Születésnapi plusznyugdíj - Ilyen ország pedig nincs CXXIII.
2008. október 03. írta: TuRuL_2k2

Születésnapi plusznyugdíj - Ilyen ország pedig nincs CXXIII.

 Gyurcsány Ferenc ma újabb, az időseknek járó juttatást jelentett be. Felelős kormányunk jóvoltából jövő januártól születésnapi ajándékot kapnak a 90., 95. és 100. életévüket betöltő nyugdíjasok - 90, 95, illetve 100 ezer forintot. Először azt hittem, ez a nagyszerű ötéves nyugdíjprogram idei intézkedése, de nem: annak meghirdetésekor szó sem volt ilyesmiről.

 Mi lesz a következő jövőépítő lépés? Virágcsokor/konyak és névre szóló névnapi üdvözlőlap minden nyugdíjasnak Gyurcsány Ferenctől (aláírás: Fercsi)? A nőnap, az anyák napja és a gyereknap mintájára a kormány bevezeti a nyugdíjasnapot?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr78694230

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Republikon BLOG 2008.10.14. 14:46:11

Hajrá, Vas János, te is tedd a dolgodat!A nagy titkoshangfelvételes, lengyelpiacos MDF-börze közben mintha elfelejtettük volna a valódi főszereplőt: Vas János riszpektológust. Holott bizony mi sem időszerűbb, mint a Tisztelet Társasága (TT) által megfogal…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jbb 2008.10.03. 16:27:23

Szerintem itt senki sem gyűlölködik, pláne nem a nyugdíjasok ellen, hiszen valszeg mindannyiunk szülei, nagyszülei épp abban a korban vannak. Még ElQró is tudja milyen 60ezerből élni nyugdíjasként, nemhogy mi. Pedig nekünk nincs is államilag támogatott nagyvállalatunk.
Inkább az nem tetszik, hogy a soha nem populista ferenc hajlandó lenne akár a nehezen végignyögött 2-3 évet és "eredményeit" odadobni újabb és újabb inaktív támogatásra, csak hogy hatalmát megtarthassa. Közben az adófizetők meg beledöglenek. Sebaj Feri nyerni fog ismét. A fidesz közben meg felkerül a standard térképére, funny.

Mi lenne, ha a minimál nyugdíjat emelnék meg jobban, a 150-200ezres munksőr fizetéseket meg csökkentenék. Nálunk nemhogy utolsó esély hadművelet nincs, éppen ezeket támogatják egyre jobban és jobban. Hát hol az igazság?

Cypriánus 2008.10.03. 16:39:24

tényleg megkövetem Turult, és Ács Ferit, ha úgy érzik, túl kemény voltam velük. Alapvetően igazat adok nekik, hogy egy súlyosan patológiás folymat indult be, ahol a választói tábor stabilizálása miatt további pénztranszfer történik az aktív rétegek kárára, meggyorsítva gazdasági és demográfiai összeomlást.

W Joe 2008.10.03. 16:43:14

Ez az ajándék nem sokakat érint. Kevesen élik meg ezt a szép kort.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.10.03. 16:43:37

Cyprián
az a baj, hogy ez az érvelés
"anyugdíjasok jó része igen csekély jövefdelemből él" a szocializmus érvelése.
Most hagyjuk, hogy az átlagnyugdíj hogyan viszonyul az átlagbérekhez (amiből esetleg 3-4 embert is el kell tartani), ezt már mások írták.
De arra gondolj, hogy a "csekély jövedelem" önmagában mire is érv? VAlakitől (adó formájában) vegyünk el, mert másnak csekély jövedelme? Miért csak a csekély nyugdíjakat emelje az állam? emelje a csekély béreket is? Ez a szocializmus.
Ha a bér és a nyugdíj nem valamilyen személyes teljesítményhez kötődik, akkor kitaláltuk az állami kollektivizmus valamilyen újabb verzióját. Ja, hogy sokan azt akarják :(

states 2008.10.03. 17:00:34

Mi ez a megkülönböztetés? És a 110, s az feletti nyugdíjasok? Amúgy pedig belegondoltam, mi lesz itt a a 2010-es választási kampányban, azt hiszem nincs az a sci-fi-író, akinek a fantáziája akárcsak meg is közelítené Fletóét. Mindenesetre aki nem most nyugdíjas és nem 100 éves, az magára vessen...

Cypriánus 2008.10.03. 17:06:31

Tölgy!
úgy vetteted fel a kérdést, hogy ezzel még vitatkozni sem lehet.
a dolog ennél komplexebb, de nem gondolom, hogy keresztényi, ha hagyunk embereket tömegesen éhenhalni. Hogy mi az állami kollektivizmus, meg mi nem, az nézőpont kérdése, egy keményvonalas libertáriusnak Te már szélsőbalos trockista vagy.
Amúgy elsősorban a dolog érzelmi éle ellen szólaltam föl, mivel úgy látom a korábban nem jellemző generációs ellentét nagy erővel tör fel, és ezt persze a jelenlegi kormány nagyon könnyen a maga javára tudja fordítani, hisz egyszerűen több inaktív választópolgár van, mint aktív.
mivel egy nyavalyás baloldalli sincs az egész topikon, úgy látom rám lett testálva a nyugdíjasok seggét nyaló kádárista Fletó-fan mérsékelten hálás szerepe.
Pedig e attól azért távol állok, de nem osztom a "dögöljenek éhen ők, csak legyen 3,5%-os adókulcs" jellegű mély bölcsességeket sem, amelyek egyetlen haszna, hogy a belőle kiragadott mondatokat röplapokon terítve a Szabó családon felnőtt szépkorú generációt szépen az urna mellé viszi, hogy ikszeljenek a szegfűre.
Mond olvastad a kommentjeimet is?! Elhiszem, hogy valakivel jólesik vitázni, de bevallom, némi tétovázás fog el, hogy most én legyek a "Fórum MSZP-ése".
amúgy életkoromnál fogva pont azokhoz tartozom, akik abszolút szívnak azon, hogy minden pénzüket lenyúlják, miközben nekem már nem lesz valószínű nyugdíjam, de attól még a minimálnyugdíjakat nem kéne bántani. A kétes karrierekkel elért jutalékkokal már más a helyzet ...:)

gargoyle 2008.10.03. 17:14:13

cypriánus: azert szurkolunk am, valoban halatlan dolog celtablanak lenni csak azert mert szamba veszed a ket oldali nezopontokat es nem csak a standard mantrat szajkozod :D

razzia (törölt) 2008.10.03. 17:14:34

Azokba ölik a pénzt, akiknek tökmindegy, ahelyett, hogy gyermekeinket támogatnák, a jövő nemzedékét. Szánalmas, hogy megint csak a szemfényvesztés, meg az igérgetés megy. Aztán meg 4 évig sz*rnak az ember fejére, és szét k*rják az országot. Én a gyerekekeknek adnám, nem a nyanyáknak. Ennyit erről.

Dr Kangörény 2008.10.03. 17:18:51

ha, ha, ha nemrég még a vizitdíj ellen együtt pampgtatok a nyugdíjasokkal, mondván, nekik az is mekkora nagy teher! Meg hogy nekik jár az ingyenes TB, mert megfizették anno a járulékokat. Most meg ellenük fröcsögtök?

Mellékesen ajánlom figyelmetekbe, hogy a jelenlegi nyugdíjasok az alapján a rendszer alapján kapják a nyugdíjat, amit a horn kormány megszüntetett a fiatalok részére és az orbán kormány vadul vissza akart állítani. A felosztó-kirovó rendszerről van szó, ennek isszuk most a levét.

tölgy azzal érvel, hogy a nyugdíjajsok rossz helyzete nem érv arra, hogy az adófiezők többet költsenek rájuk. Tényleg nem ez az érv, hanem a szaerzett jog. Nekik nem volt lehetőségük egyéni nyugdíjszámla vezetésére, csak tb rendszerbe fizethettek. Mivel erről ők végképp nem tehetnek, a törvényben előírt emelések nekik járnak.

Nem velük van egyébként a gond, hanem azzal a sok piszok adócsalóval, meg minimálbéren bejelentett emberrel, akik helyett a népesség töredéke fizeti meg az adót.
Amiért pampogni kéne az az, hogy mindenki fizesse meg a jövedelme után az adókat, akkor nem kell aggódnotok, miből kapnak a nyuggerek emelést.

razzia (törölt) 2008.10.03. 17:22:24

10 milliós lakosságból csak 3,6 millió dolgozik tisztességesen, és azik. Arról nem is beszélve, hogy vannak nagyon sokan, akik minimálbérre vannak bejelentve, na azoknak egyáltalán nem lesz nyugdíjuk, bárhogy is ellenkeznek. Ez van, az ilyenek teszik tönkre saját magukat.

states 2008.10.03. 17:23:12

Sokan felháborodtak azon, amikor néhányan felvetették Gyurcsány elmeállapotával kapcsolatban kételyeiket. Pedig gyanítom, hogy itt már azért többről van szó, mint egyszerű emberi aljasságról, gátlástalanságról, machiavellizmusról...

Cypriánus 2008.10.03. 17:23:31

ezzel én is így vagyok, Razzia, mint írtam, a nyugdíjakat be kell fagyasztani, (átmenetileg akár számszerű értken is) sőt, a 120 000 ft-nál magasabb nyugdíjakból valami rafinált módon a 13. havit levenni, illetve késöbb is számszerű értéken hagyni (hogy az infláció apassza.). De legjobban a szociális rendszert cincálnám meg, hogy dolgozzanak már.
A gyerekeknél is nem a családi pótlékra költeném a pénzt, hanem ténylegesen családi adórendszert hoznék be.
A fiatalabb generációknál pedig kőkeményen egyénre lebontott megtakarításos rendszer, ahol láthatja kb. mire számíthat.

razzia (törölt) 2008.10.03. 17:25:21

Cypriánus for president! Télleg, ezek sokkal jobbak lennének.

Csak az a baj, hogy a megvezethető tömegnek ezt nehezen fogod majd megmagyarázni, hogy ez mennyire jó. Mert ők nekik csak Kurcsány szava számít.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.10.03. 17:25:29

Kangörény_:
„ha, ha, ha nemrég még a vizitdíj ellen együtt pampgtatok a nyugdíjasokkal, mondván, nekik az is mekkora nagy teher! Meg hogy nekik jár az ingyenes TB, mert megfizették anno a járulékokat. Most meg ellenük fröcsögtök?”

Nyilván idézni is tudsz tőlem ilyesmit, igaz?

scsaba1 2008.10.03. 17:29:35

Viszont ezen rendelkezéssel párhuzamosan a 60 éven felüliek átmehetnek majd, ha a lámpa pirosat mutat a gyalogátkelőhelyen, a 70 éven felülieknek pedig köteleő lesz...

cato fong 2008.10.03. 17:30:01

komolyan mondom, sírok :-D

sejk 2008.10.03. 17:33:15

Most mi van? Ravasz a Feri. Fogott egy Excel táblát és beszegmentálta az összes nyugdíjast kor szerint. Kijött, hogy a 90,95 meg 100 évesek 2000-en vannak és 1.7 milliárdba kerül ajándékot adni nekik. De az imidzs megfizethetetlen. Sőt, ez egyfajta incentive is, hogy "Élj te is tovább, és akkor az MSZP megajándékoz", azaz megpróbálja életben tartani a szavazótábrt.

Nagyon ravasz a Feri.

isti77 2008.10.03. 17:35:54

"Az évi 1,7 milliárd forint nem is olyan jelentéktelen összeg."

De, Ferinek az, ennyije bőven van neki magának is, úgyhogy akár saját zsebből is megajándékozhatná öregjeinket.

Ha esetleg volt is ilyen korábban, az biztosan NEM az Orbán-kormány ideje alatt volt... :))))

bunk0 2008.10.03. 17:38:59

"Amiért pampogni kéne az az, hogy mindenki fizesse meg a jövedelme után az adókat, akkor nem kell aggódnotok, miből kapnak a nyuggerek emelést."

Bocs de én meg nem vagyok hajlandó azért dolgozni (adót fizetni), hogy abból más, nem dolgozó emberek jövedelmét emeljék ( ! nem szinten tartsák, hanem emeljék baszki !!! ). Lehet azt mondani, hogy egy önző geci vagyok, de ettől még nem fogok visszamenni Kurvaországba és nekiállni adót fizetni. Ezzel pedig ti fogtok rosszul járni, nem én. Sokan vannak hozzám hasonlók; a pénzünk az kéne nektek, de izomból leszarjátok az véleményünket és az érdekeinket. Ez pedig így nem működik ... A viszontlátásra!

kérdés 2008.10.03. 17:44:23

br · sortores.blogspot.com/ 2008.10.03. 15:53:37

"Olyan szép ajándékot kaptam, hogy leesett az állam."
:D

Ács Ferenc 2008.10.03. 18:02:55

"ha, ha, ha nemrég még a vizitdíj ellen együtt pampgtatok a nyugdíjasokkal, mondván, nekik az is mekkora nagy teher! Meg hogy nekik jár az ingyenes TB, mert megfizették anno a járulékokat. Most meg ellenük fröcsögtök?"

Idézz tőlünk ilyet, légy szíves. A 2007. augusztusi szerkesztőségi kormányprogramban benne volt, hogy támogatjuk a vizitdíjat, ami mellett én jelenleg is kitartok. A nyugdíjasok hiába fizettek annak idején járulékot (nem mindenki egyébként) ha az a pénz eltűnt a rendszerváltáskor. Ami nincs, abból nem lehet adni. Illetve azt lehet, ami most van: megnyomorítani az aktív rétegeket + óriási államadósságot csinálva emelgetni felelőtlenül a nyugdíjakat szavazatvásárlás céljából. Ezeket a ma születőknek kell majd visszafizetniük.

Ács Ferenc 2008.10.03. 18:09:08

Feltéve, ha maradnak jelentős aktív rétegek az országban, mert elnézve ezt a jövőgyilkos, kollektív szociális demgagógiára épülő politikai gyakorlatot, ebben én egyáltalán nem vagyok biztos. A leszakadás vagy felzárkózás kérdése eldőlt 2002 óta, most már csak előbbi mértéke a kérdés, és ebben is a rosszabb verziók látszanak bejönni.

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2008.10.03. 18:40:39

Turul, érd meg te is a 100at(na jó, elég csak a 90et). Nem fog menni. Ha meg mégis, annak is örülni fogsz, hogy luk van a seggeden, de aznap még csak kétszer szartál be. Úgyhogy biztos örülnél ha megdobnának egy kis lével, mert drága ám a felnőtt pelenka. Most komolyan sajnálod tőlük, vagy mi van?

zoli27 2008.10.03. 18:41:16

Nehéz elhinni, hogy Gyurcsány stábjában nincs egyetlen olyan ember sem, aki szólt volna, hogy ez gáz. Ezzel a kormány inkább megalázza az időseket, nem megajándékozza.

Szánalmas, hogy miután nincs forrás az osztogatásra, olyan korosztálynak ígérnek pénzt, amely korosztályt csak egy törpekisebbség éri el. Ráadásul mennyi pénzt...

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2008.10.03. 18:43:30

És ez teljesen biztos? A célt azt elérte, Iván László - Fidesz felháborítónak találta, hogy Gyurcsány ajándékoz, hozzátéve egy okfejtést, hogy az állam nem ajándékoz, mint egy hanem újraoszt. De erre úgysem emlékszik majd senki, arra viszont, hogy a Fidesz felháborodott, hogy a szegény öregeket támogassa a kormány, arra sokáig. Ezek után már akár ki is derülhet, hogy mégsincs pénz, vagy sajnos csak kevesebb.

., (törölt) 2008.10.03. 18:43:53

A pampogóktól kérdem. Ugyan, mennyire vagytok bejelentve?

states 2008.10.03. 18:45:33

Pedig van ilyen ország, úgy hívják: Gyurcsányisztán...

Büdös paraszt 2008.10.03. 18:49:52

A korfát elnézve Ferenc tezsvér hangulatjavító intézkedései továbbra sem fogják megtalálni az eccerű bérmunkás paraszt éttelmiségit. További szeretetcsomagokra van kilátás az elkövetkező 20-30 évben minden kormánytól, amely hatalomban kíván maradni. A zadócsökkentés valószínűsége konvergál a zéróhoz.

Lacc78 2008.10.03. 18:50:06

A múlt héten bemondták a Slágerrádióban, hogy egy átlagos magyar nyugdíjas havonta 130 ezer forintot kap kézhez. Diplomás közalkalmazottként az én nettó fizetésem ennél 10 ezerrel kevesebb. Lehet, hogy hazudtak, de attól sokkal jobban félek, hogy most igazat mondtak.

Büdös paraszt 2008.10.03. 18:52:26

Ráadásul Ferenc barátom nem egyszer a pofámba vágta már, hogy az állambácsi pénzét bizony nem a lepkék hordják össze, és nem is ajándékozgat összevissza, hanem csak az adóból és hitelből összekapirgált milliárdokat tudja újrakiosztani a szerencsés nyertesek között. Hol marad a konzisztencia?

Edömér 2008.10.03. 18:57:36

Közkeletű tévedés azt hinni, hogy " a szegény nyugdíjasok nyomorognak". De kb. egyharmaduk az átlagbérrel megegyező vagy a feletti nyugdíjat kap. És "csak" egyharmaduk az igazi kisnyugdíjas. Én senkitől nem sajnálom a pénzét, de felháborítónak tartom, hogy több százezres nyugdíj mellett mindenféle szociális kedvezmény jár, csupán azért mert nyugdíjas valaki.
Az átlagkeresetből meg az átlag felnőtt eltart még egy gyereket is.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.10.03. 19:00:22

komolyan, ha megkapnám a bruttó fizetésemet, kifizetném magam a nagyanyám nyugdíját...

Netuddki. 2008.10.03. 19:00:22

Félreértés ne essék, nem sajnálom a nyugdíjasoktól a pénzt, de mi lenne ha ezt az összeget Gyurcsányék a saját fizetésükből dobnák össze a képviselő haverjaikkal egyetemben és nem az én adóm kontójára jótékonykodnának!

Kenedy1 2008.10.03. 19:02:00

Valakik naponta dolgoznak a minimálbéren. A fasszopó halál előtti nyuggerek meg csak úgy kapnak 100k-t. Ez ám az osztogatás.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.10.03. 19:02:52

btw, az átlagnyugdíj 85k. 3 millió emberre, havonta. az évi 3 ezer milliárd.

Netuddki. 2008.10.03. 19:03:24

Büdös paraszt 2008.10.03. 18:49:52
Ja, akkor lesz adócsökkentés, ha MI teszünk valamit érte, adófizetők. A kormánytól várhatjuk.

Netuddki. 2008.10.03. 19:05:36

Kenedy1 2008.10.03. 19:02:00
Na pont ez a politikusok célja. Ellentéteket szítani az emberek között. Nem a nyugdíjasokat kéne szidni, hanem a dolgokat rendbetenni.

Kenedy1 2008.10.03. 19:07:36

kovi1970
Igazad van. Csak ilyenkor tele vagyok indulatokkal ami érthető is.
Nem velük van a bajom,de ez egy pofátlanság akkor is.

Törppapa 2008.10.03. 19:09:25

most már tuti hogy leteszem a cigit végleg

Google 2008.10.03. 19:22:15

Bizony, bizony, nem Feri bácsi ajándékoz, hanem az adófizetők. Ezt ő ne vegye magára, mert ez sem az ő inge. Van neki elég, de azokról nem akar tudni. Vizesek, és lepedők, nem ingek, ez igaz.

A nyugdíjak egy tiszta ügy. Tehát ott minden gond nélkül meg lehet azt tenni, hogy a 13-ik havit csak azoknak utalják, akiknek alacsony a nyugdíjukuk. Vagy egyszerűen elvenni a 13.-ik havit mindenkitől, és megemelni az alacsony nyugdíjakat. De a minimálbért is.
Azért nem kellene annyira leegyszerűsíteni a dolgokat, ahogyan azt Gyurcsány bácsi teszi. Mindenkit, minden nyugdíjast egy kalap alá venni. Főleg, ha nincs elég pénz.
A szocik, de bárki, szavaztaszerzési taktikáinak ne azok igyák meg a levét, akik a közösbe a többet teszik, de beleszólási, látási lehetőségük nulla!
Ezekről a dolgokról beszélni kellene, vitázni, és nem lehurrogni azokat, akik más véleményen vannak. Például, befagyasztanának.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.10.03. 19:32:19

megszavazták Amerikában a bankmentő csomagot...

vaffanculo 2008.10.03. 19:33:55

bunk0 2008.10.03. 17:38:59
"Bocs de én meg nem vagyok hajlandó azért dolgozni (adót fizetni), hogy abból más, nem dolgozó emberek jövedelmét emeljék ( ! nem szinten tartsák, hanem emeljék baszki !!! )."
Baszki,ha te nyugger leszel, ki a fasz fogja fizetni a te nyögdíjadat?
jó a nicked, illik rád, b+

amitlatok (törölt) · http://amitlatok.blog.hu/ 2008.10.03. 19:37:17

Egy hét múlva 18 leszek, ugye én is kapok valamit?
Üdv
amitlatok.blog.hu/

CrL 2008.10.03. 19:57:10

peetmaster: elkerülhetetlen volt. bár ahogy itt is, ott is kap egy finom örökséget a köv kormány(ok) a nyakába. éljük fel a jövőt!

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.10.03. 19:58:27

kérdés:

Az állam én vagyok :D

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.10.03. 20:01:58

Kangörény,

"szerzett jog", de mire?
A 13. havi nyugdíjra, az ingyenes közlekedésre, stb.? Ingyenes MALÉV jegyet egy részeg miniszterelnök megígérte, majd elfelejtették.
Ezek mind politikai döntések, függetlenek a nyugdíjasok korábbi befizetésének mértékétől, és visszavonhatók.
Ahogyan politikai döntéssel kapták, meg lehet így vonni tőlük.
Ahogy mondjuk politikai döntés volt a tandíj egy részének visszaigényelhetősége az adóból, majd ezt egy politikai döntéssel lényegében lehetetlenné tették. Az EVA politikai döntés volt, a felemelése is az.
A nyugdíj emelése, vagy nem emelése, indexálása így vagy úgy mind politikai döntés - nix szerzett jog, még ha ezzel is hízelkedünk választások előtt a nyugdíjasoknak :)

CrL 2008.10.03. 20:09:55

előző komment a Lelkylola topikba került volna sry

engem az is érdekelne, hogy a gyerekszegénységre (20% itthon) miért nincs ilyen nagy osztogatókedv fordítva?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.10.03. 20:10:03

Cyprián,
nem mondtam, hogy ilyen-olyan kádárista vagy.
Csak az érvelésed egalitárius. :(
Arra hivatkozhatsz, hogy a szegénység és nyomor eltűrése ellentétes a keresztény charitas-szal.
De.1, A magyar állam nem charitas és erkölcsi szempontokból osztogat, hanem választási megfontolásokból :(
2, A magyar állam büszkén semleges vallási kérdésekben :(
3, Ha nekem erkölcsi szempontjaim vannak, mindig azt mondják: magánügy. Ok, akkor tessék kiszállni a zsebemből, és én annak és annyit adok, amennyit jónak látom.
4, Már a nyolcvanas években is a szegénység elsősorban nem az öregséggel, hanem a gyerekekkel függött össze. Magyarul sokkalta több a szegény gyerek, mint öreg, de az előbbiek nem szavaznak. Ha erkölcsi megfontolása lenne valakinek, akkor a szegény gyerekeken segítene.
5, A fidesz az alacsony nyugdíjakat nagyobb mértékben emelte - a szocik ezt a kampányban ellenük is fordították, és a magasabb nyugdíjakkal bírók ellenük is szavaztak 2002-ben. Azaz, a nyugdíjasokon belül sincs szolidaritás, de a fiatalabb aktívaktól elvárják :)
6, Az egykori "ezek a fiatalok" erkölcsi fejcsóválás helyett nyugodtan mondhatod "ezek a nyugdíjasok" :)

tevevanegypupu 2008.10.03. 20:18:02

Nem tudom mit kell ezen annyira felhaborodni? Hany szaz eves el Magyarorszagon? Ki nem allhatom Gyurcsanyt, de vedelmeben kenytelen vagyok felhozni, hogy sok orszagban felkoszontik a szaz eveseket, ajandekot adnak nekik es lehetseges, hogy penzt is.

Francois Pignon 2008.10.03. 20:23:42

Dédapám egy táviratot kapott a köztársasági elnöktől. Amúgy szerintem sem nagy probléma, költségvetési szempontból semmiképp, csak valahogy szimbolikus, hogy kik kapnak "ajándékot." Apropó, mi is van az ingyenebéddel?

Invictus 2008.10.03. 20:27:24

Szegény Biszku Béla még 3 évet várhat a 90 ezer Ft-jára. Ráadásul ezek a mocskos fideszesek is hatalomra kerülhetnek közben, és eltörlik.
Bár nem hiszem, hogy annyira hiányzik neki :)

Francois Pignon 2008.10.03. 20:27:25

Tegyük mellé a 40ezer forintos babakötvényt. Ami 18 év múlva nyilván nagyon sokat fog érni. :\

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.10.03. 20:29:48

Tölgy, vigyázzon, mert jön a szociálisan érzékeny Manyika, és akkor vége.

tevevanegypupu 2008.10.03. 20:34:42

Akik itten felhaborodnak, oruljenek annak, hogy oket meg nem fenyegeti az a veszely, hogy hirtelen teljesen ingyé' kapnak 90 vagy szazezer forintot. (:

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.10.03. 20:34:51

Őrnagy,
de hiszen én csak azt mondtam, hogy nem a nyugdíjas a mélyszegény Mo-n. Manyika szociálisan érzékeny, és egyet fog velem érteni.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.10.03. 20:45:06

De jó ez.

Fasza kis nemzedéki gyűlölködés bírt itt kirobbanni, Minden Reformok Atyja elégedetten dörzsöli a kezét, nem ez volt ugyan az elsődleges cél, de jól jöhet még.

Adjunk hát 50 Ft-ot minden nyugdíjasnak! Jó? Hát..., jó, rendben. Szegény nyugdíjasok, persze. Öregek is, sokan nem is tudnak már kiegészítő jövedelemhez jutni, magas a rezsi, drága az élelmiszer. Segítsük őket, rendben. De akkor... mért nem adunk 200 Ft-ot? Jó, adjunk. 500-at? Jó, miért ne? Mehet így tovább. Adjunk egymilliót. Na? Mi lesz az az összeg, amikor azt mondjuk, netovább? És mi alapján döntjük el, hogy itt a határ? Lehet érezni ebből a gondolatmenetből, hogy milyen baromság ez?

Megállapodhatna az összes parlamenti párt a nyugdíjrendszerről és az idősekről való gondoskodás méltányos módjáról, mondjuk úgy, hogy teljes konszenzussal lefektetnék ennek elvi alapjait és a konkrét megvalósítás pontos szabályozását azzal a záradékkal, hogy ezen módosítani csak hasonló egyetértéssel szabad, ezt alkotmányba lehetne iktatni, ésilyenek. Azzal a legfőbb megkötéssel, hogy aki ezt bármely irányban felrúgja, az mocskos gazember. Nem mintha ez egyeseket bármitől visszatartana, de mégis.

Jól tudom, hogy szegény kis hazánkban az ésszerű és tisztességes megoldások a fantasztikum világába tartoznak, de azért leírtam, mert így kéne. Amíg nem így lesz, addig a nyugdíjasok a hazardőr politikusok játékszerei.

Balos barátainknak: a 14. havi nyugdíj ötletére sem vagyunk büszkék.

Cypriánus, mint keresztény a kereszténynek megemlítem, hogy bizonyára nem ismeretlen előtted a szeretet gyakorlásának állami újraelosztástól független, face to face módja. És most nem gúnyolódom Veled, Isten őrizzen. Csak szeretném felhívni a figyelmet, hogy a közösből könnyű jónak lenni, a sajátomból nehezebb. A baloldaliság morális alapvetéseiben egyébként ez a gondolat mintha nem szerepelne kellő súllyal. Aki aggódik a nyugdíjasok sorsán, segíthet mondjuk egynek. Különösen igaz ez akkor, ha figyelembevesszük, hogy egy idős embernek nem biztos, hogy pénzzel tudunk csak segíteni. Háborgó lelkiismeretünkön egyszerűen könnyíthetünk, nem kell hozzá Gyurcsányra szavazni. Már akinek van ilyesmire igénye.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.10.03. 20:45:17

tölgy,
"Csak az érvelésed egalitárius. :(
Arra hivatkozhatsz, hogy a szegénység és nyomor eltűrése ellentétes a keresztény charitas-szal.
De.1, A magyar állam nem charitas és erkölcsi szempontokból osztogat, hanem választási megfontolásokból :(
2, A magyar állam büszkén semleges vallási kérdésekben :("

Ha a keresztényeknek szabad egalitárisunak lenni erkölcsi alapon, akkor a világnézetileg semlegeseknek is! Az erkölcs nem a vallásosak monopóliuma.
(Ha mégis így gondolná, akkor ezzel mélyen megsért :(, ugyanis nem gondolnám, hogy erkölcstelen volnék.)

A komment többi részével viszont egyetértek.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.10.03. 20:52:14

Elpet és akit érint:

"Balos barátainknak: a 14. havi nyugdíj ötletére sem vagyunk büszkék."

Ha (nem is annyira, de azért) balosként kijelentem, hogy
1. Meg tudunk titeket különböztetni a szélsőjobbtól, náciktól.
2. Szintén meg tudunk különböztetni benneteket a populista, ostoba, (baloldali?) médiában kritizált névleges jobboldaltól is.

akkor lehetne arról szó, hogy ti is megkülönböztessetek minket (engem ls még aki igényt tart erre) a Kádár-rajongóktól, az ostobáktól, az értékrelativista liberálisoktól meg mindenkitől, akiről oly lenézően szoktatok írni?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.10.03. 21:07:18

peetmaster

Üdvözöllek.
Örülök.
Igyekszem tiszteletben tartani.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.10.03. 21:11:01

Elpet:

szintén örülök :)

jelentős munkámba (önfejlesztés) volt, hogy meg tudjam tenni ezt a megkülönböztetést.

De elég az offból, az on véleményemet meg első kommentemben leírtam, úgyhogy eldugulok.

CrL 2008.10.03. 21:49:44

peetmaster, nem a baloldali irányultsággal van baj, mert az személyes döntés hanem az idióta baloldali magíar kormánnyal ami a végletekig tisztelt nyugdíjasok unokáinak pénzét költi el azért, hogy megtartsa a hatalmat a szavazataikon keresztül.

pusztán ebből van elege a fiatal korosztályoknak, aki ezt nem érti meg azt pedig sajnálom.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.10.03. 22:02:27

CrL,
"nem a baloldali irányultsággal van baj" - ne szívjon ma már többet ;)

Srí 2008.10.03. 23:17:11

Ugyan már, ezen vitatkozni. Száz éves emberek mi a manót kezdenek ennyi pénzzel? Nincs már szükségük semmire, úgyis a dédunokáiknak adják, azok meg ti vagytok. Nem értem a lázadást.

Egyébként pedig nagy hiba, hogy nem különböztetik meg a nyugdíjasokat. 100 ezer felett nem adnék emelést, 150 felett elvennék és odaadnám a 100 ezer alattiaknak. Mindaddig, míg ilyen helyzetben van a világ. Megszűnhetne a 13.havi nyugdíj is, nem bánnám, ha tudnám, hogy ez segít a fiatalokon.

Az olyan mellékes témákba, mint fekete gazdaság és adózási fegyelem, most nem mennék bele. Az sem érdekel különösebben, hogy ki nyúlta le a rendszerváltásnál még meglévő nyugdíjalapot. Következmények nélküli kurvaország Ez van.

CrL 2008.10.03. 23:23:06

Srí, lehet de az unokák meg beteszik egy hitelrészletbe - csodás. Unalmas már ez a szavazatvásárlósdi - ne kelljen már kihangsúlyozni, hogy így nyugdíjasok meg úgy nyugdíjasok.

a gyerekek fontosabbak, milliószor. arról hallgatnak, vajon miért?

Srí 2008.10.03. 23:31:27

Engem is bánt ami zajlik, Crl. Két tűz között vagyok, mert a faluban sok a kisnyugdíjas viszont vannak gyermekeim és átérzem a helyzetüket. Aki szegény, könnyen válik áldozattá, megvásárolhatóvá. Ha fázik télen mert nincs pénze fára, vagy ha éhes, mert kevés jut kajára. Odalesznek az elvek gyorsan, legyen bár öreg vagy fiatal. Könnyű fűtött szobából tele hassal szónokolni. Aki itt van a neten, nem a szegények közül kerül ki. De kerülhet oda. Akkor majd elgondolkodhat a társadalmi szolidaritáson.

CrL 2008.10.03. 23:37:06

Srí: én nem válogatok társadalmi csoportokban, a szegény az szegény. de az nem megoldás, hogy az egyik csoportot azért részesítem előnyben mert szavazóképes (nem a 90 évesek, a nyugdíjasok) főleg úgy, hogy mindez a másik a fiatalabb csoport kárára történik. ez nem program, ez kampány - a legrosszabb fajtából.

Srí 2008.10.03. 23:47:40

Tökéletesen igaz, Crl, én is éppen így látom. De NEM a nyugdíjasok tehetnek erről az egészről. Reformok kellenének, alapjaiban kellene megváltoztatni a nyugdíj- és adózási rendszert. Amit Gyurcsány most csinál az nem más, mint az ellentétek további szítása. Gyűlöletkeltés. A fiatalok az időseket támadják, Orbán erre válaszul kiáll majd a fiatalok mellett és nyugdíjreformot ígér, az idősek megijednek, hogy azt a kicsit is elveszítik amijük van és elveket félretéve Gyurcsányra és pártjára szavaznak újból. Tiszta sor.

Ez zajlik. Gyűlöletkeltés. Vannak itt rasszisták, fasiszták, nyilasok, idősgyűlölők, szépen eljátsszuk azt a színdarabot amit ez az elvetemült gazember rendez. Gyurcsány kiosztotta a szerepeket és mi játszunk. Mindenki. Kivétel nélkül. Okos ez az ember. Annyira nem, hogy kormányozni tudjon egy országot, de ahhoz remekül ért, hogy a hatalmát megtartsa. Az ellenzék meg nem csinál semmit. Legfeljebb elmondja kétnaponként, hogy a kormány nem legitim.

CrL 2008.10.03. 23:56:12

Srí: persze, ezt már többször írtam hogy társadalmi csoportok egymásnak ugrasztása folyik dirtek vagy direkt módon, majd erre a konfliktusra lehet építeni békítőshowt (lásd charta vagy tarkamagyar)

amúgy alap hogy nem a nagyik és nagyapók tehetnek erről. de akkor az unokáknak kell elmagyarázni nekik, hogy kedves nagyi vagy nagyapi: jobb ha olyanra szavazol akik megteremtik azt, hogy én tudlak téged támogatni boldogabb élet mellett mint azokat akik csak a hatalomukért szavazógépnek nézned téged az én pénzemből ;]

CrL 2008.10.03. 23:57:31

jav: direkt vagy nem direkt / mint azokra akik csak

Srí 2008.10.04. 00:00:44

Így van. Magyarázzák el az unokák. Miért nem teszik?

Invictus 2008.10.04. 00:13:00

Osztrák mintára le kellene szállítani a szavazati jogosultságot 16 éves korra. Nem mintha ez ellensúlyozná a nyugdíjas tömegeket, vagy mert a 16-18 évesek mind a fideszre szavaznának, de ha a szenilis 90 éves, aki segítség nélkül be sem tudja húzni az x-et, szavazhat, akkor miért ne.

CrL 2008.10.04. 00:13:17

Srí. mert faramuci a helyzet. Senki nem akarja oktatgatni a nagyiját nagyapját. Inkább tiszteli, épp ez az amivel visszaél a kormány vagy az ilyen Tisztelet Társaság nevű mob. Nyugdíjasoknak mindent, a fiatalok meg oldják meg ahogy akarják.

Narrátor (törölt) 2008.10.04. 00:22:18

Én örülök neki. Legalább tudok majd kiket ajánlani az éhező cigányoknak. "Ott, a Manyi néni a 12-ben most kapott kilencvenet". Úgyis ugyanazt a pártot imádják, értsék meg egymást.

Srí 2008.10.04. 00:36:59

Ugyan, Crl. Gáz, ha komolyan így gondolod. Na jó éjt.

tevevanegypupu 2008.10.04. 00:56:31

Nagyon sok nyugdijas nem szavaz Gyurcsanyra.Teny, hogy az idosebbek szimpatizalnak inkabb a baloldallal de ez nem orok orvenyu igazsag. Es ha igy is van, nem feltetlenul csak a penz miatt, felesleges vadaskodni..eppen a penz neveben. Mindenkinek szuksege van ra es minel idosebb annal inkabb. Aki vegigdolgozta az eletet megerdemli, hogy anyagilag is megbecsuljek ugy ahogy lehet. De azt viszont nem lehet, hogy par forintert gyulolje oket a kovetkezo nemzedek, a gyerekeik, unokaik. Eszre kellene vegre terni, nem szabad, hogy a penz megosszon egy tarsadalmat ilyen modon. Lehet gyulolni a tolvajokat, a masok gyengeseget kihasznalokat, a manipulalokat de azokat akik szaz evet megltek es kapnak az orszagtol - tolem, toluk meg magatol es Ontol - szazezer forintot a szuletesnapjukra, hat oket nem.
Szivesen adom. Akkor is ha Gyurcsanyra szavaz. Nem ok tehetnek arrol, hogy az elosztas rossz, igazsagtalan.
Ha az itt reklamaloknak hirtelen felemelnek nagy osszeggel a fizeteset, csak ugy..utazhatnanak ingyen, vajon hanyan utasitanak vissza azert mert vannak akiknek ez nem jar? Na ugye.

CrL 2008.10.04. 01:04:06

kedves teve, persze, hogy megérdemlik. de akkor dobják össze a politikusok ne mi. ugyanis ők felelősek azért, hogy nincs már pénz a különböző társadalmi csoportokra és opportunistán szelektálnak kinek adnak többet - a szavazataikért.

tevevanegypupu 2008.10.04. 01:08:40

CrL
ugyis tudja, hogy a politikusok fizeteset is mi dobjuk ossze..Szoval ez egy csapda amibe beleloktek mindenkit. Es ebben a csapdaban vergodve veszekszunk egymassal.

CrL 2008.10.04. 01:13:23

teve: bőven elég lesz ha beteszik azt az adót amit elfelejtenek betenni a közösbe évről évre ;]

tevevanegypupu 2008.10.04. 01:46:19

CrL
meg ha nem veszik ki amit ki szoktak..(:

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.10.04. 09:17:37

Invictushoz kapcsolódóan

Továbbmegyek, lehetne az egészen kis gyermekeknek is szavazati joga, amit bizonyos kor alatt a szülő gyakorolhat, a viták elkerülése céljából arra a szülőre szignálva ezt a jogot, aki az újra bevezetendő családi adókedvezményt igénybe veszi. Ezt a lehetőséget talán érdemes is lenne az adó- és járulékfizetés tényéhez kötni. Kellőképp bonyolult lenne, meg valószínűleg ellenkezik is jónéhány alkotmányos elvvel. Emellett keresztülvihetetlen. Úgyhogy most megint nagyot lendítettem a világ kerekén.

Mindenesetre van itt egy érdekes probléma. A kormányzás kérdése döntően pénzről szól. Az aktív lakosság adó- és járulékfizetése, valamint számos speciális körülmény révén az államfenntartás anyagi terheiből döntő részt vállal, véleménye viszont a döntésekben semmiképpen nem súlyozódik. Ennek kezelésére is lehetne megoldásokat találni. Nagyon jól tudom, hogy ez hiú ábránd. A politikusoknak nagyobb szükségük van a nekik kiszolgáltatott emberek döntésére.

Srí, a nemzedékek közti konfliktusok sajnos csak éleződni fognak. Nyugat-Európában komoly trend, hogy a nyugdíjasok felélik mindazt, amit életükben létrehoztak, és eszük ágában sincs az utánuk jövő korosztályokat segíteni. Ez az életforma a lakásért életjáradék programmal valószínűleg elindult nálunk is, és egy sor érdekes következménnyel fog járni, hiszen a társadalmi sikeresség nálunk nagyon nagy mértékben függ az előző generációk által átörökített javaktól. A nyugdíjkorhatár emelése újabb konfliktusforrás, hiszen, amennyiben a munkalehetőségek nem bővülnek, a nyugdíjba nem menők a fiatalabb korosztálytól veszik majd el a helyet. Mindezt finoman mérgezi majd az is, hogy egy 60 fölötti ember sokszor már nem tudja úgy ellátni a munkáját, mint egy fiatal. Szóval lesznek még itt durva dolgok. Lenne persze megoldás, csak annak irányába láthatóan nem indul senki.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.10.04. 09:31:26

Előzőekhez kapcsolódóan, senki félre ne értsen, nem tartanám kívánatosnak valamiféle vagyoni vagy adófizetői cenzussal a döntésekből kirekeszteni azokat, akik valami módon kiszorultak a gazdaság vérkeringéséből. De iszonyúan igazságtalannak érzem, hogy anyagi kérdésekben nincs semmi többletjoga azoknak az embereknek, akik az egészet fenntartják. Az ilyenfajta problémák kezelésére találták ki a többkamarás parlamenteket, finom egyensúlyi rendszereket lehet így létrehozni. Persze okosan és tisztességesen kell az ilyesmit csinálni, emiatt nálunk elég reménytelennek tűnik a dolog.

zoli27 2008.10.04. 09:39:46

Szerintem nem az intézkedés költségvetésre gyakorolt hatásával van a probléma, mert az minimális. Gyurcsány számításai szerint pl első körben valamivel több, mint ezer nyugdíjast érint a dolog. Az pedig maximum 100 millió Ft többletkiadást jelent.

Inkább az a baj az egésszel, hogy egyrészt képmutató, mert nyilvánvaló, hogy a 90, pláne a 100 éves kort csak nagyon kevesen érik el.
Másrészt az összeg nagysága megalázó. Érdemben nem javít a 100 éves nyugdíjas életkörülményein.

Ha pl azt mondanák, hogy minden 80. életévét betöltöttnek adnak mondjuk félmillió Ft-ot, arra lehetne azt mondani, hogy szép gesztus (...lenne egy a mostaninál hitelesebb kormánytól).
De ez...

tevevanegypupu 2008.10.04. 11:00:40

Nem tudom, valoszinuleg ritka, kiveteles kornyezetben elek es eltem: hatvan ev felettiek tarsasagaban mar eleg regota. Igaz, hogy ertelmisegiek, nem kazankovacsok, mozdonyvezetok vagyk utfurok mellett, akiknek az eletkoruk elorehaladtaval valoszinuleg nehezebben mehet a mindennapi munka mint mondjuk egy harmincevesnek. Bar szamtalan peldat tudnek sorolni, mennyivel kitartobban es szervezettebben tud dolgozni mondjuk egy idosebb komuves vagy vizvezetekszerelo..

Hogy egy hatvanvalahany eves ember ne tudjon ugy tervezni, ujsagirni, tanitani, adminisztralni mint egy negyveneves azt nem vettem eddig eszre. A tapasztalat, gyakorlat valoszinuleg mar nem szamit, ifju titanok akarjak megvaltani a vilagot. Persze ok is sorrakerulnek, de azert talan nem kellene a jeg hatara teve kilokni az idosebbeket a folyo sodrasaba?

Lehet, hogy nincs mar olyan joguk az elethez, a munkahoz, a sikerekhez mint a huszoneveseknek, nincs joguk naponta haromszor jollakni, ez lehetseges..De azert erdekelne az is, hogy a ven elhetetlenek nelkul, akik sokszor eron felul anyagilag segitik gyerekeiket, akik vigyaznak unokakra, fozik a vasarnapi ebedet vagy adjak kolcson az autoikat..Szoval nelkuluk mire mennenek a fiatal emberek? Hanyszor adnak kolcson - nem azert mert olyan sok van, - hanem mert inkabb lemondanak valamirol azert, hogy a gyerekek meg tudjak venni amit szeretnenek ?

Talan el lehetne gondolkodni azon is, hogy a nyugdijasok tehetnek-e arrol, hogy ilyan korulmenyek kozott, ilyen nehezsegek mellett kell elnie a reklamalo, erotol duzzado es vegtelenul megerto, empatikus ifjusagnak?Hogy nem tudnak varni, minden azonnal kell: lakas, auto, kulfoldi utazasok es szorakozas? Ketsegtelenul egy fogyasztoi tarsadalomban elo embernek mindez jar..Nem telhet el a fiatalsag remenytelen varakozasban es vagyakozasban. Csak eppen ne ugy akarjanak normalis eletet magunknak, hogy kozben egy masik generaciotol elkivanjuk azt a keveset amit evtizedek alatt elerhettek..

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.10.04. 11:22:56

tevevanegypupu

Feltételezem, hogy nekem szólt,amit írt. Sajnos félreértett. Én mondjuk a saját korosztályomra (40+) váró nehézségekre gondoltam, amikor majd 60+ leszünk. Nem kívántam az ellentéteket élezni, csak felhívni a figyelmet néhány veszélyre. Olyan változások következtek be a világban, amelyekre nem voltunk felkészülve, és még nagyobb változások várhatók, amikre még kevésbé vagyunk. Megbántódással ezen nem tud segíteni.
Sok szakma van, ahol az idősebbek már nem tudnak úgy teljesíteni, mint a fiatalok. Az esztergályos rosszabbul lát, a lakatos nem tudja olyan erővel tartani a sarokköszörűt, és még sorolhatnám. Ha azt vette ki a soraimból, hogy én őket ki akarom lökni, hát alaposan félreértett. De a probléma attól még probléma. A társadalmat sokszor a nyers érdekek irányítják, még ha nem is olyan kizárólagosan, ahogy azt bizonyos cinikusok látni szeretnék. Ám az érdekek ereje sokszor kényszerítő.

tevevanegypupu 2008.10.04. 11:40:46

Elpet

csak kicsit, reszben szolt az iras maganak.(: Sokkal komplikaltabb es bonyolultabb ez az egesz, hogy el lehetne intezni par sorban. Igaza is van meg nincs is, ahogy valoszinuleg az en velemenyemmel is igy lehet. Akiknek lehetoseguk van valtoztatni, onos erdekbol mindig ugy intezik a dolgot, hogy nekik jo legyen, a tobbiek pedig veszekedjenek..Kiirhatnak az MSZP Szekhazra de meg a Parlament bejarata fole is, hogy "oszd meg es uralkodj.."

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.10.04. 11:48:24

Hm, nem lehetne ezt a nyugdíhügyet megbeszélni, komolyan? Eltekintve a rövid távú személyes (anyagi) és politikai (hatalmi) érdekektől.
Azt senki nem vonja kétségbe, hogy a rokkantaknak egy nem túl szegény országban, mint Mo, kell adni valami támogatást, de arról lehetne beszélni és nem farizeuskodva szemforgatni, hogy mennyit, milyen feltételekkel, stb.
Ugyanez igaz az öregekre is. Nem akarja senki, hogy éhezzenek. Na de mennyit, kinek, milyen el alapján, stb.? Erről viszont tilos beszélni, mert valaki elkezd moralizálni, szegénységet, öregséget ultima rattio-ként használni - még ha nem is igaz, hogy a nyugdíjasok jellemzően szegények és öregek.

CrL 2008.10.04. 11:56:47

tölgy, épp ezért nem lehet megbeszélni mert 'szent és érinthetetlen' ügyről van szó. azt csinált belőle a politika.

egy álláspont jön, Oriens krué:

A nyugdíjasok a politika szemében a szent tehénként jelennek meg, de a nyugdíjasok közel 3 milliós rétege nagyon heterogén, sok százezren kapnak kevés járadóságot és sok százezren nagyon magasat. Összességében pedig a nyugdíjasokat nem lehet a szegények közé sorolni. (A szegények csoportjainak sorrendjében a nyugdíjasok nincsenek bent az első háromban.) A nyugdíjindexálásnál a mai svájci indexálást igenis el kell töröli és át kell térni az inflációkövető indexálásra a nyugdíjemelésnél - emelte ki a korábban elemzőként dolgozó szakember

index.hu/gazdasag/magyar/orien080605/

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.10.04. 12:03:05

CrL,
ezért nekem az a véleményem, hogy a nyugdíj a szocializmus mai formája - privilégium, állami ellátás politikai döntések eredményeképpen.

Tíz kicsi indián 2008.10.04. 12:06:17

tevevanegypupu 2008.10.04. 00:56:31

Alapvetően elfelejted, hogy még a SzaDeSz uralom idején Jánoska fölajánlotta, hogy fizessenek 0/10 Ft-ot egy-egy utazásért, hogy mégis érezzék, ők is tesznek valamit a közlekedésért. Akkor epét kötve tiltakoztak, mert az milyen megterhelő. Miközben én minden utazásért fizetek. Ha így kihúzzák magukat minden alól, az én szememben egyre csökken a megbecsülésük.

tevevanegypupu 2008.10.04. 12:07:08

Meg lehet beszelni, de akkor kezdjuk elsosorban azokkal, akik munka nelkul kapnak segelyt. Mert ha valahol szemforgatas van akkor ezen a teruleten van. Tovabb ha mar nyugdijasok, akkor kezdjuk a rokkant nyugdijasokkal. Ha felulvizsgaljuk ezt a ket kategoriat, lehet, hogy azokra a nyugdijasokra - kapjanak keveset avagy sokat a ledolgozott ido utan - mar nem is kerulne sor.

tevevanegypupu 2008.10.04. 12:15:20

Tiz kicsi indian
nem felejtettem el, semmi kifogasom nincs ellene. Az ingyenes utazas valoban igazsagtalan. Minden egyes vonat, busz es villamosjegy, berlet megvetelenel eszembe is jut. Minden mas igazsagtalansag is.

csillagház 2008.10.04. 20:02:41

Aki már a hamut is mamunak mondja, az többnyire öregek otthonában (esetleg valamelyik egyházi otthonban) él. Nem sokat eszik, nem utazik, nem jár vásárolni, ha szellemileg friss: rádiózik, esetleg olvas vagy tévézik, ha még valamennyire jó a szeme. De nem megy el a választásokra, nem szavaz az ellenzékre. És senki közülünk nem fogja megérni ebben a stresszes, állandó áremelésekkel, teljes kifosztottság érzésével teli világban ezt a magas kort.

csillagház 2008.10.04. 20:10:30

A nyugdijasok jelentős része rokkantnyugdijas, nagyon kevés pénzből tengődnek, koplalnak. Aki középkorú, az a létszámleépítés áldozataként nem talált munkát, így ment nyugdiíjba, nem a saját jószántából. Vagy olyan munkát végzett, alacsony bérért, hogy kevés a nyugdíja. Nekik sincs több százezres nyugdijuk (átlag 60-80 ezer), ellenben csekk és számla annál több. És van az ELITE: több százezres nyugdíjjal, luxus körülmények között. Mivel érdemelték ezt ki?! A nagyon öregek többnyire otthonokban élnek, nem utaznak, nem vásárolnak, nem szavaznak. És nagyon kevesen vannak.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.10.05. 00:24:07

zoli27:
"Ha pl azt mondanák, hogy minden 80. életévét betöltöttnek adnak mondjuk félmillió Ft-ot, arra lehetne azt mondani, hogy szép gesztus (...lenne egy a mostaninál hitelesebb kormánytól).
De ez..."

Jézusom... Na az lenne csak az igazi, instant szocializmus!
süti beállítások módosítása