Arany Szömörcsög-díj 2.
2008. június 13. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Arany Szömörcsög-díj 2.

 Kissé késlekedtünk a második Arany Szömörcsög-díj odaítélésével, mivel az utóbbi három hétben meglehetősen unalmas és kiszámítható volt a felhozatal, s egyre csak vártunk, hátha feltűnik az új tehetség, a jövő ígérete. De csak a régi nagyágyúk voltak aktívak, igaz, ők nagyon, s az elismerésért a döntő meccs igazi El Clásicóra sikerült.

 Az egyetlen új játékos a Milliomos Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége volt, az ő egész pályás letámadásra építő technikájuk majdnem eredményre vezetett. Aztán a zsűri elbizonytalanodott: kaphat-e egy ilyen vadiúj díjat egy olyan csapat, amely már ötven éve is szomszédai feljelentgetésével tölthette szabadidejét? Természetesen nem kaphat, így aztán ők kiestek.

 Régi motoros viszont Pécs városa és a kulturális kormányzat. Nekik simán kijárna a megosztott elismerés, amiért három-négy év totális töketlenkedés után sikerült csak végre megállapodni abban, hogy egyszer talán elkezdenek csinálni valamit, aminek már rég készen kéne lennie. A tavalyi pálinkafesztiválhoz kötődő kellemes pécsi élményeink azonban meghátrálásra késztettek.

 A szintén rutinos rókának számító Hírszerző is lemaradt: ez a tudósításuk Dávid Ibolya és a gazdag emberek találkozójáról ugyan egy '76-os üzemi lapban is kínos lett volna („Marjai elvtárs jó hangulatú megbeszélést folytatott vállalatunk vezetőivel”), de nem akartunk az idült reakciós szerzők hibájába esni, és megint szegény Hírszerzőt cseszegetni.

 Egy régi játékosokból álló, de újonnan alakult csapat csaknem elnyerte a polgári konzervatív szömörcsögkorbácsot: a Heti Válasz szerkesztősége, Fábry Sándor és Vágó Isván olyan produktummal állt elő, amilyet a Kónya-Pető vita óta nem láttunk. Vágó különösen erősen játszott, a Jobbklikk teljes joggal jelölte őt a díjra. De az a helyzet, hogy egész egyszerűen nem hisszük el, hogy az interjú hiteles: számunkra elképzelhetetlen, hogy Fábrynak nem jut eszébe jobb poén, mint a ferenctestvérezés, az az ember pedig, aki név szerint fel tudja sorolni az 1857-es Nápoly környéki földrengés halálos áldozatait, ekkora ostobaságokat mondana. Szóval valószínűleg egy csúnya médiahackről van szó, esetleg Stumpf András tökrészeg volt, amikor az interjút lejegyezte, a szerkesztő pedig akkor, amikor az írást a nyomdába engedte. Szóval doppinggyanú miatt a díj nem adható nekik. Talán majd akkor, ha a felvételt nyilvánosságra hozzák.

 Demszky Gábort eleve kizártuk a versenyből, mert ha ő indulhatna, a díj ellaposodna, mint a Formula-1 Schumacher idejében.

  Mindezek miatt a döntő megvívása végül két klasszisra maradt. Az egyik Tóta W. Árpád volt, aki ugyan manapság már a végleges kiégés jeleit mutatja, de magabiztos hülyeségeivel még mindig nem lehet teljesen leírni. Új ópuszában éppen azon kesereg, hogy Kóka János bukásával elveszett a lehetősége az SZDSZ tiszta kapitalista párttá alakulásának. Árpád, hol élsz te? Milyen Kóka? Milyen kapitalizmus?

 A versenyt azonban - elsősorban magasabb életkorának köszönhető rutinja miatt - egy másik kedvencünk nyerte. Ezt pedig nem más, mint:


Kovács Zoltán.

 Az ÉS főszerkesztőjének a múlt heti címlapon szereplő publicisztikája („A Putyin-Medvegyev-irány”) igazi papírforma-győzelmet aratott. A szerző ebben a romániai önkormányzati választásokból kiindulva eljut a... na hova? Nem áruljuk el, csak pár gondolatot hadd emeljünk ki:

„...Magyarország lassan az ellenkező irányba fordul. A szolgabírók, püspökök meg az idejétmúlt, hibbant feltámadásos eszmerendszer irányába. A Duna-menti népek fölötti szupremáció irányába, a fél- - vagy tán egészen - prezidenciális szakrálmányok, a közjogi tekintély mindenhatóságának az irányába, ahol nem a teljesítmény számít, hanem a lojalitás. Az egyenruha, a gárdaavatás meg a lovas giccsparádék felé... Amíg sem Szlovákiában, sem Romániában nem volt cél az úgynevezett radikális nacionalisták urnákhoz - meg párthoz - édesgetése, addig Magyarországon a jobboldalon ez komoly, megszerzendő szavazói bázis...”

 Zoltán, ezt ne csináld, a frászt hozod a vidéki könyvtárosokra és Gyuszira, unokahúgunk pasijára! Ráadásul hülyének is nézed őket! (Ezzel mi is így vagyunk, de mi legalább sose mondtuk magunkról, hogy túlságosan PC-k lennénk.)



 Önöktől elnézést a késésért, és várjuk a jelöléseket a következő Arany Szömörcsög-díjra.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr44509807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.13. 13:42:52

"Demszky Gábort eleve kizártuk a versenyből, mert ha ő indulhatna, a díj ellaposodna, mint a Formula-1 Schumacher idejében."

A Tea-Kör mai Bonmot-díja.

Francois Pignon 2008.06.13. 13:46:16

A foci-EB kapcsán a Telesport stábját jelölöm, ahol senki sem ismeri a lesszabályt. Díjra jelölt produkciójuk a holland-olasz meccs első gólja utáni értékelés, amikor a felhívott játékvezető nem a nekik tetsző szakvéleményt adta, erre körbetelefonálták a kollégáit míg Puhl Sándor végre azt mondta, amit hallani akartak. Természetesen rosszul.
Különös érdeme a köztévé sportosztályának, hogy sokat tettek a "minden focista, sportújságíró és bíró hülye" sztereotípiájának továbbéléséért.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.13. 14:01:46

"Magyarország lassan az ellenkező irányba fordul. A szolgabírók, püspökök meg az idejétmúlt, hibbant feltámadásos eszmerendszer irányába. A Duna-menti népek fölötti szupremáció irányába, a fél- - vagy tán egészen - prezidenciális szakrálmányok, a közjogi tekintély mindenhatóságának az irányába, ahol nem a teljesítmény számít, hanem a lojalitás."

Ez valóban minden pénzt megér (gondolom a József Attila Alapítványnak is). Mert ma van teljesítmény, és aztat védeni kell!

De nem kicsi ez a Szömörcsög?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.06.13. 14:04:47

Őrnagy Őrnagy:
Normális demokráciák normális szereplői. Ez is benne volt ám a vezércikkben, tessék elolvasni az egészet!
www.es.hu/pd/display.asp?channel=PUBLICISZTIKA0823

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.13. 14:05:26

Ez a gomba nem kicsi, és kedvenc helye a korhadó tölgytönk.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.13. 14:06:53

Sajnálom ,én nem bírok egy ilyen cikket végigolvasni agykárosodás nélkül Turul.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.13. 14:09:23

Őrnagy,
ez Szömörce?
Akkor maga még semmit sem látott.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.06.13. 14:09:42

Szerintem rendkívül szórakoztató. 3in1: felhúz, megnevettet, elképeszt. Kitűnő vétel!

Ács Ferenc 2008.06.13. 14:11:15

A Telesport riporterei + Gundel Szakács nemcsak a lesszabályt nem ismerik, de a kezezéseket sem veszik észre és általában mindenről később értesülnek, mint a nézők.

INkvizítor 2008.06.13. 14:12:50

azért erős a mezőny!! andrasew iván már smafu!!!?
körmös bauer kisfiának minapi ámokfutása a hírszerzőn? esetleg jakupcsek alakítása veletek a mokkában? és ez csak az elmúlt két hónap termése... ami munka közben eszembe jut... :)))) (dehát csak péntek van)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.13. 14:16:01

Muhahahaha!
"S miközben a szomszéd országokban normális demokráciák épülnek ki,"

Fico! Fico!

kispufi 2008.06.13. 14:48:46

tölgy, ez a Böszmia-Hencegovina se gyenge :-)
Kovács pajtás viszont ott van a szeren. Úgy gárdázni, hogy közben Szlovákia legyen a pozitív példa, hát ezek már slotai magasságok, épp csak az SNS-t nem emeli piedesztálra, igaz, más aspektusból, mert KZ-nál a kócos asszony nyilván nem érv, no persze inkább lojalitásból, mint azért, mert nem tarthatná igaznak.
Igen, az új díjazott nálam is egyértelműen Gundel Takács lehet, aki kicsit elszokott a tárgyi tudást igénylő műsoroktól. Metzelder és Mertesacker konzekvens felcserélése egy idő után már tényleg sok, bár az elején még tolerálhatónak tűnt, de tegnap, amikor Lahm helyett Lehmannt sikerült mondania német támadás közben, a horvátok 16-osa előtt, az már Gulyás László és Vitár Róbert életművét is kezdi háttérbe szorítani (nem focifertőzötteknek: Lehmann a németek kapusa, így viszonylag ritkán veszélyezteti az ellenfél kapuját).

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.13. 14:50:08

Lehmann általában a saját kapuját veszélyezteti :)

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.13. 14:55:24

Tényleg baromi idegesítő, hogy a kezezést nem veszik észre, meg a 16-oson belül sem :)

Naumov 2008.06.13. 15:26:22

Őrnagy,

Amikor a nyitómeccsen körülbelül hatodszor mutatták lassítva hogy Újfalusy kezére pattan a labda, és a riporter még mindig nem találta meg az összefüggést eközött és a kórusban reklamáló svájciak között, akkor már én is kicsit kapartam az asztalt - pedig még mindig inkább Gundel Szakács meg Somos, mint az RTL Klubon üvöltöző szerencsétlenek..

kappel 2008.06.13. 15:40:22

elképzelem ahogy az egyébként tiszteletre méltó Czakó Gábor és barátai kitalálják ezt a Böszmia-Hercegovinát.ez iszonyú súlyos.ááááá
Czakó nem képes leszállni az öszödiböszmézésről.
egyébként a cikk Erdélyre vonatkozó része még oké is. de aztán megint kiköt a szutyok balos sztereotípiáknál,és csak sikerül három-négy, egymástól és a cikk első felétől lényegében független gondolatot találnia a geciorbán-rugdosásra.
foci.nem tudom melyik kommentátor, de aki a tegnapi lengyel-osztrákot közvetítte, ritka nagy barom. az említésre sem méltó hogy nem látnak, de legalább próbálják meg az egyik csapat iránti szimpátiájukat leplezni. idegesítő, hogy kb kettő perc után kiderül melyiknek szurkol.

Zetek 2008.06.13. 15:49:48

Szili Katinka örökös titkos esélyes nem játszik?

Google 2008.06.13. 15:51:26

Igen, a nagyszerű sportriportereket is valahogyan meg kell majd jutalmazni, mint tette azt Gyurcsány az emberverő feketeruhásaival.
Mintha nem azért tették volna oda őket, hogy az eseményeket kommentálják, hanem azért, hogy mindent, ami az eszükbe jut, semmi perc alatt ledaráljanak. Kinek milyen a frizurája, mennyit keresett, mit mondott a barátnője, mit vett a barátnőjének, stb.
Nem tudom, egyáltalán a meccset nézik-e, vagy máshogyan szórakoznak!
De most aztán tényleg jó kezekbe került a díj!
Tegnap olvastam éppen a Nemzetben, hogy az SZDSZ technikai tanácsokkal siet az RMDSZ őszi megmérettését segítendő. Kovács örülhet! Tudorékra is ráférne a segítség, Slotáék köszönik, most jól vannak!
Gréczyt kérném a következő díjazottnak, hisz annyit dolgozott már a sajátos és magyaros demokráciánkért! Egy gomba ráférne, úgy is, mint Vágó segédje!

CrL 2008.06.13. 15:59:47

Google, ez magyar riporter betegség a focitól a forma-1ig amit leírsz. nem egyszerűen közvetítenek hanem életutakat, bulvárhíreket statisztikát mondanak fel, durván idegesítő. nem is tudom ki kezdte ezt el először, talán Szepesi vagy Knézy nemtom de emiatt mégis Vitray volt számomra a legélvezhetőbb, ő nem görcsölte túl a holtjátékot sem azzal, hogy elárulja mi a kedvenc főzeléke az adott játékosnak. bár lehet rosszul emlékszem.

tevevanegypupu 2008.06.13. 15:59:59

Mi lett az Elet es Irodalombol..Berta Bulcsu gyere vissza!

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.06.13. 16:22:18

Én Rozsnyón jártam egyszer egy barátomnál. Elvitt az
unoka testvéréhez, épp tv-t néztek, forma1: szlovákul.
Aztán kapcsolgattak ide-oda különböző magyar adókra
így megkérdeztem miket fognak, mit szoktak nézni?

Kiderült, gyakorlatilag mindent (talán még többet is mint én
itthon. ) és csak azokat nézik, kivétel: sport! Azt mondták, azt
soha, nincs az az isten, hogy egy bármilyen focimeccset, akármit
is megtudnának hallgatni Palik, és a többi brutál amatőr, undorító,
stb. szövegei mellett.

CrL 2008.06.13. 16:29:10

gloire, dettó ugyanez volt Forma1-el, ha finn rokon nálunk volt, inkább nézte németül mint magyarul, mert amit Palik és társai csinálnak az rossz vicc. és tényleg.

irrelevant 2008.06.13. 17:12:32

Tökre örültem, hogy nem a Retek sugározza majd a focit, de az m1 valóságos tragédia. Gundel még elmegy, legalább szimpatikus a hangja, de Somos állandóan azzal van elfoglalva, hogy a saját egyeztetési hibáit és félreérthető félmondatait igazítgatja ki, miközben a pályán folyik a játék.

Egri Viktorban is csalódtam, amikor a holland-olaszon nyíltan az olaszoknak szurkolt. Gombát azért nem érdemel, mert látszott, hogy őszintén el van keseredve szegény.

A meccsek után a kivetítőnél sipítozó szőkepicsa Lilla pedig kritikán aluli.

20 év múlva ki fogja közvetíteni a meccseket? Az öreg Csernus? Vagy Aczél Réka? Jóisten.

Francois Pignon 2008.06.13. 17:17:05

Az RTL Klub közvetítései önálló műfajt képviselnek, bármiről legyen szó. Lehet sport, tűzijáték, szabadulóművésztrükk vagy lóverseny, az eredmény ugyanaz a színvonal.

Egyébként érdemes sportközvetítést német vagy osztrák adón nézni (forma1-et csakis ott), ha éppen nem történik semmi érdekes, nincs kényszerük hogy pofázással töltsenek ki minden holtidőt, olykor egy percig hallgatnak. És ilyenkor még a közönség, a pattogó labda vagy az autók hangját is lehet hallani.

irrelevant 2008.06.13. 17:18:36

Hja, aki tud gernyóul, annak biztos élvezetes :)

Francois Pignon 2008.06.13. 17:26:29

Most mi a rosszabb, egy nyelv amit nem értesz, vagy Palik meg Léderer. A CCTV kínai közvetítéseit is inkább hallgatom, mint azokat.

irrelevant 2008.06.13. 17:30:16

Nem Léderer az, hanem Gyulám.
De tényleg szar.

CrL 2008.06.13. 17:40:05

számomra legzavaróbb F1-nél még, hogy itthon állandóak leelemeznek mindent előre feleslegesen, akár 2010-ig is képesek kiszámolni kikivelmiértmibenhogy, mintha egymás tudását tesztelgetnék csak, nem veszik észre hogy közben ezzel gyilkolják meg a pillanatnyi verseny élvezetét.

countrystudy 2008.06.13. 17:44:49

Berta Bulcsu nem írna ennek az és-nek, mint sokan mások

tevevanegypupu 2008.06.13. 19:38:20

countrystudy
de talan elszegyellnek magukat azok, akik olyan szerencsesek voltak, hogy ismerhettek es dolgozhattak vele. Bar ahogy igy elnezem a szegyenkezes nem eros oldaluk azoknak akik mostanaban az ES-ben irnak.

CrL 2008.06.13. 20:24:47

pártlap lett mint a többi, de így irodalomnak nem sok keresnivalója van ott.

countrystudy 2008.06.13. 21:54:19

de biztosak lehetünk benne,h a piac tartja el őket, ahogyan ez illik derék liberális esetében

nemkellnemzetivagta 2008.06.13. 22:24:06

hogy a fidesz nyakába varrta a geszti főművét. egyébként meg ki a faszom olvas ést?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.13. 22:54:59

És-t már csak perverzek és élveteg szibarita különcök olvasnak, ez nyilvánvaló.
Mióta elektromos a nyomtatás, már a nyomdászoknak sem kell.

nemkellnemzetivagta 2008.06.13. 23:02:49

hu.wikipedia.org/wiki/Szibarita
az igazi szibarita gazdag sznob, aki csak vanity fairt olvas, vagy wallpaper-t, vagy esquire-t.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.06.14. 00:08:40

élveteg szibarita különcök
:)))

és ha ezt még valamai verslábba tördelnéd..!

CrL 2008.06.14. 00:32:34

ez ide való:

nol.hu/cikk/495494/

"Bizony, az a nagy helyzet, kedves bal- és jobboldali barátaim, hogy Orbán Viktor nem Horthy Miklós politikai örököse, hanem a parlamentarizmussal szembeforduló Gömbösé és Imrédyé!"

muhahah

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.06.14. 00:39:28

a legnagyobbak kitünteése, hgy nem díjat kapnak, hanem a nevük válik "díjjá"
így jár majd debreczeni meg tóta pl :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.14. 01:01:22

"Orbán nem visszafelé tart az időben. Nem egy konzervatív, arisztokratikus parlamentarizmus, nem a múlt, nem a Horthy-rendszer felé. Hanem előre: egy, a modernség és az archaizmus félelmetes elegyét megvalósító populista-fundamentalista autokrácia felé. Amihez képest a Horthy-korszak kormányzati rendszere kedélyes, már-már idilli szisztémának tűnhet majd."

DJ és ráhajtott a Szömörce Díjra? Telhetetlen :(

Paranoid Android2 2008.06.14. 09:45:48

Szerintem olyan csávónak szabad adni ezt a díjat, aki írt már olyasmit is, amiért nem kaphatná meg. De ez a csávó még nem írt olyat.
Miért olvassa valaki az ést? De tényleg?

irrelevant 2008.06.14. 09:45:55

Írni kellene már új posztot, elég gáz, hogy két napja egy nagy fasz fogadja a Reakcióra látogatókat.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.06.14. 10:01:14

ha én olvasom, akkor a lichthofért (mosta lebukom: az van még...?) és a irodalom oldalaiért - még aha gettós is néha, nem a legrosszabb, sőt. ahová ír darvasi és még páranm az az ért nem temetnivaló.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.14. 10:48:53

Otvospeter, 2 napja? tegnap du. került ki... és tessék, van már új poszt :D

irrelevant 2008.06.14. 10:53:20

Csak mondanom kellett! :D

tevevanegypupu 2008.06.14. 11:29:30

Olvasom az ES-t. A publiciszkakbol megtudom hogy kell gondolkodni europai halado szellemiseggel, es azt is, hogy mit gondol eppen azidotajt a vilagrol TGM, Ungvari Apa & Fia, Grof Esterhazy Peter..

Megkonnyiti a kuzdelmet a tarsadalom rosszabbik felen eluralkodo ideologia (à la Gombos Gyula, Horthy Miklos, Kadar Janos, Orban Viktor??) elleni kuzdelemben.

Es kulonben is sokszor ugy meg tudnak nevettetni, hogy mar nem is hianyzik annyira a Ludas Matyi.

Büszke Böszme 2008.06.16. 11:48:48

Jó, jó ez a Kovács ítélet, bár én többet adatnék neki...

Aki azonban Gundel-Takácsot mondott, az IDŐSZERŰ és TELITALÁLAT:

a görögök egyik meccsén Karagunisz helyett egy félidőn át ZAGORAKISZT mondott,

akiről a közvetítés elején elmondta, hogy az EB-győzelem idején a görögök motorja, karmestere, irányítója volt, DE MÁR VISSZAVONULt...

A nem-leshelyzetekből lőtt gólokat unottan veszi tudomásul, pedig azok VÉGEREDMÉNYT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK...

Jóllakott vagy hülye ..??

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.06.16. 11:50:44

otvospeter:
At your service. :)

Ács Ferenc 2008.06.18. 15:38:18

Szeretném megerősíteni Somos Ákos (M1 Telesport) jelölését.

Francois Pignon 2008.06.18. 16:23:50

Tegnap 5 éve hogy Knézy Jenő befejezte. Sokat szidtuk annak idején, de hol vannak ezek még hozzá képest is.
süti beállítások módosítása