Az írástudók árvulása
2008. június 17. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Az írástudók árvulása

 Adjatok egy fix pontot, és… és a föld fog sarkából kidőlni – hosszú, évezredes az út a világ megfejtését kereső, tudós Arkhimédésztől a világ megfejtését megtalálni vélő, féltudású utódokig. Egykor a tudásszomj jele volt a kételkedés. Ma már, főleg itthon, Magyarországon nem kételkednek, inkább a tudás kizárólagos birtokosának szerepében tetszelegnek a véleményvezérek. Ők még akkor is tovább ütögetik az asztalt az általuk vélt ultima ratióval, amikor már minden józan ember másról diskurál a lapok hasábjain és a kocsmaasztaloknál. A kételkedés jog, sőt szerintem kötelesség kellene hogy legyen – főleg az ilyen (m)értéktelen korban, mint amelyben élünk.

 Vannak azonban, akik nem osztanák a véleményemet. Az aufklérista értelmiségiek – miután kétszázvalahány éven át megkérdőjelezték, majd szépen leépítették a régi rendet – elszoktak a kételkedéstől. Jó okuk van erre: birtokolják a spanyolviasz termelésének több évtizedes, kizárólagos jogát. És persze mentik, ami menthető.

 Hogy honnan ez a bizonyosság? Hazai megmondóembereink alapfelszereléséhez hozzátartozik egy bizonyos iránytű, amely mindig megmutatja nekik, merre vöröslik az ég alja, honnan fúj a passzátszél, és hol fenyeget aktuálisan a barna veszedelem. Megsúgom, nemrég éppen Sopronban, kiáradt ugyanis az Ikva patak, sárral beborítva a fél várost. Nos, ez például komolyabb probléma, mint a gój motorosok vonulgatása. Ennél még keményebb dió lenne a gyenge hazai gazdasági mutatók feltornázása, a globális kihívásokra való magyar válaszok megtalálása, egyáltalán: a tespedő, avagy épp kimerült nemzet felrázása.

 Az iránytű azonban bedöglött. Írástudóink elvesztették kapcsolatukat a realitással, a valós problémákkal, és valami egészen hihetetlen módon konstruáltak maguknak egy alternatív világképet, amelyben szinte Tolkien mesevilágához hasonlíthatóan gonosz orkok, morcos törpék, ősi múltból feltámadt szellemek csapnak össze a felvilágosult igazak seregével. Bölcs vezetőnek megtették Gyurcsány Ferencet, aki a 2004 előtti és utáni években sikerrel hitette el a vezérre vágyó ballib nyájjal, hogy ő a kiválasztott. Az így szerzett háttértámogatás még arra is elegendő volt, hogy szinte megingás nélkül vészelje át a más, normális országokban (copyright MDF) biztos bukással végződő hazugságbeszéd-botrányt.

 Legnagyobb íróink rögtön megadták a kormányfőnek a feloldozást, és néhány kivételtől eltekintve mindenki felsorakozott az ítélet mögé. Könnyű évek jöttek, jól működött az iránytű: a Szemlőhegy utca felől fújt a reformszél, azt kellett támogatni, a reformgátlókat pedig ekézni. A népszerűség fogyatkozása láttán azonban megjelentek az első kritikus hangok, de a valódi zűrzavar csak a márciusi népszavazás után tört ki. A kormány politikájára kimondott össznépi "nem" hatására úgy megbolondult az iránytű, mint a Bermuda-háromszögbe érkező repülőgépek fedélzeti számítógépe. A paranormális helyzet csak fokozódott, amikor a kormányfő meghirdette a reformkorszak végét, megvált annak jelképes alakjaitól, majd abbahagyta heti parlamenti szónoklatait is. Mindeközben az SZDSZ kiszállt a koalícióból, újabb értelmezési zavart keltve az értelmiségiek között. Az írástudók elárvultak.

 Bár többen elnémultak, de a legkitartóbbak még most is próbálnak alkalmazkodni a nem létező irányvonalhoz. Az epileptikus dialektika jegyében logikai bakugrásokkal teletűzdelt gondolatfutamokkal szórakoztatják a magunkfajta reakciós fiatalembereket. Vegyük például a "gazdasági válság" kitételt: egyesek szerint nincs válság, a Fidesz csak riogat, míg mások azt hiányolják, hogy a Fidesznek nincsen a válságból kiutat mutató gazdasági programja. Miközben a gazdasági élet szereplői Orbánnal egyeztetnek, sértődött gyurcsányista publicisták, mint például Debreczeni József, elképesztőnek tartják, hogy egyes balliberális értelmiségiek szerint nem is lesz olyan rossz egy új Orbán-kormány. Kartal Zsuzsa publicista történelemkönyvekbe kerülő államférfinak tartja Gyurcsányt, míg Vágó István szerint valójában Orbán Viktor kormányoz tíz éve. Seres László, akit – ha baloldalinak nem is, de – sokáig Gyurcsány-támogatónak lehetett tartani, üdvözölte a fideszes pártelnök kiszivárgó beszédének tartalmát. Bauer Tamás viszont az eljövendő orbáni diktatúra baljós előszelének tartotta a beszédet: "Orbán programja fáj, de nem kínál megoldást. Viszont fenyegeti a magyarok szabadságát. Ezért helyes félni tőle" – állítja Bauer. Hát nem helyes?

(megjelent: Magyar Hírlap, 2008.06.16)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr36523392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Freetibet (törölt) 2008.06.17. 08:30:41

Csak annyi észrevétel, hogy épp mostanában volt a reakción egy blogbejegyzés DJ-ről; hogy szerinte az eljövendő Orbán rendszer, a Horthy-korszaknál is rosszabb lesz!
reakcio.blog.hu/2008/06/14/debreczeni_szerint_orban_imredy_orokose

Persze ez még nem negálja azt az állítást, hogy a jelenlegi tehetetlenségnél ez rosszab lenne:P

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.06.17. 08:51:08

Cool, erge!
Egy ilyet tok szivesen megmutatnek ballib ismeroseimnek (vannak dogivel...), de gyanitom, hogy minimum szolobanyazas lenne a vege, ha nem kayaibrahimozas...
Mostanaban nepszeru volt a fidesz ketmilliardos adossga is, de azt a propagandat felulirta a 'kiszivargott beszed'.

Francois Pignon 2008.06.17. 09:35:45

István,
mivel az MH-ban jelent meg, Bayerozás lenne inkább. ;)

Egyébként érdekes a kérdés, ha megtörténne, hogy dobják Gyurcsányt egy hitelesebbnek vagy kevésbé riasztónak tűnő szoci arc kedvéért, az elárvult értelmiségiek milyen gyorsan találnák meg a helyüket?
Emlékeim szerint a Medgyessy-Gyurcsány csere alkalmával elég gyorsan ment.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.17. 09:48:55

Ezt ide is hadd spammeljem be ...


www.es.hu/pd/display.asp?channel=PUBLICISZTIKA0824&article=2008-0616-0842-43OEVV
"RÉVÉSZ SÁNDOR
Ki légyen antiszemita?

Sok antiszemita legyen, vagy kevés? Ezt mi döntjük el. Ha tág értelemben vesszük az antiszemitát, sokan lesznek, ha szűk értelemben, akkor kevesen. Mindkettőnek van előnye és hátránya. Az első esetben könnyebb normatív módon meghatározni, ki az antiszemita, viszont nehezebb normatív módon viszonyulni hozzájuk. A második esetben - pont fordítva."

Szoval szerintetek mennyi antiszemita legyen, sok vagy keves?

kispufi 2008.06.17. 10:19:26

egyre elvakultabbak, fanatikusabbak - mondanám, ha nem tudnám, hogy mindig előre kitervelt, hideg fejjel elhíresült aljasságaikról voltak ismeretesek. hallottam olyan véleményt, hogy nincs már vesztenivalójuk, mindennemű patásördög-ijesztgetés elfogadott, s elégnek bizonyulhat, ha még akad erre elég hívő. az meg nem tétel, ha az ellenoldal (azaz mi) tudjuk, amit eddig is sejtettünk, hogy grammnyi hitelük sincs, sose volt, abszolút komolyan vehetetlenek.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.17. 10:21:34

Sok-sok antiszemitát akarok, mindenhol. Mint ahogy a matula megírta az Elte tetőcserepeiről is pl. Maga is az lesz Doom.

kispufi 2008.06.17. 10:22:09

elhíresült = elkövetett... már a következő szón gondolkodtam...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.17. 10:23:00

Nemnemnem.
Egy Ornagy sokkal utosebb antiszemita lenne.
Antiszemitak mar a hadseregben is!
Megertheti, hogy ezt a ziccert nem hagyhatjuk ki.

winston01 2008.06.17. 10:30:33

"egyesek ... mások ... egyesek ... mások ..."

Eddig tehát az volt a baj, hogy mind ugyanazt mondták, most meg az, hogy nem mondják mind ugyanazt. (Vagy csak az, hogy nem ugyanazt, amit hallani szeretnénk?)

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.17. 11:36:39

A Magyar Hírlapban egyszerűen nem jelenhet meg jó írás, mióta a Mestert kirakták.

jbb 2008.06.17. 11:44:54

2007 december: nincs más út, csak a refomr útja, nincs más vezér, csak ElQró, nincs megállás az eü-ben, különben itt a világvége. Ja és a Fidesz populista és amúgy is kisebbségben van a parlamentben, puhapöcs.
2008 március: nincs más, mint a reformok puhítása, Orbán irányít 10 éve, ezért ilyen szar minden, az eü átalakítást azonnal el kell törölni, Orbán a nyugdíjasok életére tör, megvédjük őket minden áron, milliók, szervezetek, hirdetések és szórólapok árán is. Ja, és a kisebbségi kormányzás remekül működik, a parlament elfogadja munkánkat.

Oroszjóska, DJ, Bauer, nem okádtok magatoktól?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.17. 11:45:45

"Körnagy sok antiszemita."

Így jó lesz?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.17. 11:49:16

Sok antiszemita Kornagy?
Vagy vegyem tudomanyosra?

"Az MTA Gyuloletkutato Intezete altal vegzett vizsgalat megallapitotta, hogy az ornagyok 53.7%-a antiszemita."

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.06.17. 11:52:32

klassz cikk

még ha nem is értek egyet a ...habitusával:)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.17. 11:57:44

"Az MTA Gyuloletkutato Intezete altal vegzett vizsgalat megallapitotta, hogy az ornagyok 53.7%-a antiszemita."
A kutatás arra is kitért, hogy a helyzet aggasztó, mert a korábbi felmérések csak 45,2%-t mutattak ki, a növekedés tehát radikális.
Súlyosbítja a helyzetet, hogy az 53% mellett, további 19,5% mondta azt, hogy nem antiszemita, de van ilyen ismerőse, és nem bánna, ha ilyenek laknának a szomszédjában.
A kutatási beszámolót a szakértők azzal zárták, hogy még SOK KUTATÁSRA LENNE SZÜKSÉG a probléma megoldása érdekében.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.17. 12:02:48

Szerintem ennyi kutatas mar eleg a reformtervhez.
Radikalis valtoztatast javaslok.
Szuntessuk meg az ornagyokat.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.17. 12:07:36

Az első lépésekhez elég ennyi kutatás. Körnagy felszámolása szimpatikus javaslat, Amazonka is támogatni fogja talán.

De maga még nem írt vagy olvasott kutatási beszámolókat. Úgy fejeződnek be a folytatásosra tervezett filmek: nincs végük, és újabb kérdéseket vetnek fel, amik újabb kutatásokat igényelnek.
Sajnos :(

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.06.17. 12:36:24

Az írástudók ilyeneket is tudnak:

"Mi, ennek a nyilatkozatnak a megfogalmazói kijelentjük, Orbán Viktort a XX.-XXI. század Európa-szerte legkiemelkedőbb politikusának tartjuk..."

www.mno.hu/portal/351906


(nem bányázok, bányászok!:))

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.17. 12:43:26

Hanna,
ha azt mondod, hogy a hülyeség pátsemleges, akkor egyetértünk.
A kérdés az, melyik hülyeség a károsabb. Szerintem ebben jelenleg Mo-n a ballibák vezetnek.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.06.17. 12:47:26

hé, ez az én mondásom:))

szerintem meg az általánosítás (is) káros

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.06.17. 12:52:31

"A népszerűség fogyatkozása láttán azonban megjelentek az első kritikus hangok"
Nem a népszerűség fogyása miatt, az senkit nem érdekel, hanem a reformszándék fogyása miatt. Nem beszélve a reformtöketlenkedésről.

"Miközben a gazdasági élet szereplői Orbánnal egyeztetnek"
Pontosabban ő egyeztet velük.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.06.17. 13:00:40

ergé és a reakció (a MH is, de az nem érdekel:) az ilyen habitusu írásokkal ugyanabba a csónakba* száll be, amelyet amúgy fel kívánna borítani**


*: ún. polit.komm. tér


**: vagy félreértem, és akkor én kérek...

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.17. 13:04:15

Uraim, az a baj, hogy már alezredes vagyok, az Ági javaslataára előléptettek. Az alezredesek pedig hirhedten semiták.
A tölgyek viszont nagyon antiszemiták, mert disznókkal zabáltatják fel a makkjaikat. N

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.17. 13:06:39

tölgy · konzervativok.blogspot.com 2008.06.17. 12:07:36:
"De maga még nem írt vagy olvasott kutatási beszámolókat."

Muhahahahaha!

_Mizantróp_ 2008.06.17. 14:31:13

ezzel az írással ugyanaz a baj, mint amiről szólni akar, a kritikátlanság. az egyoldalú kritika ugyanis legfeljebb belülről látszik kritikának. objektivitás nélkül, egyoldali szemellenzővel sajnos félresikerül.

a csordaszellem, a mi kutyánk kölyke hozzáállás, az oldalhoz tartozás nem csak az "írástudók" (ti. a "libi" és/vagy "szoci" vagy hogy is nevezitek őket, ti, "konzik" értelmiség) egyik felét fertőzte meg.

bárcsak eljönne az idő, amikor mindenki először magában keresné a hibát, és nem mindig másra mutogatna! ez a poszt most a Reakció gyengébb darabjainak táborát erősíti sajnos.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.17. 14:39:52

_Mizantróp_ 2008.06.17. 14:31:13

konzervatív értelmiség nincs, több okból.

Felőled nézve, mert a konzervatívok bunkók.

Innen nézve, mert az értelmiség visszataszító.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.17. 14:46:20

Mizantróp, ez a cikk egy, az elmúlt hónapokban igen jól megfigyelhető jelenségről szól: arról, hogy a kormányközeli értelmiségiek, megmondóemberek a népszavazás és a kormányválság óta nem találják az addig könnyen követhető irányvonalat.

Ez a cikk témája.

Az egy másik téma, ha arról írok, hogy a tábormentalitás okozta szellemi válságért mennyire felelős az egyik és a másik oldal. Majd legközelebb erre is sor kerülhet.

_Mizantróp_ 2008.06.17. 14:47:30

nem volt megfelelő a központozásom. tehát: "a 'libi' és/vagy 'szoci' - vagy hogy is nevezitek őket, ti, 'konzik' - értelmiség". azaz röviden a "baloldali" értelmiségről írtam, és azt akartam érzékeltetni, hogy (majdnem) mindenki az oldalak, címkék foglya.

nem tudom amúgy, hogy mit jelent a felőlem nézve. és hogyhogy bunkók? ezt egyáltalán nem értem. és honnan nézve visszataszító az értelmiség?

Naszta · http://naszta.hu 2008.06.17. 14:48:05

Szerintem értelmezési problémáid vannak kedves poszt író. Konkrétan: az értelmiség nem egyenlő az újságíróval. Fáradj be kérlek egy egyetemre és beszélgess néhány percet azoknak a tanszékeknek a dolgozóival, akik miatt ma jónak gondolunk egy egyetemet! Hamar rá fogsz jönni, hogy az újság szerkesztő, úró urak és hölgyek sajnos nem ütik meg az értelmiség mércéjét.

Naszta · http://naszta.hu 2008.06.17. 14:48:59

Az egyetemet tetszőlegesen választhatod. ;)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.17. 14:52:25

Naszta, én az ELTE jogi karára jártam, és el kell hogy mondjam, egy kezemen meg tudom számolni azon tanáraimat, akiket "értelmiséginek" tartottam (a szó jó értelmében). Több szellemi impulzus ért néhány szépirodalmi, filozófiai avagy eszmetörténeti könyvből, mint az egész egyetemből... Ha kell, neveket is mondok :)

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.06.17. 15:04:11

Naszta · www.naszta.hu 2008.06.17. 14:48:05

Igen, az "értelmiségi"-nek van egy erősen normatív, hagyományos jelentése, meg egy leíró jelentése, mely szerint az értelmiségi a véleményipari munkás (olyan személy, aki azért húz fizetést, mert bizonyos véleményeket, álláspontokat jelenít meg). Nyilván nem minden újságíró véleményipari munkás, és fordítva. (Az "értelmiségi" harmadik jelentése az, hogy nem fizikai munkát végző diplomás.)

countrystudy 2008.06.17. 15:15:33

őrnagy, mester=twá ? sokadszor mondom,Szále-Sztankóczy-Makai volt a legjobb.pedig teljesen más karakterű figurák,ha ők mégegyszer összeállnának...igen,árpi tud írni,de már hivatásos (propagandista),nem újságíró

Naszta · http://naszta.hu 2008.06.17. 15:18:26

dzsucseharcos · songun.blog.hu 2008.06.17. 15:04:11

Nagyon nem szeretem a második és a harmadik jelentést.

A második jelentés gyakorlatilag nem igaz. Az egység sugarú állampolgár az úgyis érzet szerint szavaz, nem pedig "gondolkodó" cikk alapján. Ő azt el sem olvassa. A klasszikus értelmiségi viszont kb. minden lapnak az 1/3-ád ha elolvassa, mert annyi lehet egyáltalán érdekes a dologból. Ha érdekes. És saját véleménye van. Nem különösebben befolyásolod.

Mondok egy példát: én alapvetően klasszikus liberális vagyok (nem hazai típusú, vö.: gazdaság politika, egészségügy, tolerancia stb.). Ennek ellenére az oktatási kérdésekben nem tartom jónak a liberális utat, ott inkább konzervatív vagyok (porosz képzés stb.). Amikor szavazni megyek, akkor fáj a fejem, mert senki nem képvisel igazán. Igaz az, hogy valamelyik orgánum hatására szavazok? Nem.

A harmadik jelentés meg akkor lenne igaz, ha tényleg jelente valamit a diploma. De az sem jelentett soha semmit...

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.17. 15:30:45

Countrystudy, a Mesterről nézze meg Doomhammer linkjét. Megéri:)

Naszta · http://naszta.hu 2008.06.17. 15:37:03

Nálam az értelmiségi: a társadalom tájékozottan gondolkodó részhalmaza.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.06.17. 15:45:39

Naszta · www.naszta.hu 2008.06.17. 15:18:26

A második jelentést nem úgy értem, hogy van egy összeesküvés, vagy a pártközpontokból fizetik a politikusok a "lakájaikat". Csak úgy értem, hogy vannak vélemények, amelyek fáradhatatlan szajkózása egyszerűen kifizetődő. Van pl. egy lap, annak van egy olvasótábora (néhány tízezer fő, amin tényleg nem múlik választás), a lapnak van egy ideológiai vonalvezetése, a lap fizet honoráriumot, és vannak, akik a lapban írnak. Ugyanez a tévéműsorokkal kapcsolatban. Az, hogy bizonyos vélemények terjesztése kifizetődő, ahogy bizonyos "kutatások" folytatása és "kutatási eredményekre" jutás is, nem jelent sem pártközpontból irányítottságot, sem kampányt, sem korruptságot. De nem jelenti azt sem, hogy egyeseknek önálló vagy értelmes gondolataik vannak. Ezért fogalmazok ilyen cinikus módon.

Hogy a véleményvezérek vezetik-e a közvéleményt, vagy fordítva, az kb. olyan tyúk/tojás kérdés, mint az, hogy a tévé befolyásolja-e a közönséget vagy fordítva. Értelmetlen kérdés, ezért nem tartok senkit véleményvezérnek, pár programozott robotnak sem feltétlenül. A véleménypiac fejlődése bizonyos mértékig ugyanolyan rejtélyes és elsődleges dolog, mint a ruhadivaté, noha annál talán érthetőbb (igaz, talán a ruhadivat fejlődése is érthető a divatszakemberek számára).

>A klasszikus értelmiségi viszont kb. minden lapnak az 1/3-ád ha elolvassa, mert annyi lehet egyáltalán érdekes a dologból. Ha érdekes. És saját véleménye van. Nem különösebben befolyásolod.

Saját, szemlátomást befolyásolhatatlan véleménye gyakorlatilag mindenkinek van. Az átlagos Blikk-olvasó pl. politikai kérdésekben gyakran önállóbbnak tűnik, mint számos egyetemi tanár.

(Példa: a Blikk-olvasó, lenézett "proli" politikai pártpreferenciája megváltozhat az életszínvonal csökkenése hatására, egy egyetemi tanárét azonban olykor semmiféle csalódás nem rengetheti meg. Ennek egyik oka az, hogy az előbbi számára nem presztízskérdés, és még kevésbé baráti, kollegiális kapcsolatokat fenyegető kérdés a politikai lojalitás - ezzel szemben üres/teli has kérdése a kormányzás eredményessége).

>Amikor szavazni megyek, akkor fáj a fejem, mert senki nem képvisel igazán. Igaz az, hogy valamelyik orgánum hatására szavazok? Nem.

Nem lehet megmondani, kit mennyire befolyásol pl. a sajtó. Módszertani képtelenség megmérni. Ennek ellenére nagyon sokan hisznek abban, hogy a sajtó vagy a kampányok képesek hatni a közvéleményre, és erre vannak anekdotikus bizonyítékok is. Ön hogyan lett klasszikus liberális? Kicsi a valószínűsége, hogy pontosan tudja.

>A harmadik jelentés meg akkor lenne igaz, ha tényleg jelente valamit a diploma. De az sem jelentett soha semmit...

Természetesen.

Naszta · http://naszta.hu 2008.06.17. 16:06:40

dzsucseharcos · songun.blog.hu 2008.06.17. 15:45:39

"A második jelentést nem úgy értem..."

Én sem. Az alapvető problémám az, hogy az értelmiséget egy pillanat alatt le redukálják újabban a szócsövekre. Gyakorlatilag a humán értelmiségek egy csekély szeletén kívül ezzel az erővel senki nem értelmiségi. Az a problémám a szóhasználattal, hogy a fenti cikk alapján csak az a sok impotens újságíró és néhány jogász az írástudó.

Ezzel nekem több bajom is van. Csak a saját szakmámnál maradva: Budapest és Dunaújváros látképét alapvetően meghatározzák az új hidak. Igaz-e az, hogy azok a mérnökök, akik 1,6 illetve 2,6 km-es hidakat raktak építettek meg sikerrel, nem értelmiségiek? Vélemény formálóak ezek az emberek? Igen. Csak nem itthon, napilapban. Tudományos cikkeket publikálnak és az utazó tiszteletét váltják ki monstrumaik. Válságban van a magyar értelmiség? Nincs. Csak a "a humán értelmiségek egy csekély szelete"...

Naszta · http://naszta.hu 2008.06.17. 16:09:12

És akkor most gondold végig, hogy hány nincs válságban: orvos, vegyész, fizikus, kémikus, gépész, villanyász, informatikus, matematikus, biológus, régész stb.

CrL 2008.06.17. 16:12:16

Naszta, a mérnökök nem véleményt hanem tájat várost formálnak. a helyi írástudók és véleményformáló értelmiség valóban nincs válságban, elvan a maga maradi szintjén jól.

Naszta · http://naszta.hu 2008.06.17. 16:14:34

Politikai vélemény formálás: ez ügyben szerintem többet jelent a kocsmai beszélgetés, mint a Népszabadság. És igen, a pénztárca.

Még egy játszhat egyszer, ha lesz rá alkalmas faszi (Orbán körül néha van ilyen): a hit. A hit, hogy ez az ember meg fogja tudni csinálni. De ez az első csodamentes programpontnál meghal.

Naszta · http://naszta.hu 2008.06.17. 16:16:56

CrL 2008.06.17. 16:12:16

A németekről és a japánokról tudjuk, hogy jó gépészek. Ezért veszel tőlük autót. Ez is egy vélemény. És ha jól csinálod, "kicsit" tartósabb, mint a politikai...

Vagy ez nem vélemény formálás?

CrL 2008.06.17. 16:31:14

erről kérdezzük meg a totalcarosokat ;]

smalladam 2008.06.17. 17:40:17

"konzervatív értelmiség nincs, több okból.

Felőled nézve, mert a konzervatívok bunkók.

Innen nézve, mert az értelmiség visszataszító."

a vidéki suzukisoknak pedig nyúlszőr kalap van a kalaptartójukon, és minden wartburgon van egy tetőcsomagtartó létrával.

Ramaty 2008.06.18. 14:15:29

és mondjad egér, Széles apád megveregette a vállad ezér a cikkér? És te szerényen mosolyogva feltekintettél rá, és mondtad neki, "hallja, hogy dübörgünk?" :))

Valszeg pont az ilyen cikkek miatt kell az Echon maszkarcú újságíró-droidokkal olvastatni, hogy milllen jó a magyar hírlap, olvassajelönis.

Ramaty 2008.06.18. 14:16:01

ja, nem egér, ergé

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.18. 14:18:13

soha nem találkoztam Szélessel, úgyhogy ez nem talált ;)

Ramaty 2008.06.18. 14:41:33

nem baj, ha szorgalmasan gyakorolsz, előbb-utóbb rovatvezető leszel, meglásd

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.18. 14:49:09

rovatvezető vagyok a Reakciónál, ez nekem tökéletesen megfelel ;)

Ramaty 2008.06.18. 15:00:09

ja, ah so. akkor no comment.
süti beállítások módosítása