Zbohom Fico
2010. június 10. írta: Uzoni Ábel

Zbohom Fico

  A Trianon-évforduló tájékán van elég bajuk a szegény szlovákoknak, végeredményben nem is hozzájuk kötődik 1920 júniusa, hanem Csehszlovákiához. Ilyen értelemben okafogyott Slota trianoni emléktábla-állítása Pozsonyban. No de mégiscsak választások lesznek az 1993 óta folyamatosan fennálló államban, most mindenki beveti maradék vakolókanalát. Célegyenesbe fordulnak a politikai formációk, ideje körülnézni, mennyire fog nyerni Fico. Merthogy a győzelme nem kérdés. A váltópártiság annyira még nem alakult ki odaát, Dzurindáék mostanra meg különösen nem tudták összeszedni magukat. Igaz, Iveta Radicová Gasparovic mögött másodikként végzett a tavalyi elnökválasztáson, nem tudni azonban, hogy ezt a muníciót mennyire sikerül átvennie a Dzurinda-féle SDKÚ-nak.

  No tehát Zbohom Fico, azaz Isten veled, Fico! - búcsúztatja a láthatóan lestrapált szlovák kormányfőt a szlovákiai Polgári Demokrata Ifjúság a honlapján, ahol antificóista filmet is nézhet a kiábrándult választópolgár. Az autó hátuljára is ragasztható antificós matricákat meg országos kampánykörútjukon vagy a Facebookon lehet igényelni. Kampányvideónak édeskevés az animáció, kormányváltó videókból idén ezerszer jobbakat láthattunk. Mindegy, a magukat liberális konzervatívoknak mondó akciócsoport a FB-on 10820 tagot számlál, nem mintha ez bármit is jelentene, a piros alma is több rajongót szerzett mint OV, aztán tessék, mi lett belőle. A szlovák választópolgár ráadásul messze földön híres arról, hogy megtéveszti az ottani kérdőívezőket. Bemondja a Ficót, leszavaz Meciarra, bemondja Meciart, leszavaz Slotára.

  Ficónak már csak 29, illetve 26 százalékot jósoltak a legutóbbi közvélemény-kutatások. A Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniónak (SDKÚ), vagyis Dzurindáéknak 14-et, a kereszténydemeknek 11-et. Az új liberális párt, a Szabadság és Szolidaritás (nevezzük mondjuk szlovák LMP-nek) 10 százalékot kapna. 4 százalékával Meciar viszont kibokszolhatja magát a törvényhozásból, ám erről eltérnek a vélemények a jövőkutató intézeteknél (újabban megint 6 százalékra tartják őt). Kis tortaszeletekként a bejutási küszöbön sorakoznak a magyar pártok meg az SNS, Slota bandája. Van egy Demokratikus Baloldal nevű párt (szerintem olyan, amilyet majd Gyurcsány fog alakítani), pillanatnyilag ez is esélyes az öt százalékos küszöbugrásra. A magyar választókkal kapcsolatban még nem tudni, mi a tendencia, követik-e a sunnyogás taktikáját, adják-e az MKP-ből kiábrándult arculatot és Hidaznak, aztán a fülkében jól behúzzák az MKP-t. Erdélyben ez a kérdés eldőlt, a Szász Jenő-féle alakulat nem tudott betörni az országos politikába. De egy negyedakkora országban persze minden akár máshogy is alakulhat.

  A gazdátlan szlovák konzervatív oldalt elnézve érthető meg a Bugár-féle nyitás (sokak szerint árulás) is. A ficói politikát elutasító, ám üzenetét, elképzeléseit megfogalmazni nem tudó, magát felépíteni nem képes kereszténydemokrata/polgári/ liberális képződmények nem tudtak határozott tábort kovácsolni maguk köré az utóbbi években. Ezt látja Bugár is, és ezért halászik magának számos szlovák szavazót (megszólható érte, ám az MKP-nak is jól jött eddig a nem kevés szlovák protest-szavazat). A plakátokról úgy tűnhet, és valójában úgy is áll, hogy a két magyar párt egymás ellen kampányol a felvidéki magyar szavazópolgárok kegyeiért. Az MKP-t el is kaszálta a csak magyar nyelvű felirataiért valami parlamenti bizottság – hiába, komoly teendői vannak a pozsonyi honatyáknak, ha 10 százaléknyi utált kisebbség tartózkodik az ország területén.

  A ficói győzelem tehát borítékolható, a kormányalakítási képesség viszont egyáltalán nem. Csehországban 115 mandátummal biztos többsége van a konzervatív erőknek a szocdemekkel szemben, és Paroubek után lehet, hogy Fico is megnyúlt képpel néz körbe június 12-nek éjszakáján.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr972054977

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A szlovákok máshogy tudják a történelmet? 2010.06.10. 11:19:14

Érdekes megismerni, hogy hogyan tartják számon Szlovákiában saját népük történetét, eredetét. Ebből egyértelműen leszűrhető, hogy mi a gondjuk Magyarországgal illetve a számukra revizionizmusra utaló törvényeinkkel, így a kettős állampolgársággal és a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

No_Sol 2010.06.10. 10:36:00

Azért az SaS-t én nem nevezném a szlovák LMP-nek. Gazdaságpoilitikája sokkal inkább konzervatív, piacpárti..

fazan 2010.06.10. 10:54:09

@No_Sol: pont ezt akartam írni. a SaS egy szélsőségesen piacpárti, anti-állam párt, inkább a szlovák Kóka-pártnak nevezném.

Zoli 29 2010.06.10. 11:31:20

"Paroubek után lehet, hogy Fico is megnyúlt képpel néz körbe június 12-nek éjszakáján."

Úgy legyen!

A Kárpátok Ostora 2010.06.10. 12:00:00

118, csak a rend kedvéért... :)

flippant 2010.06.10. 12:49:02

Bocskoros drótos tótok. Választósdi, szavazósdi miközben az egész Felvidéket tőlünk lopták el és a mai napig JOGTALANUL tartják megszállás alatt.

Illés Béla 2010.06.10. 13:33:08

Egy kis szellemes szösszenet erről az "országról" :

gyuloltellensegeink.blog.hu/2009/04/17/a_szlovakok

:)

prosimpozor · http://multimediajog.blogspot.com 2010.06.10. 14:23:10

ha Fico nyer, akkor abban azért lesz mit OV-nek is köszönnie:

komentare.sme.sk/c/5406342/shooty.html

Zoli 29 2010.06.10. 14:24:43

@Illés Béla:

Tényleg szellemes. :)
Az olaszokat is olvastam ugyanezen a blogon, azon is szétröhögtem magam.

Roy 2010.06.10. 14:49:00

@flippant: Az UNIÓ mégis az ő seggüket nyalja.

Maisie MacKenzie 2010.06.10. 16:35:18

@No_Sol:

Az olyan holland buzipártszerű inkább.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.06.10. 16:44:16

A kérdés persze az, hogyan teljesít a két magyar párt. Öt százalékon billegve azt is jelentheti, hogy mindkettő bejut és külön-külön is tényezővé válik, de azt is, hogy a magyarok képviselete - mert ne hitegessük magunkat, az SDKÚ és SAS nem fogja ezt a feladatot ellátni - húsz évvel a rendszerváltás után megszűnik, és akkor sok minden másnak is vége szakad. Nem ártana, ha a helyi magyar választó ma félne, mint ha a választások után megijedne.

negeev 2010.06.10. 23:43:00

Szerintem, könnyen egy a maihoz hasonló felállás jöhet létre Szlovákiában. Fico le akarta rázni magáról a két kis pártot, de a rá szavazók számának visszaesésével mégis meg kell tartania őket.
Így, sajnálatosan maradna a jelenlegi helyzet.

Mondjuk, akármelyik pártok alakítanak is kormányt, komoly probléma lesz az eddig meghozott magyar ellenes törvények megléte és így a Magyarországgal való viszony.

greybull 2010.06.11. 09:59:07

@negeev: szerintem mi barmok vagyunk. Nem volt a magyar kormánynak annyi pénze, hogy ha más nem, hát fizetett egészoldalas szlovák nyelvű hirdetésként az országos szlovák lapokban feladja, hogy mi Mo.tényleges álláspontja, szándéka és célja a Mo-Szlovákia viszonyban?
Sajnos a szlovák választások után sem várható semmi jó és normális arról az oldalról.

picur3ka 2010.06.11. 19:28:54

@elGabor:

Igy van, maga a Hid megalakulasa/kivalasa erre jatszott. Bugger egy arulo minden gyakorlati szempontbol, ha mindket part kiesik, kesz.

Beszoptak. Az elorejelzesek alapjan.
süti beállítások módosítása