Globál rovat a Mandineren: világsajtó-szemle naponta
2010. július 06. írta: bukovics

Globál rovat a Mandineren: világsajtó-szemle naponta

  Mint azt már megírtuk, és mint az már valószínűleg olvasóinknak és kommentelőinknek is feltűnt: július 2-a óta kicsit megváltozott a Mandiner.hu és a blog külseje. Ezzel párhuzamosan elindítottuk Globál névre keresztelt új rovatunkat, melyben a világsajtó legjavából szemezgetünk eredeti nyelven, napról napra. Szabó Ákos kollégánk összefoglalta a mai termést:

  Ezen a héten elsőként a berlini alternatív baloldali Die Tageszeitungból szemeztünk. Itt Gabrielle Lesser ír az új lengyel elnök hatásáról az EU politikájára. Arra hívja fel a figyelmet, hogy Bronislaw Komorowski Lengyelországa egy új weimari háromszög alapjává válhat: a lengyelek a világgazdasági válságban kifulladó német-francia duó segítségére siethetnek és együtt hárman újra az EU mozdonya lehetnek.

  A Guardianból szintén egy, a lengyel elnökválasztásról szóló cikket választottunk. A baloldali brit újságban Kamil Tchorek azt írja, az elnökválasztáskor a lengyelek számára a döntés az uniótól tartott távolságról és a gazdaságról szólt: a konzervatív Jog és Igazságosság üzleti szemszögből nézve valójában pedig baloldali.

  Az óceán túlsó partján Anne Applebaum a liberális Washington Postban Bajban a demokrácia címmel fejti ki azt, hogy noha Irak nem változott varázsütésre Svájccá, az Egyesült Államoknak nem szabad feladnia harcát a demokrácia terjesztésére. Leírja, ez mindenütt elfogadott norma a nagybetűs Nyugaton, egyáltalán nem tekinthető kizárólagosan neokonzervatív fogásnak.

  Thomas Sowell a konzervatív Townhallban már az amerikai belpolitikát boncolgatja: azt panaszolja, hogy a demokraták felelőtlen költekezéseik után mindig ráveszik a republikánusokat, támogassák - és így kétpárti együttműködéssé tegyék - az ezt követő adóemeléseket. Sowell szerint most is ez történik és így a baloldal Télapót játszhat, míg a konzervatívok a maffia verőlegényének szerepét veszik fel.

  Végül egy magyar vonatkozású írás a New York Times-tól a magyar filmipar előretöréséről. Pontosabban arról a jelenségről, hogy egyre gyakrabban jönnek hazánkba forgatni a hollywoodi studiók. Bemutatja az ehhez vezető törvényeket, de felhívja a figyelmet arra is, hogy miért jött ebből a szempontból kapóra a válság Magyarország számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr342133717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.07.06. 23:51:59

Ez szerintem sok. Elég lenne olyasmi mint a blogajánló. Aki olvassa a Guardiant az úgy is az egész cikket szeretné olvasni.

Zetek 2010.07.07. 08:12:14

A taz-ot szemlézni vicc. Ahhoz képest a Népszava maga a megtestesült újságírás.

betyár (törölt) 2010.07.07. 08:57:24

A kinti sajtó szemlézése jó ötlet. Fölösleges viszont a "kerettörténet": nem kellene cikkbe/tudósításba foglalni, elég lenne szikárabban - újság, cikkcím, szerző, rövid kivonat. A legérdekesebbhez esetleg itt is lehetne egy "vezérkomment".

No_Sol 2010.07.07. 13:36:35

Nagyon jó ötlet egyből az eredeti kitenni. A részletek kiragadása és különösen a magyar fordítás nem mindig adja vissza az eredeti értelmét

Hétfejű tündér 2010.07.08. 01:14:19

Lovas István hasonló rovatát is kedveltem.:)
Jöhet.
süti beállítások módosítása