Kettős állampolgárság: kinek, hogyan és mikor?
2010. július 21. írta: TuRuL_2k2

Kettős állampolgárság: kinek, hogyan és mikor?

  Az Országgyűlés május 26-án fogadta el, augusztus 20-án lép hatályba, s 2011. január elsejétől kell alkalmazni: ez az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló, általában csak kettős állampolgárságként emlegetett törvény. Mindeddig a részletekről nem sokat lehetett tudni, de Wetzel Tamás miniszteri biztos elhozta magával Tusnádfürdőre a Nagy Kettős Állampolgárság Guide-ot, hogy aztán a TusványosPress boldogan adja közzé, tempetőfi kolléga Magyar 21 c. vezércikkével kísérve.

  Íme:

Az egyszerűsített honosítási eljárásról

A magyar Országgyűlés 2010. május 26-án szinte teljes egységben fogadta el a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény módosítását, bevezetve az egyszerűsített honosítási eljárást, közkeletű nevén a kettős állampolgárságot.

Az egyszerűsített honosítási eljárás lényege, hogy nem kell Magyarországon letelepedni a határon túli magyaroknak a magyar állampolgárság megszerzéséhez, nem kell állampolgársági vizsgát tenni, és nem kell a magyarországi lakhatás és megélhetést igazolni. 
A jogszabályok 2010. augusztus 20-án fognak hatályba lépni, de a 2011. január 1. után benyújtott kérelmekre vonatkozik a kedvezményes eljárás, azaz január 1-től kezdődik meg a törvény alkalmazása. 

 

A kérelem benyújtása 

Az a nem magyar állampolgár honosítható (egyéni kérelemre) kedvezményesen, aki az alábbi követelményeknek megfelel: 
- maga vagy felmenője magyar állampolgár volt vagy valószínűsíti magyarországi származását, 
- magyar nyelvtudását igazolja (ezt a kérelmet átvevő szerv ellenőrzi), 
- a magyar jog szerint büntetlen előéletű és büntetőeljárás nincs ellene folyamatban, 
- honosítása nem sérti Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát.

Az állampolgársági kérelem mellett a kérelmezőnek be kell nyújtani a születési anyakönyvi kivonatát és a családi állapotát igazoló okiratokat (házassági anyakönyvi kivonat, válást igazoló dokumentum, stb.), valamint a magyar származást igazoló dokumentumokat (praktikusan felmenők születési anyakönyvi kivonatai, de lehet plébánosi/lelkipásztor igazolás vagy régi magyar okirat, például katonakönyv). A magyar származás igazolásánál fontos, hogy a családi kapcsolat, azaz a családi ág végig követhető legyen. Mellékelni kell még a magyar nyelven, saját kézzel írt önéletrajzot és két darab arcfényképet (külföldön élőnek egyet). 

Az állampolgársági kérelmet a cselekvőképes kérelmező személyesen, a korlátozottan cselekvőképes, illetőleg a cselekvőképtelen személy nevében a törvényes képviselője terjesztheti elő. 

A kérelmező köteles még nyilatkozni arról, hogy büntetlen előéletű és nem folyik ellene büntetőeljárás, valamint arról, hogy az elmúlt öt évben elmarasztalta-e valamely bíróság szándékos bűncselekmény miatt. A külföldön élő kérelmezőnek az eljáró szerv felhívására csatolnia kell a külföldi lakóhelye szerint illetékes hatóság büntetlenséget tanúsító igazolását. 

Az idegen nyelvű okiratokat nemzetközi szerződés eltérő rendelkezése vagy viszonossági gyakorlat hiányában 
- hiteles magyar nyelvű fordítással, és 
- ha ennek elháríthatatlan akadálya nincs, diplomáciai felülhitelesítéssel ellátva kell az állampolgársági kérelemhez csatolni. 

 

Az állampolgársági kérelmet be lehet nyújtani 
- anyakönyvvezetőnél, 
- a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatóságainál, illetve 
- a magyar konzuli tisztviselőknél. 

Ha az állampolgársági kérelem hiányos, vagy az elbíráláshoz szükséges okiratokat a kérelmező nem csatolta, az eljáró szervek a hiány pótlására határidő tűzésével felszólítja, mert addig nem lehet az ügyben dönteni. 

 

A kérelem elbírálása 

A közigazgatási és igazságügyi miniszter előterjesztése alapján a kérelemről a köztársasági elnök dönt. A miniszter az előterjesztést a kérelemnek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz történő beérkezésétől számított három hónapon belül nyújtja be a köztársasági elnöknek. Ebbe az időtartamba azonban nem számít bele: 
- a hiánypótlásra felhívástól annak teljesítéséig terjedő idő, 
- az eljárás felfüggesztésének időtartama (ilyenkor a döntés olyan kérdés elbírálásától függ, amelyben az eljárás más szerv hatáskörébe tartozik), 
- a közbiztonsági és nemzetbiztonsági véleményezés időtartama, 
- az állampolgárságot érintő adat vagy okirat beszerzése érdekében más hatósághoz vagy állami szervhez intézett megkereséstől a válasz megérkezéséig terjedő idő. 

Tehát igazából a kérelem benyújtásától számított 4-5 hónap után lehet választ várni. 

A honosított személy választása szerint állampolgársági esküt vagy fogadalmat tesz. Az esküt vagy a fogadalmat a honosított vagy magyarországi polgármester előtt, vagy a magyar külképviselet vezetője előtt teszi le. A cselekvőképtelen személy nevében az esküt vagy fogadalmat a törvényes képviselője teszi le. A honosított a magyar állampolgárságot az eskü vagy fogadalom letételének napján szerzi meg.

 

Névmódosítás 

A határon túli magyarok az egyszerűsített honosítási eljárással egyidejűleg kérhetik,
- hogy saját vagy felmenőjük egykori magyar születési családi nevét viselhessék, 
- többtagú születési családi névből egy vagy több tag, valamint születési és házassági névből a nemre utaló végződés vagy névelem elhagyását, 
- utónevüknek magyar megfelelőjét. 
A névmódosítási kérelmet természetesen okirattal vagy szakvéleménnyel kell alátámasztani.  

  Ennyit lehet egyelőre tudni a honosítási eljárásról. Hogy rugalmas lesz-e? Gyors lesz-e? Egy év múlva talán már látszanak az első eredmények. A 4-5 hónap nem tűnik ugyan villámgyorsnak, de ha az eddigi hosszadalmas procedúrával vetjük egybe, máris jobban mutat. Az adminisztráció egyszerűsödik, de egyes feltételek, például a hiteles fordítások szükségessége azért nem hagyja majd munka nélkül a hivatalokat sem. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr902165613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

homoródkarácsonyfalvi 2010.07.21. 12:09:57

Édes Istenem, de jó ezt olvasni!

Maisie MacKenzie 2010.07.21. 13:08:07

Az egyszerűsített honosítási eljárásról

Erről van szó! Nem kellene a kettősállampolgárság kifejezést erőltetni.

A Magyar Köztársaség csak a magyar állampolgárság megadásáról rendelkezhet.

Ha pl. az osztrákok nem engedik a kettősállampolgárságot, akkor nem lehet magyar-osztrák kettősállampolgár.

Maisie MacKenzie 2010.07.21. 14:40:06

@Téglagyári Megálló:

Nekem egy mozdonyról (főleg ha ilyen áramvonalas) inkább az jut eszenbe, hogy gyors és nem az, hogy nagy.

A GySEV-ről meg, hogy osztrák cucc.

Téglagyári Megálló 2010.07.21. 14:53:54

@Maisie MacKenzie:

Nem lenne ellenemre, ha osztrák-magyar állampolgár lehetnék.

Amúgy a felirat az, ami megfogott.

Maisie MacKenzie 2010.07.21. 15:08:25

@Téglagyári Megálló:

"Nem lenne ellenemre, ha osztrák-magyar állampolgár lehetnék."

Lobbizzunk érte, nekem is volt osztrák állampolgárságú ükim. :-)

Velünk jobban járnának, mint a törökökkel, persze nem költöznék Ausztriába WC-t pucolni, de jól esne egy osztrák útlevél.
(Magyarországom még osztrák kisebbségi önkormi sincs, csak német.)

Maisie MacKenzie 2010.07.21. 15:18:27

@Téglagyári Megálló:

"Amúgy a felirat az, ami megfogott. "

Én elég bátor vagyok, mernék IGAZÁN nagy lenni:

www.taneszkoz.hu/kepek/termekek/ST_D26.jpg

greybull 2010.07.21. 16:31:47

Szép a felirat, kár, hogy a mozdony Siemens gyártmányú. Jobban örültem volna egy felirat nélküli magyar gyártmányú mozdonynak.

Amúgy a magyar állampolgárság "gyorsított" megadásának feltételeiről az a véleményem, hogyha ezt az Yveta Radicsová elolvasná, máris megnyugodhatna, és levehetné a napirendről Szlovákiában ezt a kérdést.

Barom emberek barom jogszabálya.

A helyes törvény a következő:
1§ Aki kijelenti, hogy magyar származású, az jogosult magyar állampolgárságra.
2 § Aki az 1§ szerinti nyilatkozatot megtette, annak az első útlevél térítésmentesen jár.
3§ Isten hozott és jó egészséget Neked kedves új, magyar honfitársunk!
Aláírás:
A Magyar Nép

greybull 2010.07.21. 16:48:25

@greybull: ja és törvényt kell alkotni a történelmi Magyar Királysághoz tartozás magyar állampolgárságáról is!!

Törvény:
1§ Aki kijelenti, hogy őse/i a történelmi Magyar Királyság állampolgára/i voltak, az is jogosult történelmi jogon magyar állampolgárságra.
2§ Az 1§ szerinti nyilatkozattevőt különleges útlevél illeti meg, mely borítóján a történelmi Magyar Királyság határai által közrefogott Szent Koronát ábrázolja; az első útlevél térítésmentes. Szövege azon a nyelven is tartalmaz minden adatot, amely a kérelmező által az ős/ök nyelveként megjelölésre került.
3§ Kedves Kárpát-Medence-i testvérünk! Isten hozott újra a keblünkön!
Aláírás
A testvéri Magyar Nép

Ja és a ruszinoknak az útlevél kéréséért fizetség jár, továbbá az ő útlevelük borítója II.Rákóczi Ferenc arcmását is tartalmazná.

borszódával 2010.07.21. 19:54:08

A vonat, az idei Csíksomlyói búcsúra induló székely gyors egyik szerelvénye. Merthogy a nagy sikerre való tekintettel idén két vonat indult Csíksomlyón át Gyimesbükkre. Ez a második vonat a GYESEV-é,ami Sopronból indult.
@greybull: reményeim szerint a kettős állampolgárságot kárpátalján 150 ezernél jóval többen fogják igényelni...

reKorrekt 2010.07.22. 09:18:53

@borszódával: Külön kell választani. A Székely gyors az a Nohab. A képen a Csíksomlyó expressz látható, ami nemcsak hogy külön szerelvényt húzott (idén először, mivel a Székely gyorsra elfogytak a jegyek), de külön útvonalon is ment Csíksomlyóig (délen, Déva felé).
Gondolom azért ezt a mozdonyt választották mert - mivel villany, így - erős mint a dög :) Sajnos a Nohabnak (diesel) eddig segítség kellett felmenni a Gyimesekbe, amit - irónikus módon - román villanymozdonyok oldottak meg.

szubjektiv 2010.07.24. 02:12:46

4-5 hónap papíron, lesz az több, mint fél év bőven.
Röhej.
A bürokrácia őshazája.

Iustizmord 2010.07.24. 12:33:53

aug.20-án lép hatáyba és 2011 jan 1-től kell alkalmazni

was ist???????????

mi van aug.21 és dec.31 között, ekkor a miniszteri indoklás lesz az alkalmazandó??????????? vagy akkor csak úgy lóg a levegőben?

látom jogász megint nem látta a tervezetet.

drkovax 2010.07.24. 13:39:56

@greybull: Ha így lenne, hamar üdvözölhetnéd magyar testvéredként az összes pastu, hazara, ibo, pigmeus harcost ...
süti beállítások módosítása