(Ön)szegregáció
2008. június 25. írta: Tory

(Ön)szegregáció

 A magyar periférián, a kisebb, legszegényebb falvakban bomlik a törvényesség és a rend. A kommunikációs csatornák nyílásával – és a politikailag korrekt cenzúra csökkenésével együtt - egyre gyakrabban hallunk atrocitásokról, szétvert kertekről, pusztuló falvakról. Mindez tragikus, felháborító és megengedhetetlen. De létezik. Az igazi kérdés: Hová vezet mindez? Mad Max Magyarország lesz?

 Nos, nem lesz. Sőt a konfliktusok száma középtávon csökkenni fog. Az atrocitások a mélyszegénységben élő (gyakran cigány) underclass valamint a vele közvetlen érintkezésben levők között zajlik. A hangsúly a közvetlen érintkezésen van. Nincs konfliktus a tizenkettedik kerületben – és az Ormánság homogén falvaiban. És ez a közvetlen érintkezés csökkenni fog az önszegregáció miatt. Középtávon.

 Mi, magyarok keveset költözünk és főleg abnormálisan keveset költöztünk a szocializmus lakásínséges idejében. Így aztán kevés közvetlen tapasztalatunk van arról, hogyan alakulnak teljesen át (és ki) lakóközösségek néhány év alatt. Ez változik – és változni fog. Már most jelentékeny a mobilitás az igazán problémás vidékeken (kevésbé politikailag korrekten: mindenki elköltözik, aki el tud). És ez a mobilitás csak nőni fog.

 Érdemes tehát megnézni az amerikai tapasztalatokat. Segíthet megérteni, mit hoz a nagyobb mobilitás. Amerikában különösen erős az önszegregáció, mert az amerikaiak nagyon gyakran költöznek. És a költözés meglepő mértékig homogenizál; nemcsak bőrszín szerint, hanem akár politikai nézetek szerint is. Az Economist legutóbbi cikkét érdemes erről elolvasni: 

Americans move house often, usually for practical reasons. Before choosing a new neighbourhood, they drive around it. They notice whether it has gun shops, evangelical churches and “W” bumper stickers, or yoga classes and organic fruit shops. Perhaps unconsciously, they are drawn to places where they expect to fit in.

For example, someone who works in Washington, DC, but wants to live in a suburb can commute either from Maryland or northern Virginia. Both states have equally leafy streets and good schools. But Virginia has plenty of conservative neighbourhoods with megachurches and Bushites you've heard of living on your block. In the posh suburbs of Maryland, by contrast, Republicans are as rare as unkempt lawns and yard signs proclaim that war is not the answer but Barack Obama might be.

 Nos, ez várható nálunk is. Zajlik már az önszegregáció. Az eddigi konfliktusok – különösen a rendfenntartó hatóságok tehetetlensége – megmutatták a megoldást: Ez az önszegregáció. Élj együtt hasonlókkal, zárd ki azokat, akik rendbontók lehetnek. Suba a subához, guba a gubához. Similis simili gaudet.

 A szegényebb vidékeken a rendezettebb falvakban vagy a szomszédok, vagy az önkormányzatok megveszik az eladó házakat és - ha nincs megfelelő vevő - lerombolják azt. Vigyáznak a település és a közvetlen környezet homogenitására. Nem szép módon. Nem tudhatják kicsoda miféle és gyakran csak előítéleteikre hagyatkoznak a döntésben. Sok értelmes, értékes és dolgos embert hibásan kizár(hat) ez a rendszer. De a rossz választás – a törvény és a rend hiánya miatt – az egész települést veszélyezteti.

 Ez a diszkrimináció - mert gyakran van a fentinek etnikai éle - kiváló lehetőséget biztosít a szemforgató „toleránsak” felháborodására. De ez ne tévesszen meg minket: Ugyanaz működik, csak máshogy a háborgó limuzin liberálisok által frekventált területeken. Itt nincs agresszív önkormányzat vagy szomszédi összefogás. Nincs, mert szükség sincs. Az ingatlanárak garantáltan távoltartják a problémás szegényeket (és egyben a problémamentes szegényeket is).

 Azaz, a magyar társadalomban alul és felül egyaránt zajlik az önszegregáció. Alakulnak a problémás vidékek – és alakulnak a rend szigetei is. Törvény és rend nélkül a közvetlen kapcsolat brutális konfliktussá válik. Ezt meg kerüli, aki teheti. Így csökken a közvetlen kapcsolódás, és így csökkennek majd a konfliktusok is.

 Középtávon jobb lesz. Kialakulnak a szegénység és a reménytelenség szigetei. Lesznek (ha még nincsenek) falvak és talán városrészek, ahova a rendőrök nappal is félni fognak bemenni. De itt már nem lesz közvetlen kapcsolat más rétegekkel. Mert persze meglesznek a rend szigetek is.

 A rossz hír: hosszabb távon rosszabb lesz. A demográfiai folyamatok világosak. A törvénytelenség szigetei csak nőni fognak. A társadalom elöregedésével a segélyezés lehetőségei csökkennek. A közvetlen kapcsolat ismét egyre gyakoribb lesz. És ezzel együtt a konfliktusok is.

A lehetőség: Lesz egy jó tízegynéhány évünk, hogy értelmes integrációs és munkára ösztönző reformokat elkezdjünk. Eddig tizennyolcat elvesztegettünk. Lesz ez másként most?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr91539507

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kitalátor 2008.10.07. 15:47:39

Deszegregációt! Örömmel olvastam a kuruc.info oldalán (és hallgattam a Bombagyár adásában saját - korábban a Nemzeti Szavak oldalán közreadott - gondolataimat Morvai Krisztinától. Sajnos az eredeti teljes írásom eltűnt, eltűntette a nemzetiszavak.net fős…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.06.25. 23:32:00

(A bejegyzést a szerző moderálja, így előfordulhat eltérés a Reakció általános, már-már szabados moderálási irányelveitől.)

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.06.25. 23:33:52

limuzin liberális - fején találta a szeget.

mad max mo? nem tudom.
vajon toleráns lesz-e a politika egy "cselekvő" magyar gárdához?
vagy csak a megélhetési bűnözés elfogadható? a megélhetési védekezés már nem?

mikor lesz haladás a kérdésben? ha vér folyik? kinek a vérének kell folynia?

miért van az, hogy a cigányság egy részének esetében "nem volt rendszerváltás" ?

ki védi meg a többséget a kisebbség agressziójától?
tényleg lesznek barna párducok?

Kenguru 2008.06.26. 00:03:28

Ez egy nagypn jó írás, gratula.

Jobbik Magyarország? A XII.-ik kerületben már megvalósult :)

Na viccen kívül. A 100% roma lakosságu falvak megjelenése teljsen új jelenség, az utóbbi 15 év termése. Úgy nálunk mint Szlovákiában.
Senki sem tudja mi lesz ebből.

Viszont a nagyobb településeken nem kerülhető el a konfliktus. Pl az illatos út-i gettó elég közel van a ú.n. "milleniumi városközponthoz"

freehckr 2008.06.26. 00:07:14

Bár nem tudom ennyire választékos kifejezésmóddal megfogalmazni gondolataimat, de ha jól értem, itt kérem szépen egyfajta "politikai elhatározásra" lenne szükség ahhoz, hogy ne érjünk el az utolsó előtti bekezdéshez ("a rossz hír"...) piszok gyorsan. Én úgy vélem, ez a "politikai elhatározás" a jelenlegi "garnitúrával" nem fog összejönni. De nem ám. Sem az ellenzéki "kussoló" magatartás nem jó jel, sem pedig a kormánypárti "szalonrasszistázó" attitűd nem szerencsés, a parlamenten kívüli gárdaalapítás pedig olajnak tűnik a már igencsak lobogó tűzre (persze remek kampánytémát adva az arra fogékonyaknak), az "integrációra jelöltek" felkent vezetői pedig maguk is ugyanazt a "megélhetési bűnözést" művelik már-már "mesteri" szinten, mint védenceik, és ami ellen amúgy küzdeniük illene, hogy pozitív irányba változzon megítélésük. A "politikai elhatározáson" kívül pedig van a nyakunkban még ezer és egy probléma, kezdve a szárnyaló inflációval, a remegő lábakon álló államháztartási költségvetéssel, folytatva az utóbbi években igencsak megugrott államadóssággal, és nem utolsó sorban említve a különböző egészségügyi-, oktatáspolitikai-, gazdasági-, és még ki tudja milyen válságokat, amelyek mind prioritást kellene hogy élvezzenek abból a szempontból, hogy ha úgymond "középtávon nem oldjuk meg, akkor jön a rossz hír".

Viszont ezt a jelenlegi "garnitúrát" nem fogjuk tudni egykönnyen lecserélni. Talán egy katarzis megoldaná a helyzetet. Bár sok "nem Budapesten" élő ismerősöm szerint az Olaszliszkán történteknek már bőven katarzisnak kellett volna lennie, de ezek szerint az még nem volt elég ahhoz, hogy "választott képviselőink" kidugják a fejüket a lövészárkokból. Legjobb példa erre a miniszterelnök kijelentései, a kormánypártok hisztéria-kampányai, az OCÖ vezetőinek szemforgató hazudozásai, és magának a kisebbségi ombudsmannak a gyomorforgató "tanulmánya", amellyel a minap "örvendeztetett" meg bennünket.

Szóval nem akarok senkit nagyon lehangolni, de a katarzis még hátra van... majd készítsétek a popcornt, és a hűtött sört, mert a HírTV-n valószínűleg élőben fog menni a "műsor". Mi, egyszerű "nem pártfunkcionárius" halandók ennél többet nem tehetünk.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.06.26. 00:08:48

Van megoldás a deszegregációra. Nincs kedvem mégegyszer leírni: úgyhogy: "A deszegregációra van egy javaslatom,: a 13 legfejletlenebb és a 13 legfejlettebb régió együttesen alkosson deszegregációs konzorciumot, amely az "erdei iskola" névre metélt szülőrabló osztálykirándulásokat válthatná ki. Olyan cseregyerek-programok ra van szükség, ahol a budai stb. szülők lakásaikban, önkormányzati, egyházi, magán és alapítványi iskoláikban vendégül látják két hétre az abaúji, borsodi, szabolcsi, baranyai, nógrádi (stb.) kis falvak (szinte kizárólag cigány) tanulóit, majd az ő gyerekeiket látják vendégül az aprófalvak iskolái és az oda járó gyerekek szülei.

A kölcsönös megismerés ugyebár, ahogy mondani szokták, elfogadást és kölcsönös barátságokat eredményezne.

A dögkútból kilopott, két hétre földbe ásott hús mikrobiológiai mutatói úgysem nagyon különböznek a MekDögleszben árult sütés előtti húspéptől. A tartósítós krumplitól meg sokkal jobb a Mari néni frissen permetezett kolompérja, amit hajnalban segíthetnek a kis pesti gyerekek is kilopni.

Óriási élményt jelentene a balajti, kótaji stb. purdéknak a rózsadombi létforma, és az ottani gyrekek is sok élménnyel, no meg tetűvel, rühvel, bolhával és hepatitisz-vírussal lennének gazdagabbak, (ágyi poloska alig-alig van már) és végre a médiapatkányok sem csodálkoznának olyan hangosan a tizen-egykét éves lányok teherbe esésén, ha a saját hatodikos lányaik is elkezdenek Mikulásra kigömbölyödni... A villáikból eltűnt apróságokat meg végül is viszonylag könnyen tudnának pótolni, és a zár- és riasztócserét is célszerű egy-két évenként amúgy is végrehajtani..." (nemzetiszavak.net)

.ani 2008.06.26. 00:53:43

remek írás

Kitalátor, a javaslatod szerintem nem máködne ill. nem oldaná meg az alapbajt. Azokkal a cigány gyerekekkel, akik vendégül láthatók, semmi baj nincs. És a "magyarok" többségének nem is lenne velük baja.
Akikkel baj van, azok meg nem alkamasak arra, hogy vendégül látódjanak.

Kopiás Attila Steve 2008.06.26. 03:21:50

Szintén tetszik az írás, így a végével együtt, ahogy van. Egyébként jelzem, ez Budapesten is zajlik. Itt városrehabilitációnak hívják azt a folyamatot, aminek keretében kilakoltatják az unterclasst és kifizetik nekik a lakás árát. Majd felújítanak/új lakást építenek, az unterclass addigra viszont már külsőbbi kerületben lakik, de amúgy se egy drága belvárosi lakásra költene ha már választhat. A külterületek között viszont több ilyen ócsó terület is van, ami ezzel történik, azt asszem a szociológia szlömösödésnek hívja.
Utóbbi években pl a XIII. kerületi Szabolcs utca alagút melleti részében volt a székhelyem, jól definiált mikrogettó. Amikor jött a később megbukott kormányzati projekt, akkor persze hirtelen mindenkit zavarni kezdett, hogy csórók és cigányok fognak lakni az előkelőségeink szomszédságában, egyből el is kezdték szervezni a teljes dózerolást, ami csak a projekt leállta miatt maradt abba.

Szerintem egyébként az első lépés a későbbi katasztrófa megelőzéséhez pont az ilyen és ehhez hasonló cikkek, ez nagyon fontos. Jelenleg a csapból (és a jobber bloggerekből is) a "rendszabályozzuk már meg a büdös élősködőket, de nem vagyok rasszista, hiszen nem mondtam ki, hogy a cigányokra gondolok" féle őrület folyik, ami groteszk módon 1000%, hogy csak a probléma fokozódásával fog járni. Ha a szerzőhöz hasonlóan eljutunk oda, hogy a probléma figyelmen kívül hagyása (jelenlegi ballib kormány) vagy felrobbantása (radikálistól indulva egyre többen) katasztrófával fog járni az állampolgárok 100%-ára nézve, akkor elkezdhetünk gondolkodni. Nincs kész javaslat, mert az egész társadalom soha nem is próbált ilyen "vagy együtt vagy sehogy" fejjel gondolkodni. Hát, ahogy MC MLK mondotta volt: "Vagy megtanulunk együtt élni, mint testvérek, vagy együtt veszünk el, mint bolondok"...

érdektelen 2008.06.26. 05:32:19

2050-re 20% lesz az ilyen életmódot folytatók aránya. Nyílván nem lehet tartani a jelenlegi gyerekgyártást ösztönző rendszert.

Erre még rátesz a jelenlegi gazdasági helyzet.

Vagy hirtelen történik valami, vagy lassú elmúlással. Utóbbi esetben az egész ország olyan lesz, mint Galgagyörk.

érdektelen 2008.06.26. 06:20:44

Még valami:

Mi is kapjuk a családi pótlékot. De bár ne így lenne, nem kéne az a pár tízezer forint, ha helyette nem adóztatnának szét, és nem lenne fele a nettó a bruttónak.

Munka és családalapú adókedvezményeket. Kóka mondta, öngondoskodást, de nem az ő alakoskodó formájában, hogy közben az állam elveszi a fizetések nagy részét.

Úgysem tartható a jelenlegi állapot sokáig. Nem a kis magyar helyzetre gondolok, hanem egy mindent elsöprő gazdasági válság fenekestül felboríthatja a jelenlegi felállást.

Ezt a hosszú távú részbe kéne tenni, a szerzőnél kimaradt, ő a lineáris, változatlan világra alapozott.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.06.26. 07:28:29

azért van némi különbség, hogy marylandbe azért nem költözik valaki, mert kint van a tábla, hogy barack obama. ha odaköltözne, valószínűleg nem azzal kezdené a demokrata szomszéd, hogy betörne hozzá, amikor nincs otthon.
a választás szabadsága és a kényszerű költözés nem ugyanaz.

Zetek 2008.06.26. 07:56:21

Csak csendben jegyzem meg, hogy az elmúlt 18 évben nem volt minden időszak elvesztegetett. Legendásak a helyi kisebbség 1998-2002 közötti sopánkodásai, hogy anyagilag már nem érdemes gyereket csinálni. Amíg Fletóék maradnak addig nem lesz jelentős változás, mert ők a leghűségesebb szavazóik. Aprók igen, ugyanis a monoki kezdeményezés mögött pontosan ez a hátsó szándék húzódik meg. (A rendszeres foglalkoztatás az egyik legjobb ellenszere az alja társadalom újratermelődésének.) Amúgy lehetne magyarul fogalmazni? Sokat segítene a vitákban, ha legalább néven mernénk nevezni a problémákat.

tevevanegypupu 2008.06.26. 11:04:31

Bocsanat, tudom, hogy nem szorosan a temahoz tartozik, de ez a kep itt a cikk mellett valoban nagyon jo. (:

fedaykin 2008.06.26. 12:02:05

Hollandiában úgy próbálják megakadályozni a szegregációt (próbálják, mert többnyire nem sikerül), hogy az új építésű lakónegyedek egyharmada magas kategóriás, egyharmada középkategóriás megvásárolható lakás/ház, egyharmaduk pedig szociális bérlakás.

Pötyy 2008.06.26. 13:25:04

Tovébbra sem értem miért KELL megakadályozni a szegregációt. Természetes folyamat, hogy a hasonló a hasonlókat szeretné maga körül látni. A probléma csak addig áll fenn, amíg arra törekszünk, hogy igenis keverjük össze a fahéjat a cukorral, mert az úgy jó. A békés együttélés nem azt jelenti, hogy ha két gyereket fogadok örökbe, azoknak véletlenül se egyezzen a bőrszíne.

Szigorúan kulturális alapon szóltam, véletlenül sem anyagi, szociális, vagy etnikai alapon.

Zetek 2008.06.26. 14:05:12

Pötyy! Miért kellene? A probléma lényege, hogy Magyarországon nem tudod eladni az ingatlanaidat, ha a környéken sok a cigány. Euzért drámai azon idősek helyzete, akik nem tudnak sehova sem menekülni.

Bikkin 2008.07.05. 23:23:41

Amit a középtávú kilátásokról írtál, az még ígéretes is lehetne. Csakhogy az USÁ-val példálózni melléfogás: a földrajzi mobilitáshoz vagy mélyszegénység, vagy legalább tisztes jólét szükséges. Akik számára az önszegregáció megoldást jelentene, azok lényegében röghöz vannak kötve, és egyetlen helyen képesek a bűnöző kisebbségtől szeparálódni: a temetőben.
süti beállítások módosítása