Honvédség? Milyen honvédség? – Svéd modellek VI.
2010. március 28. írta: TuRuL_2k2

Honvédség? Milyen honvédség? – Svéd modellek VI.

  Kerestem a Fidesz programjában, hogy mik a terveik a haderővel, de hiába: egyetlen szó sem esik benne a honvédelemről, a honvédségről. A programfüzetben Lázár János jegyzi az Itt az idő, hogy újra rend legyen az országban! című fejezetet, ami az elszámoltatással, a rendőrséggel és a bíróságokkal foglalkozik. Lázár neve egyaránt elő szokott kerülni lehetséges belügyminiszterként és honvédelmi miniszterként is, a programban mégis csak az előbbihez tartozó kérdésekkel foglalkozik

  A honvédelem sajnos az elmúlt húsz évben sosem volt igazán hangsúlyos terület, az előző Orbán-kormány idején például a koalíció keretében a kisgazdákhoz került a tárca, akik olyan minisztert és államtitkárokat adtak a nemzetnek, mint Szabó János és Homoki János. Pedig egyáltalán nem törvényszerű, hogy így legyen.

  A honvédelmi minisztérium költségvetése több mint 300 milliárd forint, GDP-nk bő egy százaléka (bár a NATO-elvárás két százalék lenne). Ez önmagában és más tárcákkal összevetve is jelentős összeg. Aztán, éppen azért, mert eddig nem nagyon futtatták a honvédelmi minisztereket, megvan benne a kiugrási lehetőség, a rendszerváltoztatás-óta-példátlanul-jó-teljesítmény esélye.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr971873820

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az előző Fidesz-kormány honvédelmi mérlege 2010.03.29. 12:51:19

Úgy tűnik, a honvédelem nem számít nemzeti ügynek. A "Nemzeti ügyek politikája"-ban (amit most, a választás előtt 'a program'-ként mutattak be) ugyanis egy szó sem szerepel róla. Jobb híján, nézzük meg, mi történt az előző Orbán-kormány idejé...

Trackback: Az előző Fidesz-kormány honvédelmi mérlege 2010.03.29. 06:28:03

Úgy tűnik a honvédelem és a honvédség nem nemzeti ügy. A "Nemzeti ügyek politikája" című "programban" ugyanis egy szó sem szerepel róla. Jobb híján nézzük meg mi történt az előző Orbán kormány idején. Honvédelmi miniszternek a kisga...

Trackback: Leszbipornót is nyom a gárdista (videó, 18+) 2010.03.28. 21:54:19

A füvezős-melegfelvonuláson pózolós Király András, a kereszt alatt bemutatós Kassab Adonis és a péniszpumpás Szávay István után itt a legújabb jófej jobbikos. A jövő csendőre, Müller Niki ugyanis gumibot helyett műpénisszel intézkedik.  ...

Trackback: 133. Jéé, a rendőrség él (és mozog)! 2010.03.28. 14:07:43

Visszatekintve az elmúlt időszakban csak az általam összetallózott vagyonvédelmi hírekre (linkek: 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11.), szerintem bátran kijelenthetem: a magyar rendőrség is végzi a dolgát. El lehet mondani, ha a rendőrség megk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tevevanegypupu 2010.03.28. 10:41:49

Ez a kerdes nyilvan a NATO-tol es az Europai Uniotol is fugg..Kenyes dolog lehet, nyilvan azert is ilyen "elhanyagolt".

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.28. 10:47:03

Pedig hát... ez az egyik legegyszerűbben megreformálható szakterület. Csak mivel nincs éles háborús helyzet, ezen a tárcán lehet - pláne válság idején - a legjobban spórolni, na meg by the way "közbeszerezni" pölö a laktanyák védelmét, amiből jut szépen jobbra/balra...

kékszemű...34 2010.03.28. 11:10:27

Pedig fontos terület,
az a tízezres kvóta amit a békeszerződések engednek nincs betöltve pl. remekül felhasználható lenne a csendőrség állományának kiépítésére a hadseregen belül, jelentkező lenne bővel nem nagy szám, de mégis tízezer munkahelyet jelentene az is.

m.logic 2010.03.28. 11:23:52

Lázár belügyminiszter? Még inkább a Pintér, akit rühellek.

Honvédelmi miniszter? Aki haszid zsidókat akart Hódmezővásárhelyre telepíteni? Mekkora hazafi lehet, honvédő.

drkovax 2010.03.28. 11:34:20

@m.logic: Attól még, hogy behörgöd a kuruttyinfo hazugságait, azok nem lesznek igazak: akar a rosseb, csak a szokásos hazudozásotok.

m.logic 2010.03.28. 11:40:41

@drkovax: Attól még, hogy nem hiszed el, nem hazugságok.

Amúgy keress rá nyugodtan, bőven találsz forrást, bizonyítékot.

Higany 2010.03.28. 11:46:03

Időnként felröppen az önkéntes tartalékos haderő gondolata is, mint alternatíva azoknak, akik boldogok a meglévő hivatásukkal, de azért szívesen katonáskodnának évente pár hetet, hogy ha a szükség úgy hozza, akkor lehessen számítani rájuk.

Egy tucat Gripennel és T-72-vel, rendes tüzérség nélkül, ki tudja hány hadra fogható fővel ez jelenleg operetthadsereg. Persze amíg nincs rá szükség addig lehet fölöslegesnek is nevezni, de ha rosszra fordul a helyzet akkor nem lehet pillanatok alatt felépíteni, amit évtizedek alatt züllesztettek le. Lehet jönni azzal, hogy majd a NATO megvéd. Ez önmagában sem egy életbiztosítás, másrészt NATO tagországok közti konfliktus esetén kivel lenne a NATO?
"Addig van országod, lágy kenyered, ameddig van fegyvered" Egy svájcihoz hasonló egészséges mértékű paranoia és militarizmus azért szükséges lenne.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.28. 12:00:54

@drkovax: @m.logic:

Emitt az ominózus cikk: tisztavizapoharban.wordpress.com/2009/09/10/lazar-janos-leendo-belugyminszter-mindennapi-viselt-dolgai/

Magam részéről a szokásos kuklux-sablonokat leszámítva azt találom elgondolkodtatónak, hogy nem lett a dologból rágalmazás elleni per.

Mondjuk Szekeres elvtárs vagyonosodása sincs éppen arányban a hivatalos bevételeivel, azt mégis kevésbé firtatják.

A honvédség nagy rákfenéje, hogy a rossz döntések, mutyik úgyis csak a következő donkanyarban derülnének ki a hirtelen napfényre kerülő hiányosságok miatt, addig pompás zavaros a halászáshoz.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.28. 12:03:33

@Higany:

No igen, Mohács után is azt hitte a sok okos országvezér, hogy majd elég lesz egy Habsburgot királlyá tenni, mert majd az dinasztikus kapcsolatait kamatoztatva majd megvéd minket... Meg a balfasz Szálasi is Wunderwaffe Adolftól várta a megoldást. Nyöhe.

asz_tapasz (törölt) 2010.03.28. 12:21:41

mi a gond Szabó János munkásságával??

Várkonyi 2010.03.28. 12:30:00

A fityesz egész programja egy nagy közhelyszótár.

Ezt a vádat hogy nem ír róla semmit, az összes nagyobb területről el lehet mondani. (pl. gazdaság)

Ahol konkrét, az a 3000 rendőr, meg a családtámogatás. Itt ki is fújt a dolog.

Persze értem én, kellett már egy ici-pici fidesz-bírálat, a cikk hangneméből ítélve az is inkább finom zsörtölődés.

A fidesz legfőbb problémái:

-Pokorni Zoltán, leendő oktatási miniszter, a szélsőliberó irány folytatója

-Martonyi János, elkötelezett atlantista, Bilderberg-résztvevő, (=a külföld hű seggnyalója)

-Hegedűs Zsuzsa, szociális miniszterjelölt, zsidó, mindenkire lehet szavazni, csak a Jobbikra nem, Ami Monokon és Érpatakon van (szociális kártya), az egy "fasiszta módszer"

-Pintér Sándor, a maffiás ember, rendet viszont tud tartani (Aranykéz-utcai robbantás, máig nem tudják, ki csinálta, maffiagyilkosságok - egy se derült ki), a bíróság - igaz, első fokon - közokirat-hamísitásért elítélte

-Varga Mihály, leendő pénzügyminiszter, mondjuk szerintem ő egy korrekt ember, le is nyilatkozta a Bloombergnek, hogy "a magyar gazdaságot nagyon nehéz lesz beindítani", mondjuk szerencsére ezt a fidesz-hívők nem tudják.

A főbb posztokat irányítók tehát a tehetetlen Varga kivételével keményen benne vannak különböző ideológiákban, piszkos ügyekben.

Ja igen, egy kérdés a Fidesz rettenthetetlen híveinek:
Kövér László szerint "lenullázódott a következő kormány mozgástere".

Ez mit jelent?

1) Lenullázódott a következő kormány mozgástere

2) Nem nullázódott le a következő kormány mozgástere

Megfejtési javaslataikat ide várom.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.03.28. 13:16:07

@Herr SturmLiberator: Ha még spórolnának...
Az én tippem inkább az, hogy arrafelé is alacsonyan szálnak a nokiás dobozok.

@Turul: Korrekt!

Várkonyi 2010.03.28. 13:23:49

Persze hozzátenném, mivel nem hazudok, csúsztatok mint a mandíner nyikhaj szerkesztői, hogy Kövér még hozzáfűzte:

"kilábalás 2011-től az új kormányt megalakító pártok által kidolgozandó költségvetés elkészítésével indulhat el."

Amit előtte mondott:"a Fidesz és szövetségesei által létrehozott új kabinet a második félévben nem tehet majd mást, mint hogy kezeli az adósságállományt és igyekszik elkerülni a különböző ágazatokat fenyegető csődhelyzetet."

Aham. Tehát egyik évbe még a kardélen táncolunk, de a második évben már kilábalunk.

Egy kis gondolati csemege:
Hogyan lábalunk ki 2011-től, amikor azt ígérjük, hogy "1 mill. munkahely 10 év alatt"?

Hogyan lesz nekünk jobb 2011-től, amikor "adócsökkentés 4-6 év alatt"?

Hogyan lesz nekünk jobb, amikor a hiteleink visszafizetésére még több hitelt veszünk majd fel?

Aki ezt elhiszi, az egy szánalmas vesztes, aki megérdemli, hogy úton-útfélen átbasszák.

Böff 2010.03.28. 13:25:07

A költségvetés épp elég lesz arra, hogy a következő 4 évben magángéppel lehessen menni újabb díszdoktori címekért valahová.

zsitva 2010.03.28. 13:33:15

A honvédelmi minisztérium költségvetése több mint 300 milliárd forint, GDP-nk bő egy százaléka (bár a NATO-elvárás két százalék lenne). Ez önmagában és más tárcákkal összevetve is jelentős összeg.----------------------------Azért a vasút símán lenyomja minden évben a honvédséget ha állami pénzek felhasználásáról, kikönyörgéséről van szó.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.28. 13:37:51

@Várkonyi:

Semmi baj, hisz majd az ugyebár szar helyzetet simán orvosolja a Dzsobbik, akinek turulbutikon edzett makroökönómusai majd se perc alatt kirántják a magyar gazdaságot... pölö Kisüsti pálinka exportja Iránba? Jurtaimport Kazahsztánból a testvéri önzetlenség jegyében? Holmi Suzuki, GM és egyéb multik elzavarása után meg úgyis simán átveszi helyüket a Józsi bá sarki gányolóműhelye... hát nem egészen, Horty se így lett úrrá a káoszon, épp ellenkezőleg. Nagyon szépen gazdálkodott holmi kapitalista nyugati gazdasági módszerekkel, kapcsolatokkal.

Balaint 2010.03.28. 13:38:07

Abból a 300-ból rögtön leugrik a méregdrágán lizingelt Gripenek közel 30 mrd-ja és máris zero a következő miniszter mozgástere. Ami azt illeti én nem vennék mérget arra, hogy Lázár lesz a hadügy minszter.

Pénz meg mindenhol dől kifelé ahol nincsenek fenékbe rúgva a felelősök.

Várkonyi 2010.03.28. 13:41:22

Mivel a mandínerre nem vagyok beregisztrálva, ezért ide írom:

mandiner.hu/cikk/elszamoltatas_adocsokkentes_rend_

"A kilábalás első lépését az embereknek kell megtenniük azzal, hogy elmennek választani, a kormányé csak a második lépés lesz"

Igen, mindannyian tudjuk, a lényeg, hogy mindenki a fityeszre szavazzon. Még a Haza érdekénél is fontosabb.

"A Fidesz elnöke felsorolta a leendő kormány első intézkedéseit: az elszámoltatás,"

Pedig úgy tudtam, nem szereti ezt a szót. Na mindegy, a szavazatokért sok mindenre képes az ember.

"az adócsökkentés, az adórendszer egyszerűsítése, a bürokrácia leépítése, a korrupció visszaszorítása és a rend megteremtése élveznek elsőbbséget a Fidesz miniszterelnök-jelöltje szerint."

KEVÉS!!! Nagyon kevés. Ez, felebarátaim, a minimumok minimuma. Jó dolgok ezek, de önmagukban KEVESEK!
Ami kimaradt: államadósság újratárgyalása, állami pénzteremtés a banki pénzteremtés helyett, infrastruktúra-fejlesztő beruházások.

" A létfenntartáshoz szükséges szolgáltatások árai indokolatlanul magasak, ezért a Fidesz készen áll arra, hogy megvédje az embereket a rezsiköltségek emelkedésétől "

Szép szándék, a háttere nulla. Konkrétan "nulla mozgástérrel" ezt biztos nem fogják elérni, se 2010-ben, se 2011-ben, se utána.

Persze lehet törvényeket hozni, a szolgáltatók megregulázására, de ez csak egy bizonyos határon belül működik, és konkrétan szerintem elégtelen ahhoz, hogy megvédje az embereket.

Persze ez az utolsó álláspont az én véleményem, majd meglátjátok, mi lesz április után.

Ne feledjétek, amit Kövér Laca mondott:

"Minden parasztunkat el kell vinni az urnához."

Halljátok, parasztok? Nyomás, amíg a naccságos úr még szépen mondja!!!

petya.bacsi 2010.03.28. 13:44:21

A sorkötelezettség megszüntetése anno egy jó lépés volt, mert ami kötelező, azt sosem szeretik. És azért valljuk be, értelme sem volt sok, pláne az utóbbi időben.

A választható hivatásos katonaságot kellene csábítóvá tenni az életerős fiataloknak, hogy megérje nekik ezt választani, és a hazát szolgálni. De ugye a kiszámítható életutat, előrelépési lehetőséget, az erkölcsi/anyagi megbecsülést elég nehéz garantálni itt is, és más foglalkozásnál is.

A sorkötelezettséget feléleszteni szerintem nem volna ésszerű dolog.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.28. 13:49:45

@Várkonyi:

hát ha ennyire telik, okulásképp, hogy igy csinálták Horthy idején:

archiregnum.blog.hu/2010/02/28/horthy_valsagmenedzserei_i

Ez biza sokal inkább a Járai/Varga féle fidoxos koncepcióhoz áll közel, nem-e? Akkor most Horthy nemzetellenes globálbérenc lett volna? No comment mi, hehe

charlie 2010.03.28. 13:55:03

@petya.bacsi: a tömeghadseregeknek már a 70-es, 80-as években se sok értelmük volt, főleg nem azon a színvonalon.

System Volume Information (törölt) 2010.03.28. 13:55:48

a fidesz is ugyanúgy a pénzlobbi seggnyalója - áruló, hazug szemét bagázs. egy fokkal sem jobbak a másik oldalnál. aki ezt hiszi, hülye.

NE MENJ EL SZAVAZNI!
SZARJRÁ MAGYARORSZÁG 2010

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.28. 13:56:47

@petya.bacsi:

"A sorkötelezettséget feléleszteni szerintem nem volna ésszerű dolog."

De az. Nem csak katonai szolgálat létezik, polgári is, szabad választás alapján. Ráneveli a fiatalokat, hogy államban, társadalomban élnek. A mostani munkanélküliségi hullámban meg eleve nem sok vizet zavar, nem von el erőt a munkapiacról. Sőt, számos hiányszakmát (ápoló stb.) kisegítő szinten megtámogat.

Az viszont fix, hogy nem árt az ösztönző, pölö plusz egyetemi felvételi pont, vagy a szolgálati időnek megfelelő időtartamú adókedvezmény. És létezik munkaszolgálat is... ahol bizonyos embereket vissza lehet vezetni a munkába, hisz sorkatonai kötelemrendszer keretében ha túl hamar kiesik a kezéből a kalapács, akkor van szankció.

Várkonyi 2010.03.28. 13:57:12

@Herr SturmLiberator: igen, a külföldi "kölcsön", ami valójában hitel.
figyelmedbe ajánlom a "schuldig" szónak mind a két jelentését.
Mivel semmi érvemre nem válaszóltál, ezért a következő beszólásodtól IGNORE.

System Volume Information (törölt) 2010.03.28. 13:58:25

herr, nevled rá az anyukádat,

militarista faszfej
rendszercsicska

ez vagy

olajoslajos 2010.03.28. 14:08:48

@kékszemű...33: Éppen az a baj hogy az állam által mesterségesen kreált munkahelyek csak tovább rontják a helyzetet. Az állam fizeti a munkanélküli segélyt is meg a csendőrbért is. Ha a munkanélküli segélyt alig bírja akkor szerinted a csendőr elvileg magasabb bérét hogyan fogja? Mellesleg azt hiszem ugyanezért ingynes a felsőoktatás is. Addig sem munkanélküli a sok semmiológus. Hülyeségekre taníttatni olcsóbb őket mint etetni.

is 2010.03.28. 14:10:14

"A honvédelem sajnos az elmúlt húsz évben sosem volt igazán hangsúlyos terület"

Béke volt netalán? Minek hangsúlyossá tenni? Hogy felélesszük a kisantantot? Megy az sima orbáni politizálással is, nem kell ahhoz még hadsereg is.

És mi az, hogy hangsúlyos? Sorkatonaság vissza? Győzelem napi parádé? Tankot minden bp-i utcasarokra?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.28. 14:11:21

@Várkonyi:

Nyöhe, látom ismét túlteng a retorikai képességed ignoránska...

@System Volume Information:

Saját anyád nevében nyilatkozz okoskám. Büdös lenne neked a köz szolgálata, az a bajod. Elkeserítelek, a katonai/polgári szolgálat számos pompás demokrata - nálunk jobban álló - EU tagállamban a mai napig fennáll, csicskázd őket is :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.28. 14:12:59

@Herr SturmLiberator:
látom, hogy igazán büszke erre a horthy kihuzza az országot a szarból az imf segítségével találmányára, de hamis az analógia a mai helyzettel.
az úriemberi világ volt, nem leplezetlen világhatalmista bankuralom. és gondoljon bele, abban az amerikában, ahonnan jött az a jóember tanácsot adni, félrabszolgaság, tomboló antiszemitizmus és eugenikai láz volt. a jóember a szentkoronát kívánta látni, és nem menórát nyomni horthy seggébe.
na, száz szónak is egy a vége, emeletes szamárság a maga cikke. mert hamis.

is 2010.03.28. 14:13:04

@Herr SturmLiberator: De nem az. Amit leírtál, azt a komcsik vallották, kommunista, majd később szocialista erkölcs címén. Hogy majd nevelőtáborokban neveljük a fiatalokat. Ja, még a nácik is csinálták ezt.

Köszönjük szépen, demokráciát akarunk, nem átnevelő táborokat.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.28. 14:14:00

@is:

"Hogy felélesszük a kisantantot?"

Meg se szűnt az soha. De végülis igazad van, a cumbaja worldpísz érdekében szűntessük meg a maradék haderőt is, nehogy még megharagudjanak szomszédaink. Esetleg adjuk át az országot is a biztonság kedvéért, nehogy puszta létezésünk is provokáció legyen.

Nyöhe

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.28. 14:14:42

@Herr SturmLiberator:
katonai szolgálat dolgában igaza van, de nagyon

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.28. 14:16:23

@System Volume Information:
ne idegeskedjen, maguk mindig is megúszták a katonaságot, lúdtalp, homoszexualitás, genetikai gyökerű ideggyengeség, stb.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.28. 14:16:38

@is:

Ha neked az EU szerte alkalmazott katonai/polgári szolgálat nagyonis létező nevelő-integratív hatása kapcsán csak komcsi/náci jut az eszedbe, téged minősít. Miért nem mondod kapásból, hogy a "demokrácia" jegyében az állami iskolákat is szűntessük be, azok is nevelnek (bortááány), sőt, verje a diák is a tanárait, hajrá szabadság, ez ám a lehetmás!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.28. 14:20:38

@Grift: a cikk nem hamis, zsivány volt abban a világban is elég. Egyszerűen az öreg tengerész nem radikális megváltósdiba, nem ideológiai kísérletekbe fogott, hanem megválogatta a neki dolgozó szakembereket. Seggnyalók, ideológiai papok helyett hozzáétő emberekre koncentrált. Ez a mai napig aktuális. Problémák és tények alapján dolgoztak ki módszereket, nem pedig a pártmantrához akarta igazítani a valóságot.

Joseph Adama (törölt) 2010.03.28. 14:21:35

@is: "Köszönjük szépen, demokráciát akarunk, nem átnevelő táborokat."

1. Mikor lettél te demokrata? Vagy szerinted ki hiszi el, hogy te nem egy 60-70 év körüli sértődött Gyurcsány rajongó nyugger kommer vagy...

2. Óvodától középiskoláig "átnevelő tábor " van.

Az a társadalmi-etnikai osztály, ami meg ebben nem hajlandó résztvenni, hát.... Látszik is a helyzetükön.

Joseph Adama (törölt) 2010.03.28. 14:24:33

@is:" Hogy felélesszük a kisantantot? Megy az sima orbáni politizálással is, nem kell ahhoz még hadsereg is."

Volt egy politikus , aki hasonlóan gondolkozott, sőt kettő is. Románok meg bevonultak Budapestre...

Orbánról meg annyit, hogy román , szerb szomszédaink partnerként kezelik.
Szlovák barátaink nem, bár ők Gönczova kisasszony szerű politikusokat "kedvelik"...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.28. 14:27:50

@Herr SturmLiberator:
a dolognak ez a vetülete igaz. reméljük egyszer a fidesz is hasonlóan gondolkodik majd :)
szóval, horthy, azért egy más pénzpiaci közegben, ezt inkább le is vezényelhette. ma a pénzekhez kívánságlistákat pántlikáznak a pénzforrások. mondjuk hollótörvény, csak a példa kedvéért.
ez persze nem kisebbíti horthy és emberei zsenialitását a csonkaország helyrehozatalában. bár lennének bethlenjeink, klebelsbergjeink.

System Volume Information (törölt) 2010.03.28. 14:28:54

Herr:
az anyukám is ezt gondolja

milyen demokrácia? szerinted EZ az egyenlőség? Nagyon el vagy te tévedve barátom. Ez, ami van, diktatúra, mégpedig a pénz diktatúrája. Milyen közről beszélsz? Olyan fogalmak ezek, amelyeknek már rég nincs semmi alapjuk...

Az egész nyugati civilizáció bukni fog, az állítólagos demokráciáddal és a magadfajtákkal együtt.

Nekünk nincs tövább szükségünk határokra, nemzeti struktúrára, ÁLLAMSZERVEZETRE és a vonzataira.

Nincs szükségünk arra, hogy mások gondolkodjanak és döntsenek helyettünk.

Nincs szükségünk arra, hogy a szánkbaadjanak mondatokat és hogy a fejünkbe töltsenek gondolatokat

nincs szükségünk a médiára
és arra, ami fos dől belőle

nincs szükségünk arra, hogy intézményesített formákat szolgáljunk és azok keretein belül létezzünk (amilyen az ÁLLAM is)

nincs szükségünk bankrendszerre és az azáltal generált rabszolgatársadalomra
és annak semmilyen vonzatára

szükségünk van viszont

tiszta levegőre
erdőkre
békére
szeretetre
kis létszámú közösségekre
bioenergiára
és arra, hogy ne akarjon minket senki ránevelni olyan dolgokra, amit nem akarunk

vedd észre barátom, hogy van egy egyre szélesedő réteg, akik így gondolkodnak

az ő nevükben szóltam

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.03.28. 14:29:08

@Joseph Adama: is a meghunyászkodást erkölcsi erejében hisz.

Az eredmény őt igazolja. Felvidék, Erdély de különösen Délvidék és Kárpátalja multikulturális paradicsom, ahol kisebbségnek lenni maga a gyönyör.

Ugye egyet értünk, hogy ezt nem szabad kockáztatnunk, holmi józan paraszti ésszel?

brlv24 2010.03.28. 14:32:05

@System Volume Information:
Szerinted azok a dolgok, amiket leirtal szetvalaszthatoak??:)

bioenergia? az mi? lofing?

Joseph Adama (törölt) 2010.03.28. 14:32:18

@TaTa86.:

A legveszélyesebb, hogy "is" már nem hisz semmiben.

Jobban tiszteltem a kommer nagyapám, aki 94-ben is bízott abban, hogy Horn kommer elvtárs, mint az ilyen hirtelen "demokrata-kapitalista"-gyurcsányista - nihilistákat.

System Volume Information (törölt) 2010.03.28. 14:33:09

Grift:
Herr:

titeket azzal ver az isten, hogy nem veszitek észre, mekkora gyökerek vagytok

egy régi, letűnőfélben lévő, nulla gondolkodásmód szaros kis csicskái :-)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.28. 14:34:26

@Grift:

" reméljük egyszer a fidesz is hasonlóan gondolkodik majd :)"

Nos eddigis Varga/Járai/Matolcsy/Chikán lett fidoxos pénzügyi vonalon alkalmazva. Nem Kövér, nem Deutsch. Pedig jobb haverjai a Zorbánnak, de az ördögpatás volt annyira bölcs, hogy a komoly dolgokat a komoly emberekre bízza. A csarolt kívánságlisták meg tárgyalásképes dolgok, nem kötelező rossz üzletet kötni. Horthynak is ajánlottak a franciák kölcsönt a MÁV fejében, elzavarta őket. A globalizáció előnye, hogy nem csak egyfelől lehet pénzt, piacot szerezni. Manapság pláne nem.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.28. 14:34:39

@System Volume Information:
anarchista! maguknak két nagy pofonra van szükségük! füves cigi? mi? az menne? meg biófaszom? hát nem! irány a sereg, tessék betagozódni, dolgozni a közért. heti egy berúgás engedélyezett, és aztán kuss van. persze a kibaszott raszta haját is tövig vágjuk ám, gördeszkáskám! :)

Joseph Adama (törölt) 2010.03.28. 14:35:32

@System Volume Information:
Ok, nincs szükség arra, hogy megmondják a tutit, csak arra, hogy te mondd meg nekünk!

Köszi, de inkább ne. :)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.28. 14:35:33

@System Volume Information:

Beszólogatással nem söpröd le a tényeket. Nyugi, ápr. 11 után te leszel a régi rendszer csicskája :)

System Volume Information (törölt) 2010.03.28. 14:37:51

HÁHÁHÁÁÁ,

addigra már rég a világ másik, trópusi felén fogom élvezni a napsütést az óceánparton, barátom, mert megtehetem

a sohaviszontnemlátásra!

Off...

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.03.28. 14:37:54

@System Volume Information: Magukat tarkonlőnék az első árokparton, amint megszűnnének azok az államszervezetek, amelyek a netes fröcsögésüket lehetővé teszik. Sajnálom, nem is szép gondolat, de sajnos ez a helyzet.

Bioenergia, LOL. :D

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.28. 14:40:03

@System Volume Information:
a maga helyében nem kívánnám eljátszani a krőzust, mikor sétahajón csicskázik a trópusokon. :)

System Volume Information (törölt) 2010.03.28. 14:40:20

GRIFT-
búcsúzóul:

baszódjatok meg mind a csicska náci agyatokkal, köcsögök

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.03.28. 14:41:54

@System Volume Information: XD Vicces vagy.
Kíváncsi vagyok olyan apróságokra, hogy társadalom nélkül mit fog enni az a 10millió ember Csonka-Magyarországon, vagy az a 200millió Európában.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.28. 14:42:11

@System Volume Information:
maga meg tekeredjen az erősen pigmentált trópusi barátja férfiasságára!

Pelso.. 2010.03.28. 14:43:16

Tévedések elkerülése végett: a hadsereg feladata a haza védelme, nem pedig az ifjúság nevelése.
Persze, sorkötelezettség esetén a honvédség kiváló pálya lenne politikai agitpropra, agymosásra, ugyebár.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.28. 14:43:20

@System Volume Information:

irány Afganisztán, ott a kabuli nato barakktól 3 centire már nincs se állam, se nyugati demokrácia, se pénzuralom :)

Érezd jól magad!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.28. 14:44:20

@Pelso..:

"Persze, sorkötelezettség esetén a honvédség kiváló pálya lenne politikai agitpropra, agymosásra, ugyebár. "

Politikai tisztek utoljára az átkosban voltak, nem kell nosztalgiázni :)

Joseph Adama (törölt) 2010.03.28. 14:44:30

@Herr SturmLiberator: Pont erre gondoltam, mert az uccsó nagyobb hippiközöséggel én az A38-on találkoztam :)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.03.28. 14:44:56

@Joseph Adama: Ezt már a yachtjáról írja Gibraltárból, nem látja?

(Személyiségtípus: rendszergazda ;) )

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.28. 14:45:06

@Pelso..:
Tévedések elkerülése végett: a hadsereg feladata a haza védelme, ..........és........... az ifjúság nevelése.

csak szólok, bolsikám

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.28. 14:48:31

@elGabor:

rendszergazda? ej, pedig a sok enegria amit az internet működtetése felemészt, a közvetett légszennyezés... hisz system urasága a bolygó ellensége, fulladjon már vízbe Gibraltárnál :)

Alfőmérnök 2010.03.28. 14:50:22

@System Volume Information: Ne menj még el, olyan jól szórakoztam. Léciléciléci.

ridegfarkas 2010.03.28. 14:51:38

Nincs hadseregünk.Amit jelenleg annak neveznek és évente sok pénzt költenek rá,az alkalmatlan az alkotmányban foglalt feladatára.Van egy túl fizetett hatalmas vízfej tábornokokból,főtisztekből,semmi dolguk,csak herék,jórészük alkoholista,alkalmatlan lenne háborúban.Van néhány ezer fős a tényleges harci erő,semmire sem lenne elég vészhelyzetben,talán csak árvízkor érnek valamit,egy külső támadást nem tudnának visszaverni,kevesen vannak és nincsenek meg hozzá a korszerű fegyvereik.Van néhány grippenünk,amiket nem is kellett volna megvennünk,a migek még néhány évig nagyon jók lettek volna,ez is pénzkidobás volt az ablakon,na és persze néhány politikus ezen is kaszált,köztudott,hogy a tendert nem véletlenül nyerte a grippen,de az igazsás azt hiszem már itt sem derül ki.Van néhány orosz helikopterünk.Úgy tudom,a tüzérségünk sincs már meg,van néhány tucat orosz tankunk,amik már nem túl korszerűek,van valamennyi légvédelmünk,ezt nem tudom mennyire korszerű.Tehát van egy a mostani politikai elit által lezüllesztett,szétvert vezérkar,meg párezer katona,ez a jelenlegi honvédelmünk.Gyakorlatilag nulla.Bármelyik szomszédunk lazán lenyomna minket egy esetleges konfliktusban.

Kellene egy korszerűen felszerelt,profi vezérkarral rendelkező,jól kiképzett állományból álló hadsereg,amely a kor kihívásaira jól megfelel,emberileg profin kiképzett,eszközileg csúcsmodern.A részegységek között profi együttműködés kellene,szárazföldi,páncélos,vizi egységek,légvédelem,egységében komoly ütőerő,kiváló védelem,kiváló támadó egység.

Ehhez előbb elhatározás kell,ha ez megvan az illetékesekben,kell sok pénz,majd a szakemberek által kigondolt terv megvalósítása,mely igazodik az adottságainkhoz és a kor lehetséges kihívásaihoz.Nem vagyok szakértő,de úgy vélem,egy 50-100 ezer fő körüli állandó létszámú hadsereg lenne a megfelelő a feladatra.És szerintem visszakellene hozni a sorkatonaságot,max. 6 hónapra,hogy az alapkiképzést mindeki megkapja,bármi is történik,ne akkor kelljen ezzel foglalkozni,mert valószínüleg akkor nem lenne ilyesmire idő.

De sajnos a mostani társadalmi állapotunk egy rom,szétlopott,rosszul működtetett állam,hiányos törvények,korrupció,alkalmatlanság,kaotikus minden.Csoda,hogy még nem omlott a fejünkre ez az egész.

Pelso.. 2010.03.28. 14:52:50

@Herr SturmLiberator: A napi politika rátelepedne a sorállományúakra, nem hagyná ki.

@Grift: Aha, családi és iskolai-pedagógusi nevelés helyett neveltesd a gyerekeid őrmesterekkel.

Mi ebben a bolsi?:)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.28. 14:56:48

@Pelso..:

"A napi politika rátelepedne a sorállományúakra, nem hagyná ki."

És ugyan mire NEM telepedik a napi politika ehonban??? Épphogy pont a sorállományra telepedne kevésbé, mert - normál esetben - a szolgálat teljesítése köti le őket, meg a lazítás az eltávon. Most mi jobb? Jogállami katonai/polgári szolgálat, vagy bevallottan polityikai gárdistáskodás?

Alfőmérnök 2010.03.28. 15:04:18

@System Volume Information: "vedd észre barátom, hogy van egy egyre szélesedő réteg, akik így gondolkodnak"

Azért érdekes, hogy akik így gondolkodnak, azok mindig azt hiszik, hogy ők egy szélesedő réteg, aztán valahogy sohasem akar belőlük összegyűlni egy társadalomnyi. De mindegy, szerintem lőjétek ki magatokat az űrbe, ott jól elszigetlehetitek magatokat a kis földi csicskáktól és boldogan élhettek Utópiában. :)

gitáros 2010.03.28. 15:06:34

@System Volume Information:
vegyél magadnak egy lakatlan szigetet, oszt élj ott boldogul.
máshol ugyanis neked mindig szar lesz.

Joseph Adama (törölt) 2010.03.28. 15:08:15

@Pelso..: "ha, családi és iskolai-pedagógusi nevelés helyett neveltesd a gyerekeid őrmesterekkel. "

Usa is bolsi, hiszen Obama is kommunista..xD

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.03.28. 15:08:22

@Pelso..: "Persze, sorkötelezettség esetén a honvédség kiváló pálya lenne politikai agitpropra, agymosásra, ugyebár. "

Amatőr. :)
Amikor már óvodában kimossák a kisgyerekek agyát a médiával, pont a katonaság miatt aggódsz?

Egyrészt arrafelé már majdnem felnőtt emberkék vannak, másrést ahogy Sturm is írta: úgy sem lesz idő az agitpropra.

Pelso.. 2010.03.28. 15:10:06

@Herr SturmLiberator: Legalább arra ne telepedjen rá.
A szolgálat nem köti le őket, mert kényszerűségből fakad a teljesítése.
Mi a jobb? A kőkemény, megfizetett,profi hadsereg, -szerintem. Persze, megint ott tartunk, mint már sokszor: ez pénzkérdés.
Soha ne kerüljön rá sor, de úgy gondolom, egy esetleges konfliktus esetén profik hatékonyabban védenék az országot, mint a kényszerbesorozott, jobb esetben félig lelkes állomány.

Joseph Adama (törölt) 2010.03.28. 15:14:12

@Pelso..:
Csak a világ max egy liberális álomban ilyen.

"A kőkemény, megfizetett,profi hadsereg, "
mellett szokott lenni kőkemény megfizetett ideiglenes/bér/ magánhadsereg pl black water, én 'nemzeti' "civil" hadsereg pl nemzeti gárda.

Egyik létezése nem zárja ki a másikét.

A politika meg hogyan telepedne rá?? Ez a hadsereg lenne, nem szadi csoportgyűlés...

yda 2010.03.28. 15:18:56

Honvédség? Milyen honvédség?
Akiktől nyugodtan repkednek az égen a baráti izrael gépei!

stratez 2010.03.28. 15:20:15

Egyre inkább tartja magát a hír, hogy megint Pintér lesz a belügyér, az Index szerint el is adta a cégeit, ami szintén ezt jelzi. Egyike volt a legnépszerűtlenebb Orbán-minisztereknek, most is vannak mindenféle ügyei, Gergényivel is üzletelt. Állítólag a Fideszen belül is sokan ellenzik, de hát Orbánnak sohasem volt erőssége a káderpolitika.

Joseph Adama (törölt) 2010.03.28. 15:23:51

@stratez: Legalább Tasnádi álmatlanul forgolódik esténként ;)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.28. 15:25:02

@Grift: & @Herr SturmLiberator:

Amennyit én erről tudok (Horthy-korszak), abból két motívumot azért megfontolásra ajánlanék:

- A Fidesz garnitúra "komoly emberei" (későkádári technokraták és bürokraták) igen eltérő szocializáltságúak, mint Horthy "komoly emberei"(szinte kivétel nélkül a történelmi arisztokrácia tagjai: igen masszív erdélyi jelenléttel):-)

- A bethleni konszolidációt megelőzte egy brutálkemény rendcsinálás (Teleki kormánya). Ebbe (Teleki) bele is bukott (beáldoztatott), de megalapozta a konszolidációt. Ez a rendcsinálás attól lehetett hatékony, hogy "ideologikus" (keresztény nemzeti) megalapozottságú volt. Nem véletlen az, hogy 1939-ben, a mikor újracsak nagyon szorult a gatyamadzag, akkor Horthy megint Telekit halássza elő. Teleki ereje elsősorban nem tudásában rejlett (bár abban is), hanem hitében és elkötelezettségében.

ü
bbjnick

elfelejtette 2010.03.28. 15:29:32

"A honvédelem sajnos az elmúlt húsz évben sosem volt igazán hangsúlyos terület..."

Szerintem pont annyira volt hangsulos, amennyire a szukseg hozta. Bekerultunk a nyugati NATO szovetsegbe, cserebe kudunk nehany embert Afganisztanba es Irakba. Nem tudok rola, hogy ezek a katonak roszzabbak lettek volna a tobbi nemzetehez kepest, es mivel harcolo alakulatokat foleg az Usa es Nagy Britannia ad, ezert a mi feladatunkat kis letszamu erok is megoldjak, igy sorozas rendszere sem kell hozza.

Joseph Adama (törölt) 2010.03.28. 15:32:54

@elfelejtette:
Csak az utolsó 3 hét :

- Tolvaj, korrupt tábornokok
- Kémrepülők, káosz az "adatszolgáltatással" (vagy fene tudja , mi volt )
- Repülőgépbázis, ahonnan 2 cigó + a kölykük megrongál egy nélkülözhetetlen katonai objektumot

-Részeges hadügyér, aki soha nem vállalja a felelősséget.

Pelso.. 2010.03.28. 15:36:02

@TaTa86.: Nem aggódom, túl vagyok rajta.
Megjegyzem, ha a gyereket médiaszenny éri az óvodában, azt a szülőnek módjában áll ellensúlyozni.
A "majdnem felnőtt emberkék", mondjuk úgy 20' körül, ugyancsak fogékony korban vannak ám.

@Joseph Adama: Miért is ne lehetne Nemzeti Gárda? Szigorúan önkéntes alapon, az az egyik lényeges pont.

elfelejtette 2010.03.28. 15:36:58

@Joseph Adama: Ezeknek inkabb a hirerteke a nagyobb, mint a biztonsagpolitikai kockazata. A miniszter cserelodni fog, remelhetoleg egy olyanra, aki munkaidoben nem iszik.

Ungabunga · http://hatter24.hu 2010.03.28. 15:37:46

Nem akarnak rosszat mondani. Amit konkrétan leírnak azt biztosan betartják. Viszont ahol nincsen semmi biztos tényszerű igéret ott a későbbiekben se érheti őket vád olyanért amit megsem igértek :)

Joseph Adama (törölt) 2010.03.28. 15:40:38

@elfelejtette: Tábornokokat bilicsben elviszik, akár az izraeli gépeket le is lőhették volna, mert senki nem tudott semmiről, a kábellopás meg hazavágta volna a légibázist?

Valóban semmi lényeges probléma...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.03.28. 15:41:53

@Pelso..: Engem igazából az érdekelne, hogy konkrétan milyen agymosásra gondolsz?

Horthysta katonadalok megtanulására, a szegedi gondolat pimasz propagálására, vagy narancsszínű alsónadrágok kiosztására?

Tehát konkrétan, hogy folyna az agymosás?

Mindfield 2010.03.28. 15:47:56

A sorkötelesség kapcsán csak egy valamire lennék kíváncsi: a sok kis hirtelen-de-nagy-magyar-tizenéves hogy bírná. Nekik kellene. Kár, hogy ezt nem lehet megoldani.

Viccet félretéve pedig egy komolyan kiképzett, jól felszerelt, hivatásos állományra lenne szükségünk, akiket bárhol, bármikor be lehet vetni, vagy kölcsön lehet adni. Ez viszont pénzbe kerül, amit lenyúltak.

Bloodscalp 2010.03.28. 15:49:08

a svájci mániás militaristák, nézzenek már utánna, svájnak mikor volt utoljára konfliktusa...köszönöm

Joseph Adama (törölt) 2010.03.28. 15:56:11

@TaTa86.:
Egy biztos, egyetemi bulik végén a "Lesz,lesz,lesz" vagy "Erdélyi induló" mindig repertoáron van, és baloldali barátaim is boldogan éneklik.

Liberális barátaim nincsenek, a szó szdsz-es értelmében. Lehet ők nem vennének ebben részt.

Szóval marad az ebédhez kiosztott narancs a kantinban, amit agymosás céljából osztanak ki... :)

Joseph Adama (törölt) 2010.03.28. 15:56:52

@elfelejtette: Ha elmagyarázza, az lehet segítene . ;)

papamaci1 2010.03.28. 15:57:28

Bulgária hadereje 45.000
Belgium hadereje 40.000
Portugália hadereje 40.000
Csehország hadereje 30.000
Horvátország hadereje 25.000
Románia hadereje 112.000

fő.

A hadra fogható magyar haderő (HM belső infó)-5000-6000 fő.
Nincs tüzérség. Nincsenek harckocsizók. Nincsenek csatarepülők, bombázók. Nincs Dunai Flotta.

De a Gripenek légi utántöltésre alkalmasak. Nyilván Zalaegerszeg és Nyíregyháza közötti óóóóóóriási távolság miatt.....

papamaci1 2010.03.28. 15:59:41

@Bloodscalp: Hitlerrel szemben. Tíz méterenként álltak a határon az ágyúk.....H. Nem mert támadni. Megérte , nem ?

2010.03.28. 16:04:01

A Jobbik tervei közt grandiózus programok vannak a haderő újraépítésére, bár mindenki tudja hogy ez nem megoldható, főleg nem egy kormányzati ciklus alatt, de mégiscsak jó elképzelni a 'HA' forgatókönyvet

flimo13 2010.03.28. 16:04:22

@Várkonyi: te még hiszel a fél év alatt minden jobb lesz mesékben? Végre nem ezzel jön egy párt, ami örvendetes.

flimo13 2010.03.28. 16:06:50

@Várkonyi: "infrastruktúra-fejlesztő beruházások."

Csak szólok, hogy épp az autópálya-építések miatt van annyi államadósság, amit újra akartok tárgyalni.

yenoee 2010.03.28. 16:09:52

@Bloodscalp: Maga inkább annak nézzen utána, vajh ménem tartja senki különösebben jó ötletnek megtámadni őket.
Lehet, hogy a turistautak nincsenek megfelelően jelölve?

brlv24 2010.03.28. 16:10:19

@flimo13: En sem ertem mit akarnak ujratargyalni:)
Azt gondoljak, hogy majd azt mondja barmilyen befekteto, hogy jo, akkor nem kell visszafizetni? :)

elfelejtette 2010.03.28. 16:14:27

@Joseph Adama: Honveledmi strategiank alapvetoen a helyzet eredmenye, nincs nagyon mit korrigalni rajta szerintem (sorkatonasag kell-e vagy sem, tobbet kell kolteni honvedelemre vagy sem stb..., a NATO resze akarunk-e maradni vagy sem, a katonaink megfeleloen kikepzettek vagy sem).Ezt a kerdeskort nem erinti a korrupt tabornok, es a reszeg miniszter kerdeskore, a valasztasok utan a miniszter ugyis lecserelodik.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.03.28. 16:15:25

@brlv24: Igen. Fájdalom a cselédeknek, de az Úrnak nem csak nyalni lehet, lehet vele alkudni üzletelni is. Lehet védeni a saját érdekeinket is.

Rengeteg példa van az államadósság fizetésének újraütemezésére, egyes részletek elengedésére. (Meg olyan is van, hogy egyszerűen nem fizet valaki, de az tényleg rizikós, mert onnantól kezdve épeszű bank nem fektet be ott, és nem is ad kölcsönt.)

Joseph Adama (törölt) 2010.03.28. 16:18:22

@elfelejtette:

Ne viccelj már! Irányítási, vezetési, ellenőrzési rész is jelentős a nemzetbiztonság szempontjából.
Ez jelenleg silány.

Örülök, hogy a miniszter cserélődni fog, de tiszti kar is? Kire? Az állomány is ?

Thulsa Doom (törölt) 2010.03.28. 16:19:29

Nem értem, ki az a debil, aki a Fidesztől konkrétumokat vár? Ellenzékből azért nem mondanak semmit mert abba nem lehet belekötni, kormányon meg ugyanezért nem csinálnak semmit. (na jó, béreltek tíz évre 14 Gripent, fegyver nélkül, muhaha)

elfelejtette 2010.03.28. 16:20:30

@Joseph Adama: Az allomanynak miert kene cserelodnie?

Redcap 2010.03.28. 16:20:44

@System Volume Information: némmá! Egy igazi, élő hippi! Ráadásul anarchista is! Gondolom majd azon a trópusi helyen a kannásbort fogjátok szlopálni a tarajos haverjaiddal. Szerencsésebb esetben kutat fogtok ásni marcona fegyveres őrök felügyelete mellett. Nem tűnt fel, hogy ez a flower power életérzés pár évtizede kipusztult? Meg, hogy a nagy anarchista példaképeket, így pl Che komádat a saját cimboráik lövették agyon? Éljen a bioenergia!

Bloodscalp 2010.03.28. 16:22:00

@papamaci1: hitler melyik támadása érte meg?

nem igazán a védelmen múlt...

www.bunkermuzeum.hu/Bunkermuzeum/vonalak/svajc/svajc03.htm

elfelejtette 2010.03.28. 16:25:14

@Joseph Adama: Egyebkent nem viccelek. A szerkezeti atalakitasok azok olyan jok? Hat alakitsak at, ha nekik ugy jobb. Nekem nem kell, hogy a honvelem hangsulyosabb legyen. Egyebkent is mit jelent az, hogy hangsulyosabb? Tobbet kell ra kolteni? Ne koltsenek ra tobbet.

Bloodscalp 2010.03.28. 16:29:34

@yenoee: utánnanézés nélkül is azt mondom, hogy nem a sorkatonáik miatt

flimo13 2010.03.28. 16:36:34

@System Volume Information: erre csak annyit lehet mondani, hogy anarchista faszfej.

kékszemű...34 2010.03.28. 16:46:04

@Pelso..:
semmiképpen nem hitelből !

Én abból indulok ki h az állampolgár azért tartja fenn az államot, h az alapszolgáltatást nyújtson cserébe.
Ilyen az oktatás, az egészségügy és a rendvédelem.
Igazából nálunk mindent le kellene rombolni és az alapoktól újra felépíteni...
a régi rossz beidegződésektől és struktúráktól nem lehet másként megszabadulni...

flimo13 2010.03.28. 16:46:43

@System Volume Information: helyesbítek: rózsadombról kurvaokos anarchista faszfej, aki előbbit még reklámozza is.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.28. 16:47:09

@Pelso..:

Ne rettegjen már, uram... a 40 év komancs honvédségi agymosásnak is sima békés rendszerváltás lett a vége. Ugyan miféle agymosás lenne egy jogállamban? Ismételném, hogy éppeg a sorkötzelezettség HIÁNYA fogja majd a militánskodásra hajlamos embereket pont politikag befolyásolt alakulatokba terelni: pölö Gárda. Akkor már inkább szépen államilag sorkatona v. nemzeti gárda keretekben, akik ugyebár aztán a belföldön is járőrőzhetnek. Ez kifogja a szelet a pártgárdák elől, hisz javítja a közbiztonságot, az osztrákoknál is így csinálják. Árpádsávos zászlóval vonulgató pártbrigád helyett gépfegyverrel járörző (önkéntes) sorállomány hatásosabb. Mondom: aktuális osztrák példa.

==T== 2010.03.28. 16:54:03

Azktól az emberektől - az elmúlt 20 év politikai elitjére gondolok - akik bagóért árulták(és árulják) az országot, mégis miért várnánk el, hogy törődjenek az olyan apróságokkal, mint a honvédelem?

flimo13 2010.03.28. 16:55:25

@papamaci1: na a papíron negyvenezres hadseregeknek is kb ha fele bevethető, de akkor már nagyot mondtam. Az Afganisztánba települt amerikai csapatoknál se jobb az arány, sőt, rémlik olyan adat is, hogy harmada a ténylegesen harcoló állomány, a többi kiszolgáló, de forrás híján erre nem mernék megesküdni.

flimo13 2010.03.28. 16:56:42

@TaTa86.: a nemfizetést nevezik államcsődnek.

monticello (törölt) 2010.03.28. 17:03:21

Cáfolnám hogy a fideszt nem érdekelné a honvédelem, 2000 ben Orbán személyesen látogatta meg az agyhártya miatt karanténba zárt kalocsai kiképzőbázist, aztán a szadesz kezdeményezésére szüntették meg a sort. LOL

flimo13 2010.03.28. 17:06:23

@elfelejtette: ha nem is cserélődnie, de alapos átalakítás kell. Normális hadseregekben hadnagyból van a legtöbb, aztán százados, őrnagy, stb. A rangok mennyisége piramisszerűen csökken. Na most a magyar honvédségben fordított ez a piramis, több őrnagy van, mint hadnagy! Rengeteg tábornok van, és ezek fizetése nem kevés. A parancsot meg nem igen van, aki végrehajtja.

Vonzóvá kell tenni az arra alkalmas fiataloknak a szerződéses katonaságot, akikből jó tiszthelyettes lehet. Amerikában ezt úgy csinálják, hogy aki szerződik x évre, az ingyen tanulhat főiskolán. Na ehhez idehaza előbb tandíjat kellene bevezetni, ami nem feltétlen az ördögtől való.

Aztán hogy is végzi el egy átlagos egyetemista a szakát? 3-4 hónapig bulizik, majd 1-1,5 hónap hajtással akarja bepótolni a lemaradást. Azaz nyugodtan be lehetne ütemezni egy négy éves szerződésbe egy bsc szak ingyenes elvégzését, levelező rendszerben. Úgy, hogy közben nem ő fizet tandíjat, hanem még pénzt is kap érte. Azért négy év, hogy aki elvégzi három év alatt (ahogy illene), az mehessen egy évet külföldre, aki meg csúszik egy évet, szintén ingyen elvégezhesse. Aki kicsúszik a négyből, újraszerződik, vagy civilként, tandíjért befejezi.

Bloodscalp 2010.03.28. 17:12:07

@velkedravce: mindenki tudja hogy jézusi képeségeivel, a vízen is tud járni, a betegségekre pedig immunis

Senkifia 2010.03.28. 17:12:35

honvédség? az gyenge lábakon áll. Na de ha kell fegyveres erő,hálistennek itt van nekünk na nem a NATO,hanem az IN-KAL security,és a hasonló cgek. Fentemlített még a rendőrséget is kiváltja,amint azt a szoci kormányzás is bebizonyította,mikor inkalosok nem engedték be márc 15.én a barátainkat pár hónapos gyerekükkel,és a gyerek innivalójával.Illetve a gyereket nem,csak az innivalót kobozták volna el,biztonsági okokból. Szerintem őket támogassuk. Szavazzuk meg.

Senkifia 2010.03.28. 17:19:37

@velkedravce: a sorkatonaság megszüntetése nem olyan nagy baj. én is voltam katona,és mikor éjjel álldogáltam moldva közepén egy szál kalasnyikovban,arra gondoltam, egy közepesen képzett terrorista úgy nyírna ki,hogy észre se venném. Csak az tünne fel,hogy az előbb hó volt,meg hideg,most meg meleg,,és szárnya van az embereknek. vagy meleg,és szarva :)
szóval ha adzs pénzt a profi katonának,hogy megérje a rambólelkűeknek katonának menni,az tökéletes. És ne kockafejű számítógépbuzitól várd,hogy majd sorkatonaként kiáll a haza érdekébe.mert kiáll,semmi gond. csak pofánverik :)
de persze ehhez nem az kéne,hogy arra van pénz,hogy a kaszárnyát magáncég őrizze(netán figyelni kell a katonaságot,hogy mit csinálnak?) Miért nem a katonaságnak adod a pénzt monnyuk kiképzésre,és őrizzék saját magukat. Mert ha arra se képesek,hogy magukat őrizzék, persze,hogy izraeli gulfstreamek röpködnek,mindenki tudtán kívül (ja bocs, később eszükbejutott,hogy tudtak róla) a magyar légtérben.

Senkifia 2010.03.28. 17:27:59

@Joseph Adama: persze,hogy nincs probléma. de azért mindenkinek,aki támadólag lépne fel Mo.-gal szemben,szóljon már a rendőr,aki a kábellopásos jelentést írta,hogy csak olyankor jöjjenek,ha ,idézem:"hét ágra süt a nap",mert akkor legalább látjuk,mikor megszállnak bennünket.
szét van ez b.szva endesen. és nem biztos,hogy csak tudatlanság és hozzánemértés. lehet ez kőkemény profizmus is. csak nem a miénk.

Bloodscalp 2010.03.28. 17:37:06

@Senkifia: az ilyen kockafejü számítógépbuzikkal csak annyi a gond, hogyörömükben hogy kalához jutottak, addig forgatják, amíg lábon lövik magukat...ami nem is gond...csak nehogy mást találjanak el

Viharzóna 2010.03.28. 17:39:18

Magyar Honvédség? FIDESZ-KDNP-s szándékok?
Van-e Magyar Honvédség? Hol szolgálnak az igazi katonák? Miért kellene az országnak egy korszerűen felszerelt és a kor követelményinek mindenben megfelelő haderő? No ezek azok a kérdések amik legkevésbé foglalkoztatják a magyar politikai elitet. Papíron van egy jól működő Magyar Honvédség, ami a "papírháborúhoz" elég. A NATO elvárásoknak a külföldi missziókban szolgálók a legjobb tudásuk szerint eleget tesznek. 1998-2002-ig a fidesz- mdf- kisgazda kormány volt aki az akkori 54000 fős haderőnket szét "CUBIC"-kolta. Jöhet a zéró tolerancia : Egy díszzászlóalj, meg néhány száz misszionárius a NATO kedvéért. A többi úgyis felesleges, hisz semmire sem alkalmasak. Igaz, hogy a terror fenyegetettségünk nő, de az nem fontos a politikusoknak. A Honvédség vezető állománya a "saját" -állami finanszírozású- mobil telefon készülékein jól kommunikál, és még a meglévő internetes kapcsolatot is helyesen hasznosítják az egymás közötti információ cserében. Tehát a haderő vezetése "magas szinten" biztosított.
A szomszédos országokkal, a vezető politikusaink, a lehető legjobb baráti viszonyt alakították ki.!?
Én személy szerint a Világbéke híve vagyok. De vajon így vannak ezzel más külföldi nagyhatalmak Katonai-Ipari komplexumainak a tulajdonosai is?! Ennek a megítélését a világban nyitott szemmel és füllel járókelő Magyar polgár társaimra bízom. Éljen és virágozzék az ütőképes, és alakias, minden értekezletet és napi eligazítást
megtartó Magyar Honvédség! Hajrá! Hajrá! Hajrá!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.28. 17:39:31

@velkedravce: cserébe a Duna Flotillát meg a fidesz kormány szűntette meg 2001-ben. Nem mintha pearl harbouri támadó alakulat lett volna, de lássuk be: úgy kábé összpárti alapon sorvadt a honvédség. A laktanyák őrzéséből is jutott sokfelé:

www.rtlklub.hu/cikk/308589

Magyarországon vagyunk, emberek.

flimo13 2010.03.28. 17:41:32

@Senkifia: gazdasági okokból vannak biztonsági őrök, ugyan is egy jól kiképzett katona nagyon drága, míg a biztonsági őrök nincsenek agyonképezve. Amíg volt sorkatonaság ez nem volt gond.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.28. 17:45:27

@flimo13:

"gazdasági okokból vannak biztonsági őrök, ugyan is egy jól kiképzett katona nagyon drága"

Muhahahaha, bazzeg ne röhögtess, ilyen alapon azt mondom, hogy sok pénzbe van nekünk a sok képzett politikusunk, majd közbeszerzünk máshonnan :)

Egy laktanya őrzése NEHOGY már ne legyen természetes katonai feladat, úgy lazán pár ezer éve.

Eszem megáll.

ne most 2010.03.28. 17:46:09

@flimo13: Az őrnagyi fokozatot meghaladni csak kinevezéssel lehet. Igy itt érthetően van egy kis nagyobb létszám. A katonai pálya fizetéseinek versenyképesnek kell lenniük, ha tehát valaki magas szinten képzett akor nem lesz neki elég a hadnagyi fizetés. Tábornokból nincs sok, mert idekevered a nyugdijasokat.

flimo13 2010.03.28. 17:55:19

@ne most: nem a fizetés nagysága a gond, hanem a tisztek összlétszáma.

azember 2010.03.28. 18:06:21

Egy profi hadsereg egy normális országban az arra odafejlődött ifjoncokat ,kivétel nélkül három hónapos kiképzésben részesítik.A mai ifjú emberkének halvány gőze sincs mit kellene tenni,ha valami,neadjisten,beütne.A profi hadsereg úgy áll fel,hogy egy tiszthelyetesre husz előképzett tartalékost tudnak azonnali hatállyal behívni,akik már konyítanak valamit a fegyverekről.Igen,ez nemcsak kiképzés,hanem itt lehet megtudni,hogy ki a satnya.Álltalában azok hőbörögnek.

Thulsa Doom (törölt) 2010.03.28. 18:19:15

@flimo13:
Te tényleg ekkora retardált idióta vagy, vagy esetleg személyedben magát az idült alkoholista Szekeres Imrust tisztelhetjük körünkben? Mert csak ez lehet a kézzelfogható magyarázat arra a baromságra, amit írtál!

flimo13 2010.03.28. 18:39:28

@Thulsa Doom: nem, csak abból indulok ki, hogy egy (igaz amerikai) katona kiképzése a millió dolláros nagyságrendbe esik, egy biztonsági őrnek meg van egy pár hetes tanfolyam. Nagyon nem mindegy.

És ugye arról megy a háborgás, hogy milyen szar a magyar hadsereg, mert békeidőben a hazai bázisait biztonságiak őrzik (tudtommal azért a külföldieket nem), ellenben a No. 1 etalon amerikai hadsereg "military contractor"-okat alkalmaz háborús zónákban ojjektumőrzésnél komolyabb feladatra is.

azember 2010.03.28. 18:51:24

Hát,megszólaltak a kiképzéstől félő satnyák,akik a gép mellől osszák az észt.

mizie 2010.03.28. 18:52:15

"A honvédelem sajnos az elmúlt húsz évben sosem volt igazán hangsúlyos terület"

de miért sajnos? ha nem kell a nato előírást betartani, akkor kb ne is legyen hadsereg.

arra hogy az áradásoknál segítsenek a katonák és hogy részt vegyünk pár nato műveletben afganisztánban nem kell 300 milliárd forint.

legyen 2-3 terület amit megtartunk a többire nincs szükség!

flimo13 2010.03.28. 19:03:04

@mizie: si vis pacem, para bellum.

Pelso.. 2010.03.28. 19:06:35

@Herr SturmLiberator: Nemzeti Gárdával egyetértek, sorkötelezettséggel nem. A militáns szelleműek most is jelentkezhetnek hivatásosnak.
Anno törvény engedte, hogy a Határőrség bevethető legyen közbiztonsági feladatokra, erre a hülyék nálunk megszüntetik az egészet...

@TaTa86.: Konkrétan, pártpropaganda formájában. Teljesen kizárod lehetőségét?

vontod75 2010.03.28. 19:07:18

Ez volt már?
www.youtube.com/watch?v=uCt0hcaBtOM
Haderő modernizáció:
Páncélosok: 100-200 db LEO-II
www.youtube.com/watch?v=ZmiFLf1OcfU
Tüzérség: 50-100 PZ-H 2000
www.youtube.com/watch?v=h-nnUiMgE24
PSZH: BTR-III
www.youtube.com/watch?v=c4fMYgD3xVQ
Helik: 50-100 db KA-52 Alligator
Ez bőven elegendő lenne.

Balaint 2010.03.28. 19:11:11

@vontod75:

Kár hogy az Ka-52-t elsősorban helik ellen fejlesztették ki. Vagy Apache, vagy Eurocopter Tiger vagy Mi-28.

mizie 2010.03.28. 19:20:52

@flimo13: és mégis ki ellen kéne készülnünk?

Nyilván van egy szövetségi elvárás, amit támogatok hogy tartsunk be. de minden mást teljesen fölösleges pénzkidobásnak gondolok.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.28. 19:22:56

@vontod75: hja, azóta eladták a BMP csapatszállítóinkat is. Új vas nincs, pedig mostanában szórja ki a Bundeswehr a Mardereket. Ingyen persze nem kell, hisz nincs közbeszerzés, nincs mutyi.

@Pelso..:

Jó párszor rámutattam: a sorkatonaság az évtizedek óta egyben polgári szolgálatot is kínál, mint alternatívát. Lehet menni az egészségügybe, ételhordónak, vagy világmegváltó tanárnak Olaszliszkára. Ne legyen már ENNYIRE büdös dolog a köz szolgálata, ha már mindenki elvárja, hogy az állam fizesse a kártyadósságot is. Társadalomban, államban élünk, "agymosás" helyett főleg erre nevel a szolgálat.

vontod75 2010.03.28. 19:23:29

@mizie: Ez is egyféle vélemény. Úgy gondolom, hogy az ország biztonságára költeni nem kidobott pénz. Egyszer már elkezdték leszerelni a hadsereget. 1918-ban. Meg is láttuk mi lett a vége...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.03.28. 19:27:41

Az egész katonaságot, mint teljes, minden haderőnemmel rendelkező szervezetet, teljesen feleslegesnek tartom. Másrészt baromságnak is. A Nato keretében, a Natoval egyeztetve viszont, megszabva a környező országokkal egyeztetve az egyes fejlesztéseket viszont fontosnak. Mintahogy egy tényleges, 3 hónapnál nem több általános és tényleges alapkiképzést is fontosnak tartanék. Aki utána akar (és persze alkalmas is), maradhat a haderőben és lehet a profi hadsereg részese. De egy alapkikpzés, képzés nem ártana. Svájc, ausztria...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.03.28. 19:34:04

@Pelso..: "Konkrétan, pártpropaganda formájában. Teljesen kizárod lehetőségét?"

Valahogy úgy... Egyrészt többpártrendszerben ez kicsit nehezebb, másrészt a hatásfokában a nullához közelít.

Ha úgy vesszük az egyetemeken is folyamatos a "pártpropaganda", hiszen sok előadó valahogy belekeveri a politikai nézeteid, de ebben nem látok semmi veszély.

vontod75 2010.03.28. 19:34:27

@Boli: Ezzel azért vitatkoznék, mert sajnos a NATO nem fog megvédeni a saját tagjaitól. Mondok példát. Mire a román páncélosok elérik Budapestet még fel sem ébrednek a politikusaink. Aztán mehetünk mindeféle jegyzékekkel a NATOhoz. Ami nélkül nem megy: Kell légvédelem. (ezt pont köztársasági elnökünk szabotálja) kell modern tüzérség (ez nincs) kell páncélos haderő, vagy minden 100 emberre jusson Javelin páncéltörő. A kaotnákat el kell juttatni egyik helyről a másikra, tehát kell Páncélos szállítójármű. Kell felderítésre és légiharcra alkalmas légierő.

flimo13 2010.03.28. 19:45:16

@mizie: bárki ellen. De Mo-n geopoltikai helyzetét figyelembe véve a minimális cél két front tartása az erősítés beérkezéséig kellene, hogy legyen. Az meg, hogy a _jelenlegi_ helyzet alapján nem kell háborútól tartani, ne haragudj, de nettó hülyeség. Hadsereget építeni nem két perc. A fegyvereket meg úgy kell beszerezni, hogy legalább részfeladatokat kapjon a magyar ipar is. Teherautót tudnánk mi is gyártani, ha lenne száz-kétszáz leo2 akkor karbantartótelep, amely képes nagyfelújításra is, és nem csak a hazai állomány kiszolgálására berendezkedni. Meg lehet úgy oldani, hogy a gazdaságnak is haszna származzon belőle.

mizie 2010.03.28. 19:45:38

@vontod75: azért a '18-as egy csöppet más helyzet volt :)

De akkor mégegyszer: ki fenyegeti az országot? milyen veszélynek vagyunk kitéve, amelyet a fegyveres erők meglétével el tudunk hárítani?

Joseph Adama (törölt) 2010.03.28. 19:46:10

@vontod75: Varsói Szerződésről is azt hitték, hogy örökké lesz... Aztán hopp.

mizie 2010.03.28. 19:47:02

@flimo13: nettó hülyeség? mesélj kérlek, te biztos tudsz valami olyat amit a nato nem. ki fenyeget minket? milyen kettős front?

Joseph Adama (törölt) 2010.03.28. 19:47:16

@mizie: 98-ban még innen bombézták Szerbiát. 10 éve kb. 10 év múlva mi lesz?:) Nem kötekedek :D

brlv24 2010.03.28. 19:49:46

@Joseph Adama: Vagy majd jonnek a foldonkivuliek:) Nekunk nincs Will Smith-szunk, hogy egyszemelyben megvedjen:)

Joseph Adama (törölt) 2010.03.28. 19:53:45

@brlv24:
"Rasszista" poén lesz, de ha elkezdjük a romák felzárkóztatását, lehet hogy lesz :)

flimo13 2010.03.28. 19:54:14

@mizie: te tudod garantálni, hogy így lesz ez két év múlva is? Svájcot ki fenyegeti?

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.03.28. 19:57:53

Na de őszintén... A Naton belüli konfliktusra mekkora a reális esély? A tényleges! Nem a hőzöngés, mert az más. Páncélosok és ennél több röpcsi kellenek a francnak, k.drága, és k.gyorsan avul, ha meg nem, akkor még annál is drágább. A hk és légvédelmi elhárító eszközök lényegesen olcsóbbak és hatékonyak. De... Ki kezeli? Na itt a bibi. Ha nincs egy stabil, profi haderő és egy alapkiképzett, a standard eszközöket ismerő és használni tudó, folyamatosan képzett haderő, akkor "scheise"... A Nato, egy normális, stratégia formában igen is megvéd, védelmet ad, de.. (A k.rva sok, de...) Ennél sokkal fontosabb egy, a környező országokkal normálisan kialakított partneri viszony. Semmi értelme nekünk mocskosul fegyverkeznünk. Vannak országok, ahol a szomszéd ország adja a légtérvédelmet... Itt??? Szóval először is párbeszédek, normális külpolitika, partnerségek, kölcsönösségek. Azután a többi jön. Nem naivság, csak így fog működni, vagy sehogy!

flimo13 2010.03.28. 19:59:49

@mizie: meg eleve, tudod te meddig tart egy katonai beszerzés? És ha kialakul 10 év múlva egy etnikai konfliktus Erdélyben, amibe belekeveredünk, és egyből megkapjuk a fegyverembargót? Akkor hogy szerelsz fel hirtelen egy hadsereget? Ne gyere azzal, hogy nem valószínű, 1980-ban ugyan ezt mondhatták volna egy jugo konfliktusra. Vagy jövőre összeomlik a görög állam, és törökellenes erők kerülnek hatalomra? Egyből keresztet vethetsz a NATO-ra.

mizie 2010.03.28. 20:01:49

@flimo13: nane...

tehát ha félünk egy esetleges fenyegetéstől akkor évente sokszázmillió ft-ot kell költeni rá.

Az országban ezerszer jobb helyekre mehetne az a pénz ami nem csak egy "lehethogyúgylesz" probléma hanem nagyon is valós.

Nem látom hogy miért fenyegetne minden bárki is. a xxi. században csak és kizárólag a nyersanyagokért indítanak háborúkat a fejlett országok (de azok sem tömeges akciók).
itthon semmi nincs sajnos (pedig milyen jó lenne Európa Bahrein-jének lenni).

Jah és Svájc nem tagja semmilyen közösségnek sem (esetleg a WWF-nek :D)

Joseph Adama (törölt) 2010.03.28. 20:02:02

@Boli:

Én pl az energiahordozók körül látom a konfliktus lehetőségét (az etnikai/vallásin) kívül.

Lásd Ukrajna passzolgatása. Most meg oroszok is beszállnak a rakéta pajzsba, ez a világ gyorsan változik.

Joseph Adama (törölt) 2010.03.28. 20:04:17

@mizie: Gázt itt nem vezetik át ? Kismacskák hozzák át talán ? :D

mizie 2010.03.28. 20:06:10

@flimo13: a két probléma szerencsére nagyon különböző. Jugoszláviában konkrétan gyilkolták egymást az emberek. Egy polgárháborús szituációból eszkalálódott egy térségi háború.

Ugye te sem gondolod hogy Erdélyben ez a helyzet?

Joseph Adama (törölt) 2010.03.28. 20:08:35

@mizie: 89-ben a román bányászok ? Bocs, hogy mindig cáfollak :)

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.03.28. 20:08:41

@Joseph Adama: Azért azt ugye tudjuk, hogy mielőtt a politikusok kinyilvánítják a háborút, a gazdasági szakemberek már rég eldöntötték! Tehát, ha a gazdaság működik, kölcsönösen előnyösen minden oldalnak, a k.rva életben nem lesz manapság errefelé háború! Mert a gazdaság fő szereplői fogják eltetetni láb alól azokat, akik ilyent akarnak, akik bele akarnak köpni a gazdaságba! Legalábbis errefelé, a "civilizált" társadalmakban...

mizie 2010.03.28. 20:08:57

@Joseph Adama: igen Magyarországon keresztül viszik a gázt. (mint ahogy az összes körülöttünk lévő országban így van, különböző vezetékeken)

Nem látom hogy ezért miért támadnának meg minket.

Joseph Adama (törölt) 2010.03.28. 20:11:14

@mizie: Ukránoknak elég szépen megmondák a tutit Nátó ügyben pl.

flimo13 2010.03.28. 20:12:13

@Boli: nem avul az olyan gyorsan. Az M1-es 1980-ban debütált, és még jó 20 évig az adja az USA páncélos ereinek gerincét. Amúgy is szükséges nagyfelújítások idején elegendő modernizálni, amit hazai kapacitással is el lehet végezni. Nem egy példa van rá, hogy külföldi harceszközöket nagy tételben vásárló országok saját javítóbázist építenek ki (nekünk is volt migekhez), és harmadik fél számára is végeznek javításokat, saját fejlesztéseket dolgoznak ki, amiket szintén eladnak. Gazdasági potenciál is van ebben, nem kevés. Repülőkkel ugyan ez a helyzet, egy (nem orosz) sárkány 20-30 évet vagy többet is kibír.

Konfliktusesélyre ott van a görög-török, ugye Cipruson ebből volt fegyveres konfliktus is, ne feledjük görögöknél 67-74-ig katonai diktatúra volt, amely pont Ciprus miatt bukott meg, pedig 52 óta NATO tag. Az eset után kiléptek (80-ban vissza), a törökök meg szépen kettéosztották Ciprust.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.03.28. 20:14:04

@Joseph Adama: Melyik gazdasági és politikai szövetség része, vagy hallgatólagos része, vagy milyen nemzetközi gazdasági potenciálja volt??? Egyiké sem, semmi sem, mint ahogy Jugoszlávia sem. Na ezért lehetett az, ami!

flimo13 2010.03.28. 20:14:57

@mizie: szűk látókörű vagy. De ha csak nyersanyagokban tudsz gondolkozni, akkor a jövő egyik fontos erőforrása lehet a víz. Az azért van.

mizie 2010.03.28. 20:16:36

@Joseph Adama: szíves beszélgetek veled, de azzal hogy egymondatos cuccokat írogatsz be, nem igazán vagy partner ebben.

Tehát, miért tartod fontosnak hogy Ukrajna Nato tag-e?

flimo13 2010.03.28. 20:16:42

@Boli: ez elég bátor kijelentés a két év alatt a semmiből kirobbant világválság közepén.

Joseph Adama (törölt) 2010.03.28. 20:16:55

@Boli:
Nem igazán. A grúz- orosz konfliktus eléggé beleszólt.

Koszovóban nincs semmi (kivéve, hogy Rigómező, ami ugye a szerbeknek szent)

Oroszok meg nagy szláv egységeznek Szerbiával.

Nem szeretet miatt ,hanem gázt vezetnek Szerbián keresztül.

Lehet nem olvastad ,de az energiaszektor gáz részét aznap adták el, mint amikor megszavazták a szerbek a déli áramlat tervét.

A világ egy kicsit bonyolultabb ;)

Joseph Adama (törölt) 2010.03.28. 20:17:52

@mizie: Tényeket írok, amivel cáfollak.

Miért fontos, hogy Ukrajna melyik katonai tömbhöz tartozi? Ne viccelj kérlek...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.03.28. 20:17:53

@flimo13: Az M1 állandó felújítások alatt van, a világ legdrágábban fenntartható harckocsija, amit csak a leggazdagabbak engedhetnek meg maguknak. Ezt is ugye tudjuk! K.drága az üzemeltetése, a karbantartása. Ott van ebben gazdasági potenciál, ahol használják... Ami meg ugye mással jár! A "hagyományos" török-görög barátság a Natonak is olyan probléma, amiből remélhetőleg sokat tanultak! A mi érdekünkben is.!

mizie 2010.03.28. 20:20:46

@flimo13: a víz problémája úgy 500 éve múlva lesz aktuális. (mellesleg a környező országok mindegyike szép nagy tartalékkal rendelkezik). És addig is inkább a felhasználásra és az újrahasznosításra kéne költeni és nem fegyverkezésre.

make water not war :D

scsaba1 2010.03.28. 20:20:48

@mizie:

Jaj.... Olvasgatom itt nagy pacifisták kommentjeit, és fogom a fejem.

Nyilván nem attól kell tartani, hogy az "oroszok" vagy a zsidók lerohannak minket.

Valamennyi esélye annak van, hogy valamelyik szomszédunkkal keveredünk kisebb-nagyobb villongásba, esetleg háborúba, mert ugye Magyarország helyzete elég speciális a trianoni döntés óta.

Persze, ilyenkor jön egyből az ellenérv, hogy mind Szlovákia, mind Románia NATO tag.

Erre én azt mondom, hogy és? A NATO-ból nem lehet kilépni? Dehogynem. Két NATO tagország nem keveredhet egymással kisebb ütésváltásba? Dehogynem. Másrészt a széljobb pártok kedvelt toposza, hogy "kilépünk az EU-ból és a NATO-ból, így bizonyos szerencsétlen konstellációban megeshet, hogy egy szomszédos országban, valamilyen idióta párt kerül hatalomra -teljesen demokratikus választások után is.
Majd ezt követően nekiáll megvalósítani Nagy-Bergengóciát a Balaton/Kecskemét/Tisza vonaláig.
Nyilván ennek most nem sok jele van, de ki tud előretekinteni 10-20 év távlatában.
És egy ütőképes honvédő hadsereget nem lehet 1-2 év alatt felszerelni-kiképezni.

Erre már jön is az "érv", hogy áááá ez nem történhet meg.
Erre én meg azt mondom, hogy '88-ban gondolta volna valaki, hogy szomszédunkban fog lezajlani az elmúlt évtizedek legszörnyűbb háborúja, népirtással egybekötve?

Aki ezt nem látja be az vagy vak, vagy hülye. (És itt elsősorban kedvenc politikusainkra gondolok)

mizie 2010.03.28. 20:22:55

@Joseph Adama: akkor ugye jól látom, hogy megint nem írtál semmit? :)

(nyilván tudom mire gondolsz, de én hosszú perceket gépelek te meg beböfögsz valamit - amivel semmit sem "cáfolsz" -
úgyhogy hajrá!) :)

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.03.28. 20:23:27

A jelenlegi európai és ázsiai konfliktusok csak olyan területeken robbanhatnak ki, ahol a gazdaság elmaradott. Ahol nem sérti nagy nemzetközi trösztök, vállalatok érdekeit, amivel akár más országok gazdasága, vezető ipari potenciálja rendülhet meg. Mert különben semmi nem drága ahhoz, hogy megakadályozzák. Ahol a gazdaság összekapcsolódik és működik, ott nem lesz háború! Nem éri meg...

Joseph Adama (törölt) 2010.03.28. 20:25:10

@mizie: @Boli:
Nézzétek srácok, naívak vagytok. Idáig minden kommentetek cáfolva lett.

Én most elköszönök, sziasztok!

flimo13 2010.03.28. 20:26:15

@mizie: fasznak vitatkozok itt veled axiómákról.

scsaba1 2010.03.28. 20:26:51

@mizie:

Zárra-rácsra-riasztóra-őrkutyára-esetleg gázpisztolyra is azért költünk el sokezer forintot a családi kasszából, mert félünk egy esetleges fenyegetettségtől. Ezt hívják megelőzésnek. Érted?

Na így van ez hadsereggel is...

scsaba1 2010.03.28. 20:29:36

@mizie:

És ezt ugye bátran ki tudod jelenteni 10-20 év távlatában is. Ide véve persze jóformán akármelyik szomszédunkat is?

brlv24 2010.03.28. 20:31:15

@scsaba1: De jelenleg nincs fenyegetes. Ha valahol tenyleg felnek/keszulnek a haborura, ott 5-10 evvel korabban elkezdenek fegyeverkezni. Lasd Iran, afrikai orszagok.
Errefele szerencsere nincs fenyegetes, gazdasagilag fuggunk egymastol.
Elore nagy mennyisegben bespajzolni pedig tenyleg felesleges, mire hasznalank oket elavulnak.

Senkifia 2010.03.28. 20:33:04

@Bloodscalp: hát erről beszélek. nem jobb inkább a profizmus?rambó a hadseregben, kockafej a számítógépen:)

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.03.28. 20:33:44

Amilyen elpuhult kis csávók rohangálnak mostanság, nem lenne baj az a 3 hónapos alapkiképzés, Egy kis tartást adna, tanulnának egy kis rendet, anyuci nélkül... De szigorúan ilyen jobbikos, vagy bármilyen más pártpolitikai beütés nélkül. Az a baj úgyis, hogy mindent átakarnak politizálni.

Tündér_Lala 2010.03.28. 20:37:53

Egy 6 hónapos alapkikézés az szüséges, mert anélkül a fekészített tartalékos tömeg nélkül egy esetlegesen létrehozott nemzeti gárdát sincs kivel feltölteni. Az a 6 hónap pedig (hiszik vagy sem) használna a kölyköknek sok tekintetben.

A napi politikának pedig a honvédség keretei között semmi keresni valója. A katona nem vehet részt a pártpolitikában, csak a nemzethez kötődhet. Ezt valamikor nagyon komolyan vették és az úgy volt helyes.

Senkifia 2010.03.28. 20:38:43

@flimo13: elmagyarázni mindent el lehet. de azt,hogy a sok,nagyon drága ,katonát ,miért idegen civilek őrzik, nehezen eteted meg velem :) Amerikában is biztps az MP, aki a kapuban áll, maszek cég alkalmazottja :) vicces dolgok ezek. Az effajta alvállalkozós menetek még elmagyarázhatóak gazdaságilag ,egy BKV-nál,ugye. De a hadseregben azért legyen már biztonsági és bizalmi szempont. és ne sógorkoma külföldi érdekeltségű security-cége őrizze a profi katonákat. őrizhetik egymást. Felváltva.

Tündér_Lala 2010.03.28. 20:41:08

@Senkifia: Természetesen. Ez egy ostoba vicc, célja természetesen a lopás.

HoBa80 2010.03.28. 20:42:47

@Herr SturmLiberator: Igen, alapból nevetséges:[nonszensz] az, hogy egy laktanyát holmi biztonsági őrök "Őriznek";
Vannak dolgok ahol nem a pénzügyi-gazdasági mutatók kellene hogy számítsanak! Pl:Egri csillagok "A haza nem eladó semmilyen pénzért!" mindig aktuálisnak kellene lenni !

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.03.28. 20:43:48

@Senkifia: Teljesen igazad van. Én anno kimondott őrszázadban szolgáltam. De nemcsak őriztük a sok "elvtársat", kiszolgáló és ellátószázad is voltunk. Elég komolytalan és sok visszaélés alapja lehet, ha nem a katonaság berkein belül oldják mindezt meg.

brlv24 2010.03.28. 20:46:00

@Boli: Ez az orzo-vedosdi tenyleg felhaborito, ugy latom legalabb ezzel mindenki egyetert:)

A kerdes az, hogy mit lehet tenni, akar-e egyaltalan valaki lepni ez ugyben...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.03.28. 20:50:41

Szerinted? Majd a váltás után "egy másik" cég kapja a melót... Sajnos ez is egy teljes reformban müxik majd csak, darabokban nem lehet megcsinálni.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.28. 20:51:11

@HoBa80: főleg a mentegetőzés szánalmas (= biztiőrt olcsóbb kiképezni, mint a katonát)... hát a saját kaszárnya őrzése bakker sima rutin feladata a bakának, munkakör része alapból. Vagy majd az állítólagos megtakarítási lehetőség miatt hamarosan külön közbeszerzett:

-puskaelsütők
-díszfelvonulók
-szögmérők
-slusszkulcselfordítók
-csatakiáltók

stb. lesznek, merthogy izé ezek olcsóbban alkalmazhatóak külön?!

legalja

brlv24 2010.03.28. 20:53:16

Meg lehet ezt csinalni darabokban is, csak egy vilagos, atlathato, hosszutavu strategia kell.

papamaci1 2010.03.28. 20:54:53

Finnország:

Népesség: 5,2 millió
Személyi állomány:30.000 fő

124 db Leopárd 2A (!)
195 db T 72
290 DB BMP1-2

64 db F/A 18 Hornet (!)
51 db BAE Hawk

22 db M270 rakétavető MLRS
90 db 122-155 mm önjáró tüzérségi löveg

Többek között.....

Egy semleges, nem NATO tag ország. Ahol úgy vélik: "Si vis pacem, para bellum"

brlv24 2010.03.28. 20:57:08

@papamaci1: "Egy semleges, nem NATO tag ország. "

Nem erzed, hogy ez egy eleg indok erre?:)

flimo13 2010.03.28. 20:59:04

@Senkifia: ja, ott van külön MP, akinek nincs más dolga. Ha jobb lenne a lelkednek, a biztonsági őrre is lehet egyenruhát adni, meg rangjelzést, attól lényegileg marad ugyan az. De olyanokról, hogy Blackwater, még biztos nem hallottál:

www.youtube.com/watch?v=nqM4tKPDlR8

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.03.28. 21:00:22

@papamaci1: És a kézifegyverzet nagy része vmiért orosz kompatibilis... Mindenki magyarázza úgy, ahogy neki jólesik. Nem hülyék a finnek!

flimo13 2010.03.28. 21:01:48

@brlv24: persze, mert a nato arról szól, hogy ők védenek meg minket, amíg mi virágot szedünk. Agyam eldobom.

papamaci1 2010.03.28. 21:02:11

Ausztria hadereje
Állomány:30.000

114 Leopard 2
425 PSZH
162 önjáró löveg
Megrendelve: 15 db Eurofighter Typhoon
Van: 12 F Tiger

Egy semleges, nem NATO állam.....

No comment.....

papamaci1 2010.03.28. 21:03:40

@brlv24: Mert a NATO megvéd minket ? Bármikor? Bármi áron ? Bárkivel szemben ? Semmiért ? Puszira ?

Yo Sar Ian (törölt) · http://faking.blog.hu/ 2010.03.28. 21:06:12

Nekünk kurvajó a hadseregünk
mer van vagy húsz harckocsink nekünk

mehetünk velük völgybe meg hegyre
Két kibaszott tábornok is jut egyre.

Villy 2010.03.28. 21:06:13

Nem meglepő, a varsói szerződés idején is spóroltunk a katonai kiadásokon. Nincs új a nap alatt.

papamaci1 2010.03.28. 21:07:25

@Boli: AK 47 és továbbfejlesztett verziói forever !!! :-D Máig a világ legjobb gépkarabélyai. Hóban, szélben, fagyban.
Nem. A finnek tényleg nem hülyék. Ők nem.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.03.28. 21:12:32

@papamaci1: Nem feltétlenül a "legjobb", de hogy a leghatékonyabb az adott feladatokra és célokra, alkalmazásokra, az biztos. Igénytelen és x verzióban fut és futott. A magyar klón, az AMD is felbukkan még néhol a világban... Még anno azt koptattam. Szerintem még ma is szétszedném és összeraknám sötétben.

HoBa80 2010.03.28. 21:13:54

@vontod75: 100% egyetértek, egyszer megkérdeztek egy román tisztet , hogy mennyi időbe telne nekik elérni Bp.-t, felelet: hajnalban indulnának délre Pesten lennének, csak a Tisza akadályozná őket !

papamaci1 2010.03.28. 21:14:51

@Boli: Egyetértek ! Nem köszön előre és nem tud kínaiul. De egyet tud : lőni. Minden körülmények között. Bármikor.

papamaci1 2010.03.28. 21:27:58

És azért egyet ne feledjünk. Van itt a szomszédban egy hatalom, a határ túloldalán. (Jó, az atomfegyverekről lemondott.)

250.000 fő
3-4000 harckocsi
3000 löveg.
250 vadász/v.bombázó Mig- 29 és Szu- 27
stb.

Ukrajna

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.03.28. 21:29:27

@HoBa80: 88-ban a hírszerző tisztünk azt mondta, ha a Nato megindulna, 4 óra alatt lenne Nyíregyházán. Bakker, a Wartburggal csak lassabban ment.

Pelso.. 2010.03.28. 21:30:02

@Herr SturmLiberator: Közszolgálat, ingyen, mondjuk polgári szolgálat keretein belül? Hát, ez nem az az ország.

7tom 2010.03.28. 21:31:53

Gyakorlatilag nincs magyar légvédelem, és itt nem a radarra gondolok, hanem a légvédelmi rakétákra. Csak kis(3km), és közepes hatótávolságú(20-25km) légvédelmi rakátával rendelkezik a honvédség, és ezek is Győrben állomásoznak.Szükség lenne legalább közepes hatótávolságú légvédelemre, pl a szlovákok rendelkeznek orosz SZ-300-assal, ami 200km hatótávú, ha akartják a felszállás után lelőhetik a Gripeneket, igaz ballisztikus rakétáikkal a földön is megtehetik ezt.

7tom 2010.03.28. 21:41:27

A magyar honvédség 15db. T72-es tankot tart rendszerben, önjáró tüzérség nincs, D-21-es tarackból van vagy 12db, lánctalpas cspatszállító nincs, 8db. Mi-24-es harci , és 5db Mi17-es szállító helikopter is nevetségesen kevés, a Gripenek is túl kevesen vannak, legalább még egyszer ennyi kellene, a lengyeleknek 48db. F-16-os van, a románok most vesznek 24-et, kb. 3 Gripennek van akkora harci értéke, mint 2db. F-16-nak.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.28. 21:42:49

@Pelso..: unalomig ismétlem, hogy tőlünk nyugatabbra sem ördögtől való dolog a kat/polg szolgálat, nálunk sincs egy évtizede se, hogy megszűnt.

Bloodscalp 2010.03.28. 21:44:13

@papamaci1: pedig a finnek aztán tele vannak nokia dobozzal:)))

HoBa80 2010.03.28. 21:44:15

@Boli: "Nem feltétlenül a legjobb"de az AK gépkarbély család szerkezete egyszerű,robosztus,gyakorlatba maximálisa bizonyított,a világon a fejlesztésekkel együtt kb 80 Millió db-ot gyártottak,több más sikeres nyugati fegyver alapjául PL:GALIL kar. állt, Szemben a US M 16 családdal amiben alapvető működési hibák vannak(Gázrendszer elkoszolja,nincs benne gázdugattyú),katonai igénybevételkor könnyen törik. stb. De a magyar AMMSZ(lángrejtős,bükkfa tusával szerelt) például szerintem sokkal jobb ! NEM minden rossz ami orosz!

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.03.28. 21:49:50

@HoBa80: Hát igen, az izraeliek sem véletlenül építették a Galilt AK alapokra. Amennyit mi is kúsztunk, másztunk az AMD 65el a trutyiban... na meg amennyit pucoltuk! :-(

Bloodscalp 2010.03.28. 21:50:15

faszom....mi az istentöl akarja mindenki
megvédeni ezt az országot hirtelen..

HoBa80 2010.03.28. 21:50:28

@Boli: HA már '88. akkor a VSZ időkben, az volt a főbb hadm elv, hogy a MN egy eseteleges NATO tám.kor összesen annyi afeladata az itt lévő orosz.DHCSCS-al,hogy feltartóztassa addig natot, ameddig a ruszki erősítés ide nem érkezik, a megsemmisülés árán is!!

7tom 2010.03.28. 21:52:28

A honvédségnél folyamatos a létszámhiány is, kb. 3 ezer katona hiányzik állandó jelleggel, pedig a létszámkeret sem túl magas, pogári alkalmazottakkal, egyetemi oktatókkal, háttárintézményekkel sem éri el a 30 ezret.

HoBa80 2010.03.28. 21:53:11

@Bloodscalp: "Faszom" csak annyiért hogy ha jól látom magyarul írsz, tehát magyar vagy !!ennyi nem elég.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.28. 21:59:15

@Bloodscalp: a faszod elől.

Meg bizony sok esetben máshogy tárgyal az ember fia korrekt haderővel a háta mögött, volt rá példa a történelmünkben.

7tom 2010.03.28. 22:00:01

@Bloodscalp: Erős honvédség nélkül gyenge a nemzet politikai érdekérvényesítő képessége is, és az önbizalmat is rombolja egy gyenge hadsereg, arról nem beszélve, hogy a szomszédaink többsége örülne, ha Magyarország nem létezne.

manager2008 2010.03.28. 22:01:57

Ausztria és Svájc gyakorlatát kellene lemásolni.

A fiainknak pedig igenis jót tenne egy profi katonai kiképzés, kb 6 hónap időben (nem szarakodás, hanem komoly lövészkiképzés, szelekcióval, hogy büszke legyen a harcos mit ért el, milyen alakulathoz került, és a csajok is nézzenek fel rá ha ejtőernyős lehetett, stb.).

Szükség van egy Nemzetőrségre (lesz annak feladata bőven), területi elv alapján szervezve (tartalékosokat fogja össze).
A tartalékosok évente párszor mehetnek egy kis gyakorlatra, na jó sörben lehet küzdeni a lőtéren.

Legyen egy kislétszámú profi hadsereg, amelyik őrzi a technikát, karbantart stb.

Egy ilyen rendszer bármikor feltölthető nagy létszámú védelmi funkciókat ellátó hadsereg céljára.

A támadó fegyverek a drágák, az meg tényleg nem kell nekünk. A fegyvert meg vegye meg magának mindenki (AK, stb.), és tárolja otthon.

A kedves szomszédaink udvariasabbak lennének egy picit )))

A jelenlegi hadsereg egy vicc.

HoBa80 2010.03.28. 22:02:45

@Boli: AMD-65-5 hibája pl: a mellső foganytú teljesen nem jó,AK-63D sokkal jobb, nem is csoda hogy most ezeket preferálják.

Bloodscalp 2010.03.28. 22:02:48

@HoBa80: elégnek elég, csak a fene egye meg...nekem nem viszket így a tenyerem egy ellenségért

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.03.28. 22:02:58

@HoBa80: Így van! 24 óra lett volna a limit, az után jött volna Szerjózsa ellenlökése. De már akkor is komolytalanok voltunk... Nálunk 5 emberrel hazavágtam volna laktanyát, bp közepén, Zalka KMF.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.03.28. 22:07:23

@HoBa80: Bár a mi 65-öseink stabilak voltak. Az AK mellette durva darabnak tűnt, városi harcra inkább a 65-ös. Bár amikor a Dragunovot megcsócsáltuk, bármire becseréltem volna azért.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.28. 22:12:02

@Bloodscalp: szűnj meg létezni is, akkor biztos nem gázolsz holmi szomszédok érzékeny lelkivilágába és nem provokálsz ellenségeket sem, ez a logikád, nem-e?

Ui: ha ennyire nem kell nekünk ellenség, akkor minek vagyunk Afganisztánban, Irakban, minek tápoljuk Grúziát az oroszok morcos tekintete mellett... no? Másért sikkes áldozatot hozni, önmagunkért fújnáciság?

Bögrenagydíj.

HoBa80 2010.03.28. 22:17:33

@Boli: 1990.-91.ben a Jug.Néphadsereg Szlovéniából kivonuló egységei, ZAla,Somogy,Baranya,megyén át tervezték a kivonulásukat (Horvátok nem engedték át őket)Szerbiába (YUG.ba),hadműveleti terv volt, A JNA végül orosz-US nyomásra elálltak ettől[a magyar honvédséget meg sem említik/tették mint tényezőt]! Különben Nagy-Szerbia térképén Pécs és Baranya megye simán hozzájuk tartozik!!

Bloodscalp 2010.03.28. 22:20:23

@Herr SturmLiberator: hehe:)
ideges vagy öcsi?:) igy nem nagyon osztanának fegyvert a kezedbe:)

a bögrét innen kérem:
fidesz.hu/index.php?Shop&Termek=6

HoBa80 2010.03.28. 22:22:42

@Herr SturmLiberator: Világos már a 48.-as 12.pontban is benne volt. Magyar katonákat hozzák haza, külföldieket vigyék el tőlünk !! most is aktuálisnak kellene lenni! Különben A NATO- kötelezettségre hivatkozva kell ott lenni, de ! '56.-ban pl: Eisenhower elnök azon a véleményen volt a magyar forr-al ,hogy jó-jó szabadság, demokrácia,kommunistaellenesség de egy III.vh -t egyáltalán nem kockáztat USA, a a magyarokért, Más helyzet volt de most sem lenne másképp Mo-al ami területileg kisebb mint az USA legkisebb állama,vagy ugyanakkora !

Bloodscalp 2010.03.28. 22:23:38

@HoBa80: azért hülyeséget ne beszélj, a szovjet techika-ami akkor még nem volt olyan elvult nekünkis megvolt, és nem véletlen provokáltak minket egy bombázással barcson

Viharzóna 2010.03.28. 22:27:55

Pár óra elmúltával visszajöttem erre a blogra. Amint látom, és olvasom azt tapasztalom, hogy igen parázs vita alakult ki ezen a blogon pro és kontra.
Vannak haderő barátok és honvédség ellenzők. Az előző bejegyzésemet fenntartva,továbbra is amellett állok, hogy én a Világbéke és a békés egymás mellet élés politikájának vagyok a híve.
Azoknak is igaza van akik egy erős és ütőképes haderőben gondolkodnak, mert az ilyen haderő elrettentő erőt képez azok ellen, akik esetleg agressziót akarnának elkövetni a Magyar Köztársaság ellen. Lásd az Oroszok katonapolitikáját, akik most újgenerációs fegyverek kifejlesztésébe fogtak, és a következő tíz évben ezeket akarják, és fogják is hadrendbe állítani. Gondolom azért, hogy elrettentsék az ellenük esetleges agresszióra készülőket. Valamint azért, hogy egyensúlyba tartsák a Világ katonai erejének potenciálját. No persze nem beszélve arról, hogy a fegyverkereskedelem mindig is egy jó üzlet volt, az "elavult" haditechnikai eszközeikre már nyilván meg van a piacuk. Ugyanúgy, mint más potenciális fegyvergyártó országoknak, lásd: USA , Németország, Franciaország, Svédország stb.
Visszatérve Magyarországra csak azért fenntartani egy sok pénzbe kerülő hadsereget, hogy elrettentsük a szomszédos országokat, ilyen formában nem érdemes.Továbbra is állítom, hogy a Magyar Honvédség ebben a mai szervezeti formájában egy "papírháború" megvívására lenne alkalmas csupán. Tudni kell azt, hogy a haderő csökkentés során a fűnyíró elv érvényesült, és nem egy tudatos, ütőképes haderő kialakítását hajtották végre a Magyar Honvédségen belül. Napjainkban, amikor az ország a gazdasági csőd szélén áll és azon gondolkodnak az okos politikusaink, hogy miből fizessék a nyugdíjakat, miből tartsák fel a szociális hálót, hogy az emberek ne haljanak éhen, ez sokad rangú kérdéssé vált. Viszont vannak a NATO tagságból adódó "vállalt" kötelezettségeink aminek meg kellene , hogy feleljünk. A penge élen táncolva tudja csak az ország ezeket teljesíteni. Valóban szükséges lenne a semleges Ausztria, Svájc, Svédország példáját követve bizonyos katonai előképzést végrehajtani az arra alkalmas állampolgároknál, ebbe ugyanúgy beleértem a nőket, mint a férfiakat. Példaképpen említem fel Izrael Államot, ahol a Nők is hazafias kötelességüknek tekintik az állami szuverenitásuk megőrzését. Ezzel nem szándékozom politikai vitát elindítani a zsidó-palesztin viszályról. Csupán példaként hoztam fel, hogy mit is jelent hazafinak lenni. Nálunk sikk volt a kötelező sorkatonai szolgálat idején a haza szolgálata alól kibújni, most pedig nem özönlik a fiatalság a honvédség hívatásos és szerződéses állományába. Azért nem, mert sikerült lerombolni a honvédség ázsióját, megutáltatni a fegyveres szolgálatot.
Több évtizednek kell majd eltelnie ahhoz, hogy a Magyar Honvédség és a Haza Védelmének fontossága méltó helyére kerüljön az állampolgárok tudatában. Vagy egy esetlege konfliktus helyzet kialakulása - amit szívemből nem kívánok,- lenne az, ami tudathasadást hozna a politikai elitnél és a Magyar állampolgároknál.

HoBa80 2010.03.28. 22:28:08

@Boli: igen AMD65/5, deszantos változat, lerövidített csővel, irányzóvonallal, eredetileg sofőröknek,légvédelmiseknek,tüzéreknek alk.zott változat, de PL: csőböl készült válltámasza és mellső foganytúja komoly tervezési(ergonómiai) probléma !
Dragunov SVD meg egy mestrelövész version, működési elve AK azzal a módosítással hogy a zárkeret nincs egybe építve a gázdugattyúval a nyugodtabb működés érdekében.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.28. 22:29:45

@Bloodscalp: Nyugi, ápr. 11-én nem az én idegeim borzolódnak majd.

HoBa80 2010.03.28. 22:34:56

@Bloodscalp: Antimilitarista létedre komoly szakértője lettél egy csapásra a haditudományoknak! Különben nem hulyéskedek a Jug.Néphadsereg a környékünk legerősebb [személyi és haditechnikai] hadserege volt, esetleges Román támadással is simán leszámoltak volna !Jug oszlávia komoly hadiiparral rendelkezett,1945-90(9) ig, saját fejlesztésű csatarepülőgépet építettek Orao néven, Ipari szinten nagyjavították a MiG-ket,kézi és tüzérségi fegyvereket gyártottak nemcsak licence alapján !!Nyugati(francia,angol haditechnikával) is ellátva ! erről ennyit !

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.03.28. 22:39:12

@HoBa80: Na igen, ő az. Nekünk, őrkutyáknak ez volt. A Dargunovval meg az alföldön futottam össze, hozták őket belőni, bakon. 800 és azt hiszem 1200 m-re. Finom egy jószág.

Bloodscalp 2010.03.28. 22:42:22

@HoBa80: nem igazán tartom magam (anti)militaristának...-szóval egyiknek se

ez az általad csodált hadsereg tudhatod mire ment a US Army ellen..

HoBa80 2010.03.28. 22:48:47

@Bloodscalp: egyáltalán Nem csodálom, nem vagyok elfogult, és a JNA egyáltalán nem az US army ellen volt felkészítve !! Rossz ellenérv; HANEM A földrajzilag környező esetleges hadseregek ellen ! csak komolyan vették a kérdést,és önmagukra támaszkodtak!

Bloodscalp 2010.03.28. 22:55:47

@HoBa80: aha...de látod ebböl is nagyon jól látszik hogy nem jó ha egy sémára épül egy hadsereg, másrészröl...ha még felis építik, nem biztos hogy müködik..
a németek is nagyon készültek a vörös hadsereg ellen a 2.vh-ban, de nem jött be nekik a dolog

HoBa80 2010.03.28. 23:02:05

@Bloodscalp: VAló igaz ,de az újabb/következő konfliktusokra-háborúkra tökéltesen felkészülni nem lehet!, csak bizonyos képességeket lehet gyakorolni,irányvonalakat.a németek meg nagyszerűen elbízták magukat+a felsőbbrendű náci-behatás, az elért győzelmeik alapján, nem vettek figyelembe katonai-hírszerzési adatokat[nem ezek döntöttek elsősorban],és a(németek),mindig gyors villámháborúra készültek, nem elhúzódó, anyagháborúkra ! Arra készültek fel,anyagilag-technikailag!

HoBa80 2010.03.28. 23:06:16

@Bloodscalp: és minden háború/konfliktus után megváltozik a hadviselés,vagy hülyék ha nem !

Bloodscalp 2010.03.28. 23:09:44

@HoBa80: ööö sztálin nem vette komolyan hogy a németek támadnak, pedig a hírszerzés megerősitette...no mindegy:)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.03.28. 23:22:45

@bbjnick: Pontosan ez az. Erről lehetne beszélni, valamiért többiek nem erről beszélnek.
Üdv. Misi

Bloodscalp 2010.03.28. 23:37:52

@bbjnick: most vagy orbitális baromságot mondtál...vagy egész kis baromságot

hivatalos verzió szerint öngyilkos lett,
ezt nemis ragoznám, ha eddig tartott a hitte...az nem sok
ugye felmerült hogy esetleg volt aki odatartsa a pisztolyt, ebben az esetben nem hinném hogy a nagy hite-inkább az elvei miatt került sor erre

kokoro 2010.03.29. 01:03:56

@manager2008: reális lehet az otthoni (hadi) fegyver tartás egy olyan országban ahol a petárda használatot se merik a népre bízni ? :-S

HoBa80 2010.03.31. 18:27:37

Ésszerű haderőreform Mo.on: Ma, a XXI. században, amikor már nem hónapokig tartó állóháborúk, hanem gyors és precíz támadások jellemzik a harctereket, nélkülözhetetlen a gyorsan harchelyzetbe állítható és azonnal továbbálló tüzérség. Ezt jelenleg az önjáró lövegek biztosítják. A 2Sz1-es és 2Sz3-as önjáró tarack tervezését közel negyven évvel meghaladva is korszerű (eredményesen alkalmazható) harceszköznek számít. A volt Varsói Szerzôdés tagállamai közül csak hazánk vonta ki hadrendjébôl az önjáró tarackokat, és helyette az elavult vontatott tüzérség egy kis „falatkáját” hagyta meg; Von Clausewitz idézete: „A tüzérség erôsíti a tűz megsemmisítô tényezôjét, ô a legfélelmetesebb fegyvernem, és hiánya a hadsereg ütôerejét fölöttébb gyengíti.”

HoBa80 2010.03.31. 18:45:15

2Sz1 - Gvozgyika 122mm loveggel
2Sz3 - Akacia 152mm loveggel

Slovak Army: aktív szolg.ban: 49 db 2Sz1+145 önjáró löveg egyéb típus DANa
271 db T-72M+404db BMP !

?????

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.03.31. 19:05:04

Haha, ilyen se volt még: Vadai Ágnestől kellett megtudnom az igazságot . )

Most nézem a Ma reggel déutáni ismétlését, ott nyilatkozott. Elmondta, hogy a Fidesz programjában egy szó sincs a Honvédségről, a KDNP programja meg pár dologban hasonlít a Jobbikéra .

Hoppá! Ezek szerint létezik egy külön KDNP-s program. És ebben kell keresni a Honvédségre vonatkozó terveket. Mondjuk nem meglepő a dolog, elég Simicskó munkásságára gondolni.
Ezek alapján valószínüsíthető, hogy ő lesz a honvédelmi miniszter. Ennek mondjuk örülök,
talán még a honi gárdát is felállítják.

HoBa80 2010.03.31. 19:10:31

@gloire: Simicskó helyes választás lenne HM élére a jelenlegi választékból[Lázár], de a HONI gárda vagy Nemzetőrség szerintem nem jó inkább a M.Honvédséget kell újra felépíteni/a megmaradt részt fejleszteni;ha már úgyis teljesen szétrohasztották.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.03.31. 19:12:19

És itt is van!

Nemzetőrség, területvédelem:

"A NATO tagság javítja hazánk nemzetbiztonságát, de sok kérdésre nem ad teljes körű választ. Hazánk honvédelmi és biztonságpolitikai vezetése az ország számára új nemzetbiztonsági stratégiát kell, hogy kidolgozzon. A professzionális magyar honvédség megteremtése, a nem elégíti ki a katasztrófa helyzetek elhárításának, illetve a területvédelem alapvető funkcióinak követelményeit. Ezért szükségesnek tartjuk és támogatjuk a magyar hagyományokon alapuló Nemzetőrség létrehozását. A katonai pálya az utóbbi évtizedekben jelentősen veszített presztízséből. Fontosnak tartjuk, hogy hosszabb távon újra rang legyen hivatásos katonaként hazánkat szolgálni"

Hadiipar:

"Hadiipar a nemzeti iparfejlesztésért
NATO-tagságunk esélyt ad beszállítói szerepre egy nagyobb integrációban és ez esélyt ad a hadiipar fejlesztésére. A hadiipar mindenütt a világon a technológia intenzív iparágak legfontosabb megrendelője, fejlesztője. Hazánk iparpolitikája az utóbbi évtizedekben figyelmen kívül hagyta ezt a fontos szempontot. Megítélésünk szerint rendkívül fontos, mind tudománypolitikai, mind iparpolitikai, mind foglalkoztatáspolitikai szempontból a nemzeti hadiipari stratégia megfogalmazása."

kdnp.hu/celjaink/program#biztonsag

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.03.31. 19:31:52

@HoBa80: A Nemzetőrség felállítása pedig az első. és legfontosabb lépés lenne. Nézd meg a közelmúltbéli európai fegyveres konfliktusokat.
A horvát fegyveres erők a háború kezdeti szakaszában egyértelműen egy nemzetőr gárdára emlékeztettek, akárcsak az UCK Koszovóban.
És ki nyert az elvileg komolyabb, reguláris szerb hadsereggel szemben? A csecsenek is valami hasonlóval rendelkeznek. Alig tudják őket lenyomni, szemben a profi grúz hadsereggel.
Úgy néz ki, ez a mai követelmények mellett elengedhetetlen tartozéka egy a korszerű haderőnek.

abandi 2010.03.31. 19:56:57

@gloire:
A Nemzetőrség: önkéntes hébe-hóba gyakorlatozó társaság.
A Csendőrség: Helyi, állandó jelenléttel bíró fegyveres szolgálat.Semminemű nyomozati jogkör nem terheli.
Véleményem szerint.

HoBa80 2010.03.31. 20:43:45

Igaz amit mondasz, a Nemzetőrség elvű fegyveres alakulatok legyőzték a "profi"hadseregeket!a nemzetőrség szervezésénél,hatékonyságánál fontos tényező a morál,hazaszeretet(ami győzelemre vitte a horvát nemzeti gárdát ZNG, csecsen önvédelmi erőket;bár a csecsen-orosz háború végeredménye nem egyértelmű).Viszont a mai magyar tebdenciák azt mutatják hogy még az un.elsővonalbeli Honvédséget sem képesek akarják? felszerelni,feltölteni egy normál szintre,Nemzetőrségre mint külön haderőre; biztos nem tudnának/akarnának keretet szabni(esetleges új kormány se)honnan vesznek pénzt hozzá?Újabb IMF hitelekből,simán hazaszeretetből meg még háborús konfl.esetén sem mennének az emberek! Pl: a horvát mentalitás is sokat számított a délszláv háborúban, ez magyarban nincs meg !

HoBa80 2010.03.31. 20:44:43

az előbbi Komment gloirenak szolt

HoBa80 2010.03.31. 20:45:38

@gloire: Igaz amit mondasz, a Nemzetőrség elvű fegyveres alakulatok legyőzték a "profi"hadseregeket!a nemzetőrség szervezésénél,hatékonyságánál fontos tényező a morál,hazaszeretet(ami győzelemre vitte a horvát nemzeti gárdát ZNG, csecsen önvédelmi erőket;bár a csecsen-orosz háború végeredménye nem egyértelmű).Viszont a mai magyar tebdenciák azt mutatják hogy még az un.elsővonalbeli Honvédséget sem képesek akarják? felszerelni,feltölteni egy normál szintre,Nemzetőrségre mint külön haderőre; biztos nem tudnának/akarnának keretet szabni(esetleges új kormány se)honnan vesznek pénzt hozzá?Újabb IMF hitelekből,simán hazaszeretetből meg még háborús konfl.esetén sem mennének az emberek! Pl: a horvát mentalitás is sokat számított a délszláv háborúban, ez magyarban nincs meg !

HoBa80 2010.03.31. 20:54:08

@abandi: A kettő szervezet teljesen külön célú és felépítésű szervezet, csendőrség: félkatonai rendfenntartó szervezet, elsősorban vidéken, kellő tekintéllyel(Fr.o-Gendermarie,Ausztria).###
###Nemzetőrség: honvédelmi,területvédelmi szervezet,háborús, katasztrófa elhárítási célokra esetleg! kicsit gyengébb fegyverzettel,mint az első vonalbeli army,USA.ban is így van !

abandi 2010.03.31. 21:04:46

@HoBa80:
Végülis eztet mondtam én is.
Egyébként kéne még egy kifelémenekülöket segítő szervezett számonkérő csapat is!
A nevük legyen mondjuk:
Kontroll Csoport....

HoBa80 2010.04.01. 16:17:36

@abandi: Kifelé-menekülők mit takar??

HoBa80 2010.04.01. 16:21:49

@Bloodscalp: Németek szerint, Sztalin is támadásra készült No.ellen, kb. 2 héttel későbbre tervezték de a németek megelőzték őket.Én a német hírszerzés re gondoltam mikor téves és kevés információjuk volt A szovjet/orosz hátországról,mozgósítható létszámról,Mikor a németek már kb 3-4 millió hadifoglyot ejtettek,csak néztek mikor friss kipihent számukra teljesen ismeretlen orosz hadseregekkel találták szembe magukat !

HoBa80 2010.04.01. 19:48:59

@papamaci1: @Joseph Adama: Mivel löhették volna le a kém? repülőgépeket? Románia felől érkezett, magyar légvédelmi egység pedig Győrben van ! Esetleg Gripeneket küldhették volna fel, de fegyverzet híján mit ér ? És Megfelelő előrejelzés irányítás sincs ...

HoBa80 2010.04.02. 18:38:44

Az izraeli légierő két gépe szerdán(marc.17) kétszer megközelítette a Ferihegyi repülőtér leszállópályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távozott − írta a Magyar Nemzet. A repülésekről a lapnak Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője annyit mondott, hogy a gépek diplomáciai engedély birtokában voltak itt, de nem a HM illetékes az engedélyek kiadásában. A Külügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa, Balogh Dénes pedig arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy a tárca csak közvetítő szerepet játszott az eljárásban, az a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Légiközlekedési Igazgatóságának felelősségi körébe tartozik, de az NKH az írásban feltett kérdésekre lapzártáig nem válaszolt.

A Magyar Nemzet európai légi irányítási forrásokból úgy tudja, hogy a repülési tervekben 4X679 és 4X676 izraeli polgári lajstromjelek és Israeli Air Force 005 és 006 hívójelek szerepeltek, valamint „védett járat” megjelölés.

HoBa80 2011.01.31. 16:08:44

mostanában semmi érdemleges hozzászólás; fontosabb ügyek foglalkoztatják az embereket (megélhetés ;++pénzhajhászás)!
süti beállítások módosítása