MDF: országos lista, LMP: jelöltek
2010. március 05. írta: TuRuL_2k2

MDF: országos lista, LMP: jelöltek

  Bár Bokros Lajos vasárnap azt ígérte, ezen a héten az MDF minden jelöltjének meglesz az induláshoz szükséges számú ajánlószelvénye, már akkor lehetett tudni, hogy ennek valamivel kisebb az esélye, mint Orbán Viktor családi látogatásának Dávid Ibolyáéknál. Bokros talán arra gondolhatott - ilyen komoly szakértőnek nem kell ismernie a választási rendszer pontos működését és terminusait -, hogy ezen a héten már mindenhol tudnának területi listát állítani, de még ettől is nagyon távol állnak. Viszont már 99%, hogy lesz országos listájuk, mivel hat megyében már van a területi listához elegendő elfogadott jelöltjük, Zalában pedig elbírálás alatt van a második jelölt.

  Eközben az LMP is elkezdte leadni a szelvényeit (öt elfogadott jelöltjük van, hárman várnak döntésre), sőt, Bács-Kiskunban már biztosan lesz területi listájuk is. Még szűk két hetük van a gyűjtésre, a dolgok jelenlegi állása szerint nem biztos, hogy mindenhol tudnak területi listát állítani, ahogy a Jávor Benedek által reálisnak látott száz egyéni választókerület is távolinak tűnik.

  A Jobbik szerdán bejelentette ugyan, hogy mindenhol megvan a 750 ajánlószelvénye, három választókerületben azonban még mindig nem adta le, ami arra utalhat, hogy ezeken a helyeken nincsenek meggyőződve róla, hogy a 750 érvényes ajánlás is megvan-e.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr971810835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kamasuka 2010.03.05. 10:04:14

Honnan szedett össze az MDF országos listányi támogatást, ha a párt szinte nem is létezik? Érdekes ...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.03.05. 10:09:33

@kamasuka:
Az országos listához (optimális eloszlás földrajzi esetén) elég 14 képviselőjelölt... Nem olyan nagy dolog az.

bz249 2010.03.05. 10:10:15

Zalaban az elso jelolt van elbiralas alatt. Ugyanis eddig csak egy MDF-SZDSZ jelolt volt a megyeben, o meg a listaallitas szempontjabol masik part.

"A pártok közös egyéni választókerületi jelölés alapján - ugyanazon pártok részvételével - közös területi listát, közös területi listák alapján - ugyanazon pártok részvételével - közös országos listát állíthatnak. A (3) és (4) bekezdés tekintetében a területi, illetőleg országos lista állításakor a közös egyéni választókerületi jelölteket, illetőleg a közös területi listákat nem lehet figyelembe venni. Az önálló vagy közös területi, illetőleg országos listák kapcsolhatók."

dr. Sigmund Fraud 2010.03.05. 10:26:00

Azt azért tudjuk, hogy az országos listaállítás joga önmagában semmit sem ér, ha nem sikerül a megyék nagy többségében listát állítani akkor esély sincs az öt percentre, kivéve ha mondjuk Bp.-ben és Pest megyében tarolnak. Ez meg Debreczeni mester teljesítménye alapján nem tűnik sanszosnak. Szóval az MDF-SZDSZ produkció egelőre kapufának tűnik.
Az LMP meg egy vicc. Jávori Benedek duplán is az.

zoli29 2010.03.05. 10:28:07

@TuRuL_2k2:

A még hátralévő 14 nap akár elegendő időnek is tűnhet, de állítólag ebben az időszakban már nem lehet sok ajánlószelvényt begyűjteni. Ha az MDF a megyék többségében nem tud területi listát állítani, minimálisra csökken az esélye az 5% elérésére. Ahogy az LMP halad, velük már most sem nagyon érdemes számolni.

m.logic 2010.03.05. 10:30:29

Amúgy ez röhej, hogy az Mdf ennyi jelöltre országos listát állíthat.

bz249 2010.03.05. 10:30:58

2006-ban ugyanilyenkor az MDF 60-65 jeloltjet vettek mar nyilvantartasba, a vege 154 lett, ugy, hogy az utolso heten igen jo hajrat nyomtak. Ami most a vissz... ize bizonyos feltetelek valtozasa miatt kisse valoszinutlenebb.

molaris 2010.03.05. 10:33:13

Azt hiszem A Dávid- Herényi kettősnek elérkezett az idő, hogy keressenek egy jó ügyvédet. Lajos bá' pedig tündökölhet az EU- ban.:D

Héttörpe (törölt) 2010.03.05. 11:11:37

Mivel az országos listára nem szavazunk, oda csak a töredékszavazatok kerülnek, ezért ennek olyan nagy jelentősége nincsen.

m.logic 2010.03.05. 11:27:23

@Héttörpe (az SZDSZ elveszi az emberek örömét): Számít, hogy ha megkapod a szavazólapokat, egy vagy két MDF-es x-et lehet-e leadni.

asz_tapasz (törölt) 2010.03.05. 14:04:07

Nem jelent semmit, a Munkáspárt is két jelölttel játszik egyelőre, és biztos hogy idén is lesz országos listájuk.

Kopiás Attila Steve 2010.03.05. 16:35:03

@zoli29: Sokáig én is azt hittem, hogy az LMP nem fogja tudni összeszedni. Egyszerűen a saját tapasztalataim alapján vagy az első két hétben megvan a 80%, vagy buktad. Nos, ebben tévedtem.
Rengeteg LMP-s képviselőjelölt ismerősöm 600-700 kézben lévő cédulánál tart, miközben mindenhol vannak gyűjtőemberek, akiknél szintén vannak cédulák csak még nem adták le a jelöltnek hisz még gyűjtenek hozzá, azaz sok helyen már LMP-s kézben van az elegendő számú cédula csak még nem lett egy helyre összegyűjtve.
Emellett az utolsó két hétre nagy mobilizálás zajlik.
Nem követem minden jelölt helyzetét, csak páruk blogját, ebből két példa:
szombatikristof.blog.hu/2010/03/03/az_utolso_meterek
scheiringgabor.blog.hu/2010/03/04/600_felett
Meglátjuk, mindenesetre ha igaz az állításuk, miszerint a parlamenten kívüli pártként továbbra is ugyanakkora hatékonysággal tudnak gyűjteni, mint a kampány elején, akkor időarányosan kivetítve azok a helyek, ahol legalább 550-600 cédula van most kézben, azok meglesznek...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.03.05. 17:18:58

@KA_Steve:
Ez tényleg eltér attól, amit gondolna az ember... Kíváncsi vagyok, jó lenne, ha az LMP mindenhol felkerülne a szavazólapra.

Kopiás Attila Steve 2010.03.05. 17:41:13

@TuRuL_2k2: Barátaim a blogban, csodálatos időket élünk, minden kérdésünkre azonnal válasz érkezik.

Most kaptam FBon, mint az LMP csoportok 8000 tagjának egyike:

--
Kedves Szimpatizáns!

2009. április 23-án, két héttel az EP-választás előtti gyűjtés befejezése előtt csupán 8056 cédulánk volt, és vele egy álmunk, amit csak suttogva mertünk kimondani. Akkor 11.944 cédula hiányzott még és lehetetlennek tűnt a feladat. Mindenhonnan azt hallottuk, hogy az LMP el fog bukni, mégis összekapaszkodva újra lendületet vettünk. Végül átlendültünk a holtponton, 27.500-nál állt meg a számláló! Sikerült felkerülni a szavazólapra, és nagy sikerrel, 75.000 szavazattal zártuk a választás estéjét.

Bárcsak ma is 20.000 cédula kellene a sikerhez :) , mint az európai parlamenti választásnál! De az LMP történelme nem arról szól, hogy beleülünk a tutiba, a készbe. A mi sztorink arról szól, hogy küzdünk teljes erőnkkel, utolsóként is bízunk a sikerben, és amikor összefogunk, öröknek hitt falak dőlnek le előttünk. Újra és újra bebizonyítottuk, hogy az irreális csak egy szó, hogy ha valami nehéz, az csak eggyel több indok, hogy nekilássunk, és hogy a lehetetlen, Magyarországon csak a fejekben létezik. Az LMP fennállása óta minden napra megkapta a leghatalmasabb ellenséget a XXI. század Magyarországán, amit csak emberek kaphatnak: a kishitűséget. Mégis, újra és újra győzni tudtunk ellene. És ez a hatalmas ellenség idővel egyre gyengébb és gyengébb lett miattunk, miattad.

Mi a kishitűség szövetségeseinek most újra fityiszt fogunk mutatni. Két hét múlva. És Te döntesz, hogy akarsz-e velünk történelmet írni. Közhely számba megy, hogy a cédulagyűjtés a vége felé a legnehezebb. Mi egyszer már bizonyítottuk, hogy a végén tudunk nagyot dobbantani, és fordítani a meccs állásán.

Ahhoz, amit most együtt tenni fogunk, az kell, hogy pontosan lásd Te is, hol tartunk. Ezért mostantól naponta fogunk tájékoztatni a gyűjtés állásáról, és elhelyezünk egy számlálót a szazhetvenhat.blog.hu -n. A helyzetünk rendkívül nehéz. A célhoz képest szinte ugyanott vagyunk, ahol 2009. április 23-án voltunk, amikor összekapaszkodtunk és csatát nyertünk a kishitűség ellen.

A mai napon 71.411 ajánlószelvényünk van, és még 60.589 kell az országban összesen. A 20 területi lista biztosan állni fog, de nem csak ettől függ, hogy egy párt eséllyel indul-e. Nagyon sok múlik azon, hogy hány képviselője marad talpon az LMP-nek.

Nekünk azt mondták tegnap, hogy el fogunk bukni. Nyugtat minket, hogy másfél éve mondják ezt, és még egyszer sem lett igazuk. Ha igazuk lenne, velünk együtt Magyarország is elbukná – talán húsz évre előre - az esélyt a megújulásra.

Ha Te is úgy akarod, a következő két hétben kimozdítjuk sarkából az egész országot. Nem foglalkozunk többet azzal, hogy melyik párt mennyivel több cédulát gyűjtött, és hol milyen sok hiányzik még, csak azzal, hogy mindenhol kell lennie még pár száz választónak, akik ránk várnak, és esélyt akarnak adni nekünk. Akik akarják, hogy ne csak a Fidesz-MSZP-Jobbik legyen ott a következő Országgyűlésben. Akik esélyt akarnak adni arra, hogy az antikorrupciós politika, illetve az igazságosság, a fenntarthatóság és a részvétel elvei parlamenti képviseletet nyerjenek. Őket kell megtalálnunk, még 60.589 embert az országban. Kérdezzük meg a fodrászt, a zöldségest, barátokat, rokonokat és mindenkit szerte Magyarországon! Találjuk meg őket!

Ha Te is úgy akarod, holnap történelmet írunk. És évek múlva Magyarország büszke lesz ránk, hogy megcsináltuk.

Mi már döntöttünk, arra kérünk, tarts velünk a következő 14 napban!

Lehet Más a Politika

szazhetvenhat.blog.hu
LMP-s jelöltkereső rendszer: lehetmas.hu/kc

--

Ki mit gondol?

tanarseged ur 2010.03.05. 17:59:29

@KA_Steve:
"Ki mit gondol?"

Én azt, amit mindig: "gyűjtsd a cetlit, ne siránkozz". Az idézett levél nem siránkozás. Ez a helyes hozzáállás, nem pedig a "letarolták a terepet, brühühü", vagy a "morális kaució" (mert akkor már legyen inkább pénz).

Ha az LMP az összlakosságban 3-4%-os párt, akkor illik tudni összeszedni azokat a cetliket. Ha csak 1%-os, akkor nem lesz meg. Ez könnyen kiszámolható. (Az EP-hez ugye csak 20 ezer kellett, most sokkal több.)

Kopiás Attila Steve 2010.03.05. 19:33:12

@tanarseged ur: Hát fene se tudja.

Egyrészt azzal egyetértek, hogy picsogni az éles verseny pillanatában nem praktikus. Ha szar a rendszer, kritizáld akkor, amikor épp nem az a motivációd, hogy abban a pillanatban is szívsz miatta.

Mert szerintem is szar a rendszer. Pont azért, mert egy 1%-os párt (nem az LMP-re gondolok) tudjon már elindulni a választásokon. Ok, lehet, hogy nem kerül be, lehet h 0,99%-kal állami támogatást se kap, de legyen már részvételi lehetősége. Azért mert ez az út ahhoz, hogy aztán 2, 5, majd több százalékos párt legyen. Ez gyakorlatilag most is anyagi limit, amikor ha van mögötted befektetői csoport, akkor lesz megfelelő médiád és fizetett gyűjtősereged a cédula összegyűjtésére, ha nincs, akkor nincs.

Ez az, ami egyben tartja a nagy pártokat is, bebetonozza az életképtelen formákat, stb. Én speciel jobban örülnék ha inkább az a gyakorlat jelenne meg nálunk is, mint nem egy környező országban, hogy könnyebben lehet új pártot indítani akár kezdőként, akár nagy pártról leválva. Akkor még mindig ott lenne, hogy el is kell érni a választókat, nem elég a lapon rajta lenni, de legalább szervesen egymás után jönnének az akadályok. Most egy új pártnál az első(!) lépés, hogy legyen egyenletesen elosztva az országban kb 3000 annyira aktív tagod, aki hajlandó napokon keresztül kopogtatni önkéntesen. (Régi pártoknál ez ugye nem gond, pont az állami támogatásból futja fizetett alkalmazottakra. Egyszerűen szerintem nulladik lépésnek ez irreális, és egyáltalán nem segíti a politikai megújulást.

Na de ez off volt, nem az LMP-vel kapcsolatban jutott eszembe, csak a kommentedről...

tanarseged ur 2010.03.05. 20:55:33

@KA_Steve:
Oké! Nekem a picsogás és a moráliskauciózás nem tetszett, de amit most írtál, az teljesen rendben van. A cetlis rendszer a jelen formájában szerintem sem a legjobb. Lehetne pl. 750 helyett 500 vagy 250 a határ, és lehetne úgy, hogy nem a pártok gyűjtik, hanem a választópolgárok egy mellékelt válaszborítékban elküldhetik valamilyen központi szervhez (pl. egy "Ajánlószelvény-számláló Bizottsághoz", ahol persze a pártok képviseltetik magukat, hogy ne lehessen csalni). Még jobb a pénzbeli kaució, amit a jelölt visszakap, ha elér egy szintet, pl. 1%-ot. A komolytalan jelölteket ez is kiszűri, és onnantól senki sem hivatkozhat arra, hogy "elhalászták előlem a szelvényeket".

polom13 2010.03.15. 09:16:13

Márc.15.:
80.440 ajánlás
Tíz nap alatt 9000 új,ez bizony kevés lesz.

polom13 2010.03.16. 05:56:37

@polom13: márc.16.:
81.300 ajánlás
Maradt a napi kb. 900-as átlag.
Ha nem kapnak szelvényt valamelyik nagyobb párttól akkor annyi.
süti beállítások módosítása