Janicsák, akit Lenin miatt rúgtak ki a vágóhídról
2010. szeptember 01. írta: dobray

Janicsák, akit Lenin miatt rúgtak ki a vágóhídról

  Sokan meglepetéssel fogadtuk a hírt (meg a plakátot), hogy Janicsák István, a Z'zi Labor egykori frontembere polgármester-jelöltként indul az önkormányzati választásokon Budapesten, a Zuglóiak Érdekképviseleti Egyesülete (ZÉK) színeiben. Pedig Janicsák 2007-ben még azt nyilatkozta a Velvetnek, hogy őt kidobta a rendszerváltás, egy 1987-ben írt könyvében pedig úgy fogalmaz, hogy foglalkozása rokkantnyugdíjas. Pontosabban a könyvben szereplő interjúban:

- Messziről jöttél?
- Hát, Gyál ide csak néhány kilométer. A családom viszont semmibe se nézte a művészpályát. A nagyszüleim még parasztok voltak, a szüleim meg munkások. Dolgos népek, de amikor azt mondtam, színész lennék, viccnek vélték. Az nem élet, mondták, felejtsem el. Hiába voltam jeles az általános iskolában, nem mehettem gimnáziumba. A bátyám ugyanis érettségizett, de sose volt pénze, hát elment melózni. A szüleim nem akartak ismételni, beírattak szerszámkészítőnek, hogy legalább egy szakmám legyen. Ám sehogy sem találtam a helyem az esztergapad mellett. Akkor találtam ki, hogy író leszek, mert ahhoz csak toll kell meg papír, és az iskoláimat se kérdik. Estin azért leérettségiztem, de kicsit azért lassan ment, mert nem mindig tettem hátra a kezem. Persze én akkor már világot látott ember voltam. A Vörös Csillag Traktorgyárban éppúgy megfordultam, mint az EVIG-ben, Dabason vagy a gyáli ktsz-ben. Hegesztettem, esztergáltam, műszaki rajzokat készítettem, sőt még gyártás-előkészítőként is megálltam a helyem.
- És ekkor megtört ígéretes pályád. Ne kerülgessük, gödörbe léptél. 
- Egyenruhában könnyen megtörténik az ilyesmi. Beleugrottam egy gödörbe, és megroppant a hátam. Katonadolog, mondták. A kecskeméti katonai kórházban meg kiderítették, hogy hülye vagyok, pszichés eredetű zavaraim egzisztenciális és familiáris gondjaimból származnak. Leszerelés után viszont rögtön megműtötték a hátgerincemet, sőt később még egyszer és végleg leszázalékoltak. Foglalkozásom azóta rokkantnyugdíjas. Kilenc éve perben állok a honvédséggel, de még mindig csak ott tartunk, hogy a katonaság előtt cselgáncsoztam és biztos ott szereztem valami sérülést...
- Persze akár vissza is perelhetnének, mert a honvédség indított el a zenei pályán.
Volt egy zenekarunk (...). Jót bohóckodtunk, és persze állandóan egy népszerű program lebegett a szemünk előtt: hogy ki a laktanyából. (...) Leszerelés után raktárosnak álltam a Gubacsi úti sertésvágóhídra. Persze ott sem maradhattam sokáig, mert összevesztem a művezetővel. Lenint idézte, rosszul. Kénytelen voltam néha kijavítani... 

  Persze ez akkor volt, civilben. A könyv címe: Z'zi labor feketén-fehéren, avagy keleti karriertörténet. A Szabó Ervin Könyvtárban tettem rá szert régen, talán 50 forintért, sose gondoltam volna, hogy előveszem, utólag sajnáltam, hogy megért ez nekem 50 forintot. Most azonban felcsillant a szemem, és gyorsan elolvastam.

  Janicsák István indulásáról fent olvashattunk, most nézzük, miként találkozott a Z'zi Labor a korabeli, rohadásnak indult magyar poprendszerrel. Lesz benne pár ismerős szereplő (a szöveget filológiailag hűne adom közre az értő nagyközönség számára).

  Erdős doktor egy hétfői délelőtt fogadott bennünket. Egy lépcsőn mentünk be és bevertük a fejünket az ajtófába.
- Jó napot kívánok - mondtuk -, jöttünk beszélgetni, Pro és kontra.
A doktor hellyel kínált, szemünkben az itthoni legsikeresebb bandavivő ember. Szerintem látta rajtunk, hogy kicsit zavarban vagyunk. Így aztán ő nyitott.
- Gyerekek! Itt van nekem a Neoton, itt a KFT, viszem a Soltészt és most idevettem a Prognózist és az Európa Kiadót... Egyelőre nincs hely.
- Nem azért jöttünk, hogy átigazoljunk a Borostól - jegyeztem meg félve.
Nem vett róla tudomást. Beszélt a magyar popfájdalmakról.
- Tanácsot kérni szeretnénk - mondta a Snuky.
- Mert hogy te vagy a legnagyobb! - így a Csárli.
- Tudod, mi külföldre szeretnénk... Ez egy dolog! - szívott egy slukkot a Győrffy.
- Így néztek ki? - kérdezte a Mester.
Végignéztünk magunkon. Én begomboltam egy gombot az ingemen.
- Egy zenekar legyen magas, egyéniség, feltűnő, üzletszerű!
Soroljuk a magasságokat, 180 fölött mind, mondjuk, hogy színpadon nem így öltözünk. A Mester föláll.
- Megmondom én nektek kereken, ez egy aberráció!
- Aberráció?
- Ez az asszonykórus, bár nem láttam soha, ez egy avantgárd aberráció! Ti a parasztságon gúnyolódtok, meg a munkásokon...
- Bocsánat, mi is azok vagyunk...
- Aberrált. Hangsúlyozom, hogy még én se láttam, de azt mondják, szörnyű. Asszonyok népviseletben rokkendrolloznak... Nem tudlak idevenni benneteket! Gyertek vissza majd egy kicsit később... 

(...)

Mi meg ott ültünk a próbahelyen, és bámultunk egymás avantgárd agyára. Csörgött a telefon. Az Orosz azonnal megszólalt:
- Ha a Hegedűs keres, mondd meg neki, hogy nem vállaljuk a Queen előtti föllépést.
Ezen mindenki fölröhögött, én meg bementem és felvettem a telefont.
- Halló, tessék!
- Halló, Janicsák Istvánnal szeretnék beszélni a Z'zi Laborból.
- Én vagyok az!
- Héder Barna vagyok, és Hegedűs László megbízásából kereslek. Elárulom, nem ti vagytok az első, akit megkérdezünk, de tegnap fölmerült, hogy játszhatnátok a Queen előtt a stadionban.
- Hol?
- Rossz a telefon? Mondom, a stadionban! Sürgős válasz kell, mert a plakátokra ráírnánk a neveteket...
- Hogyhogy pont ránk gondoltatok?
- A Hegedűs hallotta valahol kazettán az első koncertetek egy részét... Valaki fölvette a nézőtéren egy kis magnóra... azt mondja, valami újdonságot akar a Queen elé, mert semmi értelme nagy csapatot hozni, úgyis tele lesz. 
- Ami a létszámot illeti, mi sem vagyunk kevesen...
- Nem úgy értettem... Pénzt természetesen nem tőlünk kaptok. Majd a Boros Lajossal kifizettetjük a gázsitokat, bár állítólag azt se fizetik ki, hanem kitehettek egy textil anyagon ingyen valami Z'zi reklámot... Na meg látni fog hetvenezer ember benneteket....
- Az asszonykórus jöhet?
- Jöhet hát, sőt, kellenek is a filmfelvételhez. Na, jöttök?
- Azt hiszem, igen.
- Oké, akkor holnap négykor az irodában mindent megbeszélünk. Szia!
- Szia, helló...
Senki nem akarta elhinni. Percekig bizonygattam, de aztán már én se tudtam, elvállalhatjuk-e.

(Elvállalták.) (...) (De előtte zsűri válogatta a zenekarokat.)

- Uraim, itt mind azt mondják, hogy nekünk könnyű, mi vagyunk az esélyesek, tudják, játszunk a Queen előtt és szerintük nekünk már nevünk van... Jót röhögtem. Az egyik billentyűs azt mondja, sumák lesz, mert velünk itt van a Boros, de velük nem jött el Wilpert... (...)
- Szerintetek a Wilpert emlékezne még arra, hogy őt is megkerestem a demóval és egyszerűen kirúgott anélkül, hogy meghallgatta volna a kazettát...

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr372262016

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Janicsák mindenhol 2010.09.06. 12:11:21

Csak engem zavart, hogy kampány idején az X-Faktor szombati adásában (tehát egy nem politikával foglalkozó műsorban) hosszasan mutogattak egy polgármesterjelöltet? Jó, persze azt nem állítom, hogy ez egy megtervezett, fizetett kampány volt, inkább egy ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Téglagyári Megálló 2010.09.01. 12:54:33

Mesélik, egy underground zenekarral (Európa Kiadó?) történt meg, hogy 90 után Wilpert Imre ki akarta adni a lemezüket, de ők csak úgy mentek volna bele, ha rajta lesz: betiltotta és kiadta Wilpert Imre. Wilpert Imre nem ment bele a fáma szerint.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.01. 15:42:21

nagyon fontos írás, rendkívül érdekes főszereplővel, bazmeg.

tewton 2010.09.01. 15:53:22

@Grift:
hamer? ez pl. erdekes.

"a Boros Lajossal kifizettetjük a gázsitokat"
csak nem a viccesfiu lalcsikiraly borosbocskor?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.09.01. 16:10:54

@tewton: persze h az a Boros: az Erdős Péter samesza volt az átkosban, próbált ő is élet-halál urát játszani a kezdő zenekarok között. állítólag egyszer megverték ezért a pesti éjszakában.

marós 2010.09.01. 16:19:09

Fontos, mert 100 ezernyi ember történetét testesíti meg.

nénike · http://mandiner.hu 2010.09.01. 16:31:19

@Téglagyári Megálló:

Kontroll Csoport lesz az.

A rendszerváltozás után Wilpert Imre (már az EMI-Quint színeiben) tervbe vette azon szerzemények kiadását „Betiltott dalok” címmel, amiket annak idején ő maga nem engedélyezett; ezen a Kontroll Csoport is helyet kapott volna, de ötlete végül nem valósult meg. Ugyanis Müller Péter Iván feltételeként a borítón fel kellett volna tüntetni az igazságot: „betiltotta és engedélyezte: Wilpert Imre”.
zene.hu/20090622_ujra_osszeall_legendas_magyar_underground_zenekara

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.09.01. 21:40:42

@Téglagyári Megálló: igen, ez így történt.
@nénike: tudtommal Európa Kiadó, de lehet, hogy akkor KCS.
@Grift: az van, "bazmeg", hogy én deklaráltan nem csak marha fontos izékben utazom. Hanem például ínyencségekben is. :D Meg apróságokban. Kedves Grift, lazítson néha, és merjen nevetni!

alex4427 2010.09.01. 21:50:33

Ez fizetett Janicsák (mszp, szdsz közeli) reklám!?
www.helyitema.hu/2010082532381/A_het_temaja/Jan%ADicsak_Mar_nem_all_jol%AD_a_bohockodas.html
Egyébként szellemes (és félrevezető) a cím, ugyanis az idézett szövegben ez áll:
"Leszerelés után raktárosnak álltam a Gubacsi úti sertésvágóhídra. Persze ott sem maradhattam sokáig, mert összevesztem a művezetővel. Lenint idézte, rosszul. Kénytelen voltam néha kijavítani... "

Bell & Sebastian 2010.09.02. 01:30:36

Hát emberek, nem győzök csodálkozni, hogy ennek a zeneművészeti Niemandnak a kapcsán -akinek egy poénra futotta összesen, de az is félig lopott- mennyi minden feljött a csatornából. Pedig a folk-rock/metál ötletével messze megelőzte korát, csak hát ugye a tehetség, nos az hiányzott. Ezért két spanyolt meg is mutatok, hogyan kellett volna ezt jól megcsinálni, keresztényi alázattal nyúlva az ideához:

Medina Azahara - No Quiro Pensar En Ese Amor
www.youtube.com/watch?v=CmYLY2hOEJg&feature=related
Mägo de Oz - Pensando En Ti (koncert)
www.youtube.com/watch?v=kCWWMOzKi2c&feature=related

Nem baj, póginak jó lesz, hátha végre satisfied lesz - Lenin.

:)

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.09.02. 09:28:53

Pár napja Zuglón jártam, így én is láttam a plakátokat. Hát, nem ismerem, ezért nem tudom milyen ember, de az biztos, hogy az ismertsége és népszerűsége (főleg az idősebbek körében) megvan.

Ami meg a popszakmát illeti: én Som Lajos A Piarmis-vádirat könyvét olvastam, úgyhogy ezek a dolgok nem ismeretlenek számomra.

Egyébként ma se nagyon más a helyzet: van ugye egy "fentről" nyomott sztárgyár, meg az alulról feltörekvő underground csapatok, előadók.

Balaint 2010.09.02. 17:14:41

és Héder Barna, mint kezdő fullajtár. Nem semmi.

Bell & Sebastian 2010.09.02. 20:59:10

@Oblomov:
Jó példákat hozott, ezért tisztességesen válaszok.

- A Republic régi, jó ismerősöm. Az elkövetett erőfeszítéseik ellenére (népi, szimfonikus, Cs. T.) sosem kerülnek az élvonalba. Az ideológia mentesség (Cipő előélete mást sugallna) erőltetése csak éhenhaláshoz vezet. A legnagyobb gátja mégis a zenei és szövegbéli egysíkúság (értelmezhetetlenség) és a korlátozott terjedelmű énekhang. A sorozatban odakent sokadik élő koncert után elváltak útjaink.

-Piramis. Kiszfiúk, kiszlányok, építőtáborok, úttörőcsapatok és őrsök kedvencei. Mi több, reneszánszukat élik! Egyszerű dallam, fülbemászó szöveg, megkülönböztethető tagok. Erdős-recept.

Gallai-e vagy-e? :)

A tendencia a komoly-, népi- és rock ötvözése, amihez már nem árt a konzervatórium és a költői igényességű szöveg képzett, de egyéni énekhangra.
Hozzá még egy kis ideológia töltés, és kész is a siker titka. Óriási tőke koncentrációt igényel egy ilyen szuperprodukció, de mit csináljunk, nagy a taposás,

Jut eszembe, a Kárpátia rockosra áthangszerelt Himnusza az egyhetes lemezükről megvolt már?
Jobb, mint Hendrixé, mert maradtak a kottánál.

A legjobban a műmájereket utálom. Akik még a színpadon sem hisznek abban, amit mondanak a lelkes közönségüknek, lejőve meg röhögnek a markukba pénzszámolás közben.

(Bocsánat, elkérik előre a gázsit, csak nem szoktam a felénél többet adni, hogy ezzel is inspiráljam a "művészeket" a szerződés betartására.)
Nagyon bevált, pedig társadalmi munkában vállalok csak ilyesmit, böcsületes neonáci motorosoknak.

:)

Alfőmérnök 2010.09.02. 21:42:16

@Bell & Sebastian: Azért szerintem a Republic az egy_slágerszámot_és_néhány_akkordot_a_végtelenségig_variálunk-típusú popzenekarnak nem rossz.
Kicsit bosszantó, hogy a borzalmas (letöltöttem, rosszabb, mint amire számítottam) Cseh Tamás emléklemezre nem került rá egy számuk sem, pedig egy egész albumot csináltak együtt Csehvel.

www.youtube.com/watch?v=yDQq3hSPsNc&feature=related

www.youtube.com/watch?v=JTDShEH9LZ4&feature=related

Bell & Sebastian 2010.09.02. 21:59:16

@Alfőmérnök:
Arra tippeltem, hogy Gallai Péterrel beszélek, aki játszott mindkettőben és mivel nagyra tartom, nem akartam sértegetni. Amúgy igaza van -miként nekem is-. :)

abandi 2010.09.02. 22:52:12

@Bell & Sebastian:
Én ezzel a janiscsák nevű koszos balkáni cigányfajtával még óssze is verekedtem régen. Nem sokon múlt, hogy díszcigányos temetést kapjon a jólmegtermett szarkupac !
A maga által propagált republic, meg echte zsidó banda!
Ha lenne lassíthatós orsósmagnója, akkor tiszta klezmer az egész!

Bell & Sebastian 2010.09.03. 00:30:21

@abandi:
- gratulálok
- én propagálom?
- van

:)

Oblomov 2010.09.03. 00:30:44

@Bell & Sebastian:
nem Gallai, és nem is szakmabeli, de akkor se akarj sértegetni. :)
Az LGT, Rózsi, Charlie, Dés, Zorán inkább akiket kedvelek, meg azok, akik mögé ők odaálltak. Klárika, Révész, Udvaros, Ruzsa, ezek.
Majd megnézem azt a Kárpátiát.

tewton 2010.09.03. 00:36:17

@Alfőmérnök:
vicces, hogy tényleg sehol sincs az emléklemez környékén a republic. nekem csak jutub jutott, de ott is minden felvétel nagyon gáz. a kistehén kimondottan undorító, a többiek meg magukat hozzák. broáf.

Oblomov 2010.09.03. 00:50:51

@Bell & Sebastian:
Solti mesélte egy intervjúban, hogy a Generálban már a koncert végi meghajlásnál tiporták egymást, hogy ki mit rontott el. Míg a Lokomotívosak baromira nyugis pasik, ha harmadjára is elrontott valamit, akkor szóltak, hogy legközelebb ne rontsa már el.

www.youtube.com/watch?v=MuB8BPJ3aZw&feature=related

Bell & Sebastian 2010.09.03. 00:51:39

@Oblomov:
Látom, nem ma kezdte a Goncsarovkodást! :)))

Alfőmérnök 2010.09.03. 00:52:59

@tewton: Tényleg méltatlan a dolog.
Én láttam a Bárkában egy „emlékműsort” is, ott talán Kis Tibor volt értékelhető, de ő felvételről ment, meg Hobó, ő meg egy eleve neki írt Cseh-Bereményit nyomott:
www.youtube.com/watch?v=hYsyVWIIC7I&feature=related

Bell & Sebastian 2010.09.03. 00:55:06

@Oblomov:
Na, Csárlit linkelt? Hát elvonási tünetekkel küzdő kamionosnak vél maga engem? :)

abandi 2010.09.03. 01:01:04

@Oblomov:
Mert ott csak a Karácsony lógott ki a z orrsorból...
katonaklári....

abandi 2010.09.03. 01:04:40

@Alfőmérnök:
A hobo Viszockij lemezét ismeri-e?

Bell & Sebastian 2010.09.03. 01:04:51

@Alfőmérnök:
Képzelje, Hobó szellemi ikre (kicsit vékonyabb volt, de amúgy még a fizimiska is stimmelt) tanított angolra.
Hogy micsoda verseket hozott, elpirult belé a papír is!
Fújtuk az összes amcsi hitc-hikker menőt, gitáron kísérve.

Oszt meglőtte a legszebb másodikos csajt, és tiplizett, otthagyta az asszonyát a 0,5 éves kölyökkel.

Én nem bízom Hobóban, a blues négerzene.

Oblomov 2010.09.03. 01:05:08

@Bell & Sebastian:
a Somló-produkció volt valójában az illusztrácijó. :)

Chárlie a művészetéért kapja a sok whiskey-t. Most őszintén, öntse ki?

Oblomov 2010.09.03. 01:06:22

@abandi:
Lárikának van 3 baromi jó lemeze. Egy csoda.

Oblomov 2010.09.03. 01:08:24

@Bell & Sebastian:
Földes elvtárs kicsifija sok mindenhez hozzájutott.

Bell & Sebastian 2010.09.03. 01:09:59

@abandi:
Maga biztos szereti Csárlit. Vagy mit szeret Csárliban?

Bell & Sebastian 2010.09.03. 01:13:05

@Oblomov:
Jó előadó. A Presser által írt a csúcs, kétseggtelenül gömbölyded.

abandi 2010.09.03. 01:15:10

@Oblomov:
De addigra már jól meg....szponzorálták!
Gondolom a '90-es évek elején lehetett....a mértnempróbálodmegvelemes időszakban....
Hát, ja.

Oblomov 2010.09.03. 01:15:54

elgétések írták mindhármat, Dusán szövegeivel.

tewton 2010.09.03. 01:16:52

@Alfőmérnök:
engem csak bosszant ez az egész. akit idáig hallottam feldolgozni ebben az emlékszériában (köszönöm, youtube), az mind sz-- volt. elművészeskedett, elénekesnősködött, szívtelen szánalmasságok. a leginkább kiakasztóan okádék a kistehenes, ott látszik, hogy MENNYIRE húdefasza és elszállt gyerek az énekes. a kólasziget videói közt vannak egészen ijesztőek is (uhhh ezt így lehet? de minek).

ennyi erővel a kraftwerk is feldolgozhatta volna csehtamást, vagy az iron maiden is, a szokott rutinokat odatolni a szöveg meg a kész dallam alá és ennyi.

abandi 2010.09.03. 01:18:16

@Bell & Sebastian:
Nem talált.
Bár a Tátrai 1-en a hello barátom nem rossz!
Meg a skandináv éjszakák is nagyon italos!

abandi 2010.09.03. 01:19:40

@Oblomov:
Na , mint a révészsanyi visszatértet is....

Bell & Sebastian 2010.09.03. 01:20:30

@abandi:
Milyen összeszedett máma. Scsí?

tewton 2010.09.03. 01:21:10

@Oblomov:
oj oj. én korábban mindig azt hittem, hogy földes hobó költővagyok-ésrockzenész művészúr puncsos volt mindig is.

aztán b&s tegnapi memoárjától a hallgatóság gumibotozásáról már kezdtem lázadósnak gondolni a művészurat.

mostaztán tüstént mondják meg, mit gondoljak! :)

abandi 2010.09.03. 01:24:05

@Bell & Sebastian:
A "Neked könnyű lehet, de azért nekem se rossz..." refrén azért elég jó!

abandi 2010.09.03. 01:25:25

@Bell & Sebastian:
Eh, higítom a HP-t...
koktélig jutottam.

Alfőmérnök 2010.09.03. 01:25:40

@abandi: Igen. Kicsit nyomasztó, de elég jól visszaadja a Viszockij-feelinget.

Bell & Sebastian 2010.09.03. 01:26:43

@tewton:
Halottgyalázásban sok, már nem élőnek volt része. Bereményi hogyan tudta engedélyezni ezeket a szánalmas bepróbálkozásokat? Vagy e mögött is Az élni csak kell valamiből! -van?

abandi 2010.09.03. 01:26:55

@Bell & Sebastian:
Ja, jin-jang, bimm-bamm.

Alfőmérnök 2010.09.03. 01:27:11

@tewton: Cseh Tamást nem lehet utánozni. Egyszeri, megismételhetetlen.

abandi 2010.09.03. 01:28:35

@Bell & Sebastian:
Azért a lívankliffet egyik sem merte bevállalni!

Oblomov 2010.09.03. 01:30:51

@Bell & Sebastian:
charlie nagyon tud storit mesélni

www.youtube.com/watch?v=JOiZqijZLD4&feature=related

Alfőmérnök 2010.09.03. 01:31:25

@Bell & Sebastian: A Gödörben is volt Cseh emlékműsor, Bereményi is ott volt, mikor kijött a színpadra, azt mondta (bebaszva), hogy örül, hogy zenészekkel ihat, mert szereti a zenészeket, de szomorú, mert hallja, hogy, milyen szarul éneklik a számait. :)
Szóval olyan ember ő, aki nem tiltja le. Nem hiszem, hogy megélhetésből.

abandi 2010.09.03. 01:34:38

@Alfőmérnök:
Ó, hát ismeri?!
Bizony, van egy oroszos keserédessége!
Csak a '84 előtti Hobó ér valamit, meg ez a lemeze...

Bell & Sebastian 2010.09.03. 01:36:25

@tewton:
Első nézésre nem nyilvánvaló, hogy kérődző típus. Továbbgondolja a más által szándékosan nyitva hagyott, és nem véletlenül befejezettnek nyilvánított gondolatokat. Mások személyiségét veszi fel, mindig másét, mert nincs sajátja. De ebben aztán következetes!

Képes még a közönségét is terrorizálni. Egy szadista, aki kizárólag mazochistáknak ajánlott. Olyanoknak, akik szeretik, ha kölcsönveszik tőlük az agyukat, hogy belé költözhessenek mások.

Szeretett beszólni a rendőröknek -mert megtehette- , azok meg helyette - leverték a közönségén.

Ha nem tetszik, hagyja a fenébe!

abandi 2010.09.03. 01:37:16

@Alfőmérnök:
A feleségem szerint a bereményi egy sunyi alak.
Jó emberismerő...

tewton 2010.09.03. 01:38:01

@abandi:
ld. youtube, vigmihály bebasz-tt előadásában, röhögcsélő gödörtöltelékek előtt. visszás.

@Alfőmérnök:
talán ugyanakkor ugyanott, vigmihaly, nincsen mas ebben a dalban. ez az egyetlen, ami megkozeliti az eredetit. és vig akkor nincs benyomva.

Bell & Sebastian 2010.09.03. 01:39:54

@abandi:
Az a nóta (illetve egyik változata, a legjobb) saját felvételben van meg. Nem is hasonlít a lemezeshez.
Valóban a legkeményebb és legtechnikásabb dala.

abandi 2010.09.03. 01:40:49

@Bell & Sebastian:
Megöregedett mára már.
Pár éve ingyen osztogatta a tökömtüdja színházba a jegyet...
Fájnak a térdei és csak tejet iszik...

Oblomov 2010.09.03. 01:43:03

@tewton:
apuci pártközpontos nagyember volt, de már a lightosabb kádári időkben. Valszeg reformvonal, egyszer láttam egy könyvben, hogy népi kollégista volt. Hobó rendőrségi balhéit el tudta rendezni. Nincs ebben semmi rossz.

abandi 2010.09.03. 01:43:38

@Bell & Sebastian:
Meg van az a '90-es évekbeli:
"...neki szegeztem én a kikötőben..." izé...
Na, az még érdekes.

Alfőmérnök 2010.09.03. 01:46:04

@tewton: A Lee-t a Gödörben énekelte bebaszva Vigh.

@abandi: Nem ismerem személyesen, de amennyit tudok róla, az alapján lehet, hogy egy kicsit az (sunyi). De a "művészvilágban" ő még egy erkölcsös embernek számít asszem. Vannak ilyen elvei, és azokhoz tartja is magát többé-kevésbé.

Bell & Sebastian 2010.09.03. 01:46:25

@Alfőmérnök:
Pedig úgy hírlett, végóráiban oroszlánként óvta, vigyázott Tamásra. A szellemi örök-ség már smafu?

abandi 2010.09.03. 01:47:39

@Oblomov:
Én '78-tól látogattam mind a HOBO, mind a Ricse előadásokat, P'Mobillal megspékelve...
Meg voltam AEBizottságon is...
Jaj!

tewton 2010.09.03. 01:48:22

@Bell & Sebastian:
stimmt! elő- és utóítéleteim pont ezt mondták :)
rég feltűnt, hogy a tűrt lázadókat szinkronizálja a faszi.
villon. JA. morrison. utánjátszó, mint a mozi.

és ami a világnézetéből kiderült az interjúkból, az mind olyan, hogy mehet az egészoldalas reportázs a népszabiba, a mancsba vagy a hávégébe.

egyszer láttam kapolcson (90-es évek...). ült a baszomnagy terepjárójában (talán ezüstmetál pajero) és gőgösködött meg kioktatóskodott egyik hosszúhajú cimborámmal, aki be akart lógni jegy nélkül és megbukott. fura is volt látni, mert a cimbora nagy bluesfej volt mindig is. de legalább megtudtam, nem mindenkinek jó a trabant.

abandi 2010.09.03. 01:50:51

@Alfőmérnök:
Az eperjessel együtt tartja számon.
pozőrök...
Nem tudom. Van benne vmi...

abandi 2010.09.03. 01:56:25

@tewton:
Én a 2000-es évek közepén beszéltem vele(földes), egy rozoga kis japánautóból alig bírt kikászálódni...
De, vitathatatlanul elművészkedte magát...
Tudjátok-e hogy régen egy koncert más volt, mint a soronkövetkező szám benyögése és utána "sika-kasza-léc"?

Oblomov 2010.09.03. 01:57:55

@abandi:
a tömegiszonyom megkímélt az ilyen rendezvényektől. De magnóm volt. Ha nem is mambó.
Jóccaka, megyek hunyni.

Bell & Sebastian 2010.09.03. 01:59:32

@tewton:
Plasztikusan. Úgy kell elképzelni, hogy melasz volt csak a boltban. Évente egyszer-kétszer ezek kínáltak mindenféle színes krumlicukrot a standjuknál. Akiknek nem ízlett, azoknak répából és nádból készült is volt, csak olyat a szocialista búcsúban nem árultak, úgy kellett beszerezni valahonnan.

A lusták nyalták csak. Be tövig.

Oblomov 2010.09.03. 02:01:03

@abandi:
nézegessétek az Eldorádót, a Tanítványokat, A turnét. A többi nem számít.

Alfőmérnök 2010.09.03. 02:06:19

@Oblomov: De számít.
Abban igaza van, hogy ezek jó filmek (ebben a sorrendben), és ezekért (meg a CST-szövegekért) sok mindent meg lehet bocsátani.

abandi 2010.09.03. 02:07:57

@Oblomov:
Az Eldorádót soha nem múlta felül...csak hozta uazt a figurát...

abandi 2010.09.03. 02:13:46

@Bell & Sebastian:
Én a '78-ban még csak úttörő voltam...
És úgy emlékszem , hogy mint kölök már mindenhez hozzájuthattam (kis szerencsével) Led Zepp, Emerson, meg egy kis konczsuzsi....

Oblomov 2010.09.03. 14:40:17

@Alfőmérnök:
Szamócára gondoltam, kicsit tényleg pozőr. Ha beírom a 6:3-t is, talán nincs félreértés. Bereményi ugyanis naggyonnagy. Főleg, hogy a Megáll az időhöz is volt némi köze. Meg a Veri az ördöghöz. De az interjúi is rendben vannak.

ÁrPi 2010.09.03. 15:00:11

@Oblomov:

Ez itten a magyar Himnusz koncert-előadása a forradalom második napja előtt egy nappal Pápán Kárpátiában

www.youtube.com/watch?v=8ZyN4qEvEFQ

Alfőmérnök 2010.09.03. 17:38:47

@Oblomov: Én is csipázom a Géjzát, csak azt nem tudom, hogy emberileg milyen minőséget képvisel.
Az utóbbi évek TV-s munkái (pl. valami Szabó Magda-adaptáció) viszont nekem sajna nem nagyon jöttek be.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.09.03. 18:20:15

@Alfőmérnök: csak kiváncsiságból. Mi a gondod a Régimódi történettel?

Alfőmérnök 2010.09.03. 18:46:23

@Gasper: Ööö, izé, jó kérdés. Hát nekem ez egy kicsit színpadias. Vagy irodalmias? Persze lehet, hogy ez egy TV-film esetében megbocsátható. Eleve nem nagyon szeretem ezt a Szabó Magda-féle irodalmat, untat. De ha nem tudtam volna, hogy a Bereményi csinálta, akkor lehet, hogy tetszett volna, mert nem lettek volna akkora elvárásaim. Akkor még az is lehet, hogy végig tudtam volna nézni. :)

Tehetetlen Dodó 2010.09.03. 19:52:17

@Alfőmérnök: Megnyugodtam.
Eddig azt hittem, hogy egyedül bennem van a hiba, hogy unom Szabó Magdát.

Bell & Sebastian 2010.09.04. 00:05:32

Jó az, kisebbségi-alsóban. Madzag bő mézzel.

tewton 2010.09.04. 00:37:08

ne finnyáskodjanak. én a nyugati pályaudvart hallgatom, és az a legrosszabb, hogy ma is tökéletesen áll minden szava. fergeteges.

tewton 2010.09.04. 00:45:01

- Mit csinálunk? Mi lesz itt továbbá? - ismerte föl helyzetét Ecsédi ringva. - Nem tudom összeszedni magamat hirtelenjében!
- Itt műtét. Érti? Mű-tét. Felhalmozni, középosztályt csinálni, ennek lesznek áldozatai, de hát ez egy műtét. Eredeti felhalmozás. Megértem önt; Én anglo-amerikai figura és ügynök vagyok pacifikálni. Vizi Miklós küldött önért.
...

Piláfárusok, koldusok, zsebtolvajok, szerzetesek, korrupt rendőrök, szerb komitácsik, erőművészek, citerások, medvék, rengeteg szemét, lócitrom, mert lovak is voltak ottan, árusok kelepeltek, anyák siratták halott fiaikat, nőgyógyászok végeztek abortuszt a nap ellen kifeszített ponyvák alatt, értelmiségiek vitatkoztak a médiák műsortervéről, nagyon sok volt a rákos, infarktusos, de sok volt a vidám pofa is, satöbbi...

www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/46058/cseh-tamas/halaknak-alma-zeneszoveg.html

Alfőmérnök 2010.09.04. 00:53:05

@tewton: Ki finnyáskodik? A legjobb magyar dalszövegíró ez egyértelmű, és tehetséges rendező, stb.
B&S-nek ki kellett mondania, hogy zsidó, egészségére. Számomra ez indifferens.

tewton 2010.09.04. 01:01:35

@Alfőmérnök:
kimondta? hol?
(mért, az? és ha igen, akkor se!) :)

Alfőmérnök 2010.09.04. 01:06:45

@tewton: Nehéz értelmezni néha a kommentjeit, de az én megfejtésem mindig az elfojtott indulatokból fakadó zsidózás.

Vizsgájuk meg ezt:
" Bell & Sebastian 2010.09.04. 00:05:32
Jó az, kisebbségi-alsóban. Madzag bő mézzel. "

Hogy jön ez ide? Szabó Magdáról és Bereményiről volt szó. Hogy jön ide a kisebbség? Hát gondolom úgy, hogy Bereményi zsidó. (Egyébként az.)

Alfőmérnök 2010.09.04. 01:13:01

@Alfőmérnök: Persze Szabó Magdára is vonatkozhatott.

tewton 2010.09.04. 01:26:07

@Alfőmérnök:
szabóm kálvinista, sokgenerációs, úgytudom

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.09.04. 07:16:04

@Alfőmérnök: függetlenül attól, hogy Szabó Magda untat, vagy sem, ez egy filmes adaptáció, aminek a dramaturgia és a színészvezetés a nagy erőssége. Pontosan azok a dolgok, melyekben Bereményi kimondottan penge és nagyon egyéni.
Tudom, itt most hülye a párhuzam, de azt hiszem hogy Antonioni Nagyítása is túllépett az eredeti, Cortazár novellán. Bereményi is új minőséget hozott létre, amikor éppen nem saját irodalmi műhöz nyúlt.

Amúgy ismerve művészetét tényleg indifferens, de honnan jön az, hogy Bereményi zsidó? A Vetróbó? Vagy a nevelőpapa nevéből, a Róznerből? A művészetéből?
Én ezt a feltételezést nem is értem.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.09.04. 07:17:27

@Gasper: A Vetróbó? - A Vetróból?
(merthogy Vetró az apja neve)

Alfőmérnök 2010.09.04. 10:17:06

@Gasper: Először is: bárcsak ilyen lenne az átlag színvonala a magyar TV-filmeknek.
De szerintem meg pont csak egy profin megcsinált adaptáció. Én Szabó Magdát láttam benne, egy regény megelevenedett szereplőit, nem Bereményit. És ezen még az egyébként kitűnő operatőri munka sem változtatott. Egy többszereplős, több generáción átívelő, fordulatos cselekményű regényt még TV-sorozatra adaptálni is kockázatos vállalkozás . (Ezt Bereményinek is tudnia kellett, mert azon kevés magyar rendezők közé tartozik, aki a forgatókönyíráshoz is ért.)
Antonioni "filmes" filmet csinált, csak vázként használta a már-már minimalista cselekményű filmhez a Cortazar novellát(!).

Ki a zsidó és ki nem az? Segít önnek az internet zsidó database!
matula.hu/izsdb/
De mivel ez vállaltan szubjektív válogatás, érdemes megnézni a metapediát is. :)
hu.metapedia.org/wiki/Zsid%C3%B3k_a_magyar_k%C3%B6z%C3%A9letben

Téglagyári Megálló 2010.09.04. 10:28:39

@Alfőmérnök:

Biszku mint zsidó, muhaha. Azért a G-nél vártam egy kis meglepetésre ;-)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.09.04. 12:31:03

@Alfőmérnök: héló! Azzal a matulás cuccal nekem ne gyere. :)
De ez a metapédiás link is egy ordas nagy sötétség.

"De szerintem meg pont csak egy profin megcsinált adaptáció."

Szerintem ez nem baj, nem is volt más a cél. Meg aztán inkább egy Bereményi adaptáljon, mint egy Szinetár, vagy egy törökferi. Állítólag a Régimódi történet vetítésekor (pár éve Karácsonykor) messze a királyi tévé volt a legnézettebb az összes kanális közül azokban a napokban.

Bell & Sebastian 2010.09.04. 20:51:26

@Alfőmérnök:
Jogos az észrevétel, kifejthettem volna jobban is magának. Azt próbáltam a végletekig tömörítve leírni, hogy a Szabó Magda -féle gemütlich világ soha nem létezett. Mondom ezt úgy, hogy pontosan 5 könyvét olvastam (ez 10%), nem számítva a tévés adaptációkat.
De arra nagyon jó, hogy a cigánygyerekek városi fehérekké akarjanak válni. Vagy a kőszívűek érzelmessé, és a többi... Zsidózás itt nem volt.
Szabó Magda -fant nem is ismerek, kemény az élet a végeken.

Érdekes, Bereményi sohasem foglalkoztatott különösképpen, így a származása sem, bár a csalafinta szövegekből (is) kikövetkeztethető ez - talán. (na most, itt ki az alany?) :)

Az antifarizeus alapállást nem magyarázom, csak azért mondok zsidót, hogy mások is értsenek - legalább valamit.
(átlényegült maga a szó, mint például a nemzeti-szocialista, ez lett a náci, a fasisztáról nem is beszélve)

Olyan vitába még nem keveredtem, ahol túl könnyű a préda. De radikalizálódik a helyzet - ezt sem nehéz belátni. (de volt, hogy szakadt a cérna)

Azt mondtam már, hogy a leggondosabb fogalmazás sem hatékonyabb 20% -osnál?
(főleg egy megtanulhatatlan perifériás klaviatúrán)

Alfőmérnök 2010.09.05. 01:53:40

@Bell & Sebastian: Nekem csak a Zabigél volt meg. :)))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.09.05. 07:54:14

@Alfőmérnök: csak jelzem, ha már nem reagálsz a reakciómra, hogy "vállaltan szubjektív" forrásod szerint többek között maga Cseh Tamás is kilincsorrúnak számít.

Alfőmérnök 2010.09.05. 11:21:13

@Gasper: Nem azért nem reagáltam, mert nem értek egyet. hajnali kettőkor csak erre tellett. :) Egyébként nem az én "forrásom", én csak nevetni tudok ezeken. Érdemes megnézni a vitalapot is.
"Cseh Tamás dalai kifejezetten zsidó jellegûek, zsidó környezetben népszerûek, stb... Bereményi nevû nincs a listán. Ki az? Hu 2010. január 27., 08:15 (CST)
A matula egy dolog, de mivel zsidó oldal, megbízhatatlan. Kezelése amellett a béka feneke alatt van. Hu 2010. január 27., 08:16 (CST) "

Mondjuk (egyszerűségben) ez a No 1.:
www.youtube.com/watch?v=TxYbCuBVTq4
:)

Bell & Sebastian 2010.09.06. 01:18:43

Ez az orosz Janicsák, mit mondjak, kerestem egy darabig. (v.ki minősítse, mert többet nem pedálozok!) :)
www.youtube.com/watch?v=kBvsOu8qAtQ

(Azért az félelmetes, hogy Cs.T. alantasságát pont a Széna tér -videóval támasztják alá. Hogy bele sem hallgattak az tuti! De van a nem kézenfekvő feloldása:
a világhírű zsidó (fekete) humor. Nem lennék meglepve.)

Én meg a jogos igényemet a Kitörés Napjának megünneplésére ezzel a vidivel és Ungváry könyvével, sőt, minden megemlékező fórumon ezeket szokták linkelni. Alice tükörországban.

tewton 2010.09.06. 02:00:11

@Alfőmérnök:
uhhh. néztem egy ideig. jancsóhoz és fábryhoz azért kérdőjelet rajzolok.

u.i. a múltkor hallgatom a nyugati pu-t -- és a szövegben vannak zsidók (!!!), nem egyértelműen pozitiv vagy áldozati kontextusban. húha! akkor ezt így hogy? :)

tewton 2010.09.06. 02:02:15

@Bell & Sebastian:
"Azt mondtam már, hogy a leggondosabb fogalmazás sem hatékonyabb 20% -osnál?"

azér akkor annak a mazzagos kommentnek a hatékonyságát kb. 0.5-1.5%-ra tenném

Bell & Sebastian 2010.09.06. 07:30:50

A megünneplés szót visszaszívom. Emléknap.

@tewton:
Igyekeztem letakarni lapulevéllel. :)
süti beállítások módosítása