Harc után, harc előtt
2010. június 16. írta: AgentUngur

Harc után, harc előtt

  Ami a Felvidéken történt, nem jó. A kisebbik rossz a magyar baloldal reakciója, ami, ha nem lenne aljas, szinte humoros lenne. A nyíltan magyarellenes erők megerősödését várták a kettős állampolgárságtól, de ez nem jött be, nagyon nem. Az MKP viszont kiesett, és bár a balos kollégák velejéig gyűlölték, összekeverve a nemzeti önvédelmet a sovinizmussal, most krokodilkönnyeket hullatnak. Csak ezért, hogy fideszezhessenek. Ebben nem változott semmi: egy erő még mindig belpolitikai sárdobálásra használja kilencven éves nemzeti nyomorunkat, és ez az MSZP. A nagyobbik baj az, hogy négy évre elfelejthetjük a magyar nemzeti érdekképviseletet a Felvidéken. De a vereség nem akkora, mint most az első sokkban, remegő gyomorral gondoljuk.

  Amikor 2004-ben az igenek győztek (éppenhogy) a kettős államolgárság ügyében, megkönnyebbülést éreztem. Keserű „győzelem” volt ez persze, mert ez is megalázta az elszakított területek magyarságát, nem is kicsit, nagyon. De – ismerve az ország mentális állapotát, az 1945 óta folyó baloldali nemzettelenítő politika hatását – a „nem”-ek nagy arányú győzelmére számítottam, ezért ennek is örülni tudtam.

  A felvidéki magyarság mentális állapotát kevésbé ismerem. Mégis van egy olyan érzésem, hogy a mai (és nem a fél évvel ezelőtti) MKP 4,33%-os eredménye messze nem akkora vereség, mint amilyennek látszik. Fél évvel ezelőtt MKP-közeli fiatal politikusokkal és értelmiségiekkel töltöttem el pár napot. A lendület hiányát és a sors elfogadását éreztem bennük, hogy a felvidéki magyarságnak elvégeztetett, nemigen maradt más, csak az asszimiláció. A hölgyek neve után a Facebookon, iwiwen szinte kivétel nélkül ott volt az „ova”, ami bizony már választás, nem kényszer. Magyarország fikázása népi sport volt (persze nem ok nélkül), de a kritika Szlovákia irányában kevésbé nyilvánult meg, mintha valamiféle furcsa Stockholm-szindróma uralkodott volna el rajtatok (tudjátok, ez kinek szól). Aztán az utolsó hetekben, hónapokban, felülkerekedett az MKP-ban a harcos öntudat. Mondtak, tettek kemény dolgokat. Még a legenerváltabb kollégák is felélénkültek, előkerült a piros-fehér-zöld.

  Szembe kell nézni azzal: lehet, hogy ez is az egyik oka volt a párt 5% alatti eredményének. Az tény ugyanis: a felvidéki magyarok, akárcsak az erdélyi vagy délvidéki magyarok többsége nem akar küzdeni az autonómiáért, minden utcanévért, minden emlékműért (vagy ellene), sőt, sokan a magyarságukért se. A többség nem hős akar lenni, hanem élni akar, ezért csinál a tömeg oly ritkán, az egyén vagy kis csoportok oly sokszor történelmet. Ezt meg kell érteni itthon is: bántják  ezeket a milliókat magyarságukért a határon túl 1920 óta, a határon belül pedig 1945 óta szinte folyamatosan, másodrendűek itt is (2011-ig), ott is (ha belenyugszunk, örökké). Lehet, hogy az MKP vezetése nem számolt azzal: ebben a helyzetben a csendes megadás sokak számára jó opciónak látszik.

  A felvidéki magyarok többségükben, kb. 57:43 arányban most láthatóan azt akarják, hogy békén hagyják őket. Legyen végre csend. Ennek elérésére rövid távon a Most talán alkalmas is. A Híd ugyan valószínűleg nem fog küzdeni minden egyes gyermekért, hogy ne szlovák iskolába írassák be, nem fog kiállni a nemzeti jelképekért, nem fog harcolni a magyar többségű  közigazgatási egységek kialakításáért, az autonómiáért meg végképp nem. Legfeljebb annyit fog tenni, hogy megpróbálja lenyesegetni a szlovák elnyomás legdurvább vadhajtásait. Azért, mert öndefiníciója szerint sem magyar, hanem szlovák-magyar párt. A szlovák politika és média egy jelentős részének támogatása nélkül sehova sem jutott volna, és nem fogják megharapni az őket etető kezet.

  Visszatérve az új, arcát dél, hátát pedig északnak fordító MKP 4,33%-ára. Az, hogy oly sok vihar és megaláztatás közepette, ilyen magyarellenes hangulatban ennyien, nagyjából 110 ezren, ki mertek állni az identitásukért, nem rossz eredmény. Ha nem is „keserű győzelem”, mint 2004. december 5 volt, hanem sajnos vereség, annak távolról sem nagy. Ha a szlovák, asszimiláns és vegyes identitású szavazókat nem számítjuk, a Most-Híd sem kapott sokkal többet.

  Szóval kedves kollégák a Felvidéken: lehet, hogy voltak taktikai hibák, de végre jó harcot vívtatok. Mert a túlélés egyetlen útja az, ha elvágjátok a kapcsokat a szlovák társadalommal (amennyire lehet), és a magyar univerzumhoz kötitek magatokat. A vereség fő oka nem ez a fordulat, hanem egy tehetséges politikus, aki megosztotta a magyar képviseletet, és jól kihasználta a nyugalom iránti vágyat. Ha Bugár nincs, ma ott van az MKP Pozsonyban 8-9%-kal. A Híd-Most megalapításával kódolt volt a kudarc, valaki kudarca. Egy 10%-os közösségben matematikai csoda kellett volna ahhoz, hogy két (legalább részben) magyar párt is a parlamentbe kerüljön. A harc egy vereségtől a nemzetért, az identitásért, a méltóságért és az együvé tartozásért nem ért véget, remélem folytatni fogjátok. 110 ezer embernek, a felvidéki magyarság élni akaró magjának nem okozhattok csalódást. A többiek, akik a Mostra szavaztak, rá fognak jönni, hogy nem létezik az a Híd, amiben reménykedtek. Az új szlovák kormány sem fogja megadni a tisztes megmaradás lehetőségét a felvidéki magyarságnak szülőföldjén, nem fog alapjaiban változni a homogenizáló ideológia, a nemzetépítési folyamatból eredő zsigeri magyarellenesség. Aki csendben, lehajtott fejjel át akar kelni a folyam másik partjára az asszimiláció kényelmes melegébe (mert ez az egyetlen út, amit a szlovák politikai elit kínál), tegye. A deportálások emlékével, a Benes dekrétumok árnyékában, napi megaláztatások közepette, ez is egy érthető személyes stratégia, bár politikai stratégiának elfogadhatatlan.

  Az alternatívának, a nemzet bátor felvállalásának meg kell maradnia. Konfliktusok nélkül még egyetlen kisebbség sem biztosította jogait Európában. Most a fiataloké a jövő az MKP romjain, és ez alkalmat ad arra, hogy ötvözzétek a pragmatizmust a nemzeti elkötelezettséggel, ami sajnos nem mindig jár együtt. Szóval hajrá kollégák, tudjátok kik! Ha tudunk segíteni, mondjátok, ha nem, azt is…

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr712083431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.06.16. 07:57:02

"Szóval kedves kollégák a Felvidéken: lehet, hogy voltak taktikai hibák, de végre jó harcot vívtatok. Mert a túlélés egyetlen útja az, ha elvágjátok a kapcsokat a szlovák társadalommal (amennyire lehet), és a magyar univerzumhoz kötitek magatokat."

lófasz

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.06.16. 07:58:43

"Szóval hajrá kollégák, tudjátok kik! Ha tudunk segíteni, mondjátok, ha nem, azt is…"

Ugyan mit?

Pofázni mindenki tud.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.06.16. 08:00:20

"Ha tudunk segíteni, mondjátok, ha nem, azt is…"
ilyen politikánk még nem volt, nincs, és nem is lesz. pedig kb. enyi a titka. a megmondástól, látod, elfordultak. szidjuk le őket.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.06.16. 08:01:38

Kérdezném én azt, hogy a Magyar Univerzum mitől Univerzum és mettől meddig terjed?

USA, Németország, Kanada, Ausztrália része-e?

Ha nem akkor kirekesztő vagy erősen.

gszebe 2010.06.16. 08:17:50

Ha ez az iromány ironikus volna, akkor is szar lenne. Így viszont siralmas.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.16. 08:25:25

@AgentUngur:!

Ha én valami ballib mikiegér lennék, akkor azt gondolnám erről a posztról, hogy egy fidesznyik politikai önigazolása.

Mivel nem vagyok az (ballib mikiegér), ezért azt gondolom, hogy szimpla öngerjesztő handabanda.

A fajtáját szerető magyar hogy írhat le egy ilyen mondatot: "a túlélés egyetlen útja az, ha elvágjátok a kapcsokat a szlovák társadalommal (amennyire lehet), és a magyar univerzumhoz kötitek magatokat"?

ü
bbjnick

Maisie MacKenzie 2010.06.16. 08:28:11

Ugye azért azzal tisztában vagytok, hogy az 1910-es térképen északon zömmmel városi asszimiláns németek, zsidók, szlovákok és az ország központi részeiről származó hivatalnokok szerepelnek magyarként, nem csak őslakosok.

Nem értem miért nem elég a déli sávra koncentrálni?
Pest is német város volt egy időben, de gondolom belátjátok, hogy már mégegyszer nem lesz az.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.06.16. 08:29:29

Kölcsönadtátok a nyelveteket a sebek nyalogatására.
Mellesleg egyébre is használhatnátok néha...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.16. 08:35:34

"Szóval kedves kollégák a Felvidéken: lehet, hogy voltak taktikai hibák, de végre jó harcot vívtatok. Mert a túlélés egyetlen útja az, ha elvágjátok a kapcsokat a szlovák társadalommal (amennyire lehet), és a magyar univerzumhoz kötitek magatokat."

micsoda aljas. alemberi mondatok. ilyen még zagyva gyula szájából is sok lenne.

Maisie MacKenzie 2010.06.16. 08:41:03

@Grift:

"Mert a túlélés egyetlen útja az, ha elvágjátok a kapcsokat a szlovák társadalommal (amennyire lehet), és a magyar univerzumhoz kötitek magatokat."

Ez az albán recept.
De a magyarok nem albánok, a szlovákok meg nem szerbek.

Szóval valami mást kellene kitalálni!

Maisie MacKenzie 2010.06.16. 08:54:00

"Ha Bugár nincs, ma ott van az MKP Pozsonyban 8-9%-kal."

Vagy ha Csáky nincs, akkor egy Bugár vezette MKP van 8-9%-kal.

De létezik Csáky is Bugár is és ezt nem sorscsapásként, hanem tényként kellene felfogni.

ralf 2010.06.16. 08:56:48

Érdekes írás.

"Mert a túlélés egyetlen útja az, ha elvágjátok a kapcsokat a szlovák társadalommal (amennyire lehet), és a magyar univerzumhoz kötitek magatokat."

Na, ez a felfogás bukott meg most az MKP-val. És milyen érdekes, hogy a cikkíró maga is belátja, hogy ezt a felfogást, amit egyébként az MKP is képvisel, csak egy - a jelek szerint nem is elégséges - kisebbség támogatja.

Egy adalék: apósomék egy hónappal ezelőtt - bár a Csáky-Duray-féle stílust nagyon nem szeretik, azt mondták, az MKP-ra szavaznak, mert azért mégiscsak a magyar párt. Végül az utolsó héten az MKP olyan agresszív Híd-ellenes kampányba kezdett, ami a félrevezetést sem mellőzte (ősrégi MKP-plakát, amelyen Csáky mellett még Bugár is ott van), hogy megundorodtak, és a Hídra szavaztak.

Hogy a Hídban miféle szlovákok vannak, arról itt egy példa: www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=22730&Itemid=1 (Az OKS a Híddal közös listán indult). Írja mindezt az a portál, amelyik kritika nélkül támogatta az MKP-t és a Hídat csak Mostként nevezte meg, jelezve, hogy szerintük szlovák párt.
Érdekes, hogy végül mindig kiderül, nem a választó a hülye, hanem a párt, amelyik hülyének nézi.

bozon 2010.06.16. 08:58:41

Már megint ez a rohadt kizárólagosság!

Élni és megmaradni annyit tesz, mint együttműködni és erőt mutatni. Ehhez tudni kell a szlovák pártokhoz viszonyulni, tudni kell a kettős identitásúakhoz szólni, tudni kell -- az asszimilációt ellensúlyozandó -- asszimilálni (!), és mivel látjuk, hogy még a legliberálisabb szlovákok sem valami hungarofilek (ld. a tegnapi SaS-interjút az Indexen), tudni kell kitartó nyomást gyakorolni a kelletlen partnerekre.

Ez mind csak akkor lehetséges, ha a magyar politikai vezetés képes a simulékony és a kemény politikát egyszerre vinni. MKP is kell, Híd is kell. Ha nincs meg a kétszer öt százalék, meg kell tanulni egy csárdában dudálni. Ez van.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.06.16. 08:59:21

Tőkés László az Európai Parlament alelnöke

ez már nem hír?

tevevanegypupu 2010.06.16. 09:24:26

Jaj de nagy hulyeseg ez az iras.

Tehetetlen Dodó 2010.06.16. 09:32:53

"Szóval kedves kollégák a Felvidéken: lehet, hogy voltak taktikai hibák, de végre jó harcot vívtatok. Mert a túlélés egyetlen útja az, ha elvágjátok a kapcsokat a szlovák társadalommal (amennyire lehet), és a magyar univerzumhoz kötitek magatokat"

Ez most valami gyenge humor?
Mert ha nem az, akkor nagy baj van.

egrized 2010.06.16. 09:42:32

szerintem ez a bejegyzés teljesen korrekt.
teljesen egyértelmű, (90 éve folyamatosan) hogy a homogenizálás nem maradt annyiban. kitelepítés, asszimiláció, államtörvény, stb. 12 éve a státusztörvény ügyében a szlovákok fordultak a velencei bizottsághoz, nem emlékeztek?! (és, jelzem ezt a mai napig Dzurinda sikerként könyveli el a szlovákiai nemzetiségi politikában. és akkor mi lesz a kettős állampolgárság ügyével most? nem sok jóra lehet számítani.) véleményem szerint is egy kemény, magyar identitású és érdekérvényesítő pártra van szükség itt is, nem pedig egy katyvaszra.
egyébként, mihez kellene a szovákiai magyarokhoz kötniük magukat? a szláv univerzumhoz?!
mindemellett a kommunizmus előemésztőgödre (a nemzeti identitás terén) jól működik-működött, hogy eddig juttottunk.

ralf 2010.06.16. 09:53:27

"véleményem szerint is egy kemény, magyar identitású és érdekérvényesítő pártra van szükség itt is, nem pedig egy katyvaszra."

Ez teljesen korrekt vélemény. A többség azonban nem erre szavazott, azaz nem értenek veled egyet. Egyébként szerintem igazuk van, a keménykedés nem vezetett eredményre.

Más: Bár én ezzel nem értek egyet, de tegyük fel, hogy a szlovákiai magyarok többsége a beolvadás mellett döntött, ki az, aki megkérdőjelezheti ezt a jogukat?

Még más: Mi azt várjuk, hogy a többségi nemzet legyen tekintettel a kisebbség speciális igényeire, azaz vegye tudomásul, hogy nem egyedül él az országban, hanem más, kisebbségi népekkel, kultúrákkal együtt. Ha ez így van, furcsa dolog azt ünnepelni, hogy volt egy karakán kisebbségi párt, amelyik nem hajlandó együtt élni a többséggel. Bravó!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.06.16. 09:53:30

"A Híd ugyan valószínűleg nem fog küzdeni minden egyes gyermekért, hogy ne szlovák iskolába írassák be, nem fog kiállni a nemzeti jelképekért, nem fog harcolni a magyar többségű közigazgatási egységek kialakításáért, az autonómiáért meg végképp nem."

vs

"Simon Zsolt volt és leendő mezőgazdasági miniszter azt nyilatkozta: a Híd listáján bekerült Ondrej Dostál polgárjogi aktivista jobban fogja védelmezni a szlovákiai magyarok érdekeit, mint azt Duray Miklós tette 20 éven át."

www.hirszerzo.hu/cikk.a_fidesz_halalos_olelese.154961.html

Szóval szerintem a világvége hagulat még egy kissé korai, térjünk vissza erre pár év múlva, amikor már látjuk, hogy értek -e el eredményeket, és milyeneket, ha igen.

Miért olyan nehéz elfogadni, hogy más módja is lehet a határontúli magyarság képviseletének, jogai védelmének, mint ahogy azt ti elképzelitek, és az a más ad absurdum talán még jobb is lehet?

greybull 2010.06.16. 09:59:00

ha egy nép elveti magát, elereszti fülit-farkát, nem fontos neki, hogy összefogjon, akkor azzal nincs mit kezdeni. Beolvad, eltűnik, megy a történelem olvasztótégelyébe. Egyébként Mo.is ez volt - olvasztótégely - főleg a török hódoltság után. A röhej az, hogy a schengeni határok, internet stb. mellett erre a beolvadásra aztán már végképp nincs kényszer, de hát a felvidéki magyarok - hát elég furcsa emberek. A csehszlovák korszakban is eléggé lenéztek minket, megjegyzem ugyanígy álltak hozzánk a Tito-korszak Délvidéki magyarjai is. Aztán fordult a kocka. Az MKP biztos marha rosszul politizált, de ezekben a környező országokban az etnikai elv állami szintű fenntartása miatt sajnos a "futball"-politika még nem meghaladható. Ezért sajnálatos csak, hogy az MKP nem jutott be.

Serio (törölt) 2010.06.16. 10:01:43

Most őszintén, kell nekünk ez a hidegháborúsdi?

Magyarországról megmondani a tutit a szlovákiai magyaroknak? Hogy hova "kössék magukat"? Bunkó, lekezelő módon Stockholm-szindrómáról beszélni, meg lesajnálóan emlegetni az asszimilációt, mint lusta gyereknek azt, hogy "tudod fiam, nem kell egyetemre menni, kőművesekre is szükség van". Én ha a helyükben lennék, kikérném magamnak ezt a cikket.

"Az az ország ne mondja meg nekem, hogy mit csináljak, ami leszavazta 2004-ben a jogomat hogy magyar állampolgár lehessek." - mondanám magamban, és elküldeném a cikkírót az anyjába.

Így, magyarországi magyarként, csak a gyomrom forog. Ez nem nemzeti érzelem, hanem színtiszta pofátlanság.

Mi, magyarországi magyarok, foglalkozzunk azzal, hogy MI mit teszünk a határon túli magyarokért, ne pedig azt lessük hogy ők mit tesznek a magyarságukért, vagy értünk. Igen, számoljunk le a megalázkodó külpolitikával, mi, mint magyarországi magyarok. Álljunk ki a határon túli magyarokért. Verjük ki a palávert nemzetközi szinten, ha sérülnek a jogaik. De ne oktassuk ki őket! Ők nem túszok, nem rabok. Szabad, európai polgárok, akiket ez az ország már többször is megtagadott.

Kik vagyunk hogy számonkérjünk rajtuk bármit?! Mégis, hogy vesszük a bátorságot, hogy innen nyújtsunk politikai tanácsadást?!

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.06.16. 10:06:16

"Mert a túlélés egyetlen útja az, ha elvágjátok a kapcsokat a szlovák társadalommal (amennyire lehet), és a magyar univerzumhoz kötitek magatokat"

Felháborító, szörnyűséges, igaz. Ha egy rész bort és kilenc rész vizet alaposan összekevernek, akkor abból egy iható fröccs lesz, de bor már semmiképpen. Ezt az egyszerű igazságot az identitásukra kényes zsidók és székelyek jól értik, az észak-erdélyiek és a felvidékiek kevésbé. Zsidók és székelyek akkor is lesznek, amikor Észak-Erdélyben (hasonlóan a mostani Bánáthoz) és a Csallóközben (hasonlóan az 1991-es térképhez) már mindenki a többségi nemzet nyelvén fog beszélni, és a megmaradt húsz-harmincezer érdekes (és meglehet, a maradék szászokhoz hasonlóan immár becsült) néprajzi színfolt lesz.

Be lehet illeszkedni, meg lehet találni a helyet egy többségi nemzet országán belül is, de elkeveredni annyi, mint feloldódni a szláv tengerben.

Csúnyán hangzik? Csúnyán hangzik. És le kell szögezni: nem követelhető meg senkitől. Barátságtalan, kellemetlen dolog. A bánáti rokonok fiatalabb generációjával megértem magam németül és angolul, és nem hibáztatom őket azért, mert magyarul már nem tanultak meg.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.06.16. 10:10:57

jav.: a Csallóközben (hasonlóan a szlovákiai szórványhoz)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.06.16. 10:18:05

@bbjnick:
AgentUngur sok mindennel vádolható, de a 'fidesznyik politika önigazolása' elég távol áll tőle, mint az korábbi bejegyzéseiből is kitetszik.

gszebe 2010.06.16. 10:32:49

"Be lehet illeszkedni, meg lehet találni a helyet egy többségi nemzet országán belül is, de elkeveredni annyi, mint feloldódni a szláv tengerben."

Aha. Vagy esetleg észre lehetne venni végre, hogy az identitásnak (egyéni és csoportszinten egyaránt) nem feltétlenül a fiktív "nemzet(tudat)" lehet csak az egyetlen és kizárólagos punctum saliens-e.

egrized 2010.06.16. 10:32:53

@ralf: én sem feltétlenül az mkp mellett érvelek. kétségtelen, számos hibát vétett a magyar párt. többek között kiebrudalta BB-t. (na jó, nem szó szerint.) aki igen jó előéletével, kihasználta a népszerűsűgét. más stílus várandó el mindenkitől (állam, pártok) is. that' all folks.

De, ha a magyarok nagy része a HÍD-Most-ra szavazott, akkor arányos a 7-es megoszlás?

igen, ha be akarnak olvadni, olvadjanak! nem vitatom el. ehhez is kapcsolódik az "előemésztés" jelensége.

ralf 2010.06.16. 10:36:36

@greybull: "A röhej az, hogy a schengeni határok, internet stb. mellett erre a beolvadásra aztán már végképp nincs kényszer"

Nemcsak kényszer nincs, hanem szükség sem. Nem kell szlovák TV-t nézni, a neten ott a magyar, nem kell szlovák újságot olvasni, a magyarhoz is hozzájutsz. Úgyhogy teljesen igazad van, csak épp abból, amit mondasz, az ellenkező következtetés vonható le, az asszimiláció esélye kisebb.

@elGabor: "Felháborító, szörnyűséges, igaz. Ha egy rész bort és kilenc rész vizet alaposan összekevernek, akkor abból egy iható fröccs lesz, de bor már semmiképpen..."

Na de mi ennek az oka? Hogy ha egy magyarban egy deci szlovák van, az már nem magyar. De ha egy zsidóban kilenc deci nem-zsidó van, azt még mindenki zsidónak tartja. Ne félj, egy magyarfaló szlovák számára magyar lesz mindenki, akibe egy körömfeketényi magyar vér került.
De a sok vérgenetika mellett azért szögezzük le: ha magyarnak érzi magát, magyar, ha nem, nem. Hogy te, vagy bárki más minek tartja, az pedig teljesen lényegtelen.

tevevanegypupu 2010.06.16. 10:43:45

Ahhoz, hogy meg tudjak orizni identitasukat valami elzartabb, eldugottabb videken kellene elniuk mint a szekelyeknek peldaul. Europa kozepen egy idegen orszagban - nekik mar nem is idegen - hogy a feneben szakadjanak el es orizzek meg szaz szazalekig magyarsagukat?

Az un. felszabadulas ota ahogy lehetett a kommunista magyar kormany azt hangsulyozta es kovette, hogy a barati szocialista orszagoktol nincs mit kerni, az ottani magyarok egy nagy, internacionalista testverisegben elnek, aki mast mond hazudik. A rendszervaltas lehetoseg lett volna (esetleg) ezen valtoztatni, senki nem akarta igazan komolyan. Az EU megalakulasa utan es a koalicios kormany alatt szinte ugyanazt hangsulyozta mindenki, hogy most mar egy csapat az egesz Europa, minek itt barmifele identitasokkal kovetelozni?
Hat ez lett belole.

Mindenki jol es bekeben szeretne elni a hetkoznapjait, Magyarorszagon pedig az a kormany (mdf) tehetetlen volt akkor, amikor cselekedni lehetett volna. Szlovakia kepes volt elszakadni a csehektol, a magyarok keptelenek voltak elszakadni Romaniatol, Szlovakiatol.

Arra bizatni egy kisebbseget a jelenlegi abszolut ilyesmire ellenseges vilagban, hogy kulonuljenek el, es ne torodjenek azzal az orszaggal amiben elnek, felelolenseg. A zsidokhoz hasonlitani pedig hulyeseg. A magyarok nem torekednek a "fajta tisztasaganak" megorzesere, nagyon helyesen keverednek es nem utalkoznak sem mas vallasuval sem mas nacioval keveredni.

Kenyszeriteni pedig nem lehet oket semmire 90 ev utan. Trianont nem szabad elfelejteni, mindig fajni fog, de ha keptelenek voltunk a kello idoben cselekedni, akkor legfeljebb sirdogalhatunk tovabb utana, es megprobalhatunk az igazsagtalansagok ellen tiltakozni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.06.16. 10:44:02

@Serio: "Az az ország ne mondja meg nekem, hogy mit csináljak, ami leszavazta 2004-ben a jogomat hogy magyar állampolgár lehessek."

Ez így persze ebben a formában baromság. Nincs megtiltva egy külhoni magyarnak sem sem, hogy felvegye a magyar állampogárságot...

OftF 2010.06.16. 10:46:36

"a felvidéki magyarok, akárcsak az erdélyi vagy délvidéki magyarok többsége nem akar küzdeni az autonómiáért, minden utcanévért, minden emlékműért (vagy ellene), sőt, sokan a magyarságukért se."

Mi az hogy a magyarságukért se? Ezt fejtsd már ki, légyszíves, hogy sőt, még a magyarságukért se. Ez mi.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.06.16. 10:53:57

@gszebe: "Aha. Vagy esetleg észre lehetne venni végre, hogy az identitásnak (egyéni és csoportszinten egyaránt) nem feltétlenül a fiktív "nemzet(tudat)" lehet csak az egyetlen és kizárólagos punctum saliens-e."

Természetesen igaz. Mindenki arra építheti fel az identitását, amire akarja. Szabad világban élünk. De ez nem változtat semmit azon, hogy aki nemzettudatát (figyelem, nem fiktív: az eszmék nagyonis élő dolgok!) feladja, az bizony feloldódott a szláv tengerben. Más identitásaiban - bélyeggyűjtő, neokonzervatív, Harry Potter-rajongó - persze kiteljesedhet, nem lesz attól rossz ember.

@ralf: "Ne félj, egy magyarfaló szlovák számára magyar lesz mindenki, akibe egy körömfeketényi magyar vér került."

Nem; gondoljunk csak Marek Mad'arič kulturális miniszterre (SMER), Michal Kováčra, régebbről és máshonnan Alexandru Moghiorosra, esetleg a különböző Zázriveczekre, Csurkákra, Torgyánokra.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.06.16. 10:54:06

Remek poszt.

Kegyetlen, sok helyen cinikus, de szvsz fedi a valóságot.

2010.06.16. 10:54:23

Ajajaj, ez hihetetlen, hogy a cikk írója ennyire nem látja, nem hallja, hogy mi is van Szlovákiában. Én most nem akarom visszakeresni a "kettős állampolgárságról" írt cikketeket, de már akkor azt mondtam, hogy Orbán bődületes hibát követett el azzal, hogy nem várt a választások végéig. Azt kéne felfogni, hogy a szlovákiai magyarok nagyobb része a megbékélést akarja. Az MKP totálisan rossz politikát vitt. Ehhez jött Orbán hülyesége. Ha ez nincs, akkor a rossz politika miatt is bekerült volna az MKP, de ez olaj volt a tűzre. Plusz Slota-ék kiestek volna a francba, Fico meg 3-4%-al kevesebbet kapott volna, állítom. (bár tudom nincs HA, most már túró) Megérte basszus? arra cikketekre érkeztek olyan sötét hozzászólások, hogy a magyarok például nem szavaznak szlovák pártra, és fordítva, szlovákok magyar pártra. Hát ez a választás olyan cáfolat volt, hogy a fal adta a másikat. Nem tudom, miért kell védeni az MKP vezetőinek vakságát. Semmiféle megadásról nincs szó, ahogy AUngur állítja, egyszerűen a szlovákiai magyarok se egyformán gondolkodnak, hát demokrácia van (olyan-amilyen, de van), nem úgy fognak szavazni, ahogy azt Budapestről szeretnék. Ezt kéne felfogni. Bugár ugyanúgy a magyarokat képviseli, ahogy az MKP. Igenis a kinti magyarok jó része úgy gondolkodott, hogy Orbánnak meg kellett volna várni a választásokat. Nem a szlovákok miatt, hanem a magyarok miatt!! !Óriási különbség!

sapkabojt 2010.06.16. 11:05:04

"Szóval kedves kollégák a Felvidéken: lehet, hogy voltak taktikai hibák, de végre jó harcot vívtatok. Mert a túlélés egyetlen útja az, ha elvágjátok a kapcsokat a szlovák társadalommal (amennyire lehet), és a magyar univerzumhoz kötitek magatokat."

Szánalmas, kártékony hozzáállás, amivel kizárólag magatok alatt vágnátok a fát. A sok kapcsolat ad erőt!

asz_tapasz (törölt) 2010.06.16. 11:06:16

Na, végre valaki leírta: az MKP _nem_ szenvedett súlyos vereséget. Tót politikusokkal és szavazókkal elérni 8,5%-ot nem nagy kunszti, a valóban magyar párt pedig nem csúszott le sokkal. És így van, még bővülhet ez a létszám, 5% fölé is keveredhet egy dinamikusabb MKP. Innentől fogva nem félmillió, hanem 1-200 ezer magyarral kell számolnunk odaát. Így sem adhatjuk fel!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.06.16. 11:11:06

@asz_tapasz: Tedd hozzá, tót pénzből...

@Belpo: Megbékélni két háborúzó fél tud. A felvidéki magyarok mit követtek el a tótok ellen?
Semmit!
Akkor hova békéljenek meg?

2010.06.16. 11:12:53

@asz_tapasz:
Számolj 500 ezer magyarral, és máris jobban fogod érezni magad!

tistedur 2010.06.16. 11:15:31

@asz_tapasz: az mkp elvesztette a szavazói felét-valóban nem szenvedett súlyos választási vereséget.

2010.06.16. 11:18:14

@TaTa86.:
Hivatalosan É-Írországban, Baszkföldön sincs háború, mégis nehéz a "megbékélés". Cipruson nem dörögnek a fegyverek, mégis nehéz a párbeszéd É-D között.
Semmit nem követtek el! Azzal kell megbékélni, hogy folyamatos párbeszédre van szükség a szlovákokkal. Másképp nem lehet célt érni.

asz_tapasz (törölt) 2010.06.16. 11:21:12

@tistedur: ahhoz képest hogy egész héten itten 2/3:1/3-ról volt szó, tényleg nem. Különben is, mennyiség és minőség nem mindig jár kéz a kézben.

gszebe 2010.06.16. 11:23:41

@elGabor:

A nemzettudat épp olyan fiktív mint a Harry Potter-rajongás rajongói ideája. Az, hogy ettől még hatóok azt sose vitatnám, mint bármely más hit vagy idea, amiből cselekvés fakad.

A kérdés számomra az, hogy egy csoport (vagy akár egy egyén) identitás-hierarchiáján belül mitől gondoljuk (még mindig?), hogy a "nemzettudat" áll az élen, vagy pláne, hogy annak KELL az élen állni? A másik kérdés, hogy miért gondoljuk, hogy a "nemzettudat" (lett légyen az bármi) az egész csoportra (és a benne lévő egyénekre) bármi kötelezően érvényes, elrendelt és vitathatatlan egységes előíráshalmazt jelentene, amiben ők egységesen hinnének ("hinniük kell(ene)")?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.06.16. 11:29:24

szóval nem hír

eljutottunk egy szintre

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.06.16. 11:30:48

@Belpo: É-Írországban, Baszkföldön azért volt egy elég durva terrortámadásuktól hemzsegő időszak, cserébe a megszállásért/megalázásért.

Itt világos a helyzet: az egyik fél beszünteti a terrorakciókat, a másik fél emberként bánik a kisebbséggel.

"Szlovákiában" ezzel szemben, nem tudom mi az, amit a magyarok beadhatnának az emberi bánásmódért cserébe... Az egyedüli bűnük, amivel méltán kiválthatták a szlovákok haragját, az a puszta létük/magyarságuk. Akkor ők ezt dobják be?
Ezért nem látom, hogy hogy fog működni ez a nagy megbékélés.

A párbeszéd pedig azért nehéz, mert a magyar még csak nem is beszélhet hivatalosan az anyanyelvén.

"Másképp nem lehet célt érni. "
Kiegyezésre szükség van, de a kiegyezéshez előtte háború kell, mint Írországban, Baszkföldön, Dél-Tirolban.

tistedur 2010.06.16. 11:36:08

@asz_tapasz: szerintem már tegnap is írtam:
most-híd. 205 000
mkp.109 000
2006.
mkp:269 000
az mkp nagyon sok szavazót vesztett, tetszik, nem tetszik-erre azt mondani, hogy nem súlyos vereség, az a tények elég furcsa értelmezése..

Maisie MacKenzie 2010.06.16. 11:53:46

@Belpo:

"Orbán bődületes hibát követett el azzal, hogy nem várt a választások végéig."

A Jobbik várt volna?

Az új magyar országgyűlésben biztosan téma lett volna az állampolgárság kérdése.

Ha a Fidesz leszavazza a Jobbik indítványát, hogy kicselezze Ficot és Slotát a szlovákiai választásokig, akkor a saját szavazó táboránál lett volna népszerűtlen.

Szlovákiában a magyar kártya így is úgy is csúcsra lett járatva, nem az állampolgársági törvényen múlt!

Szerintem a Híd-Most szavazói sem Orbán-ellenesek, ezért inkább az egyoldalú Csáky-barátság volt hiba Orbán részéről. Most ők Orbánnak is üzentek.

A világon bárhol élő magyarok egy erős, normális, szerethető, válalható Magyarországban érdekeltek.

2010.06.16. 12:03:00

@TaTa86.:
ok, válasszuk ketté:
A szlovákok haragját nem vívtuk ki, hanem volt a tulok Fico meg Slota és ők ezt a "kártyát" használták. A szlovákok nem úgy beszélnek a magyarokról, ahogy Magyarországon beszélnek példának okáért a romákról. De Fico, meg Slota nem a szlovák többség többé.

"Szlovákiában" ezzel szemben, nem tudom mi az, amit a magyarok beadhatnának az emberi bánásmódért cserébe... "
ez viszont nagyon jó meglátás, valóban, nekik semmit nem kell beadni, akinek valamit be kell adni, az a mindenkori magyar kormány. Itt jön az, hogy Orbán belépője nem sikerült jól. A most remélhetőleg megalakuló új kormány idején kellett volna benyújtani az állampolgárságról szóló törvényt.
Kiegyezéshez nem kell háború, lásd 1867(akkor már rég vége volt), de nevezd aminek akarod, mondjuk a "kommunikáció megújításának". Valóban, a szlovákok(politikusok) nem akarnak kommunikálni, a "nyakukra kell járni", és az, hogy olyan szlovák politikusokkal (pl Dostal) szövetkezik a magyarság, akik igenis kiállnak mellettünk, ez a taktika működhet is, de megpróbálni mindenképp érdemes, mert az MKP befuccsolt(sajnos), z nem járható út. Első lépésnek valahogy át kéne verni, hogy a nyelvtörvényt visszavonják. Akkor már egy picit jobb. Remélem, hogy sikerül Bugáréknak, akkor viszont az MKP meszeltek, mert a HID érte el, és lám

2010.06.16. 12:14:14

@Maisie MacKenzie:
nem tudom várt-e volna, de Orbán még jó ideig nem lett volna népszerűtlen(őszig :))
Így van, én is ezt mondom, hogy az egyoldalú barátság ütött vissza, de nagyon, mert szerintem, ha Orbán nem ront ajtóstul a házba, akkor megvan a küszöb az MKP-nak(Slota pártja meg szemétdombra), 1 napra rá meg hajrá kettős állampolgárság. Én ezt politikai hibának tartom, miközben a cél jó volt. Tök nem mindegy, hogy 1 vagy 2 magyar párt(illetve a magyarok érdekeit kiemelten képviselő) van a szlovák parlamentben

2010.06.16. 12:21:55

@TaTa86.:
Ja, meg a post címe is ez:
Harc előtt, harc után
akkor kell megbékélés nem? :):):)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.06.16. 12:22:43

@Belpo: "A szlovákok haragját nem vívtuk ki, hanem volt a tulok Fico meg Slota és ők ezt a "kártyát" használták."

Téves. 90 éve hivatalos propaganda a magyarellenesség. Ezen semelyik kormány nem változtatott(, illetve Tisoban 38ban felmerült az újraegyesítés lehetősége).
Ennek semmi köze Ficohoz, meg Slotához.

"De Fico, meg Slota nem a szlovák többség többé. "
Téves. Add össze a százalékokat újra. Még Meciar (4.32%) nélkül is a soviniszta szlovákok vannak többségben. Nem mintha nem lenne az összes szlovák párt nacionalista.

"ez viszont nagyon jó meglátás, valóban, nekik semmit nem kell beadni, akinek valamit be kell adni, az a mindenkori magyar kormány."
Na ezt most rohadtul nem értem... Szóval akkor a Híd megbékél, beolvas Viktornak, nyal a tótoknak, hogy a csonkamagyar kormány védje meg az ő emberi jogaikat a szlovákoktól, akikkel most épp megbékélnek? Ez kusza.

"Kiegyezéshez nem kell háború, lásd 1867(akkor már rég vége volt)"
Téves. Egyrészt 48-49 és a passzív rezisztencia nélkül esély sem lett volna 67re. Másrészt igenis volt háború, ami közvetlen kiváltó oka volt a kiegyezésnek: Königgrätzi csata.

"Első lépésnek valahogy át kéne verni, hogy a nyelvtörvényt visszavonják. Akkor már egy picit jobb."
Remek kilátások. Szóval ha már csak az arcunkra taposnak bakanccsal, az sokkal jobb, mintha a herénken állnának...

Kérdeznék valamit: miért érné meg a tótoknak normálisan bánni a magyarokkal, ha egyszer a megalázásra meghunyászkodás a válasz? Miért adnának meg olyan jogokat, amiért tudják, hogy sosem fogunk harcolni?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.06.16. 12:24:35

@Belpo: Szerintem a poszt címe ironikus volt. :P

Maisie MacKenzie 2010.06.16. 12:43:20

@TaTa86.:

Újraegyesítés?

Te szerintem nagyon el vagy tévedve.

Létre jött egy modern szlovák állam, egy szlovák nemzet. 90 év azért nagy idő.

Több hozzászólásban céloztak rá, hogy a szlovákiai magyaroknak akár az asszimilációhoz is joguk van. és tényleg!
Elszlovákosodni kb. annyit jelent, mint elcsehesedni, elnémetesedni vagy ellengyelesedni, nem olyan, mint pl. elcigányosodni.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.06.16. 12:49:26

Elolvastam ezt a bejegyzést is. :)
Ám inkább nem írok róla semmit...
Tiszteletben tartom mások véleményét.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.06.16. 12:50:34

@Maisie MacKenzie: "Újraegyesítés?

Te szerintem nagyon el vagy tévedve."
Olvasd el újra. Azt mondtam Tiso vetett ezt fel 38ban.

"Több hozzászólásban céloztak rá, hogy a szlovákiai magyaroknak akár az asszimilációhoz is joguk van. és tényleg! "

Nincs joguk. Ez árulás. Nem csak a csonkamagyarok elárulása, de az ott élő magyar identitásukat megtartani kívánók elárulása is.
Ha nincs elég magyar gyerek, akkor pl nem lehet magyar iskola sem, stb.

Ráadásul nekünk hihetetlenül nagy presztízsveszteség. Inkább csatlakoznak egy néhányévtizedes műnemzethez, akik "ha valamit is leraktak az asztalra, az asztal is magyar volt", mint az 1100 éves magyar közösséghez.

AgentUngur 2010.06.16. 12:54:53

@TaTa86.: Kb. ezzel értek egyet.

Ami a vereséget illeti: az MKP tényleg elvesztette szavazói több, mint felét, de közben megjelent egy másik, a magyar közösséget legalább részben képviselő párt élén az MKP volt erős emberével, megtámogatva eszméletlen mennyiségű pénzzel (láttam Bugár óriásplakátot a lengyel határnál is, teleszórták a Felvidéket), meg ott volt a megfélemlítő közhangulat, ami kiváltotta a "legyen béke reakciót" sokakból - akár önfeladás révén is - amit személyes szinten meg lehet érteni. 10%-nyi magyar szavazóból 4.3% ebben a helyzetben nem feltétlenül roszz.

Harcolni meg azért kell sajnos, mert láthatóan nem adnak más lehetőséget. A magyarok gyűlöletére építenek egy nemzetet, ez a szlovák elit döntése. A másik opció a megadás, ami felé a Híd viszi a dolgokat.

Pofázni meg persze mindenki tud, de azért vannak a körünkben jó sokan, akik tudnak dolgokat mozgatni

Maisie MacKenzie 2010.06.16. 12:57:36

@TaTa86.:

"egy néhányévtizedes műnemzethez"

A 19. század elejétől, közepétől számítva azért több, mint néhány évtized! Már pár emberöltő. Mondom a 90 év sok idő, nem kell leragadni az 1930-as éveknél!

Amúgy asszimilálódni lehet magyarellenes szlovákká és magyarbarát szlovákká is.
Egy magyar származására büszke, a magyarokkal jó viszonyt kívánó szlovák ellen milyen kifogásod lehet?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.06.16. 13:05:02

@AgentUngur: "Mert a túlélés egyetlen útja az, ha elvágjátok a kapcsokat a szlovák társadalommal (amennyire lehet), és a magyar univerzumhoz kötitek magatokat."

EZT mögis hogy képzeled?

ralf 2010.06.16. 13:09:22

@gszebe: "A kérdés számomra az, hogy egy csoport (vagy akár egy egyén) identitás-hierarchiáján belül mitől gondoljuk (még mindig?), hogy a "nemzettudat" áll az élen, vagy pláne, hogy annak KELL az élen állni?"

És ráadásul, hogy pl. a Tata86-félék vélt nemzettudatának.

Emberek, az istenért! Ennyire nehéz felfogni, hogy attól, hogy valaki magyar, még önálló individuum is, aki maga hozza meg a döntéseit, és ő a felelős értük. Önmaga előtt, nem mindenféle olyan alakok előtt, akik valami érthetetlen okból maguknak vindikálják a jogot, hogy a "magyarságot" képviseljék, és nem magukkal, hanem másokkal szemben legyenek igényesek.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.06.16. 13:12:43

@Maisie MacKenzie: "egy néhányévtizedes műnemzethez"

Márpedig műnemzet. Nincs önálló nyelvük, sem kultúrájuk, országukat, történelmüket, jelképeiket pedig tőlünk lopták.

"Egy magyar származására büszke, a magyarokkal jó viszonyt kívánó szlovák ellen milyen kifogásod lehet?"
Az, hogy az illető magyarságára büszke magyar is lehetne, ha egy kicsit több karakánságot mutatunk.
Továbbá az, hogy ország világnak megmutatjuk, minket büntetlenül meg lehet rabolni, meg lehet alázni, ki lehet semmizni.
Az, hogy ezáltal elismerjük a Benes dekrétumok, és a magyarellenes (cseh-)tót kormányok eredményeit, üzenve ezzel mostani és leendő riválisainknak, ellenségeinknek.
"Tessék, így kell a magyarral bánni! Csak nyugodtan gyilkoljatok minket halomra, vegyétek el a hazánkat, utána mi leszünk büszkék a magyar származású asszimiláltakra..."

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.06.16. 13:15:54

@ralf: Én igazából hangya vagyok. Nincs önálló gondolkodásom, nem vagyok individuum.
Meg hülye is vagyok. Egyszerűen képtelen vagyok felfogni, hogy egy ember önállóan is gondolkodhat.
:)

Ne nézzük már hülyének a másikat! Én is csak sérültnek nézlek titeket.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.06.16. 13:17:54

@Talon Karrde: Tetszik, nem tetszik ez a magyarság megmaradásának egyetlen lehetősége a megszállt területeinken.

Maisie MacKenzie 2010.06.16. 13:21:10

@TaTa86.:

A szlovének és a macedónok is műnemzet szerinted? Szerintem nem. Csak viszonylag későn váltak nemzetté.

Európában a belgák meg a svájciak a műnemzet, de a svájciak köszönik szépen megvannak. A belgák meg nem húzzák sokáig.

San Marino meg az ilyen törpe államok meg történelmi jogon teljesen okésok?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.06.16. 13:21:39

Sokkal kevesebb kannásbort kéne inni cikkírás előtt! Meg kommenteléshez is...

Google 2010.06.16. 13:22:02

@tistedur:

Amit az MKP vesztett el, azt nyerte meg a Híd. Világos ez mindenkinek.

Egy jól kivitelezett Centum-párt ez, még más pártok is vannak benne:
a listájukon bejutott hét szlovák képviselőből négyen bejelentették, a Polgári Konzervatív Párt (OKS) nevében fognak politizálni, saját programjuk szerint.

Vagy lehet, hogy nem is a Centrumhoz, hanem inkább az MDF-hez hasonlíthatnánk, ha magyarországi párttal akarnánk összehasonlítani ezt a Hídat?
Tartás kérdése a dolog; lehet többségivel házasodni, nem anyanyelvi iskolába járni, mindent lehet, és ezt anélkül, hogy beolvadna az ember. És fordítva is igaz: otthon, iskolában magyarnak lenni, a nyilvánosság előtt mindezt nem vállalni.

AgentUngur 2010.06.16. 13:24:33

@Talon Karrde: Parancsszóra nyilván nem megy. Az értelmiségnek orientálnia kell. Ma Prága a divat, Magyarország fikázása (ismétlem, nem ok nélkül) felvidéki értelmiségi körökben. Meghívtam jópár felvidéki kollégát magamhoz, volt, aki alig ismerte Budapestet. Fel kell fedezni Mo-t.

Ehhez persze az is kell, hogy MO egy vonzó ország legyen, amire fel lehet nézni, Budapestet pedig tegyük versenyképessé Prágával.

"Nekünk" meg persze fel kell fedezni a "határon túlt". Én 20 éve ezt csinálom, több vagy kevesebb sikerrel.Gondolom szerinted kevesebbel. Van egy alapítványunk, ami megpróbálja megtenni, amit meglehet (tehát remélem nem csak pofázok, mert a pénz és eszköz a több mint hot air) erőt és időt szánok az ügyre, amit itt 45 óta fikáznak.

Minél többet látok egyébként, annál kevésbé hiszek abban, hogy a "békésen leülünk és európai módon megbeszéljük" működni fog. Még ott se, ahol most nem áll a bál. De ne legyen nekem igazam.

tevevanegypupu 2010.06.16. 13:27:50

@TaTa86.:
Amit mond azt mondja el a Szlovakiaban elo magyaroknak. Esetleg at is lehet oda koltozni es megmutatni, milyen egy igazi magyar. Ugy tunik az ott elok nem ugy gondoljak mint mi, akik Magyarorszagon maradtunk. A mi irredentizmusunkat es nacionalizmusunkat(-: a rendszervaltas utan nehany kormany azert valamelyest tamogatta, a Csehszlovakiaban meg Szlovakiaban elo magyarokat minden letezo eszkozzel visszaszoritottak, megalaztak, egzisztencialisan megsemmisitettek, szoval lehetetlen helyzetbe hoztak. Ha a Szlovakiaban elo magyarok magyarok akarnak maradni, akkor nekik kell ezert tenniuk. Szamtalan lehetoseguk lett volna ra es most is van. Sot, a csehektol valo elszakadasnal volt a legnagyobb alkalom..Nem eltek vele.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.06.16. 13:30:10

@TaTa86.: Felvidék, Erdély, Partium, Vajdaság nem egyenlő GÁZA.

GÁZA megszállt palesztin terület.

Mint partiumi lakos kijelenthetem, hogy NEM EZ a magyarság megmaradásának egyetlen lehetősége az elcsatolt területeken.

Romániában fizetem az adót, román kórházakban látnak el, itt kapok majd nyugdíjat, román állampolgár vagyok.

Ettől még magyarnak érzem magam és eszem ágában sincs megszakítani a kapcsolatomat bármennyire is a román társadalommal.

Magyarországon egy büdös román voltam, akit meg kellett dícsérni, hogy milyen jól megtanult magyarul.

Vajdasági és kolozsvári diákok voltunk jelen a teremben és az egyetemi tanár óriási dilemmában volt, hogy a nyári egyetemen angolul vagy magyarul beszéljen: vajon melyiket értjük inkább?

Hát kösz, de ebből nem kérek.

AgentUngur 2010.06.16. 13:35:02

A kettős állampolgárságról meg annyit, én azt hittem, hogy segíteni fog az MKP-nak, mert a várható támadások majd összerántják a közösséget. Lehet, hogy tévedtem, lehet, hogy még ennyit se kaptak volna, ezt nehéz eldönteni.

Az viszont biztos: nagyon szar érzés volt az eredményeket hallgatni. Azt hiszem, a baloldalon nem hiszik el, de ez tényleg valódi kétely és gyomorban ülő ideg most sokaknak a Fideszben (ahogy halottam) és környékén (ezt meg tudom). Ez az elkötelezettség ugyanis nem belpolitikai célra szánt szlogen volt, hanem hit, hogy ez a jó és ezt kell tenni.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.06.16. 13:38:28

Az MKP buktája sajnálatos de olyasmiket tettek amiért megkapták a jogos pofont. Remélhetőleg tanulnak belőle és levonják a megfelelő tanulságokat.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.06.16. 13:43:26

@AgentUngur:
<<"Nekünk" meg persze fel kell fedezni a "határon túlt". Én 20 éve ezt csinálom, több vagy kevesebb sikerrel.Gondolom szerinted kevesebbel.>>

Nem ismerem a tevékenységedet, ezért nem is mondhatok róla véleményt.

<<Minél többet látok egyébként, annál kevésbé hiszek abban, hogy a "békésen leülünk és európai módon megbeszéljük" működni fog. Még ott se, ahol most nem áll a bál. De ne legyen nekem igazam.>>

Ne legyen neked igazad, de pl. Magyarországon még most sem téma a csángó-probléma, ami ezerszer komolyabb mint az Autonóm Székelyföld mítosz.
Székelyföldön túl egy nagymagyar sem lát. Ezt nem neked személyesen mondom, hanem általában.

Maisie MacKenzie 2010.06.16. 13:43:41

@Talon Karrde:

Palesztinok között sem gondolkodik mindenki egyformán.

Amúgy nem értem, hogy ha az állampolgárságra rá lehet kérdezni, akkor az anyanyelvre miért nem?

AgentUngur 2010.06.16. 13:44:32

@Talon Karrde: ha a felvidéki vagy erdélyi magyarság elfogadja a szlovák vagy román nemzeti mitoszt (mármint azt, hogy voltaképpen egy barbár ázsiai idegen megszálló) akkor vége van. Ha elfogadja, hogy a nyelve nem egyenrangú, és csak a lakásba való, vége van. Ha Prága vagy Bukarest kultúrában fontosasabb lesz neki, mint Budapest, vége van. ha már azt se veszi észre, hogy elnyomják és másodrendű, vége van.

Tavaly nyáron megálltam Margittán ebédelni, a régi helyeken sehol sem találtam magyar étlapot - 10 évvel korábban még igen. Két helyen még magyar pincér sem volt egy félig magyar városban. Miért - kérdeztem a harmadiktól. Mert nincs rá igény - jött a válasz. Ez nem vád, mert megértem a fásultságot, csak azt mondom, a vég kezdete. Ha már igény és dac sincsen.

Szerintem. Erről beszéltem a posztban.

tevevanegypupu 2010.06.16. 13:44:48

Erdelybol attelepult magyar tanarno ismerosomet a kollegai - tanarak - allandoan leromanoztak es eleg mocsok modon bantak vele jo sokaig. Budapesten, Magyarorszag fovarosaban.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.06.16. 13:55:05

@AgentUngur:
Nos ezek a problémák engem nem fenyegetnek, kizárt hogy Románia hasonló törvényeket hozzon mint Szlovákia. A nyelvem nem csak a lakásba való és erről Romániában nincs is vita.

Szülővárosomban épp eléggé fejlett a kultúra ahhoz, hogy ne kelljen Budapestre menjek művelődni, ha pedig valami extrára vágyom, akkor azt Kolozsváron, Segesváron, Szebenben vagy Brassóban keresem.

Ha rajzolunk egy kört szülővárosom körül hát nagyon sok főváros van a körön belül úgy hogy Bukarest a legtávolabbi közülük, kb. így is viszonyulok hozzá.

greybull 2010.06.16. 13:58:06

Sokszor leírtam, de úgy látszik, nem elégszer:
1. A szlovákok a tiszta szlovák etnikumú nemzetfogalomban gondolkodnak.
2. Ott van nekik kb félmillió magyar délen.
3. Tudják jól, hogy nemcsak a magyar lakta területet, de egész országukat egy nagyhatalmi szerencsés koincidencia hozta létre nekik.
4. Tehát egy nemszerencsés együttállás esetén el is veszthetik ezeket a területeket.
5. Ezért nem értik, hogy Mo. miért nem követeli vissza az ő déli, színmagyar területeiket - fordított helyzetben ők ezt tennék.
6. És tényleg: miért is nem követeljük vissza ezeket a területeket????!!!!????!!!!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.06.16. 13:58:37

@tevevanegypupu: Érdekes, anyukámat dicsérték... hogy román létére milyen jól tud magyarul. :(

De olyanról is hallottam, akit leköpködtek. Mondjuk az vidéki városban volt.

@Talon Karrde: Anyukám várdai volt, amíg át nem menekültek. Szóval tudom mi a helyzet. Kádár és az übermensch értelmiség hatalmas pusztítást végzett a nemzettudatban, de ennek vége, nem most kéne benyomni a durcát.

Persze értem én, nem megy ez egyik napról a másikra. A HTMnek a legkeserűbb megaláztatást pont az "anya"országtól kellett elszenvednie...

Az is világos, hogy ezért a HTM nem bízik az itteniekben, és nem fog az első szóra "fegyvert" fogni, mikor még mindig meg van a lehetőség, hogy 2014re visszajönnek a nemzetellenes erők, hogy aztán a fellázadt magyarok szövetséges nélkül maradjanak.

Maisie MacKenzie 2010.06.16. 14:00:46

@Talon Karrde:

"A nyelvem nem csak a lakásba való és erről Romániában nincs is vita."

Dunaszerdahely foci csapatának azért magyarul szurkolnak. Van ilyen első ligás foci csapat Romániában?

Ha nem lenne Moldova, akkor a románok sem lennének akkora barátai a kettős állampolgárságnak.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.06.16. 14:00:52

@AgentUngur:
Margitta elég speciális eset. Sok ismerősöm van, akik elteleportáltak onnan akár Temesvárra, akár Kolozsvárra, akár Szatmárra. Nem is nagyon szándékoznak hazamenni, mert az életüket már más romániai magyar nagyvárosban rendezték be.

Ezért nincs igény a magyar pincérre vagy étlapra.
A magyarság fogyik Bihar megyében, mert ott a legmagasabb az elvándorlás.

2010.06.16. 14:03:45

Azért ez a 'joguk van az asszimilációhoz' szöveg egy kicsit sántít.

Mintha nem lenne rajtuk semmilyen nyomás, hanem önként és dalolva asszimilálódnának.

Szlovákia mégis az az ország, amely hivatalosan soha semmi jelét nem adta annak, hogy megbánta volna a Benes-dekrétumokat.

A finnországi svédeknek is 'joguk van' az asszimilációhoz, valamiért mégsem kívánnak vele élni.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.06.16. 14:05:10

@Maisie MacKenzie: Tudtommal a kolozsvári CFR (szintén Pászkány Árpád tulajdona, mint a kolozsvári Pólus Center,www.poluscentercluj.ro/hu/index.php ) minden meccsén kint van az egész kolozsvári RMDSZ és magyarul szurkolnak, szóval tudok.

Maisie MacKenzie 2010.06.16. 14:05:21

@greybull:

Csak hivatalosan nem követeljük vissza, közben nem hivatalosan a ráutaló magatartás megy.

Napi renden Belgium felbomlása, milyen precedens kell még?

Szerintem hivatalosan az etnikai viszonyokat tükröző közigazgatási egységek követelésénél kellene tartani. Ez bizonyos szinten tényleg beavatkozás Szlovákia belügyébe, de cserében elismernénk a jelenlegi állam határokat.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.06.16. 14:06:35

@TaTa86.: Kádárról nincs mit mondjak. HTM és egyházellenes politikája egyértelműe manapság érik be.

Google 2010.06.16. 14:09:44

@AgentUngur:

Meg kell próbálni "európai módon" is megbeszélni közös dolgainkat, ezzel veszíteni nem senki fog. Ha nem sikerül, feladni akkor sem kell.
Vannak idők, amikor magyarnak (bárminek) lenni nehezebb, de mégis hosszútávon: megéri. Sőt, csak ez éri meg!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.06.16. 14:19:03

@Google: Igazad van. Európai mód: Baszkföld, Írország, Dél-Tirol, Szlovénia, Horvátország.

Európában ez működik.

@Maisie MacKenzie: Addig nehéz lesz, amíg azon ujjonganak egyesek, hogy a nyelvtörvényt lehet, hogy eltörlik.

tevevanegypupu 2010.06.16. 14:27:51

@TaTa86.:
A baszkoknal meg az ireknel nem mindig mukodik, csak ideig-oraig. Langbaboritottak evtizedekig Irorszagot es Spanyolorszagot. Na ilyen modon inkabb ne..

2010.06.16. 14:44:22

@AgentUngur:
Én személyesen ismerek olyan embert, aki Budapestről Erdélybe költözött, mert ott akar élni, és a gyerekeit felnevelni. Ezt is lehet csinálni. Bátorság és hit kérdése, hogy valaki mit tesz. Én ezért nagyon tisztelem. Az pedig, hogy szar érzés hallgatni az eredményeket az tény, de nekem azért volt rossz hallgatni, mert úgy érzem, (agy)politikai hiba történt. Lehet, hogy nincs igazam, de ez a rossz érzés van bennem.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.06.16. 14:46:08

@tevevanegypupu: Viszont most az egyiknek van szabad országa, a másiknak területi autonómiája, ami az utóbbinak konkrétan a létüket jelenti, ha megnézed a népesség alakulását, és Baszkföld elspanyolosítását...

Sem a szabadság, sem a büszkeség nincs ingyen. "Gyáva népnek nincs hazája", ahogy szokták mondani.

Diocles 2010.06.16. 14:52:20

A cikkírónak nagyrészt igaza van.
(Nem is értem, hogyan került ide a mandínerre ez a sok ballib, aki őt támadja.)

A szlovákiai magyarok többsége a Mostra való szavazással valóban az asszimilációra szavazott, nem kell félni ezt kimondani, mert ezt tény.
Olvastam a hétvégén néhány szlovákiai magyar fórumot, olyan elképesztő Magyarország- és Orbán-gyűlölet tombol ott, hogy Jan Slota is nyugodtan elbújhatna mögöttük. Csak ők (még) magyarul is beszélnek.

Szóval, egyetértek a posztíróval, őket le kell írnunk, nem tehetünk mást, és egyébként is, a fene se akar olyan "magyarokért" küzdeni, akik gyűlölik az "anyaországot".

Az MKP-val és közönségével még valóban lehet mit kezdeni, kettős állampolgárság, anyagi támogatások, média megteremtése (mert jelenleg csak Bugáréknak van ott médiája, ezért szívott az MKP), gazdasági-kulturális kapcsolatok, stb.

Ők tehát még menthetőek, de a szlovákiai magyarok többsége valóban már inkább magyarul beszélő szlovák. Ezek, mondom, tények, bárki menjen rá egy szlovákia portálra.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.06.16. 14:53:39

@TaTa86.:
Figyi, a KELTA vír az nem MAGYAR vír, érted?

Mo.-on csak Magyarok Nyulai típusú "ellenállás" létezett, ott meg ETA és IRA, van némi különbség, nemdebár?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.06.16. 14:55:30

@Belpo:
Magyarul tanulhatnak a gyerekek Erdélyben is,a Babes-Bolyai Tudományegyetem kb. egy kaliber az ELTE-vel. Színház, magyar nyelvű programok vannak. Megtanul +1 európai nyelvet, a románt és ezzel máris több mint egy HIM (Határon Inneni Magyar, LOL). Grat.

2010.06.16. 15:22:22

@Talon Karrde:

'a Babes-Bolyai Tudományegyetem kb. egy kaliber az ELTE-vel'

Bár így lenne! Személyes tapasztalataim sajnos nem ezt mutatják.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.06.16. 15:24:08

@Talon Karrde: Hát azért volt itt néhány durva ellenállási mozgalom...

56, Prónay, Nemzeti Hadsereg, passzív rezisztencia, 48-49, betyárok.

Rákóczihoz képest pedig Pol Pot is ipari tanuló volt. Megmutattuk, hogy képesek vagyunk az ország népességének felét lemészárolni, ha sarkalatos jogokról van szó...

Most igen, most Magyarok Nyulait tudta kitermelni a nyuszi magyar.
Azért én nem temetném még a magyar virtust.

@Diocles: A felvidéki magyarság többszörösen meghasonlott, elárult és elbizonytalanodott. Borúsan látom a helyzetet, de azért várjuk még az utolsó kenettel. Ha 4 évig Kinga Gönczova harcolt volna a jogaimért, én sem rajonganék túlságosan Magyarországért.

tevevanegypupu 2010.06.16. 15:41:35

@TaTa86.:

Ugy tunik a kommunizmusnak sikerult hosszu tavon kiolni az emberekbol a buszkeseget, a meghamisitott kommunista tanitas pedig valamelyest meghozta a gyumolcset.
Annyit hazudtak es olyan sokaig, hogy jo ido kell ahhoz, hogy ujra feltamadjon a nemzeti buszkesegunk, ne szegyelljuk es ne zavarjon minket, hogy leneznek vagy kinevetnek erte. Es foleg probaljuk ujra tisztazni a multunkat: mi az ami jar nekunk magyaroknak, es mi az, amibol nem egedhetunk. Eleg legyen abbol, hogy kodos ideologiaknak es gyanus filizofusok tanitasainak akarjunk megfelelni.

greybull 2010.06.16. 15:55:20

@Maisie MacKenzie: az okos és abszolút önérdekű (magyarul: önző) külpolitika mindig 100 egységet követel azért, hogy a titkos cél szerint 10 egységet megkapja. Mert a politika nem más mint a háború folytatása, csak más eszközökkel!!!
Ezért: a magyar önző (nagyon helyesen!) külpolitika akkor járna el helyesen ha bejelentené, hogy azon környező országokkal szemben, amelyek a MI megítélésünk szerint nem járnak el tisztességesen a magyar kisebbségekkel, felmondjuk a párizsi békék területi rendelkezéseit és a TELJES elcsatolt területet visszaköveteljük! Ja hogy megindul a sovinisztázás, revizionistázás, fasisztázás? És az kit érdekel!!! Megyünk az összes nemzetközi fórum és bíróság elé, és kész! Aki nem üvölt, ha csak a tűvel közelítenek felé, azt fejszével fogják felaprítani! Rosszallóan néz ránk majd a Nyugat? Na és? Eddig magasról szart ránk, ő volt a hentes amúgy, most meg büdös a mészárszék? A kurva édesanyjukat!
És akkor - de csakis akkor! - ha visszavesznek ezek a szarházi népek, akkor lehet esetleg arról szó, hogy rendben van, nem az egész terület kell, csak a magyarlakta részek. És ha majd gyorsan autonómiát adnak - persze az adott ország alkotmányába foglalva, megváltoztathatatlanul - nos akkor esetleg, talán nem kérjük vissza a magyarlakta részeket, kivéve!: ahol a persze azért mégis megtartott népszavazás a visszatérés mellett döntött.
Na ez lenne a karakán és tökös magyar külpolitika.
Persze bilderberges martonyiból ezt nem nézem ki, sajna....

2010.06.16. 16:11:57

@greybull:

Remélem, hogy semmi ilyesmire nem kerül sor, mert csak ártanánk magunknak.

'azon környező országokkal szemben, amelyek a MI megítélésünk szerint nem járnak el tisztességesen a magyar kisebbségekkel, felmondjuk a párizsi békék területi rendelkezéseit és a TELJES elcsatolt területet visszaköveteljük'

Szóval visszaköveteljük Szlovákiától Szlovákiát. Kezdetnek nem is rossz.

Cypriánus 2010.06.16. 16:15:00

túlbonyolítjuk a dolgot.
gyereket kell csinálni, sokat. És gazdaságilag fölemelni, vonzóvá tenni az országot, hogy mindenki pesten korzózzon ne prágában vagy Bukarestben.
Lehet hogy kilógok asorból , de szerintem nem reménytelen ahelyzet. rossz, de nem reménytelen. a szlovák társadalomtól való elfordulás viszont illúzió, sztem. Ez nem fog működni. De az tény hogy az a 200 000 ember akit a 100 000 választó képviselo lehet egy kemény mag, amiből még kinőhet valami. De nem írnám le a Híd választókat sem, sztem ez leegyszerűsítés.
Viszont Agent Ungurral szemben van egy stratégiai különbség köztünk: én nem a magyarlakta Felvidéket akarom. Hanem az egészet.
Erre van reális lehetőség, aföldrajz Szlovákia jó részén nekünk dolgozna-na jó Nyugaton nem. De a Tátra-Léva -nyitra-Galánta-Pozsony vonaltól Délre és keletre a magyarországi gazdasági tér akár vonzóbb is lehetne mint a cseh, amelynnek súlypontja oda igen messze van. A keleti szlovákok jó része kevésbé is utál minket.
Ez illúzió?! Most mondjam azt amit Herzl Tivadar a zsidóknak??! "Ha akarjátok, nem álom" !!!

20 000 000 magyar kell a Kárpátmedencébe (Karpatská Kotlina, külön a most bukó Marek Mad'aric kedvéért :)...) és a térség legerősebb gazdasága, Nem lehetetlen a XIX. században a magyarság növelni tudta arányát és rendkívüli módon gazdasági erejét.Most a szlovákokat kell beszorítani egy történelmi kiegyezés felé. Meg kelle oldani a kettős csapdát, hogy két alapvetően frusztrált nép él egymás mellett.
A szlovákok alapkérdése: KIK VAGYUNK MI EGYÁLTALÁN?( hogy éljük meg saját történelmünket, amelyben -legalábbis látszólag-jórészt passzívak voltunk?)
a magyaroké: MI A MI HAZÁNK?(Mekkora, hol vannak határai, mi tartozik hozzá?...)

Cypriánus 2010.06.16. 16:23:09

a térképek kapcsán: sajnos már a2001-es is kisebb magyarlakta területet mutat mint az általad berakott 1991-es...

viszont az 1910-es szintén nem teljesen reális...a szlovák nem román. Igen könnyű váltani ide-oda. Ha az ember utánanéz, Kassa lakosságának vagy 1/3-egy "flip-flop" mentalitással bírt, mindkét nyelvet beszélte, és mindig olyan nemzetiségűnek vallotta magát, amilyen állami zászló éppen ki volt tűzve a városházán...és ez nem statisztikai csalás, vagy látszat, tényleg szemrebbenés nélkül mondta egy csomó ember 1931-ben szlováknak, 1940-ben magyarnak magát.A 2 VH között 30-40% szavazott a magyar pártokra, viszont 1938-tól varázslatosan "magyarrá vált" a város...

Google 2010.06.16. 17:30:30

@Cypriánus:

Sokat akar a szarka, csak nem bírja a farka.
Ez a legnagyobb probléma: nem a realitásokra, hanem a vágyakra építkezni.
Mert lehet mindent visszakövetelni, lehet írekkel, baszkokkal jönni, csak akkor leszünk bajban, amikor a tényleges ütköztetésére az érveknek sor kerül. Nemcsak hogy bajban leszünk, de még nevetség tárgyai is lehetünk.

quodlibet 2010.06.16. 18:12:23

Hát ez nagyon a szívemből szólt. Nem tudom másról mit gondol, de most nagyon egyetértek vele. Tetszettek Cypriánus kommentjei, én is ebben bizakodom, így látom.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2010.06.16. 19:44:01

már az elején sem értettem, hogy a szerző miért mások farkával akarja a csalánt kultúrizálni. Oda kell, menni a Slota arcába és meg lehet mondani neki helyben a frankót, ha olyan nagy az a harci kedv.
Viszont az Új szó főszerkesztőjének cikke után külön érdekes, hogy mire fel a megközelítés:
www.hirszerzo.hu/cikk.a_fidesz_halalos_olelese.154961.html

Bloodscalp 2010.06.16. 19:54:18

@AgentUngur: igencsak szűklátokörüen nézzed a dolgokat, én se ismerem a felvidéket, de nekem nagyon nem ez jön le amit itt összehordtál...

viszont a kevésböl megint egyettértek bébénikkel...a fidesz-háborús szövegét tudod csak nyomni, harc/megadás, aki nincs velünk ellenük van stb...százezrek véleményt nyílvánitottak...ha nem az lett amit te szerettél volna, neked kell megértened őket...-de hülyeségeket ne hordj össze-vissza

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.06.16. 19:59:20

Boah, mennyi felháborodott komment. A cikk pedig kurvára jó és igaz. A Facebookot én is már értetlenkedve nézegetem néha, annyira elkeserítő. Másrészről többeket ismerek, akik ovátlanítottak. Nincs itt a világ vége, csak éppen kijutott a csapatuk a VB-re :)

A pártpreferencia, szándék tömegesen változhat 4-8 évenként. Ld. az itthoni választások eredményeit.

borszódával 2010.06.16. 20:51:47

@Cypriánus: örülök hogy nem kell sokat írnom, összefoglalja a lényeget más helyettem :)
"túlbonyolítjuk a dolgot.
gyereket kell csinálni, sokat" ez a kulcs!
+ figyelmetekbe ajánlom a Rákóczi Szövetség beiskolázási támogatását, 10 ezer forinttal egy gyermek magyar iskolába íratását támogathatod.
Hogy ne csak itt, hanem ott is hozzátegyük a magunkét :)
A jövő olyan lesz milyenné tesszük, csak rajtunk múlik.

gramercy 2010.06.16. 21:43:58

heh, kibujt a szog a zsakbol

a magyar nacionalistak is pontosan ugyanolyan alszent kepmutato taplok mint a tobbi nemzetiek itt a karpatok kozott:

a szlovakok tobbsegtol elvarjuk, mit elvarjuk, koveteljuk hogy maradektalanul fogadjak el a magyarsagot...a magyarsagot meg teljes elkulonulesre utasitjuk

vadbarom

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.06.16. 22:26:20

@Modor Tibi: ja és az is nagyon tetszik, hogy megtudhattuk: ha Orbánék nem avatkoznak bele a kampányba, akkor az MKP-Híd min. 10-10%-ot kaphattak volna, kiesett volna Szlota is, és abszolút többséget szerezhetett volna a jobboldali koalíció :))

Maisie MacKenzie 2010.06.17. 08:21:55

@khamul:

"felmondjuk a párizsi békék területi rendelkezéseit és a TELJES elcsatolt területet visszaköveteljük'

"Szóval visszaköveteljük Szlovákiától Szlovákiát. Kezdetnek nem is rossz."

Kevered Párizst, Trianon-nal!

A bécsi döntések után volt Szlovákia!
A párizsi békeszerződés a bécsi döntéseket érvénytelenítette.

Ezért is káros szerintem Trianonozni, mert Trianont már sikeresen felülvizsgálták Bécsben.

Ha valaki a Kárpát-medencét, a Kárpát Hazát, mint egységes államszervezetet sírja vissza, annak ehhez a célhoz meg kellene nyerni a szlovákokat, horvátokat, erdélyi románokat, vajdasági szerbeket. Adott szituációban szerintem nem lehetetlen, de most nem aktuális. Még említgetni is kontraproduktív.

Maisie MacKenzie 2010.06.17. 08:23:29

@greybull:

Egyetértek, csak én a közös történelmünk miatt, több gesztust tennék a társnemzeteinknek.

Maisie MacKenzie 2010.06.17. 08:31:16

@Cypriánus:

"én nem a magyarlakta Felvidéket akarom. Hanem az egészet."

Pedig már a szlovákiai magyarok sem akarnak téged, nehogy a szlovákok! :-)

Komolyabban: Evidens, hogy a Kárpát Hazát tartja minden normális magyar kivánatos célnak, de szerintem tudomásul kellene venni, hogy az nem Nagy-Magyarország.

Magyarország határainak a magyar-szlovák nyelvhatáron kell lennie. A szlovákokat meg, mint társnemzetünket kellene megnyernünk.

ivrilider 2010.06.17. 11:14:57

Csalódom, hogy a Fidesz keményítésével a Mandiner is keményít. Pedig már annyi bizalmat és együttműködést előlegeztem meg az elmúlt időben.

tölgy1 2010.06.17. 11:22:09

@Maisie MacKenzie: ugyan. Adunk majd egy korrekt autonómiát a tótoknak.
Ez talán példával segíti majd oláh barátainkat is, hogy helyesen járjanak el a magyarokkal szemben.
süti beállítások módosítása