A szólásszabadságról
2008. július 04. írta: Francois Pignon

A szólásszabadságról

 Először is szögezzük le: márpedig olyan szó, hogy „gyűlöletbeszéd”, jó ízlésű ember számára nem létezik. Ideje volt, hogy akik ezzel a kérdéssel komolyan foglalkoznak, találjanak egy tisztességes kifejezést az amerikai hate speech tükörfordítása helyett. Ha egy alkotmányos törvénytervezetet nem is sikerült megalkotni, magát a magyar terminust (gyalázkodás) talán igen.

 Ma, július 4-én, vessünk egynél több pillantást is a tengerentúlra. Nem csak e csúnya nyelvi amerikanizmus miatt érdemes figyelmünkre az ottani politikai és alkotmányos gondolkodás. A napokban szinte egyszerre hozott nagy érdeklődéssel várt alkotmányértelmező határozatot mindkét ország legmagasabb bírói testülete. A washingtoni döntés a fegyverviselés jogáról most kevésbé érdekes számunkra. Az Alkotmánybíróság határozata kapcsán azonban sorra hivatkoznak képzett és képzelt jogtudósok az Egyesült Államokra.

 Valóban, a hate speech fogalma, édestestvérével, a political correctness-szel együtt onnan érkezett hozzánk a kivándorlók útján. Mindez azonban ott inkább nyelvi illemkód, mintsem büntetőjogi kategória. Hogyan is lehetne az. Az USA alkotmányának első kiegészítése ugyanis egyértelműen tiltja bármiféle törvény megalkotását, amely korlátozná a szólás szabadságát. Hogy maradt ki az eredeti szövegből, nem tudom, valószínűtlen hogy az alkotmányozó atyák ennyire figyelmetlenek lettek volna, vagy éppen a témakör tárgyalására kijelölt napon tartottak volna bohém estét. Egyszerűen ennyire triviális volt számukra polgáraik eme alapvető szabadságjoga. És azóta sem kérdőjelezheti meg ezt senki, aki számít arra, hogy utána még komolyan vegyék.

 Ha már sikerült ilyen messzire kalandozni, engedjünk magunknak még egy nagy ugrást térben és időben. A most elutasított törvénytervezet kapcsán leggyakrabban előhozott történelmi példa a két világháború közötti Németországé. Weimarizálódásról hallani, új, magyar Führerről, holokausztról és gázkamrákról, amennyiben nem lépünk fel a törvény legteljesebb szigorával a hangos szélsőséges kisebbség ellen.

 Hadd emlékeztessek én is: Adolf Hitler a friss, ropogós Mein Kampffal a kezében, és hívei számára megkérdőjelezhetetlen tekintéllyel hagyta el a landsbergi zárkát. Vajon képes lett volna maroknyi követőjéből nagy mozgalmat építeni, ha sörpuccsa után a rendszer ellenségeként letöltött börtönbüntetés helyett csak egy megérdemelt seggberúgást és gúnyos röhögést kap? Persze tudom, hogy a kérdés költői: nem fog belegondolni, aki most is adu ásznak hiszi a kopásig lobogtatott lapot.

 Megértük ezt is: ma a szélsőségekkel való összejátszás vádját kaphatja, aki kiáll a szólásszabadság mellett. Liberális demokráciánk egyik alapvető szabadságjogát féltőből ma fasiszta szekértoló lehet. Ne feledjük, mindez politikai érdekből motivált. A kormánypárt(ok) és az udvar értelmisége jól tudja, a fenyegető szélsőség képe talán az egyetlen, amivel megtarthatja hatalmát.

  Mi tegyen ilyenkor az újságiró, blogger, a hangját hallató polgár? Először is rántsuk le a leplet minden hasonló manipulációról. A mérkőzés még nem ért véget, láthattuk, az alkotmánybírák lelki terrorizálása már elkezdődött.
Ugyanakkor azt se hagyjuk, hogy tisztességtelen és erkölcstelen vélemények miatt az egész társadalmat zsarolhassák. Akivel lehet, vitatkozzunk, akivel nem, tegyük nevetségessé.

 És semmiképpen se hagyjuk, hogy fenyegessék nehezen megszerzett jogunkat, a szólás és vélemény szabadságát!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr15552483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

irrelevant 2008.07.04. 10:52:51

Régebben megengedőbb voltam a gyűlöletbeszéd-törvénnyel kapcsolatban, hogy enyhén fogalmazzak. Ma már tudom, hogy baromságokat gondoltam. Jó cikk. Éljen a szólásszabadság!

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.07.04. 10:55:40

Nem nagy fegyvertény, de azért csak belinkelem, hogy igazam lett :) Még a Hyde-parkos kívánságom is bejött :)
www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=138240

kispufi 2008.07.04. 11:01:25

Így van, hatalmi-politikai tényezőkről és játszmákról beszélünk, a gyűlöletbeszéd-törvény pedig a maga valóságában nézve épp olyan, mint a "magyarliberalizmus" (ha már a "magyarfoci" szóösszetételt megalkották...), vagyis, ha lehántjuk róla a mögöttest, és megpróbáljuk csak rendszerként-ideológiaként értelmezni, ugyanarra jutunk: az égvilágon semmi köze az élethez, a valósághoz, meg úgy általában a demokráciának nevezett valamihez se.

Zetek 2008.07.04. 11:05:10

Adolf Hitler 1932-ig hontalan. Ha akarták volna kiutasíthatják őt. Weimar pedig azért bukott meg, mert már mindenki mindenkivel koalíciózott és csak két párt - a barnák és vörösek - nem kerültek kormányra.

kispufi 2008.07.04. 11:07:01

ergé, azt kihagytad, hogy milyen színű (-közeli) cégnek kell üzemeltetni és mennyiért a Hyde Parkot, ha igazán előrelátó lettél volna, erre is kitérsz :-)

eldiablomismo 2008.07.04. 11:09:46

Már Orbánék is megpróbálták, csak akkor még nem a zsidókat nem lehetett szidni :)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.07.04. 11:11:05

"Az USA alkotmányának első kiegészítése ugyanis egyértelműen tiltja bármiféle törvény megalkotását, amely korlátozná a szólás szabadságát."

Ez jó poén, tudsz még ilyeneket? (Tudom, ELVBEN igaz, csakhát az nem mindig fedi a valóságot).

en.wikipedia.org/wiki/Alien_and_sedition_acts

en.wikipedia.org/wiki/Espionage_Act_of_1917

en.wikipedia.org/wiki/Sedition_Act_of_1918

en.wikipedia.org/wiki/Schenck_v._United_States

en.wikipedia.org/wiki/Debs_v._United_States

Imádom az ilyen kategorikus kijelentéseket. Egyértelműen. Bármiféle. MUHAHA.

PS: A gyűlöletbeszéd-törvény sztem nem jó ötlet. A Zembereknek kéne megoldani MAGUKTÓL, nem törvény által kényszerítve.

Francois Pignon 2008.07.04. 11:19:43

eldiabolismo,
nem volt szó arról, hogy konkrétan kit nem lehet szidni. Amint ergé is utalt rá a cikkében (köszi a linket), ahogy az indulatok gerjesztik egymást, egy napon mindenki a bíróságon találná magát.

Ulf,
no igen, a háborús időkben megesik hogy megfeledkeznek holmi fránya szabadságjogokról. ;)
Amúgy meg így megy arrafelé:
www.nsm88.org/index2.html
És még mindig nincsenek hatalmon.

Bummer 2008.07.04. 11:19:51

eldiablomismo,

nagyon tévedsz. Orbánék azt próbálták meg, hogy kötelező legyen közzétenni a megvádolt ember védekezését, tehát nem korlátozták a szólásszabadságot, hanem kötelezővé tették a szólást. Elég nagy a különbség.

SheronComb 2008.07.04. 11:19:56

A szólásszabadságtól való félelem egyenes arányban növekszik a társadalmi elégedetlenséggel. Természetesen a kormányzó párt(ok), diktatúrákban az uralkodó rezsimek igyekeznek ezt az alapvető jogot korlátozni. Könnyebb úgy hatalmon maradni, hogy az embereket elhallgattatják, elégedetlenségüket gyökereikben elfojtják. Persze ezt demokráciában nehezebben tehetik meg. Ez nem jelenti azt, hogy nem próbálnak megtenni mindent annak érdekében, hogy mégis sikerüljön. Lásd a példát erre a gyűlöletbeszéd trv.

tanarseged ur 2008.07.04. 11:21:03

Ha mar Weimar: ott azert volt valami gazdasagi krach-fele is ugy '29 korul...

Hogy megeresszek egy velemenyt is: a gyuloletbeszed legjobb ellenszere a gazdasagi prosperitas, valamint a torvenyek, a hatosagok es az igazsagszolgaltatas altal garantalt meritokracia.

SheronComb 2008.07.04. 11:22:50

ohhhh, ha garantált meritokrácia lenne, nem lenne kormányunk:)

Francois Pignon 2008.07.04. 11:26:04

Bummer,
no igen, de az sem lett volna valami szerencsés, ha a véleményekkel vitázók írják a lapokat. A szerkesztők biztos beleőrültek volna.
Nem hiába hívták a tvjavaslatot "Lex Pokol"-nak. ;)

Francois Pignon 2008.07.04. 11:28:23

De mint annyi mindenben, ez esetben is kényelmesen megvárhatjuk, Szlovákiában működik-e.
index.hu/kultur/media/lex8657/

IHCS 2008.07.04. 11:33:40

Szerintem meg a politikai "következmény nélküliség" a legjobb táptalaja annak, hogy az establishmenten kívüli megoldások minden formája megerősödjön.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.07.04. 11:38:18


Kedves Francois Pignon,

Az Amerikai Egyesült Államok Alkotmányának Első Kiegészítése az alapítóatyák korában egészen mást jelentett mint ma. Szinte azonnal meghozták a Sedition Act-et amely az államellenes izgatást szankcionálta, és amikor a huszadik század elején megcsinálták az új verziót, azt az amerikai legfelső bíróság alkotmányosnak tartotta, és akármilyen furcsa a clear and present danger doktrína atyja Oliver Wendell Holmes is annak tartotta. Az Első Kiegészítés után egyébként volt államegyház számos államban, és az egyházellenes tanításokért úgy tartóztattak le embereket mint annak a rendje.

Amúgy a magyar nemzeti jelképek védelméról szóló törvényt, illetve az egyházak támogatására vonatkozó szerződéseket is szivesen vizsgálnátok a First Amendment kurrens értelmezésének szellemében, vagy csak bizonyos részek kurrens értelmezéseiről ír posztot a Reakció ? UGYANAZON mondat más részeinek értelmezése már bolsiliber ármány ? :))

A gyalázkodás alkotmányosságát egyébként csak 1949-ben a Terminiello kontra Chicago ügyben mondta ki a Supreme Court. Terminiello páter Tomcat és ifj Hegedűs legédicukibb tulajdonságait egyesítő náci pszichopata volt, aki faji gyilkosságokra uszított. Amikor a döntést meghozták három bírónak volt különvéleménye. Az egyik ilyen különvélemény Robert Jacksoné volt, ami klasszikussá vált. Jackson azt találta leírni, hogy, idézem : The Constitution is not a Suicide Pact. Jackson volt a a nürnbergi főügyész és voltak bizonyos speciális tapasztalatai a faji uszításról.

P.S A szocialisták által favorizált törvény egyáltalán semmilyen módon nem illeszthető bele a magyar alkotmányos keretekbe. Mindazonáltal maga az AB mondta ki anno, hogy a gyalázkodás NEM védett aktus, elvileg lehet szankcionálni, de korlátozott és nagyon precízen körülírt módon, nem mondták ki, hogy ilyen törvényt egyáltalán nem lehet hozni. A francia államtanács egyik volt tagja itt élt Magyarországon és a CEU-ban tartott előadásokat a group libel-ről, voltak komolyan végiggondolt elképzelések arról, hogy mit lehetne lépni, mármint elvileg.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.07.04. 11:41:07

Ajánlott olvasmány Howard Zinn könyve, The People's History of the United States.

Az elolvasása után nem lesznek tévképzeteitek az Egyesült Államok demokráciafelfogásáról.

(ezért is idegesít fel, amikor még mértékadóbb pártok is az atlantizmussal jönnek, amikor rég a saját EU-s hatalmi blokkunkat kellene erősíteni, egy idegen birodalomhoz kapcsolt alárendelt szerep helyett)

Egyébként egyetértek a cikkel. A múltkori AB határozat a gyülekezési jogról egy jó lépés volt a szabadságjogok irányába, de még nem elég egyébként. Több ilyen kellene.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.07.04. 11:47:40


Bummer,

A helyzet az, hogy a kikényszerített beszéd is a szólásszabadság korlátozása. Ha a Reakció a First Amendment talaján áll (tökjó a talaján áll, az olyan mint a vívmány) akkor a New York Times Co. kontra Sullivan döntést is el kell fogadnia.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.07.04. 11:48:48

Bummer 2008.07.04. 11:19:51

"eldiablomismo,

nagyon tévedsz. Orbánék azt próbálták meg, hogy kötelező legyen közzétenni a megvádolt ember védekezését, tehát nem korlátozták a szólásszabadságot, hanem kötelezővé tették a szólást. Elég nagy a különbség."

Jézusom! Ezt így ki kellene nyomtatni és bekeretezni. Csak még azt nem tudom hová kéne kirakni. Nincs kerti budim, de ha lenne oda tenném. ;)

A nap bizarr kommentje. XD

Bummer 2008.07.04. 11:49:06

A szólásszabadságot korlátozza ezek szerint a helyreigazításra kötelezés is.

Francois Pignon 2008.07.04. 11:55:10

Jó Tündérnek is köszönöm a kiegészítéseket. ;)
Ennyi kukacoskodást. ;) A Smith Act és McCarthy mikor jön?

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.07.04. 11:57:45


Kedves Pignon,

Azt tudod-e, hogy az amerikai alkotmány nem mondja ki azt, hogy a Legfelső Bíróság törvényeket annulálhat. Konkrétan azért annulált egy darab szövetségi törvényt az Alkotmány elfogadása utáni ötven évben, hogy az Elnök ne kergesse szét őket. Jefferson elnök lábára kellett volna lépniük és azt azért nem merték bevállalni. Abban az időben rendszeresen vertek meg legfelső bírákat az utcán. Egyébként I. Ferenc császár volt éppen a magyar uralkodó :)))

Francois Pignon 2008.07.04. 11:58:14

Bummer,
indirekt módon mindenképpen. Hiszen a szerkesztőség a lap felületét féltve óvakodik majd sarkosabb véleményeket megjelentetni.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.07.04. 11:58:25


Igen Bummer, azt korlátozza. Namost képzeld.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.07.04. 12:04:39


Kedves Pignon,

Valamikot 95-ben a kislányomnak akartunk könyvet kivenni egy kisváros könyvtárából, amikor is az egyik szobában magát a Ku Klux Klánt láttuk ülésezni. Olyanok voltak mint a Kossuth téri derék emberek, csak ők angolul tudtak marhaságokat beszélni. Voltak mondjuk hatan, és ebből becslésem szerint hatan lehettek elmeháborodottak. Nekik arra van joguk az Egyesült Államokban, hogy cuki magánmiliciát, értsd privát hadsereget tartsanak fent, és azon folyik a vita, hogy kb. mekkora kibaszott fegyvere lehet ezeknek az édes embereknek. Továbbá arra is joguk van, hogy a városi könyvtárban szervezzék meg a megszervezendőt.

Abban az időben, kb. ugyanott egy Hamasz nevű szervezetnek is volt kiképzőközpontja a második kiegészítés nagyobb dicsőségére. A dolgoknak megvan a következménye :))

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.07.04. 12:07:45

Ötövöspéter: becsületedre legyen mondva a véleményváltozásod. nekem mindig is az volt a véleményem, hogy a szólás- és véleményszabadság a demokrácia abszolút legfontosabb biztosítéka, így annak bármilyen korlátozása közvetlen támadás a hatalom kontrollja ellen.

Megjegyzem, én a holocausttagadás pönalizálását is baromságnak tartom. Függetlenül attól, hogy eszem ágában sincs holocaust-tagadónak lenni (még a Bombagyárban is elmagyaráztam többször egyeseknek, hogy miért nem állja meg a helyét az efféle). Egyszerűen arról van szó, hogy ha a tagadást büntetik, ezzel paradox módon éppenséggel erősítik a mellette szóló érveket. Ugyanis ha büntetni kell, akkor erre nyilván van ok ("nem zörög a haraszt"). Ha a 2x2=4 tagadását büntetné a törvény, valószínűleg több matematikus töltené a szabadidejét az ügy kutatásával: hátha aljasságból hoztak erre törvényt, és valójában mégse négy az eredmény...

A másik oldal érvei fantasztikusak. A pokolból szalajtott jótündér ezt írta le:
"Jackson volt a a nürnbergi főügyész és voltak bizonyos speciális tapasztalatai a faji uszításról."

Nekünk is vannak ismereteink a nürnbergi koncepciós ítéletekről, továbbá a szovjet, amerikai és angol háborús bűntettek megtorlatlanságáról... A Gustloff elsüllyesztésétől Drezda terrorbombázásán át egyenest az atombombáig, vagy az amerikaiak abszolút korlátlan tengeralattjáró-hadviseléséig. Jackson pedig nem volt más, mint a szovjet "ügyész" bűntársa Nürnbergben...

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.07.04. 12:07:50

Apropó demokrácia, szabadságjogok:

www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=222194

Ezt láttátok?

Hogy is van az, hogy az AB elnöke egy ilyen futóbolond?

Az ilyen nem normális, nemhogy AB elnöknek, hanem egyszerű közalkalmazottnak se lenne jó.

Kiderült, hogy az AB új elnöke nem érti mi az, hogy demokrácia.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.07.04. 12:08:29


Nem akarok vállonmveregető lenni, kedves Pignon, de nekem tetszik a posztod, függetlenül attól, hogy nem teljesen értek vele egyet
(azzal egyetértek, hogy Bárándyék nem viselkednek egészen felnőtt módon). A megközelítés maga jó. Lehet róla beszélni (én nem fogok, mert egyszerűen semmire sincs időm), lehet hozzá viszonyulni.

Francois Pignon 2008.07.04. 12:10:09

Jó Tündér,
elég nagy közhely ha azt mondom, semelyik rendszer sem tökéletes? ;)
És említhetnénk még Wacot és a hasonló ön- és közveszélyes szektákat is...
Nem is állítottam, hogy az a rendszer tökéletes, csak hogy nonszensz egy ilyen súlyosan a szólásszabadságot sértő törvény kapcsán az USA gyakorlatára hivatkozni.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.07.04. 12:13:05


Konzervatív embernek nem állna jól, ha olyasmit mondana, hogy egy ember alkotta társadalmi jellegű szabályrendszer lehet tökéletes :)) Szerintem senkinek sem áll jól.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.07.04. 14:30:42

Jó Tündér, magam részéről a teljes véleményszabadság pártján állok: sajnos a kőbe nem vésett erkölcsi törvények betartásán túl nem tudom elképzelni, mi alapján dönthetne a hatalom az elfogadhatatlan és elfogadható vélemények közötti határról. Az mindig egy szubjektív döntés eredménye lenne, amivel nagyon könnyen vissza lehet élni.

Megkockáztatom: a nemzeti jelképek gyalázását sem kellene talán a jog erejével büntetni - de az egészséges közvélemény megvetéaével igen.

Örülök, hogy az Alkotmánybíróság a véleményszabadság pártolásával folytatja jogpolitikáját.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.07.04. 14:56:29

Francois Pignon · arokaso.blog.hu/ 2008.07.04. 14:45:13

Haha, ezt kifelejtetted:

en.wikipedia.org/wiki/United_States_v._O%27Brien

Csak viccelek! Vettem a lapot. :)

Ettől függetlenül a pontatlanságokat a jövőben is levadászom. ;)

eldiablomismo 2008.07.04. 16:18:49

"Orbánék azt próbálták meg, hogy kötelező legyen közzétenni a megvádolt ember védekezését, tehát nem korlátozták a szólásszabadságot, hanem kötelezővé tették a szólást. Elég nagy a különbség."
Konkrétan arról volt szó, hogy kötelezően le kellett volna hozni a cikkre való reagálás címén bármilyen ellencikket, annak tartalmára való tekintet nélkül, változatlanul, úgy, hogy se kommentálni, se "ellencikkezni" nem lehetett volna. Érdekes értelmezése a szólásszabadságnak. :)

eldiablomismo 2008.07.04. 16:24:02

"Francois Pignon · arokaso.blog.hu/ 2008.07.04. 11:19:43
eldiabolismo,
nem volt szó arról, hogy konkrétan kit nem lehet szidni. Amint ergé is utalt rá a cikkében (köszi a linket), ahogy az indulatok gerjesztik egymást, egy napon mindenki a bíróságon találná magát."

Akkor a kormányt nem lehetett volna szidni :) Most meg mást. Ettől függetlenül elvetélt ötlet. Általánosítani csúnya dolog.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.07.04. 17:57:05


Kedves erge,

A becsuletsertes mint olyan a velemenyszabadsag korlatozasa. Es a New York Times ugy idejen volt is egy olyan kisebbsegi velemeny (Hugo Brown), hogy altalaban kellene alkotmanyellenesnek itelni minden becsuletsertesrol szolo torvenyt Amerikaban.

A gyalazkodas szabadsaga azt jelenti, hogy egy adott pontig alkotmanyos vedelemben reszesitesz valamit, amit az adott pont utan esetleg olyan durva pofanvagassal kell megtorolnod, hogy a fal adja a masikat. A gyalazkodasnak nemcsak group libel vetulete van, hanem az is, hogy egy elfajulo szituaciot akkor tudsz kezelni amikor meg nem kell szetverned senkinek a fejet. Ezert is buntetik szinte mindenutt Europaban. De nagyon nagyon ritkan szabnak ki komolyabb buntetest. Penzbuntirol van szo.

Szeretnem megjegyezni, hogy az egyesules szabadsaga eseteben valahogy mas erzesek dominalnak mint a szolas szabadsaga eseteben. Naci szervezet alapitasa szankcionalhato, es pl. a Magyar Garda nevu szamomra roppant ellenszenves szervezetet is fel akarjak oszlatni, ami totalisan ellentetes a First Amendment szellemevel, hiszen az lenne a normalis ha egyaltalan nem kellene regisztraltatni a szervezeteket, es egyaltalan nem lehetne foglalkozni veluk amig nem kovetnek el valamifele buncselekmenyt. Ugyanez lenne a sajtoval, a kabeltevevel
(a mediatorvenyunk vastagon alkotmanyellenes lenne az amerikai torvenyek szerint, a sajtorol szolo torvenyeink ditto).

Arrol van szo, hogy amikor politikailag kenyelmes a First Amendmentre nezunk, amikor meg nem, akkor nem. A melysegesen vallasos Amerikai Egyesult Allamokban az elso kiegeszites ertelmezese miatt nem tamogathat az allam egyhazi iskolat. A separation of church and state bizony elso kiegeszites ugy. Ez van.

En ugy gondolom, hogy ami Amerikaban igy vagy ugy mukodik, az szinte biztosan nem fog mukodni Sierra Leoneban (van nekik is gyonyoru alkotmanyuk mindenfele joval, csak nem jo semmire) es sok minden nem fog mukodni Magyarorszagon.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.07.04. 18:32:30

Kedves Tündér,

Köszönöm kissé szerteágazó válaszodat :) Mire is válaszoljak? Véleményem logikája alapján a gyalázkodás is beletartozik a szólásszabadságba, amire a legjobb válasz nem a viszontgyalázás, hanem az össztársadalmi ignore lenne.

A Magyar Gárda esetében egyetértünk: amíg nem csinálnak törvénysértést, szóba sem jöhet a szervezet korlátozása - mire föl? Ugyanakkor negatív véleménnyel vagyok róluk - és még sokan mások is - a véleményt pedig meg lehet írni, pl. így:
www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=134851

Nem értem a politikai kényelmességre vonatkozó megjegyzésedet. Az első kiegészítésben - szinte véletlenségből - egy helyen szerepel a véleményszabadság és a szekularizáció biztosítása.

Ha valaki a teljes véleményszabadság pártján áll, miért ne lehetne egyébként az egyházi iskolák állami támogatásának is a híve? Utóbbira hazánkban - ha jól emlékszem tanulmányaimra - a 2. világháború utáni német jogrend volt a minta (mint oly sok alapvető jogi szabályozásunkra).

A korábban tevékenykedő Magyary közigazgatási modellje, vagy épp a Sólyom fémjelezte Alkotmánybíróság első kilenc éve is erre példa.

Francois Pignon 2008.07.04. 18:48:47

eldiablomismo,
na, a Lex Pokol is bárkit "védene" aki él a lehetőséggel.
Tényleg kíváncsi vagyok, mire vezet Szlovákiában. Szerintem a társadalom józansága megoldhatja ezt a problémát is, hiába él egy ilyen böszme törvény.
Konkrétan arra gondolok, ha hülyét csinál magából, aki véleménycikkre (pláne ha a közvélemény megalapozottnak tartja) helyreigazítást kér, elhal az magától.
Ez valószínűleg akkor fog bekövetkezni, amikor nem kerülnek a bíróság elé többé becsületsértési (az is magánvádas, ugye) ügyek. ;) Szóval még nem ma lesz az. ;)

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.07.04. 18:59:44


Kedves erge,

Ha valaki a First Amendment kurrens ertelmezesenek talajan all, akkor kenytelen elfogadni az egyhazi iskolak allami tamogatasanak alkotmanyellenesseget.

" Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the Government for a redress of grievances. "

Az elso kiegeszites ertelmezesei vezettek el a clear and present danger doktrinahoz, amelyet Magyarorszagon es az Egyesult Allamokon kivul nem tudom melyik allam fogad meg el. Namost nem azt mondom, hogy alkotmanyellenes, helytelen, mitomen az egyhazi iskolak allami tamogatasa (sot, ha valasztanom kellene inkabb a tamogatas mint a tamogatas ellen lennek) csak azt, hogyha valaki a First Amendmentre hivatkozik akkor a mazsolazast eszrevetelezni fogom. Nem allitom, hogy a mazsolazas valamifele rettento nagy bun lenne, csak azt, hogy letezik.

Nem okos dolog azt mondani, hogy altalaban szornyu dolog a szolasszabadsag korlatozasa, mert Magyarorszagon es az Egyesult Allamokon tul ez gyakorlatilag mindenutt megtortenik.
Ha viszont azt mondja, hogy szornyu dolog a szolasszabadsag korlatozasa MERT a First Amendmenttel ellentetes, akkor vicces ha elfogadja az egyhazi iskolak tamogatasat, mert az is ellentetes a First Amendmenttel.

Azt lehet mondani, hogy ez van, ezt szoktuk meg es egyelore nagy baj nem lett belole es talan nem is lesz.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.07.04. 19:06:00


P.S a magyar egyesulesi torveny szerint feloszlathato szervezet anelkul, hogy az buncselekmenyt kovetne el.
a celjainak kell rutnak lennie. a Magyar Garda celjai pedig rutak. a First Amendment szerint a nyilvanvaloan rut celu szervezetek is mukodhetnek amig nem csinalnak valami explicit disznosagot. Nemetorszagban, Franciaorszagban konkretan kepen lenne vagva a Garda, Amerikaban egyaltalan nem, Magyarorszagon meg virtualisan.

Francois Pignon 2008.07.04. 19:15:41

Hát ez egész kérdéskör a First Amedmenttel, az amerikai szólási és egyesülési szabadsággal annyira megfogott ismét, hogy ma estére be is készítettem ezt a jó kis filmet: www.imdb.com/title/tt0247199/

Rwindx 2008.07.04. 19:24:19

Jó Tündér: lehet egy apró kérdésem így bele vágva a beszélgetésetekbe? Mik is a Magyar Gárda céljai? Csak én is szeretnék tisztán látni.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.07.04. 19:31:30


Nem en mondom, hogy rut celjaik vannak, hanem az ugyeszseg.

En csak siman undorito figuraknak tartom oket. Ennyi.

Rwindx 2008.07.04. 19:32:40

Értem. Köszönöm.

Francois Pignon 2008.07.04. 23:34:50

Most nézem a Hírtv-n a Péntek8 ismétlését.
Csermely Péternek ezúton is üzenem, hogy szívesen...
Bár igazán idézhetett volna pontosabban is. ;)

Francois Pignon 2008.07.04. 23:52:25

Szóba került a téma, és Csermely azzal az érvvel indított, hogy Weimar idején Hitlert is elítélték, és leírta a képet, amint kisétál a landsbergi börtönből a frissen írt Mein Kampffal a hóna alatt és híveinek feltétlen támogatásával a háta mögött.
Majd ha fenn lesz a felvétel a neten, leírom az ő verzióját is.
Sebaj, van még hely az Árokásón. ;)))

2008.07.05. 02:03:04

A rendszerváltás rendszerének egyetlen produktuma, amit én is feltétel nélkül elismerek, az pont a pofázás szabadsága. Elvárható volt, hogy ezt az AB megvédje.

Weimarhoz: szerintem meg azért bukott meg, mert a császárság bukása után rászabadították a népre az általános és titkos választójogot. Kés, olló gyerek kezébe nem való. Szét is kaszabolták magukat.
Nem volt nekik egy Tisza Istvánuk. :))

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.07.05. 09:09:49


csi, Magyarországon a szólásszabadság a kisebbségekkel szembeni gyalázkodás szabadságát (ahogy Kis János mondta volt,a náci beszéd szabadságát) jelenti, egyéb tekintetben (sajtótörvény, médiatörvény) egyáltalán nem különlegesek a magyar törvények. Közszereplő perelhetett mert aktája alapján leírták róla, hogy együttműködött a Kádár-rendszer titkosszolgálataival. A bíróság a "without reasonable doubt" doktrínát alkalmazza rágalmazási ügyekben, ami egy vicc, és ami egészen brutális korlátozása a szólásszabadságnak. Náci perelhet lenácizásért, de szabadon hívhat fel a zsidók kiirtására, ha effektíve nem kezd gyilkolászni.

Ács Ferenc 2008.07.05. 10:10:33

Vicces, amikor a Magyar Gárda Egyesület azzal védekezik a bíróságon, hogy semmi köze a Jobbikhoz. Ezt persze büntetőjogi felelősségük tudatában mondják. Mindazonáltal ha be is tiltják őket, s szellem már kiszabadult a palackból.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.07.05. 10:55:36


kedves Ács Feri,

mit is jelent az, hogy "betiltják" a Magyar Gárdát ? nem mutatkozhatnak együtt és nem gondolhatnak egyszerre faszságokra ? a Magyar Gárda a Magyar Baromarcúság szimbóluma, de a Magyar Baromarcúság a Magyar Gárda nélkül is él sőt erőteljesen virul. és egyáltalán nem csak a jobboldalon, sőt egyáltalán nem kell oldalinak lenni ahhoz, hogy valaki baromarcú legyen. ahogy persze van valamiféle Magyar Jófejség und Reálcukiság is, de láthatóan nem az a domináns. ez az ország elhitte, hogy Sólyom László és barátai hipphopp kitalálnak egy szabályrendszert amitől ez az ország hirtelen Svájchollandia lesz. és nem lett. olyan háromnegyedbalkáninegyedsvájciholland ország lettünk, amilyenek mindig is voltunk. lehet, hogy egyszer inkább leszünk svájchollandok mint balkániak, de azért nagyon sokat kell gürizni, ráadásul most nem igazán ebbe az irányba haladunk. a brit nagykövet most figyelmeztette kicsi hazánkat arra, amúgy roppant szelíd módon, hogy együnk késsel-villával az asztalnál, mert marha rondán leesszük az abroszt.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.07.05. 11:03:16


a jobbkonz holdudvar középszerűi a Heti Válaszban nagybetűs Nyilatkozatban figyelmeztetik a ballib holdudvar középszerűit, hogy vigyázzanak magukra. persze csak finoman sejtetőlegesen. ha majd a mi hülyénk elveri a ti hülyéteket, akkor mi mondjuk meg ki kap rétest estére. aztán megint ti.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.05. 11:59:14

JT,

két különböző nyilatkozatot olvastunk? Ez nem olyan, mint a bolsi figyelmeztetés baloséktól (lásd pl. Kertész Imre ügyét), hanem arra való figyelemfelhívás, hogy a "diktátorbán"-ozást talán fejezzék be. Ugyanezt nyomták 98-2002 között, és már akkor is szar volt. Másrészt az aláírók pont nem azok, akik csak állami csecsen tudják elképzelni az életüket.
Molnár Attila Károly, mint állami csecsen lógó szolga. Pfff hahaha.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.07.05. 13:35:26


a holdudvarhoz nem kell allam. azt mondtam, hogy az egyik holdudvari kozepszeru beszolt a masik holdudvari kozepszerunek. hangsuly, holdudvar es kozepszeru. a heti valaszos kemenyke beszol a mozgo vilagos kemenykenek, akik majd jol vissza fognak szolni es aztan i tak dalse.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.05. 14:16:42

Balázs Zoltán, Hörcher Ferenc, Lánczi András, Karácsony András, Magyarics Tamás, Mezei Balázs, Molnár Attila Károly

JT szerint ők a középszerűek. JT kedves, kik a valóban értékelhető figurák a "holdudvarokban"? Volnál szíves fölhomályosítani? Az itt felsorolt figurák meglehetősen elismert emberkék a maguk területein - nem csak itt, külföldön is.
mi a jótündéri mérce?

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.07.05. 17:11:55


Gabrilo, neked fogalmad sincs arrol, hogy mit jelent az, hogy egy szakmaban valaki elismert.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.05. 17:16:40

Jó Tündér,


ez válasz akart lenni? Akkor légy oly bátyó, világosíts föl röndös haladó módjára, hogy az mit jelent.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.07.05. 17:27:07

Van egy név a listában, akit nagyra becsülök, és nem igazán merném leközépszerűzni. Persze ez nem áll mindegyikükre, de az tény, hogy legalábbis egy ember van köztük, akinek a véleményére mindig kíváncsi vagyok, mert érdemes odafigyelni rá (persze ez nem azt jelenti, hogy mindig egyet is értek vele).

Valójában kissé meglepett, hogy ezt így ebben a formában aláírta, dehát biztos megvannak a saját indokai...

ÁrPi 2008.07.05. 20:20:16

Idézek
gloire 2008.07.05. 19:29:18

""Kikapcsolták" az összes széljobb portált.
Nem tudom, hogy csinálták : ) de:
kuruc,
hunhír,
szentkorona,
gárda,
jobbik,
mind elérhetetlen. Ez ilyenkor valyon
hogy megy egy jogállamban? Fura. ""


gondola.hu SEM

A bombagyar.hu amely amúgy a kuruc.info szerkesztöségi infoközlését tegnap leadta -- Müxik.

süti beállítások módosítása