Az ellenzéki üzemmód (csúnya) vége
2010. június 06. írta: TuRuL_2k2

Az ellenzéki üzemmód (csúnya) vége

  Csütörtökön még úgy tűnt, Kósa Lajos kijelentése valamiféle megtervezett koncepcióba illeszkedik: „Szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük.” Görögország emlegetésével persze érdemes óvatosan bánni egy kormánypárt meghatározó politikusának, mert ezekben az ideges időkben könnyen megremeg a kereskedők keze a sell gombon, amint azt a tőzsdei és devizapiaci reakciók nagyon jól mutatták is még aznap.

  Aztán jött a péntek, amikor egy másik fideszes politikus, a miniszterelnöki szóvivővé frissen kinevezett Szijjártó Péter tett kísérletet Kósa előző napi kijelentésének megmagyarázására: „Gyurcsány Ferenc miniszterelnök volt az, aki csődről beszélt. Sőt, ő büszkén mondta, hogy Magyarország a csőd szélén volt másfél évvel ezelőtt...és büszke volt rá, hogy csak az IMF segítségével tudta megmenteni Magyarországot a csődtől. Ebből a szempontból egyáltalán nem gondolom, hogy túlzás lenne erről beszélni.” Az MSZP-kormányok felelősségét hangsúlyozó retorika semmiben sem különbözött az elmúlt évek Szijjártó-sajtótájékoztatóinak üzenetétől, a hatása azonban egészen brutálisan eltérő volt, mint azt az ellenzéki idők során megszokhattuk.

  Ebben a legnagyobb szerepe talán a Bloomberg hírügynökségnek volt, akik így foglalták össze Szijjártó fenti megnyilatkozását: „It’s no exaggeration to talk about a default.” Ezt az értelmezést vette át nagyon gyorsan a nemzetközi gazdasági sajtó, és találta magát Szijjártó pillanatok alatt a CNN, az CNBC és mindenféle globalokomprádor gazdasági híroldalak vezető hírei között. A piaci reakciók is ennek megfelelőek voltak, a forint és a BUX zuhanni kezdett, de még ennél komolyabb piacokon is nyomot hagyott a Szijjártó-effektus.

  Az eredeti megnyilvánulás sem volt éppen szerencsés (lásd globális idegesség), de ami igazán nehezen érthető, az az, hogy a Bloomberg nem sokkal dél után megjelent hírét követően a kormányzat részéről senki sem vette a fáradságot, hogy pontosítsa Szijjártó szavait, így aztán a pánik kisebb-nagyobb intenzitással egészen piaczárásig tartott. Még a Concorde elemzői próbálkoztak a félreértés tisztázásával, de ez nyilván jóval kevesebbet ért, mint egy kormányzati nyilatkozat:

  A Kósa- és Szijjártó-nyilatkozatok esetleges tudatosságát, tervszerűségét (hogy ne mondjuk: magasabb értelmét) aztán szombaton maga Varga Mihály cáfolta„Nem voltak szerencsések a kijelentések az államcsőddel kapcsolatban; a helyzet konszolidált, a hiánycél tartható, de ehhez intézkedések kellenek.” 

  Hogy okozott-e anyagi kárt a két rosszul sikerült nyilatkozat, s ha igen, mekkorát, az néhány nap múlva kiderül. Ha korrigál az árfolyam, s nagyjából a nyilatkozatok előtti szintre áll vissza, akkor igazán csak azok jártak rosszul az 5-6 százalékkal magasabb költségeik miatt, akiknek pont ezekben a napokban kellett külföldi valutát venniük vagy éppen törleszteniük devizahitelüket. Viszont a kormány hitelessége így is, úgy is csorbát szenvedett - kemény lecke volt az ellenzéki retorika végéről.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr412059642

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Üléstermi performansz 2010.06.14. 22:05:14

Üléstermi performansz A múlt hét kedd történése,  Igen, ennyit kell arra várni, amíg a jegyzőkönyv felkerül az internetre. Talán ha a postacímemre kérném, tértivevénnyel.         &nbs...

Trackback: Comingoutra várva 2010.06.07. 18:38:34

Elszámoltatás helyett számoljon el inkább háromig a Fidesz frakcióvezetője. Vegye már észre, hogy a gyurcsányozás most már nem fog működni. Meg hülyén is veszi ki magát, ha egy kétharmados parlamenti többséggel rendelkező párt frakcióvezetője frusztrál...

Trackback: Tessenek nekiveselkedni! 2010.06.06. 20:38:23

2010. június 7., hétfő. Végre munkába áll az új kormány. Félreértés ne essék, nem de jure, hanem de facto. Közjogi értelemben természetesen már egy bő hete hivatalban vannak, de felelős kormányként talán végre abbahagyják a kampányt és elkezdenek ...

Trackback: Az euró is esett Szíjjártó miatt? 2010.06.06. 19:00:57

Szíjjártó Péter Kósa Lajos nagysikerű, Görögországot emlegető nyilatkozata után azt nyilatkozta, hogy "badarság" azt gondolni, hogy politikusi nyilatkozatok befolyásolnák a tőzsdét és az árfolyamokat. Nos másnap nehezen megállapítható okból ...

Trackback: A tényfeltáró bizottság jelentése 2010.06.06. 18:24:53

A Varga Mihály által vezetett tényfeltáró bizottság ma letette részjelentését Orbán Viktor asztalára. A jelentés szerint a Bajnai-kormány meghamisította a költségvetést, a kiadások magasabbak, a bevételek pedig alacsonyabbak a tervezettnél - konkrét sz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.06. 11:03:13

komolyan gondolod, hogy nem lehet egy startégia része, a kósa-szijjártó, meg a varga is? két nap pánik, behúzzák a lét, beszarasztják ejrópát meg az imf-et. aztán lenyugizzák a világot. a srácok jól kerestek, viktor erős pozícióból tárgyal, mindenki jól járt.

Αρχων (törölt) 2010.06.06. 11:12:26

Most még 1-2 évig menni fog, hogy mindenért a cocik a hibásak, de mit csinálnak 3-4 év múlva Orbánék? Ki lesz az ellenségkép?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.06.06. 11:14:15

@Grift: lol!
Ezzel együtt a Szíjjártó egy bitang nagy fasz.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.06. 11:14:57

@Αρχων:
az ellenségkép ne aggassza. amíg lesz élő komenista, addig a háború folyik. :)

hcrules 2010.06.06. 11:35:38

@Αρχων: Hátha addigra sikerül legalább kicsit javítani Ferkóék intergalaktikus elkúrásán...

tanarseged ur 2010.06.06. 11:38:02

Tetszenek az eufémizmusok a posztban. :-) Amúgy korrekt, köszi.

asz_tapasz (törölt) 2010.06.06. 11:54:35

a forint árfolyamának csökkenése ROSSZ, pfujj... de miért is?

Tomasz_a_gozmozdony 2010.06.06. 12:01:51

Kosa egy b*zi. Legyen stadion hurkafoldon, mas nemerdekli. Remelem elsokent fog megrohadni.

Magon_ 2010.06.06. 12:04:00

@asz_tapasz: Vagy nem rossz, akkor Matolcsy mondjon le a 'megmentjük a devizahiteleseket' dumáért, vagy rossz és akkor meg Kósa+Péter.

Arp1 2010.06.06. 12:05:37

Szerintem a médiának is szerepe van benne, hogy így alakult a dolog. Tudjuk, hogy a költségvetési témában Varga az illetékes és nem Kósa (aki nem is tagja a kormánynak) és nem is Szijjártó. Szerintem a ballib média erre rájátszott egy kicsit, hogy nagyobbat szóljon a dolog. Ha nem "brókernyelven" értjük, akkor tényleg csődben van az állam, mert az IMF pénzéből működik, nem a sajátjából. Manipulációbiztos kommunikáció kell, úgy ahogy Varga csinálta. Meg egy médiatörvény, ami a hazudozást, kiforgatást, félreértelmezést helyre teszi.

firkairka 2010.06.06. 12:09:20

@asz_tapasz: mindenki rossz, akinek devizában van a hitele, mindenkinek, aki olyan terméket vásárol, amit nem Magyarországon gyártanak. az ilyen gyenge (280+) árfolyam csak annak jó, aki euróban kap fizetést, illetve annak a cégnek, aki külföldi piacra termel, és nincs semmilyen devizaadóssága. Lényegesen több embernek szar, mint jó

Hírbuzi 2010.06.06. 12:10:36

Már az eredeti program címe is lehetett volna "El fogjuk kúrni", de még így sem késő változtatni

hircsarda.hu/1-politika/1-hataron-innen/8085-wtf-cimmel-ujrairjak-a-kormanyprogramot/

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.06.06. 12:11:42

Bocs, a kormánynak eddig nem volt hitelessége, azt most kellett volna felépíteni. Ellenzékben nem lehet kormányzati hitelességet építeni, mivel semmiért sem felelősek (ugye ebben egyetértünk?) ezért azt mondanak, amit akartak. Mondtak is.

Az meg, hogy a Bloombergre fogjátok rá, hogy félretájékoztatta a világot, szánalmas. Jó, hogy nem Bellre, mert feltalálta a telefont.

firkairka 2010.06.06. 12:11:50

@Arp1: a nemzetközi hírügynökségeket nehéz lesz "helyrerakni" magyar törvénnyel. Abban sem vagyok 100 százalékig biztos, hogy a Reuters/Bloomberg stb a "ballibek" zsebében lenne

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.06.06. 12:13:18

@Arp1: Igen, majd jól megszabályozzuk Magyarországról a külföldi médiát, mi?

Levadásszuk őket mint a Moszad a nácikat!

tanarseged ur 2010.06.06. 12:13:46

@asz_tapasz:

Rossz:
- a devizahiteleseknek;
- azoknak, akiknek forintban van a megtakarításuk;
- azoknak, akik külföldön akartak nyaralni;
- azoknak, akik importárut értékesítenek;
- azoknak, akik importárut vásárolnak (vagyis gyakorlatilag mindannyiunknak);
+ a BUX esése rossz azoknak, akik a megtakarításaikat részvénybe fektették.

A gyenge forint jó:
- azoknak, akik exportálnak;
- azoknak, akik forintesésre spekuláltak.

Ha kihagytam volna valamit, javítsanak.

Turul nagyon jól teszi, hogy nem sétál bele a csapdába, és nem akarja mindenáron megvédeni a fideszes hülyeségeket csak azért, mert a másik oldal most tombol örömében. Odaát ti. pont azt szeretnék, hogy a teljes jobboldal csináljon hülyét magából.

Mostantól fordítva lejt a pálya: szövegelni mindig az ellenzéknek könnyebb. Ezt lehet részben kompenzálni a ballib korruptak letartóztatásainak és ítéleteinek okos adagolásával, de teljesen kiegyenlíteni biztos, hogy nem. Kormányzati hibák lesznek, ballib ugatás lesz, népszerűségvesztés is lesz. Akkor pedig már kormányozhatnának is akár.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.06.06. 12:16:48

@tanarseged ur: Sérelmezem is, hogy nem akarja megvédeni minden áron a fideszes hülyeségeket. De nem csak én, hanem az egész Szentkirályi utca.

Arp1 2010.06.06. 12:21:02

@br: Ne haragudj, de a külföldi média honnan kapta az anyagot? Ha Kósa magyarul tart egy beszédet, az minimum hogy hogy egy magyarul tudó újságíró kellett feljegyezze.

És volt már olyan hogy magyarországról hazugságokat tartalmazó cikk jelent meg a Newsweekben, amit ATV-sek készítettek.

Nagy tévedésben vagy ha azt gondolod, hogy a "külföldi média" az tényleg "külföldi" és semleges. Azt is magyarok írják, csak angolul. Akiknak ugyanúgy megvan a pártpreferenciájuk, és hajlamuk a csúsztatásra.

efhábé 2010.06.06. 12:22:20

@Arp1: Világos, Kósa és Szijjártó tökéletesen nyilatkozott, csak a cúnya ballibsajtó ferdítette el.
Ne légy mán ennyire hülye, idáig még a szocik sem süllyedtek, hogy az ellenoldali sajtót okolják, ha valamit elkúrtak...

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.06.06. 12:25:11

@tanarseged ur: Nem hiszem hogy fel kellene tételezni Turulról hogy arra van mentálisan ráállva, hogy a Fideszes hülyeségeket védeni kell.

A Kósa-Szijjártó-Varga kijelentéseknél ha tényleg csak annyi volt bennük, hogy nyilatkoztak mintha még ellenzékben lennének akkor rohadtul nem értem, hogy hogyan lehettek ekkora barmok.

Illetve miért nem cáfolták rögtön a Szijjártó által indított piaci reakciót? Mire fel az a 3.8% hiánycél?

Ez az egész helyzet egy mocsár. Majd egy hét múlva kb. tisztábban látszik hogy mégis mi a fene folyik itt.

Az eléggé morcossá fog tenni, ha kiderül, hogy Kósa & Szijjártó csak fasz volt, aztán a Fidesz visszatáncolt a 6-7% államháztartási hiányból a 3.8%-ra és aztán még egy megszorítást is elindítanak. Azt hiszem hitelességi szempontból ezt nem élné túl ez a párt a szememben.

efhábé 2010.06.06. 12:25:44

@Arp1: Ja, ez teljesen logikus, amelyik sajtómunkás tud angolul, az csak ballib lehet, aki az ország vesztét akarja.
Böcsületes jobboldali sajtómunkás meg csak provinciális egynyelvű alak lehet, legalábbis, ha követjük a logikádat...
Biztosan ezt akartad közölni?

efhábé 2010.06.06. 12:26:53

@br: Orbán túl sok eurót hozott haza Brüsszelből, át kellett váltania forintra :) Előtte kicsit rendezte az árfolyamot :D

Nem Penny hajója 2010.06.06. 12:27:48

Nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy Fideszes vezetők a hét elején jelentős összegért eurót vásároltak...

sárkányfő 2010.06.06. 12:28:34

a máskor oly fürge mandiner vasárnap reagál a még csütörtökön indult hülyeség-cunamira? és még ti aggódtok a kormány hitelességéért? :)

egy kis sepregetés kéne, a saját porta előtt...

és még most sem látom sehol a nagy fideszes csontváz-öngól tárgyalását...

Chuck Taylor (törölt) 2010.06.06. 12:30:52

ez a kis akció is arra szolgált a narancsok részéről, hogy leszereljék a szocikat. ahelyett, hogy rendebetétellel foglalkoznának még mindig a balhé a fontosabb. grat

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2010.06.06. 12:32:42

Remélem, hogy a kormány emberei eztán valóban felelős kormányemberekként lépnek a hazai és a külhoni közpályára. Hagyják hátra a stiláris radikalizmust, a szólamok politikáját, mielőtt az a legrosszabb szocialista időket idéző vörös zsinóros túlsággá, tartalmi radikalizmussá lőn. Már az is furcsa, hogy a pápaválasztó konklávé módjára működő csontvázbizottság csontvázakat nem, legfeljebb néhány élőhalottat talált a vasszekrényekben. Addig is, Kósa uram szájára nem ártana egy jókora lakatot tenni.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.06.06. 12:32:42

@ó jaj: Lehet, hogy annak lesz igaza aki azt mondja, hogy ezek faszok, de ezt csüt-péntek magasságában eldönteni prekoncepció lett volna.

Amúgy azt hiszem azt senki sem kétli, hogy az előző kormány által készített költségvetés úgy lett tervezve, hogy a szart a következő kormány nyakába zúdítsa.

dover 2010.06.06. 12:36:48

én csak annyit mondok, hogy ha valakinek mindenben igaza van, az már régen gyanús.
A pógári népeknek Vitya minden szava szent, a fidesz nem téved. Minden kommentben vagy az egekbe emelik, vagy a végletekig védik, magyarázzák őket.

szóval ezen kellene elgondolkozni, a baj csak az, hogy sok fidesz szavazónak már visszafordíthatatlan tisztánlátás-károsulása van.

regression 2010.06.06. 12:37:33

Külföldön se mindenki ette meg az államcsőd szöveget, de sajnos rengeteg fasz "befektető" van a világon, aki nyomogatja a gombokat és halvány csigafasznyi fogalma nincs a tényleges háttérről.

A Goldman Sachs elemzése teljesen egyértelműen mutatja, hogy nem mindenki teljesen hülye azért.

"Goldman Sachs, echoing analysis from several other financial institutions, concluded that the Fidesz comments were likely meant to cool Hungarians' expectations toward the new government, which took over last week after eight years headed by the Socialist Party.

The "dramatic" comments "were used to build a dramatic backdrop that would let Fidesz backtrack on a large share of its campaign promises and broadly continue with the fiscal policies of the previous government, as well as preparing the ground for another round of IMF talks," Goldman Sachs said."

Megvan a teljes cikk is, csak a link nincs meg, bepésztelni hosszú.

sárkányfő 2010.06.06. 12:37:53

@br: nem, az ország csütörtökön sem volt csődközelben, görögközelben.
ami a szart illeti, varga szerint a hiánycél tartható, ezt beszéld meg vele.

@rajcsányi.gellért (ergé):
elnézést kérek, tévedtem. (index-főlapot néztem csak)

moncayo 2010.06.06. 12:39:13

Szerintem shortoltak. Bevásároltak OTP-ből, Forintból, stb. Hétfőn majd jön, hogy minden fasza, megy vissza az árfolyam, a nyereség (amit mi meg megszívtunk) meg marad. Szép volt.

regression 2010.06.06. 12:41:18

Egyébként a külföldi sajtóban baromi sok faszság került elő, például sokan bepánikoltak az IMF látogatástól ami mostanában esedékes -- csak a kis csírák nem gondolták végig, hogy az független Kósa elkúrásától.

regression 2010.06.06. 12:42:11

@regression:
Goldman Sachs:

"The news that the IMF mission chief will hold informal talks with the new government is neutral. Such a visit had to happen regardless of the course of Fidesz's macroeconomic plans. IMF needs to learn more about these plans and both sides need to decide how they want to proceed. This should clarify the situation and help us know whether the next program is going to happen. We expect some follow-up news within the next couple of days."

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.06.06. 12:43:17

@ó jaj: Varga szerint akkor tartható a 3.8% ha most beavatkoznak. Szerintem nem kellene beavatkozni ha a mostani költségvetés életképes lenne.

Arp1 2010.06.06. 12:46:23

@efhábé: Ha elolvasod amit írtam, azt írtam, hogy Kósa nem "brókernyelven" nyilatkozott.

A Goldman Sachs szerint Kósa a népnek beszélt és nem a tőzsdének. Persze ha valaki nem akarta úgy értelmezni, az nem úgy tette.

Tény, Kósa ne nyilatkozzon költségvetésről semmilyen megfogalmazásban, az Varga illetékessége.

JohnHenry 2010.06.06. 12:46:35

@Arp1: ha máshol nem, hát a második forduló utáni nemzetközi sajtótájékoztatón kiderült, hogy pl. az AP tudósítója magyar, szóval nem kéne mndenhol bolsikat látni.
bár ha ettől jobban érzed magad, láss bolsikat mindenhol.

Lepényhal 2010.06.06. 12:47:30

Keveslem a FIDESZ nyilatkozatokat "leleplező" liberális blogokat. Nem tudtok valahol még ilyeneket?

Gábor217 2010.06.06. 12:50:26

@Arp1:
Magyarul hallottuk, hogy mit nyilatkozott ez a két hazaáruló. Ezt nem félrefordították, csak le. tényleg hülyeségeket beszéltek. Főleg egy ilyen feszült és ideges nemzetközi helyzet kellős közepén. A minimum az, hogy nincs agyuk. De ezzel elárultak több millió magyar embert. És különösen durva, hogy a nagy magyarkodó fidesz első soraiból történt ez.

Azt mondja meg valaki, hogy aki nemzetét és országát szerető jobboldali felelős állampolgár, az hogyan tud elnézni egy ilyen böszme hazaárulást (pont június 4-én)? Nem értem. Épp hogy a jobboldaliaknak kéne most nagyon kiakadniuk. Bár ahogy látom, tulajdonképpen ez történik, most politikai hovatartozástól függetlenül. Leszámítva persze néhány fanatikust, aki próbálja a pártot védeni (a pártot? nem az ország lenne a fontos? most komolyan egy ország van a pártért?)

JohnHenry 2010.06.06. 12:51:04

@Arp1: ha emlékeim nem csalnak, a G&S pénteken publikált, gyakorlatilag ők is próbálták enyhíteni a kárt, amit ez a két úriember okozott.

Viktus 2010.06.06. 12:52:31

Elment egy kicsit Orbán az egerek meg mindjárt cincogtak ...

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.06.06. 12:52:34

"Az utolsó árdöntés bázisa óta dollárban mérve stagnáltak, sőt még kicsit csökkentek is a tőzsdei üzemanyagárak. Nagyrészt a Fideszes nyilatkozatok hatására viszont a forint akkorát gyengült, hogy a MOL szinte biztosan a hazai üzemanyagárak emelésére kényszerül a jövő héten." (portfolio.hu)

Maradt valami, amit még nem kúrt el a forradalmi kormány? Esetleg egy ügyes diplomáciai manőverrel elveszíthetnénk a maradék ország kétharmadát is.

regression 2010.06.06. 12:52:36

Kemény lecke volt ez a Fidesznek, manapság a piacok olyan hisztisek, hogy ilyen kommunikációs bakik nem maradnak büntetlenül. Még jó, hogy ezen a leckén mielőbb túlestünk.

JohnHenry 2010.06.06. 12:52:41

@Lepényhal: én olyan blogot nem találok, ahol a posztíró védeni próbálná ezt a két napot.

Hattory Hanzo 2010.06.06. 12:53:07

@Arp1:

Egyébként a sajtó szerette volna tenni a dolgát, az origó még csütörtökön felhívta telefonon Kósát, mi merre hány méter, mire Lajos : "Ez a telefonszám a debreceni ügyekre van fenntartva, forduljon a sajtóosztályhoz" mondattal passzolta a lehetőséget. Elég piti megoldás.

egy hang a hátsó sorból 2010.06.06. 12:53:16

Az a baj, hogy ez a gyerek az utobbi 8 evben azon nott fel, hogy "Gyurcsany mondjon le", "Elkurtad". "Rosszabbul elunk, mint negy eve", satobbi, es ezt csinalja kormanyszovivoi pozicioban is, mert egyszeruen nem ismer mast. Sajnos elfelejtettek szolni neki, hogy ezeknek a szavaknak egy pottyet nagyobb sulya van egy kormanyszovivo szajabol, mint egy nevesincs ellenzeki politikus szajabol.

Az pedig, hogy szerinte egy politikus nyilatkozata nem tudja erdemben befolyasolni az arfolyamokat... Hat nem tudom, hogy elkeserito vagy ijeszto-e inkabb. Mint valami felidiota, akinek a kezebe nyomtak egy eles lofegyvert, es racsodalkozik, hogy nahat, ilyent eddig csak a tv-ben latott, de ezzel tenyleg le lehet puffantani az elso szembejovot az utcan.

Lepényhal 2010.06.06. 12:53:46

@JohnHenry: Talán mert nincs is rajta mit védeni.

regression 2010.06.06. 12:54:20

@Kettes: Kétharmados felhatalmazással dönthetnek az ország kétharmadáról is nemde? ;)

Gábor217 2010.06.06. 12:55:22

@Arp1: És szerinted a sajtó dolga eldönteni, hogy ez most belpolitikai üzenet, vagy valós kép a gazdaságról?

Brókernyelv: Ugye pont Varga is beígérte a csontvázakat azokban a napokban. Szijjártó közgazdász hazaáruló péter pedig ráerősített, mint a kormányfő szóvívője.

A minimum az, hogy hazudtak. A hatást pedig kár letagadni. Sőt, előre lehetett sejteni, vagy inkább tudni, hogy ilyen nyilatkozatoknak nem lesz jó vége. A tények fényében ez egyértelműen tudatos, vagy dilettantizmusból elkövetett hazaárulás.

Most kár védeni őket. Egy jobboldalinak is inkább az értékrendje mellett kell kiállnia, mint egy párt mellett, aki gusztustalanul becsapja azokat, akik bizalmat szavaztak nekik.

Az én bizalmamat eljátszották. Számomra lenullázták magukat. Ha ma lennének a választások, más lenne az eredmény.

sertésmájkrém 2010.06.06. 12:55:41

@firkairka: "mindenkinek, aki olyan terméket vásárol, amit nem Magyarországon gyártanak."

Az országnak viszont jó hogy nem szórják a forintot ilyesmikre meg külföldi nyaralásra.

Ez egyálalán nem baj, sőt... Persze annak, akinek csak a rövidtávú egyéni érdek működik, másra meg szarik annak csak ez számít.

JohnHenry 2010.06.06. 12:55:50

@regression: a baj az, hogy ezen a leckén gyurcsány alatt többször is átestünk - hányszor hallottuk kósától mondjuk a péntek8-ban, hogy "gyurcsány kinyitja a száját és esik a forint"?

okos ember a más kárából tanul, ostoba a sajátjából sem.

JohnHenry 2010.06.06. 12:57:15

@Lepényhal: hogyne volna, nézd meg a fidesz.hu fórumát, mozgosították az összes fidelitas aktivistát, hogy védjék a pártot.

mistertwister 2010.06.06. 12:57:43

@Kettes: Taxisblokád, ketteske, taxiblokád! :D

Arp1 2010.06.06. 12:58:37

@efhábé: Miért szerinted azt írtam? Akkor olvasd el újra.

Különben ballib preferencia létezik a külföldi Magyarországot érintő cikkekben. Ezzel még sok gondja lesz Orbánéknak.

mistertwister 2010.06.06. 12:58:57

@JohnHenry: Két nap az élet, mi - Merle óta?

Lepényhal 2010.06.06. 12:59:36

@JohnHenry: én azt látom, hogy itt vannak mozgósítva a pártaktivisták :-) Új jeszó: "a hangos kisebbség mi vagyunk!".

JohnHenry 2010.06.06. 13:01:33

@sertésmájkrém: milyen rövidtávú egyéni érdek??? pl. a kisnyugdíjas mit csináljon, akinek eddig a szlovák tejre még futotta, de most esetleg arra se lesz pénze, mert mondjuk a multi azt mondja, hogy ezt az árfolyamot már nem nyeli be???

mistertwister 2010.06.06. 13:02:01

@Lepényhal: Lesz fejlődési íve is a dolognak, csak várd ki... :) Aggódó -> pánikoló-> toporzékoló -> eszét vesztett kisebbség...

Gábor217 2010.06.06. 13:02:13

@sertésmájkrém:
Sajnos sok esetben nincs lehetőség arra, hogy ne szórják. Ugyanis alapanyagra szükség van, a hazai termelésben is igen fontos. Nem lehet azt mondani, hogy akkor most nem hozzuk be a nyersanyagot. Be kell hozni. És be kell építeni az árba is, különben vállalkozók sora megy tönkre.

A nyaralások nem adnak ki nagy tételt. A deviza hitelesek meg szívnak. Mi lenne, ha azt a fölöslegesen kamatokra költendő havi plusz 10-10ezer forintot magyar áruk vásárlására lehetne fordítani törlesztés helyett? Két igen barom politikus pár mondata miatt.

És ott az eljátszott bizalom, ami az országnak, és a kormánynak komoly érvágás. Kemény pénzekben mérhető veszteség.

Mindezt miért? Holmi politikai haszonszerzés és arcmentés érdekében.

mistertwister 2010.06.06. 13:03:22

@JohnHenry: Dzsoni, mennyi lesz jövő pénteken az EUR/HUF?

jovohetiarfolyam.blog.hu/

JohnHenry 2010.06.06. 13:05:01

@rockee: optimizmus az, amikor azt hisszük, hogy hétfőn a svájci frank visszaáll a 200 alatti szintre.

(kiváncsi leszek egyébként az USD/EUR mozgására is, meg hogy a kínaiak mit lépnek, ha lépnek)

R01 2010.06.06. 13:05:59

Azért az elég gáz, hogy ha azok, akik a világ gazdaságáért felelnek, néhány politikus megnyilvánulására úgy felelnek mint egy hisztis gyerek. Csodálkozunk, hogy ezek után válság van?

A másik: nem is gyanús, hogy a két nyilatkozat épp hétvége előtt történt, amikor úgyse lehet kereskedni... közben meg 3 napos kormányülés majd hétfőre kész program (ha lehet hinni az ígéreteknek).
Nekem úgy tűnik, hogy ez előkészítése lesz az "igazi" programnak (ami néhány millió embernek tuti fájni fog).
Most talán a hangulatszavazók is megértik, hogy szar helyzetben vagyunk, IMF sem enged. Nem kolbászból van a kerítés.

Severus Tobias Snape (törölt) 2010.06.06. 13:07:08

@JohnHenry: Olyan blogra nincs szükség, hisz azok az emberek pontosan tudják, hogy a nyilatkozó trió nem lehetett képes bedönteni a tőzsdét! :)) Megelégszenek azzal, ha itt szidhatják az "elmúltnyolcévet" és társait.

Bundili 2010.06.06. 13:07:52

Most kár még elkezdeni a gyűlölködést. Inkább azt tessék értékelni, hogy micsoda erőfeszítést tett a még alig alakult kormány a mindennél nagyobb árvízi helyzet javítására. Majd ha lemegy az árvíz, akkor lehet a gazdasággal foglalkozni.
Micsoda baromság már most számonkérni mindent, amikor még el sem kezdtek kormányozni!!!!! Szégyellhetitek magatokat.

nyg 2010.06.06. 13:08:08

@tanarseged ur: Nem elég felsorolni, kiknek jó és kiknek rossz az árfolyamváltozás. (Ami azért valljuk be, nem drámai, volt ez már jóval magasabb, nem is olyan régen,) A mérték és a kedvezményettek köre is fontos. Én azt olvasom évek óta, hogy a gazdaságnak túlzotten erős a forint, az ideális 280-290 lenne. Szóval kinek, minek van nagyobb súlya?

mistertwister 2010.06.06. 13:08:11

@Tomivagyok: A cuclib médiahadsereg mutatkozott be hamar - bemutatták Orbánnak, hogy mire számíthat - és azt is, hogy a 2/3-dal sürgősen új médiatörvényt is alkotnia kell... Szíjjártót vissza kell küldeni büfésnéninek, Kósát pedig Loki-szurkolónak, és erősíteni kell szájfronton... :D

stratez 2010.06.06. 13:10:04

Özvegy tehén bosszúja. Orbán mindjárt az első héten kapott egy brutálpofont a saját káderpolitikájától. (Már ki tudja hányadszor?) Szijjártó alkalmatlanságától zengenek még a jobboldali körök is évek óta. Őfelsége azonban szarik bele még a saját oldalának a véleményébe is. A legkevesebb Szijjártó azonnali leváltása lenne, a legtöbb pedig, ha magától lemondana. Illúzióink ne legyenek, minden marad a régiben.

Jester 2010.06.06. 13:10:39

Ha egyszerűsítik az adminisztrációt, és komolyan átalakításokat végeznek a nagy ellátó rendszerekben, akkor azzal már meg lehet takarítani egy halom pénzt. Csak ahhoz csinálni kell valamit, nem csak levonni itt az adóból és hozzárakni ott a devizahiteles-megmentő-alaphoz. Ideje volna elkezdeni kormányozni és nem csak politizálni. Nem a szájtépésére adtam nekik a voksot, abból kaptunk már eleget.

mistertwister 2010.06.06. 13:10:47

@nyg: Medgyessy Pöpi má' le sincs szarva? Ű mondotta, hogy "az erős forint ólcsítja az importot", rontsuk tehát a forintot... Már 2002 előtt is válvettve küzdött az erős forint ellen a cuclib sajtó és a cuclib politikusok...

Gábor217 2010.06.06. 13:15:32

@rockee:
És az elégedetlen jobboldaliak. Amikor majd a közvélemény kutatások is azt fogják mérni, hogy elfogy a pártod alól a támogatottság, akkor csak rájössz te is, hogy a jobboldali polgárok közül sem mindenki hülye. És sokan ráeszmélünk, hogy a fidesz se jobb. Hatalmas hibákat követnek el.

Ja, és ezekért a hibákért már nem lehet visszamutogatni. A médiát miben lehet hibáztatni? Hogy megírják az igazságot? Na meg a külföldi sajtó is egyértelműen gyurcsány kezében van. Meg Obama is, aki nyilván Lendvai unszolására köszönte meg Bajnainak a jó válságkezelést, és a sikeres kormányzást.

Az már csak gyanús, amikor az egész világ, és az ország azon része, ami nem fidesz párttag, hirtelen cuclib lesz?! Amikor mindenki hazudik, csak Viktor az okos, akkor ideje elgondolkozni.
Mint az autópályán az ámokfutó: " hé, itt mindenki a forgalommal szembe hajt!".

Érdemes megnézni, hogy a szocik épp annyira szét vannak esve, hogy épkézláb reakciójuk sem volt még eddig.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.06.06. 13:15:47

@Tomivagyok: Tamás, éppen szidnak a mandineren. Ádám próbált védeni, de nem sok sikerrel...

Bundili 2010.06.06. 13:16:25

Egyébként nekem ne mondja senki, hogy Kósa, vagy Szíjjártó kijelentése megrengeti a világ gazdaságát......röhej!

Thulsa Doom (törölt) 2010.06.06. 13:17:31

Úgy látom, a Fidesznek máris sikerült elérnie, hogy a ledermedt szoci aktivisták újra előjöjjenek a szarból, észt osztani. Csak gratulálni tudok hozzá.

mistertwister 2010.06.06. 13:17:50

@Gábor217: A média meg az igazság - viccelsz? :)

egy hang a hátsó sorból 2010.06.06. 13:17:59

@R01: "Azért az elég gáz, hogy ha azok, akik a világ gazdaságáért felelnek, néhány politikus megnyilvánulására úgy felelnek mint egy hisztis gyerek. Csodálkozunk, hogy ezek után válság van?"

Keversz nehany dolgot.

Egyreszt akik panikszeruen reagalnak egy ilyen nyilatkozatra, azok a befektetok. Ok a sajat penzukert felelnek, nem a vilaggazdasagert. A vilaggazdasagert tobbek kozott a kormanyok felelnek azzal, hogy felelossegteljes donteseket hoznak es felelosssegteljesen kommunikalnak.

Masreszt osszekevered az okot az okozattal: nem a panikreakcio miatt van valsag, hanem a valsag miatt van panikreakcio. Egy nagyon torekeny pontjan vagyunk a valsagnak (illetve az abbol valo kilabalasnak), es epp ezert volt felelotlenseg es dilettantizmus a Fidesztol pont most ilyeneket nyilatkozni.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.06.06. 13:18:33

@sertésmájkrém: Nem baj, ha éheznek Észak-Koreában, így nem halnak meg sokan az elhízás miatt kialakult szív és érrendszeri betegségekben.

Αρχων (törölt) 2010.06.06. 13:18:36

@Grift: Ohh értem én, meg hát háborúval könnyű eltakarni a fontosabb problémákat, amik ismét megoldatlanul maradnak.

Severus Tobias Snape (törölt) 2010.06.06. 13:18:37

@Bundili: "Micsoda baromság már most számonkérni mindent, amikor még el sem kezdtek kormányozni!!!!! Szégyellhetitek magatokat."

Nem a "mindent" kérjük számon, hanem azt, hogy még el sem kezdtek kormányozni, de máris vélhetően több száz milliós (ha nem milliárdos) kárt okoztak a hiteleseknek (főleg, akik a napokban törlesztenek), mindössze 3 idióta nyilatkozattal.

Ha tudatos és szándékos, akkor azért gáz, ha csak szimplán balfaszok voltak, akkor azért gáz.

Ennyi.

mistertwister 2010.06.06. 13:19:36

@Gábor217: Látom neked fontos, hogy mir ír a nemzetközi sajtó. Hát ezt, barátom ezt:

Gyurcsany had gained international renown as the "lying prime minister" after the broadcast in September 2006 of a leaked speech in which admitted to covering up the true state of the economy to win the elections earlier that year. Riots calling for his resignation further eroded his credibility and he was unable to push through the economic reforms Hungary needed.

AP, On Friday June 4, 2010, 1:54 pm EDT

Gábor217 2010.06.06. 13:20:00

@rockee:
bármit is tettek a cuclib politikusok, most nincsenek hatalmon. A Retekklubban is megnvekedett a jobboldali tulajdonrész. Sőt, magának az indexnek is jobbos a tulajdonosi köre. De hát ők nem igazi jobbosok, mert nem védelmezik viktort körömszakadtukig.

Most viktorék vannak hatalmon, és most épp nagyon elqrtak valamit. Lehet hátramutogatni, de ebben az esetben pont nem.

rober.wilco 2010.06.06. 13:20:17

Most, hogy a Fidesz elefánt a kirakatüvegen keresztül behátrált a porcelánboltba szerencséjére jött a hétvége és maradt egy kis ideje, hogy felmérje a károkat, és eltűnődjön a következő lépésein. Eljött a kármentés ideje. Sok helye nem nagyon maradt a forgolódásra, de a helyzet ezért nem teljesen reménytelen.Már csak azért sem, mert eljött a kettős beszéd ideje, és ő ebben nagyon gyakorlott. A lényeg: meg kell nyugtatni valamelyest a piacokat, de pozitív üzenetet kell megfogalmazni a választók számára is. A teendők tehát azt kommunikálni, hogy
1. Kósa és Szijjártó mondatait a ballib média félremagyarázta, mert annak semmi sem drága, ha nemzetveszelytésről van szó. Az megnyugtatja a fanokat, és pozitív üzenetet hordoz a piac számára is: ezt alaposan elqurtuk, de megpróbáljuk helyrehozni. Ez a gőzhenger már meg is indult ezerrel, mint ahogy a hozzászólások egy részéből láthatjuk.
2. Elő kell állni egy akcióprogrammal. Ebben a fanok meg fogják kapni amire szükségük van: a csontvázak egész tömegét.A csontvázak létéről, nemlétéről a vita rövid időn belül közgazdászi magasságokba fog emelkedni, külső-és belső cáfolatok tömege fog elhangozni. Ilyen magasságokba a fanok már nem tudják követni az ügyeket, de nem is akarják majd. Ezért a belpolitikának hatásos lesz a kommunikáció, de a piac is helyén fogja kezelni a dolgokat, hiszen pontosan tisztában van az államháztartás valós helyzetével,és tudja, hogy az üzenetek befelé szólnak, nem kifelé.
3. A gazdasági teendők megfogalmazása már nehezebb lesz, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon. Lózungok befelé, homályos, és többféleképpen értelmezhető üzenetek kifelé. Ez lesz a policy.
Nem irigylem őket.

mistertwister 2010.06.06. 13:20:23

@Severus Tobias Snape: Rossz felvetés: ezek soha nem szégyellik magukat, felkérésre különösen nem. :)

stratez 2010.06.06. 13:22:39

@stratez: Azt csak mellesleg jegyzem meg, hogy arra sem volt még példa, hogy egy szóvivő a mikrofon előtt szégyenüljön meg saját párttársa által. Varga Mihály ugyanis még csak nem is visszafogottan beszélt Szijjártó jelenlétében annak alkalmatlanságáról. Orbán ölebében, ha lenne minimális méltóság, azonnal lemondott volna. Méltóság helyett azonban csak vízilóbőr van a pofáján.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.06.06. 13:23:34

@Bundili: Egyrészt a két helyzet nem zárja ki egymást, azokat egymástól függetlenül lehet kezelni.

Másrészt pedig az árvízi helyzet érint 50-100e embert összesen, míg a deviza/gazdasági jóval többet.

Ha valakinek csak pont az a pár százalék tesz be a devizahitel törlesztésekor és "elúszik" a háza, azt nem fogja érdekelni, hogy a kormány éppen azzal volt elfoglalva hogy egy másik ház elúszását próbálja megakadályozni, őt meg leszarta.

Azért lássuk be, a CDS alakulása közel sem annyira vizuális dolog mint egy árvíz.

gramercy 2010.06.06. 13:23:49

oke, tulvagyunk ezen is. hataron tuli magyarokat is elrendeztuk.

jojjenek a hataron beluliek (es most nemaz arvizre gondolok ahol a ciganyok meg a garda dolgozik)

Gábor217 2010.06.06. 13:24:02

@rockee: Ezzel vágsz vissza? Rühellem Gyurcsányt. 2006 szeptemberében le kellett volna mondania.

Azt hittem, a fidesz tanul a hibáiból, de tévedtem. Ugyanolyan, ha nem még böszmébb módon álltak neki a dolgoknak.

Szvsz nem érdemes más szarával takarózni. De látom máshogy gondolod. Szerinted gyurcsányék idiotizmusa teljes mértékben felmenti a fidesz hazaárulóit.

Annak viszont örülnék -vagy inkább meglepne- ha hasonló cikket találnál Bajnairól.

mistertwister 2010.06.06. 13:25:39

@Gábor217: Ja, 3 napja vannak, és máris összedőlt a világgazdaság - ezt akarja a derék cuclib médiahadsereg elhitetni - veled. És lám, sikerült is nekik! :) Ha másféle hatalmuk nincs is, de a gondolataid felett láthatóan biztos kézzel uralkodnak... :)

mistertwister 2010.06.06. 13:27:26

@Gábor217: Mi a gond? Szíjjártót szépen visszaküldiuk a büfébe vagy vécésnéninek, Kósa meg szurkol a Lokinak, mint eddig... Havas Henriket ki se nevezték, meg volt az a TV2-s liba, azt se... Szóvivők jönnek, mennek. a 2/3-ad pedig négy évig marad... :)

gramercy 2010.06.06. 13:30:26

@rockee: "a 2/3-ad pedig négy évig marad" ne legyel ebben te olyan biztos, lehetnek itt meg komolyabb toresvonalak

amugy meg a torvenyhozasi szunet is kozeleg, utana meg jonnek azok a franya onkori valasztasok

esetleg meg november-december elott valami konkretat, adorendszerrol, cucialis ellatorendszerrol, szamokkal-szazalekokkal?

vagy azt majd a foci-vb utan?

Gábor217 2010.06.06. 13:30:36

@rockee:
Nem, nem erről van szó. És ezt te is pontosan tudod. A tények elég makacs dolgok.

A forint árfolyamát nem a cuclibek hazudták oda, hanem tényleg ott van. A nemzetközi bizalom elillanását sem a cuclibek hazudták ide, hanem tény.

Az is szégyen -és semmi köze a cuclib médiához- hogy külföldi elemzők kényszerülnek arra, hogy kimagyarázzák hazánkat, hogy nincs is olyan baj, mint amilyennek a politikusaink beállítják.

Nem a világgazdaság dől össze, hanem Magyarország, ha nem vigyázunk rá. A fideszesek nem vigyáztak. És most törik is a fejüket.

Láttad Varga nyilatkozatát? Mégis tartják a hiányt, és akciótervet dolgoznak ki. Miért? Hogy helyreállítsák a 3 nap alatt eljátszott bizalmat, és a károkat. Valamint kénytelenek voltak belátni, hogy ez az egyetlen járható út.

Thulsa Doom (törölt) 2010.06.06. 13:31:03

@stratez: Hát igen, Orbán különösen ért a környezete megválogatásához. Ilyen retardált hülyékkel csatába menni...
De arra még gondolni sem merek, hogy a karizmatikus Kedves Vezető csupán egy ostoba pojáca, akit jól felépítettek és a zemberek pofájába toltak, hogyasszondja: "nesztek birkák, itt van aki majd jól leváltja a csúnya szocikat...". De valójában folyton csak visszahozza őket a szarból a hatalomba.

tanarseged ur 2010.06.06. 13:31:12

@nyg: Hogy mennyire drámai, az pár napon belül kiderül. Mérték, kedvezményezettek köre, milyen árfolyam jó a magyar gazd.-nak: ezt mondja meg az, akinek infói vannak és aki ért hozzá.

R01 2010.06.06. 13:33:07

@egy hang a hátsó sorból:

Mivel a befektetők határozzák meg, hogy hova helyezik el a pénzüket (vagy mások pénzét), így lényegében ők irányítják a gazdaságot. Nem túl jól.

Ami pedig a pánikot illeti: amíg a befektetők be nem pánikolnak, addig nincs válság. Addig legfeljebb csak problémás a gazdaság működése. De alapvetően problémás egy olyan rendszer működése ami a vég nélküli növekedésen alapulhat csak. Pl. az államadósságot sem tervezi visszafizetni senki, abban reménykedünk, hogy a növekedés miatt majd kinőjük.
Az amerikai hitelpiaci cucc is teljesen ok akkor, ha minden növekszik. Kivéve, ha valakinek megremeg a keze, és valami e miatt elkezd csökkenni. Mert onnan kezdve pánik van, minden elkezd csökkenni és persze, hogy válság lesz. Pedig lényegében semmi nem változott a néhány hónappal korábbi helyzethez képest. Oszt mégis elkezdik elbocsájtani az embereket, aztán tényleg baj lesz...

irihangodi 2010.06.06. 13:36:29

Bundili, teljes mertekben igazad van, hiszen meg egy hete vannak kormanyon.

Az a vicc, ha nem mondanak igazat, tagadjak a valos helyzetet, akkor is baj, ha elmondjak, akkor is baj.Minden baj, egy het utan.Inkabb beszeljenek dübörgö gazdasagrol??Az nem igaz, akkor minek?Raadasul honnan tudjatok velem együtt,hogy nem vagyunk-e pont akkoraban, mint Görögorszag??

Valoban en is azt latom,hogy bar nagyon fontos az orszag dolga, de rengeteg ember nagyon-nagy bajban van, es lesz, ugyhogy mindent meg kell tenni azert,hogy az arviz ellen valahogy sikerrel vedekezzenek.

Kerdezze mar meg valaki Gyurcsany kormanyt, miert nem vettek igenybe az Europai Unio tamogatasat, ami a természeti katasztrófák kárainak enyhítésére felhasználható.??

Volt 8 ev alatt igen nagy arviz, lasd 2006-ban Szolnokon centik valasztottak el attol,hogy vigye a viz.Tudom, mert meg kellett küzdenünk valoban minden cm-ert. Öreg, es gyerek, es mindenki, aki elt es mozgott ottvolt a gatakon, es bizony eleg nagy veszelyben.

Miert nem vettek igenybe a lehetöseget, es most talan nem lenne ekkora a katasztrofa, bar vallom,hogy emberek nem mindig tehetnek a katasztrofakrol, nem Obama miatt van az olaj az oceanban, nem Orban csinalta az arvizet, de ha van valami lehetöseg, amire egy orszagnak nem telik, akkor ki kell hasznalni.Nem kölcsön ez, segitseg.

Kármentő 2010.06.06. 13:38:30

Tényleg nagyszerű, hogy 48óra alatt szarrá vágták a forintot.És a fiúk most is dolgoznak.
Mi lesz itt hétfőn ???
Én vagyok a hülye. Biztos részegen mentem választani.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.06.06. 13:38:31

@R01: A befektetők pont úgy irányítják a gazdaságot, mint ahogy egy antilop a csordát. Önös érdek vezérli őket és nem az, hogy jó legyen a világgazdaságnak. Ez nyilván bejátszik olyan dolgokba mint a Tragedy of the Commons tőzsdei változata, stb.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2010.06.06. 13:38:52

Hát, ja. Megszokták szegények, hogy 8 évig úgy pofáztak baromságokat, ahogy akartak, nem lett következménye. Illetve lett, mert most a fél ország a világmegváltásra vár, az elmúlt négy év ellenzéki retorikája alapján.

Na mindegy, majd beleszoknak.

gramercy 2010.06.06. 13:39:57

@irihangodi: "Raadasul honnan tudjatok velem együtt,hogy nem vagyunk-e pont akkoraban, mint Görögorszag??"

hat, peldanak okaert ha a csontvazak nyilvanosak lennenek, akkor tudnank...

egy hang a hátsó sorból 2010.06.06. 13:40:03

@Gábor217: "Láttad Varga nyilatkozatát? Mégis tartják a hiányt, és akciótervet dolgoznak ki."

Azert ez is eleg szomoru, mert ez azt jelenti, hogy a hianycel tarthato, csak "ahhoz intezkedesek kellenek". Ha nincs az IMF, es nem ad egy tockost a Fidesznek, mint a napkozis tanar a hulyegkereknek, akkor a Fidesz most siman hatradolt volna, osszerak egy 7-8%-os hianyt, es kezdhettunk volna megint mindent elolrol (vagy hatulrol), mint eddig minden kormanyvaltaskor, mar 20 eve.

Miert kell ehhez kulso nyomas? Miert nem lehet egyszer mar egy felnott kormanyunk, aki populizmus helyett magatol azt csinalja, amit kell, es ami az orszag hosszu tavu erdeke?

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.06.06. 13:41:03

@Kármentő: Azért perspektívába rakva a dolgokat hosszútávon még így is sokkal jobbak lesznek mint ami előzőleg volt, a probléma viszont az hogy kezdenek leszakadni arról amit én szimplán "jó" kormányzásnak neveznék és elkezdtek elmenni az "elfogadható" irányába.

Zoli 29 2010.06.06. 13:41:25

Miután Varga elismerte, hogy nem voltak szerencsések a fideszes nyilatkozatok, és miután ezek nem aprócska hibák voltak, a politikai hitelesség azt kívánná, hogy minimum Kósa lemondjon a képviselői mandátumáról.
Ugyanis most nem csak arról van szó, hogy valószínűleg a magyar kormány gazdasági mozgásterét csökkentették nullára, hanem sokan könnyen a pénztárcájukon is megérezhetik a brutális forintgyengülést.
Ennek politikai következménye kell, hogy legyen.

Pelso.. 2010.06.06. 13:44:08

@irihangodi: Felesleges mosdatni a szerecsent. Mondtak valamit, s abból lett a gond.

Gábor217 2010.06.06. 13:44:19

@irihangodi:
Magyarország nincs a görögök szintjén. Honnan lehet tudni? Varga Mihály mondta. Amikor kiderült az is, hogy mégis csak tartani szeretnék a 3,8-as hiányt.

Ha hazudnak, az baj. végig azt hazudták, hogy nem kell megszorítás, radikális és gyors adócsökkentés lesz, és felpörög a gazdaság. Ja, és 6-7%-os hiányról beszéltek. Az nem volt igaz. A görög riogatás sem volt igaz.

Amit legutóbb mondott Varga, az nagyjából fedi a valóságot (persze több csúsztatással). Ha végig így kommunikáltak volna, nem okoztak volna ekkora böszme bajt.

Az árvíz elleni védekezés még nem ok arra, hogy ilyen böszmeségeket mondjanak, és tönkretegyék vele az országot.

az árvízi védekezés nagyon fontos, és derék dolog, hogy pénzt és embert küldenek a gátakra. Azt hiszem, ezt senki nem is kritizálta bennük.

Viszont egy kormány nem csak 1 dologra tud koncentrálni. A pénzügyi munkacsoport úgysem homokzsákokat fog pakolni.

Ráadásul tény, hogy a gazdaságunk sokkal több ember életét határozza meg. A deviza hitelek növekedése miatt több ember kerülhet bajba, mint az árvíz miatt.

Pont, hogy egy ilyen helyzetben nem lett volna szabad egy ekkora hazaárulást elkövetniük!

világoszöld 2010.06.06. 13:45:16

1./ a gonosz "ballib" média megszellőztette, amit Szijjártó Péter a kormány szóvivője sajtótájékoztatón elmondott. Hogy is van ez?????????

2./ A magyar gazdasági helyzet konszolidált, tartható a 3,8-as hiány, mondta V. M. akkor hol is vannak acsontvázak??????????

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.06.06. 13:45:39

@egy hang a hátsó sorból: Azért ez nem annyira egyszerű. A hiányt gazdasági reformokra is fel lehet használni, nem csak arra hogy most hátradőlunk és kész. Szerintem itt a választási lehetőség az volt, hogy milyen pályán fogjuk a gazdasági növekedést beindítani, egy merészebb vagy egy viszonylag lassan emelkedőn (elhúzódó stagnálás).

Úgy néz ki, hogy a külső környezet nem tesz lehetővé egy merészebb pályát és most ebbe ütköztünk bele.

tanarseged ur 2010.06.06. 13:45:51

@br: "Nem hiszem hogy fel kellene tételezni Turulról hogy arra van mentálisan ráállva, hogy a Fideszes hülyeségeket védeni kell." - Hát pont róla nem is, de sokan hajlamosak abba a hibába esni, hogy a jogos bírálatra is a hangneme és az implikációi, és nem a szűken vett tartalma szerint reagálnak.

"Ez az egész helyzet egy mocsár. Majd egy hét múlva kb. tisztábban látszik hogy mégis mi a fene folyik itt." - Igen, tényleg jó lenne tudni, mi hangzott el bizonyos dolgozószobákban és megbeszéléseken. Meg hogy mi nem. Meglátjuk.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.06. 13:46:49

"kemény lecke volt az ellenzéki retorika végéről."
Hát ja, gondolom Viktor kissé ki is akadt rajta :D

De amúgy akülföldi médiák is üyesek, ha pl. Seattle polgármestre azt mondaná, hogy az USA becsődöl, elkezdene-e zuhanni a dollár?

Zoli 29 2010.06.06. 13:47:54

@Gábor217:

"Az árvíz elleni védekezés még nem ok arra, hogy ilyen böszmeségeket mondjanak, és tönkretegyék vele az országot."

Azért ne ess túlzásokba, nem tették tönkre az országot. A vízválasztó az lesz, hogy milyen programot mutatnak be a hét elején, és arra hogy fognak reagálni a piacok.

Várúr 2010.06.06. 13:48:12

@Kettes:
Bloombergék azt kommunikálták és úgy, ami az ő érdekük. Nahogy má' Szíjártó vezérelje a fél világgazdaságot.... Aki ezt elhiszi, az hisz Hófehérkében és a trollokban.

tevevanegypupu 2010.06.06. 13:48:50

@stratez:
"Méltóság helyett azonban csak vízilóbőr van a pofáján."

Melyik politikus nem ilyen? Aki nem ilyen, az nem lesz politikus. Orbannak es Navracsicsnak is viziloborbol van a feje. Hogy birnak ki kulonben azt amit muvelnek veluk?

Arp1 2010.06.06. 13:49:24

"„A szó szerinti nyilatkozat egészen más, mint amit a Bloomberg idézett Szíjjártó Pétertől” - írja a Concorde Csoport"

Ha Szijjártó utolsó mondatát idézi csak a Bloomberg, ami szöges ellentétben van azzal amit a teljes interjúban mondott, és ebből galiba kerekedik, akkor ki a hibás? Vagy ki mennyire?

1. Szijjártó, mert elvontan fogalmazott
2. Az újságíró mert nem értette a mondanivalót
3. Az újságíró aki csak az utolsó mondatot vette át, úgy mintha az a mondanivaló összefoglalója lenne
4. A Bloomberg aki a bejáratott magyarországi kapcsolatától bármilyen baromságot átvesz

Hogy ki, miért (politikai indíttatás, hanyagság, szenzációhajhászás), az másik téma.

egy hang a hátsó sorból 2010.06.06. 13:50:01

@R01: Tovabbra is forditva latod.

Legyen mondjuk az alabbi az analogia:
- Van egy bankszamlad az OTP-nel
- Az OTP szovivoje azt mondja, hogy az OTP hajszalnyira van a csodtol (ez persze nem igaz, csak a vezetoseg igy akart uzenni "belulre" az OTP alkalmazottainak, hogy iden ne szamitsanak tul nagy fizetesemelesre)
- A betetesek (koztuk te is) erre a hirre bepanikolnak, megrohanjak a bankot, es kiviszik belole a penzuket, amig meg van mit

Most akkor te iranyitottad rosszul az OTP-t? Te iranyitod rosszul a magyar bankrendszert, es a te felelosseged, hogy kivittek az osszes penzt az OTP-bol? Nem a szovivoe es a vezetosege a felelosseg?

Zoli 29 2010.06.06. 13:50:12

@ColT:

"ha pl. Seattle polgármestre azt mondaná, hogy az USA becsődöl, elkezdene-e zuhanni a dollár?"

Itt konkrétan a kormányzópárt ügyvezető alelnökéről és a miniszterelnök személyes szóvivőjéről volt szó. Azért ez nem ugyanaz, mint egy mezei polgármester.

acsub 2010.06.06. 13:50:39

@regression:
Azért GS-nek lehetnek vaskos pozijai a megfelelő irányban.
Megszoktuk, most nem zavar...:-)

Várúr 2010.06.06. 13:50:48

@világoszöld:
nem "megszellőztette" hanem puffadtra dagasztotta.... némi nyugati spekuláns hátszéllel. Ismerős.

Gera 2010.06.06. 13:53:10

Egyébként van valaki, aki érti, mit mondott Szíjártó? Én eddig azt hittem, beszélek magyarul, de nem értem :) Addig értem, hogy Gyurcsány arról beszélt, hogy másfél éve csődközeli helyzet volt, de azt már nem, hogy innentől miért ne lenne túlzás most államcsődről beszélni. Szvsz nem magyarázott félre semmit a Bloomberg.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.06.06. 13:53:46

@tanarseged ur:

Ja, mondjuk a Fidesztől jobbat vártam.
Ettől függetlenül mindig tartsuk észben, hogy ki is kúrta el, és kinek is köszönhető a jelen gazdasági helyzet. ( Nem a Fidesznek, annyit megsúgok ).

Viszont a navracsicsnak innen üzenem, hogy lehetőség szerint rúgassa ki azt a Nagy Rózsát a francba. Ha már a Matolcsit nem tudja ( de a Matolcsi kirúgása lenne az igazi, ritka nagy marha az a tag. )

Kenedy1 2010.06.06. 13:55:43

bazmeg,van még olyan poszt ami ezzel foglalkozik? Nem unalmas?

Thulsa Doom (törölt) 2010.06.06. 13:56:14

A Fidesz egy dologról tehet, de arról nagyon. Az elmúlt nyolc év ellenzéki politizálásáról. " Ne az emberek fizessék meg"... A lényeg, hogy Gyurcsány lopik, ő a hibás! Ha leváltjuk az megold mindent, mert akkor már nem tud lopni az őszödi böszmecsipolla.
Na, kb. ez a nyolc év ellenzéki termése. A helyzet szar és államcsőd közeli, csak kár, hogy erről ellenzékben nem pofáztak! Azzal, hogy most visszatáncoltak Varga Mihállyal az élen gyakorlatilag tökönszúrták magukat. Most már nyugodtan hivatkozhatnak rá a komcsik, hogy ők rendben adták át az országot!!! Ezek után, ha gond lesz már nem mutogathatnak vissza felé. Márpedig hamarosan gond lesz, ezt a hülye is látja.
Sakk-matt. Gratulálok, balfaszok!

tölgy1 2010.06.06. 13:57:34

@rajcsányi.gellért (ergé): elkapkodott írás. Mondjuk úgy, nem bölcs, de épp ezért vinszentéknek tetszeni fog.

hunyuan 2010.06.06. 14:07:00

" tölgy1 2010.06.06. 13:57:34
@rajcsányi.gellért (ergé): elkapkodott írás. Mondjuk úgy, nem bölcs, de épp ezért vinszentéknek tetszeni fog. "

na, kisgyerek akkor várunk tőled is vmi elemzés félét a putrdidbó'...biztos, hogy csak te tudod a tutifrankót..olcsójános..

Zoli 29 2010.06.06. 14:08:26

@Gábor217:

Most viszont - Kósa és Szíjjártó nyilatkozataival - olyan szinten lecsökkentették a saját mozgásterüket, hogy könnyen lehet, csak egy ízig-vérig megszorítócsomag fogja megnyugtatni a pénzpiacot. Ha pedig a Fidesz megszorítócsomaggal indít, és nem lesz képes a lakossággal elhitetni, hogy az igazából nem megszorítócsomag, akkor hitelességi válságba kerülhet a kormány, és akkor végünk. Nem csak a Fidesznek, az országnak is.
Úgyhogy szurkoljunk Orbánéknak!

tölgy1 2010.06.06. 14:10:59

@Gábor217: "végig azt hazudták, hogy nem kell megszorítás, radikális és gyors adócsökkentés lesz, és felpörög a gazdaság. Ja, és 6-7%-os hiányról beszéltek. Az nem volt igaz." - ez így illogikus állítás.
A jövőre vonatkozó várakozás, főleg ha az részben mi cselekedeteinktől, részben számtalan esetlegességtől függ, nem minősíthető az igaz-hamis kategóriákkal.
Ha igaz, hogy Brüsszel eltiltotta a fospumpistákat a 6-7% hiánytól, akkor kudarcról beszélhet csak.

A Anti-fospumpista Felszabadító Erőknek el kell döntenie, hogy most most a "hazug Fospumpa" vagy a "vesztes Fospumpa" retorikát nyomja-e, ugyanis a mostani esetben a két állítás egyszerre nem tartható.

Ramírez 2010.06.06. 14:13:20

@Bundili:
Az ország adóssága a gdp 80%-a, ez kb. 80 milliárd dollár. Ezen összeg elbukásának lehetőségétől ijedt meg a külfőldi pénzvilág.

Gábor217 2010.06.06. 14:17:29

@tölgy1:
Matolcsy azt mondta, hogy megpróbálják majd 6-7%-ra levinni a hiányt. szó szerint hallottam tőle asszem az inforádióban.

Ez a tények ismeretében hazugság, mert nem le, hanem fel vinni akarták, hogy a saját elképzeléseiket valósíthassák meg.

Sajnos hazudtak is, és vesztettek is. De még jóvá tehetik, csak kár volt ezt a kitérőt megtenni.

Hattory Hanzo 2010.06.06. 14:20:18

"A szombati tanácskozáson szóba kerültek azok a fideszes és kormányzati nyilatkozatok, amelyek miatt csütörtökön és pénteken jelentős mértékben zuhant a forint árfolyama - mondta a résztvevő, aki szerint több meghívott is bírálta az ügyben a kormány kommunikációját. (Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke csütörtökön arról beszélt, hogy államcsődhöz közeli helyzetben van az ország, majd pénteken ezt Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő megerősítette, szombaton viszont Varga Mihály cáfolta.) A forrás szerint a kormányülésen nem hangzott el hivatalos magyarázat a történtekre, de a kormányzati résztvevők azt elismerték, hogy hiba történt. Kósa Lajos nem volt jelen az ülésen, Szijjártó Péter pedig "csendben volt, többnyire beletemetkezett a papírjaiba" - idézte fel a résztvevő.

A tanácskozás végén Orbán Viktor miniszterelnök tartott összefoglalót, és ő is kitért a forintgyengülést kiváltó nyilatkozatokra - mondta forrásunk, aki szerint a miniszterelnök értetlenségét fejezte ki a történtek miatt. Kósára utalva azt mondta, különbséget kellene tenni egy kormányzati tisztséggel nem rendelkező politikus kijelentése és az ő brüsszeli tárgyalása között - idézte fel a tanácskozás résztvevője. Orbán arra utalt, hogy ő épp csütörtökön tárgyalt a belga fővárosban az Európai Bizottság elnökével, aki szigorú költségvetési politika folytatására szólította fel Magyarországot." (origó)

Kandabula 2010.06.06. 14:21:13

Varga Mihály: „Nem voltak szerencsések a kijelentések az államcsőddel kapcsolatban; a helyzet konszolidált, a hiánycél tartható, de ehhez intézkedések kellenek.”

Nyugi, emberek! Csak viccelőlünk!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.06. 14:25:32

Ugyebár az a fővonalú narratíva, hogy bármilyen is a pénzügyi helyzet, akármilyen megalapozatlan a költségvetés, a kormánypárti képviselők nem mondhatnak róla rosszat, mert azzal az ország esélyeit rontják.

Pontosan ezzel az erővel azt is lehet mondani, hogy nyilatkozzék bármilyen ügyetlenül is a kormánypárt, a magyar sajtó kommentátorai és a véleményformálóknak kikiáltott közszereplők most lehetőleg ne mondjanak róla rosszat, ne kürtöljék tele a világot azzal, hogy hibát hibára halmoz a magyar kormány, mert ezzel az ország esélyeit rontják.

Ha nem tetszettek volna észrevenni, Antall-kormány vs posztkádári technokrata értelmiség reloaded folyik, azt sulykolja a közvéleményformálók újra összekapott csapata az ország közvéleményének, hogy az egy és oszthatatlan magyar szakértő eliten kívül, amely hogy-hogy nem mindig a jobboldallal áll szemben, nem létezik az ország irányítására alkalmas más garnitúra.

Én ebben a sulykolásban nem szívesen vennék részt.

Ja. És ennek a játszmának még tényleg nincs vége. A forint majd újra emelkedni fog, a kormánypárti kétharmad megmarad. Nem lesz még egy taxisblokád, azt ugye tetszenek tudni.

tölgy1 2010.06.06. 14:27:27

@Gábor217: ha hallotta, akkor biztosan be is tudja linkelni.
Addig is: maga abból indul ki, amit bizonyítania kéne, hogy ti. a költségvetés korrekt, nincsenek alultervezett kiadások és felültervezett bevételek.
A jelen helyzet úgy is értelmezhető: _csak_ 6-7%-ra akarták levinni a hiányt, és most nagyobb hiánycsökkentésre kényszerülnek.
A költségvetés ügyében nem tud bizonyítani, de mivel maga már meghozta az ítéletét.

Maga azt állítja, hogy _hazudtak_, ami a baller média fő üzije Őszöd óta, csak valahogyan nem ment át. Ezért nem is _vesztettek_.
Mintha maguk vesztettek volna.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.06.06. 14:29:40

@tölgy1: melyik írás elkapkodott? szerintem egyes politikusaink beszéltek elkapkodottan.

tölgy1 2010.06.06. 14:29:59

@Hattory Hanzo: a szart Kósával és Szijjártóval viszi el.

Gábor217 2010.06.06. 14:32:06

@tölgy1:
Nem tudom, miért írsz többes számban. Fura érzés gondolom, hogy olyanok kritizálják most jogosan a fideszt, akik maguk is jobboldaliak. És ezért nem nagyon lehet a szocikra mutogatni. Nem voltam soha szoci fan. A fidesznek adtam bizalmat, aztán ez lett belőle.

Majd keresek linket, de lehet, hogy nem fogok egy hétnyi hanganyagot meghallgatni a kedvedért.

Dr.csőrike (törölt) 2010.06.06. 14:34:12

Most aztán mi lesz a beígért radikális adócsökkentéssel?
A fidesz segít a devizahiteleseken:aha,jól pofánbaxta őket.Mi lenne,ha nem akarná őket segíteni?

tölgy1 2010.06.06. 14:34:16

@rajcsányi.gellért (ergé): aham. CSak úgy lehetett.

(1990 nyári emlékeim vannak.)

(Kis utánakereséssel maguk is találhatnak olyan nem fospumpista becsléseket, hogy a hiány 3,8 felett lesz.)

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.06.06. 14:38:29

@Hattory Hanzo: Oké, ez tisztítja egy picit a képet.

Kósát és Szijjártót ki kell dobni a szemétdombra. Szijjártó évek óta nem tetszik nekem, Kósa meg csúszik lefelé. Már az durva volt ahogy a választások éjszakáján részegen tartott beszédet.

Ha hiteles a beszámoló - amit soha nem fogunk megtudni - akkor az a legszomorúbb, hogy Orbán értetlenségét fejezte ki és nem tajtékzott a dühtől ekkora elkúrás láttán.

adóhivatal 2010.06.06. 14:38:39

"Az elmúlt néhány nap eseményei azt mutatják, hogy az új parlamenti többség még mindig csak az előző kormány ellenzékeként határozza meg magát, s egyelőre nem szándékozik felelős kormányzati erőként működni, még ha az ország fejre is áll tőle."
oszkopeter.blog.vg.hu/

Oszkó , személyes érintettsége okán, tapasztalata, és tehetsége folytán egyszemélyes szabadcsapatként gazd.pol. ügyekben jobban üzemel, mint az egész szoci frakció.

tölgy1 2010.06.06. 14:38:53

@Gábor217: ok, akkor bemondásra higgye el: én meg királylány voltam.

Ez a "hazudtak" olyan régi baller szöveg, hogy maga akkor szavazott a Fospumpára, amikor Osztyapenkó lépést váltott.

adóhivatal 2010.06.06. 14:43:50

@br: "legszomorúbb, hogy Orbán értetlenségét fejezte ki és nem tajtékzott a dühtől ekkora elkúrás láttán."
Te komolyan gondolod, hogy Szíjjártó a miniszterelnök tudta nélkül szart ekkorát az asztalra?

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.06.06. 14:48:39

@adóhivatal: Ha a beszámoló hiteles, akkor ezek szerint igen.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.06. 14:49:12

Kommunikációs baki volt, de ez a baki szerintem a "tényfeltáró bizottság" fölállításával kezdődött, amelyről bejósolható volt, hogy semmiféle "csontvázat" nem fog tudni kimutatni. (Nem azért, mert ilyenek nincsenek, hanem azért, mert nem lehet pontosan számszerűsíteni őket.)

Mindenesetre nevetséges egy ilyen bakit bármilyen értelemben is egy kalap alá venni az utóbbi nyolc év politikájával. Egy helyzet szerencsétlen kommunikálása messze nem ugyanaz, mint a pénzek szisztematikus kiszivattyúzása az államapparátusból.

stanyecli 2010.06.06. 14:50:21

"Orbán ölebében, ha lenne minimális méltóság, azonnal lemondott volna."

Hőjj, mikor láttál te bebukott jobbodali politikus lemondani? :D

polgárjenő 2010.06.06. 14:50:44

Orbán Miniszterelnök Úr nem engedheti meg magának azt a luxust,hogy koloncként cipelje magával ezt a két szerencsétlen balfácánt.
sürgősen cselekednie kell! Szijjártó esetében azonnal, Kósa esetében legkésőbb a következő FIDESZ tisztújitás alakalmával.
Orbán Úr helyéban nagyon figyelnék Semjén képviselőre is!!!

Hattory Hanzo 2010.06.06. 14:53:06

@adóhivatal:

Annak fényében, hogy pénteken gyorsba kinevezték miniszterelnöki biztosnak, kicsi rá a sansz. Ettől még vasárnap Orbán értetlenkedhet, business as usual.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.06.06. 14:54:33

@Hattory Hanzo: De ha Orbán a saját kabinetje előtt is szerepet játszik, az mi a fene már? Az kicsit gáz, ha a kormánytagok se kapnak tiszta képet...

Lepényhal 2010.06.06. 14:56:10

Ezeket libsi fröcsögéseket olvasva, ahogy riogatják az embereket a FIDESZ első néhány napjára kenve amit ők csináltak, tényleg kész csoda, hogy egyáltalán van még mit enni. Tönkrevágták a gazdaságot, lezüllesztették az oktatást, állandóan szítják az etnikai ellentéteket, és mindent megtesznek, hogy a bűnözők elleni fellépést megakadályozzák. Most éppen elejtett mondatokon lovagolnak a ki tudja hanyadik blogon már. A válságot pont azok az "érzékeny" piaci szereplők okozták, akik ígyis-úgyis megkapják a milliáros jutalmaikat "a munkájukért és hozzáértésükért" az adófizetők zsebéből. Az egészben az a lényeg, miután tökéletesen hiteltelenné váltak (lásd: SZDSZ megszűnt, MSZP kis párt lett), újra hadvonalba állítják azt a helyzeti előnyüket, amelyre a rendszerváltáskor rátették a kezüket, vagyis a médiát. Remélem elég lesz a 2/3-ad hogy tényleg kitakarítsák mostmár ezeket.

turulpina 2010.06.06. 14:59:08

@Csöncsön: "Mindenesetre nevetséges egy ilyen bakit bármilyen értelemben is egy kalap alá venni az utóbbi nyolc év politikájával. Egy helyzet szerencsétlen kommunikálása messze nem ugyanaz, mint a pénzek szisztematikus kiszivattyúzása az államapparátusból."

Az igazán nevetséges bármilyen amifijaink által vétett hiba esetén "egy kalap alá", "össszemosni" illetve az "elmúlt nyolc év", "elkurtuk" mémeket előrángatni. Nevetséges, kicsinyes és főleg kilóg a lóláb.

Jól értem, hogy amíg legalább még egyszer annyira el nem kúrja viktor az országot mint a baloldal, és nem lop legalább annyit mint a hagyófélék, addig minden szép, minden jó, lapítunk és elmúltnyolcévezünk?

A droid kurvaisteneteket már.

Kandabula 2010.06.06. 15:00:28

@Lepényhal: a mondatokon sajnos a "piac" lovagol.

st1 2010.06.06. 15:01:39

"It’s no exaggeration to talk about a default."

"senki sem vette a fáradságot, hogy pontosítsa Szijjártó szavait"

De igen:
Associated Press (AP)
G-20 finance chiefs
Jun 5, 11:13 AM EDT

"While the euro fell below $1.20 for the first time in more than four years Friday in reaction to Hungary's woes, European officials insisted the problem was being OVERSTATED.

Olli Rehn, Europe's commissioner for economic and monetary affairs, told reporters: Any talk of a risk of default "is WIDELY EXAGGERATED."
hosted.ap.org/dynamic/stories/A/AS_WORLD_ECONOMY_G20?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT

turulpina 2010.06.06. 15:06:01

@st1: Azért az elég cink, ha a külföldnek kell a fideszt orrbagyűrnie, hogy "ne hazudj, baszod, nem is álltok olyan rosszul".

A droidsereg persze csak abból tanulna egy kis közgazdaságtan, tömeglélektant és pénzügyet, ha mindenki komolyan vette volna az államcsődöt, és aszerint járt volna el. Sell-sell-sell.

Kár, hogy én is itt élek, nem őszinte örömmel nézném végig ezt tanulási folyamatot, bármily tanulságos is lenne.

Dr.csőrike (törölt) 2010.06.06. 15:06:40

@Gatinho: Ennél jobban nem kéne hajrázniuk

Lepényhal 2010.06.06. 15:06:41

@Kandabula: a "piac" nem ember, nem tud lovagolni. A piacot uraló spekulánsok aggódnak.

egy hang a hátsó sorból 2010.06.06. 15:09:14

@Lepényhal: Gyakorlatilag minden szavaddal vitatkozni lehetne.

A leglenyegesebb talan az, hogy egy kormanyszovivo szajabol nincsenek "elejtett mondatok". Ezeken a szavakon az emberek nem "lovagolnak", hanem tenykent kezelik, es kovetkezteteseket vonnak le belole. Ha egy kormanyszovivo szavait nem lehet tenykent kezelni, hanem utolag meg kell magyarazni, hogy igazabol nem is ugy ertette, akkor ott baj van.

A masik az, hogy szerintem nem vagy tisztaban azzal, hogy Magyarorszag nem csak ugy onmagaban letezik, hanem resze Europanak es a vilagnak. Nem csak MSZP, SZDSZ, ballib media es karvalytoke van a Fideszen tul, hanem egy valsagban levo Gorogorszag, valsagban levo Euro-ovezet, es egy, a valsagbol talan eppen kilabalni keszulo vilag. Ebben a kontextusban mondta azt a Fidesz, hogy Magyarorszag csodkozeli helyzetben van, es mindezt azert mondta, hogy kitancolhasson a sajat valasztasi igeretei mogul. Ez a felelotlenseg.

Gábor217 2010.06.06. 15:12:30

@tölgy1:
www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-350129

Régi, vagy új baller szöveg, engem nem érdekel. Mivel nem vagyok baller.

Ami tény, az viszont tény marad, akár mit mondanak a ballerek és a jobberek.

Van még kérdés? Most linkelj te is arról, hogy királylány voltál. Miért nem elég neked, hogy a fidesz megalázta magát a világ és az ország előtt, ezt önmagaddal is megteszed?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.06. 15:17:32

@turulpina:

???

Hol állítottam, hogy "minden szép, és minden jó"? Tudni te olvasni?

Azokra reagáltam, akik őszödi beszédet és hasonlókat emlegetnek, igen durva aránytévesztést hajtva végre ezzel.

egyenlítő 2010.06.06. 15:18:12

Hát nekem kell itt magyarázni a bizonyítványt?

Kósa és Szíjjártó is az EU-ra (meg az IMF-re) akart nyomást gyakorolni, miközben Orbán Brüsszelben tárgyalt. "Ha nem engeditek a hiánycél megduplázását, megrengetjük az EU-t!" Kellett volna egy kis pénz a zembereknek tett ígéretek miatt ("visszavonjuk a népnyúzó intézkedéseket") és valami az adócsökkentésre. Mint szombaton kiderült, a zsarolás sikertelen volt. Barroso nyilván megmondta, hogy ha nem tartjátok be az ígéreteket, mehettek a levesbe, és akkor tényleg államcsőd lesz.

Szerintem így jobban jártunk, mint a Providencia gyorshitellel, persze most nem jó érzés az említett urak bőrében lenni.

Nyuszika talál egy puskát az erdőben. Szalad a rókához, és a levegőbe lő:
Durr! Told le a gatyád!
A róka ijedten megteszi.
Durr! Szarj ide a padlóra!
A róka ismét megteszi.
Csatt! Megehetem?

Gábor217 2010.06.06. 15:18:37

@Lepényhal:
Az véletlenül sem merült fel benned, hogy valami apró pici hibát azért csak vétett a fidesz? Tudom, ők szentek és tökéletesek.

Sajnos most a tények beszélnek. És ezen nem változtat, hogy mi volt az utóbbi 8 évben.

Egyébként z utóbbi 1 évben a kármentés és válságkezelés zajlott, ráadásul sikeresen. Ennek köszönhető, hogy most a fidesz kormány képes lesz tartani a hiányt. Persze nekik is bele kell tenni az energiájukat, de nem olyan lehetetlen megcsinálni.

Kiváncsi vagyok, még hány évig lesz a másik oldal a hibás a fidesz rossz döntéseiért. A dolgokat meg még véletlenül se ítéljük meg önmagukban, mert akkor kiderülne, hogy mi a valóság.

turulpina 2010.06.06. 15:18:46

@Lepényhal:

Tegyük fel, hogy van pár XXX részvényed.

Tegyük fel, hogy a XXX egyik igazgatója bedobja a menedzsment-csere után, hogy csontváz-bizottság fogja keresni az előző vezetőség által elhallgatott "csontvázakat".

Tegyük fel, hogy egy másik igazgató azt mondja, hogy bizony, nagyon rossz a helyzet, legalább olyan rossz mint az YYY vállalatnál, amit épp most mentett meg több bank a csődtől.

Másnap az elnök-vezér szóvivője lenyilatkozza, hogy igen nagy a szar tényleg, az előző nyilatkozatban az előző igazgató nem tévedett.

Tegyük fel, hogy a cég részvényei be vannak vezetve a tőzsdén, és ettől mélyrepülésbe kezdenek.

Te mire gondolsz, hogy de jó, hogy ilyen egyenes derék fasza legények vannak ott az XXX-nél, igaz, hogy a befektetésed már 8%-al ér kevesebbet, mint tegnap, de a lényeg, hogy ezek olyan fasza legények.

Másnap az XXX csontvázkutatója (aki egyébként 8 éve FB-elnök!!!) bejelenti, hogy nincs gáz, nincs csőd, jól áll a cég.

Te mire gondolsz?

Tudom mire gondolsz: de jó, hogy nem azok a mocskos komenisták vezetik már a céget. Igaz, hogy te buktál mondjuk 10.000.000 Ft-nyi XXX-részvényen 700.000 Ft-ot, de a lényeg, hogy a komenisták nincsenek ott...

Gábor217 2010.06.06. 15:23:14

@Csöncsön:
Pedig, ha belegondolsz, ugyanaz történik. Kiderült, hogy a fidesz felelőtlenül ígérgetett, és nem lesz azonnali radikális adócsökkentés. Ami mégis lesz, valószínűleg épp annyi lesz, hogy elmodhassák, volt adócsökkentés. De sem radikális, sem azonnali nem lesz. Sok más ígéretükkel egyetemben.

Tehát, saját korábbi kommunikációjuk szerint illegitimmé válnak. Ezt nem én mondom, csak alkalmazom az ő retorikájukat a mostani helyzetre.

A másik a hazugság. Ugye világos, hogy Matolcsy, Szijjártó, Kósa, és Varga közül valaki hazudott.

Ráadásul mindegyik. Még Varga is, mert szombati sajtótájékoztatójában nagyságrendnyi eltérésekről beszélt. Egy nagyságrend az egy helyiértéknyi eltérés. Miközben mégis tartani tudják a hiányt.

Nagy a baj, de adócsökkentés az lesz.

De értem, ezeket nem ők és nem így mondták, ez mod a cuclib média által gerjesztett hazugságtenger. Sajnos nem az. Akkor kicsit nyugodtabb lennék.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.06.06. 15:23:15

@st1:

Mégis, mi a fenét mondjon a Rehn ? Hogy holnap M.o átütemezést kér ? Ők épp úgy szívnak, ha az eur a kelleténél jobban begyengül.

Merkel megengedheti magának hogy hülyeségeket nyilatkozzon. trichet is. mi nem.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.06.06. 15:23:48

@egy hang a hátsó sorból: Régi vesszőparipám, hogy nincs értékelhető kormányszóvivő Borókai óta.

Lehetett volna, hogy a Fidesz kihasználja a kormányváltást és golyófogó helyett egy értékelhető embert tesz oda, de nem lépték meg.

Ugye ez az egyik következménye a lépésnek.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.06. 15:27:03

@Gábor217:

Teljesen értelmetlennek tartom, hogy végigfussuk még egyszer az őszödi beszéd után ezerszer végigfutott köröket. Úgysem fogjuk sohasem megérteni (nemhogy meggyőzni) egymást.

Maradjunk annyiban, hogy szerinted azonos súlyú a két dolog, szerintem meg nagyon nem.

Lepényhal 2010.06.06. 15:29:17

Látom sikerült megpiszkálnom a darázsfészket :-)
Nos, a görög példa meg a hasonlók azért nem jók, mert pont a hazudozásaik duzzadtak válsággá. Bajnai sikeresen kezelte a válságot? Ezt ki mondta? Bajnai azzal kezdte, hogy fájni fog, mindenkinek, mégse pánikoltatok, nem mondtátok, hogy kussoljon már, mert érzékenyek a svájci nagypapik. Most pedig közvetlenül a kormányváltás előtt, elért egy rövid idejű ugrást a grafikonon, ezt elemeztétek nemrégiben agyon. Igaz, hogy jövőbeli kötelezettségek terhére, ugyanis az IMF-et a következő kormány alatt fizetjük majd.
turulpina: "Tegyük fel, hogy van pár XXX részvényed."
Ne tegyük fel. Tudod amíg ti a részvényeitekkel spekuláltok, mások dolgoznak. Addig nem lenne semmi gond, amíg a ti érdekeitek és a társadalom érdekei találkoznak, mert az lenne az egészséges piacgazdaság, ahogyan a könyvekben meg van írva. De már régen nem így van, a BBC-n is temérdek riportműsor van már ezzel kapcsolatban.

turulpina 2010.06.06. 15:30:41

@br: Szargyártó egy dologra alkalmas, bármilyen témájú, bármilyen irányú kormánypárti intézkedés stb. esetén kiállni az újságírók elé, blazírt fejjel elmondani azt minden szarnak, és legyen az bármilyen húgyagyú képtelenség, a homlokegyenest ellenkezőjét követelni a kormánytól.

Sajnos hatalomra kerülése után is továbbra is ilyen inverz-chatrobot üzemmódban maradt szegény szargyártó (nem mintha bármi másra alkalmasnak ígérkezett volna bármikor is), csak mostmár a saját kormánya ellen folytat következetes és kíméletlen aknamunkát.

Aki kinevezte, annak kéne levonni a konzekvenciát, és ezt a pribéket száműzni mondjuk mongol kulturális attasénak.

Gábor217 2010.06.06. 15:30:51

www.origo.hu/itthon/20100606-szakertokkel-konzulalt-a-gazdasagi-helyzetrol-az-orbankormany.html

Újabb érdekesség. Már csak kisebb lyukacskák vannak. Ami meg nagy, az vitatható, de semmikép nem csontváz.

Azt még elviselem, ha a Fidesz öngólt rúg magának, de hogy egy egész országnak, az már fáj.

egy hang a hátsó sorból 2010.06.06. 15:32:29

@Lepényhal: Az ugye megvan, hogy Bajnainak epp azert sikerult kezelnie a valsagot, mert kimondta, hogy fajni fog? Es hogy a svajci nagypapikat pontosan az nyugtatta meg, hogy lattak egy olyan kormanyt, ami vegig fogja vinni a stabilizaciot akkor is, ha nepszerutlen es fajdalmas intezkedesekre lesz szukseg? Es hogy Gorogorszag epp azert van valsagban, mert ott nem latjak ugyanezt?

lüke 2010.06.06. 15:32:57

friday on my mind:)
lehet hogy más angolt beszélnek:)

turulpina 2010.06.06. 15:33:15

@Lepényhal: "Tudod amíg ti a részvényeitekkel spekuláltok, mások dolgoznak."

A droid kurvaanyád, az spekulál, te irigy szarcsimbók.

Csak számodra, sikertelen proli fasz senki számára elképzelhetetlen, hogy valaki képes félretenni a keresetéből.

Lepényhal 2010.06.06. 15:36:07

@turulpina: nagyon szépen köszönöm a megnyilvánulásodat, ezzel el is mondtál mindent magadról. Az én küldetésem az, hogy a hozzád hasonlóak ilyeneket mondjanak.

Gábor217 2010.06.06. 15:36:51

@Csöncsön:

Nem teljesen összehasonlítható. A beszéd maga nemvolt baj, az volt a baj, hogy adót csökkentettek kampánymegfontolásból előtte. Közvetlenül a választások előtt.

Most közvetlenül a választások után beszéltek hülyeséget belpolitikai arcmentés miatt.

A különbség a nemzetközi gazdasági helyzetben jól látszik.

A különbség a lehetőségekben rejlik. A fidesznek még csak pár napja volt kormányon. És ebből pontosan ugyanaz látszik, ami miatt menniük kellett a szociknak.

forintosítva remélem még nem érték el pár nap alatt a szocik által termelt veszteség szintjét. De egyáltalán az is durva, hogy így eltapsoltak pár tízmilliárdot.

2010.06.06. 15:37:09

A lényeg: a Fidesz mintha elfelejtette volna: Megnyerték a választást! És a nyeréssel együtt nagyon furcsamód más lett a megnyilatkozásaik ereje. Innentől kezdve a piacok, a bankok, és a befektetők odafigyelnek arra, amit mondanak, és sok cselekedetüket ennek rendelik alá! És ennek fényében érdekes volt azt hallani, hogy nehommá' a politikusok szavai nyomán bedőljön az ójró! És lám, mégis bedőlt, nem is kicsit!

Kedves Fidesz! Ha nagyon alpárian akarnék fogalmazni, azt mondanám: Menjetek ti a jó büdös pi*ába, ha már az első héten annyira fut a tehetségetekből, hogy emberek ezreinek életét keserítitek meg azzal, hogy tesztek róla: néhány ezerrel többet fizessenek a devizahitelükre. Meg hogy tesztek róla, hogy a benzin csak azért sem legyen olcsóbb. És semmi más termék sem, aminek egy kicsit is köze van a szállításhoz, vagy a külhonhoz.

És azt sem felejtsük el: a piac olyan, mint a fehér ember: nem felejt! Ha most hétfőn kiderül (ha bármi is kiderül a szavahihetőségüket már a kormányzati ciklus elején eljátszott Fideszesektől), hogy az egész csak a MSZP-be való újabb rúgás volt, és semmi valóságalapja nincs, a piac a teljes bizonytalanságba is sűlyedhet, ami egy kiszámíthatatlan gazdasági környezetet teremthet. És ezt a multicégek nagyon nem szeretik. Legyen rossz, de tudja hogy rossz. De amikor semmit nem tud, és az is folyamatosan változhat, akkor távozik.,

Akkor pedig itt Magyarországon nagyon sok dühös ember lesz, akik elveszíthetik a munkájukat, megélhetésüket, házaikat. Akkor valóban bekövetkezhet az a forradalom, amit Orbán csak szeretett volna, mert olyan jól mutat majd a visszaemlékezésében: Egy forradalmat megnyerve lettem "Király".

Pedig lássuk be - ez a király rohadtul meztelen...

turulpina 2010.06.06. 15:37:23

@Lepényhal: kevés kártékonyabb dolog van, mint egy buta ember küldetéstudattal.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.06. 15:37:29

Amúgy nyugi, béke van.
Nem lesz csőd, a piacok majd szépen konszolidálódnak, ugyanis a háttérben reálfolyamatok vannak, amit a komoly elemzők pontosan ismernek. No persze, a szoci kifizetőhelyek bezárnak majd, hogy a hiány tartható legyen, de gyanítom, hogy ez nem kelt majd pánikreakciókat a világgazdaságban.

Nagyobb ennek a füstje, mint a lángja.

Lepényhal 2010.06.06. 15:37:55

@egy hang a hátsó sorból: igen, pontosan ezt mondtam én is, hogy Görögországban sem lehetett folytatni a hazudozást. Itt sem lehet.

Lepényhal 2010.06.06. 15:39:50

@turulpina: ebben az esetben nem értem, hogy téged miért nem tiltanak ki, hiszen az előbb megmutattad, hogy nem észérvek vezetnek, hanem indulatok. És messze átlépted a szalonképesség határát.

egy hang a hátsó sorból 2010.06.06. 15:41:28

@Lepényhal: Igy van, a hazudozast nem lehet folytatni. A Fidesz megis megprobalkozott vele, de aztan kenytelen volt kimondani, hogy nincsenek csontvazak, nincs allamcsod, es tarthato a hiany. Azt pedig majd holnap este vagy kedd reggel meglatjuk, hogy mennyire fog fajni.

Lepényhal 2010.06.06. 15:46:23

@egy hang a hátsó sorból: ezt viszont így, ebben a formában már tárgyilagos hozzászólásnak tartom. Az más kérdés, hogy szerintem talán el van túlozva a dolog. Török Gábor indított egy új blogot, azt egészében véve sokkal tárgyilagosabbnak tartom, mint ezt. Nem burkolt reklám, annak a linkje is az indexen van: torokgaborelemez.blog.hu/2010/06/06/187_ami_nem_ol_meg.

st1 2010.06.06. 15:46:32

@turulpina:
@Scaramella va alla guerra:
A kifogás így szól: "senki sem vette a fáradságot, hogy pontosítsa"

Tény, hogy ez nem igaz. Pontosították. Nem is akárhol, nem is akárki.
hosted.ap.org/dynamic/stories/A/AS_WORLD_ECONOMY_G20?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT

Lehet öblíteni.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.06. 15:46:55

@Gábor217:

Hogy származott-e a kommunikációs bakiból bármiféle forintosítható veszteség, az néhány nap (esetleg hét) múlva derül majd ki.

Hogy a Gyurcsány-kormányok tevékenysége mekkora forintosítható veszteséget okozott, az viszont tudható.

Semmiképpen sem azonos nagyságrend a kettő.

Azzal egyetértek, hogy koppintsunk rá a kormány orrára, ha valami butaságot csinál. Ez így helyes. De arányokat azért ne tévesszünk. Iszonyatosan sok butaságot kellene még ennek a kormányzatnak elkövetnie, hogy Gyurcsányékkal akár csak egy napon is említhető legyen.

Egyébként pedig ott a pont: @Elpet: .

turulpina 2010.06.06. 15:48:00

@Lepényhal: Be szépek is voltak a régi feljelentgetős idők, mi, lepényhal? ;)

Hijába, a berögzült kommancs reflexek nem múlnak, még ha ma már templomba is járunk.

1állampolgár 2010.06.06. 15:53:00

Az ország hitelességét egyféleképpen lehetne gyorsan visszaszerezni - a kormány elismerné a hibáját és lemondana.

turulpina 2010.06.06. 15:53:45

@st1: az a ciki, hogy nem a fidesz pontosított, hanem az EU pénzügyi biztosa verte bele a fidesz orrát a saját szarába, amikor jelezte, hogy eltúlzott az államcsődről hablatyolnni.

Na EZ után (is) pontosított vargamisi szombaton (egy nappal később) a nagy horderejű csontvázlelepzés helyetti 3.8-as tarthatóságról szóló bejelentésével.

Ezt benézted, elég csúnyán. Van, amit nem lehet megmagyarázni, hiába van erre pártdirektíva.

Lepényhal 2010.06.06. 15:58:36

@turulpina: tehát aki dolgozik, az spicli és kommancs. Most már ezt is tudjuk. Templomba is járok? Kösz a visszajelzést, mert ezt még nem figyeltem meg magamon.

Lepényhal 2010.06.06. 16:00:44

Mennem kell, sziasztok

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.06. 16:03:28

@turulpina:

Neked az MSZP mennyit fizet ezekért a kommentekért? Csak azért kérdem, mert szerintem kontraproduktívak. Jóízlésű emberben visszatetszést keltenek, és nem érik el a kívánt célt.

Gábor217 2010.06.06. 16:04:56

@Csöncsön:
Ez nem butaság volt, hanem hazaárulás. Még akkor is, ha korábban volt valaki, aki nagyobb bajt okozott.

Itt egyébként nem is azon van a hangsúly, hogy Gyurcsány 5,5 éve, vagy Orbán 4 napja okozott-e több kárt. Ha valóban így lenne, akkor most polgárháború tört volna ki.

De tény, hogy minden eddigi megnyilatkozásuk hiteltelenné vált.

1. Nem kellenek reformok! - Orbán elismerte, hogy szükség van reformokra

2. Nem kell megszorítás, mert az nem az emberek érdekeit szolgálja! - A Fidesz a hétvégén akciótervet dolgoz ki, hogy tartható legyen a hiány.

3. A Bajnai kormány hazudott, és totál más a gazdaság állapota, mint mondták, rengeteg csontváz lesz! - Nincsenek csontvázak, egy két kisebb lyuk van, nagyjából oké, ahogy Bajnaiék átadták az adatokat.

4. Matolcsy szerint 6,5%-ra muszáj lesz leszorítaniuk a hiányt - A valóságban kis korrekcióval a 3,8 is tartható.

5. Államcsőd közeli a helyzet, nagy gáz van, ami a Bajnai-Gyurcsány korszak hibája - a helyzet stabil, tartható a hiány, messze nincs államcsőd közeli helyzet, Varga helyre teszi Szijjártó és Kósa hülyeségeit.

És még sorolhatnám.

Nem arról volt szó, hogy most egy felelős, az emberek érdekeit szolgáló, tiszta, átlátható és hazugságtól mentes politikát fognak folytatni?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.06. 16:05:08

@tanarseged ur:

Bizony, hogy kihagytál.

Én nagyjából valahol 300 Ft/Euro fölötti árfolyamot tartanék reálisnak, ami stabilan tartható lenne. Ugyanis a gazdaságnak a legfontosabb az árfolyam stabilitása vagy kiszámíthatósága. A 300 alatti árfolyam folyton ingadozik.

Csakhogy az alacsony árfolyam a devizahitelesek miatt nem engedhető meg. El lett kúrva, az a helyzet.

Hogy szavam a szavamba ne öltsem: az alacsony forintárfolyam jó a mezőgazdaságnak, élelmiszeriparnak és minden hazai termelőnek, nemcsak az exportőröknek, mivel a forint leértékelődésével nemcsak a külföldi, de a hazai versenypozíciójuk is javul.

Kétségkívül rossz a "vásárolj külföldi terméket" mozgalom résztvevőinek és a pénzüket külföldön elkölteni kívánóknak, de én ezt annyira erős szempontnak nem érzem.

A gyenge forint nehezíti még a fejlesztési célú, importból biztosított beruházásokat, amit, ha lennének ilyen beruházások, az egyetlen komoly ellenérvnek tartanék. A devizahitelesek problémájával együtt, ami sajnos cipelendő teher mindannyiunknak.

Viszont a 300 Ft alá erőlködött, ingadozásnak kitett árfolyam roppant jó a spekulánsoknak, az is igaz.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.06. 16:16:45

@Gábor217:

1. Az a kérdés, hogy mit értünk reformokon. Olyan "reformok" biztosan nem kellenek, amilyenekkel a Gyurcsány-kormány tűnt ki. Más típusú átalakításokról viszont már a kampányban beszélt a Fidesz (adócsökkentés, államapparátus átalakítása stb.).

2. A megszorítást tudtommal "mint csodaszert" kritizálták fideszék. Nem arról beszéltek, hogy _egyáltalán nem_ kell kiadásokat csökkenteni.

3. Konkrétan nem mondták, hogy Bajnai hazudott, ezt inkább csak (szerintem fölöslegesen) lebegtették. Ezt én is hibának tartom.

4. Jól láthatóan két gazdaságpolitikai irányzat küzd egymással a kormányon belül is. Matolcsy a "kockázatosabb út" híve: nagyobb hiány a növekedésért cserébe; Vargáék meg a költségvetési szigor mellett vannak. Szerintem ennek a küzdelemnek a nyomait mutatják az utóbbi hét eseményei.

5. A helyzet valószínűleg nagyon-nagyon rossz, de államcsődöt és Görögországot emlegetni a jelenlegi világgazdasági helyzetben öngól. Ez még nem azt jelenti, hogy minden okés, mert valójában nagyon nem.

Én nem ott fognám meg, hogy "hazugságtól mentes" lesz-e a politika, hanem hogy világosak lesznek-e az irányok. Ezt viszont egyelőre még nem tudjuk megítélni. Még alig vette át hivatalát az új kormány.

turulpina 2010.06.06. 16:16:50

@Elpet: "Kétségkívül rossz a "vásárolj külföldi terméket" mozgalom résztvevőinek és a pénzüket külföldön elkölteni kívánóknak, de én ezt annyira erős szempontnak nem érzem."

Mondjuk ha se autód nincsen, benzint se nem kell bele tankolnod, elektromos készülék beszerzése sem cél a közeljövőben, és utazni se tervezel se külföldre, se belföldre (mert a hazafi vendéglátósok azért majd hozzáigazítják ám a hekk és a sör árát az euróhoz), akkor tényleg fasza a minél szarabb forint.

Ha viszont abba is belegondolsz, hogy tej, kenyér, hús is valahogy el kell jusson a boltig, és a fuvaros is kell hogy vegyen a szarabb forintból ugyanúgy drágább benzint, időnként új furgont, amit bizony beépít a kenyér és a tej árába, akkor lehet kicsit vakarni a fejünket, hogy mennyire ér meg minden pénzt a kósa/csontváz/szargyártó féle öntökönszúrást.

Persze minden önellátó farmer, aki megújuló energiával él csak, most röhög a markába. Mind a 4-en.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.06. 16:17:44

@rajcsányi.gellért (ergé):

"szombati véleményünk:

mandiner.hu/cikk/20100605_kesz_a_csontvazlista"

ebben egy centi vélemény nincs, már bocs. valaki újraírta egy Napi Gazdaság cikk egy részét, oszt csá.

jardel 2010.06.06. 16:17:47

Szerintem maga a kijelentés - főleg ha az eredetit nézzük - nem annyira gáz, lehet, hogy így is van vmenniyre, de kommunikációs szempontból még érthető is. Ami sztem gond, hogy kicsit lassan cselekedtek, és ezt nem az 1 hétre értem, hanem arra, hogy a "baj van" kijelentéseket kapásból össze kellett volna kötni azzal, hogy mit teszünk. Én azt gondoltam, hogy ez egy tervezett dolog, elmondják, hogy gáz van, aztán elmondják, hogy most mit tesznek és mit nem... Az Egyesült Királyságban pont u-e megy most, csak ott a csontvázasdit egyből összekötik azza, hogy hogy lesz megszorítás, átalakítás, elbocsátás, stb. Szóval, lehet, hogy ennek mintájára akartak vmit, de nem számoltak azzal, hogy a piac miatt az intézkedéseket is be kell jelenteni azonnal, de lehet, hogy tényleg elbaszták vagy vki jó boltot csinált ezzel. Szerintem azért pánikolni hülyeség, nem túl biztató az indulás ugyan, de értékelés inkább pár hónapmúlva reális, meg aztán az vesse rájuk az első követ...

Gabe2 2010.06.06. 16:22:02

Köcsög britek, nekük is megvan a Kósájuk:
index.hu/kulfold/2010/06/06/a_brit_miniszterelnok_szerint_sokkolo_a_gazdasag_helyzete/
Leváltani, megbukott, mucsai stb.

schawo2 2010.06.06. 16:22:11

@Lepényhal 2010.06.06. 15:06:41
"a "piac" nem ember, nem tud lovagolni. A piacot uraló spekulánsok aggódnak."

Szólok, hogy azok a rohadt spekulánsok finanszírozzák a gazdaságot. Aztán ha sok hülyeséget hord össze a kormány, akkor nem finanszírozzák tovább. Ennyi. Finito.

tanarseged ur 2010.06.06. 16:22:47

@br: "akkor az a legszomorúbb, hogy Orbán értetlenségét fejezte ki és nem tajtékzott a dühtől ekkora elkúrás láttán"

Ha jól látom, a Fideszben ez nem szokás. Saját embert nem dobnak csak úgy az ellenoldali médiacsőcselék elé, hanem szép csendben ejtik vagy viszonylag feltűnésmentesen annyival hátrébb teszik, amennyivel megérdemli. Ha így van, nagyon jól is van így.

(Ld. pl. Molnár Oszkár esetét.)

blacklord 2010.06.06. 16:23:17

Srácok, azt szeretném mondani, hogy szimpatikus a hangnemetek a választások óta. Kicsit féltem tőle, hogy szervilis kormányseggnyalók lesztek, de idáig - egy teljesen normális alapjóindulattól eltekintve - képesek vagytok kritikusan szemlélni a tevékenységüket. Bravó, le a kalappal!

st1 2010.06.06. 16:29:43

@turulpina: Ezt benézted, elég csúnyán.
Érted, amit olvasol? Szoktál gondolkodni, mielőtt írsz? Nem látszik.

A kifogás így szól: "SENKI sem vette a fáradságot, hogy pontosítsa"

TÉNY, hogy ez nem igaz. Pontosították. Nem is akárhol, nem is akárki.
hosted.ap.org/dynamic/stories/A/AS_WORLD_ECONOMY_G20?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT

Lehet öblíteni.

Gábor217 2010.06.06. 16:32:06

@Csöncsön:
1. A szimpatikus részét persze, hogy elmondták, a feketelevesről nem beszéltek (ez részükről teljesen érthető, csak ennek fényében fura a vagdalkozásuk). Bajnai szja-t csökkentett, ami érezhető megtakarítást jelent nagyon sokaknak.

2. Ez is attól függ, hogy ki volt a közönségük. Annak idején a Gyurcsány csomagot is kritizálták, és annak teljes visszavonását követelték. És nem voltak hajlandók érdemi vitákba bocsátkozni a súlyokkal és a mértékekkel kapcsolatban (szintén érthető a részükről, de ezzel meg nem tudok azonosulni, mivel számomra az ország a fontos, és nem a párt, aki vezeti).

3. Ebben nem vagyok biztos, de nem is esküdnék rá. Szerintem Bajnai munkája elismerésre méltó. Személyes véleményem az, hogy kár, hogy csak 1 évig kormányoztak. És kár, hogy kevés ilyen ember ül a mindenkori kormányokban.

4. Ebben van valami. És az is látszik, hogy Matolcsy elképzelései vesztésre állnak. Én eredetileg is jobban örültem volna Vargának. Aki ugyan mond baromságokat, de jobban képben van a valóságot tekintve.

5. Ez nyilvánvaló, hiszen világot megrengető válság van a mögöttünk lévő 2 évben. És még csak most kezdődne a kilábalás. Szóval a helyzet rossz. Az ország meg épp különösen nehéz állapotban volt a válság kirobbanásakor. Viszont a 2 évvel ezelőttihez képest sokat javult a helyzet. Nagy lépés történt a stabilitás felé, a kiszámíthatóság felé. Elkezdtek jó irányba haladni a dolgok, és mára beindult a gazdasági növekedés is. A bizalom törékeny, az egyensúly is sérülékeny, és épp ezért kéne nagyon vigyázni rá. De ez már a fidesz kezében van. És ezek a mostani jelek nem túl bíztatóak. Nekem is érdekem, hogy gyorsan és hatékonyan kijavítsék a hibát.

Az irányokkal pont az a baj, hogy nem világosak. Legalábbis eddig nem voltak azok. Azok az elképzelések, amik voltak, most látványosan megbuktak. Szóval most ugrik a majom a vízbe. És van még 4 évük szépíteni.

Ez a hazaárulás meg teljesen fölösleges volt. Főleg, ha még arra sem jó, hogy szijjártót kirúgják a francba.

Egyébként korrekten írtál.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.06. 16:32:55

Az alacsonyabb forintárfolyamhoz alkalmazkodik a gazdaság. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy a Flash Gordon-féle világcsoda válságkezelés után sem állt vissza a forint a régi szintre, és mégis működünk. Amit egy gazdasági szereplő sem tud megszokni, az az ingadozó árfolyam miatti kiszámíthatatlanság.

betyár (törölt) 2010.06.06. 16:33:50

Miért van az az érzésem, hogy a Mandiner a választási győzelem óta tartó helykeresésben végül is a fideszes belső erővonalak küzdelmében való részvételben pozicionálta magát? Hm. Varga/Kósa fikázás. Vajon ki lehet az ellenérdekelt?

porfelhő 2010.06.06. 16:34:22

Talán úgy gondolta Kósa és Szijjártó, hogy mig a többiek keresik a csotvázakat, mondanak egy "hegyi beszédet". Csak rosszul sült el, és tul messzire hallatszott. Tudjuk hogyan reagált rá nagyon gyorsan a pénzpiac és a külföld.
Mikor külföldi neves politikusok elismerősen nyilatkoztak Bajnai munkásságáról, ahogyan stabilizálta az országot a pénzügyi világválságban, nem tudom mit akartak ezzel a beszéddel elérni. Lehet hogy nem azt ami követte. Már kezdem elhinni, hogy ez valamiféle "Másország".

Gábor217 2010.06.06. 16:36:25

@tanarseged ur:
Egyelőre sajnos az látszik, hogy szijjártót előre léptette Orbán, pont 4-én.

Egyelőre sem kósát, sem szijjártót nem ejtették. És sajnos matolcsyt sem.

Remélem ez gyorsan megtörténik.

tanarseged ur 2010.06.06. 16:38:11

@Elpet: Kösz a kiegészítést.

A 300 fölötti árfolyammal tényleg ki lehetne egyezni, ha stabil és ha nem lenne sok embernek devizahitele. (Utálom a nem befektetési céllal felvett hitelt, de erről már írtam.)

Viszont erre:
"Kétségkívül rossz a "vásárolj külföldi terméket" mozgalom résztvevőinek"
- tudok mondani olyan terméket, ami külföldi, de mindannyian megvesszük:

Olaj.

(Minden kőolaj-alapú üa-t beleértve.)

Megfigyelo 2010.06.06. 16:38:31

Sajnos még kb. keddig várni kell, hogy kiderüljön. valóban megúsztuk-e, vagy Kósa és Szíjjártó lelökte az országot (és esetleg még az EU-t is) egy olyan lejtőre, amin nincs megállás...

Ezeknek az uraknak semmi sem drága, ha azt hiszik, hogy valamit kiravaszkodhatnak maguknak, és annyi sütnivalójuk sincs mint a vörös ökör potenciája.

Mindenesetre nagyott koppinthattak az orrukra, hogy rögtön haptákba vágták magukat, és bejelentették, hogy "igenis, értettem, 3,8%".

turulpina 2010.06.06. 16:39:10

@st1: még egyszer, mert látom, továbbra sem (akarod) érteni:

A "senki sem vette a fáradtságot, hogy pontosítson" a fideszre vonatkozik.

Az nem számít ide, ha az eu kénytelen beszólni, hogy "ácsi fijúk, olyan szarul nem álltok, mint ahogy most hazudjátok".
Ezt ne tudjuk már be fideszes sikernek.

papas 2010.06.06. 16:40:52

Jaj, de visszafogott írás. Ok, értem én, senki nem piszkít oda, ahonnan az ételt kapja, de akkor is.

Azok után, hogy a fideszes retorik, az elmúlt 8 évben a hitelesség, hazaárulás, hazudtatok, elkurtátok, nem ezt ígértétek, alkalmatlan ezért monggggyon le volt, az lenne a minimum, ha ez a két jóravaló, derék magyar embernek megköszönnék a munkáját. Ellenkező esetben és már nem először a kettős mércét vélem felfedezni.

Egyébként, mindez nagyon is tudatos, a forint gyengítését célzó stratégia része, lásd Vitya MNB elnökének támadása, Matolcsy és Varga nyilatkozatok, Csányi is elmondta, hogy a 185 körüli forint a célszerű, és erre jött Kósa, meg Szíjgyártó és aztán a nagy hallgatás.

Veszélyes póker parti ez, ahol mi vagyunk a tét. Nesze neked 2/3.

Oleg Gontar 2010.06.06. 16:41:29

Azt tippelem hogy ezekkel a kijelentesekkel ala akarjak asni a forint "erejet", majd az mnb-tamadhassak hogy nem kepesek mederben tartani az arfolyanmokat es ezzel lemondasra kenyszeriteni, ill. elehetetleniteni a nemkivanatos elnokot.

Gábor217 2010.06.06. 16:41:36

@Gabe2: Azért az durva, ilyen világgazdasági konstellációban 11,6%-os hiány, ez durva! A britek tényleg jó nagy szarban vannak. És ez mivel százalék, forintosítva egy jóval nagyobb összeg, mivel a GDP is sokkal nagyobb ott. És ha ez igaz, a növekedési kilátásaik sem olyan jók, mint nekünk.

Bár a két országot nem lehet ilyen egyszerűen összehasonlítani.

Whitedog 2010.06.06. 16:44:24

@tanarseged ur:
És még ti idegbetegeztétek le Gyurcsányt? Amikor az elvbarátaid padlóra küldik az országot, legalább akkor ne médiacsőcselékezzél.

Rend, elszámoltathatóság, felelősség - kb. ezt igérte a Fidesz a választóknak, semmi más konkrétumot nem tudok megemlíteni.
Aztán íme két főember tudatos hisztériakeltése, és még mindig pozícióban vannak, és ahogy olvasom, te még ki is tüntetnéd őket. Magyarázhatod az ideális 300 Ft/ Euro árfolyamot, a végeredmény most az, hogy nincs a világon senki, aki tudná, hogy mi francot akar a mostani kormányzat.

Egyelőre akkor van szerencsénk, ha legalább azt elhiszik, hogy a Bajnai kormány pénzügypolitikáját szép népnemzeti jelzőkkel valahogy továbbviszik.

Az azért jellemző, hoyg a kormány megalakulása óta Matolcsy, aki elvileg a gazdaságért és a pénzügyekért is felel, egy nyilatkozatra is képtelen volt..... Nagyon rossz szereposztás lett kitalálva - nem tudom mikor lesz ebből egy életképes pénzügyi irányítás

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.06. 16:44:58

@tanarseged ur:

Olaj:

A költségek egy részét jelenti csak. 10% árfolyamromlás nem jelent 10% költségnövekedést az importált olaj miatt, csak részarányos költségnövekedést.

És az sem baj, ha takarékosan bánunk vele.

Gábor217 2010.06.06. 16:49:39

@Elpet: De az még jobb lenne, ha nem erre kéne azt a kevés pénzt is elkölteni, hanem pl. lehetne takarékoskodni belőle, vagy magyar termékeket vásárolni.

Ha elkerülhető a drágulás, miért ne kerülnénk el???

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.06. 16:51:46

jézusmáriám, szentegyjózsefem, az összes idióta komcsi idejött jajongani?
amit elmondtam, már, hogy a fiúk kerestek egy kis pízt, túllépve, egy nagyon fontos dolog történt:
a szar tetves mindenki által pofozott idióta ágybavizelő, merjünkkicsiklenni magyarország bemutatta ejrópának, imfnek, kajmániának, hogy egy becsúszó szereléssel fel lehet kúrni a dollárt, az ejrót, a tőzsdéket. most majd másképpen tárgyalnak a az eddig félelmetes világkajmánok viktorral. :)

Megfigyelo 2010.06.06. 17:01:16

@Grift: Hogyne, kapott egy akkora kokit, hogy most jóideig befogja a pofáját, és minden esetben megkérdezi a Baroso bácsit, hogy kimehet-e pisilni...

st1 2010.06.06. 17:07:55

@turulpina: Látom, továbbra sem érted.
Hol láttad azt leírva, hogy "fideszes siker"? Mivel vitatkozol?

Nincs szükség a jóváhagyásodra a TÉNYEK ismertetéséhez. Azokról mindenki azt gondol, amit akar. Ehhez sem kell az egyetértésed.

Whitedog 2010.06.06. 17:09:16

@Grift:
Van egy rossz hírem, ha a te vízióid az igazak, akkor viktor a világkajmánjaid egy részével paktált le. És tudatosan a forint esésére is játszott. Ez kb. hazaárulás egy megválaszott politkai vezető részéről, aki korábban a forint védelmével türkölte tele a sajtót.

Az elismerő szavaid után pedig ne csodálkozz, ha pár devizahiteles vasvillával intézné el, hogy ne tudjál többet ágybavizelni.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.06.06. 17:10:39

@mavo: Drága Mavo, nézd már meg azt a hírt még egyszer, ott van a vezérkommentünk a hír alatt, ahogy az híroldalunkon szokás a fontos híreknél.

hulk 2010.06.06. 17:11:11

szerintem csak ironizálni akart Grift polgártárs, legalábbis remélem

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.06. 17:11:16

@Whitedog:

hülyegyerek, a devizahiteleseknél miként fog megjelenni a kétnapos hisztéria? kedden már 270 körül lesz az ejró.

tölgy1 2010.06.06. 17:11:45

@Grift: az összes balfasz itt hemzseg lelkesen, mer' a saját fórumaikat hiteltelenítette, hogy ugyanígy lelkesen érveltek az elmúlt 8 év elkúrásának minden lépéséhez.

A reakciós/mandiner pedig egy darabig szállítani fogja a gazdaságpolitika fikázását, amíg tart a két alkirály meccse.

sashimi 2010.06.06. 17:11:51

¨A Kósa- és Szijjártó-nyilatkozatok esetleges tudatosságát, tervszerűségét (hogy ne mondjuk: magasabb értelmét) aztán szombaton maga Varga Mihály cáfolta¨

A Varga nyilatkozat csak azt bizonyitja, hogy szombatra belattak: hibat kovettek el csutortokon es penteken.

De Szijarto nem repult es Kosat sem kertek meg, hogy lepjen hatrabb, ami mintha megis arra utalna, hogy Kosa es Szijarto csupan a rajuk kiosztott szerepet jatszotta el.

abandi 2010.06.06. 17:14:44

Ezzel a játékkal egy csomó részvényt szerezhettek vissza állami tulajdonba...
No,majd meglátjuk!

Hattory Hanzo 2010.06.06. 17:16:19

A nap másik fontos híre, hogy Papcsák Ferenc lett az elszámoltatásért felelős kormánybiztos. Malév, Ferihegy, MVM, Simor, Oszkó, Wallis in target, részleteket nem említett Szíjjártó miniszterelnöki biztos. (origó, Lovasberény, vasárnap )És most visszakapcsolunk a stúdióba!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.06. 17:17:17

@Megfigyelo:
rosszul látja. baroso megpróbálta a szokásost, erre a mi vitézünk, leterítette a tőzsdéket. szerintem még küldött is egy sms-t annak a szardarab barosonak. :)

UrsaMajor 2010.06.06. 17:18:07

@Elpet:

"10% árfolyamromlás nem jelent 10% költségnövekedést az importált olaj miatt, csak részarányos költségnövekedést."

Tévedsz, hiszen most a "ne a zemberekkel fizettesék meg" kora jött el. A gonosz multik majd rákényszerítődnek, hogy kifizessék még azt a kis részarányt is. Vagy ha nem, akkor Grift fenti elmefuttatása szerint valahogy ráijesztünk a ruszkikra is, hogy occsósítsák meg az olajat. (Bár ehhez nagyobb kaliber kell, talán maga a Nemzet Miniszterelnöke.)

Az meg azért furcsak dolog, ahogy itt sokan Szijjártó és Kósa fejét verik. Egy olyan pártban, ahol még a budira sem lehet kimenni főnöki jóváhagyás nélkül, elképzelhetetlen, hogy ez két balfék egyéni akciója lett volna. Az egész egy jól megtervezett kommunikációs sorozatba illik, kezdve a sokhetes csontvázazással, folytatva az Orbán - Barosso találkozóval, majd Kósa és Szijjártó odanyilatkozásával. Valószínűleg a hadjárat csúcspontja a hétvégi csontváz jelentés lett volna, csak sajnos a sok külföldi geci nem úgy reagált mint ahogy kellett volna, úgy hogy most a fiúknak egy háromnapos rendkívülin kell megtalálni a módját, hogy Orbán hogyan kerülje el a saját öszödiét.

abandi 2010.06.06. 17:18:26

@Grift:
Azok dobták le a láncot, akik a hónap elejére vállalták az aktuális törlesztőt.
Egyébként én várom a második odabaszást is:
Normális forinthitelt!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.06. 17:19:14

@tölgy1:
a reakciós mandiner eltévedt. könnyű volt ütni a komcsikat, vicces volt ahogy a jobbikot is próbálták, görcsösen, röhejesen, és most kormányoldaliként meg kiderült róluk, buták és semmit nem értenek, semmihez sem értenek. szar lehet :))

Hattory Hanzo 2010.06.06. 17:19:58

@Grift:

Úgy fog megjelenni, bazdmeg, hogy már megjelent, mivel bankok sokasága a hónap 5.-i árfolyamon számolja ki az adott törlesztőrészlet forint ellenértékét. Hanyadika is van, zseni?

abandi 2010.06.06. 17:21:17

@Grift:
Ja, majd a berluszkónival fognak együtt meztelenkedni, nagy vidáman...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.06. 17:21:55

@Hattory Hanzo:
ezt honnan tudtam volna? úriembernek nincsen hitele! :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.06. 17:23:15

@abandi:
úgyám! és a farkukkal meg slota fejét verik a hogyha nékem két forintom vóna dallamára! :)

ezek a hülye komcsik hogy beizgultak! remélem viktornak lesz még egy két jó húzása!

Hattory Hanzo 2010.06.06. 17:24:52

@Grift:

Akkor minek beszélsz róla? Rutin?

==T== 2010.06.06. 17:25:35

@tanarseged ur: sokakat kihyagtál.

- jó azoknak is, akik nem forintban takarítottak meg

- jó minden termelőnek akinek van külföldi konkurenciáája
- jó a hazai árukkal kereskedőknek

tanarseged ur 2010.06.06. 17:25:46

@Whitedog:
"És még ti idegbetegeztétek le Gyurcsányt?"

Ugye nem képzeled, hogy valaha is megadtam neki ezt az enyhítő körülményt? :-)

"Amikor az elvbarátaid padlóra küldik az országot, legalább akkor ne médiacsőcselékezzél."

Miért ne? Attól, hogy Kósa és Szíjjártó szereptévesztésben voltak és/vagy baromságokat mondtak, fikarcnyival sem lesz jobb a ballib média. (Fletó sem tudta megszerettetni velem a Magyar Hírlapot, pedig mennyire igyekezett...)

"Aztán íme két főember tudatos hisztériakeltése, és még mindig pozícióban vannak"

Egyelőre rád hárul annak bizonyítása, hogy tudatos hisztériakeltésről van szó. Szerintem a "főnöküktől" meg fogják kapni, ami jár, de szép csendben, a színfalak mögött.

"és ahogy olvasom, te még ki is tüntetnéd őket"

LOL, hol olvastál ilyet? Magyar Bálint minisztersége idején érettségiztél? Mert ez megmagyarázná a dolgot.

sashimi 2010.06.06. 17:25:53

@UrsaMajor: most a fiúknak egy háromnapos rendkívülin kell megtalálni a módját, hogy Orbán hogyan kerülje el a saját öszödiét.

Nem lesz konnyu megmagyarazni, hogy a szukseges megszoritas valojaban nem mas mint a beigert azonnali es nagyaranyu adocsokkentes.

Whitedog 2010.06.06. 17:29:11

@Grift:
csak megerősíted, hogy kedvenc vitézed egy jól szervezett hazaárulást követett el. Az a baj, hogy elég hamar konstatálni fogjátok, hogy nem ti fujjátok a passzátszelet.

Azért én inkább azt kívánom, hogy a vitézednek ne siekrüljön neki Kádár és Horthy méltó utódává válni - inkább csak magam miatt.

tölgy1 2010.06.06. 17:30:36

@Hattory Hanzo: más bankban meg 15.-n számolják ki a törlesztés értékét.
Maga is zseni.

@sashimi: @Grift: nem, ez nem butaság. Az identitásuk a "kritikai". Meg arra jönnek a kattintások. Igaz most nem jobbosok, hanem balfaszék örömködnek itt.
A csütörtöki akció, ha el volt kúrva - de ennek megítélésében én várnék, ezért neveztem az írást elkapkodottnak -, akkor a sakkozó kúrta el. De helyette pár bábut kezdtek el bátran fikázni.
Mondok egy abszurdot: Varga dicsérő poszt a Mandineren.

regress 2010.06.06. 17:30:56

nem csak azt kell büntetni,aki elteszi a borítékot,ez a két köcsög hatalmas kárt okozott az országnak.ha a bünt.arányos a kár nagyságával hány 100 évjár nekik????

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.06. 17:31:31

@Whitedog:

"És tudatosan a forint esésére is játszott. Ez kb. hazaárulás egy megválaszott politkai vezető részéről... "

kérem, kérem! ez a különbség a hazafiak és a maga hazaáruló komcsijai között.
a maga komcsijai a saját gyarapodásukat a nemzet ellenében érték el.
a mi fiaink /skandál a kórus: ma-la-gyec, ma.la-gyec!/ pedig a világ ellenében keresnek egy kis pénz és a haza java mentén. mert nem azért dűtötték kicsit a forintot meg a tőzsdéket, meg az ejrót, hogy magyarországot szívassák, hanem éppen azért hogy magyarországnak jó legyen viktor tökös tárgyalási pozíciója.
érti, ugye? és azok a felelőtlenek, akik eladósodtak devizában, egy hónap kis szívást kibírnak még! :)

Alfőmérnök 2010.06.06. 17:32:33

@Whitedog: Hogyha ez szerinted hazaárulás, akkor minek nevezzük a szocik/szadeszesek áldásos munkáját?

tanarseged ur 2010.06.06. 17:33:20

@UrsaMajor: "Egy olyan pártban, ahol még a budira sem lehet kimenni főnöki jóváhagyás nélkül"

Évek óta mondanak ilyeneket a Fideszről - de mennyire igaz ez valójában? (Fogalmam sincs, én közelében nem voltam a Fidesznek, de talán azok sem, akik ilyeneket mondanak. Azért is kérdezem.)

tölgy1 2010.06.06. 17:37:16

@regress: helyes legyen politikai felelősség.
A ballib bagázsból nem sokan maradnának életben.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.06. 17:38:21

@tölgy1:
az nem baj, ha kritikajijak. csak eddig könnyen megúszták, könnyű volt nekik az emeszpén lovagolni. a fideszen nem tudnak, mert egyrészt naivak, lássa talán tanársegédurat aki szerint biztos a kósa meg a szíjjártó tévedett, szóval ezek egyrészt elhiszik, hogy a fidesz technikájában, egyebekben más mint komcsik, és a politika lehet másmilyen, másrészt meg nem látnak a dolgok mögé, vagy éppen ezért, de így szamárságokat beszélnek, mikor kritikajilag állanak a fideszhez. :)

Hattory Hanzo 2010.06.06. 17:44:05

@tölgy1:

Annyit segítenék, hogy az általam írt "bankok sokasága" csak nagyon ittas állapotban érthető "minden bank"-nak.És még távolról sem biztos, hogy a 15.-i árfolyam hű de baba lesz. De mindegy.

abandi 2010.06.06. 17:44:53

@Grift:
Én is úgy gondolom, hogy nincs más választása.
Vagy velünk, vagy ellenünk!
A ballibsiknek, meg:
Hazátok az Univerzum!

tölgy1 2010.06.06. 17:48:50

@Hattory Hanzo: tehát azt írta: valakik talán rosszul jártak.
Ezt maga előtt még senki le nem írta.

Azt nagyon hiányolom, hogy az árvíz-témán még nem dolgoznak. Lennének ötleteim, de kiváncsi vagyok ott merre indul el a ballib szenvedés.

Whitedog 2010.06.06. 17:50:07

@tanarseged ur:
furcsán veszi ki, hogy most látod időszerűnek a 300 Ft / euró mellett érvelni. Dehát biztos most van itt az ideje.

tanarseged ur 2010.06.06. 17:51:10

@Grift: David Cameron mint Szíjjártó Péter legnagyobb angol tanítványa?

Ha a Fidesz a Kósa-Szíjjártó-féle gyomros-horog kombinációval így megrogyasztotta a nemzetközi pénzvilágot, akkor talán túlontúl is lovagiasan engedték menekülni a sok pénzeszsákot azzal a Varga-nyilatkozattal, hogy akciótervvel mégiscsak tartható a 3,8%-os hiánycél. Pedig már hallottam Griftet, ahogy skandálja: "üsd ki, üsd ki, üsd ki!"

tanarseged ur 2010.06.06. 17:53:18

@Whitedog: Oké. Te tényleg Magyar Bálint idején érettségiztél. Hol érveltem én _bármilyen_ forint-árfolyam mellett?

tölgy1 2010.06.06. 17:55:15

@Whitedog: biztosan tudna néhány kommentjét idézni a Nagy Elkúrás idejéből, amikben aggódik.
Úgy a mostani aggodalma hihetőbb lenne.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.06. 17:56:00

@tölgy1:

én ma hallottam pécsen, hogy edelényben kommandós búvárok vágták át a gátat és direkt ottan, ahol a cigányokat ürgeönti ki! :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.06. 17:58:16

@tanarseged ur:
azért azt ők is tudják, hogy ez a trükk két napig játszható, aztán tényleg omlunk. de megmutatták, hogy mi a járható út, mi az olcsóbb. hagyni a lazább hiányt, vagy fizettetni az adófizetőikkel a magyar csődöt is. de mondom, ez a játszma max két napos lehetett.

abandi 2010.06.06. 18:01:51

@tanarseged ur:
A fidesz a forintgyengítés mellett tett hitet, még a választás előtt.
Ezt egy hiriggel el is érte.

Whitedog 2010.06.06. 18:02:43

@Grift:
ja persze, és magyar állampapírok megnövekedett finanszírozási költségét ki a franc fogja kifizetni? Biztos te a dunyha alól.

Remélem, neked lesz igazad, és csak egy hétig tart a dolog. Amúgy elég furcsa szereptévesztést ajnározol. Tudod a tőzsde és a devizapiac nagy része magántőke. A te barátaid viszont az állam vagyonával és pénzével hazárdíroztak.

Ha még saját zsebre is dolgoztak, akkor zuschlagi mértékkel kevés lenne még a kétszámjegyű börtönbüntetés is.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.06.06. 18:02:59

@Elpet: Most hogy ezt tôled hallom, megnyugodtam :-D

Hóember 2010.06.06. 18:03:31

Hajaaaaj, mennyire szánalmas már ez a sok sírás rívás a devizahitelek meg a benzinár miatt....

Egyrészt a devizahiteles mikor aláfirkantotta a papírkákat, bevállalta az árfolyamkockázatot, 230as árfolyam mellett ugyan miért nem sírtak ríttak, hogy ócsóbb a törlesztő? Másrészt a devizahiteles még 300as euró mellett is kedvezőbb törlesztőt fizet, mintha forinthitelt vett volna fel anno, annyival alacsonyabb a kamat. Harmadrészt a gyenge forint bizony jót tesz a nyomorút kis gazdaságunknak, pl a Richter, aki lényegében csak exportál, jóval több bevételhez jut a gyenge forint mellett.

A benzinár pedig még így is arcpirítóan alacsony, ha hozzászámítjuk a közúti fuvarozás eszméletlen út és környezetterhelését, amit majd valszeg a kettővel utánunk jövő generáció fizethet majd meg helyettünk kamatostul.

És ezt nem a fideszes seggfejek védelmében írom, nem, hanem a másik adag seggfej (jövedelem csisszre elég a felvett frankhitelt törlesztőjére, és TSAik) sírása-rívására reflektálva.

tanarseged ur 2010.06.06. 18:06:28

@Grift: És engedik a lazább hiányt?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.06. 18:08:08

@tanarseged ur:
ezek után? viccel, barátom? hisz látja ma már a hazárd egykulcsossal jönnek. stoplissal tapos a pénzvilág torkán, viktor! :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.06. 18:11:04

@Whitedog:
nem hazardíroztak pontosan kiszámolták ejrópa és a világ döbbent reakcióit. ezt még tanítani fogják.

Whitedog 2010.06.06. 18:14:51

@Alfőmérnök:
azt hiszem, már beígérték a szoci / szdsz pereket. És ennek nincs egy gyufaszálnyi akadály sem az igazságügyi apparátusban. De egyelőre nem siettek a vádiratokkal a trianon emléknap sokkal fontosabb volt.

tanarseged ur 2010.06.06. 18:15:43

@Grift: Nagyon összegabalyodhattak itt a stoplisok és a nyakak, mert Varga tegnap még a 3,8% tarthatóságát ismételgette.

Az adócsökkentésnek meg azt hittem, az a fedezete, ha ezután azzal is fizettetnek adót, aki eddig elcsalta. Nem látok a dolgok mögé, mi? :-)

SzaGyu 2010.06.06. 18:18:21

Legnagyobb probléma ott van, hogy a FIDESZ ellenzékben hozzászokott a kemény szókimondó, meggondolatlan (sokszor igazságtalan) kritikához. Ma is ilyen felelőtlenül beszélnek. Persze nem csak beszélni kellene, hanem tenni is valamit, mert azt a már páréve előkészített 1-2 törvényt gyorsan "átvitték" és most megállt a tudomány!

Várják a csontvázakat, hogy végre legyen mire hivatkozniuk...!

abandi 2010.06.06. 18:18:25

@tanarseged ur:
Sorra borul ki a bili!
Tót, oláh, megatöbbi.
Szerencsére a nagyok hiánya igazoltan orbitális....

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.06. 18:25:21

@tanarseged ur:
viktor baroso sms váltás.

viktor: beszivtad mi, geci? mehet a nagyobb hiány?
baroso: nagy geci vagy, de ügyesek voltatok. mehet, de kommunikáljátok azt egy ideig, hogy a régi kőbevésve. aztán meg már ki emlékszik ilyenekre
:)

abandi 2010.06.06. 18:26:06

@tanarseged ur:
Amennyiben a fekete gazdaságból átállítják az apeh-vpop bagázst a kék-vörös+(bőrű) gazdaságra, na akkor esetleg....
Az általuk tervezett forintrtleértékelést érték el első lépésben, úgy, hogy még oda is basztak egyet a "PIAC"-nak...

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.06.06. 18:30:40

@abandi: jól odavágtak az orrukkal a piac öklének!

Whitedog 2010.06.06. 18:31:17

@Grift:
csak ilyen politikai kultúrával ki fog kölcsönadni a magyar kormányzatnak? Egy idő után nektek kell majd összekalapozni.

Gondolom, már te már önellátó vagy, és ingyen tankolsz céges kocsival.

encsi72 2010.06.06. 18:34:11

Ugyan ez nem menti Kósa és Szijjártó urakat, DE érdemes fölidézni Simor "nincsingyenebéd" András 2009. januári - utóbb "kommunikációs hibának" minősített - nyilatkozatát az árfolyamról, kamatpályáról...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.06.06. 18:35:27

@Whitedog: a posztkommancsoknak talán fejlettebb volt a politikai kultúrájuk, csak mert folyamatosan keresztcsontig nyaltak és minden ukázt feltétel nélkül teljesítettek?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.06. 18:39:20

@Whitedog:
a politika kultúrája ilyen. ezt becsülik. nem a beszart képű komcsi lakájokat akik 2 forintért hazát árulnak és bokát csattogtatnak. a politika csata. kölcsönt meg nem polkultra adnak, hanem üzleti alapon. azt a proli képzeli, hogy jól kell viselkedni és akkor valahonnan kap pénzt.

egyenlítő 2010.06.06. 18:42:02

@tölgy1: "Azt nagyon hiányolom, hogy az árvíz-témán még nem dolgoznak. Lennének ötleteim, de kiváncsi vagyok ott merre indul el a ballib szenvedés."

Kérlek szépen. A Történelem Ura közölte a véleményét az új kormányról, és külön az edelényi országgyűlési képviselőről.

Alfőmérnök 2010.06.06. 18:43:50

@Grift: Gondolja, hogy ilyen nyiltan beszélnek, mikor tudják, h a moszad az összes smsüket olvassa? :)

Hattory Hanzo 2010.06.06. 18:45:34

@Gasper:

Biztos én nem figyeltem, de a Barroso-val folytatott tárgyalás melyik pontja volt az, amikor Viktor belebaszta a fokost az asztal, és "Pont leszarom az EU-t, sőt Önt is!" felkiáltással új irányba terelte a megbeszéléseket?

abandi 2010.06.06. 18:45:40

@szomorutojas:
Az a sajnos, hogy nekünk már nem számít!

abandi 2010.06.06. 18:54:49

Egyébként, -még mielőtt valami halőtageci(devizaadós, stb...) teljesen kiakadna- még az atv-s kajlafülű, amcsi vidámvasárnapos cionkeresztény is véget vetett a nyomtatott pénzben tett bizonyságában...

Whitedog 2010.06.06. 18:54:55

@Grift:
A kölcsön persze üzlet. De ezzel a kormányzati kultúrával veszélyes kölcsönt intézni.
Mert rájön a népnemzeti roham, és hirtelen nem fog visszafizetni, mert tökös magyar kormány, és mi az, hogy még kamatot is kérnek?

Dr Kangörény 2010.06.06. 18:56:31

A fidesz ezekkel a nyilatkozataival szándékosan-dilettantizmusból-pénzéhségból, teljesen mindegy, kárt okozott a magyar állampolgároknak.

Ezzel elkövették a hazaárulás bűntettét.

Whitedog 2010.06.06. 19:00:01

@Gasper:
Persze. Amikor kölcsönkérsz egy banktól, akkor is ilyen stílusban tárgyalsz ugye??
Mert ez annyira bizalomerősítő, és az ingyen pénz mellé még ajándékot is kapsz.

Keelhaul 2010.06.06. 19:06:10

@Kangörény_: http://hu.wikipedia.org/wiki/Hazaárulás

Kilences 2010.06.06. 19:09:57

Nos, miközben új kormányunk az árvízzel foglalatoskodik, közben Obama jól megvállveregeti Bajnait a kiváló munkájáért. Azt hiszem a Fidesz már pakolhat is kifelé, az amcsik fizetik Bajnai őszi újraválasztását!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.06.06. 19:10:10

@Hattory Hanzo: ezt biztosan nekem címezted? Fentebb a posztkommancsok politikai kultúrájáról értekeztem.

tanarseged ur 2010.06.06. 19:10:52

@Grift: Másik változat:

Barroso: Hülyék vagytok? Csődbe akartok menni?
Viktor: Az nektek is szar lesz! Mehet a 7%?
Barroso: De nektek mennyivel szarabb! 3,8%!
Viktor: 6?
Barroso: Max. 5, és addig is 3,8-at mondtok!

Hamarosan talán megtudjuk, melyik áll közelebb a valósághoz.

tanarseged ur 2010.06.06. 19:14:37

@Kangörény_:
Btk 144 - hazaárulás. A balfaszság nincs benne. De nézd meg a 179.-et is. :-P

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.06.06. 19:34:05

@Kettes:
Még a benzin is drágul pár forinttal?! Akkor itt már tényleg minden elromlott, helyrehozhatatlanul. :]

abandi 2010.06.06. 19:37:42

@Whitedog:
Na ja...
Persze, azt elfelejtetted, hogy ránktukmálták kormányszinten!
(Tudom,hogy tudod miért tudtátok megcsinálni!)

Tomi1973Wien 2010.06.06. 19:37:50

eleg sok erdekes dolog tortent itt, amiota megvolt a valtozas.

mindenesetre ennek az aktualis arfolyamrombolo malornek en csak orulni tudok, fogtam az osszes zsét, hazahoztam, es jo aron sok sok forintocskat kaptam... most ráérek, majd ha lesz kellemes arfolyam, visszavasarolom az ojrómat :-DDD

dr kíváncsivagyok 2010.06.06. 19:39:32

@jardel: Baszki , 1 hete vannak hatalmon ! Vagy csak akkor szabad véleményezni , ha jót tesznek ?

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.06.06. 19:40:22

Drága barátaim.
Akinek volt egy csöpp józan esze már akkor tudta hogy a "Nagyarányú adócsökkentés" egy blöff amikor kimondta a zember aki sohasem hazudott.

Ehhez még csak gazdasági zseninek sem kell lennie senkinek, elég ha csak a józan paraszti eszét használja.
A politikus nevű életformát nagyjából ugyanazokat a dolgok motiválják:
ő nyerje meg a választásokat és az ő elképzelései valósuljanak meg.

Namármost ha az előző bagázsnak reális lehetősége lett volna erre, akkor már ők meglépik (persze nem azért mert ők lennének terézanya) márcsak azért is hogy kifogják a szelet a Fidesz vitorlájából és ők döngethessék a mellüket hogy ők a fasza gyerekek.

Ugyanakkor azt is tudni kell hogy a Fideszes számológépeken is a 2+2 = 4 ha mást akarunk akkor is.
Nagyjából a Fidesz is abból a "kottából" kénytelen énekelni mint a Bajnai féle brigád, max. annyit tudnak tenni hogy az egészet befestik nemzeti színűre.

A fiúk sem hülyék már akkor tudták hogy blöff az egész mikor még ezzel
hülyítették a népet.
Tulajdonképpen nem történt semmi extra , csak a szokásos forgatókönyv szerinti dolog, most meg kell magyarázni a droidoknak hogy miért nem lesz "nagyarányú adócsökkentés".

Mielőtt még lekomcsiznának a hülye droidok:
Én is arra szavaztam hogy a maszopos banda húzzon a vérbe.
Ugyanakkor nem vártam nagyarányú csodát , megelégednék annyival is ha megfékeznék
a korrupciót (megszünteti úgy sem tudják) és lopjanak kevesebbet mint a másik brigád.
Az meg egyenesen orgazmus lenne , ha a saját oldali korrupt embereikkel is keményen
leszámolnának (jó ne álmodozzak).

dr kíváncsivagyok 2010.06.06. 19:42:38

@Grift: Ja , és belehugyozok a konnektorba - hogy van -e áram , mi ?

Whitedog 2010.06.06. 19:44:00

@abandi:
Én arra gondoltam, hogy ha Varga Misinek kell majd roadshowznia, hogy megvegye valaki a magyar államkötvényt, biztos, hogy elhiszik-e neki azt, hogy vissza is akarja fizetni.

Matolcsy szerepére kíváncsi leszek, egyelőre nem látszik, hogy ahhoz képest, hogy csúcsminiszter, lesz-e egyáltalán hatásköre.

dr kíváncsivagyok 2010.06.06. 19:45:14

@prostatikus vogon jeltz: Ez nagyjából igaz is ! Megfelelne egy választói akarat-programnak, ha már kormányprogram nem lehet a nagy valóságtartalom miatt !

Gábor217 2010.06.06. 19:46:34

@Gasper:
Jól van, nem kell keresztcsontig nyalni. De ugye akkor te egy személyben vállalod az anyagi következményeket? Mert én inkább jóban vagyok azzal, aki hajlandó támogatni az országom költségvetését.

A dolog eléggé egyszerű. Ráadásul ők is rájöttek, csak kicsit előbb is lehetett volna.

Az a baj az önjelölt fideszvédőkkel, hogy a saját pártjukkal kerülnek ellentomdásba.
Ha hisznek szargyártónak, akkor Varga kijelentései hamisak. Ha pedig Varga mondott igazat, akkor az egész eddigi kommunikáció és szargyártóék hazudtak.

A védhetetlent nem érdemes védeni. Talán csak akkor, ha saját anyagi érdekeid is ezt kívánják.

Azt kéne most felismerni, hogy a törésvonal már nem balosok és jobbosok között feszül. Hanem az értelmes nyitott szemű emberek, és a fanatikus fideszvédők között. Akik nem egyenlők a fidesz szavazókkal, mert most épp közülük háborodtak fel teljesen jogosan.

Gábor217 2010.06.06. 19:48:20

@Whitedog:
Remélem Matolcsynak semmilyen szerepe és jogköre nem lesz. És átnevezik Matolcsy tárcanélküli csúcsminiszterré. Természetesen csak annyi pénzzel, amiből a parlament menzáján meg tud ebédelni.

Még a saját cége sem működik a szerencsétlennek. Most nagyobb falatra vágyik, és az egész országot szeretné tönkretenni?

Lepényhal 2010.06.06. 19:51:42

Én azt látom, hogy a tudatos hisztériakeltést nem a kormány csinálja, hanem a ballib média. Akit magától nem is érdekelne mit mondanak a politikusok, annak jó alaposan a szájába rágják, hogy most pánikolni KELL. Kicsit hasonló a helyzet ahhoz, amikor az összes orgánumból értesültünk róla, hogy Pakisztánban elkapták az Al-Kaida egyik fontos emberét, aki köpött, ezért Oszama Bin Ladent most már teljesen biztos, hogy el fogják kapni. Nem is értem, hogy sikerült végül mégis megint felszívódnia. Lehet hogy van tévéje?

Gábor217 2010.06.06. 19:52:16

@prostatikus vogon jeltz:
Elég korrekt hozzászólás. bár azt tudnod kell, hogy a droidok, és fizetett bérkommentelők szemében te is cuclib vagy.

Amit én nehezen hittem el, hogy nyerés után is erőltették még a nagy hiány, csődközeli helyzet kommunikációt, és a görög balhé után sem hagytak fel vele. Szóval nem csak itt belföldön mutogattak, és csinálták tovább, amit kell, hanem megpróbálták még egyszer a saját elképzeléseiket végigvinni. Ami természetes, hogy elbukott. De mindezt olyan látványosan és önmegalázó módon tették, mintha nem tudnák, hogy működnek ezek a folyamatok.

Lepényhal 2010.06.06. 19:52:38

És még annyit, hogy a liberálisoknál a futballhuligánok is különbek - külföldiek ellen mindig a magyaroknak szurkolnak, akkor is, ha nem az ő csapatuk.

stars7726 2010.06.06. 19:56:01

papcsák mint elszámoltatási kormánybiztos?? aki ellen eljárás volt?hát ez egy vicc.

Gábor217 2010.06.06. 19:56:26

@Lepényhal:
valószínűleg téged semmilyen formában nem érint az árfolyam ingadozás. Azért, mert közvetlenül esetleg neked nem jelent többletkiadást, ez nagyon sok emberrel nincs így. És közvetetten rád is hatással van, ugyanis emiatt a "kis baki" miatt elúszik egy adag pénz az országból, ami itt is maradhatna.

Az a baj, hogy nem a cuclib média mondta azt, amit, hanem szijjártó, és kósa, meg matolcsy, meg varga. Most persze nemzetközi nyomásra módosítottak a kommunikáción, és a realitások felé fordultak.

Vállaltan jobboldali elemzők is egybehangzóan állítják, hogy óriási hibát követett el a fidesz. Még Varga is elismerte, és úgy okolta a kollégáját, hogy az ott állt mellette. Mi kell még? Varga Mihály tudtommal nem cuclib. Vagy igen?

avicularia 2010.06.06. 19:57:24

Facebookon: :DDD

http://www.facebook.com/pages/Kosa-Lajcsi-Tozsdegurunak-Pusza/134046346609968?ref=search&v=wall#!/pages/Kosa-Lajcsi-Tozsdegurunak-Pusza/134046346609968?ref=ts

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.06.06. 19:58:11

@Gábor217: szerintem ezt a meccset vívd meg az ún. "fanatikus fideszvédőkkkel". :)

abandi 2010.06.06. 19:59:07

@Whitedog:
Elmúltak a rödsózós idők!
Nekem már az is megmelengette a szívemet, ahogy a sok hitsorsos összerezzent!
Az én devizahitelem nem kevés, de akkor is megérte az a párezer forint plusz!
De biztosíthatom a kúrmányt:
Abban a pillanatban, amikor legörbül a szám széle, cudar viág vár rájuk is!

Lepényhal 2010.06.06. 20:00:05

@Gábor217: Varga nem "elismert" valamit, hanem kezeli az általatok keltett tudatos hisztériát. Az árfolyamok pedig közvetve mindenkit érintenek, ezt magyarázzátok nyakra-főre.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.06. 20:01:05

@Gasper:
magáról a vak is látja, hogy fanatikus fideszvédő! :)

dr kíváncsivagyok 2010.06.06. 20:02:30

@Gábor217: Ez a "törésvonal" szerintem is létezik , de nem gondoltam volna hogy 1 hét alatt felszínre tör ! Lassabb folyamatnak gondoltam .

stars7726 2010.06.06. 20:02:54

@abandi: eljön az idő amikor majd összerezzensz te is...
mikor nem pár ezer lesz a különbség a törlesztőrészletedben,mikor majd kétszer átgondolod mennyiért tankoljál,mikor majd a kezedbe fogod a gázszámládat,remegő kézzel fogod törölgetni az izzadt homlokodat,és rájössz,hogy nem érte meg.főleg nem neked.

Gábor217 2010.06.06. 20:03:06

@Lepényhal:
Az egészséges liberalizmussal semmi baj nincs.

Az SZDSZ nincs a parlamentben. A szocik ellenzékben vannak.

A kormánypárt a FIDESZ. A mostani tetteikért is csak ők a felelősök. Lehet itt libsizni ,cuclibsizni, de nincs értelme, mert ezt most a fidesz rontotta el, de nagyon.

És szerintem életbevágóan fontos az önkritika.Ha nem ismerik fel, hogy mekkorát hibáztak, nem fognak tudni a jó irányba fordulni.

Láthatólag felismerték. Varga legalábbis erről adott tanúbizonyságot tegnap több alkalommal is. Jó lenne, ha a fanatikus hívekhez is eljutna az infó.

Értsd meg, most nem a cuclibek állnak szemben a jobbosokkal, hanem a normális józan gondolkodású jobbos és balos, meg közepes emberek a hülyeség ellen. A hülyeséget jelenleg fidesz vezérkara képviseli. Remélem észhez térnek, de gyorsan!

Egyébként elég szánalmas a médiára kenni! De értem én, mivel észérvekkel maguk az elkövetett tettek nem védhetők. Mert nem azok, ez tény.

Csak nem értem, hogy miért nem inkább az igazságosság, a becsületesség, az egyenesség fontos, miért egy párt mindenek felett? Miért nem az ország érdekei az elsők egyesek szemében?

Komolyan fontosabb neked szijjártó és kósa -eljátszott- becsülete, mint a hazánké??? Én ezt ép éésszel képtelen vagyok felfogni. Épp, hogy a nemzeti érzelmű embert kell, hogy bántsa az, ami itt történt az elmúlt napokban.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.06.06. 20:03:58

@Grift: na persze. Még az öltözőszekrényem ajtajára is egy Szijjártó posztert celluxoztam. :))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.06.06. 20:05:50

@Grift: amúgy már fáj a rekeszizmom ettől a sok onanizáló ballibbancstól, akik alól menthetetlenül kicsúszott a mozgalom. :)))

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.06. 20:05:59

@Gasper:
a gumicsizmája orrába meg gyurcsányt tömött mi? :)

regression 2010.06.06. 20:06:07

Azért gratulálok a nagy globalizációbuziknak, tényleg nagyon fasza, hogy böffentünk egyet itt, és csuklik egyet a tőzsde ott. Meg az is fasza, hogy most semmi mozgástér nincs, mert ha csak megvakarjuk az orrunkat ránkpisszentenek, hogy maradjunk már nyugton.

Együtt sírunk, együtt nevetünk.

dr kíváncsivagyok 2010.06.06. 20:06:34

@abandi: Az lesz a legszebb : nem az ellenzék ,hanem a választóik zavarják a fenébe Kósát meg Szíjjáljót Petit.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.06. 20:07:47

@Gasper:
ezek hogy szenvedhetnek! iszonyú élvezet nézni. még azt sem tudjuk mi van, ezek már saját véres refluxukban fuldokolva vinnyognak hazaárulót. :)

Gábor217 2010.06.06. 20:08:37

@Lepényhal:
Általunk? Mi ez a többes szám? Úgy érted, általunk, fidesz-szavazók által? Hogy érted? Sosem szavaztam a szocikra. (Bajnaira viszont legnagyobb örömmel tenném).

Láttad, milyen gyorsan kezdett esni a tőzsde, és a forint árfolyama szijjártó kijelentései után?

Nem hiszem, hogy az index blogok miatt. A különböző cikkek, és vélemények mind a kialakult helyzet után születtek.

Te meg beszélgess el pár deviza hitelessel, hogy ők mit vártak a fidesztől, a fidesz mit ígért, és erre föl mit kaptak. Nem a ballib média miatt kell majd többet fizetniük.

És nem a ballib média miatt veszítették el a magyar kormánypárt tagjai az országunkkal együtt a nemzetközi bizalmat.

A média egyet tesz: segít, hogy minél több emberhez eljusson a hír. ezt pedig ugye akadályozni kéne, mert nem szabad, hogy kiderüljön, hogy a fidesz milyen hülye szerencsétlen párt. Mert a fiesz védelme fontosabb, mint az ország védelme. Ezt jelenti nemzeti érzelműnek lenni? Ez fidesz-érzelműség.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.06. 20:09:05

@kíváncsivagyok:
"Szíjjáljót Petit"

érdekes humora és önnyugtató mechanizmusa van a prolinak. maguk egy tanulmány! :)

nápolyi maszti 2010.06.06. 20:09:09

Egyetértek azokkal, akik Orbán felelősségét firtatják. Egy ilyen kézivezérelt pártban, ahol még a szóhasználatot is egyeztetik, kizárt, hogy Kósa és Szíjjártó magánakciójáról van szó Pl. amikor a zuhanás láttán Szíjjártó ráerősített Kósa hazugságára: tuti, hogy az utasítás felülről jött -- Orbán tizenkilencre lapot kért. Ezek után jó lenne, ha országrontó trükkökről és hazugságokról ez a párt egy darabig nem pofázna.

abandi 2010.06.06. 20:10:36

@stars7726:
Ne lázíts!
El jön még a szebb jövő!
(Lásd: A bibsilibsi orbánvezérkar nekiugrott az nagyhatalmúlegyőzhetetlen ajrópai-cionista-angolszásziának...)
Látszólag.

belekotty 2010.06.06. 20:10:53

Sok hülye fideszfan! Ugyan rpóbáljatok már meg bemenni a bankba, hogy a vállakozásomnak kellene egy kis kölcsön, mert csődközeli helyzetben van.
Szerintetek faszfejek?

Gábor217 2010.06.06. 20:11:26

@regression:
Ez egy adottság, és fel kell tudni ismerni. Te hogy változtatnál rajta? Mondjuk megszüntethetnénk az exportot, és az importot. Termeljünk mg mindent magunknak helyben. Remek. Kár, hogy nyersanyagunk sincs. Azt venni kell. A gonosz külföldtől. És már megint elkezdtünk globalizálódni.

Nem a globalizációt kell szidni, hanem a haszonélvezőivé kell válni. És ezt nem lehet úgy ,hogy nem veszünk tudomást a világ működéséről. A fidesz megpróbálta, és elbukott.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.06.06. 20:11:46

@Grift: ajánlanám is nekik, hogy inkább vegyenek egy Penthouse-t. Jobban járnának vele, mint a Szijjártóval.

Lepényhal 2010.06.06. 20:12:49

@Gábor217: elég baj, ha nem érted. Se Kósa és Szíjjártó becsületéhez, se nemzeti érzésekhez ennek semmi köze, egyszerűen arról van szó, hogy úgy vették át az országot, hogy az elődeik tönkretették. Ha ezt megmondják, akkor a piac "aggódik", ha nem mondják meg, akkor "elismerték", hogy minden rendben van. A Bajnai-féle "válságkezelés" pedig jövőbeni kötelezettségek terhére történt, vagyis a következő kormány ideje alatt kell a felvett kölcsönöket visszafizetni. Hát kösz szépen. Mivel nyilvánvaló volt, hogy mehetnek a sunyiba, ezt előre így tervezték.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.06. 20:13:08

@Gasper:
penthouse-t? jó hogy már nem loftot! jó ezeknek a panel. :)

belekotty 2010.06.06. 20:13:52

Mellesleg biztos a hazudozó ballib média miatt megy a CNN-n a "magyar problémáról" a szalagcím minden percben.
Ez ám az országimázs! Hülyegyerekek! Ilyen "országimázs" mellett ki fog magyar államkötvényt venni? Ki fog az oszágba befektetni?

regression 2010.06.06. 20:14:33

@Gábor217: Nem a fideszről beszélek, az egész világ ugyanabban a szarban tocsog, már 2008 óta. Az emberi civilizáció meg elvolt globalizáció nélkül jó ideje. Attól még lehet kereskedni, hogy nem kuszáljuk össze az országok gazdaságát.

regression 2010.06.06. 20:15:35

@belekotty: Például a Goldman Sachs, ha olvastad volna az általam bepésztelt elemzését. Nem mindenki ütődött teljesen még a piacon.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.06.06. 20:15:39

@Grift: lol.
Az sem rossz, de én a magazinra gondoltam. :)))

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.06. 20:18:04

@belekotty:

"Ez ám az országimázs! Hülyegyerekek! Ilyen "országimázs" mellett ki fog magyar államkötvényt venni? Ki fog az oszágba befektetni? "

kész! le kell mennem egy üveg borért, jó mulatság lesz magukat olvasni.

Gábor217 2010.06.06. 20:18:28

@Lepényhal:

Akkor szerinted Varga hazudik? Mert ő szerencsétlennek, és eltűlzónak nevezte szijjártó és kósa nyilatkozatát. Döntsd el, kinek hiszel.

A külföldi elemzők, és az EU is visszaszólt, hogy amit e két jómadár mondott, az egyszerűen nem igaz. Ezt tegnap varga is megerősítette. Erről lemaradtál?

Később az is kiderült, szintén Varga szájából, hogy csak kisebb lyukakat talált.

A felvett kölcsönöket később kell visszafizetni. Folyamatosan. De kölcsönök eddig is voltak, csak most kedvező feltételekkel kaptuk, mivel a piac már nem akart minket finanszírozni.

A Bajnai válságkezelést a fideszesek is kezdik elismerni. A világ vezető hatalmai, és egész európa már elismerte. Akkor te min izmozol itt?

A kölcsönt vissza kell fizetni, de közben növekvő pályára állt a gazdaság, és csökkentették a hiányt.

Mégis, mikor kéne visszafizetni a hitelt? Egyébként meg újabb hitelből fogják ezt megtenni, ezért nem fog nagy terhet róni a költségvetésre.

Gábor217 2010.06.06. 20:20:26

@regression:
Az elég világos, hogy kéne egy jókora irányváltás. De te magad sem szivesen mondanál le a jelenlegi rendszer biztosította előnyökről.

Sajnos jobb rendszerről egyelőre nem tudok. Pedig én is gondokoztam ezen, de a megoldásra még nem jöttem rá. És te?

regression 2010.06.06. 20:21:00

@Gábor217: Nana, a Bajnaiék sikeresen elbaszták már az idei költségvetést, elég csak megnézned az ÁSZ márciusi jelentését. Maga Oszkó is elismerte ezeket, csupán lerágott csontként emlegette őket. Sajnos a lyukak léteznek, csak már az átvétel előtt is ismertek voltak, így a Kósa-Szíjjártó-Varga sírásrívás hiszti volt.

regression 2010.06.06. 20:23:28

@Gábor217: Hogy Taleb Nassimot idézzem, azt nem tudom mit kell csinálni, de azt tudom mit NEM, és folyamatosan azt az utat követi mindenki, ami bizonyosan nem jó.

Ha valamit nem ismerek -- márpedig a gazdaságon valójában senki sem igazodik el -- akkor óvatosan járok el, és nem verem a farkam közgazdasági modellekre, meg csillivilli high-frequency trading algoritmusokra.

Lepényhal 2010.06.06. 20:25:01

@Gábor217: "Akkor szerinted Varga hazudik? Mert ő szerencsétlennek, és eltűlzónak nevezte szijjártó és kósa nyilatkozatát. Döntsd el, kinek hiszel."
Te olvasol is, vagy csak írsz? Mert erre megadtam a választ.
"A külföldi elemzők, és az EU is visszaszólt, hogy amit e két jómadár mondott, az egyszerűen nem igaz. Ezt tegnap varga is megerősítette. Erről lemaradtál?"
Akkor mitől pánikolnak?
"Később az is kiderült, szintén Varga szájából, hogy csak kisebb lyukakat talált."
Ha viszont nem ez "derülne ki", akkor azt mondanátok, hogy felelőtlen kijelentést tett, ezért pánikol a piac.
"A felvett kölcsönöket később kell visszafizetni. Folyamatosan. De kölcsönök eddig is voltak, csak most kedvező feltételekkel kaptuk, mivel a piac már nem akart minket finanszírozni."
Ahogy mondod, kölcsönök eddig is voltak, most még több van.
"A Bajnai válságkezelést a fideszesek is kezdik elismerni. A világ vezető hatalmai, és egész európa már elismerte. Akkor te min izmozol itt?"
Az izmozás nem a műfajom, de látom, neked igen, ha elfogy az észérv.
"A kölcsönt vissza kell fizetni, de közben növekvő pályára állt a gazdaság, és csökkentették a hiányt."
Biztosan csökkentették? Hallottam már ilyet, aztán kiderült, hogy elkúrták.
"Mégis, mikor kéne visszafizetni a hitelt? Egyébként meg újabb hitelből fogják ezt megtenni, ezért nem fog nagy terhet róni a költségvetésre."
Újabb hitelekből a régieket. Irígylésre méltó pálya!
Jól felépítettétek!

Gábor217 2010.06.06. 20:27:19

@regression:
A 3,8%-os hiánycél valóban nem volt tartható, 4-4,5 körüli tűnt reálisnak. Örülnék, ha sikerülne mégis a 3,8-at tartani.

regression 2010.06.06. 20:27:35

@Lepényhal: Figyelj, külföldi trader blogon voltak bepánikolva, hogy "jaj Kósa bejelentése után jön az IMF látogatás! Jaj, így kezdődött a görögöknél is!", pedig az IMF képviselő ettől teljesen függetlenül, amúgy is jött volna. Hisztéria van. Kósáék meg bújjanak el egy darabig, mert rosszul leszek, ha meglátom megint.

Gábor217 2010.06.06. 20:28:32

@regression:

Az új utat viszont nem mi magyarok fogjuk kijelölni. Kapálózhatunk, de ha rossz irányba tesszük elsüllyedünk. főleg most, ilyen sérülékenyen.

Egyébként tényleg nagy veszélyek vannak a jelenlegi rendszerben.

Öreg Sam 2010.06.06. 20:29:14

Könyörgöm alázattal,de tényleg!
Ne hagyjatok hülyén meghalni!
Mi a "szoclib" megnevezés ellenttje?
Csak kérdezem,hogy méltó megnevezését alkalmazzam a másiknak!

Lepényhal 2010.06.06. 20:29:59

@regression: én úgy tudom, hogy a görögöknél pont az volt a baj, hogy eltitkolták, kozmetikázták a bajokat.

Öreg Sam 2010.06.06. 20:30:28

@Öreg Sam:
Bocs' ellentettje akart lenni )

regression 2010.06.06. 20:31:21

@Gábor217: Egyébként Bajnaiékkal alapvetően nem lett volna gond, ha
- nem az MSZP korrupt vezetősége kézivezérli a fontosabb dolgokat -- lásd szerkezeti átalakítások, BKV, etc.
- a hiánycsökkentés mellett foglalkoznak a gazdaságélénkítéssel. -- Hiába alacsony a hiány, ha nem lesz miből visszafizetni a hiteleket.

Valójában nem volt igazi szakértői kormány, mert az MSZP árnyékában létezett, annak túlélését szolgálta elsősorban.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.06.06. 20:35:10

@regression: mondd ki bátran: Bajnai egy mezei stróman volt.

Gábor217 2010.06.06. 20:35:30

@Lepényhal:
Nem az EU, hanem a befektetők pánikolnak. Az EU csak nagyon nem örül, mert mi a része vagyunk, és ilyen felelőtlenül nem lehet akármit beszélni. És növelni sem a hiányt.

Az eladósodottságunk mértéke az érdekes. És mivel csökken a hiány, ez az adósságra is jótékony hatással van. Nem beszélve az ország iránti bizalomról ami olcsóbb hiteleket jelent, azaz kisebb kamatterheket. Ezt érte el Bajnai.

A hiányt biztosan csökkentették. Nézd meg a 2007, 2008 és 2009-es számokat. Idénre is belenyúlás nélkül 4% körül lenne. ami nem rossz eredmény, főleg a válság kellős közepén. Nemzetközi összehasonlításban pedig kifejezetten jó. A briteknél 11% fölötti.

Ez minden ország esetében így van, a hiteleket újabbakból fedezik. Ahhoz, hogy ez ne így lenne, szufficitesnek kéne lenni, ami hatalmas kiadáscsökkentést igényelne, ami mellett egy erőteljes gazdasági növekedés is lenne. Ezek egymás ellen hatnak. Nálunk most kis hiány van, de kis növekedés is. Ami a régióban mégis a legnagyobb.

A világ így működik, még a szocializmus is ilyen volt.

regression 2010.06.06. 20:36:10

@Gábor217: Annyiban igazad van, hogy nem lehetünk vakok a külső helyzetre. Kikecmeregni viszont muszáj, de ilyen helyzetekben lehet helyezkedni is. Ehhez persze nagyon ravasznak kell lenni, és ilyen balfékekkel ez most elég kétséges.

A fő probléma az, hogy nem tudjuk mi lesz jó, ezért kéne egy "szélesspektrumú" programot hirdetni, alternatívákkal, beépített redundanciával. Erősíteni a bottom-up szerveződést, erősíteni a vállalkozókat (a szó nem gazdasági értelmében -- vö. pionír), nem kézivezérelni.

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.06.06. 20:37:22

Hogy a seggfejekhez is szóljak pár szót...
A droidokat mindíg sajnálattal vegyes lenézéssel kezeltem.

Sajnálatra méltó kis véglények akik belebújnak a kedvenc politikusuk alfelébe a kedvencük farpofáján kívül nem látnak semmit.
Annyira gáz amikor a kedvenceik szellentenek egy büdöset és ők teljes hévvel nyilatkozzák hogy az nem büdös hanem rózsaillatú.
Az hogy Fidesz vagy Maszop dorid végülis lényegtelen.
A Kapcsolaton találkozni piros droidokkal akik megmagyaraázzák hogy az őszödi böszmeség mekkora óriási dolog volt és meghatottan tapsolnak a táncos fekrónak.
A Fideszes droidok ugyanez csak pepitában.
Az a legjobb pillanat amikor egyes féleszűek jönnek a "Lakájmédia" szöveggel.
Ó ha elővennétek régi újségokat az 50 -es évekből, amikor a "Munkáslevelezők" írták hogy a Nyugati Imperialista Lakájmédia bírája a PÁRTOT és annak bölcs vezérét Rákosi elvtársat...
Viccesek és szánalmasok vagytok.

Amíg csak kis számú droid van, addig csak szórakoztató mint a majom az állatkerben.
A gond ott van amikor ezek a féleszűek elszaporodnak.
A veszély ott van hogy a politikusok jobban szeretik a fülüknek kedves hangokat mint a fújolást, namármos ha a droid sereg azt bégeti hogy minden így jó ahogy van.
Sajnos a politikus nevű lény nagyon gyorsan meggyőzi magát hogy ő egy kibaszott zseni és államférfi és mindent jól csinál.

Kedves droidkák az országnak nem rátok van szüksége hanem igazi támogatókra.
Tudjátok egy jobb / baloldali támogató vagy szipmatizáns nagyjából magáénak érzi azt amit a kedvenc pártja képvisel.
UGYANAKKOR ha azt látja hogy a kedvencei "elkurvulnak" ő lesz a legmérgesebb és legszívesebben furkósbottal kergeté őket, egyszerűen azért mert úgy éreznék hogy ezek a kóklerek elárulták az ő ideáit is.
Tudjátok nagyon sok jobboldali barátom (Fideszesek) a fogják a fejüket a Szíjjártó Petikétől és nem értik hogy miért kell ezt a kretént odatenni.
Útálják a szocikat és soha nem szavaznának rájuk , de amikor meghallják a Petike baromságait , akkor a hányinger kerülgeti őket és azt kérdezgetik: MÉRT MIÉRT MIÉRT ?????

Gábor217 2010.06.06. 20:39:08

@regression: A BKV ügyei épp Bajnaiék alatt derültek ki. Ráadásul a BKV nem állami, hanem fővárosi cég. Vagy tévedek.

A hiány csökkent, a gazdaság növekvő pályára állt.

A kormánynak az volt a szerencséje, hogy a kemény, népszerűtlen intézkedéseket is meg tudták szavaztatni a szocikkal, mert számukra a kormányfő lemondása még nagyobb arcvesztést jelentett volna. Kényszerhelyzetben voltak, ezért volt lehetősége Bajnainak megtenni, amit akart. Az ő kezében volt a szocik töke, mert ha lelép, akkor ők szívnak nagyobbat. ezt pedig mindenáron el akarták kerülni.

regression 2010.06.06. 20:40:58

@Gábor217: Az a baj, hogy a világ tologatja az adósságokat egyik helyről a másikra.

Nem olyan régen a privát adósságokkal volt a baj, akkor kimentették a bankokat, beindították a hitelezést.

Most bedőlnek az államok, próbálják visszaszorítani az állami kiadást. Ezzel viszont a növekedést áldozzák be, rontják az életszínvonalat, romlik az eü, stb. Sajnos ez is adósság, és ez lesz majd a válság következő fázisa.

Sajnos a kezelhetetlenebből a még kezelhetetlenebbe transzformáljuk azt a hihetetlen adósságot ami föl lett halmozva.

abandi 2010.06.06. 20:41:19

A végén már megint csak a bosszúálló csicska zsidók országa leszunk.

Gábor217 2010.06.06. 20:42:47

@regression:

Ez tényleg gáz, nem tudom, mi lesz a megoldás, valamit majd ki kell találni, mert ennek a vége senki számára nem lesz jó. Se a bankok, sem az országok, sem a személyek számára.

De tudok még pár ilyen világméretű problémát felhozni, pl. fenntartható fejlődés, ami ehhez a témához is szorosan kapcsolódik.

regression 2010.06.06. 20:43:11

@Gábor217: Azt a növekvő pályát nyugtával dícsérjük. Én nem tudom mire a nagy optimizmus. Hiszem, ha látom. Sajnos nehéz lesz persze ezt kielemezni, mert most a Fidesz kormányoz, és rohadt nehéz lesz elválasztani a korábbi elbaszások hatásait a mostaniaktól.

Lepényhal 2010.06.06. 20:44:07

@Gábor217: ezt a hosszas fogalmazást még megvártam, mert sejtettem, hogy készül. Sajnos kár volt, mert olyan, mintha sükettel kommunikálnék. Ezt a rizsát már olvastam, erről szól az összes blog, és a válaszok is meg vannak rá írva. Remélem két harmad elég lesz ahhoz, hogy kisöpörje a fontos pozíciókból azokat, akik a saját reakcióikat a piacénak állítják be, és egyelőre van is a piacra annyi befolyásuk, hogy megtehessék. Na viszlát.

Alfőmérnök 2010.06.06. 20:44:58

@Gasper: off
Oldalt van egy blogajánló, ahol Tarkovszkij polaroidokat lehet nézegetni. Szerintem megéri.
on

kisvagány 2010.06.06. 20:45:29

Ha a "sárgákra" szavaztam volna, most leköpném magam! Sok választójuknak okoztak felejthetetlen csalódást,mint annak idején a "pirosak".

Hányok mindegyik politikustól!!!

abandi 2010.06.06. 20:55:07

Úgy, ahogy a zsidók nem egednek a palesztíniai blokádból, úgy itt sem érhetünk el eredményt komoly zsidó veszteség nélkül.
Majd megemlékezünk róla...

tölgy1 2010.06.06. 20:55:09

@egyenlítő: veszélyes ez, mivel 1, az ira Dei a népet érte, e logika szerint az a bűnös,
2, a ballib híveknek nem értik meg.

regression 2010.06.06. 20:56:30

@prostatikus vogon jeltz: Amit te szeretnél, két szóban összefoglalva: Tudatos szavazó

Sajnos azért vannak korlátai ennek is, még az elemzők sem igazodnak ki a világ folyásán, és mi sem. Nincsenek abszolút igazságok. Valaki szerint X kormány fellendítette a gazdaságot, valaki szerint meg eladósította. Valaki szerint Y kormány megmentette az országot, valaki szerint meg tönkretette -- és nagyon nehéz megítélni, kinek van igaza.

regression 2010.06.06. 20:58:03

@regression: Mondjuk a modern magyar politikában Gyurcsány az egyetlen kivétel, az ő megítélése egyértelmű :)

tölgy1 2010.06.06. 21:08:10

@Gábor217: tessék
th06.deviantart.net/fs49/300W/i/2009/235/9/7/Princess_Serenity_bad_by_OakEvolution.jpg

1, tények nincsenek, csak értelmezések. Pl. maga azt írta, hogy vesztettek, ami 52-68-98%-os szavazataránynál érdekes kijelentés.

2,"Miért nem elég neked, hogy a fidesz megalázta magát a világ és az ország előtt, ezt önmagaddal is megteszed?"
Nézze ballerka, na látja, ez egy értelmezés. Csak hogy tanuljon, ha már ide jött. A fospumpisták legfeljebb a magafélék előtt "alázták meg magukat", de ezt már megtették azzal, hogy levegőt vettek. Ha a magafajtának akartak volna a kedviben járni, akkor a Ferkónak hajtanak.

Még most sem igazolta, hol és mit hazudtak? Lehet, hogy maga hazudott?

herbert 2010.06.06. 21:11:35

@Hóember: ez azért nem ilyen egyszerű. a 0 gdp növekedés mellett elszaladó infláció ilyen munkanélküliség mellett elég baráti fejleményekhez vezethet. az sem lenne szerencsés, ha a tengernyi bedőlt ingatlan bagóért néhány spekuláns vagy az állam kezébe kerülne.

a szénhidrogének kellemetlenek, de nem látom még a tesla gyártmányú traktorokat, buszokat, kamionokat.

Zetek 2010.06.06. 21:13:23

Kedves Turul! Nagyon köszönöm, hol lennénk nagy bölcsességed nélkül. Alapból nem ezen rugóztatok, amikor vérről és könnyekről szóló beszédet követeltetek?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.06. 21:17:59

Szeretném felhívni a figyelmet, hogy 4 naptári és 2 munkanap után nincs még vége ennek a történetnek. Nagyon rövid idő ám ez a gazdasági folyamatokban, 2 nap hektikus mozgásai alapján könnyen hülyét csinál magából bárki, aki gyors következtetéseket von le.
Nagy a gordonárvák boldogsága most, hogy az idealizált szakértőelit nélkülözhetetlenségére vélnek bizonyítékot találni, de a játszma most kezdődik csak. 2 pénzpiaci, tőzsdei nap, néhány nyilatkozat, az semmi. A lényeg most kezdődik, és ami fontos, az nem a nyilatkozatokban van, hanem a konkrét beavatkozásokban, például: hogyan nyúl az új kormány a költségvetéshez.
A stabil pénzügyi helyzet elérése mellett persze alapvető szempont még a ballib szakértelem mítoszának lerombolása, amihez hozzátartozik a valós helyzet feltárása. Úgyhogy, a tánc még csak most kezdődik. Fog közben még zuhanni a forintárfolyam? Fog bizony. De a lényeg a hosszú távú folyamatokban van. Úgyhogy viel Spaß. Amúgy meg fájni is fog, természetesen.

regression 2010.06.06. 21:28:04

@Elpet: Mondjuk a Fidesz most visszakapja azt, amit az MSZP a kormányfőkeresésnél. Sajnos az Internet és globalizáció világában minden órákon belül hatást válthat ki.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.06. 21:30:43

@rajcsányi.gellért (ergé):

oké, megnéztem
ezt a vezérkommentes megoldásotokat még szoknom kell

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.06.06. 21:31:55

@Elpet: A ballib szakértői elit mítoszát azzal tudja a Fidesz a leghatásosabban lerombolni, ha megvalósítja a stabil pénzügyi helyzetet. Eddig csak a saját mítoszát rombolta - már aki számára ez létezett - de tényleg rengeteg idő van még.

Azt szeretném kérdezni, hogy lesznek-e strukturális reformok vagy az csak afféle progresszív jövőmérnökösködés. ;-)

II.Briandrew 2010.06.06. 21:44:44

Tény, hogy rohadt dühös vagyok a Fideszre, vagyis inkább pár idiótára onnan, de azért történt itt az elmúlt 8 év alatt durvább malőr is. Most nagyon sok emberrel szúrtak ki, főleg az amúgy is megrokkant devizahitelesekkel, de másokkal is jócskán.
Ettől függetlenül én nem írnám le az egész Orbán-kormányt egy hét után. Mert azért ne felejtsük el, hogy az az egy hét is csomó olyan döntést hozott, ami alapján reménykedhetünk abban, hogy a dolgok talán jobb irányba indulnak el(parkolási törvény, családi pótlék kérdése,kisebb parlament, kisebb önkormányzatok). Mindez egy hét alatt. Nade el kell ismerni, hogy egy nap alatt viszont sikerült történelmi mélypontra vinni a forint árfolyamát is...ezért simán megérdemelnek pár beintést tőlünk!

Gábor217 2010.06.06. 21:52:57

@tölgy1: Jól van, a linked alapján világos, hogy nem veszed komolyan saját magadat sem. Akkor viszont meggyőzni sem kell. Mondjuk tényleg fura volt, hogy komolyan gondolnád, amiket leírsz. Így világos, hogy iróniát használtál. Oké, tiszta sor. Nem kellett volna, hogy komolyan vegyelek.

Egyébként vicces volt: google: Matolcsy, 6% és egyből ez a cikk jött ki.

Chicano 2010.06.06. 21:53:38

@Elpet: Ott a pont, Elpet. Egy csapatmozgást láttunk egy hosszúra tervezett háborúban. Kár még nagy bölcsességeket leírni amíg még ennek a csatának sincs vége, nem hogy a háborúnak. Azt sem zárom ki hogy ez most nem a legjobban sült el a kormány részéről, de jó eséllyel egy hónap múlva már senki nem fog rá emlékezni.

Az ahogyan a Fidesz visszapanaszkodta magát a hatalomba engem arról győzött meg hogy stratégia alapján szívós türelemmel érik el a kitűzött céljaikat. Ebbe akár belefér egy-két mellényúlás is, a lényeg hogy elérjék a kitűzött célt.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.06. 21:55:30

@Kettes:

Reform az nem lesz, mert amit a Fidesz csinál, az eleve nemreform, definíció szerint.
Meg amúgy se lesz reform, mert a reform azt jelenti, hogy piaci szereplőket kell ültetni a redisztribúciós folyamatok pénzsorompói mellé. Az igazi reformerek alaptézise, hogy minden társadalmi folyamatot piaci ellenőrzés alá kell vonni. Ez a reformizmus. A fideszizmus meg azt mondja, hogy nem kell minden folyamatot piaci ellenőrzés alá vonni.
Ilyen értelemben hát az Orbán-kormány nem lesz reformer, a szó hőslajosi értelmében legalábbis.

Gábor217 2010.06.06. 21:57:10

@II.Briandrew:
Én is kezdtem reménykedni, hogy végre ismét jó irányba tartanak a dolgok.

Erre tessék, mindent porrá zúznak. Még vissza lehet hozni, még ki lehet köszörülni, csak nem kellett volna előtte kicsit nehezíteni az ország és a saját helyzetükön.

Remélem szijjártó hazaáruló pétert elteszik a legmélyebb fiók végére. Ezt az embert már csak az szereti, akit fizetnek érte.

kósa is 0 lett.

Azért én is bízom benne, hogy megjön Orbán esze, és inkább Vargára fog hallgatni, mint Matolcsyra.

Egy szolid hátramutogatás belefért volna, mert e volt árazva, előre el volt könyvelve.

De durván túllőttek a célon. Nem értem most sem, hogy miért kellett az országot és magukat is lejáratni.

Chicano 2010.06.06. 22:02:29

@II.Briandrew: "Most nagyon sok emberrel szúrtak ki, főleg az amúgy is megrokkant devizahitelesekkel, de másokkal is jócskán."

Nem korai még emiatt dühösnek lenned? Nekem nincs devizahitelem, de azt hallom a médiából hogy csak azt érinti a megcsúszott árfolyam aki ezekben a napokban kapja meg az esedékes csekket. Persze, mindenkinek fáj ha akár pár ezer forinttal többet kell fizetnie, megértem. De veszett itt már több is az elmúlt években. Ha a következő napokban visszaáll az árfolyam akkor ez az egész vihar volt a biliben.

Mondjuk én személy szerint azt nem értem hogyan tudunk majd az idén visszafizetni 3000 milliárd forintot (jövőre meg 5 ezret) de Oszkónak biztosan erre is van egy tippje.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.06. 22:02:38

@Chicano:

Valószínűleg tényleg nem a legjobban sikerült, de ebből most ekkora hisztériát elsősorban azok csinálnak, akik az Orbán-kormány gyors hiteltelenítését olyan blitzkriegszerűen gondolják, ahogy az Antall-kormány támogatottságát erodálták annak idején. De ez most nem így lesz.

titkosgyilkos 2010.06.06. 22:09:35

"Hogy okozott-e anyagi kárt a két rosszul sikerült nyilatkozat, s ha igen, mekkorát, az néhány nap múlva kiderül"

Spec. konkrétan milliós nagyságrendűt. Szarjon farfekvéses sünt a két faszkalap.

Gábor217 2010.06.06. 22:18:18

@Chicano: hitelből, és nem 3000 milliárdot. A hiteleket mindig is újabb hitelekből fedeztük. És ha kicsit a sajátból is hozzá teszünk, akkor csökken az adósság. Már, ha többet teszünk hozzá, mint a kamat. Szóval ebben semmi rendkívüli nincs, csak azok számára, akik nem ismerik ezeket a folyamatokat.

az a pár ezer forint nem is olyan kevés, főleg úgy, hogy a jelenlegi törlesztő részleteket is alig tudják kifizetni az emberek. És különösen dühítő, hogy két idióta politikus böffentése okozza a több ezer forintos plusz kiadást. Ez elkerülhető lett volna. És ezek még cska nem is komoly döntések, hanem idióta nyilatkozatok, ráadásul egyik a másik után, amikor már tudni lehetett, hogy ilyet tilos csinálni.

Remélem visszaáll a Ft, de kár volt ekkora hülyeséget csinálni. Ha elég kemény lesz az Orbán-csomag, akkor visszaállhat megint a bizalom. Remélem így lesz, remélem ez a pofon észhez térítette őket!

Gábor217 2010.06.06. 22:20:19

@Elpet: Ez tőlük függ. Ha észhez térnek, és letesznek komoly dolgokat az asztalra, akkor hosszabb távon helyre tudják hozni, amit elrontottak most. Ez mindannyiunk érdeke. A felelősöket pedig megbüntetni, pl. kirúgni a hülye szijjártót. Ő egy hiteltelen seggfej. Ez tény.

flippant 2010.06.06. 22:34:41

Most akkor lesz koronaúsztatás vagy nem lesz?

II.Briandrew 2010.06.06. 22:42:31

@Chicano:

Egyáltalán nem korai vagy kései dühösnek lenni egy ilyen elbaltázott szerencsétlenkedés nyomán. Attól, mert fájuk szavaztam és attól, mert velük szimpatizálok, még nem vesztettem el a józan ítélőképességem!
Igenis hibát, emeletes baromságot követtett el azzal a Fidesz, hogy olyanokat állított, ami végül nem igazolódott be. Hiszen a tényfeltáró bizottság semmilyen nagy visszaélést nem tárt fel, nem estek ki csontvázak a szekrényből. Saját magukat akarták ezzel bebiztosítani, hogy mossák magukat előttünk és az előző kormányra fogják, ha valami balul sül el. Ez ok, békeidőben, amikor nincs válság a világban. De pont most basszus, inkább maradtak volna csöndben és ahogy a mondás is tartja: bölcsek maradtak volna. Így viszont a világ szemében is jól leégtünk...
DE!
Erről az egy esetről beszélek és azt pedig mindenki tudja, hogy kb egy hét alatt több olyan intézkedést vettek törvénybe, amit már évek óta nem tudott senki megoldani. Az irány tehát jó, csak éppen most mintha kisiklott volna a vonat egy-két kereke, de remélem hamar visszarakják és mehetünk tovább!

II.Briandrew 2010.06.06. 22:45:05

@Gábor217:

Igen, Szijjártó egy ripacs. A Fideszben sem szeretik sokan. Többet árt, mint használ. Kósa jófej, de most nagyon-nagyot hibázott. Sajnos tényleg elfelejtették, hogy már kormányon vannak és így tízszeres súlya van annak, amit mondanak. Le kell szokni végre a hazabeszélésekről és a "mossuk ki minden áron magunkat és kenjük a másik oldalra" szövegről, mert íme itt a következménye. Durva lépés a piac részéről is, nyilván sok spekuláns keze is benne van, de ettől még érthető!Sajnos...

Gábor217 2010.06.06. 22:52:20

@II.Briandrew:

Ezzel azonosulni tudok. Ezért is nem értem ,és zavar, hogy aki jogos kritikát fogalmaz meg, az már biztosan cuclib, stb.

Szerintem egy pártnak is nagyon fontos, hogy lehessen kritizálni, hogy legyenek visszajelzések.

Az meg mindennél többet elmond, ha azok kritizálnak, akik egyébként drukkolnak, és megadták a kezdeti bizalmat nekik.

És teljesen értelmetlen dolog egy másik kormány régebbi bűneit felhozni, mert nem számít enyhítő körülménynek.

És nem a fidesz jó intézkedéseit kritizáljuk, sőt, nem is az egész fideszt minden intézkedésével együtt. Hanem ezt az egy, igen nagy elqrást.

És ezt azt hiszem ők maguk is belátták. Remélem tanulnak belőle, ez a közös érdekünk.

II.Briandrew 2010.06.06. 22:57:24

@Gábor217:

Én is csak reménykedni tudok. Részemről megtettem azt, amit lehetett. Telefonon beszéltem pár vezető politikussal és elmondtam nekik, hogy ez a lépésük most hogyan is csapódik le otthon és mondjuk itt Londonban, ahol élek...Azt mindenképpen értékeltem, hogy ők maguk is már előre szabadkoztak és tudták, hogy bizony most valamit nagyon elqrtak...

Grrr 2010.06.06. 22:58:53

@Grift: Barroso-nak csak arra van jogosítványa, hogy a megállapodott, "kőbe vésett" hiánycélt kérje számon. Egyrészt a stabilitási és növekedési paktum, másrészt az IMF-EU hitel előírásainak megfelelően.

Bár persze érti ő, hogy a kormányok - ha van rá lehetőségük - trükköznek, hogy rövidtávú népszerűségért államuk hosszútávú gazdasági érdekeit tegyék kockára. Ilyesmit Portugália is tett. De az biztos, hogy nem fog erről egyezkedni Orbánnal. Nem az ő dolga, nincs rá semmiféle jogi felhatalmazása - ez nem ebben a formában megy, nem egy kormányfői látogatás keretében.

És pont most nincs sok lehetőség az ország számára a vállalások felpuhítására. A mozgástér, ebben a hektikus pénzügyi környezetben nagyon kicsi. Hallgattam a közös sajtótájékoztatót az interneten, azon azt mondta Barroso, hogy nem elsősorban Brüsszel miatt van arra szükség, hogy Magyarország betartsa az általa vállalt hiánycélt, hanem a piacok miatt.

Gábor217 2010.06.06. 22:59:22

@Grift: A Varga nyilatkozat után remélhető volt. Ha hétfőn nagy bejelentést tesznek, remélem visszaerősödik rendes szintjére a forint. Remélem elég volt nekik ez az egy pofon, most már rajta maradnak a jó úton. És többet nem követnek el ilyen bűnt.

Remélem a befektetői bizalmat is helyre tudják majd állítani. Nagyon drukkolok, hogy ez a böszme hiba minél kevesebb emberen csapódjon le negatívan.

Grrr 2010.06.06. 23:03:42

@II.Briandrew: Legalább az a jó, hogy ez most történt, az első hónapban - ha a kormány ezt a gyorsan jött (és még nem büntető jellegű) pofont most megjegyzi és jól dolgozza fel, akkor az elkövetkező 4 évben ilyesmibe nem szalad bele és sikeres lehet.

Gábor217 2010.06.06. 23:07:38

@Grrr: Remélem így lesz. És örülnék, ha ez a minősíthetetlen belpolitikai adok-kapokban is megmutatkozna.

Bajnaiék ezt is jól csinálták. Nem ereszkedtek le a primitjv sárdobálás szintjére. Mindig tárgyilagosak voltak, és Bajnai mindvégig megtette azt a gesztust az ellenzéknek, ami egy fajta közeledést indíthatna el. Nagyon korrekt volt.

stratez 2010.06.06. 23:13:50

Mit kell még Szijjártónak elkövetni ahhoz, hogy Orbán belássa alkalmatlanságát...

Grrr 2010.06.06. 23:17:00

@Gábor217: Bajnainak személy szerint ilyen a habitusa, amivel nincs is gond. A kormánya konkrét döntéseiben, a minisztériumok munkájában azért nem voltak érvényesült ez a közeledésnek. Hátsó, sötét szobában megírt stratégiák, susmus, áttekinthetetlen támogatások nagyprojektekhez, stb.

II.Briandrew 2010.06.06. 23:22:50

@stratez:

Nem tudom, de azért az is beszédes, hogy kormányszóvivőnek már nem merte kinevezni...személyi szóvivőt csinált belőle és remélem egy idő után már csak személyi titkár lesz belőle!

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.06.06. 23:58:50

Fidesz simli volt!

Vettek előtte forintot, shortolták az OTP-t a fidesz és az oligarchái. Aztán mentek a milliárdokért. Ez így történt és nem tulzás!

belekotty 2010.06.07. 00:06:45

@II.Briandrew: Milyen személyi titkár? Az éjjeliőr színvonalát nem üti meg!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.07. 00:06:59

@Grift: maga egész nap itt ingerkedik a libbancs droidokkal, ahelyett, hogy a honi csúcsgasztronómia sanyarú állapotát elemezné...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.07. 00:12:42

@Gábor217: üzletet kellene kötnöd a Bajnaival, aki nagyon korrekt. Például vennél tőle libát, vagy eladnál neki.
Fel kellene már fogni, picikét vezekelt a Bajnai a változatosság kedvéért, lopikálás után és előtt. Egyébként tényleg üdítő jelenség volt az elődje után, aki mint egy sztratoszférikus fallosz, minden áldatlan nap minden órájában ki akart lövelleni magából valami orbitális okosságot. De ezért még ne tévesszük össze Bajnait valami csörcsillfélével...

suski 2010.06.07. 00:14:34

@stratez: nehezen tudom elképzelni, hogy Orbán tudta nélkül pofázna. Hiszen mindig azokat a fordulatokat ismétli, még Orbán hanghordozását is utánozza...
Bod Péter Ákos a Kontrasztban: "kormánytényező nem szólalt meg" hát Petike micsoda akkor??

Kerti Fóka 2010.06.07. 00:23:39

Előre bocsátom, hogy én FIDESZre szavaztam most is, 4 éve is és 8 éve is. Az utóbbi 8 évben láttam, amit láttam, gondoltam amit gondoltam... De akkor se hittem volna,hogy két kis országbeli politikus szerencsétlen nyilatkozata, amire még rá is tettek a külföldi sajtóorgánumok egy vaskos lapáttal hogy még szerencsétlenebbül hangozzon, egész napra be tudja rántani a Dow Jones-t...Lehet, hogy nem egyedül de része volt benne. Ezen az esésen több pénz megfordult mint az éves magyar GDP... Ilyen helyzetben tényleg nem szabad így nyilatkozni. Én OV helyébe húznék egy strigulát Szijjártónak. A következő hiba esetén pedig röptetném szó nélkül... Mindazonáltal az egy nagy marhaság hogy az ország nem jár jól a gyenge forinttal - mondom ezt úgy hogy én is érintett vagyok devizahitelben. A külkereskedelmi mérlegünk jócskán pozitív (többet adunk el mint amennyit veszünk) és a nagy csomó multi cégnek sem Magyarországon van a központja, így az elszámolásuk sem forintban hanem euróban vagy dollárban történik. Egy nagy multinak még jobban megéri most itt elvégeztetni valami munkát mint pl. egy szlovákiai (vagy bármely más EUs) gyárában lenne. Szóval egy esetleg beruházó multi cég számára javult a befektetői környezet a kisebb munkaerőköltség révén. Aki exportál az alapból jól jár, aki idejön turista az is. Azok járnak rosszul akik külföldre akarnak utazni, bár sokan most eleve kihagyják a válság miatt. Meg persze azok is akik importálnak, vagy importból fedezik valamilyen szükségletüket. Azonban itt is keményen készleteznek és mivel ez a nagy hajcihő - mint minden csoda - max 3 napig tart, így most nem importálnak pár napig amíg kicsit visszaerősödik a forint. Az igazi gond az a devizahitelesek számára adódhat... Sajnos ez egy szomorú körülmények közt kialakult réteg, többek közt az utóbbi évek banki szabályozatlanságának köszönhető... mármint hogy olyanok is kaphattak kölcsönt, akiknél az árfolyamkockázat miatt már jelentős a kockázata hogy törlesztésképtelenné válnak. Mivel ez a devizahiteles réteg eléggé terjedelmes és sajnos sokáig létezni is fog a 25-30-35 évre felvett hitelek miatt, így államilag segíteni kell... Mivel nem jó az államnak hogy évtizedekre meg lenne kötve a keze, pl. árfolyamváltoztatás, árfolyamintervenció esetén. Persze a támogatás nem azt jelenti, hogy ki kéne fizetni az emberek helyett. Egyáltalán nem... Csak vállalja át az állam mondjuk annak az adminisztrációs költségét ha valaki előtörleszti problémás hitelét, vagy például futamidőt növel...

Bell & Sebastian 2010.06.07. 00:27:31

@Hepci:
Ötcsillagos hozzászólás! :))

Gábor217 2010.06.07. 00:59:09

@Hepci: simánkönék üzletet Bajnaival. A rágalmazások ellen többször is pert nyert. De sajnos a rosszindulatú pletykák makacsan tartják magukat.

Én Bajnait nagyon tisztelem, és hálás vagyok neki. Nem kell egyetérteni velem, de én egy igazi hazafinak tartom.

Hadrianuska 2010.06.07. 04:38:51

Azt nem értem, hogy ez a kókler régész banda, (csontvázfeltáróbizoccságocska) milyen jogon tartja titokban az elért eredményeket!? Az adófizetők pénzéből fizették a bizottság "munkáját", joggal akarjuk tudni, mire jutottak! Lehet b(r)öfögni..

fekete3363 2010.06.07. 05:39:23

Hát, igen. Most már lesz dolga az elszámoltatási biztosnak a FIDESZ soraiban is. Meg lehet kérdezni a Kósa és Szíjjártó Uraktól ugyan mennyi kárt okoztak a hozzá nem értésükkel a magyar állampolgároknak. Ezt is milliárdokkal lehetne mérni valószínűleg. Mi az, hogy nem szólalnak meg és nem korrigálnak, illetve mi ez az ellentmondás Varga és Kósa- Szíjjártó között?

Lepényhal 2010.06.07. 07:31:33

@fekete3363: úgy tudtam, csak a korrupciót számolatják el. Ha a hozzánemértést is elszámoltatnák, akkor nem lennének már ezek a hisztériakeltő liberálisok.

Lepényhal 2010.06.07. 07:33:54

Amúgy libsikéim, itt van a válasz a hisztériára, indexes interpretációban: index.hu/gazdasag/magyar/2010/06/07/a_nyugdijra_es_a_bankok_penzere_faj_a_fidesz_foga/
Én bízom Vargában.

medve19 2010.06.07. 09:24:40

@Gábor217: Ja, ez a nagyonkorrektigazhazafi, amikor szabadon cselekedhetett bedöntötte az országot, mint a hajdúbétet.
Kétségtelen, hogy ez a jóember lapított a magamutogató elődjétől eltérően. Persze akkor is, amikor az öngyilkosok családjaival kellett volna szembenéznie, nem néhány ezer forint miatt morcos devizahitelessel.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.06.07. 09:42:31

Mos' mit paráztok. Ócsítani kell a forintot, de azért mégis elegánsabb, ha a _piac_ reagál kedvezőtlenül egy ki(be)jelentésre, mintha az MNB-t főakárki jelenti be, hogy bocsfiúk. Mer' akkor ugye a nép felkel, meg rackajuhokkal kezd dobálózni.
Így legalább mindenki igyekszik majd euróért értékesíteni a termékét, mert abból nem lesz bevétele az országnak, ha Miskolcon gyártott párizsit Szegeden veszik meg.
Ezért iygekezetek megoldani uygebár a devizahitelesek kérdését is.
Nem olyan kurvára bonyolult ez.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.07. 09:46:28

@regression:

"az is fasza, hogy most semmi mozgástér nincs, mert ha csak megvakarjuk az orrunkat ránkpisszentenek, hogy maradjunk már nyugton"

de bezzeg '08-ban akkora mozgástér volt, hogy ihaj

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.07. 09:48:46

@Grift:

hát igen, minden jóban van valami rossz. mert odáig jó, sőt a nemzetet üdvöztő ahogy laja és peti (természetesen) hibátlanul tették a dolgukat, de hogy ez a rohadt komprádor burzsoázia ilyen alattomosan reagált, az szégyen.

karvalytőke!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.07. 09:52:58

@mavo:
nem érti. tették a dolgukat, és a komprádor burzsoázia is tette a magáét. és pont úgy reagált, ahogy azt viktor tanácsadói kiszámították. mindenki behúzta a lét. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.07. 10:02:07

@Grift:

a nem létező fidesz-közeli off-shore cégek is? :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.07. 10:07:54

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=1&k=3&i=134188

ez már nem is komprádor burzsoázia. fúj.

a sok hülye meg kárörvend, miközben a bőrünkért megy a játék.

jól működő kormányt szeretnék. ha a fidi adja, hát ők. de csinálják jól, bazmeg. :(

suski 2010.06.07. 10:14:26

@mavo: elkúró már 2006-ban összehozta az államcsôdközelit saját magának, amikor még sehol nem volt a nemzetközi válság. Orbánék most egyrészt öröklik az elkúrássorozatot, pluszban pedig nemzetközi válság is van.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.07. 10:51:27

@mavo:
nem, majd viktor beszambázik egy taszkós szatyor ejróval az arab pénzváltóhoz, mi? :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.06.07. 13:43:04

@Alfőmérnök: off

köszönöm, köszönöm! Már lehet hogy leszedték, mert nem látom. Linkre nem emlékszel?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.06.07. 14:36:04

@Alfőmérnök: hú, ez nagyon menő! Köszönöm mégegyszer!!!

nyesta 2010.06.07. 15:39:37

Érdekes, hogy az itt kommentelő kommunista rajongóknak az az apróság elkerüli a figyelmét, hogy a Medgyessy-Gyurcsány-Gyurcsány-Bajnai kormányok tényleg a csőd szélére juttatták az országot 8 év alatt és a végén még megpróbálják a fidesz nyakába varni...? Ehhez már tényleg pofa kell faszopók!!! A másik meg az, hogy én is "devizahiteles" vagyok és a Medgyessy kormány óta fizetem azt a negyedévenkénti kamatkülönbözetet, ami mára már annyi lett, mint a törlesztő havi hitelem és nincs semmiféle elmaradásom! Arra már senki sem emlékszik az elvtárasak közül, hogy Medgyessy kezdte el "ócsítani a forintot"? Szóval, köszönjük meg a gyenge forintot a három kommunista faszkalapnak! Medgyessynek, Gyurcsánynak és Bajnainak!

Iustizmord 2010.06.07. 17:26:38

gondolt már rá valaki hogy szíjjártó petikére még felelősségteljesebb dolgokat is lehetne bízni? pl az MNB vezetését, üstöllést?

nyesta 2010.06.07. 19:53:40

Azért annak örülök, hogy egy magyar polgármester szavára, megrendül az amerikai pénzpiac!!!! Ez azért érdekes, nem elvtársak...? :))
Vaj' kik lehetnek azok, akik nem szeretnék, hogy nyilvánosságra kerüljön Magyarország valós(!) gazdasági állapota???

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.08. 06:47:42

@nyetmszp:

"Vaj' kik lehetnek azok, akik nem szeretnék, hogy nyilvánosságra kerüljön Magyarország valós(!) gazdasági állapota???"

azsidók? akomcsik? elő a farbával!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.08. 07:00:19

@suski:

azért érdekelne, hogy ha a gonosz, magyarellenes gyurcsótány bénázna ennyit, mutogatnál-e vissza, hogy de bezzeg a fidesz ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.08. 07:03:16

@Iustizmord:

azé egy szíííííííjjártós (ez malacnak ment) sajttájt megnéznék. :) rohattkomcsik fél százalékpont, BANKÁRKORMÁNY fél százalékpont :-)))))))

Tehetetlen Dodó 2010.06.08. 09:14:07

@nyetmszp: Haha, ez a gyanú motoszkál bennem is: ahogy szivárognak az információk, egyre inkább az a benyomásom, hogy megint ez a hazaáruló bukott liberálbolsi banda játszik arra, hogy rontsa a kormány hitelét, akár azon az áron is, hogy az egész országnak ártsanak vele.
Mert aki komolyan gondolja, hogy a FT tudósítója részt vett mondjuk a nagyhorderejű, Debrecenben magyar kisvállalkozók részére rendezett konferenceián és azonnal a világ tudtára adta a megnyitóbeszédben elhangzottakat, méghozzá oly plasztikusan ábrázolva a szörnyű történést, hogy a Dow Jones azonnal beleremegett, na, az minimum teljesen hülye.
Itt bizony a jól ismert köteles beszéd-szerű machináció zajlott, vagy éppen a Göncz-féle nemzetközi sajtót televinnyogó mocskos sikoltozás történt.
Egy tanulsága van a dolognak: nagyon résen kell lenni, mert ezek a gátlástalan tetvek semmilyen eszköztől nem riadnak vissza, hogy mindenáron lejárassák a kormányt, kerül, amibe kerül.
Nekünk.

Roe 2010.06.09. 07:57:55

@nyetmszp: Sáveltolás (medgyessy, lászló csaba) - sokan már elfelejtették.

@Tehetetlen Dodó: vannak, akik erre várnak.

Margit Feher (margit.feher@dowjones.com), Veronika Gulyas.
Szemelvények munkáikból:
online.wsj.com/article/SB10001424052748704764404575286283092092988.html?KEYWORDS=hungary
blogs.wsj.com/new-europe/2010/04/29/hungarys-new-government-seems-to-prefer-weaker-currency/
süti beállítások módosítása