Obama beszéde - A remény rabjai
2008. szeptember 01. írta: Nimitz

Obama beszéde - A remény rabjai

Csillogó szemek, lobogó zászló, dobpergés, feketék és fehérek, , áramló tömeg az Invesco Field felé, ami normális esetben a Denver Broncos otthona, pár napja viszont az új Kennedy mondta el történelmi beszédét.Obama

Történelmi? Abban az értelemben igen, hogy Barack Obama az első fekete, aki számára elérhető közelségbe került a Fehér Ház. Szavai a változás szelét hozták Denverbe, legalábbis a demokraták megkoronázandó elnökjelöltjének ez volt a feltett szándéka azután, hogy megbirkózott a két utolsó akadállyal is. Először Hillary Clinton jelentette ki, hogy Barack az ő elnökjelöltje, majd Bill Clinton is kirázott egy rutinlelkesedést, mely szerint igen, Obama alkalmas jelöltnek, persze azon túl is, hogy már betöltötte az alkotmányos korhatárt, amit Clinton egy hónapja még mint egyetlen Obama mellett szóló érvet hozott fel.

Sokan támadták Obamát azért, mert nem cizellálta kellőképp, mit ért változás alatt. Ezért volt fontos az Invesco beszéd, ami tényleg tartalmasabbra sikeredett, mint az előzőek, de épp a tartalom tárta fel méginkább Obama ellentmondásos jelöltségét.

Először is, minőségi változást igért az oktatás terén minden amerikai gyermek számára. Tanárok ezreit toborozza majd, és több fizetést ad majd nekik. Pénztárgép, klikk. Adócsökkentés a dolgozó családok 95%-ának számára. Pénztárgép. Al Gore után szabadon, egy évtized alatt megszünteti az USA olajfüggőségét és létrehozza a megújuló energia iparágat, 150 milliárd dolláros állami beruházást igérve.Mindenki számára elérhető lesz az egészségügy, és Obama elnökként majd megvédi a nyugdijakat. Vagyis, nem csökkenti az állami kiadásokat és növekedésüket sem fogja majd vissza. Az USA hadserege ismét régi fényében csillog majd. Megtalálja majd bin Laden-t, újravarázsolja a városokat és megvédi a farmokat. És...és...minden rendben lesz.

A valóság a következő. Először is van egy 500 milliárd dollárt meghaladó költségvetési hiány, mint rövidtávú probléma. Van egy olyan adósságállomány, melynek kamatterhei évi szinten a szövetségi költségvetés majd tizedét felemésztik. A jóléti kiadások drasztikus visszafogása nélkül a közeli jövőben gyakorlatilag összeomolhat az amerikai költségvetés.

2008 valóban történelmi év. Idén éri el a 62 éves korhatárt a baby boom generáció első hulláma és kikerül a munkaerőpiacról. A várható élettartam a nők esetében jelenleg 79.7 év, a férfiaknál 75 év, ami 2080-ra 85- és 81 évre nő. A jóléti kiadások aránya jelenleg a költségvetés 45%-ára rúg, ami 2035-re 66, 2080-ra 75%-ra emelkedik. Ebben nincs benne a védelem, a kamatterhek, és minden más. Magyarul, mint ahogy szokás, a kampányigéretek és a matek köszönő viszonyban sincs egymással, Obama egyszerűen igért fűt-fát mindenkinek.

Két gondolat merül fel ezek kapcsán. Obama vagy maga alkotta beszédét, de akkor ő nem a változás szele, hanem egy régi vágású, igazi tekszendszpend demokrata, vagy tényleg ő hoz egyensúlyt az Erőben, de akkor rossz beszédet olvasott fel, mondjuk Bill Clinton 1992-es beszédeinek egyikét.De akkor jól elnézte, főhet majd a feje, mit csináljon a demokrata többségével, ha őt választják meg. Egyelőre a kampányának tanácsolják, járja Bill Clinton 92-es útját, ám ha ő is a Fehér Házban landol, könnyen úgy járhat majd, mint Bill, aki történelmi győzelme után kudarcot kudarcra halmozott az első két évben, mert képtelen volt összetartani a zsák bolhát, vagyis a demokrata többségű kongresszust.

Úgyhogy útelágazódás van.

https://www.youtube.com/watch?v=f0XKx3y8oiI

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr78642747

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Tea-Kör 2008.09.01. 13:35:00

Obama vs McCainAz Egyesült Államokban épp elnökválasztási-show folyik. A politikai rivalizálás csúcseseménye négyévente egész Amerikát megmozgatja és a két versengő fél kampánycsapata szinte mindent bevet azért, hogy a választottuk legyen az ország és a v…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Francois Pignon 2008.09.01. 12:58:08

Egyszer hope, másszor kopp.

Téglagyári Megálló 2008.09.01. 13:16:49

ma szóvicces hangulatban vagy?

Téglagyári Megálló 2008.09.01. 13:17:39

off:

totalcar.hu/magazin/kozelet/erdely/

én látom, hogy az index fasiszta, aszongya "elcsatolt részen"...

irrelevant 2008.09.01. 13:32:46

Ha Obama elfingja magát, arról is lesz poszt? :)

Zetek 2008.09.01. 13:44:26

Nyerjen a csencselő fiú, azután drüljön ki mielőbb, hogy ő is csak vízzel főz.

Mi0 2008.09.01. 14:16:37

Istenem, de szép lenne, ha itt Magyarországon lenne olyan rossz a helyzet... Bárcsak a mi büdzsénk is pozitív lenne békeidőben, 3%-os deficitnél meg már tengerentúli elemzők féltenének minket, hogy mi lesz 2080-ban... Gyönyörű álom :)

plastik02 2008.09.01. 14:20:58

"A jóléti kiadások aránya jelenleg a költségvetés 45%-ára rúg, ami 2035-re 66, 2080-ra 75%-ra emelkedik."

az ilyeneket annyira imádom :>

nem is értem, egy kampány általában arról szól, hogy a jelölt fűt-fát ígér.a tanári fizetések emelése, a befektetés az oktatásba sohasem kidobott pénz, igazán remek példa lehetne itthon is.

"Az USA hadserege ismét régi fényében csillog majd. Megtalálja majd bin Laden-t, újravarázsolja a városokat és megvédi a farmokat."

hol találtál bámilyen utalást a hadseregre a csütörtöki beszédben?

"Magyarul, mint ahogy szokás, a kampányigéretek és a matek köszönő viszonyban sincs egymással"

ez meg egy aranyos cikk Obama ellen csak tényeknek nyoma sincs benne, azon kívül, hogy Obama mennyire demagóg. az...amikor lelkesítő beszédet kell mondania egy konvenció előtt, ahol közfelkiáltással megválasztották elnökjelöltnek (végre nem kell majd demokrata elnökjelölti cím várományosát írni...).
McCainnek kicsit nehezebb dolga lesz, lévén a repubik enyhén szólva jobban megosztottak a személyét illetően, mint a demokraták Obamával kapcsolatban.
személy szerint szívesen látnék egy tényekre, felmérésekre támaszkodó helyzetelemzést a választásokkal kapcsolatban a reakción, de ezeknek a fikáknak nem sok értelme van se pro se kontra.

Paranoid Android2 2008.09.01. 14:56:28

Na persze,mert a kampány, meg a program alapján lehet tudni előre, hogy a választott vezető mit csinál majd.
Amit akar feleim, meg amit a többi hülye a szenátusban, meg a kongresszusban, meg a hatezer erős lobbiban kiizzad magából.
Csak annyiban lehetünk biztosak, hogy más hátterű csávó lesz az elnök, mint eddig, nem operettkatona, mint a Bill meg a George és nem fehér férfi, mint eddig.
Aztán majd nézünk, mint a moziban végül, ahogy szoktunk. A félvérek, mint a Barack vagy nagyon jók, vagy hétmérföldes hülyék. De hogy melyik, az a kampányból biztos nem fog kiderülni.:))

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2008.09.01. 15:06:25

Kár izgulni azon amit mond. Az amerikaiak annál okosabbak, minthogy egy gyökértelen senkiházit válasszonak meg elnöknek.

CrL 2008.09.01. 15:27:30

fuxos,azért annyira viszont voltak hülyék, hogy kétszer is olyan elnököt választott meg aki beszélni is alig tud angolul ;]

Republikánus Péter 2008.09.01. 16:50:12

Fasza, tehát egy újabb hasonlóság Orbán és Obama között: költségvetési-krízisállapot-idején-mindenkinek-mindent-megígérés.

Mindenesetre, szerintem sem ártana kicsit "europizálni", szerethetővé tenni Amerikát, amire így, több ezer kilométer messziről is alkalmasabbnak tűnik Obama, mint McCain. Obamának drukkolok.

Francois Pignon 2008.09.01. 17:06:06

Az európai politika megyik eleme dobná fel Amerikát? A tökedlenkedés? Vagy az elit, amelyik kidolgoz valami teljesen követhetetlen alkotmánytervezetet, amit aztán (1) vita nélkül fogadtat el. Ahol megszavaztatja, ott meg a hülye népet oktatja ki amiért leszavazza, végül addig szavaztatja, amíg a neki tetsző eredményt fogadja el.
Vagy a kulturális elitünk? Amelyik Cannes-ból üzen Amerikának, gyenge politikai pamfletek kitüntetésével?
Vagy a gazdasági elitünk, amelyik sipítozik, hogy az olajért háborúznak, miközben fél Európát eladja egy gázkonszernnek?

Francois Pignon 2008.09.01. 17:07:37

De most komolyan, mielőtt europanizálni akarnánk Amerikát, nem ártana körülnézni a saját kontinensünkön sem.

Republikánus Péter 2008.09.01. 17:45:03

Szerintem az egyik legfőbb ok, ami miatt kis túlzással "az egész világ" utálja Amerikát, az a messianisztikus küldetéstudattal áthatott külpolitikája, amivel jókra és rosszakra osztja fel a világot, és retorikai szinten ebből vezeti le diplomáciai-háborús lépéseit.

Teszi ezt arról az erkölcsi magaslatról, amit az első v.háború után a "világ megmentője" szerepében épített fel magának, de mára már nem is létezik.

Változást ezen a téren Obamától remélni inkább, mint McCaintől...

Francois Pignon 2008.09.01. 18:01:01

Hát a küldetéstudat tényleg kevésbé jellemző Európára. Ellentétben az önnön szellemi felsőbbrendűségébe vetett töretlen hittel. Amely például üzenget Amerikának, hogy milyennek kéne lennie és milyenné kéne tennie a világot.

Nimitz 2008.09.01. 19:47:33

Kedves Plastiko

' I will rebuild our military to meet future conflicts ', ez azután hangzik el,hogy megigéri, mit csinál Irakban és Afganisztánban.Mivel az USA mindkét háborúba beragadt és látszik, hogy a jelenlegi erőkkel nem lehet gyorsan befejezni egyik háborút sem, ahhoz, hogy helyt álljanak a jövőben, erősebb hadseregre lesz szükség, csak miből, ugye. Szori, ha fikázásnak érezted, cikkem csak sorolta, miket igért sorozatban, miközben az OMB adatai lehangolóak, mert az elmúlt 4(!) elnöki ciklusban semmi nem történt sem a jóléti kiadások, sem az energia függőség terén. Ha megnézed a tavaly nyári reklámjait a változásról, meg elolvasod a mostani beszédét, láthatod, hogy a szép nagy demokrata választási gépezet őt is bedarálta.

DEP 2008.09.01. 21:21:13

Én is kiváncsi lennék, hogy Amerikának, ugyan milyen példát kéne vennie Európáról. Netán a beszari külpolitikát? ----> McCain!

Nimitz 2008.09.01. 21:31:27

Igy igy,amikor Reagan rakétákat telepitett Európába, tüntetés tüntetés hátán, amikor Bosznia volt a kérdés, Európa képtelen volt megoldani, most meg pisszenni sem mernek Grúzia kapcsán, nehogy Putyin megharagudjon.Pedig alaptétel, hogy ezek csak az erőből értenek.

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2008.09.02. 00:48:37

És azért erről sem érdemes elfeledkezni:

www.sciencedebate2008.com/www/index.php?id=40

McCain válaszaira még várnunk kell...

plastik02 2008.09.02. 09:11:25

alaptétel mi? amint biogázzal leszünk képesek befűteni a tagállamokat és mindenki biciklivel fog járni, máris mehetünk erőpolitizálni.
bár lehet egy barbarossa no.2 megoldaná a problémát ...

Invictus 2008.09.03. 23:25:52

Barbarossa no2? Á, elég lett volna Grúziát idejében felvenni a Natoba. És/vagy jobban felfegyverezni, mert azért ez a jobbára a 70-es évek haditechnikájával masírozó orosz hadsereg nem kifejezetten verhetetlen. Csak hát az USA le van kötve (Irak, Afganisztán, Irán), meg pénz sincs ilyen célokra.
Csak a szegény hülye Szaakasvili elhitte úgy látszik, hogy Grúzia Izrael, az oroszok meg arabok. Vagy elhitették vele (aztán láthatta hogy valahogy nem segíti ki a testvéri USA).

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2008.09.06. 15:13:01

Az aug. 29-ei Daily Show-ban meg is kapta: "I will cut taxes, I will provide health care for everyone, I will solve the energy crisis on my first day. And then, I will withdraw everything on my second day, so that I would have something to do on my third day of presidency." :DDDDDDDD Lehet egyébként vajon Európában fogni a Comedy Centralt legálisan (Azon megy a The Daily Show)? Letöltögetni persze mindig le lehet...
süti beállítások módosítása