetni), szóval, ne fizessen, s ezzel lemondjon az ingyenes egészségügyi ellátásról, az állami nyugdíjról, gyermekei ingyenes oktatásáról, egészségügyi ellátásáról stb. Jövedelmével úgy takarékoskodik, ahogy jólesik neki, olyan bankban gyűjtögeti, amilyenben akarja, abba fekteti be, amibe akarja és abból fizet minden közszolgáltatásért, mint a katonatiszt."

Erre te így reagáltál:

"ó, hát kiléptek ők "maguktól", ne aggódj már ennyire. megfelelő körülmények közt rokkantnyugdíj sem jár a nyugdíjtőzsdéző nemzetárulóknak. persze a többiek befizetésének 75%-át minden további ellenszolgáltatás nélkül is kötelesek befizetni, hiszen úgy "igazságos"."

Erre én felhívtam a figyelmedet, hogy:

"ha figyelmesen olvastál, akkor láthattad, én nem ezt mondtam"

Így volt:-)

ü
bbjnick

VoLk&StRoY 2011.01.11. 20:27:58

@Add_tovább: kedves magyar polgártársam, amit tőlem olvastál, az egy válasz volt egy másik kedves magyar polgártársamnak, csak ez neked nem tűnt fel! Ha mégegyszer elolvasod az említett kommentemet, akkor az elején láthatod, hogy kinek válaszoltam, és idézőjelben vannak az ő mondatai, amik közül jelöltem számára az általam értelmezhetetleneket! Joccakát!

2011.01.11. 20:30:49

@VoLk&StRoY: Elnézést, valóban, csak gy kicsit már elkavarodtam a többtucat hozzászólás olvasása közben az idézőjelek tömkelegében...

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.12. 12:28:10

Mi lesz a magánnyugdíjpénztári vagyon sorsa? A magánnyugdíjpénztári vagyonokkal az államháztartásba visszakerülő állampapírokat bevonják, tehát nagyjából 45%-nyi összeg helyből az államdósságot csökkenti, minden más művelettől függetlenül.

"Mint Borbély László András, az ÁKK általános vezérigazgató-helyettese a Gazdasági Rádiónak elmondta, a 3000 milliárd forint körüli értékű portfólió 45 százaléka állampapír, ezt bevonják, nem kerül vissza a piacra. "

www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=470631&place=hirstart

Tehát a pénztári vagyon ezen részét, az aggodalmakat eloszlatandó szögezzük le, biztos nem fogja az Orbán szétszórni az ingyenélő nép közé.

Ha a tagság nagy része visszalép, az államadósság 1350 mrd Ft körüli összeggel csökken, ami a 20 500* mrd Ft körüli teljes összeg 6,58 %-a.

* "A magyar államadósság jelenlegi – pontosabban július végi – mértéke 20 409 milliárd forintot tesz ki."
in:
www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/intes-a-gazdagoknak-326424

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.12. 16:41:30

Pontosabb adatok a nemzetgazdasági államtitkártól:

"Akár 2 ezer milliárddal is csökkenhet az államadósság

(...)
A magánnyugdíj-pénztári befizetések döntő részét az államadósság csökkentésére kell fordítani – mondta Cséfalvay Zoltán. A várhatóan mintegy 2800 milliárd forintból idén és jövőre együttesen 780 milliárd forintot költ az állam a költségvetés folyó kiadásaira, a többi viszont az államadósság mérséklését szolgálja. Ezt az is indokolja, hogy a nyugdíjrendszer második pilléreként nyilvántartott pénztárak éves szinten a GDP 1,3-1,5 százaléknyi hiányát eredményezték, vagyis önmagukban növelték az államadósságot"

www.gazdasagiradio.hu/cikk/58757/

jo.e 2011.01.13. 09:19:23

@VoLk&StRoY: Valóban pontatlanul fogalmaztam. Az anyacégek döntéshozóira gondoltam amikor bármilyen "probléma" esetén mérlegelik majd a lehetőségeket. Persze, tudom: majd a Garancia Alap helyt áll.
(1ébként a pöttyös nem pattan el, Messi csak jelenthet nekem :) )

Add_tovább: meg hát. Mindenki aki azt gondolja, h. tudja hogy lesz jó neki 20-25 év múlva, az becsapja magát. Én most így látom jónak, te máshogy. Ajánlhatok 1 fogadást, de kicsi az esély, hogy be tudjuk majd hajtani a nyereményt :) (Még a választási eredménnyel nyertem a H.V. fórumán 2 üveg pálinkát - szerinted... )

VoLk&StRoY 2011.01.13. 09:57:46

@jo.e: nyugdíjügyben valójában nincs választási lehetőség, csak ultimátum! Hogy mi lesz 20-25 év múlva(?), javaslom, hogy a következő választás csak akkor legyen, így kiteljesedhet a FÜLKÉK FORRADALMA, addig Viktorkát istápoljuk, becézgetjük, és megnézzük, hogy beváltak e a próféciák, (persze Semlyén Zsoltit is). Ja, a pálinkát nem bírom, néha egy kis meggysör:)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.14. 17:22:37

@bbjnick:

elbeszélünk egymás mellett, ez van, annyit nem ér az egész.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.14. 17:25:41

@evil overlord:

"Ezután lehetett részvény is, de közbejött a válság, ergo tényleg hihető az 1% alatti reálhozam."

főleg, ha nem számolod bele a 2010-es átlagosan 30 százalék feletti hozamot.

vg.hu/penzugy/megtakaritas/hogyan-teljesitett-az-on-nyugdijpenztara-itt-a-lista-338038

bpe 2011.01.15. 01:35:12

@Elpet: jaja, tiszta sor.. ezt kellett volna jó hangosan tolni korábban is, h az mnyp-k hozama kvázi az állampapírok hozama volt vhol (jah, egyébként még persze asse..), tehát az állam az mnyp tag egyik zsebéből (adó-, áfanövelés, stb.) kivette, és betette az mnyp-s reálhozamzsebbe.. jah, és közben adósodott mint a gép. vicc.

meg az is vicc amúgy, h jó páran meg vannak kergülve, h az állami nyugdíj, na, az aztán semmire se gar., és tolni kell az öngondit 1000L. és ha nem változott volna a mostani rencer, akkor? ..akkor x év múlva, amikorra az öngondoskodók nyugdíjba mennek, az államtól nem 100% nyugdíj megkapásán/megnemkapásán paráztak volna, hanem 70%-on.. naccerű. :) az öngondoskodás amúgy bárkinek lehetőség, tessék nyitni egy bankszámlát, és megtakarítani. jah, és az milyen, h az mnyp, ha mexűnik, a tag húz vissza az államiba?.. 30 év alatt miért tesszük fel, h nem akartak volna mexűnni? ezt miért hisszük el? ha már azt elhisszük, h az állam el fogja qrni. az az állam, ami momentán még 20e milliárdos adósság mellett is fizeti a nyugdíjakat, és nem dőlt össze.. aszta, nem szabad megbízni benne, nemnemsoha. :)

egyébként azt sem értem, ha ez a kormány ekkora g3ci, h einstandol, akkor miért nem von le ebből a borzalmas műveletből az, h a másik oldalon 16%-os szját vezet be, ami kapcsán x ft-tal több marad? vagy az, h 1-2-3 gyerek után milyen adókedvezmény jár eztán? vagy akár az, h összekapja az országot, és idővel csökkenti a devizahitelesek terheit, csinál eurót, stb?..

sztem levonhatna.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.15. 02:33:41

@bpe:

"egyébként azt sem értem, ha ez a kormány ekkora g3ci, h einstandol, akkor miért nem von le ebből a borzalmas műveletből az, h a másik oldalon 16%-os szját vezet be, ami kapcsán x ft-tal több marad?"

talán azért, mert ha elveszik mondjuk egymillió forintodat, akkor nem vígasztal, hogy az adócsökkentés miatt még buksz havi párezret
süti beállítások módosítása