December 1. és a románok megértése
2010. december 01. írta: AgentUngur

December 1. és a románok megértése

  Vagy jó tíz éve, a temesvári Bulevardul 3 August 1919-en sétálva elgondolkoztam, hogy valami nincsen rendben. Éppen egy román-magyar együttműködési-barátkozási konferencián vettem részt, a sokadikon. Mindegyikről egyre szkeptikusabban távoztam, mert vendéglátóink szerint mindig egyféle igazság volt, az övék. Érdeklődésemre egy helyi magyar barátom megerősítette, hogy ez az utcanév Budapest 1919-es román elfoglalására kíván emlékezni. 

  A magyar baloldal és a társadalom túlnyomó része egyáltalán nem érti a román történeti tudat valós hozzáállását Magyarországhoz és a magyarsághoz. Ezért nem értik, hogy a Kempinski affér 2002-ben, vagy 1944. október 25-ének provokatív ünneplése a Hadtörténeti Múzeumban egy hónapja, nem is beszélve a november 30-ra tervezett nemzeti színházas bepróbálkozásról: mind a román világlátás részei.

  Még mielőtt előreszaladnánk… 1944. október 25? Ez is egy olyan dátum, amire mi nem emlékszünk, keleti szomszédaink viszont igen és ünneplik is. Ekkor vonultak be Nagykárolyba, az „utolsó megszállt román városba” a román és szovjet csapatok, bár ez utóbbit román részről elhallgatják, hogy nagyobb legyen a dicsőség. Ma ez a nap a román hadsereg napja, amit ebben az évben a Hadtörténeti Múzeum dísztermében ünnepeltek meg. Nem is akárhogyan, jóval túlmenve a szokásos hasonló rendezvények átlagán. A helyszíni beszámolók szerint a román Carei - a Nagykároly szót még udvariasságból sem mondták ki, bár a román EU-csatlakozás előtt szokásban volt - román néptánc együttese adott kulturális programot és a nagykövet asszony, Ireny Comaroschi részéről emlékezés hangzott el a túlnyomóan magyar többségű várost a magyar uralom alól „felszabadító” román hősökről. Amihez természetesen a jelen lévő magyar vendégeknek tapsolnia kellett. Nem tudom, hogy mennyien tudták közülük, milyen mészárlásokkal járt a román bevonulás Észak-Erdélybe, de gyanítom, kevesen.

  A román világlátásra visszatérve: érteni kell, vagy kellene, hogy a román történelemszemlélet jelentős részben Magyarországgal és a magyarokkal szemben felépülő elméleti konstrukció, amelyben a románság a barbár magyar megszállók áldozata, és minden kisebb-nagyobb román győzelem a magyarokkal szemben ünnepelni és megemlékezni való világraszóló diadal.

  Látni kellene, hogy 1918. december 1., 1919. augusztus 3., 1944. október 25. nem hasonlítható a magyar ünnepekhez, jeles napokhoz. Még 1848. március 15. sem elsősorban Erdélyről szólt, október 23-nak és augusztus 20-nak pedig végképp semmi köze sincs a két nemzet történelmi küzdelméhez és közös múltjához. Ami a románoknak élő valóság, nekünk absztrakció, mert nem növünk fel vele az iskolai megemlékezéseken. Pedig meg kellene végre érteni a baloldalon is, és az egész társadalomban azt a monumentális és visszafordíthatatlan tragédiát, amit 1918. december 1 valójában jelképez.

  Ez a nap a román uralom alá került magyarok számára a megalázás, kirablás, sőt a legtöbb magyar közösség számára a megsemmisülés vezető felé út első napja. Sok ilyen nap lesz még, de az biztos, mert a demográfia maga a jövő, hogy Erdély és a régi Kelet-Magyarország városainak többségében magyar közösség a 150-ik évfordulót nem fogja együtt „ünnepelni” a román többséggel, mert funkcionális magyar közösség nem lesz. A magyar kultúra, történelem emlékei, néhány kivételtől eltekintve, még különösebb rosszakarat nélkül is eltörlődnek, eltűnnek a temetők, bezárnak a templomok. Székelyföldön és a határszéleken túl legfeljebb az 1918 előtt (főleg kitalált) és az 1940-ben és 1944-ben (tényleg elkövetett) magyar atrocitásoknak emlékművei (múzeumai) maradnak meg, mert a románok erre viszont emlékezni akarnak. Nem rémlátás ez, az említett temesvári konferencián a román vendéglátók elvittek egy kis környékbeli faluba, ahol a lelkes polgármester – egyébként udvariasságból – prezentálta nekünk az utolsó magyart. Noszogatták szegényt, hogy köszöntsön minket magyarul, amit félve, már törve a szavakat meg is tett. Életem egyik legmegalázóbb élménye volt. A jövő pedig ez, már a városokban is. 2068 decemberének Nagyenyedében vagy Nagybányáján, a magyar kultúra centrumaiban úgy kell majd az utolsó magyar után kutatni, mint abban a kis temesi faluban

  Az elmúlt hetek hercehurcája, a baloldali értetlenség mutatja annak mélységét, mennyire nem fogjuk fel a valóságot, nem ismerjük a saját történelmünket. Ennek oka, ahogy említettem, részben az, hogy a magyar történelmi tudatot (helyesen) nem románellenességre építették fel, sőt (helytelenül) kifejezetten felejtésre ösztökélték. A románt viszont nagyon is a magyarellenességre, a román igazság egyetemességére alapozták. Ebben a kontextusban kell értelmeznünk mindent, amit tesznek.

  Két forgatókönyv lehetséges a jelenlegi román „offenzívával” kapcsolatban. Valószínűbb, hogy a román diplomácia teljesen tudatosan törekedett Magyarország és a magyarság megalázására. Ebből a helyzetből Magyarország ugyanis nem jöhetett ki jól. Ha lett volna ünnepség a Nemzetiben, akkor belső meghasonlás van, így viszont a külvilág csak a magyar nacionalizmust és múltba fordulást látja. Zseniális, de nem biztos, hogy igaz. Sokkal valószínűtlenebb ugyan, de az is lehet, hogy egy ostobácska nagykövet magánkezdeményezése a dolog. Akik ismerik, kinézik belőle, hogy egyszerűen nem érti, ugyanúgy, mint a magyar baloldali elemzők, hogy a román történelmi „diadal” a magyarság orra alá dörgölése minden adandó alkalommal sértő. Neki, és a románságnak a világ legtermészetesebb dolga december elseje.

  Tény, Romániának és a román nemzetnek szabad a választása, hogy a magyarsággal szemben építse fel történelmét, ünnepelje ünnepeit. Szuverén döntése szomszédunknak, hogy a román hadsereg bevonulását Budapestre vagy Nagykárolyba jeles napnak tartsa. Az sem kétséges, hogy Gyulafehérváron 1918. december 1-én valami olyasmi történt, ami a románoknak joggal örömteli.

  Nekünk viszont jogunk kifejezni, hogy nem örülünk Románia szabad választásának nemzeti ünnepeit, emléknapjait, utcaneveit illetően, mint ahogy az RMDSZ annak idején meg is tette. A minimális diplomáciai udvariasságon túl nem kell velük ünnepelni ezeket a napokat. Nekik sem velünk március 15-ét, ne legyünk képmutatók.

  Lehet, hogy jobb lenne nem érteni a románokat, szlovákokat, szerbeket, lehet, hogy jobb lenne felejteni, de ezen már régen túl vagyunk. Más választás nincs, újra fel kell fedezni XX. századi történelmünket. December 1-ét is, minden megszegett ígéretével, telhetetlen, etnikai határokon messze túlnyúló, a mai Magyarország területét is érintő követeléseivel. Azzal, hogy alig több mint 50 százalék nevében jogot formáltak és végül kaptak 100%-ra. Meg persze következményeit is, amit a magyar nemzet, amíg létezik nem tud, mert nem is lehet kiheverni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr312484243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.12.01. 12:12:40

@Maisie MacKenzie: "Vagy neked az élcsapat mentalitás a szimpatikus?"
Igen, valamilyen szinten elitista vagyok. Minden közösségnek van elitje, és a mocsár utánuk folyik.

Ez jelenleg akkor is így van, ha polgári társadalmat akarunk építeni.

Maisie MacKenzie 2010.12.01. 12:12:53

@tölgy:

Ja, de akkor minek nevezed azokat akik Magyarországon élnek, itt születtek, magyar az anyanyelvük, nagyapjuk még akár harcos magyar nacionalista volt, de ők rögtön átkapcsolnak ha valami nemzetieskedő dolog van a tévében és ezeregy más dologgal foglalkoznak, mint a nemzeti kérdés?

Amúgy ha ezekkel lezuhan egy repülő Madagaszkárban, akkor a tévé bemondja őket, mint MAGYAR áldozatokat.

Tényleg érdekelne, hogy szerintetek frappánsan, egyszóban, hogy lehetne azonosítani ezeket?

reality 2010.12.01. 12:13:44

@iii: Én meg vitatkozom: van olyan, hogy magyarság érdekei.
Ha nem lenne, szaladjon, ki merre lát.
Hagyjuk, mert olyanról beszél, amiben nem hisz. Kicsit tudathasadásos.

reality 2010.12.01. 12:14:50

@Maisie MacKenzie: Lakosok. Vagy inkább: lakóság. :)

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2010.12.01. 12:15:25

@TaTa86.:

"Valóban nem revízió kell, hanem területi autonómia. Annak pedig elég biztos receptjei vannak: el kell kezdeni robbantgatni és random csendőröket/rendőröket gyilkolgatni Románia-szerte..."

Még a radikálisabb ismerőseim sem gondolkoznak ilyen relációkban, és az erőszakos megoldásokat gyakorlatilag azonnal lesöprik az asztalról.

Ok, én pragmatikusabb vagyok és azt mondom, hogy elvileg így is lehet eredményeket elérni, csakhogy háborúhoz fegyver és egy erős hátország is kell. Na meg pénz, pénz, pénz. És valljuk be, a magyarságnak ilyen nincs. Múltkor mondtam Budapesten egy pár hőzöngő "szabadságharcosnak" hogy "srácok, a kilencvenes évek elején miért nem ment el valaki agyonverni a biszkukat, pétergáborokat (93-ban halt meg), bauermiklósokat (08-ban halt meg), akkor még rá lehetet fogni a "néharagra", ők pedig elkezdtek magyarázkodni. 2006-óta csak holmi "magyarok nyilai" próbálkoztak valami hasonlóval, és szánalmasan le is égtek (felgyújtják a 100 milliós villa lábtörlőjét, viperával úgy vernek meg valakit, hogy az semmi maradandó kárt nem szenved, ...).

Amúgy pedig, a magyarság (legalábbis a Felvidéken) nem él gettóban, ez nem Belfast, nagyon sok személyes érdek sérülne, ha valaki elkezdene robbangatni, és nagyon gyorsan adódnának is buzgó feljelentők. És gerillaháborúhoz, robbantgatáshoz etnikailag vegyes területen elsősorban egy zárt, fegyelmezett lakosságra van szükség.

2010.12.01. 12:19:40

@TaTa86.: A magyar nemzetben nem kell hinni, az egyszerűen van. Ahogy a levegőben sem kell hinni. Hülyeségeket beszélsz, se illúziónak, se avítt giccsnek nem tartja senki. (Olyan meg nincs, hogy "ti". Én vagyok csak.)

Ha egyszer komolyan zsidónak vallod magad, akkor zsidó identitásod van. Akkor vagy zsidó szüleid vannak, vagy ott élsz vagy felvetted a vallását. Ez nem olyan misztikus dolog, mint TI :) gondoljátok.

Jó példa az LMP egyik volt polgármesterjelöltje, Cake Olivio. Apja afrikai, anyja magyar, itt született, magyarul beszél, magyarnak tartja magát -> tehát magyar. Még akkor is, ha a bőre fekete.

Az USA-ba kivándorolt magyaroknak sokszor már az ott született gyerekeik se tartják magyaroknak magukat, mert ők az amerikaiságot választották. És nem más mondja meg, hogy ők magyarok vagy amerikaiak, hanem ők döntik el egyedül.

A magyarságból nem kitaszítani kellene embereket, hanem befogadni, úgy egyébként. Ahogy mindig is befogadó nemzet volt a magyar, tucatnyi más nép olvadt bele.

2010.12.01. 12:20:38

@reality: Vitatkozni lehet, de ahhoz érvek is kellenek. Semmilyen tudathasadásom nincs.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2010.12.01. 12:21:51

@iii: A probléma az, ha nem tudunk semmiben megegyezni.

A jobboldalon vagy egyfajta nemzeti konszenzus (na jó, konszenzusnak nem nevezném, de más szót nem találtam rá), a baloldalon pedig irtóznak ettől a konszenzustól és "kirekesztőnek" tartják. Elsősorban azért mert sok baloldalni nem-magyar kötődésű, antinacionalista, kozmopolita. Identitásuk nincs, csak a magyar identitást tagadják a progresszió nevében.

Igen, nincs magyar nemzeti érdek, mert a magyar nemzet meghasonlott, idegbajos, belső törésvonalak osztják meg. Amíg ezeket nem sikerül felszámolni, addig nem jutunk zöld ágra.

Ez pedig szöges ellentétben van pl. a szlovákokkal, akiknek nincsenek ilyen bajaik, és már lassan 150 éve a magyarokkal szemben határozzák meg magukat.

Maisie MacKenzie 2010.12.01. 12:23:00

@TaTa86.:

Rendben, de az elit legyen tényleg elit.

Az kevés, hogy a mostani elitről lerántják a leplet, de nem tudnak a helyükre állni! Rombolni könnyebb, mint építeni.

Így inkább ártanak a nemzetnek, mert semmilyen elitunk nem marad!

Pont a lojalitás hiányt hiányolod? :-)

reality 2010.12.01. 12:26:05

@iii: Úgy látom, ön szerint a vitához nem csak érvek, hanem axiómák kellenek (lásd "magyar az, aki annak vallja magát"). Nekem viszont meggyőződéseim vannak.
Így két világnézet ütközik. E van.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2010.12.01. 12:30:26

@reality: Magyar az, aki annak vallja magát - ez a szükséges, de nem elégséges feltétel.

Az elégségeshez az is kell, hogy magyarnak viselkedjen, tisztában legyen és azonosuljon a magyar hagyományokkal, történelemmel.

Jelenleg éppen az a bajunk, hogy nem alakult ki egy történelmi konszenzus az utóbbi 150 évről és különböző pártok különbözőképpen viszonyulnak a történtekhez.

reality 2010.12.01. 12:39:00

@Vhailor: Mi az a minimum, amit "mindenkinek" el kellene fogadnia? Ki határozza meg?
Egy ilyen ballib-bel és érdekköreivel, hogy jöhetne létre konszenzus (ahol "ők" határozzák meg ég mindig a fő értelmezési és kinyilatkoztatási vonalat, a nemzeti érzelműek - jobb szót most nem találtam - meg egyszerűen ehhez igazodnak, nem tudták, tudjuk lerázni magunkról a belénk ivódott gondolkodásmódot, egyszerűen igazodunk).

reality 2010.12.01. 12:40:02

@reality: ég =még
- egy igazodunk :)

Maisie MacKenzie 2010.12.01. 12:42:05

@Vhailor:

"már lassan 150 éve a magyarokkal szemben határozzák meg magukat."

Az a világ legtermészetesebb dolga, ezt miért kell sérelemként megélni?

A reformációval felértékelődött az anyanyelv szerepe, ez így volt a szlovákság esetében is.
Az német és az olasz egység törekvések a Német-Római Császárság romján jöttek létre (A Regnum Hungariae kortársa!)

A nemzetállam francia mintára, akkor nyelvnemzeti, és nem történelmi államterületi nemzeti államot jelentett!

Egy adott területre (a Tátra aljára) két nemzet is igényt tartott, a szlovákok az akkor korszerűnek számító jogokra hívatkoztak, a magyarok meg történelmi jogokra, amelyek akkoriban azért nem voltak annyira menők, hisz a francia forradalom megváltoztatta a közjogi viszonyokat.

Az új, szerethető magyarság képbe bele kell férnie a szlovákokkal való történelmi kiegyezésnek is.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.12.01. 12:45:47

@iii: "Hülyeségeket beszélsz, se illúziónak, se avítt giccsnek nem tartja senki. "
Lol. Ne? Komolyan?

"Akkor vagy zsidó szüleid vannak, vagy ott élsz vagy felvetted a vallását. "
Egyrészt vannak ateista zsidók, másrészt ez már fajelmélet. :)

"A magyarságból nem kitaszítani kellene embereket, hanem befogadni, úgy egyébként. Ahogy mindig is befogadó nemzet volt a magyar, tucatnyi más nép olvadt bele. "
Ja, bazze, ez lett a vesztünk...

Tudod az éremnek két oldala van. Ha valaki nem tud csapatban játszani azt ki kell rúgni! Akkor is ha egyéni képességeit tekintve ő a legjobb, akkor is ha neki is van meze, akkor is ha ő a csapat tagjának vallja magát.

"Jó példa az LMP egyik volt polgármesterjelöltje, Cake Olivio. Apja afrikai, anyja magyar, itt született, magyarul beszél, magyarnak tartja magát -> tehát magyar. Még akkor is, ha a bőre fekete. "
Jó nagy pofátlanság! Nem tudom milyen jogon akar egy vendég a családfő helyén ülni? Örüljön, hogy munkát, lehetőséget, biztonságot kap, ami otthon neki nyilván nem volt itt, és ne furakodjon.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2010.12.01. 12:52:34

@reality: Ilyen minimum jelenleg nincs. A ballib ugyan politiakilag óriási veszteséget szenvedett, de TGM és a hozzá hasonlók még mindig ott ülnek a magyar kultúrában.

Szerintem a ballibbel nem lehet konszenzust kialakítani. A jobboldalon vannak bizonyos pontok, amiben meg tudunk egyezni, a baloldalon ezeket tagadják. Szerintem itt csak akkor lesz igazi nemzeti konszenzus, amikor a ballib nem csak politikailag, hanem kulturális téren is meg fog semmisülni, csak akkor kezdhetjük el a munkát az igazi nemzeti konszenzus kialakításában.

2010.12.01. 12:56:01

Nem tudok mit hozzátenni.
Maradéktalanul egyetértek.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.12.01. 12:57:28

@reality: Szerintem sem lehet konszenzus. A ballibek értelmiségi magja egész egyszerűen magyarellenes.
Minél több terepet ad nekik a jobboldal, annál szélesebb fronton fognak támadni.

Egyébként érdemes pl Romániát megnézni, és kb az ő mintájukra meghúzni a határvonalakat. Náluk ugyebár a liberálisok hazaárulózzák Tőkést ha akár ki meri ejteni az "autonómia" kifejezést.

Kemény harc lesz, és tuti, hogy nem a végső... :S

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2010.12.01. 12:59:37

@Maisie MacKenzie: Nézd, minden nemzetnek joga van olyan konszenzust kialakítani, amilyet akar, és úgy viszonyulni más nemzetekhez, ahogy akar. Ezt senki sem tagadja.

De ha ők eleve ellenségként kezelik a magyarokat, és a gyerekeiket eleve arra tanítják, hogy 1000 éve elnyomtuk őket, hasfelmetsző barbárok voltunk, akik lerombolták a Nagy Morva Birodalmat és méghozzá csúnya lovaink voltak, ... hát akkor nekünk is meg kellene hogy legyen a jogunk úgy viszonyulni hozzájuk, ahogy ezek alapján viszonyulnunk kell - azaz nem jópofizni, nem kinyalni a seggüket, hanem keményen érvényesíteni Magyarország politikai, gazdasági érdekeit, ha kell velük együtt, de pragmatikus alapon, ha kell akkor pedig velük szemben (na de akkor könyörtelenül).

Ha téged valaki ellenségként kezel, és nem hajlandó, nem akarja átértékelni a kialakított véleményét, akkor csak ellenségként lehet őt kezelni.

Maisie MacKenzie 2010.12.01. 13:01:01

@TaTa86.:

"és ne furakodjon"

Szerintem se, de az nem számít furakodásnak, ha jelöltként indul és még meg is választják! (Ha tisztességesen küzdött.)

"tucatnyi más nép olvadt bele. "
Ja, bazze, ez lett a vesztünk..."

Nekem is számos elmagyarosodott felmenőm van, akkor most vándoroljak ki?

Ott meg tuti magyarnak tartanának, hisz magyar az anyanyelvem, Magyarországon születtem, ott nőttem fel.

Maisie MacKenzie 2010.12.01. 13:02:33

@Vhailor:

"és a gyerekeiket eleve arra tanítják, hogy 1000 éve elnyomtuk őket, hasfelmetsző barbárok voltunk, akik lerombolták a Nagy Morva Birodalmat és méghozzá csúnya lovaink voltak"

Ez a hozzáállás változhat és változni is fog.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2010.12.01. 13:02:41

@TaTa86.: a ballibet fel kell számolni, ki kell túrni őket az állami állásokból, a közszférából. Eddig is csak a piacról papoltak, tessék keressék meg a pénzüket a versenyszférában. Kíváncsi vagyok, csak nehogy úgy járjanak mint az urak, amikor Mátyás király kivitte őket egy napra kapálni.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.12.01. 13:03:21

@Maisie MacKenzie: ők hogyan nevezik magukat?

Megtenné, hogy ezt a kifejezést lefordítja nekem valamelyik világnyelvre: "nemzetieskedő".

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2010.12.01. 13:05:23

@Maisie MacKenzie: Anyaországi vagy? Mert ha nem, akkor nem értem az optimizmusodat.

Nem, ez nem fog változni, ők nem fogják átírni saját történelemkönyveiket, és ahogy elnézem a jelen állapotokoat, akkor a helyzet inkább súlyosbodik és nem javul - egyre hosszabbak a tudományos alapossággal megfestett "mesék".

Harald Blåtand 2010.12.01. 13:08:09

@Vhailor:
Szvsz. "magyar hagyomány" rengeteg van, nincs olyan, hogy "a" Magyar Hagyomány. Hajnóczy József, Dessewffy Aurél, Deák Ferenc, Frankel Leó mind-mind magyar hagyomány. A labanc Cserei Mihály és Rákóczi emlékiratai egyszerre részei a magyar hagyománynak.
Ahogy "történészi konszenzus" sem létezik, semmiről, max. olyan egyszerű kijelentésekről, hogy "Tisza Istvánt lelőtték" vagy "Kossuth Zsuzsanna országos főápolónő lett". Ún. "konszenzust" előírhatnak kultúrpolitikák, de az ilyesmi hosszú távon mindig kártékony, és a "konszenzus" résztvevőire nézve leginkább az, mert aztán előbb-utóbb kijön mondjuk egy Szekfű-féle Bethlen-könyv, és a nagy "konszezus" résztvevői képtelenek értelmesen védekezni. Ez az út a Kacziány Gézák és a Molnár Erikek útja, és végtelenül lebutított történelemképet szokott eredményezni.

reality 2010.12.01. 13:11:08

@Vhailor: Egyetértek!
Nagyon szűk az a mezsgye, ahol haladhatunk: együttműködni a Kelet-Európai érdekek mentén, ugyanakkor védeni, képviselni a magyar érdekeket. Semmiképp nem mosolyogni, mikor minket támadnak.

Maisie MacKenzie 2010.12.01. 13:11:13

@tölgy:
nationalistisch
nationalistic
nationaliste

Amúgy nem vagyok műfordító. Minden nyelven ki lehet fejezni a túlzásba vitt nemzeti érzést, mert mindenhol létezik.

Szerintetek a nemzeti érzést nem lehet túlzásba vinni, de higgyétek el, hogy azt is lehet.

www.youtube.com/watch?v=oTQQfSNqtn4

reality 2010.12.01. 13:12:43

@Maisie MacKenzie: Maga téved. Ez nem változott és nem is fog.

reality 2010.12.01. 13:15:40

@Vhailor: Milyen érdekes. Ön a felvidéket, ill. szlovákokat ismeri. Én az erdélyi helyzetet, ill. a románokat. És mily hasonlóság a két szomszédos ország nemzetpolitikájában!
Mi meg gondolkodunk, hogyan is álljunk hozzájuk.

Bloodscalp 2010.12.01. 13:32:20

@Vhailor: ez történik most:) és "a család" jön dolgozni értünk:)

érdekes kis fogalmazvány,

"Ennek oka, ahogy említettem, részben az, hogy a magyar történelmi tudatot (helyesen) nem románellenességre építették fel, sőt (helytelenül) kifejezetten felejtésre ösztökélték. A románt viszont nagyon is a magyarellenességre, a román igazság egyetemességére alapozták. "

itt egyszerre jelenik meg kicsit a kollektív bűnösség elve-román részről, és a jó-rossz párharca:) dejó hogy mi vagyunk a jók:)

==T== 2010.12.01. 13:34:41

@Téglagyári Megálló: az arab és a palesztín nem ugyanaz

==T== 2010.12.01. 13:35:23

@TaTa86.: Én is kb. ezt valom.

reality 2010.12.01. 13:40:11

@Bloodscalp: A mi szemszögünkből természetes, hogy mi vagyunk a jók. Ez alap. Ha nem tetszik, nem kell magyarnak lenni.

Maisie MacKenzie 2010.12.01. 13:41:41

@Bloodscalp:

"a román igazság egyetemességére alapozták. "

De hát az is volt a korszellem anno!

Mi a "magyar igazság"? A történelmi, Szent István-i Magyar Királyság. Ez az alfája és az omegája, több érvünk nincs nagyon. Ez meg nem hatja meg a világot.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.12.01. 13:48:56

@Maisie MacKenzie: "Túlzásba vitt nacionalizmus" = nem szolgálja az érdekeimet.

Nem kell ezt túlmagyarázni.

Maisie MacKenzie 2010.12.01. 13:51:30

@TaTa86.:

Amúgy kinek az érdekeit szolgálja?

Max. a nemzeti kegyszer árusok érdekeit! :-)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.12.01. 13:55:27

@Maisie MacKenzie: maga a nacionalistát fordította le, de nem a "magyarkodik"-ot.
A világnyelvekben nincs semmi hozzá hasonló: britkedik, amerikáskodik...
Ezen gondolkodjon.

Bloodscalp 2010.12.01. 13:58:34

@reality: nekem tetszik:) téged zavar hogy magyar vagyok?:)

nem csak jók-rosszak vannak, vagy nálad csak fekete/fehér zónák vannak?és többre jutsz ha meglátod a másik szempontjait is

Maisie MacKenzie 2010.12.01. 14:00:31

@tölgy:

"britkedik, amerikáskodik"

Az, hogy nem tudom lefordítani az arra érv, hogy nem ismerem a nyelvet olyan mély rétegeiben.

De létezik ilyen kifejezés, lehet, hogy nem annyira frappáns, mint a magyar, de leírja a jelenséget.

Pl. a húg és a fiatalabb leánytestvér is valami hasonló!
(magyarul egy szó, más nyelvben több)

Maisie MacKenzie 2010.12.01. 14:02:52

@reality:

"A mi szemszögünkből természetes, hogy mi vagyunk a jók. Ez alap."

Ja, alap a futball szurkolóknál. :-(

Amúgy alapvetően jók vagyunk, de néha tévedünk, tévedtünk és a szomszédaink is ilyenek.

Bloodscalp 2010.12.01. 14:05:07

@Maisie MacKenzie: szerintem csak revansot akartak venni mert bevonultunk bukarestbe, és a nacionalizmus túltengett nemkicsit

az már elmúlt:)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.12.01. 14:07:15

@Maisie MacKenzie: Annak aki mondja.

Pl: ha meglenne az integer Magyarország, és monarchia lennénk, akkor a katalán szeparatista törekvéseket "túlzott nacionalizmusnak" tartanánk.
De ha most síkra akarunk szállni a székely autonómiáért, akkor mindjárt más a leányzó fekvése: a katalánok az európai normákkal összhangban hangot adnak szabadságvágyunknak, ellenben a román "túlzott nacionalizmus" veszélyezteti a térség biztonságát.
Persze a románoknak, a magyarok kijelentése lesz a "túlzott nacionalizmus".

reality 2010.12.01. 14:09:56

@Bloodscalp: Zavar, de ön csak egy nick.

thetriggerhappy 2010.12.01. 14:10:56

@Maisie MacKenzie:

ez miért és miben is válasz az én kérdésemre?

thetriggerhappy 2010.12.01. 14:12:51

@Téglagyári Megálló:

iwiw? ez most valami vicc?

ezt írtad: "Én olyan ballibeket olvasok, akik szerint Trianont ünnepelni kellene, mert "akkor lett független Magyarország"."

és erre képes vagy idepottyantani egy iwiw fórumot, amiben említenek egy másikat, ami szúrja a szemed?

komolyan beszarok.

reality 2010.12.01. 14:13:09

@Maisie MacKenzie: Tata86 már írta fentebb, nagyon helyesen, hogy ez olyan, mint egy csapatjáték. Ha nem tetszik, át lehet "igazolni" egy másik szurkolói táborba. :)

Igen, néha tévedünk, ebből lehet tanulni, de nem kellene önsorsrontóan szapulni magunkat, mint bűnös nemzet (vagy nem kellene engedni, hogy bizonyos tényezők ezt tegyék).

Bloodscalp 2010.12.01. 14:18:03

@reality: ahogy te is csak..:) hát ezt fel kell dolgoznod pajtás:)

Bloodscalp 2010.12.01. 14:27:53

@reality: senki nem mondja hogy bűnös nemzet vagyunk, de egy másik nemzet se lehet az kompletten...

hogy egy példával éljek, a franicák-németek elég rendesen aprították egymást az elmúlt 500 évben, de még 75-50 éve is eléggé sütiben voltak egymással-finoman szólva...ma mégis túltudtak lépni ezeken és normálisan megvannak egymás mellet, pedig ott aztán zajlottak a dolgok

Google 2010.12.01. 14:28:17

Ez a törésvonal is a negyven, hatvan stb. év hagyatéka.
A szocializmus bornírt találmánya volt, hogy internacionalisták legyünk, itt, együltő helyünkön, anélkül, hogy látnánk azt a (fél)világot, melynek "büszke" tagjai lehettünk, vallottuk a nagy nemzetköziséget.
Jó kis szoci trükk volt, kár, hogy nagyrészt csak itt dőltek be neki. Szerencsére, nem mindenki.
Arra mindenesetre jó volt, hogy itthon sem, máshol sem érezze jól magát most sok ember.
Egyébként elképzelhetetlen, hogy saját országa sikertelensége, minősítgetése egyeseknek ne fájjon, inkább jólessen. Hogy azt várja, hogy innen-onnan leszólják, felszólítsák, kukoricára térdepeltesse az országot az EU, Amerika, IMF és a többiek.
Egyszerűen elképzelhetetlen, ez egy olyan szekér, melyet legalább kétfele hajtanak. Belátható, ebből így kilábalás, nincs.
Vannak pártok, vannak viták az elképzeléseik között, de hogy egy annyira lejáratódott párt, mint az MSZP és környéke, akarja még ma is megmondani, mennyi a zannyi, az egyszerűen felfoghatatlan. És az annyi az nagyából abban merül ki, hogy mást kell mondani, mint amit, a nemzetinek mondott oldal mond. Ezzel gáncsolva azt, hogy egyáltalán vita bontakozzon ki a fontos kérdésekről, beleértve a nemzetpolitikát is.
Azt kell mondanom, ezzel többet ártanak a köznek, mint szomszédaink.

reality 2010.12.01. 14:31:01

@Bloodscalp: Ej, ej! Amint láthatta, én erre már előbb tisztában voltam vele.

Maisie MacKenzie 2010.12.01. 14:32:23

@TaTa86.:

"ha meglenne az integer Magyarország,"

Az Mohács előtt volt meg utoljára, az meg nem mostanában volt. Az a hajó végérvényesen elment!

Én az Osztrák Császárságot sírom vissza, ahol a "túlzó magyar nacionalizmus" mondjuk egy nagyon széleskörű autonómiát ért volna el, de marad a birodalmi keret. A szlovákoknak és az erdélyi románoknak is! Nem nőttek volna fölénk, de mi sem szóltunk volna bele az életükbe.

A bécsi döntéseknél egy kicsivel kisebb terület lenne a Magyar Autonóm birodalom rész, a közös Birodalom meg nagy lenne és erős.

Maisie MacKenzie 2010.12.01. 14:34:00

@reality:

Mondom tiszta ultra mentalitás!

Az ultrák csak a szurkolók kisebbsége. A normális focibarát megtapsol minden szép akciót!

bryan 2010.12.01. 14:36:40

@Vhailor: @iii:
Magyarnak tekinthető az a szellemi fogyatékos, akinek mindkét szülője magyar, egész életében Magyarországon élt, azt a pár mondatot amit ki tud mondani magyarul mondja, de Petőfinek, vagy Adynak még a nevét se hallotta és soha eszébe se jutott, milyen nemzetiségűnek vallja magát?
Szerintem igen.
A nemzeti identitás kérdése sokkal bonyolultabb annál, mint ami ebből a vitából lejön. Akinek az alapértelmezett kultúrája magyar (ez lehet akár népművészeti, meg XIX. századi romantikára alapozott, vagy akár a pesti értelmiségi kozmopolitább jellegű kultúra is illetve nagyrészt ezek keveréke) az magyar. De az a nyugatról vagy keletről Magyarországra érkezett embert is magyarnak tekintem, aki megpróbál ismereteket szerezni a kultúránkról és a gyerekeit is megtanítja/taníttatja magyarul, itt akarja leélni az életét _ebből_következően_ jót akar az országnak és nem tör a már itt élők függetlenségére. (tehát megszálló aki a saját kultúráját akarja az országra erőltetni nem, ide bevándorolt, aki ezt szeretné igen, nem, az itt élő zsidók nem az első kategóriát képviselik).
A kettős identitást ugyanúgy elismerem, ahogy elvárom a románoktól is, hogy belássák: attól még, hogy valaki magyarnak tekinti magát román állampolgárként, nem feltétlenül akar rosszat Romániának.

Bloodscalp 2010.12.01. 14:43:30

@reality: ezt én elhiszem:) bár itt most semmi jelét nem láttam:)

Bloodscalp 2010.12.01. 14:50:45

@Maisie MacKenzie: :))) tudod, a monarchia kisebbségi jogok tekintetében nem volt túl alapos:) nem érdemes a múltban élni

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.12.01. 14:54:02

@Maisie MacKenzie: "Az Mohács előtt volt meg utoljára, az meg nem mostanában volt. Az a hajó végérvényesen elment!"
Miért 1918 előtt akkor mi volt?

Maisie MacKenzie 2010.12.01. 15:05:47

@TaTa86.:

1867 és 1918 között Osztrák-Magyar Monarchia ez közjogilag kb. olyan volt, mint a Szerb-Montenegrói Államszövetség. Tudod, ebből vált ki Montenegró! :-)

Hazudhatod a monarchiabeli társországot integer Magyarországnak, igazából nem volt az. Mondjuk a magyarosításban szabadkezet harcolt ki. (Szlovák és erdélyi román szempontból tényleg integer volt)

Maisie MacKenzie 2010.12.01. 15:09:24

@Bloodscalp:

A monarchia nyugati, osztrák fele azért jobban kezelte a kisebbségi jogokat, mint a magyar fele, de mégis elszakadtak a csehek és a szlovénok is.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.01. 15:37:11

Emberben sem szeretem az olyat, akinek az önnön meghatározása egy másik ember ellenében történik.

Maisie MacKenzie 2010.12.01. 15:41:45

@neccharisnyás útonálló:

Pedig minden ember úgy kezdi, hogy egynek érzi magát az édesanyjával, aztán valahogy rádöbben, hogy külön lény. :-)

Téglagyári Megálló 2010.12.01. 17:06:08

@tölgy:

Sajnos tudok válaszolni: nationalist

Téglagyári Megálló 2010.12.01. 17:17:13

@==T==:

A kérdés szempontjából, amit vizsgáltunk, ez lényegtelen szempont. Az a lényeg, hogy nem lojálisak Izraelhez.

Bloodscalp 2010.12.01. 18:13:43

@Maisie MacKenzie: egy olyan homogén -etnikailag-birodalom ezért is volt "halálra ítélve"

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2010.12.01. 18:32:14

@reality: Igen, az alapkoncepció hasonló - van a dicső múlt, valamilyen birodalom, amit a gonosz magyarok kegyetlenül leigáznak, a lakosságot legyilkolják, ennek alapjain húzzák fel a saját államukat, a maradék lakosságot elnyomják és magyarosítják, aztán jön 1918-19-20, a dicső Nyugat igazságot tesz és helyreállítja azt, amit a történelem elrontott.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2010.12.01. 18:38:12

@reality: Nagyjából igen, a szomszédokkal ellentétben nem tudunk csapatként játszani, ezért hiába vannak nagy tehetségeink, az összes történelmi meccset elveszítettük.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2010.12.01. 18:47:09

@Maisie MacKenzie: Elnézést, de azért tisztázzunk egy dolgot - amit Magyarországon belül és kívül magyarosításnak tartanak, az köszönőviszonyban sincs a tényekkel. Az akkori "magyarosítás" minden volt, csak nem hatékony.

A kisebbségeknek pedig olyan jogaik voltak az 1918 előtti időkben, amelyeket a szomszédos országok még ma sem adnának meg a helyi magyarságnak - pl. bizonyos rendeleteket, törvényeket eleve a kisebbség nyelvén adtak ki, a csendőrségnél elvárás is volt, hogy az adott csendőr beszélje a helyi kisebbség nyelvét.

Kevesen tudják, hogy éppen a magyar hivataloknak köszönhető, hogy de facto létrejött az irodalmi szlovák nyelv, amely addig csak papíron létezett. Lásd Czambel Sámuel munkásságát.

Bloodscalp 2010.12.01. 18:50:12

@Vhailor: jók a vicceid:)
a mohácsi csata óta-és elötte se mindig "játszottunk csapatban", nagy egyéniségünk meg azóta se igen volt, jó ha 1 féltucat

Bloodscalp 2010.12.01. 18:55:50

@Vhailor: ez nagyon szép, tudod még miket tettek a csendőrök a 19. században?

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2010.12.01. 18:57:39

@Bloodscalp: kösz :)

Én igazából arra gondoltam, hogy míg a szomszédnépek képesek a saját belső törésvonalaikon felülemelkedni, ha a történelmi helyzet úgy kívánja, addig mi véglegesen meg vagyunk osztva. Az utóbbi húsz év erre a legjobb példa, a nemzetpolitikában Magyarország gyakorlatilag nem ért el semmit, és a szomszédaink már lassan gazdaságilag is leelőztek.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2010.12.01. 18:58:42

@Bloodscalp: Tudom, még talán jobban mint te - semmit, ami az akkor európai közrendvédelmi gyakorlatnak ellentmondott volna.

Bloodscalp 2010.12.01. 19:09:50

@Vhailor: nos egyrészröl korrekt amit mondasz a megosztásról.../és ez nem is fog változni sajnos egy ideig tehát jópár generáció elcseszödik még

a közrendvédelmi felfogásodról azt tudom mondani,
egy török ismerösöm szerint, a törökök azért nem fogják sosem elismerni az örmény népírtást, mert háború volt....-ennyit mondott és ezzel látszott hogy úgy gondolja mindent megmagyarázott(háborúban mindent szabad), és hogy megsem lehet győzni másról-nem is probáltam/ de Orhan Pamukot imádta a srác:)

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2010.12.01. 19:25:27

@Bloodscalp: A román példákat nem ismerem. Csak a szlovákokat. Leggyakrabban a csernovai sortüzet emlegetik, ahol a legenda szerint "magyar csendőrök lelőttek 14 embert, akik csak azt akarták volna, hogy Hlinka szentelje fel a templomukat" ...

Nos, a legenda több helyen is sántít, mert a magyar csendőrök szlovák nemzetiségűek voltak, a tűzparancsot is egy szlovák nemzetiségű csendőrőrmester adta ki, az egész ügy apropója pedig az volt, hogy a püspök meg akarta nyugtatni a híveket, és fel akarta nekik olvasni azt a levelet, amit Hlinka írt, hogy lényegében semmi kifogása, ha nem ő szenteli fel a templomot ...

Bloodscalp 2010.12.01. 19:39:49

@Vhailor: annál rosszabb, nem a legendák fontosak, hogy pontosan mi volt azt már nem tudhatjuk, ha jól emlékszem fejböl délvidéken is volt hasonló...de a lényeg az önnálosódás

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.01. 21:33:03

annyit szidtam a szerzőt.... így most kénytelen vagyok megdicsérni. tényleg jó írás.

elendem 2010.12.01. 22:24:45

@Harald Blåtand: Köszönöm ezt a hozzászólásodat! Szívemből beszéltél.

elendem 2010.12.01. 22:31:15

@Vhailor: Sajnos a leggyorsabban és legegyszerűbben hatékony csapatszervező erő a közös ellenség.

Úgy látom, hogy a magyar "nemzeti oldal" is csak amiatt érzi, hogy egységesen tudna fellépni, mert a "ballib oldalt" egyként utálják.

Ha kivennénk a képből a magyarokat vagy a ballib oldalt, úgy járna mindegyik csapat, mint a romániai vagy szlovákiai magyar politikai pártok, amikor a többségi pártok barátkozni kezdtek velük: közös ellenség híján eltűnt a csapat összetartó ereje.

PR-küszöb 2010.12.02. 08:40:25

Egy dologban azért nagyonis egyformák vagyunk román felebarátainkkal.
A XX. században keletkezett traumákat akarjuk megoldani XIX. századi fogalmakkal és nyelvezettel a XXI. században.

LOL...

majomkutya 2010.12.02. 14:47:28

Ez igen!
Köszönöm ezt a postot! Nem is tudok mit mondani. Zseniálisan összeszedted keleti szomszédunk hozzáállását és törekvéseit.
Egyetlen dolgot hiányolok mindössze: arra is érdemes lett volna kitérni, hogy Románia hányszor verte át szövetségeseit, hányszor hányt fittyet a saját, ünnepélyes vállalásaira. Elárulom: szinte minden egyes alkalommal, mikor voltak szövetségesei vagy vállalásai.
Nem tartották be a Trianoni békediktátumban rájuk vonatkozó (és általuk is elfogadott) kötelezettségeket, a saját dec. 1.-i vállalásaikat, a második világháború alatt cserbenhagyták szövetségeseiket (pedig Hitler jobban bízott bennük, mint bennünk!), a kommunizmus internacionalista világában sovén-nacionalista politikát folytattak, a kommunista országok közül egyedül -megszegve a "béketábor" megegyezését - részt vettek a Los Angelesi Olimpián, stb. És mindehhez egy szemtelenül jól fölépített nemzetközi propagandát és diplomáciát használtak, melynek alapelve: "Hazudj akkorát, hogy azt gondolják, ekkorát úgysem mer senki hazudni, tehát igaz."
Most a Franciaországból Romániába visszaküldött cigányok miatt Franciaország hatalmas segélyt adott Romániának a cigányok integrálására (értsd:otthontartására - mert Nyugat-EU ebben érdekelt!). Erre a románok bejelentették, hogy megtalálták a romaintegráció bölcsek kövét:nem vették eddig figyelembe, hogy a cigányok jelentős része nomád nép, ezért a kultúrájukhoz illő integrációt fog a Román Állam csinálni: lakókocsikat vesznek nekik. Ami valljuk be nem más, mint egy erős bátorítás a Nyugat-Európába vándorláshoz.
Szóval ezek a románok. Bámulatosan elérik a saját céljaikat, bámulatosan jó diplomáciájuk és propagandájuk van és bármilyen megállapodást, kötelezettségvállalást szemrebbenés nélkül megszegnek.

is 2010.12.02. 17:33:23

a magyarok meg a romanok kozotti helyzet ugyanaz, mint az "igazimagyarok", meg az altaluk eiteltek kozott. a romanok meg az igazimagyarok lecovekeltek a sajat nezetuk mellett. ha a masik fel tenne egy lepest, ok akkor sem.

szerintem Kassa, Nagyvarad, Arad, Ujvidek. varosi, kistersegi autonomia. plusz Szekelyfold autonomia, szinten varosi, kistersegi alapon, nem egyben az egesz regiora. nagy-magyarorszag nincs, nem rakjuk ki a kocsira, nem rakjuk ki a szoba falara.

es akkor lassuk az igazimagyar allaspontot.

is 2010.12.02. 17:37:19

@Vhailor: :-DDDDDD

mi a kovetkezo vicc, stand-up eloadonktol?

Maisie MacKenzie 2010.12.03. 08:24:56

@is:

"nagy-magyarorszag nincs, nem rakjuk ki a kocsira, nem rakjuk ki a szoba falara."

Akkor legyünk már következetesek: változtassuk meg a címerünket, a zászlónkat, a himnuszunkat, sőt az ország nevét is, mert ehhez a korszakhoz (történelmi ország terület) köthetők! :-)

Ugye, hogy túlzás? A magyar állam jogfolytonos.

Ebből még semmi vérnősző baromság nem következik, azt csak plusz csavarral azok viszik bele, akik amiatt, hogy magyarok többnek érzik magukat a románoknál vagy a szlovákoknál.

kristofcs 2010.12.03. 11:23:29

Kedves AgentUngur!

Nagyon szívszorító, és elgondolkodtató ez a blogbejegyzés. Annyira tetszik, hogy szeretném én is közölni a cikket, természetesen az eredeti (ez) bejegyzés linjével, és az Ön által választott ID-vel.
Kérem járuljon hozzá.

Üdv,
Kristóf Csaba

Téglagyári Megálló 2010.12.04. 16:34:21

@is:

"nem rakjuk ki a szoba falara"

Miért nem? Ki tiltja meg?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.12.06. 11:31:06

@kristofcs:
Kedves Csaba!

Természetesen hozzájárulunk, a forrás megjelölésével.

Üdvözlettel:
Balogh Ákos Gergely
főszerkesztő

antho 2011.02.09. 21:27:22

Kedves Agent Ungur!

Sajnos rosszak az információid. Az 1919. augusztus 3-a körút nem Budapest román elfoglalására kíván emlékezni, hanem arra, hogy ezen a napon vették át a város, (tehát Temesvár) közigazgatását a románok.

joszip 2011.05.02. 09:40:41

@antho: Kedves antho!

Sajnos neked is rosszak. Ha a románok ünneplik augusztus 3-át akkor hivatalosan lehet bármit mondani, a budapesti bevonulásra gondolnak (kétszer döngött már román csizma...minden román ismeri, ellenben Temesvár közigazgatásáról kétlem, hogy ismeretekkel rendelkeznek)

Szóval ha egy kopasz bakancsos magára tetoválja, hogy HH 88, akkor is tudjuk, mit jelent, közben persze mondhatja, hogy az kedvenc unokaöccsének monogramja meg születési éve.

Marengoo 2011.06.18. 18:45:30

TaTa86: még a kommentek elején írtad: "1918-ig volt egy feudális gyarmatbirodalom, amit véletlenségből "Magyar Királyságnak" hívtak"
Szerintem a Magyar Királyság, nem gyarmatbirodalom volt, hanem egységes egészet alkotó ország volt. A Magyar Királyság területei nem gyarmatok voltak, hanem országrészek. A Magyar Királyság területén élő nem magyar népek, a szlovákok és a horvátok kivételével, betelepülők voltak (kunok, jászok, besenyők, zsidók, németek, szerbek, románok, cigányok). Mind később települtek be a Kárpát-medencébe mint a magyarok egyrészt, másrészt a létező magyar állam területére. Tehát nem a Magyar Királyság gyarmatosította a románok, szerbek, stb. hazáját. Hát ezért nem volt gyarmatbirodalom a középkori Magyarország.

Marengoo 2011.06.18. 18:46:13

@TaTa86.:
TaTa86: még a kommentek elején írtad: "1918-ig volt egy feudális gyarmatbirodalom, amit véletlenségből "Magyar Királyságnak" hívtak"
Szerintem a Magyar Királyság, nem gyarmatbirodalom volt, hanem egységes egészet alkotó ország volt. A Magyar Királyság területei nem gyarmatok voltak, hanem országrészek. A Magyar Királyság területén élő nem magyar népek, a szlovákok és a horvátok kivételével, betelepülők voltak (kunok, jászok, besenyők, zsidók, németek, szerbek, románok, cigányok). Mind később települtek be a Kárpát-medencébe mint a magyarok egyrészt, másrészt a létező magyar állam területére. Tehát nem a Magyar Királyság gyarmatosította a románok, szerbek, stb. hazáját. Hát ezért nem volt gyarmatbirodalom a középkori Magyarország.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.06.18. 19:19:20

@Roobinson: Kiegészítés a kommentemhez:
(szarkazmus)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2011.06.18. 22:03:24

(..)
Szentmihályi Szabó Péter: Kuruc ének

Nem történt semmi baj.
Nekünk a fél ország elég.
Elég a harmada. Elég csak egy negyed.
A többit lopják csak megint szerteszét.
Ha Isten velünk van, nincs mitol félnetek!
Ha ez kell csak nekik, legyen! Romboljanak tovább.
Pénzük romoljon rájuk, jöjjön még száz adó,
felolünk zárjanak be minden postát, iskolát,
akkor is kitartunk végig, mert eb ura fakó!

Voltunk már két pogány közt sokszor ezer év alatt,
mint megannyi gyom, boven termett itt áruló,
gyötörtek minket rest szolgák és hitvány urak,
hogy meghalni szégyentol sokszor lett volna jó.
Tatár, török, német, orosz nem hozott annyi bajt,
amennyit pár mocskos magyar saját népére mért,
szökött vagy bújdosott, ki másnak jót akart,
és kitüntették, ki inkább érdemelt kötélt!

Nincs semmi baj! Nekünk a fél ország elég.
Elég a harmada. Elég csak egy negyed.
Miénk a templom, temeto, a nap, a hold, az ég,
miénk az összes csillag, hát ne féljetek!
Kik minket most levertek, utánuk por marad,
minden dicsoségük elolvad, mint a hó,
szavuk elszáll, képük elfakul, szobruk széthasad,
nekünk ok nem parancsolnak: eb ura fakó!

Mi nem hajlunk sosem Nyugatnak, sem Keletnek,
mi itt leszünk akkor is, ha ok sehol sem lesznek.

Budapest, 2006. április 25.
(..)
Üdv. Misi

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2011.06.18. 22:58:06

Ha van még fülük rá, ajánlom:
www.youtube.com/watch?v=3_8v9SEmjtg&feature=related
de csak ha tényleg van fülük. Aztán jöhet a bűnbánat, és azt követően a megtisztulás, a katekizmus szerint, ami működik, még ma is.
Üdv. Misi
süti beállítások módosítása