Voks populi (román képregény)
2009. október 02. írta: tempetőfi

Voks populi (román képregény)

   Értekezhetnénk a romániai demokrácia-deficitről, de nem tesszük. Olyan lenne, mintha hosszas fejtegetésbe bocsátkoznánk a klímaváltozásról akkor, amikor a felső szomszéd már megint eláztatja a lakásunkat, mert részegen elalszik a fürdőkádban.

   Tegnap szétment a román demokrata-liberális (PD-L)-szociáldemokrata (PSD) kormánykoalíció, mert Emil Boc demokrata miniszterelnök leváltotta a szoci belügyminisztert, aki az elkövetkezendő államelnökválasztások alkalmából szörnyű választási csalásokról kezdett vizionálni, amelyeket a két kormányzópárt valamelyike készít elő, és nem a szocik azok. Belügyminiszter kirúgva, szoci kormánytagok balra el, megy az anyázás keresztbe.

   Nos, a voksturizmus Romániában olyannyira természetes, mint az urban legend szerint a sportolóknál a dopping: mindenki él vele, de nem mindenkit kapnak el (a magyaroknál ez sokkal egyszerűbb, nem buszoztatnak - ha nem jön Mari néni szavazni, akkor az alpolgármester pecsétel helyette, illetve ha mezei munka van, akkor az egész alszeg helyett, ugy es odaütné, no).

   Ahogy a szocikat sem a választás tisztasága motiválta, úgy a demokraták sem ezért a marhaságért borították az asztalt. Régebb már jeleztem, Romániában a legfontosabb politikai kérdés a következőképpen hangzik: Traian Băsescunak hívják-e majd a leendő államelnököt?

   Egészen egyszerűen tehát kampány van, és a regnáló (leendő?) államelnök diktálja a tempót. Miután egész nyáron rágta a román politikum nagyobbik fele, illetve a tulajdonukban lévő média, jött a csávó, bedobta az első csavart, hogyaszongya: az államelnökválasztás napján tartsanak népszavazást az egykamarás (és csökkentett létszámú) parlamentről, a tisztelt ház meg köpni-nyelni nem tudott. Azóta sem tértek egészen magukhoz.

   Hát ez a különbség a román politikum egésze és Traian Băsescu között. Ő tud tematizálni. És kampányához lazán felhasználja a demokratákat (még Bukarest demokrata főpolgármestereként eldöntötte, hogy domináns pártot farag belőlük).

   Ugyanis - és ezt is pedzettem már - nem csak hogy újrázni akar, hanem  ő akarja vezetni ezt a rakás szerencsétlenséget, ami most Románia (gondoljatok bele, mekkora pénz van a szemétbizniszben). Ő lesz a Vezér.

   És ehhez lelkesen asszisztál a kézivezérlésű törpepapagája, Emil Boc, akinek a miniszterelnökség akkora buli, mint egy önjelölt Pavarottinak a Megasztár első fordulója, olyan lelkesedéssel is csinálja.

   (Képszöveg: "Hiába röhög rajtad mindenki, Emil, a magasságod épp megfelelő!")

   Băsescu szétverte már a parlamentet, most épp a kormányzás, mint felelős politikai tevékenység eszméjét nullázza le.

   És hadd előlegezzem meg Traian Băsescu újévi üzenetét: "Szervusz, nép!" A nép meg visszaköszön: "Szervusz, király!"

   Meg fogják választani.

* A képeket egy sima ötperces guglizással szedtem össze, az államfő a leginkább fotosoppigolt és karikírozott figurája a román politikai panoptikumnak. A kedvencem:

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr191421924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eN 2009.10.02. 22:12:31

Ugye megmondtam: "Az már a kormány megalakulásakor látszott, hogy a koallíció nem hosszúéletű, mindkét oldalnak az a célja, hogy a másikat kicsinálja."

reakcio.blog.hu/2009/07/25/dracula_for_presidentele/fullcommentlist/1#c6588206

abandi 2009.10.03. 03:44:23

A "franciásra" lakkozott parasztlány újj, sokkolóbb mint a tőbbi...
süti beállítások módosítása