Modern békeidők
2010. június 01. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Modern békeidők

 

  Gyorsan lejött a forradalom-tripről Orbán Viktor, amit a magunk részéről üdvözölni tudunk. A Fidesz mindig is nagy tehetséget mutatott frappáns szavak felkapásához majd eldobásához, és ez nem is nagy baj. De ahogy Pharmacist kolléga is rámutatott: nem történt forradalom Magyarországon. Pontosabban: nem forradalom történt. Hátrébb a nagy szavakkal, vérkomoly történelmi események (pl. a forradalmak) demokratikus választásokra történő ráhúzásával. Ideje - mind a politikusoknak, mind az őket értelmezőknek - újra visszaszállni a józan ész talajára.

  Mennyivel egyszerűbb lett volna - vagy inkább: lenne -, ha a Fidesz annyit mond: folytatjuk a polgári Magyarország építését. A néppárt jó ideje hanyagolta azt, hogy magát jobboldaliként, konzervatívként, mi több: polgáriként definiálja önmagát. A plebejus önmeghatározás viszont előkerült. Emellett a pártelnök a választások utáni hetekben a Nemzeti Együttműködés Rendszereként fogalmazta meg homályosan új politikai elképzeléseit. A sajnos még egyfajta sajátos korporativizmus-felfogást sem nélkülöző, ráadásul felülről jövő társadalom- és rendszerátalakító elgondolások nem igazán illenek egy konzerv politikai erőhöz.

  No, de most újra eljött a változás ideje?

  Jöjjenek a modern békeidők - mondta Orbán Viktor szombaton a Kossuth téren, és lám, a forradalmi retorika gyorsan lecserélődött egy kétharmados, centrális párthoz jobban passzoló vízióhoz. Mert mi más is lehetne egy nagyra nőtt, középjobb, polgári néppárt célja, mint a békés, boldog, gyarapodó, egye fene: unalmas békeidők megteremtése?

  Az új miniszterelnök arról beszélt: a magyar élet talapzatát széttörte a huszadik század. A kormány feladata, hogy megszervezze azt a közös talapzatot, amelyről mindenki el tud rugaszkodni a céljai felé, és ami elég erős ahhoz, hogy a múlt ne tőrjön elő alóla. Orbán Viktor szerint a magyarok nyugalmat akarnak, nyugodt és békés fejlődést. „A dolgunk, hogy megteremtsük egy olyan korszak alapjait, amit majd modern békeidőknek neveznek a történelemkönyvekben”.

  Másnap, Kötcsén Orbán Viktor tovább folytatta ezt a racionális gondolatmenetet, egyúttal egy elfogadhatóbb értelmezést adott a NER-nek: arról beszélt, hogy az angolszász országok után a magyarok következnek individualizmus tekintetében. Ezért nem a nemzeti egység, hanem a nemzeti együttműködés rendszeréről beszélünk, amelynek erősítése egyénileg is mindenki érdeke. Orbána arra is figyelmeztetett: nem szabad késlekedni, mert előttünk van Görögország példája, amelyből okulni kell.

  Nos, mindezzel már inkább egyet tudunk érteni, mint a forradalmi retorikával. Valóban, sokszorosan széttört a magyar állam, a magyar nemzet talapzata, amit helyre kell állítani. Legyen törvény és rend. Ez, és ennyi a kormány feladata, hogy utána mindenki - élve az egyéni és közösségi szabadsággal, fel tudja építeni a maga világát egy gyarapodó Magyarországon. És akkor itt felébredünk a szép álomból.

  Ugyanis a fenti víziótól még nagyon messze vagyunk. Magyarország jelenleg az IMF lélegeztetőgépére van kapcsolva, az államadósság az egekben, nő a munkanélküliség, diplomás és munkás fiatalok tömegei vannak munka nélkül, a lakosság nagy része elmerült az elmúlt években nyakló nélkül fölvett hiteleiben. Nem kell tovább részleteznem.

  A modern békeidők megteremtése remek távlati cél a polgári kormányzatnak, de ha jól gondoljuk, erre már csak egy második ciklusban térhet rá az Orbán-kormány. Feltéve, ha eljut odáig. Addig viszont - az általunk egyébként üdvözölt szimbolikus törvényhozás, és a kíváncsian várt alkotmányozás mellett - marad az aprómunka, a racionális döntések sorozata, a befagyott gazdaság újraindítása - egyszóval a szakadék szélétől való visszatáncolás művészete - mielőtt kórusban zendítenek rá az ellenfelek, kritikusok, partnerek és tanácsosok az „It's the economy, you stupid mondókára.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr792044860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JokerZ 2010.06.01. 11:10:29

korrekt cikk. továbbra is lehet érezni, hogy nem igazán súrlódásmentes az együttműködés navracsics és orbán között, pedig elvileg rém egyszerű lenne - orbán csinálja a víziót és vezeti a stratégiai kérdéseket, navracsics pedig a "stratégiai menedzsment", azaz a precíz végrehajtás, a közigazgatási kultúra megváltoztatása és az operatív irányítás felelőse egyben.

orbán viszont nem lehet olyan hanyag, hogy egyszerre több jövőképet futtasson: ezzel pont az operatív szint működését lehetetleníti el. ezért kellene nagyon gyorsan választani a forradalom, a konfliktuskeresés, a kuluturális-politikai törésvonalak mélyítése és a boldog békeidők ígérete között. a kettő nem mehet sokáig egyszerre.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.01. 11:11:47

grift ásít, ezek már megint forradalmi retorikáznak, édes kicsi újlipóciai frisskonzervatívok.
aztán már röhög:"munkás fiatalok tömegei vannak munka nélkül"
igazi illegális kommunista röplap szöveg.
a mandiner továbbra sem találja a helyét.

Chicano 2010.06.01. 11:16:29

Ha jól emlékszem az ominózus mondat úgy hangzott el hogy: „It's the economy, you stupid”.

Ha valamit szorítani kell akkor remélem minél előbb megteszik, mert most még el fogja nekik nézni az istenadta nép. De ha egy év múlva jut eszükbe hogy adót kell emelni abból nagy gebasz lesz. Orbán nem hezitálós típus, feltehetőleg nem fog sokáig vacillálni ha meg kell valamit lépnie. Bízom benne hogy van valamilyen stratégiája és nem hagyja magát az árral sodortatni. Ha tévednék akkor kurva nagy bajban vagyunk.

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.06.01. 11:17:30

és nem volt ipari FORRADALOM vagy

információtechnológiai FORRADALOM

eszméletlen bazdmeg hogy még mindig ezen megy a rugózás

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.06.01. 11:19:35

jéééééééééééé

csak nem forvardolva van

a mandiner blog a népszabóra?

gramercy 2010.06.01. 11:36:15

"ráadásul felülről jövő társadalom- és rendszerátalakító elgondolások nem igazán illenek egy konzerv politikai erőhöz"

stimmt

csak a fidesz miota is konzervativ? egy liberalisbol atevickelt populista part, ezt nem nehez belatni...

nincs ma konzervativ partunk. se libsi se szocdem

mindez persze semmit nem vesz el az eredmenyekbol. mar ha lesznek

lorantka_a_gall 2010.06.01. 11:43:58

@Grift: mandinernek megvan a helye, sztem csak te nem találod a skatulyát, amibe szeretnéd betuszkolni :)

Google 2010.06.01. 12:38:36

@lorantka_a_gall:

Ja. Grift nagy munkába van: készíti elő a diktatúrát. Tán itt is.
Szabadságot, demokráciát, liberalizmust korlátozna most.

m.logic 2010.06.01. 12:55:48

Csak az nézze meg, aki még nem evett, mert hányingerkeltő:

kuruc.info/galeriaN/kozelet/ovlendvai1006011.jpg

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.06.01. 13:03:49

"Most azonban a szociális bajok nyomása, látszólag megfordítva, elsősorban a szegényebb országokban vált tűrhetetlenné és vezetett végül kirobbanásokra, amiből azonban ismét az következnék, hogy a jövőben a gazdagabb és előrehaladottabb országokat sem fogják e kirobbanások megkímélni, ha tényleg az a helyzet, hogy az emberiség bajai az eddig alkalmazott politikai, gazdasági és szociális eszközök, az egész mai rendszer segítségével nem orvosolhatók. A régebbi idők forradalmai a meggazdagodott polgárság és az intelligencia forradalmai voltak, bár a proletártömegek is igyekeztek e forradalmak eredményeit minél jobban a maguk részére kihasználni. A mai forradalmak ezzel szemben egész népek tömegmozgalmai, azoké, akik a kapitalisztikus termelési rend keretein belül foglalkozásnélküliekké és feleslegesekké váltak.(...)Segíthetünk-e ezen az állapoton a liberális kapitalizmus, a mai demokratikus berendezkedések és a nemzetközi status quo alapján, vagy pedig elkerülhetetlen-e a radikális irányváltoztatás?"

Bethlen István: Hagyomány és forradalom a politikában

Αρχων (törölt) 2010.06.01. 13:09:41

Egyszer ebédelnék Orbán Viktorral.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.06.01. 13:12:22

@Chicano:

"Ha jól emlékszem az ominózus mondat úgy hangzott el hogy: „It's the economy, you stupid”."

Nem jól emlékszel.
en.wikipedia.org/wiki/It%27s_the_economy,_stupid

Ergé te meg ne legyél már ilyen kibaszott igénytelen. 30 másodpercig tartott volna utánanézni, ha eddig nem is tudtad...

nyg 2010.06.01. 13:13:40

Ha már ergé újból előhozta, foglalkozni kellene a forradalom fogalmával. Például Hahner Péter tanulmányának olvasgatásával.

"A „forradalom” tehát a mindennapi nyelvben ma már egyszerűen fontos változást jelent, semmi többet."

Bizony.

www.matud.iif.hu/08aug/02.html

pelikán* 2010.06.01. 13:15:12

@m.logic: ne legyél már ennyire buta, baszod. A kurucon rovat is lehetne azokból az ótvar hülye cikkekből, amiknek semmi más mondanivalója sincs, mint fideszes kezetfog mszpssel = fideszes szereti az mszpst = nagykoalíció.

Akkor azt mondom, elkezdhetnek rovatot nyitni az mszpsekkel kezelő jobbikosokról is, íme:
kep.index.hu/1/0/145/1456/14565/1456583_b797239558966d5fe03f9a0e975b07fd_wm.jpg

Ez nem szeretet, vagy politikai szimpátia kérdése, ez illemtan, protokoll. Ha odamegy, kezet nyújt/gratulál, azt fogadni kell. Pl. Hitler és Chamberlain Münchenben, pedig ugye utána szétbombázták egymást:
www.realclearpolitics.com/images/wysiwyg_images/chamberlain-hitler.jpg

FreeTibet 2010.06.01. 13:40:40

Vissza a régi Ferenciek terét!
Vissza a régi Erzsébet hidat!
Vissza a Felvidéket!
Mindent vissza!

Chicano 2010.06.01. 13:42:02

@Úlfhéðinn: Ja, csak majdnem. Ergé összezavart. :) Fejből ennyi ugrott be, ugyanis ott éltem akkoriban és volt szerencsém Clintontól hallani egy TV interjúban.

drkovax 2010.06.01. 13:49:49

"Ha a terep és a térkép eltér, a terep az irányadó."

Ennyit arról, hogy milyen megoldások illenek egy konzervatív erőhöz, meg milyenek nem.

vattafák 2010.06.01. 14:03:35

Varga Misi a jégbüfé fölött?

ucsacsu 2010.06.01. 16:29:33

Nem szeretnék cinikusnak látszani,de a Fidesz környékén ahogy el nézem innen a távolból a konzervatív gondolkodású emberek vannak a legkevesebben. A legnagyobb baj ráadásul,hogy ezeknek egy része se érti mi az a konzervativizmus.De hát Navracsics úrban bíznunk kell,hogy mindenkinek akit érdemesnek tart arra annak megtanítja. Van munkája az biztos.Már a sakálok ott ólálkodnak a dög körül,és várják az alkalmas pillanatot a konc megszerzésére.

Tilikov (törölt) 2010.06.01. 16:36:15

@drkovax: "Ha a terep és a térkép eltér, a terep az irányadó."

Jó mondás. Kár, hogy a térképen máris úgynevezett aknák és csontvázak vannak, valamint leendő egymillió munkahely, jelentős adócsökkentés, persze megszorítások nélkül, valamint a Történelem Ura, a forradalmi kormányzás, a keresztény-konzervatív címke mögötti sivár üresség, a gátlástalanul primitív populista demagógia.

Ezek a térkép főbb tájékozódási pontjai. Az ilyen mesetérkép pedig könnyedén eltérhet a tereptől...

Frick László Emlékzenekar 2010.06.01. 16:45:39

Várjatok, leszoknak még a csontvázazásról is, amikor a szekrényekből kidőlnek a kocsonyás tartalmukkal kézhidrogéngőzöket pöffegő jóképű hullazsákok!

drkovax 2010.06.01. 17:42:03

@Tilikov:
Az a baj egyrészt, hogy ezek közül egyesek (pl. akna, csontváz) a terepen is ott vannak, másrészt meg a keresztény-konzervatív címke mögött legalább sivárság van és nem vér é törvénytelenség, mint más címkék mögött.

gentry 2010.06.01. 18:09:23

A modern békeidő valóban szimpatikusabb, mint a forradalom. De mindenek előtt első lépésként talán le kellene választani a teokrata állam létrehozásán fáradozó KDNP nevű kinövést a Fidesz testéről...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.01. 19:12:49

@Gasper:

@Gasper:, nekem ez már fizikai fájdalmat okoz!:-/

@Mihint nick feleségének lehet igaza, aki azt mondta a férjének, mikor @Mihint nick a kormányprogram semmitmondásán méltatlankodott: "Nem neked írták." (copyright by Mihint:-))

Ez a politikai elit (és most pártoktól függetlenül értem, amit írok) mélyen lenéz minket:-/

Kapitális parasztvakítás ez az egész= "hazudtunk éjjel, reggel meg este".:-( Ezektől elképzelhetetlen, hogy olyan intelligensen és felelősen nyilvánuljanak meg, mint Bethlen. Nem tudnak őszinték lenni, mert nem tudják, mi az őszinteség:-( Mikor fogunk itt mi ilyet hallani, olvasni egy mai magyar politikustól(?): "Integritási kérdésekről aktív miniszter magasabb tekintetekből az ország kára nélkül alig beszélhet. Így a magyar nacionalizmus csak két más céljáról szólhatok..." (Klebelsberg Kuno) Azt várhatjuk!:-(

Emlékszel(?):

magyarido.blog.hu/2010/03/09/bevezetes_a_szuverenitas_a_vagy_a_fuggetlenites_hez

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.06.01. 19:23:15

@bbjnick: Bethlen írása döbbenetesen aktuális problémákat boncolgat. Már be akartam hozzád linkelni a teljes szöveget, de akkor most itt megteszem, talán mások is elolvassák, főként magukat konzervatívnak vallók:

www.magyarszemle.hu/szamok/1997/6/hagyomany_es_forradalom_a_politikaban

ps. persze hogy emlékszem! :)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.06.01. 19:37:55

„A sajnos még egyfajta sajátos korporativizmus-felfogást sem nélkülöző, ráadásul felülről jövő társadalom- és rendszerátalakító elgondolások nem igazán illenek egy konzerv politikai erőhöz.”

Sajnos? Én ezt inkább üvözölném. Amellett miért is ne lenne konzervatív gondolat a szakszervezetiséggel szemben a korporáció, pláne a céh gondolata?

Chuck Taylor (törölt) 2010.06.01. 22:01:27

a legkedveltebb mostanában a Fidesz részéről a folyamatos "csontvázazás".kissé már zavaróan sok.forradalom pedig '56-ban volt legutoljára, szóval nem kéne ilyeneket bedobálniuk, majd csak akkor ha már tényleg rend honol:p

Bloodscalp 2010.06.03. 15:33:45

őszintén szólva elég nagy faszkalapnak tartottalak eddig is:) de most..:)

olyan szépen kardoskodtál a forradalom csúnyasága, hogy abból csak rossz lehet...a mindenkori baloldal gonosz újjászületése...amíg fentröl rászartak a fejedre, és a vezíred csinált egy forradalmat:) olyan polgáriasat:) olyan magyaroschan:)

épp tegnap hallotam egy beszélgetést...(teljesen mindegy kik és hol-simán 2 ember közt) ...nagyon citrom íze lesz még ennek a narancsnak...

felkéne ébredni hogy semmilyen emeszpé/liberális ostorozással sokáig nem huzzátok már...muszáj jól kormányozni

Tündér_Lala 2010.06.03. 17:15:18

@Gasper: Bizony fantasztikus ez a Bethlen előadás. A problémák ma is sok tekintetben ugyanazok.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.03. 22:27:37

@Loxon:
a korporativizmus csúnya fasisztásos! pfúj! :)
süti beállítások módosítása