Sötétség délben 3.
2009. május 06. írta: spanyol'

Sötétség délben 3.



  Tegnap megfogalmaztunk egy sejtést, hogy kire illenek a levélben (akár dezinformációs szándékkal) elszórt személyes motívumok. Ahhoz, hogy valaki ilyen kemény vádakat foglaljon levélbe, nagyon erős motiváció szükséges. Lehetett-e oka megsértődni Juhász Ferencnek?

Versenyfutás az elnökhelyettesi posztért

  A Népszavát olvasgatva könnyen követhetjük Juhász politikai pályáját a 2009-es kongresszusig. Juhász karrierje fényesen emelkedett a pártban 2000 óta, szinte töretlenül. Honvédelmi miniszterként került be a Medgyessy kormányba. A miniszterelnök-váltást is minden további nélkül túlélte. A 2006-os MSZP kongresszuson, amikor a párt alelnöke volt, még előbbre akart lépni, és kitalálta, hogy legyen egy főállású ügyvezető-elnöke a pártnak Gyurcsány mellett. Arra is fogadalmat tett, hogy ha megkapja a posztot, akkor a párt szervezésére koncentrál, és nem vállal más poziciót.

  Ígéretét betartotta, a 2006-os kormányalakításkor nem is vállalta a korábban általa vezetett honvédelmi tárca irányítását. Juhász a 2007-es tisztújító kongresszuson találta szembe magát azzal, hogy a helyi szervezetek egy része nem csak őt, de Szekerest is jelölte az ügyvezető elnöki tisztre. Juhásznak erre is volt válasza: javasolta, hogy ügyvezető elnök helyett legyen inkább két elnökhelyettes. Így aztán Szekerest is, őt is megválasztották - verseny nélkül.

  Állítólag 2008 májusára kiderült, a párt szervezése kevésbé lendületes, mint ahogy Gyurcsány Ferenc szeretné. Ezért a pártelnök létrehozott egy elnöki kabinetet, „élére a szociális miniszterségből frissen menesztett Lamperth Mónikát tette. Juhász pedig egy viharos elnökségi ülésen még a lemondását is kilátásba helyezte, majd amikor ezzel nem ért el semmit, hátrébb lépett a politizálásától.” (Népszava) Ezek után Lamperth - ismét a Népszava elmondása alapján - „nyolc hónap alatt szinte valamennyi területi pártvezetővel és pártszervezettel találkozott, újraformálta a párt aktivista-hálózatát és megerősítette az egyéni választókerületi rendszert az EP választásra. Ugyankkor az elnöki kabinet vezetőjének kínos, hogy saját megyéjében, Somogyban, ha kis különbséggel is, de alulmaradt a megyei elnöki posztért folytatott küzdelemben Kolber Istvánnal szemben.”

  Végül Lamperth a Népszavának adott interjújában 2009 januárjában bejelentette, hogy indul az MSZP elnökhelyettesi posztjáért.

  A feszültség, ami Lamperth elnöki kabinetvezetői kinevezése után tapintható volt Gyurcsány és Juhász között, a neten is nyomon követhető:

I.

  Juhász 2008 márciusában kissé ironikusan beszélt egy MSZP-s rendezvényen. Erről a felszólalásról meg is jelent egy rövid írás, az mszp.hu-n, de ott már nem található meg. Csak egy hivatkozás maradt, itt. Már csak a juhaszferenc.hu-n lehet elolvasni, itt. Juhász felszólalásában az örgecskedő feleségekkel viccelődik és azt mondja: „Nem egyszerű magyar szocialistaként utcára, közösségbe menni mostanság.” 

II.

  A FigyelőNet örökített meg egy gyors januári pengeváltást kettejük között. Míg Gyurcsány szorgalmazta a képviselők költségtérítésének átalakítását, addig párttársa csökkenő fizetésről beszélt.

III.

  2009. március 13-án Juhász Kaposváron járt, az MTI tudosítását számos hírportál (Népszava,  MNO, Hírszerző) átvette, különböző címeken. Juhász úgy látta, hogy az MSZP 20 éves történetének legnehezebb kongresszusa előtt áll. „A Magyar Szocialista Párt most abban a helyzetben van, hogy 20 éves történetének legnagyobb kihívása előtt áll, 20 éves történetének egyik legnehezebb kongresszusa elé néz.”

  Juhász ebben a beszédében sem tudott elszakadni a fájni fog - nem fog fájni dialektikától:

  „Most azt kell eldöntenünk, hogy milyen mértékben, milyen ütemben, milyen politikai, gazdasági szövetségesekkel tesszük meg azokat a lépéseket, amelyek "fájni fognak"” - mondta a politikus. 

  Az MSZP elnökhelyettese úgy látja, a mostani kongresszuson minden küldöttnek arról kell döntenie, hogy „képes-e részt vállalni egy olyan kihívásban, amely kihívásnak a megoldása egészen bizonyosan "fájni fog"”.

  A „fájni fog” kitétel a levélben is előkerül:

  „Nem akarom titkolni, hogy az utóbbi hónapok tömény és buta hazudozásának  ami a lehallgatási ügyben, a polipban, az „azért csak jövő májusig szól  az IMF mentőöv mert ők így szokták adni”, a "nálunk nincs cigány bűnözés csak van aki szeret késelni", "mélyrehatóbb lesz a reform mint a Bokrosé – de nem fog fájni" típusú szemétségeknek  köze van ahhoz, hogy betelt a pohár."

  A Juhász Ferenc vs. Lamperth „Gyurcsány” Mónika versenyfutással a Népszava többször foglalkozott. Három nappal a kongresszus előtt imígyen:

  „Nagyjából konszenzus van abban is, hogy Lamperth Mónika elnökhelyettesi posztra szóló támogatottsága elég lesz ahhoz, hogy elhódítsa a tisztséget Juhász Ferenctől. Erre utal az is, hogy az elnöki kabinetet vezető somogyi politikus értesüléseink szerint szintén bírja a főváros (és persze az 1994-ben őt felfedező Szekeres Imre) támogatását. A jelölést előkészítő bizottság (JEB) ülésén a megyék is sorra álltak mögé, miközben ugyanott Juhász Ferenc alig kapta meg az induláshoz szükséges egyharmados támogatottságot. Forrásaink nagy többsége szerint Juhász nem lesz elnökhelyettes, de még alelnök sem, legfeljebb egy elnökségi helyet szerez meg, míg néhányan úgy vélik, a politikussal szemben annyi "büntetőszavazat" várható, hogy akár még az elnökségbe bekerülése is veszélyben lehet.”

  De még a kongresszus napjának reggelén. 9 órakor és 9.30-kor is jelent meg egy-egy írás a két versengő elnökhelyettesről. Mindkettőhöz tartozott egy MSZP-s kampányvideó, jelenleg egyik sem elérhető. (Ha valakinek megvan, vagy elő tudja bányászni a netről, az király lenne.)

  A kongresszuson végül az elnökhelyettesi posztért való versenyfutásban Juhász alulmaradt - pontosabban visszalépett. Zárt ülésen. És az a Lamperth Mónika lett az elnökhelyettes, akire Gyurcsány saját miniszterelnöki lemondása után a sajtótájékoztató megtartását bízta. Lamperth támogatottsága azonban korántsem volt combos. Így ír erről a Hírszerző: „Mivel Juhász Ferenc bejelentette, hogy sem az elnökhelyettesi, sem az alelnöki posztért nem kíván versenybe szállni, a két elnökhelyettesi tisztségre két jelölt maradt: Szekeres Imre és Lamperth Mónika, előbbi 85, utóbbi 68 százalékos támogatottsággal.”

  Gyurcsány és Juhász között tehát az utóbbi egy évben komoly hatalmi harc bontakozott ki. A kongresszus március 21-én volt. A levél első nyomon követhető internetes megjelenése március 25. Március 28-án Gyurcsány végül a pártelnökségről is lemondott.

 

  Röviden szeretnék reagálni az eddigi hozzászólásokra is. Ez egy blog. Akik arra várnak, hogy holnap délután nemzetközi sajtótájékoztatón videóval leplezzük le X.Y.-t, amint éppen a levelet írja, azokat ki kell ábrándítanunk. A magunk egyszerű eszközeivel próbáljuk összerakni ezt a kirakóst, mert a szimatunk azt mondja, hogy akár igaz is lehet. De a kiarkóst sokkal jobb együtt összerakni. Ha segítetek, előbbre jutunk. Ha nem, lehet minket szidni. Mindenesetre végig akarjuk elemezni a levélben leírtakat. Mi lehet igaz, és mi nem, mi igazolható, és mi nem, mi az, ami a jelen állapotainak időzavaros visszavetítése a múltba, és mi nem.

  Így itt köszönjük meg Krokodil hozzászólását, aki felhívta figyelmünket erre a videóra (bár az ezen elhangzó, lehallgatott beszélgetés mindenképpen még Zuschlag 2007-es őrizetbevétele előtt zajlott).

  Vagy triumphator kommentjeit, aki a '89 januári KISZ-es bulikra és az Országgyűlés 2009. február 16-ai ülésére hívta fel a figyelmet:

„találtam egy ilyen archívot, 1989. januárjában ez az egy kisz-banzáj volt:
1989.mti.hu/Pages/News.aspx?date=0409&ni=111899&li=5&rt=2&ty=1

a cikkben van pár név, de juhász nincs említve.
és még ez is egy esélyes dzsembori volt siófokon:

1989.mti.hu/Pages/News.aspx?se=1&wo=KISZ+KB&sd=0101&ed=0505&sp=0&ni=116077&ty=1

„gyurcsány kongresszus előtti, utolsó nagyívű "vergődése" február 16-án volt a házban.

www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_naplo.naplo_fadat?p_ckl=38&p_uln=188&p_felsz=6&p_szoveg=&p_felszig=

szerintem ezt nézte előző nap a karzatról a levélíró. ha elfogadjuk valósnak a levelet.”

  Folytatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr171104775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eltiron72 · http://haragszom.blog.hu/ 2009.05.06. 12:11:56

Nem tudom, meddig akarjátok feszíteni ezt a hoaxot, annyira nyilvánvaló az egésznek a célja.

Stoney Hill Billy 2009.05.06. 12:20:59

heh. tiszta kremlinológia

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2009.05.06. 12:21:19

Spanyol, én tegnap ezt a videót is megtaláltam, és azt hittem be is kommenteltem, de nem. de most:
www.nepszava.hu/newsimages/090321/juhasz.wmv
(nagyon komoly, hogy az a megszólítás, hogy "kedves barátaim, kedves elvtársak".)

jozicsenko 2009.05.06. 12:26:15

@Eltiron72:

1. üt
2. mszp oldalról ír
3. igaza van
4. sok-sok dolog mozgató rugójára, hátterére rávilágít

ezek után kit érdekel, hogy hoax-e?

jött 23 millió román? nem, oszt mégis mind a mai napig emlegetik őket...

civilkontrol 2009.05.06. 12:28:43

Gratula ismét.
Az érintettel egyébként próbáltatok egyeztetni?
Szoci fórumon meglengetni?
Van máshol is visszhangja a "nyomozásnak"?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.05.06. 12:29:09

@Eltiron72:

Ami pont nem nyilvánvaló, az a cél. Nyilvánvaló, hogy az egész történet komolytalan, csak azt nem értem, mi értelme van a cikksorozat folytatásának.

Különben egyértelműen el lehetne dönteni, hogy a levelet JF írta-e, ha sikerülne előkeríteni egy JF által gépelt, de nem szövegszerkesztett (tehát pl. fórumba írt) legalább 1-2 oldalas szöveget. Ám ilyet, úgy látom, az ő honlapjáról sem lehet elérni.

Spanyol 2009.05.06. 12:31:22

@Krokodil: tényleg köszi!
bár hangot még nem ad, de az az én hibám.
azóta fejtődik a szál tovább, ma kijön még egy poszt.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.05.06. 12:33:23

Nem rossz, nem rossz, de ez már egy feltételezésre épülő feltételezés. Azt tudjátok, hogy ha akár egy elem nem stimmel a kirakósban, nevetségessé válik az egész?

TD223 2009.05.06. 12:36:32

Szerintem Juhász nem lehet a levél írója. Ugyanolyan korrupt és ugyanolyan Fidesz-gyűlölő, mint Gyurcsány. Lehet, hogy hatalmi harc volt köztük, de egy gátlástalan szoci nem szidja egy másik szoci gátlástalanságát. Keresgélni olyanok között kellene, akiknek nem voltak nagy botrányai, nem beszél gyurcsányi szaftossággal a jobboldalról.

Spanyol 2009.05.06. 12:38:07

@JClayton: tudjuk. azért akarunk minden állításnak utánamenni. megkérdezve az érintetteket.
de először azt kell kideríteni, hogy írhatta-e valós személy. ezek a posztok erről szólnak.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.05.06. 12:39:55

@JClayton: asszem elég óvatosan van fogalmazva.
@Eltiron72: amíg el nem szakad.

Spanyol 2009.05.06. 12:53:55

két lehetőség van.
1. ez egy hoax és át vagyunk baszva.
2. ez igaz és akkor ez durvább, mint az őszödi beszéd.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.05.06. 13:07:34

@Spanyol: Nincs JF-nek semmilyen fórumozói vagy bloggeri tevékenysége? Szövegminta kellene.

TD223 2009.05.06. 13:18:56

@Spanyol: Akármi is, az teljesen egyértelmű, hogy a Gyurcsány-Szilvásy-Laborc... banda képes a titkosszolgálatot önnön szolgálatukba állítani és akármilyen gátlástalanságot művelni...Láttuk többször, hogy mit tesznek... Lövészek a háztetőn; terrorveszély; UD zrt ügy; sok megoldatlan, gyanús bűncselekmény, melyekből politikai hasznuk származik; kuruc.info-t ha akarja a kormány, már rég eltávolítja, de ez sem érdekük... Gyanús, hogy Szili, akinek kevés kezéhez tapadó piszok látott napvilágot és emiatt még népszerű, miért vállalja, hogy távolodik az országos politikától.

érdektelen 2009.05.06. 13:26:27

@Spanyol: 3. Még néhányan írnak róla ezt-azt, utána semmi.

tevevanegypupu 2009.05.06. 13:30:06

Mar idoszeru lenne Juhasz Ferenc tiltakozasa..

civilkontrol 2009.05.06. 14:33:36

@Spanyol: ha igaz, az alapjaiban renget majd meg mindent.
Nagyobb sajtóval, oknyomozókkal próbálkoztatok már?
Vagy egyenlőre szándékosan hagyjátok meg a "4 fal között"?

Spanyol 2009.05.06. 14:40:26

@civilkontrol:
sok kapcsolati szálon futtatjuk a történetet. de nem akarjuk kisajátítani, sőt!
azon kicsit csodálkozom, hogy ebből az anyagból egyszer sem lett index címlap. ellentétben a teljesen kamu, fél éjszaka alatt összetákolt raisz üggyel.

civilkontrol 2009.05.06. 14:46:43

az ezzel kapcsolatos index fórum egyébként késő éjjel is 30 percen belül eltűnt nyomtalanul :o)
ezt persze annyi szabállyal lehet magyarázni, hogy ihajj

civilkontrol 2009.05.06. 14:52:39

@Spanyol: Ez nagyon meleg pite. Az Index sarkosan zár ám balra. A Hajdú-Bét ügyből pl. egy hang nem került föl az indexre.

Ha mindez igaz, akkor valószínűleg most arra megy ki a játék, hogy megpróbálják "elhallgatni". Cselekedni már késő, cáfolni túl látványos lenne, de alighanem ez lesz a következő lépcső, amint valami nagyobb orgánum lehozza.

Spanyol 2009.05.06. 15:10:09

@civilkontrol:
így vagy úgy, de ezek szerint akkor figyelnek minket. :)

civilkontrol 2009.05.06. 15:20:02

már a 168 óra fórumon is fönt van, bár ott tojnak rá

suski 2009.05.06. 15:40:54

most nem azért, de egy ilyennel az ügyészségnek vagy nemtom ki az illetékes nem kell hivatalból nyomozni? Ôk talán hamarabb belövik emberünket...feltéve ha bízhatunk efféle szervekben...
Mert így nem fog semmi kiderülni, mégha ki is derül, szóval értitek..
Majd JF hörög vmit, Esterházy-Nádas kombó kimagyarázza, oszt annyi.
süti beállítások módosítása