Akiknek minden sikerül
2009. március 13. írta: Szmöre

Akiknek minden sikerül

 A magyar vállalkozói leleményesség nem mítosz. Tonnaszámra botlunk olyan politikus-üzletemberekbe, akik összeroppanó gazdaságra és megroggyanó árfolyamokra fittyet hányva milliárdos gyarapodásról számolhatnak be. Akár egyetlen alkalmazott felvétele nélkül is.

 A fentiek közé tartozik az örökbecsű Kapolyi László is. Részben saját tulajdonú, Kárpát Energo nevű cége rosszmájú sajtóhíresztelések szerint tavaly a magyar államtól legalább 15 milliárdnyi fejlesztési kölcsönt kapott. Az összeg aztán eltűnt az offshore cégek sűrűjében (jelszó: üzleti titok). Kapolyi a hitelt bárdolatlan nyelvek szerint nem feltétlen eredeti rendeltetésének megfelelően szerette volna felhasználni. A vásárosnaményi gázerőmű felépítése helyett inkább megvette volna a régen kiszemelt Vértesi Erőművet. Értsd: állami kölcsönpénzen szeretett volna állami tulajdont kaparintani.

 Bármennyire is nagy úr a tehetség, a bili kiborult. Kapolyi pedig rendre sértődötten hárítja el az újságírói megkereséseket. Csakúgy, mint az offshore cégháló további pókincái is. Távol álljon tőlünk, hogy az MVM által nyújtott fejlesztési kölcsönt meggondolatlanul lenyúlt pénznek tekintsük. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy a krajcárok Vásárosnamény helyett mindenféle tengerpartokon lófráltak.

 Kapolyi nem először poroszkál a politika és gazdaság közötti szürkezónában. A kilencvenes években annak tudatában ruházott be az Ukrajnából származó áramimportba, hogy tudta: a honi árampiac meghatározó szereplői tartósan hajlandóak lesznek megvásárolni tőle az áramot. Természetesen olyan feltételekkel, hogy az eocén-program atyja az árrésből pár év alatt jócskán megtollasodhatott. A felpuffadt kofferekből azóta számtalan más projektre is futja. Hősünk aktív szereplője a szerbiai árampiaci beruházásoknak, és szívén viseli a megújuló energia hazai térnyerését. Az orosz államadósság kamionjáról leesett turbinát is jó lenne már valahol megpörgetni.

 Hihetnénk azt, hogy a botrányos fejlesztési kölcsön ügyének nyilvánosságra kerülése egy fontos lépés a „gazdaság kifehérítése” felé vezető úton. A pesszimistábbak viszont úgy gondolják, a szennyes kiteregetése sokkal inkább kormány közeli gazdasági körök csörtéjének az eredménye. Kapolyi ugyanis a sarki rókák elbeszélése szerint nem éppen lieblingje a megtépázott miniszterelnöknek. Gyurcsánynak, ha az ország rendbetételére nem is, arra mindenesetre van érkezése, hogy rendet vágjon az energiaszektor köldökzsinórján megerősödő betyárok közt. Csillogó szemekkel várjuk a cincérkedés végkimenetelét.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr84998139

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gáz van a szélerőművek körül - vagy azok helyett? 2009.07.19. 17:09:09

Egészen pontosan a szélerőművek hiánya a gáz, na meg az épülő gönyűi gázerőmű. Már csak a környezetvédelmi jelentősége miatt is, valójában azonban egy sor más problémát is jelent egy ilyen jellegű beruházás. És vajon miért kell megint szándékosan 10 é...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eeepunk 2009.03.13. 07:34:08

Nahát furcsa lenne, ha lenne ebből vmi. Sika-mika. A kép a vásárosnaményi gázerőművet szemlélteti? Ha ilyen, én támogatom, kerül, amibe kerül :)

molaris 2009.03.13. 07:42:40

@eeepunk:
Ha minden fekete pénzt összeszednénk, az elérné az évi 8- 900 MFt- ot. Ennyiből meg jól lehet működtetni a "sika- mika gyárat".
Ezt az erőművet én is támogatom.:):)

Stoney Hill Billy 2009.03.13. 08:04:56

Tipikus szoci-sztori.
A Furcsán Nyerenc is hasonló utat járt be. Bankelnök (igazgató, akármi) anyóspajtástól (Hitelbank) vip-kölcsön, ebből aztán megveszi a MOTIM-ot, felépíti az Altus-birodalmat, oszt ki tudja még mit privatizáltak a régi haverok közreműködésével.
Most meg ezek nyírják egymást? hát remélem jó sokáig, és fájni is fog.

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.03.13. 08:17:12

Hát igen, ahhoz nem kell ész, hogy pénzből vásároljon valaki. Kapolyinak viszont ahhoz is van esze, hogy pénz nélkül vásároljon. Saját pént nélkül.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.03.13. 08:41:16

pár link vagy hivatkozás elfért volna a cikkbe...

martonx 2009.03.13. 08:44:04

@Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni!:

Ahhoz sem ész kell, hanem kapcsolat, meg gyomor.

petibatya 2009.03.13. 08:47:39

A "demokratizálódás" álságos felszíne alatt erről szólt az egész rendszerváltás, és erről szól a politika mai gyakorlata is.
- Van aki nagy kanállal "merített" magának a közösből (székházat, gyárat, erőművet, szőlőbirtokot ...), és többször is.
- van aki bár meríthetett volna, nem tette meg (ma pancsernek mondják őket)
- van olyan is aki a kondérnak a közelébe sem került, akinek "csak" a falopás maradt.
Mi meg csodálkozunk, hogy értékválság van?!

civilkontrol 2009.03.13. 09:22:59

No erről (is) beszélt az ATV-ben (!) Orbán Viktor az Egyenes beszéd műsorában. Azt olvastam, hogy Nofene? Orbán beteszi a lábát egy őt támadó médiumba? Ércelődött a szerző. Nohát... Beteszi, ahogy eddig sem futott el előle. Amit viszont nem láttam, hogy például a mi igazgyöngyünk, Gyurcsány Ferenc úr mikor teszi be a lábát a határozottan kérdező (és nem ritkán kérdezve állító) riporternőhöz, más, őt valóban kérdőre vonó médiumhoz.
Visszakanyarodva a témára. Miből futja az adócsökkentésre? Hát hiába magyarázza szerencsétlen Orbán, hogy nem kell futnia semmiből, ha jól csökkentünk adót az a gazdaság kifehéredését jelenti. Az adócsökkentés célja, hogy a szürke gazdaság szereplői végre öngyilkosság nélkül térhessenek vissza a fehér gazdaságba. Ez pedig hatalmas bevételt jelent. Nem értik. Nem baj.
De azt sem értik, hogy hogyan lehet jobb egészségügyet, oktatást, igazságszolgáltatást, kisebbségpolitikát .... (a sor az állam összes feladatát tartalmazza) igérni ebből az egyetlen bevételből?
Hát a Kapolyi féle üzleti körök felszámolásából barátaim!
Nem elég, hogy az állami rendszerünket ellepte a dilettantozmus (ebben azt hiszem a megmaradt kormánypárti társainkkal is egyetérthetünk) de az állam minden területére, minden apróbb repedésébe befurakodott a korrupció. Kicsik és nagyok. 10000 és többmilliárd forintos lenyúlások. Rendszeresen, üzletszerűen. Csak ismételni tudom magam. MMindenki nézze meg az elmult negyed év Célpont című műsorait. Döbbenet. Csak ez a műsor többmilliárd "elveszett" Forint helyét találta meg. Mi lenne, ha átvilágítanánk az államgépezetet???
Tehát ennek a patásként feltüntetett Orbán gyereknek van más programja is az adócsökkentésen kívül.
Rendet tenni. Szakértelemmel vezetni az állam feladatait.
Nincs feltétlenül szükség több pénzre a különböző állami területekre, hanem azok felhasználását kell górcső alá venni.
Ahogy a riportban is elhangzik:
Az egészségügy forrásainak felhasználása a leghatékonyabb országban 96%. Nálunk ez az arány 60%! Az egészségügyre fordított adónk közel fele a kormányzati ostobaság és/vagy a korrupció miatt folyik szerteszét. Az egészségügy helyett magánzsebekbe vagy az ostobaság tengerébe ömlik.
Vajon máshogy lenne ez az állam többi területén? Ugyan miért lenne máshogy??
Igaz ez minden olyan területre ami ma állami kézben van. Ebből persze sajnos egyre kevesebb van. Hiszen a megmondók megmondták: "Az állam rossz gazda"
Nos mint állampolgár mondom ezt: Elég volt ebből a romboló hatású eszméből!
Nem az állam rossz gazda, hanem Ti vagytok azok! Tán nem kéne általánosítani (ÁLLAM), hiszen az maga az előitélet bölcsője. Attól, hogy a jelenlegi vezetés rossz gazdaként viselkedik, még nem kéne az elkövetkezendő erőket is megvádolni.

Nincs programja Orbán Viktornak? Hiszen a legghatékonyabb programot hirdette meg az adócsökkentéssel párhuzamosan!
Rendet akarnak tenni az állami területeken! A működéshez fölhasznált források elköltését akarják rendbetenni, nem pedig a forrásokat bővítetni. Hát nem ez a legfontosabb teendő? Mit lehet ezen nem érteni? Nem kell hozzá több pénz, hanem a meglévőt kell jobban hasznosítani. Szakértelemmel és a korrupció visszaszorításával.
Mi az ami ennél hatékonyabb lehetne??
Ha pedig végre lehetőségük nyílik a program végrehajtására, nekünk is lesz feladatunk. Mindent támogatnunk kell ami a mi (Magyarország) érdekeinket szolgálja! Be kell fizetnünk az adókat. Csökkentenünk kell, sőt meg kell szüntetnünk a zsebbe juttatott bérezést. És leginkább figyelni kell a változást megvalósító politikai erő ténykedését és ha netán Kapolyi féle huncutságon érjük, azonnal figyelmeztetnünk kell, hogy ilyen garnitúrához már volt szerencsénk, többet nem kérjük!
A kiutat megtaláltuk. Lassan rá kellene lépnünk

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.03.13. 09:28:57

mijért mindig az az első gondolatom, hogy a kurvaannnnyát az ilyeneknek?
pedig a szerencsétlen annnnyjuk lehet, hogy nem is tehet róla...

molaris 2009.03.13. 09:39:18

@civilkontrol:
Figyelmeztetni??? Börtönbe vele és vagyonelkobzás. Off- shore cégeket kitiltani, a pénzügyet hazai ellenőrzés alá vonni, de azonnal.
Tudom, a nemzetköziség ezt nem engedi, de meg lehetne találni a módját, hogy kiszűrjük a nagy részét. Persze, amíg a jegybank elnöke is ebben utazik, mit is várunk.

civilkontrol 2009.03.13. 09:44:52

@molaris: Nem fogalmaztam ennyire sarkosan, de egyre jár az agyunk ;o)

zsebforradalom.blog.hu/

molaris 2009.03.13. 09:48:06

@civilkontrol:
Baj ez, mert még a végén nem értik meg. Ezért tetszenek Szentmihályi- Szabó Péter írásai.

Jozicsenko, aki inkább lenne pék... 2009.03.13. 09:53:33

Orbánék legnagyobb előnye, hogy nincs akkora sleppjük, mint az mszpnek, tehát kevesebb embert kell etetni (gondoljatok csak arra, amikor 2006ban a kiszavazott mszpseket áttették a regionális rendszerbe...)

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.03.13. 09:55:14

Úgy látom meg lkell tartanom akadémiai székfoglalómat, mely ama intés, hogy uszályaink az elterelt Tiszán haboznak, ahonnét csupa jószív szocialisták tömeges öngyilokot követnek el, merthogy szellemi vezérük a hitokatató Gyurcsány a jobb világ eljövetelét a szocialista vívmányokban mint megtestesült kurtizánok freskóiban adja elő, mint őszöd után 3-ban, hogy a gaz és perverz fidesz álnokul lopja az áramot a Kapolyi villából, ahol a szociáldemokraták hetven iziglen ünnepelik a munka ünnepét, hogy csatlakoztunk az európai övezethez, hogy az eddigi komp jelleget a befagyott habzó Tisza jegén mint a Köztársaságot kiáltványba rögzítsék, soha többé fasizmust, nem, nem soha.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.03.13. 10:14:31

@molaris: óh ne már, inkább tinó:))) és idealizmusomnak alapja, hogy vannak emberek, akik nem lopnak.

Win Elen 2009.03.13. 10:22:45

@Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni!:

A pénz nélkül vásárolás nem új kelető dolog, és leginkább nem csak a zavarosban halászó ügyes vállalkozók sajátja, hanem a nyugati világ gazdaságát lendületben tartó bankrendszer egyik alapvető mechanizmusa. Jól is működik, ahogy a mostani példa is remekül ábrázolja.

civilkontrol 2009.03.13. 10:25:23

Egy kis bíztatás mindannyiunknak:
Kezdem elhinni, hogy lehet más út.
Folyamatosan figyelem a belpolitikai eseményeket számos forrásból táplálkozva és azt gondolom, a helyzet kifejezetten reményt keltő.
Én, magyarként, akit már annyiszor vert át annyi féle hatalom, akit már annyiszor facsartak ki és vezettek meg be nem váltott igéretekkel, azt látom, hogy ebből most lehet valami. Hogy ez a dolog működhet. Hogy mást ne mondjak, visszatért a hétköznapjaimba a remény és ezt az érzést mindenkinek kívánom! Ennél alig van jobb :o)
Remélem, hogy nem csupán délibáb kergetésről van szó. Hogy évtizedek óta először tettek is követik a szép szavakat. Józan paraszti eszemmel végiggondolva az elhangzottakat azt modntom: A terv egészséges, segítő és TELJESEN MŰKÖDŐKÉPES!
És most szándékosan nem úgy zárom mondandómat, hogy:
Remélem várakozásainkat nem ismét a csalódás keserűsége fogja beteljesíteni.
Hanem így:
Ez bizony sikerülhet! És ha mindannyian kivesszük belőle a ránk eső részt, bizony építhetünk magunknak egy csodálatos otthont!

civilkontrol 2009.03.13. 10:30:37

@zsanett- a demokrácia csőcseléke: No én ezt látom bajnak. Ugyan miért gondoljuk, hogy az "idealizmus" nem megvalósítható?
Merészebb leszek. Miért fogadjuk el, hogy az idealizmus annyit jelent, hogy a dolgok normálisan működnek és hogy a hatalmunk a dolgát végzi, azaz értünk cselekszik?
Ez a legnagyobb probléma. A normalitást idealisztikusnak látjuk, az idealizmust (normalitást) pedig úgy ahogy van utópisztikusnak. Aki ebben hisz, az jószándékú ugyan, de mégiscsak bolond!
Hát én ezt a magam részéről vállalom :o)
De nem ezért kellene küzdenünk mindannyiunknak?
Nem pedig a lelkesedést a megvalósíthatatlan utópia látszatával elmosni?
Nem kéne hagynunk, hogy mindig mi húzzuk a rövidebbet!

biborkal 2009.03.13. 10:38:26

Mi kell nekünk, magyaroknak? Hát ez: kukker.manna.ro/showvideo/1051

Karcolt lendület 2009.03.13. 11:03:21

off:
@civilkontrol:
A blogbejegyzéseidet jobb lenne, ha nem raknád be, egy kicsit is szőrösebb szívű moderátor ezt floodolásnak venné és kitörölné. Nem véletlenül, mert baromi zavaróak a témákhoz szolidan kötődő, rohadt hosszú hozzászólások - romboló hatásúak.
Hamár mindenképp reklámozni akarod a blogod, lehet linkelni (megsúgom ezt sem annyira szereti mindenki) vagy a neved mellé felvenni a blogod címét (most nem keresem elő, valahol a beállításokban ezt meg lehet csinálni).

siqlum 2009.03.13. 11:16:46


Naményba jártam gimibe. Az erőművet vmi hihetetlenül okos ember javaslatára namény mellett egy mocsárra építik (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) ami évtizedek óta, amikor csak árvíz/ belvíz van azonnal elárad. Most töltögetik a terepet, az utóbbi két évben egyfolytában.

siqlum 2009.03.13. 11:17:40

Naményba jártam gimibe. Az erőművet vmi hihetetlenül okos ember javaslatára namény mellett egy mocsárra építik (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) ami évtizedek óta, amikor csak árvíz/ belvíz van azonnal elárad. Most töltögetik a terepet, az utóbbi két évben egyfolytában.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.03.13. 11:41:16

és még zárójelben megjegyezném, avval is felkénne hagyni, hogy a fejlett nyugaton a becsületesség dívik mint Kapolyi úrban a hon szeretet.

kendeffybotond 2009.03.13. 11:41:22

Nem meglepő egyáltalán., sőt magától értetődő sajnos. De grat a Reakciónak, hogy ezt feltárja. Érdemes olvasni Roman Kupchinsky(Jamestown Foundation) írásait a neten, a magyar-ukrán-orosz gázipari összefonódásokról.

eldiablomismo 2009.03.13. 11:59:28

@Stoney Hill Billy: Meg a méltatlanul elfeledett Orbán bányák és a többi, állami pénzből állami tulajdont privatizáló ügylet, ugye :D
Szóval nincs új a nap alatt :)

Szmöre 2009.03.13. 12:03:43

@zsanett- a demokrácia csőcseléke:

lehet, hogy a "fejlett nyugaton" sem mindenkiben a becsületesség dívik. A baj az, hogy az itthoni vezetők idejük nagy részét hasonló ügyekkel töltik, annak ellenére, hogy lenne más teendőjük is.

@kendeffybotond:

Nem mi tártuk fel, nincsen pénzünk ügyvédekre. Ttöbb helyen cikkeztek róla egyébként. A Jamestown valóban hasznos.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.03.13. 12:11:48

@Szmöre: banyek, eddig abban a hiszenben voltam, hogy vezetőink a nemzet üdvét akarják, mostmár tudom csak a javát, bár az se kevés.

Stoney Hill Billy 2009.03.13. 12:31:46

@eldiablomismo: méltatlanul elfeledett? hát még most is előveszitek rendszeresen, egyébként nyilván igazad van, de ez a blog nem róluk szól.
Olvasd Gréczyit.

Bell & Sebastian 2009.03.13. 15:16:32

Refrényszerűen visszatérő kérdés:
A magyar munkaerő miért ilyen olcsó?

Azért, mert a magyar komcsik kitömése kapitalistává drága.

Mégis, mennyire?

Hááát, úgy lakosonként 1.600.000 Ft-ba kerültek idáig...
(8 millió éppen kihúzná a szarból a famíliámat!)

Win Elen 2009.03.13. 16:25:52

@Bell & Sebastian:

És az előállított termékek mégis az európai szinttől lényegesen nem alacsonyabb árszinten cserélnek gazdat. (a termék előállításához használt enrgia ára megint nem mindegy) Lett volna 20 év a rendszerváltás óta belőni az európai életszinvonalt is ez alapján, de ennél mindenképpen jobban meg lehetett volna közelíteni. Ja igen... ha lett volna rendszerváltás valóban (hogy a refrént én is elénekeljem)

osborne 2009.03.13. 23:07:03

@min0rity r3port: így jár akinek KGB-s kapcsolatai voltak :P

Bell & Sebastian 2009.03.13. 23:41:07

@Win Elen:

Abból a feltételezésből indultam ki, hogy a felvett hiteleket nyúlják le direktben - mint szokták.

A bajt csak tetézi az igazságtalan elosztás és a multik pénzszivattyúi.

Mondhatni, minimum háromágú probléma...
Neo-kommunizmus ez, egyetértünk.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.03.15. 21:57:16

Nekem odaadhatná például egyszerűen a SZTAKI-tól felvett tudományos tanácsadói fizetését. Vagy bemutathatja a kutatómunkát, amit végez. Ha már az akadémikusi címet nem lehet visszavonni, legalább ezt.
süti beállítások módosítása