Cigánybűnözés? - Kisebbségek és bűnözés II.
2010. június 21. írta: Vicomte de Boundoise

Cigánybűnözés? - Kisebbségek és bűnözés II.

(A poszt előzményei itt olvashatók.)

Kisebbség és bűnözés

  Beszélhetünk-e Magyarországon a cigányság és bűnözés kapcsolatáról? Láthatjuk, hogy sokkal inkább a cigányság társadalmi helyzete és a bűnözés között van kapcsolat. Hasonló jelenségek a világ minden táján, szinte minden korban előfordulnak függetlenül attól épp melyik etnikum kerül hasonló helyzetbe, így a lesarkítás, hogy a cigányok bűnözők kétségtelenül rasszista általánosítás.

  A mai Magyarországon azonban a hosszú ideje elhúzódó válságban szociális kilátástalanságba szorult emberek nagyrészt a roma kisebbséghez tartoznak. Számos roma polgárjogi szervezet évek óta élesen bírálja a mindekori politikai vezetést, sürgetve a cigányság égető problémáival való szembenézést. Eközben a cigánytelepekről egyre több olyan „húsz-harminc fős banda” kerül ki, akik először saját közösségüket, majd a többségi társadalomhoz tartozókat is terrorizálják. Olaszliszka, Kiskunlacháza, Veszprém, Enying, Ercsi, és sorolhatnánk a mára már enigmatikussá vált bűntények helyszíneit, melyek naponta gyarapodnak újabb helyszínekkel, mint például Sarkad, vagy Tatárszentgyörgy, ahol késelés, nemi erőszak, rablás szerepel a beszámolókban. Ha elhangzik a hír, hogy „orvvadászok Ladájában élő szarvasokat találtak”, vagy „fémtolvajok rongálták meg a vasúti síneket”, vagy „fatolvajokat értek tetten”, az ember nem is gondol másra, mint hogy cigány elkövetőkről szólnak a híradások.

Kisebbségi bűnözés helyett kisebbségek ÉS bűnözés

  A mai közbeszéd nem kedvez a tisztánlátásnak, hisz a kisebbségek és a bűnözés kapcsolatának puszta említése rögvest parázs vitát gerjeszt, és számos érzékenységet sért. Az amerikai szociológus és elismert kriminológus szerző, Ronald Barri Flowers, e témában úttörőnek számító könyve, a Minorities and Criminality (Kisebbségek és a bűnözés) érdemi információt nyújt a jelenség megértésére, s segíthet a tisztánlátásban.

  A kutatás Amerika fekete, hispán, indián és ázsiai kisebbségeire koncentrált, akik az amerikai statisztikák szerint a legszélesebb körben érintettek a bűnözésben. A mű bevezetőjében taglalja azt a társadalmi traumát, melyet elsőként ezek a kisebbségek a többség részéről, mint kollektív élményt megéltek. Korábbi társadalmi státuszuk elvesztése, életmódjuk radikális megváltozása, és a társadalmi kitaszítottság, melyben a világ minden táján osztoznak ezek a csoportok.

  A probléma jóval összetetteb, semhogy lesarkítható lenne a szegénybűnözésre vagy a bűn napszámosaira. Amerikában például a drog nagykereskedelmével főleg befolyásos üzletemberek, a Wall Streere is behálózott és politikai kapcsolatokkal is rendelkező fehérgalléros bűnözők foglalkoztak, míg az egyszerű díler, vagy terjesztő már a harlemi utcák gyermeke volt. Ő volt az aki arcot adott a háttérben folyó üzelmeknek, míg a vezetőknek nem kell bepiszkolni a kezüket. Ez azonban a hatvanas-hetvenes években radikálisan megváltozott, amikoris a feketék átvették a teljes üzletet, és olasz mintára kiépítették a maguk szindikátusát, mely a teljes folyamatot kézben tartva hamar háttérbe szorította az olasz maffiát is.

Etnikai profil

  Az amerikai rendőrség körében bevett gyakorlat az etnikai profilozás módszere. Adott bűntények esetében, melyeknél a bűnelkövető nemzetisége meghatározó, az etnikai profilozás módszerét széles körben alkalmazzák. Az eljárás kétségtelenül éles viták kereszttüzében áll, számos jogvédő szervezet kifogásolja az eljárás létjogosultságát, de a hivatalos szervek azzal hárítanak, hogy a profilozásnál minden, a bűntény felderítéséhez szükséges részlet ismerete szükséges, és illogikus kihagyni a lehetséges elkövető nemzetiségét mint ilyen faktort. A szakzsargonban BOLO (Be ON The Lookout - azaz Légy Résen!) betűszóval jelölt esetekben még az ellenzők sem vitatják az etnikai profilozás létjogosultságát. Ezalatt a specifikus bűntényeket, vagy bűntény-csoportokat értik. Ilyenek például az arab terroristák lehetséges támadásai amerikai célpontok ellen, mely az alvóügynökök miatt fokozott óvatosságra készteti a hatóságokat minden arab nemzetiségű polgárral szemben.


A londoni bombatámadás elkövetői - etnikai profil

 

A szegénység gettósodása

  Azok az etnikai csoportok, akik hagyományaiktól, nyelvüktől és természetes közegüktől elszakítva, a többség tőlük idegen játékszabályaiba kényszerítve élnek, erre a helyzetre vagy önpusztító, vagy agresszív választ adnak. A kisebbségi bűnöző csoportok létrejöttében szerepet játszik a közös, kollektív élmény, adott esetben a szegénység. Míg egy, a többségi társadalomhoz tartozó család lecsúszása esetén a szegénység sokáig rejtve marad, addig a cigánytelepek demográfiai és földrajzi értelemben is közösségformálóak a mélyszegénység kollektív élménye miatt.

  „Az elmúlt húsz évben megváltozott a szegénység természete, és olyan folyamatok mennek végbe, melyeket korábban elkerülhetőnek hittünk. Az egész országban is és szinte minden városban kezdenek kialakulni a gettók” - nyilatkozta Ferge Zsuzsa még 2005-ben. Olyan fogalmakat használ, mint etnikai gettósodás és a szegénység gettósodása.
 


Cigánytelep valahol...

  Amerikában az olyan statisztikák, melyek a „néger- és hispánbűnözésről” szólnak, kiegészülnek azokkal is, amik az alkoholfogyasztást, drogfogyasztást, tehát az adott etnikai csoport önpusztító tendenciáit mutatják. Ronald Barri Flowers felhívja a figyelmet arra a tényre is, hogy az olyan bűnök, mint családon belüli erőszak, droghasználat, prostitúció esetében nem csak az elkövetők, de az áldozatok többsége is etnikai kisebbség tagja.

  Magyarországon a cigányság társadalmi traumáját sokan az utóbbi évtizedekhez kötik, amikor a szándékos letelepítések, a téeszesítés révén, a vajdarendszer felszámolása után elvesztették a cigányok hagyományos belső társadalmi rendjüket. Az a tény sem elhanyagolható, hogy a rendszerváltás után elsőként a cigány foglalkoztatottak kerültek utcára, s maradtak is ott immár 16 éve. A most felnövő huszonéves cigány fiatalok közt van olyan, aki úgy érte el a felnőttkort, hogy a környezetében senkit nem látott még dolgozni. Ehhez hasonló tényeket is olvashatunk Rátkai Árpád a cigányságra vonatkozó tanulmányában.

Mi a megoldás?

  A megoldást természetesen az amerikai Ronald Barri Flowers sem a rövidtávú rendelkezésekben, hanem a hosszú távú, a kisebbségek társadalmi integrációját segítő folyamatos intézkedésekben látja. Ha a tanulás, a munka révén a tisztességes beilleszkedés lehetősége megnyílik a kisebbségi csoportok előtt, azok hamar megtalálják az utat a középosztályi státusz felé. Természetesen minél nagyobb ez a társadalmi csoport, és minél erősebbek az irányukban tapasztalható előítéletek, ez a folyamat annál lassabb.
 


New York ír rendőrei felvonulnak Szent Patrik napján.
Az elsőket közülük a Hell's Kitchen utcagyerekei közül toborozták.

  Fontos a kisebbségi és többségi társadalom értékrendje és kultúrája közötti kapcsolat. Az írek gyors beilleszkedését elősegítette, hogy számukra nem voltak nyelvi akadályok, valamint az a program, mely azt célozta, hogy minél több ír legyen rendőr. A rendőri pálya oly csábító volt számukra, hogy ma az NYPD (New Yorki Rendőrség) köreiben az írek számaránya 60% feletti. Az olasz és zsidó etnikai csoportok számára az éttermek, a szórakoztatóipar és a kiskereskedelem nyújtotta nagyrészt a beilleszkedés lehetőségét. Amerika két problémás kisebbsége közül a hispánok beilleszkedését manapság főleg a nyelvi, míg a feketékét a több évszázados faji berögződések gátolják Amerikában.

Roma integráció

  Hogy mikor és hogyan fog megvalósulni a magyarországi cigányság oly régóta politikai szlogenként használt, és a távoli jövőben áhított integrációja, csak az dönti el, mennyire lesz képes a társadalom hosszú távú célokat megfogalmazni, és megteremteni a választható alternatívát, amit a munka és a tanulás révén elérhet bárki. Ösztöndíjak, a kisebbségek bevonása a rendvédelembe, mind szerepelnek a nyugat európai példákban, melyekből ideje lenne egy saját megoldást összegyúrni a kapkodó, ötletszerű programok helyett.

  Nem kell azonban átkelni az óceánon, hogy lássuk, a cigányság számára évszázadokig megvoltak azok a csatornák, melyeken sikerrel találták meg a magyar társadalomba illeszkedés lehetőségeit: cigány zenészek az egyik oldalon, Lakatosék a másikon.


Dankó Pista szobra Szegeden

  A kupeckedés, piacozás, vásározás, kosárfonás mind a cigányság hagyományos tevékenységei közé tartoztak, és bár cigányok már több száz éve élnek közöttünk, a cigánybűnözés mégis nagyon új kifejezés. Ha kitisztulnak a beilleszkedés évszázados csatornái, és mellé újak is nyílnak, ez az új szó reméljük úgy fog eltűnni a szótárból, ahogy az angol nyelvből a digó és a paddy.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr42097234

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: M. Péter György nyílt levele a magyarországi rasszizmusról Los Angelesből 2010.06.21. 16:38:05

"-Ez egy könyv? -Nem, ez a plafon." (példapárbeszéd egy életcentrikus orosz nyelvkönyvben) Kedves honfitársaim! Roma barátaim! Szomorú vagyok, szomorú, mint a farkatlan füles a szivárvány tövében. Lógathatnám kamillá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 13:58:05

még nem olvastam végig, de

"Ilyenek például az arab terroristák lehetséges támadásai amerikai célpontok ellen, mely az alvóügynökök miatt fokozott óvatosságra készteti a hatóságokat minden arab nemzetiségű polgárral szemben."

miközben itt az iszlám a közös pont. ami révén fél afrika, és (ha már) az amerikai niggerek nem elhanyagolható százaléka is érintett.

Maisie MacKenzie 2010.06.21. 13:58:40

Az első jobb volt, többet vártam. :-(

Vicomte de Boundoise 2010.06.21. 14:04:57

@Maisie MacKenzie: A szerk. vágta ketté terjedelmi okokból.

Maisie MacKenzie 2010.06.21. 14:08:31

"a cigánybűnözés mégis nagyon új kifejezés"

Előtte élt a "cigány útra ment", "cigánykodni" stb. kifejezések ezek mind azt bizonyítják, hogy a cigány mentalitást bűnöző mentalitásnak tartották eleink is. Mert az is volt, nincs mit szépíteni ezen.

De rengeteg cigánynak sikerült mégis beilleszkednie, inkább erről kellene beszélni, ezt a példát erősíteni!

Vicomte de Boundoise 2010.06.21. 14:12:20

@Maisie MacKenzie: "Nem kell azonban átkelni az óceánon, hogy lássuk, a cigányság számára évszázadokig megvoltak azok a csatornák, melyeken sikerrel találták meg a magyar társadalomba illeszkedés lehetőségeit: cigány zenészek az egyik oldalon, Lakatosék a másikon."
:)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 14:13:25

egyébként tisztességes cikk. és egyben úgy érzem, több ilyen cikknek kellene készülnie errefelé, hogy a "baloldal" réges régi "jobboldali azaz rasszista" _előítélete_ nevetségessé váljon.

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.06.21. 14:17:01

Nem is értem, ezt a problémát Hofi Géza megoldotta régen:
Egyszerű a megoldás elvtársak.
Gyártani kell 1 millió hegedűt.
A lapát valamiért nem kell senkinek....

Maisie MacKenzie 2010.06.21. 14:17:14

@Vicomte de Boundoise:

Ez nem beilleszkedés, ez illeszkedés a magyar társadalomhoz.

Ma a kínai gyorsbüfés nem illeszkedik be a társadalomba, hanem megtalálja a számítását Magyarországon.

Ez "csak" békés egymás mellett élés, kölcsönös élegedettséggel.

Maisie MacKenzie 2010.06.21. 14:19:04

@prostatikus vogon jeltz:

Ahhoz kellene másik pár millió ember is aki cigányzenés helyen vacsoráznának heti több alkalommal. :-)

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.21. 14:23:14

@prostatikus vogon jeltz:
Nem idoszeru es kevesse hatekony megoldas.
A milliobol 200 hasznalna csak rendeltetesszeruen a hegedut,a tobbit el lehet kepzelni...

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.06.21. 14:23:52

Na de félretéve a viccet.
Beszéljünk komolyan.
Tudjátok feleim, én ott látom a legfőbb gondot hogy hiába akarnánk mi integrálni a derék romákat, ha azok nem igazán akarnak integrálódni.
Azért ne felejtsük el hogy pl. a Kádár éra alatt is volt tankötelezettség és az iskola kerülést sokkal keményebben büntették.
Mit akarok ebből kihozni?
Azt hogy a komcsi rendszerben a romák be voltak kényszerítve az oktatási rendszerbe meg dolgozni is kellett...
Ennek ellenére nem igazán látom magam körül a roma péket, roma orvost, roma autószerelőt, roma buszsofőrt, roma pilótát, roma orvost, stb.
Tehát ne feledjük ez a dolog régebbre nyúlik vissza mint a rendszerváltás.

Alfőmérnök 2010.06.21. 14:31:27

Na vajon ebből lesz-e index-címlap?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.06.21. 14:40:59

Azért az íreket és a cigányokat egymás mellé tenni kicsit erős!

A cigányok státusza egy dolog, és el lehet vitatkozni, a tyúk és a tojás problematika mentén, de szerintem a legnagyobb gond az érintett népcsoport rövidtávú, mohó gondolkodása...

"csak az dönti el, mennyire lesz képes a társadalom hosszú távú célokat megfogalmazni, és megteremteni a választható alternatívát, amit a munka és a tanulás révén elérhet bárki. Ösztöndíjak, a kisebbségek bevonása a rendvédelembe, mind szerepelnek a nyugat európai példákban, melyekből ideje lenne egy saját megoldást összegyúrni a kapkodó ötletszerű programok helyett."

Azt hiszem feltaláltad a spanyolviaszt. :)
Egyébként szerintem az első lépésnek a tekintély kivívásának kéne lennie. ( 0. lépésnek pedig ennek megfelelően a magyarok mentális és fizikai megerősítése.)
Nincs mit tenni, a cigányok tekintélyelvűek. Ha látják, hogy nagyot tudsz ütni, akkor embernek néznek, ha látják, hogy félsz akkor csicskának.

Vicomte de Boundoise 2010.06.21. 14:46:07

@TaTa86.: Az írek egy csoportját, a "trevellereket" konkrétan keverik angol területen a cigányokkal. Van ahol szimplán ledzsipszizik őket (lásd Blöff, pedig igazából semmi közük hozzájuk. Ők a kelta írek egy egészen ősi csoportja, és gaelic nyelven beszélnek egymás közt. Ezen kívül a "cigányvásár" Angliában "ír vásár", ez az amikor kinyitják a kocsi csomagtartóját és onnan árulnak cuccokat. Szóval nem olyan meredek az, ha az ember tudja a körülményeket. Nem beszélve arról, hogy az északír konfliktus is (részben) arról szól, hogy a falakkal körbezárt ipari gettókban vegetáló munkanélküli 10-12 gyermekes katolikusok épp kiszaporodják Ulsterből a protestánsokat...

Valandil 2010.06.21. 14:47:44

Csak arra lennék kíváncsi, hogy mit akartál ezzel a cikkel: se füle, se farka. Milyen szempontból vizsgálod a CB-t? Szociológia? Kriminalisztika? Széplelkű bölcsészkedés?
Egyébként itthon is készültek specifikusan a hazai viszonyokra kihegyezve kriminalisztikai tanulmányok a CB-ről a Kádár-érában. Ballagj el a Rendőrtiszti Főiskolára, és kérj tőlük anyagokat.

OftF 2010.06.21. 14:49:30

@Maisie MacKenzie: "Előtte élt a "cigány útra ment", "cigánykodni" stb. kifejezések ezek mind azt bizonyítják, hogy a cigány mentalitást bűnöző mentalitásnak tartották eleink is."

Azért ez egy elég nagyvonalú következtetés. Egyszerűen csak annyit jelentett, más, eltérő. Mint amikor "zsidós a kártyapakli" (van benne egy lap fordítva).

Johnny336 2010.06.21. 14:52:56

"Ha a tanulás, a munka révén a tisztességes beilleszkedés lehetősége megnyílik a kisebbségi csoportok előtt, azok hamar megtalálják az utat a középosztályi státusz felé."

Ingyenes az oktatás, tankötelesség is létezik, mégis sokan nem járnak iskolába.
Ha azt mondják, hogy elvesszük a családi pótlékot azoktól, akiknek a gyereke nem jár iskolába, Kolompár Orbán egyből hisztizik, hogy ez rasszista, mert a cigányságot bünteti - ergo tisztában van azzal, hogy a cigányságra jellemző az iskolába nem járás.
Ezen kellene változtatni.

Ne a többségi társadalom alkalmazkodjon hozzájuk. Meg kell tanulni a többség által elfogadott normákat, pl. nem köpködünk az utcán, nem óbégatunk a buszon, nem hangoskodunk temetőben.

És ne mondja senki, hogy ez a kultúrájuk része, mert amig 10 emberből 9 nem hangoskodik, addig a maradék egy se tegye - kultúra ide vagy oda.

Mi is leszoktunk a hátrafelé nyilazásról, meg pogányéletmódról, ha a fejlődő Európához akartunk tartozni.

Ha ők is be akarnak illeszkedni a társadalomba, akkor sajátítsák el a társadalmi együttélés szokásait - ne folytassák tovább a megszokott "törzsi" életmódot.

m.logic 2010.06.21. 14:55:19

"és számos érzékenységet sért" - Ki nem szarja le!

Amúgy röhej szegénységről beszélni és berakni egy képet, ahol egy Audi? előtt áll a két maffiózó.

Maisie MacKenzie 2010.06.21. 15:01:09

@OftF:

"Egyszerűen csak annyit jelentett, más, eltérő."

Normáktól eltérő. A cigányútra ment falat halálos is lehet.

Maisie MacKenzie 2010.06.21. 15:04:26

@TaTa86.:

Az írek is elég cigány népség az angolokhoz képest. Iskolázatlanok, alkoholisták, babonások, sokgyermekesek.

Maisie MacKenzie 2010.06.21. 15:06:43

@Johnny336:

"Mi is leszoktunk a hátrafelé nyilazásról, meg pogányéletmódról, ha a fejlődő Európához akartunk tartozni."

Nekünk kellett ehhez egy Szent István, azért nem lakunk jurtában.

Mi el tudtuk fogadni a keresztény életstílust, mint a többi európai nép. Pedig nagy váltás volt!

Bell & Sebastian 2010.06.21. 15:09:48

@mavo:
Előítéleteket még a legostobább állat is használ, amikor a piros-sárgát kerüli, vagy a nyúli identitás része, hogy nem ágaskodik fel nyílt mezőn a sas árnyékára.

Egyszerűen így hatékonyabb a túlélés. Ha csak minden második sas növényevő lenne, hatoldalas checklist eldöntené, mi is a teendő a konkrét esetben. Az ember helyzete még speciálisabb, igénybe veheti a kollektív tudatán kívül hajdan volt előző generációk szóbeli- vagy írásbeli hagyományait is.
Esetleg (ha igényes) a kulturális-, vallási gyökereit is kifordíthatja ihletért.
Még egyszerűbb személyes tapasztalataira hagyatkoznia.

Kőszórás miatt 30 -cal cammogó sort ki előz meg bugyisárga, üvöltő ezerkettessel?
Kinek a futójáról potyog a vashulladék, hogy egy kamion beküldje a szélvédőbe, ára 60 ezer? Melyik rablóhármas (2+1) rámolta ki özvegy szülődet, kihasználva egyedüllétét és hiszékenységét? Kinek a kölykétől tetvesedik az ovis egész famíliája rendszeresen? Folytathatnám, de minek?

Tele vagyunk előítéletes rasszizmussal.
Ha benned nincs, akár meg is tippelhetném az okát, mert elég nyilvánvaló.

De akkor mit várjunk a többi 600 ezertől, a reprezentatívabb mintától?

@Vicomte de Boundoise:
Új tételt kellett volna húzni.

Johnny336 2010.06.21. 15:12:06

@Maisie MacKenzie: nekik meg ott van KolorBán, meg Mohácsi Viki - hajrá. Kolor úgyis Martin Luther King IV-nek hiszi magát :)

Egyébként amennyire tudom a pogány-keresztény-átmenet sem volt zökkenőmentes, és bizony tűzzel-vassal kényszerítették ki.
De az a sötét középkor volt, nem a felvilágosult, liberális XX-XXI. század.
Nem is mondom, hogy erőszakkal kell, de vannak "humánus" "kényszerítőeszközök" is. Ld. no csp, segélyért közmunka, büntethetőségi korhatár csökkentése, szabálysértési értékhatár csökkentése, stb.
Nem is írom tovább, mert kihozzák, hogy náci vagyok :)

Vicomte de Boundoise 2010.06.21. 15:12:12

@m.logic: "Amerikában például a drog nagykereskedelmével főleg befolyásos üzletemberek, a Wall Streere is behálózott és politikai kapcsolatokkal is rendelkező fehérgalléros bűnözők foglalkoztak, míg az egyszerű díler, vagy terjesztő már a harlemi utcák gyermeke volt. Ő volt az aki arcot adott a háttérben folyó üzelmeknek, míg a vezetőknek nem kell bepiszkolni a kezüket. Ez azonban a hatvanas-hetvenes években radikálisan megváltozott, amikoris a feketék átvették a teljes üzletet, és olasz mintára kiépítették a maguk szindikátusát, mely a teljes folyamatot kézben tartva hamar háttérbe szorította az olasz maffiát is." Ez az Audi - elébb lopatnak vele, aztán már maga szervezi meg a bizniszt.

Maisie MacKenzie 2010.06.21. 15:19:56

@Johnny336:

Korbács és mézesmadzag. Így hatékony.

Az igyekvőket támogatni, de a normasértőket irgalmatlanul büntetni. Csak így lehetne eredményt elérni, a felemás megoldásokat nagyon jól ki tudják játszani, pont az van a vérükben! (no, nem faji alapon, hanem erre van praxisuk.)

Zetek 2010.06.21. 15:42:46

Géza, azért aki járt Írországban és Olaszországban, az látta mit tudtak a fiúk. Megmutatnád, hogy hol kell keresnem a cigány kultúra ehhez hasonló középpontját?

Alapvető élelmiszer 2010.06.21. 15:47:28

Mi van? Bevettétek Ferge Zsuzsát a szerkesztőbrigádba? Ő szokott ilyen cukormázas ömlengést írni, keverve a szezont a fazonnal.
A 30-as évek Amerikájának írei meg a mostani cigányság, ég és föld.
Most sehova nincs kiírva, hogy cigánynak tilos, vagy cigányt nem alkalmazunk, sőt ha ilyen van, az Egyenlősdis hatóság máris még a keresztvizet is leszedi.
Ha a cigány méltóztatik betenni a lábát az iskolába, máris ingyentankönyvvel, meg ingyenebéddel, meg ilyen-olyan segéllyel nyomják őket.

Szóval a lehetőség most is nyitva van előttük, az pedig természetes, hogy a többségi társadalom a sokadik támadás után összébb zár és fokozódnak az előítéletek. A nyúl sem hülye, hogy ágaskodva hirdesse magát a rétisasnak a mezőn.

Miért nincs cikk pl. az itt élő kínaikról? Az itt élő románokról? velük miért nincsenek együttélési gondjaink? Ja, mert hogy ők amúgy is be akarnak illeszkedni? De legalább valamennyire tisztességes úton megélni? (Most tekintsünk el attól, hogy gagyit árulnak, attól nem halt meg még egy idős néni sem.)

Zetek 2010.06.21. 15:49:36

Helyes. Gondolom naponta cigány zenét hallgatsz, az asszony cigányok vájta teknőben mos és a nálatok elhullott dögöket is a cigányok viszik el. Amúgy elmesélnéd a szar amerikai mese helyett, hogy a szomszédban miért nem alakult ki magyar bűnözés?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.21. 15:49:53

@Vicomte de Boundoise:

A cigányság nem nemzetiség, még csak többé-kevésbé egységes kultúrája vagy akár nyelve sincs. Mit akarunk tőlük? Nekem "cigány vezetők" mondták el többször, hogy a cigánykérdés szociális kérdés. Ha olyanoknak biztosítunk speciális jogokat, akik azzal nem tudnak érdemben élni, akkor azok csak visszaélni fognak vele.

Cigányság, mint olyan, jogi értelemben nem létezik. Vannak periférikus létmódokban élő magyar állampolgárok, akiket a törvények erejével, brutálkemény civilizációs és szocializálciós nyomással kényszeríteni kell a beilleszkedésre. Ne uszítsuk mi őket hamis/torz identitásképzésre, mert abból ők is és mi is csak sz*rul jöhetünk ki.

A többi már csak akarat, tisztesség és sok munka kérdése.

ü
bbjnick

Maisie MacKenzie 2010.06.21. 15:56:44

@bbjnick:

Én nem tagadnám, hogy valamilyen cigány kultúra létezik, de ezt szabadidős tevékenység körébe utalnám. Első körben: beilleszkedés, saját lábon élés, adófizetés, ha ezek után még van idő, energia "cigánykodni" kulturális alapon, hát tegyék. De a norma követés az első!

2010.06.21. 16:00:50

Cigánytelep valahol. Az a kép önmagában megmagyarázza, hogy a cigányok miért képtelenek bárhova is beilleszkedni évszázadok óta. Szerintem senki sem akadályozza őket abban, hogy legalább saját portájuk környékén rendet tartsanak és ez nem is kerül pénzbe. De ők jobban érzik magukat egy szemétdombon.

A minden cigány rendelkezésére álló ingyen iskolát, tankönyvet, étkeztetést, ösztönző programokat már nem is sorolom, mert unalomig van ismételve. Aki akarja, az igénybe is veszi ezeket, a többinél csak a korbács használ. El kellene már felejteni a liberális szarkenegetést és az "adjunk még több pénzt a cigányoknak" mentalitást.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2010.06.21. 16:03:49

Nem értem, hogy miért kell ilyen elszántan erőltetni azt a nézetet, hogy ne keressünk a cigányság és a bűnözés között összefüggést.

Ahogy maga Lakatos Attila is mondta: ha húsz bűncselekményből húszat roma követ el, akkor cigánybűnözésről lehet beszélni.

Ja és ha mégegyszer azt meritek írni, hogy a cigányok megélhetési okokból bűnöznek, akkor tele fogom spammelni ezt a blogot! Kapjatok már a fejetekhez! NEM AZÉRT SZEGÉNY EGY ROMA, MERT ROMA, hanem mert NEM MEGBÍZHATÓK és legfőbbképp: NEM AKARNAK DOLGOZNI!

Ennyi.

Maisie MacKenzie 2010.06.21. 16:11:14

@imperial:

"Cigánytelep valahol. Az a kép önmagában megmagyarázza, hogy a cigányok miért képtelenek bárhova is beilleszkedni évszázadok óta. Szerintem senki sem akadályozza őket abban, hogy legalább saját portájuk környékén rendet tartsanak és ez nem is kerül pénzbe. De ők jobban érzik magukat egy szemétdombon."

Bentlakásos, munkaterápiás felzárkóztató intézetekben kellene őket megtanítani, hogy is kellene egy emberi lakókörnyezetnek kinéznie, különös tekintettel a szárítókötél használatára.

Ha ezt elsajátították, akkor talán ki lehetne őket engedni az emberek közé. :-(

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.06.21. 16:13:50

@Alapvető élelmiszer: "nyilatkozta Ferge Zsuzsa még 2005-ben"

Szerinted? :)

Balaint 2010.06.21. 16:14:15

A cikk sok szempontból első. Az előző bűnbanda (mert kormányt nehéz írni) alatt MINDEN olyan TUDOMÁNYOS cikket, mely kriminológiai, biztonságpolitikai szempontból közelítette meg a kérdést központilag LETILTOTTAK.

Részben ennek is köszönhető hogy a Roma Rendőr program (ld a cikk írekre vonatkozó részét) kudarcba fulladt. Akit nem húz vissza a saját közössége, az utólag nem akar cigánybűnözéssel foglalkozni. Ő onnantól kezdve ungro (magyar) és semmi köze korábbi köürnyezetéhez.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.06.21. 16:26:52

@Balaint: "Az előző bűnbanda (mert kormányt nehéz írni) alatt MINDEN olyan TUDOMÁNYOS cikket, mely kriminológiai, biztonságpolitikai szempontból közelítette meg a kérdést központilag LETILTOTTAK. "

És erre persze bizonyítékod is van...

Johnny336 2010.06.21. 16:31:33

@Fedor: hogyne lenne. Láttál ilyeneket megjelenni? Naugye :D

xenuka 2010.06.21. 16:35:15

A cigánybűnözés tananyag volt az ELTE jogi karán 1983-ban még, mielőtt a zsidóbérencek el nem kezdték szétrombolni a magyar felsőoktatást.

A cigánybűnözés tananyg volt a csendőröknek.

A cigánybűnözésről már 1300-ban beszámolnak.

A cigányok istentelen, antiszociális, lusta, hazug, tolvaj banda, akiket már Indiából is kidobtak.

Thulsa Doom (törölt) 2010.06.21. 16:35:56

@Vicomte de Boundoise: Gyengécske polkorrekt írás. A szarral gurigázás tipikus példája.
Mintha a szúnyogról próbálnád bebizonyítani, hogy csak azért szív vért mert rossz körülmények kötött él kint a nádasban. Bezzeg ha aranykalitkába zárnánk, állandó szobahőmérsékleten tartanánk, azonnal rászokna a friss tejre.

Én megelőlegezek neked ezért egy soros ösztöndíjat, hehe.
De a valóság és a liberális sablonduma sajnos kizárja egymást. De nem egy okostojás megélt már abból kishazánkban, hogy a felsőbb elvárásoknak megfelelő cikkeket irkált, így a te helyzeted sem reménytelen!

Maisie MacKenzie 2010.06.21. 16:40:09

@Thulsa Doom:

"Bezzeg ha aranykalitkába zárnánk, állandó szobahőmérsékleten tartanánk, azonnal rászokna a friss tejre."

Akkor meg a szabadság hiánya miatt vágyna a vérre!

tommybravo 2010.06.21. 16:43:46

@Thulsa Doom: A saját véleményed szerint te rasszista vagy?

Bobby Baccala 2010.06.21. 16:50:28

Alapvetően tévesnek gondolom, hogy a cigányság problémáit párhuzamba állítják a 20. sz.i amerika fekete közösségének a problémáival. Az hogy még ide vesznek íreket meg olaszokat...az meg kb. a vicc kategória!
Ebből kifolyólag a következtetés is csak téves lehet.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 16:50:37

@OftF:

én úgy ismertem, hogy zsidó van a pakliban :) és persze, telitalálat, amit írtál

tommybravo 2010.06.21. 16:51:24

@Bobby Baccala: A véleményedet érvekkel is alá akartad támasztani, csak a blogmotor megakadályozott benne?

is 2010.06.21. 16:52:33

@Maisie MacKenzie: "Nekünk kellett ehhez egy Szent István,"

aki egyebkent a polgarhaboruban kiirtotta az orszag egyharmadat, mert konzervativ volt, szemben a Szent Istvan-i prograsszioval, amelynek kereteben az osi magyar tarsadalomba kulfoldi, magyarul meg csak nem is beszelo latin nyelvu papokat, es nemet katonakat hivott. fuj, fuj.

@poszt: teljesen jo, de ilyen altalanos elemzesbol mar kb. harom konyvtar tele van. nem kellene mar 101-szer is visszamenni a kalyhahoz, es ezt az altalanos okossagot leirni. van valahol egy lepessel tovabbi gondolat is, valami konkretabb, mert mindig ott bicsaklik meg.

Maisie MacKenzie 2010.06.21. 16:52:39

@Bobby Baccala:

Pedig érdemes vizsgálni a többségi társadalmakhoz képest kisebbségben élő népcsoportok és a bűnözés kapcsolatát.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 16:53:31

@Imre Laci:

"maga Lakatos Attila is mondta: ha húsz bűncselekményből húszat roma követ el, akkor cigánybűnözésről lehet beszélni"

tekintélyelvű érvelés a cigánybűnözés mellett, ahol a tekintély egy cigánybűnöző. ez a paradoxon, nem akhillész esete a teknőssel. :)

Maisie MacKenzie 2010.06.21. 16:57:16

@is:

"az osi magyar tarsadalomba kulfoldi, magyarul meg csak nem is beszelo latin nyelvu papokat, es nemet katonakat hivott. fuj, fuj."

Miért fuj, fuj?

Rasszista vagy? :-) Vagy nyelvsoviniszta?

Mi ez a cigány mentalitás? Feladnád az ezer éves államiságot, csak mert lekaszaboltak egy pár megrekedt jurta lakót? :-)

Balaint 2010.06.21. 16:58:05

@Fedor:

Ecsém olvastál te Rendészeti szemlét, Honvédségi szemlét, Hadtudományi szemlét, Nemzet és Biztonságot vagy bármit ebben a témában?

Nem?

Na akkor igazam van. Nekem konkrétan addig titi-toliztak egy kapcsolódó cikkemmel 7! hónapig míg kormány váltás lett a vége!

Noda10 2010.06.21. 16:58:54

ekkora baromságot: a cigánybűnözés viszonylag új kifejezés... :D tévedés, ezt nem a Jobbik találta ki, ez kriminológiai kifejezés volt a rendszerváltás előtt. Tulképp profilozás ment itthon is. Vagyis még mos t is megy, csak nem hivatalosan. A keleti országrészben a tipikusan cigány bűncselekmények aktáira ráírják a C betűt. A szövegben ugyanis véletlenül sem szerepel, hogy cigány volt az elkövető...

Thulsa Doom (törölt) 2010.06.21. 17:01:37

@tommybravo: Nem mondanám. A rasszizmus abban a formában hülyeség, hogy szerintem egy busman vagy egy eszkimó éppúgy teljes értékű ember mint egy magyar. Ők ahhoz a környezethez specializálódtak ahol élnek, különböznek tőlünk külsőre, ha tetszik más rasszhoz tartoznak, de minden szempontból embereknek nevezhetők.

Ellenben a cigánnyal, ami csak külsőleg ember. Nem teljes értékű mert száz százalékban a gazdatestre van utalva. Egy speciális, élősködő létforma. Önállóan életképtelen.

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.06.21. 17:03:20

Egy másik blogon meg arról ment a jajongás hogy szegény cigányokat az oktatásban szegregálják és hú az micsoda fasiszta dolog.

Ott felvetettem pár kérdést a liberóknak, de azóta sem kaptam semmiféle érdemi választ.
Ide is feldobom, hátha valami okos liberális megválaszolja.

Tehát a téma a cigányok szegregációja az oktatásban...
Konkrétan hogyan alakul ki ez a szegregáció?
Ki van téve az iskolában hogy cigányok nem járhatnak ide?
Nem hinném hogy volna ilyen, ha lenne akkor az ombucmanók már nyilvános kivégzéseget csináltak volna ahol a karóba húzott rasszista tantesület kint szárad a hősök terén.

Szerintem a szegregáció kétféle módon alakul ki.

1. A faluban minden gyerek cigány. Ugye minő fasizmus az iskolába is csak cigányok fognak járni.

2. Vegyes osztály van.
Csakhogy van néhány szubhumán aki nem bír viselkedni és rettegésben tartja a gyerekeket és a tanárokat.
Megfegyelmezni nem lehet mert egyből jön a népes rokonság és megverik a tanárt.
Az intoleráns fasiszta rasszista gárdamellényes magyar szülő közben kezdi unni hogy a gyerekét minden héten megverik és kirabolják a szubhumánok. Tenni ellene nem tud mert tudja hogy a gyerek szüleivel beszélni értelmetlen sőt lehet hogy meg is verik. Mit tesz ilyenkor a fasiszta intoleráns magyar???
Elviszi a gyereket másik iskolába.
Nos a végén kik maradnak az osztályokban?????

Gondolom ez utóbbi mélyen erkölcstelen és félelmet keltő dolog, mert pl. Megmagyarázhatná a kisgyereknek hogy toleránsnak kell lenni mert az hogy kirabolják és megverik csak a "sajátos kultúrájukból ered", visszaütni semmiképpen sem szabad mert.
A. Az maga lenne a rasszizmus
B. Még aznap délután jönne a népes rokonság és elvágnák a torkát.

Maisie MacKenzie 2010.06.21. 17:03:46

@Thulsa Doom:

Kellene azért adni nekik egy esélyt. Egy önálló államot, mint a zsidóknak.

Vicomte de Boundoise 2010.06.21. 17:04:52

@Balaint: Ez a cikk két éve meg van íródva, és csak most és itt hozták le. Az előző helyen letiltották ezt is, nem jelenhetett meg.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 17:07:33

@Bell & Sebastian:

a nyúl és a sas nem egy faj. innen kezdve bukó az egész.

is 2010.06.21. 17:07:35

@Maisie MacKenzie: jaj, hat te nem tudod, hogy a progresszio az Gyurcsany dumaja, es az fuj, fuj? hogy itt a sajatos magyar utat kutatjuk most ketharmaddal, nem pedig a Szent Istvan-i eroszakos europaizalast? nem a kapcsolat.hu-n vagyunk am!

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.06.21. 17:08:31

@prostatikus vogon jeltz:
Tehát én azt látom hogy a szegregáció témában a cigányok éppenséggel magukat rekesztik ki, vagy ha úgy vesszük a többi nem cigányt szegregálják ki azokból az osztályokból ahová cigányok járnak.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 17:10:01

@Vicomte de Boundoise:

na, ezt nem tudtam, de ez akkor megmagyarázhat egy house-epizódot, csodálkoztam is, hogy a "romák" mennyire nem néznek ki cigánynak. :)

Maisie MacKenzie 2010.06.21. 17:12:29

@is:

Az én őseim részben a szent királyunk feleségének katonai, részben más keresztény népek fiai, úgyhogy erre a témára másképp reagálok, mint a jurtalakók. (bár olyan őseim is vannak.)

A kapcsolat,hu-n meg szezonban sem jártam, most már nem is fogok.

Szerintem a sajátos magyar út, az európai, keresztény.

Vicomte de Boundoise 2010.06.21. 17:12:33

@Maisie MacKenzie: Amúgy erre is van példa a kies Ámerikábúl. A harmincas években, az alkoholista, putriban rothadó, bűnöző, lusta, semmirekellő stb. indiánoknak találták ki a bentlakásos iskolákat. Kaptak egyenruhát, megtiltották nekik, hogy indiánul beszéljenek, meg hogy esőtáncot járjanak, és minden erővel "integrálni" akarták őket. (Spring, Joel (1994). Deculturalization and the Struggle for Equality: A Brief History of the Education of Dominated Cultures in the United States. McGraw-Hill Inc.)
"In 1909, Dr. Peter Bryce, general medical superintendent for the Department of Indian Affairs (DIA), reported to the department that between 1894 and 1908 mortality rates at residential schools in Western Canada ranged from 35% to 60% over five years (that is, five years after entry, 35% to 60% of students had died)."

Thulsa Doom (törölt) 2010.06.21. 17:13:19

@prostatikus vogon jeltz: Ez nem szegregáció kérdése. Ez csak a külső máz. A lényeg, hogy a magyar gyerekeket is cigány szintre kell süllyeszteni. Ez a lényege liberális deszegregációnak.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 17:13:28

@Zetek:

amerikában bizony kialakult "magyarbűnözés". nem is kicsit híres. vö: bérgyilkos a szomszédom.

ignorance is bliss :)

Csore60 2010.06.21. 17:14:45

"Ha a tanulás, a munka révén a tisztességes beilleszkedés lehetősége megnyílik a kisebbségi csoportok előtt, azok hamar megtalálják az utat a középosztályi státusz felé."

Ahhoz viszont kell egy erős középosztály. Ahhoz meg kell gazdasági stabilitás, fejlődő gazdaság, kiszámíthatóság, elviselhető adók, meg még egy csomó dolog... Pillanatnyilag nem ott tartunk, hogy a cigányság integrálódik lassan-lassan a középosztályba, hanem a középosztály vékonyodik egyre jobban, és az alsó középosztályban élők tömegével csúsznak át a szegénységbe. Ma a szegény létből felkerülni a középosztályba majdnem olyan lehetetlenség, mint a középosztályból a felső tízezerbe jutni. 20 év alatt sikerült olyan társadalmi szakadékokat újratermelnünk, amik a két világháború közti Magyarországon léteztek utoljára. Szép volt fiúk!

Maisie MacKenzie 2010.06.21. 17:15:01

@Vicomte de Boundoise:

Svájcban cigányokat próbáltak állami erővel idomítani, kevés sikerrel.

Talán nem azt kellene megcélozni, hogy teljesen olyanok legyenek, mint mi, elég lenne ha csak a nagyon zavaró tulajdonságaikat hagynák el.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 17:19:09

@Maisie MacKenzie:

érdekelne, ha a "magyarokat" próbálná "idomítani" valaki, milyen sikerrel járna ...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.21. 17:22:30

@mavo:

"amerikában bizony kialakult "magyarbűnözés". nem is kicsit híres. vö: bérgyilkos a szomszédom." --- írod.

Mé', t'áncsak nem BrúszVilisz is magyar?:-D

Az amerikaiaknak (USA-belieknek) és általában a Nyugatnak nagyon ködös képe van Kelet-Közép-Európáról (is). Számos amerikai és nyugat-európai filmben találkoztam én már szláv nevű magyar szereplővel (karakterrel), illetve magyar nevű szláv, román, balkáni stb. szereplővel (karakterrel). Úgyhogy, egy amerikai (hollywoodi) f*stalicska krimivígjáték nem biztos, hogy a leghitelesebb bizonyíték:-/

ü
bbjnick

Maisie MacKenzie 2010.06.21. 17:25:40

@mavo:

Volt már erről szó: Szent István külső segítséggel szép eredményeket ért el.

Amúgy akkor lenne jogos a cigányoktól semmit nem követelni, ha nem ebben az országba élnének. Ha saját országuk lenne, mint Haitinek, akkor érdekelne itt valakit, hogy mit művelnek?

Nem hívtuk őket, ők jöttek ide. A mi gyerekeinket veszélyeztetik az iskolákban, érdekünk, hogy valami norma követést vigyünk beléjük. Szerintem ez az ő érdekük is, hogy korrekt viszonyban éljünk, ne egymás kárára.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.21. 17:26:48

@mavo:

"érdekelne, ha a "magyarokat" próbálná "idomítani" valaki, milyen sikerrel járna ..."

Tanulmányozgasd az elmúlt 150 év magyar kultúr- és oktatáspolitikáját.

ü
bbjnick

Maisie MacKenzie 2010.06.21. 17:28:35

@bbjnick:

"találkoztam én már szláv nevű magyar szereplővel (karakterrel), illetve magyar nevű szláv, román, balkáni stb. szereplővel"

Ez a valóság.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.06.21. 17:29:52

Senki nem mondta ,hogy minden cigány bűnöző ,még azok sem akik cigánybűnözésről beszélnek.Innentől kezdve az egész okafogyott, mivel hamis megállapításokból próbál következtetéseket gyártani.Azért csodálatos ,hogy bal oldali libenncsek is ezzel a szar szöveggel jöttek ,hogy nem minden cigány bűnöző blablabla,uncsi,szar,fos!Most meg már a fidesz fanok is átveszik ugyanezt?
Ettől még ha azt hallja az embr ,hogy nem büntethetők vernek össze örgeket két forintél 99% ,hogy nem svéd turisták voltak,ha tetszik ha nem.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 17:32:34

@bbjnick:

nem írtam, hogy az adott film forrásként használható, mindössze jeleztem, hogy a "magyarbűnözés" annyira közismert, hogy már egy populáris filmben is szerepel epizódként

akarod, nem akarod, az amerikai "magyarbűnözés" nem fikció.

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.06.21. 17:33:40

Most miért morogtok? Olyan szépen megírta, érthetően, egyszerű szép szavakkal, hogy MOST nincs olaszn vagy ír, netán zsidó bűnözésnek nevezhető elfoglaltság az amcsiknál.
MOST van helyette hispán, arab, afro-amerikai, miegyéb.
Ezzel igen árnyaltan ugyan, de szépen meg is fogalmazta a poszt írója, hogy MOST van mifelénk olyan elfoglaltság,amit cigánybűnözésnek lehet nevezni. Meg is indokolta, egyben egy elég megfoghatatlan, óvatos alternatívát próbált elővezetni,ami ugyan az amcsiknál,és máshol se járt magában sikerrel, de talán és esetleg valami halovány utalást tehet arra, hogy MAJD talán száz év múlva nem lesz cigánybűnözésnek nevezhető kategória. Egyben jelzi persze azt is, hogy lesz helyette más...
Szépen elmesélte azt is, hogy a gazdasági helyzet, a generációs különbség mennyit számít.
lefordítva magyarról magyarra azt próbálta a kis buta fejünkbe verni, hogy addig, amíg nem megy senkinek (mármint a nagy többségnek), amíg ki nem hal az a pár generáció (alig három-négy, persze jó általános gazdasági körülmények között), addig biza ez van, csak ne beszéljünk így róla, mert ez csúnya dolog.
Sok igazsága van a poszt írójának, de azon kívül, hogy mi itt marjuk őt, meg egymást, pont nem az integrációért, hanem a rasszizmus erősítésért sikerült egy kicsit tennie valamit.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 17:34:19

@Maisie MacKenzie:

brúsz vilisz anyai ágon német, ha már minden áron.

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.06.21. 17:34:42

@mavo:
w.blog.hu/2006/11/23/ciganymentes_ovezet

kocsmáros, aki nem átallotta kitiltani a cigányokat a kocsmájából.

A dolog úgy történhetett, hogy a kocsmáros elmerült a 19. századi fajelméletben, aztán felkelt, és merő megátalkodott rasszizmusból kiakasztotta a táblát. Vagy pedig úgy - de nyilván hazudik, mint minden náci -, hogy miután számos alkalommal verték szét a kocsmáját helyi cigányok, ebben vélte megtalálni a megoldást. Ideológiailag képzetlen szegény.

A kocsmáros egyrészt téved és bűnösen általánosít, mert biztos vagyok benne, hogy Mohácsi Viktória még két konyak után se verné szét a berendezést. Se nem rántana bicskát, és eleve nem segélyből italozna ott. És ő csak egy az ártatlanul megbélyegzettek közül. Másrészt viszont a mi kocsmárosunk azt a tiszteletreméltó folyamatot mutatja be, aminek az ember fennmaradását köszönheti.

Ugyanis az ősember, miután már háromszor telehányta a barlangot a galócától, negyedszerre úgy döntött, hogy piros gombát márpedig nem eszik; még az se érdekli, ha így lemarad egy-egy jó falatról (lásd Viktóriát fent). Hasonló okokból inkább elkerülte a medvét, ha nem volt túlerőben, mert idővel rájött, hogy a medve teljesen más szemmel nézi a világot, és az ő részéről magától értetődő, hogy az ősembert meg lehet enni. Elődünk nem előítéletes volt, hanem tapasztalt. Utóítéletes.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.06.21. 17:35:09

( www.mommo.hu/media/Van_egy_szavunk_cigany )

"Van egy szavunk: cigány Már régebben kaptam e-mailben az alábbi szösszenetet. Sokat gondolkodtam fel tegyem-e? Úgy gondoltam, megosztom Veletek.

Van egy szavunk. Ezzel a szóval illetünk immáron hétszáz esztendeje egy velünk élő népcsoportot. Ez a szavunk úgy hangzik: Cigány.

"Büdös cigány!" vetette oda Hegedűs hadnagy Sárközinek Eger ostromakor. Aztán Hegedűs hadnagy áruló lett, és Dobó felköttette. Sárközi, a cigány pedig vitézül harcolt Eger falain, és hős lett. Neve ma is olvasható odafönt a várban, a hősök nevei között.

Aztán, hogy ugorjunk egy jó nagyot az idő tengerében, eljött a közép-kelet-európai rendszerváltás reményt hozó ideje. És ezzel együtt a marosvásárhelyi magyarellenes pogrom is. S mikor leitatott és felheccelt román parasztok ölték a magyart Marosvásárhelyen, akkor Marosvécsről egyszer csak megjelentek a cigányok. Boronákat, ekéket fordítottak keresztbe az országúton, hogy a hodáki román csürhe ne tudjon bemenni a városba, és ők bizony bementek. Be Marosvásárhely szívébe, és ezt kiabálták: Ne féljetek magyarok! Megjöttek a cigányok!

És szétzavarták a román csürhét.

Nem tudok azóta sem úgy keresztülmenni Marosvécsen, hogy ne jusson eszembe a vécsi cigányok nagyszerűsége, bátorsága, mellénk állása a bajban.

Idehaza meg valamiképpen mégis baj lett.

A baj akkor kezdődött, amikor valakik kitalálták, hogy baj van a mi hétszáz esztendős szavunkkal. És azt mondták, mostantól nincsen cigány. Csak roma van. No, hát akkor mi most szépen, nyugodtan kijelentjük: márpedig ez nem így van, és eztán nem így lesz. Nem hagyjuk ellopni a szavainkat. Mi azt mondjuk, cigány, s cserébe megígérjük, nem fogjuk követelni a világ népeitől, hogy bennünket eztán magyaroknak nevezzenek. Áll az alku? Áll az alku.

A baj akkor fokozódott, amikor egy volt belügyminiszter egyszer csak kitalálta, hogy mostantól a fa-, tyúk-, kenyér-, tej- meg csoki tolvaj nem tolvaj, hanem megélhetési bűnöző. És attól fogva minden tolvaj úgy gondolta, ez jár neki. S az volt a tapasztalata, hogy ezért már ki sem jön a rendőr. Így lett egyre bátrabb a megélhetési bűnöző. S rákapott a "megélhetési bűnözés" ízére. Aztán elkezdett bejárni az öregasszonyok házába a nyugdíjért. Aztán mellékesen összeverte, később bestiálisan meg is gyilkolta az öregasszonyokat. Aztán összeálltak hordákba a "megélhetésiek", és lesték, melyik portán mi érik be éppen, s mentek, és betakarították a termést ők maguk. Ha valaki szólt nekik, kiröhögték vagy megpofozták. Volt mentelmi joguk az egészre: egy hülye belügyminiszter és két hülye párt menlevele. Szomorú, savós szemű kis emberi jogi aktivisták nyivákoltak a bűn mellé felmentést, és a rózsadombi villák harcos baloldali politikusai onnét a magasból soha nem láttak mást, csak a sok szegény, nyomorgó cigányt. És azt mondták, a szegény cigányok a rendszerváltás vesztesei, és ők semmit sem kaptak az új világtól, hát ezért.

Aki pedig eleve alkalmatlan az emberi együttélésre, és még bátorítást is kap mellé, az hamar elpofátlanodik, végképp. És most itt állunk, és ennek isszuk keserű levét.
S talán ideje megkérdeznünk, nyíltan és határozottan: mit kapott a magyar paraszt a rendszerváltástól? Azt kapta, hogy a kommunisták elvette földjéért az új rend adott neki kárpótlási jegyet, azt meg becserélhette egy színes tévére. Hát ezt kapta. S mellé tönkretették, elvették piacát, feldolgozóiparát, az árokba öntheti a tejét, és korunk hőse, a tokás kereskedő a termelési ár felét kínálja portékájáért. Ezt kapta a magyar paraszt, és éppen most készülnek kilopni alóla a földjét is. No, liberálisok, mi lesz, ha a magyar paraszt is nekiindul megélhetési bűnözni? Erre kéne válaszolni valamit, hogy enne meg benneteket kivétel nélkül a fekete fene!

Aztán a baj tovább fokozódott, amikor a megélhetési bűnözők agyonvertek Zámolyon egy magyar fiút. Állati módon verték agyon, falkában, gyáván, botokkal. És akkor jöttek a liberálisok meg a szocialisták, és egészen Franciaországig menekítették őket, miközben köpködtek hátrafelé, hogy ez egy rasszista ország. Csak a vak, a hülye meg a Gusztos Péter nem látta, hogy innen már csak egy lépés, hogy bármit megengedjenek maguknak. És jött Olaszliszka, aztán most itt van Veszprém. És mi állunk, és nem értjük, csak azt érezzük, hogy ökölbe szorul a kezünk. S miközben kezünk ökölbe szorul, ezek még mindig arról akarnak vitatkozni, hogy mit minek nevezünk és nevezhetünk.

Van egy nagyszerű, csodálatos ötletem, barátaim! Mi soha többé nem vitatkozunk erről! Mi azt mondjuk eztán is, hogy cigány. Cigány a barátunk, akit szeretünk, s akire büszkék vagyunk, sőt megvédjük bármi áron, ahogyan Sárközi védte Eger várát. De cigány az is, aki javainkra s életünkre tör, s őróla is megmondjuk, hogy cigány. S ha állati módon viselkedik, akkor megmondjuk azt is. S eztán nem is várunk tovább, remélem. Ha az állam, a mi pénzünkből fenntartott állam nem véd meg bennünket, akkor itt az ideje, hogy megvédjük magunkat. De ma a Kossuth téren kimondjuk, jó hangosan: nem tűrünk tovább! Sem a meglopásunkat, sem gyermekeink, tanáraink megveretését, meggyilkolását, sem azt, ha saját életünkre törnek. Nem tűrjük tovább! Miképpen nem tűrjük azt sem, hogy Néró egymásnak ugrasszon bennünket csak azért, mert a tűz fényénél szeretné megőrizni hatalmát. Nem tűrjük, hogy Néró mondja meg, mit olvashatunk, és mit gondolhatunk. Nem így lesz, őrült császár, máshogyan lesz! Kezdhetsz szűkölni és kucorogni!

Néró egyszer azt mondta: ha a zsidókat bántják, akkor ő zsidó, ha a cigányokat bántják, akkor ő cigány. Értjük. Kár, hogy azt még nem tudta kimondani: ha a magyarokat bántják, akkor ő magyar. De most már nem kell gyakorolnod, Néró! Erre a kis időre, ugyan minek?!"

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 17:38:22

@Blás Sailor von Wolfhausery:

"Senki nem mondta ,hogy minden cigány bűnöző"

á, dehogy, á dehogy ...

"Ellenben a cigánnyal, ami csak külsőleg ember. Nem teljes értékű mert száz százalékban a gazdatestre van utalva. Egy speciális, élősködő létforma. Önállóan életképtelen."

egyébként meg a többiek is A Cigányokról beszélnek, és esetleg megemlítik, hogy van pár nembűnöző díszcigány.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 17:39:34

@a nyugalom megzavarására alkalmas:

"Néró egyszer azt mondta: ha a zsidókat bántják, akkor ő zsidó, ha a cigányokat bántják, akkor ő cigány."

Néró ... LOL :-DDDDDDDDD

Johnny336 2010.06.21. 17:40:29

@mavo: bizony nem fikció, pl. Los Angelesben elég komoly bűnszervezet alakult ki magyarokból, akik bizonyos okokért elhagyták az országot, hogy megvalósítsák az amerikai álmot.
Csak ez az álom inkább hasonlított Tony Montana amerikai álmára :)

Jegyezték őket, befolyással rendelkeztek, nem szarral gurigáztak.

K-Európát szerintem főként az oroszok alapján ítélik meg USA-ban - ami nem gondolom, hogy túl pozitív megítélés lenne.

Maisie MacKenzie 2010.06.21. 17:42:38

@Johnny336:

Mi, közép-európaiak is az oroszok és az ukránok alapján ítéljük meg Kelet-Európát! :-)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 17:47:35

@prostatikus vogon jeltz:

"egyelőre itt azt a gondolatot mutattam csak fel, h a cigányokat kitoltó kocsmáros legalább annyira megérthető, mint a szegény körülményekáldozata romák."

szóval ugorgyunk.

tóta jóval radikálisabban képzeli, de abban én is egyet értek vele, hogy azokat a cigányokat (én a magam részéről hozzá teszem, hogy és nem cigányokat is), akik nem felelnek meg a társadalom normáinak, rá kell "venni", hogy de, igenis alkalmazkodjanak.

egy módszer fentebb olvasható. egyébként volt is rá valami kósza próbálkozás, csak hát itt éppen a rendőrség sem egy pálya ... ha az lenne, lehetne sikere az akciónak.

vö: puszták népe.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.06.21. 17:50:09

@mavo: és ez kinek az idézete víz alatt leledző liberális polgártársam?Ha azt hallja az ember ,hogy:

-rendőrre(!) támadt egy család(!)/gyerek,nagyi,papi,anyu)
-hátba rúgta a kiérkező mentőst(!) egy "ideges" rokony'
-felpofozta az orvost(!) a beteg egyik hozzátartozója
-az elkövetők között van két kiskorú,két büntetett előéletű,a "zsákmány": 1500 forint meg egy 20 éves orion tv,az idős áldozat csontjait eltörték

és TUDJA érted TUDJA 99,9% kik voltak ,és ha esetleg lát képeket tv-bn,újságban ,neten,BE IS BIZONYOSODIK ,hogy NEM TÉVEDETT,ezzel a TÉNNYEL mégis mit tudsz kezdeni ???

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 17:50:32

@bbjnick:

és sajnos felületes, mint minden "faji" problémákat feszegető bájer szösszenet.

nem, nem a cigány szó "megtiltásával" (jé, mindenki használja mégis, hogy is van ez" van a probléma, hanem azzal, hogy a rendszerváltásnak ők a legnagyobb vesztesei, és ezt eddig nem sikerült korrigálni. a romázás már csak egy tüneti kezelés volt, ráadásul ostoba.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 17:52:31

@Blás Sailor von Wolfhausery:

ha meg azt olvasom, hogy sörétessel megölik apát és fiát, akkor "magyarokra" kellene gondolnom, ugye?

jó multkorában itt a helyi kocsmában fasza kis verekedés volt, folyt a vér, meg minden. na, kik verekedtek?

Maisie MacKenzie 2010.06.21. 17:53:22

@mavo:

"a rendszerváltásnak ők a legnagyobb vesztesei,"

Akkor ők voltak az előző rendszer legnagyobb haszonélvezői.

Miért sajnáljuk őket? Nem tanultak amikor ingyen volt, lehetett, most is összekaphatnák magukat még mindig nem késő, rengeteg szervezet foglalkozik velük, de igazából mégsem akarják.

Johnny336 2010.06.21. 17:54:27

@mavo: emlékszem az ARC-plakátkiállításon volt egy nagyon jó kép.
Cigányembert ábrázolt, képaláírás:
"Régen cigány voltam, most roma vagyok.
De ugyanolyan csóró."

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 17:56:34

@Johnny336:

"bizony nem fikció"

hát persze, és szinte tankönyvbe illő, ahogy azonnal nekiláttak cáfolni. a hétköznapi bűncselekményeket A Cigányok, a fehérgallérosat A Zsidók, a maffiásat meg A Szlávok csinálják. mert hát a magyar az nem "magyarbűnözhet", a magyar az egyszerűen genetikusan nem bír bűnözni.

egyszerűen a világképük sérülne, ha elismernék, hogy van ilyen is.

Maisie MacKenzie 2010.06.21. 17:57:15

@Johnny336:

Kellett volna számlaszám is, hogy a széplelkek ne fogják vissza magukat! :-)

Nemzeti érzelmű magyarok támogatják pl. a csángó gyerekek iskoláztatását, a cigány értelmiség miért nem támogatja a népét SAJÁT zsebből?

tommybravo 2010.06.21. 17:57:22

@Maisie MacKenzie: Amikor a rendszerváltáskor elkezdtek leépíteni szerinted kiket rúgtak ki először? Amikor fellendült a gazdaság, kiket NEM vettek fel? Ez termelte ki 20 év alatt a kilátástalanságot, amiből a bűnözés a legkönnyebb kiút.

Maisie MacKenzie 2010.06.21. 17:59:12

@tommybravo:

Nem a legbarnább bőrűeket, hanem a legképzetlenebbeket, legértetlenebbeket, akikkel a legnehezebb volt együttmüködni.

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.21. 18:01:25

korrekt cikk, grat. a mandinernek is, hogy ezt közzéteszi

Johnny336 2010.06.21. 18:02:24

@Maisie MacKenzie: mert a magyar egy rohadt önző nép (én is önző vagyok), és eljutottunk oda, hogy nem segítünk senkinek - nekem sem segít senki.

SAJÁT zsebből? Jópofa. Mármint amit kap támogatást az OCÖ állambácsitól? Az adófizetők pénzéből?

Kaptak pénzt gyermeküdültetésre, láttuk a fotókat, gyerek egy darab nem volt, csak nagy buflák cigányok a jacuzzi-ban (köztük Kolor), az üdülőben.

Kaptak Lellén üdülőt felnőttképzésre, aztán most visszavette tőlük az állami vagyonkezelő, mivel rohadtul nem arra használták, amire kapták.

Lehetőség megvan, élni kell vele.
Én is ingyen jártam felsőoktatási intézménybe - aztán elhelyezkedtem, és most szépen adó formájában fizetem vissza az államba, amit kivettem, még tanulóként. Ingyen semmi nincsen, de lehetőségek adottak.

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.21. 18:03:29

@Johnny336: :) ez nem népi jellemző, mindenki önző :)

tommybravo 2010.06.21. 18:03:31

@Maisie MacKenzie: Mert a mai HR-esek is arról híresek, hogy a szakmai kvalitások alapján válogatnak, gondolom. Pláne 20 évvel ezelőtt, az épp csak privatizált vagy még állami tulajdonú cégeknél. Élj csak az álomvilágodban, fenn a budai apucid villácskájában, de a valóság egész más idelenn...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 18:04:33

@Blás Sailor von Wolfhausery:

ja, hogy trollnak tetszik lenni ... ahán. akkor csá ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 18:05:24

@Johnny336:

nem láttam, de nagyon találó ...

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.06.21. 18:09:10

@mavo: Igen, miután az egybites "liberális" troll szakkönyvet végigverted itt elkezdesz trollozni,hápersze' :)),amúgy én sem akartam veled többet foglalkozni,de azt még meg kell jegyeznem,hogy egyszer demszky falvát is eléri az, ami miatt ék-en olyan "jól" szerepelt a dszobbik,ne aggódj kicsi nyünyü :-D ,majd rádöbbensz .

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 18:09:30

@Maisie MacKenzie:

"Akkor ők voltak az előző rendszer legnagyobb haszonélvezői."

hát, ha a bányában meg kohóban, meg efféle munkakörökben végzet munkát te haszonélvezésnek hívod, akkor igen.

pont ez a baj, hogy a komcsi rezsim látszatra beemelte a dolgozók közé a cigányokat, csak éppen a tanulási és munkalehetőségeiket korlátozták le durván.

tulajdonképpen el is mondhatjuk: nagy részben a komcsi rezsim determinálta ezt a mostani pályát, még ha nem is tudhatták előre, hogy a cigányoknak szánt munkalehetőségek a bukás után megszűnnek

thwarter 2010.06.21. 18:16:36

Franciaorszagban pl nagyon kinosan ugyelnek arra, hogy mindenfele kisebbsegek kepviselve legyenek a televizioban, elsosorban a hiradoban. Ez egy igen latvanyos intezkedes, de ket oldalrol is szerintem nagyon jol kozeliti a problemat: egyfelol a kisebbsegi fiataloknak peldakent szerepel az adott illeto, hogy lam, mennyire vitte es az egesz orszag ismeri; masfelol, pontosan a hiradokhoz (khm, khm) kapcsolodo hitelessegi motivum miatt a tobbsegi tarsadalom szamara is elfogadhatobba valnak.
Ilyen intezkedeseket miert nem lehet otthon bevezetni? Meg csak noket sem nagyon mutogatnak, meg egy "bizonyos" kor alatt is igen nehez az mtv szerint orszagos hitelt szerezni, vajon valoban igy van ez? Barki valaha hitelesnek talalta Palffit?

thwarter 2010.06.21. 18:17:22

Franciaorszagban pl nagyon kinosan ugyelnek arra, hogy mindenfele kisebbsegek kepviselve legyenek a televizioban, elsosorban a hiradoban. Ez egy igen latvanyos intezkedes, de ket oldalrol is szerintem nagyon jol kozeliti a problemat: egyfelol a kisebbsegi fiataloknak peldakent szerepel az adott illeto, hogy lam, mennyire vitte es az egesz orszag ismeri; masfelol, pontosan a hiradokhoz (khm, khm) kapcsolodo hitelessegi motivum miatt a tobbsegi tarsadalom szamara is elfogadhatobba valnak.
Ilyen intezkedeseket miert nem lehet otthon bevezetni? Meg csak noket sem nagyon mutogatnak, meg egy "bizonyos" kor alatt is igen nehez az mtv szerint orszagos hitelt szerezni, vajon valoban igy van ez? Barki valaha hitelesnek talalta Palffit?

sanyix 2010.06.21. 18:19:36

azért az íreket, olaszokat, a cigányokkal összehasonlítani gáz.

Előbbiek egy olyan országba mentek aminek lakói alapvetően rasszisták, mindenféle előismeret nélkül (igen a "demokrácia fellegvára" a legrasszistább embereket tömöríti magába, akik tényleg fajok alapján utálják a másikat méghozzá úgy hogy azt a másik fajt ők hurcolták be (feketék), vagy ők irtották ki (indiánok).
De ez a két népség összeállt és megtalálták a boldogulást, még ha nem is legális módon, de legalább nem piti bűnözőként.
Ellenben a magyar nép nem rasszista, akár hogy is kapálódznak a sötétlibsik, hiszen németekkel, tótokkal, szerbekkel, stb békében élünk évszázadok óta... csak a cigányokkal van probléma (mindenhol külföldön is ahova nagyobb számban mennek), mert ők bizony szintén rasszisták, majdnem annyira mint a zsidók, így nem hajlandók más népek normáit elfogadni, megérteni hogy nem lehet minden úgy ahogy gondolják. Ezzel nem lehet mit tenni, ha nem akarnak beilleszkedni semennyire, vagy el kell különíteni őket, vagy erőszakkal rákényszeríteni a beilleszkedésre.

Johnny336 2010.06.21. 18:20:11

@thwarter: a cikkben szereplő illusztráción is tudjuk a nevét a nem kikockázott emberkének, illetve, hogy milyen autója van, hol lakik, mivel foglalkozik.
Ő is híres lett.

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.21. 18:24:53

@sanyix: ja, akkor majd rögtön elfogadják a mi normáinkat. amúgy a zsidókkal nem az volt a gond, hogy nem fogadták el a mi normáinkat, merhogy ponthogy integrálódtak, csak épp ez sokaknak nem tetszett

láplidérc 2010.06.21. 18:29:59

fejünk búbjáig ér itt a kényelmes jóléti cinikus felsőbbrendűség, észre sem vesszük, mennyire meghatározza a látásmódunkat, gondolatainkat.

Bloodscalp 2010.06.21. 18:33:09

pont ma láttam ájtatos balog zolikát a híres tévében kifejlödni a témában-szemmel láthatólag gőze sincs miként akar hozzákezdeni a beintegráláshoz...

ő is adni és bűntetni akar, de minden konkrétum nélkül beszélt...elfelejtette hogy már ki van nevezve

és mi gától egy cigót hogy rendőrnek/tűzoltónak/katonának álljon?
pl...ha alkalmas...

Csore60 2010.06.21. 18:35:41

Ha jól emlékszem, a magyarországi cigányságon belül 10 százalék a beás, ők a muzsikusok, köztük a legmagasabb a diplomások aránya. 70% romungro, ők félig-meddig beilleszkedtek, ki mennyire... A nyelvüket nem beszélik néhány szaftos káromkodást leszámítva. A környezetemben is él jó néhány olyan fiatal, akikről nem lehet megmondani a származásukat. A maradék 20 % az oláh. Na, őket a másik két csoport is utálja. Ők a sokgyerekes, magyarul rosszul beszélő, beilleszkedni nem akaró, tudó csoport. Ahol tömbben élnek, ott katasztrófahelyzetet idéznek elő. Ez a fajta, amelyik tömegben biztonságban és erősnek érzi magát, ha kell, a rendőröknek is nekimegy. Fel kéne pár családot költöztetni belőlük e Rózsadombra a vérző szívű liberálisok szomszédságába, hogy legyen reális társadalomképük. :)

Csore60 2010.06.21. 18:37:25

@Bloodscalp:

Állnak is sokan, csak éppen nem a legproblémásabb csoportból.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 18:43:17

@Bloodscalp:

akárhogyan is nézzük, a két szélsőséges megoldás baromira nem vezethet eredményre.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 18:45:00

@Csore60:

onnan kiindulva, hogy külön akció indult a cigány rendőrök toborzására, illetve hogy valósággal mutogatták a cigány rendőröket, én annyira nem hiszek abban, hogy olyan sok cigány lenne rendőr. pedig valóban, az egy irány. elég nyilvánvaló, hogy a cigány kevesebb előítélettel áll a cigány rendőrrel szemben.

szita szita péntek 2010.06.21. 18:47:42

Hát, ez ennél azért összetettebb... A történetet ki kell egészíteni azzal, hogy a szegénység per pill. nem csak a cigányságra, hanem a társadalom 60-70%-ra jellemző fogalom. Itt most nem arról van szó, hogy egy gazdaságilag dübörgő jóléti társadalomnak kell asszimilálnia a marginális kisebbségét, hanem egy egyébként is épp, hogy csődöt nem jelentő ország cipel egy olyan koloncot, amelyet az elmúlt évtizedek felelőtlen szociális törvényei aggatnak a nyakunkba.

"Ha a tanulás, a munka révén a tisztességes beilleszkedés lehetősége megnyílik a kisebbségi csoportok előtt, azok hamar megtalálják az utat a középosztályi státusz felé." - Ezzel próbálkoztak itt egy ideje. Az eredmény, hogy csak még inkább élősködővé (és gyarapodóvá) vált a közösségük. A magam részéről már nem lehetőségeket adnék, hanem kényszerítenék. Mit is értek ez alatt? Azt kellene csinálni, mint a Lengyelek. Szociális alapon járó támogatásokat nagyon csúnyán megvágni, ezzel párhuzamosan közmunkaprogramokat indítani. Elérni, hogy ne legyen perspektíva a megélhetési szaporodás. Egy emberöltő alatt a probléma kezelhető méretűre zsugorodna. Addig persze sokaknak (köztük sajnos gyerekeknek) is fájna a "rendrakás", de más utat nem látok.

Johnny336 2010.06.21. 18:50:35

@mavo: érdemes elolvasni Moldova Bűn az élet című könyvét.
Tudom, rohadt kommunista, és egy mészáros a példaképe (copyright Árokasó-blog).
Ezt most tegyük félre, írónak szerintem a legjobb, aki jelenünkben még működik, és pont nem érdekel a világnézete, ő legalább vállalja, egy teljesen ellenséges környezetben is, nem úgy mint néhány politikus, aki építette a szocializmust, aztán hirtelen kapitalista lett. Na, nem offolom a posztot...
Elég sok időt töltött a 8. kerületben, ahol mesélnek cifrát a rendőrelvtársak.
Pl. a cigányt rendőrnek programról is.

Severus 2010.06.21. 18:56:50

Nagyon jó a poszt, hiányzott már.

bryan 2010.06.21. 18:59:04

"sorolhatnánk a mára már enigmatikussá vált bűntények helyszíneit"
Miért is váltak rejtélyessé ezek a helyszínek? :)
Két posztodat és pár kommentedet olvastam, ez a második eset, hogy rosszul használsz idegen kifejezéseket. Kicsit mintha bizonytalan lennél ezen a területen.
Egyébként a magyar "etnikai bűnözés" is működött az USA-ban, amikor nagyobb számban vándoroltak ki tőlünk oda. ez általában nem sokban különbözött a többi népekétől. Egy John Jakes regényben olvastam olyat is, hogy a kelet-európai bűnözők esetében, ha nem tudták beazonosítani a nyelvet simán rámondták az illetőre, hogy magyar. Szóval nekünk is megvolt ám a hírünk a nagyvilágban. :)
A cigányok egyébként régebben nem csak zenészként találták meg a helyüket, a teknővájok és más vándor mesterek is hasznosak voltak.
Írok még majd, de most mennem kell.

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.21. 19:02:21

@szita szita péntek: szeretem ezeket a varázskalapból előhúzott százalékokat:)) az ország gazdasághelyzetét meg már épp elegen elemezték az utóbbi időben, hogy kiderüljön, nem állunk a csőd szélén. A lehetőségadással pont az a baj, hogy csak próbálkoztak, de valójában nem csináltak semmit, vagy amit csináltak, annak ehhez nem sok köze volt. A támogatásvágással egyetértek, a közmunkával már nem annyira, csak ha megfizetik rendesen

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.21. 19:07:20

Magyarországon alapvetően helytelen a cigányság, mint szubkultúra megközelítése. A szociológia, amely az egyén felől közelíti meg a társadalmat, egy alkalmazhatatlan teóriával próbálkozik, ami sosem működött. Persze, még mindig jobb, mint a politológusok és bulvármédia duettje. Ellenben az etnológia, a klasszikus nyugati típusú antropológia (Magyarországon kulturális antropológia) képes lenne hatásos metodika kidolgozására, csak éppen vagy nem érdekli a dolog, vagy megszűnt önálló diszciplínaként funkcionálni Mo-on. Az ELTE-n utóbbi, a ME-KVAT esetében mindkettő. A ME-KVAT (mai nevén ME-KVAI) intézetté visszaminősítése óta elsősorban a vizuális antropológiai területtel foglalkozik, ahol nemzetközileg is elismert tekintélyre tett szert. Gyakorlatilag jobban ismerik a tanszéket Japánban, mint Mo-on.
Miután a cigánysággal előszeretettel foglalkozó sémita szociológusok jellemzően a kultúrát leíró szavak és kifejezések jelentésével sincsenek tisztában, a cigók marginalizált helyzete tartós marad.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 19:11:41

@Johnny336:

OFF

"Ezt most tegyük félre, írónak szerintem a legjobb, aki jelenünkben még működik"

hát, ha már, akkor szegény néhai besúgónk tar sándor az etalon.

szépen el kell olvasni A mi utcánkat, az egyrészt mint irodalom is nagyon magas színvonalú, másrészt egy nagyon durva szoció ábrázolás, amit ha elolvastál, elég sok előítéleted mehet a kukába

Severus 2010.06.21. 19:12:10

@szita szita péntek: " Azt kellene csinálni, mint a Lengyelek. Szociális alapon járó támogatásokat nagyon csúnyán megvágni, ezzel párhuzamosan közmunkaprogramokat indítani."

Nézd, nem biztos, hogy ez a megoldás. Romániában nem kap szociális segélyt az, aki nem végez közmunkát. Korrekt? Elsőre annak tűnik sokaknak biztos. Épp csak nemrég csináltunk egy projektet, amihez tartós egykori (legtágabb értelemben vett) középosztálybeli munkanélkülieket kellett volna találni Erdélyben. Nem sikerült, csak újsághirdetések útján. Ugyanis ennek a rendszernek az a következménye, hogy a középosztálybeliek nem mennek el közmunkára, ami általában az, mint nálunk (utcaseprés, parkgondozás, stb) és inkább nem kérnek a segélyből. (Külföldre mennek, feketén dolgoznak, háztájiznak vagy ki tudja). Csak a romák végeznek közmunkát. Magyarul az egykor jobban szituált munkanélküliek nyomtalanul eltűntek a rendszerből! Nem volt senki, se önkormányzat, se munkaügyi központ, aki tudott volna nekünk ilyeneket mondani. Pedig vannak bőven. Gondolj bele a környezetedbe, hány munkanélküli van, vagy akit ennek a veszélye fenyeget. Őket is kiküldenéd sepregetni? Vagy te is seprűt fognál, ha oda kerülnél?

Meg lehetne csinálni persze rendesen is, mint pl. Hollandiában, ahol valódi munkát ad az állam, és nem csak ilyen pótcselekvéseket, mint nálunk. Ott az állam a munkáltatóak adja a pénzt, hogy foglalkoztassa a munkanélkülit és nem 1-2 hónapig, hanem akár évekig. De ezt 5% munkanélküliségnél még elbírja a holland gazdaság, nálunk kétlem.

Thulsa Doom (törölt) 2010.06.21. 19:15:58

@szita szita péntek: Valóban, az általad idézett mondat mutatja a "liberális" politika totális idiotizmusát. A cigányok ugyanis éppenhogy nem akarnak beilleszkedni. Pont ez a lényege a dolognak!
A cigány életérzés röhögni a dolgozó "hülyemagyaron", "hülyeparaszton" és az "én a faszomból élek", "engem a faszom tart el".

Integrálódni? Reggel korán kelni, minimálbérért dolgozni? Egy átlagos cigány család havi több mint kétszázezer forint segélyt kap havonta.
Csak röhögni tudok azokon az okostojásokon, akik szerint segély helyett inkább ingyen tankönyvet ebédet ... kapjanak. Sajnos a hétköznapi ember nem is tudja, hogy mindez mér rég jár nekik. Az önkormányzat külön állami alapból megveszi az eladó házakat és kizárólag cigányoknak adja ki. A teljes rezsit (!!!) természetesen az önkormányzat állja. Öt év után az ingatlan automatikusan a bent lakó tulajdonába kerül. Miután ezt eladja a pénz az övé és természetesen másnap már újra a "tanácsnál" van nagypofával újra lakáskiutalásért hőbörögve. Természetesen meg is kapja, csak szabaduljanak tőle mihamarabb. Akkor még nem is beszéltem a szinte minden cigánynak jár a 90 százalékos utazási kedvezmény, ami elvileg csak súlyosan fogyatékos (értsd: nincs keze, lába) egyéneknek jár.
Nagyon jól tudják, hogy minél inkább közösségellenes, visszataszítóbb a viselkedésük, annál többet érnek el.

Integrálódni???? Hova? Minek?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 19:16:18

@bryan:

jé, tényleg, emblematikus és nem enigmatikus. de speciel ez legyen az írás legnagyobb hibája. :)

mondjuk, ha már, akkor kiigazításra szorul az is, hogy "[a] mai Magyarországon azonban a hosszú ideje elhúzódó válságban szociális kilátástalanságba szorult emberek nagyrészt a roma kisebbséghez tartoznak."

ez ugyanis így nem igaz, a "segílyesek" kétharmada egyszerűen nem cigány. helyesebben úgy hangozhatna, hogy a cigányok durván felülreprezentáltak az említett körben, és az igaz is.

sanyix 2010.06.21. 19:19:42

@már foglalt: nem az nem tetszett sokaknak hogy integrálódtak, hanem az hogy mit műveltek (nem éppen tisztességes dolgokat, fehérgalléros bűnözés, belső áskálódás, bojkottok, befolyásolás, korrupció).
Egyébként mindig is külön népségként működtek, egymással hálózatban, tehát annyira nem integrálódtak, mert a kívülállókat kitaszították és teszik ma is.
És az integrálódási problémákat jelzi pl a palesztin-zsidó ellentét. Bár most már a zsidók vannak többségben, hiszen a palesztinokat módszeresen irtják évtizedek óta, de az nem lehet beilleszkedésnek nevezni, mint azt sem ahogy a földet nekik adó angolok katonáit robbantgatással, és gyilkosságokkal űzték el, nem ám szép szóval...

De ma is a saját normáikat akarják a többiekre kényszeríteni, pl holokauszt volt, annyi áldozattal amit mi mondunk, ha azt mondod nem annyi, akkor is náci vagy, ha csak kutakodsz akkor is, viszont a kommunizmus jó volt, nem voltak áldozatai, sőt más népirtás sem volt, csak a holokauszt...

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.21. 19:20:26

@Thulsa Doom: A kérdéseidre a válaszok: igen. ide. már csak azért is, hogy megszűnjön az ilyen sztereotíp picsogás.

Csore60 2010.06.21. 19:26:02

@mavo: Ne azt mondom, hogy sok van, de egyre több lesz.

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.21. 19:26:33

@sanyix: nyilván, ugyanúgy meg vannak az idióták közöttük is, mint közöttünk - én ezt nem kétlem - amit például az is gerjesztett, ahogy bántak velük. persze ettől még nem lesz értelmes, amit csinálnak, és ahogy csinálják, de nem is érthetetlen. nagy részük integrálódott itt magyarországon, már akinek-amikor engedte a rendszer, egy részük nem, ez általában így megy.

Thulsa Doom (törölt) 2010.06.21. 19:29:53

@már foglalt: Sztereotíp? Szép szó. Kifejtenéd bővebben?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.21. 19:30:30

@mavo:
Van egy idióta indiai tudós, aki megunta, hogy a cigányokat az indiai népre testálják, ezért bebizonyította, hogy a cigányok a valóságban az egyik zsidó törzs. Ezen jót röhögtem, de téged olvasva gondolkodóba estem.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 19:30:35

@sanyix:

"a palesztinokat módszeresen irtják évtizedek óta"

lol, a mostanság lezajlott fatah-hamász csetepaték pár hét alatt hozták az éves kvótát palesztin halottakból, és igen, nőket és gyerekeket is hidegvérrel, csak hát az ugye nem számít, mert nem a bibsik.

upsz, és szíria meg jordánia már 50 éve jóelőre túllépte a zsidók teljesítményét, de hát az sem számít, a baráti arabok áldozatai nem áldozatok, az nem palesztin holó, az csak úgy volt.

az mennyire lol, hogy a szíriai vérengzés, a fekete szeptember nevét viselő terrorcsoport a bibsiken akarta leverni a szírek etnikai tisztogatását :)

és a többi, és a többi. ezredszerre már egyre kevesebb kedvem van ezekkel a panelekkel foglalkozni

Vicomte de Boundoise 2010.06.21. 19:33:09

Enigmatikus - emblematikus... Szerintem rejtélyesek eléggé ezek az ügyek az enigmához, bár kétségtelenül inkább emblémák. :D Elnézést...Amúgy ismerem az idegen szavakat, de ezt a cikket nem várt figyelem kísérte, s így ez is feltűnt valakinek. Bocs...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.21. 19:35:30

@Thulsa Doom:
1.)A cigány egy szubkultúra, tehát nem szimplán egy kisebbség a többségi társadalomban.
2.) A jó vadember mítoszából kiindulva nem közelítünk, hanem éppenhogy távolodunk a vizsgált kultúra megismerésének lehetőségétől.
3.) A cigányság tudományos megismerése nem építkezhet arról az alapról, hogy a tudományt művelők magát a cigányokkal, és általában más kultúrákkal foglalkozó tudományt a fehér ember lelkiismereteként aposztrofálja, mert ez visszavezet a jó vadember mítoszához, ami ökörség.

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.21. 19:36:03

@Thulsa Doom: nem. kérdezd meg apukád, majd elmagyarázza mit jelent.

Húsleves 2010.06.21. 19:38:37

Bár a cikkel nagyrészt egyetértek, sőt kifejezetten jónak tartom, a "cigánybűnözés" kifejezés kategórikus elítélésével nem értek egyet. Ha valaki azt érti "cigánybűnözés" alatt, hogy a cigányok született bűnözők, akkor természetesen egyértelmű, hogy kirekesztő, és igazságtalan a használata. De nem ezt jelenti, és nem is olyan új. Kriminológiai fogalom, ugyanúgy, mint például a fiatalkorú bűnözés, vagy a női bűnözés. Senki sem vonja le a "női bűnözés" hallatán azt a következtetést, hogy a nők általában bűnözők. A cigánybűnözésnek is megvannak a sajátosságai, ezért foglalkozni kell vele, nem a szőnyeg alá söpörni a problémát, mert akkor sosem fog megoldódni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 19:40:49

@sanyix:

"a földet nekik adó angolok katonáit robbantgatással, és gyilkosságokkal űzték el, nem ám szép szóval"

jaj, ez de lol még, ezt a csudát eddig nem olvastam, újat tudtál mutatni mégis

hát, igen frappáns leegyszerűsítése ez egy évtizedekig elhúzódó, és meglehetősen bonyolult folyamatnak, az biztos

gondolom irakból is a bibsik verték ki a briteket 32-ben, de asszem a húszas évek eleje és a hatvanas évek között nem két országot lehetne sorolni, honkong 97-es elvesztésével bezárólag.

de ha már a pikantéria a fontos, akkor a hivatalosan 1922 óta független egyiptom, és szuezi válság lobog fel nékem, nyamm-nyamm. :)

Thulsa Doom (törölt) 2010.06.21. 19:46:31

@Mr Falafel: Valóban. A "fehér ember" egy fejlődési zsákutcában van. Valahogy a hangadói vezekelni akarnak szegény bennszülöttekért, szegény rabszolgának hurcolt négerekért, szegény zsidókért szegény kihalt dodóért, tasmániai farkasért, gyapjasorrszarvúért... Most ez a trendi. Ezért az a hülye elképzelésük támadt, hogy mindent el kell tűrni ami ellenünk irányul. Nemcsak, hogy az idegen szép, de csakis az idegen szép!

Csak apróbb hiba támadt a rendszerben, ugyanis mi csúnya magyarok kurvára nem vagyunk hajlandók vezekelni és szarunk az egészre. Hiába, kilencmillió fasisztával nehéz eljutni a liberális nirvánába.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 19:46:45

@Mr Falafel:

"A cigány egy szubkultúra"

szubkultúra egy nagy lófaszt. óriási különbségek vannak a cigányok életvitelében nagyon erősen függően attól, hogy miféle cigányok, hol és milyen körülmények közt élnek.

mondjuk ezt a szubkultúrázást részben pont azok kezdték el nyomni, akik elkúrták, hogy merhát szubkultúra, védeni köll.

védeni a lószart. ha úgy szubkultúra, hogy egy bazi nagy pattanás az állam seggén, akkor tűzre azzal a szubkultúrával

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 19:48:43

@Húsleves:

nem véletlenül írják külön a női bűnözést, meg a fiatalkori bűnözést, estébé. nincs nőibűnözés, meg nincs fiatalkoribűnözés, meg szlávbűnözés, meg olaszbűnözés

mér is?

Húsleves 2010.06.21. 19:53:38

@mavo: ezt a magyarázatot egy kicsit erőltetettnek tartom. A nyelvet nem nyelvészek hozták létre, hanem pont fordítva, magából a nyelvből vezetik le a szabályokat. És akármennyire igyekeznek, mindig marad egy csomó kivétel.

Tehetetlen Dodó 2010.06.21. 19:54:45

@Thulsa Doom: Köszönöm, hogy megemlékeztél szerény blogtársadról.

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.21. 19:56:39

@Thulsa Doom: ez valóban egy trend, minthogy a csak az idegen a szép jellegű kisebbségi komplexus is. sok a hülye, gondolom ebben csak egyetértünk. de sajna az emberiség érdeke is egyben,hogy ne fulladjon meg a saját szarában.

tewton 2010.06.21. 19:59:01

hát. ez a folytatás-cikk se valami egetrengető. aranyos, kedves, zöldesszürke-optimista véleménycikk, csak kb. mindenki ezt gondolja a népszabi-gondola-mno stb. merítéséből, ki több, ki kevesebb szimpátiával állva a kérdéshez. jóakaratú semmitmondás ez a cikk, csak valahogy olyan szépecskén nézi a dolgot, áll egyik lábáról a másikra. a szerzőnek is ajánlom a MR1 cigányfajvédő műsorának napi hallgatását, életközelibb benyomásokat kaphat pl. a beások és romungrók egymás közti (egymással szembeni) rasszizmusáról.

"kitisztulnak a beilleszkedés évszázados csatornái, és mellé újak is nyílnak" -- hah, a kapitalizmus szabadversenyében?
mondjuk a dunántúli cigányok egy része jól megél a lomizásból mint új csatornából (bár nekik köszönhetjük a "magyar, ne lopj" feliratokat is ausztriában).

Bell & Sebastian 2010.06.21. 20:00:34

@Mr Falafel:
Szép, tisztán bevitt ütések. :)

@mavo:
Egy ragadozó fajt csak tudsz mondani, még ha humanoidnak is látszik. Komoly szakirodalma van, vagy kétezer éves.
A szimbióta élősködés vagy tisztogató segédség mennyivel lenne jobb vagy elfogadhatóbb, esetleg helyénvalóbb?

Vitézül küzdöttél, ha a hatékonyságról most nem ejtünk szót. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 20:02:16

@Húsleves:

"akármennyire igyekeznek, mindig marad egy csomó kivétel"

és valamiért pont az egy szem cigánybűnöző/cigánybűnözés kifejezés az az "egy csomó kivétel".

a macska rúgja meg, hogy micsoda különös véletlenek vannak ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 20:03:02

@Bell & Sebastian:

"Egy ragadozó fajt csak tudsz mondani, még ha humanoidnak is látszik. Komoly szakirodalma van, vagy kétezer éves."

na, váltunk zsidózásra? :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 20:03:59

@Bell & Sebastian:

(egyébként szeretem az ilyen bejelentéseket, hogy micsoda fölényes győzelmet arattatok. 99%-ban az érvek elfogyását jelzi a melldöngetés)

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.21. 20:09:38

@Bell & Sebastian: ami azt illeti az ember már több ezer éve ragadozó faj, hatékonyságról tényleg nem ejthetünk szót, bár ez idiótáknál talán nem is szempont.

NemzetköziKockázatközösség 2010.06.21. 20:09:49

@mavo: Azt állítod, hogy cigány bűnözés van, de az nem cigánybűnözés?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 20:10:48

"Reggel korán kelni, minimálbérért dolgozni?"

minden bizonnyal ez az oka annak, hogy a földet lapátolós munkáknál feltűnően sok a cigány: az könnyű munka, bőven ráér délben kelni, és sok százezret fizetnek érte havonta :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.21. 20:12:52

@FizessunkTobbetHogyLegyenElegParkolohely:

mert nem? természetesen vannak cigány bűnözők, sajnos a létszámuk arányához képest kurva sokan. de magyarbűnözés sincs, magyar bűnözők annál többen, szintén sajnos.

mi ebben a nehéz?

Húsleves 2010.06.21. 20:24:50

@mavo: ha szerinted egy kivétel van a magyar nyelvben, akkor el is mondtál mindent.

Sólyom Bátor 2010.06.21. 20:27:01

Mennyien ráröppentek erre a témára, és milyen vehemensen megy az adok-kapok. És soha senki nem jut semmire. Egyáltalán mire lehet jutni ez ügyben?

Mocskos, mosdatlan, munkakerülő, almosan szaporodó, bűnöző nép contra a sok cigány származású bűnöző nem lehet alapja, hogy általánosítsunk minden romára.

Az igazi izgalom az, hogy miket köszönhetünk a roma kultúrának, mit lenne érdemes megtanulnunk tőlük. (És egyébként bármilyen más néptől, kisebbségtől is, például a zsidóktól) Ez lenne izgalmas, nem ez az "nem-de" játék. :-)

Húsleves 2010.06.21. 20:31:07

@Sólyom Bátor: azért a "Mocskos, mosdatlan, munkakerülő, almosan szaporodó, bűnöző nép contra a sok cigány származású bűnöző nem lehet alapja, hogy általánosítsunk minden romára" alternatívák közül én ki merem jelenteni, hogy kevésbé tartom elfogulatlannak a második alternatívát. Te nem?

Yasashi Tanuki 2010.06.21. 20:37:49

Tényleg új fogalom a cigánybűnözés?

Moldova György: Bűn az élet (1986)

dia.pool.pim.hu/html/muvek/MOLDOVA/moldova00071_kv.html

...
– Milyen típusú bűnözőkkel kerülnek szembe a leggyakrabban?

– Három nagy csoportra lehet osztani őket: cigány bűnözőkre, fiatalkorú bűnözőkre és prostituáltakra.

A kerület kilencvennyolcezer lakosából legalább tízezer a cigány, ez a szám nemcsak az őshonos józsefvárosiak miatt ilyen magas, de a peremkerületekből és Angyalföld szanált részeiből, például a Gyöngyösi út környékéről is sokan idetelepültek. Nem akarok rosszindulatú lenni, de szerintem más kerületek egyszerűen nem fogadták be őket.

A tanács eredetileg csak három-négy embert utalt be egy szükséglakásba, de hamarosan jött utánuk a rokonság, mindenféle retyerutya. Hozták magukkal a régi nomád szokásaikat, nem tudnak beilleszkedni egy bérház kötött rendjébe. A Bacsó Béla utcában előfordult, hogy a gyerekkel az utcára nyíló ablakon pisáltattak ki.

A lumpen elemek terror alatt tartják az egész házat; este tízkor szól a telefon az ügyeleten, valaki bejelenti, hogy egy részeg cigány rugdossa a lakása ajtaját. Kimegy a rendőr, behozza az illetőt, de mit tehetünk vele? A legjobb esetben adhatunk harminc-hatvan napot garázdaságért – olyan emberek, akik már öt-hat évet ültek börtönben, egy-két hónapot bilin is kibírnak. A sértettek sokszor maguk kérik, hogy ne csukjuk be a garázdát, mert egyszer kiszabadul, és akkor könyörtelen bosszút áll rajtuk. A többi lakó pedig nem mer eljönni még tanúnak sem, holott a lakóközösségben kellene lenni annyi erőnek, hogy meg tudja védeni önmagát
....

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.21. 20:43:47

@Sólyom Bátor: Minden általonositás alapja az arányszamokban rejlik.
A cigányság esetében a dolgos,becsületes
cigányok aránya (maximális jóindulattal):százból egy.
Na, éppen ez az egy az, aki ebben a tekintetben nem képezheti semmilyen hivatkozás alapját.
Ilyen egyszerű.

Sólyom Bátor 2010.06.21. 20:43:58

@Húsleves: Dehogynem. Csak azt látom, hogy ez a vita sehová nem vezet, a felek megmakacsolják magukat, és érvkészletük inkább csak ugyanannak hangsúlyos ismételgetése. Azért javasoltam elmozdulási pontnak a magyarországi kultúra és az etnikumok összefüggéseinek kérdését. Talán, onnan lehet valahova jutni.

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.21. 20:46:23

@axispolaris: mikor volt időd megkérdezni az összes cigányt? de legfőképp hogyan?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.21. 20:51:13

@mavo:

Bayer Zs. egy jöttmagyar/hígmagyar szentimentális jakobinus:-)

ü
bbjnick

Húsleves 2010.06.21. 20:55:26

@Sólyom Bátor: jó, ebben igazad van. Egyébként szerintem is furcsa, hogy a cigányokra nem próbálnak hatni ezen a téren, hogy van saját kultúrátok, például világhírű a zenétek, legyetek büszkék rá, műveljétek magas szinten. Pedig ilyen dolgok is ösztönzők lennének. Amelyiket érdekli a zene, az például tanulni is hajlandó érte. Mert szereti.

Sólyom Bátor 2010.06.21. 20:58:35

@axispolaris: Egyrészt, a százból egy, eget verő baromság. (Ha a valóban dolgos és szinte pettyezetlen erkölcsű emberekre célzol, akkor az arány persze, helyes, de akkor az az arány származástól függetlenül áll minden magyarországi nem roma emberre is :-))

Tény, hogy a roma lakosság arányaiban jelentősen nagyobb mértékben él rendszeres bűnöző életet, mint a nem romák. Ezt végre ki kéne mondani, ebben igazat adok neked. (Engem is dühítene, ha nem mondhatnék ki olyan evidenciákat, mint hogy a jobboldali emberek sokkal inkább arrogánsak, fafejűek, morálisan és ideológiailag jelentősen kevesebbek, mint a liberális gondolkodásúak.) Viszont, azt már nem gondolom, hogy az azonosan rossz szociális körülmények között élő embereket vizsgálva szintén nagy lenne a különbség a roma és nem roma bűnözés között. Vagyis, a szarul élő embereknek nagyjából azonos százalékát sejtem bűnözni, legyen roma, vagy nem roma. Erre mondják, hogy a roma bűnözés nem "faji" kérdés, hanem szociológiai.

Arról nem is beszélve, hogy még mindig kevésbé rongálja a létet, a kulturális közérzetet egy roma prostituált, vagy épp egy tolvaj, mint a jobboldali blogkomment megszólalások legtöbbje. Ez van: százszor inkább élek együtt roma és nem roma bűnözéssel, mint megátalkodott, szűk látókörű emberekkel. (Akinek nem inge...:-))

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.21. 20:59:26

@tewton:

Ide vezet a hamis identitástudatok erőltetése, gerjesztése: atavisztikus törzsi ellentétek törnek fel. Ezt az egész cigánytémát stornírozni kell és szociális, (társadalmi) mobilitási kérdést kell belőle csinálni. Tanulj, dolgozz, boldogulj tisztességesen, legyél jó magyar, ehhez segítséget kaphatsz (mint a többi állampolgár)! És ne nagyon "bűvészkedj", mert azt (senkinek sem) toleráljuk!

ü
bbjnick

Sólyom Bátor 2010.06.21. 21:00:40

@Húsleves: Az igazi probléma nem az, hogy a romáknak ezt senki nem mondja meg (mert szerintem, megmondják), hanem az, hogy a magyar társadalomnak nem mondja el senki. HA elmondanák, akkor vélhetően kevéssé lenne kirekesztő az ország a romákkal szemben.

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.21. 21:02:57

@már foglalt:
Tegnapelött, délután 3 és este 7 között.
Hangosbemondóval.

Húsleves 2010.06.21. 21:05:15

@Sólyom Bátor: igen, a magyarokban is jobban tudatosítani kellene. Valahogy nem úgy mutatja be a média a kultúrájukat, mint más nemzetiségekét, például a románokét, vagy a svábokét.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.21. 21:06:32

@Sólyom Bátor:

"...még mindig kevésbé rongálja a létet, a kulturális közérzetet egy roma prostituált, vagy épp egy tolvaj, mint a jobboldali blogkomment megszólalások legtöbbje. Ez van: százszor inkább élek együtt roma és nem roma bűnözéssel, mint megátalkodott, szűk látókörű emberekkel." --- írod.

S ez szerinted kit minősít? És hogyan?

ü
bbjnick

Bloberf 2010.06.21. 21:08:11

Az elgondolkoztató, hogy Uj-Zélandon 60 százalékban maorik vannak a börtönben. Nos ha abban a tényleg jóléti országban ez igy van akkor a blogiró mégis mit gondol hány (száz) évbe telik amig a cigányság nagyrésze a középosztály része lesz?
A bünözés tény, magyarázható a kitaszitottsággal, szegénységgel de azért a gyors és könnyü pénzszerzés lehetösége sem elhanyagolható ok.
Szerintem az is egy nagy ellentmondás mindenki számára, hogy egyrészt -te roma vagy saját identitással, saját kultúrával, saját nyelvvel. Ezzel már bele is sulykolják, hogy te más vagy. Azután jön a nagy duma az integrációról de akkor már minden tekintetben egy más közösség tagja ahol természetesen otthon érzi magát. Aztán, hogy ez az ellentmondás problémává növi ki magát az már azért is van mert a roma idivid követelményeket támaszt de már mint szervezett erö. Szerintem itt lett a kutya eltemetve, hagyták és segitették öket, hogy szervezett erök legyenek amitöl azt remélték, hogy igy majd sok gondtól megszabadulnak ami ahogy kinéz pont az ellenkezöje lett.

Sólyom Bátor 2010.06.21. 21:08:26

@bbjnick: Azt gondolom ez a jobboldalt és engem is minősít. A jobboldalt lefelé, engem felfele. :-))

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.21. 21:08:42

Blogmotor, ***** **** ***! ***** *******?

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.21. 21:13:02

@már foglalt: Ma te mannek tartod magad,igen, akkor az vagyok.

Bloberf 2010.06.21. 21:15:02

Na és a bünözés. Nem fog eltünni akkor sem ha jobban fognak élni. Csak bizonyos rész meg fog változni. A botok meg a kések helyett megszokottabb lesz a löfegyver. A világ affelé fejlödik.

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.21. 21:15:49

@axispolaris: na ez nagyszerű. figyu csak, a kiscicám fenn maradt a fán, segítenél?

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.21. 21:19:14

@Bloberf: minden nemzetiségben vannak bűnözők, miért tűnne el.

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.21. 21:19:57

@Sólyom Bátor: "Engem is dühítene, ha nem mondhatnék ki olyan evidenciákat, mint hogy a jobboldali emberek sokkal inkább arrogánsak, fafejűek, morálisan és ideológiailag jelentősen kevesebbek, mint a liberális gondolkodásúak"
Ettől lefagytam.
Kommented többi része egyszerűen hazugság,de ez...

Thulsa Doom (törölt) 2010.06.21. 21:21:58

@Húsleves: Ó bazdmeg! "Valahogy nem úgy mutatja be a média a kultúrájukat, mint más nemzetiségekét..." Nyilván azért mer a cigány kultúra bemutathatatlan, mert az maga a bűnözés, élősködés. Ezt még a cigányok is tudják és büszkék is rá.

A polkorrekt média persze erőlködik, így kultúra címén alumínium vizeskannával meg kanalakkal csörömpölő, dikháló cigányokat mutogat. Mert mást nem tud/mer.

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.21. 21:29:59

Tudod,ez nem az az érzelgős hollywoodi fajta...

Húsleves 2010.06.21. 21:35:31

@Thulsa Doom: bocs, tényleg nem akartam álszent lenni. Nem azokra gondoltam, akik bűnöznek, hanem azokra, akik például nagyon jó zenészek. Azok példaképeik lehetnének azoknak, akik nem ezt látják a környezetükben követendő mintának.

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.21. 21:35:33

@axispolaris: az igazi superman nem ezt mondaná, biztos, hogy nem egy gagyi utánzat vagy? na ki vele,hogy volt ez a közvéleménykutatás!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.21. 21:47:00

@mavo:
Hú, bazmeg, hogy te mennyire tájékozatlan vagy! Éppen az a gond évtizedek óta, hogy politikai szinten nem hajlandók érteni, mit jelent a szubkultúra kifejezés.Nincs, aki elmagyarázza nekik, mert a szociológusaink zöme egyszerűen hülye. És persze liberális származásúak is mellé.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.21. 21:53:54

@Sólyom Bátor:
Kíváncsi lennék, ha anyádat megtekernéd, nálad is hülyébb gyerek születne-e, vagy az teljességgel lehetetlen.

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.21. 22:05:13

@Mr Falafel: ragyogó érvek, szerintem meggyőzted

Thulsa Doom (törölt) 2010.06.21. 22:14:16

@Húsleves: Hagyjuk már ezt a "kiváló zenészek" dolgot! Most akkor hegedüljön mind az egymillió? Vagy medvét táncoltasson?
Egyszerűen nincs rájuk szükség. Nem a mi világunkba valók. Kár ezt túlbonyolítani.

martonx 2010.06.21. 22:21:28

A szlovák példát favorizálom.
Segélyeket hirtelen megfelezni, aki elkezd ugrálni azt lelőni.
Gyanítom hirtelen máris több cigány jelenne meg a munkaerő piacon.

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.21. 22:27:37

@már foglalt: A fenébe,lebuktam!
No hát akkor igy esett:
Érett a meggy.
A gazda éppen a postára sietett,bosszús volt,sárga és másszinű csekkeket szorongatott kérges parasztujjaival.
Káromkodott magában veszettűl.
A csíkos teszkóból jött éppen,400 jó magyar forint volt a meggy kilója.
Hát neki éppen meggyfája volt, úgy 30 hektáron.Tegnap jött a felvásárló,60 forint kilója,mondta.
Hát ha én mostan kifizetem esztet a csekkeket,marad 3 forintom kilónként,merhogy a szedésért is kifizetek ötvenet,morfondirozott.
Száz,jól megtermett cigány állt a posta bejáratát eltorlaszolva,merhogy éppen segélyostás napja volt.
Egy életem-egy halálom,esett végső kétségbe a gazda.Ki akar dolgozni!?-kérdezte ezektől.
Dermedt csenddé változott a szines sokadalom moraja rögvest azonmód.
Egy purgyé ugrott ki a tömegből: én akarok !
No hiszen lett is riadalom!
Leköpdösték jobbról-balról,jól el is látták a baját ennek,aztán az öreg gazdának is,mer hogy miér provokálja őket a parasztja.
Jött is a helyi csendőr iziben.
Éppen a falú szélén lakott, aroma lakópark mellett,érthető hát hogy féltette a családját.Kirekeszt a rásszista -üvöltötte a fő kan cigány.
A biró izig-vérig demokrata volt,a libertinus fajtából méghozzá.
Precedens volt az itélet értékben kifejezve.
Számokban,években: három.
No, bevonult az öreg a börtönbe muszályból.
Húsz rekeszre oszlott a kóter, 5 ember mindegyikbe.Sorakozót fújt az örség pitymallatkor.
Hát a száz emberbűl egy vót csak ember a sorban.
Igy esett éppen,ahogy ezt elregéltem.

Húsleves 2010.06.21. 22:29:14

@Thulsa Doom: nem, én csak a kultúrájuk ápolására gondoltam, például rendezvényeken, tévében, stb. És nem csak erre, hanem ez egy dolog, ami eszembe jutott, de nyilván csak kis dologgal járulhat hozzá a felemelkedésükhöz. Ennél fontosabb például, hogy iskolába járjanak, dolgozzanak. Amúgy nem akarok álszentnek látszani, én is tudom, hogy milyen viszonyok vannak sok cigány közösségben, én sem szivesen élnék közöttük. Ezért nem értek egyet a betelepítéses felzárkóztatással, mert az csak feszültségek keltésére jó. De ettől nem gondolom, hogy nincs rájuk szükség. Valamit tenni kellene, de nem könnyű a dolog. Az amerikai, meg hasonló pozitív példák azért sántítanak, mert ott rengeteg pénz van. Könnyű eredményt produkálni 20 pedagógusnak meg szociális dolgozónak egyetlen cigány családon, hogy megmutassák: "tessék, ugye megmondtuk, hogy lehetséges ez!". De egymillió emberhez temérdek pénz kellene.

picur3ka 2010.06.21. 22:31:07

Istenem! USA, meg a tobbiek.

Amint Sztojka meg a vietnamiak atveszik Kadarektol a drog uzletet.

Ir harci/bunbandak tobb szaz eve ismertek, a jelenseg skociai elterjedeset is az ir bevandorlok szamanak novekedesevel hozzak egyesek osszefuggesbe. Ilyesmirol pl Wales lakossaga nem hires.

A sziciliai kulturalis orokseg szinten helyileg is jol ismert.

A ciganysagrol is jol dokumentalt tortenelmileg a keregetes, zsebtolvajlas es utcai rablas pl, tobb orszagban.

Ilyen sztereotipiank a szerbekrol, horvatokrol pl nincsen. Pedig voltak, s vannak ilyen kisebbsegeink.

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.21. 22:40:11

@axispolaris: jó példa az összetétel hamisságára, én ismerek úgy egy tucat cigányt, ebből mindegyik dolgos, becsületes ember. akkor egy tucatból egy tucat cigány dolgos, becsületes ember?

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.21. 22:42:43

@már foglalt: Vietnámiak azok,ha ugyan nem hazudsz,más lehetőséget nem látok.

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.21. 22:54:08

@már foglalt: Krétai lennél,vagy cigány,hogy nemhazudva hazudod igaznak magadat, meg lopod itt a napot,meg még ki tudja,mi mindent ?

Balaint 2010.06.21. 23:00:00

@Vicomte de Boundoise:

Látod, mondom én.

Sebaj új világ kezdődött.

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.21. 23:02:24

@axispolaris: magyar, egyébként közben dolgozom, és te?

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.21. 23:10:49

@már foglalt:
No, hát éppen dolgozok én is mostan.
Meg magyar is lennék éppenséggel.

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.21. 23:20:08

@már foglalt: Tetszett remélem a köz véleményének kutatását helyettesitő tanmesém,a kedvedért rögtönöztem de nem éppen a képzelet műve,valósag biz a, mostani és a miénk.
Hogy szakadna az ég rájuk és a krétai fajvédőikre nemkülönben!

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.21. 23:33:52

@axispolaris: kreatív volt, elismerésem, nem kétlem, hogy történik ilyen, de nem hiszem, hogy az utálattal bármire mennék. nem érdekem, és az országé sem

bryan 2010.06.21. 23:50:22

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
A magyarokról jól tudjuk, hogy betyárként letettek valamit az asztalra. Volt köztünk gyilkos, rabló, tolvaj, ennek különböző kombinációi, vásári késelések, kocsmai verekedések, amit akarsz. (Vö. Móricz: Barbárok) A székelyek bicskái is híresek. Gion Nándort is érdemes olvasgatni a Vajdasági magyarok egyes szokásairól. Persze, mi magyarok ettől függetlenül ártatlan bárányok vagyunk mind egy szálig.
(Tévedés ne essék, itt csak arra szeretnék utalni, hogy nincs kollektíven nagyobb bűnöző hajlamot mutató nép, a tartós nyomor minden közösségből kitermel nagy számú bűnözőt, önpusztítót, meg sokféle devianciára utaló jelenséget.)

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.21. 23:58:42

@már foglalt:
Nem utálat az,undor és megvetés elegye inkább.
Mégcsak nem is a személyes érintettség okán legelsősorban.
Elemi igazságérzet,magasabb elvek,becsületbeli ügyek és hasonló atavizmusok vannak a személyes viszonyulásom mögött.

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.22. 00:23:18

@már foglalt: Szupraracionalitás mint vezérlő principium a személyfölötti irányába való törekvésben.Ennek moralitássá válása értelmében való lefokozódás a perszonális kondicionáltság szentimentumokkal valo átitatottsága lévén,hogy egészen pontos legyek.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.22. 00:23:38

@Mr Falafel:

áhán, szóval write-only üzemmódban teccik élni.

az is valami, nem?

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.22. 00:28:48

@axispolaris: én is ezt mondtam, csak négy szóval.

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.22. 00:44:39

@már foglalt: Nem.
Az irracionalitas szubracionális mozgatottság többnyire(lsd.cigányok és egyéb állatfajták).
A szupraracionalitás a halott, formákba merevedett ,absztrakt gondolatképzödményeknek a felülmúlás értelmében való meghaladása.
Jó éjszakát.

Frick László Emlékzenekar 2010.06.22. 00:51:42

Az jutott eszembe, de fogalmam sincs, honnan, elnézést, hogy kb az aktivista Michael Knight "blog" ártatlan jógyerek jópofiságával huncutkás hajcsigám sündürüzvést, de Ficsor Ádámot mért hagyja ennyire békén a média 2006 óta? Mire ez a nagy kímélet, meg-se-említés, holott jó nagy sötétállata (de nem ló) a Bátor Oroszlán (tudjátok, aki szerint A Cigány gyáva...) kommunikációs balkeze volt GálJéé után, tudjátok, az a kolozsváriszalonnaképű, akinek az a jónő felesége van, szóval egy ilyen figura hogy tudja megúszni a nem és meg se említést? Azt tudom, hogy indexéknek cukipofa havercsávó, de nektek? Hm??

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.22. 00:51:45

@axispolaris: ezzel azt akartad bizonyítani, hogy van agyad, csak cigánykérdésben nem használod? korrekt levezetés

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.22. 01:14:09

@már foglalt:
Bizonyitásra semmi szükség.
A nem szublimált indulat a hiányból fakad.Nem agyra lenne itt igény.Agya van a cerkófmajomnak,a cigánynak de még talán a cigány fajvédőnek is.
Igázság,becsület,nemeslelküség a hétköznapokban.
Nem üdvmohóságból fakadó,templombajáró ájtatosság hanem szakrális fénybe öltözés az ünnepnapokon.
És persze a fentieknél kevesebb pátosz.

picur3ka 2010.06.22. 01:15:07

@bryan:

Kisse indulatbol tamad. En ilyet semmi szin alatt nem mondtam, hogy nekunk ne lennenek bunozoink.

Semmi kollektiv bunossegrol sem beszeltem. A maffiarol szinte mindenkinek eszebe jut Olaszorszag, ez azonban nem jelenti azt, hogy minden olasz bunozo.

Ilyet mmondani epp annyira butasag lenne, mint a szegenyseg es a bunozes koze egyenloseg jelet tenni.

Meg akkor is, ha a nyomor nem szep es borzalmakat tud produkalni.

Hasonloan, a kisebbsegi let bunozoket teremt, kisse santit.

Bunozo hajlamu es bunozoi retegek szinten emmigralnak, nem csak a kedves emberek kivaltsaga ez.

A vietnami fu termesztok peldaul ezert jonnek ide es nem azert termesztik, mert el vannak nyomva.

A kozep-europai bevandorlok Angliaban 80% folotti aranyban dolgoznak, plusz, aki tanul. A bunozoi reteg azzal a szandekkal jon ide, hogy bunozzon.

A ciganysagot illetoen adott egy specialis problema: mosdatjak a bunozoiket. Ennek logikus kovetkezmenyei vannak. Se az albanokat, se a kinaiakat nem hallottam meg panaszkodni, rasszizmust kialltani, ha egyet lecsuknak.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.06.22. 06:42:40

Lehet csűrni csavarni meg relativizálni jó liberális szokásokhoz híven,de attól még a cigány az olyan hogy lop. Meg öl ha olyanja van.

Sólyom Bátor 2010.06.22. 07:00:43

@Mr Falafel: Ilyen mondatokkal az a baj, hogy lehetséges, hogy mondjuk, már meghalt az anyám, és akkor ez több, mint neveletlenség, nem? De. :-) Egyébkét nem halt meg, de ezt te nem nagyon tudhattad. Múltkor egy kicsit nagyobb vehemenciával (bár semmivel sem szellemesebben) kezdtél bele valami hasonló színvonalú párbeszédbe, ami végül a részedről abba maradt, gondolom, mert rájöttél, hogy nem csak hogy messze a szintem alatt gondolkodsz, írsz, de még a másik szopatásában sem nagyon vagy sehol, amikor kifogytál az érvekből (ami veled elég hamar megesik). Szóval, ha akarod, folytathatjuk, de akkor most nem állok meg ott, ahol már nyilvánvaló a szellemi vereséged.

Szóval, szólj, és indulhat a szócsata, Falafel. :-)

Sólyom Bátor 2010.06.22. 07:07:02

@Mr Falafel: Kezdjük talán azzal, hogy, lám, abból sem sült ki jó, amikor a te anyádat tekertem meg. :-)
Ez még nem Te vagy, persze, ennyire nem volt gáz a dolog, anyád egy cserebogarat vetélt (nem is igazit, érted, cserét? Kurva jó, nem?). Nos, beszélt rólad is, arról, amikor megesett veled: azóta az orrában van a galacsin szaga. Édesapád kedves figura volt, életcélja, hogy egy hatalmas szarkupacot hozzon össze, kisebbek görgetésével múlatta az időt, már-már kudarcba fulladni látszott életcélja, amikor végre megszülettél te.

Hát, ilyesmikre lehet számítani. (Ami azért jobb, mint tied, nem? De. :-))

Sólyom Bátor 2010.06.22. 07:09:04

@axispolaris: Miért lenne hazugság, amit a statisztikákról mondtam? Angyalföld mélyéről származom, nem gazdag családból, a téren nem volt cigány, és mindenkiből bűnöző lett hosszabb-rövidebb időre. Ez van. Ez szociológiai kérdés.

Alfőmérnök 2010.06.22. 07:14:46

Molnárgörény posztja a témában 2007-ből:
molnargoreny.blog.hu/2007/06/15/no_keretik_lefasisztazni_i_a_ciganyokrol

(Érdemes elolvasni a többi részt is.;)

Maisie MacKenzie 2010.06.22. 08:41:13

@Yasashi Tanuki:

"A Bacsó Béla utcában előfordult, hogy a gyerekkel az utcára nyíló ablakon pisáltattak ki."

A cigány "gyermek nevelésben" alap, hogy a fiú gyermek oda hugyozik ahová akar. Ez komoly.

Ott baszták el, hogy ezeket beengedték a városokba.

Külön, a saját építési szokásaikat felhasználó stílusban tervezett településeket kellene létrehozni számukra és ipari parkokat a szomszédságukban, itt napi 6 órában egyszerű betanított munkára lehetne őket fogni. Ez maximum amit ki lehet a nagy többségükből hozni.

Közben azért ügyelni kellene arra is, hogy gyermekeik száma ne legyen kettőnél több, így az idő lassan megoldja a beilleszkedési problémát.

Johnny336 2010.06.22. 09:11:01

@Sólyom Bátor: Angyalföld mélyén nem volt egy darab cigány sem (szentéletű, bűnöző, ez most mindegy)?
Ez a rózsadombi Angyalföld? :)

Úgy tudtam, a liberalizmus arról szól, hogy elfogadjuk és tiszteljük egymást úgy ahogy vagyunk - mármint ahogy a másik van. Ehhez képest az összes jobboldali szavazó egy gyökér fasz hozzád képest, mert te liberális vagy, és a jobboldali szavazók mind gyökerek - a fenti egyik kommented szerint. Akkor ez elfogadás részedről? Vagy csak az elfogadás kérdéséhez is liberálisan állsz, és azt fogadod el, aki neked tetszik? Kíváncsi vagyok.
Képzeld el, hogy egy gyerekkori barátod jobboldali szavazó. Ő is szarszemétszar alak? ("Madarat tolláról..." - ugye :D)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.22. 10:35:45

@Húsleves:

"ha szerinted egy kivétel van a magyar nyelvben, akkor el is mondtál mindent"

á, újabb szómágus érkezett közénk, welcome

az fel sem merülhet, hogy az angol bűnöző/bűnözés, fiatalkorú bűnöző/bűnözés szabályszerűség alól az egy szem kivétel a cigánybűnözés. nem, ilyet én nem állíthattam, hogy venné az ki magát.

azt, hogy a magyar nyelvben úgy en bloc ez az egy kivétel létezik. na, azt már igen. az olyan logikus.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.22. 10:37:10

@Yasashi Tanuki:

"Három nagy csoportra lehet osztani őket: cigány bűnözőkre, fiatalkorú bűnözőkre és prostituáltakra."

nédda, hát nem külön írta a barma? cigány bűnözők. mik vannak!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.22. 10:43:07

@Mr Falafel:

hm, egy egész szakma és csupa liberális. fájin.

olyan szakma van, ami meg csupa konzervatívból áll?

nekem valahogy eddig ilyenek nem jártak az eszemben. pedig egyszerűsítené az életet, az szentigaz. postás, tehát náci. kalaposinas, tehát komcsi. bankár, tehát miépes. vagy mittom.

az persze teljesen elképzelhetetlen, hogy ért ahhoz, amit csinál, ezért látja másként, mint te?

á, gyorsan elvetettem. lehetetlenség. te biztosan jobban tudod.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.22. 10:47:44

@bryan:

sokadszor ajánlom kötelező olvasmánynak a puszták népét. az összes cigányokkal összekapcsolt móka benne van: késelés, lopás, rablás, erőszak, amit akarsz.

Maisie MacKenzie 2010.06.22. 10:48:34

@mavo:

Ja, ezért nem értjük meg egymást, mert túl bonyolult (már akinek) a nyelvünk! :-)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.22. 10:48:42

@Johnny336:

na, ebben a dörgedelemben a jobboldali savazót szépen lecseréled cigányra, és megérkeztél a hova is.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.22. 10:59:23

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

azért a szövegben már a jóval korrektebb "gyermekkori bűnözés" kifejezést használja többször, mint ezt az idióta gyermekbűnözést. amúgy meg lásd feljebb az idézetet: cigány bűnözés

Maisie MacKenzie 2010.06.22. 10:59:35

@mavo:

Azok a politikusok, akik a szegények jótevőinek hiszik magukat, valójában tönkreteszik országukat, s a legtöbbet éppen a szegényeknek ártanak.

„Nem véletlen, hogy a bölcsőtől a sírig gondoskodó jóléti állam prókátorai mind Julius Nyerere nagy csodálói közé tartoztak” – olvassuk a City Journalben Theodore Dalrymple, a harcos liberális publicista tollából.

Dalrymple a nyolcvanas években orvosként járt Tanzániában, ahol akkor már negyed százada Julius Nyerere államelnök igen lesújtó eredménnyel próbálkozott meg az afrikai szocializmussal. A kávéexportra alapozott mezőgazdaságot erőszakkal kollektivizálta, a külkereskedelmet pedig állami irányítás alá vonta. Ezután nemhogy más növények termesztése fejlődött volna, de még a kávékivitel is csökkent. Az ország hamarosan élelmiszersegélyre szorult, és ennek intézésére aztán hatalmas hivatali apparátus jött létre. Voltaképp Tanzánia legnagyobb exportcikke a segélyek iránti kérelemtömeg lett. Az apparátus – mint Afrikában másutt is – természetesen abban volt érdekelt, hogy az ország magatehetetlen maradjon, különben nem lenne szükség a segélyekre. Az egyszerű emberek pedig látták, hogy ha gondoskodni akarnak gyermekeikről, akkor arra kell törekedniük, hogy csemetéik bekerüljenek a segélyosztó apparátusba.

Dalrymple különben is igen nehezen kezelhetőnek tartja a szegénység fogalmát. Tanzánia előtt egy kis csendes óceáni szigeten szolgált, s ott az önellátó és cserekereskedelmet folytató emberek meglehetős elégedettségben éltek. Egy közeli szigeten viszont a függetlenné váló helybéliek foszfátbányához jutottak, s többé nem kellett dolgozniuk. Nem boldogabbak lettek tőle, hanem kövérebbek és cukorbetegek.

Manapság azt szokás szegénynek nevezni, aki az egy főre eső átlagos jövedelem felénél kevesebből él. Eszerint azonban előfordulhat, hogy hiába nő mindenkinek az életszínvonala, statisztikailag egyre több lesz mégis a szegény. Márpedig aki szegény, azt a baloldaliak szerint azonnal segélyezni kell. Ezzel mindjárt mentesítik is az illetőt attól, hogy tegyen valamit magáért és a családjáért. E nagy jóság mögött Dalrymple, a pszichiáter szerint valójában a szegények megvetése húzódik meg. A szegénypártiak ugyanis azt gondolják a szegény emberről, hogy képtelen segíteni magán.

Mondanunk sem kell, hogy Dalrymple korántsem öncélúan emlegeti Tanzániát és a csendes-óceáni szigetvilágot. Úgy látja, hogy Nagy-Britanniában nagyon is hasonló folyamatok játszódtak le az elmúlt évtizedekben.

Az állam adja ma a közoktatás és az egészségügyi ellátás javát, az ennek megfelelő alacsony szolgáltatási színvonalon és az ezzel járó magas adókért. Nem véletlen, hogy az ország pénzügyi válsághelyzetbe került.

„Valamikor az a mondás járta, hogy az antiszemitizmus az ostobák szocializmusa. Ma azt mondhatnánk – zárja fejtegetését Dalrymple –, hogy a szocializmus az ostobák antiszemitizmusa.”

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.22. 10:59:53

hozzáteszem, ez a külön-/egybeír valahol tényleg szómágia

picur3ka 2010.06.22. 11:04:40

@mavo:

nemzetisegek eseteben teljesen igazad van kulonben

de a cigany sok szoosszetetelben elotagkent szerepel, ez kivetel, mar ugye, ha nemzetiseg

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.22. 11:12:37

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

persze, persze, lásd cigányzene, cigánypecsenye. meg franciasaláta, meg svédasztal.

tehát csupa-csupa olyan dolog, aminek a eredetileg jóformán köze nincs az összetételben szereplő nemzetiséghez. :)

na jó, a svédasztalnak van. smorgasbord. :-D

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.22. 11:13:59

svédtorna (swedish movement, lol). :) kedvenc szavaim egyike. :-D

picur3ka 2010.06.22. 11:20:25

@mavo:

franciagy de orosz rulett, kesz orulet

csak elo ne jojjon valaki olaszliszkaval

Johnny336 2010.06.22. 12:57:44

@mavo: szövegértési problémáim támadtak a jobboldali szavazó-cigány cserét követően, kérlek fejtsd ki, mit szerettél volna tudtomra adni ezen kommenteddel.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.22. 15:54:21

@mavo:
Kivételesen érdemi választ kapsz… Mert megérdemled!:-)
A rendszerváltozás előtti társadalomkutatás jobbára a szociológiából és a néprajzból állt. A néprajzot hagyjuk, de a szociológia annyiban érdekes, hogy alapvetően téves következtetéseket von le a kultúra (nép, társadalom – szakmán belül, nem vulgárban!) működésének vonatkozásában, mivel az egyént vizsgálva von le következtetéseket a kultúrával kapcsolatban. Megvizsgál n számú egyént egy csoporton belül, és leírja a csoport működését. Ami azért ostobaság, mert a csoport nem az őt alkotó egyének összege, hanem valami több. Emellett a szociológia nem volt más, mint a pártállami ideológia megtámogatója. Természetesen az élet minden területén így működött, de én csak a társadalomtudományokra koncentrálnék. Szóval a szociológia súlyos hitelvesztést szenvedett el, de ezt csak a rendszerváltozás után észlelte, mert addig mindenható volt. Amikor liberális származásút említek, kivételesen nem csupán zsidókra gondolok. Tényleg! Nem akarom én őket bántani, mert a világ olyan volt, amilyen. A gond az, hogy 90 után sem akartak megváltozni. A szociológusok szinte mindannyian a ballib értelmiség körébe tartoznak. Ami emberként nem baj, tudósként viszont káros.

A cigányság esetében azért hibás a szociológia hozzáállása, mert egy olyan szubkultúrával állunk szemben, amelyiknek nincs írott történelme, sőt nincs írott története sem. Társadalmi berendezkedésük szokásjogi alapon működő hierarchikus rendszer. Ebből egyenesen következik, hogy a csoporton belüli tekintély hordozója egy olyan személy, akinek a csoport önként veti alá magát. Az európai társadalmak írott jog szerint működnek. A két rendszer tökéletes ellentétben áll. A szokásjogi alapon szerveződő csoportoknál a legrátermettebb személy hordozza a tekintélyt, az írott jog szerint élő társadalmakban a legbefolyásosabb személy, amely nem azonos a legrátermettebbel. Ezért a cigányok nehezen fogadják el a mi társadalmunk szabályait. Tudnék erről sokat írni, de a fasz se olvasná el.

tevevanegypupu 2010.06.22. 16:06:10

@axispolaris:
"Elemi igazságérzet,magasabb elvek,becsületbeli ügyek és hasonló atavizmusok vannak a személyes viszonyulásom mögött."

Es valoszinuleg valami problema az egojaval, a stilusbol kovetkeztetve. Tuljatszott.(:

bryan 2010.06.22. 16:42:20

@Mr Falafel:
Csak a legnyilvánvalóbb tévedések: a szociológusok voltak az ellenzéken belül a legjobban felülreprezentálva a rendszerváltás előtt, talán a jogászokat kivéve. A komcsik szemében a szociológusok veszélyesek voltak, mert olyan jelenségeket vizsgáltak, amiről nem volt szabad nagyon beszélni (szegénység, bújtatott munkanélküliség, cigányság stb.).
Nem tudom, milyen szociológusokat olvashattál, de szerintem legfeljebb az alap cselekvéselméletekig juthattál el, még Durkheimet és Tönniest is kihagyva.
"Megvizsgál n számú egyént egy csoporton belül, és leírja a csoport működését. "
Ez nagyjából a surveyre és a mintavétellel végzett kutatásokra igaz, de ezenkívül a szociológusok elég sok más módszert is alkalmaznak.
"A szokásjogi alapon szerveződő csoportoknál a legrátermettebb személy hordozza a tekintélyt, az írott jog szerint élő társadalmakban a legbefolyásosabb személy, amely nem azonos a legrátermettebbel."
Te komolyan azt akarod bemesélni, hogy a szokásjoggal működő társadalmak meritokráciában élnek? Ez nagyon nagy mellélövés. Ott ugyanúgy a hagyományok, a család, az életkor és egy csomó más, az érdemekkel kevés összefüggésben lévő tulajdonság dönt a pozíciókról. Ha ilyen ideálisan működnének ezek a csoportok, akkor most ők nyomnának el minket és nem fordítva.

Vicomte de Boundoise 2010.06.22. 16:47:02

@Mr Falafel: Én biztos elolvasnám. Amúgy sokmindent érintek a mondandódból a harmadik részben, amit még nem hoztak le.
Amúgy vitatkoznék úgy, hogy közben egyetértek. A szociológia említett módszere nem igaz egyrészt a szociológia egészére. Kétségtelen, hogy a legnépszerűbb...

Másrészt viszont a redukcionizmusból eredő ÖSSZES irányzat, filozófiától művészeten keresztül a társadalomtudományokig, s nem csak a szociológia, mostanában kerül válságba, mert az "élet" épp most írja felül őke, és derül ki mennyire inadekvát ez az egész gondolkodásmód.

Ebben nincs különbség ballib és jobb között, sokkal inkább vannak itt törésvonalak heterodox és ortodox gondolkodásmódok között. Szerintem...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.22. 17:17:37

@bryan:
Hol is kezdjem? - Nem vagyok szociológus. Az baszna be!!! Antropológus vagyok. Durkheim egy dilettáns, elsőéves tananyag, mint a diszciplína evolúciójának fontos eleme. Tönniest nevét sosem hallottam. Most megnéztem, sicko jedno! Egy nímand, Durkheimhez hasonlóan. Rájuk hivatkozni olyan, mintha az űrhajó feltalálójának a neandervölgyi embert tartnád azon az alapon, hogy ő is eszközkészítő volt. Faszom az ilyen idiótákba! Antropológiai szakdolgozatom szociálantropológiai témában készült. Ferge Zsuzsa bírálta el. Olyan régen volt, amikor te még legóval játszottál. Ökölbe szorul a talpam, amikor valaki egyetemi tananyaggal bombáz, mert még csak itt tart.
Kommented végének nincs magyar nyelvben értelmezhető része.

Sólyom Bátor 2010.06.22. 17:21:24

@Johnny336: Ez ott éppen így volt, mit tegyünk? A környéken laktak romák, de a térre nem jártak le. És bizony, szinte mindenki üét azóta már azok közül, akikkel ott "lógtam". "Fehér" emberek. Erről ennyi.

Az egész jobboldal egy kalap alá vétele csupán élc, stílusparódia volt egy blogger számára, akivel mi már hetek óta meccselünk. Nem tartom magamat liberális embernek, csupán abban a tekintetben, hogy el kell az eltérő véleményeket is fogadni. És azt gondolom, mind a konzervatív, mind a nem konzervatív vélemények mögött húzódhat valódi hazaépítő szándék. És ezt tisztelni kell. Annyiban nem vagyok liberális, hogy azt vallom, a vélemények egyike, mindig legközelebb áll az igazsághoz. Vagyis a lényeges viták mindegyike setén valakinek igaza van, és valakinek nincsen.
Abban, ,ahogy a politikai jobboldal kommunikál, ahogy a köreibe tartozó emberek megnyilvánulnak, a liberalisták és a jobboldal vitájában szinte teljes egészében a jobboldalnak van igaza. Ezt gondolom. Így oké?

Sólyom Bátor 2010.06.22. 17:23:21

@Mr Falafel: Ez azért szegényes. (Érted, szegényes: mint gyenge dolog, és mint amiben benne van a "szegény" szó? Kurva jó ez is, nem?)

Majd még vannak gondolataim egy olyan emberről, aki a saját anyját baszó gyermek képét vizionálja :-) Jó lesz ez, nem?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.22. 17:28:28

@Vicomte de Boundoise:
Egyetértünk! Valóban tök mindegy, hogy baloldali, avagy jobb. Azért emeltem végül ki, hogy a szociológusok a ballib értelmiségi csoportosulást erősítik, mert a nagy büdös tudománytalan cigánykutatást ők végezték az átkosban, és az ő metodikájuk van érvényben ma is. És ahogyan régen is szar volt, úgy most is az.
A modern szociológia nem azt vizsgálja, amit nálunk a modern szociológia módszereivel vizsgálnak. Nyugaton a "modern szociológiai módszerek" egyszerűen csak antropológiai módszerek. Nálunk az antropológia alig létező tudomány, ellenben nyugaton a társadalomtudományok csúcsa. Miután én jelenleg az utóbbit ismerem jobban, az itteni jelentéstartalmaknak utána kéne néznem.

picur3ka 2010.06.22. 17:42:25

@Sólyom Bátor:

Ez egy specialis hely am, Angyalfold. Az egyetlen az orszagban, ahol a szocik nyerni tudtak.

Na most okozulok is minden masik ult, ul, ulni fog.

Sólyom Bátor 2010.06.22. 18:25:07

@picur3ka/mesterhazymiklospart: No, ez viszont tényleg szellemes volt :-) Azt sugallja, hogy ott a sok kommunista bűnöző munkássapkájuk simléderét a szemükbe húzva bűnözték végig a környéket, és hogy a "fehérek" közül, akik bűnözők, azok elsősorban (vagy kizárólagosan az MSZP szavazók lehetnek). Ez jó, komolyan :-) Hangosan nevettem rajta.

Viszont, a helyzet általánosan nem ez, ezt ugye, tudjuk, hiszen a "fehérbűnözés" egyik legszembetűnőbb ága a gengszterkedés (behajtás, védelem, gépek, stb.): Márpedig ha végignézünk az ehhez tartozó kigyúrt, kopasz suttyókon, akkor tisztán, és letagadhatatlanul láthatjuk a jobboldali jelleget. Továbbmegyek, akiket ebből a körből másodkézből ismerek, mindenki kivétel nélkül Fideszes vagy Jobbikos szavazó. Mindenki. Mondjuk, úgy 50 emberből. Ez bizony tény. És ezt neked is tudnod kell. Akkor pedig?

Vicomte de Boundoise 2010.06.22. 18:31:16

@Mr Falafel: Az antropológiát nevezném inkább "közös nevezőnek" minden humántudomány között. A szociológia nekem egy szigorlatot jelentett anno, én élveztem, különösebb bajom nem volt vele, mithogy leginkább az egészet a "fikciós irodalom" tartományába utaltam, hisz eleve egy olyan fogalomból (társadalom) vezeti le magát, amit azóta nem tudott megmagyarázni, amióta kitalálta. És miután ezt a "társadalom" nevű absztrakt fikciót alapvetően nem hiszem el, így dühös sem tudok lenni a szociológiától, ami néha azért a maga sajátos módján rá tud mutatni izgi dolgokra. De kb úgy, mint egy szép mese. Az is tud tanulságos lenni...

Fenti kis "dolgozatom" inkább szeretett volna pár elhanyagolt aspektusra rávilágítani, semhogy a spanyol viaszt feltaláljam általa, szerettem volna olyan dolgokról beszélni, hogy azok az általánosítások, sarkítások, amik a politikai és akár értelmiségi közbeszédben is jelen vannak, abszolút nélkülöznek bizonyos szerintem el nem hanyagolható szempontokat, amiket akár olyan elavult tudományok is leírhatnának, mint a "néplélektan" hogy mást ne mondjak. Szóval én nem vagyok se szociológus, se antropológus. És szerintem minden tudomány csúcsa a gasztronómia. :)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.06.22. 19:57:05

@mavo: "sokadszor ajánlom kötelező olvasmánynak a puszták népét. az összes cigányokkal összekapcsolt móka benne van: késelés, lopás, rablás, erőszak, amit akarsz."

Mavo, te csak hazudozni jársz ide? Az egy dolog, hogy tőled ezt sose hallottam még említeni, de sebaj, talán lemaradtam róla, említette viszont más, konkrét idézetekkel, megtalálod a kommentfolyamon : )

Másrészt: Illyés tényleg jól kapcsolható a témához, csak éppen ellenkező előjellel, mint ahogy azt te hazudod! Tényleg megemlít bicskázásokat, és csizmaszárban kukorica lopást. Egyebet viszont nem. Akár "A Puszták népe", akár a "Lélek és kenyér" pontos képet ad a korszak mélyszegénységben élő, nincstelen napszámosairól, a zsellérekről, és általában a magyar falu elmaradottságáról.

Szembetűnő és elgondolkodtató a különbség, ami a korabeli magyar társadalom mélye, és a mai cigányság helyzete közt feszül. Teljességgel hiányzik az a gyűlölettel teli, a többség iránti lázadás igényéből fakadó gátlástalan és könyörtelen agresszió, ami a mai -- jól/rosszul -- "cigánybűnözésnek" nevezett általános jelenségére alapvetően jellemző.

Nem találsz említést olyan esetről, hogy napszámosok tőrbecsalnák és megtámadnák a csendőrt. Nem fordul elő, hogy agyonverjenek, meglincseljenek egy lekészt. Hogy idős, magatehetelen embereket, idős polgárasszonyokat válogatott bestialitásokkal kínozzanak, hogy végül megöljék. Nem találkozol a jelenséggel, hogy az iskolában a tanár ellen, vagy akár csak a náluk tehetősebb gazdák gyerekei ellen fordulnának. Nincsenek színjáték szerűen, pontosan koreografált csalási technikáik, és a sor még sokáig folytatható lenne.

A lényeg, a lényeg: Illyésnek és kortársainak a munkái valóban relevánsak a témában, mert rávilágítanak arra a _hatalmas különbségre_, hogy mennyire máshogy él meg két különböző etnikum egy nagyon is hasonló, nyomorúságos élethelyzetet. És rávilágít arra a hatalmas és legfontosabb különbségre, hogy a sok-sok generáción át tartó hajnali kelés és a napi robot, bármennyire lélekölő, mégis csak ad egy olyan tartást és erőt, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy alkalomadtán, ha lehetőség nyílik rá, sikeresen felzárkózhassanak a normál életvitelű többséghez. A segélyen élésből és az életvitelszerű bűnözésből ugyanis nincs ilyen út.

tölgy1 2010.06.22. 21:27:02

@gloire: Illyés a cselédekről írt.
A többi ok.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.06.22. 21:40:53

@tölgy1: Hát félve mondok csak ellent magának, de az a helyzet, hogy nem csak a cselédekről írt . ) Teljes alföldi falvakról ad -- dunántúliként megdöbbent -- szociográfiai leírást, minden társ. réteggel, a falusi értelmiséggel (ő nevezi így) a parasztokkal, uradalmi cselédekkel, és falvak határaiban kinőtt telepekkel együtt.

Uzsora, prostitúció, betörések, stricik sehol . )

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.22. 21:41:46

@gloire:
nagyon igaz, és tölgy pontosító megjegyzése is. ezek örvén jut eszembe. rendben van a puszták népe, persze, de olvassák, sinka, fekete bojtár vallomását is.

tewton 2010.06.22. 22:06:20

@Grift:
ajánlanám NagyLajost is. ő nem trendi, de nem is polkorrekt, sőt!

bryan 2010.06.22. 22:21:29

@gloire:
"Uzsora, prostitúció, betörések, stricik sehol . ) "
Prostitúciót inkább a városi szegénységet leíró munkákban érdemes keresni. A falvakban kevés a fizetőképes kereslet ilyesmire. Ettől még falvakban is előfordult ilyesmi, de nem volt olyan elterjedt, mint a városokban, a szegény falvakban aztán végképp nem foglalkoztak ezzel. A mostani prostikat sem a vidék és a falvak látják el fizetőképes kereslettel, azok is a városokba áramlanak. Az uzsora más eset, az zsidók, meg néhol az örmények specialitása volt, de az is szépen működött.
Betörések helyett vidéken az állatlopás, meg a rablógyilkosságok mentek. Gion Nándort tényleg érdemes erről olvasni, bár láthatóan anekdotákra épít, de elég hihetőnek tűnik néhol amit leír.

Alfőmérnök 2010.06.22. 22:27:39

@Grift: A fekete bojtár valószínűleg éppen az Eckermannban kávézik és nincs nála a laptopja. :D

tölgy1 2010.06.22. 22:33:30

@gloire: én is a múlt században olvastam, de a puszták népe az uradalmi cselédek. De biztosan mások is szerepelnek benne.

mek.niif.hu/00600/00682/00682.htm

Vidéken születtem és nevelkedtem, de a falvak életéről sokáig alig tudtam többet, mintha városban pillantottam volna meg a napvilágot. A parasztok lelkivilágát jó ideig csak hallomásból ismertem. Pusztán születtem és ott is laktam serdülő kamasz koromig.

Puszta magyarul nemcsak azt a regényesen szabad, tengervégtelenség legelőt jelenti, amelyen Petőfi méneseinek körme dobog, a dunántúli magyar nyelven ezt egyáltalán nem jelenti, abból az egyszerű okból, mert ott ilyenek nincsenek. A Dunántúl a nagybirtokok közepén épült s néha egész faluszámba menő cselédlakások, istállók, fészerek és magtárak együttesét jelenti, amelyet azért nem lehet tanyának nevezni, mert a tanyán csak egy-két család él, ezeken meg néha száz-kétszáz is. A dunántúli pusztán van iskola, van templom, vagy legalább kápolna, rendszerint a kastély egyik szárnyához ragasztva. Van tehát kastély is, hatalmas, gyönyörű park közepén tenniszpályával, mesterséges tóval, gyümölcsössel és fejedelmi allékkal és mindezek körül remekbe kovácsolt magas vaskerítéssel, sőt körülötte kegyeletes emlékként várárokszerű pocsolyával. A kastély után a legdíszesebb, sőt néha még annál is tekintélyesebb épület az ököristálló. Aztán a gazdatiszt lakása, amelyet nem tudni, milyen hagyományból, majd mindenütt ciprusok és fenyők öveznek. A gazdatiszt házánál valamivel kevésbé díszes az ispán lakása. Ennél is kevésbé díszes a főgépészé. Az utóbbiak is legtöbbször még különálló épületek. A cselédek háza (és nem zselléreké, mert a zsellér már a közeli faluba szorult, a szolgálatból kikopott cselédet és napszámost jelenti) egyáltalán nem díszes. A cselédek egy tető alatt, hosszú földszintes házakban laknak, akár a kültelki proletárok, lakásaikat csak vékony fal választja el egymástól. A hosszú tömeglakások beosztása olyan, hogy két-két szoba közé esik egy szabad tűzhelyű közös konyha.

@bryan: a mai uzsorások erőszakoskodnak, ez mindenképpen új.
De kurvafalu is volt állítólag: "Más az eset a legkivételesebb helyen, Dejtáron, ahol a pénzért való szabad szerelmeskedést vette be a falu erkölcse, azonban ez másképpen is »romlott« falu."
mek.niif.hu/04600/04699/html/magyarfalu0026.html

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.06.22. 22:38:26

@bryan: erről jut eszembe: az utóbbi pár év városrehabilitációs programjaihoz köthetően - amelyek lényegében az uniós pénzek megjelenésével indultak el, a legutóbbi ciklusban -- egy komoly népmozgás indult városról falura. A IX., VIII., kerület, és egyes megyeszékhelyek (Kaposvár) jutnak most eszembe hirtelen, ahol is nagytömegű cigány népességet vásároltak ki, és természetesen a legolcsóbb vidékekre irányították őket, így pl. Borsodi falvakban is megjelent egy olyan nem őslakos réteg, akik korábban a tipikus városi lumpen életmódhoz szoktak.

A Heti Válasz egy-két kurta tudósításán kívül én máshol még nem találkoztam a témával, pedig érdemes volna utána járni, mekkora nagyságrendről lehet szó valójában. Ugyanis jellemző, hogy az idegen környezetből érkezőknél hatványozottabban jelentkeznek a beilleszkedési problémák. Egy ilyen betelepítési hullám akár katalizátora is lehetett az indulatok elszabadulásának, mint ahogy ez a Vajdaságban is történt a Koszovóból északra menekülő szerbekkel
(a magyarverések jórészt az ő számlájukra írhatóak).

tewton 2010.06.22. 22:59:04

@gloire:
némely dunántúli módosabb falvak a balaton-felvidéken meg az egyik régiós kisvárosba pakolják a cigányaikat.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.06.22. 23:15:58

@tölgy1: Kösz a pontosítást.

A Lélek és kenyér-ben, egy alföldi falu mellé épült telepről beszélve ír először cigányok és magyarok keveredéséről, elcigányosodó magyarokról is:

"...A telep pedig iszkol gyorsan visszafelé, még beljebb a sötét időbe.
A falu fejcsóválva nézi ezt a csökönyösséget, semmit nem ért. Éjszakánként vidám hejehuja, citera-, meg hegedűszó hallik a telepről. Egy tapasztalt országjáró -- Féja Géza -- szerint a mulatozás telente már délután négykor megkezdődik...

...Az a félig nomád élet, mely egy helyhez kötve most kezd valamiféle faluvá csomósodni. Vagy a falu most oldódik vissza egy régebbi életformába?...

...Az értelmiségiek közt egy-két szóval azt fejtegetem, hogy jelképes kapu ez, a fejlődés nevezetes útja erre fog vezetni, erre visszafelé, ha
nem vezet előre. Ennyiből is megértik, s egy kicsit megborzadva
kérdezik, hogy visszafelé hol lesz az út vége? Ez épp oly kiszámíthatatlan akár előre: sajnos, éppoly hosszú is lehet, szinte végtelen...

...Már több ilyen telep is van. Mint a léghajó a nehezéket, a falu oda veti ki terhét és feleslegét, bár ürül, mégsem száll könnyebben a jövő felé. Az új települések nőnek, nemsokára gyűrűbe állnak a falu köré, beléakaszkodnak, s magukkal ránthatják."

Ez a -- nevezzük így: jóslat -- mintha bejött volna.
Lehet az értelmiségieknek megborzadni . )

bryan 2010.06.22. 23:16:16

@gloire:
Ez bonyolultabb történet, mert azok a cigányok, akik falura kerültek, az ottaniaknál gyakran még mindig jobbmódúak voltak, az oktatásuk is jobb volt, alkalmi munkát is gyakrabban szerezhettek. A barátnőm találkozott egy ilyen vidékre lekerült cigány asszonnyal, aki úgy szidta a helyi cigányságot, mint a bokrot.
Másrészt a gettósodás ilyen programok nélkül is úgy működik, hogy a szegények egy része egyre rosszabb környékre kerül, ahol egyre kevesebb a munkalehetőség. A borsodi falvak a logikus végállomást jelentik. A mélyszegénységben élők amúgy is hajlamosabbak költözködni, mint a középosztály.
Másrészt a fészekrakó-csalások révén jelentős számú család került fel városokba, egyenesen a cigánysorokról, az előkészítetlen és rendkívül bénán megkísérelt iskolai integráció is mérgesítette a helyzetet, a Jobbik-közeli média pedig teret adott azoknak a véleményeknek, amiknek eddig nem volt tömegeket elérő szócsöve.
Szerintem az elmúlt öt évben a problémák nem lettek annyival súlyosabbak, mint amennyire a médiából lejött.. Azóta persze ez vissza is hatott magukra a problémákra.
Persze ettől még érdekes lehet a nyolckerből falura került cigányok helyzete, ennek utána is nézek majd.

picur3ka 2010.06.23. 00:26:02

@gloire: @bryan:

Gyula bacsi jol megjosolta, az biztos.

Es igen, szerintem is, a telep/getto felszamolas, az eroszakos, eszetlen integracio, az antiszocialis elemek koltoztetgetese okozza a konfliktusok egy jo reszet.

A mi kornyekunkon peldaul nincs sokkal tobb baj, mint 20-30 eve is volt. Az pedig akkor is volt, csak a varosban nem laktak vagy csak integralt, dolgozo ciganyok laktak egy nehanyan. A ciganytelep a falu messzi szelen volt es ma is megvan.

Sajnos, amirol Illyes ir megtortent. Ennyivel tobb a gond. A varos is es a telep is nott. Most mar nemcsak bejarnak lopkodni meg vegigvonulni kopkodve, s akkor aztan allj el az utbol, hanem becsordogaltak...

Mindez persze most mar csendor/rendor nelkul.

A 70-es, 80-as evekben epitgettek nekik hazakat es koltozgettek oket be, de azokat mind szetszedtek persze.

Ugyanazt a hulyeseget eroltetjuk valojaban vagy egy evszazada, amirol mar regen kiderult, hogy nem mukodik.

A problemak ugyanazok voltak. 30-40 eve a ciganyasszony szepen uvoltozott, hogy 'minden magyart ki fogunk irtani', mint annak a rendje.

Ahanyszor mi atvezettunk a telepen, a rendor mindig kint volt. Oda nem ment senki, oszt elvoltak maguknak. Volt, aki Pestre jart dolgozni, a pentek esti vonatot 'fekete vonatnak' hivtak, amin jottek vissza Szabolcsba. Arra, ha jot akartal, nem szalltal fel.

A rendszervaltas es a cigany problema felig csak mitosz, vagy nagy reszt az. Tobb oknal fogva, de csak felerosodtek ugyanazok, a mar regen letezo problemak.

A szamuk miatt ez a fajta egymas mellett eles mar nem mukodtetheto.

Vicomte de Boundoise 2010.06.24. 11:48:00

@Alfőmérnök: A szereksztőségen múlik mikor teszik ki, én megírtam a magam részéről... Kérem legyen türelemmel.

abandi 2010.06.24. 14:47:30

@Grift:
Tavaly leadták a Kossuthon az élatrajzi regényét. Nagyon kemény volt.Ha ez a sors vár a szegény és értelmes magyar emberekre, akkor már inkább a harc!

tanarseged ur 2010.06.24. 15:16:27

Ontopik esettanulmány:

autozz.blog.hu/2010/06/24/rendor_elott_kente_el_a_szamat_karambol_utan

Vérlázító még olvasni is. Milyen lehetett annak, akivel történt...

abandi 2010.06.24. 15:29:19

@tanarseged ur:
A kocka el van vetve, azaz kogitó ergó szum, vagyis: dikk mán more!

picur3ka 2010.06.25. 20:33:36

@Vicomte de Boundoise:

Addig varatja az embert, hogy meg ha jo is csalodas leszen.

Alfőmérnök 2010.06.25. 20:53:37

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Kétlem. Vicomte-ban nem lehet csalódni.

Vicomte de Boundoise 2010.06.26. 10:35:12

A cikk harmadik, összegző része meg van írva kb. egy hete. Bent van a blogtárban, és a szerkesztőségen múlik mikor rakja ki. Bár nem vagyok szerkesztő, de szerintem a köztársasági elnökválasztás nagyobb prioritással rendelkezett, ezért az aktuális anyagok háttérbe nyomták ezt. Szerintem hamarosan le fogják hozni.

Alfőmérnök 2010.06.26. 10:43:31

@Vicomte de Boundoise: Azért rövid összefoglalását adhatná egy komment formájában is. :)

Zeraim 2012.03.27. 13:09:29

Csak annyit a tanuláshoz hogy évekkel ezelőtt Turistvándi- ban a konyhán tevékenykedtem és kirendelték a nyolcadikos kislányokat -köztük cigányokat is uborkát mosni. Kérdeztem a kimondottan jól öltözött cigány kislányokat, hogy hová mennek továbbtanulni. Felháborodva a válaszoltak kérdésemre, hogy minek menjenek ők tovább tanulni. -mintha azt kérdezném, hogy mikor álltok ki a sarokra,
Hát csak ennyit a tanulásukhoz. Amíg a szülök a tanítót vagy t. nénit verik meg a gyerek helyet, miközben jót akar a pedagógus. Át fogják engedni felsőbb osztályba akármilyen képzetlen, hogy ne keljen tovább vesződni velük, és ezzel újratermelődik egy képzetlen buta réteg. A politika pedig statisztál hozzá. Félre ne értsék, nem csak a jobboldal.
Zerai Nasim
süti beállítások módosítása