Nemzeti kommunizmust vagy igazi rendszerváltást?
2010. május 26. írta: Doktor Kottász

Nemzeti kommunizmust vagy igazi rendszerváltást?

  Mikor megnéztem az Index pittyrepesztős videóját Sneider „Roy” Tamásról, és az előző 20 évet végigharcoló Zagyva „Folyosó” Gyuláról, olyan érzésem lett, hogy én ezeket az arcokat, gondolatokat valahol már láttam. Aztán beugrott: a skinheadmozgalom és a bomberkultusz Pesty László módszerváltás utáni filmjéből, az Albert és testvéreiből volt ismerős. Meg is néztem újra, felidézve a Világnemzeti Népuralmista Párt tündöklését és gyors bukását.

  Találtam is sok közös pontot a mi szeretett Jobbikunkkal. Ott van a transzparens az „Igazságot az ÁVH magyar áldozatainak” felirattal, ott vannak a katonasapka alatt fonnyadozó, maligánszántotta arcok, ott van a megafonos Zsiguli, ott van az azóta elhunyt Ekrem Kemál György - vissza is tért emlékeimbe a 2006-os Kossuth tér, és az izzó hangulatú, Deák téri nagygyűlések. Megbizonyosodtam arról is, hogy az már a magyar radikalizmus elengedhetetlen attribútuma, sőt egyenesen történelmi hagyománya, hogy valaki követelje adósságunk felfüggesztését, majd az így nyert összegből biztosítsa a népjólétet. Ahogy eredetmítoszunk zavarossá tétele is az.
 

  Nos, ebben azonban sikerült előrébb lépni. Szabóék még úgy tudták, hogy a Csendes-óceán közepéről indult hódító útjára a magyarság, és mitológiájukban ugyanúgy benne volt az Atlantisz, mint az a közismert tény, hogy a mi őseink építették fel a hellén kultúrát. Nem ám a dórok meg a többiek. Ez mára letisztult: ebből most már csak a turáni és keleti vonal a menő, ráadásul ebből sikerült is külpolitikai irányt faragni, aminek amúgy híján volt a VNP.

 „Elemi érdekünk a Törökországgal, Kazahsztánnal, Azerbajdzsánnal, Üzbegisztánnal és a többi közép-ázsiai országgal való szoros kapcsolat, amely nem csak külgazdasági értelemben jelenthet kiutat Magyarország számára, de felszabadító spirituális élményt adhat az együvé tartozás megélése. Ugyanígy fontos és megkerülhetetlen tényező az új évszázad két nagyhatalma, Kína és Oroszország.”

  Ezeket már a Jobbik külügyi- és külgazdasági miniszterjelöltje mondja. Igaz se külügyminiszterség, se külügyi bizottság, ráadásul semmi új nincs ebben Gyöngyösi Márton mondott már hasonlókat korábban, ahogy Csanád vezér is a volt Szovjetunió tagállamaival szövetségben képzeli el az igazi rendszerváltást. Ezt azonban legjobb ismereteim szerint még nem mondta egyikük sem:

 

 „Ön szerint érdekli bármelyik épp-elméjű kínait az, hogy nevében kommunista államban él? Szerintem sokan élnének inkább egy nemzeti kommunisták által vezetett, prosperáló országban, mint egy nemzetellenes elit által tönkretett, széteső-félben lévő állam polgáraként.”

  Ragyogó. Az első mondatban máris ott találjuk a kádári alkut mozgásban tartó elvet. Minek nekünk több párt, ha van Kőbányai, nem igaz? A nemzeti kommunista szóösszetétel nácinak való, tudományos igényű megfeleltetését meghagynám a Bauer-Ripp-Ormos-Krausz-Vásárhelyi középpályás-sornak, a Jobbik úgyis kikérne magának, mint ahogy azt tették anno a VNP-sek is. De hogy akkor ez most sovinizmussal kevert szocializmus, ami a környező országokban honosodott meg? Vagy Gyöngyösi csak a szimpla kommunizmusra gondolt?

  Pesty filmje mindenesetre azzal végződik, hogy Szabóék szórólapot nyomnak a Deákon egy szőke lány kezébe. A bociszemű leány elolvassa és felcsattan: „Akkor ennek a szocializmushoz van köze? Nincs? Akkor ez micsoda?” Buta kis kérdések, de a dolog bája pont az, hogy a hölgynek szemmel láthatóan fogalma sincs róla, mennyire igaza van.

  Illetve lett.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr482023597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zetek 2010.05.26. 07:11:52

Nem igazán értem, hogy miért probléma, hogy honnan eredeztetik a magyarságot. Vannak olyanok, akik liberálisnak hiszik magukat. Az jobb valamivel?

m.logic 2010.05.26. 07:32:09

Mi a mai probléma már megint?

Javasolnék egy kicsit több tiszteletet azoknak, akik legnagyobb arányban vannak a parlamentben hajnali 1-ig.

dr. Sigmund Fraud 2010.05.26. 07:37:39

@m.logic: Sokat mond, hogy ez a legtiszteletreméltóbb bennük.
Hiába, szarból nem épül vár...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.26. 07:55:51

@m.logic:

Hol azon az alapon követelsz tiszteletet nekik, hogy bent vannak a parlamentben, hol meg azon, hogy sokáig dolgoztak. Sajnos mind a kettő kevés ahhoz, hogy tisztelni kezdjem őket.

2010.05.26. 08:31:28

épp-elméjű? Gondolom ez vmi freudi elszólás akar lenni

Pelso.. 2010.05.26. 08:37:28

@m.logic: Először látni kell az első néhány hónap eredményességét, aztán lehet elájulni a tisztelettől, -már akinek ez a hobbija.

m.logic 2010.05.26. 08:45:26

@dr. Sigmund Fraud: Senki nem mondta amit állítasz, de persze tudjuk, hogy gyakori a félreértelmezés bizonyos körökben.

@El Topo (Sgt. Elias): Nem is neked mondtam, te menthetetlen vagy.

@Pelso..: Arra akartam rávilágítani, hogy Mandiner megint műbalhét keres.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.26. 08:50:19

@m.logic:

Mi a faszt kéne rajtam megmenteni?

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2010.05.26. 08:51:36

szerintem, nem kommunista, hanem inkább
jobbik = új-szdsz
narkó, kurvák, buzulás, nagy pofa a semmire, hiszti az egekben ésígytovább ...

2010.05.26. 08:55:36

@m.logic:

bocs, de azt hiszem, nem perdöntő, hogy ki meddig van a parlamentben. Ha Gyurcsány ott éjszakázott volna, akkor őt kéne azért jobban tisztelni?

borsikm 2010.05.26. 09:05:24

Így van baszod, a legszarabb demokrácia is nagyságrendekkel jobb mint bármilyen más rendszerek legjobbika, különösen akkor, ha az adott demokrácia a nyugatnak is felettébb tetsző típusú. Ez minimum Károlyi, de legkésőbb Irak óta vitathatatlan tény, és aki ezt vitatja, és még emellé olyanokat is képes követelni, hogy adósságunk ügyében tárgyaljunk, rendőrterror áldozatai ügyében elszámoltassunk, az nemzeti kommunista. Punktum.

m.logic 2010.05.26. 09:09:27

@khamul: Nyilván NEM neteztek meg újságot olvastak, vagy torpedóztak. Az sem mind1, hogy mit csinálnak. De aki lelép 10 perc után, az nyilván kevesebb tiszteletet érdemel, mint aki komolyan veszi a felelősségét.

Viktus 2010.05.26. 09:10:16

"Albert bácsinak nagyon nagy az orra ..." - ennyit a gyengusz riposztról, ha már egy underground közösségről ír v.ki megnézhetné a hátterét ezeknek. Az első volt a náczi veszélyes mszp/szdsz kompozicíóban Szabó Albert lásd. még Bácsfi, és a többi hasonló bohóc.
Mondjuk az szánalmas, hogy Sneider Tamást ilyen pittiáner baromságokkal akarják behúzni, hogy mit csinált ifjonti hevületében egy olyan térségben, ahol el sem tudják képzelni a budai polgárok milyen az élet. Az m1 reggeli műsorában nem mondjuk szociális, családügyi problémakörökről ment
a kérdezősdi jórésze, hanem ezzel a félrebeszéléssel. A kutyát nem érdekli, ha lényegi dolgokról beszélnének, és ott felsül Sneider úr, akkor ténylegesen nem való a pozicíójába, de ilyesmiről szó sincs.
Zagyva Gyula pedig a nép egyszerű gyermeke, és az intelligens fideszes értelmiségi úr hasonló szintű megnyilvánulására reflexből reagált nem profi még, hogy kiabálni meg beszólogatni a nagy országgyűlésben kikapcsolt mikrofonnal kell. :P Zagyva Gyula mondjuk nem a szívem csücske, de csinálnak a HVIM-ben sok olyan dolgot már hosszú évek óta a határontúli magyarok segítésére, amely a legtöbb pofázónak eszébe sem jutna könyv adományok, élelmiszer stb.

Az meg, hogy ki kihez érzi közel magát megint más tészta azon oknál fogva, hogy a magyarság eretedéről sok igazi konkrétum nincsen csak elméletek. Az meg egyszerű gazdasági tény, hogy nyugati piacainkon visszaesés, és árubőség van, és nem ártana nyitni másfelé.
Gyöngyösinek pedig lehet szimpatikus a kínai berendezkedés magánvéleményként az nem a párt hivatalos álláspontja.

Viktus 2010.05.26. 09:14:40

Az adósság átütemezés meg nem mantra, hanem gazdasági szükségszerűség, de majd észlelitek, mikor Vikike dörzsölheti a fejét a jövő évi költségvetés összeállításakor, hogy mégis miből penget vissza az eddigi kötelezettségek mellett még 1200 milliárdot ami jövőre esedékes a Gyurcsány féle imf csomag törlesztésre ...

Bár lehet Vikike a piacról vesz fel még 1200 milliárdot jó kis kamatra, és akkor lehet itt akármilyen hiánycél, gazdasági növekedés meg a többi blabla a büdös életbe nem indul meg itt fejlődés, ha az uzsorások elhordanak mindent.

2010.05.26. 09:14:52

@m.logic:

attól is függ, hogy miért lép le 10 perc után.
AZ érdekes és fontos dolgok jó része nem a parlament plenáris ülésén történik.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.26. 09:20:59

@Viktus:
Jajhátpersze, csak ifjonti hevületében szervezett és vezetett bonehead bandát ez a jóképű Schneider gyerek, fátylat rá!
Ezt a toposzt, hogy a jómódú budai polgárok nem tudják, mi az élet Egerben nem únjátok még? Képzeld el, baszod, nem mindenki a rózsadomb gazdagabbik részéről irogat, aki utálja ezeket a faragatlan, műveletlen, undorító nácikat!

Viktus 2010.05.26. 09:23:54

@El Topo (Sgt. Elias):

Nem csinált semmi ilyesmit. Eleve a bonohead náczisok egy új hullámban jelentek meg anno a kilencvenes évek végén , és közük nem volt hozzá azoknak a fiataloknak, akiket a drága jó etnikum terrorizált iskolában , és keleten próbálták védeni magukat.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.26. 09:34:06

@borsikm: azért Károlyi egy nagy fasz volt, én nem állítottam volna neki szobrot. A demokráciáról is lehetne azért vitázni, nem hiszem, hogy minden rendszeresek legjobbika volna annyira biztosan.
Az az érdekes, hogy nagy antikomcsi Jobbim ilyen elnéző más kommunizmusokkal kapcsolatban.

greybull 2010.05.26. 09:41:02

Én elkezdtem törökül tanulni egy pár éve (aztán abbahagytam, mással kellett foglalkoznom) de valóban felszabadító élmény volt látni, hogy a nyelvük ugyanolyan, mint a magyar: ragoz, toldalékol, nincsenek nemek, a hangok szinte ugyanazok - élmény volt kiszabadulni az ún.indogermán-szláv nyelvek gondolkodásából - jót tenne nekünk, ha egy kicsit tanulnánk törökül (sajnos a törökökkel kapcsolatban a mai napig meghatározó az Egri csillagok c. könyv - én is imádtam gyerekként! - ami mai pc.vel szólva egy vérrasszista könyv, amúgy, persze van is alapja, nem vitatom, de azért 400 év már úgy eltelt valahogy), a mai török ábécét egy magyar ember alkotta Atatürk kérésére, és a nyelvtant is ő szerkesztette meg részükre...

2010.05.26. 10:16:51

@greybull:
irigyellek, hogy ennyi dőd volt. Érdekes lehetett!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.26. 10:47:16

kottászkám, ugye nem vette észre, hogy maga is a kádári rutint követi, miszerint tagadjuk meg ázsiai rokonainkat-barátainkat, mert a tőlünk tökidegen ejrópától kiváló magnetofonokat kapunk /utalás elpetre, ha nem értené/ míg az ázsiai rokonytól meg semmit.
és követi a gyurcsányi basszuk a karácsonyi fényekben úszó házunk ajtaját december 5.-én a testvéreink kezére, ne jöjjenek ide. csak maga most kicsit távolabbi rokonokkal teszi.
tudom, hogy szimpatikus maguknak a halszagú rokonság, hiszen jó a hokijuk, ráadásul maguk találták ki eztet nekünk -biztos unatkoztak talmud-tórán- persze, hogy nem örülnek, ha a valódi rokonokkal cimborálna valaki közülünk.

persze megint jól állcsúcson vágták az egyébként tökéletesen érdektelen jobbikot. olyan maguk lassan, mint a sas-kabaré.

plastik02 2010.05.26. 10:48:31

Igazából engem zavar a legkevésbé ha a Jobbikot ekézitek, de nem kéne már egy kicsit foglalkozni a kormányprogrammal (illetve annak hiányával), az istenes törvényekkel és a vezérlőtábornok nagyszabású terveivel is?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.05.26. 10:54:11

@Grift:

Ha netán elkerülte volna figyelmét, most megemlítem, hogy az összes általam megidézett magnó japán gyártmányú.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.26. 10:58:01

@Elpet:
jaj, elpet, tudja nagyon jól, hogy a maga magnói számomra a nyugati típusú kultúrába, gazdaságfilozófiába vetett töretlen hitet jelentik, valami intellektuális konzumidiotizmussal színezve, szóval ebben az értelemben a jappáni magnetofon is a nyugatos irány zászlóshajója. :)

bz249 2010.05.26. 11:02:56

@Grift: kar, hogy a Dzsudzse nem ismerte fel a tehetseget. Micsoda lehetosegek lettek volna egy ilyen egyuttmukodesben. :P

thetriggerhappy 2010.05.26. 11:26:45

az a durva, hogy amit 93-ban kiröhögtünk, mára sokak által elfogadott nézet lett, amit egy egész parlamenti párt képvisel büszkén. pedig illőbb lett volna a pincében, a szálasi kép alatt maradnia.

senkit nem zavar közép ázsia, ha griftnek ettől lesz jobb az éjszakája, álmodjon magának kazah meg turáni rokonokat. egészségére.

Téglagyári Megálló 2010.05.26. 11:30:54

@Grift: @Elpet:

De szép is a szappanoperába oltott mandiner blog! A japán magnók mint örök toposz!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.26. 12:07:20

@El Topo (Sgt. Elias):
Költözz cigányok közé, biboldó, ha ennyire fáj neked, hogy a tolvaj pofájukat néha beverik. Vigyed a fénykardodat is, szükséged lesz rá, Luke!

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.26. 12:20:56

@Mr Falafel:

Cigányok közt élek, biboldó. A Franzstadtban lakom.

thetriggerhappy 2010.05.26. 12:30:17

@Mr Falafel:

nézzenek oda, ismét itt van a biboldózó vagonszökevény! mi van, zsidó, megint elfelejtetted a gyógyszert reggel?

Téglagyári Megálló 2010.05.26. 13:05:59

@thetriggerhappy:

Hm, Trigger zsidózik, már megérte felkelni.

Αρχων (törölt) 2010.05.26. 14:03:52

@Grift: Annyira rokonaink, mint önnek én.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.05.26. 14:06:53

Nem értem pontosan, mi tetszik annyira a jobbikosoknak a kínai modellen.

www.fn.hu/makro/20091202/min_alapszik_kinai_csoda/

A cikkből kiderül, hogy Mihályi Péter közgazdásznak például tetszenek a kínai megoldások.
"Nem véletlen, hogy Mihályi Péter közgazdász is Kína példájára hivatkozott az idei közgazdász vándorgyűlésen, amikor úgy érvelt: csökkenteni kellene a magyar lakosság biztonságérzetét, hogy növelni legyünk képesek a megtakarítási rátát."

Netán a beáramló külföldi tőke mennyiségét szeretnék kínai példa szerint növelni?

profitline.hu/hircentrum/hir/171960/Kina---kilencedik-honapja-no-a-kozvetlen-kulfoldi-befektetesek-merteke

és

"A német feldolgozóipari vállalatok első számú beruházási célországa Kína: 2009-ben a külföldön beruházó vállalatok 32 százaléka tervezett beruházást a világ legnépesebb országában, 2010 elejére ez az arány 37 százalékra emelkedett."
in:
www.gyartastrend.hu/cikk/erosodnek_a_nemet_kulfoldi_beruhazasi_szandekok/index.php

A következő tanulmányból pedig sok érdekes információt meríthet, aki áttanulmányozza:

www.chinanetwork.hu/portal/downloads/MAGYAR/publikacio/2008%20tanulmanyok/4-05-SzDoby.pdf

A következő idézet elolvastán végképp zavarba jön, aki a kínai megoldások jobbikos dicséretéről hall:

"Kína fejlődésének
egyik leglényegesebb alapját immár másfél évtizede a külföldi
befektetések jelentik. A kormány olyan kedvezményekkel csábítja a külföldi
befektetőket, melyeket a hazai vállalatok nem is remélhetnek. Ezek között
az adókedvezmények és a területhasználati jogok éppúgy megtalálhatók,
mint a különböző kormánygaranciák vagy a profitrepatriálás egyszerűsített
módozatai.9 Az ösztönzők széles skálája szolgál arra, hogy lehetőleg
minél vonzóbb feltételeket teremtsen a beáramló tőkének. A hazai vállalatok
ugyanakkor elesnek e lehetőségektől, így nem csoda, hogy profitjukat
megpróbálják először külföldre menekíteni, majd onnan – mint külföldi
befektetők – ismételten visszahozni az országba."

Szóval nem éppen úgy hangzik, ahogyan a jobbikosok elképzelik a külföldi tőke szerepét. Ezen a kínai példán még csiszolgatni kell egy kicsit. Persze teljesen tájékozatlan, feltétlen rajongóknak megfelel így is.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.26. 16:29:16

Bizony, a "Szabó család" és a Jobbik között igen erős az átfedés...

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.05.26. 17:22:40

Továbbra is várjuk a jobbikos kommentsereget a Gyöngyösi Márton által példaértékűnek tartott kínai modellről való együttgondolkodásra. Állandóan hiányolják az elképzeléseikről folytatott szakmai jellegű vitát.

Viktus 2010.05.26. 17:43:33

@Fedor:

Szabó család Izraelbe alijázott, majd Ausztráliába.

Thulsa Doom (törölt) 2010.05.26. 19:00:55

Öröm látni a cikk kapcsán, hogy drágabolgárúr és avarjanibácsi nem vész el, csak átalakul. A kihalófélben lévő komcsi seggnyalók nyakán már ott liheg a fidesz seggnyalók alázatos csapata.
Remélem arról is lesz majd cikk, hogy némely jobbikos a rettegő szerzőt Mengelére, Bafometre vagy Timur Lenkre emlékezteti. Hiába, a csomagolás változik, de belül a szar ugyanaz marad.

Apróbb hiba, hogy ez a célközönség valahogy nem akar rettegni. Lehet, nem ártana azt is elmagyaráázni nekik, hogy mennyivel kártékonyabb egy olyan ember, aki a Szíriuszról származtatja a magyarokat, mint mondjuk az, aki ingyér ellopta az Ikarust és a Videotont, hogy aztán tönkrebassza. Szép, embert próbáló feladat! A nagy, fentebb említett példaképeknek már sikerült, úgyhogy hajrá!

Bell & Sebastian 2010.05.26. 20:09:21

@ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget:
Most csak tippelt vagy tud is valamit? :)

@Elpet:
A kínai modell a kádári reform-szocializmus konzekvens tovább gondolása, sőt, gyakorlati megvalósítása!

Megfektették Amerikát, ezért az tíz körömmel kapaszkodik Európába. Ha átállnánk, annak beláthatatlan következményei lennének. Csoportszelekciós szempontból (finom utalás) jó kis náci (nacionalista) gondolat.

Ezzel a rendszerrel egyedül a szuicid hajlamú iPod összeszerelő kínai bérrabszolga nem elégedett - még havi 27 ezer forintért sem.

Szolidaritást vállalni vele marxi gondolat. Ugyanezt az amerikaiakkal tenni az EU alapjainak bomlasztása.

Ennek a politikának az eredménye szemmel látható és nagyon nehéz Gyurcsányra kenni. "Együtt a jóban!" -ra számítottunk.

Aztán itt ülünk a szarban! Nádszál osztás levegővételhez mikor lesz mán? :)

Korpás Gyula (törölt) · http://gyulak.blog.hu/ 2010.10.19. 09:05:09

Ez az ország 1989ben kilehelte a lelkét...
süti beállítások módosítása