Állami könnyűzenei díjat március 15-ére!
2010. július 19. írta: Szálinger_Balázs

Állami könnyűzenei díjat március 15-ére!

  A könnyűzene az egyik legfiatalabb művészeti ág. Hogy mennyi idős pontosan, annak több értelmezését is ismerjük: a legbutább szerint annyi, mint a Beatles, a legnépszerűbb szerint a második világháború utáni évtizedben született meg, és a tévé segített rá - de akár a rádió megszületéséhez és a kabarék virágkorához is köthetjük. A képzőművészetnél vagy az irodalomnál mindenesetre fiatalabb. Hogy a filmművészettel nagyjából egyidős, azt talán elfogadhatjuk.

A komolyzenével egy kalapban
 
  Az állam nem tartja művészetnek. Íme, a március 15-én kiosztott állami díjak fajtái (nem teljes a lista): Balázs Béla-díj (filmművészet), Balogh Rudolf-díj (fotóművészet), Blattner Géza-díj (bábszínház), Jászai Mari-díj (színművészet), József Attila-díj (irodalom), Munkácsy Mihány-díj (képzőművészet). A felsorolásból mások mellett kihagytam hármat. Íme ezek, és pontos leírásuk: Erkel Ferenc-díj (kiemelkedő zeneszerzői, zenei rendezői tevékenységért), Liszt Ferenc-díj (kiemelkedő zenei és előadó-művészeti tevékenység elismerésére), Szabolcsi Bence-díj (zenetudományi, zenekritikai tevékenységért).
 
  Ezekben a leírásokban zene szerepel, és nem komolyzene. És valóban, ha az elmúlt másfél évtized Liszt- és Erkel-kitüntetettjeit nézzük, találunk köztük popzenészeket: Tátrai Tibort, Balázs Fecót, Lerch Istvánt. Egész pontosan ennyit. Az összes kitüntetett egy-két százalékát adják. A többi (vélhetően méltán) díjazott művész zongoraművész, karnagy, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai. Mintha az egész popzenész-szakmának ötévenként dobnának egy-egy csontot, hogy kussoljanak. Az egész szakma. Őszintén szólva sajnálom is, hogy megtaláltam ezt a három nevet, mert nagyon szépen alá tudtam volna támasztani vele azt az érzésemet, hogy a popzene ezen a fórumon egyszerűen nem minősül másnak, mint hülyegyerekek csörömpölésének.
 
  Erről a három kitüntetettről elmondható, hogy a szakma nagy öregjei - míg pl. több olyan József Attila-díjas költő is van, aki az elmúlt évtizedben még huszonévesen kapta meg a díjat. Ez, hogy nagy öregeket díjaznak, ráadásul nagyon keveset, azért is baj, mert a popzene jelenidejű műfaj, és nem visszamenőleg, bizonyos évtizedekkel ezelőtti érdemeket volna jó elismerni. Balázs Fecó például, akárhogy nézzük, a legkevésbé sem téma a mai magyarországi popzenei közbeszédben.
 
Na, művészet a könnyűzene?
 
  Hogy a dolog nem igazságos, teljesen nyilvánvaló, de csak azok számára, akik valóban művészetnek fogják fel a popzenét, ill. annak bizonyos válfajait. Kérdés, hogy az állam annak akarja-e felfogni? Szerző most legszívesebben felugrana a géptől, és kiabálna: mennyire valószerűtlen és felháborító helyzet az, hogy erről Magyarországon még diskurzust kell folytatni. De segítsük ki az államot néhány tény felsorolásával. Az, hogy fiatal műfaj, nem érv, hiszen a filmművészet még nála is fiatalabb. Az alkotók pályái ugyanúgy alkotói pályák, azok útkereső szakaszaival, kiteljesedéseivel és asztalra rakott, sok esetben igen is fennmaradó és közösségteremtő műveivel, mint bármely más művészeti ág esetében. Regénynél, filmnél szintén össze lehetne mosni az értéket a tömegkultúrával - de a könnyűzenénél mintha éppen ez volna az alaptétel.
 
  A dalok összetett művek: nem elég a zene, ott van mellette a szöveg is, a dalszövegírás pedig szerintem abszolút felfogható a költészet társműfajának. Nem szeretnék példákat mondani, de mindenki hallott már olyan magyar popdalt, amelynél azt érezte, hogy a szöveg bizony magában is érték. És még egy érv, szerintem a létező legfontosabb: a könnyűzene inspirál más, officiális művészeti ágakat. Kimutatható hatása van a filmművészetben, a képzőművészetben, az irodalomban meg aztán hajajj. Ezeket, a popzene inspirálta műveket az állam művészek műveinek tartja. A forrást nem. És pont. 
 
Nem igaz! Nincs piac!
 
  Ha eljutottunk eddig a lépcsőig, akkor már könnyű dolgunk van, hiszen csak egy elemi, mélyről jövő kérdést kell feltenni: mi a bánatos fenének nem részesülhetnek könnyűzenei alkotók évente állami (szakmai!) elismerésben, amikor a többi alkotó igen?! Mivel végez hasznosabb művészeti munkát egy bábkészítő vagy egy költő, mint egy dalszerző-énekes? (Kéretik nem József Attilát mérni itt össze a cicababás poppal, de remélem, mindenki érti, mire gondolok.) Van egy közvélekedés, amivel a könnyűzenének küzdenie kell. Mégpedig az, hogy ezek megélnek a piacról. Pedig ez egyrészt indifferens, másrészt már csak legenda.
 
  Ezer helyen hosszan és jól kifejtett téma, hogy a zeneletöltés világának beköszöntével elvált egymástól termék és produktum, elvált egymástól piac és befogadói tér. És ez többnyire éppen azt az előadói mezőnyt érinti, amelyre végig gondolok a cikkben. Az ő közönségük főleg a 15-40 éves kor közti, középiskolás, egyetemista, főiskolás korosztály vagy az utóbbiakat elvégzettek - igen, akik a szövegeket és a zenét tekintve magasabb igényűek, fogékonyabbak a művészetnek tekinthető könnyűzenére. A kivételeket persze tisztelet illeti meg, de hadd általánosítsunk: ez a közeg letölti a zenéjét, és nem veszi meg. Ezért mondtam, hogy piac helyett már inkább beszélhetünk befogadói térről. Elég a Sziget Nagyszínpadánál körülnézni: előfordul, hogy tízezres nagyságrendű tömeg énekli egy-egy magyar együttes számait - míg az együttes még ezer példányt sem ad el a lemezből. A könnyűzenészek koncertezésből élnek, a lemez (tehát az alkotómunka során létrejött produktum) helyett lassan már a koncert minősül terméknek. Arra ugyanis jegyet kell venni.
 
És mindegy is, hogy van-e piac
 
  Miért is indifferens, hogy mellesleg el tudják (nem tudják!) adni a műveket a piacon is? Egyszerűen azért, mert a többi művészeti ág esetében a piacra lépést megbocsátja az állam. A képzőművész eladhatja a szobrait a piac által megállapított áron. Az író százalékot kaphat az eladásból a könyvei után, kaphat pénzt színháztól, folyóirattól, irodalmi estért. Komolyzenei koncertekre is szednek jegyet, és aztán lemezen is megjelenhet az alkotás. A színész elmehet szerepelni reklámba és nem művész-, de közönségfilmbe. Valamilyen módon piacra kerül mindennemű, nem a piac kedvéért létrejött műalkotás, ez tény.
 
  Az állam valószínűleg kicsit finnyás, kicsit konzervatív, és kicsit keveri a piac és a befogadói tér fogalmait. A(z általam a művészet kategóriájába tartozónak gondolt) magyar könnyűzenei lemezpiac ugyanis egyáltalán nem nagyobb, mint az irodalomé. Fiatal író meg tud ugrani párezres eladási számot, körülbelül ugyanannyian, mint hasonló pályaszakaszon lévő együttesek vagy énekesek. A lemezért vagy nem kapnak semmit, vagy párszázezer forintot. Hajszálra mint az irodalomban. És egy nagyon fontos megállapítás a bekezdés végére: ne vigyen félre senkit, hogy most pénzről beszéltem, ugyanis nem a magyar könnyűzenei alkotók állami támogatásáért sírok, hanem állami ELISMERÉSÉÉRT. Nagy különbség. Nem egyfajta majdnem-művészek újabb fejsimogatásáról van szó - egyszerűen elvi kérdés. Ha művészet, akkor semmi nem indokolja, hogy ne legyen állami művészeti díja, ez ennyire egyszerű. 
 
Tessék díjat alapítani!
 
  Tehát javaslom a március 15-én kiosztott művészeti díjak közé felvenni egy újabbat: a kiemelkedő könnyűzenei alkotói és előadói tevékenységért járót. A meglévő három, a zenével kapcsolatos díj leírásába pedig a zene szó helyett a komolyzenét szerepeltetni. A meglévő művészeti díjakkal tudomásom szerint egységesen bruttó 300 ezer forint jár. Igazán nem fájna az államkasszának, ha évente 3-4-5-6 díjat kiosztana ebben az új kategóriában. (Az egész komolyzenei szakma megszabadulna ezektől a „zajongó bohócoktól”, szerintem ők is megkönnyebbülnének.) 
 
Felvetődő kérdések
 
  A díj kitalálása persze komoly kérdéseket vet fel. A meglévő díjakat a miniszter adja egy szakmai kuratórium javaslatára. A könnyűzenészek esetében hirtelen nem tudnék olyan szervezetet mondani, amit a könnyűzenei élet szereplői általában elismernek. A könnyűzenészek nem nagyon szeretik a szervezetesdit, nem veszik komolyan, és ha lenne ilyen, nem biztos, hogy azok kerülnének túlsúlyba benne, akiket (persze csak szerintem!) érdemes volna ilyen elismerésben részesíteni. Javaslatom szerint a kuratóriumba a zenészszakma pár szereplője mellett (na, akkor mondok nevet, pedig hú, de nem akartam: Lovasi András ízlésében meg tudnék bízni) zenei újságírók vagy korábbi díjazottak kapnának helyet. Kiadók képviselője esetleg. De talán inkább nem. Kérdés az is, hogy könnyűzenei-popkulturális alkotótevékenységnek minősülhet-e a zenei újságírás. Csak mert igazán jelentős újságírói életművek épülnek napjainkban mindenféle elismerés nélkül.
 
  A fent már említett, zenetudományi, zenekritikai tevékenységért járó Szabolcsi Bence-díjat soha a büdös életben nem kapta még meg könnyűzenei újságíró. Ugyanakkor a sajtódíjak díjazottjai között sem láttam egyet se. Ők nem újságírók? Csak mert tudomásom szerint állandó önképzést, rendszerezési készséget igénylő publicisztikai terep ez - és csak a hülye hiszi, hogy távol áll a tudományosságtól.
 
  Probléma az is, hogy a könnyűzenei élet szereplői (hiszen a műfaj maga ellenkultúra részeként jött létre) eleve nem nagyon szeretik az államot, plusz azért sem, mert a politikától fertőzöttnek látják (ez is az elmúlt húsz év nagyszerű ajándéka), így meg kéne értetni velük, hogy ennek semmi köze a politikához. A Kossuth-díj kapcsán sokszor van szó politikai hátszélről - a felsorolt művészeti díjak ügyében viszont a szakma dönt. Ezért hiszem, hogy erre az új díjra se vetülne ilyen árnyék. És még egy: a díj neve. Mivel fiatal műfajról van szó, még nem lehetnek olyan, messziről mindenki számára elfogadhatónak gondolt ikonjai, mint pl. a képzőművészek esetében Munkácsy Mihály. Erre az a javaslatom, hogy nyugodtan fogadjuk el a századelő kabarékultúráját, dalszerzői világát a popkultúra fogalmába tartozó dolgoknak. És innentől máris könnyű dolgunk van. Ha elsőre úgy is tűnne, nem, nem hiszem, hogy egy Zerkovitz Béláról elnevezett díjat cikinek tarthatnak a mai könnyűzenészek. Vagy tudomisén, voltak ott zseniális dalszerzők - és a kor rádiójának megfelelő kabarékban játszották a slágereiket.
 
Még egy kérdés
 
A magyar állam óriási gesztust tenne egy nevetséges összeggel. De szerintem nem is kell sokat mondani - elég, ha feltesszük az az előbbi kérdést: ha vannak közöttük igazi művészek (miért, nincsenek?!), akkor X miért, és Y miért nem?

Személyes
 
A cikk előzménye egy nagyon hosszúra nyúlt, Youtube-nézegetős éjszaka, Ős-Bikinitől a Hiperkarmáig tartott a show: őszintén elszégyelltem magam, és megkérdeztem magamtól, hogy én vajon mi a fenéért számítok officiális művésznek az állam szemében, és ők miért nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr612155714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2010.07.19. 07:48:52

kisvárosi közhely, nagyvárosi lárma
szembekötősdi, egy ország mutatványa

lehet 'szembeköpősdi'-nek is énekelni :)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.07.19. 08:17:53

Arra való egy válság,
Hogy a nyomorultak lássák,
Hogy a hitelből vett ásóikkal
Saját sírjukat ássák
Benyelik a szemét rizsát
És forrón eszik a kását

Láttam a híradóban
A föld eladó,
Lehet a vevő rossz,
De nem a jeladó
Mindenhol minden rendben
Mindenhol jól van minden,
Mondom minden.

R:
Az a helyzet,
Hogy ez a helyzet
Keserű a cukor és
Savanyú a méz
Az a helyzet,
Hogy ez a helyzet
Tudnod kell,
Bárhova mész

Mindenhol van válság,
Hogy a nyomorultak lássák,
Hogy a hitelből vett ásóikkal
Saját sírjukat ássák
Mindenhol minden rendben
Mindenhol jól van minden,
Mondom minden.

R:
Az a helyzet,
Hogy ez a helyzet
A politika fegyver,
A hatalom pénz
Az a helyzet,
Hogy ez a helyzet
Közben meg úgy érzem, hogy

Minden éjjel, minden nap
Minden hangot hallgatnak,
Minden képet, minden szót,
Minden rosszat, minden jót,
Amit mondasz, amit írsz,
Meg amit még elképzelni se bírsz,
A testvéred a legnagyobb,
Megfigyel, ha meghagyod

Minden éjjel, minden nap
Minden hangot hallgat,
Minden képet, minden szót
Minden rosszat, minden jót.

Arra való a válság,
Hogy a nyomorultak lássák,
Hogy a hitelből vett ásóikkal
Saját sírjukat ássák
Nyelik a szépen csomagolt szart
És forrón eszik a kását
Mindenhol minden rendben
Mindenhol jól van minden,
Mondom minden.

Az a helyzet,
Hogy ez a helyzet
Hej, hej, hej
Az a helyzet,
Hogy ez a helyzet
Ez a helyzet, ez a helyzet, ez a helyzet
Minden jót.

www.youtube.com/watch?v=QQ099sKUbCc

csoko20 2010.07.19. 08:22:18

Nem lennék meglepve, ha az első díjat DJ Jeszi kapná...

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2010.07.19. 08:28:45

Maximálisan egyetértek még én is, bár érdekes azon gondolkodni, konkrétan milyen hatása lenne egy ilyen díjnak (mind a popzenészek saját körén belül, mind a popzene befogadói között), és ezt hogyan lehetne (már ha kéne) akár előre kontolálni vhogy, nehogy teljesen counterproductive legyen.

negeev 2010.07.19. 08:33:30

A magyar könnyűzenét azért nem díjazzák, mert nem volt képes akár csak egy, nemzetközileg is jegyzett művet felmutatni több mint száz év alatt.

Én sem erőltetném addig a könnyűzene támogatását, ameddig saját erejükből valami maradandót nem képesek letenni az asztalra.

passaran 2010.07.19. 08:33:38

Budapesten még csak-csak vannak lehetőségek a fiatalabb zenekaroknak is, de vidéken? Ott lényegében katasztrófa az egész. Minimális koncert lehetőségek, nevetséges alatti gázsiért. Ok, nem a pénzért csináljuk, de ha már játszunk másfél-két órát akkor legalább a költségek legyenek már meg...
A vidéki zenekarok eléggé ördögi körben forognak:
nagyobb fesztiválokra szinte lehetetlen bejutni fellépőnek, mert ugyebár ismeretlen a név. Viszont szélesebb körű ismertséget elég nehéz manapság kocsma és klub bulikon összeszedni.
Sajnos nagyon úgy fest: nem a zene számít, hanem az összeköttetések/menedzsment.
Sok tehetséges zenészt láttam aki 10-15 év után belefáradt a helyben topogásba és abbahagyta az egészet...
Magyarország - mi így szeretünk?

Pávor Jál 2010.07.19. 08:38:47

@exonka: Mit szeretnél? Állami támogatást?

Terézágyú 2010.07.19. 08:42:19

Zorán, Koncz, Szörényi, Presser stb. nem zenei díjakat kaptak????
Koncz tuti, hogy Liszt-díjat (is) kapott.

passaran 2010.07.19. 08:44:17

@Ne Pereskedj Panda:
Nem! Félre értetted! Kell a fenének állami támogatás.
Én csak leírtam mi van vidéken és kb. hogy látom az ottani zenekarok helyzetét és lehetőségeit.
A miénk egyébként is csak egy hobby zenekar, évi 13-15 bulival. Sőt nem is vagyunk különösebben tehetségesek :)
De van sok vidéki tehetséges és jó zenekar akik csak kínlódnak, kínlódnak és egyszer csak abbahagyják a szélmalomharcot. Tudnék neveket írni, de 99,99% hogy sose hallottál róluk.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.07.19. 08:46:20

Arról nincs kéznél egy lista, milyen könnyűzenészek kaptak Kossuth-díjat?

Egyetértek a dologgal. Sanzonban még nyomultunk (Joseph Kosma, Seress Rezső), németül sok magyar számot átvettek a 60-as években is, az Omega exportja sem utolsó, elektronikus zenéből is kiszállingózik időnként valami, illetve a legutolsó téma, hogy Christina Aguilera új albumán Kovács Kati számából samplingeltek egy aprót, bár kár volt elmondaniuk, magától senki nem vette volna észre:
index.hu/kultur/showbiz/2010/06/11/christina_aguilera_feldolgozta_kovacs_katit/

Ezt csak azért írom, mert "nem volt képes akár csak egy, nemzetközileg is jegyzett művet felmutatni több mint száz év alatt" - ez nem igaz. + az nekem ferde, hogy 0 francia tudással azt mondjuk, Villon milyen jó, miközben Faludyt olvastunk csak, nemááár.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2010.07.19. 08:48:30

@negeev: az megvan, hogy 'könny csak az italom, kenyerem a bánat..., szomorúúúú vasárnaaaap'

ha ez nem 'nemzetközileg is jegyzett mű', akkor semmi :)

satie · http://321.hu/sas 2010.07.19. 08:53:28

Jó pár alapvető szakmai hiányosságot látok a fenti cikkben, idő hiányában most csak 1-2 dologra reagálok:

Könnyűzene, azaz elsősorban szórakoztatásra szolgáló zene kezdetek óta van, az újkori műzenén belül gondoljunk csak az opera buffára, vagy a XIX. századtól a korai zeneiparra, ifj. Johann Strauss stb.

A "könnyűzene" - már csak a fentiből is látszik - nem azonos a mai szűk értelemben vett 'popzene' stílussal.

A "könnyűzenei" mű is mű, természetesen általában nem magas művészet (inkább fősodor), nem ebbe a szubkultúrába tartozik, így a "könnyűzenei" alkotás az ipar--művészet tengelyen inkább az ipar felé közelít, más művészeti ágaknál is megfigyelhető ez a tengely, irodalmi díjat sem adnak az inkább a jellemzőbben kultúripari termékekre.

---

Ettől függetlenül van iparművészet, tehát természetesen: miért ne lehetne zeneipari díj?

Sierpe (törölt) 2010.07.19. 08:56:58

A mai magyar popzenészek verést érdemelnének, nem díjat

Serio (törölt) 2010.07.19. 09:13:43

"A könnyűzenészek esetében hirtelen nem tudnék olyan szervezetet mondani, amit a könnyűzenei élet szereplői általában elismernek. A könnyűzenészek nem nagyon szeretik a szervezetesdit, nem veszik komolyan, és ha lenne ilyen, nem biztos, hogy azok kerülnének túlsúlyba benne, akiket (persze csak szerintem!) érdemes volna ilyen elismerésben részesíteni."

És hoppá, rá is tapintottál a lényegre.

Most őszintén, tényleg akarsz egy Kozsó-Demjén-Presser-Sztevanovity díjat, vagy valami hasonlót? Én nem, nagyon nem, a nevezett művészek maximális elismerése mellett.

A könnyűzene nem kedvez az efféle bizottságosdinak, könnyen bárgyú megasztár-zsűrivé silányulna az egész, a fiatal művészeknek megalázó, a könnyűzene ügyének pedig végtelenül káros komédia születne belőle, ahol a Kispál és a Borz évente megkapná az Év Fiatal Művésze díjat.

Ugye mindannyian emlékszünk még a PANKKKra?!

Én azt mondom, jó oka van a mostani felállásnak. A zenei díjat zeneelméleti, zenetudományi szemszögből osztják ki, és ha egy könnyűzenész megugorja (eleve, megcélozza) ezt a lécet, az kapja csak meg. Aki meg nem, annak meg marad a színpadhely a Szigeten, meg a telt házas koncertterem, mint elismerés.

Épp elég gittegylet van már a magyar könnyűzene holdudvarában, és mindenütt ugyanazok az öregfiúk rágják a gittet. Nehogy adjunk már nekik még egy posztot.

sörtekutya 2010.07.19. 09:13:46

De vajon kinek fontos a magyar könnyűzenei életben, hogy az ÁLLAM tüntesse ki -- bármilyen színezetű is legyen??? Akkor már miért nem alapít a szakma egy díjat, amelynek odaítéléséről aztán nem állami bürokraták döntene?

Anark 2010.07.19. 09:21:01

Kissé az illúziók világába tartozik egy állami könnyűzenei díj azok után, hogy éppen pár hete állította le az új kormány a PANKKK programot, ami eddig ténylegesen tudta támogatni az első lemezes zenekarok megjelenését, a klubkoncerteket, a zenei exportirodával összefogva a magyar együttesek külföldi szerepléseit. Ha a PANKKK-ot életben hagyják már többet tettek, mint bármilyen állami kitüntetés március 15-én.

Bell & Sebastian 2010.07.19. 09:25:38

Látszólag sikerült belecsapni a lecsóba.
Csakhogy az igazi tehetségek nemzetközi szinten ma is megállják a helyüket, mint ahogyan a plecsniket is betakarítják maguknak. Az állami mecenatúra alkalmazott műfajnak tekinti (teljes joggal), -ez tetten érhető a díjazottak névsorán-, és a legkevésbé sem vádolható ízléssel vagy hozzáértéssel. Kiváló példa erre Lovasi Kossuth-díja. (Kispál ugye ott se' vót', mi?)
Pont megfelel a trendi, hasznos bohóc ismérveinek.
A szakma által adományozott díjakkal meg az a baj, mindig az erősebb lobbi üdvöskéje kapja.

Nézzük az EFOTT fellépőit, akikről feltételezem, hogy (majdnem) kitöltik az egyetemisták kényes ízlésének minden szegletét:
kimozdulo.hu/2010-es-efott-fellepok-szinpadok-programok-pecs-orfu-julius-13-18

Ki érdemli meg ezek közül, hogy főállásban megéljen a zenélésből? Azok meg is élnek.
És valami állami díjat ki érdemelne ezek közül, mert kiemelkedően maradandót, értékeset alkotott az egész magyarságnak? Az kapta? Ugye nem.

Súlyos gondok vannak a közízléssel, a magas kultúrát egyre inkább csak egy szűk réteg birtokolja. Az ő favoritjaik rendben is vannak, a második-harmadik vonal meg csókolja meg egymás seggét, alapítson díjat magának, ha pont az ezzel járó tiszta-, száraz érzést hiányolja a veteránok eklektikus díszítettségű kabát-hajtókájával! Ha még nem jöttek volna rá maguktól: hatósági herélést bevállalni csak abban az esetben szabad, ha már úgyis tökmindegy, sőt, kifejezetten a hitelvesztés a cél.

Kiváló toronydarus vagy Legempatikusabb szociálpolitikai előadó-díj sincs.
Ne is legyen, inkább fizessék meg tisztességgel a munkájukat!

Mindettől függetlenül felkészül: Ákos. (például ezért is ellenzem)

Bell & Sebastian 2010.07.19. 09:27:43

@negeev:
Pedig van olyan is, csak tájékozatlan vagy.

Serio (törölt) 2010.07.19. 09:29:36

@Anark: "ami eddig ténylegesen tudta támogatni az első lemezes zenekarok megjelenését"

Haha.
Úgy érted, a tíz-tizenöt éve muzsikáló csókos elvtársak megjelenését.

tlac 2010.07.19. 09:31:15

a támogatás egy módja hogy a produkció weblapjára feltesznek egy Donate gombot és mindenki annyit utal amennyit akar.

Pávor Jál 2010.07.19. 09:41:11

@exonka: Az igaz, hogy egyre kevesebb a fellépési lehetőség, és ami van, oda is inkább ingyen hívnák az embert.

élesztő 2010.07.19. 09:42:20

Én ledolgoztam x évet, állítom, alkottam annyit, mint bármilyen díjas kis tingli tangli Tóth Vera, meg Tóth Gabi, és én mit kapok? Nem díjat. Nem köszönetet. Átveréseket. Válságot. Leépítést. Kirúgást. Nyugdíjéletkoremelést. Magánorvoshozjárást, mert az állami nem fogad . És sorolhatom. És ezek a díjasok meg rinyálnak hogy kicsi a nyugdíjuk. Na menjen minden ilyen a francba. Csak Nobel-díj, s megszűntetni minden mást.

passaran 2010.07.19. 09:52:00

@Ne Pereskedj Panda: Sajnos ez így van :( Sokszor még a benzinköltségért is küzdeni kell. Persze van ahova elmegy a zenekar barátságból is, de hosszútávon ez nem működik.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.07.19. 10:10:50

A könnyűzenész díja a like meg a share gomb. Még csak az kéne, hogy valami jó kis sanzonbizottság itt körbedíjazza a haverokat. Mert minden jó szándék ellenére ez történne.

Hollandi · http://oranje.blog.hu 2010.07.19. 10:21:09

Amíg pl. a hazai elektronikus zenét egy olyan maffiaszervezet uralja, mint a DJ Jeszi-féle DJ Szövetség, addig értelmetlen ilyen díjak alapítása, csak a lobbiérdekek érvényesülnek.

Briff 2010.07.19. 10:44:15

Olvastad-e Vedres Csaba: Mi az, hogy könnyűzene? c. könyvét?
www.vedrescsaba.hu/magyar/konyv.htm

Kiválóan alátámasztva benne van, hogy a könnyű-komoly felosztás rossz. Sajnos a díj-javaslatod is ezt a rossz felosztást erősítené.

Mélyebb alapokról kellene elkezdeni, aminek szerves folytatása lenne az, hogy a nem klasszikus zenei előadók ugyanúgy megkapják a díjakat.

SzocsO 2010.07.19. 10:46:07

serio meg satie ,
pontosan. már beírtam a kisregényt, de ki is töröltem.

Még annyit tennék hozzá, hogy a komoly és könnyű kifejezésektől is rosszul vagyok, var régi és kortárs zene, a romantika előtt nagyszerűen működött, minden, ami 20-30 évnél régebbi volt, már réginek minősült.
És lehet hőbörögni, hogy a tuctuc mért kortárs, mert az valami komoly szó. Kábé olyan kortárs, mint péel Palestrinának az az ismeretlen korabeli nótafa, akinek egy reneszánsz együttes valami templomba ráadásként áhítatosan belekezd valami primitív világi madrigáljába, miután túlestek egy Palestrina misén.
Félreértés ne essék, bírom a villanyzenét is : )

Vincenzo testvér 2010.07.19. 10:46:12

Gyermekeim, a könnyűzene bizoy egyidős a komolyzenével. Az egyik a magas kultúra, a másik a populáris kultúra része. Ha Bach korában a zene fejedelmét meghívja udvarába egy valódi fejedelem, akkor talán az egylyukú sípon játszó udvari bolondok közül is meghívott valakit, de nem egyszerre.
Félreértés ne essék: a komolyzenét is lehet rosszul csinálni és a könnyűzenét is jól, de a kettőnek gyökeresen más a szerepe az emberi kultúrában.

negeev 2010.07.19. 10:47:02

@ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget: Na, az öngyilkosok himnuszát, mint könnyűzenei művet felhozni igencsak sovány ellenpélda.

@Bell & Sebastian: Akkor, taníts kérlek!

Vincenzo testvér 2010.07.19. 10:48:31

@SzocsO: 5 mp különbséggel írtuk szinte ugyanazt, más szavakkal :-_

Patreides · patreides.blog.hu 2010.07.19. 11:15:36

Könnyűzenével foglalkozók nyilván kapnak díjakat, hiszen vannak olyan díjak is, hogy pl. a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, középkeresztje... ezekből Sztevanovity Dusán is kapott egyet-egyet, mint szövegíró.
De nem az lenne az első, az alap, hogy maga a szakma létrehozna egy komolyan vehető, jelentős díjat a könnyűzene műfajának (bármit is jelentsen ez utóbbi dolog), és azt különböző kategóriákban évente egy nagy gála keretében átadná a díjazottaknak? Ahogy például történik ez a briteknél a "The Brit Awards" gálán.
Hol van nálunk a zeneiparnak, a lemezkiadóknak egy olyan Szövetsége, amely akarna és képes lenne egy ilyen díjat és a hozzá kapcsolódó eseményt létrehozni?
Talán először a könnyűzenei iparnak kellene komolyan vennie önmagát (persze nem a szó rossz értelmében, mert erre már van példa, lásd a nevetséges DJ vizsgáztatást), és utána számon kérni ezt az államtól is.
Ja, hogy Viva Comet gála... Hát Istenem segíts, hogy a halálba ne röhögjem magamat!

sebaj01 2010.07.19. 11:17:13

@negeev: h00, s mondjuk az Omega, akiket egesz Kelet-Europaban jatszanak? Vagy undergroundban a VHK (Iggy Poptol Rollinsig mindenki rajongojuk), 35 eve? Vagy az Anima Sound System, akiket Parizstol Moszkvaig jatszanak? Vagy az Ektomorf, hogy metalt is mondjak?

Fakutya 2010.07.19. 11:27:49

Cseh Tamás

Kossuth-díj

Fidesz-kormány

Aztán sokéves mellőzés után a mocsoksziget a kalapjára meri tűzni.

baba jaga 2010.07.19. 11:34:18

nevetséges.éppen elég az a lehetőség,ami eddig is létezik.
kapott már könnyűzenész állami díjat is,nem csak zeneit.
de ha lesz,én Fásy díj-nak nevezném el.
méltó lenne a tevékenységükhöz mérve.

baba jaga 2010.07.19. 11:36:57

@Fakutya:
az tényleg a világ botránya,hogy elővették a tamást.
nem hiszem,hogy igazán értik,mről is énekel ő.
ez éppen olyan,mint
"mit tenne a költő,ha látná,mivé tették verseit."

/ józsef a. a kommunizmusban /

Bell & Sebastian 2010.07.19. 11:38:53

@negeev:
Na látja, @Briff: és @sebaj01: kiválóan elmondta.

Fakutya 2010.07.19. 11:43:40

@baba jaga: Elolvastam Bérczes könyvét.
Tamás éveken át rettegett, miből temetik el, miből él majd a családja.
"Ezek" meg azon röhögtek, hogy egy üveg borért is fellépett.
A bulvár pedig csak fikázta.
Ezen dühöngök, mióta megtudtam.
Gyalázatos cinizmus, jellemző az un. liberálisokra.
Meg kéne dobálni őket rohadt paradicsommal.

www.youtube.com/watch?v=Wj6I4VZS9BQ

Cseh Tamásnak örök tisztelettel!

szempontpuska 2010.07.19. 11:46:01

Kéne inkább egy újabb Biszku film, mert ez az IMF blamázzsal szemben gyengécske

Bell & Sebastian 2010.07.19. 11:52:06

@szempontpuska:
Ebből ki is találtam, kinek szurkolsz.

@Fakutya:
No azért az_itteni_jobboldalt is kellett noszogatni, a bőcsész-hiphype, az méne.

Fakutya 2010.07.19. 11:57:04

@Bell & Sebastian: Rosszul emlékszel.
Az Orbán-kormány alatt egyrészt Kossuth-dijat kapott Tamás, másfelől Orbán felkérte lemezkészitésre, amit meg is tett. Pl. Cserhalmival.

Aztán tiz éven át nem láttuk sehol.
Most senkiháziak használják a nevét.

hcrules 2010.07.19. 12:33:10

A kiadók képviselőit nem lenne jó ötlet felvenni a kuratóriumba, nyilván a sajátjaikat futtatnák. De jogos a felvetés, bár nyilván nem lehetne igazságosan osztani ilyen díjakat.

szempontpuska 2010.07.19. 12:33:51

@Bell & Sebastian: Most lett vége a VB-nek...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.19. 12:39:17

gondoltam beszólok valamit erre a faszságra, de aztán rájöttem, hogy úriember pop zenével nem foglalkozik.
már majdnem eldöntöttem, hogy olvasok majd szálingert, de ezek után nem fogok. buta fiú. :)

Bell & Sebastian 2010.07.19. 12:39:31

@szempontpuska:
Úgy emlékszem, nem az Unicredit győzött.

Bell & Sebastian 2010.07.19. 12:43:08

@Grift:
Akkor dobja be a Yiddish Mámét, tekerje 1.000 Wattra!

szempontpuska 2010.07.19. 13:06:50

@Bell & Sebastian: stimmt!
nem is vettem fel hiteleket és nem is voltak illúzióim. Sem a bukott kormánnyal sem a leendővel szemben.
Ez nem szurkolás kérdése...

Bell & Sebastian 2010.07.19. 13:07:54

@Grift:
Lejárt a nyolc perc, magának átsült?

Bell & Sebastian 2010.07.19. 13:20:29

@szempontpuska:
Csak úgy kérdezem, ha beszorulsz egy nemfizető tolvaj és a beszállítód közé, mi a lófaszt tudsz kitalálni?
Vagy. Hallottál már róla, hogy a támogatás feltétele a támogatott gép megvétele? Csak többszörös áron.

Az IMF kényszer-politikát exportáló vállalkozás, de előtte még alaposan meg is ágyaznak neki a Feri-féle genyók.

Briff 2010.07.19. 13:27:33

Maradjunk inkább a témánál, sokaknak érdekes önmagában.

szempontpuska 2010.07.19. 14:17:11

@Bell & Sebastian: Csak szólok, hogy a katatón gyurcsányozással nem lehet országot vezetni.

Egyszer azt halljuk, hogy tartható a hiánycél egyszer meg azt, hogy a qrvanyját az IMF-nek?

Érik Orbán öszödi beszéde az elmúlt nyolc év ígéretevel kapcsolatban.

caralho voador 2010.07.19. 16:47:34

Lovasi meg az ő ízlése, mi? Jól van, barom. Ő aztán nyilván elfogulatlanul ítélkezne. Egy primitív, bunkó segg.
A Reakció is, ha így halad, egyre kevésbé tudja majd elrejteni, hogy valójában egy lmp-s patkánylyuk.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.07.19. 19:01:30

Bábszínházas díj mellé simán befér. Csak legyen örök érvényű előírás, hogy dalszöveg témakörben Kozsó SOHA az életben ne kaphasson, még posztumusz SE!

darabolos pingvin 2010.07.19. 23:34:03

Vannak azért dijak:

Jakab-líra díj

1998. április 24-én, György napkor még egyszer és utoljára színpadra állt a Neoton Família. Édesapja helyén ifj. Jakab György játszott, és a koncert kitörölhetetlen emlékként él mindazokban, akik befértek a Budapest Sportcsarnok zsúfolt nézoterére. A koncertet követoen Pásztor László és Bardóczi Gyula alapítványt hoztak létre Jakab György emlékének ápolására. Az alapítványhoz hozzájárult a többi Neoton-tag is, akik korábbi, a Hungarotontól járó jogdíjaik egy részét fordították a célra. Az alapítvány egy lassan már feledésbe merülo zenei stílust, a lírát kívánja támogatni, amelynek Jakab György nagy mestere volt úgyis mint szerzo és úgyis mint énekes. A A Jakab Líra Díjjal eloször a 2000. év legszebb magyar lírai felvételét (United: Nincs osz, nincs tél) díjazták.

Orszáczky-díj a könnyűzene legkiválóbb alkotóinak

A Magyar Zeneszerzők Egyesülete 2010-től százezer forinttal járó díjat tűz ki a könnyűzene legkiválóbb 40 év alatti alkotóinak.

A Magyar Zeneszerzők Egyesületének újonnan megválasztott vezetősége 2009. júniusi ülésén elhatározta, hogy az elmúlt években már rangot szerzett Istvánffy Benedek-díj mellett;

- a szerzői munka művészi értékeinek további megbecsülését célul kitűzve;

- az egyesület zömében komolyzenei területen alkotó tagjainak nyitottságát reprezentálni szándékozván a könnyűzenei téren tevékenykedő kollégák munkái iránt;

- a reklám és média hírverésektől befolyásolt, nehezen ellenőrizhető piaci eredményektől független, szakmai értékszemlélet fontosságát hangsúlyozva;

2010-től évente díjat tűz ki a könnyűzene legkiválóbb alkotóinak, évente egy - 40 év alatti - zeneszerzőnek vagy szövegírónak vagy szerzőpárosnak.

A díjat, a vezetőség döntésének megfelelően, a magyar zenész társadalomban - műfajoktól és generációktól függetlenül - tisztelettel és szeretettel övezett muzsikusról és szerzőről, a 2008. februárjában, Sydneyben elhunyt Orszáczky Miklósról nevezi el az Egyesület.

Orszáczkyt szakmai és emberi kvalitásai, az általa egész életében képviselt művészi igényesség, alkotói gondolatgazdagság, a zenei gyökereket, új utakat kereső szenvedélye, a fiatal kollégákkal ápolt kapcsolatai kivételes ranggal ruházták fel - idehaza és később Ausztráliában is. Halála után itthon a Művészetek Palotájában, Sydneyben az Operaházban tartottak emlékére koncertet zenésztársai.

Az Orszáczky-díjat bármely, alkotói tevékenységének eredményeit elsősorban Magyarországon publikáló szerző megkaphatja a díj odaítélését megelőző esztendőben közreadott munkája alapján.

Beküldési határidő: 2010. január 31.

Magyar Zeneszerzők Egyesülete
1014 Budapest, Szentháromság tér 6.

A díj odaítélésére az egyesület vezetősége által kijelölt zsűri tesz javaslatot minden év március 15-ig. A zsűriben szerzők és előadók egyaránt helyet kapnak. A díjat minden esztendőben a könnyűzenei szakma (lemezkiadás, stb.) valamelyik rangos gálaműsora keretében adja át az egyesület képviselője.

A szakmai zsűri tagjai évről évre figyelemmel kísérik a könnyűzene valamennyi fórumát, megjelenési formáját. Tájékozódásukat segíti, hogy a díjra javaslatot tehet valamennyi hazai lemez- és zeneműkiadó, alkotói közösség és egyesületi tag. A javasolt szerző(k) munkáját hangzóanyag formájában kell eljuttatni az egyesülethez, kiegészítve a jelölt rövid szakmai életrajzával. A javaslattétel lehetőségéről a díj meghirdetésével egyidőben minden számon tartott és elérhető szakmai műhelyt tájékoztat az Egyesület.

A díjjal járó pénzjutalom összege százezer forint.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.21. 11:31:00

Szerintem eleve probléma a könnyű és akomolyzene szétválasztása, és nem csak szerintem:
www.prae.hu/prae/articles.php?menu_id=&aid=474
Vedres Csaba: Mi az, hogy könnyűzene? - Kairosz Kiadó, Budapest, 2006
És mitől egy kategória a jazz, a techno meg a metál? feltéve, hogy a jazz "könnyűzene". Vagy ha van könnyűzene, akkor a mi az? Szerintem inkább könnyű a lakodalmas, mint Dillinger Escape Plan meg a Converge. Szóval ezt azért még jól át kéne gondolni.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.21. 11:32:30

látom, Orszáczkyról már van díj elnevezve, lehetne egy rockdíj Radics Béláról is. Stb. Kérdés, mennyivel gyarapítsuk a már amúgyis túl sok magyar díjat.

election sc.monitor (törölt) · http://www.valasztas.eoldal.hu 2010.07.22. 13:40:03

én még voltam Tűzkerék koncerten, támogatom a Radics Béla díjat!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.07.22. 13:52:20

Radics Béla díjat kaphatnának mondjuk az új felfedezett gitártehetségek. Lájk.

Bell & Sebastian 2010.07.23. 01:18:44

@szempontpuska:
Az Orbánozás a te szádból pontosan jelzi, jó az irány!
Ha majd Feri rács mögött csücsül, csönd lesz.
süti beállítások módosítása