Csak húsz év múlva ne ez a dal legyen
2008. november 15. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Csak húsz év múlva ne ez a dal legyen

 Csütörtökön, november 13-án volt húszéves a Szabad Demokraták Szövetsége. Szülinapi bulijukat ma tartják a WAX kiállítóterem-komplexumban. Ez alkalomra írtunk egy rövid esszét a magyar liberálisok múltjáról, jelenéről és jövőjéről, de ezt drága főszerkesztőnk úgysem engedné megjelenni, úgyhogy meg sem kíséreljük a publikálását. Ehelyett nincs jobb ötletünk, mint hogy itt is közzétegyük a tőlünk meglehetősen távol álló kecsege.hu-nak az alkalomra készült videóját, amely szar is, primitív is, unalmas is, de azért arra jó, hogy néhány emlékezetes pillanatot felidézzünk az SZDSZ első - de biztosak vagyunk benne, hogy nem utolsó - két évtizedéből. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr98769778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabe2 2008.11.15. 19:08:00

Privátban nem kaphaná meg az esszét, aki kéri?

amondó (törölt) 2008.11.15. 19:21:25

Szeteyvel mi is a baja a videó szerkesztőjének? Amúgy frappáns.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.11.15. 20:05:05

Nem tudom, Szeteynek mi köze az SZDSZ-hez. De van néhány jól el(meg)talált nyilatkozat...

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2008.11.15. 20:11:20

Az esszé oly mértékben sérti a jó ízlés határait, hogy sajnos semmiféleképpen nem adhatjuk ki a kezünkből.

Quicksilver 2008.11.15. 20:16:22

Nincs is esszé, gondolom. :-)

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.15. 20:21:29

a videót nem néztem meg, de az biztos, hogy-legalábbis számomra- az elmúlt 20 év legnagyobb tragédiája, ami az szdsz-el történt, vagy amit csinált magával...Ha Pető betartja azt, amit mond stbstb, na, mindegy, nem kell keseregni, ez van.

kispufi 2008.11.15. 20:27:12

nem az a tragédia, ami a szadesszal történt, maga a szadesz, mint történés, az a tragédia

acidszarka · http://kigondoltam.blog.hu 2008.11.15. 20:29:26

Calam, nem is az SZDSZ lenne, ha betartotta volna.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.11.15. 21:10:51

Egy része jó, de ennél ütősebbet is lehetne, ismerve a párt múltját. Meg jó hosszú is lenne, az eccör szent.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.11.15. 22:35:29

kecsege.hu/081113nepirtasmon.html
"Szép lassan mindenki rájön, hogy az élet minden területén a magyar nemzet megsemmisítése zajlik.

Nem tíz, húsz, vagy száz év múlva, hanem napjainkban.

A folyamat egy előre megírt forgatókönyv alapján zajlik. ...és kik a végrehajtók? A mostani kormány már nem primitív kubikosokból, esztergályosokból áll, hanem főiskolát, egyetemet végzett janicsárokból. Mi egyre többször, egyre többen ellenállunk, mire ők hangosan méltatlankodnak, gyaláznak bennünket!

Ők már nagyon jönnének, de a Kárpát-medence lakott !

Nekik sürgős a kiirtásunk , belaknák már végre az üresen tátongó lakóparkokat, kellene a magyarok élettere!"

Vajon kik azok, akik jönnének?

freehckr 2008.11.15. 22:48:27

Ha már az Ágikájuk kiesett az egyébként igen alacsony színvonalat képviselő külkereskedelmi csatorna "celebsójából", azért van még minek örülniük a második iksznél: a jelenlegi elnökük legalább még nem bukott bele holmi elnökválasztási botrányba. :) Bár ami késik...

Remélem a 22. már a magyarok országgyűlésén kívül éri ezt a csürhét...

Quicksilver 2008.11.16. 08:50:18

Pedig kellene egy magyar liberális párt, nagyon kellene...

Doomhammer: nem tudom miért linkelted ezt pont ide, de hátha tényleg tudja valaki: kik ezek az 'ők', akik jönnének?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.16. 09:16:34

Quicksilver

Magyarországon ilyen a liberális párt. A baloldali párt meg olyan, a jobboldali párt meg amolyan. Tartok tőle, hogy a mi elvárásaink egy liberális párttal kapcsolatosan pontosan úgy hangzanak számukra, mint számunkra az ő igényeik egy "európai értelemben vett jobboldali párt"-tal kapcsolatosan. Teljesíthetetlenek, mert önfeladást kívánnának. Az SZDSZ pontosan megfelel a magyar voltaireiánus értelmiség igényeinek. Ott van a probléma, hogy elvárásaink a társadalom rendjét illetően nem egyeztethetőek össze, nem hozunk létre így-úgy elfogadható kompromisszumokat, mindenki a rivális csoportok politikai értelemben vett megszűnésétől várja a megoldást. Pedig erre hiába vár bárki. A politika attól lenne művészet, hogy a saját értékeinkből mindenki számára legalább elfogadható elemeket ültessünk át a gyakorlatba, a másik oldalról ezekbe méltányosságból belenyugodjunk, próbáljunk egyensúlyokat teremteni, mérlegelni, egyezkedni. A polgári demokrácia erről szólna. Ez nálunk sajnos nem megy. Elveinkből mindent vagy semmit: ez a morális alapvetés még az egyén életében sem valósítható meg hibátlanul, hát még egy társadalomban.

akak 2008.11.16. 09:35:00

Néztem a kecsegét: Gójmotorosok, "nemzeti érzelmű magyarok", a radijobb szar. Ilyenekkel összeáll a Reakció?
Viszont kellene egy ilyen filmecskét készíteni a Fideszről, kezdődne a "Térdre, csuhások"-kal, folytatódna a koalíciókötéssel a kisgazdákkal, meg Kaya Ibrahimmal, végződne az UD Zrt-vel, és gazdáikkal.
Szép filmet lehetne készíteni.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.16. 09:44:56

A hardlájner aufklérista értelmiség abban követi el a hibát, hogy nem veszi tudomásul: a maga számára teremthet ugyan kényelmes körülményeket, ám egy egész társadalmat lehetetlenség az ő elveik szerint berendezni.

Zetek 2008.11.16. 09:47:36

akak! A baj az, hogy nem tudnád megcsinálni, mert ezek csak a baloldali mitológia legendái. Te már tudod, hogy miről szól pl. a UD Zrt története?
Amúgy mi a baj az összeállítással? Semmivel nem rosszabb mint Kálmánka írásai. Én inkább tisztelem őket, mert készek ilyen sok szart végignézni, hogy válogassanak közüle.

Zetek 2008.11.16. 09:52:02

Szetey a tegnapi nap után végleg beillik a képbe. Gondolj csak a barnaesős barátunk - Gusztos Péter - liberális, leszbikus kutyájára.

akak 2008.11.16. 09:56:29

Zetek,
nem a mítológa része, hanem igazság, melyre sokan emlékszünk még.
De tudom, hogy ez egy zárt kultikus kör, úgyhogy nyugodtan higyjél a kecsege.hu-nak:)
Szólok is nekik, csináljanak egy hasonló filmecskét a Fideszről.

Zetek 2008.11.16. 09:58:47

Elpet!
Tudják, hogy az egész bohózat nem működik. Miközben a Zöldek vezetése Németországban ész nélkül támogatja a török EU csatlakozást, aközben a mezei marhák, akik eddig a multikultiéert küzdöttek most mindent elkövetnek, hogy oylan iskolába irassák hülye kölykeiket, ahol alacsony a bevándorlók aránya.

Quicksilver 2008.11.16. 10:10:00

Elpet: Nem várom én, hogy megszűnjön az szsz, vagy bármely más párt és helyette az én igényeimnek megfelelőek alakuljanak... egyszerűen csak úgy érzem, hogy amíg a szocik nagyjából megfelelnek a fejemben élő szociképnek, a fidesz meg nem is olyan sokkal van kijjebb/jobbra, mint a fejemben élő konzervatívkép, addig az szdsz nagyon nem felel meg a liberálisképemnek, és nem elsősorban a párt által deklarált értékek, hanem a képviselői és azok tettei miánt. Nem mindent vagy semmit - de azért valamit muszáj.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.16. 10:11:30

Zetek

A multikultitól azért tényleg meg kell bolondulni. Kíváncsi vagyok, hogy egy megerősödő iszlám közösség mit szól majd az alapvető baloldali liberális elvekhez. Ha már az európai keresztény Egyház jelenlétét terhesnek érzik, mit szólnak majd egy megerősödött muszlim vonalhoz? Ez tényleg érthetetlen.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.16. 10:37:11

akak

Amúgy tényleg készítse vagy készíttesse el a videót, aztán linkelje be ide. Csak kár a fáradságért. A Fidesz említett dolgairól ugyanis a legnagyobb példányszámú és nézettségű médiumok bőségesen beszámoltak. Viszont módszeresen megfeledkeznek arról, hogy mondjuk az SZDSZ-en számonkérjék mindazt, amit ígértek. Ezért készülnek ilyen videók, és ezért hivatkozza le itt Kálmán és Tóni barátunk. Így marginálisan. Hogy legalább mi lássuk.

jokkmokk 2008.11.16. 14:02:26


sajnos lesz még XXX. születésnap is.

bárcsak ne lenne.

gabca 2008.11.16. 14:45:31

akak 2008.11.16. 09:35:00
Már ne is haragudj, kedves akak, de azért vegyük már sorba azokat a "nagy bűnöket", amiket írtál.
1. "Térdre csuhások", valahogy elég sok ismerősöm van, akik a fiatalkori szabados elveik után, megházasodva, gyerekekkel, elkezdik máshogy látni a világot. Ez a személyiségfejlődés része, nagyon sok ember keresztül megy rajta. - Ezzel szemben számomra nehezebben magyarázható, főleg morálisan, hogy érett, 30-50-es emberek egy nagyon is kiérlelt, követekezetes világképpel, ami mellesleg a rendszerváltás morális, és elvi alapját adta, egyszercsak összeállnak "üldözőikkel".
2. Főleg azért is, mert ha jól számolom (bár biztos más matematikát tanultunk), 1994-ban semmiféle koalíciós kényszer nem nehezedett az SZDSZ-re, a szociknak nem volt szükségük a kormányzáshoz rájuk. 1998-ban viszont a kisgazdák nélkül nem lehetett volna kormányozni az országot - patthelyzet. Hacsak azt, ami most is van, nem tekintjük kormányzásnak. Én nem.
3. Kayázás. Unalmas már, amikor tyúklopás-kaliberű bűnöket dörgölnek országos gazemberek apológiájaként elénk. Nem védeni akarom őket, mert a tyúklopás is bűn, de esetleg áruld már el, hogy a mai magyar politikai palettán kinek van erkölcsi alapja ezt szemükre hányni? És milyen alapon?
4. UD Zrt., és a "nem a mítológa része, hanem igazság". Aha ...(diszkrét kacaj) Tessék írni, mi is itt az igazság, min kell itt annyira felháborodni? Mik is a tények? Valami talán elkerülte a figyelmemet ...
Szóval kicsit tessék magukat összeszedni! Komolyabb érveket akarok, vagy ezeket kifejtve, hogy hogyan is lehet egy lapon emlegetni őket az SZDSZ "bűneivel". Ott tartanak, amit érdemeltek, és csak maguknak köszönhetik. Egy könnycseppet sem fogok elmorzsolni értük. Egy Schiffer-féle liberális párt viszont hiányzik, legalábbis nekem.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.16. 14:53:24

mondjuk a csuházástól a különböző keresztény egyház ak kedvencéig eljutni valóban fura életút

Francois Pignon 2008.11.16. 15:06:08

Hát ez a videó tényleg szar és unalmas. Inkább szemelvényeket kérnék az esszéből.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.16. 15:49:30

calam,

az Egyház történetében van egy csomó ilyen alak, az Újszövetség jelentős részét egy kezdetben keresztényüldöző farizeus írta. A keresztény gondolkodásban ennek semmiféle rendkívülisége nincs. Te meg majd nem szavazol rájuk, ahogyan mi sem a függetlenített MSZMP aktivistákból lett szociáldemokratákra. Hozott anyag, azzal gazdálkodik mindenki, ami van.

Téglagyári Megálló 2008.11.16. 16:12:53

KK és TT írja:

"Az esszé oly mértékben sérti a jó ízlés határait, hogy sajnos semmiféleképpen nem adhatjuk ki a kezünkből."

Nos, nekem nincs jó ízlésem, úgyhogy a határait sem tudjátok megsérteni, ide vele!

Teddypompom 2008.11.16. 16:36:08

Nekem tetszett.

Nem egy Greygrey, de nézhető.

torró 2008.11.16. 16:49:33

Nem tudom látta é valaki Soros György elő adását valamelyik este.Nem emlékszem pontosan, de lehet hogy az ATV-én ment, ahol kijelentette hogy a neoliberális eszméknek az egész világon befellegzett. Az előadáson soros mellet Bokros Lajos ült. Na?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.16. 17:02:30

Csatlakozom Téglagyári úrhoz.

Rövid unszolásra a kínai pornóval is megbarátkoztam. Nem gondolhatjátok komolyan, hogy hagytok bennünket ilyen sorsdöntő időkben az élet háborgó tengerén hánykolódni, holott szavaitok lángoszlopa fároszként mutathatna utat életünk törékeny bárkáinak.
Amúgy meg, ha egyszer kigondoltátok, adjátok is közzé.
Az írástudó életével járó kockázat, hogy gondolataiért üldözésben lehet része. Ám nem hű hivatásához, ha hallgat, amikor szólnia kéne. Mellesleg Bayer Zsolti is fejére olvashatja Julien Benda vonatkozó tanait.

gabca 2008.11.16. 22:32:53

Calam (2008.11.16. 14:53:24), Elpet már megelőzött, ehhez hozzátenni sokat nem tudok. Bár azt furcsállom, hogy ezt magyarázni kellett ...

Nekem nagy csalódás volt az SZDSZ 1994-ben. Bár retrospektíve, tudván, hogy egy olyan pártról van szó, ahol - és most újra leírom, mert inkább ide passzol, és szimbolikus jelentőségűnek tartom - egy Eörsi és id. Bauer ügyvédi irodát nem tartanak aggályosnak, semmi meglepő nincs abban, ha arculköpik a rendszerváltást. Mintha morális-világnézeti útvesztőben bolyonganának, és sehogyan sem sikerül a kiutat találniuk.
Ha ezt is magyarázni kell, esetleg ajánlom Tölgyessy írásait, hátha megleled benne, miért is lépett ki anno.

De hagyjuk is ezt a finomkodó moralizálást, elvégre a politika nem a morálról szól (kivéve ha politikai ellenfeleink "tyúkot lopnak")! Nézzük inkább a tetteket! És nagyvonalúan eltekintek mondjuk egy Kovács Kálmántól vagy Wekler Ferenctől, mert több is veszett itt ...
Címszavak egy többre hivatott párt életéből.
Budapest
Strabag (itt most különös tekintettel az AKÁ-ra, Lotztól Kókáig)
Oktatás
Egészségügy
Mind-mind egy-egy "sikertörténet", és nincs az a Pepó Pál, Torgyán, vagy mezei kisgazda államtitkár, lőjön szét akárhány Somogyi-festményt is részeg tobzódásában, amit egy lapon lehetne ezekkel említeni károkozás szempontjából!

Dzsungellakó (törölt) · http://dzsungelvilag.blog.hu 2008.11.17. 08:49:11

Jobboldali liberális voltam. Csak azóta tanultam az élettől sokat.

(Egyébként van ebben a videóban néhány örökbecsű pillanat, ha összességében valóban fércmunkának gondolom is. Valljuk be: A mi blogbejegyzéseink 99%-a szintén fércmunka.)

rolika 2008.11.17. 09:15:08

és ezek vezették az országot 10 évig... rossz belegondolni. folyamatosan hazudnak, magyaráznak, az egyértelmű dolgok ellenkezőjét mondják. eszem megáll

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.17. 17:49:00

rolika, melyik egyértelmű dolgok ellenkezőjét mondják?:)

homoródkarácsonyfalvi 2008.11.17. 17:53:49

Ha már nem azért küzdenék, hogy az öt százalékos parlamenti küszöböt elérjem a következő választáson, hanem azért, hogy legalább a kis pártoktól le nem maradva az egy százalékot elérjem, vagyis kapjak állami támogatást, 2008-ban én is új liberális pártot alapítanék. Rögtön az elején nyilvánosságra hoznám azokat a liberális alapelveket, amellyel meg tudnám szólítani az ellenzékhez pártolt választóimat. Ezek:

1. Sajtószabadságot! Az állam ne tartsa el az adófizetők pénzéből a seggnyaló – vagy megzsarolt „szellemi” holdudvarát, versenyhátrány okozva a másként gondolkodó sajtónak!
2. Le a kommunistákkal! Elszámoltatnám az állampártot, helyette felelős kormányt, amelyik nem csak négy évenként elszámoltatható, hanem mindig is felelősséggel tartozik a választópolgároknak.
3. A döntések az országgyűlésben szülessenek, le a kamarillapolitikával!
4. Tiltakozunk, hogy mindig csak az egyik oldal fájdalmáról beszélhetünk (Tamás Gáspár Miklós). Nem hagyjuk a másként gondolkodók lefizetett szellemi szabadcsapatok által történő politikailag korrekt módon történő üldözését! Senkit se lehessen felelősségre vonni azért, mert kilőtte a szemét a rendőr!
5. A hadsereg felállítását! A rendőrség soha ne szolgáljon más érdekeket, csak a polgárok érdekét. A rendőr a rendőrt is védje meg, még a TV székház előtt is!
6. Csak olyan politikához adjuk a nevünket, amely a minimális állam, minimális adó elvén alapul! A gazdaság kifehérítése, nincsenek többé fekete párt-és magánpénzek.
7. Le a korrupcióval, a rendi társadalommal. Ha korrupció gyanúja merül fel bárkivel szemben, legyen az akár párt, akár civil szervezet, azonnal megszakítom vele a kapcsolatot. És ha a korrupciót egy megbuktatott miniszterelnök hozza elő, akkor aztán nagyon is.
8. Egyenlő igazságügyet, az APEH (ÁVO, III/III. stb.) ne legyen a párt ökle!
9. Az Euro bevezetését, 2002-ben, 2006-ban, 2010-ben, 20020-ban!
10. Még egyszer katonaságot, hogy esküdni tudjon az itthon maradásra. Csak olyan párttal kötünk szövetséget, amelyik nem járul hozzá a katonák idegen földön állomásoztatásához.
11. Soha többet nem lehet tüntetőket jogtalanul előállítani, tüntetést törvénytelenül betiltani, ártatlan tüntető szemét tüntetésen kilőni!
12. Állampolgárságot a határon túli magyaroknak, és az ő jogukon családjuknak is (1). Előre a magyar nemzet békés újraegyesítéséért, Uniót! Ne csak a kínai textilkereskedőknek járjon az önrendelkezés (autonómia) (Eörsi Mátyás), hanem az akaratán és önhibáján kívül szétszakított magyar nemzetnek is (2).
13. Az ország polgárosodásának szintje, és a politikai helyzetnek a 12 pont megszerkesztése óta történt megváltozására tekintettel a fentieket a kialakult politikai, társadalmi és a bonyolult nemzetközi helyzet fokozódása miatt a mai viszonyokat is figyelembe véve kell alkalmazni, rajtunk kívül a többieknek.
14. A 13. pontot csak az ismerheti meg, aki ismeri a 14. pontot. A 14. pontot csak az ismerheti meg, aki ismeri a 13. pontot. Az SZDSZ programja tehát nincs lezárva (3)

2008-ban támogatnám a taxisok blokádját. Az ugyan törvényellenes, de mit ér a törvény az én demokráciám nélkül. 2009-ben tüntetést szerveznék, hogy a PC szabadcsapatok szabadon üldözhessenek bárkit, aki nem ért egyet velem. Ezzel lenne megint egymillió választóm.
2010-ben a kommunistákkal lépnék koalícióra. Ezzel ugyan elvesztenék ötszázezer választót, de kormányról már jól megfizethetném a PC szabadcsapatokat. Ők segítenének nekem elhitetni az emberekkel, hogy az egész csak azért van, mert az ellenzék maga a megtestesült gonosz, és a vezérének patái vannak. Koalíciós szerződést írnék alá, nehogy az országgyűlésben a kommunisták másként szavazhassanak, mint amiben megállapodtunk. Aki nincs velem, az antiszemita, nacionalista és klerikális (id: Gerő Ernő, 1956 október 23, rádió). 2011-ben kitüntetném a szemkilövető rendőrparancsnokot. Emiatt ugyan már csak kétszázezer választóm marad, de legalább én lehetek a főpolgármester. Az összevert képviselőtársamat meg „mártiriusz-nak” nevezném. A 2012. december 5-i népszavazáson a határon túli magyarok állampolgársága ellen kampányolnék. Emiatt ugyan csak százezer választóm maradt, de csóválnám a fejem, hogy a nagyobbik párt milyen csúnya dolgokat mondott a határon túli magyarokra. Az ugyanis nem az én stílusom (Eörsi Mátyás). Kolozsváron pedig leantiszemitáznám azokat a határon túli magyarokat, akik nem engedtek be a Sapientiára. Ha az árulást a megtévesztett választóm plakáton számon kérné rajtam, azt igazi szemétségnek (Pető Iván), szélsőjobboldalinak (Kuncze Gábor) nevezném, aki nem demokrata, mert a hatalmat akarja megszerezni, aki engem kritizál (Eörsi Mátyás) (4). Mi úgyis jobban gyűlölünk benneteket, mint ti minket (Kornis Mihály). Amelyik társadalmi kisebbségi csoportot védeni kezdem, annak csakugyan előbb-utóbb rettegnie kell, hogy megvédhessem őket. Az iskola kapcsán csak a haverjaim adhatnának el a számítógépeket állami támogatással, ha már úgyis megszavaztam a több adót. Az sem érdekel, hogy kormányzásom alatt az államadósság az egekbe nő, úgysem én vagyok a pénzügyminiszter, de mivel én vagyok a kisebbség, így megszavazom. Metrót építek, ha nincs is miből (5). Metró lesz, csak azért is! De a falusi vasútvonalakat felszámolom (6). Eladom az egészségügyet, hiszen az piaci alapon jó, nekem is (7).
És ha már csak nagyon kevés választóm marad, visszavonulok. Hadd jöjjenek a fiatalok! Őket úgy választatnám meg, hogy hirtelen egész falvak lesznek liberálisok, ők is szavazhassanak a liberális pártban. És ha már a fiataloknak sem maradna elég választójuk, hagynám a fenébe az egészet, és 2013-ban csinálnék egy új liberális pártot. Ekkor újra felhasználható „A rendszerváltás programja – SZDSZ - 1989” címmel írt liberális program, ami megint sokaknak tetszik majd.

(1) SZDSZ – A rendszerváltás programja 98. oldal 13. pont: „Minden magát magyarnak valló személy – és az ő jogán családja –legyen jogosult a magyar állampolgárságra.”
(2) SZDSZ – A rendszerváltás programja 97. oldal 1. pont: „Az SZDSZ a kisebbségi kérdés megoldását – itthon és az utódállamokban – a KULTURÁLIS AUTONÓMIÁBAN látja. Nagy lélekszámú kisebbségek esetében a területi autonómia gondolatát is támogatja.”
(3) SZDSZ – A rendszerváltás programja 5. oldal
(4) SZDSZ – A rendszerváltás programja 26. oldal utolsó bekezdés: „Mindenkinek joga van arra, hogy véleményét szabadon kifejezze és terjessze…”
(5) SZDSZ – A rendszerváltás programja 83. oldal második bekezdés: „…gazdaságpolitikai alapelv legyen, hogy nem szabad belefogni olyan, önmagában véve esetleg célszerűnek mutatkozó akcióba sem, amely…pótlólagos népgazdasági terhet jelent, és csak a későbbi időszakra ígér - bár valószínűsíthető, de bizonytalan mértékű – többlethozamot.”
(6) SZDSZ – A rendszerváltás programja 122. oldal második bekezdés: „…Szükség van arra, hogy a falusi térségek nemzetgazdaságához kapcsolódásának infrastrukturális feltételei létrejöjjenek…a legsürgetőbb feladatok egyike, hogy az országpusztító nagyberuházások forrásait e területre csoportosítsuk át”.
(7) SZDSZ – A rendszerváltás programja 86. oldal harmadik bekezdés: „-a 70 éven felüliek, a létminimum szintje alatt élő családok, a súlyos, krónikus betegségben szenvedők, valamint a három és több gyereket nevelő családok gyerekeinek ingyenes gyógyszerellátását.”

Rwindx 2008.11.18. 00:30:04

Így 14 évvel később jó volt újra látni a pető féle nyilatkozatot. Nem tudom hogy le akarjam-e köpni mert hazudott nekem akkor, vagy örüljek neki hogy ezzel felnyitotta a szemem.
Még mindig bennem van az a felháborodás, ami akkor kitört belőlem ami bejelentették végül a koalíciót. Megmutatta hogy az szdsz pont annyira liberális mint az mszmp.
süti beállítások módosítása