Lopakodó, sötét jazz - Bin-Jip
2010. december 20. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Lopakodó, sötét jazz - Bin-Jip

  Újabb formációban próbálja ki magát szerkesztőségünk régi kedvence, Harcsa Veronika. Az informatikusként induló, de végül a zene világában elmerülő fiatal énekesnő az elmúlt négy évben a magyar jazz és pop új reménysége lett, saját kvartettje mellett az Erik Sumo Bandben, és vendégként többek között a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Colorstar és a Nicola Conte Trio mellett is énekelt. A Bin-Jippel pedig három egyenrangú zenésszel hozott létre ismét valami újat.

  A magyar jazz fiatalabb nemzedékének ismert tagja, Kaltenecker Zsolt a billentyűkön, Gyémánt Bálint gitáron, míg az előző évezredben még a funky és a house flitteres világából ismert Andrew J az elektronikus ütemeken, hangmintákon és lemezjátszókon szöszölve, Harcsa Veronika énekhangjára és dalaira főzték ki a Bin-Jip (Lopakodó lelkek) című, kissé bizarr dél-koreai filmről elnevezett formáció zenéjét.

  Jó ihletforrás lehetett a film: a sötét jazzből, az utóbbi években kisebb másodvirágzását élő triphopból és a játékos-egzaltált dalokból álló Bin-Jip koktél elkerüli a hasonszőrű produkciókra jellemző habkönnyű, kávéházi, háttérzenei megoldásokat. Váratlan ritmusváltásokkal, itt-ott belépő minimálszólókkal, kellően piszkos ütemekkel bontják le a jól fésült jazz építőkockáit.

  A Bin-Jip első lemeze, az Enter októberben jelent meg, az első klip a címadó számhoz pedig most készült el. Érdemes volt eddig várni: az Enter hangulatához jól illő, reneszánsz és barokk metszetek dekonstruálásából összerakott képi világ Terry Gilliam munkásságát és Lewis Carroll lehetetlen világát idézi. Ezen lépeget keresztül az énekesnő: „I had to enter the door” - énekli. Lépjünk be mi is rajta.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr932527959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.20. 15:49:57

ez a zene ügyes iparos munka, bár az eredetiség teljesen hiányzik belőle. és jó, hogy megtudhattuk a "sting az értelmiség bonoja" után, hogy harcsa veronika a mandinerpárt csehtamása, még ha a kommercializáló szándék vastagon bele is szar cseh életművébe. érdekes az első klip szintén minden eredetiséget nélkülöző posztposzt pszichedelikus világa. tipikusan olyan dolog, amiért egy oksottista konzerv rajongani szokott, naná.
ez, a gizella utca ízlése.

Bell & Sebastian 2010.12.20. 19:20:57

A jazz nem rossz, de a Cseh, az tévedés, pont mint az angol csoki, csak a kakaó hiányzik belőle.

A hányatott sorsú, sokat tapasztalt, két végén égő művész, az mi, ha nőnemű? Hát az. Ettől fals lesz, gellert kapott erőlködés.

Azt viszont végképp meg nem tudom érteni, kinek a mániája a klezmer-lüktetést belesütni oda is, ahová nem való, mer' minek?
Használjon valami rendes hangszert, oszt' nem kell a rendszergazda számitógépészkedés! De lehet, hogy az a pláne benne, attól amcsi-tészta.

(Loop az élet, az igénytelen Petőfin például egy nagyon rövid, cca. 35 számból álló. Na, oda ezek pont jók lennének, megemelkedne a színvonal, alaposan!)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.12.20. 21:26:05

@tölgy: Szerintem próbáljon meg valami riporteri állásba kerülni az ATV-n, esetleg valamelyik pop-rock műsorban a királyin, nagyobb eséllyel kaphatna választ a fiatalembertől . )

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.12.20. 21:30:56

@Grift: Ez a Harcsa Veronika egyébként egy kellemes jelenség, és valóban igényes a produkció. A "Gizella utcás" értékválasztás a szerzőtől egyáltalán nem újdonság, de ezúttal legalább valami színvonalas dologba botlott.

Alfőmérnök 2010.12.21. 00:43:24

@Grift: Az eredetiség az valami modernista, individualista dolog. Majd pont a konzikat fogja érdekelni. :)

Egyébként szerintem is vállalható a csaj.
(Megjegyzem, az első klip rendezője ifjú Verebes.)

Hattory Hanzo 2010.12.21. 09:19:05

Emlékeim szerint még nem találkoztam olyan tudatmódosítóval, ami segítene ennek a valaminek a befogadásában. Talán a forró ólom fülön keresztül. Pedig a kislánynak kellemes hangja van. Na mindegy, én ha az amerikai szervek helyében lennék, megpróbálnám lejátszani Quantanamon, szerintem ugrásszerűen megnőne a vallomások száma.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.12.21. 09:55:35

Az első klip különben jó.
A Cseh Tamás feldolgozás viszont kurvamodorosch! Ezeket a dalokat nem lehet feldolgozni anélkül, hogy ne üresítenék azokat ki. Vagy ez a cél?

2:00 környékén kezdődik Szász János filmjében az igazi Váróterem:

www.youtube.com/watch?v=y5P0-8XyqrY&feature=related

Csak a miheztartás végett.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.21. 10:31:12

@Gasper:
cseh tamást, orbán vitéz katonáját, limonádévá kell mosni. gondoljon a sziget szégyenkoncertjére! ehhez a mandinerpárt is tapsol.

mortel 2010.12.21. 10:52:39

Iparos munka? :)
Ez egy nagyon jó kis zene ahol 4 nagyon jó zenész hoz össze valami maradandót.

@Grift: Mondj már valami zenét ami nem iparos. már csak a mihez tartást végett is.

A klipp nekem nem jön be olyan mint valami Monty python és ötödik pecsét keveréke.
Szerintem nem illik össze.

Cseh Tamás feldolgozás meg jó. Sőt!

Nekem Cseh a hangzás világa és hangja nem jó, hiába jók a szövegei. Ha egy jobb zenész énekli tetszik.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.21. 11:11:44

@mortel:
maga nekem nem beszélgetőpartner, már ne is haragudjon.

mortel 2010.12.21. 11:25:22

@Grift:
oh. én kérek elnézést!

Ajánlom a KLB-t
www.youtube.com/watch?v=8lTXoDa0pVw

Alfőmérnök 2010.12.21. 13:20:24

@tölgy: Nem ismertem az írást, köszönöm.
Bár nem azt akartam írni, hogy nem foglalkoznak vele, hanem hogy inkább negatívan viszonyulnak hozzá. És ha jól értem, valami olyasmit ír Eliot is, hogy a személyiséget, személyességet ki kén' iktatni a költészetből.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.12.21. 14:14:08

Ez egy lejárt szavatosságú, legalább tízéves multikulti szar.

Mi közöm nekem ehhez?

ü
bbjnick

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.12.21. 14:18:13

@bbjnick: izé, a zene mutikulti volt mindig.
A jazz meg különösen.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.12.21. 16:53:04

Hát a dzsesszt eredetileg is zsidó szövegírók írták négerek zenéjére. Akinek ettől nem tetszik, ne hallgassa.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.12.21. 18:00:59

Nos, ha már így belekezdtek a multikulti muzsika problematikájának szétszálazásába, amolyan auftakt szándékával hallgassák meg A néger-smokkot.

"Mért születtem hébernek, mért nem inkább négernek "

gramofon.nava.hu/1865215326/a_neger-smokk

:)

szesztű_hányni 2010.12.21. 20:50:11

Bl*gmotor! =/tgdhHGzfs77292zgd/!dzjfIZz77364767(/%()(6(7!!!

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.12.21. 21:05:24

@tölgy:

"izé, a zene mutikulti volt mindig." --- írja.

Igen és mégsem!:-)

Egy Bach Vivaldi-átirat attól szép, érdekes és izgalmas, mert számos Bachra jellemző színnel és fordulattal gazdagodik (az eredeti Vivaldi pedig azért mert számos Vivaldira jellemző...:-))

Egy Coltrane által fújt sztender(d) attól érdekes és izgalmas, mert számos Bachra jellemző színnel és fordulatot gazdagodik.

És akkor ez a BinJipizé még csak nem is dzsessz, hanem valami popos-dzsesszes szintizene. S ha valahol, akkor a rockban és popban fontos az egyéni íz, hangzás, hiszen ez elsősorban nem zene, hanem gesztus, "színház", hangkulissza, brahi, ilyenek. Nekem olyan hatása van ennek a BinJipizének, mint amit már sokszor hallottam, sokaktól.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.12.21. 21:06:51

@bbjnick:

Egy Coltrane által fújt sztender(d) attól érdekes és izgalmas, mert számos Bachra jellemző színnel és fordulatot gazdagodik.=Egy Coltrane által fújt sztender(d) attól érdekes és izgalmas, mert számos Coltranere jellemző színnel és fordulatot gazdagodik.:-D

Alfőmérnök 2010.12.21. 22:32:29

@bbjnick: "S ha valahol, akkor a rockban és popban fontos az egyéni íz, hangzás, hiszen ez elsősorban nem zene, hanem gesztus, "színház", hangkulissza, brahi, ilyenek."

Azért ez a popra szerintem annyira nem jellemző, max néhány válfajára. Mondjuk a pop az leginkább üzlet. (Magyarországon még ez sem teljesen igaz.)
Befogadói szempontból meg "easy listening".
Ez meg szvsz inkább popzene, bár a műfajok ma már olyan szinten keverednek, hogy lehetetlen szétválasztani.

tewton 2010.12.21. 22:38:53

a csehtamas-feldolgozás siralom. ezek a dalok semmit se érnek cst nélkül. pláne hogy egy nő (péterfybory, harcsaveronika ... padödö?) énekli. modorosch fosch.

egy ilyen nő tutikurvára nem fog pályaudvaron csatlakozást várni éjjel neonfényben. ugyanazok a fordulatok cst-től teljesen természetesek, a nőcitől meg valami patetikus gagyi. fájdalmasan rossz. az ilyen nő olvasson sartre-ot vagy vasvirágot, de NE énekeljen bereményi-szövegeket.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.12.22. 06:06:29

@tewton: "egy ilyen nő tutikurvára nem fog pályaudvaron csatlakozást várni éjjel neonfényben. "

Ez így van. De ezt vajon az a húgyagyú is megérti, aki képes volt itt fentebb leírni, hogy ha egy jobb zenész énekli, akkor tetszik neki?

Eh, a végén még Cseh Tamás is olajnyomaton fogja végezni, mint Bartolomé Estebán Murillo puttói és madonnái. Ha értik, mire gondolok... :/

És azt se felejtsük el, hogy a Cseh-Bereményi (és Csengey) dalok a 60-as, 70-es, 80-as évek Magyarországának pontos és igen fontos kordokumentumai. Elizélt rendszerváltásunk fényében ezek a dalok különösen nagy értéket képviselnek.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.12.22. 06:09:08

@Gasper: "hogy ha egy jobb zenész énekli, akkor tetszik neki?" -mármint a Cseh Tamás-dalok.

Alfőmérnök 2010.12.22. 07:59:05

@tewton: @Gasper: Szerintem is borzalmas az átirat. Mint ahogy szvsz az egész "emléklemez". Eleve halva született ötlet volt, de ez még rosszabb lett, mint amire számítottam. (Lehetett volna érdekes is, meg olyan semmilyen is, de ez annál rosszabb.)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.12.22. 08:43:28

@bbjnick: erre a zenére aztat mondanám, hogy jazz-giccs. Ha jószándékúak vagyunk, olyan semmilyen fehér-ember jazz.
Trendy, jól ismert fordulatok, megoldások, hangulatok _utánzása_.

Téglagyári Megálló 2010.12.22. 09:14:22

Sorry to say, de Harcsa Veronika egy bárzenész. Nincs semmi utóhatása, ha kijövök a koncertteremből.

mortel 2010.12.22. 09:46:21

@Gasper:
:)
Huh. Éreztem ,hogy majd ezért fejletépés jár, de nem gondoltam volna, hogy ennyire.
Mindenkinek különböző az ízlése. Nekem akkor se fog tetszeni, bármennyire is etalonnak mesélitek el.
Szerintem nem az.

Cs.T. nagyon jó volt régen. Valakinek most is tetszik ,de már nem a 70-es években vagyunk.
Ha van egy tehetséges magyar csapat azt kőkeményen le kell fikázni, mert nem azt csinálja mint régen?

Ebből a logikából nézve, ma Magyarországon Cseh Tamás óta nem csináltak jó zenét?
Szerintem igen és én maradnék ennél a hozzáállásnál.

Harcsa Veronikának egy hibája van ,hogy számait nem magyarul énekli. Amikor koncerten úgy elénekli az sokkal jobb.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.22. 10:52:53

ha jól érzékelem, akkor a tudatlan fiatalembert kivéve, a konszenzus akörül alakult ki, hogy gellértnek továbbra is legendásan szar a zenei ízlése. is. :)

Leskelődő 2010.12.22. 11:23:49

@Grift: Ne vicceljen, ezek nagyon jó darabok.
Onnan tudom, hogy most néztem meg egy Soma Jazz felvételt.
Akarja valaki a linket? :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.12.22. 11:37:55

@Grift: én elhatárolódom.

De van jó magyar jazz. És aki jó, az nem Hunglishul nyöszög, hanem a feka gyereket veszi rá, hogy magyarul énekeljen. (Meglepő, de a felvételen magyar a szöveg. Hö-hö.)

www.youtube.com/watch?v=YlJQEx-rkD0

Bell & Sebastian 2010.12.22. 11:38:06

@Leskelődő:
Innen, hová? -hogy klasszikussal éljek? :)))

Bell & Sebastian 2010.12.22. 11:44:04

@tölgy:
Na látja, pont attól jó a Duna, amitől szar a többi. :)

Leskelődő 2010.12.22. 11:53:28

@Bell & Sebastian: Hát, kérem, én például a piacra mennék, de ehelyett órák óta itthon ülök egy postai küldeményre várakozva. He-he, ezen az életérzésen egy Soma már nem tud rontani.
De, hogy népmeseileg fejezzem be/ki: ha nem így lett volna, talán @tölgy: zenéjét se hallottam volna :)

Megjavult a netje?

Bell & Sebastian 2010.12.22. 12:01:13

@Leskelődő:
Van áram, hurrá. A villamosítás -még Lenin szerint is - nagy dolgokra képes. :)

Alfőmérnök 2010.12.22. 12:04:01

@Leskelődő: Az első kettő háttérzenének elmegy, ügyes iparosmunka, hogy grift írta.
A várótermes viszont kifejezetten káros.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.22. 12:04:37

@Bell & Sebastian:
maguknál már megy a goelro terv? ez a viktor, meg a putyin, hát megérik a pénzüket!

Bell & Sebastian 2010.12.22. 12:07:50

Aki kiszűri hazánk nagy fiát, felesleges ismétlésekbe bocsá(j)tkozik, csak újra összefoglalja eredeti mondanivalómat, mint például most Alfi. :P

Bell & Sebastian 2010.12.22. 12:10:32

@Grift:
Na jó, de a Ferinek meg megvolt az ukrán fonyott kalácsos. Most sütheti a reszelőt, bele. :)

tewton 2010.12.22. 14:04:43

namost gondolják el, legközelebb a mega-giga-terasztárba' is lehetne csetamás, hogy mindenféle magyar kötődésű akárki találkozzon vele. modern is lenne, és a "magyarság" faji, akarom mondani multikulturális sokféleségét is jól mutatná. tizenhatodvér négergyerekek reppelnék, hétesi tündibündik kannával es kalánnyal kísérnék, újlipót gyerekek meg beleklezmerenznének.

hát az micsoda csoda volna!
nem ám ez a besavanyodott nemhaladó hülyeség, amit maguk nyomatnak itt.
lefogadom, hogy maguknak még bakeliten is van csetamás, fujj!

mortel 2010.12.22. 15:50:40

@Grift:
Más vélemény, más ízlések.
Túl sokat olvasom a blogot, hogy ennyi negatív kritikára ne reagáljak.

De legalább elértem ,hogy "húgyagyúnak" neveznek. :)

Ami még kiderült, hogy az aki nem ilyen zenéket hallgat normális nem lehet. Érdekes tanulság.
Ja és hogy Mo.-n nem csinálnak zenélt a 70-es évek óta. Jó tudni.:D
Nem baj nekem jó ez iparos zene, úgy látszik nem vagyok elég szofisztikált:
www.youtube.com/watch?v=WSvea98k0N4

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.22. 16:02:13

@mortel:
semmi gond, 20 éve atomra beállva épp ilyen zenéket hallgattunk. tehát semmi új benne, koppintás, és egyébként életkori. szerencsés esetben elmúlik az abúzussal együtt. na, csak elbeszélgetünk. :)

mortel 2010.12.22. 16:13:48

@Grift:
Ja lehet feldolgozás ,de azért akad egy nüansznyi különbség az eredeti közt.
Nagyon szélmalomharc amit csinálok:)
de mondottam ember küzdj és... szellemében
még egyet.
Valami populárisabbat.
www.youtube.com/watch?v=Wj3WlJeOL3I

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.12.22. 22:35:36

@mortel: "De legalább elértem ,hogy "húgyagyúnak" neveznek. :)"

Nos, ez volt itten a te antréd:

"Nekem Cseh a hangzás világa és hangja nem jó, hiába jók a szövegei. Ha egy jobb zenész énekli tetszik."

Most akkor csak neked, csak most idemásolom, hogy mit nyilatkozott Bereményi Géza az Inforádiónak, amikor Cseh Tamás meghalt:

"Mint egy csonkolás, olyan súlyos veszteség számomra Cseh Tamás halála, elvitte magával a már soha meg nem születő dalszövegeket. (...) Cseh Tamás távozása egy harminckilenc éves közös munka végét jelenti. Halálával elvitte magával azokat a dalszövegeket, amiket csak neki tudtam volna írni, mert ezeket ő váltotta ki belőlem személyes találkozásaink során"
(idézet innen: www.inforadio.hu/hir/kultura/hir-296187 )

Ha így sem világos -különös tekintetel az utolsó mondatra-, akkor nincs miről beszélni.

"Ami még kiderült, hogy az aki nem ilyen zenéket hallgat normális nem lehet. Érdekes tanulság. Ja és hogy Mo.-n nem csinálnak zenélt a 70-es évek óta. Jó tudni.:D"

Ez a szöveg meg ugye tudod, hogy nettó faszság, bár lehet hogy csak nagyon fiatal vagy. A történet ugyanis nem erről szól. Ennél nagyobb sületlenséget csak attól a fasz Tallián Miklóstól olvastam Cseh Tamás halálakor.

Más. Harcsa Veronikáék különben teljesen rendben vannak, noha seggre azért nem fogok tőlük csücsülni. Nekem ez a fíling lecsengett az egyetemi évek előtt, alatt és után, valamikor az ezredforduló környékén. Nyilván idővel nálad is felmegy a roló. :)

mortel 2010.12.23. 18:25:11

@Gasper:

Hmm. Na jó. A "Ha egy jobb zenész énekli tetszik."
kifejezés lehet túlzó volt, de nekem akkor sem tetszik a hangja.

Értem én ,hogy nagy veszteség annak aki szerette és főleg annak aki vele dolgozott, de ettől nekem mért kéne tetszeni-e?
Az szomorú, hogy ilyen szövegek nem lesznek,de ezt már írtam fentebb is.

"Ez a szöveg meg ugye tudod, hogy nettó faszság, bár lehet hogy csak nagyon fiatal vagy. "
Persze, hogy faszság, de ha megnézed a beírásokat (persze tisztelet a kivételnek) azon jön le ,hogy CS.T. egy isten a többiek lúzerek. Akiknek nem tetszik CS.T szintén lúzer.

H.CS egy jó zenész szeretem a hangját is ,de el kell ismerni, hogy az eddigi produkciói nem váltották meg a világot. Itt főleg a kvartettjére gondolok.

A Bin-jip azért jó mert a többi zenész is kiváló és nem csak Veronikáról szól az egész ,hanem négyükről.
Míg a kvartetten főleg köré épül minden, de az új vers feldolgozós lemezét nagyon várom már.
Kalteneckerre, Gyémántra azt mondani ,hogy nem jók elég nagy butaság. A Dj srác engem zavar, de még elfogadható.
Ez a zene több mint iparos munka.

tewton 2010.12.23. 18:37:06

@mortel:
inkább az jön le, hogy cst után cst-számokat énekelni lúzerség. akkor is, ha képzettebb hangon, menőbb és modernebb zenei technikával csinálják. fraeulein harcsa aranyos nő (...), biztos tehetséges is, de igen erősen mellényúltak ezzel a cst-számmal (igen, kb. mindenki, aki részt vett a kólaszigetes majomparádén). szerintem cst számai egyszerűen nem működnek más hanggal. egyszerűen tompa és hazug lesz az egész.

szerintem cst zenéje tipikusan az a zene, ami vagy eredeti felvételről, vagy (hahaha) egy tribute-band-tól élvezhető, akiben megvan az alázat. a feldolgozások, stb-k pont a lényeget nem értik meg. ld. pl. a kistehén eminensen proliricsajos feldolgozását.

persze lehet próbálkozni, de az kb. olyan, mint amikor külföldön játsszák a magyar himnuszt úgy-ahogy, kottából. fraeulein harcsa annyit nem tudott hozzáadni, hogy jobb legyen, mint az eredeti.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.23. 20:19:17

@mortel:

nem érti a dolog lényegét. cseh nem zene, nem énekhang. olyan ez kicsit, mint pilinszky lemezt hallgatni. biztos, egy színész ügyesebben mondja, nem éneklő angyalhangon, és ha pilinszky más szövegeit angyalkántálná így, akkor még zavaró is lehetne, és mégis. így az igazi. nem baj, majd maga is megérti.

és szó sincs arról, hogy a hetvenes években megállt a zene, dehogy. én például hányok tőle. régebben, amikor még nem csak a bartókot hallgattam, akkor sem a tahó rockot, ami valaminek hazudná silány önmagát, hanem elektronikus szarokat, mint drogstimulánsokat. de tudja a bindzsipes dolog szerűségeket már húsz éve is toltak a galliano félék, semmi új nincs ebben. és az iparos munka nem leszólás, ebben a műfajban megtisztelés. iparos az aki a feladatát tudja, csinálja, ügyesen, csak nincs benne az a plusz. ha érti mire gondolok.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.12.23. 20:40:12

@mortel: "Értem én ,hogy nagy veszteség annak aki szerette és főleg annak aki vele dolgozott..."

Nem ezért idéztem Bereményit, hanem azért, hogy megértsd: ezeknek a daloknak az átdolgozásai egész egyszerűen nem működnek.
Bocs, most bővebben nincs időm kifejteni, a lényeget itt fentebb úgyis elolvashatod.

tewton 2010.12.25. 00:41:33

"Salgótarján (e dal segítségével bejárhatjuk a TF rendelkezésére álló egész világot Tarjántól Komáromig, egy Tarjánban hagyott lánytól a komáromi letelepedésig, családalapításig húzódik az ív, féltékenység, elvágyódás, megbánás kavarog benne, a párokat ketté szakító vonatfütty festi alá)"

-- és ez csak egy részlet egy cst-lemez borítójáról. namost pont effélét nem érezni a fenti dalban

mortel 2010.12.26. 22:46:39

Csak megérte vitát generálni!
és nem elfogadni ez 1szerű "húgyagyúzást"

@Grift:
pilinszky :) Na ismerem a vers felolvasásait és szintén nem tetszenek pont azért amit ön leírt. Nekem kell az ,hogy egy előadó adja át a dalokat, ne csak felolvassa valaki, még ha ez az író maga.
Itt egy kicsit jobban megtudom védeni magam.
Márai mondta, azt valamelyik művében, hogy az író ne olvassa fel saját művét, mert nem az a dolga.
Ezzel egyet tudok érteni, ez esetben meg különösen.

Tahó rock, alatt sok mindent lehet érteni mondjuk a Pink Floydot is. Szerintem nem az.
A galliano féle zenéket meg nem ismertem, de rá keresve nem rossz, ha erre gondoltál:
www.youtube.com/watch?v=0z-PfQ2FrMg
kösz a tippet:)

@Gasper: jaja, átjött azóta mit akartál mondani vele.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.12.26. 23:30:12

Bereményi Géza: Egyre régibb leszek

www.origo.hu/kultura/20101223-beremenyi-geza-a-magyar-film-helyzeterol-a-politikarol-cseh-tamasrol.html

"(...)

- Amikor dalt írsz, Cseh Tamás hangjára írod?

- Nem, nem a Tamás hangjára. Nem akusztikus indíttatásból vannak ezek a szövegek, hanem a zene hatására, képeket látva írok. Nem hallom az előadó hangját közben.

- Mennyire vagy túl Tamás halálán?

- Egyáltalán nem vagyok túl, nagyon éretlen még bennem. Állandóan változik a hozzáállásom Tamás halálához.

- Azt nyilatkoztad, hogy több is és kevesebb is volt barátságnál.

- Ami a barátságban az állandóságot és biztonságot jelenti, annyiban kettőnk kapcsolata nem volt az. De amennyiben egy szoros összetartozásról beszélünk, ebben az értelemben több volt, mint, egy barátság. Megbízhatatlanabb volt, mint egy barátság. A halála után nagyon sok emlékműsor készült, volt közöttük jó, és volt csapnivaló is. Ahogy különböző énekesek, előadók adták elő dalainkat, azt vettem észre, hogy a színészekhez sokkal jobban illenek ezek a szövegek. Kaposváron láttam harmadéves színitanodások vizsgaelőadását Cseh Tamás-dalokból, az nagyszerű volt. És ahogy láttam fiatal és idősebb színészek előadásában a dalainkat, rájöttem, hogy ez igazából színészi műfaj. És hogy Tamás nagyon jó színész volt, azt mindig is tudtam, ő színészként adta elő a dalokat.

(...)"

ü
bbjnick

jodi 2013.12.15. 21:09:48

uhh. hát ez mán hárem évevót!
én egy faszfej parasztgyerek vagyok. s aztlátom, megyen itten a túlművelt pocskondiázás czizellált stílusosan magaslóról. de osztán senkise osztott jobbat, főleg nem sajátot. ígyhát az énvélemény:
bin-jip nemúj, de új. akkor is, meg mostan.
csehtomit rendesen szeretem. de ez a váróterem feldolgozás főlegkedvencz.
rég basztatok mán egy jófélét. vagy csak azthiszitek, de. :P
süti beállítások módosítása