Valamiféle müezzin-muzsika - Interjú Grandpierre Attilával
2009. április 24. írta: dobray

Valamiféle müezzin-muzsika - Interjú Grandpierre Attilával

 Újra bepörgetik a világegyetemet a Vágtázó Halottkémek, habár ezúttal Vágtázó Életerő az egyik legsajátosabb magyar zenekar neve. Grandpierre Attila, csillagász, filozófus, író-költő és nem mellesleg modern kori sámán decemberben jelentette be a nagy hírt. A koncert szombaton, április 25-én lesza Petőfi Csarnokban. Addig mindenkinek van ideje meghallgatni az összes lemezt, és a szobában dörömbölni a semmi kapuin. A Reakció Grandpierre Attilát kérdezte, aki megtisztult, megerősödött és nagy betűvel kéreti leírni a Világegyetemet.

- Miért áll össze újra a VHK? Nosztalgiából? Elfogyott a pénz?

- Megtehettük volna, mint annyi más zenekar, de nem adtunk búcsúkoncertet annak idején. És eltelt kilenc év! Kilenc év az elképzelhetetlen, a VHK-ból való kilépésem után! Akkor, amikor a VHK az életünk, és az ember az életét nem szívesen hagyja félbe. Soha nem terveztem, hogy kilépek a VHK-ból, mégis úgy alakult, hogy akaratom ellenére ki kellett lépnem. Olyan volt, mintha regényíró kiléptette volna a főhőst a műből. Csőbe húzott az élet, de a sors tudja, hogy mit csinál, úgyhogy újra itt vagyunk. A kilenc év alatt óriási energiák, indulatok, vágyak csatáztak. Az eredmény: megtisztulva és megerősödve, újjászületve került ki a VHK a világok csatájából. Az eredmény: a Vágtázó Életerő.

- Hogyan élted meg, miután kiléptél a zenekarból, hogy nélküled folytatták egy darabig?

- Megpróbáltam elviselni, koncertre viszont nem mertem lemenni, mert féltem attól, hogy elszabadulnak bennem az indulatok.

- Miként fogadta a családod, meg a szakmabeli ismerőseid, hogy meglett emberként újra színpadra állsz?

- Annak idején fellélegeztek, hogy abbahagytam. De most nem fojtják vissza a lélegzetüket, a Vágtázó Csodaszarvassal már úgyis betettem a kaput. Már rájöttek, hogy javíthatatlan vagyok.

- A gyerekeid szeretik a muzsikátokat?

- Egy tíz és egy nyolc éves gyermekem van, ők mindketten nagyon szeretik a zenekaraimat – talán a VHK-t jobban, az vagányabb a számukra és a többiek, az osztálytársaik is jobban ismerik.

- Csupán egy koncertre álltok össze, vagy várhatóak újabb fellépések, netán egy új lemez is?


- A koncertet felvesszük, és ha jól sikerül, kiadjuk. Ötven próbán vagyunk túl. A próbákon futkos a hátunkon a hideg. Olyan dolgokat látok meg a Világegyetemből, amelyeket eddig még nem sikerült: mélyebbre tudok betekinteni a Világegyetembe, és kozmikus jelentőségű dolgokat fedezek föl. Félelmetes számok születtek teljesen spontán módon a próbákon, nagyszabású zenefolyamok, amelyekben a zene szertartássá válik, kilép a szokásos elvárások közül, és valóságformáló erővé válik. Ezek nagyon hosszúak, de azért kettőt bemutatunk majd. Ezek húsz-harminc perces, improvizatív tételek, mint az Élő Világegyetem vagy a Hajnal: hátborzongató, a legmélyebb alkotóerőből fakadó, az élet igazi arcát feltáró, kozmikus élményfolyamok.

- Mire jutottál az elmúlt években szerzett élményekből?

- Megtapasztaltam, hogy a varázserő sokkal jobban hozzátartozik a Világegyetem lényegéhez, mint ahogy azt én korábban gondoltam. A varázserő a Világegyetem igazi lényege. Amikor ezt megtapasztalom, átélem, az egész sors teljesebb színekben tűnik föl. Át lehet élni, hogy a Világegyetem mit tud és mit akar, és így ennek az erőnek őrületes ereje van. A varázserő teljesen valóságos, törvényszerű és gyönyörű, majd szétrobban tőle az ember agya. A zenénk már olyan lett, hogy meg lehet vele tapasztalni a végső valóságot. Olyan erős bizonyosságom van, hogy néha úgy érzem, ehhez képest a látható világ, úgy ahogy a mai világban látszik, elmehet a sóhivatalba. Ilyen, mindennél erősebb bizonyosságokat élünk át a próbán.

- Mióta hangsúlyos az ősmagyar gondolat a zenekarban?


- A kezdetektől. A nyolcvanas évek elején született meg az Élő Világegyetem című számunk. Amikor lementem próbára, és elmeséltem, hogy mit szeretnék, a többiek ki voltak akadva, hogy egy hangot akarok velük játszatni tíz percen át folyamatosan, és azt mondták, ez nekik tiszta rabszolgamunka. De már 17 éves koromban kiszakadt belőlem egy olyan zene, amire a barátaim azt mondták, hogy az valamiféle müezzin-muzsika. Akkor persze még nem kapcsolódtam tudatosan a magyarság múltjához, de attól még az ösztönösen teljesen ott volt. Mindig is az volt a VHK lényege, hogy keletiesnek tűnő varázserő és hihetetlen energia van benne. Ez a keletiesnek tűnő varázserő a magyarság lényege, de mivel ezer év óta a nyugat hatása alatt élünk, ma már az igazán magyar varázserő keletiesnek tűnik. Hogy ezt a magyarságtudattal összekapcsolja-e valaki, ez más kérdés. Bennem egyre jobban tudatosult a kapcsolat. Az elején viszont még teljesen ösztönösen jött, és akkor még csak magának a Világegyetemnek voltam elkötelezve. A zenénk születését akkor is és most is a Világegyetemhez kötöm – bár most már ehhez tudatosan kapcsolódik a magyarság lényege is.

- Annakidején hogy hogy nem váltatok a fekete bárányok részévé? Hiszen 1975-ben alakultatok, teljesen belepasszoltatok volna abba a társaságba.

- Jó kérdés, mindenesetre jóban voltunk velük, Nagy Feró például meghívott minket 1980-ban az E-klubba. Feróéknak a legmegveszekedettebb rajongóik mondták, hogy van egy még vadabb banda, ezután kerestek meg minket.

- Szoktál találkozni a mai közéletben azokkal, akik régen megpróbálták ellehetetleníteni a zenekart?

- Nem, és nem is foglalkozok ilyesmivel. De kifejezetten ellehetetleníteni nem próbáltak minket, habár rendszeresen intéztek ellenünk közvetett támadásokat. Az ORI-ban (Országos Rendezőiroda, a kommunista diktatúra zenei irányító szerve – dszg) például volt valaki, aki azt terjesztette rólunk: fényképen látta, hogy horogkeresztben játszottunk a németeknél. Amikor erre a rádióriporter élő adásban rákérdezett, akkor bevallotta, hogy tényleg ezt terjesztette, de személyesen sosem látott ilyen képeket, felvételeket rólunk. De hát 1984-ben ezért lecsuktak volna minket. Tegyük hozzá, ezt sok zenekarral eljátszották. Lehet, hogy volt egy laboratórium, ahol a fotókat retusálták, és a zenekarok tagjainak karjára horogkereszteket hamisítottak, hogy ezekkel fenyegessék a bandákat. És ez nem valami túlbuzgó káder magánakciója volt, hanem valószínűleg a kommunista párt oszlopos intézménye.

- Régen sokat turnéztatok külföldön is. Most is így lesz?

- A bajor rádió épp készít egy sorozatot a hetvenes-nyolcvanas évek magyar undergroundjáról, és ott is szerepelünk majd. Ráadásul úgy tűnik, hogy koncertezni is fogunk arrafelé, legalábbis célozgatnak a meghívásra.

- Filozófus és csillagász is vagy. Mivel foglalkozol mostanában ezeken a területeken?

- Teljes gőzerővel készülnek a filozófiai, csillagászati, költészeti munkáim. Persze nem tudom mindet egyszerre megjelentetni. Négy könyvemet kellene befejeznem. Mostanában pedig inkább a zenekarral foglalkozom. Idén van a csillagászat nemzetközi éve, ezért nagy csillagászati konferenciát szervezek Budapestre. A csillagászatban a világegyetem természetének a kérdése a legizgalmasabb a számomra. Azon gondolkodom, hogyan lehet újragondolni a 17. században kialakult csillagászati és természettudományos világképet, hiszen a 21. század a biológia és a komplexitástudomány évszázada. Szerintem itt áttörés várható, és én azon dolgozom, hogy ez minél hamarabb megtörténjen.

- Mesélj a köpenyedről!

1982-ben már megvolt az első köpenyem. Azzal együtt az idők folyamán hármat loptak el az öltözőből, ebből kettőt külföldön. A mostani kékszínű, a negyedik talán 1996 óta van meg.  A díszítőmotívumait mindegyiknek én terveztem azon képek alapján, amiket zenélés közben látok.

- Hova látsz vele?

- A köpeny segíti a zene átélését, így jobban érzem azt a világot, amivel szeretnék kapcsolatba kerülni. Ez a köpeny is - mint a zenekar - keleties, varázserővel rendelkező ruhadarab.

 VHK - Aláírhatatlan Történelem (Sziget, 1995)

vhk

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr351082309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peterman 2009.04.24. 09:30:12

A Vágtázó Csodaszarvas miért nem volt újrakezdés, vagy az hogy illeszkedik a képbe? Baromira élveztem a koncertjüket tavaly Tokajban.

dózsagyörgy 2009.04.24. 09:51:32

@peterman:
Mert abban csak Attila van a VHK-ból.

f.m.j. 2009.04.24. 10:19:39

ez tényleg nagyon nagy zene, és nagyon különleges, nem tudom tényleg attól a kozmikus üzenettől-e amit G.A. onnan föntről kap? :)

nénike · http://mandiner.hu 2009.04.24. 10:25:32

Grandpierre nagy sámán, de nem vagyok benne biztos, hogy rajta kívül másoknak is átjön a koncert közben a kozmikus mélybe látás. Gyanítom, a közönségnek mindegy, hogy - anno CPG, ma Tankcsapda vagy VHK.
A Halottkémeket a retro hullám repíti most.

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2009.04.24. 10:34:09

tudnak zörögni, annyi szent!

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.04.24. 10:35:42

hitelesség szempontjából megkérdőjelezhetetlen, ami viszont a tömeges ösztön hisztériát illeti, hát nem mindenkinek való, mint spec nekem se, mert az én ösztönlényem jól be van zárva, mélyen az ég fölé.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.04.24. 10:57:14

Egy haver mondta, hogy VHK-t csak beszívott állapotban érdemes hallgatni.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.04.24. 11:05:32

@Őrnagy Őrnagy: a haverod vagy nem szívott még mariskát, vagy teljesen félreértette a VHK-t :)

seetchoo 2009.04.24. 11:11:16

A VHK borzalmas. Ha zenei szempontból nézem, azért, ha meg az állítólagos üzenet felől, akkor meg azért. Őszinte és normális ember nem mondhatja komolyan, hogy ennek van értelme. Az meg, hogy a Grandpierre filozófus lenne, komoly csúsztatás (nem olvastam még a szakma által elfogadott helyen publikált cikkét, vagy könyvét, gyanítom nincs ez másként a csillagászattal sem). Fura ember fura gondolatokkal, ami érdekes lehet, de ennél nem több, még ha sámánnak öltözik és szerinte a világegyetem egy élőlény, akkor sem :)

zuuu 2009.04.24. 11:32:30

A VHK engem emlékeim szerint a '99-es Sziget nagyszínpadán adott őrületével részesített katartikus élményben, ilyen erőt és energiát azóta sem sokszor éltem át koncerten, és azóta értem, mire hivatkozik Grandpierre az ilyen interjúkban.

Azóta viszont kétszer láttam a Vágtázó Csodaszarvast élőben, és onnan sajnos hiányzott az átütő élmény számomra, és a koncert után a Pecsából elszivárgó közönség arcán sem láttam, hogy különösebb transzba vagy legalább gondolkodóba estek volna a hallottaktól. Ilyen szempontból igazat adok nénikének a kozmikus mélybelátás hiányát illetően.

@seetchoo
Bár nincs előttem Grandpierre életrajza, ismereteim szerint az MTA tagja és intézeti munkatársa, csillagászati és fizikai folyóiratok szerkesztője, szerintem tehát megvan a hivatkozott szakmai háttere. A VHK zenei színvonala persze tényleg egyéni megítélés kérdése.

Mindenesetre szívesen ott lennék holnap az idézésen, sajnos a sors átmeneti emigrációba szólított, ezért 1000 km-ről próbálom majd érezni az energiákat. :)

eljárfelette 2009.04.24. 11:39:07

@seetchoo: Filozófus szakma? Érdekelnének a részletei :)

Mukka · http://pozor.hu 2009.04.24. 11:44:32

@seetchoo: csillagaszkent kandidatus, ELTEn szerzett egyetemi doktori cimmel, asszem a kfki, mint 'zugceg' alkalmazasaban all.

resztli 2009.04.24. 11:47:43

@seetchoo: grandpierre elismert csillagász (volt). fenn dolgozik csillebércen, amennyire tudom.

vhk-utálatodtól függetlenül is.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.04.24. 12:43:25

@Őrnagy Őrnagy:
a fenét, csak ember kell hozzá! :)))
vagy szerinted egy örjintézetből írok? :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.04.24. 12:53:12

@Őrnagy Őrnagy:
a fenét, csak mikor én siheder voltam, akkor még menő volt férfinak lenni. nem ilyen kis meteorszexuálisnak, vagy mi a szösznek, mint az ergé... :)))

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.04.24. 12:57:23

@Grift:
Lehet, hogy 200 magas, 90 kiló és kioszt minket hamarosan :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.04.24. 13:06:52

@Őrnagy Őrnagy:
a hollán utcai mahatma? neeem hiiiinném.... :)

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.04.24. 13:43:58

@Grift: Különben meg a Falange National-ban a tripért hajnalban vittek volna sáncra...:)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.04.24. 13:51:06

@Őrnagy Őrnagy:
de kérem! én akkor még nem voltam francoista! lol
azért a kiválasztottaknak mindig, mindenhol jutott egy kis cucc... :)
a hollán u.-i mahatma meg csak egy kis utalás egy régebbi pengeváltásra a hollánista-gyurcsányista tüntetésre...
de vége az offnak, éljen grandpierre attila!

eldiablomismo 2009.04.24. 14:01:21

Boldogult ifikoromban voltam pár kontertjükön. hátőőőőőőőőőőőőő.... :D

kappel 2009.04.24. 16:31:53

Remélem telt ház lesz és kirúgjuk a PeCsa falait!
Ha harctérre indulnék, biztos VHK-t nyomatnék indulóként iszonyat hangfalakon a félős bakáknak! :)
G.A.= MENŐ.
R.F.E.= MENŐ
T.F.=MENŐ
KAPU=MENŐ :))

VHK-hoz nem kell cucc!
Önmaga cucc!

Joejszaka 2009.04.24. 16:33:28

Egyszer elolvasnék tőle egy tudományos publikációt is. Az idézett cikkeket nem értem, és nem tartom megalapozottnak sem.

Ács Ferenc 2009.04.24. 16:38:08

@seetchoo: "A VHK borzalmas. Ha zenei szempontból nézem, azért, ha meg az állítólagos üzenet felől, akkor meg azért. Őszinte és normális ember nem mondhatja komolyan, hogy ennek van értelme."
Ez nem igaz.
A VHK volt az első magyar zenekar, amely képes volt betörni az MTV képernyőjére még a nyolcvanas években és a műértő közönség a mai napig elismeri nyugaton. Spirituális, utánozhatatlan, egyedi. Az, hogy nem érted, nem azt jelenti, hogy szar.
Grandpierre pedig - aki mellesleg nukleáris mérnök - egy kivételes koponya, egészen más dimenziókban is képes gondolkodni, zenélni. Ezzel kétségkívül kirí a mai teljesítmény nélküli celeb-niemandok közül. De ez nem baj.

Kopiás Attila Steve 2009.04.25. 04:06:11

@Őrnagy Őrnagy: Ez nem tűnik valószínű opciónak.
De én még nagyon gondolkozom, hogy veszett menyéteket szabadítok rá, szerintem megbocsáthatatlan bűn, hogy ugyanolyan napszemüveget hord állandóan, mint én és nagyságrendekkel jobban áll neki...

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2009.04.25. 13:01:08

Ebbe az emberbe valami szöveggenerátort operáltak 30 éve. Olyan, mint a Hobo, nyomja a közhelyes, modoros sületlenségeit, ugyanazokat a paneleket évtizedek óta.

NB: én is szerettem kamaszkoromban a VHK-t.

coley 2009.04.25. 16:47:00

@zuuu:
Szerintem kár azt várni, hogy a nézők közül mindenki úgy átélje ezt az erőt, mint Grandpierre a színpadon. Furcsa is lenne ha több ezer Grandpierre járkálna köztünk. De engem azért mindig boldogsággal tölt el az, hogy ennyi embert megérint ez a zene.

Amugy sajnos én is több ezer kilometerre vagyok a koncerttől, pedig amikor hallottam, hogy összeállnak úgy voltam vele hogy ezért lehet érdemes is lenne Haza utazni :) De ma kárpótlom magam a Wagner közvetítéssel a MET-ből. Az se rossz.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.04.25. 19:32:52

Mennyi régi vhk rajongó gyűlt össze itt a reakción . )

Tud mondani hajmeresztő dolgokat, de ki mondja, ha nem ő?
Aki nem hiszi, mennyire MENŐk voltak nyugaton, az ezeken
a neveken keresse:"Rasende Leichenbeschauer" illetve,
"Galloping Coroners", tudniillik lefordították a nevüket anno,
így jelentek meg az albumaik, így léptek fel.

VHK+LSD = üdítő élmény. )

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2009.04.26. 12:31:18

Ő is megőrült, mint a Pajor Tamás. Csak máshogy.

Ács Ferenc 2009.04.26. 12:58:12

@gloire: "VHK+LSD = üdítő élmény. )"
Pont az a lényeg, hogy hozzájuk nem kell tudatmódosító.
Többen őrültnek nevezik GA-t, pedig lehet, hogy csak megelőzte a korát. Vagy egy másik dimenzióból jött. :))

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.04.26. 14:39:10

@Ács Feri:
Vagy rajta maradt a trippen?
(hogy a nyócvanas években milyen mennyiségű gomba
és trinyó fogyott a koncertjeiken, azt te elképzelni sem mered . )

Igen, a magyar népdalok is gyönyörűek magukban, nem is
érdemes borról, borozgatásról beszélni...

süti beállítások módosítása