A köd múltja 3. - Jó kormányzás, józan ész, maastrichti kritériumok és Isten ajándéka
2010. január 03. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

A köd múltja 3. - Jó kormányzás, józan ész, maastrichti kritériumok és Isten ajándéka

 Na, véget értek az ünnepek, igyekeztünk többé-kevésbé fehér ember módjára viselkedni, bár voltak határeset pillanataink. Még akkor is megőriztük emberi méltóságunkat, amikor azt olvastuk, hogy egyeseknek a karácsonyról is a holokauszt meg a belbudai antiszemiták jutnak az eszébe, meg azt, hogy Bajnai Gordon a maszületett bárány perspektívájából értékeli az ország helyzetét.

 Ünnepekek négy évvel ezelőtt is voltak, így - folytatva sorozatunkat - az MTI-archívumban utánanéztünk, akkoriban mit tettek politikusaink az ország karácsonyfája alá. 2005 decemberének második felében ez történt: 

 

Hiller szerint Kóka az MSZP és az SZDSZ közös jelöltje lehetne
Budapest, 2005. december 15., csütörtök

Hiller István elképzelhetőnek tartja, hogy Kóka János gazdasági miniszter az MSZP és az SZDSZ közös jelöltje legyen a parlamenti választásokon. (...) Kóka Jánost "tehetséges, energikus, ennek az országnak az érdekeit szem előtt tartó politikusnak látom, nem bánnám, hogyha közös jelölt lenne, de minden megállapodáshoz legalább két fél kell" - mondta szocialista pártelnök. (...) Kóka János a Nap-kelte következő vendégeként a felvetésre azt válaszolta, hogy ezek a kérdések nem egyéni szinten, hanem a pártok között dőlnek el, de az SZDSZ-nek a fő célja a liberális értékek bemutatása. Az SZDSZ-nek 15-20 százalék közötti pártnak kell lennie - jelentette ki. Beszámolt arról is, hogy előzetes felmérést végeztek, amelyből az derült ki, hogy a szavazók a Kóka János névre sokkal több szavazatot adnának le, mint magára a liberális pártra. (...)

 

 

MSZP 31 százalék, Fidesz 29 százalék december elején - Századvég-Tárki
Budapest, 2005. december 15., csütörtök

A teljes népesség 31 százaléka támogatja az MSZP-t, míg 29 százalék a Fidesz-t december elején - tartalmazza a Századvég Politikai Elemzések Központja és a Tárki Rt. közös kutatása (...) A biztos szavazók 44 százaléka adná le voksát az MSZP-re, és ugyanennyien a Fidesz-re szavaznának. (...) Az SZDSZ teljes népességen belüli támogatottsága decemberben 3 százalék, míg a biztos szavazó pártválasztóknak 4 százaléka szavazna a liberális pártra. Az MDF esetében a novemberben mért 2 százalékos támogatottság 1 százalékra esett vissza mind a teljes népesség, mind a biztos szavazók körében. Hasonlóan kiegyenlített Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor miniszterelnöki alkalmassági mutatója is. Decemberben mindkét nagy párt potenciális miniszterelnök-jelöltjének alkalmassági indexe növekedett, így jelenleg a szavazókorú állampolgárok 34 százaléka
Orbán Viktort, 33 százaléka pedig Gyurcsány Ferencet tartja alkalmasabbnak az ország vezetésére (...)

 

 

Almássy: égető szükség van az MDF emberközeli, felelős politikájára
Budapest, 2005. december 15., csütörtök

Almássy Kornél, az MDF alelnöke, az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) elnöke szerint égető szükség van az MDF emberközeli, felelős politikájára, és igazi szakítópróba lesz a 2006-os országgyűlési választás, amikor eldől, szakít-e a magyar választó "a demagóg, populista, felelőtlen" politikával. (...) Az IDF aktivisták a sajtótájékoztató végén kötélhúzási performance-t adtak elő, amelynek eredményeként szétszakadt a kötél, demonstrálva, hogy az MDF álláspontja szerint hova vezet Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor küzdelme.

 

 

Fidesz 35, MSZP 32 százalék december elején - Medián
Budapest, 2005. december 15., csütörtök

A teljes választókorú népesség körében a Fidesz 35, az MSZP 32 százalékos támogatottságot mondhatott magáénak december elején - áll a Medián közvéleménykutató-intézetnek az e heti HVG számára készült felmérésében. A választani tudó "biztos" szavazók körében a Fidesz 47, az MSZP 44, az SZDSZ 5 százalékon áll (...) "Decemberben folytatódott az utóbbi fél év alapvető tendenciája, az MSZP támogatottságának lassú növekedése" állapította meg a lap a december 2 6. között készült országos reprezentatív felmérés eredményeit kommentálva. (...) Orbán Viktort az emberek 49, Gyurcsány Ferencet a 47 százaléka "látná szívesen fontos politikai szerepben". Gyakorlatilag nincs különbség, ha az emberek arra válaszolnak, hogy kettejük közül ki az alkalmasabb a miniszterelnöki posztra.

 

 

Az önkormányzati képviselők számát csökkentené az MSZP
Budapest, 2005. december 16., péntek

Huszonöt százalékkal csökkentené a helyi önkormányzati képviselők számát 2010-től az MSZP - mondta Pál Tibor, a párt országgyűlési képviselője, a törvénymódosítás egyik kezdeményezője pénteken az MTI-nek. A Fidesz szerint felére kell csökkenteni a magyar politikai osztály létszámát a parlamentben és az önkormányzatokban is. (...) Szijjártó Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője az MTI-vel azt közölte: pártja álláspontja továbbra is az, hogy felére kell csökkenteni a magyar politikai osztály létszámát a parlamentben és az önkormányzatokban is. A luxusbaloldal olcsó, hatékony államról beszél, tettei azonban gyökeresen ellentmondanak a szép szavaknak, a Medgyessy-Gyurcsány-kormány ugyanis a pazarlás, a méregdrága önreklámozás kormánya - olvasható a közleményben.

 

 

Kiss Péter: sikeres az EU-támogatások felhasználása
Budapest, 2005. december 17., szombat

Az elmúlt években sikeres volt az európai uniós támogatások lehívása - mondta Kiss Péter (...) A kancellárminiszter úgy vélekedett: az előttünk álló 8-10 esztendőben fog eldőlni, milyen lesz Magyarország a következő két emberöltőben. Úgy vélte, olyan nagyléptékű változásokra nyílik lehetőség, mint amit a kiegyezés időszaka hozott az országnak. (...)

 


Simon Gábor: csökkenő különbségek a leggazdagabbak és a legszegényebbek között
Budapest, 2005. december 17., szombat

A kormányfő a baloldali jóléti rendszerváltás sikereként értékelte a leggazdagabbak és a legszegényebbek közötti jövedelemkülönbség csökkenést - mondta Simon Gábor, az MSZP országos választmányának elnöke a testület budapesti ülését követő sajtótájékoztatón. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Tárki felmérésére hivatkozva közölte, hogy az elmúlt 15 évben először az elmúlt két évben csökkent a leggazdagabb és a legszegényebb családok közti jövedelmi különbség és csökkent a szegénység - közölte a választmányi elnök
az ülésen elhangzottakról. (...) A választmányi elnök közölte: a testület tagjai a tanácskozás helyszínére ajándékokat hoztak, amelyet az állami gondozásra szoruló gyermekek VIII. kerületi intézetének adnak át karácsonyi meglepetésként.

 

 

EU-költségvetés - Gyurcsány Ferenc: a mostani EU-támogatás három és félszeresét sikerült megszerezni
Budapest, 2005. december 17., szombat

Magyarországnak 2007-et követően a mostani EU-támogatások összegének három és félszeresét sikerült megszerezni - mondta Gyurcsány Ferenc szombaton Budapesten.
A miniszterelnök az MSZP választmányi ülésén közölte: ezzel az EU-tagországok versenyében, az egy főre vetített támogatások mértékét tekintve, a 25 tagállam rangsorában a második. (...) Elmondta: a 2007 és 2013 közötti költségvetésben Magyarország számára jutó összeg annyi, mint az összes államadósság fele. (...) Hozzáfűzte: Magyarországon a következő tíz évben a teljes lakásállományt felújíthatják. (...) Gyurcsány Ferenc szerint ez a pénz kétszerese annak, amit a második világháború után a Marshall-terv keretében biztosítottak volna. Ezért is mondhatjuk, hogy hibázik az, aki azt mondja, Magyarország számára van élet az unión kívül - tette hozzá. Az uniós források miatt a magyar erőforrásokat a társadalmi felzárkóztatás baloldali programjára fordíthatja az ország - közölte a kormányfő (...)

 

 

 

Szalai Pál-emlékdíj - hat kitüntetett
Budapest, 2005. december 17., szombat

Hatan részesültek Szalai Pál-emlékdíjban szombaton, a szociáldemokrata közíróról elnevezett elismerést Hiller István, az MSZP elnöke adta át a párt székházában rendezett ünnepségen - tájékoztatta Hanti Vilmos, az MSZP emberjogi és gyermek tagozatának vezetője az MTI-t. A 2003-ban elhunyt közíróról elnevezett díj "jelképe annak, hogy az MSZP vezetősége is fontosnak tartja a szociáldemokrata értékek kinyilvánítását". Az oklevéllel és emléktárggyal járó kitüntetést az idén Andressew Iván publicista, ifj. Donáth Ferenc, a Nagy Imre Társaság budapesti szervezetének elnöke, Ferge Zsuzsa szociológus, Goffa Mihályné pedagógus, Szekeres Judit, a ViWal Tanoda - Fogyatékkal Élők Műhelyének elnöke és Vitányi Iván szociológus-politikus kapta. (...)

 

 

Hiller: az MSZP felkészült a választásokra
Budapest, 2005. december 17., szombat

Az MSZP felkészült a 2006-os választásokra - mondta Hiller István, az MSZP elnöke szombaton a párt országos választmányának ülésén Budapesten. "Jó kormányzással, energikus politizálással megteremtettük a sikeres választási kampány esélyeit" - fogalmazott a politikus. (...) Hiller István azt mondta: azokat az eredményeket, amelyeket az emberekkel közösen létrehoztak, meg fogják védeni. (...) A 13. havi nyugdíj kapcsán azt mondta: "ha valakitől nem kell félteni a 13. havi nyugdíj intézményét, tőlünk nem. Mi gondoltuk ki, mi fogalmaztuk meg, mi terjesztettük be, mi valósítottuk meg." (...)
 

 

 

OGY - Napirend előtt
Budapest, 2005. december 19., hétfő

(...) Lendvai Ildikó (MSZP) azt mondta: ezer milliárd forinttal több a nemzeti jövedelem idén, mint tavaly. Ebből kerülhetett "az ország karácsonyfája alá" útravaló ösztöndíj kétezer gyereknek, új lakásszerzési támogatás negyvenezer fiatalnak, életjáradék több ezer idős embernek, a panellakás felújításának lehetősége ötvenezer családnak és új autópálya-szakaszok - fűzte hozzá. A szocialista politikus szerint "egyesek talán idén is azt hitték, a majmoké a világ, és alábecsülték az ország IQ-ját". (...)

 


OGY - Interpellációk (1. rész)
Budapest, 2005. december 19., hétfő

(...) Élő Norbert (MSZP) interpellációjában arról beszélt, hogy Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének egyes kijelentései a hazai és nemzetközi közvéleményben "komoly megütközést" keltenek. Felidézte, hogy Orbán Viktor azt mondta: a kormány 2004-ben meghamisította az EU-ba kijuttatott költségvetési adatokat, 2005-ben megint valótlan számokat közölt a kormány, és ez vonatkozik a 2006-os évre is, már előre láthatóan. Mire alapozhatta kijelentését Orbán Viktor? - tette fel a kérdést a szocialista képviselő. Molnár Albert, a Pénzügyminisztérium államtitkára válaszában közölte: nem mondott igazat Orbán Viktor, amikor azzal vádolta a kormányt, hogy hamis adatokat küldött ki az EU-nak. Ilyet az Európai Unió soha nem állított - tette hozzá. A képviselő a választ elfogadta. (...)

 

 

Szociáldemokrata alcímmel jelenik meg a Népszava
Budapest, 2005. december 19., hétfő

Szociáldemokrata napilap - ezt az alcímet viseli karácsonyi számától kezdve a Népszava, amely örökös tiszteletbeli főszerkesztővé választotta Fejtő Ferenc történészt, írót, újságírót, a szociáldemokrata mozgalom "nagy öregjét". Ezt Németh Péter főszerkesztő jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Hiller István, az MSZP elnökének jelenlétében hétfőn, Budapesten. 

A kormányfő kiemelte, hogy a magyar baloldal az elmúlt években folyamatosan gazdagodott és erősödött; ma széles, sokszínű szellemi áramlat közössége, amely a korábbinál jobban megtanulta megbecsülni különbözőségeit, és elfogadni, hogy van egy közös, összetartó idea. Gyurcsány Ferenc hozzátette, hogy ma a polgári és népi baloldaliak, szociáldemokraták és szocialisták egyaránt megférnek a baloldalon, s azt szeretnék, ha a sokféle baloldali gondolat ebben a sokszínűségben jelenne meg. Kijelentette: szüksége van a magyar baloldalnak a Népszavára, egy erős, független, kritikus hangra, amely azt is tudja, hogy a kritika iránya a demokrácia, a szabadság hiánya. Hiller István a napilapot az új magyar szociáldemokrácia fontos részének nevezte.

(...)
Németh Péter főszerkesztő úgy értékelte: az 1873-ban alapított lap életének fontos állomásához érkezett. "A Népszava elkötelezett baloldali, szociáldemokrata lap volt mindig, és elkötelezett baloldali, vagy mondhatnánk úgy is, balliberális lap jelenleg is" - mondta, hozzátéve: ez nem jelenti azt, hogy hozzáértő kritika nélkül, hamisan felfogott elvhűségből mindig egyetértenének azzal, amit a baloldal cselekszik. (...) Fejtő Ferenc (...) reményét fejezte ki, hogy hozzájárulhat a szociáldemokrácia eszméjének képviseletéhez, és hasznára lehet az ordas eszmék elleni küzdelemnek. Az eseményen együttműködési megállapodást írt alá a szociáldemokrata értékek közös képviseletéről a Népszava részéről Németh Péter, és a Kelemen Gyula Alapítványt képviselő Kapolyi László. (...)

 

 

Kuncze Gábor nagyváradi kifütyülése a tolerancia fontosságára hívja fel a figyelmet Lakatos Péter szerint
Bukarest, 2005. december 19., hétfő

Erdély a történelem során mindig híres volt a toleranciáról, most is meg kell tanulni ezen a tájon normálisan tárgyalni egymással - mondta hétfőn az MTI-nek Lakatos Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője annak kapcsán, hogy néhány nappal ezelőtt egy általa szervezett nagyváradi rendezvényen egy tucatnyi fiatal kifütyülte Kuncze Gábort. (...)
 

 
 

 

Gallup: a Fidesz 31, az MSZP 24 százalék december második hetében
Budapest, 2005. december 20., kedd

A teljes választókorú népesség körében a Fidesz 31, az MSZP 24 százalékos támogatottságot mondhatott magáénak a december második hetében készült vizsgálat adatai szerint - áll a Magyar Gallup Intézet honlapján található kutatási jelentésben. (...) Az SZDSZ híveinek aránya a teljes népességen belül három, az MDF támogatottsága pedig két százalék. A Gallup szerint, "ha csak a határozott pártpreferenciával rendelkezők közötti arányokat vizsgáljuk, akkor itt a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben nőtt, és most 11 százalékos".
 

 

 

Újhelyi: uszítóak Kerényi Imre szavai
Budapest, 2005. december 20., kedd

Közveszélyesek és uszítóak azok a mondatok, amelyeket Kerényi Imre színházi rendező a Fidesz Változás 2006 nevű kampányában hangoztatott - mondta Újhelyi István, az MSZP országgyűlési képviselője, a párt alelnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón. A Fidesz toborzókampányának egyik, celldömölki állomásán olyan mondatokat mondott Kerényi Imre, amelyek közveszélyesek, uszítóak és hátborzongatóak - jelentette ki a kormánypárti képviselő. A sajtótájékoztatón lejátszották a celldömölki televízió felvételét. A tudósítás szerint az MDF celldömölki szervezete és a Jobboldali Közösségek november 21-i rendezvényén a rendező többek között azt mondta, hogy Magyarországon ma szabadságharc van, amit a jobboldalnak meg kell nyernie. A tudósító szerint Kerényi Imre arról is beszélt, hogy aki szereti a hazáját, az lépjen be a polgári körök hadseregébe. A Fidesz Isten ajándéka, viszont az MSZP és a SZDSZ magyarellenes politikát folytat, és ha ők győznek, "forradalmat csinálunk". (...)

 

Burány Sándor: a jövő évi nem "konfekció költségvetés"
Budapest, 2005. december 21., szerda

(...) Burány Sándor sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy hosszú idő óta először nagyon is Magyarország testére szabott költségvetés készült. A büdzsé annyi társadalmi problémát vesz számba, amennyit az adott körülmények között egyáltalán számba lehetett venni - tette hozzá. A szocialista politikus kiemelte: a magyar gazdaság jövőre változatlanul gyorsan, mintegy négy százalékkal fog növekedni - ez lényegesen meghaladja az uniós átlagot -, és ugyanennyivel emelkedik majd a bérek és a nyugdíjak vásárlóereje is. Hangsúlyozta, hogy jövőre olyan nyugdíjkorrekció-sorozat kezdődik, amelynek révén igazságosabb nyugdíjrendszert hoz létre a kormány.(...) Jövőre nem egyszerűen csökken az infláció, hanem - mint Burány Sándor mondta - olyan alacsony értéken, két százalékon marad egész évben, ami "emberemlékezet óta a legalacsonyabb árnövekedés". A következő évben emellett csökkennek az adók: az utóbbi évek egyik legátfogóbb, ötéves adócsökkentési programja kezdődik el - mondta Burány Sándor, hozzátéve, hogy ennek az egyik legfontosabb eleme az általános forgalmi adó kulcsának öt százalékpontos csökkenése. Kitért arra is, hogy jövőre megszűnik a tételes egészségügyi hozzájárulás, növekszik és a korábbinál lényegesen igazságosabbá válik a családtámogatási rendszer, emelkednek és igazságosabbá válnak az otthonteremtési hozzájárulások. (...)

 

EMBARGÓS ELHANGZÁSIG (várhatóan 22.00 óráig): Gyurcsány szerint az államigazgatási reform feltétele a kormányalakításnak
Budapest, 2005. december 21., szerda

(...) Gyurcsány Ferenc a közszolgálati televízió délután rögzített műsorában elmondta: a kormány és szakértői stábja már másfél hónapja dolgozik azon, hogy az első száz nap ne az egyszerű, könnyen teljesíthető szociális lépesekről szóljon, hanem elkezdődhessen az államigazgatást, az állam működését átalakító fontos reformok sorozata. "Én ehhez fogok felhatalmazást kérni, és csak akkor alakítok kormányt, ha a frakciók aláírják ezeket a törvényeket, és azt mondják, ha beterjeszted, én támogatom. Ha nem támogatják, akkor  majd keresnek maguknak más kormányfőt" - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy jobbnak tarja a koalíciós kormányzást, mert úgy véli, "az a jó és kiszámítható, hosszútávú politika, amelyben vannak ellensúlyok", a koalíciós kormányzás pedig a kabineten belül teremti meg ezeket. Mint mondta, az MSZP-t arra bíztatja, hogy a lehetető legtöbb mandátumot, és ha lehet abszolút többséget szerezzen. Ugyanakkor hangsúlyozta: "nagyon szeretné", ha az SZDSZ bekerülne a parlamentbe. Hozzátette: ha ez megtörténik, akkor a "világ legtermészetesebb dolga", hogy a közös kormányzást folyatni kell. (...)

 

 

Kuncze Gábor a 2005. év eredményeiről
Budapest, 2005. december 22., csütörtök

Ebben az évben tovább csökkentek az adók, folytatódott az oktatási rendszer átalakítása, nyilvánossá váltak a közérdekű adatok és csökkent a bürokrácia - emelte ki az idei év liberális szempontból fontos eredményeit az SZDSZ elnöke évértékelő sajtótájékoztatóján csütörtökön. Kuncze Gábor a kormányzati ciklus egészére visszatekintve hangsúlyozta: a szabad demokraták 2002-es fő választási ígéretei lényegében egy kivétellel mind teljesültek. (...) Mint mondta, ebben a kormányzati időszakban nem valósult meg a liberálisok által szorgalmazott egészségügyi reform, mert a javaslatukkal egyedül maradtak. A több biztosítós egészségügyi rendszer megvalósítása, az egykulcsos adórendszer bevezetése, valamint a kisebb, olcsóbb állam kialakítása a következő ciklus kormányzati feladatai lesznek az SZDSZ szerint. (...) Kuncze Gábor ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy az SZDSZ tudatosan kerülni fogja a negatív kampányt. (...)
 

 


A jövő tavaszi magyarországi választások esélyeiről írt a Die Presse
Bécs, 2005. december 23., péntek

A jövő tavaszi magyarországi parlamenti választások esélyeiről jelentetett meg cikket pénteken a Die Presse című osztrák napilap. (...) A szerző idézte Orbán Viktort, aki a közelmúltban kijelentette, hogy érzi a puskapor szagát, hogy valami van a levegőben, és hogy nagy dolgok vannak készülőben. Az osztrák újságíró szerint Orbán kijelentései felbátorították a Fidesz-MPSZ-hez közeli sajtót. Példaként idézte a Magyar Nemzet című  lapot, amely össztüzet zúdított a miniszterelnökre, egy vezércikkében kerek-perec nem csak betegnek, hanem idiótának nevezte a miniszterelnököt. (...)  [A Die Presse] Idézte Lengyel László politológust, aki szerint Gyurcsány és Orbán számára is drámai következményekkel járna a választási vereség. Egyikük pártja sem riadna vissza attól vereség esetén, hogy piros lapot mutasson fel pártvezetőjének. A tudósító úgy látja, a miniszterelnök már most arra törekszik, hogy Orbánt személyesen diszkreditálja. Iskolamesteri hangnemben ő és az MSZP is már hetek óta szélkakasnak nevezi a Fidesz-MPSZ vezetőjét, aki politikai véleményét úgy forgatja és változtatja, ahogy éppen a szél fúj. A végső következtetése pedig az, hogy Orbán se nem komoly, se nem szalonképes. (...)

 

 

Szonda Ipsos: MSZP 29 százalék, Fidesz 28 százalék
Budapest, 2005. december 23., péntek

A teljes lakosság körében a szocialisták támogatottsága 29, a Fideszé 28 százalék a Szonda Ipsos december közepén végzett felmérése szerint. (...) Az aktív választók körében mind a nagyobbik kormánypárt, mind pedig a nagyobbik ellenzéki párt támogatottsága 45-45 százalékos. Az SZDSZ-re az összes választókorú megkérdezettek 3 százaléka szavazna, míg az MDF-re 2 százalékuk. Bejutási esélyei a kis pártok közül leginkább az SZDSZ-nek vannak - a biztos pártválasztók körében 4 százalékon áll, az MDF 3 százalékon. (...)

 

 

MSZP: csökkent a szegénység Magyarországon
Budapest, 2005. december 29., csütörtök

Csaknem 110 ezerrel csökkent a szegények száma Magyarországon az idei év végére 2003-hoz viszonyítva - közölte szakértői elemzésre hivatkozva Újhelyi István csütörtökön Budapesten. (...) A kormány és az MSZP 2006-ban is folytatja ezt a politikát: jövőre a családok és a gyermekek támogatására 485 milliárd forintot fordít a költségvetés - tette hozzá a szocialista politikus. (...) "Miközben a Fidesz a kormány ellen harcol, ezenközben a szocialisták a szegénység ellen küzdenek. Miközben a Fidesz a tényekkel vitatkozik (...), mi az elmondott tények ismeretében dolgozunk ki további programokat a magyarországi szegénység enyhítése és felszámolása érdekében" - mondta a politikus. (...)
 

 

 

Veres János: a magyar GDP növekedése 3 százalékponttal meghaladhatja az EU-ét
Budapest, 2005. december 30., péntek

Veres János pénzügyminiszter az MTI-nek adott év végi nyilatkozatában úgy értékelte: Magyarország gazdaságának bővülése a mostani, illetve a jövőbeni folyamatok tükrében tartósan 3 százalékponttal magasabb lehet, mint az Európai Unió éves növekedési rátája. (...) Az infláció ütemének elmúlt időszakbeli alakulását sikertörténetnek nevezte a pénzügyminiszter. Veres János 2005-ben éves átlagban 3,6 százalékos, a következő évben pedig 2 százalékot meg nem haladó inflációval számol. (...) A pénzügyminiszter szerint a következő évi adóreformok, köztük kiemelten az áfa felső kulcsának 25 százalékról 20 százalékra való csökkentése, a személyi jövedelemadó felső kulcsának 2 százalékpontos mérséklése hozzájárul az ország versenyképességének javításához. "Érdemes lesz jobban dolgozni és itthon többet fogyasztani" - mondta Veres János. (...) Az államháztartásról szólva elmondta: a Parlament által a következő évre elfogadott büdzsé szigorú költségvetést jelent, amelyet lehet teljesíteni. A pénzügyminiszter úgy látja: "teljesülni fog az államháztartás 2005-re vonatkozó pénzforgalmi, illetve eredményszemléletű előzetesen várt hiánya is, azaz az uniós módszer szerint - az ESA 95 elszámolás alapján - 2005-re 6,1 százalék lesz a GDP-arányos eredményszemléletű államháztartási deficit". (...) A pénzügyminiszter szerint a következő évben végig szigorúan figyelni kell a központi kiadások terv szerinti alakulására. Veres János a 2005. év legfőbb sikerei között említette azt, hogy az Országgyűlés elfogadta az ötéves adóreform lépéseit, amelyek középtávon is kiszámíthatóvá teszik az adózási környezetet. "A Pénzügyminisztériumba történt kinevezésem óta sikerült kézben tartanunk a költségvetési folyamatokat, 2005 júniusa óta minden egyes hónap kedvezőbb államháztartási egyenleggel zárt, mint ami a prognózisokban szerepelt" - mondta Veres János. Hozzátette, hogy ehhez a központi kiadások szigorú kézben tartására volt szükség (...) Az Európai Unióhoz benyújtott módosított konvergencia-programmal kapcsolatban kiemelte: az ország gazdasági teljesítménye, az adóreform révén versenyképesebb magyar gazdaság alapján reálisan várható az, hogy az ország 2008-ra teljesíteni tudja a maastrichti kritériumokat.

 

 

Magyar Bálint: az SZDSZ a józan ész garanciája
Budapest, 2005. december 30., péntek

Magyar Bálint szabad demokrata ügyvivő szerint az SZDSZ a józan ész garanciája lesz a következő országgyűlési választásokon is. (...) A szabad demokrata politikusok bemutattak egy plakátot, amely különböző színű Magyarország-térképekkel ábrázolja pirossal "a bátorság országát", narancsszínnel "a tekintély országát", valamint kékkel "az én országomat". Magyar Bálint és Fodor Gábor ez utóbbit olyan országként értékelte, ahol nyugodtan, kiegyensúlyozottan lehet élni. (...) A politikus értékelése szerint "hazánkat, Magyarországot józan ésszel kell szeretni", amely felelős gazdaságpolitikát jelent, ami figyelemmel van a költségvetési egyensúlyra. A miniszter kitért arra, hogy az SZDSZ bekerülése a parlamentbe a koalíció folytatását jelentheti, illetve azt, hogy a következő liberális-szocialista kormány nekiáll azoknak a reformoknak, amelyek ebben a ciklusban még nem kerültek sorra. Ebből a körből a politikus kiemelte az egészségügy reformját, az önkormányzati és közigazgatási reformot, valamint az emberi jogok kiteljesedését, különös tekintettel a nemek közötti esélyegyenlőségre, amelyben álláspontja szerint Magyarország még "igen hátul kullog". Fodor Gábor úgy értékelte, hogy az SZDSZ kulcsszerepet játszott
ebben a koalícióban. (...) Mint mondta, ez az a párt, amely mindvégig kiállt az euró 2010-es bevezetése mellett, ami nem csak arról szól, hogy milyen pénzzel fizetünk, hanem hogy milyen a gazdaság egyensúlya. Fodor Gábor a szabad demokrata érdemek közé sorolta a liberális miniszterek tárcáinak működését, különösen az Oktatási Minisztériumét, ahol véleménye szerint "történelmet ír" a szegregációellenes, esélyegyelőség-párti oktatáspolitika.

 

(Az illusztrációkat a gyakorikerdesek.hu szerda délelőtti terméséből szedtük.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr961629682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Téglagyári Megálló 2010.01.03. 08:58:17

Már megint ez a rengeteg pornográfia! Magyar Bálint, Kóka János, uhh!

táltos 2010.01.03. 09:00:24

Jó kis válogatás!
Érdekes, hogy némelyik közvéleménykutatónál a Fidesz vezetett és tényleg visszahozta Fletó a "szarból".
A következő kampányban csak ezeket kellene összerakni a mostani nyilatkozataikkal összepárosítani (most is csupa dicshimnuszt zengedeznek) és nyomni ezerrel a népnek!
Ja, hogy a nép az olyan, mint az illusztrációban? Már régen mondom, hogy ebben az országban nincs remény. Ilyen szavazópolgárokkal akár még az mszp is nyerhet az idén.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2010.01.03. 09:41:58

csak a töltelék szöveget olvastam el ...
kééész :DDDDD
a tavaszi szavazás miatt meg senki se rinyáljon, a képlet egyszerű: földbe kell döngölni a geci maszop-ot ...

Zetek 2010.01.03. 09:51:03

@táltos: Akkor olvas el még egyszer. Még a közvéleménykutatók is fej-fej melletti küzdelmet jövendöltek. Akkor még csak az ország volt a Fletó által megénekelt szarban és nem a pártja. Azon pedig felesleges sápítozni, hogy a választók jelentős része a pénztárcájuk szerint szavaz. 2006-ban még nem érzékelték a bajt, ma már igen.

stulquec 2010.01.03. 10:06:46

A legutolsó magyar bálint nyilatkozat nagyon odaüt! Szerintem ki kéne plakátolni ezeket a birka népnek! Mivel a nép már kurva régen nem emlékszik rá, hogy mi volt 2005 végén!

Bell & Sebastian 2010.01.03. 10:38:30

Értem én, annyit tudnak ezek a kormányzásról, mint Móriczka a szexről:

Rengeteg mosakodással jár mindkettő.

Bábolna még Fidesz-kézben van? Biztos megvan még valahol az a recept, nosza! (by Grift)

Preskin 2010.01.03. 11:10:00

Nyiha és nyihaha !

"Lehet prostikkal kuffantani szekér nélkül? Hogy?"

Ez a velők veleje ittend !-)
www.youtube.com/watch?v=_G2rOkA2POc

Bloodscalp 2010.01.03. 11:29:47

Ez az utsó seggnyalások egyike?:)
szexuálisan enyire alul vagytok?:) ájh

Bloodscalp 2010.01.03. 11:30:41

ok kampány van, megértettem

zoli29 2010.01.03. 12:57:04

Az akkori közvéleménykutatások azért erősen cáfolják azokat, akik szerint most is ugyanaz a helyzet, mint négy éve.

MSZP-Fidesz 31:29 (Tárki)
MSZP-Fidesz 32:35 (Medián)
MSZP-Fidesz 24:31 (Gallup)
MSZP-Fidesz 29:28 (Szonda)

Most:

MSZP-Fidesz 11:37 (Tárki)
MSZP-Fidesz 16:40 (Medián)
MSZP-Fidesz 14:35 (Szonda)

Négy éve lényegében fej-fej mellett volt a két nagy, most a legkisebb mért különbség is 21% a teljes lakosság körében.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.01.03. 13:12:15

Tónibazmeg, az a karácsonyi cikk teljesen rendben van. Megköszönöm, hogy megőrizted az emberi méltóságodat, és nem zsidóztad el magad a jászol felett.

eeepunk 2010.01.03. 14:38:58

Egyértelmű, hogy ez a cikk KK&TT szexuális elfojtottságának (vagy aberrációjának) kivetítése.
Mert én tudok a sorok között olvasni. ;)

Rikki Harcos 2010.01.03. 14:44:30

zseniális! a faszméretekről szóló kérdések összekapcsolása a faszokkal, zseniális

negeev 2010.01.03. 15:57:15

A cikk büntet!
A fiú, akinek 12 cm-es farka van és csak lányok válaszát kéri a kérdésére, tényleg a legnagyobb!

@eeepunk: Kálmánékban, biztos van egy kis biszexualitás is. Már a korábbi bejegyzéseiknél is érezhető volt a ferdeség. XD

Preskin 2010.01.03. 16:49:39

@Tehetetlen Dodó:

Jajj má', ne má' !

Ez a negeev zsibbasztó rája lépje !!

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2010.01.03. 17:00:19

@Tehetetlen Dodó: Hát amelyik a faszával a szádba' motoszkál.
Haha, ezt beszoptad!

Shulc 2010.01.03. 17:21:59

Megy itt a móka:)

Tényleg, mennyi lehet egy átlagfideszes farokmérete?

Utána sort keríthetünk a többi párt (hím)tagjaira is:)

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2010.01.03. 17:33:54

@Shulc: Az MSZP-seknél a méret nem számít, mind nyuggerek, örülnek, ha vizelni tudnak. A jobbikosoknak lehet, hogy nagy, viszont ők sem használják, mert ha kielégítő szexuális életük lenne, nyilván nem lennének jobbikosok. Az SZDSZ-eseknek közepes lehet, de mindannyian tudjuk, hogy ők mit csinálnak vele. A fideszeseké is közepes, és ők - figyelembe véve a családi adókedvezmény iránti rajongásukat - rendeltetésszerűen használják. Tippünk szerint a legnagyobb az MDF-eseknek van.

Preskin 2010.01.03. 17:41:50

@Shulc:

Sztem a zellen faszságaival igenyesenaranyos,perzse
sziggorúan békeidőben.
(Nna de ez a balos ferdeség a fecskéktől szvsz,
beteges !-)

Shulc 2010.01.03. 18:03:38

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni:

"ha kielégítő szexuális életük lenne, nyilván nem lennének jobbikosok. "

LOL!!!

Egyébként ha jobban megnézzük, és nemcsak pártok hanem népcsoportok terén, akkor sztem legnagyobb farkuk a cigány néptársainknak van. Sok magyar lány tudna örömmel a hangjában (óh, igazi férfi!) beszélni arról, hogy a kisfarkú magyar csávójára -aki lehet épp jobbikos :D- ráunva milyen az, amikor egy igazi izmos, roma telivér megkúrta őt azzal a hatalmas farkával.

PS:

Én azért az átlag SZDSZ-esnek közepesnél többet adnék. Mondjuk egy tizes skálán (ahol az 5 az átlag, 10 meg a King-Kong) egy hetest.

Tehetetlen Dodó 2010.01.03. 18:25:22

@stalien: @Kínai Kálmán és Trágár Tóni:
Haha, sikerült nektek egy kis örömet szereznem, meg vagyok elégedve!

elfelejtette 2010.01.03. 18:34:46

"Veres János: a magyar GDP növekedése 3 százalékponttal meghaladhatja az EU-ét"

Kosz, Jani! Isten eltesse a gazdasagi novekedeshez ertok partjat!

Preskin 2010.01.03. 18:48:00

@Tehetetlen Dodó:

:-))

Tuttam én, hogy tuttad, ........... !-)

Google 2010.01.03. 18:59:05

A két lánnyal együtt kérdezem: hogyan "verjük ki egymást egymás fejéből", uraim?
Ha jól értettem, már nincs sok hátra, mi móka, kacagás. Jaj de kár!

negeev 2010.01.03. 21:12:38

@Tehetetlen Dodó: Ezt tényleg csúnyán beszoptad. XD

Tehetetlen Dodó 2010.01.03. 21:14:20

@negeev: Jó, legközelebb majd kirakok egy szmájlit.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.01.03. 21:33:58

Én gyanútlanul jönnék közéletet élni, erre maguk itt mindenfele intenzív szexuális tevékenységeket folytatnak. Ez borzalom!

tewton 2010.01.03. 21:47:36

@Tehetetlen Dodó: mért, ha kint a szmájli, nem fog keresni a feri?

negeev 2010.01.03. 21:52:22

@mefisto: Ez csakis Tóniék rossz hatása!

dpthrt 2010.01.03. 22:42:25

Az átlag szdsz-est hogy kell érteni, nettó vagy bruttó? Nem vágom...

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2010.01.03. 22:50:28

no, bakker, ha mán itten a fidexesch blog-on nyomulunk ... , akkor fogadjátok soxeretettel a zúj pártindulót :DDD

www.youtube.com/watch?v=xXRvhrAXxvQ

cutcopy 2010.01.03. 23:59:28

Csak nem szerepel a sok lebukott közvélemény kutató /szonda, medián/ akiknél feketén dolgoztattak és régi adatokat használtak fel..?

"A kérdés:
Lányok veletek is előfordul, hogy reggelente úgy ébredtek, hogy a kezetek a bugyitokban van? :-(
Nem tudom ez mitől van de elég kellemetlen... nincs valami ötletetek?"

Válasz: Tán nem kéne bugyiban aludni!

Bell & Sebastian 2010.01.04. 00:15:24

@dpthrt:

5 csillagos! :)))

- Doktor úr! Meg lehet állapítani egy lány járásából, hogy már nem érintetlen?
- Mér'? Tán sántít?

(egykori Ifjúsági Magazin, Dr. Veres Pál)

bryan 2010.01.04. 16:09:19

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni:
" Tippünk szerint a legnagyobb az MDF-eseknek van."
Ez biztos valami ízléstelen utalás Schmuk Andorra. :)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.04. 16:20:30

Baszki, ti itt jópofiztok, miközben a világban drámai események zajlanak a cigány-magyar megbékélés jegyében:
www.blikk.hu/data/cikk/2/00/78/67/cikk_2007867/liptai_cikkbe1.jpg

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.04. 16:50:29

@bryan:

Egyébként Schmuck (ck-val a végén) hihetetlen tömegeket bír mozgósítani:
elég, hogy ha elindul gyalog, és már hatalmas tömeg mozdul vele egyirányba:o)))

Archenemy 2010.01.04. 18:44:24

Bázeg ezek a kérdések csak arra voltak jók, hogy egy kurva szót ne olvassak el a cikk maradék részéből! :p

greybull 2010.01.06. 11:06:06

A legelső bejátszáshoz visszanyúlva: mostohalány esetén egy jó kérdés van: beszállhatok én is?
süti beállítások módosítása