Román roncsderbi
2010. november 08. írta: tempetőfi

Román roncsderbi


Illusztrációinkat  a romanika.eu honlapról vettük, ez egyfajta gyűjtőportálja a romániaiságoknak. Kár, hogy a beküldött poénok jó része nyelvfüggő.

  Sem magyarként, sem románként nem könnyű mostanában Romániában élni: az istenadta nép kezdi nagyon érezni a kormányzati megszorításokat (és hol van még az idei hó?), utcára ment mind, ki állami csecset szopik. A sztrájkhullám tetőzésekor a demokrata-liberálisok (PD-L) és RMDSZ-esek alkotta kormány ugyan túlélt egy bizalmatlansági indítványt, de rögtön ezután válságba került az együttműködés, mert az Alkotmánybíróság elkaszálta a - magyar szempontból jelentős előrelépést hozó - tanügyi törvényt, ráadásul az IMF is elővette a számlatömböt. És meghalt Adrian Păunescu, a román nemzeti bárd, akit nemes egyszerűséggel magyarfaló költőként utált az erdélyi magyarság a maga csendességében.

  Bár a halottakról vagy jót vagy semmit, ráadásul (képzavar következik) rám húznák a kegyeletsértés halotti lepedőjét, ha elkezdeném idézni a magyargyűlölet veretes sorait, a Păunescu-jelenség megér néhány bekezdést. A Reflektórium-blog szépen körbelőtte a váteszt, tessenek elolvasni, a Krónika napilap is közli a költő-politikus rövid életrajzát, ebből idézünk: Költőként létrehozta a Flacăra Kört, amelynek zenés verses műsorával az országot járta, és amelynek előadásai eseményszámba mentek a román fiatalság körében az 1970-es és 1980-as években.

  Az eseményszámba mentek alatt azt kell érteni, hogy meghülyítette becsülettel a tömeget, a mai középnemzedék tőle tanulta a vadnacionalizmust, az indoktrinációja minden bizonnyal sikeresebb volt, mint megannyi agitprop előadás. Kis ízelítő:

 

  További életút: A Ceauşescu-rezsim 1985-ben betiltotta a Flacăra működését és Păunescut is leváltották a Flacăra című lap éléről. Ennek ellenére a költőnek több, Ceauşescut dicsérő verse is megjelent, emiatt sokan bírálták, különösen 1989 után. Păunescu a Román Írószövetség KISZ-titkára volt, és tagja a Román Kommunista Pártnak. A forradalom idején a tömeg majdnem meglincselte a Román Televíziónál, ahol az új hatalom iránti támogatását igyekezett bizonyítani. [...] 1992-ben a kommunista Szocialista Munkapárt tagja, majd alelnöke lett. Ugyanebben az évben szenátori mandátumot nyert, 2000-ben pedig a jelenlegi PSD [Szociáldemokrata Párt] elődje, a PDSR listáin jutott a parlamentbe, ahol a szenátus kulturális bizottságának elnöke lett. Politikai tevékenységét végigkísérték heves nacionalista, kisebbség-, ezen belül pedig magyarellenes megnyilvánulásai.

  És most dicsérik ezerrel olyan emberek, akiknek a fiatalságát visszavonhatatlanul tönkretette a kommunista diktatúra (már ha épp nem annak haszonélvezőiről van szó). A poszt írásakor temették épp a román nép tiszta ajkú fiát, az elmúlt napokban minden rendű és rangú hatalmasság lerótta kegyeletét, még szegény Kelemen Hunornak, az RMDSZ-es kulturális miniszternek is ki kellett adnia egy kommünikét, aminek a lényege, hogy Păunescu vulkanikusan szenvedélyes, néha szélsőségekbe hajló személyiségként maximális intenzitással élte az életét. Az idegengyűlölet Románia kulturális minisztere szótárában emberi hibává szelídült, de ez legyen az ő baja, nem irigylem.

  Az RMDSZ-re amúgy is rájár a rúd, a mindenáron kormányon lenni hatalompolitikai alapelve visszaütött: egy nagyon béna és inkompetens kormány részeként szívja az összes ezt megelőző béna és inkompetens kormányok terhes örökségét, és mivel a magyar parlamenterek 1996-tól az ezt megelőző majdnem az összes béna és inkompetens kormányzati cselekvésben benne voltak, ezért nekik végképp nincs kire mutogatniuk. Ők főzték, minden kondérnál keverték a levest, hát esszük, nincs más.


Az angol szöveg román fordítása: Kérjük, ne lopjanak!

  Olyannyira nincs, hogy még egy kormányváltással sem lehetne megoldani a helyzetet, elemzők szerint az ellenzék pont annyira béna és inkompetens, mint a kormányoldal. Ez azért fontos, mert az ellenzék erőst csábítaná a bukaresti magyar politikusainkat egy esetleges új kormányba (átállásukkal meglenne az új többség), csak épp a tanügyi törvény vitája kapcsán a szocialisták és a liberálisok kimutatták a foguk fehérjét, a haldokló nemzeti bárdot széljobbról előzve küldték el a magyarokat melegebb éghajlatra, anyanyelven tanulni Románia történelmét és földrajzát, mi más lenne, árulás, és igyenöst összeesküvés a román nemzet ellen. Mint ahogyan az is a románság elleni bűnnek számítana, ha elemiben a magyar kölök direkt a számára készített tankönyből sajátíthatná el a többség ízes nyelvét, tehát hatévesen nem az anyatejjel magukba szívott lexikával startoló többségi gyermekeknek készült anyagot magolná. A legviccesebb ellenargumentum viszont úgy hangzik, hogy amennyiben nem a román gyermekekével azonos tankönyből és nyelven tanulnak szépreményű ifjaink, akkor nem fogják tudni megállni a helyüket a munkaerőpiacon - ennél a kifejezésnél még egyes románok is felröhögtek, munkaerőpiac, na ja, jó szó, milyen munkaerőpiac?


A táblán: Pihenő- és kefélőhely

  A médiahisztéria dacára a demokraták a tömegek nyomorát előidéző kormányzati intézkedések támogatásáért cserébe erőből, felelősségvállalással átnyomták - ismételjük, mert tetszik - a magyarság számára jelentős előrelépést hozó tanügyi törvényt. Vidultak egy kicsit a magyarok, habzott az ellenzék szája, politikusaink kezdték volna járni a választási kánkánt, csakhogy fénysebességgel érkezett az alkotmánybíróság, és laza mozdulattal hazavágta az egészet - no nem a törvényt magát meszelte el, hanem az elfogadás módja ellen emelt kifogást.

  Ez a hivatalos verzió. Ám még mielőtt a történéseket valaki összevetné a magyarországi demokráciabajnoksággal, gyorsan idézzük az RMDSZ félhivatalos verzióját, miszerint politikai döntés született, ami azért is necces, mert a csúf alkotmánybírót épp Traian Băsescu államfő és a kormányzati partner, a PD-L tette oda. Ha lefordítjuk: a demokraták nyugodt szívvel árulták elfelé a nemzetet, hiszen tudták, hogy az Alkotmánybíróság el fogja kaszálni a kisebbségbarát törvényt, mi az hogy, direkt parancsba adták ezt a kis ravaszok. Az ucca fiainak nyelvén: az RMDSZ megint beszopta a bukaresti vezércselt.

  A román sajtónak van egy másik magyarázata is: azt állítják, hogy Petre Lăzăroiu alkotmánybíró azért buktatta meg a tanügyi törvényt, mert nincs doktorátusa, és az új törvény beakasztott volna neki. Egyik variáns szerint - ezt linkeltem be - lett volna négy éve megszerezni a címet, szóval nem értem, Romániában csak az nem doktorál, aki nem akar; a másik verzió - miszerint az álláshalmozás tilalma nem tetszett az adjunktus úrnak - életszerűbbnek tűnik.


Felirat: Medvéknek! Ne keljetek át a folyón. Harapós kutya!

  Az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa a hétvégén mindenesetre meghányta-vetette a helyzetet, morogtak egyet a bajszuk alatt, majd kiadtak egy nyilatkozatot, hogyaszongya: „Csakis akkor tudjuk a továbbiakban vállalni a kormányzati részvételt, ha garancia lesz arra, hogy a parlamenti többség működőképes.[...] A kormányzati partnereinknek még a következő napokban megoldást kell találniuk az előállt súlyos helyzet orvoslására. Az oktatási törvény sürgős elfogadását, az oktatási reform bevezetését, a teljes körű anyanyelvű oktatás biztosítását alapvető feltételnek tartjuk, és enélkül kormányzati együttműködésünket nem folytathatjuk."

  A nyilatkozatból kisejlik: nem csupán a kormányzati akarat hiányzik, hanem a kormányzópártok parlamenti frakciói sem állnak egyértelműen a kormányprogram mellé. Amiben egyebek mellett olyan - az RMDSZ által bevitt - elemek is szerepelnek, mint a kisebbségi törvény és a regionalizáció, ezekről aztán végképp nem esik szó.

  RMDSZ-hívő kommentelőknek előrebocsátanám: nem a káröröm vezette a billenytűzetemet, egy cseppet sem vidít, hogy úszik a regionalizáció (is). Mert ha választani lehetne, akkor első körben n+1 érvem lenne az önálló, jelentős állam- és közigazgatási kompetenciákkal bíró erdélyi nagyrégió mellett.

  És ezek közül a legerősebb gazdasági érv lenne.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr422430134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2010.11.08. 09:40:59

Minekutána -az elmúlt időszakban- számtalan magyar cég kullogott vissza betört fejjel, vert seregként Romániából, egy jó darabig nincsen dolgunk ott.

A korrupció általánosabb, a szavatartó partner ismeretlen fogalom, a jogszolgáltatás egészen szürreális határozatokra képes. Az üzleti klíma nagyon rossz, gyorsan fűbe lehet harapni, akárcsak Ukrajnában, a nagy nyitás idején. Ha rajtam múlna, a Románok repülnének az EU -ból.

A kinti magyar politikai elitről most szándékosan hallgatok, nincs az a cifra jókívánság, ami el ne férne a hátukon! Talán még ideológiát is gyártanak hozzá:
- Eddig ti, most rajtunk a sor, fizess vazze, vagy húzzá' innen, ez a mi pályánk!

Egy biztos, rám most egy darabig ne számítsanak! Egyoldalú volt ez a szerelem.

Iustizmord 2010.11.08. 10:02:47

Sem magyarként, sem románként nem könnyű mostanában Romániában élni

ez Ártándon innen is elmondható.

eN 2010.11.08. 10:03:14

Na álljunk meg egy szóra!
"még szegény Kelemen Hunornak, az RMDSZ-es kulturális miniszternek is ki kellett adnia egy kommünikét"
Ki KELLETT adnia? WTF? Hunorka is megérett egy lmpvs-ra.

eN 2010.11.08. 10:05:10

@Bell & Sebastian: Ez nem ennyire egyoldalú. Hallott már a magyar szállítmányozási cégek simliskedéseiről, amit már szinte szakmányban űznek? Sok román cég (is) megszívta.

Iustizmord 2010.11.08. 10:05:14

@Bell & Sebastian: hohó, hová lett a nemzeti érzés székely barátaink iránt? hát nem mind magyarabb aki odaát él? aki támogatni nemhogy erkölcsi kötelesség , hanem nemzeti szükségszerűség? hiogy is van ez?

vizipipa 2010.11.08. 12:08:02

Ez egy jól megírt beszámoló. Azért elolvasnám a kritikáját is.
Vicces módon, nekem az a csoport jutott eszembe (minden országban van ilyen), akik az elrettentő esetekre úgy reagálnak: ez is csak nálunk fordulhat elő.

@tempetőfi: magyar csemegéket itt kereshetsz

www.napiszar.com/

A többieknek meg ezt ajánlom:

www.youtube.com/watch?v=YJEk_3mdBYo

jan 2010.11.08. 13:12:58

Nagyon jó ez hangulatjelentés, csak egy nem-erdélyi olvasó számára hiányzik a tények adta háttér.

Én pl. kifejezetten érdeklődöm Erdély iránt, de sajnos nem igazán tudom, ki volt ez a Paunescu (valami szélsőjobbos román Viszockij lehetett, ez jön le nekem a posztból), és ebből a cikkből sem derül ki.

"Tőle tanulták a vadnacionalizmust": oké, de mégis hogyan? Azt énekelte Paunescu, hogy "vesszenek a magyarok"? Vagy ennél kódoltabb volt. Nem derül ki, pedig érdekelne.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.11.08. 13:31:56

Hát ja, van ez a hülye magyari szokás, hogy mindent félrefordítunk. (vajh' miért? Megfejtőknek jutalom!) De mortuis nil nisi bene. (egyesek szerint egyenesen: De mortuis nil nisi vere.) Szóval halottról vagy jól, vagy sehogy. Minimális ésszel amúgy könnyen belátható, hogy míg ez utóbbi, vagyis az eredeti egy értelmes és fontos gondolat - hogy ti. a halott már nem tud védekezni, ezért tessék alaposan mérlegelni, és csak helytálló közlésekbe bocsátkozni véle kapcsolatban -, addig a magyarítás úgy pszichopatologikus kreténség, ahogy van.

tempetőfi 2010.11.08. 13:35:35

@jan: Egyelőre a belinkelt háttéranyagokat tudom a figyelmedbe ajánlani, időm sem és kedvem sem volt elmélyedni Păunescu nacionalizmusában (és a posztot is félrevitte volna). Mivel a "kisebbségi kérdés a kommunizmusban példaértékűen megoldódott", ezért anno in concreto nem szidta a magyarokat (az csak a legújabb kori demokrácia kelléke, "menjenek vissza Ázsiába", "költözzenek Magyarországra", és ezek a szelídebbek), az indoktrináció alapvetése a nagy-román mitológia építésében állt ("Ha nem lennék román, Romániába menekülnék", mondta a szép és megvalósult utópia szónokaként 1967 környékén). A nagymagyar veteszkedést (kb.: még a sumérokat is mi tanítottuk írni) fordítsd át románra, és hozzávetőlegesen megkapod a toposzokat, valamivel gőzösebb ér romantikusabb felfogásban.

tempetőfi 2010.11.08. 13:42:59

@Dr. Zerge: Volna egy-két tippem a félrefordítások kapcsán (egészen elgondolkodtattál), de posztíróként nem volt érkezésem filologizálni, ha van egy konszenzusos jelentéstartomány, akkor arra építem az üzit.
De azért elnézést, ma is tanultam valamit.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.11.08. 14:08:25

Ó, nem baszkurálásnak szántam. (Tippjeid adandó alkalommal részemről érdeklődésre tartanak számot, addig is javaslom pölö operalibrettók összevetését, ott rendszerint konkrétan körvonalazódik, hogy a magyar fordító egyszerűen költőibb akar lenni az eredetinél - fölfoghatatlan okból - és nagy ívben tojik az eredeti mondanivalóra.) Mindenesetre tény, hogy mi jellemzően félrefordítunk, tényleg nem tudom miért. Örülök, hogy segíthettem!

Mondjuk - ha már belebonyolódtunk - az talán érdekes aspektus, hogy ezek a félrefordítások miért nem kérdőjeleződnek meg gyakrabban, és így miért nem reparálódnak idővel. Javaslom ezen elrágódni, főleg a kedves tekintélytiszteletájulatban errefelé rendre elaléló júzerenek! Hogy ti. lám-lám, néha mégis csak a kétely visz előbbre, néha mégiscsak elbaltázzák a dolgokat dicső eleink. És pláne ajánlom a legújabbkori népakaratfetisisztáknak megfontolásra, hogy íme, van az úgy, hogy a többség valamihez szimplán ostoba. Hogy néha tán mégiscsak téved az a sokmilliárd légy a szarevés tekintetében... no, bocs az offért!

kaszandra55 2010.11.08. 14:15:49

Le Markó Bélával. Éljen az RMDSZ, de Markó Béla nélkül.

kaszandra55 2010.11.08. 14:52:20

@jan: Nem tudok magyarellenes kirohanásairól. Nyilvánosan nem is lehetett ilyen, mert az akkori törvények tiltották. Erőteljesen nacionalista volt, egyénisége mobilizáló a jelszavai amiket a Flacara Körben hangoztatott "Éljen Románia!", "Éljen a nép őfelsége!" (Őfelsége=maria sa persze az a hangról a "maria"-ból hiányzik a román ékezet ami á hangot ö-nek ejti), képes volt románná téríteni akár más nemzetiségűeket, annyira szuggesztív egyéniség volt. Maga Ceusescu, egyesek szerint, megijedt ettől a szuggesztivitástól, azért tiltotta be, mert csak meg kellett volna változtassa a jelszót, az "Éljen Ceausescu!" helyett elég lett volna elkiáltania magát, hogy "Halál Ceausescura!" és kitör a forradalom, a fiatalok mint a megbabonázottak, követték volna. Félelmetes egyéniség volt... Nem szép ilyet leírni, ő már nyugszik, de vajon a föld mellette...Hát nem tudom...

gyaloghartur 2010.11.08. 15:57:52

1978: Pacepa tábornok, a külhoni hírszerzés főnöke, Ceausescu bizalmasa Nyugatra szökik. Romániában egy vakkantás sem eshet róla. Csak Paunescu hírhedt lapja, a Flacara (A Láng) közöl egy rímekbe szedett átkot, a Nagy Versfaragó tollából, a következő anagrammával:
paduche de PACE ,PArdon, te schuipa o mama in tara (szó szerint: béke tetű, pardon, leköp egy anya itthon).
Hát ilyen magaslatokat ostromolt a költészete...
XIII. Pártkongresszus. Ceausescu elvtárs kegyesen soron kívüli felszólalást engedélyez Constantin Parvulesu pártveteránnak, "alapító atyának".
A küldöttek előbb hosszan ünneplik, majd megszólalása után dermedt csendben hallgatják a Nagy Öreget, aki egy pár keresetlen szóval elítéli C. példátlan (?!) személyi kultuszát.
Elsőnek a Paunescu küldött kap észbe: talpra pattan, s sztentori hangon deklamálja " Ceausescu és a Párt, Ceausescu és a Nép! Erre a többiek is átveszik, s lekiabálják a kisöreget (hosszan tartó ütemes tapsvihar).
De nem csak a pártkongresszusnak, az Európa Tanácsnak is képviselőjévé lesz: beszédében Magyarországot és az Antall kormányt vádolja meg, a baráti Jugoszlávia megomlasztásával, ami után természetszerűleg Erdély következik. A képviselők udvariasan végighallgatják beszédét, majd úgy döntenek ezt a beszédet nem jegyzőkönyvezik.
A "Cenaclu Flacara" nevezetű vándorcirkusznak, egyébként echte székely tagja is volt, bizonyítván, hogy nagy az Isten állatkertje, bizonyos Nagy (K.) Mária csíkszeredai illetőségű (Naná, hogy nem udvarhelyi!!!) nőszemély formájában...

Bell & Sebastian 2010.11.08. 16:01:33

@Iustizmord:
Ne mossuk össze a jóakaratú embereket a haszonleső vezetőivel. Szerintem nincs is magyar vezető/értelmiségi réteg, hogy - hogy nem, valahogy kicserélődtek itt is - ott is.

Hogy mire? Valami szuperevolvált élősködésre specializálódott tájidegen fajra. Mi meg hagytuk, csak ennyi a bűnünk.

Utálom a franciákat, de ott ez teljesen kizárt.

gyaloghartur 2010.11.08. 16:09:13

Mit Ád az Isten!
A Duna televízióban épp most, megy egy riport, interjú Nagy Máriával... Csak nem Ő az? Állítólag gyergyóremetei, s Dániába ment férjhez.
Gyerekek! Asszem sámán vagyok! Vagy legalábbis béljós...Baljós.

Bell & Sebastian 2010.11.08. 16:13:23

@eN:
Többféle interpretációban is hallottam. Első gond: az elvonások terén csillapíthatatlan étvágyú magyar állam, a második: a túlsúlyos roncskamionjával utat rongáló román. Azaz: labda a magyar államnál/közlekedési hatóságnál!

Az általam említett esetekben a romániai _magyar_ közigazgatásnál és _román_ igazságszolgáltatásnál.

Aki ebbe tönkrement, annak ez scheißegal - az igaz.

jan 2010.11.08. 16:15:08

@gyaloghartur: látom, megoszlanak a vélemények: tempetofi, gyalogarthur egyértelműen negatív, kaszandra55 viszont inkább pozitív, elismerő...

Bell & Sebastian 2010.11.08. 16:28:45

@Dr. Zerge:
Ha trándí lenne, most az emberiség - emberiesség, testvériség - testvériesség hason'értelmű fogalmak tárházába merítette volna szeneslapátkáját.
Vagy a Star Wars - Csillagháborúk nemlétező kettősre is haraphatna rája.

gyaloghartur 2010.11.08. 16:38:32

Kasszandra 55nek valószínűleg szelektív hallása van.
Neki az sem magyar ellenes, ha visszaküldenek (nék)...Ázsiába.
Egyébként ismerem a fajtáját. Olyan RMDSzes, eszes polgármestert is láttam, hallottam, aki szerint Funar nagyon rendes ember, csak nem kéne a magyaroknak annyit piszkálni őt.
Kaszi! Csak nem te vagy a Nagymari?

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.08. 19:02:37

@tempetőfi:
Akkor hasonlóan megmosolyogtató, mint a finnugor-alternatívák, és hasonlóan ijesztő, hogy hány ember képes komolyan venni.

kaszandra55 2010.11.09. 09:08:40

@gyaloghartur: Komoly bajok vannak a szövegértéseddel úgy románul mint magyarul. Idézz Paunescutól, olyan szöveget amelyikben egyáltalán a "magyar" mint kifejezés szerepel. Pont az volt a pláne nála, hogy bár kerülte a magyarellenes kirohanást, mégis magyarellenesként tudott lejönni minden megnyilvánulása. Iparilag űzte a történelemhamisítást is, mint a mellékelt videóban, amelyik szintén magyarellenes anélkül, hogy egyáltalán egy szó elhangzana a magyarok ellen. Kár ezért fajtázni engem, nem ismerem ki az a Nagymari, felőlem olyanoknak akik nem tudnak románul azt is eladhatod, hogy azt mondja rajta Paunescu, hogy minden reggelire egy magyart kell megenni minden román hazafinak, attól még igaz nem lesz. Amúgy ezt nem Paunescu védelmében írtam és soha nem bocsájtom meg Neked, hogy "hátha mégis" alapon mármint, hogy nem hallottam jól valamit, ezt a mocskot, ami a videón van, meghallgattam. Nálamnál jobban Paunescut nem utálja senki.

gyaloghartur 2010.11.09. 09:37:18

Lehet, hogy komoly bajok vannak a szövegértelmezésemmel, de a te megfogalmazásod is félreérthető, hisz "jan" szerint "inkább pozitív" a P. megítélése nálad.
Nagymari volt a "Cenaclu" székely" (?) csillaga.
Nem csak a videóról van szó, hanem az egész "életműről". Nem csak a "költeményekről", hanem az uszító újságcikkekről is. Pld. a magyar-román focimeccsek örvén, amit Eugen Barbuval elkövettek.
De ne várd, hogy most idézeteket keressek tőle...

kaszandra55 2010.11.09. 10:31:26

@gyaloghartur: Hát akkor tisztáztuk. Elkerülte a figyelmemet "jan" kommentje, téved a pozitív megítélésben. Nagyon veszélyes ember volt Paunescu, pont azért mert ilyen Nagymarikat eredményezett a életműve és pontosan azáltal, hogy sosem direkt szövegben volt magyarellenes. Én csak a szószerintiséget próbáltam magyarázni. Egyébként lehet, hogy kilencven után írhatott uszító újságcikkeket,nem mernék esküdni rá, hogy nem írt, de amíg 90 előtt, óhatatlanul vagy TV-ben, vagy rádióban belebotlottál vagy Paunescuba, vagy Eugen Barbuba, azért ne gondolj mazochistának, hogy direkt még olvasnám is őket, 90 után is mikor már volt lehetőségem elkerülni. A román irodalom nem az ő mocskukból áll, ha már arra van kedvem. Egyébként többnyire inkább magyarul olvasok, magyar íróktól.

jan 2010.11.09. 10:46:33

Hát, úgy látom, az én szövegértésemmel volt baj, bocsánat, úgy érzem, összeugrasztattalak titeket...

Mindenesetre érdekes és félelmetes figura lehetett ez a Pau...

kaszandra55 2010.11.09. 11:09:11

@jan: Á, részemről nem vagyok sértődékeny, remélem vitapartnerem sem. Így legalább akik nem tudják mi a Paunescu jelenség, a kettőnk vitája által kaptak belőle ízelítőt. Egyébként kapcsolhattatok volna, valaki nem ír ilyet egy halottról, pozitív értelemben, hogy vajon békében nyugszik-e a "FÖLD MELLETTE"...mert valami ilyesmit is írtam ott...

jan 2010.11.09. 11:34:48

@kaszandra55: ja, én arra gondoltam, hogy annyira szuggesztív egyéniség volt, hogy még halálában is felkavarja a földet is...

Ez a mondat, amit tempetofi idézett: "Ha nem lennék román, Romániába menekülnék" kőkemény. Arra gondoltam, hogy lehet, hogy József Attila apja is így érzett, ugyanis ő 1908 körül Romániába emigrált a dualizmus dübörgő Magyarországáról... (bár állítólag eredetileg Amerikába szeretett volna menni). Már kisiskolás koromban is bizarrnak éreztem, hogy valaki egy kevésbé fejlett országba menjen "egy jobb élet reményében"...

kaszandra55 2010.11.09. 12:57:09

@jan: A szuggesztió önmagában értelmezett tulajdonság, nincs pozitív,vagy negatív értelmezése. Gondolj csak Hitlerre, vagy egyes hittérítőkre, akik képesek voltak tömegeket öngyilkosságra bírni. Ettől ijedt meg a maga részéről Ceausescu...bármikor meg lehetett volna fordítani az "Éljen Ceausescu!"-t, így: "Halál Ceausescura!". Mellesleg nem is viselte meg a kivégzés, tehát Ceausescu jól sejtette...Csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy nem lehet a tehetségét elvitatni, legfeljebb annyit lehet mondani, hogy rosszra használta...negatív erők felszabadítására...attól még tehetség...a Sátánnak is van mozgósító ereje...

gyaloghartur 2010.11.09. 17:40:47

@jan: József Áron, vagy ha úgy tetszik Aron Iosif, nem Romániába menekült a dübörgő dualizmusból, hanem a dualizmusba. U.i. megállt Bánságban (vagy ha úgy tetszi Bánátban), ami csak 1919-ben lett Románia. Akkor még (1908-ban) Magyarország volt!
A P. tehetségét vitatom. Attól, hogy mindent megverselt, még nem nagy költő. Amolyan román Jevtusenkó volt, aki könnyen szédítette az elmaradottságból gyorstalpaló tanfolyamokon kikupált új "középosztályt", "munkásosztályt", ami ellepte történelmi városainkat. A győzedelmes nacionál-kommunusta expanzió főfő hírnöke! Azt írta, amit hallani akartak, olyan színvonalon (közhelyesen) amit megértettek. Csak úgy dagadozott a sok honfikebel a büszkeségtől. Kitalálta a "protokrónizmust". Lényege: minden számottevő találmány dákoromán. Az inzulintól a kibernetikáig. Még Kőrösi Csoma Sándort is megrománosították!

Bell & Sebastian 2010.11.10. 02:06:53

@gyaloghartur:
A nemzetközi sajtóban megjelent nekrológok két dolgot emelnek ki, az antikomcsi apát -aki ült is- és a fiacskáját, aki '89 -ben az USA követségre menekült - volna, ha beengedik. Igencsak zs-kategóriás költő, homályos nacionalizmussal, olyan, aki Krisztusban az első szocialistát látta - bizonyára. A dalok gyengécskék (zeneileg), de a bocskoros oláhoknak -úgy látszik- ennyi is elég a satisfactionhöz. Magyar párhuzamot nehéz találni, leginkább Pap Rita munkásságával párhuzamintható, megkötésekkel.
Hápi Kacsa = keresztény, Kuckó Mackó = szerelem, Nyuszi Muszi = elmúlás, Dzsovidzsovi Jasper = Nagyrománia. A magyart is körülírja: sem apja, sem anyja. Se kurafizás, se zabigyerekezés, se sűrűnbaszottság, csak így szolídan, disztingváltan.

Egy hamis próféta-cionista ügynökkel kevesebb.

Ízelítő a gigantikus termésből, klasszika-filológusoknak valódi csemege minden sora:
www.romanianvoice.com/poezii/poeti/paunescu.php
Hogy mit is mond? Ki mit gondol, de leginkább semmit, azt viszont határozottan, egyenesen szemtől seggbe! Nem túzok.

kaszandra55 2010.11.10. 16:32:36

@gyaloghartur: Én sem a költői tehetségre gondoltam, együtt is emlegettem a "tehetségét" Hitlerrel és mindenféle hittérítőkkel. Amit a videó bemutat az is inkább szeánsz, a szuggesztióban volt tehetséges. Képes volt bűntudatot ébreszteni, hogy nem vagy román...
süti beállítások módosítása