Programajánló: szlovák-magyar kapcsolatok
2010. február 16. írta: TuRuL_2k2

Programajánló: szlovák-magyar kapcsolatok

  Holnap, azaz 17-én 18 órától a fővárosi Kossuth Klubban (Múzeum utca 7., a Kálvin tértől egy percre) a Társadalomtudományi Társaság a magyar-szlovák kapcsolat történetéről szóló vitaestet rendez. Ajánljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr611763084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bloodscalp 2010.02.16. 13:42:34

Szlovák részröl senki?:)

jó kis téma lesz így a szlovák-magyar kapcsolat:)

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.02.16. 13:49:27

Rátok fér komolyan!
Remélem tényleg el is mentek.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.02.16. 13:52:59

Itt olvasgathattok addig is:

tra.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=35

(Persze ez azért egy cseppet magas az itt kommentelő átlagnak.)

VISSZAVENNI CSALLÓKÖZT!!! Brat' sa Žitný ostrov! 2010.02.16. 13:55:44

Vissza kell követelni a magyarok lakta - tehát lényegében az első bécsi döntésnek megfelelő - területeket Szlovákiától.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.02.16. 14:02:31

@VISSZAVENNI CSALLÓKÖZT!!! Brat' sa Žitný ostrov!:

"a magyarok lakta - tehát lényegében az első bécsi döntésnek megfelelő - területeket"

Ember, azóta volt egy világháború, egy lakosságcsere, egy iparosítás, az ezzel járó népesség mozgással, asszimiláció.

Elég lenne ha közigazgatási szinten hivatalos lenne a magyar nyelv, ahol erre valós igény van. És egy (vagy több) magyar többségű megye (vagy bármely elnevezésű közigazgatási egység Dél-Szlovákiában) a többit elvégezné Schengen.

Téglagyári Megálló 2010.02.16. 14:33:12

@Jobb híján MDF-es:

Hagyjuk mán ezt az EU-optimizmust. A többi kommentelő lenézését meg különösen.

[nev] (törölt) 2010.02.16. 14:57:14

nemzetiségi parlamentek kellenének hosszútávon. a magyarok gyűljenek össze pesten, a szlovákok meg pozsonyban. függetlenül a trianoni határoktól.

a gazdaságirányítást az unióra, és helyi szinten a városokra kell bízni. a piac a városnak fizessen (helyi) adót, a városi közintézmények pedig az államnak (aka. a kincstárnak). és ebből legyen az állam szolidáris a leszakadó térségekkel. (a magyar iskola a magyar államnak fizeti az adót, a szlovák a szlováknak. a piac pedig a városnak.)

modhatnám úgy is, hogy liberális gazdaságpolitikára van szükség. ahol az állam és a piac közvetlen kapcsolata megszűnik. és ennek a politikának a sikere hat ki jótékonyan a kultúrára.

fordítva szerintem nem megy. hiába lesz itt akármilyen kulturális együttműködés, a recesszió romba dönt minden szomszédsági politikát. és ennek a kisebbségek látják a kárát. magyarországon, és erdélyben a cigányok, a felvidéken és a délvidéken pedig a magyarok.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.02.16. 15:14:59

@[nev]:

"magyarok gyűljenek össze pesten"

Minek annyit utazgatni? Elég a legközelebbi komolyabb várost, ahol többségben vannak kinevezni vonzáskörzet székhelynek.
A szlovákiai magyarok ne akarjanak a szlovák politikába beleszólni! Ők szoritkozzanak a saját területük szabadságára. Az legyen az együttműködési feltételük: az a szlovák barát, testvér, aki nem akar szlovákosítani. Aki elfogadja, hogy a magyarok magyarul beszélnek, azzal lehet mindkét fél részére gyümölcsöző együttműködés.
A szlovákoknak le kell nyelniük azt a békát, hogy a csehek segítségével kibrusztolt Nagy-Szlovákia nem vált és nem is fog etnikai Szlovákiává válni. Az etnikai Szlovákia kisebb, mint a jelenlegi Szlovák Köztársaság.

Amúgy szerintem van létjogosultsága egy etnikai Szlovákiának, de északibb tartomány határral, a déli sávban engedni kell a magyar jelleget.

Bloodscalp 2010.02.16. 15:36:09

most nézzem, hogy Terra Recognita...?

lehetne Reconquista is:))) egy "békés" 5 ország közti megbeszélés...szlovákia,románia,szerbia,ausztria...:P

[nev] (törölt) 2010.02.16. 16:12:24

én azt mondom, hogy komárom és révkomárom egyesüljön, és kapjon akkora önállóságot, mint régen egy szabad királyi város. mentesüljön a feudális kötöttségektől. legyen helyi adó, és a város közintézményei, a magyar iskola, és kórház, és persze a szlovák is fizessen adót a magyar, illetve a szlovák államnak. de maga a város az maradjon önálló.

tudom, hogy ettől messze vagyunk, mert ez a jelenlegi felfogástól eltér, de európa évszázadokon át nagyjából így működött. oké nem volt social security. de ettől még minden monarchia kvázi egy nemzetközösségként volt, ahol a nemzetsiégek önálló tartományi parlamanentekkel rendelkeztek. de ezeknek a tartományoknak a határát nem kell a térképen filctollal meghúzni, mindenki eldönti, hogy melyik tartományi parlamentbe küld képviselőt.

ehhez persze az állam (a kincstár) szerepét jelentősen korlátozni kellene, és a városok szerepét erősíteni. ez ugye a gyenge állam, és erős városok (helyhatóságok) koncepciója. ami a klasszikus liberális (urbánus) elképzelés. és ez tökéletes összhangban áll a konzervek javaslatával, hogy minden városban legyen erős iparkamara, legyen erős polgárság, és a város az egyházakon keresztül legyen szolidáris a környező falvakkal. illetve az államon keresztül a leszakadó kistérsekkel. ez ugye egy hálózatos gazdaság, ami liberális alapvetés. nyilván le fognak zsidózni itt azonnal.

[nev] (törölt) 2010.02.16. 16:17:02

szerintem a helyhatóságokban (és nem a parlamnentben) való együttműködés a kulcsa a megbékélésnek, a kulturális
eszmecserékből kiindulva sohasem lesz értelmes szomszédságpolitika. az mindig olaj lesz a tűzre. majd valami érdemleges ott elhangzik, és félremagyarázzák. vagy nem hangzik el semmi érdemleges. nagyjából erre lehet az ilyeneken számítani.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2010.02.16. 23:39:50

Ha van olyan magyarországi magyar csoportosulás, ami kivétel nélkül mindenkinél jó hírnevet szerzett magának a Felvidéken (beleértve a szlovákokat), akkor az a Terra Recognita. Erősen ajánlott rendezvény.

greybull 2010.02.17. 13:58:03

szlovák - magyar iszony...

La Serenissima 2010.02.17. 23:53:49

milyen volt? szerettem volna menni, dehát a focibajnokik...

greybull 2010.02.18. 09:33:51

az a baj, hogy mentalitásban mi is elszlovákosodtunk egymással szemben. Hangsúlyozom: mentalitásban. A baloldal pont úgy gyűlöli a jobboldalt, mint a tótok a magyarokat. (Fordítva nem így van.)
Elemezni kéne, hogy mi van a mélyben emögött az eszelős zsigeri gyűlölet mögött? Kisebbrendűségi érzés, önértékelési zavarok, a lopott holmi elvesztésétől való páni félelem, vagy mi?

Bloodscalp 2010.02.18. 12:19:24

@greybull: politikai haszonszerzés?

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.02.22. 08:16:28

Már 2007-ben is elbeszéltek egymás mellett, lett valami változás ahhoz képest?

index.hu/tudomany/tortenelem/trianon07042/
süti beállítások módosítása