Mi számít munkahelynek?
2010. február 22. írta: TuRuL_2k2

Mi számít munkahelynek?

  Reggeli posztunkban több kommentelőnk is felvetette, hogy szabályos-e az, hogy pártok boltokban, kocsmákban elhelyezett dobozokban gyűjtenek ajánlószelvényeket, hiszen ezek munkahelyek, s az ott történő gyűjtést tiltja a törvény. Ráadásul egy szintén mai hír szerint a budapesti 7. országgyűlési egyéni választókerület Választási Bizottsága ugyanezzel az indoklással olyan határozatot hozott, mely szerint Debreczeni Józsefnek (MDF-SZDSZ) meg kell semmisítenie a boltokban, kávézókban begyűjtött cédulákat: 

I.

G. P. a Ve. 48. §. (2) bekezdésének a) pontjában foglaltakra hivatkozva nyújtott be kifogást a Budapest, 7. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsághoz 2010. február 18-án. Beadványában előadja, hogy Debreczeni József weboldalán (http://www.debreczenijozsef.hu/a-kepviselojelolt.html) található egy olyan felhívás („Tisztelt Választópolgár” címen), amely arról ad tájékoztatást, hogy Debreczeni Józsefre hol lehet leadni az ajánlószelvényeket. Kifogást tevő szerint az felsorolt helyek munkahelyek (könyvesboltok, kávézók stb.). A tájékoztatón nincs feltüntetve az, hogy a nap mely időpontjában lehet leadni az ajánlószelvényeket, s ebből az következik, hogy nyitvatartási időben is le lehet adni azokat, tehát akkor, amikor az adott helyen munkavégzés folyik. Álláspontja szerint a honlapon feltüntetett felhívás és az ajánlószelvények gyűjtésének ilyen módja sérti a Ve. 48. §. (2) bekezdésének a) pontjában foglaltakat. Kifejti továbbá, hogy a Ve. 50. §. (1) bekezdésének c) pontja alapján a fenti helyeken munkavégzés során gyűjtött ajánlások érvénytelenek. Kéri a bizottságot, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az érvénytelen ajánlások ne képezhessék a jelölt által a későbbiekben a Bizottsághoz benyújtott ajánlószelvények részét, mivel akkor azok gyűjtésének körülményeit a Bizottság már nem vizsgálhatja.

II.

A Bp. 7. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság a kifogásban foglaltak vizsgálata során meggyőződött arról, hogy a kifogásban megjelölt internetes honlapon Debreczeni József valóban arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy az ott megadott címek valamelyikén lehet ajánlószelvényeket nevére leadni. A bizottság álláspontja szerint a honlapon ajánlószelvény leadása céljából megjelölt helyek mindegyike munkahelynek minősül. A tájékoztatón nincs feltüntetve az, hogy a nap mely időpontjában lehet leadni az ajánlószelvényeket, s ebből az következik, hogy nyitvatartási időben is le lehet adni azokat, tehát akkor, amikor az adott helyen munkavégzés folyik. A Ve. 48. § (2) bekezdésének a) pontja értelmében nem gyűjthető ajánlószelvény munkahelyen munkaidőben, vagy munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettség teljesítése közben. Fentiek alapján a Bizottság megállapította, hogy az ajánlószelvények gyűjtésének ezzel a módjával Debreczeni József megsértette az ajánlás szabályait és a rendelkező részben foglaltaknak megfelelően úgy döntött, hogy Debreczeni Józsefet a továbbiakban eltiltja az ajánlószelvények e jogszabálysértő módon történő gyűjtésétől. A Ve. 50. §. (1) bekezdésének c) pontja értelmében az ajánlási szabályok megsértésével gyűjtött ajánlás érvénytelen, ezért a bizottság felhívta Debreczeni Józsefet arra, hogy a jogszabálysértő módszerrel gyűjtött ajánlószelvényeket semmisítse meg, továbbá a megsemmisítésről 2010. február 22-én 16 óráig nyújtson be jegyzőkönyvet a 7. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottságnak címezve.

  Ez pedig az 1997. évi C. törvény 48. §, aminek az értelmezése legalábbis vitatható:

48. § (1) Ajánlószelvényt az állampolgárok zaklatása nélkül - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - bárhol lehet gyűjteni.

(2) Nem gyűjthető ajánlószelvény:
a) munkahelyen munkaidőben vagy munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettség teljesítése közben,
b) a Magyar Honvédségnél és a rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban levő személytől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben,
c) tömegközlekedési eszközön,
d) állami és helyi önkormányzati szervek hivatali helyiségében.

(3) Az ajánlásért az ajánlónak vagy rá tekintettel másnak előnyt adni vagy ígérni, valamint az ajánlásért előnyt kérni, illetőleg előnyt vagy annak ígéretét elfogadni tilos. 

  Szerintem a 7. OEVK Választási Bizottsága tévedett, amikor ennek alapján Debreczeni ajánlószelvényeinek megsemmisítése mellett döntött - a jogszabályalkotó szándéka az lehetett, hogy egy munkahelyen a főnök vagy valaki más ne szedhesse szépen össze a kollégák ajánlószelvényeit. Ha nagyon szigorúan értelmezzük a szabályt, akkor viszont pártirodában sem lehetne ajánlásokat leadni, hiszen az is munkahely (valakinek). 

Frissítés: Megérkezett avatag kolléga nem kötelező érvényű állásfoglalása, íme:

I. Elolvasva a VB 8/2010-es határozatot, egyértelmű, hogy a boltok/kávézók munkahelyek, mivel az ott dolgozó személyzet munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll és ott munkát végez. A bizottság a Ve. 48. § (2) bekezdés a) pontjára alapította a döntését, amely szerint munkahelyen munkaidőben nem gyűjthető ajánlószelvény. A Ve. ilyen betű szerinti alkalmazása kétségkívül a legbiztosabb és egyben a legkényelmesebb megoldás a bizottság számára (= ami tilos, az tilos, kérem szépen, ezt írja a törvény bötűje!).

 

II. A Ve. aláírásgyűjtésre vonatkozó tilalmi szabályai a következők (48. § (2) bekezdés):

„Nem gyűjthető ajánlószelvény:

a) munkahelyen munkaidőben vagy munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettség teljesítése közben,

b) a Magyar Honvédségnél és a rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban levő személytől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben,

c) tömegközlekedési eszközön,

d) állami és helyi önkormányzati szervek hivatali helyiségében”.

A négyes felsorolás alapján a tilalom kétirányú: a) egyrészt bizonyos helyszínekre irányul, másrészt b) egyes személyek bizonyos tevékenységeit nem lehet zavarni az ajánlásgyűjtéssel. 

Az a) és a b) pontnál a két megközelítés (hely + személyi kör) vegyítve jelenik meg. A tilalom célja nyilvánvalóan az, hogy a munkahelyek ne váljanak kampányhelyszínné, úgyszintén a hadseregnél és a rendőrségnél dolgozók munkáját se zavarják meg a kopogtatógyűjtéssel (nem beszélve az ilyen jogviszonyokban óhatatlanul jelen lévő alá-fölérendeltség veszélyeiről, adatvédelmi problémákról, stb.).

Az a) és b) pont tilalmai tehát a munkát végzőket védik attól, hogy a munka- (szolgálat-) végzés szférájában kelljen nyilatkozniuk politikai preferenciájukról. 

Ugyanakkor a határozattal érintett ügyben arról van szó, hogy a munkáltató vagy meghatalmazottja nem a munkavállalóktól gyűjti az ajánlószelvényt vagy ezt megengedi a munkahelyen, hanem a közönség előtt nyitva álló helyen (kávézó, fürdő, bolt, étterem, színház, stb.) a betérő ügyfeleknek lehetővé teszi a cédula leadását. Azaz a gyűjtés nem a munkaviszonnyal összefüggésben történik (nem az alkalmazottakra irányul), hanem külső személyekre.

 

III. A fentieket összefoglalva a határozat a Ve. szoros értelmezését tükrözi, és valljuk be, hogy lényegében kizárja a támadási felületet (a normaszöveg szerint vagylagos feltétel a munkahelyen történő és a munkavégzés közbeni gyűjtés). 

Ettől függetlenül én sokkal inkább pártolnék egy olyan megengedőbb jogértelmezést, hogy a munkavállalóktól a munkahelyükön nem gyűjthető kopogtató, azonban ezt a tilalmat nem vonatkoztatnám a létesítmény szolgáltatásait igénybe vevő közönségre, azaz a munkavégzésre irányuló jogviszonnyal nem érintett külső személyekre. Szóval mindenképpen érdemes lenne megfellebbezni – márcsak a jövőre szóló gyakorlatot is eldöntendő (a kifogásolt technikával valamennyi politikai erő él) –, hogy a követendő értelmezést és megközelítést magasabb fórum mondja ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr331780398

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: OVB: Minden hely munkahely 2010.02.24. 07:35:17

  Nem csak minket foglalkoztat a probléma, hogy vajon mi számít munkahelynek az ajánlószelvény-gyűjtés szemponjából, hétfői ülésén az Országos Választási Bizottság is foglalkozott a kérdéssel, sőt, állásfoglalást is hozott róla. Az állásfogla...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

osborne 2010.02.22. 11:44:00

Jogsegély DJ-nek? :)

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2010.02.22. 11:55:23

Egyetértek, baromság. Bennem is rögtön a pártiroda ötlött fel.
Sőt, ott azzal súlyosbítva, hogy a dolgozótól valószínűleg el is várják, hogy az adott pártra szavazzon. Diktatúra, elnyomás! Egy párt aktivistáját arra kötelezik, hogy nyíltan támogassa a pártját!

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.22. 12:03:02

Egyetértek. Szerintem a "munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettség teljesítése közben," kitétel személyi hatálya az ajánlószelvényt átadó választópolgárra és nem az ajánlószelvényt átvevő választópolgárra vonatkozik.

Mármint megvalósulhat a befolyásolás akkor, ha a munkahelyemen, a munkaidőmben veszik át a kc-t a főnököm orra előtt. De az én - mint a kc átadója - szempontjából irreleváns, hogy ahova éppen leadom a szelvényt, az másnak a munkahelye.

Persze más kérdés, hogy ha ezen logika szerint a munkahelyen dolgozó munkavállalótól ugyan nem kérik el a szelvényt, de azt látja, hogy óránként három ember állít be az X párt kc-jával, az őt milyen módon befolyásolja.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.02.22. 12:29:18

Nyilvánvaló ostobaság ez a határozat. Az megint más kérdés, hogy az a vállalkozó, munkáltató sem komplett, aki holmi politikai cetlik guberálását, alkalmazottai politikai hasonszőrűségét előbbrevalónak tartja, mint a minél szélesebb vendégkört és a minél rátermettebb munkaerőt. De hát hülyének lenni alapjog.

latte · http://midterms.blog.hu 2010.02.22. 12:32:53

"munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettség teljesítése közben"
Ezek szerint fizetett gyűjtőket is tilos alkalmazni, hiszen ők munkavégzés közben gyűjtik a cetlit.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.02.22. 12:33:52

@Dr. Zerge:
Miért zárná ki ez a minél szélesebb vendégkört? Szerintem nem olyan jelentős dolog, ha le lehet adni egy párt számára az ajánlószelvényeket valahol - engem nem zavar.

Cook kapitány 2010.02.22. 12:54:33

Baromság.

Az utcán is tilos ezek szerint gyűjteni, mert az meg az utcasprők munkahelye.

Cook kapitány 2010.02.22. 12:55:02

utcasprők = utcaseprők

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.02.22. 13:06:50

Az OVB-t most nevezte ki a Parlament, 1 fő Fideszen,a többi balos.

Ha nem lehet boltokban, üzletekben gyűjteni, akkor hol lehet? Na hol? Csak pártirodákban...

Kiknek nincs elegendő pártiroda? Pl. LMP, Jobbik ...

Már várom, mikor semmisítik meg az LMP-s, Jobbikos cédulákat is ...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.02.22. 13:10:45

@zero:
Ezt a döntést nem az OVB hozta, hanem egy helyi VB.

jan 2010.02.22. 13:16:35

Bodoky grupómiltonos cikkét hagy linkeljem már be ide, nagyon off, de kötelező elolvasni:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/02/22/kemeny_porno_rom-mania_balatonring/

szürkemókus 2010.02.22. 13:17:22

Na, akkor majd felvesz egy jegyzőkönyvet, hogy megsemmisített 10 db-ot...

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.02.22. 13:23:44

Ahogy egy másik blogon olvasom a Jobbik és az LMP is munkahelyeken gyűjt. Öreg hiba. Nehoyg ezzel szívassák meg a 2 ujoncot és ezért ne kerüljenek be a parlamentbe...

@Cook kapitány: az utcaseprőnek munkahely, ne is gyűjtsön ott az utcaseprő :)

Oblomov 2010.02.22. 13:24:45

@Cook kapitány:
"b) a Magyar Honvédségnél és a rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban levő személytől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben"

A rendőr bácsik taxativan említve vannak. De pont a könyvtár az a helyszín, ahol ők is leadhatják a kc-t. Hacsak nem kapják szolgálati feladatul az olvasást. :)

Kopiás Attila Steve 2010.02.22. 13:34:47

Egyetértek a poszttal. A konkrét törvény jogértelmezésében is, valamint a demokratikus elvek nézőpontjából is. Elég fura lenne, ha nem lehetne ajánlócédulát gyűjteni olyan helyen, amit legalább 1 ember a világon a munkahelyének tekint, gyakorlatilag a magánlakások maradnának (ha nincs személyzet!), hiszen az utcán, közösségi helyeken és pártirodákban dolgoznak emberek. Elég komikus lenne, szamizdat-hangulat, pult alatt csempészett cédulák... :+)

Arra viszont tényleg jó lenne figyelni, hogy a munkahelyi hierarchiával ne történhessen visszaélés, főleg ugye közszférában, főlegfőleg azokon a helyeken ahol eleve a munkahely felelős a cédulák kihordásáért (posta, vidéki önkormányzatok stb).

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2010.02.22. 13:35:29

A határozat óriási baromság. A világ legtermészetesebb dolga, hogy - ha a tulaj engedi - kitehetek egy dobozt a kocsmában vagy akárhol, amibe a szimpatizánsok bedobhatják a kopogtatójukat. Ez az égvilágon senkit nem zavar. Ha a határozat országos érvényű lenne, lényegében minden pártot meg lehetne baszni.
A konkrét esetben arról lehet szó, hogy sem Steinernek, sem Rogánnak nem érdeke, hogy Debreczeni elindulhasson, és telebeszélhesse a kerületet a hülyeségeivel. Így aztán kicsesztek vele.

Francois Pignon 2010.02.22. 13:42:57

Ez is érdekes: "a bizottság felhívta Debreczeni Józsefet arra, hogy a jogszabálysértő módszerrel gyűjtött ajánlószelvényeket semmisítse meg"
Mondhatja azt is, hogy az adott helyeken senki sem adta le az ajánlást, és egyet sem semmisít meg.
Igazából teljesen ellenőrizhetetlen a dolog, a választót sem kérdezhetik meg hol és kinek adta a cédulát.

nyg 2010.02.22. 14:36:55

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni: Akkor ezek szerint ortvosi rendelőkben, patikákban is lehet ajánlószelvényeket gyűjteni?

Oblomov 2010.02.22. 14:41:11

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni:
azér Debreczenit 2006-ban is utólérték valakik egy besugóváddal. 2008-ig kellett vakarózni, h. tisztázza magát.

"A HavariaPress akkor a beszervezés indokaként azt is közölte: Debreczeni József középiskolai tanárként meg nem engedhető intim kapcsolatot ápolt diákjaival, illetve többek között azt is felrótta, hogy az állambiztonsági szervek utasítására lépett be az MDF-be. A hírt a Magyar Nemzet és a Hír Tv is átvette, illetve feldolgozta."

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.22. 16:22:32

Debreczenitől én is viszolygok, az egész kopogtatócédula-gyűjtés baromság (ha pl. ügyfélkapus regisztrációhoz kötötten, csak interneten lehetne ajánlani, az tényleg átrendezné a pártstruktúrát), de ez a döntés valóban méltó Észak-Abszurdisztán fővárosához.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.02.22. 17:24:25

Ökörség szerintem is az adott szabályzat ilyen módon való értelmezésének a kifordítása. Sőt én eleve inkább csak így engedném. Aki akarja elviszi és bedobja valahol, de ne zavarják az embereket a saját lakásukban.

Higany 2010.02.22. 19:24:27

A BP 07. OEVK VB. tagjai komoly szövegértelmezési nehézségekkel küzdhetnek, vagy csak szimplán sunyik...

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2010.02.22. 22:48:50

@Oblomov: Nehezen vádolhatnál minket, hogy Debreczeni-fanok vagyunk, de mi úgy tudjuk, hogy az ügynökvádra semmiféle konkrét bizonyíték nem került elő. Nem ezzel meg a kopogtatókkal kéne őt csesztetni, hanem szarrá kell verni a választáson.

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2010.02.22. 22:51:11

@nyg: Közintézményben (pl. orvosi rendelőben, könyvtárban) nem kéne engedni a gyűjtést. A patika határeset; szerintünk tiltani ott sem kéne, de a patikusok komoly emberek, szerintünk saját érdekükben nem engednének gyűjtést a boltjukban. A kocsmák, kávézók teljesen rendben vannak.

Oblomov 2010.02.23. 00:40:41

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni:
Az ügynökvádra még Viktor is csóválta a fejét anno, és a HírTv & MN is kicsengetett 1 millát Joskának kompenzációként.
Ha ezek után mégis Steiner lenne az, aki DJ elindulását akarná most akadályozni, azt furcsálnám. Persze ti is "érdekekről" beszéltek, de akkor sem hiszem, h. Steiner azt szeretné, ha Krumpli kutya pereputtya direktben csak őt verné tönkre. Főleg úgy, hogy Jóska már eleve elkotyogta, nem zárkózik feltetlenül el egy második fordulós visszalépéstől.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.02.23. 07:58:59

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni: az Ibolya közönsége nem várna ezzel a választásokig.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.02.23. 08:38:01

Nu, az OVB-nél sincs értelmes ember. index.hu/belfold/2010/valasztas/ovb_tilos_kocsmaban_es_konyvesboltban_ajanloszelvenyt_gyujteni/
Szép kilátások, mondhatom.

Az külön érdekes, hogy miközben elképesztő szemellenzővel értelmezi a szabály leírt bötűit, s jut a világ legostobább konklúziójára, aközben szerinte az értelemszerű, hogy a jelölő szervezetek által fenntartott munkahely nem esik a szabályozás hatálya alá.

Egyik részről tehát a munkahely az még akkor is munkahely, ha egy egyéni cég egyszemélyes trafikja és minden arra járó az ekképpen egy munkahelyre keveredett, ahol is tilos cetlizni, másrészt valami, ami sehol sincs leírva, az szimplán értelemszerű, punktum. Anyjuk redvás valaga.

Halkan szólok, hogy van ám olyan törvényünk, miszerint munkahelyen a pártok nem tevékenykedtnek, inkluzíve nem is kampányolhatnak,meg biza munkahely, de a trafik, újságosbódé is, annak az oldalán sem lehet akkor hirdetni, de a villanyosmegállóban, busz seggén sem, és egyáltalán, mindenki húzzon haza, vagy a pártirodába!

OVB, jövőnk záloga, te!

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.02.23. 08:38:56

@Oblomov: "Krumpli kutya pereputtya"

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
süti beállítások módosítása