Gerillaszülés
2010. október 06. írta: zalka.szilvi

Gerillaszülés

  Geréb Ágnes nevét már az is ismeri ebben az országban, akinek köze nem volt még szüléshez, születéshez. A szülész-nőgyógyász emlegetése - számos botránya, legutóbbi felfüggesztése okán is - sokakat kihoz a béketűrésből. Kamikazékat megszégyenítő elszántsággal végzett tevékenysége valahol egybeesik a kor ezo-bio-öko divatjával, de minimum felelőtlenségnek tarthatjuk azt, ami tegnap is történt: újra kellett éleszteni egy kisbabát, aki egy lakásban tartott otthonszülés-tanfolyam közben határozott úgy, hogy a világra jön. A babához - megszületése után - mentőt kellett hívni; a szülésnél jelen volt Geréb is, akit aztán elvittek a rendőrök.

  Az otthonszülés témájában egyértelmű igazságot keresni legalább annyira felesleges dolog, mintha egy pacifistára próbálnánk rátukmálni három raklap Uzit. A pártolók szerint az otthon biztosította lelki nyugalom, a bábák, dúlák tapasztalata és felkészültsége garancia lehet a szülés zökkenőmentes lefolyására, és a baba életének első, meghatározó perceinek tökéletes békéjére. Az ellenzők azonban azt mondják, hogy mivel hazánkban nem lehet jelen orvos, és a szülés esetleges komplikációit semmilyen módszerrel sem lehet előre megjósolni, az ilyen „gerillaszüléseket” egyáltalán nem szabadna lefolytatni. Legyünk őszinték: a természetességgel, nyugodt szüléssel semmi bajunk, de mi sem szeretnénk úgy szülni, hogy nem várhatunk minden - ne adj isten brutális - váratlan fordulatra gyors, orvosi segítséget.

  Nyugat-Európa országaiban a szülések 1-2 százaléka zajlik otthon; Hollandia lóg ki a mezőnyből, ahol ez az arány majdnem eléri az egyharmadot. A hollandoknál ugyanis napjainkig a szülészeti ellátás hagyományos része az otthonszülés, a nők jelentős része ragaszkodik ehhez a módhoz.

  Igen ám, de a nyugati országokban szigorú törvényi szabályozás vonatkozik az otthonszülésre; az egészségügyi ellátás így is biztosított, és egy orvos is a helyszínen lehet. Magyarországon sokak szerint az infrastrukturális adottságok nem megfelelőek ahhoz, hogy vészhelyzet esetén időben odaérjenek, és megmenthessék a baba és az anya életét, de a legnagyobb probléma, hogy törvényi szabályozás nem létezik.

  Amíg az aktuális eü-kormányzatok csak pár évente előveszik, leporolják, majd megint ejtik az otthonszülés témáját, addig nem lesz előrelépés. De addig Geréb és az otthonszülés-pártiak is megtehetnék, hogy azonnal mentőt hívnak, ha egy tanfolyam közben hasonló helyzet áll elő. Gyerekek életét nem veszélyeztetjük, ugye, ebben mindenki egyetért; még több botrány pedig csak árt az ügynek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr802349995

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Geréb Ágnes rács mögé került 2010.10.08. 17:30:02

Előzetes letartóztatásba helyezte a szülész-nőgyógyászt a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A bírói végzés szerint fennáll annak veszélye, hogy Geréb újabb bűncselekményt követ el, illetve akadályozza az igazságszolgáltatás munkáját.

Trackback: Szabad szülni? - tüntetés! 2010.10.06. 13:03:52

A tüntetés Facebook-oldalát erre a linkre kattintva érheti el. Geréb Ágnest tegnap rendőrök vitték el a Napvilág Születésházból, miután az általa levezetett születésnél komplikáció lépett fel, és az újszülötthöz mentőt kellett hívni. Nem tudni, hogy a ...

Trackback: Ezentúl hívj Lorettának! 2010.10.06. 12:16:50

A kórházi szülés olyan, mint amikor valaki hülyét kap attól, ha a párja a tömött buszon akar csókolózni vele. Még akkor sem szívesen teszi, ha fülig szerelmes, egyszerűen azért, mert ő szégyenlősebb fajta. Senki sem értheti, milyen szülni, amíg nem s...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valandil 2010.10.06. 11:39:57

Én csak a résztvevő anyákat nem értem: egy dolog, hogy ő belehal, de legtöbbször a gyerek nem éli túl Geréb Ágnest. Aki többszörös gyilkos.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.10.06. 11:42:08

ideje lenne geréb ágnest rács mögé tenni. addig is csökkenne a csecsemőhalandóság.

Horgos Eszter · http://tamadohattyu.blog.hu/ 2010.10.06. 12:15:19

jól fejlett libsi idiótaság ez az otthonszülés is... szokás szerint csak az esetleges következményeket hagyják figyelmen kívül ezek a derék újhippik.

a szülészetre többek között azért van szükség, mert a az élőlények közül az ember kölyke a legéletképtelenebb...

tevevanegypupu 2010.10.06. 12:32:21

Fel nem foghatom, hogy egy no hogy teheti ki magat es a kisbabajat ilyen veszelynek, mikor a klinikan is szulhet.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.06. 12:59:17

Javaslom Ágikának, inkább néhány kézigránátot kéne bevagdosnia az újszülött-osztályokra. Akkor sokkal nagyobb tömegben nyírhatná ki a kisbabákat!

jan 2010.10.06. 13:15:07

Mindig kiborít, amikor az otthonszülésre váró nőket idiótának ábrázolja a média, de a mandinertől különösen nem ezt vártam.

Nyugaton teljesen bevett dolog az (orvosi felügyelet melletti) otthonszülés. Nálunk ez a rugalmatlan orvosok miatt még nem lehetséges. Ezért azok a szerencsétlen nők, aki milliónyi nyugati társukhoz hasonlóan otthon szeretnének szülni, kénytelenek orvos nélkül csinálni a dolgot.

Orvos nélkül szerintem is felelőtlen dolog otthon szülni. De ezért a helyzetért nem a kismamákat meg Geréb Ágnest kell baszogatni, hanem azt a megrekedt orvostársadalmat, ami nem képes arra, amire a nyugati orvosok: az otthonszülések biztosítására.

Nem értem: ha nyugaton bevett, normális az otthonszülés, itthon miért kell stigmatizálni?!

loláb 2010.10.06. 13:31:32

Geréb Ágnest igazán lecsukhatnák végre.

Az otthonszülés pártiaknak: az országos mentőszolgálat sajnos rohad. A benne dolgozók szakmai alázata tartja össze, de egy korszerűtlen, elavult szervezet amiben az (alacsonyabb szinten) dolgozók annyira erön felül teljesítenek, hogy azt a látszatot keltik, mintha minden rendben működne a mentőszolgálatnál.

De ez nincs így, és néha-néha láthatóvá is válik (lásd: Kolonics ügy), ennek ellenére az emberek többsége elhiszi, hogy a mentőszolgálat egy jól működő szervezet.
Én biztosan nem bíznám erre a szervezetre a feleségem, vagy a gyerekem életét, ha ez elkerülhető.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.10.06. 13:45:23

@jan:

nem az otthonszüléssel van baj, hanem geréb ágnessel, akinek asszisztálásával olyan otthonszülések zajlanak, ahol állandóan meghal, vagy életveszélybe kerül egy újszülött.
aki otthon akar szülni, az fizesse meg az orvost és az asszisztenciát és szüljön otthon - biztonságban. de ez a kuruzslás, amit geréb ágnes művel, minden csak nem biztonságos.

jan 2010.10.06. 13:47:36

@loláb: nem érted, hogy ez a sztori igaziból nem Gerébről szól? Ez arról szól, hogy a magyar egészségügyi rendszer miért nem hajlandó támogatni az otthonszülést? Miért van az, hogy Angliában, Amerikában, Hollandiában stb. lehet orvosi felügyelettel otthon szülni, Magyarországon viszont nem?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.06. 13:54:02

Börtönbe vele. Elég volt.

jan 2010.10.06. 13:57:01

@loláb: Oké, de amennyire látom, az orvostársadalom az otthonszülést mint olyat utasítja el.

jan 2010.10.06. 14:02:43

@triumphator: az előző hozzászólásomat neked akartam szánni, bocs.

bz249 2010.10.06. 14:02:50

@jan: ha mar mindenkeppen melyebb ertelmet akarsz a Gereb-sztorinak, akkor az a kovetkezo:

A magyar igazsagszolgaltatas keptelen kezelni egy kozveszelyes amokfutot, es hagyja hogy eveken keresztul ujszulotteket es kismamakat veszelyeztessen.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.06. 14:10:45

a geréb mán a pálutcaiban is köcsög volt, ha jól emlékszem

tevevanegypupu 2010.10.06. 14:17:32

@jan:
Persze hogy szivesen szulnenek a nok otthon, mindenkeppen megnyugtatobb a megszokott, otthoni kornyezet. De olyan korulmenyeket teremteni es olyan biztonsagot adni mint egy korhazban, ahol felkeszult mutok, orvosok, szulesznok vannak - meg ha nem is olyanok mind ahogy azt szeretnenk - nem lehet otthon. A korhazban elofordulo problemaknal megiscsak nagyobb a valoszinuseg, hogy nagyobb baj nelkul kerulnek ki belole. Es Gereb Agnesnel mar annyi problema felmerult..

Alfőmérnök 2010.10.06. 14:23:14

@jan: "Ez arról szól, hogy a magyar egészségügyi rendszer miért nem hajlandó támogatni az otthonszülést? "

Csak egy apró motívum: a nyugati országokban az orvosok fizetése többszöröse az itthoninak. Pölö. Úgyhogy rugalmatlan az apád f*sz*.

Persze, el lehet azon filózni, hogy mi lenne, ha lenne biztosítva rendes orvosi felügyelet az otthoni szülésekhez. (Egyébként kétlem, hogy minden kockázatra annyira fel lehet készülni, mint egy kórházban.) Az azonban nem vall ép elmére, hogy valaki megfelelő orvosi felügyelet hiányában CSAK AZÉRT is az otthonszülést választja.

loláb 2010.10.06. 14:30:56

@jan:
De, igen, Gerébről szól, és teljes joggal.

Ő az, aki nem akarja tudomásul venni a realitásokat, hogy a magyar egészségügyi rendszer KÉPTELEN garantálni a biztonságot otthonszülés esetén.

Ő hollandiát, meg amerikát akar csinálni, és szabadságjogi kérdésnek tekinti egy szervezeti-szabályozási kérdést.

A magyar orvostársadalom nem utasítja el az otthonszülést. Lehet, hogy a szülés-nőgyógyászok, önös anyagi érdekből ezt megteszik (habár, az ingyenes szülést biztosító, ügyeleti időben lefolytatott szülés ellen egy szót nem szólnak, az működik, pedig éppen annyira sérti a fix tarifás, választt szülészorvosok anyagi érdekeit), de az orvostársadalom, ánblokk biztosan nem.

Akik nem szülészek, de ellenzik, azok általában azért teszik, mert belelátnak abba, hogy a magyar mentőszolgálat a jelenlegi formályában alkalmatlan arra, hogy megfelelő biztonsági szintet garantáljon. (rengeteg orvos ismerősöm van, akik a rezidensképzés alatt a kötelező sürgősségi betegellátási gyakorlatuk alapján fogalmazzák meg ezt a véleményüket)

Erre jön Geréb Ágnes, meg a Geréb-fanok, akik szabadságjogi kérdést csinálnak belőle, és a magyar bíróság ítéletére fittyet hányva veszélyeztetik a megvezetett nők-asszonyok, és az újszülöttek érdekeit.

petronella.k.t. 2010.10.06. 14:31:51

"nevét már az is ismeri ebben az országban, akinek köze nem volt még szüléshez, születéshez."
hehe

Lescol 2010.10.06. 14:32:36

@jan: kedves Jan, te hülye segg. Már bocs, de itthon élünk és nem nyugaton. a Nyugat az nyugatra van tőlünk, ha szembe állsz a térképpel a bal kezed fele. Kinézem belőled, hogy nem tudod melyik az ezek után, az amelyiken az óra van, vagy az amelyiken az oviban masnit kötöttek a kezedre.

Nyugaton és Hollandiában más az egészségügyi rendszer berendezkedése (nem a helyzete, mert az nem sokban különbözik, ellentétben a hírekben látott marketingkórházakkal) Az otthonszülések ráadásul ELŐZETES ENGEDÉLYEK, ORVOSI VIZSGÁLATOK ÉS BEJELENTÉS UTÁN TÖRTÉNNEK! Hollandiában se lehet mindenhol, csak ahol van elérhető orvos, kórház. Szüléskor jelezni kell a kórház felé, hogy indul a szülés és készüljön a mentő. Ha a mentő nem tud kiérni 10 percen belül ajtótól ajtóig, alapból nem engedélyezik. Értsd, nem azt mondják, hogy nem javasolják, hanem azt hogy NEM ENGEDÉLYEZEM a gyerek védelme érdekében.

Bírom, amikor a sok okostojás farok "nyugattal" jön, de konkrét példát nem tudsz te barom.
Tarts a kezedben egy otthonszüléses halott gyereket csak egyszer is, akit tudod, hogy megmenthettél volna ha Geréb már rég rohadna valahol, vagy a szülei nem lennének ekkora állatok.

Röviden: NINCS MEG ITTHON A FELTÉTEL RÁ, ÉS GERÉB NEM JELENTI BE A SZÜLÉSEKET ELŐRE, HOGY LEGALÁBB SEGÍTENI LEHESSEN.

gondolkozz el az életeden kedves jan.

Lescol 2010.10.06. 14:35:19

@loláb: LIKE (teljesen)

elfelejtik, hogy életről, gyermek életéről van szó. ez nem jogi kérdés, vagy "anyukadehippimodernvagyok" dolog

másrészt nem olcsóbb az otthonszülés mint a kórházi paraszolvencia

én spec azért fizetem 10 éve az egészségpénztáramat, hogy a születendő gyerek magánkórházban születhessen. Ja hogy én gondolkodom előre, Bocs..

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.10.06. 14:49:01

@jan:

"Orvos nélkül szerintem is felelőtlen dolog otthon szülni."

"De ezért a helyzetért nem a kismamákat meg Geréb Ágnest kell baszogatni,"

Tegyük fel, hogy nem kötik rám a bungee kötelet, pedig már rég befizettem, sokat vártam, stb. A méltányos felháborodásom a bungee működtetői felett nem jelenti azt, hogy egyúttal okos lenne leugrani. A gyereket ledobni meg aztán végképp nem. Ellentmondásos a bejegyzésed, mert elismered, hogy a körülmények nem adottak, de egyúttal azt mondod, hogy nem kellene Geréb Ágnest szekálni, miközben ennek ellenére forszírozza az otthonszülést.

Ha Geréb Ágnes jót akar az ügynek, akkor szervezzen tüntetést, lobbizzon, tájékoztasson arról, hogy ez miért jó, stb. És ha egyszer fel van készülve az orvostársadalom arra, hogy a megfelelő infrastruktúrát nyújtsa, akkor lehet élesben csinálni ezt. Az egy sajnálatos dolog, hogy mint sok egyéb területen itt sem adottak a Hollandiához hasonló körülmények. De ettől függetlenül életveszélyes helyzetek sorozatát generálni hatalmas felelőtlenség.

Nincs jogom abban állást foglalni, hogy általában jobb-e otthon szülni, mint kórházban, de azt persze tudom, hogy a kórházak nagy része rémálom (és egyébként mindig is az volt). Mindazonáltal ha jól értem még az otthonszülés támogatóinak többsége is elismeri, hogy itt nem adottak a körülmények ehhez. Akkor nem lehet igazolható az élő alanyokkal történő kísérletezés, „hátha jól megy” és „ezzel nyomást gyakorlunk a társadalomra” alapon.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.06. 15:00:00

Geréb következetes libi: ha a nő a teste ura az abortusz esetében, akkor a szülésnél is.
Ha szabad az előbbi, szabad kell legyen az utóbbi. Egy 3-5 hónapos embrió miért szabadabb préda, min egy 6-9 hónapos?

jan 2010.10.06. 15:23:28

Összefoglalóan válaszolva mindenkinek:

A helyzet:

1. Van egy csomó magyar anyában egy normális igény, hogy otthon szeretne szülni. (Ez teljesen normális kívánság, nem kell ezért az otthonszülni vágyókat szektásnak bélyegezni.)

2. A magyar egészségügyi rendszer ezt az igényt nem elégíti ki.

3. Ebbe az űrbe robban bele Geréb Ágnes, aki orvosi felügyelet nélkül otthonszüléseket vezényel.

4. Tipikus reakció: Tiltsuk be Geréb Ágnest->ezzel alapvetően egyet is értek, orvos nélküli szülés szerintem is felelőtlenség. De ez tüneti kezelés: ha Geréb Ágnest lesitteljük, továbbra is nők ezrei akarnak majd otthon szülni, lesznek majd új Geréb Ágnesek.

5. A nem tüneti kezelés ez: teremtsük meg az orvosi felügyelettel való otthonszülés lehetőségét.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.10.06. 15:23:28

@tölgy: Ha szerinted a következetes liberális az, aki szerint mindent szabad, akkor a következetes konzervatív az, aki szerint semmit sem?

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.10.06. 15:25:16

@jan: Így már érthető. Az egészségügy számtalan problémája közül hányadik helyen szerepelne ez, ha prioritási sorrendet kellene csinálnod?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.06. 15:31:03

@ulloiut:
1. "aki szerint mindent szabad" - ezt maga szeretné a számba adni, de ne próbálja meg. Nem veszem be.
2. az első állításából miért következne a második?

TG69 2010.10.06. 15:39:43

@ulloiut: A demográfiai helyzet aggasztó és ebben fontos tényező lehet a félelelm a rossz kórházi körülmények illetve a várható szenvedés miatt. Ha az anyák 2 százaléka választja mondjuk ezt a szülési módot az kb 2000 otthon szülés évente, ami napi 5,5 mentő kiszállás maximum (feltéve, ha mind balul sül el). Ez nem olyan sok szerintem.

jan 2010.10.06. 15:43:07

@ulloiut: A sokadikon. De mint mindenütt, szerintem itt se az a megoldás, hogy a 12-dik helyen álló problémához addig nem nyúlunk, amíg az első 11-et 100%-osan meg nem oldottuk.

Alfőmérnök 2010.10.06. 15:46:42

@jan: Márpedig ez pont olyan eset. Amíg bizonyos körülmények nem adottak, addig beszélni sem nagyon van értelme róla.

Tündér_Lala 2010.10.06. 15:50:26

@jan: És természetesen telepítsünk steril műtőt, műszereket, diagnosztikai berendezéseket az otthon szüléshez. Mert a csupasz kezével az orvos sem képes megmenteni a bajba került gyereket, anyát.

Ez egy téves út.
Tessék tudomásul venni, hogy az alacsony csecsemő halandóságnak ára van. Kórházban kell szülni. Ha azt mondják, hogy a szülőszobákat úgy kell átalakítani, hogy az mennél kevésbé legyen rideg kórházi helység, akkor egyet értek. Az otthonszülés azonban felelőtlenség a szakember és az asszony részéről is.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.10.06. 15:51:32

@tölgy: "Geréb következetes libi: ha a nő a teste ura az abortusz esetében, akkor a szülésnél is."

Ha elismerjük, hogy valaki a teste ura bizonyos helyzetekben, abból nem következik - még egy liberálisnak sem - , hogy minden helyzetben el kell azt ismerni. Ön szerint az lenne a következetes "liberális" álláspont. Ezt a logikát próbáltam alkalmazni a konzervativizmusra, úgymond megfordítva annak mondanivalóját. Azt hiszem, hogy ki tudunk abban egyezni, hogy minden normális ember határokat húz, csak a liberálisoknál máshol vannak a határok, mint a konzervatívoknál.

Lehet, hogy Geréb Ágnes úgy általában liberális, az is lehet, hogy nem az, de ennek legfeljebb akkor lenne jelentősége, ha politikai-filozófiai érvekkel indokolná az álláspontját. Ez esetben pedig az derülne ki, hogy sok liberális, köztük jómagam, nem értene egyet vele ebben a kérdésben.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.10.06. 15:55:40

@jan: Jogos. De annyit jelent, hogy nem fogok annyira felháborodni ezen, mint a többin, illetve azt is, hogy azon ki fogok adni, ha valaki ennek ellenére az otthonszülés mellett dönt, és azon még inkább, ha ezt társadalmilag propagálja, mielőtt meg lenne oldva a probléma. Más szóval majdnem mindennel egyetértek amit írtál, kivéve azt a részt, hogy Geréb Ágnest nem kellene kivonni a forgalomból.

szöszibaba 2010.10.06. 15:56:27

azt kéne belátni, hogy a szülés az nem anyuka önkifejezéséről, bátorságának bizonygatásáról, a fennálló eü. rendszer elleni lázadásról stb. szól. nem ez a cél. a cél az, hogy egy kisbaba épen és egészségesen a világra jöjjön, ha baj van, legyen mód segíteni rajta. eközben az anyuka szenvedését lehetőség szerint igyekezzünk minimalizálni. pont.

nem értem, miért jó ez az egész otthonszülősdi. olyan "szőröslábú ősanyás" dolog sztem.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.10.06. 16:00:42

@TG69: A demográfiai helyzet tényleg rossz, de nem hiszem, hogy a kórházi körülményeknek ehhez köze lenne. Ha igen, akkor legfeljebb a másik oldalon, a halandóságnál: ilyen kórházakba és ilyen orvosokhoz az ember nem szívesen megy szűrővizsgálatra.

Ami pedig az arányokat illeti: volt már halálos áldozata is Geréb Ágnes tevékenységének, úgyhogy nem csak arról beszélünk, hogy feleslegesen járják a mentők a várost.

jan 2010.10.06. 16:07:27

@Tündér_Lala: "Ha azt mondják, hogy a szülőszobákat úgy kell átalakítani, hogy az mennél kevésbé legyen rideg kórházi helység, akkor egyet értek."
A biztonság és az otthonosság optimális párosítása szerintem egy ilyen szülőszoba lehet.

loláb 2010.10.06. 16:09:36

Még egy dolog:

Nem tudom, jelenleg kér-e Geréb Ágnes pénzt egy otthonszüléshez nyújtott segítségért, de hogyha erre jogszabályban biztosított lehetősége lesz a duláknak, bábáknak, biztosan nem ingyen fogják csinálni.

Vagy az anya fizeti meg (mint a nem ügyleti szülést, zsebbe), vagypedig a közfinanszírozású egészségügy fog téríteni. Ezzel semmi baj sincs, hiszen az időt, energiát meg kell fizetni. Az otthoni szüléssel feladat átvállalása történik meg, amit az államnak nyilvánvalóan térítenie kell.

Csakhogy. És itt jön be a lényeg: Az otthonszülést szabadságjogi kérdésnek beállítani -és harcolni anyák, gyerekek életét kockáztatva-, miközben az egésznek nyilvánvalóan anyagi vetülete is van, tehát tulajdonképpen egy egzisztenciális harcért kockáztatni vétlen, megtévesztett, vagy idealista emberek, és a mindebből semmit sem sejtő gyermekeik életét, az a világ talán legundorítóbb dolga.

Geréb Ágnes jelenlegi harca, ami érintetlenül hagyja az egészségügy többi, de az otthonszülést megoldhatatlanná tevő problémáit, kizárólag a cselekmény elismertetéséért szól, azaz végeredményben arról, hogy az otthonszülés legális legyen, (és ebből következően érte fizettség is kapható legyen).
Ameddig ugyanis nem lehet otthon szülni, de valaki ezt megteszi, és pénzt is kér érte, azzal kuruzslás büncselekményét követi el.
Sem a kockázatokat nem kezeli, sem a kereteket nem biztosítja, csak legalizálja a jelenleg illegális tevékenységet, ez pedig (a szabadságjogi kérdéseken túl) kizárólag a finanszírozást oldja meg.

Ha Geréb feleősségteljesen járna el, akkor vagy az alapproblémák megoldásával kapcsolatosan harcolna (és ezt akár összeköthetné az otthonszüléssel IS), vagypedig hagyná a francba az egészet, mondván: az egészségügy jelenlegi keretei nem adottak, és én egyedül kevés vagyok ezek megoldásához.

TG69 2010.10.06. 16:10:58

@ulloiut: Szerintem meg nagyon sok nőt riaszt vissza a félelem a szüléstől és ezt segíthetne ez feloldani. A másik kérdés, mik azok a komoly feltételek? Mert pl a napi max + 5 mentőautó, de raálisabban nézve heti 1, az nem okozna azért akkora problémát. A magánorvost meg azért fizetem, hogy legyen ott a szülésen és ne az utolsó percben essék be, tehát akár otthononban is eljöhetne. Mi kellene még?

f.m.j. 2010.10.06. 16:17:05

és még valami: az mindenki figyelmét elkerülte, hogy számos szakmai hibát vétett, nem jókor adott be injekciót, stb.?

szóval sarlatán egészen egyszerűen...

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.10.06. 16:31:08

@TG69: "Mi kellene még?"

Ez a kérdés, amire nem tudok választ adni. Ennek hiányában nem tudok igazat adni neked. Amit tudok, hogy az orvos rokonaim és ismerőseim nagyon felelőtlennek tekintik az otthonszülést, annak ellenére, hogy ők sincsenek oda a kórházi körülményekért.

Az is egy eldönthetetlen empirikus kérdés, hogy hányan vannak, akik a szülés nehézsége és a kórháztartózkodás miatt nem vállalnak gyereket. Én ilyen emberrel még nem találkoztam és furcsának is tartanám: a gyerek melletti döntés egy életre szól, egy néhány kevésbé kellemes nap a kórházban ebben nem lehet meghatározó szerintem. Ha valakinek mégis az, akkor talán jobb, ha nem vállal gyereket.

Mindazonáltal feltétlenül igazad van abban, hogy a szülés feltételein javítani kellene, de csak egy közvélemény-kutatással vagy hasonlóval fogsz tudni meggyőzni arról, hogy ennek demográfiai hatása lenne, mert józan ésszel nehéz felfogni.

TG69 2010.10.06. 16:52:12

@ulloiut: Azért megkérdezhetted volna, hogy mégis ők miért gondolják felelőtlenségnek? Egyébként is itt sokan nyilatkoztak erről elég vehemense ők is válaszolhatnak :). Mondjuk sok olyanról hallani, hogy az első szülés fájdalmai, megaláztatásai és a külső körülmények vezetnek ahhoz, hogy elmarad a második vagy belemenekülnek az alternatív dolgokba.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.10.06. 16:52:28

hány éve szülnek kórházban az asszonyok? 30?
előtte évezredeken keresztül otthon szültek. másik 30 évet a kórház előtt szülőotthonokban, egy orvossal, bábákkal.

aki szült, vagy felesége szült kórházban, tudja milyen mocsok van az összeszart wc-ben, a látogatók üvöltöznek, az orvosok ha nem tejelsz előtte már egy fél évvel ált. le sem szarnak.

radala 2010.10.06. 17:03:45

Mennyi hülye van itt, agyamat eldobom. Gusztustalan ostoba hülye az, aki bedől a tolvaj szülészmaffiának. Geréb Ági egy igazi hős.
Nem hittem, hogy a mandineren ekkora faszok vannak.
Nagyon csalódtam. GÁ semmivel sem nyír ki több gyereket, mint egy átlag kórház. Nagyon fölbosszant ez az egész.

radala 2010.10.06. 17:10:59

@vero: Arról nem is beszélve, hogy az orvosok szerintem még a Semmelweis előtti idők miatt még csak épp, ha most kezdenek pluszba jönni gyerek/anya kinemnyírásban. Arról is érdemes lenne pár szót ejteni, hogy mekkora ökörség gátat metszeni és nagyban növelni az esélyt a inkontinenciára, csak, hogy a kibaszott orvosnak könnyebb dolga legyen. kevés dolog basz föl annyira a világon, mint GÁ fikázása. No meg pláne az, amikor az otthon szülőket felelőtlenezik, teljesen ostoba tudatlan faszok. Most nem mondom, hogy ezért többet nem nézem meg a mandiner blogot, mert amúgy kedvelem. De ez egy akkora feketepont, mint ide lacháza.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.10.06. 17:14:42

@TG69: „Azért megkérdezhetted volna, hogy mégis ők miért gondolják felelőtlenségnek?”

Megkérdeztem, persze. Csak azt nem kértem meg, hogy tételesen sorolják fel a gyógyászati segédeszközöket, amik kellenek egy biztonságos szüléshez (vagy amelyeknek legalább elérhető távolságon belül kell lennie), ill. annak realitását, hogy ezek kihelyezhetőek legyenek egy szüléshez.
Azért felelőtlen, mert felléphet sokfajta komplikáció, és ennek van egy része, amelynél a mentő bevárása kritikus időveszteséget okoz. Más szóval nagyobb a valószínűsége, hogy meghal a csecsemő, és ez hatványozottan igaz, ha nincs jelen orvos, hanem csak Geréb Ágnes.

„Mondjuk sok olyanról hallani, hogy az első szülés fájdalmai, megaláztatásai és a külső körülmények vezetnek ahhoz, hogy elmarad a második vagy belemenekülnek az alternatív dolgokba.”

Hogy az alternatív megoldást, azaz az otthonszülést sokan szeretnék a rossz kórházi körülmények miatt, azt elhiszem. A dohányzáson, íváson keresztül, stb. elképesztő dolgokat csinál sok terhes anya egyébként is, az otthonszülés messze nem a legfelelőtlenebb.

De hogy valaki a kórházi körülmények miatt ne akarjon másodikat, azt már kevésbé hiszem. Ilyenkor esetleg meg kellene nézni, hogy nem ördögfióka-e az első:-) Komolyra fordítva a szót: sok oka lehet annak, hogy valaki nem akar másodikat, és nem tartom kizártnak, hogy ez kifogásként szolgál. De tulajdonképpen feleslegesen vitatkozom veled erről, mert egyértelműen egyezik a véleményünk: a kórházi körülményeken javítani kellene.

radala 2010.10.06. 17:21:39

@ulloiut: nem a kórházi körülményeket kell javítani, hanem lehetővé tenni, hogy otthon biztonságos legyen a szülés. Álljon készenlétben a mentő, amikor GÁ kimegy egy szüléshez.
A szülészek szimplán egy gusztustalan sarlatán maffia, semmi keresnivalójuk a szülésnél, hacsak nincs valami igazi komplikáció.
A szülés nem betegség, teljesen nevetséges, hogy MO-n 40 % császár van svájcban meg 2 %...
A szülészek menjenek a picsába, meg a börtönbe, nem szerencsétlen GÁ.
Egy indokolatlan császár meg egy indokolatlan gátmetszés az, ami gondatlan veszélyeztetés, nem az, hogy Geréb Áginál akad 3000 szülésre egy haláleset.
No jó, belátom ebben a témában annyira elérzelmesülök, hogy nem vagyok alkalmas a vitára:-)
Szeretném finoman kulturáltan megfogalmazni a gondolataimat, de nem fog sajnos sikerülni.:-)

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.10.06. 17:33:42

@radala: "No jó, belátom ebben a témában annyira elérzelmesülök, hogy nem vagyok alkalmas a vitára:-)"

Kár, mert ha az indulatból kihámozzuk az érveket és az adatokat, akkor eddig a legmeggyőzőbb érvek kerülnek elő Geréb Ágnes működése mellett.

Ezzel már nem tudok vitatkozni, mert nem ismerem a vonatkozó statisztikákat. Ha nem csak a kellemetlen körülmények és a bunkóság uralkodnak a kórházakban, hanem szakmailag is rosszul csinálják, akkor lehet, hogy igaza van a Gerébistáknak. Ezt nálam felkészültebbeknek kell megvitatnia veled.

Rivud 2010.10.06. 17:35:18

Teljesen világos, hogy az otthonszülésnek vannak plusz kockázatai, még ha százalékosan nem is túl magas, ezt nem nehéz belátni. Nem is értem azt az érvelést, hogy ha baj van, akkor "hívják a mentőt". Amíg a mentő kiér, és elviszi a szülő nőt a kórházba, az az idő nyilván az esélyeket rontja. Az sem érv, hogy régen így volt: persze hogy így volt, de azért kicsit magasabb volt a gyerekhalandóság is. De az sem lehet érv, hogy Nyugaton ez már bevett dolog. Ha növeli a kockázatokat, akkor teljesen mindegy hogy hol bevett a dolog, és hol nem az (arról nem is beszélve - amirő fent is szóltak - hogy ott más körülmények között engedélyezik ezt).
Ugyanakkor teljesen megértem, és egyetértek azzal is, hogy a kórházi áldatlan körülmények ugyanolyan, sőt lehet, hogy "százalékosan" még nagyobb kockázatot jelentenek.De ma a szülő nő szabadon választhat kórházat, és egy kis pénzért cserébe orvost is. Például a Szent Imrében az "otthonszülés a kórházban" elvét alkalmazzak, ami számomra teljesen egyértelműen az idális megoldás. Én négyszer szültem ott, az "IKEA-szobában", és nagyon szép szüléseim voltak.
Személy szerint biztosan nem vállalnék plusz kockázatot mindenféle furcsa ideológia mentén. Mert mégiscsak a születendő gyerekem egészsége a legfontosabb.
Ami a kórházi baleseteket illeti: a kórházi ügyeket azért könnyebb eltussolni, mert a felelősséget nehezebb bebizonyítani, itt viszont ez teljesen egyértelmű. Ezért nem igaz az összeesküvés- és boszorkéynüldözés-elmélet
Mindazonáltal mégis úgy gondolom, hogy itt mégis azoknak a szülőknek a legnagyobb a felelőssége, akik maguk választják maguknak a Geréb Ágnes-féle otthonszülést. Persze - szerencsétlen esetben - a büntetésük is a legnagyobb

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.06. 17:44:22

@vero: persze, nyasszaföldön is megszületik minden második gyerek, a többit meg a sakál rágja ki holtan az anyjából. DE! nincs más lehetőségük. onnantól kezdve, hogy mindenféle ködevő ideológiát követve úgy szülnek otthon családok, hogy tudván tudják, hogy ha gáz van, akkor nem áll rendelkezésükre az ami a kórházban, hát onnantól fogva bűnözők. még ha hálistennek a nagy része problémamentesen szül.

és tudod most futottunk bele ezekbe a seggfejekbe, éppen a minisztériumnál tüntetnek. tarisznyásak, hosszúpulóveresek, az ember korlátlan szabadságában feltétlenül hívők, az eleve elrendelés rabjai, és ami a legborzalmasabb, nem újlipótvárosiak, néhányat láttam csak köztük, azok izzó, démoni tekintettel lesik, hogy mit tudtak művelni a magyar népelem egy részével. a tüntetők között, tanyagazda, tengerszemű, tisztalélek fiatalember, mit tudom én hány feleséggel, látszik, hogy kicsit abbahagyták a nemezelést a tanyán, hajuk hossszú, a gyerekek láthatóan nagyon szabadok. az arany jános utcán folyik a tej, a nők, mint a kocák, takaratlanul, az utcán térdelve szoptatják kisdedeiket. hihetetlen egy vúdsztok, na! :)

szubjektiv 2010.10.06. 17:44:34

Sok tájékozott hozzászóló vagyon itten. Először is, Geréb Ágnes szülészorvos, akit a foglalkozása gyakorlásától 2007-ben eltiltottak. (Azt nem tudom mennyi időre.)
Tehát már akkor orvos volt, amikor sok hozzászóló valószínűleg még meg sem született.
Az otthonszülés meg nem ördögtől való dolog, amit ezobioöko vallású, eszement, felelőtlen, hippi anyukák szeretnének.
A mai napig nem szabályozott az otthonszülés Magyarországon, a probléma itten vagyon és nem máshol. Ebben alighanem belejátszik az is, hogy a szülészek és a politikusok jellemzően férfiak, akik leszarják ezt a teljesen jogos igényt. Sokkal egyszerűbb üldözni a boszorkányt.
Amúgy otthon nem csak azért akarnak szülni egyes elfajzott nők, mert a kórházakban elég rémesek és személytelenek a körülmények, hanem mert meghitt, bensőséges, természetes szülést szeretnének átélni.

pamocsnyik 2010.10.06. 18:17:11

@jan: Miért kell otthon szülni, ha egyszerűbb nem otthon?

Szerintem nyugaton a biztosítás nélküli, vagy alacsonyabb kategóriás biztosítású szegényebbek kényszerpályája lehet az otthonszülés...

pamocsnyik 2010.10.06. 18:27:40

@TG69: egy komplett mobil szülőszoba? ;-)

jan 2010.10.06. 18:32:24

@pamocsnyik: nem, ez nem a szegények kényszermegoldása kint, mint ahogy gondolom GÁ-hoz is értelmiségi nők járnak szülni főleg.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.06. 18:47:18

geréb a szüléséért nem kér pénzt, meg a dúlák sem, de a szülést megelőzi egy szülési tanfolyam vagy mi a tököm, azért kell fizetni, meg adomány az alapítványnak, meg ilyenek. közel sem ingyenes.
@szubjektiv: "Amúgy otthon nem csak azért akarnak szülni egyes elfajzott nők, mert a kórházakban elég rémesek és személytelenek a körülmények, hanem mert meghitt, bensőséges, természetes szülést szeretnének átélni. "
ez helyes és szép. csakhogy gerébék nem tudják a biztonságot szavatolni. ha a tarisznyás pina otthon, szitárzenében, füstölőt szagolva akar szülni, vagy sámándobolás közben, azt csak úgy teheti, hogy a legkisebb komplikációra rámehet ő is meg a gyerek is.

pamocsnyik 2010.10.06. 18:47:40

@radala: szerintem húzz vissza a barlangba. Ne fűts, ne használj áramot, és csak gyalog közlekedj.

A gátizom szerintem a székletürítésért felelős, nem a vizelésért, ezért szerintem nem nagyon lehet köze az inkontinenciához...

Javítson ki valaki, aki ért hozzá!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.06. 18:51:12

@pamocsnyik:
a gátizom mindenért felelős. a női gondolkodás alapja. olyan mint csukláskor a rekeszizom

pamocsnyik 2010.10.06. 18:53:25

@szubjektiv:

Miért teljesen jogos igény? Szerintem egy valamire való anyának ne legyenek már igényei a gyermeke egészségét veszélyeztetve.
Meghitten, szépen lehet kórházban is szülni. Számtalan jobbnál-jobb szülészet áll már rendelkezésre, nem is értem ezt a rémképkeltést a balkáni kórházi állapotokról.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.06. 18:53:44

@radala:

"GÁ semmivel sem nyír ki több gyereket, mint egy átlag kórház."

tényleg hagyhatná a hatóság, hogy geréb megnyerje a versenyt.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.06. 18:56:35

@radala:

és tudja mi lenne igazi szülészi geciség? ha akkor is átvágnák a gátat, ha császároznak

Megélhetési rasszista 2010.10.06. 18:58:18

@szöszibaba: "Szőröslábú" - ez tetszik. :)
A csecsemőt sajnálom, különösen, ha komplikáció marad hátra. De én a rendőrök helyében anyukát, apukát és az egész bagázst elvittem volna, ugyanis gerébágnes már volt eltiltva a foglalkozásától. Aki ez után még mindig hozzámegy házi szülésre, arról minimum az önveszélyes és nem beszámítható.
Másrészt mi lett volna, ha a mentő tényleg egy olyan csecsemőhöz ment volna, ahol komplikációk vannak és a szülők számítanak rájuk? Akkor két faszkalap miatt (anyuka és geréb) ott haljon meg?
Az ilyen ne szüljön, annyira nincs szükség gyerekre.

pamocsnyik 2010.10.06. 18:58:59

@Grift: igen, a szülészek, gyakorlatilag csak sportból csinálják, hogy aztán varrogathassanak... Van, amelyik a keresztszemesre esküszik, s van, amelyik ki is hímezi az öltések körül... :-D

Manyi Béci 2010.10.06. 19:27:52

ehhehe.
Kommentelő pajtások!
Tegye fel a kezét az, aki már szült!
Jé, 1 db kommentelő.
Mennyi okos ember mégis.

Szekszkazan (törölt) 2010.10.06. 19:29:45

Geréb Ágnest őrizetbe vették. Nagy hiba. A helyszínen kellett volna agyonlőni.

Tehetetlen Dodó 2010.10.06. 19:31:52

@Manyi Béci: Én meginterjúvoltam a hitvesemet.
Azt mondja, csodálkozik, hogy még vannak olyan ostoba nők, akik képesek ennél a rossz referenciájú asszonynál szülni.

(Hitvesem ért hozzá, már kétszer is volt áldott állapotban és három gyermeket is a világra hozott.
Csúnya, rideg, csempeburkolatos kórházban).

szubjektiv 2010.10.06. 19:42:04

@Manyi Béci: Jelen.

@Grift: Szép volt ez a "tarisznyás pina".
Nem arról szól a történet, hogy Gerébék mit tudnak biztosítani vagy nem, hanem, hogy itthon nincs szabályozva az otthonszülés. Geréb igen régóta foglalkozik ezzel a dologgal, ha hibázott, vétett, azért megkapta, megkapja a büntetését.
Azt teljesen abszurdnak tartom, hogy őrizetbe vették. Ennél már csak a tinilányos történet volt abszurdabb.
Szeretem, mikor a témáról mit sem tudó, önjelölt megmondók kijelentik, hogy egy adott dologról másképp gondolkozó emberek idióták, felelőtlenek, ostobák, miegymás.

TamásD 2010.10.06. 19:44:21

Olvastátok a poszt szövegét? Nyugat-Európa országaiban a szülések 1-2 százaléka zajlik otthon. Akkor miről beszélünk? Ha a jóval fejlettebb helyeken is 98-99% belátja, hogy a szülés biztonságosan se orvossal, se orvos nélkül nem vezethető le otthon, és azért szerintem a babák olyan kutya nagy traumát nem szenvednek azzal, hogy kórházban látják meg először az anyjukat, akkor miért akarnánk akár egyetlen esetben is kockáztatni az anyag és/vagy a gyerek egészségét? Mint ahogy az ellen sem lázad senki, hogy a vakbelét ne otthon vegyék ki, mert milyen jó lenne a saját ágyában lábadozni, azt is be kell látni, hogy biztonságosan szülni csak kórházban lehet.

szubjektiv 2010.10.06. 19:45:19

@Tehetetlen Dodó:
Referencia? Tudunk adatokat? Én nem. A saját szülészem idevágó adatait sem ismerem.
Én biztos nem szülnék nála, de nem a referencia miatt, hanem mert nekem ellenszenves.

Tehetetlen Dodó 2010.10.06. 19:49:58

@szubjektiv: Negatív referenciára gondoltam, mert az már van vele kapcsolatban bőséggel.

(Nem az otthonszülés ellen vagyunk, megfelelően előkészítve, megbízható szakemberekkel nyilván jó alternatíva, nem egy helyen gyakorolják a világban. De ez az asszony már annyi balhé részese volt, hogy bolond, aki megbízik benne.
Házat sem építtet senki olyannal, akiről tudja, hogy négy-öt épülete már összedőlt).

Manyi Béci 2010.10.06. 19:51:20

@Tehetetlen Dodó:
"Csúnya, rideg, csempeburkolatos kórházban"
Az ilyesmit legfeljebb másnap veszi észre az ember.

szubjektiv 2010.10.06. 19:54:41

"Magyarországon sokak szerint az infrastrukturális adottságok nem megfelelőek ahhoz, hogy vészhelyzet esetén időben odaérjenek, és megmenthessék a baba és az anya életét, de a legnagyobb probléma, hogy törvényi szabályozás nem létezik."

Telefonhálózat nincs vagy autóutak vagy mentőautó?
Jogi szabályozás pedig valóban nem létezik, arra sem veszik a fáradtságot, hogy tiltsák.

hirszerzo.hu/belfold/20101006_otthonszules_gereb_tragedia

Hugo2010 2010.10.06. 20:00:53

@szubjektiv: Így van. Szar az úthálózat. Kevés a mentőautó, csecsemőmentő meg pláne. Vagyis igen-igen sokára jön meg a mentő, mint ahogy a jelen eset is bizonyítja.

evil overlord (törölt) 2010.10.06. 20:02:13

@bz249: Pontosan. Itt lenne az ideje előzetesbe vágni a tárgyalásig (minimum a háziőrizet).

@Szekszkazan: Nekem is ez volt az első gondolatom :(

@szubjektiv: OK, hogy jó lenne megoldás a problémára, de ez a boszorkány (ld. @f.m.j.: által linkelt képet) már több szülést elbaszott (és ahelyett, hogy segítséget hívott volna, nekiállt ötletelni *), ráadásul jelenleg is eltiltás alatt van (ha jól tudom). Summa summarum: az anyának is kijárna egyrészt egy pszichiátrai vizsgálat, másrészt büntetőeljárás a gyermek (szándékos) veszélyeztetése miatt.

*: ha egy orvos észreveszi, hogy valamit elrontott akkor általában meg próbálják menteni a beteget (legfeljebb utólag elkenik a dolgot)

szubjektiv 2010.10.06. 20:03:12

@Manyi Béci: Dehogy otthon.
Én az összes szarságot észleltem a kórházban, nem lehetett nem észrevenni.

@Tehetetlen Dodó: Nem hiszem, hogy létezik szülész, akinél még nem történtek problémák, nem tudom elképzelni.
Nem vitatom, hogy a kórházban rendelkezésre áll olyan háttér, ami otthon nem. Épp ezért disznóság, hogy nem szabályozzák a dolgot. Ha otthon szülsz, akkor egy dög vagy, aki kockáztatja a gyereke életét. Pont.
És ez így nem jó.

Billy Cole 2010.10.06. 20:06:16

Ide is beírom hátha valaki...

"Miért van az, hogy az otthonszülők többségét még a következő tulajdonságok is jellemzik:

a) gyereket csak Waldorfba járatom
b) védőoltást be nem adok, még csak az kéne
c) kenyeret a boltból? Hülye vagy mérgező!
d) palackozott ásványvíz, csapvíz? Meg vagy te őrülve? Van egy ismerősünk akitől a bio ionizált alpesi-hegyi-barlangi-thermál vizet vesszük

Hirtelen ennyi..."

oraculum_dixit 2010.10.06. 20:07:49

Azok, akik azt hiszik, hogy Geréb Ágnes statisztikája rosszabb mint bármelyik harminc éve praktizáló magyar szülész statisztikája, azok egész egyszerűen tájékozatlanok, és bedőlnek annak a boszorkányüldözésnek, ami itt egy szakmailag kitűnő és felelősségteljes orvos ellen folyik, akinek az a bűne, hogy keresztbetesz a kollégáknak, akiknek az az érdekük, hogy a szülések továbbra is a kórházakban folyjanak. Nekik így kényelmesebb, így tudják a saját fontosságukat jobban elhitetni, így folyik be több pénz a zsebükbe is, a kórházi kasszába is. A kórházi szülések során azonban ugyancsak számos gyerek sérül meg vagy hal meg, csak éppen ezt nem érdeke a magyar orvostársadalomnak szellőztetni. Vannak arról mérvadó felmérések, hogy normál lefolyású terhesség esetén az otthonszüléseknél kevesebb komplikáció szokott fellépni, és ezért biztonságosabbnak tekinthető, mint a kórházi szülés. Emellett sokkal olcsóbb is. Akik arra hivatkoznak, hogy nincs pénz a mentőszolgálatra, azok belegondolhatnának abba, hogyha a magyar nők egy jelentős hányada kihagyná az egyhetes TB-fnanszírozott kórházi üdülést, akkor mennyi pénzt lehetne megspórolni és a mentőszolgálat fejlesztésére költeni! Németországban és Hollandiában nem véletlenül támogatják az otthon szülni szándékozó nőket -- nem azért teszik, mert annyira megértik a kis lelküket, hanem azért, mert ez sokkal olcsóbb az egészségbiztosítóknak!!!

Hugo2010 2010.10.06. 20:08:01

@szubjektiv: Az összes szarságot? De megszültél nem? Gondolom jártál előtte is a kórházban vizsgálatokon, ha annyira zavart miért nem mentél máshova? Egyébként meg általában a kórházakban a szülészet a legpofásabb.
Gondolom bármely más orvosi problémádat is inkább otthon kezeltetnéd, mint a csúnya kórházban.

Hugo2010 2010.10.06. 20:12:18

@oraculum_dixit: Leírtad a kulcsszót: normál lefolyású. Váratlan, előre nem látható komplikáció szerintem bármikor előfordulhat. Innentől kezdve már nem "normál lefolyású".
Azt meg, hogy a szülő számára olcsóbb erősen kétlem. Gyanítom G. Ágnesék sem az anyuka két szép szeméért vesznek részt a szülésen.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.10.06. 20:12:28

@Grift: persze persze :D jó szöveg.
a lényeg azonban megint csak ott van, hogy egy atom technokrata szekularizált társadalom nem tud mit kezdeni a normális dolgokkal. a másik oldal meg szarból akar várat építeni.
nagyanyám otthon szülte apámat, a bába barátnő volt és dúla, utána keresztmama tavalyig .
bassz. valami ilyet akarnak a szerencsétlenek, csak a világ pusztult le mellettük csontig.

szubjektiv 2010.10.06. 20:13:19

@Hugo2010: Na erre kéne azt, hogy szabályozzuk, hogy milyen feltételek esetén lehet ezt legálisan csinálni.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.06. 20:15:38

@szubjektiv:
tarisznyás pina, hát tarisznyás pina.

"Szeretem, mikor a témáról mit sem tudó..."
annyit tudok, hogy 11 héttel ezelőtt nem örülhettem volna a gyerekemnek, és valószínűleg az anyját is temethettem volna, ha otthon szülést rendezünk. van a családban, aki kettőt szült otthon, minden komplikáció nélkül. de a komplikációra nincs felkészülve sem a geréb, sem a rendszer.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.10.06. 20:17:32

nézzünk már rá GÁre! akinek van szeme, lejön. egy boszorkány. kinek fehér, kinek fekete. vértanú lesz vagy szent.

Billy Cole 2010.10.06. 20:18:31

@oraculum_dixit: A normális lefolyású, komplikáció mentes szülést én is letudnám vezetni, ez kb. olyan mint egy anyanyelvi szinten angolul beszélőt alapfokú nyelvvizsgára felkészíteni!

Hugo2010 2010.10.06. 20:19:37

@szubjektiv: Ha lenne szabályozás, akkor megérteném az így szülőket. Addig viszont felelőtlenségnek tartom.
A halott vagy sérült gyerek elég komoly büntetés (legalábbis remélem), annak aki felelőtlenül játszott a gyereke életével. De mellesleg én még azért mással is szankciónálnám.

szubjektiv 2010.10.06. 20:20:35

@Hugo2010:
Soha eszembe nem jutott, hogy otthon szüljek. A halálbüntetés ellen sem azért vagyok, mert a pincében elföldeltem egy pár ellenszenves szomszédot.
Nem tudom miért lenne érdekes a személyem.

oraculum_dixit 2010.10.06. 20:21:57

Azt is meg kéne érteni, hogy bármilyen fejlett is relative az orvostudomány, a szülés akkor sem kockázatmentes SEHOL. Viszont azt, hogy milyen arányban végződik egy szülés problematikusan, erősen befolyásolja a fő ágens, ti. a szülő anya lelkiállapota, állóképessége. A kórházi körülmények sajnos sokhelyütt nagyon kiszolgáltatottá teszik az anyákat, és ettől csökken a pszichikai erejük, ami nagyon kéne ahhoz, hogy a szülést, ami egy nagyon komoly sportteljesítmény, végig tudják csinálni. Ezért tehát a kórházi környezet nem csak biztonságosabb (a vészhelyzet elhárítására alkalmasabb) hanem egyúttal maga is vészhelyzetek generálója lehet. Ezt próbálják kivédeni egyes kórházakban azzal, hogy otthonos környezetet próbálnak teremteni, de akkor még mindig stresszfaktor az idegen személyzet az anya számára. Ezért van, hogy az egészséges terhesek otthonszülési statisztikája kicsit jobb a kórházinál -- mert ott kevesebb a stresszfaktor, itt meg könnyebben korrigálnak, és így nagyjából kiegyenlítik egymást. Ami tehát mégis az előbb mellett szól, hogy nem rosszabb a statisztikája, viszont ezerszer olcsóbb!

Természetesen veszélyeztetett terhesség, korábbi szülési komplikációk, és az anya idős kora esetén minden fejlett országban kórházi szülés javasolt!
Azért is jó lenne végre, ha nekünk is lenne erre jogi szabályozásunk, hogy ne Geréb Ági vigye el a balhét, ha a veszélyeztetett terhes anyuka olyan hülye, hogy "saját felelősségére" nem hajlandó bemenni a kórházba szülni.

Most mondjátok meg, mit tehetett volna? Azt mondja, mosom kezeimet? -- Inkább segített, próbálta menteni a menthetőt, ha már az anya nem volt hajlandó kórházba menni. Vitte volna be akarata ellenére?
Aztán Ő a hibás a végén!?
Ők maguk hívták ki a mentőt is. Nem tűnt fel még egyetlen itt véres szájjal hóhért kiáltónak, hogy Ő szokta kihívni a mentőt!??
Rohamos szülés volt ráadásul. Tudjátok egyáltalán, mit jelent ez?
Miért is hibáztatjuk Geréb Ágit tulajdonképpen?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.06. 20:23:53

@vero:

azért biztos megesett a családban a halva születés, anyahalál, egyebek.
tudod, petőfi gyalog jött pestre. az is szép, az is jó, de fogadjuk, hogy te a múltkor kocsival jöttél! :)

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.10.06. 20:30:00

benne is van a lényeg az írásban: "Igen ám, de a nyugati országokban szigorú törvényi szabályozás vonatkozik az otthonszülésre; " de nem a szigorú törvényeken múlik.
mo. nem jogkövető és nem liberális (ha van a szónak + értelme) ország. felesleges hollandiával, vagy bármelyik ny eu-i országgal összehasonlítani. főképp ilyen szempontból. viszont még mindig sokkal nagyobb igény van a szakralitásra. nem financiális okokból szeretnének otthon szülni. minél jobban tiltják és bélyegzik, annál nagyobb varázsa és respektje lesz. mint a fa szappan a 70es években.
az orvostársadalom feudális látlelete ez az egész ügy. csak azt nem értem, hogy a jordán média, hogyan azonosul ilyen szinten a fasiszta orvosokkal.

szubjektiv 2010.10.06. 20:30:46

@Hugo2010: Én nem mondtam, hogy megértem azokat a szülőket, akik belemennek abba, hogy otthon történjen a szülés, mert én sem tartom biztonságosnak.
De megértem, hogy sokak így szeretnék világra hozni a gyereküket és disznóságnak tartom, hogy évtizedek alatt nem tudtak kiizzadni egy szabályozást a tisztelt erre illetékes urak és hölgyek.

Archenemy 2010.10.06. 20:31:10

@oraculum_dixit: "Azok, akik azt hiszik, hogy Geréb Ágnes statisztikája rosszabb mint bármelyik harminc éve praktizáló magyar szülész statisztikája"

Geréb nem csak a "sima" eseteket vállalja el? És eleve gondolom elsősorban a "környezettudatos", értelmiségi középosztály körében népszerű, akik az életvitelük miatt eleve sokkal valószínűbb, hogy életképes csecsemőt hoznak a világra.

A kórháznak meg be kell fogadnia mindenkit, az alkoholista, láncdohányos, 150 kilós anyukától a 30 fős rokonsággal érkező tizenöt éves felcsináltig, no és persze az összes problémás esetet is ők nyerik.

Ezek mellett a statisztikákat hasonlítgatni kb olyan, mintha én azt mondanám, hogy én mindig csak a hátsó udvarunkon autóztam, tehát én akkor sokkal jobban vezetek, mint bárki más, hiszen még sosem okoztam balesetet.

Hugo2010 2010.10.06. 20:31:49

@szubjektiv: Akkor itt elég erős ellentmondásban vagy magaddal. Nem az a gond, hogy valaki otthon akar szülni. Hanem az, hogy jelenleg ezt még nem teheti meg biztonsággal. Vagyis be kellene látnia, hogy a saját szubjektív érzelmeinél fontosabbnak kellene lennie a születendő gyereke iránti aggódás. Ehelyett azt látni, hallani, hogy a kedves anyuka ezért-azért nyafog és inkább kockáztatja a gyereke egészségét.
Nekem se tetszett a kórház ahová a mentő bevitt az autóbalesetem után, de mivel orvosi ellátásra szorultam (műtétre) nem mondtam azt, hogy én inkább otthon, mert ott szebb az enteriőr.

oraculum_dixit 2010.10.06. 20:32:21

@Billy Cole: Az a benyomásom, fogalmad sincsen mit beszélsz.

Tudod, komplikációból is sokféle súlyosságú van. Egy gyakorlott szülészorvos vagy bába akár egy faros gyereket is a világra tud segíteni bármiféle műtéti beavatkozás nélkül (legfeljebb gátmetszéssel, amit Ági is szokott csinálni, akár otthon is, ha indokolt). De ha nincsen szakszerű segítség, bele is halhatnak -- az anya is, a gyerek is.
Fogalmad sem lenne, mit kéne csinálni!

A másik meg az, hogy egy szakképzett bába/szülész előbb látja meg, hogy muszáj mentőt hívni, mint egy laikus. Bizony, ez is nagyon fontos, és nem véletlen, hogy senki sem vállal olyan helyen otthonszülést, ahova a mentőszolgálat egy bizonyos kritikus időn belül nem bír kiérni.

És még így is óriási kockázatot vállalnak, hiszen vannak ilyen rohamos szülések is.
De az a helyzet, hogy ezeknek a nagy része amúgy sem érne be a kórházba, más részük meg a kórházban is súlyosan veszélyeztetett lenne.

Ismerek olyat is, akinek szuper budapesti szülészeten tették tönkre a gyerekét, pedig ott, ha észnél lettek volna az orvosok, nem ez lett volna a szükségszerű kimenet -- sovány vigasz, de utóbb meg is nyerték a szülők kártérítési pert, hogy legyen miből tolószéket venni a magatehetetlen gyereknek... :(

Higgyétek el nekem, nem Geréb Ágiról van itt szó, hanem a magyar szülészek lobby-tevékenységéről.

A szülés veszélyes üzem, és attól különösen sajátságos helyzet, hogy nem csak és elsősorban az orvos szakértelmén, hanem az anya testi-lelki felkészültségén is múlik, hogy hogyan alakul.
Ezért nem lehet más egészségügyi szituációkkal egybevetni.

MoMoni 2010.10.06. 20:33:45

@pamocsnyik: Ami a gátizmot és az inkontinenciát illeti, én úgy tudom, inkább az okozhat inkontinenciát, ha nincs gátmetszés és túlságosan megnyúlik az izom szülés közben. Ami pedig az indokolatlan gátmetszést illeti: volt egy szülésem "indokolatlan gátvédelemmel", ami után bekakáltam volna a repedés bevarrása közben, ha nem kaptam volna beöntést szülés előtt, majd később egy szülésem állítólag indokolt gátmetszéssel (utólag már nem lehet tudni, mi lett volna, ha...). A varrás és a szülést követő több napos érzés össze sem hasonlítható a kettő között, így a harmadik szülés előtt állva meg fogom kérni a dokit, hogy ne vacakoljon, inkább vágjon feleslegesen, vállalom.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.10.06. 20:34:02

@Grift: csak az erősek maradtak. öregék 5 testvér, 1-0, 1-6, 3-90en felül háborúval. de legalábbis nem kellett minden reggel-este lélegeztetni szteroidokkal.
vonattal támadtam. ma az is próbatétel :o)

1lány 2010.10.06. 20:37:05

by the way: Geréb Ági orvos. A tizenvalahány éves klinikai gyakorlatát had ne törölje már el holmi giccsbíróság, ok?
és mi lenne, ha olyanok kommentelnének, akiknek legalább minimális infóik vannak Ágiék tevékenységéről, amit nem Blikkből csipegettek össze?
Ágiék statisztikái jobbak, mint a kórházaké emberek! Talán ennyit a veszélyeztetésről.

Hugo2010 2010.10.06. 20:38:04

@oraculum_dixit: Talán azzal, hogy nem ebben a formában kellene népszerűsíteni az otthonszülést. Azzal, hogy kihívja a mentőt (érdekes módon csak akkor amikor már szinte késő) nem igazán javít a dolgok állásán.
Egyébként meg tudomásom szerint több orvosszakértő is megállapította az ellene folyó eljárás során, hogy szakmailag hibázott többször is.

Sokorai_Atala 2010.10.06. 20:41:03

Azt szeretném kérdezni, ha a holland mintával példálóznak az otthonszülést pártolók, hogy miért gondolják, hogy a G.Á-nak nem kell pénzt adni (tanfolyam díj van) és/vagy miért gondolják, hogy az otthon-szülést felügyelő orvosnak nem fog a kedves anyuka-apuka pénzt adni - honi szokás szerint. Mindig a szülész maffiáról hallunk, akik nem akarják az otthon-szülést a pénz kiesés miatt. Akkor számoljunk. Számoljunk az előzőleg általam leírtakkal, illetve számoljunk, hogy amennyiben szabad lesz hány % választja ezt. Mennyi a bevétel kiesés, ha a nagyon fejlett Hollandiában a nők egyharmada választja ezt.

Hugo2010 2010.10.06. 20:41:04

@oraculum_dixit: Hagyjuk már ezt a szülész lobbit. A bábáknak ugyanúgy érdekük a lobbi. Ők is pénzből élnek. Ők meg e szerint a logika szerint azért vannak az otthonszülés mellett, mert nekik meg ez hoz bevételt?

Sokorai_Atala 2010.10.06. 20:41:04

Azt szeretném kérdezni, ha a holland mintával példálóznak az otthonszülést pártolók, hogy miért gondolják, hogy a G.Á-nak nem kell pénzt adni (tanfolyam díj van) és/vagy miért gondolják, hogy az otthon-szülést felügyelő orvosnak nem fog a kedves anyuka-apuka pénzt adni - honi szokás szerint. Mindig a szülész maffiáról hallunk, akik nem akarják az otthon-szülést a pénz kiesés miatt. Akkor számoljunk. Számoljunk az előzőleg általam leírtakkal, illetve számoljunk, hogy amennyiben szabad lesz hány % választja ezt. Mennyi a bevétel kiesés, ha a nagyon fejlett Hollandiában a nők egyharmada választja ezt.

Sokorai_Atala 2010.10.06. 20:41:08

Azt szeretném kérdezni, ha a holland mintával példálóznak az otthonszülést pártolók, hogy miért gondolják, hogy a G.Á-nak nem kell pénzt adni (tanfolyam díj van) és/vagy miért gondolják, hogy az otthon-szülést felügyelő orvosnak nem fog a kedves anyuka-apuka pénzt adni - honi szokás szerint. Mindig a szülész maffiáról hallunk, akik nem akarják az otthon-szülést a pénz kiesés miatt. Akkor számoljunk. Számoljunk az előzőleg általam leírtakkal, illetve számoljunk, hogy amennyiben szabad lesz hány % választja ezt. Mennyi a bevétel kiesés, ha a nagyon fejlett Hollandiában a nők egyharmada választja ezt.

devadel 2010.10.06. 20:41:52

@jan: geréb ágnes úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem probléma ha meghal néhány gyerek, ez természetes dolog, el kell fogadni. hasonlóképpen nyilatkozott az az anyuka, aki éppen akkor veszítette el gyerekét geréb ágnes támogatásával.

nekem senki ne mondja, hogy ez normális. hülye szektás sötét népek.

tevevanegypupu 2010.10.06. 20:42:22

A nagymamaim korhazban szultek, de a dednagyanyaim otthon. Vilagra is hoztak az egyik tizenegy, a masik kilenc gyereket minden baj nelkul. Hogy ez hogy sikerult nem tudom, egyik sem volt vasgyuro az elbeszelesek es a fenykepek alapjan, dehat akkoriban valoban nem mentek korhazba, (1800-as evek legvegen). Ugy latszik egy-ket generacio es megvaltoztunk fizikailag es lelkileg is, de mar nem megy az otthon szules. Lehet probalkozni de nagy kockazat, nem is annyira az anyara inkabb a gyerekre..

oraculum_dixit 2010.10.06. 20:42:29

@Archenemy: Ez mindenütt a civilizált világon így van: otthon csak komplikációmentesnek ígérkező szülések vezethetők. DE nincsen olyan, hogy 100%-ig előre láthatóan komplikációmentes! Ismerek olyan anyát, aki két szuper könnyű szülés után a harmadikba majdnem belehalt -- kórházi szülésbe!

Azt kellene megérteni, hogy az, hogy nincsen biztosan komplikációmentes szülés, nem ellenérv az otthonszülések ellen, mert a kórházi körülmények maguk is növelik a komplikációk esélyét és a kórházi szülésből is számos maradandóan károsodott gyerek kerül ki, illetve némelyikük meg is hal.
Az a lényeg, hogy az otthonszülési statisztika nem rosszabb, mint a kórházi, de semmiképpen nem várhatjuk, hogy tökéletes legyen!

De erre az sem érv, hogy bezzeg a nehéz eseteket viszik a kórházba... A KÓRház ugyanis arra való, hogy a kóros eseteket kezeljék.

Ez olyan, mintha a gyógypedagógusok panaszkodnának, hogy nekik bezzeg sosem jutnak normális, egészséges tanítványok. Hát igen, ez a munkájuk!

Ezért van az is, hogy a komplikációmentes szüléseket le tudják vezetni szakképzett szülésznők (bábák) is, de jobb, ha elérhető egy orvos is, ha véletlenül szüksége lenne rá.
Hollandiában ezért parkol rohammentő az otthonszülő asszonyok otthona előtt. Ott ez a normális. Hülyének is nézik az embert, ha mindenáron kórházban akar szülni...

Egyébként elárulom, hogy a magyar kórházakban is többnyire a szülésznők (bábák) vezetik le a problémamentes szüléseket, az orvosok gyakran csak fontoskodni jelennek meg pár percre, meg persze a többnyire szükségtelen gátmetszés elvégzésére méltóztatnak befáradni, csak hogy "megdolgozzanak a pénzükért".

szimplalány 2010.10.06. 20:47:53

"Geréb és az otthonszülés-pártiak is megtehetnék, hogy azonnal mentőt hívnak, ha egy tanfolyam közben hasonló helyzet áll elő."

de hát pontosan ezt tették! index.hu/belfold/2010/10/06/otthonszules/

a mentősök pedig rájuk hívták a rendőröket, mint újabban rutinszerűen. pedig pontosan tudják, hogy jogszerűtlen. ki akarják készíteni a bábákat.

harakiri576 2010.10.06. 20:48:17

Mi konkretan Hollandiaban szultunk otthon asszonnyal.

Eloszor is: komoly terhesgondozas van, es ha barmi jel arra utalna, hogy nem komplikaciomentes a szules, akkor kapasbol korhazban szulnek. Nincs olyan orult szulesz, aki megengedne otthon szulest, ha nem 100-as a baba es a mama.

A terhesseg 15-20. hete korul kuld a biztosito egy otthonszulo-pakkot: gumilepedo, pelusok, torlokendok, gez, ragtapasz, meg ugye a koldokcsipesz. Meg meg ezernyi apro bizbasz, ami a szulesen es az azt koveto 1-2 heten atsegit (babakrem, babasampon, stb...).

Ha megindul a szules, vajudaskor kijon kb. 3-6 orankent a szuleszno megnezni a tagulast, amugy hagyjak, hogy a csaladdal legyen a no, bekeben (van eleg baja ugy is). Persze barmikor lehet hivni telefonon, es ugye a szulesre felkeszitenek tanfolyamon elotte (papat-mamat). Ja, persze a kozlekedessel nincsen gond (pesti dugok ismeretlenek errefele).

Ha elegge kitagult, akkor ottmarad a szuleszno, es hiv egy apolot is, hogy a szulesben segitsen. A tobbi mar eleg standard.

Attol kezdve, hogy a rendszeres 3-4 perces fajasok jonnek, szinten bejelentik a szulest a helyi korhaznak, ahol felkeszulnek a szulo no fogadasara. Ha ugyanis a szulesz ugy latja, hogy barmi baj van, barmi (BARMI) gyanus vagy problema, jon a mento es mennek a korhazba.

A statisztika igaz, valoban 1/3 szul otthon. Amit nem irnak, az az, hogy 2/3 kezdi otthon a szulest, de csak 1/3 fejezi be ott. Pl. mi sem :), 12 ora vajudas utan sem akart tagulni az eletem parja, ugyhogy a szuleszno szepen bevitt a korhazba a kocsijaval (nem veszhelyzet, nincs mento, ugye).

Es hogy ez miert jo? Mert iszonyatos osszegekbe kerul egy korhazi agy egy jol felszerelt (eszkoz+ember!) korhazban! Siman 4-500 euro egy napra, szoval a biztositas errefele alapfeltetel. Otthonszulesnel rengeteg eroforrasra nincs szukseg, es ahol tudnak, takarekoskodnak. De sosem az emberek rovasara.

MoMoni 2010.10.06. 20:48:55

@1lány: Ha jobbak a statisztikáik, az nem csak azt jelentheti, hogy jobban működnek, mint a kórházak - legalábbis szerintem. Jelentheti azt is, hogy nem teljesen agyamentek a nők, és akinél előre látható esély van a komplikációra (mint pl. ikerterhesség, farfekvéses baba, stb.), nem vállal otthonszülést- ezzel rontva a kórházak statisztikáit. Az viszont szomorú, hogy amelyik babának otthon születve baja esett, lehet, hogy megmenthették volna az egészségét, életét, ha a kórházban észlelik a komplikációt.
Én a 98%-ba tartozom, szerintem a szülés csak egy állomás, nem az a lényeg, hanem az élet, ami akkor kezdődik, és erre a kórházban jobban tudnak vigyázni. Az egyik szülésem kellemesebb volt, a másik kevésbé, de semmi különbséget nem látok a folytatásban.

Archenemy 2010.10.06. 20:50:55

@oraculum_dixit: Ne tettesd már a hülyét, itt jött 1lány is meg te is azzal, hogy Geréb statisztikái jobbak, mint a kórházé (tehát -> biztonságosabb otthon szülni).

Nem azonos a mintavétel, Geréb csak olyan eseteket vállal, amik sokkal valószínűbben érnek pozitív véget, mint az átlagesetek, a kórház viszont mindenkit el kell vállaljon. Tehát az, hogy Geréb statisztikái jobbak, nem bizonyít semmit, nyilván jobbak, ha csak a jó eseteket vállalja el.

"Ez olyan, mintha a gyógypedagógusok panaszkodnának, hogy nekik bezzeg sosem jutnak normális, egészséges tanítványok. Hát igen, ez a munkájuk!"

De nem is állnak oda a nemgyógy-tanárok verni a mellüket, hogy "látjátok, mert bénán csináljátok, így kell tanítani, ahogy én, és akkor okos lesz a gyerek!"

szubjektiv 2010.10.06. 20:51:00

@Hugo2010: Erre azt mondom, hogy nincs sehol teljes biztonság.
Sok minden szól az otthonszülés mellett is, ez egy összetett kérdés, nem lehet csak a műszerezettség függvényében beszélni róla.
Igazad van, rosszul fogalmaztam. Megértem őket, de nem értek egyet velük. Így helyes. Én a helyükben nem kockáztatnék, de ők nem a kockázatot látják benne, ez nyilvánvaló.
Az állam meg nem teheti, hogy homokba dugja a fejét. Ha nem képes valamire határozott, világos szabályokat alkotni, akkor viszont nincs joga beleszólni sem. Szerintem.

@1lány: Azért az engem elgondolkoztatott, hogy ikerszülés levezetését is vállalta. Az mégiscsak jelent alapból egy magasabb kockázatot.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.06. 20:55:10

@harakiri576:

ez így rendben is van. csakhogy a gerébfeltételek nem ilyenek.

Kelly és a szexi dög 2010.10.06. 20:55:47

A nő rendelkezhet a saját testével, egészségével - a baj az, hogy az otthonszülésnél a gyerekét teszi kockára.

Régen le kellett volna már csukni ezt a boszorkányt, hány gyereknek kell ehhez még meghalnia?

pamocsnyik 2010.10.06. 20:58:09

@szubjektiv: Szerintem nem kellene a felelőtlen, kényelmes nők miatt tovább terhelni az amúgy is túlterhelt mentőket...

Archenemy 2010.10.06. 20:58:35

@harakiri576: Na ja, csak ugye Hollandiában pont ennek elég nagy hagyománya van, meg ahogy írod, komoly anyagi feltételei és értelme is. Ebben a formában az otthonszülés teljesen rendben van, csakhát itt MO-n a helyzet nem pont ez :)

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.10.06. 20:59:51

Azért én kíváncsi lennék egy olyan számra, ami a kórházi szülések során keletkezett maradandó károsodások arányát mutatja. Mert az itt kommentelő "vödörkorom" srácok azt nyilvánvalóan nem tudják, meg nem is érdekli őket, hogy otthoni körülmények között GÁ mennyi egészséges gyereket segített világra... Mert könnyen lehetne meglepetés a két arányszám összehasonlítása után.
Persze volna mit tenni ezen téren, de pl. ha GÁ is lenyúlna 60-250e forintot/gátmetszés+3öltésenként, akkor a kollégák sem lennének ilyen álszent kritikusok... Persze eleve gond, hogy kiderülhetne, hogy a 10-ből 4 császármetszés, meg 10-ből 6 gátmetszés nélkül is lehet szülni...

OftF 2010.10.06. 21:05:40

Régen ez úgy volt, hogy akinek nem ment orvosi segítség nélkül, az belehalt, jó eséllyel a gyerek is.
Régen az úgy volt, hogy a legegészségesebb 3-4 gyerek nőtt fel úgy kábé 10-ből. Régen az úgy volt, hogy akinek a szervezete le tudta győzni a betegségeket magától, az maradt életben. Azok maradtak életben, azoknak lettek életképes utódai, akiknek maguknak is életképesebb genetikai, öröklött tulajdonságaik voltak. A genetikai információnk felhígulása egyenes következménye a XX. századi modern orvostudomány megjelenésének. Sajnálatos mellékhatás, amit le kell nyelnünk azért, hogy szeretteink ne haljanak meg lépten-nyomon. Nekem úgy tűnik, hogy ma, néhány generáció elteltével a nők között már jóval többen vannak, akik a szülésnél orvosi, technikai segítségre szorulnak. Nem lehet előre _biztosan_ tudni, hogy ki a veszélyeztetett.
Aki ma Magyarországon, a jelenlegi egészségügyi ellátás mellett az otthon szülést preferálja, az a régi, százéves hagyományt is megkapja mellé. A természetes szelekciót. Ez így van, jelenleg a kettő bizony csomagban eladó csak. Majd ha Hollandia lesz itthon is, akkor persze más lesz a helyzet. De addig ez van. Geréb pedig irányt tévesztett, öl, ahelyett, hogy gyógyítana.

szubjektiv 2010.10.06. 21:05:48

@pamocsnyik: "felelőtlen, kényelmes nők".
Ilyen előítéletekkel nem sok értelme van a beszélynek.

Archenemy 2010.10.06. 21:05:56

@Canis Lupus Libertas:

Nem kéne sokat visszaolvasnod, hogy a témába vágó hozzászólást találj, de ha ennyire lusta vagy/nem érdekel mások véleménye/előbb írsz, aztán olvasol, azért bemásolom ide:

Geréb nem csak a "sima" eseteket vállalja el? És eleve gondolom elsősorban a "környezettudatos", értelmiségi középosztály körében népszerű, akik az életvitelük miatt eleve sokkal valószínűbb, hogy életképes csecsemőt hoznak a világra.

A kórháznak meg be kell fogadnia mindenkit, az alkoholista, láncdohányos, 150 kilós anyukától a 30 fős rokonsággal érkező tizenöt éves felcsináltig, no és persze az összes problémás esetet (ahol pl. előre lehet tudni, hogy császár kell, veszélyeztetett terhes, gyenge fizikumú/súlyos beteg anyuka, stb) is ők nyerik.

Ezek mellett a statisztikákat hasonlítgatni kb olyan, mintha én azt mondanám, hogy én mindig csak a hátsó udvarunkon autóztam, tehát én akkor sokkal jobban vezetek, mint bárki más, hiszen még sosem okoztam balesetet.

MoMoni 2010.10.06. 21:06:52

@Canis Lupus Libertas: Én akkor is azt mondom, hogy inkább csináljanak 10 szülésből 4 császármetszést (egyébként tudtommal 30% az arány) és abból kettőt feleslegesen, mint hogy akár egy baba is meghaljon vagy beteg legyen azért, mert nem végeztek császármetszést, amikor szükség lett volna rá.

dionee 2010.10.06. 21:11:10

Tisztában vagyok vele, hogy a blog szerkesztői nem hivatásos újságírók, de azért elvárnám, hogy némileg körüljárjanak egy témát, mielőtt sarkos véleményüket megfogalmazzák. Áginak a bába hivatás gyakorlására van engedélye, tehát nem a tiltás ellenére van jelen szüléseknél.
Az, hogy a magyar sajtó előszeretettel ad hírt komplikációval (bármilyen kicsivel is) végződő otthonszülésekről, nem azt jelenti, hogy minden ilyen szülés minimum halállal végződik. A komplikációmentes szülések nagy számáról nem lehet nyilvános statisztikát vezetni, mert az a szülésnél segédkezőket veszélyeztetné. Ezen esetleg érdemes lenne elgondolkodni, bár mocskolódni nyilván sokkal egyszerűbb.
Nagy szerencse, hogy kórházban soha nincs megoldatlan komplikáció, ott mindig minden a legnagyobb rendben megy.

szubjektiv 2010.10.06. 21:13:20

@Archenemy:
Nyilván van statisztika arról is, hogy a normálisnak induló szülések hogyan végződnek a kórházakban, tehát össze lehet a kettőt hasonlítani.

oraculum_dixit 2010.10.06. 21:14:20

@Sokorai_Atala:
@Hugo2010:

Persze, abban teljesen igazatok van, hogy az otthonszülésért ugyanannyit vagy mégtöbbet fizetnek az orvosnak és a bábának, mint a kórházi szülésért, ami akár "ingyen" is lehet.
Nem ez a kérdés azonban!
Arról van szó, hogy a magyar terhesgondozás és szülés világviszonylatban nagyon túl-hospitalizált, azaz sokkal nagyobb orvosi kontroll alatt van, mint akár nálunk sokkal fejlettebb országokban, pl Svédországban. A magyar szülészorvosok a pácienseik egy részét magánpraxisban látják el, de a drága diagnosztika beszerzésébe nem fektetnek, hanem ehelyett a kórházi közvagyont használják! A vizsgálatokat fizeti a TB, ők meg zsebre teszik a mellékest. Minél több vizsgálat, annál több jövedelem. A magyar szülészeknek a magyar orvostársadalmon belül is kiemelkedő helyzetét tehát az teszi lehetővé, hogy a terhesgondozás és szülés ilyen nagy mértékben hospitalizált. A szülészek helyesen látják, hogy az otthonszülések veszélyeztetik a helyzetüket, hiszen az otthonszülés arról szól, hogy az esetek nagy részében le lehet ezt vezényelni sokkal egyszerűbben is, mindenféle gépek és orvosi fontoskodás nélkül is. Ez egy lépést jelentene azon az úton, ami felé muszáj lesz elindulnunk, mert egészen egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak a TB-kassza jelen állapota mellett, hogy egészséges nők egészséges csecsemőit ultrahangozgassuk meg így-úgy vizsgálgassuk havonta-háromhavonta, miközben beteg emberek kezelésére nem telik!

De akkor ez a szülészorvosoknak komoly bevételkiesést fog jelenteni.
A jelenlegi helyzet tehát egy presztízskűzdelem, ami arról szól, hogy be kell bizonyítaniuk, hogy ők ÉS a kórház nélkülözhetetlenek a terhes nőknek.
Sajnos a magyar közvélemény nagy része ezt egyelőre el is hiszi nekik, és azt hiszi, hogy nagyobb biztonságban van attól, hogy többször ultrahangozzák, stb.
Valójában azonban ez parasztvakítás.
A több ultrahangtól egy magzat sem lesz egészségesebb, és a valóban súlyos fejlődési rendellenességek kimutatására a jelen fejlett tudomány is csak jóval a 12. hét után képes (jellemzően a 18-21 hét körül szoktak kiderülni leghamarabb). Akkor pedig már csak a koraszülés beindításáról lehet szó, ami brutális dolog. Ráadásul a betegnek diagnosztizált babák egy része tévesen kerül a kivégzendők listájára, ugyanis a diagnosztikai eljárások messze nem megbízhatóak.
Így lesz a szülészorvos élet és halál ura...

Hajlok rá, hogy ha már mindenáron élet és halál urai szeretnénk lenni, azaz semmiképpen nem hagyni, hogy a sérültnek vélelmezett babák megérjék az életképes kort, akkor is elég lenne egy UH, megfelelő időben.
A többi már csak mozizás, a boldog ifjú szülők megkopasztása, és az orvos nélkülözhetetlenségét kondicionáló terápia.

oraculum_dixit 2010.10.06. 21:17:24

@Archenemy:
Sajnos ebből is csak az látszik, hogy fogalmad sincsen, mennyi sérült gyerek kerül ki a kórházi szülésekből. Kérlek, informálódj, és utána majd tudunk érdemben beszélgetni egymással, ha még mindig szeretnél vitatkozni erről.

Archenemy 2010.10.06. 21:17:28

@szubjektiv: ezt valóban lenne értelme összehasonlítani, de aztán az "otthonszülésnek indult, de kórházban végződött" szüléseket nem ám a kórházhoz számolni :)

samudenis 2010.10.06. 21:17:56

Ha én gerillaszülök, akkor most nem kommentelhetnék... Amúgy amikor fáj, és azt hiszed, hogy itt a vég - konkrétan úgy gondoltam, hogy ennyi volt - nem vagy már olyan finnyás, és bazira hálás vagy egy orvosnak, hogy segít. (esetemben felelős döntést hoz vészhelyzetben, császároz) Nem volt egy cukimuki, megértő, álmaimszülészorvosa, de basszus, megmentette az életünket. Lehet, hogy GÁ fogja a kezem, de tutira elpatkoltam volna.......

oraculum_dixit 2010.10.06. 21:20:52

@Hugo2010: Nem találod érdekesnek, hogy Geréb Ágnes az egyetlen magyar orvos, aki ellen a szakmabeliek egy része gondolkozás nélkül vall? Nem különös, hogy kórházi műhibaperekben ez szinte csak elvétve fordul elő?

Nem a média által sugallt látszatból kéne véleményt alkotni, hanem informálódni kéne egy picikét, mielőtt sommás véleményt formálsz!

Archenemy 2010.10.06. 21:20:58

@oraculum_dixit: Ez egy logikai összefüggés, elvont absztrakció! Ha egy marslakó lennék, aki sose látott se embert, se szülést, akkor is el tudnám mondani, hogy nincs értelme két statisztikát összehasonlítani, ha nem azonos a mintavétel, és ugyanúgy igazam lenne, mint most van.

nana! 2010.10.06. 21:22:00

@Grift: tarisznyás pina, seggfejek; nők, mint a kocák
Hogy beszélsz te impotens fasz!

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.10.06. 21:23:23

@Archenemy: GÁ nem csak a sima eseteket vállalja el. Egy cukorbeteg kismama ui. a "biztonságos rendszerben" veszélyeztetett terhes lett volna, így viszont otthon megszülte a kislányát gond nélkül - bár tudom, hogy ő statisztikai hiba lehet... Úh. hagyjuk ezt a biztonsági játékosos szöveget, mert a biztonsági játékos a programozott császáros hentes a kórházban.

oraculum_dixit 2010.10.06. 21:25:24

@samudenis: Persze, ha nagyon féltél a szüléstől, akkor otthon sem lettek volna jobbak az esélyeid, kiváltképp, ha elhiszed, hogy nagyobb biztonságban vagy a kórházban, ami sajnos nem igaz (ez statisztikai tény), de ellenkező esetben bizony nagyon is lehet, hogy sima szülésed lett volna otthon, csak mert nyugodt vagy, és nem siettetik mesterségesen a folyamatokat, és a gyerek a saját ütemében tud kijönni.

Persze mint mondtam, semmire nincsen garancia. A szülés nem kockázatmentes, sehol.

Egyébként meg nagyon klassz, hogyha időben és ügyesen császároztak, mert bizony gyakran előfordul, hogy a kórházban sem állnak a helyzet magaslatán...

oraculum_dixit 2010.10.06. 21:27:05

@Archenemy: Hány szülést láttál már? Elárulod?

Archenemy 2010.10.06. 21:28:37

@Canis Lupus Libertas: "GÁ nem csak a sima eseteket vállalja el"

Ez esetben viszont szembemegy a nyugati otthonszüléses gyakorlattal. Ilyenkor nem számít "a nyugat", csak mikor éppen a ti álláspontotokat erősíti? :p

Alfőmérnök 2010.10.06. 21:29:51

@Manyi Béci: Én ugyan még nem szültem (nem is fogok), de képes vagyok egyszerű logikai következtetések levonására.
Komplikáció esetén
a.) kórházban helyben van a lehetőség a kezelésre, ellátásra
b.) otthon szülés esetén nincs helyben a lehetőség...

Cél: hogy a születendő gyermek egészségesen jöjjön a világra. Karikázza be, hogy melyik megoldás visz ehhez közelebb.
Tudom, hogy a nőknek nehezebben megy a racionális gondolkodás, de én már találkoztam olyannal, aki képes volt ilyen műveleteket is elvégezni.

evil overlord (törölt) 2010.10.06. 21:31:24

@tevevanegypupu: Nem hiszem, hogy fizikai változás történt, inkább a hozzáállás változott meg: mivel a csecsemőhalandóság gyakorlatilag zérus, ezért most már nem mondják beletörődve, hogy "Az Úr adta, az Úr elvette. Áldassék az Ő neve."

oraculum_dixit 2010.10.06. 21:32:10

@Tehetetlen Dodó: Kedves Dodó! Én ezek szerint jobban értek hozzá, mert én nejednél lényegesen több gyermeket hoztam a világra, ugyancsak kórházban, és képzeld, mégis ellenkező véleményen vagyok, mint nagyrabecsült nejed!

oraculum_dixit 2010.10.06. 21:34:46

@Alfőmérnök: És ahhoz mit szólsz, hogy kórházi környezetben nagyobb a komplikációk valószínűsége még komplikációmentesnek előjelzett szüléseknél is, és ezért végülis mégis az otthonszüléseknek jobbak egy picit a statisztikái (csak komplikációmentesnek előrejelzett eseteket hasonlítunk össze!) mint a kórházi statisztikák?!

Egyszerű matematika.

szubjektiv 2010.10.06. 21:39:47

"De addig Geréb és az otthonszülés-pártiak is megtehetnék, hogy azonnal mentőt hívnak, ha egy tanfolyam közben hasonló helyzet áll elő. Gyerekek életét nem veszélyeztetjük, ugye, ebben mindenki egyetért; még több botrány pedig csak árt az ügynek."

Ezt nem értem, én azt olvastam, hogy hívtak mentőt.

Gabe2 2010.10.06. 21:39:56

@oraculum_dixit: Bocs, de vhol azt írtad 4 gyereked van, Dodó meg háromról írt. Ha az 1 LÉNYEGESEN több, akkor nem győznek meg a matematikai érveid.

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.10.06. 21:40:02

@Archenemy: Nincs ti álláspont, meg mi álláspont. Az van, hogy csúnyán rászálltak erre a nőre úgy, hogy egyáltalán nem derül ki, hogy jogosan/okkal e egyáltalán. Mert, ha a hír arról szólna, hogy GÁ pisztollyal sakkban tartotta a kismamát, hogy ne férjen hozzá a telefonhoz és otthonszülésre kényszerítette, akkor tiszta sor. Sittre vele! De ha egyébként felnőtt emberpárok a gyereküket otthon - a kockázatok és előnyök ismeretében - GÁ segítségével akarják világrahozni, akkor ott a dúla felelőssége vadul csökken. Csak vmiért ezt a vonalat elmulasztja a média nagypofával üvölteni. Úh. durcizás helyett ezen filózz kicsit testvérem, mert úgy látom el vagy tévedve kissé...

Archenemy 2010.10.06. 21:40:30

@oraculum_dixit: erre kérek forrást, lehetőleg ne a www.illatgyertya-samandob.hu novellák rovatából.

Archenemy 2010.10.06. 21:43:44

@Canis Lupus Libertas: Nem válaszoltál, csillagom, most akkor hogy is van ez, hogy
1. Geréb az otthonszülést azzal propagálja, hogy nyugaton ez természetes
2. nyugaton csak a sima eseteket lehet otthonszülni
3. Geréb elvállalja a nemsimákat is

Most akkor ez olyan, mint a nyugaton, vagy nemolyan, tessék mondani? Ja hogy ha akarom, ilyen, ha akarom, olyan...

pamocsnyik 2010.10.06. 21:44:46

@szubjektiv: ez egyáltalán nem előítélet... lehet magyarázni a szakralitást... meg a nyugodt meghittséget... de ez mind kifogás. Ezek az anyák alapvetően nyavalyognak, s a maguk kényelmére gondolnak, amihez jó kis ideológiai hátteret lehet kreálni.

pamocsnyik 2010.10.06. 21:45:49

@nana!: nem olvastad? Most állított haza 11 hete egy gyerekkel.... Hogyan lehetne impotens?! ;-)

Alfőmérnök 2010.10.06. 21:46:00

@oraculum_dixit: Azt, hogy
1. a statisztikák sok miatt torzíthatnak (egyébként gondolom nyugati statisztikákat használ, ahol itt nem részletezendő okok miatt jobbak a feltételei az otthonszülésnek is)
2. a kórházi ellátáson, az ottani statisztikákon kell javítani, nem az otthonszülést propagálni.
Azzal érvelni, hogy otthon szülni "kellemesebb", meg a kórházban nem olyan "emberségesek", az anya részéről egyszerű ÖNZÉS, semmi más.

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.10.06. 21:50:26

@Archenemy: Mit nem értesz azon, hogy nem otthonszüléspárti vagyok, csupán nem látom a katasztrófát a 3000-ből 5 arányszámban? Csupán arról van szó, hogy ha igény van GÁ tevékenységére, akkor senki ne vegye a bátorságot arra, hogy őt kontárnak, vagy gyilkosnak nevezze. Mert az kurvára nem korrekt - különösen úgy, hogy a kórházi teljesítmény sem jobb (azt volt alkalmam belülről szemlélni többször).

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.10.06. 21:51:07

@Archenemy: Mit nem értesz azon, hogy nem otthonszüléspárti vagyok, csupán nem látom a katasztrófát a 3000-ből 5 arányszámban? Csupán arról van szó, hogy ha igény van GÁ tevékenységére, akkor senki ne vegye a bátorságot arra, hogy őt kontárnak, vagy gyilkosnak nevezze. Mert az kurvára nem korrekt - különösen úgy, hogy a kórházi teljesítmény sem jobb (azt volt alkalmam belülről szemlélni többször).

pamocsnyik 2010.10.06. 21:58:08

@oraculum_dixit: Hát már megbocsáss, de te meg a kórházak, orvosok ellen folytatsz boszorkányüldözést...! Azért álljon már meg a menet. Még ha a szülészet egy jövedelmező ága is az orvoslásnak, azért ne kiáltsuk már ki a szülészeket magától a gonosztól eredőnek, s minden rossz okozójának! Tapasztalataim szerint - hangsúlyozom: tapasztalataim - a szülész orvosok nagy része jó és lelkiismeretes. Pont annyi százalékban lehet köztük hibázó, ahány százalékban a szent ági hibázik... Csak ők többen vannak, akik az általad emlegetett statisztikát ronthatják... ;-)
Egyébként meg talán nem csecsemők életén kellene rizikózni, hogy szükség van e szüléshez orvosra, vagy a természet intézi-e még a maga útján... A mai nők nem olyan fizikumúak, mint 100 éve, s az életmódjuk is teljesen más. Simán elképzelhető, hogy már ez a funkció sem a régi.

Archenemy 2010.10.06. 22:03:36

@Canis Lupus Libertas: "Mit nem értesz azon, hogy nem otthonszüléspárti vagyok, csupán nem látom a katasztrófát a 3000-ből 5 arányszámban? "

...

Pölö hogy az eredeti állításod kurvára nem az volt, hogy szerinted 3000-ből 5 belefér, hanem

1. hasonlítsuk össze a sikeres születések arányát GÁ-nál ill "a kórházaknál"
FAIL, nem azonos a mintavétel

2. de GÁ elvállalja a nemsima eseteket is, -> FAIL, még a bezzegnyugaton sem szokták elvállalni a nemsima eseteket otthonszülésnek

Erre most jössz azzal, hogy mit nem értek azon, hogy 3000-ből 5 neked belefér, meg hogy csúnya dolog gyilkosozni....

szubjektiv 2010.10.06. 22:09:07

@pamocsnyik: "Hát már megbocsáss, de te meg a kórházak, orvosok ellen folytatsz boszorkányüldözést...!"
Én ezt nem találom oraculum_dixit hozzászólásaiban.

Archenemy 2010.10.06. 22:10:39

@szubjektiv: de te szubjektív vagy

itt keresgess:
oraculum_dixit 2010.10.06. 21:14:20

pamocsnyik 2010.10.06. 22:12:20

@szubjektiv: keresd meg!

A felesleges gátmetszések, meg siettetett szülések, stb. környékén...

szubjektiv 2010.10.06. 22:26:52

@Archenemy: Az hát, és nem is tagadom:)

Kösz, elolvastam megint. Azt leszámítva, hogy nem értek azzal egyet, hogy itt kizárólag presztízs küzdelemről lenne szó, a hozzászólással nem nagyon tudnék vitatkozni, alapvetően igaz amiket ír.

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.10.06. 22:27:56

@Archenemy: Nos, az eredeti valóban az volt, hogy hasonlítsunk össze két számot. Én erre egyet hozok is, ami nem rosszabb, mint amit kórházban össze lehet hozni. Te nagy okosan beidézted vki véleményét, hogy GÁ csak sima ügyet vállal. Erre én mondom, hogy egy barátunk cukorbetegként átment a rendszeren GÁ-nál. Most ebben hol áll az, hogy én mindenkinek azt ajánlom, hogy szüljön otthon? Ebben az van benne, hogy a média felkapta egy sztori felét, amire rárepül egy rakat olyan ember aki el is hiszi, hogy GÁ mészárolja a csecsemőket, a kórházban meg 1 szülésre 2 makk egészséges kölyök jut. Te meg itt nyomod a hülyeségedet a ti, meg mi felosztással úgy, hogy csak szeretnéd, hogy én állítsak vmit a témában. Egyetlen dolgot állítottam és állítok most is: elcseszett sötétségre utal az, hogy GÁt vmi boszorkánynak titulálják itt sokan, mert láttak egy fél mondatot a BLIKK címlapján... Pölö

tevevanegypupu 2010.10.06. 22:39:09

Most neztem meg az indexen a Gerebert tuntetoket, te jo eg micsoda tarsasag..mintha valami hajlektalanteleprol keveredtek volna oda. Lehet, hogy csak a feltuno figurakat fenykepeztek, de elkepesztoek. A legvadabb hippikorszakban voltam fiatal, de azokban az idokben egeszen masok voltak, sokkal szebbek es - bocs - de tisztabbak is.

tevevanegypupu 2010.10.06. 22:47:47

@evil overlord:
Fogalmam sincs miert lett most megint az otthonszules "divat", csak annyit tudok, hogy elmaradott orszagokban mindent megadnanak a nok, ha meg akarcsak olyan ocska korhazakban is, mint a mieink, de biztonsagosabban szulhetnenek. Megertem azokat akik kikoltoznek tanyara es egyutt laknak a kecskevel, maguk nemezelik a kalapjukat meg a papucsukat, kolest esznek es Buddhat imadjak vagy samanfelorakra jarnak, dehat ha egy szuletendo gyerekrol van szo, azert csak az o biztonsaga lenne a legfontosabb.

szubjektiv 2010.10.06. 22:48:06

@tevevanegypupu:
Hun mutogatják? Én valamelik híradót néztem félszemmel, de ott teljesen normális embereket láttam.

Archenemy 2010.10.06. 22:55:07

@szubjektiv:

"alapvetően igaz amiket ír. "

Hát... nézzünk egy párat:

"a valóban súlyos fejlődési rendellenességek kimutatására a jelen fejlett tudomány is csak jóval a 12. hét után képes (jellemzően a 18-21 hét körül szoktak kiderülni leghamarabb)"

pl. méhen kívüli terhesség a 6. héttől mutatható ki

"Sajnos a magyar közvélemény nagy része ezt egyelőre el is hiszi nekik, és azt hiszi, hogy nagyobb biztonságban van attól, hogy többször ultrahangozzák, stb.
Valójában azonban ez parasztvakítás."

demagóg retorika, az ellenfél állításai "vélemények", a sajátjai "tények"

"Ráadásul a betegnek diagnosztizált babák egy része tévesen kerül a kivégzendők listájára, ugyanis a diagnosztikai eljárások messze nem megbízhatóak."

demagógia 1: "kivégzendők listája", egy magzat elvetetése nem kivégzés,
demagógia 2: nirvána-érv használata: "mivel a diagnosztikai eljárások nem 100%-os tökéletességgel működnek, nem jók"

"Így lesz a szülészorvos élet és halál ura..."
+
"Hajlok rá, hogy ha már mindenáron élet és halál urai szeretnénk lenni,"

demagógia, sulykolás

ehh elég is ennyi, kb. minden mondatból süt az összeesküvés-elmélet, a "gonosz szülészorvosok" mint valami sötét, összeesküvő kartell jelennek meg, stb.

Persze ha más nem így látja, akkor nem így látja... de én igen.

szubjektiv 2010.10.06. 23:19:07

@Archenemy:
pl. méhen kívüli terhesség a 6. héttől mutatható ki

A méhen kívüli terhesség nem a magzat fejlődési rendellenessége.

"kivégzendők listája", egy magzat elvetetése nem kivégzés,

Hanem mi? Mondhatta volna szebben kis lovag...
De az.

Egyébként értem amit mondasz. Ő a saját nézőpontjából festi le a helyzetet és nyilván a problémás, visszás dolgokat veszi elő. A téma miatt nem a kórházi szülészeti ellátás előnyeit ecseteli, amiről viszont beszél, (számítsuk le a stílust) az létező dolog.

tevevanegypupu 2010.10.06. 23:28:32

@szubjektiv:
Indexben neztem a kepeket, nekem furcsa tarsulatnak tunik, mar regen lattam ilyesmit.

@pamocsnyik:
Olyan szedett-vedettek..pedig igazan nem vagyok konzervativ.

Alfőmérnök 2010.10.06. 23:34:33

@tevevanegypupu: Megnéztem a képeket. Azt nem mondanám, hogy szimpatikusak (már csak azért sem, mert nem értek egyet velük), de hogy piszkosak lennének...hát nekem ez nem jön le a képekről.

Archenemy 2010.10.06. 23:38:58

@szubjektiv:
"A méhen kívüli terhesség nem a magzat fejlődési rendellenessége."

ehh... de megdögölhet benne még az anya is

de mondjuk a down-kórt is lehet a 12. héttől már észlelni, tehát a 18-21 erős túlzás

"kivégzendők listája" a hóhérnak vagy a náci tisztnek van; ezekkel egy orvos, aki az anyával egyeztetve a magzat vélhető súlyos betegsége miatt elhajtja a magzatot, nem egyenlő - szerintem persze

"amiről viszont beszél, (számítsuk le a stílust) az létező dolog. "

Ha amiről beszél, annak kétharmada demagóg érvelés, akkor nem tudom leszámítani a stílust, sajnálom, ez nekem ilyen gyengeségem nyilván

de eleve az állításai sem megalapozottak, pl.

"A jelenlegi helyzet tehát egy presztízskűzdelem, ami arról szól, hogy be kell bizonyítaniuk, hogy ők ÉS a kórház nélkülözhetetlenek a terhes nőknek."

Ez egy kijelentés, ami nincs alátámasztva, mondhatnám ezt is demagóg retorikának (ha felhívjuk a figyelmet, hogy az ellenfél érdeke egy bizonyos döntés, akkor azzal azt a hatást kelthetjük, mintha azt a döntést az ellenfél csak önzésből támogatná, és nem pedig azért, mert mondjuk objektíven is az a legjobb döntés)

nem vizsgálja pl. annak a lehetőségét, hogy a szülészorvos esetleg a magzat életét tartja fontosnak, automatikusan feltételezi, hogy ez presztízs- vagy pénzkérdés

ehh mindegy, ha érted amit mondok, akkor nyilván ezt is érted

szubjektiv 2010.10.06. 23:39:09

@tevevanegypupu:
Nem látok piszkos népeket, alternatív fazonok az igaz, de nekem egyáltalán nem ellenszenvesek.

szubjektiv 2010.10.06. 23:41:05

@Archenemy: Értem és a presztízskérdést magam sem osztom ebben a formában.

szubjektiv 2010.10.06. 23:50:05

@Archenemy: Értem és a presztízskérdéssel ebben a formában nem is értek egyet.

Archenemy 2010.10.06. 23:51:11

Megjegyzem itt már megint elbeszél a két oldal egymás mellett, mert ha rendesen lenne szabályozva az otthonszülés, mondjuk olyan holland módra, amit itt írtak korábban, akkor nyilván lehetne támogatni azt, de jelenlegi formájában szerintem logikusan gondolja hülyeségnek az emberek jó része.

Archenemy 2010.10.06. 23:57:20

mukoggy blogmotor mukoggyema bazeg

tevevanegypupu 2010.10.07. 00:12:57

@Alfőmérnök: @szubjektiv:

Mondjuk ugy csapzottnak tunnek es nekem nagyon eroszakosnak, dehat nyilvan kedvelik Gereb Agnest.
Amit valtozatlanul nem ertek, mert eleg sok problema akadt a szuleseinel.

Archenemy 2010.10.07. 00:17:40

@tevevanegypupu: mondjuk nekem sem tűnnek csapzottnak, csak így az indexképek alapján

szubjektiv 2010.10.07. 00:24:54

@tevevanegypupu:
Nyilván lehet egy személyes varázsa és biztosan remek hozzáállást tapasztaltak a részéről. Gondolom.
A sok problémát én nem tudom, inkább úgy mondanám, hogy súlyos hibákat követett el, amik igen nagy sajtót kaptak. Ha ugyan elkövette őket.

Erőszakosnak?? inkább szociológia vagy népművelő szakosnak:))
Az erőszakos nálam miss sünnél és a harci nyuggereknél kezdődik:)

@Archenemy: Jaja, igazad van, de a probléma főleg a szabályozottság hiányából adódik.

tevevanegypupu 2010.10.07. 00:57:10

@Archenemy: @szubjektiv:

A termeszetes dolgoknak is megvannak az elonyei, hatranyai. Nem minden esetben erdemes visszamenni
regi szokasokhoz. En is szultem korhazban ami egyaltalan nem volt sem szep, sem barasagos, a mellekhelyisegek allapotat nem is ecsetelem. Feltem en is termeszetesen, de eszembe nem jutott volna, hogy ne korhazban szuljek..persze akkor meg nem is lehetett otthon, de kulonben sem. Ha igy megy tovabb akkor lassan majd kis operaciokat is elvegezhetnek otthon a konyhaasztalon. Talan a fidesznek lesz annyi sutnivaloja, hogy minden energiajukat es a leheto legtobb penzt a korhazak es altalaban az egeszsegugy helyreallitasara forditjak, hogy ne kelljene felni korhaztol, ne rideg, barasagtalan es felelemkelto kornyezet legyen rosszul fizetett orvosokkal es szemelyzettel, hanem valoban gyogyulasra alkalmas hely, ahol a szulo nok is biztonsagban erezhetik magukat. Es akkor talan Gereb Agnes is szivesebben dolgozik majd egyikben.

Archenemy 2010.10.07. 01:09:13

@tevevanegypupu: "Es akkor talan Gereb Agnes is szivesebben dolgozik majd egyikben."

Mondjuk mint takarító? Arra célzol, hogy a Fidesz megoldja majd, hogy az elítéltek közmunkát végezzenek az ellátásukért cserébe?

Elnézést, elnézést, nem bírtam ki :p

Manyi Béci 2010.10.07. 04:47:52

Nos, talán különleges anyagból vagyok gyúrva, de szerintem a helyzet a következő:
A szülés baromira fáj. Ebben az állapotban az ember egyáltalán nem fogékony holmi kórházi csempék milyenségére. A magam részéről az apás szülés pártolóit sem értettem soha, nekem egyáltalán nem hiányzott anno az apa részvétele, meggyőződésem, hogy inkább nehezít ebben a helyzetben egy rémült, aggódó tekintet, hogy a nőnek még azzal is külön foglalkoznia kelljen, hogy az a szerencsétlen ne aléljon el mellette, egyáltalán, az ember lányának
viselkednie kelljen szülés közben, halkan üvöltözni elég nehéz, stb. Nyilván megnyugtató egyeseknek ilyenkor egy kézfogás, csak én ilyen nővel még nem beszltem.
Illetve: részt vettem persze a szokásos női beszélgetéseken, szülés közbeni csodálatos érzésekről, felmagasztosulásokról, de ezek hazug beszélgetések voltak.:)

Az otthon szülésről szóló könnyes szemű, meghatott dumcsipartikat, ezt az egész jelenséget csupán póznak tartom.
De mindenki úgy éli az életét, ahogy akarja. Van, aki az élete végéig megmarad egy-egy pózban.

magyar-magyar szótár 2010.10.07. 06:01:56

Geréb Ágnes paranoid típusú perverz elmebeteg. Nem fogom belinkelni a képet, aki akar, rá tud guglizni: amikor a 8-9 esztendős lánykának az anyukája méhlepényét mutatja. nem orvosi, orvosetikai szabályt hág át, ez ős-női törvény, gyermeknek anyja méhlepényét ne mutasd. Én elhiszem, hallom is a behízelgő dumát, hogy ez táplálta, ezen keresztül anya kistesót..

Egy egész délelőttöt tudnék végigbeszélni a Geréb Ágnes képviselte ügy érdekében a teljes lózungokkal... De maga Geréb Ágnes sem képes támogatni az ügyet, amit eszelősen képvisel, már ártalmas rá inkább.

Az se kérdés, igaz: Dönthesse el a szülő, hol szül . Ne kriminalizálják a kérdést (tehát az ügyet)
De Geréb Ágnes kriminalizálható. Én meghiszem, sok-sok embert elédesgetett az egyébként nyilvánvalóan jó dumájával..
Nézetek meg pár képet, amin "tornáztatja" a kismamát és közben perverz képpel az alfelét nézi a kismamának.
Ráadásul: Ugye, az otthonszülés érvei közé tartozik az, hogy kórházban is sinkelhető el gyerek, viszont Geréb Ágnesnek ahhoz képest, hogy hány anyát szülesztett , a hibaszázaléka óriási!!! Állítom, van bába (tehát nem orvos, hanem bába) akinek jóval kisebb a hibaszázaléka (Jó szülész orvos pl hagyja a bábát dolgozni s csak akkor avatkozik bem,ha ez orvosilag indokolt.. És itt is igaza van a bábáknak: azt szeretnék, ha a szülők nekik tejelnének és nem csak az orvosoknak. ez is motívum "az ügyben")

Nem is szükséges kriminalizálni -Én Geréb Ágnest nem a bíróság, még csak nem is orvosok vagy orvosetikai bizottság elé adnám, hanem egyszerű bábák kezére. Tapasztalt bábák testülete nézze meg, miket művelt, mit-hogyan.. és ítélje. Valamiféle műűűvészi-ééértelmiségi divat is lett ez az otthonszülés. Meg ez az egész (bocsáta a hasonlatért, de engem a fengsunyizmusra meg a nejlonparaszti, a parasztházatvettünkvidéken stílus vagy rítus elemeire emlékeztet, afféle a procco sznobizmus is)
Orvosi tény: Az europid nő szülőúti izomzata gyönge, renyhe.. hiányos sorvatag. Ráadásul Népek Kelesztő Medencéjében (195 cm magas apa, 163 cm magas anya... keskenycsipejű anya, busafejű apa stb) amilyen a Kárpát medence is, a nő szülőúti arányai és a magzat fej-s egyéb méretarányai nem harmonizálnak. Egy cigányasszony, egy zárt faluközösségben élő parasztasszony , aki csupaizom, lehet, hogy képes otthon szülni, képes pl 20 fekvőtámaszra vagy 100 felülésre. Megrakni krumplival egy szekeret vagy kitalicskázni disznóólból 2 köbméter trágyát. De akármilyen műűűvésznő(-e?) fejletudatú és biodinamikus, egy 170 cm magas, 60 kg-s de ma divatos csupacsont és háj izomtalan nő, akármilyen fejlett is az ő tudata, ne bátorkodjon már a tudatával kockáztatni a magzata (ami persze szép fejlett! nem pedig 2400 grammos, mint egy cigányasszonyé általában..) életét .

Nemrég fedezték föl pl, hogy a terhek fejen cipelése edzi a szűlőúti izmokat. Nem véletlenül cepeltette tehát az ősanyák lyányaik fején terheket!

Ez a két (orvosi) tény , szive szerint bárhogy is támogatná az embert az otthonszülés szent ügyében, esze szerint arra kényszerít, hogy kiáltásnyi távolságban legyen orvos. Én megértem a pénzéhes bábákat, igazságtalan, hogy az orvos kaszál, míg a bába dolgozik. Tudok arra példát, hogy [név a szerkesztőségben] tudós tanár a pará'jából még a kisnővérkéknek is oszt le (egy százast havonta!!! ezerben persze!) nemhogy a fő bábáinak.

magyar-magyar szótár 2010.10.07. 06:04:15

Meggondoltam magam, látván a cikk képiillusztrációját, csak az egyensúly kedvéért, de seggbenézőset már nem keresek

m.blog.hu/ki/kigondoltam/image/FrickL%C3%A1szl%C3%B3EmlZ/Ger%C3%A9bM%C3%A9hlep%C3%A9nytMutat.jpg

magyar-magyar szótár 2010.10.07. 06:09:13

@vero: Nagy és üknagyanyáin idejében a gátmetszést sem ismerték, nem is kellett alkalmazni és persze spontán repedés is kevesebb volt. Nade nagy és üknagyanyáink segge-(csipeje) körmérete lánykorukban kétszer akkora volt, mint a derékméret, most meg a has-körméret a hájjal már 20 éves korában több, mint a szuperkeskeny csípő mérete. Üknagyanyáink újszülöttei (becsült adat) kb 2600-3000 g-mosak voltak, a szuperértelmiségi nő, aki egy felülést se tud, tornát ellógta, sose kapált, fizikai erőkifejtés (ha a sznobisztikus nyári bicótúrát meg a pár uszit nem számolom) nulla.. nulla
és az izomnélküli szülőúton, a fiúsan keskeny csípőn által kéne kibújnia esemény nélkül a 3800-4200 grammos magzatnak!

GiliczeB · http://www.balintgilicze.com 2010.10.07. 06:53:04

Egy barátomnak végre egész jól összefoglaltam, mit gondolok erről az egészről, idemásolom:

Hogy autós hasonlattal éljek, nézd meg a gyerekülést. Talán ez elég pontos. Mondhatja apuka, hogy ő szuperjó sofőr, a gyereke meg utál a gyerekülésbe kötve utazni, sokkal "természetesebb", ha mászkálhat a hátsó ülésen, és játszhat a játékaival. Az egész család jobban érzi magát az úton.
De mégis, a gyerekülés használata kötelező a gyerek biztonsága érdekében. Függetlenül attól, hogy a szülőknek mi a kényelmes, és hogy mit gondolnak arról, hogy mekkora lelki terhet okoz egy hároméves gyereknek beszorítva lenni egy kis gyerekülésbe. Hiába mondja papa, hogy az első ülések hátulja szivacsból van, és megvédné a gyereket egy esetleges ütközésnél, meg amúgy is, a kocsi szuper építésű, a karosszéria felfogja az ütközést... a gyerekülés kötelező.
De nézzük a dolgot egy másiki szemszögből.
A születésházak koncepciója szerintem egész egyszerűen egy naivságra épített pénzlenyúlás. Ott vannak a magánklinikák, ahol lehet otthonos körülmények között biztonságban szülni. Ha egyik sem elég otthonos, akkor lehet alapítani újat, ÁNTSZ engedéllyel, császárműtővel, inkubátorral. Persze ennek meg kellene fizetni az árát. Ahogy ma működik GÁ születésháza, az nem más, mint az egészségügyi rendszer kihasználása. Mert ha baj van, akkor ugye hívjuk (ha hívjuk) az ingyenes mentőszolgálatot. Nekünk csak a "bábatáska" árát kell kifizetnünk (húúú, kétmillió forint, mindjárt hasra esek!)
Ha a születésház valóban megfelelne a szabványoknak, akkor az ÁNTSZ-t nem érdekelné, hogy milyen színű a függöny, és hogy fejen állva, bordásfal mellett szülnek-e benne. Őket az érdekelné, hogy ott legyen kéznél a műtő, a személyzet, hordágy, satöbbi, satöbbi. Csak ugye, próbáljuk megúszni a kötelező biztosítást...
És tényleg nem értem, hogy ha már születésház (vagyis nem "otthon"), akkor GÁ miért nem fog össze egy magánklinikával, és épít mellé olyan születésházat, amilyet akar. Lehetne máshonnan a bejárata, így az anyukák még azt sem éreznék, hogy kórházba mennek. Erről az alapról el lehetne indulni.
Ha meg otthonszülés, vagyis tényleg otthon: Hollandiában (utánaolvastam) konkrétan bejelentik a mentőszolgálatnál, hogy itt és itt megkezdődött a szülés. Nem az van, hogyha nagy a baj, akkor kapkodunk, vagy a papa(!!!) inti le az utcán a mentőt amikor a gyereket már újra kell éleszteni. Ha pedig a magyar rendszer nem alkalmas erre (pl. ha előre bejelented, akkor már nem legális, tehát jogilag elővehetnek érte mint szülészorvost), akkor iszonyatos felelőtlenség. És ez alól nem mentesít, hogy a rendszer rossz. A felelőtlenség felelőtlenség marad.

Téglagyári Megálló 2010.10.07. 08:00:10

@Manyi Béci:

Manyika, ugye maga az az ember, aki kétségbevonja, hogy egy pap készítse-e fel az ifjú párt a templomi esküvőre és a házasságra? Hadd kacagjak. Ezzel a logikával csak az lehetne orvos, aki minden betegségen átesett.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.07. 08:14:25

@Manyi Béci: apás szülés ügyben egyetértek. én bent voltam jóideig a szülőszobán, rendkívül intelligens párnak kell annak lenni, aki megtalálja azt a néhány pillanatot, amikor tényleg segítség az ottlét. az emberek többsége balfasz, tehát csak balfaszkodik a szülőszobában. és tudja nekem is van barátom, aki azt mondja, hogy annál csodálatosabb érzést, hogy látta a gyerekét megszületni, lárifári, csak éppen utána nemigen volt kedve meghúzni az asszonyt. az nem úgy van, hogy mámma csatatér, és vérmező, holnap meg kedvünket leljük benne. nem ám. :)

@magyar-magyar szótár: na, végre egy jó megmondás. igaza van!

Alfőmérnök 2010.10.07. 08:29:52

@Manyi Béci: ": részt vettem persze a szokásos női beszélgetéseken, szülés közbeni csodálatos érzésekről, felmagasztosulásokról, de ezek hazug beszélgetések voltak"

Nekem is beszéltek ilyen érzésekről nők, de nem úgy tűnt, mintha hazudtak volna.
Vagy már megint átvertek? ;)

Erika Viking 2010.10.07. 08:33:27

Az első ötven kommentnél feladtam, elnézést, ha nyitott kapukat döngetek.

Szerintem nem CSAK az a szüléskor egy nő célja, hogy egészséges gyermeket hozzon világra, bár természetesen bármilyen beavatkozást elfogadtam, ami ezt a (egyértelműen legfontosabb) célt szolgálja. Nekem például fontos lett volna, hogy feleslegesen ne avatkozzanak be a szülés menetébe, na, eztkórházban szinte lehetetlen elérni. Persze lehet ugatni, hogy a biztonság így-úgy, de azért az ok nélküli beavatkozásoknak VAN rizikója. Ezekről persze nincs szó a közbeszédben, hiszen sokkal több (gyakorlatilag minden) orvos csinálja, nem csak egy szerencsétlen hülye. Az első gyerekemmel elhúzódott a vajúdás, kaptam ilyen-olyan infúziókat, felvágtak mindenhol (később műteni is kellett, mert nem jól varrta össze), holott, és ezt ne felejtsétek el, a szülés NEM baleset, NEM betegség, hanem egy élettani folyamat, ami az esetek túlnyomó többségében beavatkozás nélkül is végbemegy.

Ha úgy tűnik, hogy otthonszülés-párti vagyok, akkor most leszögezném, hogy SEMMIKÉPP nem szülnék otthon, mert amikor viszont baj van, akkor nagy baj van, és azonnal szükség van az orvosi beavatkozásra. Viszont megértem azt, ha egy anya nem akarja, hogy a problémamentes szülése közben odajöjjön egy (általában) férfi orvos, akinek egyéb dolga is van, és szeretné gyorsan lezavarni a dolgot. Nyilván neki ez egy a sok közül, az anyának meg egy-kettő van ilyen az életében. És nagyon rossz átélni, hogy nem rendelkezhetsz magad felett.

Egyébként a harmadik gyerekem annyira gyorsan született, hogy alig értünk be a kórházba, pedig rögtön indultunk, ahogy éreztem, hogy valami van. Na, amit ott kaptam, azt alig hittem el. Úgy bántak velem, mint egy bűnözővel, aki nyilván felelőltelnül otthon akart szülni, aztán sunnyog befelé. Mit ne mondjak, borzalmas volt, még a gyerekágyon is hallgattam a megjegyzéseket.

A szülő nők nagyon kiszolgáltatott helyzetben vannak, az orvosok pedig rendkívül arrogánsan viselkednek, persze rengeteg a kivétel, de nem tudhatod előre.

És még egy: amikor férfiak nyilatkoznak a kérdésről, akkor azért elgondolkozom azon, hogy ők vajon honnan tudják a tutit?

szöszibaba 2010.10.07. 08:35:56

@Grift: én is egyet értek apás szülés ügyben. semmilyen körülmények között nem egyeznék bele. ahogy otthon szülni sem jutna eszembe soha. kíváncsi vagyok, azok a nők, akik áradoznak, hogy "apukának is jajdecsodálatos" élmény ez, végig tudnák-e nézni a férjük hereműtétjét. gondolkozzunk már, asszonyok, értelmesen...

szöszibaba 2010.10.07. 08:40:14

@Erika Viking: amikor úgy általában a férfi orvosokat kritizálja valaki, fel szoktam hívni a figyelmét, hogy vannak női urológusok is :P abban a helyzetben az az ember nem férfi és nem nő. csak orvos. egyébként velem eddig egyetlen nőgyógyász bánt durván (vizsgálat). nő volt. az állandó orvosom (férfi) mindig megkérdezi egy vizsgálat alatt, hogy nem fáj? nem kellemetlen? nem hideg a műszer? stb. nőci meg "ne hisztizzen, nem fáj az annyira, én tudom".szóval erről ennyit :)

szöszibaba 2010.10.07. 08:42:12

@Alfőmérnök: pedig hazudnak. annyiszor, hogy maguk is elhiszik.

Erika Viking 2010.10.07. 08:48:21

@szöszibaba:
írtam, hogy rengeteg a kivétel, és én is maximálisan elégedett vagyok az orvosommal (azért az orvosom), de azért a női nőgyógyászok között is van nagyon jó fej. viszont amikor bekerülsz a szülőszobára teljesen elveszíted a kontrollt afelett, hogy mi fog veled és a babával történni, és az addig tündi-bündi orvosodból kitörhet bármi, és NEM TUDSZ MIT CSINÁLNI.

nekem alapvetően semmi gondom nem volt a szüléseimmel, de meg tudom érteni azokat, akiket nagyon rosszul érintett a sok rossz tapasztalat, mert sajnos nem mindenki olyan szerencsés, mint én.

az urológus-témát direkt nem akartam belekeverni, szerintem a közbeszédben egyáltalán nincs benne, hogy nők akarják megmagyarázni a férfiaknak, hogy a prosztata-vizsgálat egyáltalán nem rossz, vagy kellemetlen, viszont a biztonság kedvéért negyedévente végeztessék el

Erika Viking 2010.10.07. 08:49:47

@szöszibaba:
te honnan veszed, hogy azok a nők akkor ott hazudtak?

Erika Viking 2010.10.07. 09:08:46

egyébként Herczeg Szabolcs, akit azzal vádoltak, hogy egy baba azért halt meg, mert a doktorúr megindította a szüléseket, hogy az ügyeleti idejére essen minél több fizetős betege, így viszont nem tudta őket megfelelően ellátni, meg egy anyukát kellett kipakolni miatta, stb, na, ő még mindig praktizál.

mostakkorezthogy?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.07. 09:21:05

@Alfőmérnök:

nézze, maga rendes értelmes srác, de tipikusan az, akit a nők átbasznak :)

tevevanegypupu 2010.10.07. 09:37:48

@Manyi Béci:

Egyetertek, nem kell apas szules es kell a korhaz, biztonsagerzest ad, hogy ott a sok neha valoban turelmetlennek tuno orvos, nover. A szules tokeletesen termeszetes elettani folyamat de korantsem olyan veszelytelen es egyszeru, szoval ha mar megadatott manapsag, hogy lehet egy erre a celra szakositott korhazi osztalyon, akkor csak ajanlani tudnam mindenkinek.

@Archenemy:

Nem tudom dolgozhat-e egyhamar orvoskent, ez mondjuk nem olyasmi mint egy jogositvany, hogy szabalytalankodtam, megfizetem aztan gyerunk tovabb ketszazhusszal..Viszont mar voltak problemak es lam mehetett Agnes asszony ujra es jra.

hideg.gergo · http://hideggergo.blog.hu/ 2010.10.07. 09:45:58

@magyar-magyar szótár 2010.10.07. 06:01:56 :

Ez az a hozzászólás, amire azt tudom mondani, szerintem is pontosan erről van szó.

Hozzátenném. Csak egy idea, hogy térjünk vissza a természetes/természeti dolgokhoz. Az egész társadalom, az egész európai nép és az egész emberi test már fényévekre van a természetességtől. Ne erőltessük.

Nekem az a fura Geréb Ágnes ténykedésében, mint ahogy azt már írtam, hogy akármikor hírt hallunk valamilyen súlyos komplikációval terhelt otthonszüléses manőverről, Ágnesnek MINDEN alkalommal van hozzá valami köze. A többi bába is ilyen statisztikákkal bír? Nem hiszem. Akkor maga a „bába társadalom” miért nem rekeszti végre ki magából? Ja, mert a harcosságával még mindig használ az otthonszülés ügyének, az meg jó nekik is.

Most persze lehet azzal jönni, hogy az orvos is veszít el újszülöttet korházi körülmények között is. Igen, ez így van. Hibaszázalék mindenhol van sajnos. Csak ott a korházban van még vagy húsz szakképzett ember, milliós eszköz és műtő. Ha így sem sikerül megmenteni a kicsit, az is tragédia, de elmondhatjuk a lehető legtöbbet megtettük, ami emberileg és technikailag lehetséges. Geréb Ágnesék meg hívhatják a mentőt, ami egyszer csak jönni fog és közben technikai feltételek nélkül megpróbálhatják az életfunkciók fenntartását.

És az anyák/apák akik még mindig őt választják?

"Ki az a felelősségteljes anya, aki ennyi hiba és mellényúlás után még mindig vakon megbízik Geréb Ágnes szaktudásában? Hogy lehet embereket ennyire behülyíteni?"

hideggergo.blog.hu/2010/10/06/mar_megint_g_a

Én komolyan nem értem.

szubjektiv 2010.10.07. 10:05:15

@Manyi Béci: @szöszibaba: @tevevanegypupu:

Ti már az apás szüléssel sem tudtuk mit kezdeni, nem meglepő, hogy a nem kórházi szülés az valami nagyon elvetemült dolognak tűnik nektek.
Tiszteletben tartva a véleményeteket, annyit megjegyeznék, hogy tapasztalatom szerint az anyagba az átlagnál is jobban beleragadt nőknél tapasztalható ez a hozzáállás. A születés és a szülés egy semmihez sem fogható, kiemelkedő esemény az ember életében, ebből apaként kimaradni nagy veszteség. Szerintem.
Én személyesen soha senkivel nem találkoztam, aki a vajúdást valami felemelő, transzcendentális élményként élte volna meg, de olvastam ilyenről. És elhiszem, hogy sokan utólag szépítik meg az átélteket, vannak ilyen típusú emberek, de alapból én nem hazugoznék le mindenkit, aki nem horrorként számol be a szüléséről.
De ez már nagyon elkanyarodik az eredeti témától.

szubjektiv 2010.10.07. 10:11:10

@tevevanegypupu: Nyilván, ha valakit eltiltanak egy adott időre a foglalkozása gyakorlásától, akkor annak lejárta után elméletileg ismét dolgozhat orvosként, tanárként, ügyvédként, mittomén miként.

szöszibaba 2010.10.07. 10:11:38

a sok önjelölt statisztikus figyelmébe, akik bizonygatják itt és máshol, hogy a kórházi szülések közben több gyerek hal meg:

"dr.morcz:
2007. 09. 20. 1:24
Orvos vagyok, tehát érintett ;-) bár legalább nem nőgyógyász. Nagyon is meg tudom érteni, ha valaki a mai kórházi körülmények miatt (ideértve az orvosok egy részének embertelen vagy pénzéhes magatartását is) az otthonszülést választaná. De van két dolog, amin el kellene gondolkodni.
Az egyik az, hogy adódhatnak olyan helyzetek, amik kórházban nagyobb eséllyel oldhatók meg. Ide sorolnám a mostani tragikus esetet is, mert - sok hírforrásban olvastam - a beérkezés után 5 perccel már kint volt a baba. Geréb Ágnesék honlapján szerepel, hogy - teljesen jogosan - csak problémamentes szüléseket vállalnak. Az általuk levezetett szülésekről nem találtam saját adatot, de a különböző sajtó-, és fórum-anyagokban a legnagyobb szám 3.000 volt. Ebből a max. 3.000 problémamentesnek induló szülésből 3 végződött tragédiával, és több (de pontos adat erről nincs) sürgős kórházba szállítással. Ez az 1 ezrelékes halálozási arány (és kérdés, nem lenne-e nagyobb, ha többek nem kerülnek kórházba) elég sokkal több, mint az elmúlt év 0.41 ezrelékes országos aránya (40 halálozás 97 ezer szülésből), pedig ebben benne vannak a veszélyeztetett, súlyos beteg, vagy éppen erős dohányos terhes anyák eleve rosszabb eséllyel induló újszülöttjei, és az egyre gyakoribb igen kis súlyú (akár 1000 gramm alatti) koraszülöttek is. E számokat elnézve egyértelműen biztonságosabbnak tartom a kórházi szülést, mindazon negatívumok ellenére, amiket sokan jogosan írnak le."

anyám, a számok nem hazudnak...

TG69 2010.10.07. 10:12:54

@magyar-magyar szótár: Gondolom azért tartanak tornákat az otthonszülő nőknél, hogy meglegyen a megfelelő fizikum és technika. Egyébként a holland nő az nem europai? :)

Az hogy a szülészek felesleges rendelésekkel vágják meg a családokat az egyértelmű (150-200 eFt lesz e végszámla) és az is, hogy akinek nincs ennyi pénze erre az kb úgy szül, mintha otthon tenné (le se szarják) csak még ellenséges is vele a környezet.

radala 2010.10.07. 10:14:07

@ulloiut: No megpróbálom higgadtan összefoglalni a véleményemet, de nem lesz egyszerű, mert bár nekem minden gyerekem kórházban született, illetve a negyedik az autóban, de egy sem otthon én mindig szerettem volna, ha otthon születnek.
Nem olvasom el a hozzászólásokat, mert akkor tuti fölbaszódok annyira, hogy hülyeségeket fogok írni.
Mo-n majd 30 % a császár és egyre nö bizonyos klinikákon messze 40 % fölött van. Ezek tények, és ha belegondolsz ebbe akkor be kell látnod, hogy valami iszonyatosan el kell, hogy legyen baszva. Olyan nincs, hogy az emberek majd fele nem képes megszülni a gyerekét. További bizonyíték, hogy ez nyilvánvalóan szakmai hülyeség, hogy a világ fejlettebb felén csökken a császárok száma. Valaki írta, hogy a gátmetszés nem okozhat inkontinenciát. Nem szeretnék utána nézni most ennek, de ismereteim szerint tudományos tény, hogy a gátmetszés és a későbbi inkontinencia között összefüggés van.
De ok ezt mind nem probléma.
Akkor is hihetetlen hülyeség, hogy 4-5 napig dekkoltatnak egy családot a kórházban, kurva sok pénzért. Nagyjából sehol a világon nem tartanak bent még 24 órát sem a szülés után. Minek ennyi pénzt kibaszni az ablakon.
Én nem vagyok egy nagyon ősanyás ősapás természet, ezért nem mondom, hogy a neontól majd hülye lesz a gyerekem, de az tuti, hogy a nagyobbaknak az nem lehet könnyű, hogy az anyjuk kórházban van, baromi hosszan egy egyébként is ijesztő rohadt kistestvér miatt.
Nem tudom, hogyan van a költség/haszon arány, de tartok tőle, hogy még egy pár gyerek/anya elvesztése is jobban megérné, mint az, hogy majdnem a császár a default Mo-n.
Szóval szerintem a Holland példa lenne a követendő, ahol otthon szülsz, ha nincs bajod. Orvos sem kell, ha nincs bajod.
Nem mellesleg GÁ orvos, tehát bőven több, mint, ami egy ilyen dologhoz a valóságban kellene. Legjobb ismereteim szerint anno már azért kapott fegyelmit Szegeden, mert beengedte az apákat a szülésre, ma meg már kötelező:-)

Azért leszek egyébként nagyon ideges GÁ szidásától, mert szerintem ö valóban egy hős. Majdnem mindegy, hogy igaza van-e vagy sem (ráadásul igaza van). Vannak emberek, akik úgy képzelik a forradalmárokat, mint Budaházy. Hihetetlen, hogy primitív utolsó faszoknak, akik tehetetlen kommunista szarokat, mint Csintalan vernek meg nagy forradalmi hevületükben, meg üres épületek lábtörlőit gyújtják föl jobb a megítélése, mint egy igazi szabadságharcosé. Nem is tudok hirtelen szebbet elképzelni GÁ harcánál. Képzeld el milyen szép is az, ha valaki a saját kiváltságai ellen harcol. Gondold el, hogy lehetne ö is egy kibaszott gazdag köcsög szülész nőgyógyász, mint az összes többi. Ehelyett vállalja a börtönt az elveiért.
Más szempontból meg az is nagyon idegesítő a GÁ ellenesekben, hogy ugyanazt érzem rajtuk, mint a magszorítás fetisisztákban, hogy azt hiszik, hogy attól mert valami keserű attól már tuti orvosság is.
Szóval összefoglalva alapvetően tévedés az, hogy a kórházakat kell otthonossá tenni, mert ez elképzelhetetlen. Otthon az otthon van és nem máshol. Nincs az a pénz, amivel egy kórház otthonossá tehető. Annyi pénz viszont nagyon is van, hogy a szülés otthonon biztonságossá tehető legyen.
Szegeden pl. lakószoba imitáló szőlőszobák vannak a kórházban. De hogy érezd magad jól egy koloniálmübutor szobában. Nevetséges az ötlet is.
Szerintem otthon, vagy ambulánsan kellene szülni alapból és, ha valami van, akkor lehet tovább maradni.

radala 2010.10.07. 10:19:56

@szöszibaba: Ha a világon az egyetlen szempont az, hogy a gyereked ne halljon meg és ezért minden megengedhető, akkor a kórház verhetetlen, a császár különösen.
A probléma az az, hogy utána még föl kell nevelni a gyereket, föl kell dolgozni a stresszt, hogy te nem tudsz szülni, le kell élni még 50-60 évet fölöslegesen összekaszabolva. Ki kell kúrálnod az elsőszülött gyerekedet ért frusztrációkat...
Ezeket mind mind tedd a másik serpenyőbe és utána dönts, hogy hol jobb a szülés. Senki nem mondja, hogy otthon KELL szülni, azt mondják, hogy ez magánügy és az államnak dolga lenne szabályozni.

tevevanegypupu 2010.10.07. 10:22:23

@szubjektiv:

A szulesi fajdalmakat elfelejti az ember, ezzel senki nem torodik, legfeljebb a szules utan par napig meg meseli hogy s mint volt, de aztan ennyi. Ami az apas szulest illeti, a magam neveben annyit mondhatok, hogy akarmennyire is egy test es egy lelek egy hazaspar, vannak percek es orak amik nem tartoznak a masikra. A szules nem tul sokszor fordul elo egy no eleteben. magasztos es gyonyoru dolog eletet adni, de ugyanakkor nagyon sok olyasmi is jar vele, amit az ember maganugykent szeretne kezelni, es foleg az akkor meg remelhetoleg bele szerelmes ferfi elott nem szivesen mutogatna..
Lehet, hogy tul sok az alszemerem bennem, elfogadom, de ha ujra kezdhetnem, akkor is lehetoleg csak orvost es szulesznot szeretnek kenytelensegbol magam korul, a ferjem meg varjon csak a folyoson, ahogy tette. Kulonben mar tobbszor erdeklodtem nala ezugyben es mindig azt a valaszt adta, hogy koszoni szepen, de nem szeretett volna reszt venni. O inkabb kicsit irigykedett azert, hogy ferfi letere nem tudna eletet adni..ezt viszont nagyon sajnalja.
Otthonszules ugyben is hasonlo a velemenye: nem!

TG69 2010.10.07. 10:25:44

@szöszibaba: Becsült adatokból nagy hiba lenne következtetéseket levonni. Az otthonszlés a külföldi tapasztalok alapján semmivel sem veszélyesebb, mint a kórházi. Angliában ez a láz általában akkor szokott felszökni, amikor tömeges kórházi fertőzésekről adnak hírt :)

szöszibaba 2010.10.07. 10:25:52

@radala: ööö...engem nem kúrálgatott anyukám a születésem okozta stresszből, mégis, kösz, jól vagyok, anyu is szeret :P nopara...amúgy nagyim sem igen kúrálgatta a kórházi szülés okozta stresszből édesapámat (kisebb gondja nagyobb volt az ötvenes évek csodálatos viszonyai között) mégis egészséges lelkű ember lett ő is...szóval erős csúsztatás azt állítani, hogy kórházi szülés=lelki sérülés. sőt: közönséges hazugság.

tevevanegypupu 2010.10.07. 10:26:07

@szubjektiv:
Azert megiscsak az lenne jo, ha Gereb Agnes korhazban dolgozna tovabb, ha arra engedelyt kap.

hideg.gergo · http://hideggergo.blog.hu/ 2010.10.07. 10:27:39

@tevevanegypupu:

Én sem szándékozom bent lenni, és ettől még nem leszek rosszabb apa.

szöszibaba 2010.10.07. 10:28:51

@TG69: elhiszem, külföldön. az eset nem is Londonban történt, hanem a XII. kerületben. Bp., Magyarország, Bécs után kissé jobbra tartva autópályán megközelíthető :P szóval nejöjjünk már ezzel. irreleváns egy itteni szülés hogyanmikéntjének eldöntése szempontjából, hogy máshol hogy van.

TG69 2010.10.07. 10:29:57

@tevevanegypupu: Az én feleségem meg kifejezetten megkért rá, igaz nekem nem volt olyan perverzióm, ogy inkább én szüljek vagyhogy azt lessem hogy miként bújnak ki a kisöregek, sőt azt sem vettem fel videóra, hogy összavarják :). A férj szerepe ilyenkor változatos, pl jelentős moderáló tényező egy alapból bunkó szülész számára.

TG69 2010.10.07. 10:30:59

@szöszibaba: Mégegyszer becsült adatokkal nem lehet vitatkozni, az otthonszülés, ha az tényleg rizikófaktormentes kb ugyanolyannak kell lenniie. Nem olyan nehéz ezt felfogni :)

Téglagyári Megálló 2010.10.07. 10:34:39

@tevevanegypupu:

Teve, a mai világban mintha csal Álszemérem és Álszentség lenne. Az igazi nem is létezik?

hideg.gergo · http://hideggergo.blog.hu/ 2010.10.07. 10:36:02

@szöszibaba; 2010.10.07. 10:28:51 :

Így van. A halálom, hogy mindenki mindenre talál olyat, hogy bezzeg az Unióban ilyen és amolyan statisztikák és eredmények vannak. B*sszus! Ez Magyarország. Teljesen más egészségügyi rendszerrel, teljesen más átlagos lakosság egészségi állapottal, teljesen más szakképzési rendszerrel, teljesen más mentőautó rendszerrel, és még sorolhatnám.

Nem paralel a példa, esetleg csak egy jelzés, hogy másképp is lehet. Majd.

szöszibaba 2010.10.07. 10:36:20

"Otthon az otthon van és nem máshol. Nincs az a pénz, amivel egy kórház otthonossá tehető. Annyi pénz viszont nagyon is van, hogy a szülés otthonon biztonságossá tehető legyen. "

aha. értem. és ha én a Kempinszkyben érzem magam otthon, akkor majd a Tb a Te pénzeden odatelepíti a technikát, hameg az alföldi tanyavilágban, akkor a második gyereknél meg oda? és ki fizeti a révészt, mert azért itt a sok szép gondolat mélyén csak erről van szó. én pl. nem örülnék neki, ha a befizetett pénzemen egyik-másik anyuka hóbortos igényeit elégítené ki a TÁRSADALOMbiztosító. mert ha egy magánbiztosító erre lehetőséget ad, illetve anyuka csikkzsebből kivágja, ahhoz szerintem sincs senkinek semmi köze. de akkor legyen ott az a technika a pénzéért (övéért, ne az enyémért). mert ez így ebben a formában a gyerek és az anyuka életének kockáztatása. orosz rulett.

u.i.: nem tudom, milyen az a szegedi colonial-bútoros szoba. akármilyen is, tutira jobb, mint akármilyen Geréb-féle születésház. márcsak azért is, mert egy KLINIKÁN van.

szöszibaba 2010.10.07. 10:37:36

@TG69: azért ezek elég pontos, tényadatokon alapuló becslések. ennyi erővel az állami költségvetésről sem lehetne vitatkozni, hiszen az is csak "becslés"

radala 2010.10.07. 10:38:51

@szöszibaba: Valószínűleg sokkal több gyereket kell kúrálni, mint ahányan meghalnának, de senki nem mondja, GÁ meg különösen nem, hogy kórházban szülni bűn vagy gyávaság vagy felelőtlenség. Egyszerüen lehessen ennyit kérnek. Én is normális vagyok, pedig kórházban születtem, meg a gyerekeim is ott születtek. Szerintem az unokáim már nem fognak kórházban születni, ahogy még az anyósom sem ott született.
Ez egy kisiklás. Nem tragédia csak fölösleges. GÁ baszogatása az már inkább tragédia:-)

szöszibaba 2010.10.07. 10:42:25

@radala: hősök azok voltak, akiknek a kivégzésére éppen tegnap emlékeztünk. például. meg sokan mások. GÁ nem az.

k trout 2010.10.07. 10:50:03

@radala: " Ha a világon az egyetlen szempont az, hogy a gyereked ne halljon meg és ezért minden megengedhető, akkor a kórház verhetetlen, a császár különösen.
A probléma az az, hogy utána még föl kell nevelni a gyereket, föl kell dolgozni a stresszt, ..." Ez most komoly? A gyerek halála vö stressz? Ez a kérdés?

radala 2010.10.07. 10:51:34

@szöszibaba: Ki mondta, hogy kórházi szülés=lelki sérülés. Te mondod, hogy otthon szülés= gyilkosság.
Én meg azt mondom, hogy az otthonszülés veszélye, ami olcsón tovább csökkenthető (abból a pénzből, amit az én tb-mböl fizetnek ki a te tök fölösleges 5 napi kajádra a kórházban, meg a te tök fölösleges megcsászározásodra. Nos, abból a pénzből minden otthonszüléshez készenlétbe lehetne egy rohammentő, ami gyorsabban odaér, mint amennyi idő alatt a nővérke fölemeli a kövér seggét és szól az éppen a másik nővérkét töcskölö dúsgazdag kibaszott nőgyógyász maffiózónak a szomszéd szobában. )
Az tuti, hogy egy kórházi szülés biztonsága nem érhető soha utol, az kérdés, hogy a biztonság-e az egyetlen szempont az életben. Kötve hiszem.
Amúgy a világon a legtöbb otthonszülés Hollandiában van és a legkisebb a csecsemőhalálozás is.
De persze értem én, te már elmondtad, hogy Mo egy szar hely és az lenne a jó, ha örökre az is maradna.

TG69 2010.10.07. 10:52:01

@szöszibaba: Persze:) A csávó sajtóból és fórumokból vesz egy számot. Ha majd tudsz linkelni egy komolyabb elemzésen alapuló számot akkor vissztérhetünk erre. Egyébként a statisztikai hibahatárról halottál már? 3000-ből a kórházi átlag alapján 1,2 csecsmőhalandóság következne és helyette lett 3. Merész ilyen szigorú következtetést levonni ebből, de te tudod mit akarsz és főleg mért sugallni. Az paraszolvanciás orvos legalább érthető:)

szöszibaba 2010.10.07. 10:57:02

@radala: biztos, hogy kijön abból a pénzből? hogyan számolták ezt ki? a fix ktg.-eket (munkabér és járulékai, villany-víz-gáz, bérleti díjak stb) nem éri ide számítani. ahogy az amortizációt sem. marad a műszerkopás, és a felhasznált gyógyszerek. ebből tleg kijön????

"Az tuti, hogy egy kórházi szülés biztonsága nem érhető soha utol, az kérdés, hogy a biztonság-e az egyetlen szempont az életben."

nem az egyetlen, de azért igencsak az alján van annak a bizonyos piramisnak...adott szituációban pedig a legfontosabb, vitán felül. nemis értem, hogy lehet ez kérdés

radala 2010.10.07. 10:57:55

@k trout: Arról van szó, hoghy azért hogy SENKI nem halljon meg ezért mindenki kibelezel.
www.ebf.hu/letoltes/csaszarmetszes2006.pdf

A Schöpf M-ben 46,5 % császár van a SZOTÉ-n 44,5%

Ez sokkal több pénz sokkal több kockázat, mint amit az otthonszülés jelent.
Egy csecsemő elvesztése nagy tragédia 20 év inkontinencia is az. Nyilván 20 év inkontinencia azért, hogy ne halljon meg a gyereked vállalható, de csak úgy azért, hogy tuti ne legyen semmi baj, az azért már buta döntésnek tűnik.

TG69 2010.10.07. 10:59:27

@szöszibaba: Ha tényleg érdekel a téma nézz utána. Bárhol ahol törvényi szabályozás van az otthonszülésnek az egyik érv az mellette, hogy sokkal olcsóbb miközben ugyanazt a biztonságot képes adni.

szöszibaba 2010.10.07. 11:00:12

@TG69: amiről a szentasszony nem ad adatot, azt csak tippelni lehet. majd az ügyészség fog adni konkrét adatokat is az ügyében. a másik oldal adatai legalább nyilvánosak.

k trout 2010.10.07. 11:01:25

@radala: "tök fölösleges megcsászározásodra" bírom, hogy minden osz pártoló konkrétan tudja, hogy hány nőt kéne megcsászározni, hányat kéne gátmetszeni, stb. Itt mindenki képzett nőgyógyász, mindenki mindenhez ért. Kíváncsi lennék, hogy mikor a manduládat veszik ki, akkor is elmagyarázod-e a dokinak, hogy mit hogy csináljon.

"biztonság-e az egyetlen szempont az életben" Az életben nem, a szülésnél igen. Egy halott gyereknél ugyanis esélyed sincs arra, hogy egy esetleges stresszt vagy betegséget gyógyítsál, ha nincs kit gyógyítanod.

"Amúgy a világon a legtöbb otthonszülés Hollandiában van és a legkisebb a csecsemőhalálozás is. "

Ez konkrétan nem igaz: www.hazijogorvos.hu/content/view/955/78/
"A kutatás 500.000 szülésről szóló 12 tanulmányt dolgoz fel, a világ különböző, fejlett országaiból: USA, Kanada, Ausztrália, Svédország, Hollandia, Svájc. Az eredmények azt mutatták, hogy a tervezett otthonszülésnél, a tervezett kórházi szülésekhez viszonyítva, a csecsemőhalálozás a kétszeres (0.2% szemben a 0.09%-al). Ha a vizsgálatba nem vették bele a veleszületett fejlődési rendellenességgel világra jött újszülötteket, a különbség háromszorosra növekedett."

szöszibaba 2010.10.07. 11:01:43

@TG69: de mi nem bárhol élünk, hanem itt. és a kérdés az, itt és most kijön-e annyiból. máskor és máshol nem játszik.

radala 2010.10.07. 11:02:17

@szöszibaba: Akkor ne füts, mert fölgyulladhat, ne nyaralj, mert lezuhanhat a repülöd, meg ne mozdulj, mert bajod esik.
A kérdés az az, hogy hogyan csökkenthető valaminek a kockázata, amit az emberek szeretnének csinálni.

Te lecseréltetnéd a fogaidat protézisre, hogy ne legyen bajuk? Pont ilyen megcsászározni valakit, akinek erre nincs szüksége.
A császár például baromi nagy stressz a nőknek, ha mondják ha nem.

tevevanegypupu 2010.10.07. 11:03:24

@Téglagyári Megálló:

Mindenesetre ugy tunik mindenki szeretne felszabadulni a gatlasai alol, mert az jot tesz neki allitolag. Minel inkabb szabadulni akar, annal inkabb elveszti azt a termeszetes erzest, ami minden kisgyerekben meg megvan: a szemerem erzeset. Ha ez nem marad meg, akkor nem nagyon varhatunk senkitol semmit. Foleg nem a tarsunktol, hiszen szinte felhatalmazzuk ra, hogy nyugodtan, kopogtatas nelkul rontson testunkre es a lelkunkre. Mert eppen nagyon kivancsi valamire..

szöszibaba 2010.10.07. 11:04:25

@k trout: ügyesebben leírtad, mint én :) de én csak szöszi vagyok :P amúgy én is bírom a sok túlképzettet. lehet jelentkezni, a kozigallas.gov.hu adatbázisa szerinte csomó helyen keresnek orvosokat. ha az olyan jattos meló, könnyű is, és ők még értenek is hozzá, mi tartja vissza őket? irány tetszőleges kórház humánpolitikai osztálya...úgyis orvoshiány van :P:P:P:P

szöszibaba 2010.10.07. 11:06:39

@radala: "Te lecseréltetnéd a fogaidat protézisre, hogy ne legyen bajuk?" azt nem, de fogorvoshoz eljárok, nem pedig a falusi kováccsal húzatom ki, pedig régen is úgy csinálták :P csak hogy paralel legyen a hasonlat a kórházi vs otthonszülésre.

radala 2010.10.07. 11:07:27

@k trout: Az a baj, hogy ez engem annyira fölidegesít, hogy be is fejezem.
Szerinted elképzelhető az, hogy a szülések 46,5% császár legyen?
Na ne hülyülj már.

Amúgy a számaid azt bizonyítják, hogy GÁ jól csinálja 4 gyereknek kellett volna már meghalnia.

De megyek mert megüt tőletek a guta:-)

k trout 2010.10.07. 11:07:41

@radala: Nem csak a meghalásról van szó. A császárok mennyisége azért nőtt meg, mert a hüvelyi szüléseknél a sérülések aránya sokkal több. A neurológusi konferenciákon általános vitatéma, hogy mennyit és mikor kell császározni, hogy pl. az oxigénhiányos gyerekek mennyisége csökkenjen. Hát, én azt gondolom, hogy inkább vágjanak, minthogy egy életen át kelljen pelenkáznom és szívószállal etetnem egy értelmileg és fizikailag fogyatékos gyereket. De neked szíved joga ragaszkodnod a te hüvelyed és hasfalad épségéhez, csak nem kell megsértődni, ha ezért a többségi társadalom felelőtlennek és önzőnek nevez.

k trout 2010.10.07. 11:12:57

@radala: Nem tudom, mert nem értek hozzá. Mint ahogy azt sem tudom, hogy a mellrákosok esetében hányszor indokolt a teljes mell eltávolítása. Azt tudom, hogy amíg nem volt ennyi császár, addig lényegesen több gyerek halt meg, és lett fogyatékos, mint most (tudom, ez számodra nem érv). Tehát szerintem inkább vágjanak fölöslegesen, mintsem a gyerek sérüljön.

TG69 2010.10.07. 11:16:18

@szöszibaba: Igazad van nálunk lehet hogy még ez is drágább lenne. Azért nem kell a villanyt mindig feltalálni, de legalább nemek vannak működő példáim arra hogy olcsóbb neked kételkedőnek meg még az sincs :).

hideg.gergo · http://hideggergo.blog.hu/ 2010.10.07. 11:19:25

Különben meg mi az, hogy nincs tényleges adat az otthonszülések számáról, eredményéről és a komplikációkról???

Csak szabályozva van valahol, hogy ezt be kell jelenteni és regisztrálni. Mégis csak egy komoly dologról van szó. Szerintem még egy fogorvosnak is kell vezetnie betegkönyvet arról, hogy kivel és mit csinált, nemhogy egy bábának.

szöszibaba 2010.10.07. 11:20:30

@radala: a 4. meg is halt volna tegnap, ha apuka nem inti le a mentőt. ez aztán tuti módszer...nembaj, ha baj van, majd apuka leszalad, és int egy mentőnek. vagy taxinak, vagy ami jön...

hideg.gergo · http://hideggergo.blog.hu/ 2010.10.07. 11:25:35

G.Á. –ről: Ha valakit egyszer eltiltanak az orvosi hivatás gyakorlásától x évre, utána természetesen folytathatja. Ez azt jelenti, nem történt bűncselekmény. De azért jelzés értékű, hogy valami nem stimmel a szakmai hozzáértésével.

szöszibaba 2010.10.07. 11:25:56

császár-témához: a két lehetséges opcióból, miszerint halva/fogyatékosan szülessen a gyerekem illetve legyen egy vágás a hasamon, amit egy plasztikai sebésznek kb. fél órájába kerül eltüntetni, én az előbbit választanám. és a császárok között van egy csomó olyan, ami tervezett, tehát anyuka valamely betegsége (pl. szemfenék állapota, krónikus magas vérnyomás stb) teszi szükségessé. ez inkább azzal függ össze, hogy egyre "idősebb" nők szülnek, harminc fölött pedig már bizony kijönnek az ilyen-olyan betegségek.

hideg.gergo · http://hideggergo.blog.hu/ 2010.10.07. 11:28:05

@szöszibaba; 2010.10.07. 11:20:30 :

:-)

Ha ez Budapesten van. Ha egy vidéki kisvárosban, vagy egy faluban, akkor mit int le? Kombájnt?

radala 2010.10.07. 11:29:53

@k trout: the UK National Health Service gives the risk of death for the mother as three times that of a vaginal birth.
Szerintem egy anya halála kibaszottul sokkal nagyobb tragédia, mint egy csecsemöé.

De inkább ideteszem az egész wikipédiát:
"Risks for the mother

The mortality rate for both Caesarian sections and vaginal birth, in the Western world, continues to drop steadily. In 2000, the mortality rate for Caesareans in the United States were 20 per 1,000,000.[18] The UK National Health Service gives the risk of death for the mother as three times that of a vaginal birth.[19] However, it is misleading to directly compare the mortality rates of vaginal and caesarean deliveries. Women with severe medical conditions, or higher-risk pregnancies, often require a Caesarean section which can distort the mortality figures.

A study published in the 13 February 2007 issue of the Canadian Medical Association Journal found that the absolute differences in severe maternal morbidity and mortality was small, but that the additional risk over vaginal delivery should be considered by women contemplating an elective caesarean delivery and by their physicians.[20]

As with all types of abdominal surgery, a Caesarean section is associated with risks of post-operative adhesions, incisional hernias (which may require surgical correction) and wound infections.[18] If a Caesarean is performed under emergency situations, the risk of the surgery may be increased due to a number of factors. The patient's stomach may not be empty, increasing the anaesthesia risk.[21] Other risks include severe blood loss (which may require a blood transfusion) and post spinal headaches.[18]

A study published in the June 2006 issue of the journal Obstetrics and Gynecology found that women who had multiple Caesarean sections were more likely to have problems with later pregnancies, and recommended that women who want larger families should not seek Caesarean section as an elective. The risk of placenta accreta, a potentially life-threatening condition, is only 0.13% after two Caesarean sections but increases to 2.13% after four and then to 6.74% after six or more surgeries. Along with this is a similar rise in the risk of emergency hysterectomies at delivery. The findings were based on outcomes from 30,132 caesarean deliveries.[22]

It is difficult to study the effects of caesarean sections because it can be difficult to separate out issues caused by the procedure itself versus issues caused by the conditions that require it. For example, a study published in the February 2007 issue of the journal Obstetrics and Gynecology found that women who had just one previous caesarean section were more likely to have problems with their second birth. Women who delivered their first child by Caesarean delivery had increased risks for malpresentation, placenta previa, antepartum hemorrhage, placenta accreta, prolonged labor, uterine rupture, preterm birth, low birth weight, and stillbirth in their second delivery. However, the authors conclude that some risks may be due to confounding factors related to the indication for the first caesarean, rather than due to the procedure itself.[23]
[edit] Risks for the child

This list covers the most commonly discussed risks to the child. Some risks are rare, and as with most medical procedures the likelihood of any risk is highly dependant on individual factors such as whether other pregnancy complications exist, whether the operation is planned or done as an emergency measure, and how and where it is performed.

* Neonatal depression: babies may have an adverse reaction to the anesthesia given to the mother, causing a period of inactivity or sluggishness after delivery.[18]

* Fetal injury: injury may occur to the baby during uterine incision and extraction.[18]

* Breathing problems: babies born by Caesarean section, even at full term, are more likely to have breathing problems than are babies who are delivered vaginally.[24]

* Breastfeeding problems: babies born by Caesarean section are less likely to successfully breastfeed than those delivered vaginally.[24]

* Potential for early delivery and complications: One study found an increased risk of complications if a repeat elective Caesarean section is performed even a few days before the recommended 39 weeks.[25]

* Type 1 Diabetes: a 2008 study found that children born by Caesarean section have a 20% higher likelihood of developing type 1 Diabetes in their lifetimes than babies born vaginally.[26]

[edit] Risks for both mother and child

Due to extended hospital stays, both the mother and child are at risk for developing a hospital-borne infection.[18]

Studies have shown that mothers who have their babies by caesarean take longer to first interact with their child when compared with mothers who had their babies vaginally.[18]"

Máshonnan:
"Countries where the majority of babies are born into the hands of midwives, such as The Netherlands, have cesarean rates below 10 percent, and they boast the best maternal and infant health outcomes in the world." "

szöszibaba 2010.10.07. 11:33:29

@hideg.gergo: most, hogy aratják a napraforgót, esélyes :P

TG69 2010.10.07. 11:36:19

@k trout: A császározás teljesen hektikus az országban. Tapolcán 15% Esztergomban meg 40%. Vicces lenne, ha ennek bármilyen egészségügyileg indokolható magyarázata lenne:)

k trout 2010.10.07. 11:39:03

@radala: Most akkor kezdjünk el tanulmányokat linkelgetni egymásnak?

Nem azt mondtam, hogy a császárnak nincs kockázata. Azt mondtam, hogy HA baj van, akkor inkább császározzanak. És MIVEl én, ellentétben veled, nem tudom megállapítani, hogy baj van-e vagy nincs, ezért az orvosra bízom magam, mint ahogy más esetekben is, pl., amikor begyulladt a vakbelem. Akkor sem álltam neki vitatkozni, hogy ne műtsön meg, mert az felesleges.

TE jobban hiszel a bábának vagy a dúlának (hű, de utálom ezt a szót), mert azt gondolod, hogy bár az orvosokra bízod a manduládat meg az összes belső szervedet, a nőgyógyászathoz egyszerűen nem értenek, összevissza vagdosnak feleslegesen, direkt inkontinenciát okoznak, stb, de a dúla, bezzeg, az tudja. Viszont, ha mégis baj van, akkor annak az általad lenézett, mindennek elmondott orvosnak kutya kötelessége megmenteni a te és a gyerek életét, mert akkor hirtelen már ért hozzá, akkor már tudja, hogy mit kell tennie.

TG69 2010.10.07. 11:44:01

Van itt egy jó kis idézet:

'Bár azt gondolhatnánk, hogy a biológia nem ismer munkanapot és szünnapot, mi, magyar nők valahogy nem szülünk se hétvégén, se ünnepnapokon. Ez a botrányos tendencia sajnos tovább folytatódik: egy májusi adatsor szerint hétvégére nagyjából a felére esnek vissza a szülésszámok. Ez elfogadhatatlan'

k trout 2010.10.07. 11:44:06

@TG69: Igen. A neurológusok azért küzdenek, hogy több legyen azokon a helyeken is, ahol most kevés. És tudod miért? Nem, nem azért, mert gonosz módon mindenkit fel akarnak vagdosni. Hanem azért, mert ŐK azok, akikhez a "végtermék", a gyerek kerül. Ők azok, akik küzdenek minden egyes oxigénhiányos gyerekért. Csak ezekről nem hallani olyan sokat. Én voltam gyerekneurológián, láttam. És valószínű, igen, hogy vannak, akiket feleslegesen császároznak meg, mert ők sem tudnak mindig mindent tökéletesen. És nem akarnak felesleges kockázatot vállalni. De, ha persze megszületik a gyerek és fogyatékos lesz, akkor ugyanazok, akik itt basszák a rezet, fogják elsőként feljelenteni az orvost, ugyebár.

hideg.gergo · http://hideggergo.blog.hu/ 2010.10.07. 11:45:12

Újabb súlyos komplikációkkal járó otthonszülés történt Budapest XXVI. kerületének egyik lakásában. A kiérkező mentősöknek szerencsére sikerült a veszélyes állapotban lévő újszülött életét megmenteni. A rendőrség és a szakértők azonban értetlenül állnak az eset előtt és további szakértők bevonását sürgetik.

A rendőrség szóvivője széttárt karokkal nyilatkozta: „Egyelőre nem tudjuk kezelni az esetet, mert a helyszínen kivételesen NEM volt jelen Geréb Ágnes. Ilyen pedig még soha nem fordult elő hasonló esetekben.”

radala 2010.10.07. 11:49:19

@k trout: Én nem szívesen kritizálok orvosokat, de a szülész az nem orvos sem a fogorvos.
Ez egy maffia, nyilván ezért ül most GÁ. Egy tuti, minél fejlettebb egy fejlett ország egészségügye annál kevesebb a császár.
Nem tudom mi a veszélyesebb a társadalomra Szegény GÁ, aki minden nehézség ellenére is teljesíti egy orvostól elvárható halálozási szintet. Vagy azok a kórházak, akik azért császároznak, hogy több pénzt kapjanak a tb-töl.
A legfontosabb dolog, hogy a szülés nem betegség.
Jut eszembe szöszibaba, rohadtul nem jó a fogorvosos hasonlatod, mert itt nem arról van szó, hogy ki gyógyítson meg, ha beteg vagy, hanem, hogy mit csinálj, ha nem vagy beteg.
De tényleg befejezem.

szöszibaba 2010.10.07. 11:50:35

@Megélhetési rasszista: itt van ennek a típusnak egy egész korrekt leírása: modoros.blog.hu/2009/06/03/modoros_notipusok_az_osanya az otthonszülés csak a jéghegy csúcsa :P

radala 2010.10.07. 11:51:42

@TG69: baromi jó, idézet. Ez ellen kell föllépni nem szegény hős GÁ ellen.
Én azt hittem a 46,5 % császárnál nem kell jobb adat arra, hogy itt valami nagyon el van baszva, de ez még annál is jobb adat.

szöszibaba 2010.10.07. 11:53:44

@radala: akkor is járok fogorvoshoz, ha nem vagyok beteg :)

k trout 2010.10.07. 11:54:06

@radala: "Ez egy maffia" vazze, akkor, ha baj van, miért mész hozzájuk? Még a végén kiveszik a vesédet is, azt eladják valami jöttmentnek. :D

Ne haragudj, de ezek után tényleg nincs min vitatkoznunk, mert itt már rég nem tényekről beszélünk, hanem hiedelmekről meg babonákról.

radala 2010.10.07. 11:59:11

@szöszibaba: Azt jól teszed;-)

Igazából az lenne a lényege, annak amit mondani akarok, hogy nem GÁ-t kéne baszogatni, van itt elég egyéb baj is a világban. Én nagyon sok otthonszülőt ismerek egyik sem felelőtlen fasz. Szülészt-nőgyógyászt sokkal kevesebbet, de majd mindegyik rohadt pénzsóvár geci.

szubjektiv 2010.10.07. 12:02:23

@k trout:
Megdöbbentő ez a százalék. Ezt mire alapozod, hogy amíg nem volt ennyi császár, addig lényegesen több gyerek halt meg és lett fogyatékos?
Mert a császárok ilyen magas aránya azért nem régóta jellemző, ha jól tudom.

radala 2010.10.07. 12:10:29

@k trout: a szülészek maffia, nem az összes orvos.
De ez mindegy lenne, igazából teljesen hibás vitastratégiát választottam, azzal akartam GÁt megvédeni, hogy elmondom a többiek még nagyobb gecik. Ez amúgy igaz is lenne, de a lényeg az, az, hogy otthon szülni jó és GÁ sem nem felelőtlen sem nem buta. Ráadásul olyat szeretne elérni, ami a világon mindenhol szabályos és lehetséges.

Erika Viking 2010.10.07. 12:11:48

@szöszibaba:

azért az, hogy sem te, sem édesapád nem lett lelkibeteg a kórházi születéstől, az nem jelenti azt, hogy másnak sem lesz baja belőle. az apás szülés ugyanez, egy csomóan nem akarják, mások igen, nem lehetne ezt egyszerűen tiszteletben tartani?

az az érvelés, hogy most Mo. nem alkalmas az otthonszülésre, szerintem szintén sántít: napokig szó van arról, hogy GÁ mit hogyan mikor rontott el, de az otthonszülés biztonságosabbá tétele egy tapodtat sem haladt előre. ha a születés normális volta nem az ország jövőjét szolgálja, akkor mi?

@nem tudom, ki írt az inkontinenciáról:

az, hogy az inkontinencia vállalható, ha ez az egészséges gyerek ára, az nyilván igaz, de ha azért pisilsz be 30 évesen, mert az orvosod rutinból szétkaszabol, mert eszébe sincs figyelembe venni, hogy mit akasz, az nagyon gáz! mellesleg a felesleges beavatkozások és azok hatásai is rengetegbe kerülnek az országnak, viszont SENKINEK nem lesz jobb tőle

radala 2010.10.07. 12:19:38

@szöszibaba:
A szülés veszélyes üzem, de ettől még nem betegség. Mint mondtam ez egy kisiklás, hogy most 50 évig az emberek kórházban születtek. Olyan a kórházban szülni, mint autómentő-tréleren menni nyaralni. Tuti nem fog lerobbani a kocsid, igaz kicsit lassabb kicsit környezetszennyezöbb, kicsit kényelmetlenebb, de legalább biztonságos.

szöszibaba 2010.10.07. 12:19:47

@radala: akkor is járok fogorvoshoz, ha nem vagyok beteg :)

k trout 2010.10.07. 12:20:23

@szubjektiv: Utána lehet nézni, hogy hány százalék volt 20-30-50 éve, és mennyi most. De, hogyha olyan nagyon harcolunk az otthon szülők jogaiért, akkor azokért, akik a császárral akarnak szülni, azokért nem harcolunk vagy hogy van ez? Most akkor legyen szabad választás vagy ne legyen?

De itt van egy vélemény:

Dr. Papp Zoltán professzor, a Semmelweis Egyetem I. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója, a Szakmai Kollégium elnöke: "Részben a műtéti gyakoriság emelkedésének köszönhető, hogy az elmúlt tíz évben nálunk jelentősen csökkent az érett súlyú újszülöttek oxigénhiányból fakadó károsodása, a súlyos anyai szülészeti szövődmények előfordulása, az éretten születő gyermekek születés körüli halálozása és károsodása, valamint az 1250 grammnál alacsonyabb súllyal születő koraszülöttek halálozása és károsodása.
Hazánkban az érett újszülöttek közül évente körülbelül háromszázan halnak meg, további százötvenen maradandó agykárosodást szenvednek a magzati oxigénhiány következtében. Éretlen újszülötteknél ez a szám még magasabb: évente országosan mintegy kilencszáz agykárosodott korszülöttel kell számolnunk. Ezeknek az eseteknek egy része megelőzhető a jól szervezett szülészeti ellátással. Ugyanakkor jelenleg a hazai szülészeti ellátásban csak a kifejezett magzati oxigénhiányt tartják mindenütt az azonnali császármetszés indokának, az úgynevezett fenyegető magzati oxigénhiányt sokhelyütt nem. Való igaz, hogy egyes magzatok illetve újszülöttek jó alkalmazkodó-készségüknek köszönhetően császármetszés nélkül is képesek túlélni ezt az állapotot, ezért nem lesz minden elmulasztott műtét következménye agyi bénulás. Ezt a szemléletet azonban véleményem szerint meg kell változtatni, mert abban az esetben, ha a magzat mégsem tud kellőképpen alkalmazkodni, károsodás következik be. Ilyenkor az orvosnak szembe kell néznie a műhiba per lehetőségével. Másfelől az is téves szemlélet, hogy korai császármetszéssel minden veszélyt el lehet hárítani, bár ilyen véleményeket is lehet hallani, s ezért egyes országokban már terjed az a gyakorlat, hogy az anya kérésére indok nélkül végzik el a műtétet. "

radala 2010.10.07. 12:22:11

@Erika Viking: Én írtam pont ebben az összefüggésben, mint te. De ezek szerint nem jól fogalmaztam. Pont ezt akartam írni, hogy rendben az inkontinencia a gyereked életéért, de kurvára nincs rendben azért, hogy a doktorúr hazaérjen a meccs végére...

k trout 2010.10.07. 12:27:16

@radala: Nem értelek téged, esküszöm. Egy szóval nem mondtam, hogy ne szüljön otthon, aki akar, de fenntartom a véleményemet erről. És teljesen értelmetlennek tartom, hogy folyamatosan bizonygasd, hogy GÁ nem felelőtlen. Az általad hősnek kikiáltott GÁ elvállal olyan szüléseket is, amelyeket az osz hazájában sem vállalnak el, mert kockázatosnak ítélik.

Elvállal ikerterhességet, vérzékeny nőt, csak mert az "anyuka" ezt szeretné. Ez nem felelőtlenség?

radala 2010.10.07. 12:28:16

@k trout: Senki nem vitatja el, hogy a császár gyereknek baromi biztonságos, ahogy a gátmetszés is. Az a kérdés, hogy kell-e valamit alkalmazni majdmindenkin, ami árt csak azért, hogy valaminek az 1 ezrelékes esélyét 0,5 ezrelékre csökkentsük.

Az nem vita, hogy átjutni a szülőcsatornán hordoz veszélyeket.

De azért 0 biológiai ismerettel belátható, hogy fölvágni valakinek a hasát sokkal nagyobb veszélyeket hordoz.

Ehhez jön még az, hogy van ezer egy apróság, amit a kutya nem mér, de ettől még rossz. Nem keresek statisztikát, de 100 % hogy a császáros gyerekekkel több probléma van szoptatáskor. Az is tuti, hogy ez mind testileg mind lelkileg problémás lehet.

Túl nagy ár túl kevésért a császár. Ennyit mondunk.

k trout 2010.10.07. 12:31:12

@radala: "Túl nagy ár túl kevésért a császár. Ennyit mondunk."

Micsoda? Az, hogy szellemi fogyatékos lesz vagy az, hogy nem fog szopni rendesen? Megáll az eszem. Nem szívesen lennék a gyereked.

radala 2010.10.07. 12:32:57

@k trout: Nem tudom, Papp Lajos is megengedte Ocskainak, hogy jégkorongozzon. Soha nem tudjuk meg, hogy ez hiba volt-e. Sokkal bonyolultabb kérdés ez annál semhogy egy fórumon távolból el lehetne öt ítélni. Mivel levezetett életében már egy pár nehéz szülést nem gondolom, hogy felelőtlen lenne. Tudok több olyanról, akit nem vállalt.
A biztonság az nagyon fontos dolog, de azért nem kell túlfetisizálni.

szubjektiv 2010.10.07. 12:33:51

@k trout: Hogy vérzékeny nőt elvállal, ezt honnan veszed?

k trout 2010.10.07. 12:34:01

@radala: Ezeket te honnan veszed? A gátmetszést azért kezdték alkalmazni, mert a repedés sokkal nehezebben gyógyul, fájdalmasabb és több a szövődménye. ha nem kell vágni, akkor a hüvely úgy kitágul, hogy a szexuális életnek annyi. A hüvely izomzatát lehetne ugyan tornáztatni, és akkor nem olyan lenne, mint egy kinyúlt hajgumi, de nem hiszem, hogy ez a szülészek hibája.

radala 2010.10.07. 12:38:56

@k trout: Nem értem mit nem lehet ezen érteni bazeg. Nem mondom, hogy soha senkit sehol ne császározzanak meg és hogy tilos átvágni a gátat. Azt mondom, hogy a 46 % az nyilvánvalóan nonszensz.
Kegyetlen dolog a világ 1 szellemi fogyatékos belekerül az államnak 100 millába.
1 nem szopó gyerek, mindenféle allergiáival mondjuk 100 ezerbe . Ebből az következik, hogy ha 1 ezrelék az esélye annak, hogy születés közben oxigénhiányos lesz a gyerek, akkor még csak épp nem ráfizetés a császározás.
Ráadásul azt senki nem mondja, hogy egyet sem szabad császározni. Csak azt, hogy a nők majd´felének megcsászározása egyszerűen röhej.

kackia 2010.10.07. 12:40:35

Nézzék, ha engem otthon szült volna meg az anyám akkor sem én sem anyám azt nem éltük volna túl.
Mennyivel szegényebbek lennének most nélkülem.

radala 2010.10.07. 12:40:40

@k trout: Nyilván jobb egy vágás egy repedésnél, de ez nem ok arra, hogy gátvédelem helyett ezt alkalmazzák, pedig ezt teszik.

radala 2010.10.07. 12:42:36

@kackia: nyilván nem kell ilyen esetben otthon szülni. Még nem tartunk ott, hogy bárki a kórházi szülést szeretné betiltani:-)
Egyelőre azt szeretnénk, hogy ne baszogassanak olyan embereket, akik erre nem szolgáltak rá.

radala 2010.10.07. 12:48:39

@k trout: Na ja, ha ez a vérzékenység, akkor felelőtlen:-)
Kibaszott komoly vérzékenység az, ami 25-30 éves korodra egy vérvizsgálatból derül ki.
GÁ egy orvos nyilván sok más szempontot is fontosnak tart az életben, ahogy ez a valóságban van is.
Lett bárkinek baja?
Nem lett. Mindenki azt szeretné, hogy legyen készenléti mentő az osz -nél. Mi a gond?

k trout 2010.10.07. 12:49:02

@radala: Ez sem igaz. Ahol lehet, már alkalmazzák.

radala 2010.10.07. 12:55:35

@k trout: Ismersz te valakit aki szült és utána érdeklődött már a gátvédelemnek. Az "ahol lehet alkalmazzák" ilyen orvosi hazugság, nyilván nem tesznek meg semmit leszarják nagyívben.

k trout 2010.10.07. 12:55:54

@radala: A kisarkított véleményedet nem lehet érteni: GÁ hős - Kórház maffia. Azért ennél kicsit árnyaltabb a kép, nem gondolod?

És, ha te is tudod, hogy nincs ott a mentő (hiszen ezért emeled felé a szavad), akkor hogyhogy nem felelőtlenség ezt mégis bevállalni?

k trout 2010.10.07. 12:58:26

@radala: Sok helyen alkalmazzák, pl. az Istvánban is, ahol én szültem. 12 éve. De erről az osz fanok szintén nem tudnak, csak osztják az észt a maffiáról. Hozzátenném, hogy a szobatársam, aki gátvédelemmel szült (kérés nélkül) hisztériás rohamot kapott, hogy mi az, hogy őt nem vágták, most aztán akkora lesz a luka, mint egy alagút. :DDD
Na, itt légy okos.

k trout 2010.10.07. 12:59:58

@radala: Látod, ezért nem lehet veled érdemi vitát folytatni, mert nem veszed tudomásul a tényeket. Akármikor derül is ki a vérzékenység, külföldön ezt nem vállalják osz-re. Ez van.

Hugo2010 2010.10.07. 13:17:26

@radala: Áruld el nekem légy szíves, hogy a császár és szoptatás között mi az összefüggés. Férfi létemre erről még nemigen hallottam. Arról már viszont többször (2007.03.25. és 2010.09.16.) természetes szülés után nincs tej és a baba sem akar szopni. Viszont 2005.10.05. császáros szülés kiválóan 10 hónapig szopik a baba. Hogy is van ez?

szubjektiv 2010.10.07. 13:29:17

@k trout:
"Vérzékenységben szenvedett az az otthonszülő kismama, akinek gyermekét újra kellett éleszteni. A Független Hírügynökség úgy tudja, a kismama vérképéből, még a terhesség ideje alatt kiderült, hogy csökkent vérlemezke számmal rendelkezik. Ennek egyik következménye a bő vérzés, amely életveszélyessé teheti a szülést. Ennek ellenére vállalta a nő, hogy kórházon kívül hozza világra gyermekét. Ez volt az a keddi otthonszülés, amelynek helyszínén őrizetbe vették az ismert szülésznőt, Geréb Ágnest."

Jó kis írás. Csak nem tudom milyen otthonszülésről beszél. Mert ugye a nő nem szült otthon. Sehonnan nem derül ki, hogy Geréb vállalta volna a szülés levezetését.
Tehát mielőtt tényként kijelentünk valamit, először győződjünk meg arról, hogy azt a rendkívül "tényszerűen" tudósító média tényként leírta-e már valahol. Mert azt amit te mondasz, én sehol nem láttam leírva. Ergo tényként kezelni nem helyénvaló.

Nem akarom én védeni Geréb Ágnest, nem ismerem és nem is a dolg

szubjektiv 2010.10.07. 13:31:17

@szubjektiv: bocs
folyt.:
dolgom. Csak nem tetszik, hogy mindenki a fejét követeli és a sajtó sem megfelelően kezeli a dolgot. A sajtónak azért illene feltenni bizonyos kérdéseket az üggyel kapcsolatban, de nem teszik és ez engem zavar.

Hugo2010 2010.10.07. 13:37:22

@szubjektiv: Hát ez elég sarkos lenne így. Gondolom azért járt G.Á-hoz, mert nála akart szülni. Aki választott orvoshoz jár az is valószínűleg azért jár ahhoz, mert nála szeretne szülni, nem pedig szimpla időtöltésből.

Palacsili mákkal 2010.10.07. 13:47:27

Nekem van olyan ismerősöm, aki koraszülésveszélyben van, és osz-re készül. Mint mondta, "majd megbeszéli", hogy lehessen. Nyilván nem a kisujjából szopta, hogy nem fogják kategorikusan elutasítani...

radala 2010.10.07. 13:50:24

@k trout: Teljesen igazad van. Már az elején tisztáztam, hogy nekem ez a kérdés elborítja az agyamat, nem igazán értem, hogy miért, talán az okoz bennem frusztrációt, hogy én soha nem álltam a sarkamra, hogy otthon szülessenek a gyerekeim, talán azzal, hogy a kevés pénzünkből túl sokat túl arcátlanul kértek el az orvosok. Talán azért, mert csalódás volt számomra, hogy a klinikákon dolgozó orvosok sem "tudósok" egy kicsit sem. No mindegy nem én vagyok a topik.
A lényeg az, hogy szerintem nagyon jó lenne, ha otthon lehetne szabályozott körülmények között szülni, biztonságban. GÁ ezért harcol és addig is amíg ez megvalósul a saját egzisztenciáját és szabadságát teszi kockára egy "jó ügyért".
Ezen kívül nyilván ezer baj van a magyar egészségüggyel, de a korom miatt az egyetlen hely ahol tényleg találkozom vele a szülés.
Szóval nyilván igazságtalan vagyok a szülészekkel. A lényeg, hogy azt hiszem GÁ a legkisebb probléma itt és ahelyett, hogy öt csesztetik. Tehetnének az ambuláns szülésért, a gátvédelemér, a császárok arányának visszaszorításáért.
@Hugo2010: * Breathing problems: babies born by Caesarean section, even at full term, are more likely to have breathing problems than are babies who are delivered vaginally.[24]
Nem igazán derül ki számomra, hogy mi az oka, nyilván a tejelválasztást a placenta megléte akadályozza meg, szóval elvileg a császár nem volna, hogy szabad legyen, hogy ártson. De azért az élet ennél bonyolultabb, biológiai és pszichológiai okok is lehetnek mögötte. Az tuti, hogy a császár metszés nem erősíti a nötudatodat nagyon sokan kudarcként élik meg.
Amúgy a konkrét példák épp a dolgok bonyolultsága okán teljesen indifferensek. nem tudom mi az oka, hogy egyszer császár után szopik egy gyerek, míg a másik nem.
Nekem nem született gyerekem császárral, egyikkel sem volt soha semmilyen szoptatási probléma, de könnyen lehet, hogy császárnál sem lett volna.
Lehet, hogy én vagyok a hülye, de szerintem önmagában a 40 % császár olyan szám, amit nem kell megmagyarázni. Ilyen egyszerűen nem lehet. Rég kihalt volna az emberiség, ha ennek lenne oka.
Gondolhatnánk a császárt nagy vívmánynak, ha a skandináv országokban, Svájcban, Hollandiában nem 10 % lenne az arányuk.

k trout 2010.10.07. 13:51:37

@szubjektiv: Nézd, mindkét fél ugyanazt műveli: az osz rajongók úgy kórház-ellenesek, hogy 30-40 évvel ezelőtti információik vannak, még a szüleik elbeszéléséből, a kórházakat patás ördögnek állítják be, ahol kismamákat és gyerekeket kínoznak. Az osz-ellenesek meg GÁ-ban látják a megtestesült rosszat.

Én azt gondolom, hogy valahol a kettő között kell lennie a megoldásnak. Az a véleményem, hogy a megkezdett (és már sok sikert elért) folyamatot kéne folytatni: a kórházak anya- és bababarátabb kialakítása, a szülések lehetőség szerint természetes levezetése, a nők több beleszólása.

Ezek mellett lehet érvelni, de megfelelő feltételek nélküli szüléslevezetések mellett, szerintem, nem. És, akárhogy csűrjük-csavarjuk ez felelőtlenség mind GÁ, mind az anya részéről.

szubjektiv 2010.10.07. 13:53:18

@Palacsili mákkal:
Ez így elég marhaságnak hangzik.Ahhoz konkrétan idiótának kell lenni, hogy valaki egy koraszülést az otthonában akarjon végigcsinálni. Hogy hülye az ismerősöd, az nem tudom mi mellett vagy mi ellen érv:))

Hugo2010 2010.10.07. 13:53:35

@radala: Honnan jön a 40%? Van erről egy hivatalos statisztika vagy csak sacc?
Egyébként meg ha ahhoz joga van szerinted egy nőnek, hogy otthon szüljön, akkor ahhoz is joga van, hogy császárral tegye. Vagy tévedek?

radala 2010.10.07. 13:55:23

"
A küzdés haszna
A vajúdás és szülés közben a méh összehúzódásai és a szülőcsatornán való áthaladás hatására a magzatban kifejezetten erre a célra kialakult mirigyekből (paraganglionok) olyan hormon szabadul fel, ami az életfontosságú szervek vérellátását megnöveli. A hormon termelését a gyermekben a méh összehúzódásai által teremtett szorongatott helyzet váltja ki. Így alkalmazkodik a szervezet az új és szokatlan körülményekhez. (A paraganglionok a csecsemőkor során felszívódnak, nincs többé szükség rájuk.) Ezt a folyamatot az utóbbi évtizedekben ismerte fel az orvostudomány.
Császármetszés után, mivel a baba nem préselődik keresztül a szülőcsatornán, gyakoribbak a légzési nehézségek - bár komoly probléma azért manapság már ritkán fordul elő -, ezen kívül számolni kell a műtét alatt kapott gyógyszerek babára gyakorolt hatásával is.
A császármetszések számának megsokszorozódása nem csökkentette az oxigénhiányra visszavezethető idegrendszeri károsodások arányát a kisbabáknál. Valószínűleg azért, mert ezek a károsodások többnyire nem a szülés és a vajúdás során, hanem korábban keletkeznek.
A magzati halálozás a császármetszések számának emelkedésével párhuzamosan csökkent, de a két dolog csak részben van egymással ok-okozati összefüggésben, ebben ugyanis a jó terhesgondozásnak és újszülött-ellátásnak talán még nagyobb szerepe van.
Az anyák elhalálozása viszont 3-7-szer magasabb császármetszés esetén, mint a természetes szüléseknél, a biztonságos altatás, a kórházi ellátás magas színvonala, a vérátömlesztés lehetősége és az antibiotikumok ellenére is. Császármetszés szakmailag csak akkor indokolt, ha a hüvelyi szülés kockázata nagyobb vagy közel azonos, mint a császármetszésé.
Ezért pusztán az anya kérésére, figyelembe véve a szakmai, etikai szempontokat, az orvosok minden egyéb ok nélkül, nem végeznek császármetszést."

radala 2010.10.07. 13:56:41

@Hugo2010: www.ebf.hu/letoltes/csaszarmetszes2006.pdf

M. Kód Intézmény
Császármetszés
Összes
szülés Arány
20 H420 Schöpf-M.Kh.és Anyavéd.Kp. KHT 942 2 024 46,5%
05 2917 SZTE SZAOTE Centrum, Szeged 899 2 009 44,7%
20 2901 Országos Gyógyintézeti Központ 533 1 269 42,0%
20 2915 Semmelweis Egyetem 2 531 6 584 38,4%
01 2912 Pécsi Tudományegyetem 470 1 458 32,2%
08 2894 DE OEC, Debrecen 740 2 607 28,4%

Hugo2010 2010.10.07. 13:58:57

@radala: Mintahogy a szintén szakmai, etikai szempontokból nem javasolják az otthonszülést. Dettó. Akkor hogy is van ez? Az jó amiben te hiszel, az viszont biztos rossz amiben nem? Ennek a felfogásnak meg kellene maradni a különböző vállások keretein belül.

radala 2010.10.07. 13:59:24

@Hugo2010: Mindenhez joga van egy nőnek:-)
Különösen a fölvilágosításhoz meg az őszinteséghez. :-)

Kicsit sem ítélem el a császárral szülőket, még a tervezetten császárral szülőket sem, de arra a testre még 50-70 évig szükség lesz. A büdös kölyök meg 25 év múlva legkésőbb elköltözik:-)

szubjektiv 2010.10.07. 13:59:29

@Hugo2010:
Ez nem gondolom alapján működik, ez ténykérdés. Ahogy írtam már, azt én sem értem, hogy Geréb hogyan mert ikerszülést elvállalni. Tragikus is lett a végkimenetele.

Császárhoz joga a szülő nőnek? Saját választás alapján????? Ez nagy baromság már ne haragudj.

radala 2010.10.07. 14:02:14

@Hugo2010: nem tudom ülnek-e ma börtönben programozott császárt csináló orvosok, de kötve hiszem.

Azért az belátható szerintem, hogy a rendőrség találhatna társadalomra veszélyesebb elemeket minden sarkon, mint GÁ.
Függetlenül attól, hogy GÁ esetleg szent őrületében túllő a célon (nem hiszem) ezt akkor sem érdemli.

szöszibaba 2010.10.07. 14:04:14

www.csaladinet.hu/hirek/csaladtervezes/terhesseg_szules/14512/otthonszules_-_kell_ez_nekunk

itt le van írva a tuti.

még egy kis adalék a fenti császár kérésre vitához. Magyarországon NEM végeznek anyuka kérésére császármetszést, ha nincs egészségügyi oka (lehet már a szülés előtt is nyilvánvaló ok, anya betegségein kívül pl. téraránytalanság.)

van, ahol ez máshol van, a barátnőmet Németországban megkérdezték, hogyan szeretne szülni: császárral vagy hüvelyi úton, amennyiben utóbbi, akkor érzéstelenítéssel vagy anélkül?

most akkor ahogy az osz-fanok a külföldi példákra hivatkozva küzdenek a rohamkocsiért minden ház elé, ahol ők épp szülni szeretnének, én is kezdjek el küzdeni a választható császármetszésért?

a kérdés még mindig ugyanaz: ki fizeti a révészt?

radala 2010.10.07. 14:05:04

@szubjektiv: Gondolom úgy mer ikerszülést elvállalni, hogy az ikerszülés sem betegség. Gondolom szülesztett már pár ikret sikeresen.
Mit nevezünk bajnak? azt, hogy bekerül az anya abba a kórházba és ott szül császárral, ahol egyébként is szült volna, szintén császárral, csak meg sem próbálták volna, hogy hátha sikerül.
Bocs nem tudom, mi a konkrét eset.

szöszibaba 2010.10.07. 14:06:23

@radala: programozott császárt lehet csinálni Magyarországon. pl. ha az előzőt császárral szülte, az után nem javasolják a hüvelyi szülést. ha baj van a szemével, vagy a vérnyomásával, akkor sem. ez mind-mind programozott császár, és egyik sem anyuka kérésére történik...

Hugo2010 2010.10.07. 14:06:45

@radala: Én nem ismerem az eljárást. De te úgy gondolod, hogy korrekten elmondják a szülőknek, hogy az otthonszüléskor bármilyen orvosi ellátást igénylő probléma esetén hívják a mentőt, ami jó esetben 10-15 perc alatt ér ki, majd újabb 10-15-20 perc múlva érnek kórházba? Ha minden flottul megy, de mivel általában nem így van, ez akár ennek az időnek többszöröse is lehet. Valamint, hogy igen kevés olyan mentő van ami kimondottan csecsemő ellátásra van felszerelve?

radala 2010.10.07. 14:07:02

@szöszibaba: Magyarországon nem végeznek otthonszülést sem, ha programozott császárt sem:-)
Létezik ember, aki elhiszi, hogy 46,5 % indokolt császármetszés lehet egy kórházban? Na ne már.

k trout 2010.10.07. 14:08:08

@szubjektiv: Mért lenne baromság? Ha ő, a rendelkezésére álló információk alapján úgy ítéli meg, hogy neki az a biztonságosabb, akkor miért ne? Vagy nem ezért folyik a küzdelem?

Hugo2010 2010.10.07. 14:08:14

@szubjektiv: Jelen állapotban az otthonszülés is baromság.
Egyébként nem orvosként, szerintem a császárral kevesebb problémája lehet a babának, mint az otthonszüléssel.

radala 2010.10.07. 14:08:18

@szöszibaba: OK akkor azt mondom, hogy tuti legalább annyi anya kérésére csinált császár van, mint otthon szülés.

szöszibaba 2010.10.07. 14:08:47

@radala: kevered a dolgokat még mindig: programozott császár nem= anyuka kérésére császárral. lásd fentebb.

szöszibaba 2010.10.07. 14:10:00

@Hugo2010: elvileg anyukának is kevesebb baja lehet belőle. pathologiás esetektől illetve műhibáktól eltekintve, úgy általánosságban.

k trout 2010.10.07. 14:10:49

@radala: Ez a 46,5% honnan van? Akárhol nézem, max. 28%-ról beszélnek. Annyi anya/magzat meg régen simán meghalt a szülésben.

szubjektiv 2010.10.07. 14:10:50

@k trout:
Egyetérthetünk abban, hogy az otthon történő születést szabályozni kéne?
És persze mindabban előrelépni, amiket írtál. Egyébként nem nagyon látom a haladást mostanában. Az, hogy lehet labdán vajúdni, meg ha van hely a kádas szobában, akkor kádban, nagyon messze van a háborítatlan szüléstől.
Azt gondolom, hogy amennyiben valamit végre kezdenek majd az egészségüggyel, akkor ennek során ezt a kérdést is megfelelően rendezni kell. Mivel az otthonszülés problémájánál ezerszer súlyosabb gondok vannak, nem is várom el, hogy ez soron kívül kiemelt szerepet kapjon.

Ehhez képest minden fórumon azt olvasom, hogy fröcsögnek a népek Geréb ellen, a fejét követelik, és leidiótázzák azokat, akik a szülésnek e másik módját szeretnék választani.

radala 2010.10.07. 14:11:24

@Hugo2010: Tuti, hogy senkit nem beszélnek rá az otthonszülésre, ahogy én tudom GÁ egy szent, maximum szent örült.
Nézd meg az indexen a tüntetésről a képeket. Nehéz volna találni még egy helyet, ahol ennyi szimpatikus ember van egy helyen:-)

Hugo2010 2010.10.07. 14:11:33

@radala: Miért nem érdelmli? Azért mert küzd az elveiért? Azért van a bíróság, hogy eldöntse majd, hogy hibázott-e vagy sem. Ha igen, akkor remélhetőleg példás büntetést kap, ha nem mentsék fel. Azt meg, hogy valakit aki sorozatosan vét a szabályok ellen (úgy hogy emberek halnak meg) őrizetbe vesz a rendőrség csak támogatni tudom.

szubjektiv 2010.10.07. 14:12:32

@k trout: Úgy rémlik, hogy ez az egyik fővárosi kórház adata volt, amit itt citált valaki.

szöszibaba 2010.10.07. 14:13:11

@radala: ugyanúgy nem értem, hogy valaki miért kéri, ahogy az otthon szülést sem értem. császár után nehezebb visszafogyni, és összevarrni sem tudnak úgy, hogy olyan legyél újra, mint egy szűzlány (hogy a varrás előnyeiről is essék pár szó :P) . meghát azért mégiscsak műtét, lábadozás követi, komplikáció léphet fel, stb. érzéstelenítést meg lehet kérni hüvelyi szülésnél is, ha csak a fájdalomtól fél valaki.

Hugo2010 2010.10.07. 14:15:43

@radala: Nem az a kérdés, hogy rábeszélik, hanem az általad emlegetett korrekt tájékoztatás. Az hogy elbeszélsz a kérdés mellett, finoman szólva is érdekes.

szöszibaba 2010.10.07. 14:17:51

@szubjektiv: senki nem idiótázza le azt, aki szeretné választani. azokat annál inkább, akik jelen körülmények között választják...példa: szeretném, hogy alacsonyabb legyen az adó, minden fórumon ezért küzdök, elmegyek tüntetésre stb. idióta vagyok, mert megvan az a jogos igényem, hogy több legyen a nettóm? nem. viszont ha úgy élek, annyit költök, mintha máris több lenne, megvalósult volna, amit SZERETNÉK, holott még nem csökkentették le az szja-t és továbbra is bányászbékapicsája alatt van, akkor idióta vagyok? naná...

radala 2010.10.07. 14:18:46

@szöszibaba: igen rájöttem. Bocs.
@k trout: Nehogy már a nök gyerekek 28 % belehalt a szülésben valaha. Ne nevettesd ki magad, hogy jutottunk el idáig az evolúcióban?
Hogy lehet, hogy Svájcban Hollandiában Norvégiában nem hal meg a maradék 18 %?
A 46,5 az a Schöpf-M
a 44 az a szegedi klinika...
Fönt betettem egy linket, meg egy nagyon szétcsúszott táblázatot.
Amúgy az a baj, hogy mindenre van adat, nem tudom figyelted-e, de én bekopiztam egy irományt arról, hogy:
"A császármetszések számának megsokszorozódása nem csökkentette az oxigénhiányra visszavezethető idegrendszeri károsodások arányát a kisbabáknál. Valószínűleg azért, mert ezek a károsodások többnyire nem a szülés és a vajúdás során, hanem korábban keletkeznek."

TG69 2010.10.07. 14:24:07

Rettegjünk akkor együtt:) Nézzük meg svájci eredményket:

'A szakorvosok körében az érdeklődés a kórházon kívüli szülészet iránt úgyszólván teljesen eltűnt. Amikor 1977-ben szülész-nőgyógyászati magánrendelőmet megnyitottam, több mint 10 éven keresztül az egész országban az egyetlen szakorvos voltam, aki kórházon kívüli szüléseket vállalt és vezetett. Ezért személyes támadás sohasem ért, igaz nem is szolgáltattam rá okot. Meggyőződésem, hogy az ilyen jellegű szülészethez magasabb fokú szakmai felkészültség szükséges, mint a kórházi szülészethez.

Amikor 1984-ben a Zürichi Egyetem Bölcsészkarán rendezett sorozat "Grenzprobleme der Wissenschaften" (a tudományok határproblémái) egyik témája a "Geburtsmedizin" (szülészet) volt, akkor ott mint meghívott előadó beszéltem a kórházon kívüli szülészetről. Arra a kérdésre, hogy miért nem gyakorolják a szakorvosok a kórházon kívüli szülészetet azt válaszoltam, hogy ki akar nagyobb felelőséget magára vállalni kevesebb honoráriumért, (összehasonlítva a privátklinikai szülésvezetéssel). Én meggyőződésből csinálom, mert a szülést - ugyanúgy, mint a halált is - egy természetes folyamatnak tartom, ami nem feltétlenül kórházba való.

Hogy az otthonszülés veszélyesebb-e mint a kórházi szülés, erről Svájcban is folyt a polemizálás. Objektív adatgyűjtés és összehasonlítás volt a célja az 1993-ban nyilvánosságra hozott tanulmánynak, melynek címe "Haus- oder Spitalgeburten?" volt (házi- vagy kórháziszülés?). Ezt a munkát általános orvosok, bábák és pszichológusok végezték a baseli egyetem Szociális és Prevenciós Orvoslási Intézetének vezetésével. A költségeket a kutatások támogatására szolgáló nemzeti alap fedezte.

1993-ban az összes szülések kerek 1%-a zajlott le kórházon kívül, ez évi 800 szülésnek felelt meg. A vizsgálatban kiértékeltek és egymással összehasonlítottak 489 tervezett otthonszülést és 385 tervezett kórházi szülést. A munka lényeges feltétele volt a jól működő kapcsolat a bábák, általános orvosok és a komplikációk esetén igénybe vett kórházak között. A tanulmány célja volt az otthonszülés eredményeinek objektív megítélése és összehasonlítása a kórházi szüléssel. A prospektív tanulmány azonos feltételek megteremtésére létrehozott úgynevezett "matched-pairs"-szal, számszerint 214 ilyen párral jött létre. Ezek a párok korban, a szülés számában, anamnézisben, párkapcsolatban, szociális réteg és nemzetiség tekintetében azonosak voltak; az egyik otthon szült, a másik kórházban.

A tanulmányban 21 általános orvos vett részt. Közös értékelésükben hagsúlyozzák, hogy a születés - ugyanúgy, mint a halál - az élet szakrális pillanataihoz tartozik. Fontos - az oxigén, a megfelelő hőmérséklet és bizonyos anyagcsere folyamatok mellett - hogy a születendő gyermeket szeretettel fogadják. Hangsúlyozzák az anya és gyermeke közötti kapcsolat döntő fontosságú jelentőségét a legelső órában. Ennek a kapcsolatnak a kezdetét ne zavarjuk felesleges beavatkozásokkal. Helyesnek tartják a tervezett otthonszülést kórházi háttérrel. Az eredmények megfelelő eset kiválasztás után, ugyanolyan jók, mint kórházban.

A tanulmányban 15 bába vett részt. Értékelésükben kiemelik, hogy a bábák képesek az önálló szülésvezetésre. A jól támogatott és megfelelően kiválasztott otthonszülés nem jelent nagyobb veszélyt sem anyára, sem gyermekre, mint a kórházi szülés.

A tanulmányt kísérő szülész professzor (Prof. H. Schneider, Bern) értékelésében megállapítja, hogy az anya és gyermeke egészségi állapotában valamint biztonsága tekintetében nem talált különbséget az otthoni és a kórházi szülések között.

A tanulmány konzekvenciája az a kívánság, hogy a jövendőben a diszkusszió tárgyi és ne emocionális legyen. Például, azt a megbélyegzést, hogy "az otthonszülés felelőtlenség", ne használják többet. Egy normális szülés kíséretében a minimumra csökkentett orvosi technika és beavatkozás, valamint az anya szabadságának és kívánságainak maximális figyelembe vétele szükséges.

A számszerű eredményekből említésre méltó, hogy a megkezdett otthonszülések 8%-a végződött kórházban, továbbá az anyák 4%-a került szülés után kórházba. Tehát az otthonszülő anyák összesen 12%-át utalták kórházba. Otthonszülésnél ritkább volt a beindított szülés: 5%, kórházban 16% volt. Otthonszülésnél kevesebb fájdalomcsillapítóra volt szükség, ritkábban végeztek episiotomiát, több anya szült intakt gáttal. A súlyosnak mondható gátrepedések otthon ill. kórházban azonos gyakorisággal fordultak elő.

Leo Moser diplomamunkája: "Otthonszülés manapság" (Speciális Pedagógiai és Pszichológiai Intézet, Baseli Egyetem, 1994) az otthonszülés pszichoszociális vonatkozásait hangsúlyozza. Otthonszülésnél a kísérők kizárólag a szülésre koncentrálnak, a kísérők személye a szülés közben nem változik. A kismama már előre ismeri és maga választotta őket. A kapcsolat a kísérőkkel - bába és orvos - személyes jellegű bizalmon alapul. Anya és gyermeke azonnali kapcsolata, valamint később a gyermekágy során is jobb és bensőségesebb, mint kórházi szülésnél.

Szociológiai vonatkozásban figyelemreméltó, hogy az otthon született gyermekek egyik vagy mindkét szülője 75%-ban az egészségügyben (orvos, ápolónő stb.) vagy a pedagógiában dolgozik. Nagy általánosságban mondható, hogy az otthonszülést választó párok magasabb iskolázottsággal rendelkeznek, mint az átlag és sokan közülük ismerik a kórházi viszonyokat, esetleg éppen ezért választották az otthonszülést. A diplomamunka szerzője beszámol két saját gyermekének otthoni születéséről, ahol egyazon bába és jómagam, mint orvos voltunk a kísérő személyek.'

radala 2010.10.07. 14:26:03

@Hugo2010: Tuti, hogy nagyon korrektek. Ennek ellenére akadnak reklamációk:-), mert nyilván nem mindenkinek való az otthon szülés.
Szerintem az otthon szülés ideális esetben az ideális, de erőltetni végképp nem kell vagy szabad. Tudtommal ilyet nem is tesz senki. Én próbáltam például finoman rábeszélni a feleségemet és a negyedik gyerekünk autóban születése óta nagyon bánja, hogy az előző hárommal odaértünk a kórházba, de nyilván, ha nincs meg a "bátorság" akkor nem szabad erőltetni.
Amúgy az engem is irritál, amikor a hospitalizációról meg a kórház borzalmairól ír valaki, mert sokan születtünk nem "háborítatlanul" és született gyerekünk nem "háborítatlanul" és engem is sért, ha azt hallom, hogy ez "bűn". De azért az, hogy GÁ-t lecsukják az nagyon sokkal több a soknál.

radala 2010.10.07. 14:31:58

@TG69: Én már csak egy kávét kérek:-)

teknős 2010.10.07. 14:35:56

Csak egy apró megjegyzés!

Geréb Ágnes statisztikai adatai egy cseppet sem rosszabbak, bármely más átlagos szülész statisztikai adatainál.

Szerintem az otthonszülés azért nincs szabályozva, mert Magyarországon a "semmiért nem vállalok felelősséget" képlete a szülő nőkre is kiterjed. Ha sérült gyerek születik, akkor a szülők kétségbeesetten keresik a felelőst, akit okolhatnak a bekövetkezett eseményekért. Az állam peidg ezért nem nyújt lehetőséget, mert akkor neki is felelősséget kellene vállalnia.

Gerébet legyilkosozni és kriminalizálni ostobaság.
Nincs biztonságos szülés és születés.

A szülés természetes folyamat. Geréb senkit sem kényszerített arra, hogy ott és nála szüljön.

Én kórházban szültem (nem is keveset) de ott is szültem tök egyedül úgy, hogy a kutya sem törődött velem. Ott is nyugodtan meghalhatott volna a baba, ha valami baja lett volna. (Vasárnap reggel, műszakváltáskor, férjem az ajtóban, de az idős tapasztalt nyugdíj előtt álló szülésznő egészen biztos volt benne, hogy tévedek és még jó sokáig nem fogok szülni. Természetesen én voltam a hibás, mert kinyomtam...)

Hugo2010 2010.10.07. 14:36:56

@radala: Nem hinném, hogy sok lenne. Nem tudom mivel foglalkozol. De tegyük fel buszvezető vagy. Egy balesetben meghal valaki, mint később a bíróság bebizonyítja a te hibádból. Eltiltanak a vezetéstől, majd miután ismét vezethetsz megint részese vagy egy rendkívül hasonló balesetnek. Ekkor letartóztat a rendőrség. Ebben az esetben senki nem tüntetne, meg ágálna ez ellen. Pedig te is csak munkádat végezted, és korántsem biztos hogy megint te hibáztál. De a lehetőség fennáll, és ha bebizonyosodik az, hogy ismét te vagy a hibás, akkor kőkemény büntetést kellene kapnod a véleményem szerint.
Mitől is kellene másként bánni G.Á-val?

k trout 2010.10.07. 14:37:06

@radala: "http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:jTl1XgMsuD8J:www.c3.hu/scripta/szazadveg/16/jozanp.htm+csecsem%C5%91hal%C3%A1loz%C3%A1s+1900&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu"

Száz csecsemôbôl 23-25 halt meg, mielôtt betöltötte volna elsô életévét.

És akkor még nem beszéltünk az anyákról.

teknős 2010.10.07. 14:39:53

@teknős: Egyébként én nem szülnék otthon. De a választás jogát nem vitatnám el senkitől.

radala 2010.10.07. 14:42:18

@k trout: Gyerekbetegségekben, nem a szülésnél. max az elsö 168 órát lehetne ideszámítani, az tuti 10 % sem volt (de ezt csak a hasamra ütöttem).

Hugo2010 2010.10.07. 14:43:56

@teknős: Nos, a válassza az otthonszülést, ha akarja és ha van mód és lehetőség a megfelelő körülmények biztosítására. Jelenleg nincsenek, addig viszont egy jófajta orosz rulett az ilyesmi.

szubjektiv 2010.10.07. 14:50:02

@szöszibaba:
Császár után nehezebb visszafogyni? Ez már megint micsoda?:)

Mit tegyen, akinek az elveivel, életszemléletével az egyeztethető össze, hogy otthon szül amennyiben nincs semmi előre látható kockázati tényező? Hát otthon szül, úgy, hogy lehet, hogy ezzel kockáztatja a maga vagy gyermeke egészségét. Több ezer ember szült így Geréb Ágnessel. Őket leidiótázni, kikiáltani felelőtlen szülőnek, hát nem tudom. És nyilván sokan nem egy alkalommal szültek nála. Szóval valami lehet a dologban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.07. 14:50:21

@teknős:

füves cigi, heroin, mehet? csak a választás jogán

Hugo2010 2010.10.07. 14:53:46

@szubjektiv: Valóban lehet valami. Azt lenne jó tudni, hogy mi, mert biztos nem a józan ész és a felelősségteljes szülő.

szubjektiv 2010.10.07. 14:55:31

@teknős:
Kíváncsi voltam a véleményedre, örülök, hogy hozzászóltál.

k trout 2010.10.07. 14:55:43

@szubjektiv: Miért ne lehetne őróluk bárkinek az a véleménye, ami? Nyilván nekik meg az az idióta, aki kórházban szül.

szubjektiv 2010.10.07. 15:01:23

@Hugo2010: Na látod, mindig odalyukadunk ki, hogy eszetlen, felelőtlen. Milyen nagy szerencséje e honnak, hogy az összes kórházban szülő anyuka maga a megtestesült felelősség...

radala 2010.10.07. 15:02:46

@Hugo2010: galeria.index.hu/belfold/2010/10/06/gereb_agnesert_tuntettek_az_egeszsegugyi_allamtitkarsagnal_az_otthon_szulest_tamogatok/

így néznek ki a felelőtlen szülök hülye gyerekei?
No abba is hagyom, mert ez a felelötlenezés nagyon kivágja nálam a biztosítékot.

Hugo2010 2010.10.07. 15:04:00

@szubjektiv: Ez megint csak demagógia. Valószínűleg nem azok, sőt biztos. De azért mert valaki más felelőtlen, akkor már nekem is annak kell lennem? De az igenis kötelessége LENNE minden szülőnek, hogy a minimálisra csökkentse a szülés kockázatát.

radala 2010.10.07. 15:05:28

@k trout: De nem csukják börtönbe a kórházban szülőket. Ez elég szignifikáns különbség.
Amúgy az nekem is agyamra megy, ha valaki szerint nem otthon szülni veszélyezteti a gyereket (pedig még akár el is hiszem, hogy igaz). De nem kell ezt mondani akkor sem.
Akit, én ismerek otthonszülőt (elég sokat) az mind állati normális.

Hugo2010 2010.10.07. 15:06:57

@radala: Igen így. Először is nem csak attól lesz valaki felelős, hogy a gyereke fel van öltözve stb. Egyébként meg gyereket nem viszünk semmiféle tüntetésre.

szubjektiv 2010.10.07. 15:08:40

@k trout:
Na ez már komoly probléma, hogy a kettőt szembeállítod. Az meg a másik, hogy az otthonában szülő nőkről összességében feltételezed, hogy idiótának gondolják a kórházban szülő nőket.
Mindenkinek joga van megítélni látatlanban bármilyen csoportot, de így nincs értelme a beszélgetésnek.

Hugo2010 2010.10.07. 15:09:54

@radala: A te értékrended szerint állati normális, mások értékrendje lehet nem így jellemezné őket.

k trout 2010.10.07. 15:17:46

@radala: Az otthonszülőket sem csukják börtönbe.

szubjektiv 2010.10.07. 15:17:48

@Hugo2010:
Akkor én egy nagyon felelőtlen szülő vagyok, ugyanis úgy választottam szülészt és ezáltal kórházat, hogy előtte semmilyen statisztikát nem követeltem ki az orvosomtól, hanem idióta módon arra hagyatkoztam, amit róla rokonoktól és ismerősöktől hallottam és amikor találkoztam vele, szimpatikusnak találtam.

szubjektiv 2010.10.07. 15:18:53

@Hugo2010:
Én vittem, simán. Kezdek elsüllyedni a szégyentől, pedig nem is itthon szültem:)

radala 2010.10.07. 15:20:53

@Hugo2010: Ilyen tüntetésre nyugodtan lehet vinni őket. Nem mellesleg nagyon magyar hozzáállás, ez a gyereket nem viszünk tüntetni.
Nem gondoltad véletlenül 2006 októberében is, hogy minek keresték a bajt?

Én sem vinném Gyurcsány/Orbán takarodjozni a gyerekeimet, de azt nagyon helyesnek vélném, ha megtanulnák, hogy ki kell állni az elveik mellett.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.07. 15:22:13

@radala:

nem, ezek a felelőtlen szülők szerencsésen született, szép gyermekei.

k trout 2010.10.07. 15:24:25

@szubjektiv: Nem állítok szembe senkit. Azt mondtam, mindenkinek lehet véleménye, mindkét vagy akárhány fél részéről is lehet megalapozott vagy megalapozatlan.

TG69 2010.10.07. 15:24:51

@Grift: Neked is :)

'A tanulmány konzekvenciája az a kívánság, hogy a jövendőben a diszkusszió tárgyi és ne emocionális legyen. Például, azt a megbélyegzést, hogy "az otthonszülés felelőtlenség", ne használják többet. Egy normális szülés kíséretében a minimumra csökkentett orvosi technika és beavatkozás, valamint az anya szabadságának és kívánságainak maximális figyelembe vétele szükséges.'

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.07. 15:27:29

@TG69:

jó, akkor beszéljünk a heroinról, de zárjuk ki azt a feltevést, hogy függőséget okoz :)

TG69 2010.10.07. 15:27:46

@k trout: Ez kevés, ha valamit meg is akarsz egyben szünteteni, mert úgy gondolod, hogy rossz. Okos, türelmes érvelés szükséges és a téma alapos körbejárása. Itt a legvaskosabb érv eddig az, hogy ez itt Magyarország tehát nem :).

Hugo2010 2010.10.07. 15:28:12

@radala: Persze ha már elég nagyok ahhoz, hogy legyenek saját elveik. Ezek a gyerekek nem azért voltak ott, mert kiálltak a saját elveik mellett. Hanem mert elvitték őket. Ez elég nagy különbség.

TG69 2010.10.07. 15:28:49

@Grift: A tanulmány azt is megállapította, hogy egyáltalán nem veszélyesebb az otthonszülés. Akkor?

k trout 2010.10.07. 15:29:40

@TG69: Tőled is megkérdezem: miért nem lehet bárkinek az a véleménye, hogy ezek a szülők felelőtlenek?

Mindenkinek más az értékrendje, másképp éli az életét, mást gondol a gyereknevelésről. Nem azt mondjuk, hogy négyeljék fel őket, azt mondjuk, hogy SZERINTÜNK felelőtlenek.

Pl. én a nyitott ablaktól rettegtem, mikor a gyerekek kicsik voltak, más simán-lazán otthagyja a gyerekeit szellőztetés mellett, és rólam gondolja, hogy én vagyok a felelőtlen, mert pl. nem adtam a gyerekre meleg sapkát. Lehet róla véleménye? Igen. Fogok én erről vitát nyitni? Nem.

Szüljön ott ahol akar, és nekem meg hagyja meg azt, hogy azt gondoljak erről amit akarok.

Hugo2010 2010.10.07. 15:31:58

@TG69: Igen Svájcban. De ez még elég meglepő módon nem a Kánaán, hanem Magyarország.
Egyébként te írtad, hogy tárgyi ne pedig emociális döntés legyen. Hát itt adtál a saját érveidnek egy jó nagy pofont. Magyarországon nincs tárgyi és törvényi feltétele az otthonszülésnek. Ergó minden döntés emociális.

k trout 2010.10.07. 15:33:51

@TG69: Mit akarok én megszüntetni, könyörgöm?

TG69 2010.10.07. 15:37:18

@Hugo2010: De a hivatalos elutasítás sosem ez, hanem hogy az ab ovo felelőtlenség. Senki nem azt kutatja, hogy miként lehetne egy ilyen igényt kielégíteni, hanem az orvosoknak kézenfekvő tiltás mellett törnek lándzsát. Egyébként nem is tudjuk, mik azok a nagyon komoly tárgyi feltételek, lehet, hogy nagyon könnyen előteremthetőek lennének itthon is.

radala 2010.10.07. 15:38:51

@Hugo2010: Példából tanul a gyerek. Jó társaságban voltak, szép volt az idő, senki nem üvöltözött, nem rosszabb, mint egy bábszínház.

TG69 2010.10.07. 15:40:41

@k trout: De most nem az van, hanem az egyetlen orvost, aki ezt felvállalja azt be akarják börtönözni, tehát valójában meg akarják szüntetni, mert a továbbiakban már orvos sem lesz az otthonszülésre. Ez nem vita valamiről (és most ne magadra gondolj, hanem arra a vitára, ami ezt a társadalmunk fefolytatja), hanem szankcionálás.

Hugo2010 2010.10.07. 15:46:44

@TG69: Hát ezt kétlem. Igen-igen sok pénz kellene pl. csak a megfelelő számú és felszereltségű mentőkre. Persze, hogy felelőtlenség, amíg az állandó példaként hozott hollandiaihoz hasonló feltételek nem lesznek itthon is. Ha majd ezek meglesznek, akkor lehessen nyilatkozgatni arról, hogy hol szeretnék a szülést és majd a szakorvosok eldöntik, hogy lehetséges-e.

Hugo2010 2010.10.07. 15:47:44

@radala: Hát én (meg még sokan mások) nem ilyen példát (G.Á.) állítanék a gyermekem elé.

Hugo2010 2010.10.07. 15:50:42

@TG69: Először is tudtommal már nem orvos.
Másodszor is igenis szankciónálják az hibáit is. Meg a kórházi dolgozókét is (ez is megérne egy misét egyébként). De ne azzal takarózzunk, hogy a másik így-úgy.

TG69 2010.10.07. 15:51:00

@Hugo2010: Számoljunk már egy kicsit. 1% otthonszülés esetén ez nálunk 1000 db készenlétet feltételezne ami napi 3 sincs országosan. Ebből 10% lenne az amkor tényleg kell a kocsi tehát egy héten kettő. Ha ennyit nem tud megoldani a mentőszolgálat, akkor ma Mahgyarországon minden veszélyes tevékenység felelőtlenség a sieléstől kezdve a ácsmunkáig. Lelked rajta, ha te ezt elhiszed :)

radala 2010.10.07. 15:53:24

@Hugo2010: Nem GÁ a példa a gyerekeknek, hanem az, hogy ha a szüleik valamit fontosnak gondolnak, akkor nem otthon szitkozódnak, hogy jaj de nagyon szar, hanem a lehetőségeikhez képest kiállnak az igazukért, fölszólalnak mások megaláztatása ellen.

TG69 2010.10.07. 15:58:42

@Hugo2010: Hát ez a szankcionálás kb akkor lenne azonos mértékű, ha minden orvosi műhibánál a doki a börtönbe találná magát :)

Hugo2010 2010.10.07. 15:58:57

@TG69: Szerintem ne menj bele ebbe a számolgatásba, mert nem jösz ki jól.
Ha jól tudom, akkor az egész országban kevesebb mint 10 csecsemő mentő van. És nem arról szól a készenlét, hogy majd megyünk ha kell. Nem. A sokat emlegetett Hollandiában is úgy van, hogy a mentőnek a riasztás után max. 10 percen belül a kórházban kell lennie a gyerekkel. Nálunk 10 perc alatt a helyszínre sem ér ki a mentő.

Hugo2010 2010.10.07. 16:00:45

@TG69: Nos az előző eseteknél még nem volt letartóztatva, csak a sokadiknál. Egyébként meg igen, ha egy orvos úgy vagy annyiszor hibázik, akkor igenis csukják be.

Hugo2010 2010.10.07. 16:02:33

@radala: Aha persze. Mindezt meg lehet tenni gyerek nélkül is. Csak így látványosabb (Hollywoodból tudjuk gyerek, kutya tuti siker).

TG69 2010.10.07. 16:03:36

@Hugo2010: De ha nem tud akkor ott nem is lehet, és ezt a szabály 0 forintból át lehetne emeleni nálunk is. Egyébként meg az otthonszülés mindenhol olcsóbb.

Hugo2010 2010.10.07. 16:07:50

@TG69: Jelenleg Magyarországon sehol nem tudják megoldani azt, hogy 10 percen belül gyerekkel a kórházban legyenek.
Attól hogy olcsóbb nem lesz több mentő, mentőorvos, mentőápoló, megfelelő felszerelés. Ja és mindez napi 24 órában, mert a büdös kölök mindig a leghülyébb időpontokban születik.:))

TG69 2010.10.07. 16:09:33

@Hugo2010: Magyarországon 80% ér ki a mentőknek 15 percen belül, tehát ez a helyzet sem olyan aggasztóan rossz, mint ahogy itt terítitek.

k trout 2010.10.07. 16:19:16

@TG69: Egyébként, szerinted, ha, teszem azt, pár száz nő a földeken szeretne szülni, mert az természetközelibb és a dédanyáink is így szültek, a természeti népekről már nem is beszélve, akkor ennek a feltételeit is biztosítania kellene az államnak?

Hol kezdődik és hol végződik az a határ, amire az állam kötelezhető? Nem kötekszem, érdekel.

Hugo2010 2010.10.07. 16:20:35

@TG69: Ez megint ferdítés részedről. Senki nem mondta, hogy a mentők általánosságban olyan lassan mennének ki. De az emlegetett 15 perc az csak a kiérkezés ideje. Ez egy lábtörésnél tök jó. Pl. oxigénhiánynál szerintem kicsit sok lesz.
Kint, ismétlem: a riasztástól számított 10 percen belül kórházban kell lennie a gyereknek.
A térítés meg valószínűleg hozzád sokkal közelebb áll, mint hozzám. Én nem akarok megnyerni semmilyen ügynek, célnak embereket. Egyszerűen elmondom, hogy amíg nem megy valami addi ne erőltessük.

TG69 2010.10.07. 16:32:53

@Hugo2010: Ez egy átlag, amiben alsóröcsöge is benne van a sok öreg betegével. Tehát van ahol betartható lenne ez valahol meg nem. Én próbálok számokkal operálni és meggyőzni elsősorban magam az igazságról, az ellenzők köréből látok csak hadakozást mindenféle tényadat nélkül.

TG69 2010.10.07. 16:34:35

@k trout: A határ a csillagos ég, de legalábbis az amihez mi is tartozni szeretnénk, azaz a nyugati világ. Egyébként meg ne legyünk morcosak, ha azt mondják ránk hogy mucsaiak :).

teknős 2010.10.07. 16:41:17

@Hugo2010: Már az alapfeltételed is rossz.

A szülés inkább egy természetes folyamat, sem mint egészségügyi beavatkozás.

Arról dönthetek, hogy megoperáltatom-e magam vesekőre, de ahogyan egy repülő sem marad a levegőben, úgy egyetlen gyerek sem marad az anyja hasában.

Most gonosz leszek, és meg se halljátok, amit mondok, de biológiai értelemben inkább káros és emberiség ellenes a szülészeti szakma (kontraszelektív ugyanis), de az ember nem kizárólag biológiai lény. Nem ismerlek, így nem tudom, hogy ebből megérted-e amit mondok, de ezt nem fogom neked elmagyarázni, ha nem értetted.

Azt persze messziről is megállapítom, hogy te az a fajta vagy, aki nem is tudja magáról, hogy mennyire gyerek- és anya ellenes.

Hugo2010 2010.10.07. 16:44:21

@teknős: Hát persze. :)))
Alapvetően hülyeség ellenes vagyok. Ellened is kezd kialakulni ez az érzés.

Hugo2010 2010.10.07. 16:46:42

@TG69: Számokat már jóval fentebb írt valaki, de ha akarod nagyjából megismételem.
G.Á. : kb. 3000 szülés 3 halál 1 ezrelék
Kórházi szülés: 97000 szülés 40 halál 0,41 ezrelék.

szubjektiv 2010.10.07. 16:47:01

@Hugo2010:
Meguntam a beszélgetést, mert nem értitek ennek a másfajta születés, szülés élménynek a milyenségét és nem is akarjátok. A feltételezett biztonság nem minden. A biztonság egy remek dolog, ha nem megy minden másnak a rovására.
Ajánlom mindenkinek, hogy olvasson utána, hogy a születés lefolyása, történése hogyan és miként befolyásolja az ember életét. Nagyon érdekes.

szubjektiv 2010.10.07. 16:48:46

@Hugo2010:
És hány nyomorék?
No de aki csak számokat és statisztikát lát, az szerencsés ember nem lehet

radala 2010.10.07. 16:49:32

@Hugo2010: Ki vigyáz a gyerekekre? Hollywood-ban tuti meg lehet csinálni, hogy otthon hagyod a gyerekeket a baby sitterre, de Mo-n ez egy kicsit problémásabb.:-)
Persze az tuti, hogy sokkal arisztokratikusabb dolog fikázni másokat, mint megpróbálni megérteni, hogy sem nem felelőtlenek, sem nem gyilkosok, csak mást szeretnének. Nem gondolom, hogy ördögtöl való az a gondolat, hogy a gyereked nyugodt környezetbe szülessen, a többi gyereked a férjed is láthassa az elsö pillanattól kezdve. Lehet (biztos), hogy a szülés egy veszélyes üzem, de szerintem az kb vitán fölül áll, hogy az mindenkinek jobb, ha a születéstől kezdve együtt van a család béke és nyugalom van.
Nem mellesleg szerintem az osz-k azok a társadalom viszonylag magasabb rétegeihez tartoznak, szóval azért akár respektálhatóak lennének az igényeik akkor is, ha ez többletköltség lenen, de még csak nem is nagyon lenne. Általában nagycsaládosok is, szóval külön öröm, hogy Ékes Ilona is tiszteletét tette a tüntetésen. Az is öröm, hogy Schiffer András is.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.07. 16:50:54

micsoda egy vaginofasisztoid vircsaft lett itten! :)

teknős 2010.10.07. 16:52:33

@Hugo2010: Nem, te úgy hiszed, hogy csak a te igazságod létezik.

Vagy fiatal vagy, vagy nincs hozzá elég intelligenciád, hogy láss másokat is.

TG69 2010.10.07. 16:54:09

@Hugo2010: A kb 3000 az lehet kb 6000 ezer is? Mert akkor meg pontosan akkora ez az arány. Vagy ha egy minimális odafigyelést kapna (megfelelő törvényi szabályozást pl) akkor meg lenne olyan év hogy 0 és akkor ez érv lenne, hogy zárjuk be a kórházi szüléseket, mert ott meg mégiscsak előfordul?

radala 2010.10.07. 16:55:40

@Hugo2010: Te nem vagy matematikus az tuti, de a természettudományokhoz sem lehet közöd. a 3000 böl 3 az statisztikai értelemben nem tér el a 90 000-böl 40-töl. Olyan drámai a különbség az esetszám között, hogy semmi relevanciája nincs az összehasonlításnak.
Arról nem is beszélve, hogy azt is tudni kéne, hogy a 3-ból hány halt volna meg bármilyen körülmények között.
Ha ezt tudnánk és még mindig nem GÁ lenne a jobb, akkor lehetne még tuningolni az eredményeket, hogy mi lett volna, ha GÁ-t nem kényszerítik illegalitásba, ha még ez sem elég, akkor meg összehasonlíthatnánk a GÁ gyerekek fitneszét az átlagéval. Az összekaszabolt anyák fitneszét Gá anyáival...
Nem biztos, hogy az látszana, amit szeretnél láttatni.

TG69 2010.10.07. 16:56:06

@Grift: Ezt kikérem magamnak :)

TG69 2010.10.07. 16:59:13

@radala: Mekkora szerencse, hogy az első császározásnál nem lett haláleset, akkor mondhatta volna valami hyperkonzi srác, hogy na tessék 100% halálozás, nem köll maradjon minden úgy ahogy :)

Hugo2010 2010.10.07. 17:00:00

@teknős: 35. Téged nem szívesen látnálak a családom közelében semmilyen formában.
De a kedvedért mégegyszer elismételem.
Amíg nincsenek meg feltételei ne lehessen otthon szülni. Ha már megvannak mindenki nyilatkozzon, hogy mit szeretne és egy hozzáértő testület, szakorvos döntse el, hogy megoldható-e.

Nem igazságom van, hanem véleményem. Én a józan eszemre alapozom azt, mások a hitükre.

teknős 2010.10.07. 17:00:35

@szubjektiv: Helyesen látod. A kórház nem biztonság, legfeljebb esély rá. A feltételezett biztonság, pedig néha rosszabb, mint a biztonság hiánya.

Hugo2010 2010.10.07. 17:01:44

@TG69: Nem lehet 6000. 3000 + - 1%

teknős 2010.10.07. 17:02:00

@Hugo2010: Miért fertőző vagyok?

Vagy én lennék alázító, aki megtöri a tekintélyedet? Vagy a családodat tartod ostobának?

Hugo2010 2010.10.07. 17:05:40

@radala: nem nyert. Közgáz. Az meg, hogy csak ennyi valóban érdekes. Nem engem kell hibáztatni az adatokért hanem azokat akik produkálták őket.
Nem kell ezzel láttatni semmit sem. Ezek számok. Ezek nem érzések, nem hit.
Van aki e szerint dönt, van aki más szerint.
Én jobban hiszek a számoknak, mint mások hitének.

Hugo2010 2010.10.07. 17:09:57

@teknős: Mint már említettem hülyeség ellenes vagyok.
Családom köszöni szépen jól van nélküled is és nálunk demokrácia van.

TG69 2010.10.07. 17:18:49

@Hugo2010: Az első fele az vicc volt (mert ezrelékes értékeknél mintha kevés lenne pár ezer adat), de a másodikra nem válaszoltál. Jön egy jó egy az otthonyszülésre és egy haláleset sincs. Akkor ez jó érv lesz arra, hogy zárjuk be a kórházakat? (Ez is a 'mintavételezésről' szól)

TG69 2010.10.07. 17:19:28

jav: Jön egy jó év

teknős 2010.10.07. 17:23:03

@Hugo2010: Aha, értem. Demokratikusan megválasztottak a családban hülyeség elhárítónak.

Érdekes lehet a demokratikus család. Választjátok a családfőt is? Vagy azt is, hogy ki szül? Amúgy demokratikusan?

TG69 2010.10.07. 17:23:55

@Hugo2010: A számokkal is jól lehet manipulálni:)

Hugo2010 2010.10.07. 17:25:03

@TG69: Nem, akkor az szerencse és siker lenne.
A kórházak szerintem nem csak szülések miatt működnek. A nőgyógyászatok sem.
Az adatokat mint írtam fentebb megtalálható mástól pontosan. Gondolom azért annyi szülés, mert fizikailag nem kivitelezhető több, és ennyire volt igény.

Hugo2010 2010.10.07. 17:25:51

@teknős: Ne fárassz. Te simán hülye vagy és pont.

Hugo2010 2010.10.07. 17:27:25

@TG69: Az érzésekről, hitről nem is beszélve :))

Manyi Béci 2010.10.07. 18:04:40

@Téglagyári Megálló:
Nem., az az ember nem én vagyok.
Én az vagyok, aki abortuszügyi megnyilatkozásoknál küldte el a férfiakat a náthásba
Igazán meglep, hogy képes összetéveszteni valami súlytalan nickkel:)

pamocsnyik 2010.10.07. 18:11:27

@Erika Viking: úgy drágaságom, hogy ejtették az ügyet! MÉG VÁDEMELÉS SEM történt! Jó lenne, ha óvatosan kevernél ide nagy tiszteletnek örvendő, alapos és gondos orvosokat. Nekem mind a két fiam nála született, és a másodiknál az ő éberségének és hozzáértésének köszönhetem a gyerek és az anya életét is!

Manyi Béci 2010.10.07. 18:28:39

@szubjektiv:
"Ti már az apás szüléssel sem tudtuk mit kezdeni, nem meglepő, hogy a nem kórházi szülés az valami nagyon elvetemült dolognak tűnik nektek."
Nézzünk oda, idegesnek tetszik lenni?:)

"Tiszteletben tartva a véleményeteket"
Aham:)
"az anyagba az átlagnál is jobban beleragadt nőknél tapasztalható ez a hozzáállás."
Sose füveztem, ezt csak Tölgy terjeszti rólam.

"Én személyesen soha senkivel nem találkoztam, aki a vajúdást valami felemelő, transzcendentális élményként élte volna meg, de olvastam ilyenről"
Én tegnap azt olvastam a Blikkben, hogy ha minden nap fahéjjal dörzsöli be a fülét az ember, akkor nem fog elállni. Vettem is öt zacskót a tescoban!

Szubjektív kisasszony,
Ha nemcsak anya, de nő is szeretne maradni az ember egy kapcsolatban, akkor jobb, ha kihagyja az apás szülést. Mer’ a pasik olyan olyanok, tudja. Mindegyforma.:)

pamocsnyik 2010.10.07. 18:31:25

@radala: te egy nagyon ostoba és rosszindulatú némber lehetsz... Sajnos túl sok szerencsém van orvosokhoz, nővérekhez, de ezt, amit te lefestesz én nem tapasztalom... Ne nézz annyi kórházas filmet, főleg a grész klinikától tartsd magad távol, s akkor talán nem hordasz össze ennyi pejoratív hülyeséget.

Egyébként az a kismama, akiben komoly feldolgozandó stresszfaktor, hogy császárral végződött a szülése, az jobb, ha komolyan átgondolja egy szakember segítségének lehetőségét, mert akkor egyébként is gyenge lábakon állhat az önértékelése, függetlenül attól, hogy hol szült.

Azok meg, akik nem merik vállalni magukat, a saját testüket a férjük előtt minden helyzetben, számomra nem tűnnek kellően őszintének a kapcsolatukban... Ha ilyen alapvető dologban gátak vannak kettejük között, akkor hogyan tudnak igazán őszinték lenni egymással? És mit tesznek majd idős korukban, ha ne adj isten a párjukra szorulnak? Akkor is majd győz a szemérem?

pamocsnyik 2010.10.07. 19:30:57

@radala: "Nem gondolom, hogy ördögtöl való az a gondolat, hogy a gyereked nyugodt környezetbe szülessen, a többi gyereked a férjed is láthassa az elsö pillanattól kezdve."... s önfeledten tapicskoljon az egész család a vágóhíd-élményben, a nagyobbak gyurmázhassanak egy kígyót, s a legkisebb is belefúrhassa kis virsli ujját a placentába... S amúgy, a szülés végén, az egész család önfeledt körtáncot lejthessen a véres vizes lavórok között... Nyammm!

Alfőmérnök 2010.10.07. 19:39:02

Kevésszer fordul elő velem, de ezt a vitát most képtelen vagyok végigolvasni.

pamocsnyik 2010.10.07. 19:43:44

@Alfőmérnök: jobban is jársz... ősanya találkozó... :D

Alfőmérnök 2010.10.07. 20:26:16

@pamocsnyik: Bizonyos szempontból szórakoztató tud lenni, ahogy a nők veszekednek egymással és érvelni próbálnak. Kb. olyan, mint távol-keleti bölcseleti műveket olvasni. Egy teljesen más világ. Nem feltétlenül mondanám, hogy alacsonyabb rendű, mint a mienk, meg hogy kellő odafigyeléssel nem lehet benne "logikát" találni, de hogy teljesen más, az biztos.

Nadiposzi (törölt) 2010.10.07. 20:34:35

@pamocsnyik:
Ezen jót röhögtem.
Így dizájnra a dolog amúgy leginkább egy disznóölésre hajaz.

Erika Viking 2010.10.07. 20:46:08

@pamocsnyik:
nem vagyok a drágaságod, viszont engem meg ő cseszett el. ha két gyermeket szültél nála, akkor feltételezem, hogy ő volt a fogadott orvosod, és fizettél neki. fantasztikus, hogy odafigyelt rád, össze ne szarjam magam a meghatottságtól!

én sajnos csak az ügyeleti idejében estem be, nem volt ott az én orvosom, ő meg saaajnos nem ért rá azokkal foglalkozni, akiktől nem volt biztos a pénz. nagggyon etikus!

Erika Viking 2010.10.07. 20:48:01

@pamocsnyik:
ja, és alapos, valamint gondos. nem csoda, hogy köztitszteletnek örvend!

pamocsnyik 2010.10.07. 21:21:50

@Erika Viking: Az. Te ismered? Vagy a játszótérről vannak az infók?

pamocsnyik 2010.10.07. 21:24:12

@Erika Viking: És bizonyított, hogy elcseszte? Biztos, hogy a te orvosoddal nem ez történt volna? Nem csak bűnbakot keresel?

pamocsnyik 2010.10.07. 21:26:36

@Erika Viking: ja, és egy fityinget nem kapott a szülések végén!

Bollockbuster 2010.10.08. 01:34:37

Én sem otthon születtem.
Azóta sem találok haza. :-)

radala 2010.10.08. 08:39:11

@pamocsnyik: Nem vagyok némber;-)
Ostoba lehet, valóban genya voltam a nővérekkel, holott csak pozitív tapasztalataim vannak velük kapcsolatban. A szülész-nögyógyászokról (nem általában az orvosokról) alkotott maximálisan lesújtó véleményemet viszont megalapozottnak tartom.
De azért ha el nem is fogadható azért megérthető, hogy fölbosszant az itt található sok hülyegyerek, aki minden ismeret nélkül felelőtlenez valakit/valakiket, akik a legkevésbé sem felelőtlenek, sőt talán épp az velük a probléma, hogy túlzottan is "felelősek".
Egyébként tegnap, mikor láttam, hogy szegény GÁ-t még kuruzslással is vádolják, akkor megállapítottam, hogy GÁ valóban felelőtlen. No nem másokkal, hanem saját magával szemben, mert tartok tőle, hogy jogilag valóban teljesen elítélhető.
Ehhez a vérben pacsáláshoz nem szólok hozzá, illetve csak annyit, hogy nagyon szomorú élet meg főleg öregkor elé nézel ezzel a hozzáállással.

Hugo2010 2010.10.08. 08:49:22

@radala: Tegyük hozzá, hogy sokok szerint nemcsak jogilag, hanem emberileg is elítélhető.
Egyébként meg nagyon helyesen járt el kivétlesen az ügyészség.

radala 2010.10.08. 09:15:10

@Hugo2010: Leszarom a nagyonsokakat:-)
Teljesen egyértelmű, hogy emberileg baromi helyesen járt el. Geréb egy igazi hős. De mindegy ez ezen kár vitatkoznunk, mert én megingathatatlan vagyok ebbéli hitemben.
Önmagában az a tény, hogy egy szülész-nőgyógyász nem baszottnagy terepjáróval jár, már az egy hőstett. Ha valaki még az elveiért, egy általa fontosnak vélt ügyért, kurva sokat nagyon nem megfizetve dolgozik és ezért még börtönbe is csukják, no az egy hös.

Egyrészt úgy hallottam, hogy GÁ tisztában volt vele, hogy le akarják csukni, másrészt szerintem jogilag valóban támadható. Szóval majd SP-nek kell kegyelemben részesítenie szerintem.

pamocsnyik 2010.10.08. 12:25:36

@radala: Most alapvetően neked tényleg a terepjáró fáj ennyire?!

Egyébként kössz, az öregkorommal semmi baj nem lesz placenta-party nélkül...

radala 2010.10.08. 12:45:39

@pamocsnyik: Szerintem valóban arcátlanság, hogy valakiknek abból van baszottnagy terepjárója, hogy a legrászorultabb és mellesleg legértékesebb emberek létfentartáshoz elengedhetetlen pénzét erővel kicsavarja a kezükből.

nem a placentapartytól lesz valakinek elfogadható öregkora, hanem attól, hogy tudja, hogy a testi lét bizony jár néhány kellemetlen/gusztustalan dologgal és ezt képes elfogadni.
Nem hiszem, hogy az osz hagyják a gyerekeiket placentában, vérben, magzatvízben pancsolni. Söt szerintem többnyire még csak nem is a másik szobában, de a nagyszülőknél szoktak lenni. De szerintem, ha látnának belőle részleteket az sem ártana nekik. Nem lennék meglepődve, ha kiderülne, hogy az otthonszülőket ritkábban teszik be a gyerekeik később egy szociális otthonba, mint az epidurális érzéstelenítetteket, eleve császárral szülni szándékozókat.
Illetve nem jól fogalmazok, tuti, hogy ez így van. Csak valakinek vennie kellene a fáradtságot, hogy csináljon egy mérést erre.

radala 2010.10.08. 13:43:44

index.hu/belfold/hirek/2010/10/08/elozetes_letartoztatasba_kerult_gereb_agnes/

Egyrészt elkepesztő, másrészt az tuti, hogy jogos az ügyészség félelme attól, hogy " megalapozottan feltehető, hogy ha Gerébet szabadon engednék, újabb bűncselekményt követne el"

Már persze, ha bábáskodni bűncselekmény. Nem nagyon tudom elképzelni, hogy mi lenne a helyes megoldás, de ez tuti nem az.

radala 2010.10.08. 13:48:38

@Hugo2010: Ha azért gondolod, mert azt hiszem, hogy azok, akik nem prűden állnak a létezéshez szolidárisabbak a beteg, öreg szüleikkel, mint azok, akik szerint a fájdalom, az öregség az egyszerűen gusztustalan és bármi áron kerülendő, akkor nem értelek.
Csak a statisztika hiánya miatt nincs a kezemben ezt alátámasztó adat:-)

Hugo2010 2010.10.08. 13:58:05

@radala: Ezek eléggé beteg feltételezések egy beteg embertől.
Azért, mert nem mutogatok véres testrészeket a gyerekemnek, nem leszek kevésbé szolidáris az idősekkel.
Olyan adat biztos, hogy nincs, ami ezt az elmebeteg állításodat érdemben alátámasztaná.
Kezeltesd magad pszichiáterrel.

radala 2010.10.08. 14:12:35

@Hugo2010: Nem azt mondom, hogy te vagy kevésbé szolidáris, hanem, hogy az a gyerek, aki lát véres testrészeket olyan helyzetben, ahol ez nem rettentő az szolidárisabb lesz a beteg szüleivel. Nem akartalak megsérteni, te nyilván lehetsz szolidáris, de sokkal egyszerűbb lehet ez annak, aki együtt él a testi lét érdekességeivel. Az, hogy te ijesztőnek látsz egy placentát nem jelenti azt, hogy ijesztő is. Egy képen látható gyereknek, ha a doktornéni elmagyarázza, hogy ezen keresztül kapott levegőt meg kaját a kistestvére, az nem ijesztő.
Én nem mutattam a gyerekeimnek méhlepényt, mert nem is volt rá módom, de az tuti, hogy egy gyereknek egy elmagyarázott méhlepény kevésbé ijesztő, mint az, hogy az anyja nem tud két napig kijönni még a kórházi folyosóra sem mert fölvágták a hasát. Tuti, hogy nincs ijesztőbb egy gyereknek, mint amikor valamit nem érthet.
No jó nincs értelme vitatkozni ezen, mert én nem foglak lebetegezni téged, mert egyrészt nem gondolom, hogy ez helyes magatartás, másrészt nem is gondolom, hogy te magad beteg lennél, maximum a világ beteg egy kicsit és ennek a tünete az, hogy teljesen természetes dolgokat te gusztustalannak vagy félelmetesnek látsz. Én látogattam már meg otthonszülőt életemben, azt hiszem, ha te is látogattál volna már meg ilyen családot, akkor inkább irigykednél rájuk, mint felelőtleneznéd őket.

Hugo2010 2010.10.08. 15:48:06

@radala: Tényleg nincs értelme vitatkozni. Te egyszerűen beteg vagy, kezeltesd magad.

Hugo2010 2010.10.08. 15:50:13

@radala: Nem irigylem másoktól a hülyeséget, felelőtlenséget és valószínűleg soha az életben nem lesznek olyan barátaim, akik hozzád hasonlóan gondolkodnak. Ezért biztos, hogy nem fogok otthon szülőt látogatni.

radala 2010.10.08. 15:59:57

@Hugo2010: nem vagy valami nyitott a világra:-)
De persze lehet, hogy ez a módja annak, hogy nehogy valaki megbetegedjen:-)

Hugo2010 2010.10.08. 16:04:16

@radala: Nem attól lesz valaki nyitott, hogy baromságokat csinál, gondol. Attól max. felelőtlen és idióta lesz.
Kiválóan el tudom fogadni a kisebbségeket, addig amíg azok értelmes ember módjára viselkednek.
Te és a hozzád hasonlóan gondolkódok nem tartoznak az értelmes emberek közé.

radala 2010.10.08. 16:21:55

@Hugo2010: Klassz, hogy elfogadod a kisebbségeket, kár, hogy ennek az a feltétele nálad, hogy úgy gondolkozzanak, beszéljenek, éljenek, szülessenek, haljanak, ahogy azt te jónak látod:-)

Biztos vannak akik ezt intoleranciának látnák, de tuti ők tévednek, esetleg betegek:-)

Hugo2010 2010.10.08. 16:29:56

@radala: Akárhogy is próbálod meg kiforgatni a szavaimat, attól te és hozzád hasonlóak nem lesznek elfogadhatóak.
Azzal, hogy ellenzem azt, hogy valaki felelőtlenül kockáztassa egy másik ember életet még véletlenül sem leszek intoleráns. De ellenben te, aki indokolatlanul kockára teszed saját gyereked életét, és nem tudod felfogni, hogy ez a normális emberek számára visszatetsző viselkedés, akkor inkább te vagy az intoleráns.
Az egyéb minősítéseket veled kapcsolatban már leírtam.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.08. 17:38:15

na, lesz méhlepényevő verseny, meg zsákbanfutás az otthon szülők majálisán?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.10.08. 18:53:52

@radala: "Egy képen látható gyereknek, ha a doktornéni elmagyarázza, hogy ezen keresztül kapott levegőt meg kaját a kistestvére, az nem ijesztő."

Láttam a képet, egy 4-5 éves forma kislány van rajta.
Ha a doktornéni a méhről, és a méhlepényről magyaráz neki, vajon hogy érti meg a nemiszervek ismerete nélkül? Azt is megmutatja neki? Esetleg a sajátját, vagy apuét, anyuét?

pamocsnyik 2010.10.08. 23:30:26

@radala: Mi az, hogy legértékesebb emberek?! Kik?!

És mi az, hogy kikényszerítik? Senkinek nem tartanak fegyvert a fejéhez... Azonkívül az ember minden szarra kifizet tömérdek pénzt, nem hiszem, hogy erre kéne sajnálni. Nekünk megérte a doki szakértelme a magánkórházat. Egy orvos tesz le annyit az asztalra, hogy megérdemelje a terepjárót. Minden doki megérdemelné, sajnos, hogy csak a szülészeknek adatik meg.

Az irigységet hallom belőled felpüffögni...

Amúgy szerintem a gyereknek nem ilyen úton kell a testünkkel járó dolgok elfogadását.

Az öregek otthonás összehasonlításra meg ne vegyél mérget. Normális, szüleit szerető, tisztelő gyereket otthonszülés nélkül is lehet nevelni.

Az otthonszülő az egy lilaködös poszthippi bagázs.

pamocsnyik 2010.10.08. 23:35:52

öregek otthonás = öregek otthonával kapcsolatos

bocs, késő van...

István_apóka 2011.01.01. 22:57:06

- Nagyon ideje lenne már a törvénynek, ami lehetőséget ad a döntésre. Szomorú látni, hogy milyen üzenetek vannak. Sajnos sokan elítélik a Geréb Ágnest, de bizony a kórházban meghalt csecsemők után semmilyen vizsgálat nem folyik, nincs lehetőség a beteg baba miatt pereskedni aki szülés közben lett egy életre az. Ugyan mi értelme lenne, ha a kórház ügyvédje szerint az orvos nem hibás, hiába volt feltétel, hogy a szülésért 150 ezer forintot kér ( máshol tán még többet és éppen két érettségivel rendelkező 5 - 4 szakmás munkában nem válogató embernek, akiknek csak az egyiknek van munkája az is csaképp, igencsak húzos összeg) aztán 11 x (!!!) hívás után végül lefárad a szülőszobára 3 órával a beérkezés után. Ilyenkor hogyhogy nincs felelős ?
Ha az orvos lenne a hibás, ugyan mivel tudná a szülő bizonyítani ? És ha mégis, akkor ugyan mit ér, ha utána ugyanúgy praktizálhat ?
Ettől a nőtől mégis rögtön elvették, majd börtönbe zárták. Hányszor hallottuk, hogy meghalt és a gyilkos szabadlábon védekezhet ??? A bűnözőkkel sem bánnak így.
- A barátaink kifizettek egy csomót a magánrendelésen a "kedves és megbízható orvosnak ", majd egy héttel szülés előtt szólt a doki, hogy nyaralni megy. Vajon egyedi eset ?
Sok helyen olvastam, hogy ők bizony kórház pártiak, ami végülis nem baj, de bizony meg kell előtte ismerni mindkét oldal előnyét, hibáját, hogy megértsük és tudjuk mi mellett foglalunk állást.
- A szülés minden kórházi kezeléstől különbözik, ha átéljük mind a kétféleképpen, akkor megismerve tudunk kiállni egyik vagy másik oldalon. Kívánom, hogy aki egyik oldalon áll, ismerje meg a másikat is. Nézzen videókat, majd tájékozódva tudja reálisan kiállni az egyik oldalon.
Köszönöm, hogy elolvastak.
Egy 6 gyermekes apuka.

István_apóka 2011.01.01. 23:14:40

Ha a doktornéni a méhről, és a méhlepényről magyaráz neki, vajon hogy érti meg a nemiszervek ismerete nélkül?
Kedves gloire !
Akinek van ilyen idős kisgyermeke az nem tesz fel ilyen kérdést. Bizony a gyerekek nagyon is tudják, kinek milyen van. Akkor is így van ha nincs testvére, mert óvodában még nem ennyire szemérmesek. Bizony van, hogy nem sikerül időben eljutni a mosdóba vagy pedig a bugyit, gatyót úgy tolják le, hogy mindenki lássa.
Csak később az iskolában kezdenek szemérmesek lenni. De a 4 évesnek nagyon is logikus az egész folyamat, könnyű elfogadni. Később lesz, hogy látják mi felnőttek csinálunk belőle problémát és igyekeznek beilleszkedni és ilyenné válni. Mi felnőttek neveljük beléjük.
Nagyon sokan írnak olyanok akiknek nincs gyermeke és nem érti a dolgokat, és ebből sokszor bizony butaságok születnek. ( Általában véve ! )
Ezt olvasva viszont ijesztő lehet pár dolog a tapasztalanoknak.

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.19. 15:17:02

nekem van javaslatom a szabályozásra. íme:

"Intézményen kívüli tervezett szülés levezetése megengedett akkor, ha a helyszínen biztosítva van a szülészetekkel szemben támasztott követelményeknek megfelelő ellátás úgy szakszemélyzet mint technikai felszereltség, gyógyszerellátottság, veszélyes hulladék kezelési, biztonsági és higiéniai feltételek tekintetében. Az engedélyezési folyamat a szülészeti tevékenységet folytató egészségügyi intézményekével egyező. Amennyiben szakorvos, bába, dúla, vagy egyéb szülést levezető személy tervezett intézményen kívüli szülést a fenti feltételeknek nem megfelelő helyen vezet le, illetve tudomása van ilyen esetről, ennek ellenére a mentőket nem értesíti, és a szülő nőt nem irányítja haladéktalanul a legközelebbi megfelelően felszerelt intézménybe, úgy a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségét követi el, és 2-10 évig terjedő szabadságvesztéssel, valamint 1.000.000-tól 50.000.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal súlytható"

bővebben: napietus.blog.hu/2011/01/19/otthonszules_masodfokon
süti beállítások módosítása