Amerika a Fal helyén
2008. július 08. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Amerika a Fal helyén

 Visszaköltözött az Egyesült Államok németországi nagykövetsége a Brandenburgi Kapu tőszomszédságába Berlinben. A szimbolikus eseményen idősebb George Bush, volt amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár is részt vett.

 

 Az amerikai nagykövetség a 2. világháború végéig állt a Pariser Platzon, a Brandenburgi kapuval szomszédos telken. A háborúban elpusztult épület telkén bozótos nőtt, amin keresztülhaladt a hírhedt berlini fal is. Az üresen álló területre most modern irodaépületet húztak fel - a telek beépítésével lezárult a Brandenburgi Kapu szimbolikus környékének újjáépítése is. A július 4-ei átadáson Angela Merkel kancellár hangsúlyozta: „Az amerikaiak mindig hittek a szabadság erejében. Mi, németek az Egyesült Államoknak köszönhetően többet tudunk a szabadság értékéről.”

 

 Az amerikai nagykövetség illusztris környezetbe került: a Kapu mellett a Bundestag, a Szövetségi Kancellária épülete, valamint a francia, a brit és a magyar nagykövetség is pár lépésre található a tömbtől.

 A történelmen és a politikán túl azonban esztétikai kérdések is napirendre kerültek: a szaksajtóban sokan kritizálták a hosszan elnyúló, homokszínű épület fantáziátlanságát. A tömb azonban elkészült: ezzel befejeződött a Berlin felett az ég című Wenders-filmben és más művészeti alkotásokban megfestett, megénekelt egykori pusztaság újjáépítése.

 Jöjjön hát a reakciós Berlini Fal Top Fünf!

 A Berlin felett az ég Fal-jelenete, Johnny Cash dalára komponálva

 

 Reagan beszéde a Falnál, 1987-ben: „Tear down this wall”

 

 U2 - One, a berlini videóváltozat

 

 Élet a Fal tövében a nyolcvanas években

 David Hasselhoff - Looking for Freedom, a Fal mellett, 1989-ben, villogó dzsekiben

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr98557132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zetek 2008.07.08. 07:24:29

Ha már ilyen jelentéktelen hülyeségről tudósítasz, a akkor szólhattál volna a helytartói hivatal újjáéíptése kapcsán felmereült több éves "biztonsági" vitáról. Az amerikaiak még a brandenburgi kaput is odébb helyeztették volna. Amúgy Merkel azért nem ennyire hülye.

hcrules 2008.07.08. 07:53:56

Azért a Hasselhoff videó nagyon kemény :D:D:D

nemkellnemzetivagta 2008.07.08. 08:44:15

"helytartói hivatal". igyál meg egy kávét, szerintem.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.07.08. 09:10:43

a berlinbe ö.díjak garmadájával kijáró hazai "elitről" kéne írni vmit... (nem kertészre gondolok, ő tkp. kint él - hanem a fenetudja milyen, khm, kúratóriumok kedveltjeire)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.07.08. 09:27:21

Télleg megérne egy posztot. Az européér Berlinből nagyon trendi sajnálkozva visszanézni erre a hónaljszagú, buta országra.

Zetek 2008.07.08. 10:03:20

nemkellnemzetivagta! Sajna a CDU görcsös mániája ez a hülye hálálkodás a semmiért.
A fenét sem érdekelnének a sajnálkozó írásaik, ha nem ezt a szűk csapatot kérdeznék állandóan a magyarországi történések értékeléséről.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.07.08. 10:41:17

"a berlinbe ö.díjak garmadájával kijáró hazai "elitről" kéne írni vmit..."
Na, az valóban érdekes téma. )

mézesbandi 2008.07.08. 11:10:11

Tényleg, legyen egy ilyen poszt. Ha már javasolhatok, akkor még lehetne írni a németországi események magyar közvetítőiről illetve a magyar események németországi közvetítőiről (azért a Spiegel Magyar Gárdáról szóló köldöknézegétése nálam kiütötte a biztosítékot) is.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.07.08. 19:46:39

Egyik "kedvenc" berlinimről, Dalos Györgyről mindenképpen legyen szó abban a posztban.

Érdekesség különben, hogy a berlini falak története több évszázadra nyúlik vissza. Az elsőket azért építették, hogy lehessen vámot szedni a városba belépőktől, ill. onnan kilépőktől, akik ti. csak az előírt kapukon közlekedhettek (azt is megszabták, hogy a zsidók melyik kapun járhatnak ki-be). A másik cél az volt, hogy megakadályozzák a berlini helyőrségi katonák szökését.
süti beállítások módosítása