Kölni íz - Cobra11
2009. május 10. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Kölni íz - Cobra11

 Köln városának legfontosabb popkulturális exportcikkei ma Semir és Tom (majd helyette Ben), az autópályarendőrség két tagja, akik a Cobra11 krimisorozat főszereplőjeként törnek össze epizódonként két tucat autót.

 Öcsém kedves szórakozása volt gyerekkorunkban, hogy féltve őrzött matchboxaimat kivitte a kertbe, hogy a rózsatöltényből kikapirgált lőport beléjük helyezve kipukkantsa őket a homokozóban. A gyors autók, a robbanás és a lövöldözés iránti vágy ott él minden férfiemberben a gyerekkor óta, csak van, aki már másban vezeti le a feszültségét. Akik nem, azok pedig rajonghatnak a Cobra11 sorozatért, ahol mindezt nagy dózisban, egyszerre megkaphatják. Köln persze csak díszlet, a lényeg az autópályákon, a benzinkutakon és egyéb kietlen helyeken zajlik.

 Alacsonyan repülő Mercedesek, magasra repülő Rossz Emberek jellemzik a sorozatot. A török bevándorló Samir és német társa együtt küzd meg a honi és idegen ellenfelekkel, így a sorozat alkotói egyszerre nevelik a tátott szájjal izguló fiatalságot a német Törvényre és a multikulturalitás elfogadására. A sorozat, hogy-hogy nem Németország hátsó udvarában, a kelet-európai országokban is nagy sikernek örvend.

 Tipikus Cobra 11-epizód a szükséges kellékekkel és bónusz szőke nővel:

 A sorozat magyar rajongói külön honlapot is üzemeltetnek, az utolsó szegecsig mindent megtudva az autókról és a benne ülő színészek közúti és lelki baleseteiről.

 Az Origo archív cikkében így ír a Cobra 11-ről: „A német akciósorozatok nem sokat szőröznek, hanem egyértelműen a látványra, robbanásokra és a gyors autókra és nőkre helyezik a hangsúlyt. Rossz nyelvek szerint a Cobra 11 által az autópálya-rendőrség mindennapjait bemutató sorozat segítségével valósítja meg a német kormány ciklusonként a sztrádák építésére vonatkozó terveit, mégpedig úgy, hogy a sorozatban szinte tízpercenként leamortizált autópálya-szakaszokat építtetik meg a készítőkkel mindig az éppen soron következő epizódra - így minimális befektetéssel maximális kilométernyi autópálya építését tudja a kormány büszkén kommunikálni. Itthon a nézettségi statisztikák szerint nagyon sokak tetszését elnyeri a módszer”.

 Várjuk a készítőket az M6-os utolsó, baranyai dombvidéki szakaszának építkezéséhez, ahol természetadta speciális effektusok és szürreális alagútak adhatnának gellert a történetnek és a falra csavarodó autóknak.

 Záruljon a poszt a legautentikusabb zenei tétellel, ami a Belga A gyaloglás vége című slágerét megelőzően a legjobb autós himnusz volt.

 Kraftwerk - Autobahn

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr981104146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.05.10. 19:19:14

néha belekapcsolok... és ha paródiának nézem, akkor még jó is néha :P

Bell & Sebastian 2009.05.10. 19:50:47

Német adókon nem ritkák a rendőrség munkáját bemutató koncepciós sorozatok, szigorúan főműsoridőben.

Sokezer Euró cserél gazdát ilyenkor preventíve, sok rendszámot leszednek, az ellenőrzés alá vontak pedig nyuszivá változnak. (USA mintára)

De izraelita kukás, roma informatikus ott sincs, török nyomozó, ostoba német járőr meg csak a TV -ben, viszont a minaretek szaporodnak. És egyre többen tiltakoznak a déli harangszó ellen is.

De jó most németnek lenni, csak ne menj olyan kocsmába, ahol minden családfőnek saját széke van! Csak azért nem klónoztatják Hitlert a fogaiból, mert osztrák volt!

Ráadásul mi magyarok vagyunk a rasszisták a sajtóban! Preventíve!

petya.bacsi 2009.05.10. 22:00:10

Ben előtt még Chris lett Semir társa..

Tom már nálunk is megtért az Úrhoz, és az örök vadászmezőn kergeti a száguldozókat. Helyette most van Chris még pár részig, és majd utána jön csak Ben :)

szabiaki (törölt) 2009.05.10. 22:22:20

hát engem sosem érdekeltek a kocsik, leszámítva a egy DeLorean, erről a sorozatról mindig azt gondoltam, mint a barátok köztről, hogy nem nézi senki és aki megnézi az a készítők miatt is szégyenli magát, aztán olvastam valahol, hogy sokan nézik ezt is meg a barátok köztöt is. Hát én egy részt nem láttam.
A ótó meg a moci azért 15 éves kor fölött már kicsit gáz.

f3csk3 2009.05.10. 22:56:56

ontopic:
szerintem chris ultragáz
és nem azért, mert tomot szoktam meg...
megindokolhatnám szakmailag, miért, de senkit sem érdekelne.
ja, és chrissel együtt feltűnően sok hulla költözött bele az epizódokba, ilyen azért nem volt a múltban! szal sux.

Rocko- 2009.05.11. 07:01:02

"Rossz nyelvek szerint a Cobra 11 által az autópálya-rendőrség mindennapjait bemutató sorozat segítségével valósítja meg a német kormány ciklusonként a sztrádák építésére vonatkozó terveit, mégpedig úgy, hogy a sorozatban szinte tízpercenként leamortizált autópálya-szakaszokat építtetik meg a készítőkkel mindig az éppen soron következő epizódra - így minimális befektetéssel maximális kilométernyi autópálya építését tudja a kormány büszkén kommunikálni."
helyett:
epitos.blog.hu/2009/03/03/alarm_fur_cobra_11

redriot77 2009.05.11. 07:23:18

Nem a világ legjobb sorozata, de szerintem nem gáz. Az a vicces, hogy mindig meg lehet mondani, hogy melyik autó fog felrobbanni/összetörni.

Ha valaki beül egy öreg Fiatba, vagy egy húszéves Jaguarba, annak annyi. (általában a német használtpiacon szarért-húgyért kapható típusokat törik össze, vagy ha valami új típusnak kell törnie, akkor régi autókból építenek másolatot, egy két kiegészítő segítségével. :)

Egyébként tévésorozat szinten szerintem nagyon korrektek az akciójelenetek (Elit Alakulat és más mozifilm-költségvetésű minisorozatok más kategória!) A csavarórámpát kicsit használhatnák ritkábban is, mert az már kicsit uncsi, hogy minden balesetnél az autó felrepül három méter magasra, és csinál egy félfordulatot a hossztengelye körül.

Ha ez lenne a valóság, akkor az EURO-NCAP teszteken nem betontömböknek kéne ütköztetni az autókat, hanem félfordulattal kilőni őket a levegőbe. :))))

Jó kis sorozat, a vele egyidőben sugárzott Naplótól mindenképp értelmesebb és színvonalasabb. :)

öntelt radírpók 2009.05.11. 07:38:02

a képernyőről csöpög az izzadtság, ahogy a forgatókönyvírók minden erejüket megfeszítve igyekeznek valami sztorit kerekíteni az epizódonkénti 3-4 db autós zúzás köré

a gonosz embert pedig onnan lehet rögtön megismerni, hogy
a) orosz akcentussal beszél (ugye a PC rájuk nem vonatkozik)
b) elborult elméjű SS-tiszt feje van

Halesz 2009.05.11. 08:17:00

"A ótó meg a moci azért 15 éves kor fölött már kicsit gáz."

Az meg nem férfi, aki 15 éves kora után nem jön lázba az ótóktól meg a mociktól :D

redriot77 2009.05.11. 08:36:18

@szabiaki: Critical Mass, az a gáz.

Jacques Ucca (törölt) 2009.05.11. 09:02:39

@redriot77: Jahhh igen, a rámpa meg mindig eldugva hordók mögé :-) :-)
süti beállítások módosítása