MSZP20 - Folytatás
2009. október 07. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

MSZP20 - Folytatás

Az MSZP alakuló kongresszusa

A kongresszus állásfoglalása a Magyar Szocialista Pártról

1989. október 6-10.


  Hazánk történelmében lezárult a Magyar Szocialista Munkáspárt nevével fémjelzett korszak. A szocializmus eddig volt koncepciója, a sztálini eredetű rendszer felélte minden társadalmi, gazdasági, politikai és erkölcsi tartalékát, alkalmatlan arra, hogy lépést tartson a világ fejlődésével. Ezzel az MSZMP mint állampárt története véget ért. Az átfogó és gyökeres társadalmi, gazdasági és politikai megújuláshoz elengedhetetlen, hogy belőle új párt alakuljon.

  A kongresszuson létrejövő új párt kíméletlen őszinteséggel szembenéz elődje múltjával. Elhatárolja magát a bűnöktől, a tévesnek, hibásnak bizonyult elvektől és módszerektől. Szakít a bürokratikus pártállam rendszerével, a demokratikus centralizmus elvével. Az alakuló új párt ugyanakkor az MSZMP-n belüli reformtörekvések örökösének tekinti magát. Maradéktalanul vállalja az emberi fejlődés egyetemes értékeit, a humanizmust, a szabadságot, a demokráciát, valamint az értékteremtő munka tiszteletét.

  Folytatója a szocialista és kommunista mozgalom időtálló hagyományainak, magáénak vallja a szolidaritás és a társadalmi igazságosság elvét. Ugyanakkor vallja, hogy a társadalmi igazságosság és az emberi szabadságjogok eszméi nem állíthatók szembe egymással. Nem engedhető meg az sem, hogy a piac ellenőrizetlen erői felülkerekedjenek a szociális és kulturális értékeken.

  A párt egyik örököse a magyar progresszió legjobb törekvéseinek, a haza és haladás eszméinek, a Duna-menti népek sorsközössége gondolatának. Szoros és szerves kapcsolatot kíván fenntartani mind a reformra törekvő közép- és kelet-európai baloldali pártokkal, mind pedig a világ reformkommunista, szocialista és szociáldemokrata pártjaival.

   Az új reformpárt a saját munkájuk alapján jövedelemben részesedők, a kisvállalkozók, magyar és más nemzetiségű honfitársaink pártja. Működésének elvei közé tartozik a világnézeti és politikai türelem, az áramlatok szabad és önkéntes szövetsége.

   Pártunk állampártból korszerű baloldali szocialista mozgalommá, a tagsága által ellenőrzött politikai tömegpárttá válik, amely kezet nyújt minden demokratikus, haladó magyar erőnek, s egyúttal az európai baloldal szerves részének tekinti magát. Kész a demokratikus szocializmus céljait követve, a jogállam törvényeit mindenkor tiszteletben tartva, valamennyi együttműködésre vállalkozó erővel összefogni, hogy az ország kijusson a válságból. Hozzá kíván járul a vegyes tulajdon, a szociális piacgazdaság és az önkormányzatok rendszerére támaszkodó többpártrendszerű parlamenti demokrácia kiépítéséhez.

  A gyökeres politikai megújulást a kongresszus a párt elnevezésével is kifejezésre kívánja juttatni. A jogfolytonosságot fenntartva bejelenti a Magyar Szocialista Párt megalakulását.

  A Magyar Szocialista Párt meg kívánja tartani és hívja soraiba mindazokat, akik egyetértenek programjával, elfogadják alapszabályát.


***
 

  A kongresszus után kerüljön sor a Magyar Szocialista Párt bejegyeztetésére. Az MSZP megalakítása a tagsági viszonyt is érinti. Ezért 1989. október 31-ig össze kell hívni az alapszervezeteket. Aki a párt alapszabályát és programnyilatkozatának alaptételeit elfogadja, s ezt aláírásával hitelesíti, az megerősíti, hogy a Magyar Szocialista Párt tagja.

  Az MSZP tagjai 1989. november 10-ig szabad választásuk alapján - szükség szerint - hozzák létre alapszervezeteiket, s kezdjenek hozzá a tagtoborzáshoz, az új párt szervezéséhez. A taggyűléseken készítsék el a tagság nyilvántartását, adják ki az új tagkönyveket, válasszák meg vezetőiket és küldötteiket, vitassák meg a választásokra való felkészülés módját.

  (A kép az MSZP alakuló kongresszusán készült. Forrás: retronom.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr851432041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli29 2009.10.07. 08:33:56

"magyar és más nemzetiségű honfitársaink"

Már akkor sem mozogtak otthonosan a témában.

DexterMorgan78/Séfbácsi 2009.10.07. 08:40:03

"Szakít a bürokratikus pártállam rendszerével, a demokratikus centralizmus elvével."
azt hiszem ezt újra fel kellene ismerniük, mert amit az utóbbi években a közigazgatásban és a döntéshozásban összebarmoltak az valami iszonyat. a gyurcsány féle centralizálás pontosan szembement mindenféle észérveknek, persze ha centralizálják a döntéseket, az azt is jelenti hogy diszponálni tudnak mindenféle pénzek felett.....úgyhogy a következő lépés, hogy az mszp-t fogják átnevezni. a nyilatkozat szövege már meg van, kisebb módosítást kell csak eszközölni rajta.

2009.10.07. 08:40:18

@Zoli28: Úgy látszik, ugyanaz a mondat ragadta meg a figyelmünket, csak én a "saját munkájuk alapján jövedelemben részesedők, a kisvállalkozók" résznél nyerítettem fel.

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2009.10.07. 09:18:51

Azért akad a szövegben jó pár másik gyöngyszem is.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.10.07. 09:23:22

Hogy összekössük a tegnapi hírrel, íme itt olvasható Lendvai Ildikó ünnepi cikke az MSZP20-ról:
nol.hu/velemeny/20091007-evfordulo_-_sorsfordulo
Szemelvények:
"1994-ben a Horthy-nosztalgiákhoz képest, 2002-ben a koronaúsztatáshoz, a Torgyán-koalíció képtelen korszerűtlenségéhez képest, 2006-ban Mikola szinglizéséhez képest az MSZP - joggal - a modernizáció harcosának számított. Egyben elvárták tőle a nagyobb biztonságot és a jobb szociális körülményeket is. Komoly bizalmi törést okozott, amikor két alkalommal: a Bokros-csomag idején, majd 2006-tól kezdve kiderült, hogy a kettős vállalás (pláne a világválság körülményei között) nem azonnal és egyszerre valósul meg. Most megint többfelé vezethetnek az utak. Van út, ami egymással szembefordítaná a modernizációt és a szociális biztonság igényét. Különösen a mi régiónkban újra hódíthat az ún "szocinaci": az Európa-ellenes, modernizációellenes nacionalista-szocialista kevercs, ami némi ígérgetős populizmussal ízesítve még kapós is lehet a politikai piacon. Csak éppen mérgező.

A "szocinaci" zavaros eszmerendszeréből nálunk inkább az egyszerre balról és jobbról előző Fidesz válogat. Balosabb a balosnál, ha bankárkormányt emleget, átkozza az offshore-ozókat és a milliárdosokat (kivéve persze a sajátjait), de bezápult jobboldali nosztalgiákat ápol, amikor szinte hadat üzenne a szomszédoknak, zsigerből utálná az oroszokat, testével védi a turult, és játssza a kiskakast az IMF és Európa előtt."

"A tagolt politikai rendszer híve vagyok. De ha a parlamenti erőviszonyok úgy hozzák, és ameddig úgy hozzák, a szélesebb tábor zászlóvivőjének szerepét is vállalni kell. Orbán Viktor álma volt a jobboldalon az "egy a tábor, egy a zászló" modellje. Ebben kudarcot vallott. Mi soha nem ezt akartuk. De ha a baloldal jövője mellett a demokrácia és a modernitás jövőjét is védeni kell, akkor ez is dolgunk lesz, remélhetőleg másokkal szövetségben. Akkor sem visel majd uniformist a tábor. Akkor is több a szín, ha egy a zászló.

Hogy ma még nem vagyunk ilyenek? Hogy kevés bennünk a "politikai szexepil" a sokféle baloldali, pláne a sokféle demokrata ide vonzásához? Tudom. Attól, hogy büszke vagyok az MSZP történelmi teljesítményére, még éppúgy fel tudom sorolni az összes, fintorgást kiváltó nyavalyánkat, mint bármely közepesen intelligens sóhajtozó. De válasszák velünk együtt ők is a nehezebb utat! Segítsenek és erősítsenek. Üljenek egy asztalhoz velünk és egymással is (az se könnyű), és ha kell, verjék is azt az asztalt. Mert ez a párt olyan lesz, amilyenné alakítjuk. Hűséges baloldaliak, erős közösséget akaró demokraták, helyüket kereső progresszívek."

Boldog szülinapot!

tevevanegypupu 2009.10.07. 09:51:07

Kepmutato undormany. Es meg inkabb ha az eltelt husz evet nezzuk.

orsi00 (törölt) 2009.10.07. 10:03:08

Már az első mondata hamis, még mindig az MSZMP nevével fémjelzett korszakot nyögjük!

kispufi 2009.10.07. 10:03:19

phü, ez a lábszag... ez még a régi, vagy már az új? vagy még mindig ugyanaz?

DexterMorgan78/Séfbácsi 2009.10.07. 10:30:48

@elGabor:
Ildikó nénnye mindig azt felejti el hogy az említett fideszes offshoros emberkék nincsenek kormányzati pozícióban, nem vállalnak állami szerepet.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.10.07. 10:31:19

Szeretném felhívni a figyelmet egy fontos tényre. Az állásfoglalás maga mondja ki azt, amit folyton emlegetni szoktunk, és a baloldal felháborodottan utasít vissza minden alkalommal. Nevezetesen azt, hogy az MSZP az MSZMP utódpártja. Tessék, itt a hivatkozás. Az utóbbi 20 év alapján pedig eldöntheti bárki, hogy az alakváltó MSZMP-re bármilyen formájában van-e szüksége a XXI. magyar társadalomnak. Szerintem nincs.
Felhívom még a figyelmet a "jogfolytonosságot fenntartva" kitételre.

DexterMorgan78/Séfbácsi 2009.10.07. 10:35:12

Egyébként vicces mikor orbánt szapulják az táboros hasonlat miatt, miközben kifejezetten baloldali pártként meghatározott gyűjtőpárt csak az mszp létezik, ugye a szadeszék a liberálisok (csak nekem tűnik szánalmasnak ez a meghatározás?:)

DexterMorgan78/Séfbácsi 2009.10.07. 10:38:15

@Elpet:
Na igen, hol is van a rengeteg pénz amit az mszp örökölt az mszmp-től? persze meg van az csak átalakult, ott van céghálóban, a médiában. Miért van az, hogy valahogy mindig ott húzódik az összetartozás bárhová nézünk? (gondolok itt a heti válaszban megjelent fényképre amin demszky és juszt lacika állnak egy kormányzati üdültetésen, természetesen a pártállam idején)

evil overlord (törölt) 2009.10.07. 10:52:07

"A szocializmus eddig volt koncepciója, a sztálini eredetű rendszer felélte minden társadalmi, gazdasági, politikai és erkölcsi tartalékát, alkalmatlan arra, hogy lépést tartson a világ fejlődésével."
A sztálinizmus egy kicsit elmaradott, csináljunk faceliftet elvtársak.

"Szakít a bürokratikus pártállam rendszerével, a demokratikus centralizmus elvével."
Csak az a gond, hogy semmi demokrácia nem volt benne. Köztudott, hogy a "népi" egy fosztóképző :))

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.10.07. 11:13:17

"A kongresszuson létrejövő új párt kíméletlen őszinteséggel szembenéz elődje múltjával. Elhatárolja magát a bűnöktől, a tévesnek, hibásnak bizonyult elvektől és módszerektől."

Baloldali erények: az igazság kíméletlen feltárása, kritika és önkritika, bátor szembenézés, brutális őszinteség. Ezért nem kell meglepődni Feri merészen felívelő karrierjén sem. Ő csak a klasszikus haladó baloldali erényeket, a baloldal megújulásra való képességét, progresszív reformer jellegét testesítette meg.

Mivel a baloldal bátor, őszinte, önkritikus stb., ezért bármennyit is hibázik, azt mindig korrigálja, hiszen ők azok, akik jót akarnak, 1952-ben éppúgy, mint 1957-ben vagy 2005-ben. Ezért jobb lenne, ha piszkálódás helyett bíznánk bennük, mert ha esetleg, netán, mégis hibáznának, akkor azt úgyis korrigálnák, mint már annyiszor. Ráadásul - és ez a fontos - a hibáikat mindig őszintén beismerik, nem ritkán még bocsánatot is kérnek értük. Egy-két kisebb "hiba, torzulás" miatt elfordulni a baloldaltól árulás lenne.

bz249 2009.10.07. 11:15:39

@dzsucseharcos: "Ráadásul - és ez a fontos - a hibáikat mindig őszintén beismerik, nem ritkán még bocsánatot is kérnek értük. "

Ez nem olyan nagy dolog, még a hüjevallásosak is szoktak bocsánatot kérni. Na de a baloldal sokkal gyorsabban megteszi ezt, alig hűlt ki a Népek Nagy Tanítója, már el is ismerték, hogy bizony még Dzsugasvili elvtárs is tévedett néha.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.10.07. 11:17:50

baszki, sok a duma

(igen, az orosz 'duma'-ra is gondolok)

eeepunk 2009.10.07. 11:25:04

Srácok, a kép vicces, a szöveg nem.

kackia 2009.10.07. 11:33:18

"belőle új párt alakuljon."
Szerintem meg el kellene takarodnia az összes szellemi fogyatékos marxista buzinak. Mitől lettek ezek újak, mer tattól szerintem nem , hogy kiradírozták a Munkás iniciálét. Ugyanúgy koszorúznak tömeggyilkos síremlékeket, min régen és éneklik a proli indulót, Bajnaival az élen, és pont ez ne irritálja az ember hányó szervét, ez a hazug morál amit az ostobábbja még mindig nem akar látni.Nyugat Európa jobb országaiban a fiatalság szellemi érése úgy szokott lezajlani, mesélte nekem néhány jobboldali, gondolkodni képes svéd, ( az belefér, hogy az ember komcsi és anarchista addig még fiatal,úgy 20-on éves koráig, de legkésőbb 30 körül, ha van egy kis sütni valója és gerince akkor meg szokott jönni az esze és rendes szavazóvá válik, az értelmesebb zsidók is , hozzátette) mondták ezt nekem 30körüli svéd fiatalok.

Gandalf Garaboncias 2009.10.07. 11:33:57

Ez a "szocinaci" (Lendvai magyarázatával: "nacionalista-szocialista kevercs") finom és rejtett nácizás (A Fidesz nemzeti és szocialista, ergo náci) lenne?

kackia 2009.10.07. 11:35:27

@bz249: Meg te is tévedsz kis kaliber.

kackia 2009.10.07. 11:47:26

@Pisti, az aragorn: Mussolini, ki soha nem vont egyenlőség jelet a fasiszta és a náci közé, nem volt náci, csak nemzeti azaz vesszőnyaláb hordozó, a nemzetben, annak egységében hitt, mindig azt mondta a nácizmus nem más mint az elmebeteg fasizmus. A fasizmus soha nem volt antiszemita, kirekesztő és így, az nem egyenlő a nácizmussal.Csak ezt sok baloldali előszeretettel szereti összemosni.
Érdemes lenn egy kicsit átértékelni azt a maszlagot amit az elmúlt 50 év elhitetett veletek.

tevevanegypupu 2009.10.07. 11:48:23

Naluk lassabban mennek a dolgok, gondolkodik a gondolkodo ember ugye. Amig nincs eldontve vilagosan, hogy Kadar elvtars vagy Nagy Imre utjan haladjon tovabb az mszp, addig nem haladhatnak tovabb. Meg az sincs naluk eldontve, hogy vajon nem lett volna jobb husz evvel ezelott leverni a feherterrort, hiszen lamcsak hova jutottunk. Szocinacinal meg AVHsnak is jobb volt lenni.

kackia 2009.10.07. 11:49:43

@Pisti, az aragorn: Bocs, nem neked szántam az oktatást.

kackia 2009.10.07. 12:03:46

@dzsucseharcos: Ez vicces és nagyon tetszett, mindig is értékeltem a fanyar humort. Melyik elmebeteg írását idézted ide?

"1952-ben éppúgy, mint 1957-ben vagy 2005-ben. Ezért jobb lenne, ha piszkálódás helyett bíznánk bennük, mert ha esetleg, netán, mégis hibáznának, akkor azt úgyis korrigálnák, mint már annyiszor" azért én még kiegészíteném , (mint mikor a dolgozó kulákság körmére néztünk,) vagy így még jobb lenne, (a kuláknak mindig éreznie kell, hogy munkásosztály vasökle lesújthat rá.)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.10.07. 12:33:03

off
Andor helyett Krausz Tamást az EP-be!

elfelejtette 2009.10.07. 13:10:31

Úgy látom az MSZP identitáskeresése máig nem zárult le, talán ezért is olyanok, amilyenek.

Mégis csak a Magyar Reformpárt vagy a Magyar Szocialista Reformpárt nevet kellett volna választaniuk, hiszen lételemük a reform, mindegy, milyen az eredménye és a tartóssága.gy általában minden k*rvára mindegy, csak reform legyen. Ez ugye leszármaztatható a lenini permanens forradalom elvből, tehát még csak nem is életidegen dolog a baloldalnak.

Google 2009.10.07. 13:59:48

Ezt, hogy a rendszer "felélte minden társadalmi, gazdasági, politikai és erkölcsi tartalékát, alkalmatlan arra, hogy lépést tartson a világ fejlődésével" ma is szégyen nélkül elmondhatják. (Szégyen, mi az? Mi azt nem ismerjük.)
Ez a mondat ma is megállja a helyét. Tényleg így szoktak: felélnek minden tartalékot, elhajtják őket a népek, de ha jobban megy, visszajönnek azzal, ők majd többet adnak. Több pénzt, jóléti renszerváltást.
Miért is kellett az emberiségnek bedőlni a szocik trükkjeinek?

Google 2009.10.07. 14:15:54

Ezeket a sorokat, hogy: a rendszer felélte minden társadalmi, politikai és erkölcsi tartalékát, alkalmatlan arra, hogy lépést tartson a világ fejlődésével , ma is szégyenkezés nélkül elmondhatják. Kiállták az idők próbáját.
És amikor tényleg minden tartalékot feléltek, elkergetik őket, s ha a dolgok jobbra fordulnak, visszajönnek a több pénzükkel, a jóléti rendszerváltoztatási ígéreteikkel.
Miért is dőlt be a világ a szocik trükkjeinek?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.10.07. 14:25:51

@Google:

>(Szégyen, mi az? Mi azt nem ismerjük.)

"Érti, Sadr elvtárs?... "Vergogna" szép szó, azt jelenti, szégyen. Szégyen. Erről az érzésről a világ minden nyelvén azt mondják, hogy égő, égető, belülről egész a bőrig süt át, az embert a maga egészében önmaga kínjává teszi. Érti, Sadr elvtárs?

Ő jóakaratúan, emberbaráti leereszkedéssel, őszintén és abszolút nyugalommal felelne:
- Nem. Soha semmi ilyet még nem éreztem."

cserenkov 2009.10.07. 14:58:43

Nekem az nagyon tetszik:

"Nem engedhető meg az sem, hogy a piac ellenőrizetlen erői felülkerekedjenek a szociális és kulturális értékeken."

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.07. 15:51:40

@DexterMorgan78/Séfbácsi: "Ildikó nénnye mindig azt felejti el hogy az említett fideszes offshoros emberkék nincsenek kormányzati pozícióban, nem vállalnak állami szerepet."

Még.

Google 2009.10.07. 16:08:32

A Népszabadságban azt írja Ildikó, hogy:

"De ha a baloldal jövője mellett a demokrácia és a modernitás jövőjét is védeni kell, akkor ez is dolgunk lesz, remélhetőleg másokkal szövetségben."

Szeretem azokat a pártokat, melyek a jövő miatt aggódnak, a jelennel nem törődnek.
Még pikánsabb a helyzet, ha kormányon is vannak.
Ők fogják védeni a demokrácia és a modernitás jövőjét. Aha.
Modernebb jövőt!

betyár (törölt) 2009.10.07. 16:18:17

@Google:
"Miért is dőlt be a világ a szocik trükkjeinek?" Javíthatatlan optimista vagy ezzel a múlt idővel. A kérdés helyesen: miért is dől be a világ a szocik trükkjeinek?

elfelejtette 2009.10.07. 16:36:23

@elGabor: Más posztkommunista közép európai országban viszonylag gyorsan, néhány év alatt kimúltak a kommunista utódpártok, nekünk 20 év is kevés volt ehhez. Most viszont úgy tűnik, ami késik, nem múlik.

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.10.08. 00:00:16

Ahelyett, hogy összetették volna a két kezüket, mert nem a Dunán úsztak le pepitába lyuggatva.

molaris 2009.10.08. 10:29:00

@elfelejtette:
Várj még! Nem vagyok én olyan biztos abban, hogy nem találják meg a menekülés útját.
süti beállítások módosítása